KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS HACİZ YOLUYLA İLAMSIZ TAKİP

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS HACİZ YOLUYLA İLAMSIZ TAKİP"

Transkript

1

2 (m ) A)KAMBİYO SENETLERİ Alacaklının bu takip yoluna başvurabilmesi için kambiyo senetleri olan bono,poliçe veya çeke sahip olması gerekir. Kambiyo senetleri TTK m arasında düzenlenmiştir. Alacak rehinle temin edilse dahi alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takibe başvurmadan doğrudan bu takip yoluna başvurabilir.(m.45/2,167/1)

3 1) POLİÇENİN UNSURLARI (TTK m.671) Senet metninde yer alan poliçe ibaresi Belirli bir bedelin ödenmesi hususunda kayıtsız şartsız bir havalenin olması Ödeyecek kişinin muhatabın adı Vade (yoksa senet görüldüğünde ödenir) Ödeme yeri (yoksa muhatabın adı yanında gösterilen yer ödeme yeri sayılır) Kime veya kimin emrine ödenecekse onun adı Düzenleme tarihi ve yeri (yoksa düzenleyenin adı yanında gösterilen yer düzenleme yeri sayılır) Düzenleyenin imzası * bu unsurların bulunmaması senedin poliçe olmasını engellemez.

4 2) BONONUN UNSURLARI (TTK m.776) Senet metninde yer alan bono veya emre yazılı senet kelimesi Kayıtsız şartsız belli bir bedeli ödeme vaadi Vade (yoksa senet görüldüğünde ödenir) Ödeme yeri (yoksa senedin düzenlendiği yer ödeme yeri sayılır.) Kime veya kimin emrine ödenecek ise onun adı Düzenleme tarihi ve yeri ( yoksa düzenleyenin adının yanında yazılı olan yer düzenleme yeri sayılır) Düzenleyenin imzası * bu unsurların bulunmaması senedi bono olmaktan çıkarmaz.

5 3) ÇEKİN UNSURLARI (TTK m.780) Senet metninde yer alan çek kelimesi Kayıtsız şartsız belirli bir bedelin ödenmesi hususundaki havale Ödeyecek kişinin muhatabın ticaret unvanı Ödeme yeri ( açıklık yoksa muhatabın ticaret unvanının yanında gösterilen yer ; ticaret unvanı yanında birden fazla yer gösterilmişse çek ilk gösterilen yerde ödenir. Böyle bir açıklık ve başa bir kayıt da yoksa çek muhatabın merkezinin bulunduğu yerde ödenir.) Düzenleme tarihi ve yeri (gösterilmemişse düzenleyenin adı yanında gösterilen yer düzenleme yeri sayılır.) Düzenleyenin imzası * bu unsurların bulunmaması senedi çek olmaktan çıkarmaz.

6 B) KAMBİYO SENEDİNE DAYALI TAKİPTE YETKİLİ İCRA DAİRESİ: Bu takip için de yetkili icra dairesi genel haciz yoluyla takipteki usule göre belirlenir. Başka bir anlatımla İİK m.50/1'in göndermesiyle HMK'da yazılı yetki hükümleri kıyasen uygulanır. (HMK m.519) Bu takip içinde genel yetkili icra dairesi borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. (HMK m.6)

7 KAMBİYO SENETLERİNE Çek keşide yeri ve çekte muhatap bankanın bulunduğu yer icra daireleri yetkilidir.( TTK m.780,781,50/1). Bonoda öngörülen ödeme yerinde ( TTK m.777/3) ödeme yeri gösterilmeyen bonoda ise ödeme yerinin düzenleme yeri olduğunun kabulü gerekeceğinden bononun düzenleme yerinde (tanzim) icra takibi yapılabilir. Takipte borçlu sayısı birden fazla ise icra takibi borçlulardan birinin yerleşim yerindeki icra dairesinde yapılabilir. (HMK m.7/1)

8 HMK m.17 'ye göre tacirler veya kamu tüzel kişileri aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilirler. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça dava sadece sözleşmeye belirlenen bu mahkemelerde açılır. takibe konu bonoda yetki sözleşmesi olup; takip HMK'nın yürürlüğe girmesinden sonra başlatılmış ise yetkili icra dairesi bu yetki sözleşmesine göre belirlenir.

9 Kambiyo senetlerinden doğan alacaklar aranacak alacaklar niteliğinde olduğundan bu alacaklar için TBK m.89/1 hükmü uygulanamaz. Yani senet alacaklısı kendi yerleşim yerinde bu takibi yapamaz.

10 C)TAKİP TALEBİ: Alacaklının bu takip yoluna başvurabilmesi için kambiyo senedinin aslını ve borçlu sayısı kadar onaylı örneğini takip talebine eklemesi şarttır. Ancak çek bankaya ibraz edildiğinde kısmen ödeme yapılmışsa çekin ön ve arka yüzünün onaylı fotokopisi banka tarafından hamile verileceğinden çek aslı ibraz edilmeden de bu fotokopi eklenerek takibe geçilebilir.(çek Kanunu m.3/4) Borçluyu takip için ödememe protestosu çekilmesi gereken durumda protestonun da kambiyo senedi ile birlikte takibe eklenmesi şarttır.

11 Poliçede keşideciye cirantalara, bunlar lehine aval verenlere,araya girme suretiyle kabul edenlere ve bunların yetkisiz temsilcilerine karşı icra takibi yapabilmek için alacaklının ( yetkili hamilin) poliçeyi kabul eden muhataba ödememe protestosu çekmesi ve bu protestoyu poliçe aslıyla birlikte icra dairesine vermesi gerekir (TTK m.714 vd.,730/1/b)

12 KAMBİYO SENETLERİNE Bonoda bonoyu tanzim eden kimse tıpkı poliçeyi kabul eden gibi sorumlu olduğundan keşideci aleyhine takip için protesto çekilmesine gerek yoktur (TTK m.779/1,778,702,678,698/2). Ancak bonoda cirantalara bunlar lehine aval verenlere ve bunların yetkisiz temsilcilerine karşı kambiyo senedine dayalı takip yapabilmek için alacaklının tanzim edene ödeme gününü takip eden iki iş günü içinde ödememe protestosu çekmesi ve bu protestoyu bono aslı ile birlikte icra dairesine vermesi zorunludur. (TTK m.778,714 vd.,730/1/b)

13 Çeklerde çekin süresinde ibraz edildiği halde muhatap banka tarafından çekin ödenmediğini gösteren tarihli bir beyanı varsa (ibraz şerhi) çekte yazılı tüm borçlulara karşı alacaklı ( yetkili hamil) takip yapabilir. Çekte protestoya gerek yoktur. Aynı şekilde çek üzerinde bir takas odasının beyanı varsa çeke dayalı takip için ayrıca bir protestoya gerek yoktur. (TTK m.808c)

14 Çek süresinde muhatap bankaya veya bir takas odasına ibraz edilmemiş ise bu çeke dayalı takip için ödememe protestosu çekilmesi gereklidir.(ttk m.809,808a) Takibe kambiyo senedi eklenmemiş veya itiraz ve şikayet süresi dolmadan geri alınmış ise borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde şikayet yoluyla ödeme emrinin iptalini isteyebilir.

15 Takibin tarafları: Takip talebinin alacaklısı takibe dayanak senedin yetkili (meşru) hamilidir. Senet ciro edilmişse yetkili hamil kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşılan son hamildir. (TTK m.686,778,790). Yetkili hamil olmayan kişi takip yaparsa borçlu 5 gün içinde şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurarak takibi iptal ettirebilir( İİK m.170a/2).

16 Bu takibin borçlusu poliçede, poliçeyi kabul den muhatap, keşideci, cirantalar, bunlar lehine aval verenler,araya girme suretiyle kabul edenler ve bunların yetkisiz temsilcileridir.(ttk m.698,702,713,724,678). Bonoda ise borçlular tanzim eden,cirantalar, bunlar lehine aval verenler ve bunların yetkisiz temsilcileridir. (TTK m.779,778,678,702,713,724). Çekteki borçlular ise keşideci cirantalar, bunlar lehine aval verenler ve bunların yetkisiz temsilcileridir. (TTK 808,794,818,678,702)

17 Alacak miktarı: Vadesi gelmiş, kambiyo senedinde yazılı olan bedelin ödenmeyen kısmı Çeklerde ibraz gününden, bono ve poliçede vade tarihinden takip tarihine kadar işleyen temerrüt faizi (TTK m.725/1b,726b,778,810,818/1) ( 3095 sayılı Kanun m.2/2 hükmünde öngörülen ticari işlerdeki temerrüt faizi oranı (avans) üzerinden faiz hesaplanır. Yabancı para faizi ise 3095 sayılı Kanun m. 4a'ya göre talep edilir. Alacaklının yaptığı protesto ve ihbarname giderleri Kambiyo senedinin binde üçünü aşmamak üzere komisyon ücreti Çeke dayalı takiplerde çekin karşılıksız kalan bedelinin %10'u ( bu miktar yalnızca keşideciden talep edilebilir.)(ttkm.783/3)

18 D) ÖDEME EMRİ: İcra müdürünün örnek 10 ödeme emrini göndermesi için gereken şartlar: 1- takip talebinin yasal unsurları içerip içermediği (m.58) 2- senedin kambiyo senedi niteliğinde olup olmadığı 3- takip alacaklısının takip hakkının bulunup bulunmadığı 4- senedin vadesinin gelip gelmediğini inceleyerek icra müdürü ödeme emri göndermelidir.

19 KAMBİYO SENETLERİNE Yukarıdaki 2 ve 3 numaralı sebepler m.170a 'da özel şikayet sebepleri olarak düzenlendiğinden m.168/3'e göre 5 gün içinde borçlu tarafından şikayet yolu ile icra mahkemesinde ileri sürülerek takibin iptali istenebilir. Ancak vadesi gelmeyen senede dayalı takip yapılırsa şikayet süresi 7 gündür.(m.16)

20 Ödeme emrinde yer alacak hususlar m.168/2'de yazılmıştır. Ödeme emrine itiraz ve özel şikayet süresi 5 gündür. Ödeme ve mal beyanında bulunma süresi ise 10 gündür. Ödeme emri ile birlikte takibe dayanak kambiyo senedi ve varsa protesto evrakının örneği gönderilir. Aksi halde borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 günlük şikayet süresi içinde icra mahkemesinden ödeme emrinin iptalini isteyebilir.

21 Ödeme emrine 5 gün içinde icra mahkemesine itiraz edilmezse ( m.168/4,168/5,169,170/1) takip kesinleşir. 10 günlük borç ödeme süresi içinde borç ödenmezse alacaklı borçlunun mallarının haczedilmesini talep edebilir.(m.170b,66,78 vd.) 5 gün içinde ödeme emrine itiraz etmeyen borçlu 10 gün içinde borcu ödemezse mal beyanında bulunmak zorundadır. Aksi halde hapisle tazyik edilir.(m.168/6)

22 E) ÖDEME EMRİNE İTİRAZ: Borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren 5 gün içinde icra mahkemesinde borca ve imzaya itiraz edebilir. Borçluya ödeme emri tebliğ edilemese bile alacaklının takibi sürdürme iradesi var ise borçlu şikayet ve itiraz yoluna başvurabilir. Borçluya ödeme emri tebligatı usulsüz tebliğ edilmiş ise borçlu öğrenme tarihinden itibaren 7 gün içinde icra mahkemesine başvurarak ödeme emri tebliğ tarihinin düzeltilmesini şikayet yoluyla isteyebilir. Borçlu bu şikayet dilekçesiyle aynı anda borca ve imzaya itirazlarını da ileri sürebilir. Ancak bu itirazlarını usulsüz ödeme emrini öğrendiği tarihten itibaren 5 gün içinde yapmak zorundadır. İcra mahkemesi önce tebligat usulsüzlüğü şikayetini inceler tebligat usulüne uygun ise şikayeti süreden reddeder. Tebligat usulsüz ise ödeme emri tebliğ tarihini düzeltir ve düzeltilen tebliğ tarihine göre süresinde olan itirazları inceler ve sonucuna göre karar verir.

23 Ödeme emrine itiraz, satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz.(m.169/2,170/1). Ancak ödeme emrine itiraz etmiş olan borçlu icra mahkemesinden itirazın geçici olarak durdurulmasını isteyebileceği gibi icra mahkemesi kendiliğinden de takibin geçici durdurulmasına karar verebilir. Bu kararın etkisi mahkemenin itirazın esası hakkında vereceği karara kadar devam eder.

24 Borçlunun açtığı menfi tespit davası icra mahkemesince borca veya imzaya itirazın incelenmesini engellemez. Sahtelik nedenine dayalı olarak açılsa da menfi tespit davası HMK m.209/1 hükmüne göre değil; ancak İİK m.72 hükmü çerçevesinde icra takibini etkileyebilir. İcra mahkemesi itirazın reddine karar verirse bu kararın kesinleşmesi beklenmeden alacaklı takibe devam edebilir.

25 İcra mahkemesi borçlunun itirazının kabulüne karar verir ise icra takibi durur (m.169a/5,170/3) ve bu kararın kesinleşmesi üzerine icra takibi iptal edilir. Takibin iptali üzerine borçlu İİK m.361 uyarınca icra dosyasına ödediği paranın iadesine bir muhtıra ile alacaklıdan o takip dosyası üzerinden takip edebilir.

26 KAMBİYO SENETLERİNE İcra mahkemesi itirazın reddi kararının borçluya tebliğinden itibaren borçlu 3 gün içinde mal beyanında bulunmalıdır. Borca itiraz, incelemesi ve ispatı:(m a) İmzaya itiraz dışındaki bütün itirazlar borca itirazdır. Borca itiraz halleri borcun olmadığı,ödendiği, ertelendiği, zaman aşımına uğradığı, takibin mükerrer olduğu,icra dairesinin etkili olmadığı faiz oran ve miktarının fahiş olduğu takas itirazı gibi.

27 Borçlu itiraz sebepleri ile bağlıdır. İstisnası takibe dayanak kambiyo senedi metninden anlaşılan itiraz sebepleridir. Bunun dışında imzayı inkar edemez İcra mahkemesi borca itiraz incelemesini mutlaka duruşmalı yapar (m.169a/1).

28 Borçlu duruşmaya gelmez, alacaklı da incelemeye devam edilmesini istemezse veya her iki taraf da duruşmaya gelmezse dosya işlemden kaldırılır. (HMK m.150). Ancak yetki itirazında takibin tarafları gelmeseler bile hakim gereken kararı verir. Alacaklı duruşmaya gelmezse icra hakimi takibi geçici olarak durdurma kararı verir. Alacaklı bu karardan itibaren en geç 6 ay içinde icra mahkemesine başvurarak borçlunun ibraz ettiği belge altındaki imzanın kendisine ait olmadığını ispat ederse mahkemece icra takibinin devamına karar verir. (m.169a/3)

29 Yetki itirazı: Borçlu yetki itirazında yetkili icra dairesini bildirmezse itiraz geçersiz olur. (HMK M.19/2). Sadece yetki itirazında borçlu kambiyo senedi metninden anlaşılmayan başka itiraz sebeplerini ileri süremez. (m.170b,63)

30 Mahkeme yetki itirazıyla birlikte borca ve imzaya da itiraz edilmişse öncelikle yetki itirazını inceler. Yetki itirazını kabul ederse işin esası hakkında bir inceleme yapmaz. Alacaklı süresi içinde takibin yapıldığı yetkisiz icra dairesine başvurarak takip dosyasının yetkili icra dairesine gönderilmesini istemezse takip yapılmamış sayılır. Alacaklı takip yapmak isterse yeniden harç yatırmak zorundadır.

31 İcra mahkemesi yetki itirazını bir ara kararıyla reddederek,borçlunun esasa ilişkin itirazlarını inceler ve bir karar verir.

32 Borcun olmadığı veya itfa yahut imhal itirazları: Borcun olmadığı itirazları; senedin karşılıksız kaldığı hatır senedi olduğu, anlaşmaya aykırı doldurulduğu,senette tahrifat yapıldığı, senet tanzim tarihinde ayırt etme gücünün bulunmadığı, mirası reddetmiş olduğu veya mirasın hükmen reddedilmiş olduğu gibi sebeplere dayanır. Borcun itfa edildiği itirazı ödeme, ibra, her çeşit af, terkin ve takas gibi itirazlardır. Borcun imhal edildiği itirazı ise ödeme için borçluya süre verildiği itirazıdır.

33 Takip borçlusu senet alacaklılarıyla arasındaki şahsi defileri takibe geçen yetkili hamile karşı ileri süremez (TTK m.687,778,818/1) Takip borçlusu mutlak defileri yetili hamile karşı ileri sürebilir. Bu mutlak defiler; imza itirazı, borçlunun senet tanzim tarihinde temyiz kudretine sahi olmadığı itirazı, senet metninde tahrifat veya sahtelik iddiası olarak sayılabilir.

34 Borca itirazın ispatı: Borçlu borcun olmadığı veya itfa yahut imhal edildiği itirazını resmi bir belge ile ispat edebilir (m.169a/1).veya imzası alacaklı tarafından ikrar edilmiş bir belge ile ispat edilebilir. Borçlunun ibraz ettiği belge altındaki imza alacaklı tarafından inkar edilirse hakim imza inkarını İİK m.68a'daki usule göre inceler (m.169a/3).

35 Borçlu kambiyo senedindeki yazılar ile de itirazını ispatlayabilir. Tanık ve yemin deliline başvurulamaz. Senette tahrifat iddiası bilirkişi incelemesi ile ispatlanabilir. Zaman aşımı itirazı senetteki vade tarihine göre ispatlanabilir 6273 sayılı Kanun ile çekteki 6 aylık zaman aşımı süresi 3 yıla çıkarılmış olup, bu yasanın yürürlük tarihi olan tarihinden sonraki bir tarihe çek ibraz süresinin rastlaması halinde 3 yıllık zaman aşımı uygulanır. Takibin kesinleşmesinden sonraki dönemde zaman aşımı için İİK m.71/2'ye göre icra mahkemesinden icranın geri bırakılması istenebilir.(m.170b,71/2)

36 Borca itirazda icra mahkemesince verilebilecek kararlar: Borçlunun itirazının esasa ilişkin nedenlerle kabulü halinde icra mahkemesi borçlunun talebi üzerine aynı kararda kötü niyeti veya kast ya da ağır ihmali bulunan alacaklıyı takip konusu alacağın %20 sinden aşağı olmamak üzere tazminata mahkum eder(m.169a/4)

37 Yetki zaman aşımı gibi esasa ilişkin olmayan itirazların kabulü halinde alacaklı tazminata mahkum edilemez. Borçlunun ibraz ettiği belge altındaki imzayı alacaklı inkar etmiş, ve imza alacaklıya ait çıkmış ise alacaklı %20 tazminattan başka Hazine lehine adi belgenin miktarının %10'u oranında para cezasına da mahkum edilir.

38 Borca itirazın reddi kararı: Borca itirazın reddine karar verern icra mahkemesi mahkemece takibin geçici olarak durdurulmasına karar verilmiş ise alacaklının talebi üzerine borçluyu takip konusu alacağın %20sinden az olmayan inkar tazminatına mahkum eder.(m.169a/4)

39 İmzaya itirazın incelenmesi ve ispatı: Borçlu takip konusu kambiyo senedinde kendisine ait olduğu iddia edilen imzayı inkar etmesi halinde imza itirazını açıkça bildirmek zorundadır. Enedi imzalayan kişinin, şirket yetkilisi olmadığı veya senette borçlunun hiç imzasının bulunmadığı itirazları imzaya değil borca itirazdır. İmzaya itiraz hakkında mutlaka duruşmalı inceleme yapılır. (m.170'e göre)

40 KAMBİYO SENETLERİNE İmza incelemesi m.170/3 göndermesiyle m.68a/4 hükmüne göre yapılır. İmzanın borçluya ait olduğunun ispatı alacaklıya aittir. İmzaya itiraz halinde verilecek karalar: İcra mahkemesi yaptırdığı bilirkişi incelemesi sonunda inkar edilen imzanın borçluya ait olmadığına kanaat getirirse itirazın kabulüne ve takibin durdurulmasına karar verir. Takibin iptaline karar verilmesi doğru değildir(m.170/3)

41 İmza itirazının kabulü kararıyla birlikte kambiyo senedini takibe koymakta kötü niyeti veya ağır kusuru bulunan alacaklıyı borçlu lehine takip konusu alacağın %20'sinden aşağı olmamak üzere tazminata,ayrıca % 10 oranında para cezasına mahkum eder.(m.170/4)(takibe konu bonoda alacaklı olan lehtar, keşideci olan borçlunun imzasının borçluya ait olup olmadığını bilebilecek durumda olduğundan ağır kusurlu kabul edilmiştir.)

42 İmzaya itirazın reddi kararı: İcra mahkemesi bilirkişi incelemesi sonucunda imzanın borçluya ait olduğunu anlarsa itirazın reddine karar verir. Şayet icra takibinin daha önce geçici olarak durdurulmasına karar verilmiş ise aynı karar ile borçluyu takip konusu alacağın %20 sinden aşağı olmamak üzere inkar tazminatına ve % 10 oranında para cezasına mahkum eder.

43 Aynı anda imzaya ve borca itiraz edilmesi: Borçlu imzaya itirazla birlikte imza itirazıyla çelişme halinde olmayan,yetki,zaman aşımı, derdestlik,takas gibi borca itirazlarda bulunabilir. Mahkeme öncelikle alacağın esasına ilişkin olmayan yetki zaman aşımı, derdestlik gibi itirazları inceler. Bu itirazları doğru bulursa imza incelemesi yapmadan itirazın kabulüne karar verir. Aksi halde bu tür borcun esasına ilişkin olmayan itirazları reddeder ve imzaya itirazın esasını inceler. Ancak takas gibi alacağın esasına bir itiraz varsa öncelikle imza itirazı incelenmelidir. İmzaya itiraz eden borçlu senet metninden anlaşılan itiraz sebeplerini de ileri sürebilir.

İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm

İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm Kambiyo Senetlerine ilişkin Genel Hükümler BONO'NUN ZORUNLU ŞEKİL ŞARTLARINDAKİ EKSİKLİK Sayfa No BONO VE ÇEKTE TARAFLAR Keşideci 16 Lehtar 16 Ciranta

Detaylı

İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ KISALTMALAR VII XIX

İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ KISALTMALAR VII XIX İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ KISALTMALAR V VII XIX 1. GİRİŞ VE GENEL HÜKÜMLER 1 I. KIYMETLİ EVRAKIN TANIMI VE UNSURLARI 1 A. Senet 1 B. Hak 2 C. Hak İle Senedin Kaynaşması 3 II. KIYMETLİ EVRAKIN

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ TAKİP YOLLARI

KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ TAKİP YOLLARI KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ TAKİP YOLLARI Prof. Dr. Mehmet Helvacı* GİRİŞ Bir senedin kambiyo senedi (bono - poliçe - çek) olması, onu birçok bakımdan özel hükümlere tabi kılar. Bunlardan biri, kambiyo senetlerinden

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015 T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015 * KİRA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN ALACAĞA AYLIK %10 GECİKME FAİZİ UYGULANABİLECEĞİ (3095 S.K.'nun Akdi Faiz Oranı Yönünden Bir

Detaylı

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş.

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (211 yılı Mayıs ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri NİSAN 211 MAYIS 211 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN Şirket Kredi

Detaylı

MALATYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED ACCOUNTANTS OF MALATYA. Sayı : 2010/134 Malatya : 02/06/2010

MALATYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED ACCOUNTANTS OF MALATYA. Sayı : 2010/134 Malatya : 02/06/2010 Sayı : 2010/134 : 02/06/2010 TÜRMOB GENEL BAŞKANLIĞINA ANKARA Başbakanlık tarafından hazırlanan ve TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülecek olan GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE

Detaylı

TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ

TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ I-GENEL ŞARTLAR MADDE 1. İHALE KONUSU ve ŞEKLİ Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Şirinyalı Mahallesinde bulunan gayrimenkul (Günübirlik Tesis Alanı ) 2886 sayılı Devlet İhale

Detaylı

SAHTE SENETLE YAPILAN İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASI

SAHTE SENETLE YAPILAN İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASI 293 SAHTE SENETLE YAPILAN İCRA TAKİBİNİN DURDURULMASI Av. Talih UYAR * Bilindiği gibi; yürürlükten kalkmış bulunan 1086 sayılı HUMK nun 317. maddesinin Sahtelik iddiası 308. madde ile mevaddı mütaakıbesi

Detaylı

Resmi senetler için bu şekilde itiraz mümkün değildir. (menfi tespit davası m.72; HMK m. 208/IV).

Resmi senetler için bu şekilde itiraz mümkün değildir. (menfi tespit davası m.72; HMK m. 208/IV). II. ÖDEME EMRİNE İTİRAZ EDİLMESİ A. Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri 1. İMZAYA İTİRAZ Alacaklının bir adi senede dayanarak takip yapması durumunda, borçlu bu senet altındaki imzanın kendisine ait olmadığı

Detaylı

Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015

Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015 Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015 Konu: Elektronik Tebligat Uygulaması Zorunluluğu 27 Ağustos 2015 tarih ve 29458 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik

Detaylı

FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER Tercüme Eden: Prof. Dr. Durmuş TEZCAN (D.E.Ü. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi) 1. Kitap: Kamu Davası ve İlk Soruşturma; 2. Kitap: Yargı

Detaylı

SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER

SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER MASTER VERGİ DANIŞMANLIĞI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER Döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılan

Detaylı

DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI

DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI Olay: Buyer A.Ş. (Buyer) gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olup ürünlerinin tamamını kendi üretip, dağıtmaktadır. Bay James, şirketin yönetim

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/10510 Karar No. 2011/1206 Tarihi: 24.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17 FESİH BİLDİRİMİNİN NİTELİĞİ FESİH BİLDİRİMİNDEN TEK TARAFLI

Detaylı

SİRKÜLER 2013/23. : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek

SİRKÜLER 2013/23. : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek SİRKÜLER 2013/23 SİRKÜLERİN Tarihi : 02.05.2013 Konusu Mevzuat Yasal Dayanak : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek : 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu : 30.04.2013 Tarih

Detaylı

İÇİNDEKİLER. giriş..zzzzzz..., * Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması... I. i- Konunun Ele Almış Şekli... 3

İÇİNDEKİLER. giriş..zzzzzz..., * Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması... I. i- Konunun Ele Almış Şekli... 3 İÇİNDEKİLER Sayfa No ^Unuş... Önsöz.... VII Kısaltmalar... Yv giriş..zzzzzz..., * Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması... I i- Konunun Ele Almış Şekli... 3 BİRİNCİ BÖLÜM MENKUL KIYMET BORSALARINDA BORSA

Detaylı

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ Türkiye Barolar Birliği AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2015-2016 Tarife, 21 Aralık 2015 Tarihli ve 29569 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Türkiye Barolar

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 432 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2007/2009 K: 2007/5577 T: 31.05.2007 HUKUK YARAR KOfiULU SIRA CETVEL SIRA CETVEL NE T RAZ TEDB

Detaylı

- 429 - 04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269

- 429 - 04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269 - 429-04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269 Fazla çalışmanın ispatı Temyiz talebinde hukuki yarar Özet: Fazla çalışmayı ispat yükü, fazla çalışma yaptığını iddia eden işçiye ait olup, fazla çalışma

Detaylı

Toplu İş Hukuku. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

Toplu İş Hukuku. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Toplu İş Hukuku Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ TİS nde - EHLİYET ve - YETKİ Ehliyet TİS yapma ehliyeti, hukuken geçerli bir TİS nin tarafı olabilmeyi ifade eder. 1. İşçi Tarafının Ehliyeti

Detaylı

İÇSEL BİLGİLERE İLİŞKİN ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU

İÇSEL BİLGİLERE İLİŞKİN ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU İÇSEL BİLGİLERE İLİŞKİN ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU Ortaklığın Unvanı : Coca-Cola İçecek A.Ş. Adresi : Esenkent Mah. Deniz Feneri Sokak No: 4 34776 Ümraniye İstanbul Tel ve Faks No : 0 216 528 40 00-0 216

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı; Ege Üniversitesi Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu nda öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 90792880-155.15[2013/2901]-889 02/09/2015 Konu : TÜBİTAK tarafından desteklenen

Detaylı

FASIL 335 ARAÇLAR VE TRAFİK DÜZENLEME YASASI

FASIL 335 ARAÇLAR VE TRAFİK DÜZENLEME YASASI FASIL 335 ARAÇLAR VE TRAFİK DÜZENLEME YASASI ÖZEL OLMAYAN ARAÇLARIN VE ARABALARIN NUMARALANDIRILMASINI VE ÖZEL OLMAYAN ARABALARLA İLGİLİ YOLCU TAŞIMA ÜCRETLERİNİN DÜZENLENMESİNİ ÖNGÖREN YASA (10/1983,

Detaylı

T.C. ANKARA 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1810 KARAR NO : 2012/280

T.C. ANKARA 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1810 KARAR NO : 2012/280 DAVACI: ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZ. SAN.. VE TİC. A.Ş. VEKİLİ : Av. MEHMET NURİ AYTEKİN, İstiklal Cad. No:73-75 Sekban İş Merk. K:3 D:6 Beyoğlu/İSTANBUL DAVALI: RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU- VEKİLİ: Av.

Detaylı

FATURANI PAYLAŞ KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN) TAAHHÜTNAMESİ

FATURANI PAYLAŞ KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN) TAAHHÜTNAMESİ FATURANI PAYLAŞ KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN) TAAHHÜTNAMESİ 1. Avea İletişim Hizmetleri nin ( İŞLETMECİ ) Faturanı Paylaş Modeli uygulamasından ( Uygulama veya Kampanya ) işbu Taahhütname de ( Taahhütname

Detaylı

BLACKBERRY BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ

BLACKBERRY BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ BLACKBERRY BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ye; Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ( TURKCELL ) tarafından 01.07.2013 tarihinden itibaren düzenlemekte olan

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr.

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-132 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/159-72 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

ISL107 GENEL MUHASEBE I

ISL107 GENEL MUHASEBE I ISL107 GENEL MUHASEBE I Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 8. HAFTA Menkulkıymetleraşağıdaki amaçlardoğrultusunda edinilebilir. Güvenlik Amacı: işletmeler sahip oldukları nakit mevcutlarının

Detaylı

Saygıdeğer Mükellefimiz,

Saygıdeğer Mükellefimiz, Saygıdeğer Mükellefimiz, Tüm azı mükelleflerimizin, Bu vergilendirmeye nedenle, satın mükelleflerimizin aldıkları ilişkin mal ödevlerini ve hizmet vergi harfiyen mevzuatı karşılığında yerine bakımından

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113

SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113 SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113 Konu: YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ İLE TÜM MÜKELLEFLERİN İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASINDAN YARARLANABİLMESİ YÖNÜNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR Bilindiği

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

LG BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ

LG BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ LG BİREYSEL AKILLI TELEFON KAMPANYA TAAHHÜTNAMESİ Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ye; Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ( TURKCELL ) tarafından 01.07.2013 tarihinden itibaren düzenlemekte olan LG Bireysel

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 23-26 MAYIS 2013 - İZMİR Grup Adı : Özel Hukuk 1. Grup Konu : İş ve sosyal güvenlik davaları Grup Başkanı : Mehmet YILDIZ (Yargıtay Tetkik

Detaylı

RET KARARI. ŞİKÂYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ : SOK Başkanlığı Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü

RET KARARI. ŞİKÂYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ : SOK Başkanlığı Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü KAMU«UCl (Kamu Başdenetçisi) RET KARARI ŞİKAYET NO : 04.2013.744 KARAR NO : 2013/70 ŞİKÂYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ : SOK Başkanlığı Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Balıklı Mahallesi Osmanlı Caddesi

Detaylı

Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009

Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009 Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009 Konu: Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form un doldurulmasına ilişkin açıklamalar. Özet: Kurumlar Vergisi mükelleflerinin,

Detaylı

WELCOMES YOU PAY SÖZLEŞMELERİNE EKLENEN YENİ DAYANAK VARLIKLAR

WELCOMES YOU PAY SÖZLEŞMELERİNE EKLENEN YENİ DAYANAK VARLIKLAR Webinarımıza hoşgeldiniz. Sunumumuz 11:30 da başlayacak. WELCOMES YOU PAY SÖZLEŞMELERİNE EKLENEN YENİ DAYANAK VARLIKLAR 21.03.2016 1 KULLANIM YETKİSİ VE UYARI Bu sunum, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından bilgilendirme

Detaylı

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARININ İSTENMESİ Madde 1 Borsa da işlem gören

Detaylı

T.C. VAN ĐL ÖZEL ĐDARESĐ Đl Genel Meclisi

T.C. VAN ĐL ÖZEL ĐDARESĐ Đl Genel Meclisi T.C. VAN ĐL ÖZEL ĐDARESĐ Đl Genel Meclisi Dönem : 2008 Konu : Öneri Toplantı : Nisan Karar Sayısı : 45 Birleşim : 04/04/2008 Karar Tarihi : 04/04/2008 Đl Genel Meclisinin Ocak 2008 tarihli toplantısında

Detaylı

BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ. Sözleşme belirtilen birleşme işlemi, Sermaye Piyasası Kurulunun / /2014 tarih ve. Sayılı kararı ile onaylanmıştır.

BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ. Sözleşme belirtilen birleşme işlemi, Sermaye Piyasası Kurulunun / /2014 tarih ve. Sayılı kararı ile onaylanmıştır. BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ İş Bu birleşme sözleşmesi ( Sözleşme ), aşağıda ünvanları ve adresleri ile ticaret sicil numaraları yazılı Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi (Devralan) ile Aktay Turizm

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 07-10 KASIM 2013 - DENİZLİ. : Faruk GÖK (Yargıtay 23. Hukuk Dairesi Üyesi)

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 07-10 KASIM 2013 - DENİZLİ. : Faruk GÖK (Yargıtay 23. Hukuk Dairesi Üyesi) HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 07-10 KASIM 2013 - DENİZLİ Grup Adı Konu Grup Başkanı Grup Sözcüsü Zabıt Kâtibi : Özel Hukuk 5. Grup : Ticari Davalar : Faruk GÖK (Yargıtay

Detaylı

İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz.

İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz. Federal İş Mahkemesi Karar Tarihi: 7.12.2006 Sayısı : 2 AZR 400/05 Alpay HEKİMLER İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz. Özü: İşçiler, işverenleri aleyhine

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 T.C YARGITAY 10.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1737 Karar No. 2013/7836 Tarihi: 15.04.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1 İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA YAŞLILIK

Detaylı

TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ.

TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ. TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ. Madde 1- Sözleşmenin Tarafları Türkiye Kano Federasyonu

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5)

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, insan sağlığı

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013. İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek.

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013. İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek. SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013 ÖZET: İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek. İADE DİLEKÇELERİNİN İNTERNET VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN VERİLMESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ Nakden

Detaylı

ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası

ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, Almanya da toplam çalışanların

Detaylı

BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU

BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU 0 DÖNEN DEĞERLER Dönen değerler bilançonun aktifinde yer alan, likiditesi en yüksek varlık grubu olup bu hesap grubunda yer alan hesapların ortak özelliği

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu. Esas No:2005/374 Karar No:2007/103

T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu. Esas No:2005/374 Karar No:2007/103 T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu Esas No:2005/374 Karar No:2007/103 Özeti : Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurulların; öncelikle, ilgililerin geçmiş hizmetleri ile sicil durumlarına

Detaylı

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI 01.07.2008/105 TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET : TMSF ye geçen bazı kıyı (offshore) bankalarında mevduat hesabı bulunan

Detaylı

ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI

ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI Şirketimizin Olağan Genel Kurul Toplantısı, 2015 faaliyet yılı çalışmalarını incelemek

Detaylı

12.1 ODA TARAFINDAN AÇILAN DAVALAR VE SONUÇLARI

12.1 ODA TARAFINDAN AÇILAN DAVALAR VE SONUÇLARI 8-29.05.2013 tarih ve 28661 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Maden Kanunu I(A) Grubu Madenleri İle İlgili Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Davası 9-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Detaylı

Ceza Davalarının Açılması ve Takip Edilmesi İşlemleri Süreci

Ceza Davalarının Açılması ve Takip Edilmesi İşlemleri Süreci Yapılan Suç Duyutularına İlişkin Bilgi Ve Belge Kamu Davası İle İlgili Tebligatın Veya Yapılan Suç Duyurularına İlişkin Bilgi Ve Belgelerin Dava Dosyası Ve Ekleri Gelen Evrak İşlemleri Tebligat, Bilgi

Detaylı

İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 3 Ocak 2009 tarih ve 27099 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır Kamu İhale Kurumundan: İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

CMK 135 inci maddesindeki amir hükme rağmen, Mahkemenizce, sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine karar verildiği görülmüştür.

CMK 135 inci maddesindeki amir hükme rağmen, Mahkemenizce, sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine karar verildiği görülmüştür. Mahkememizin yukarıda esas sayısı yazılı dava dosyasının yapılan yargılaması sırasında 06.05.2014 günlü oturum ara kararı uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ndan sanık... kullandığı... nolu,

Detaylı

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ye,

Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ye, ye, (kısaca Vodafone ) tarafından yürütülen A.C.A.İ.P. Akıllı Telefon Kampanyaları-Yeni den ( Kampanya ) yararlanmak istemem sebebiyle.../.../... tarihli, [ ] numaralı adıma kayıtlı ve faturalı GSM hattı

Detaylı

MERT GIDA GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN 01.06.2015 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET

MERT GIDA GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN 01.06.2015 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET MERT GIDA GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN 01.06.2015 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET 2014 Yılı Genel Kurul Toplantısının 01/06/2015 saat 10,30 da A Grubu İmtiyazlı

Detaylı

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir.

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir. EK-1 Madde 17 fıkra 9: a) 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Kanun kapsamında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 31/12/2010 tarihinden önce

Detaylı

6- MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU VE İŞ HUKUKU

6- MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU VE İŞ HUKUKU 6- MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU VE İŞ HUKUKU 1- Aşağıdaki hangi Kanun, işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi. Ek İsterler

Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi. Ek İsterler Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç 14 üncü maddesi ve 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

FATURANI PAYLAŞ TARİFE 1-2-3 KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN)

FATURANI PAYLAŞ TARİFE 1-2-3 KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN) FATURANI PAYLAŞ TARİFE 1-2-3 KAMPANYASI BİREYSEL ABONE (ÇALIŞAN) TAAHHÜTNAMESİ 1. AVEA İletişim Hizmetleri nin ( AVEA ) Faturanı Paylaş Modeli uygulamasından ( Uygulama veya Kampanya ) işbu Taahhütname

Detaylı

İÇİNDEKİLER. viii. ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix

İÇİNDEKİLER. viii. ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix viii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix GİRİŞ I - KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNUN KONUSU... 1 II - KIYMETLİ EVRAKTA HAK VE SENET KAVRAMLARI... 3 III - KIYMETLİ EVRAKIN MEVZUATIMIZDA

Detaylı

Tüketici Hukuku Enstitüsü. I. Kentsel Dönüşüm Raporu

Tüketici Hukuku Enstitüsü. I. Kentsel Dönüşüm Raporu Tüketici Hukuku Enstitüsü I. Kentsel Dönüşüm Raporu 1 16.05.2012 tarihinde kabul edilerek 31.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren ve halk arasında kentsel dönüşüm kanunu olarak bilinen Afet Riski Altındaki

Detaylı

Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39

Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39 Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39 Çek Kanunu'nun hangi yenilikleri getirdiðini biliyormuyuz 1- KANUNUN AMAÇ VE KAPSAM Çek kanununun amaç ve kapsamý 1. maddesinde Bu Kanunun

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEKOKULU DENİZCİLİK İŞLETMELERİ VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEKOKULU DENİZCİLİK İŞLETMELERİ VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK İŞLETMELERİ VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Bülent Ecevit Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Denizcilik

Detaylı

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK 28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 1/9/2012 tarihli ve 28398 sayılı Resmî

Detaylı

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte Borçlunun borcu için, borçluya yakınlığı ne olursa olsun 3. kişinin malvarlığına dahil unsurlar,haczedilemez. Bununla birlikte 3. kişilere ait bazı malların borçlunun olduğu kabul edilerek haczedilmesi

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME VE PROJE ONAY TALİMATI

RİSK DEĞERLENDİRME VE PROJE ONAY TALİMATI : 1 / 5 Amaç IEP tarafından, kuruluşların verdikleri hizmetlerle ilgili ATEX Direktifleri kapsamındaki Türk Standardlarına ve/veya EN Standardlarına göre yapılan muayene, muayene deney, İnceleme ve Proje

Detaylı

İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA. : TMMOB Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi)

İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA. : TMMOB Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi) YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEPLİDİR. İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA DAVACI VEKİLİ DAVALI : TMMOB Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi) :

Detaylı

Ticaret Hukuku : Kýymetli Evrak Hukuku Ders Notlar Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:30

Ticaret Hukuku : Kýymetli Evrak Hukuku Ders Notlar Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:30 Ticaret Hukuku : Kýymetli Evrak Hukuku Ders Notlar Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:30 TÝCARET HUKUKU KIYMETLÝ EVRAK HUKUKU Kýymetli Evrak Tanýmý : Kýymetli evrak öyle senetlerdedir ki; bunlarda mündemiç

Detaylı

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 09/2013 İstanbul, 02.01.2013 KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi ÖZET: Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 KONU 5838 Sayılı Kanunun 492 Sayılı Harçlar Kanununda Yaptığı Değişikliklere İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı 59 Seri Numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ

TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ Madde 1 TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ Aşağıda tapu kaydı ve taban fiyatları belirtilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhriyeti Devleti ne ait taşınmaz mallar,. tarihinde saat 10:00 da Merkezi İhale Komisyonu Toplantı

Detaylı

GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ Yayımlandığı Resmi Gazete: 26.07.2007 26594 Yayımlayan Kurum: Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir. İZMİR ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; İzmir Üniversitesi nin Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu ve bölümlerinde ÖSYM ve Üniversite tarafından

Detaylı

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI TABLO IV- MUHASEBE KAYITLARINDAN ÇIKARILACAK ALACAKLAR 1. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106 ncı maddesi gereğince; 1.1. 213 sayılı Vergi

Detaylı

Seri No:61. 4 Nisan 2008 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : 26837 TEBLİĞ GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 61) Amaç ve kapsam 1 / 17

Seri No:61. 4 Nisan 2008 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : 26837 TEBLİĞ GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 61) Amaç ve kapsam 1 / 17 4 Nisan 2008 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26837 TEBLİĞ Gümrük Müsteşarl GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 61) Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Tebliğ, 445 1 / 17 Götürü teminat MADDE 2 - (1)

Detaylı

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN GİRİŞ Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla 1 vergi kanunlarında köklü değişiklik ve

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Girişimcilere Öneriler 155 İŞ YAŞAMINDA ORTAYA ÇIKAN SORUNSAL GELİŞMELER VE MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ GİRİŞ Halis KALMIŞ Y apılan mevzuat değişiklikleri, ortaya çıkan uygulamalar ve finansal araçlarda yaşanan

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM HİZMETLERİ VERGİSİ YASASI

ÖZEL İLETİŞİM HİZMETLERİ VERGİSİ YASASI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 25 Haziran 2007 tarihli Yetmişdördüncü Birleşiminde Oyçokluğuyla kabul olunan, Özel İletişim Hizmetleri Vergisi Yasası nın Anayasa nın 94 üncü maddesinin

Detaylı

Mali Bülten. No: 2010/1. Konu : 5941 Sayılı Yeni Çek Kanunu Resmi Gazete de Yayımlanarak Yürürlüğe Girmiştir.

Mali Bülten. No: 2010/1. Konu : 5941 Sayılı Yeni Çek Kanunu Resmi Gazete de Yayımlanarak Yürürlüğe Girmiştir. 06 Ocak 2010 Mali Bülten No: 2010/1 VERGİ Konu : 5941 Sayılı Yeni Çek Kanunu Resmi Gazete de Yayımlanarak Yürürlüğe Girmiştir., 5941 sayılı Çek Kanunu 20.12.2009 tarih ve 27438 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak

Detaylı

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER FAALİYET RAPORU 01.01.2014-30.09.2014... 1 FAALİYET KONUSU... 1 BAĞLI ORTAKLIK... 1 FİNANSAL RAPORLAMA

Detaylı

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi 2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi Sözleşmenin tarafları Madde 1) İşbu Sözleşme, İsmet İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek / Ankara adresinde mukim Hazine Müsteşarlığı (bundan sonra kısaca Müsteşarlık

Detaylı

Davacı Dava lı Konu Açıklama/Son Durum Ankara 2.Fikri Sınai Haklar Hukuk 2012/196 E. İpek Kağıt San. ve Tic.A. Ş. I-Türk Patent 2- Enstitüsü ("TPE") Ak Gıda Tasarım işlem iptali davası (emici kağıt ürünler

Detaylı

Hukuk Genel Kurulu 2014/454 E., 2016/481 K. "İçtihat Metni"

Hukuk Genel Kurulu 2014/454 E., 2016/481 K. İçtihat Metni Hukuk Genel Kurulu 2014/454 E., 2016/481 K. "İçtihat Metni" Taraflar arasındaki tespit davasından dolayı yapılan yargılama sonunda;... Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 01.03.2013 gün ve 2012/1155

Detaylı

BANKA VE SİGORTA İŞLEMLERİ VERGİSİ YASASI. 21/1992 Sayılı Yasa

BANKA VE SİGORTA İŞLEMLERİ VERGİSİ YASASI. 21/1992 Sayılı Yasa R.G : 49 12 Mayıs, 1992 BANKA VE SİGORTA İŞLEMLERİ VERGİSİ YASASI 21/1992 Sayılı Yasa Kısa İsim 1. Bu Yasa, Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi (BSİV)Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Verginin

Detaylı

YARGITAY 6. HUKUK DA RES

YARGITAY 6. HUKUK DA RES YARGITAY 6. HUKUK DA RES 354 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 6. HUKUK DA RES E: 2007/7994 K: 2007/9777 T: 24.09.2007 CRA TAK B NE VEK L TARAFINDAN YAPILAN T RAZ SONUCU C- RA MAHKEMES

Detaylı

Yargıtay Kararları YARGITAY HUKUK GENEL KURULU. Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06.

Yargıtay Kararları YARGITAY HUKUK GENEL KURULU. Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06. Yargıtay Kararları Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN - Av. Arzu GÖKALP Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06.2009 İLGİLİ MEVZUAT:

Detaylı

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu:

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu: S İ R K Ü L E R R A P O R Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15 Konu: 396 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile Ba ve Bs formlarına ilişkin uygulamada değişiklikler yapıldı. Özet: 4 Şubat 2010 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL EVRAKLARI. Ek:1 MÜDÜR/MÜDÜRLER KURULU KARAR ÖRNEĞİ: Karar Tarihi: Karar No: Toplantıya Katılanlar:

LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL EVRAKLARI. Ek:1 MÜDÜR/MÜDÜRLER KURULU KARAR ÖRNEĞİ: Karar Tarihi: Karar No: Toplantıya Katılanlar: LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL EVRAKLARI Ek:1 MÜDÜR/MÜDÜRLER KURULU KARAR ÖRNEĞİ: Karar Tarihi: Karar No: Toplantıya Katılanlar:. Dönemi Genel Kurulunun. adresinde. tarihinde ve.. saatte aşağıdaki gündem dahilinde

Detaylı

TASARRUF MEVDUATI SİGORTASI VE FİNANSAL İSTİKRAR FONU MENKUL KIYMET KREDİ (SWAP) İŞLEMİ HAKKINDA TEBLİĞ

TASARRUF MEVDUATI SİGORTASI VE FİNANSAL İSTİKRAR FONU MENKUL KIYMET KREDİ (SWAP) İŞLEMİ HAKKINDA TEBLİĞ R.G 58 27 Mart 2009 TASARRUF MEVDUATI SİGORTASI VE FİNANSAL İSTİKRAR FONU MENKUL KIYMET KREDİ (SWAP) İŞLEMİ HAKKINDA TEBLİĞ AMAÇ 1. Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu tarafından yapılacak

Detaylı

İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU

İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU T.C. OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ.....BÖLÜMÜ Fotoğraf Form 1...PROGRAMI İŞYERİ STAJ EĞİTİMİ FORMU İlgili Makama, Osmaniye Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğrenim süresi sonuna kadar kuruluş

Detaylı

İEİS Tüzük Değişikliği Önerisi

İEİS Tüzük Değişikliği Önerisi İEİS Tüzük Değişikliği Önerisi Mevcut Öneri Gerekçe Sendikanın Adı Merkezi ve Adresi Sendikanın Adı Merkezi ve Adresi Sendikanın kullanılmayan uzun adının, Tüzük Madde 1 Sendikanın adı: İlaç ve Kimya,

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı