Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/ :31

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:31"

Transkript

1 Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/ :31 TÝCARET HUKUKU - 1-Aþaðýdakilerden hangisi Ticaret Sicili Tüzüðüne göre, ticari iþletmenin genel unsurlarýndan biri deðildir? (2004/3) A) Baðýmsýzlýk B) Gelir saðlamayý hedeflemek C) Ticaret siciline tescil D) Esnaf faaliyetinin sýnýrýný aþmak E) Devamlýlýk 2-Kollektif þirketler ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi yanlýþtýr? A) Kollektif þirket ortaklarý, þirketin borç ve taahhütlerinden, müteselsilen ve bütün mallarýyla sorumludur. B) Kollektif þirketler tüzel kiþiliðe sahiptir. C) Kollektif þirketler ticari iþletme iþletmek amacýyla kurulabilir. D) Kollektif þirketler bir ticaret unvanýna sahip olmak zorundadýr. E) Tüzel kiþiler kollektif þirkete ortak olabilir. 3-Bir anonim ortaklýðýn halka açýlmasýndan sonra, bu anonim ortaklýða öncelikle hangi kanun hükümleri uygulanýr? A) Türk Ticaret Kanunu B) Sermaye Piyasasý Kanunu C) Bankalar Kanunu D) Borçlar Kanunu E) Ýþ Kanunu 4-Aþaðýdakilerden hangisi bir limited ortaklýðýn sona ermesinin nedenlerinden biri deðildir? A) Ortaklýk sözleþmesinde yer alan sona erme nedenlerinin ortaya çýkmasý B) Ortaklýðýn iflasýna karar verilmesi C) Ortaklardan birinin isteði üzerine ve haklý nedenler yüzündenmahkemenin karar vermesi D) Kanunda yazýlý olan sona erme nedenlerinin ortaya çýkmasý E) Esas sermayenin ½'sine sahip olan ortaklarýn salt çoðunlukla ortaklýðýn sona ermesi hakkýnda karar almasý 5-Ticari defterlerin sahibi lehine delil olarak kullanýlabilmesi için ticari iþlerdeki anlaþmazlýðýn aþaðýdakilerden hangisi arasýnda ortaya çýkmasý gerekir? A) Tacir ile tacir arasýnda B) Tacir ilemüþterisi arasýnda C) Tacir ile iþçisi arasýnda D) Tacir ile kamumakamlarý arasýnda E) Tacir ile kendi iþletmesi arasýnda 6-Türk Ticaret Kanunu'na göre, kýymetli evrakta borç nerede ödenir? (2005/1) A) Borçlunun ikâmetgahýnda B) Alacaklýnýn ikâmetgahýnda C) Kefilin ikâmetgahýnda D) Sözleþmenin yapýldýðý yerde E) Evrakýn düzenlendiði yerde 7-Türk Ticaret Kanunu'na göre, "kabul" ticari senetlerden hangisi için geçerlidir? A) Bono B) Varant C) Çek D) Konþimento E) Poliçe 8-Komandit þirketlerin ortak sayýlarý ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi doðrudur? A) Adi komandit þirkette en az 2, hisseli komandit þirkette en az 5 ortak olmalýdýr. B) Adi komandit þirkette en az 3, hisseli komandit þirkette en az 4 ortak olmalýdýr. C) Adi komandit þirkette en az 4, hisseli komandit þirkette en az 6 ortak olmalýdýr. D) Adi komandit þirkette en az 5, hisseli komandit þirkette en az 7 ortak olmalýdýr. E) Adi komandit þirkette en az 6, hisseli komanditþirkette en az 8 ortak olmalýdýr. 9-Bir ticari mal üzerinde bulunan "woolmark", "TSE" gibi ifadeler, hangi marka türününkapsamýndadýr? A) Hizmet markasý B) Ortak marka C) Ferdi marka D) Garanti markasý E) Genel marka 10-Aþaðýdakilerden hangisi, Türk Ticaret Kanunu'na göre þirketlerin ticari unvanlarýnda kullanabilmek için Bakanlar Kurulu'ndan izin almasý gereken ifadelerden biri deðildir? A) Türkiye

2 B) Türk C) Cumhuriyet D) Milli E) Demokrat 11-Kuruluþ belgesinde baþka bir hüküm bulunmadýkça, ticaret ortaklýklarýnýn yerleþim yeri (ikametgâhý) neresidir? (2005/2) A) Ýlgili ticaret sicilinin bulunduðu yer B) Ýþgörenlerinin çalýþtýðý yer C) Yönetim kurulunun bulunduðu yer D) Malvarlýðýnýn bulunduðu yer E) Ýþlerinin yürütüldüðü yer 12-Aþaðýdakilerden hangisi Türk Ticaret Kanunu'na göre, ticari iþler tellalýnýn borçlarý arasýnda yer almaz? A) Müvekkili hesabýna 3. þahýslarla sözleþmeyapmak B) Bordro vermek C) Numuneleri saklamak D) Dürüst ve tarafsýz hareket etmek E) Defter tutmak 13-Mahcur (kýsýtlý) bir kiþiye miras yolu ile bir ticari iþletme geçerse, söz konusu ticari iþletmenin taciri aþaðýdakilerden hangisi A) Mahcurun vasisi B) Mahcurun velisi C) Miras býrakan kiþinin tayin edeceði herhangi bir kiþi D) Kendisine ticari iþletme intikal edenmahcur E) Mahcur hakkýnda hacir (kýsýtlama) kararý veren mahkeme 14-Aþaðýdakilerden hangisi ticari senetlerin (kambiyo senetleri) ortak özelliklerinden biri deðildir? A) Ýllettenmücerret senetler olmalarý B) Uluslar arasý nitelik taþýmalarý C) Þekle baðlý senetler olmalarý D) Kanunen nama yazýlý olmalarý E) Müteselsil sorumluluk esasýnýn geçerli olmasý 15-Ticaret Hukuku doktrinine göre, iç iliþkilerinde ve iç örgütlenmelerinde merkeze baðlý bulunan, kendi çevresi ve yetki alanýnda iliþki ve faaliyetlerinde baðýmsýz olan, merkezle ayný ticaret unvaný ve ayný uðraþý alanýna sahip bulunan, merkezle birlikte ayn gerçek kiþi veya tüzel kiþi tacire ait olan ve baðýmsýz bir iþyeri teþkil eden birime ne ad verilir? A) Taþeron B) Þube C) Büro D) Ýrtibat birimi E) Acenta 16-Yevmiye defteri, kullanýlmadan önce aþaðýdakilerden hangisine tasdik ettirilmelidir? (2005/3) A) Noter B) Yeminli mali müþavir C) Asliye Ticaret Mahkemesi D) Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý E) Ticaret sicil memurluðu 17-Adi ortaklýk ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi yanlýþtýr? A) Ticaret unvaný almak zorunda deðildir. B) Ticaret siciline ortaklýk olarak kaydedilmez. C) Sermaye olarak yalnýzca nakit (para) konulabilir. D) Ortaklarý gerçek ya da tüzel kiþiler olabilir. E) Tüzel kiþiliði yoktur. 18-Ticaret unvaný ve iþletme adýnýn, rehin sözleþmesine ekli unsurlar listesinde yer almamasý, rehin üzerinde nasýl bir sonuç doðurur? A) Rehin kýsmen geçerli sayýlýr. B) Rehin üzerinde herhangi bir etki yaratmaz. C) Rehin nedeniyle tazminat öenir. D) Rehin hükümsüz sayýlýr. E) Rehin iptal edilir. 19-Ticareti býrakan tacirler, bu durumun Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilanýndan itibaren kaç yýl içinde iflas yoluyla takip edilebilirler? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

3 20-Para borcunun zamanýnda ödenmemesi durumunda bu gecikme nedeniyle ödenmesi gereken faize ne ad verilir? A) Temerrüt faizi B) Yasal faiz C) Kapital faiz D) Mürekkep faiz E) Temettü faizi 21-Taraflar arasýndaki borcun kaynaðýný haksýz bir fiil oluþturuyorsa, bu borcun ticari iþ sayýlmasý için aþaðýdakilerden hangis gerekir? (2006/1) A) Borçla ortaya çýkan zararýn yüksek olmasý B) Taraflarýn her ikisinin de tacir olmasý C) Taraflardan en az birinin tacir olmasý D) Taraflardan en az birinin ticari iþletmesinin bulunmasý E) Borcun, her iki tarafýn da ticari iþletmesiyle ilgili olmasý 22-Ticari defterler hangi anlaþmazlýklarda delil olarak kullanýlabilir? A) Ticari iþletmelerle müþteriler arasýndaki anlaþmazlýklarda B) Tacirler arasýndaki ticari iþlerden doðan anlaþmazlýklarda C) Ticari iþletmelerle ortaklarý arasýndaki anlaþmazlýklarda D) Tacirler arasýndaki haksýz fiillerden doðan anlaþmalarda E) Tacirlerle devlet arasýndaki vergi anlaþmazlýklarýnda 23-Türk Ticaret Kanunu'na göre "satýþ maðazasý memuru" aþaðýdakilerden hangisinin özel bir türüdür? A) Ticari vekil B) Ticari mümessil C) Acente D) Tellal E) Seyyar tüccar memuru 24-Aksine bir düzenleme olmadýðý takdirde, adi ortaklýklarda yönetim yetkisi aþaðýdakilerden hangisine aittir? A) Ortaklar arasýnda en yaþlý olana B) Tümortaklara C) Sermaye olarak nakit koyan ortaklara D) Ortaklar arasýnda en eski olana E) Sermaye olarak emeðini koyan ortaklara 25-Aþaðýdaki þirketlerden hangisinde ortak sayýsý 50'den çok olamaz? A) Anonimþirket B) Komandit þirket C) Kooperatif D) Kollektif þirket E) Limited þirket 26-Yevmiye defterine geçirilmiþ olan muameleleri buradan alarak sistemli bir þekilde hesaplara daðýtan ve tasnifli olarak bu hesaplarda toplayan deftere ne ad verilir? (2006/2) A) Envanter defteri B) Defteri kebir C) Yevmiye defteri D) Karar defteri E) Ýþletme hesabý defteri 27-Ticari olsun ya da olmasýn, bir þirket akdine dayanan ve þirketle ortaklar arasýnda açýlmýþ davalar kural olarak kaç yýlda zamanaþýmýna uðrar? A) 2 B) 4 C) 5 D) 8 E) Anonim þirketlerde "tavan sermaye" kavramý aþaðýdakilerden hangisini ifade eder? A) Ödenmiþ sermaye B) Çýkarýlmýþ sermaye C) Baþlangýç sermayesi D) Asgari sermaye E) Kayýtlý sermaye 29-Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen "iþletme adý" ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi yanlýþtýr? A) Ýþletme adý, bir iþletmeyi diðerinden ayýrýr. B) Ýþletme adýnýn seçiminde tam bir serbesti vardýr. C) Esnaflar iþletme adý kullanabilir. D) Ýþletme adý, iþletmenin sahibini gösterir. E) Ýþletme adý, iþletmeden ayrý olarak devredilebilir.

4 I. Sözleþme hükümleri II. Ticari hükümler III. Emredici hükümler IV. Genel hükümler V. Ticari örf ve adetler 30-Ticaret hukukundaki uyuþmazlýklarýn çözümünde yukarýdaki hükümler hangi sýra ile uygulanýr? A) I, II, III, IV ve V B) II, IV, V, I ve IV C) III, I, II, V ve IV D) IV, V, III, II ve I E) V, III, II, I ve IV 31-Aþaðýdakilerden hangisi bilanço esasýna göre defter tutanlarýn, tutmalarý gereken defterlerden biri deðildir? (2006/3) A) Karar defteri B) Ýþletme defteri C) Yevmiye defteri D) Envanter defteri E) Defteri kebir 32-Aþaðýdakilerden hangisi emtia senetleri arasýnda yer alýr? A) Çek B) Tahvil C) Varant D) Hisse senedi E) Bono 33-Türk Ticaret Kanunu'na göre, kimin lehine keþide edildiði gösterilmemiþ olan bir çekin hükmü nedir? A) Yok hükmündedir. B) Hamiline yazýlý çek hükmündedir. C) Nama yazýlý çek hükmündedir. D) Emre yazýlý çek hükmündedir. E) Mutlak butlanla geçersizdir. 34-Ticaret ortaklýklarýnýn "yeni kuruluþ" þeklinde birleþmeleri ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi yanlýþtýr? A) Birleþme sonrasý, birleþen ortaklýklarýn tüzel kiþilikleri ticaret sicilinden terkin yoluyla ortadan kalkar. B) Ortaklýklar infisah eder. C) Ortaklýklar tasfiye edilir. D) Önceki ortaklýklarýn mal varlýðý bir bütün halinde yeni ortaklýða devredilir. E) Yeni bir ticaret ortaklýðý kurulur. 35-Anonim ortaklýklarýn kayýtlý sermaye sistemine geçmesiyle satýþý yapýlmýþ hisse senetlerine ne ad verilir? A) Esas sermaye B) Kayýtlý sermaye C) Baþlangýç sermayesi D) Ayni sermaye E) Çýkarýlmýþ sermaye 36-Senedin düzenlenmesinden önce hakkýn mevcut olmadýðý, hakkýn senedin düzenlenmesiyle doðduðu kýymetli evraka ne ad verilir? (2007/1) A) Ýlletenmücerret kýymetli evrak B) Ýhdasi mahiyette kýymetli evrak C) Ýllete baðlý kýymetli evrak D) Nama yazýlý kýymetli evrak E) Seri halinde kýymetli evrak 37-Bir anonim ortaklýðýn halka açýlmasýndan sonra, bu anonim ortaklýða öncelikle hangi kanun hükümleri uygulanýr? A) Ýþ Kanunu B) Türk Ticaret Kanunu C) Borçlar Kanunu D) Bankalar Kanunu E) Sermaye Piyasasý Kanunu 38-Komandit þirketlerin ortak sayýlarý ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi doðrudur? A) Adi komandit þirkette en az 2, hisseli komandit þirkette en az 5 ortak olmalýdýr. B) Adi komandit þirkette en az 3, hisseli komandit þirkette en az 4 ortak olmalýdýr. C) Adi komandit þirkette en az 4, hisseli komandit þirkette en az 6 ortak olmalýdýr. D) Adi komandit þirkette en az 5, hisseli komandit þirkette en az 7 ortak olmalýdýr. E) Adi komandit þirkette en az 6, hisseli komandit þirkette en az 8 ortak olmalýdýr. 39-Yevmiye defteri, kullanýlmadan önce aþaðýdakilerden hangisine tasdik ettirilmelidir? A) Ticaret sicil memurluðu B) Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý

5 C) Yeminli mali müþavir D) Asliye Ticaret Mahkemesi E) Noter 40-Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen "iþletme adý" ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi yanlýþtýr? (2007/2) A) Ýþletme adý, bir iþletmeyi diðerinden ayýrýr. B) Ýþletme adýnýn seçiminde tam bir serbesti vardýr. C) Esnaflar iþletme adý kullanabilir. D) Ýþletme adý, iþletmenin sahibini gösterir. E) Ýþletme adý, iþletmeden ayrý olarak devredilebilir. 41-Aþaðýdakilerden hangisi anonim ortaklýklarýn tedrici kuruluþunun aþamalarýndan biri deðildir? A) Ortaklýk esas sözleþmesinin hazýrlanmasý ve imzalarýn noter tarafýndan tasdik edilmesi B) Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý'ndan izin alýnmasý C) Halka arz edilecek hisse senetlerinin Sermaye Piyasasý Kurulu tarafýndan kayda alýnmasý D) Sirkülerin ilan edilmesi E) Sözleþmenin mahkeme tarafýndan tasdik edilmesi 42-Türk Ticaret Kanunu'na göre tacirler ticari defterlerini son kayýt tarihinden itibaren kaç yýl süre ile saklamak zorundadýr? A) 10 B) 9 C) 8 D) 7 E) 5 43-Aþaðýdakilerden hangisi poliçede bulunmasý gereken zorunlu unsurlardan deðildir? A) Keþide tarihi B) Muhatabýn adý ve soyadý C) Lehdarýn adý ve soyadý D) Vade E)Keþidecinin imzasý 44-Kayda geçirilmesi gereken iþlemlerin, belgelerden çýkarýlarak tarih sýrasý ile maddeler halinde yazýldýðý ticari deftere ne ad verilir? A) Yevmiye defteri B) Defter-i Kebir C) Karar defteri D) Ýþletme defteri E) Envanter defteri 45-Aþaðýdakilerden hangisi haksýz rekabet halinde açýlabilecek hukuk davalarýndan biri deðildir? A) Manevi tazminat davasý B) Haksýz rekabetin men'i davasý C) Haksýz rekabetin iptali davasý D) Yanlýþ durumun ortadan kaldýrýlmasý davasý E) Tespit davasý 46-Ücret mukabilinde kendi namýna ve müvekkil hesabýna kýymetli evrak ve menkul eþya alým ve satýmýný gerçekleþtiren kiþiy verilir? (2007/3) A) Komisyoncu B) Acente C) Ticari iþler tellalý D) Ticari mümessil E) Ticari vekil 47-Aþaðýdakilerden hangisi kollektif ortaklýðýn kendiliðinden sona erme nedenlerinden biri deðildir? A) Ortaklýk sözleþmesinde öngörülen sürenin dolmasý B) Ortaklýðýn iflasý C) Ortaklýk gayesinin elde edilmesinin imkansýz hale gelmesi D) Ortaklýk gayesinin elde edilmiþ olmasý E) Ortaklýk sözleþmesine dayalý olarak bir ortaklýðýn feshi ihbarý 48-En az iki en çok elli gerçek ya da tüzel kiþi tarafýndan bir ticaret unvaný altýnda kurulan, ortaklarýnýn sorumluluðu, koymayý taahhüt ettikleri sermayeyle sýnýrlý olan ve esas sermayesi belli olan þirketlere ne ad verilir? A) Komandit þirket B) Anonimþirket C) Limited þirket D) Adi þirket E) Kollektif þirket 49-Adi ortaklýk ile ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi yanlýþtýr? A) Adi ortaklýða gerçek ya da tüzel kiþiler ortak olabilir. B) Adi ortaklýðýn oluþmasý için, ortaklarýn bütün mesailerini bu ortaklýk için ayýrmalarý gerekmez. C) Adi ortaklýk bir ticaret unvaný almak zorunda deðildir.

6 D) Adi ortaklýk sözleþmesi þekle tabidir. E) Adi ortaklýðýn tüzel kiþiliði yoktur. 50-Aþaðýdakilerden hangisi anonim ortaklýklarda genel kurulu toplantýya çaðýramaz? A) Mahkeme tarafýndan atanmýþ kayyýmlar B) Tasfiye durumunda, tasfiye memurlarý C) Yönetimkurulu D) Mahkeme tarafýndan yetki verilmiþ azýnlýk pay sahipleri E) Müdürler 51-Anonim þirketlerde taahhüt edilen sermayeye ne ad verilir? (2008/1) A) Ödenmiþ sermaye B) Esas sermaye C) Nakdi sermaye D) Muayyen sermaye E) Mutlak sermaye 52-Protestoyu aþaðýdakilerden hangisi düzenler? A) Noter B) Ýlgili banka þubesi C) Asliye ticaret mahkemesi D) Keþideci E) Sanayi ve Ticaret Ýl Müdürlüðü 53-Aþaðýdakilerden hangisi bir anonim þirket genel kurulunu toplantýya çaðýramaz? A) Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý B) Þirket Disiplin Kurulu C) Mahkeme tarafýndan atanmýþ kayyumlar D) Tasfiye Memurlarý E) Þirket YönetimKurulu 54-Türk Ticaret Kanunu'na göre, hammadde ya da diðer mallarýn makine ya da sair teknik vasýtalarla iþlenerek yeni veya deðerl mahsuller vücuda getirilmesi aþaðýdakilerden hangisini ifade eder? A) Ticarethane B) Acente C) Esnaf iþletmesi D) Çiftçilik E) Fabrikacýlýk 55-Nama yazýlý çeklerin devri nasýl gerçekleþtirilir? A) Borcun yenilenmesi ile B) Ciro ile C) Alacaðýn temliki ile D) Takas ile E) Borcun nakli ile 56-Anonim þirketlerle ilgili aþaðýdaki ifadelerden hangisi yanlýþtýr? (2004/2) A) Ticaret unvaný kullanmak zorundadýrlar. B) En az 5 kurucu ortak tarafýndan kurulmalarý gerekir. C) Borçlarýndan dolayý malvarlýðý ile sorumludurlar. D) Tüzel kiþilikleri vardýr. E) Deðiþken sermayeli, sabit paylý þirketlerdir. 57-Türk Ticaret Kanunu'na göre, bir limitet þirkette en az ve en çok kaç ortak bulunabilir? A) 2-50 B) 4-50 C) 5-60 D) 7-60 E) Senedin düzenlenmesinden önce hakkýn mevcut olmadýðý, hakkýn senedin düzenlenmesiyle doðduðu kýymetli evraka ne ad verilir? A) Ýlletenmücerret kýymetli evrak B) Ýhdasi mahiyette kýymetli evrak C) Ýllete baðlý kýymetli evrak D) Nama yazýlý kýymetli evrak E) Seri halinde kýymetli evrak 59-Aþaðýdakilerden hangisi emre yazýlý senetlerde bulunmasý gereken unsurlardan biri deðildir? A) Lehdarýn ismi B) Düzenleyicinin imzasý C) Kayýtsýz þartsýz belli bir ödeme bedeli D) Ýhdas günü

7 E) Ödeme yeri 60-Emre düzenlenmiþ çeklerin devri nasýl gerçekleþtirilir? A) Ciro ve teslim ile B) Sözleþme ve teslim ile C) Yalnýzca teslim ile D) Ciro ile E) Sözleþme, noter onayý ve teslim ile 1) C 2) E 3) B 4) E 5) A 6) A 7) E 8) A 9) D 10) E 11) E 12) A 13) D 14) D 15) B 16) A 17) C 18) D 19) E 20) A 21) E 22) B 23) A 24) B 25) E 26) B 27) C 28) E 29) D 30) C 31) B 32) C 33) B 34) C 35) E 36) C 37) E 38) A 39) E 40) D 41) E 42) A 43) D 44) A 45) D 46) A 47) E 48) C 49) D 50) E 51) B 52) A 53) A 54) E 55) C 56) E 57) A

8 58) B 59) E 60) A ============================================================================

- TİCARET HUKUKU - 1-Aşağıdakilerden hangisi Ticaret Sicili Tüzüğüne göre, ticari işletmenin genel unsurlarından biri değildir?

- TİCARET HUKUKU - 1-Aşağıdakilerden hangisi Ticaret Sicili Tüzüğüne göre, ticari işletmenin genel unsurlarından biri değildir? - TİCARET HUKUKU - 1-Aşağıdakilerden hangisi Ticaret Sicili Tüzüğüne göre, ticari işletmenin genel unsurlarından biri değildir? (2004/3) A) Bağımsızlık B) Gelir sağlamayı hedeflemek C) Ticaret siciline

Detaylı

Ticaret Hukuku : Kýymetli Evrak Hukuku Ders Notlar Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:30

Ticaret Hukuku : Kýymetli Evrak Hukuku Ders Notlar Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:30 Ticaret Hukuku : Kýymetli Evrak Hukuku Ders Notlar Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:30 TÝCARET HUKUKU KIYMETLÝ EVRAK HUKUKU Kýymetli Evrak Tanýmý : Kýymetli evrak öyle senetlerdedir ki; bunlarda mündemiç

Detaylı

1. BÖLÜM İŞLETME VE TİCARİ İŞLETME 1. İŞLETME... 1 1.1. GENEL OLARAK... 1 1.2. İŞLETME ÇEŞİTLERİ...3 2. TİCARİ İŞLETM E... 4 2.1. GENEL OLARAK...

1. BÖLÜM İŞLETME VE TİCARİ İŞLETME 1. İŞLETME... 1 1.1. GENEL OLARAK... 1 1.2. İŞLETME ÇEŞİTLERİ...3 2. TİCARİ İŞLETM E... 4 2.1. GENEL OLARAK... iç in d e k il e r 1. BÖLÜM İŞLETME VE TİCARİ İŞLETME 1. İŞLETME... 1 1.1. GENEL OLARAK... 1 1.2. İŞLETME ÇEŞİTLERİ...3 2. TİCARİ İŞLETM E... 4 2.1. GENEL OLARAK...4 2.2. TANIMI VE UNSURLARI... 4 2.2.1.

Detaylı

TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ

TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ Adli Hakimlik Sınavlarına Hazırlıkta Son Tekrar Kitabı İÇİNDEKİLER 3. BASKI İÇİN ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER... XI TİCARİ İŞLETME HUKUKU I. TİCARÎ İŞLETME...1

Detaylı

TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ

TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ Adli Hakimlik Sınavlarına Hazırlıkta Son Tekrar Kitabı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII TİCARİ İŞLETME HUKUKU I. TİCARÎ İŞLETME...1 A- Genel Olarak...1

Detaylı

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ SANKO KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ TARAFLAR Bir tarafta, SANKO MENKUL DEÐERLER A.Þ. (Bundan sonra ARACI KURUM olarak anýlacaktýr.) ile diðer tarafta.... bundan sonra kýsaca MÜÞTERÝ/LER

Detaylı

YILLAR ÖNCE ÇIKAN STAJA BAÞLAMA SORULARI Gönderen : caner - 11/11/2008 01:03

YILLAR ÖNCE ÇIKAN STAJA BAÞLAMA SORULARI Gönderen : caner - 11/11/2008 01:03 YILLAR ÖNCE ÇIKAN STAJA BAÞLAMA SORULARI Gönderen : caner - 11/11/2008 01:03 Konu: 24 Haziran 2006 Staja Baþlama Sýnavý Gönderim Zamaný: 21-Mart-2007 Saat 10:42 STAJA BAÞLAMA SINAVI 24 HAZÝRAN 2006 1-

Detaylı

1 TİCARİ İŞLETME HUKUKUNA GİRİŞ

1 TİCARİ İŞLETME HUKUKUNA GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TİCARİ İŞLETME HUKUKUNA GİRİŞ 9 1.1. Genel Olarak Hukuk Kuralları 10 1.2. Ticaret ve Ticaret Hukuku Kavramları 10 1.3. Ticaret Hukukunun Özellikleri ve Medeni Hukuk-Borçlar

Detaylı

Editörler Yrd.Doç.Dr. Fethi Kılıç / Yrd.Doç.Dr. Ümmügülsüm Kılıç TİCARET HUKUKU

Editörler Yrd.Doç.Dr. Fethi Kılıç / Yrd.Doç.Dr. Ümmügülsüm Kılıç TİCARET HUKUKU Editörler Yrd.Doç.Dr. Fethi Kılıç / Yrd.Doç.Dr. Ümmügülsüm Kılıç TİCARET HUKUKU Yazarlar Yrd.Doç.Dr. Efe Dündar Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Akkaya Yrd.Doç.Dr. Özge Tuçe Gökalp Yrd.Doç.Dr. Ümmügülsüm Kılıç Derviş

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUK HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. HUKUK B. TOPLUMSAL KURALLAR VE MÜEYYİDELERİ 1. Toplumsal Kuralların Gerekliliği 2. Toplumsal Kuralların Sınıflandırılması a. Görgü

Detaylı

TİCARET HUKUKU. Subjektif Sistem (tacir) Objektif Sistem (ticari işlem) Modern Sistem (ticari işletme)

TİCARET HUKUKU. Subjektif Sistem (tacir) Objektif Sistem (ticari işlem) Modern Sistem (ticari işletme) TİCARET HUKUKU 1 Ticaret Hukuku, ticari faaliyetleri düzenleyen bir özel hukuk dalıdır. Ticaret Hukukunun düzenlenmesinde kullanılan üç ayrı sistem mevcuttur: Subjektif Sistem (tacir) Objektif Sistem (ticari

Detaylı

Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19.

Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19. 2016 BAHAR ARA - A TİCARET HUKUKU A 1. 2. 3. 4. Tacirler arasında gerçekleşen aşağıdaki ihbar veya ihtarlardan hangisi Türk Ticaret Kanununun öngördüğü şekil şartına uygun değildir? Noter kanalıyla yapılan

Detaylı

2011 BS 3200- DiKKT! Bu dersi n kapsamına giren bazı konularda, ders kitabınızın basıma hazırlanmasından sonra değişiklik yapılmış olabi lir. Bunun la birlikte, testteki soruları, ders kitabınızda verilen

Detaylı

İçindekiler TİCARİ İŞLETME HUKUKU

İçindekiler TİCARİ İŞLETME HUKUKU İçindekiler TİCARİ İŞLETME HUKUKU İçindekiler... vii Kısaltmalar... xxvii Birinci Bölüm TİCARET HUKUKU HAKKINDA TEMEL BİLGİLER I. TİCARET HUKUKU... 3 1. GENEL OLARAK... 3 2. TİCARET HUKUKUNUN TARİHÇESİ...

Detaylı

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR VEBAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ I. -YENİ TİCARET KANUNU İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR-3 II. -YENİ TİCARET KANUNU NUN YÜRÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR-7 III. -YENİ TİCARET KANUNU NUN

Detaylı

DEVREK TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

DEVREK TİCARET SİCİLİ MEMURLUĞU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 1 HİZMETİN ADI Kuruluş (Gerçek Kişi ve Şubeleri) BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1-Dilekçe ( 1 adet) 2- Noter tasdikli imza beyannamesi(1 adet asıl) 3-Nüfus Cüzdan Sureti (Nüfustan 1adet asıl) 4-

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. ŞİRKET KAVRAMI... 3 2. ŞİRKETLERİN UNSURLARI... 3 3. ŞİRKETLERİN SINIFLANDIRILMASI... 4 3.1. Adi Şirketler... 5 3.2. Ticaret Şirketleri...

Detaylı

2014 YILI (HER BİR NÜSHA İÇİN)

2014 YILI (HER BİR NÜSHA İÇİN) Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğü nden talep edilen belgelere ait harçlar ve oda ücretleri 2014 YILI (HER BİR NÜSHA İÇİN) BELGE ADI HARÇ MİKTARI Sicil Tasdiknamesi Yetki Belgesi (Tapu Müdürlüğü için Alınan

Detaylı

İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm

İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm Kambiyo Senetlerine ilişkin Genel Hükümler BONO'NUN ZORUNLU ŞEKİL ŞARTLARINDAKİ EKSİKLİK Sayfa No BONO VE ÇEKTE TARAFLAR Keşideci 16 Lehtar 16 Ciranta

Detaylı

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU TİCARET HUKUKU - CİLT III. Tamer BOZKURT THEMIS

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU TİCARET HUKUKU - CİLT III. Tamer BOZKURT THEMIS Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT III KIYMETLİ EVRAK HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ve 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu na göre hazırlanmış, 31.1.2012 tarih ve 6273 sayılı Kanun

Detaylı

5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ

5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ 5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Soru 1: Aşağıdaki hesaplardan hangisi kısa vadeli yabancı kaynaklar arasında yer almaz? a. Banka kredileri b. Çıkarılmış tahviller c. Uzun

Detaylı

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden 1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden A) Şirket sözleşmesi hükümleri B) Ticari örf ve adet hukuku kuralları C) Tamamlayıcı ve yorumlayıcı hükümler D) Emredici

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Şirketlerde kuruluş işlemleri, kar ve zararın dağıtılması sermaye değişiklikleri, tasfiye, iki şirketin birleştirilmesi işlemlerinin muhasebeleştirilmesi işlemlerine

Detaylı

İÇİNDEKİLER. F. Unvan. III. Sermaye ve şirket mameleki A. Esas sermaye. B. Sermayenin paylara bölünmüş olması ;... 32

İÇİNDEKİLER. F. Unvan. III. Sermaye ve şirket mameleki A. Esas sermaye. B. Sermayenin paylara bölünmüş olması ;... 32 İÇİNDEKİLER 1. GtRÎŞ 1-20 I. Ticaret şirketleri 1 II. Anonim şirketlerin yarar ve sakıncaları 2 A. Yararları 2 B. Sakıncaları 3 III. Tarihçe 4 A. Avrupada durum 4 B. Türkiyede durum 6 IV. Türk Ticaret

Detaylı

2011 BS 3200-1. Vergi Usul Kanunu'na göre "ticari mallar" hangi değerleme ölçüsü i le değerlenir? MUHSEBE UYGULMLRI 4. işletmenin "C" malı ile ilgili dönemiçi ve dönemsonu bilgileri aşağıdaki gibidir:

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı TİCARET

Detaylı

İÇİNDEKİLER. viii. ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix

İÇİNDEKİLER. viii. ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix viii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix GİRİŞ I - KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNUN KONUSU... 1 II - KIYMETLİ EVRAKTA HAK VE SENET KAVRAMLARI... 3 III - KIYMETLİ EVRAKIN MEVZUATIMIZDA

Detaylı

Bono Poliçe Çeklerdir.

Bono Poliçe Çeklerdir. KIYMETLİ EVRAK İşletmeler, kredili (veresiye) satışlarını güvence altına almak ve takip etmek amacıyla ticari hayatta bu tür işlemleri belgelendirmek için kullanılan belgelere kıymetli evrak denir. Kıymetli

Detaylı

bilgisayar Hisse Senedi

bilgisayar Hisse Senedi Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan kıymetli evraklara menkul kıymet denir. Menkul kıymetlerin

Detaylı

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ İSTANBUL BAROSUNUN TAVSİYE NİTELİĞİNDEKİ ÜCRET TARİFESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından

Detaylı

Türkiye deki başlıca şirket türlerinin temel özellikleri aşağıdaki gösterilmektedir.

Türkiye deki başlıca şirket türlerinin temel özellikleri aşağıdaki gösterilmektedir. YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUŞU Türkiye deki yabancı sermaye mevzuatının temelinde, ayrım gözetmeme ve eşit muamele ilkeleri yatar. Yabancı yatırımcılar yerli bir şirketle aynı konuma sahiptirler. Yabancı

Detaylı

İÇİNDEKİLER I.KİTAP ÖNSÖZ... 3 SUNUŞ... 5 İTHAF...7 KISALTMALAR... 9 İFLAS HUKUKU İLE İLGİLİ KURUM VE KURALLAR- ŞİRKETLER-KOOPERATİFLER

İÇİNDEKİLER I.KİTAP ÖNSÖZ... 3 SUNUŞ... 5 İTHAF...7 KISALTMALAR... 9 İFLAS HUKUKU İLE İLGİLİ KURUM VE KURALLAR- ŞİRKETLER-KOOPERATİFLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 3 SUNUŞ... 5 İTHAF...7 KISALTMALAR... 9 I.KİTAP İFLAS HUKUKU İLE İLGİLİ KURUM VE KURALLAR- ŞİRKETLER-KOOPERATİFLER 1. İFLAS HUKUKUNA İLİŞKİN GENEL AÇIKLAMA - İFLASIN KONUSU -Ferdi

Detaylı

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME 1. Aşağıdakilerden hangisi sınırsız kabul edilen işletme ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak ele alınması, gelir, hâsılat ve karların

Detaylı

7 Mirasçılık belgesinin iptali

7 Mirasçılık belgesinin iptali 01.07.2008-31.12.2008 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından 3.150,00 YTL Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ. Öğr.Gör. Şebnem ADA

ŞİRKETLER MUHASEBESİ. Öğr.Gör. Şebnem ADA ŞİRKETLER MUHASEBESİ Öğr.Gör. Şebnem ADA ŞİRKET (şerik) Toplum içindeki kişilerin tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri iş ve faaliyetleri gerçekleştirip bundan bir kar sağlamak amacıyla emek ve sermayelerini

Detaylı

TİCARÎ İŞLETME HUKUKU

TİCARÎ İŞLETME HUKUKU Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU ÖZET - Cilt I ADLÎ YARGI SINAVLARI İÇİN ÖZEL BASKI TİCARÎ İŞLETME HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ve 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu na göre hazırlanmış,

Detaylı

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.07.2006-31.12.2006 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık belgesinin alınması 2 Tahliye 2.500,00 YTL den az olmamak üzere

Detaylı

Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39

Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39 Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39 Çek Kanunu'nun hangi yenilikleri getirdiðini biliyormuyuz 1- KANUNUN AMAÇ VE KAPSAM Çek kanununun amaç ve kapsamý 1. maddesinde Bu Kanunun

Detaylı

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR.

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR. ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. ÇÖZÜMLÜ OLAYLAR

İÇİNDEKİLER I. ÇÖZÜMLÜ OLAYLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR V VII XV I. ÇÖZÜMLÜ OLAYLAR A. ADİ ORTAKLIKLARA İLİŞKİN ÇÖZÜMLÜ OLAYLAR 1 1. Olay: Ortaklık Sözleşmesinin Şekli, Sermaye Olarak Adi Ortaklığa Alacak Taahhüdü ve

Detaylı

102 BANKALAR HESABI TL MEVDUAT 642. FAİZ GELİRİ

102 BANKALAR HESABI TL MEVDUAT 642. FAİZ GELİRİ 102 BANKALAR HESABI TL MEVDUAT 642. FAİZ GELİRİ DÖNEM İÇİ X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır. İKİ DÖNEM ARASI tarihinde

Detaylı

2011 VS 3200- DIKK T! Bıı derşin kapsamına!gir&1i bilzl Joonulanla, da rs ki t~bı rıızıııı b~ ıma ha:zı rlanm,ası rıda ırı sonra db ğ i!şi :kl ik yapı ı lmı Ş olabi i ir. Bıı nun ı la bhlik~e. t9&tteki

Detaylı

Yüksek Lisans. 1. Yarıyıl. Uzaktan Eğitim. Yok. Yok. Yok

Yüksek Lisans. 1. Yarıyıl. Uzaktan Eğitim. Yok. Yok. Yok Dersin Adı Dersin Kodu DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Türü (Zorunlu, Seçmeli) Dersin Seviyesi (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin AKTS Kredisi 5 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama Saati

Detaylı

01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile

01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile 01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile kabul edilerek tavsiye niteliğinde meslektaşlarımıza duyurulmasına

Detaylı

TİCARET HUKUKU. 1. TİCARET HUKUKUNA GİRİŞ 2. TİCARİ İŞLETME 3. TİCARİ İŞ, TİCARİ HÜKÜM ve TİCARİYARGI. Öğr. Gör. Fevzi APAYDIN

TİCARET HUKUKU. 1. TİCARET HUKUKUNA GİRİŞ 2. TİCARİ İŞLETME 3. TİCARİ İŞ, TİCARİ HÜKÜM ve TİCARİYARGI. Öğr. Gör. Fevzi APAYDIN TİCARET HUKUKU 1. NA GİRİŞ 2. TİCARİ İŞLETME 3. TİCARİ İŞ, TİCARİ HÜKÜM ve TİCARİYARGI Öğr. Gör. Fevzi APAYDIN Ticaret Hukuku Kavramı TİCARET HUKUKU Üretim, değişim ve tüketim aşamalarındaki ticari faaliyetleri

Detaylı

KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI

KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER mceker@cu.edu.tr Genel Olarak Kıymetli evrakı çeşitli açılardan gruplara ayırmak mümkündür. Bu konuda, Türk Ticaret Kanununun kabul ettiği sistem,

Detaylı

İçindekiler KIYMETLİ EVRAK. Yirmi Dördüncü Bölüm ESASLAR :

İçindekiler KIYMETLİ EVRAK. Yirmi Dördüncü Bölüm ESASLAR : İçindekiler D Ö R D Ü N C Ü K İ T A P KIYMETLİ EVRAK Yirmi Dördüncü Bölüm ESASLAR : Sahife 301. Şekil serbestisi prensipi 1 :i02. Vazıı kanunca istenilen şekil 1 303. Akitte mahfuz kalan şekil 2 304. Fikir

Detaylı

DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti

DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti 01.01.2016-31.12.2016 DÖNEMİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti 4.700,00 Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin 2.500,00 alınması 3

Detaylı

KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU MÜŞTERİ NO : ADI SOYADI : MADDE 1 TANIMLAR İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu metninde geçen aşağıdaki ibareler karşılarındaki anlamları ifade edecektir.

Detaylı

Açıklamalı İçtihatlı TÜRK TİCARET KANUNU

Açıklamalı İçtihatlı TÜRK TİCARET KANUNU Açıklamalı İçtihatlı TÜRK TİCARET KANUNU Gönen ERİŞ Yargıtay Onursal Daire Başkanı Açıklamalı İçtihatlı TÜRK TİCARET KANUNU 1. CİLT (1-56. MADDELER) Ankara 2010 Açıklamalı İçtihatlı Türk Ticaret Kanunu

Detaylı

Menkul Kýymetlerin Deðerlemesi... Gönderen : guliz - 02/11/2009 22:31

Menkul Kýymetlerin Deðerlemesi... Gönderen : guliz - 02/11/2009 22:31 Menkul Kýymetlerin Deðerlemesi... Gönderen : guliz - 02/11/2009 22:31 1.Giriþ : Menkul kýymet; ortaklýk veya alacaklýlýk saðlayan, belli bir meblaðý temsil eden, yatýrým aracý olarak kullanýlan, dönemsel

Detaylı

4.900,00 TL 5.500,00 TL

4.900,00 TL 5.500,00 TL 01.01.2017-31.12.2017 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 4.900,00 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2011-31.12.2011 DÖNEMİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede belirlenen ücretler

Detaylı

2 Temmuz 2011 Staja baþlama sorularý ve cevaplarý Gönderen : guliz - 05/07/2011 16:30

2 Temmuz 2011 Staja baþlama sorularý ve cevaplarý Gönderen : guliz - 05/07/2011 16:30 2 Temmuz 2011 Staja baþlama sorularý ve cevaplarý Gönderen : guliz - 05/07/2011 16:30 2 TEMMUZ 2011 SMMM STAJA BAÞLAMA SINAVININ SORU VE CEVAPLARI 1) / 129 ÞÜPH. TÝC ALACAK KARÞ. 128 ÞÜPH.TÝC.ALAC. Cevap:

Detaylı

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 4.700,00 TL

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 4.700,00 TL 01.01.201-31.12.201 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin alınması

Detaylı

2011 YS 3200-1. Bir işletmeye ait bazı bilgiler aşağıdaki gibidir: -Kasa Borç senetleri lacak senetleri 1000 TL TL 2.500 TL MUHSEBE UYGULMLRI -Ticari Mallar -Demirbaşlar -Banka kredileri 9.000 TL 2.000

Detaylı

Tahvil Türleri. O Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller. O Sabit Faizli ve Değişken Faizli Tahviller

Tahvil Türleri. O Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller. O Sabit Faizli ve Değişken Faizli Tahviller Tahvil Şirketlerin fon ihtiyaçlarını karşılamak için çıkardıkları borçlanma senetlerine tahvil denir. Anonim şirketler genel kurul kararı ile tahvil çıkarabilir. Çıkarılan her tahvilin değeri aynı olmalıdır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ KISALTMALAR VII XIX

İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ KISALTMALAR VII XIX İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASIYA ÖNSÖZ ÖNSÖZ KISALTMALAR V VII XIX 1. GİRİŞ VE GENEL HÜKÜMLER 1 I. KIYMETLİ EVRAKIN TANIMI VE UNSURLARI 1 A. Senet 1 B. Hak 2 C. Hak İle Senedin Kaynaşması 3 II. KIYMETLİ EVRAKIN

Detaylı

TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU Müşteri No :... Adı ve Soyadı :... MADDE 1 AMAÇ İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun un 23.maddesi uyarınca sözleşmenin

Detaylı

MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER. ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com

MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER. ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com 4 VARLIK HESAPLARI 1-DÖNEN VARLIKLAR 11-MENKUL KIYMETLER Yatırım Tasarrufların getiri ümidi ile ekonomik faaliyetlerde

Detaylı

2007-1 Elektronik Defter

2007-1 Elektronik Defter 2007-1 Elektronik Defter Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2007/1 Ýstanbul, 09 Ekim 2007 Defter Kayýtlarý 2008 Yýlý Baþýndan Ýtibaren Elektronik Ortamda da Tutulmak Zorundadýr 1) Genel Açýklamalar: Vergiye

Detaylı

ŞİRKET TÜRLERİ. Almanya da söz konusu şirket türleri şunlardır: ADİ (KOLLEKTİF) ŞİRKET -GbR- KOLLEKTİF ORTAKLIK ŞİRKETİ -ohg- ŞAHIS ŞİRKETLERİ

ŞİRKET TÜRLERİ. Almanya da söz konusu şirket türleri şunlardır: ADİ (KOLLEKTİF) ŞİRKET -GbR- KOLLEKTİF ORTAKLIK ŞİRKETİ -ohg- ŞAHIS ŞİRKETLERİ ŞİRKET TÜRLERİ Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve siyasi yakınlık birçok Türk şirketi için Almanya piyasasının çekici hale gelmesine neden olmuştur. Türk yatırımcılar Almanya da yeni bir şirket

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2013-31.12.2013 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2013-31.12.2013 DÖNEMİ TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede

Detaylı

Bu kişilik ortaklarınkinden tamamen bağımsız bir mal varlığına sahiptir ve bir ticaret unvanına sahip olmak zorundadır.

Bu kişilik ortaklarınkinden tamamen bağımsız bir mal varlığına sahiptir ve bir ticaret unvanına sahip olmak zorundadır. ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİ TANIM Şirket : Kişilerin belirli ekonomik amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek, emek ve varlıklarını belirledikleri ortak amacı gerçekleştirmek üzere bir sözleşme

Detaylı

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir.

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir. KOMANDİT ŞİRKETLER ADİ KOMANDİT ŞİRKET Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2015-31.12.2015 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2015-31.12.2015 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2015-31.12.2015 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede

Detaylı

2013 Yılı Ücret Tarifesi

2013 Yılı Ücret Tarifesi 2013 Yılı Ücret Tarifesi Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ndan talep edilen belgelere ait ücretler 2013 yılı (HER BİR NÜSHA İÇİN) Belge Adı Faaliyet Belgesi Oda Kayıt Sureti Yabancı Dildeki Faaliyet Belgesi

Detaylı

(2016) raporhazir.com

(2016) raporhazir.com YÖNETİM KURULU YILLIK ÇALIŞMA RAPORU (2016) 1 S.S.ÖZMEN KONUT YAPI KOOPERATİFİ KOOPERATİFİ 2016 YILINA AİT YÖNETİM KURULU YILLIK ÇALIŞMA RAPORU İş bu rapor Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 11/Haziran/2008

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ Editörler Doç. Dr. İhsan Yıldıztekin & Yrd.Doç.Dr.Şefika Demirkan ŞİRKETLER MUHASEBESİ Yazarlar Anıl İlkem Özcan Atakan Büyükbostancı Doğan Demirci Ebru Aslantaş Hande Özolgun İsmail Kılıç Mehmet Ünal

Detaylı

Bir ticaret unvanına "Türk", "Türkiye", "Cumhuriyet" ve "Milli" kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir.

Bir ticaret unvanına Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir. LİMİTED ŞİRKETLER Tanımı Bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur. Amaçları

Detaylı

TAKİP HUKUKU EL KİTABI

TAKİP HUKUKU EL KİTABI İsmail ERCAN Avukatlar ve Hâkimler için TAKİP HUKUKU EL KİTABI İcra Hukuku İflas Hukuku İyi leştiṙme (Konkordato ve Yeniden Yapılandırma) Hukuku Alacaklıları Koruyucu Diğer Önlemler İÇİNDEKİLER Takip Hukukuna

Detaylı

2012 Yılı Ücret Tarifesi

2012 Yılı Ücret Tarifesi 2012 Yılı Ücret Tarifesi Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ndan talep edilen belgelere ait ücretler 2012 yılı (HER BİR NÜSHA İÇİN) Belge Adı Faaliyet Belgesi Oda Kayıt Sureti Yabancı dildeki Faaliyet Belgesi

Detaylı

ALACA TİCARET VE SANAYİ ODASI TİCARET SİCİL HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ALACA TİCARET VE SANAYİ ODASI TİCARET SİCİL HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 01 02 HİZMETİN ADI GERÇEK KİŞİ TİCARET SİCİL ODA YENİ KAYIT GERÇEK KİŞİ ŞUBESİ TİCARET SİCİL ODA YENİ KAYIT 03 GERÇEK KİŞİ UNVAN, ADRES, İŞTİGAL DEĞİŞİKLİK GERÇEK KİŞİ (HAKİKİ ŞAHIS) BAŞVURUDA

Detaylı

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Şirket Kurulması İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Şirket Kurulması İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Şirket Kurulması İşlem Basamakları 2013 ŞİRKET KURULMASI İŞLEM BASAMAKLARI Anonim Şirket Kurulması (En Az 5 Ortak ve 50.000 TL Sermaye İle Kurulur) Şirket İsim

Detaylı

Yapılan bu açıklamalar ve yasal düzenlemeler ışığında somut olaya gelince;

Yapılan bu açıklamalar ve yasal düzenlemeler ışığında somut olaya gelince; -6- I- Yeni 6102 s. TTK. nun 133. maddesindeki düzenleme uyarınca, bir sermaye şirketi olan limited şirketlerde ortaklardan birinin kişisel alacaklısına -6762 s. eski TTK. nun 145. maddesindeki düzenlemenin

Detaylı

Tİ CARET HUKUKU SORU TAHMİ NLERİ

Tİ CARET HUKUKU SORU TAHMİ NLERİ Tİ CARET HUKUKU SORU TAHMİ NLERİ 1. TTK da ticari işletme kavramı tanımlanmıştır. Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve

Detaylı

ORTAKLIK BÜROSU İLE İLGİLİ MECBURİ MESLEK KARARI

ORTAKLIK BÜROSU İLE İLGİLİ MECBURİ MESLEK KARARI ORTAKLIK BÜROSU İLE İLGİLİ MECBURİ MESLEK KARARI TÜRMOB UN MECBURİ MESLEK KARARINA İLİŞKİN GENELGESİ 1996/2 (20.03.1996 Tarih ve 22586 Sayılı R.G.) Amaç Madde 1-3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest

Detaylı

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ GERÇEK KİŞİ (HAKİKİ ŞAHIS) İŞLEMLERİ 1 GERÇEK KİŞİ-KAYIT Kuruluş

Detaylı

TİCARÎ İŞLETME HUKUKU

TİCARÎ İŞLETME HUKUKU Tamer Bozkurt THEMIS / KPSS Hukuk Ticaret Hukuku Cilt I TİCARÎ İŞLETME HUKUKU 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'na Göre Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII YAZAR HAKKINDA... IX BİRİNCİ BÖLÜM GENEL

Detaylı

24) İş kanununa göre kaç yaşından küçük çocuklar çalıştırılamaz? (14 yaşındakiler özel onaya tabidir) a) 11 yaş b)15 yaş c) 18 yaş d)30yaş

24) İş kanununa göre kaç yaşından küçük çocuklar çalıştırılamaz? (14 yaşındakiler özel onaya tabidir) a) 11 yaş b)15 yaş c) 18 yaş d)30yaş MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ USTALIK EĞİTİMİ ÇALIŞMA HUKUKU SORULARI 1)Çalışma hayatında işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına ne denir'? a) Medenî hukuk b)iş hukuku

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİ YENİ TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ MEVZUATI AÇISINDAN LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİ I-GİRİŞ: Ekonomik büyüme ve gelişme beraberinde işletmelerin ölçeklerini genişletirken kapasitelerini de artırmaktadır.

Detaylı

2010/926 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yazı ekinde olup, eskiye göre değişen hususları şu şekilde özetleyebiliriz:

2010/926 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yazı ekinde olup, eskiye göre değişen hususları şu şekilde özetleyebiliriz: Sayı: YMM.03.2010-73 Konu: 2010/926 sayılı BKK (30 Eylül 2010 tarihli 27715 sayılı Resmi Gazete) İZMİR. 8.10.2010 Muhasebe Müdürlüğüne, 6009 sayılı Kanunla yapılan değişiklik gereği Geçici 67. Maddeyle

Detaylı

TİCARÎ İŞLETME HUKUKU TİCARET HUKUKU - CİLT I. Tamer BOZKURT THEMIS

TİCARÎ İŞLETME HUKUKU TİCARET HUKUKU - CİLT I. Tamer BOZKURT THEMIS Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT I TİCARÎ İŞLETME HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ve 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu na göre hazırlanmış, 26.6.2012 tarih ve 6335 sayılı Kanun

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI A- GENEL OLARAK BANKACILIK 1 B- BANKALARIN KURULUŞU, FAALİYETİ VE HUKUKİ NİTELİĞİ 3 1. Bankaların kuruluşu 3 2. Bankaların Faaliyeti 4 3. Bankaların Hukuki Niteliği

Detaylı

Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29

Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29 Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29 ÖRNEK SORULAR Topluca geçmiþ yýllarda çýkan sorular 100. Ticaret iþletmelerinde envanter çýkarýlýrken üzerinde en çok

Detaylı

ÖNCEKİ DÖNEMLERDE ÇIKMIŞ MUHASEBE UYGULAMA SINAV SORULARI

ÖNCEKİ DÖNEMLERDE ÇIKMIŞ MUHASEBE UYGULAMA SINAV SORULARI ÖNCEKİ DÖNEMLERDE ÇIKMIŞ MUHASEBE UYGULAMA SINAV SORULARI 1) Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı, geçici veya sürekli hastalık,

Detaylı

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.1.. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul 1.2. Ltd. Şti... MADDE 2- TANIMLAMALAR: 2.1. ALICI madde 1.2. adı geçen. yı 2.2. SATICI madde 1.1. de adı geçen. Ltd. Şti. yi 2.3.

Detaylı

HUKUK T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ

HUKUK T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ ESAS NO : 2001/3922 KARAR NO : 2001/7383 KARAR TARÝHÝ : 30.04.2001 HUKUK KARAR ÖZETÝ : TEÞMÝL Davalýya ait Basýn iþkoluna giren iþyeri için teþmil kararý, 21.12.1995 tarihli Resmi Gazete'de yayýnlanmýþ

Detaylı

TİCARET HUKUKU LIBERTUS RABİA KÖSE TEK KİTAP. Müfettişlik. Uzmanlık. Denetmenlik. Banka Sınavları. Gelir Uzmanlığı. Vergi Müfettişliği.

TİCARET HUKUKU LIBERTUS RABİA KÖSE TEK KİTAP. Müfettişlik. Uzmanlık. Denetmenlik. Banka Sınavları. Gelir Uzmanlığı. Vergi Müfettişliği. LIBERTUS TİCARET HUKUKU Müfettişlik Konu Anlatımlı Örnekler Yorumlar Uyarılar Pratik Bilgiler Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular ve Açıklamaları KPSS ve kurum sınavları için özgün soru ve konu

Detaylı

İZMİR BAROSU TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2017-31.12.2017 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2017-31.12.2017 DÖNEMİ TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede

Detaylı

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ GERÇEK KİŞİ (HAKİKİ ŞAHIS) İŞLEMLERİ 1 GERÇEK KİŞİ-KAYIT Kuruluş

Detaylı

İşletmelerde Muhasebe ve Finansman. 2009 Copyright S.K.Mirze 1

İşletmelerde Muhasebe ve Finansman. 2009 Copyright S.K.Mirze 1 İşletmelerde Muhasebe ve Finansman 2009 Copyright S.K.Mirze 1 MUHASEBE İŞLETME FAALİYETLERİYLE İLGİLİ PARASAL BİLGİLERİ TESPİT ETME, KAYDETME, ÖZETLEME, DEĞERLEME VE RAPORLAMA SÜRECİ. FİNANSAL MUHASEBE

Detaylı

GAZİANTEP BAROSU DÖNEMİ AVUKAT-VEKİL ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

GAZİANTEP BAROSU DÖNEMİ AVUKAT-VEKİL ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ GAZİANTEP BAROSU 01.01.2015-31.12.2015 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİL ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 3.600,00 2

Detaylı

ÖRNEK 1. X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır.

ÖRNEK 1. X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır. ÖRNEK 1 X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır. VB VS 102 Bankalar Hs. 100 000 - Vadeli Mevduat 102 Bankalar Hs. 100

Detaylı

01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.- 60 25.- 1.500.- 12 Ocak Alış 40 20.- 800,- 60 40. 1.500.- 800.- 21 Şubat Satış

01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.- 60 25.- 1.500.- 12 Ocak Alış 40 20.- 800,- 60 40. 1.500.- 800.- 21 Şubat Satış 1. E İşletmesi nin 201. yılına ait B Malına ait stok bilgileri aşağıdaki gibidir: Tarih Açıklama GİREN ÇIKAN KALAN Miktar Fiyat Tutar Miktar Fiyat Tutar Miktar Fiyat Tutar 01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.-

Detaylı

01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

SİRKÜLER. 4. İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri; (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil)

SİRKÜLER. 4. İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri; (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) SİRKÜLER TARİH : 07.12.2015 SİRKÜLER NO : 2015/56 SİRKÜLER Tarih 07.12.2015 Açıklama 2016 Yılında Tutulacak Defterler Ve Tasdik Zamanları Hakkında A) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2016 Yılında

Detaylı

MADDE 2- FON'UN ADI ÝLE KURUCU, YÖNETÝCÝ VE SAKLAYICI KURULUªUN (LARININ) UNVANI VE MERKEZ ADRESLERÝ:

MADDE 2- FON'UN ADI ÝLE KURUCU, YÖNETÝCÝ VE SAKLAYICI KURULUªUN (LARININ) UNVANI VE MERKEZ ADRESLERÝ: FÝNANSBANK A.ª. EUROPEAN EQUITY B TÝPÝ YABANCI MENKUL KIYMETLER FONU ÝÇTÜZÜÐÜ MADDE 1- FONUN KURULUª AMACI: 1.1 FÝNANSBANK A.ª tarafýndan 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanunu'nun 37 ve 38'inci maddelerine

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ TÜRKİYE KURUMSAL YÖNETİM DERNEĞİ 4 EYLÜL 2012 SONER ALTAŞ BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

Detaylı