Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı"

Transkript

1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 12.HAFTA Hesap Tabloları Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan izin almadan ders içeriğinin tümü ya da bölümleri mekanik, elektronik, fotokopi, manyetik kayıt veya başka şekillerde çoğaltılamaz, basılamaz ve dağıtılamaz. Her hakkı saklıdır 2013 Sakarya Üniversitesi

2 4.Biçimlendirme Excel de veriler; sayı, tarih, para birimi, yüzdelik ve metin gibi farklı biçimlerde organize edilirler. Program içerisinde bu biçimler için otomatik bazı kalıplar sunulurken, kullanıcıya da özel biçim hazırlama imkânı sunarlar. 4.1.Temel biçimler Giriş sekmesi içerisinde yer alan Sayı komut grubunda seçili olan hücre veya hücre gruplarının hangi biçimde olduğu görülmektedir. Excel de kullanıcı tarafından özel bir biçim belirtilmezse hücre biçimleri Genel olarak atanır. Program içerisinden hücre biçimlendirme işlemi yukarıdaki şekilde yer alan Genel biçim yanındaki oktan direkt olarak seçilebileceği gibi, ayrıntılı bir biçimlendirme yapılmak isteniyorsa İletişim Kutusu Başlatıcısı oku seçilerek Hücre Biçimlendir diyalog kutusu üzerinden biçimlendirme gerçekleştirilir. Yukarıdaki soldaki şekildeki menü yardımıyla ancak biçimler için atanmış olan temel biçimler seçilebilir. Eğer Para Birimi biçimi seçilir ise Türkçe Excel programı için TL para birimi atanır. Bu biçim değiştirmek isteniyorsa sağdaki ayrıntılı diyalog kutusu kullanılmalıdır. Temel biçimlerin açıklamaları aşağıdaki gibidir. Genel: Bilgilerin sayfaya girildiği şekilde kalması için bu format seçilir. Sayı: İçeriği sayısal biçime döndürür. Sağ taraftaki bölümden rakamların ondalıklı veya ondalıksız ayarları yapılır. Para Birimi: Parasal rakamların diğer girilen rakamlardan ayırt edilmesi için kullanılır. Finansal: Finansal biçimler para birimi simgelerini ve ondalık ayraçları bir sütun içinde hizalar. Tarih: İçeriği tarih ifadesi olan hücreler için kullanılır. Sağ taraftaki tür bölümünden kullanmak istediğiniz tür seçilir. Saat: Saat formatının belirlenmesinde kullanılır. Yüzde Oranı: Sayısal ifadelerin yüzde olarak gösteriminde kullanılır. Kesir: Sayısal ifadelerin kesirlerle ifade edilmesinde tercih edilir.

3 Bilimsel: Hücre içerisindeki rakamların çok büyük olması durumunda üstel (10 un kuvveti) olarak ifade edilmesini sağlar. Metin: İçeriklerin metin olarak kabul edilmesi için kullanılır. Özel: Posta kodu, telefon numaraları gibi özel biçimlerin içeriklere atanması için kullanılır. Sayı komut grubu içerisinde yer alan komutlar ve açıklamaları aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Simge Simge Görevi Seçilen hücreye para birimi girilmesini sağlar. Seçili hücreleri 100 ile çarpar ve rakamın sağına % işareti ekler. Seçili hücrelere finansal biçimi atar ve virgülle binler hanesi ekler. Her tıklamada seçili hücredeki ondalık hane sayısı azalır. Her tıklamada seçili hücredeki ondalık hane sayısı artar. Hücre biçimlendirme ekranına CTRL+1 kısayolu yardımıyla ulaşılabilir. 4.2.Hücre içeriği Excel de hücre içeriğinde, verilerin kullanıcı istekleri doğrultusunda sunulması için gelişmiş biçimlendirme ayarları bulunmaktadır. Bu şekilde tablo içerisindeki istenilen yerler belirli şekilde vurgulanır Yazı tipi komut grubu İşletim sistemi içerisinde yer alan her bir yazı tipi (font) yardımıyla hücre içerikleri biçimlendirilir. Ayrıca yazı tipi boyutu da belirlenen puntolarla değiştirilebilmektedir. Yazı Tipi komut grubu Giriş sekmesi içerisinde yer almaktadır. Yazı tipi boyutunu artırmak veya azaltmak için simgelerinde de faydalanılabilir. Boyutu ve yazı tipi belirlenmiş olan içerikleri kalın fontlarla, italik (Yatık) ve/veya altı çizili olarak sunulması için Yazı Tipi komut grubu içerisindeki komutlar kullanılır. (K: Kalın Font, T: İtalik ve A: Altı Çizili) Excel de Kalın Font için CTRL+K veya CTRL+2, İtalik kullanım için CTRL+T veya CTRL+3 ve altı çizili kullanım için CTRL+SHIFT+A veya CTRL+4 kısayolları kullanılır.

4 Excel de yazı tipi rengi ve arka plan renkleri de değiştirilebilmektedir. Bu değişim yine Yazı Tipi komut grubu altından gerçekleştirilir. Arka plan değişimi için komutu ve yazı tipi rengini değiştirmek için ise komutu kullanılır Hücre biçimlerinin diğer hücrelere uygulanması Hesap tablosu kullanıcıları benzer içeriğe sahip farklı tablolar kurgularken aynı vurgulamaları gerçekleştirebilmek veya belli sunum standartlarını sağlayabilmek için biçimlendirme ayarlarını her bir tablodaki ilgili hücre gruplarına aynen uygulama gereği duyabilirler. Program içerisinde bu işlemi kolayca gerçekleştirebilmek için Giriş sekmesi içerisindeki Pano komut grubu altında Biçim Boyacısı adında özel bir komut bulunmaktadır. Bu komut sayesinde belirlenmiş biçimler aynen diğer hücrelere aktarılabilir. Bir hücrenin biçimini diğer başka bir hücreye aynen kopyalayabilmek içini asıl hücre seçili iken Biçim Boyacısı komutu seçilir ve uygulanacak yeni hücre seçilerek, asıl hücre biçimlerinin kopyalanması sağlanabilir. Bir biçimi birden fazla hücreye uygulanması istenirse, asıl hücre seçildikten sonra Biçim Boyacısı komutu çift tıklanmalıdır. Bu şekilde çok sayıda hücreye aynı biçim aktarılabilir. Gerekli bütün hücrelere biçim kopyalama işlemi bittiyse Biçim Boyacısı tekrar seçilerek seçim kaldırılır. (ESC tuşu yardımıyla da biçim boyacısı kilidi kaldırılabilir.) Metin kaydırma işlemi Bazen metin biçimleri sütun genişliğinden fazla olabilir. Bu durumda sütun genişliği artırılarak metinlerin tam okunması sağlanabilir. Fakat çok fazla sütundan oluşan tablolarda sütun genişliklerinin artırılması, tabloların sunumu açısından problem doğurabilir. Bu açıdan bakıldığında sütunların genişletilmesi yerine satırlar içerisinde metinlerin kaydırılması daha uygun bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Metni kaydır komutu Giriş sekmesi içerisinde Hizalama komut grubu içerisinde yer alır. Uzun bir metin seçili iken Metin Kaydırma işlemi gerçekleştirilirse yandaki örnekteki gibi metin satır genişletilerek alt satıra kaydırılır.

5 4.3.Hizalama ve kenarlıklar Hücre içeriğinin hizalanması Excel'de hücrelere girilen bilgiler tiplerine göre otomatik olarak yerleşirler. Örneğin; metin olan bilgiler sola dayalı, rakamlar sağa dayalı olarak yerleşirler. Ancak kullanıcının isteğine göre bilgiler hücrelere istenildiği şekilde hizalanabilir. Verilerin hücre içerisindeki konumu aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi dokuz farklı şekilde olmaktadır. Üste Hizalı - Sola Yaslı Üste Hizalı - Ortalanmış Üste Hizalı - Sağa Yaslı Ortaya Hizalı - Sola Yaslı Ortaya Hizalı - Ortalanmış Ortaya Hizalı - Sağa Yaslı Alta Hizalı - Sola Yaslı Alta Hizalı - Ortalanmış Alta Hizalı - Sağa Yaslı İçeriklerin belli bir açı ile sunulması için aynı komut grubu içerisinde yer alan komutu kullanılır. Bu komut yardımıyla içerikler, saat yönünde veya tersinde 45 derecelik açı ile dikey metin ile aşağıya veya yukarıya dönen bir şekilde sunulabilirler Satır ve sütunda hücre birleştirme işlemleri Excel birden fazla satır ve/veya sütunların birleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu şekilde çok farklı biçimdeki tablolar kolayca tasarlanabilmektedir. Birleştir ve Ortala komutuna Giriş sekmesi içerisindeki Hizalama komut grubu içerisinden ulaşılır Hücre ve hücre aralığına kenarlık ekleme Hücrelere kenarlık eklemek, tablo oluşturmak için çok kullanışlı bir yoldur. Hücrelere kenarlıklar Giriş sekmesi içerisindeki Yazı Tipi komut grubu altındaki komutu yardımıyla eklenir. Bu komut yardımıyla farklı kenarlıklar hızlı bir şekilde eklenebileceği gibi, Kenarlık Çiz alt menü grubu yardımıyla elle ekleme de gerçekleştirilebilir. Ayrıca kenarlıkların çizgi stilleri, kalınlıkları ve renkleri de değiştirilebilmektedir. Kenarlık ekleme fonksiyonu ve Birleştir ve Ortala komutu yardımıyla çok esnek yapıda tablolara tasarlanabilir.

6 Seçili bir hücre veya hücre grubuna kenarlık ekleme için CTRL+SHIFT+& kısayolundan faydalanabilirsiniz. CTRL+SHIFT+_ kısayol grubu ile kenarlıklar kaldırılabilir. 4.4.Koşullu Biçimlendirme Koşullu biçimlendirme çok fazla veriye sahip elektronik hesap tablolarının yönetimini kolaylaştıran gelişmiş bir özelliktir. Bu özellik sayesinde arka planda kullanıcı isteği ile gerçekleştirilen kontroller yardımıyla kriterlere uyan hücreler belirlenen biçimlerle otomatik olarak değiştirilir. Böylece kriterlere uyan hücreler hemen belirlenmiş olur. Ya da farklı bir kullanım ile verilerin yoğunlukları, frekansları, yüksek veya düşük kısımları değişik şekillerde vurgulanarak özel sunumlar hazırlanabilir. Koşullu Biçimlendirme komutuna Giriş sekmesi içerisindeki Stiller komut grubu içerisinden ulaşılabilir. Bir çok farklı koşullu biçimlendirme yöntemi program içerisinde sunulmuştur. Hücre Kurallarını Vurgula (Büyük, Küçük, Arasında, Eşittir, İçerdiği Metin), İlk/Son Kuralları (İlk 10, İlk %10, Son 10, Son %10, Ortalama Altı ve Ortalama Üstü), Veri Çubukları (Düz dolgu, Gradyan Dolgu), Renk Ölçekleri, Simge Ölçekleri (Yönlü, Şekiller, Göstergeler, Derecelendirmeler) koşullu biçimlendirme türleri Excel içerisinden otomatik olarak seçilebildiği gibi, kriter ve biçimlerin özel olarak belirlendiği manuel koşullu biçimlendirme yaklaşımı da uygulanabilmektedir. Koşullu biçimlendirme işleminin faydasını bir örnekle açıklayalım. Bir bilgisayar firması stoklarının takibi için Excel programından faydalanmaktadır. Bu firma ürünlerinin stoklarının ne ölçüde azaldığını görsel olarak görmek isterse renk ölçeklerinden faydalanabilir veya herhangi bir ürün 5 birimden az kaldığından fark edebilmek için koyu kırmızı arka planlı bir koşullu biçimle izleme gerçekleştirebilir farklı kalem ürün satan bir firma olduğu farz edilirse, bir tek üründeki stok azalmasının normal tablolar ile incelenmesi zor olabilir. Fakat koşullu biçimlendirme ile hemen bu ürün görsel olarak vurgulanabilir.

7 5.Formüller ve İşlevler Excel bir elektronik hesap tablosu olduğundan temel işlevi hesaplamadır. Bu kısma kadar verilerin girilmesi, yönetilmesi ve biçimlendirilmesi ile ilgili ipuçları sunulmuş, bu bölümde ise formül oluşturma ve işlev kullanımı üzerine durulacaktır. 5.1.Temel formül yazım kuralları Excel de formüller oluşturulurken operatörler kullanılır. Bu durum dikkate alınarak öncelikle operatörleri tanıtmak yararlı olacaktır. Formüllerde dört farklı türde operatör kullanılabilir. Toplama, çıkarma veya çarpma gibi temel matematiksel işlemleri yapmak için, sayıları birleştirmek ve sayısal sonuçlar üretmek için, aşağıdaki aritmetik operatörler tercih edilir. Operatör Anlamı Örnek + Toplama Çıkarma 4-2 * Çarpma 4*2 / Bölme 4/2 % Yüzde %45 ^ Üs 2^5 Aşağıdaki sunulan operatörleri kullanarak iki değeri karşılaştırılabilir. Bu operatörler kullanılarak yapılan karşılaştırmalarda sonuç mantıksal bir değerdir yani sonuç ya DOĞRU'dur ya da YANLIŞ'dır. Operatör Anlamı Örnek = Eşit A1=B1 > Büyük A1>B1 < Küçük A1<B1 >= Büyük A1>=B1 Eşit <= Küçük A1<=B1 Eşit <> Eşit Değil A1<>B1 Bir ya da daha çok metin serisini bir araya getirerek veya birleştirerek tek bir metin parçası elde etmek için "&" işareti kullanılır. Operatör Anlamı Örnek Yeşil & Irmak ifadesi Birden fazla metin içeriğini & Yeşilırmak sonucunu birleştirir. verir Hesaplamalara dahil edilecek hücre aralıkları aşağıdaki operatörler kullanılarak belirlenir. Operatör Anlamı Örnek : İki hücre başvurusu arasındaki bütün C6:C16 hücrelerin dizini alır. ;İ Sadece seçili iki hücre başvurusunu alır. C6;C16 Excel de bir formül her zaman eşittir "=" işaretiyle başlar. Eşittir işareti, Excel'e onu izleyen karakterlerin bir formül oluşturduğu bilgisini verir. Eşittir işaretinden sonra hesaplama operatörleri tarafından ayrılmış hesaplanacak öğeler gelir. Excel formülleri, formüldeki her işlecin özel sırasına göre soldan sağa doğru hesaplar.

8 Formül oluşturmak için ilk önce boş bir hücre seçilir. Örneğin B6 hücresi seçilerek aşağıdaki ifade yazılıp, daha sonra ENTER tuşuna basılır ise hücrede 13 sayısı görünür: =11+2 Excel in en önemli özelliklerinden birisi dinamik formüller oluşturmasıdır. Bu dinamik formüller ise hücre başvuruları (referansları) kullanılarak oluşturulur. Örneğin =20+10 şeklinde yazılan statik bir formül için her zaman sonuç aynıdır. Fakat A1 hücresinde 20 ve A2 hücresinden 10 verisi girilmiş iken yazılan =A1+A2 formülü otuz değeri üretmesine rağmen A1 ve A2 hücreleri içeriği değiştiği durumlarda formül sonucu da buna bağlı olarak değişir. Formüllerde hücre başvuruları elle girilebileceği gibi fare yardımıyla da seçilebilir. Örneğin B3 hücresine A1, A2 ve A3 hücrelerini toplayan bir formül yazılacaksa, formülü direkt olarak =A1 + A2 + A3 şeklinde klavyeden yazabileceği gibi, yandaki şekilde fare ile seçerek de girilebilir. Excel de formüller otomatik doldurma seçeneği yardımıyla diğer hücrelere kolayca aktarılabilir. Bu seçenek kullanıldığında formüllerdeki hücre başvuruları da program tarafından uygun şekilde güncellenir. Örneğin yandaki resimde C1 de yazılan =A1 + B1 formülü, otomatik doldurma imleci yardımıyla aşağı çekilirse, C2 hücresindeki yeni formül =A2 + B2 şeklinde olacaktır. Otomatik doldurma özelliği ile formüller yazılırken bazı hücre başvurularının sabit olarak kalması istenebilir. Örneğin yukarıdaki örnekteki A1 hücresinin daima formüllerde sabit olarak yer alması isteniyorsa $ operatörü yardımıyla formül =$A$1 + B1 şeklinde yazılabilir. Bu durumda otomatik olarak doldurulduğunda C2 hücresindeki formül =$A$1 + B2 şeklinde olacak otuz değil de 25 sonucunu verecektir. Burada $A$1 ifadesi ile A ve 1 referansları formüller değiştikçe değişmeyecektir. Sadece $A1 şeklinde ifade oluşturulsaydı, A referansı değişmeyecek ama formül konumu değiştiğinde sayılar değişecektir. Aşağıdaki tabloda bu durum örnekle anlatılmıştır. (Örnekte A1=5, A2=15, B1=10, B2=20 şeklinde alınmıştır.) Formül Hücresi Formül Formül Sonucu Formül Kopyalama Yeni Formül Formül Sonucu C1 = A1+B1 15 C1 den C2 = A2+B2 35 ye C1 = $A$1+B1 15 C1 den C2 = $A$1+B2 25 ye C1 = $A1+B1 15 C1 den C2 = $A2+B2 35 ye C1 = A$1+B1 15 C1 den C2 = A$1+B2 25 ye A3 = A1+A2 20 A3 den B3 e = B1+B2 30 A3 = $A$1+A2 20 A3 den B3 e = $A$1+B2 25 A3 = $A1+A2 20 A3 den B3 e = $A1+B2 25 A3 = A$1+A2 20 A3 den B3 e = B$1+B2 30 Formüllerde kullanılan hücre başvuruları başka bir çalışma sayfasından çağrılarak kullanılabilir. Bu durumda başka sayfadan çağrılan hücre başvurusunun başına Sayfa Adı! ifadesi gelmelidir. Örneğin sayfa2 den çağrılan B9 hücresi ile bulunduğumuz sayfadaki C9 hücresinin toplamını

9 veren formül =sayfa2!b9+c9 şeklinde olacaktır. Fare imleci yardımıyla = ifadesi yazıldıktan sonra diğer sayfadaki ilgi hücre seçilerek de formüller oluşturulabilir. Excel içerisinde ilk satıra yazılan formülün veri girişi yapılan son satıra kadar otomatik doldurulması için CTRL+SHIFT+ENTER kısayolu kullanılabilir. Seçilen bir aralıktaki en üstteki kayıtın biçim ve formüllerini en alt satıra kadar kopyalamak için CTRL+D kısayolu kullanılabilir. En soldaki biçim ve formülleri ise CTRL+R kısayolu ile en sağa aktarabiliriz. Excel içerisinde yazılan formüllerde hata olması durumunda hücre içerisinde çeşitli hata mesajları belirir. Hata türüne göre de formül içerisinde gerekli düzenlemeler gerçekleştirilebilir. Hata mesajları ve anlamları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Hata Değeri Anlamı #SAYI/0! Formül içerisinde sıfıra bölme işlemi gerçekleştirilmiştir. #AD? Excel programı tarafından tanınmayan bir işlev adı kullanılmıştır. #DEĞER! Matematiksel formül içerisindeki metin ifadesi mevcuttur. #BAŞV! Formülde olması gerekli bir hücre aralığı silinmiştir. #YOK Hesaplama için gerekli bilgiler yoktur. #SAYI! Girilen bağımsız değişkenlerde hata vardır. #BOŞ! Formül içerisindeki veri dizilerinde kesişim mevcut değildir. Excel içerisinde kullanıcılar isterlerse hazırladıkları formüllerin başkaları tarafından görünmesini engelleyebilirler. Bu işlem Gözden Geçir sekmesi altındaki Sayfayı Koru komutu ile gerçekleştirilir. 5.2.Aritmetik formüller Temel işlemler Excel de aritmetik formüller, aritmetik operatörler yardımıyla oluşturulur. Bu formüller oluşturulurken işlem sırası kuralı uygulanır. Parantezler kullanarak işlemlerin sırasını değiştirilebilir. Excel işlem sırası ise aşağıdaki gibidir. 1. Ayraç içindeki deyimler önce işlenir 2. Çarpma ve bölme toplama ve çıkarmadan önce işlenir 3. Aynı öncelik düzeyindeki ardışık işleçler soldan sağa doğru hesaplanır. İşlem sırası (önceliği) konusunu daha iyi anlayabilmek için örnek hesaplamalar aşağıdaki tablo içerisinde sunulmuştur. 5.3.İşlevlerle çalışma Formül Sonuç =3*6+12/ =(3*6)+12/(4-2) 24 =3*(6+12)/4-2 11,5 =(3*6+12)/4-2 5,5 =3*(6+12/(4-2)) 36 İşlevler, Excel içerisinde sunulan ve hesaplama kolaylığı sağlayan özel formül gruplarıdır. Her bir işlev formülü oluşturulurken öncelikle = ifadesi ile formül başlangıcı yapılır, daha sonra işlev adı yazılır, başlangıç parantezinden sonra ; ifadesi ile birbirinden ayrılan değişken (bazı

10 formüllerde mantıksal ifade veya koşullar) başvuruları yapılır ve son olarak parantez tamamlanarak işlev formülü tamamlanır. Değişken Ayraçları =TOPLAM ( A1 ; B1:B20 ; 20) İşlev Adı Değişkenler İşlev formülleri yazılırken belli aralıktaki verileri kapsayacak şekilde değişkenler tanımlanabilir. Örneğin, yukarıdaki şekilde görülen B1:B20 ifadesi B1 ile B20 arasındaki bütün hücreleri kapsar. Yukarıdaki formülü analiz edersek aslında formülün aritmetik ifadesinin =A1+B1+B2+B3+ +B20+20 şeklinde olacağı görülecektir. Birçok işlev birden fazla alt parçadan oluşur. Örneğin EĞER mantıksal sınama işlevi bir koşul ve bu koşula uygun iki farklı sonuç oluşturma kısmından meydana gelir. Bu alt parçalara sayı, metin ve hücre başvurusu gibi veri tipleri giriş yapılabildiği gibi başka formüller de yerleştirilebilir. Bu şekilde farklı hücrelerde, farklı formüller hazırlamak yerine tek hücrede bu işlem gerçekleştirilir, ızgara alanının daha etkin kullanımı gerçekleştirilmiş olur. Örneğin bir öğretmen sınıf ortalamasının altında kalan öğrencileri belirleyip, bu öğrencilere özel çalışma saatleri belirlemek istemektedir. Bu durumda Excel içerisinde öncelikle bir hücrede ortalama hesaplanmalı, daha sonra bu hücre sonucu ile ilgili koşul oluşturulup mantıksal sınama gerçekleştirilmelidir. Fakat Excel içerisinde ORTALAMA ve EĞER işlevleri beraber kullanılırsa tek bir hücrede bu formül yazılabilir. = EĞER (A1<ORTALAMA(A1:A10); ÖZEL DERS ; ÖZEL DERS YOK ) Formüllerin iç içe kullanılması sırasında dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan alt formül parçasına girilmesi gereken veri tipi ile içeride hesaplamada kullanılacak formülün sonuç veri tipinin aynı olmasıdır. Örneğin ancak sayı girişi olabilecek alt bir parçaya sahip bir işlev içerisine (BÜYÜK), bir metin ifadesi üreten formül (BİRLEŞTİR) girilemez Otomatik toplam formülleri Elektronik hesap tablolarında en çok kullanılan formüller Toplam, Ortalama, En Küçük (MİN), En Büyük (MAK) ve Sayıları Say (BAĞ_DEĞ_SAY) işlevleridir. Bu işlevlere Giriş sekmesi içerisindeki Düzenleme ve Formüller sekmesi içerisindeki İşlev Kitaplığı komut gruplarından ulaşılabilir.

11 Excel formül girme ekranına ulaşarak da formüller oluşturulabilir. Örneğin herhangi bir hücrede tuşuna basarak aşağıdaki işlev girme menüsüne ulaşılabilir. Bu kısımda belli düzende sınıflandırılmış olan formüllere liste içerisinden ulaşılabilir. TOPLAM formülü Matematik ve Trigonometri kısmında bulunmaktadır. Bu kısımdan formül seçildiğinde aşağıdaki formül oluşturma ekranına ulaşılır. TOPLAM formülü belirlenen aralıktaki hücrelerin toplamını vermektedir. Formül kullanım şekli aşağıdaki gibidir. Bu ekrandaki numaralandırılmış kısımlar aşağıda açıklanmıştır 1. Formüllerde değişkenlerin girildiği kısımdır. Bu kısımda değişken veya değişken aralıkları elle girilebildiği gibi, simgesine basıldığında gelen ekranda istenilen hücre veya hücreler seçilebilir. 2. Bu kısım sonucun önizlemesini gösterir. Böylece formül oluştururken herhangi bir hata yapıp yapılmadığı kontrol edilebilir. 3. Kullanılan işlev kısmı ile ilgili kısa açıklama burada verilmektedir. (Buradaki işlev kısmı Sayı1 şeklindedir.) 4. Fonksiyon Yardımı tıklanarak Excel yardım menüsündeki geniş açıklama ve uygulama örneklerine ulaşılabilir. ORTALAMA fonksiyonunun kullanımı ise TOPLAM fonksiyonu ile benzer şekildedir. Bu işlev yardımıyla değişkenlerin aritmetik ortalaması alınmaktadır. Belli bir hücre aralığındaki En

12 Büyük ve En Küçük değerleri bulabilmek için sırasıyla MAK ve MİN işlevlerinden yararlanılabilir. Fonksiyon kullanımı Toplam ve Ortalama işlevleri ile aynıdır. Belli hücre aralığında kaç adet değişken olduğunun belirlenmesi için Sayıları Say işlevli kullanılabilir. Bu işlev formül girme alanına girilirken BAĞ_DEĞ_SAY fonksiyon adı ile girilebilmektedir. Kullanımı önceki anlatılan işlevler gibidir. Otomatik toplam adı altında toplanan bu beş işlev ile ilgili formül örnekleri aşağıdaki tabloda örnek veri seti ile birlikte sunulmuştur. Veriler İşlev Formül Formül Sonucu TOPLAM = TOPLAM (A1:B5) 100 ORTALAMA = ORTALAMA (A1:B5) 10 EN BÜYÜK = MAK (A1:B5) 21 EN KÜÇÜK = MİN (A1:B5) Metin işlevleri SAYILARI SAY = BAĞ_DEĞ_SAY (A1:B5) Excel her ne kadar bir elektronik hesap tablosu olsa da, metin ihtiva eden hücreler için de formüller barındırmaktadır. 10 Bütün işlevlere Formüller sekmesindeki İşlev Kitaplığı komut grubundan ulaştığımızı daha önce belirtmiştik. Metin işlev grubu da bu kısımda yer almaktadır. Değiştir ve birleştir işlevi En çok kullanılan metin işlevleri DEĞİŞTİR ve BİRLEŞTİR işlevleridir. DEĞİŞTİR işlevi ile metinlerin belli bölümlerini istenilen yeni bir değerle değiştirmek mümkündür. DEĞİŞTİR işlevi dört kısımdan oluşmaktadır. = DEĞİŞTİR (Eski_metin; Başlangıç_sayısı; Sayı_karakterler; Yeni_metin) İşlev Kısmı Açıklama Girilecek veri türü Eski_metin Değiştirilecek metin Hücre başvurusu (Metin) Başlangıç_sayısı Kaçıncı karakterden itibaren Sayı değişecek Sayı_karakterler Kaç karakter değişecek Sayı Yeni_metin Yeni metin Metin Aşağıda bir örnekle DEĞİŞTİR işlevi anlatılmaktadır. A1 hücresine girilmiş Başucu ifadesinin Başvuru olarak değiştirilmesi istenmektedir. Bu durumda formül oluşturma ekranı aşağıdaki gibi olacaktır.

13 Yukarıdaki gibi oluşturulan formülle A1 hücresindeki Başucu ifadesinin 4. karakterinden itibaren (u) 3 karakteri (uru) silinerek yerine vuru ifadesi gelecektir. Önizlemeden de görüleceği gibi Başucu ifadesi Başvuru olarak değiştirilmiş olur. BİRLEŞTİR işlevinde ise hücre başvuruları kendi aralarında veya harici girilen metinlerle birleştirilerek yeni ifadeler oluşturulabilir. = BİRLEŞTİR (Metin1; Metin2) Metinler girilirken işaretleri arasında yazılmalıdır. Örneğin A1 hücresinde 3 sayısı varken, Yaz okulunda 3 adet ders aldınız dinamik metni aşağıdaki şekilde oluşturulur. Veriler İşlev Formül Formül Sonucu DEĞİŞTİR = DEĞİŞTİR (A1; Başvuru 4;3; vuru ) BİRLEŞTİR = BİRLEŞTİR( Yaz Yaz okulunda 3 okulunda ;A2; adet ders adet ders aldınız aldınız ) Temel arama işlevleri Temel arama işlevleri ile belli miktardaki istenilen karakterdeki veriyi bulmaya veya istenilen özellikteki veri sayısını belirleme işlemleri gerçekleştirilebilir. Büyük ve Küçük işlevi BÜYÜK işlevi çok sayıda veri içerisindeki büyüklük sıralamasındaki istenilen değeri bulmada kullanılır. Yani 200 sayılık bir veri setindeki en büyük 5. değeri belirlemek bu fonksiyon ile mümkündür. = BÜYÜK (Dizi; K) İşlev Kısmı Açıklama Girilecek veri türü Dizi Veri Dizisi Hücre başvurusu K Kaçıncı büyük değer aranacak Sayı

14 A1 ve C5 hücreleri arasında yer alan toplam 15 rakam arasından 4. büyük değer aşağıdaki formülle hesaplanır. KÜÇÜK işlevi ise bir veri setindeki rakamların aşağıdan yukarı sıralamasındaki istenilen sıradaki değerin bulunması için kullanılır. = KÜÇÜK (Dizi; K) İşlev Kısmı Açıklama Girilecek veri türü Dizi Veri Dizisi Hücre başvurusu K Kaçıncı küçük değer aranacak Sayı A1 ve C5 hücreleri arasında yer alan toplam 15 rakam arasından 4. küçük değer aşağıdaki formülle hesaplanır. Eğersay işlevi EĞERSAY işlevi ile veri aralığında girilen kıstaslara uygun veri sayısını belirlemek için kullanılır. = EĞERSAY (Aralık;Ölçüt) İşlev Kısmı Açıklama Girilecek veri türü Aralık Veri Dizisi Hücre başvurusu Ölçüt Belirlenen arama kıstası Koşul veya sayı A1 ve C5 hücreleri arasında yer alan 20 den küçük rakamların adedi aşağıdaki formülle hesaplanır. Temel arama işlevleri formül yazımları örnek veri seti ile birlikte aşağıda sunulmuştur. Veriler İşlev Formül Formül Sonucu BÜYÜK = BÜYÜK (A1:C5;4) 21 KÜÇÜK = KÜÇÜK (A1:C5;4) 11 EĞERSAY = EĞERSAY (A1:C5;13) 2 EĞERSAY = EĞERSAY 10 (A1:C5; <20 )

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo Microsoft Excell Excel Nedir? Excel programı; veriler üzerinde hesap yapabilme, verileri tabloya dönüştürebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme, grafik oluşturma, veri yönetimi yapabilir. http://mf.dpu.edu.tr/~eyup

Detaylı

Excel Formüller ve Fonksiyonlar. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015

Excel Formüller ve Fonksiyonlar. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015 Excel Formüller ve Fonksiyonlar Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015 Excel de Yapabileceklerimiz Temel aritmetik işlemler (4 işlem) Mantıksal karşılaştırma işlemleri (>,>=,

Detaylı

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri)

Detaylı

ÜNİTE 9 ÜNİTE 9 MICROSOFT EXCEL - II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 9 ÜNİTE 9 MICROSOFT EXCEL - II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 9 MICROSOFT EXCEL - II BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ İÇİNDEKİLER Çalışma sayfasına yeni nesneler eklemek Veriler ile ilgili işlemler Grafikler ler Sıralama Yapmak Filtreleme Yapmak

Detaylı

FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR

FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR C FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR Konuya Hazırlık 1. Excel de formül kullanmanın faydalarını açıklayınız. Formüller, bir sayfadaki verileri kullanarak işlem yapan denklemlerdir. Bir formülde, aynı sayfadaki

Detaylı

MS Excel. Excel Microsoft Office in bir parçasını oluşturur. Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2016

MS Excel. Excel Microsoft Office in bir parçasını oluşturur. Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2016 MS Excel Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde hesap yapabilme, tablolar içinde verilerle grafik oluşturma, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

Temel Excel Kullanım Bilgisi

Temel Excel Kullanım Bilgisi Temel Excel Kullanım Bilgisi Excel Fonksiyonları Başlangıç Microsoft Excel in en zevkli olan formül kısmı hakkında kısa kısa bilgileri ve bazı formüllerin nasıl yazıldığını burada bulacaksınız.

Detaylı

EXCEL 2013 ELEKTRONI K TABLOLAMA MUSTAFA DÜZENLİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM ÖĞRETMENİ

EXCEL 2013 ELEKTRONI K TABLOLAMA MUSTAFA DÜZENLİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM ÖĞRETMENİ EXCEL 2013 ELEKTRONI K TABLOLAMA MUSTAFA DÜZENLİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM ÖĞRETMENİ Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bir hesap tablosu

Detaylı

DERSLER çalışma sayfası içerisinde yer alan başlık satırının tamamının biçimlerini METİN olarak değiştirilmesi,

DERSLER çalışma sayfası içerisinde yer alan başlık satırının tamamının biçimlerini METİN olarak değiştirilmesi, Bu bölümde TBTK dersi Hesap tablosu 2. hafta içeriğinde yer alan Hesap tablosu Modül 5 ve Modül 6 ya ait ana uygulama adımları ve ek uygulamalar sunulacaktır. Ana Uygulama 8 Metin ve Sayı Biçimleri Kullanımı

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 14.HAFTA Hesap Tabloları Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ Bu

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Programın açılması Ana ekranın tanıtılması Sekmeler menüsünün tanıtılması Seçili sekmeye göre açılan şeritlerin tanıtılması Veri Girişi Formül ekleme

Detaylı

Excel' de formüller yazılırken iki farklı uygulama kullanılır. Bunlardan;

Excel' de formüller yazılırken iki farklı uygulama kullanılır. Bunlardan; 7. FORMÜLLER SEKMESİ Excel in en çok kullanılan yönü hesaplama yönüdür. Hesaplamalar Formüller aracılığıyla yapılır. Formüller sekmesi anlatılırken sık kullanılan formüller ve formül yazımı da anlatılacaktır.

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller BÖLÜM12 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM 2.1. Formüller Formül, bir sayfadaki verilerin aritmetiksel, mantıksal, istatistiksel vb. işlemleri yapması için kullanılan denklemlerdir ve bize sonuç bildirirler.

Detaylı

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI 1) Aşağıdaki birimlerden hangisi ile bilgisayara veri girişi yapılabilir? A) Monitör C) Klavye B) Yazıcı D) Çizici 8) Aşağıdakilerden hangisi onay tuşudur? A) Enter

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL 2007 DERS-2

MİCROSOFT EXCEL 2007 DERS-2 MİCROSOFT EXCEL 2007 DERS-2 Not: Bir biçim birden çok alana kopyalanacaksa Biçim Boyacısı çift tıklanmalıdır. Biçimler kopyalandıktan sonra Esc tuşuna basarak Biçim Boyacısı işlevi sonlandırılmalıdır.

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 MICROSOFT EXCEL - I. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Rabia KURNAZ İÇİNDEKİLER HEDEFLER MICROSOFT EXCEL - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel Bilgiler Excel penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Temel Kavramlar Çalışma kitabı ile ilgili işlemler Çalışma sayfası

Detaylı

22. Ölçü ve Kot Eklemek

22. Ölçü ve Kot Eklemek 22. Ölçü ve Kot Eklemek Bu Konuda Öğrenilecekler: Ölçülendirme birimi ve hassasiyetini ayarlamak Doğrusal ölçülendirme aracı geçerli ayarları ile çalışmak Doğrusal ölçülendirme çizgisi oluşturmak Mevcut

Detaylı

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir?

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir? MICROSOFT OFİS * EXCEL * WORD * POWERPOINT EXCEL Microsoft Excel Nedir? Bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal veriler) tablolar ya da listeler halinde

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

EXCEL FORMÜLLER, FONKSİYONLAR

EXCEL FORMÜLLER, FONKSİYONLAR EXCEL FORMÜLLER, FONKSİYONLAR Hesaplama Operatörleri Excel de kullanılan hesaplama operatörleri, (+), (-), (*) ve (/) dir. Bu operatörler kullanılarak Excel uygulamanızda dört işlem yapabilirsiniz. Excel

Detaylı

Excel 2007 Çalışma Soruları

Excel 2007 Çalışma Soruları Excel 2007 Çalışma Soruları 1) Çalışma sayfasının sekme rengi hangisi ile değiştirilir? a) Ekranın altında yer alan sayfa adı sekmesi çift tıklanarak b) Sayfa adı sekmesi üzerinde farenin sağ tuşu-sekme

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK 1. BELGE İŞLEMLERİ... 1 1.1. Arayüz ve Görünüm Ayarları... 1 1.1.1. Genel Görünüm... 1 1.1.2. Belge Görünümleri... 2 1.1.3. Yakınlaştırma...

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 2014 Microsoft Office Excel 2007 Öğr. Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu İçindekiler MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2007... 4 EXCEL ORTAMINDA ÇALIŞMAK... 4 EXCEL ÇALIŞMA SAYFASI...

Detaylı

M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI

M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI M i c r o s o f t E X C E L ÇALIŞMA SORULARI 1. Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak adlandırılan uygulama aşağıdakilerden hangisidir? a. Microsoft Windows b. Microsoft Excel c. Microsoft

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ EXCEL Microsoft Excel

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ EXCEL Microsoft Excel Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI 1 2 3 Microsoft Office Word Belgesinde çalışmamızı tamamladıktan sonra simgesine tıkladığımızda açılan menüde dosyamızı kaydedebiliriz veya yazıcıdan çıktısını alabiliriz. Çalışmamızda değişiklik yapmak

Detaylı

Microsoft Excel 2007 DERS-3 FONKSİYONLAR MANTIKSAL FONKSİYONLAR

Microsoft Excel 2007 DERS-3 FONKSİYONLAR MANTIKSAL FONKSİYONLAR Microsoft Excel 2007 DERS-3 FONKSİYONLAR MANTIKSAL FONKSİYONLAR Matematiksel Fonksiyonlar Matematiksel fonksiyonlardan Topla ve Çarpım bir önceki bölümde Temel Fonksiyonlar başlığı altında anlatılmıştı.

Detaylı

Seri Takibi Yenilikleri

Seri Takibi Yenilikleri Seri Takibi Yenilikleri Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Yardımcı Programlar/ Şirket/Şube/Parametre Tanımlamaları bölümünde

Detaylı

1. MICROSOFT EXCEL ÇALIŞMA TABLOSU İLE ÇALIŞMA

1. MICROSOFT EXCEL ÇALIŞMA TABLOSU İLE ÇALIŞMA BÖLÜM 10 C- ÇALIŞMA TABLOSU 1. MICROSOFT EXCEL ÇALIŞMA TABLOSU İLE ÇALIŞMA Microsoft Excel, Microsoft firmasının hazırladığı hesap tablo işlemlerini yapmak amacıyla kullanılan bir ofis programıdır. Yaygın

Detaylı

AGSoft Rotatif Kredi Hesaplama Programı

AGSoft Rotatif Kredi Hesaplama Programı Programın Kullanımı AGSoft Rotatif Kredi Hesaplama Programı Genel: Bankaların belirli limit ve teminat (genellikle vadeli çek) karşılığında kullandırdıkları ve rotatif adı verilen kredilerin kullanılan

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA

İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA EXCEL UYGULAMA Bu bölümde Excel ile ilgili temel bilgiler sunulacak ve daha sonra İstatistiksel Uygulamalar hakkında bilgi verilecektir. İşlenecek Konular: Merkezi eğilim Ölçüleri

Detaylı

Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler

Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler Bö lü m 6: Kelime İ şlemciler Könü 3: Tablö ve Resim Ekleme ve Dü zeltme Hazırlayan: Serdar Engin Koç Bü könü bittiğinde; Belgeye resim, küçük resim, şekil ve SmartArt ekleme Metin kutusu ekleme ve biçimlendirme

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

Bo lu m 7: Hesap Tabloları

Bo lu m 7: Hesap Tabloları Bo lu m 7: Hesap Tabloları Konu 1: Dosya, Tablo ve Grafik Oluşturma Hazırlayan: S.Engin Koç Bu konu bittiğinde; Dosya oluşturma ve tabloya şekil verme Tabloya sütun, satır ekleme ve hücreleri biçimlendirme

Detaylı

MS Excel. Excel Microsoft Office in bir parçasını oluşturur. Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2016

MS Excel. Excel Microsoft Office in bir parçasını oluşturur. Office 2007, Office 2010, Office 2013, Office 2016 MS Excel Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde hesap yapabilme, tablolar içinde verilerle grafik oluşturma, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme

Detaylı

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

HEDEF ARA ve ÇÖZÜCÜ HEDEF ARA

HEDEF ARA ve ÇÖZÜCÜ HEDEF ARA HEDEF ARA ve ÇÖZÜCÜ HEDEF ARA Hedef ara komutu bir fonksiyonun tersinin bulunmasında kullanılır. Hedef ara işlemi, y=f(x) gibi bir fonksiyonda y değeri verildiğinde x değerinin bulunmasıdır. Bu işlem,

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

SEÇİM İŞLEMLERİ. Yüzde Hesaplamaları HÜCRE KOPYALAMA & TAŞIMA FORMÜL GİRİŞİ FORMULLER 3) DÖRT İŞLEM. a) Bugün: b) Şimdi: c) Topla: d) Çarpım:

SEÇİM İŞLEMLERİ. Yüzde Hesaplamaları HÜCRE KOPYALAMA & TAŞIMA FORMÜL GİRİŞİ FORMULLER 3) DÖRT İŞLEM. a) Bugün: b) Şimdi: c) Topla: d) Çarpım: SEÇİM İŞLEMLERİ Windows altında çalışan bütün programlarda bir prensip vardır. Bu da Önce seç sonra yap tır. Ne yapmak istiyorsanız ilk önce onunla ilgili veri alanlarını seçmeli daha sonra istenilen işlemi

Detaylı

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır.

ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. ELEKTRONİK TABLOLAMA Aritmetiksel işlemler ve mantısal karşılaştırmaların yapıldığı programlar elektronik tablolama programlarıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan elektronik tablolama programlarından

Detaylı

ÜNİTE 1. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Microsoft Excel Nedir?

ÜNİTE 1. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Microsoft Excel Nedir? Microsoft Excel Nedir? ÜNİTE 1 Microsoft Excel Nedir? Excel Sayfaları Çalışma Sayfası Hücrenin Özellikleri ve Biçimlendirme Sayı Sekmesi Hizalama Sekmesi Yazı Tipi Sekmesi Kenarlık Sekmesi Dolgu Sekmesi

Detaylı

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu YETKİ VE KAYIT İŞLEMİ Kayıt yapacak kullanıcıya yetki verilmesi Kayıt yapacak kullanıcı yetkilendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanıcının

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

EXCEL de her bir çalışma alanı bir sayfa olarak adlandırılırken, birden fazla sayfa ise kitap olarak adlandırılır.

EXCEL de her bir çalışma alanı bir sayfa olarak adlandırılırken, birden fazla sayfa ise kitap olarak adlandırılır. EXCEL Bu programın çalışma alanı satır ve sütunların kesişmesinden meydana gelen hücrelerden oluşmaktadır. Satırlar rakamlar ile, sütunlar alfabetik harfler ile temsil edilirler. EXCEL de her bir çalışma

Detaylı

6. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları

6. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları 6. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları Excel (Elektronik Tablolama ve Hesaplama) 2007 Çalışma Soruları (1. Hafta) 1) Excel de sayıları veya yazıları yazdığımız bölümlere ne ad verilir? A. Sayı hanesi B.

Detaylı

Microsoft Excel Uygulaması 1

Microsoft Excel Uygulaması 1 Microsoft Excel Uygulaması 1 Microsoft Excel 2010, Microsoft Office paketinde yer alan ve gerek veri depolama ve organizasyonu gerekse çözümleme ve görselleştirme gibi faaliyetleri kolayca gerçekleştirebildiğimiz

Detaylı

MODÜL 4 HESAP TABLOSU UYGULAMALARI 2

MODÜL 4 HESAP TABLOSU UYGULAMALARI 2 MODÜL 4 HESAP TABLOSU UYGULAMALARI 2 Formüller ve İşlevler A. Aritmetik ve Mantık Formülleri Aritmetik formüllerini kullanmak için operatörlere ve hücre adreslerine gereksinim vardır. Operatör bir işlemin

Detaylı

UFRS ANALİZ DOKÜMANI

UFRS ANALİZ DOKÜMANI UFRS ANALİZ DOKÜMANI Versiyon 7.0.7 MatriksMatriksMatriksMatriksMa 25.10.2013 triksmat Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. riksmatriksmatriksmatriksmatriksiksmatr iksmatriksmatriksmatriksmatriksmatriks İÇİNDEKİLER

Detaylı

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri BÖLÜM 2 2. YAZILARI BİÇİMLENDİRME 2.1. Yazı Tipini Değiştirme Word programında, yazılan bilgiler daktilodaki gibi tek tip yazı olmaz. Yazılarda farklı biçimler kullanılarak belgelerin daha etkileyici olması

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

ÜNİTE 3 Veri Girişi, Temel Hesaplamalar ve Formüller

ÜNİTE 3 Veri Girişi, Temel Hesaplamalar ve Formüller ÜNİTE 3 Veri Girişi, Temel Hesaplamalar ve Formüller Konu 3.1: Veri Türleri Konu 3.2: Veri Girişi Konu 3.3: Formül Girişi (Dört İşlem) Konu 3.4: Otomatik Doldurma Konu 3.5: Otomatik Tamamlama Konu 3.6:

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 13.HAFTA Ms Excel ( Grafikler, Sayfa Yapısı ve Çıktıların Hazırlanması) Öğr.Gör.Dr.

Detaylı

Bilgisayar Programlama MATLAB

Bilgisayar Programlama MATLAB What is a computer??? Bilgisayar Programlama MATLAB Prof. Dr. İrfan KAYMAZ What Konular is a computer??? MATLAB ortamının tanıtımı Matlab sistemi (ara yüzey tanıtımı) a) Geliştirme ortamı b) Komut penceresi

Detaylı

EXCEL DE ARİTMETİKSEL İŞLEMLER

EXCEL DE ARİTMETİKSEL İŞLEMLER EXCEL DE ARİTMETİKSEL İŞLEMLER Toplama İşlemi. Bu İşlemleri yapmadan önce ( toplama- Çıkarma Çarpma-Bölme ve formüllerde) İlk önce hücre İçerisine = (Eşittir) işareti koyman gerekir. KDV HESAPLARI ÖRNEK;

Detaylı

Microsoft Excel Uygulaması 2

Microsoft Excel Uygulaması 2 Microsoft Excel Uygulaması 2 Dört Temel İşlem: MS Excel hücrelerinde doğrudan değerlere ya da hücre başvurularına bağlı olarak hesaplamalar yapmak mümkündür. Temel aritmetik işlemlerin gerçekleştirilmesi

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

MICROSOFT OFFICE EXCEL 2010 SORULARI

MICROSOFT OFFICE EXCEL 2010 SORULARI MICROSOFT OFFICE EXCEL 2010 SORULARI 1) Yukarıdaki araç çubuğunun adı nedir? A. Standart araç çubuğu B. Biçimlendirme araç çubuğu C. Menü araç çubuğu D. Formül araç çubuğu 2) Excel de sayıları veya yazıları

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 Excel - Hücreler Excel de hücrelere hangi değerler girilebilir? Metin Rakam Tarih ve Saat Formül 1 HÜCRE SEÇİMİ Matematikteki

Detaylı

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ ÇALIŞMA TABLOSU (SAYFASI) İŞLEMLERİ Tablo seçimi: Çalışma kitabında işlemler normal olarak etkin bir çalışma tablosunda yapılır. Bazı hallerde birden fazla çalışma tablosu etkin hale

Detaylı

Word programını kullanırken kullanılan ve bilgisayarı kullanma da hemen her yerde de kullanılabilen bazı kısayollar aşağıdaki gibidir.

Word programını kullanırken kullanılan ve bilgisayarı kullanma da hemen her yerde de kullanılabilen bazı kısayollar aşağıdaki gibidir. Başlarken: Bu belgede Microsoft şirketi tarafından üretilen Office program grubu içerisindeki Kelime İşlemci Programı Microsoft Word ve Microsoft Excel programlarıyla ilgili bilgiler vereceğiz. Bizim bu

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

AGSoft Muayenehane Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Muayenehane Takip Programı Kullanım Kılavuzu AGSoft Muayenehane Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU :

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : ALAN : ORTAK MODÜL : DOKÜMAN HAZIRLAMA SÜRE : 40 /32 ÖN KOŞUL : Ön koşulu yoktur. AÇIKLAMA : Bu modül bilgisayar ve donanımlarının sağlandığı ortamda uygulamalı olarak işlenmelidir.

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ELEKTRONİK TABLOLAMA Ankara, 2015 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

MICROSOFT EXCEL Eğitim ID 1 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Konu ID 6. Düzenleme Grubu Komutları Ek Bilgi - AÇIKLAMALAR

MICROSOFT EXCEL Eğitim ID 1 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Konu ID 6. Düzenleme Grubu Komutları Ek Bilgi - AÇIKLAMALAR MICROSOFT EXCEL 2010 Tekno-K@mp Eğitim ID 1 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 6 Ana Kategori Menüler / Sekmeler Alt Kategori Giriş Sekmesi Konu Düzenleme Grubu Komutları Ek Bilgi

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ

BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ BÖLÜM13 3- EXCEL DE VERİ İŞLEMLERİ Excel de veritabanı dosyaları oluşturmak oldukça kolay ve pratiktir. Böyle bir dosya herhangi özel bir işlem gerektirmeden, veri alanlarının direkt hücrelere girilmesi

Detaylı

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz 13 Aralık 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar KULLANICI TANIMLI RAPORLAR Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz Kendi isteklerinize özel rapor tasarımları

Detaylı

12) H 2 O 100m 3 (alt/üst simge) gibi metin ayarlarını nereden yapabiliriz? a-) Giriş Pano b-) Giriş Yazıtipi c-) Giriş Paragraf d-) Giriiş Stiller

12) H 2 O 100m 3 (alt/üst simge) gibi metin ayarlarını nereden yapabiliriz? a-) Giriş Pano b-) Giriş Yazıtipi c-) Giriş Paragraf d-) Giriiş Stiller TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI-2 1) Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu Başlat Donatılar Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Programlar

Detaylı

OYAK ERYAMAN KONUT PROJESİ 2.ETAP 344 KONUT İÇİN TERCİH SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

OYAK ERYAMAN KONUT PROJESİ 2.ETAP 344 KONUT İÇİN TERCİH SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU OYAK ERYAMAN KONUT PROJES 2.ETAP 344 KONUT Ç N TERC H S STEM KULLANIM KILAVUZU Şekil 1: Online Üye Hizmetleri Ana Sayfa Şekil 1: Online Üye Hizmetleri Ana Sayfa OYAK WEB Sayfasında ONLINE ONLINE ÜYE H

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER EXCEL II. Formüller Fonksiyonlar Otomatik Doldurma Formül Doldurma

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER EXCEL II. Formüller Fonksiyonlar Otomatik Doldurma Formül Doldurma HEDEFLER İÇİNDEKİLER EXCEL 2010 - II Formüller Fonksiyonlar Otomatik Doldurma Formül Doldurma TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Formüllerin görevlerini ifade edebilecek Formül yazabilecek

Detaylı

TEMEL EXCEL. 1 - Excel e Giriş

TEMEL EXCEL. 1 - Excel e Giriş TEMEL EXCEL 1 - Excel e Giriş Excel e Başlangıç Excel Ekranı Ribbon (Şerit) Kullanmak, başka Bilgisayarlara Uygulamak Backround (Arka Plan) Görünümünü Değiştirmek Kısa Yol Menülerini Kullanmak Diyalog

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

Dolgu Rengi: Seçili hücre veya hücrelerin arka planını renklendirir.

Dolgu Rengi: Seçili hücre veya hücrelerin arka planını renklendirir. Microsoft Excel Nedir? Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü bilgiyi (özellikle sayısal bilgileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu bilgilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

MICROSOFT ACCESS 2007-2010 DERS NOTLARI

MICROSOFT ACCESS 2007-2010 DERS NOTLARI MICROSOFT ACCESS 2007-2010 DERS NOTLARI İÇİNDEKİLER 1.VERİTABANI NEDİR?... 2 2.MICROSOFT ACCESS... 2 3. TABLOLAR... 3 3.2 Tablolara Kayıt Girmek... 5 4. FORMLAR... 7 4.1 Form Sihirbazı ile form oluşturma...

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA BÖLÜM-II ALGORİTMA I. GİRİŞ Bilgisayar dünyasında, insanın

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel menü çubuğunda bulunan, Ekle menüsünün içerik ve uygulamaları Biçim menüsünün içerik ve uygulamaları Veri menüsünün içerik ve uygulamaları

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı