1 Diğer sayfaya geçiniz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1 Diğer sayfaya geçiniz."

Transkript

1 1. Aşağıdakilerden hangisi feed back C) İletişim engellerinin anında (yansıma)in özelliklerinden giderilmesine imkân verebilmesi A) Vericiyi tam olarak dinlemek ve D) Empatik düşünceye daha uygun anlamaya hazır olmak zemin hazırlaması B) Kelimelerin içeriğine ve aktarılmak E) Sürekli konuşan birini sürekli istenen duygulara açık olmak dinleyen birinin olması C) Kelimelerin sözlük anlamları dışında "vericide" ne anlama geldiklerini tanımayı istemek D) Kaynağın ne dediğine dikkat etmeden söylenenleri yorumlamak E) İletişimin eksik kalan yanlarının görülmesini sağlamak 2. Kurumunuza gelen ve hiç tanımadığınız insanlarla mesafenizin ölçüsü ne olmalıdır? A) 0-35 cm mahrem alan B) cm kişisel alan C) 80 cm-2 m sosyal alan D) cm işyeri alanı E) 2 m ve sonrası genel alan 3. Aşağıdakilerden hangisi, özel güvenlik personelinin görevli oldukları alanlar içerisinde 5188 sayılı Kanunla verilen yetkileri kullanarak yapmış oldukları görevlerin neticesi genel kolluğa sağladığı avantaj olarak değerlendirilmez? A) Genel kolluk kuvvetlerinin asli görevlerine odaklanmasını sağlar B) Kamu düzeninin sağlanmasında tamamlayıcı rol oynar C) Genel kolluk kuvvetleri ile devamlı iletişim içerisinde olunması suçun işlenmeden önlenmesinde önemli faktördür D) Özel güvenlik görevlisinin bulunduğu alanda meydana gelen olayların aydınlatılması için gerekli bilgiye daha çabuk ulaşılacaktır E) Özel güvenlik görevlilerinin daha ucuz maliyetle çalıştırılmaları 4. Yüz yüze iletişimin diğer iletişim biçimlerine göre daha etkili olmasının sebepleri arasında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Geri bildirimin hemen alınabilmesi B) Karşılıklı etkileşimin sağlanabilmesi 5. Kişilerarası iletişimde kullanılan unsurlar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde önem sırasına göre doğru sıralanmıştır? A) Sözlü içerik Dil ötesi öğeler Beden dili B) Sözlü içerik Beden dili Dil ötesi öğeler C) Beden dili Dil ötesi öğeler Sözlü içerik D) Beden dili Sözlü içerik Dil ötesi öğeler E) Dil ötesi öğeler Beden dili Sözlü içerik 6. Genel kolluk ile özel güvenlik birimleri birçok alanda birlikte görev yapabilmektedirler. Aşağıdakilerden hangisi birlikte görev yapılabilecek alanlardan A) Suç soruşturması B) Sınır kapıları C) Spor alanları D) Havalimanları E) Otogar ve tren garları 7. Aşağıdakilerden hangisi empatinin özelliklerinden A) Empati önyargı ve hızlı karar vermeyi gerektirir B) Empati bencillikten uzak karşıdaki kişiyi anlama çabasıdır C) Empati sosyal olmayı ve iletişimi gerektirir D) Empati koşulsuz kabul ve saygıdır E) Empatinin temeli dinleyerek anlamaya çalışmaktır 8. Örgüt içinde en sık görülen çatışma biçimi hangisidir? A) Kişi içi çatışmalar B) Rol çatışmaları C) Ben merkezcilik D) Empati yoksunluğu E) Önyargılar 1 Diğer sayfaya geçiniz.

2 9. Aşağıdakilerden hangisi iletişimin öğelerinden biri A) Hedef B) Araç C) Model D) Mesaj E) Dönüt 10. Sözsüz iletişim öğelerinden hangisi kişilerarası iletişimi başlatmada önemli bir rol oynar? A) Ses tonu B) Hitabet C) Sempati D) Göz teması E) Mekan kullanımı 11. Mesajı kaynaktan alıcıya götüren öğe aşağıdakilerden hangisidir? A) İletişim B) Geribildirim C) Kaynak D) Kanal E) Kod açma 12. Aşağıdakilerden hangisi etkin dinlemenin gereklerinden biri A) Kişiyle göz teması kurmak B) Gerektiğinde sorular sormak C) Anladığını belli etmek için başını sallamak D) Konuşanın sözünü kesmemek E) Kişinin elini sıkmak. Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişiminin özelliklerinden A) Kitle iletişimi göreli olarak büyük, türdeş olmayan ve kim olduğu belli olmayan izleyicilere yöneliktir B) İletiler açıkça iletilir, genellikle izleyicilerin çoğunluğuna aynı anda ulaşacak şekilde ayarlanır ve geçicidir C) Kaynak ve alıcı birbirini tanımamaktadır D) Geri bildirim çok etkin bir biçimde kullanılmaktadır E) Kitle iletişiminde mesajlar teknik araçlarla alıcıya ulaştırılır 14. Emniyet ve asayişin gerektirdiği hallerde ilgili istemi üzerine, önerisi ve onayı ile polis çevik kuvvet birimleri geçici olarak başka illerde görevlendirilebilir. Cümlesinde boşluklara uygun kelimeler aşağıdakilerden hangisi olmalıdır? A) Özel güvenlik şirketi-belediye Başkanı-İl genel meclisi B) Özel güvenlik şirketi-emniyet Müdürü-Vali C) Emniyet Müdürü-Vali Yardımcısı- Vali D) Jandarma Komutanı-Vali Yardımcısı-Vali E) Vali-Emniyet Genel Müdürü-İçişleri Bakanı 15. Aşağıdakilerden hangisi mülki idare amirinin denetleme yetkisinin amaçları içerisinde sayılmaz? A) Can ve mal güvenliğinin korunması B) Kamu hürriyetlerinin korunması C) Özel güvenlik görevlilerinin yetkisini aşan uygulamaları kaldırmak D) Gerekli ilave tedbirler alınmasını sağlamak E) Özel güvenlik şirketlerinin zarar etmesini önlemek 16. Bir işyerinin en başarılı çalışanına her yılın ilk ayında bir maaş ikramiye vermesi aşağıdakilerden hangisine örnektir? A) Dışsal motivasyon B) İçsel motivasyon C) Takım çalışması D) Çapraz iletişim E) Müşteri odaklılık 17. Her insanın kendine mahsus olan, biri diğerine benzemeyen; parmak izi ve göz retinası kullanılarak şifre kullanmaksızın kimlik doğrulamasını yapan sistem aşağıdakilerden hangisidir? A) Fiziki güvenlik sistemleri B) Elektronik güvenlik sistemleri C) Biometrik güvenlik sistemleri D) Görüntü güvenlik sistemleri E) Mekanik güvenlik sistemleri 2 Diğer sayfaya geçiniz.

3 18. Kart kontrollü geçiş sistemlerinin D) İlkyardım ambulansta başlar amacı aşağıdakilerden hangisi E) İlkyardım sadece doktor ve sağlık personeli tarafından yapılır A) Giriş-çıkışların yetkilendirilmesi B) Zaman bazında kayıtların tutulması 23. Donması olan bir kişide ilkyardımda C) Geçmişe yönelik raporlar yapılması yanlış olan hangisidir? alınabilmesi A) Kişi hareket ettirilmez D) Giriş-çıkış yapanların yaş gruplarının B) Ilık içecekler verilir belirlenmesi C) Donmuş bölge ovularak ısıtılır E) Binada bulunan kişilerin tespit D) Su toplamış bölgeler patlatılmaz edilmesi E) Kuru giysiler verilir 19. X-Ray cihazında kontrol edilecek paket ve bavullar taşıma bandına konulurken aralarında en az olması gereken mesafe aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) 50 cm B) 30 cm C) 150 cm D) 180 cm E) 175 cm 20. Aşağıdakilerden hangisi çevre güvenlik sistemlerinden sayılmaz? A) Çevre engelleri B) İkaz levhaları C) Gözetleme kuleleri D) Bariyerler ve kilit sistemleri E) Aydınlatma sistemleri 21. Aşağıdakilerden hangisi elektronik güvenlik sistemlerinin kullanım amaçlarından biri A) Sızma girişimlerinin anında algılanması B) Olayın kayıt altına alınması C) Tesisin iletişim sisteminin devre dışı bırakılması D) Arşivlenen bilgilerin geriye dönük olarak incelenmesi E) Tehdidin izlenmesi 22. İlkyardımla ilgili yazılanlardan doğru olan hangisidir? A) İlkyardım sırasında ilaç kullanılır B) İlkyardım acil tedavi ünitelerinde yapılır C) İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır 24. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından birisi A) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak B) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak C) İyileştirmeyi kolaylaştırmak D) Hastanın durumu kötüleştiğinde ilaçla müdahale etmek E) Kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek 25. Aşağıdakilerden hangisi, hayat kurtarma zincirinde ilk yardımcının görevidir? A) Hastane acil servislerinde müdahale yapmak B) Olay yerinde temel yaşam desteği yapmak C) Ambulansta müdahale yapmak D) İleri yaşam desteği yapmak E) Tedaviye başlamak 26. Hava yolunda tam tıkanıklık olan bir hastaya ilkyardımda ne yapılmalıdır? A) Karına bası uygulanmalıdır (Heimlich manevrası) B) Kalp masajı yapılmalıdır C) Kazazede öksürtülmelidir D) Koma pozisyonu verilmelidir E) Şok pozisyonu verilmelidir 27. Aşağıdakilerden hangisi, bacak atardamarı yaralanmalarında uygulanmaz? A) Kasığa baskı uygulanır B) Bacak yukarı kaldırılır C) Bacağın üzeri örtülür D) Hızla sevk edilir E) Turnike yapılır 3 Diğer sayfaya geçiniz.

4 28. Aşağıdakilerden hangisi, nabız alınması ile ilgili olarak yanlıştır? A) Ön-kol damarından (Bileğin iç yüzü, başparmağın üst hizası) B) Kol damarından (Kolun iç yüzü, dirseğin üstü) C) Çocuk ve yetişkinlerde kol atardamarından D) Bacak damarından (Ayak sırtının merkezinde) E) Şah damarından (Adem elmasının her iki yanında) 29. Solunumu ve kalbi durmuş kişiye 5 dakika içinde müdahale edilmezse ne olur? A) Kendisi solumaya başlar B) Dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı başlar C) Hiçbir şey olmaz D) Hasta şoka girer E) Göğüs ağrısı başlar 30. Aşağıdakilerden hangisi, yaşam bulgusu A) Kan basıncı B) Vücut ısısı C) Kusma D) Dolaşım E) Solunum 31. Aşağıdakilerden hangisi burkulmada ilkyardım için yanlıştır? A) Sıkıştırıcı bir bandajla burkulan eklem tespit edilir B) Şişliği azaltmak için bölge yukarı kaldırılır C) Hareket ettirilmez D) Tıbbi yardım istenir (112) E) Sıcak uygulama yapılır 32. Korunan kişilere karşı saldırıların en az olduğu yer aşağıdakilerden hangisidir? A) İkamet giriş ve çıkışları B) Alışveriş merkezleri C) Araca binerken veya inerken D) Trafik ışıkları (özellikle kırmızı ışıkta beklerken) E) İş yeri giriş ve çıkışları 33. Aşağıdakilerden hangisi kişi koruma organizasyonlarında görevli öncü istihbarat personelinin görevlerinden A) Gidilecek yerin boğma noktalarını tespit etmek B) Gidilecek yerin keşif çalışmasını yapmak C) Koruma amiri emir verdiği takdirde trafik eskortluğu yapmak D) Gidilecek yerin yapılmış olan keşif raporlarını toplamak E) Gerekli hallerde koruma ile ilgili olarak gidilecek yerdeki makamlarla koordinasyonu sağlamak 34. Boğma (Boğum) noktası tabirinin en iyi tarifi aşağıdakilerden hangisidir? A) Denizde akıntının fazla olduğu, korumalar ve korunan kişinin boğulabileceği alanlardır B) Korunan kişinin bir yerden bir yere giderken geçmek zorunda olduğu, alternatifi olmayan, saldırıların gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu yerlerdir C) Özellikle kıyı şeridinde normal devam eden derinliğin aniden artarak insanların boğulma riskinin arttığı alanlardır D) Rutubetli, oksijenin az olduğu solunumun zorlaştığı alanlardır E) Ney yapılan kamışlardaki birleşme alanına verilen addır 35. Aşağıdakilerden hangisi intihar saldırısı gerçekleştirmek isteyen kişiler için dikkat edilmesi gereken hususlardan A) Fiziki görünüşü ile uygun olmayan göbek olabilir B) Mevsim ile uygun olmayan kıyafet giyebilirler C) Hareketlerinde tedirginlik belirgindir D) Eylemi gerçekleştirdikten sonra kaçacak yer ararlar E) Donuk gözlerle sadece hedef odaklı olabilirler 4 Diğer sayfaya geçiniz.

5 36. Aşağıdakilerden hangisi yakın D) Özel Koruma koruma görevi yapan özel güvenlik E) Öncü istihbarat görevlilerinin yürüme düzenlerinde dikkat edeceği hususlardan biri 40. Refakat koruması olarak adlandırılan koruma düzeni aşağıdakilerden A) Zihinsel ve psikolojik olarak, hangisidir? muhtemel olaylara karşı hazırlıklı A) Bir kişi ile koruma düzeni olmalıdır B) İki kişi ile koruma düzeni B) Tehdit seviyesi yüksek şahısların C) Üç kişi ile koruma düzeni yakın koruma organizasyonlarında D) Dört kişi ile koruma düzeni iç halkaya yabancı birinin girişine E) Beş kişi ile koruma düzeni müsaade edilmemelidir C) Çevre ile ilgilenilmemelidir D) Riskli ortamda koruma organizasyonu sıklaştırılmalı, güvenli ortamda genişletilmelidir E) Korunan kişinin rahat hareket etmesi sağlanmalıdır 37. Yakın koruma görevi ifa eden özel güvenlik görevlilerin standart yürüyüş düzenleri vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu yürüyüş düzenlerinden A) 11 li koruma düzeni (karışık) B) Tekli koruma C) İkili koruma D) Üçlü koruma E) Dörtlü koruma (açık V düzeni) 38. VIP araçtan indiğinde, sürücü aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır? A) Aracı derhal bir araç boyu ileriye park etmelidir B) VIP iner inmez araç kapılarını kapatmalıdır C) Araçtan çıkarak önünü iliklemelidir D) VIP güvenli bir yere intikal edene kadar kapılar açık, araç çalışır vaziyette beklemeli ve asla aracı terk etmemelidir E) Aracı hemen sağa çekmelidir 39. Koruma hizmetlerinin yürütülmesi dört ana başlık altında sınıflandırılmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi dört ana başlık arasında sayılmaz? A) Yaya koruma B) Bina ve tesis koruma C) Araçlı koruma 41. Bir grubun üyesi olan şahıslarla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru A) Aynı fikir ve düşünceyi paylaşırlar B) Aynı amaca yönelik eylem birliği içindedirler C) Birbirlerini tanırlar D) Örgütlenmişlerdir E) Belirli bir lideri yoktur 42. Aşağıdakilerden hangisi kalabalığın genel özelliklerinden A) Geçici bir birliktelik söz konusudur B) Hiyerarşi ve işbölümü düzeni mevcuttur C) Provokasyona açıktırlar D) İnsanlar tesadüfi olarak bir yerde bulunurlar E) Kitle hareketlerine açıktırlar 43. Güvenlik görevlisi ile görüştüğü kişi arasındaki iki metreden daha az, kişinin uzanabileceği ve fiziksel olarak da dokunabileceği mesafeye ne denir? A) Tepkisel bölge B) Atak bölgesi C) Kırmızı bölge D) Tehlike bölgesi E) Kamusal alan 44. Her yönden gelen tehlikelere karşı tedbir almak için, toplumsal olaylarda toplu düzenlerden hangisi kullanılır? A) Hat düzeni B) Kademeli hat düzeni C) Kama düzeni D) Çember düzeni E) Saldırı düzeni 5 Diğer sayfaya geçiniz.

6 45. Bir topluluğun içindeki kişide B) Grup dinamiği topluluğa mensup olduğu C) Grup hacmi hissiyatından kaynaklanan bazı yeni D) Grubun doğuşu psikolojik özellikler ortaya çıkar. E) Grup normu Aşağıdakilerden hangisi kitle psikolojisi denilen bu kavramın özelliklerinden A) Duygusallık B) Sakinlik C) Özenti D) Tesir altında kalma E) Taklit 46. Toplumsal olaylarda göstericilerin eylemlerinin huzuru bozacak veya güvenliği tehlikeye düşürecek seviyede olmadığı müddetçe küçük taşkınlıklara göz yumarak, mecbur kalınmadıkça müdahale edilmemesini ifade eden genel prensip aşağıdakilerden hangisidir? A) İnisiyatif kullanma B) Caydırıcılık C) İnandırıcı olma D) İkna edici olma E) Profesyonel olma 47. Aşağıdakilerden hangisi toplu hareketlerin teşkilatlanmasında yer almaz? A) Yakın koruma görevlileri B) Haberleşme görevlileri C) Psikolojik etki grupları D) Eylem grupları E) İzleyici gruplar 50. İnsanları bir arada tutan ve gerçekleştirmeyi amaç edindikleri inanç ve ideallerin kaynağı olan birlikte düşünme ve birlikte eyleme geçme ruhuna ne ad verilir? A) Kolektif şuur B) Çatışma C) Psikoloji D) Kalıtım E) Kültür 51. Aşağıdakilerden hangisi deprem anında uyulması gereken bir hareket tarzıdır? A) Kirişlerin altında durmak B) Balkona çıkmak C) Koşarak dışarı çıkmak D) Elektrik, doğalgaz ve su vanalarını kapatmak E) Pencereden aşağıya atlamak 52. Aşağıdakilerden hangisi kuru kimyasal tozunun özelliklerinden A) Yanıcı maddeyi örter B) Boğma özelliği C) Soğutma özelliği D) Yangını durdurmak E) Etrafı kirletir 48. Göz yaşartıcı gazın çözülmesi sonucu atıldığı alanda yoğun bir toz bulutu oluşturması ile yayılmasına ne ad verilir? A) Yanma ile yayılma B) Patlama ile yayılma C) Sisleme ile yayılma D) Sıkıştırılmış aerosol ile yayılma E) Parça tesiri yayılma 49. Bir grup içerisindeki bireylerin ilişkilerini, grubun oluşumunu, işleyişini, grubun varlığı için gerekli olan güç ve enerjiyi ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir? A) Grup statiği 53. Alış veriş merkezinde görevli güvenlik personeli bir yangını gördüğünde ilk olarak ne yapmalıdır? A) Hemen yangına müdahale ederek söndürmeye çalışmalıdır B) Yangın ihbar butonuna basarak alarmı çalıştırmalı, itfaiyeyi arayarak ihbarda bulunmalı ve başlangıç yangını ise müdahale etmelidir C) Güvenli bir yere çekilerek tehlikenin geçmesini beklemelidir D) Sadece yakın çevresindekileri uyarmalıdır E) İnsanların bulunduğu yeri terk etmelerini önlemelidir 6 Diğer sayfaya geçiniz.

7 54. Aşağıdakilerden hangisi yangın yerindeki tehlikelerdendir? A) Patlama tehlikesi B) Elektrik tehlikesi C) Solunum tehlikesi D) Çökme tehlikesi E) Hepsi 55. Doğalgaz kaçağı anında ilk önce aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır? A) Doğalgaz vanasını kapatarak gazı kesmek ve ortamı havalandırmak B) Kapı veya pencereleri açmak tehlikelidir yapılmamalıdır C) Elektrik düğmesini kapatmak D) İlk olarak odaları dolaşarak gazdan etkilenen olup olmadığını kontrol etmek E) Elektrikli ev aletlerinin fişini prizden çekmek 56. Yanma olayının meydana gelebilmesi için aşağıdaki birleşimlerin hangisi gereklidir? A) Yanıcı madde Isı B) Oksijen Hidrojen Azot C) Oksijen Isı Karbondioksit D) Yanıcı madde Azot Isı E) Yanıcı madde Oksijen Isı 57. Aşağıdakilerden hangisi kapalı depo ve tanklarda çıkan akaryakıt yangınlarında en etkili söndürme maddesidir? A) Su püskürten taşınabilir cihazlar B) Karbonmonoksit C) Köpük (FOAM) D) Hidrojen içerikli cihazlar E) Su 58. C sınıfı (gaz madde türü) yangınlarını söndürmek için aşağıdakilerden hangisi en etkisiz yangın söndürücü maddedir? A) Sodyum bikarbonat tozlu yangın söndürücü B) Kuru kimyevi toz C) Karbondioksit D) Köpük E) Su 59. Afyondan elde edilir, bağımlılık yapıcı etkisi çok fazladır, beyinde ve vücutta bıraktığı tahribat sürekli olarak artar, hareket ve konuşmada yavaşlama, göz bebeklerinde küçülme, uyuşukluk ve kusma yan etkilerine sahiptir. Yukarıda belirtilen uyuşturucu madde hangisidir? A) Esrar B) Captagon C) Eroin D) Kokain E) Ecstasy 60. Halk arasında bonzai olarak bilinen uyuşturucu maddeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Etken maddesi sentetik kannabinoiddir B) Bu uyuşturucu, sentetik kannabinoid maddesinin doğal bitki yapraklarına emdirilerek kullanılır C) Doğal bir uyuşturucudur D) Ani ölümlere sebep olabilir E) Bilimsel literatürde olum tribi (bad trip) olarak adlandırılan yüksek endişe (anksiyete) nöbetlerine sebep olur 61. Özel güvenlik görevlisi Sinan ın nokta görevi yerinden ne kadarlık bir mesafe ayrılması doğrudur? A) 20 adımlık B) 10 adımlık C) 40 adımlık D) 30 adımlık E) 50 adımlık 62. Özel güvenlik görevlisi Sinan, görevli olduğu Atatürk barajında devriye atarken tespit etmiş olduğu fiziki engellerdeki bozulmaları raporla üstlerine bildirmiş ve tamirat yapılmasını sağlamıştır. Bu durum Sinan ın hangi görevleri içerisinde değerlendirilir? A) Adli görevleri B) Koruyucu ve düzenleyici görevleri C) İdari görevleri D) Yardım görevleri E) Hepsi 7 Diğer sayfaya geçiniz.

8 63. Bir suçun işlendiğine dair haber 67. Kişinin, delil olabilecek ya da alındığında yetkili makamlara müsadere edilmesi gereken bir eşya bildirmek amacıyla aşağıdaki üzerindeki tasarruf yetkisinin rızası tutanaklardan hangisi düzenlenir? dışında, kamu gücü kullanılarak A) İhbar tutanağı kaldırılmasına denir. B) Tespit tutanağı A) El koyma C) Görüşme tutanağı B) Zor kullanma D) Görgü tespit tutanağı C) Arama E) Olay tutanağı D) Yaptırım E) Gözetim altına alma 64. Aşağıdakilerden hangisi ana giriş kontrol noktasında bulunması gereken özelliklerden A) Güncel olayları takip edebilmek için televizyon olmalı B) İyi haberleşme ve alarm sistemine sahip olmalı C) Gece kontrolleri için iyi bir aydınlatma sistemine sahip olmalı D) Kontrolden kaçan araçların kaçmasını az zararla engelleyecek kapanlar olmalı E) İnsan ve eşya trafiğinin yoğun olduğu noktalarda X-Ray ve kapı dedektörü olmalı 65. Aşağıdakilerden hangisi olay yeri ve maddi suç delillerinin güvenliğini etkileyen faktörlerden A) Maktul B) Hava şartları C) Medya mensupları D) Mağdur ve yakınları E) Meraklı kalabalık 66. Aşağıdakilerden hangisi nokta görevi yerine getiren özel güvenlik görevlisinin görevleri içerisinde sayılamaz? A) Noktanın etrafını iyi bilmelidir B) Koruduğu alana kimseyi izinsiz sokmamalıdır C) Gördüğü maddi hasarlı trafik kazasına müdahale etmelidir D) Koruduğu bölgede bulunan kişi ve araçlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır E) Şüpheli araç ve kişilerin hareketlerini gözetlemelidir 68. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal delildir? A) Maddi hasarlı kaza sonucu kaçan aracın boya kalıntısı B) Olay yerinde boğuşma neticesinde katilden kalan kan C) Hırsızlık sonrası hırsızın kapıdaki parmak izi D) Ölümlü kaza sonucu olay yerinden kaçan aracın tekerlek izi E) Tecavüz sonrası kalan sperm kalıntısı 69. Biyolojik unsur ihtiva etmesinden şüphe duyulan açılmamış mektup veya paket bulunduğunda aşağıdakilerden hangisinin yapılması yanlıştır? A) Mektup veya paket sallanmamalı ve açılmamalıdır B) Odadan çıkılır ve girişi önleyici tedbir alınır C) İlgili birime haber verilir D) Paket elle kontrol edilerek maddenin sertliği anlaşılmaya çalışılır E) İçendekinin dökülüp saçılmaması için herhangi bir şeye (gazete, kağıt vb.) koyulur 70. Stadyumda genel kolluğun gözetimi ve denetiminde seyircilerin kaba üst aramasını yapan özel güvenlik görevlisi hangi görevi yerine getirmiştir? A) Önleyici görev B) Adli görev C) Sportif görev D) Mecburi görev E) Özel görev 8 Diğer sayfaya geçiniz.

9 71. Eşkâl tespitinde aşağıdakilerden C) Olay yerinde yaralı varsa ambulans hangisi daha öncelikli ve önemlidir? istemek, gerekli durumlarda ilk A) Koldaki ameliyat izi yardımda bulunmak B) Pantolon rengi ve cinsi D) Personelin ve çevredekilerin can C) Saç uzunluğu ve rengi güvenliğine ilişkin tedbirler almak D) Ayakkabı markası ve rengi E) Delil niteliği taşıyabilecek E) Heyecanlı olup olmadığı bulgulardan numuneler almak 72. Özel güvenlik görevlisi Fatih, görevli olduğu üniversitede akli dengesi yerinde olmayan bir kişinin kendi kendisine ve etrafına zarar verdiğini görmüş ve kişiye müdahale ederek kontrol altına almış, kişinin özgürlüğünü fiilen geçici olarak kısıtlamıştır. Fatih hangi yetkisini kullanmıştır? A) Yakalama B) Göz altına alma C) El koyma D) Zor kullanma E) Zapt etme 73. İşlenen bir suçun aydınlatılabilmesi için suçun iz ve delillerinin elde edilmesi amacıyla yapılan aramalara ne ad verilir? A) Önleme araması B) İdari amaçlı arama C) El koyma araması D) Adli arama E) İnceleme araması 74. Aşağıdakilerden hangisinin hem fiziki güvenlik tedbiri, hem de elektronik güvenlik tedbiri olarak örnekleri mevcuttur? A) Kameralar B) Bariyerler C) Kapı tipi metal dedektörleri D) El tipi metal dedektörleri E) Panik butonu 75. Aşağıdakilerden hangisi olay yerine ilk intikal eden ekibin görevlerinden A) Devam etmekte olan olaya müdahale etmek ve olayı kontrol altına almak B) Olayı genel kolluk birimlerine ivedi bir şekilde haber vermek 76. Aşağıdakilerden hangisi uyuşturucu madde kullanan insanları tanımak hususunda ipucu veren belirtilerden A) Bilek ve kollarında iğne izleri ve morluklar görülür B) Sürekli pozitif, enerjik ve mutludurlar C) Gözbebekleri aşırı büyüktür D) Kişinin gözlerinin etrafında morluk ve sarkma görülür E) Bağımlı kişinin ağzı sürekli kuru ve dudakları çatlaktır 77. Aşağıdakilerden hangisi bir aracın şüpheli araç olup olmadığını anlamak konusunda bilgi vermez? A) Araçta kelebek veya diğer camların kırık olup olmadığı B) Araçta kapı yanlarında zorlama olup olmadığı C) Aracın plakasının hangi şehre ait olduğu D) Direksiyon altındaki kabloların düz kontak yapılıp yapılmadığı E) Plakanın üzerindeki mührün olup olmadığı 78. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Bütün genel kolluk görevlileri özel güvenlik görevlilerinin amiri olduğundan emir verdikleri zaman yerine getirilir B) Özel güvenlik amirleri genel kolluk yetkilerini haizdir C) Özel güvenlik görevlilerinin görev yerlerinde arama yapabilmeleri için hâkim kararı gereklidir D) Mülki idare amirleri spor müsabakaları ve sahne gösterileri yapıldığı yerlerdeki özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye yetkilidir E) Hepsi 9 Diğer sayfaya geçiniz.

10 79. Aşağıdakilerden hangisi arama 84. Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair esnasında en çok kısıtlanan Kanun hangi yıl yayımlanmıştır? özgürlüktür? A) 1981 A) Özel hayatın gizliliği B) 1994 B) Konut dokunulmazlığı C) 2002 C) İfade özgürlüğü D) 2004 D) Kişinin dokunulmazlığı E) 2005 E) Seyahat özgürlüğü 80. Bir özel güvenlik görevlisinin buluntu eşyanın sahibi olduğunu iddia eden kişiye aşağıdakilerden hangisini sorması anlamlı A) Eşyanın markasının ne olduğu B) Eşyanın şeklinin nasıl olduğu C) Eşyanın ne zaman alındığı D) Eşyanın hangi renk olduğu E) Eşyanın ne olduğu 81. Özel güvenlik izni için yapılan müracaatlar en geç iş günü içinde neticelendirilir. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) 7 B) 10 C) 15 D) 20 E) İl merkezinde önleme araması kararı vermeye asıl yetkili merci ile gecikmesinde sakınca bulunan halde vermeye yetkili merci hangisinde doğru olarak gösterilmiştir? A) Ağır Ceza Hakimi-Cumhuriyet Savcısı B) Sulh Ceza Hakimi-Cumhuriyet Savcısı C) Sulh Ceza Hakimi-Vali D) Ağır Ceza Hakimi-Vali E) Sulh Ceza Hakimi-İl Emniyet Müdürü 83. Özel güvenlik hizmeti talebini inceleyecek olan komisyonda hangisi bulunmaz? A) Vali yardımcısı B) İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcisi C) İl Emniyet Müdürlüğü temsilcisi D) İl Ticaret Odası Başkanlığı temsilcisi E) İl Jandarma Komutanlığı temsilcisi 85. Özel güvenlik şirketinde çalışan bir özel güvenlik görevlisi, kendisine verilen disiplin cezasına karşı nereye başvurabilir? A) İdare Mahkemesine B) Polise C) İşçi Sendikasına D) İş Mahkemesine E) İşveren Sendikasına 86. Aşağıdakilerden hangisi silahlı özel güvenlik görevlisi olan Ali nin yetkilerinden A) Silahını her daim taşıyabilir B) Silahını sadece görev alanında taşıyabilir C) Cenaze naklinde görevli olursa nakil boyunca taşıyabilir D) Suçüstü gördüğü şüpheliyi kovalarken taşıyabilir E) Para veya eşya nakli sırasında nakil boyunca taşıyabilir 87. Aşağıdakilerden hangisinde özel güvenlik görevlisi güzergâh boyu görevli sayılmaz? A) Önleme aramasına tabi olmak istemeyen şüphelinin takibinde B) İşlenmiş bir suçun şüphelisinin takibinde C) Para ve değerli eşya naklinde D) Cenaze töreninde E) Kişi korumada 88. Arama kararında aşağıdakilerden hangisi belirtilmez? A) Aramanın konusu B) Aramanın sebebi C) Aramanın zamanı D) Aramanın yapılacağı yer E) Aramanın şekli 10 Diğer sayfaya geçiniz.

11 89. Aşağıdaki durumlardan hangisinde D) Olay yerinde delil toplamak parmak izi alınmaz? E) Trafik kontrolü yaparak, kusurlulara A) Silah ruhsatı alacak kişi ceza yazmak B) Özel Güvenlik Görevlisi olarak istihdam edilecek kişi C) Yakalama işlemi yapılan kişi D) Gönüllü olarak parmak izin vermek isteyen kişi E) TC vatandaşlığı başvurusunda bulunan kişi 90. Aşağıdakilerden hangisi rapor çeşitlerinden A) Sözlü rapor B) Görsel rapor C) Yazılı rapor D) Görev öncesi rapor E) Elektronik rapor 91. Teşhis ile ilgili hangisi yanlıştır? A) Mevcut bir soruşturma ile ilgili teşhis yapma işlemine polis karar verir B) Teşhise tabi kişiler boy, kilo vb. yönlerden birbirine benzemelidir C) Teşhis eden ile edilenler birbirini görmemelidir D) Fotoğraf üzerinden de teşhis yaptırabilir E) Teşhis işlemi en az iki kere tekrarlanır sayılı İş Kanuna göre Yeni İş Arama İzni ile ilgili hangisi yanlıştır? A) İş arama süresi en az 1 saat olmalıdır B) İş arama izni iş saatleri içinde verilmelidir C) İş arama izni alan kişinin ücreti kesilemez D) İş arama izni toplu olarak birleştirilerek de kullanılabilir E) İş arama izni işverence verilmez ise, işçiye o süreye ilişkin ücret ödenir 93. Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin yerine getirebileceği bir görevdir? A) Suçluyu mahkemeye nakletmek B) Para veya kıymetli eşyayı nakletmek C) Suçlunun ifadesini alarak, üst aramasını yapmak 94. Özel güvenlik görevlisi yakalamadan sonra hangi eylemi yapamaz? A) Yakalama nedeniyle orantılı üst araması yapar B) Olay yerini ve suç delillerini muhafaza eder C) İlgili genel kolluğa haber verir D) Yakalanan kişinin olayla ilgili ifadesini alır E) Yakalanan kişiyi koruma altına alır 95. Bir özel güvenlik görevlisi İş Kanununa göre haftada ortalama en fazla kaç saat çalıştırılabilir? A) 45 B) 60 C) 65 D) 80 E) Büyükten küçüğe doğru mevzuat sıralaması nasıl olmalıdır? A) Anayasa- Kanun -Tüzük - Yönetmelik B) Anayasa- Tüzük -Kanun - Yönetmelik C) Kanun -Anayasa -Tüzük - Yönetmelik D) Yönetmelik- Tüzük -Kanun - Anayasa E) Tüzük-Anayasa -Kanun Yönetmelik 97. Hangisi özel güvenlik görevlisinin yetki ve sorumluluklarından A) Suçla karşılaştığında suça el koymak B) Suçlu kaçarsa takibini yapmak C) Doğal afetlerde afet yardım kurumlarına yardımcı olmak D) Bir suçun olması durumunda olay yerini incelemek E) Suçla ilgili delilleri saklamak ve genel kolluğa vermek 11 Diğer sayfaya geçiniz.

12 98. Yabancı bir şirketin Türkiye de özel SİLAH BİLGİSİ SORULARI güvenlik hizmeti verebilmesi hangi esasa tabidir? 1. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal A) Eşitlik silahların özelliklerinden B) Mütekabiliyet A) Parça tesirli olması C) Karlılık B) Sinir sistemini etkilemesi D) İyi niyet C) Yakıcı olması E) Bilgi edinme D) Boğucu olması E) Göz yaşartıcı olması sayılı Kanuna göre özel güvenlik görevlilerinin üçüncü şahıslara verebilecekleri zararların tazmini amacıyla, özel güvenlik şirketlerine getirilen yükümlülük nedir? A) Ek önlemler alma yükümlülüğü B) Zamanında bildirimde bulunma yükümlülüğü C) Temel eğitim alma yükümlülüğü D) Mali sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğü E) Trafik sigortası yaptırma yükümlülüğü 100. Özel güvenlik görevlisi Mehmet, görevli olduğu yerde mendil satan Suriye li bir kişiyi kontrol noktası içerisine çekerek insan onuru ile bağdaşmayacak şekilde şiddet uygulamıştır. Daha sonra Suriye li şahsı aşağılayarak çalıştığı bölge dışarısına atmıştır. Türk Ceza Kanuna göre, bu davranışları gerçekleştiren özel güvenlik görevlisinin, esas itibari ile hangi suçu işlediği iddia edilebilir? A) Eziyet B) İşkence C) Kötü muamele D) Fiziksel istismar E) Tehdit ve şantaj 2. Atışta ilk hız nedir? A) Çekirdeğin hedefe çarpma hızı B) Çekirdeğin namlu içerisindeki hızı C) Çekirdeğin hedef içerisindeki hızı D) Çekirdeğin namluyu terk ettiği andaki hızı E) Çekirdeğin havadaki seyir hızı 3. Namlu ağzı alevleri içerisinden en parlak ve en etkili olanı hangisidir? A) Ön parlama B) İkincil alev C) Fark yoktur D) Birincil alev E) Son alev 4. Kalibre nedir? A) Namlunun uzunluğudur B) Namlunun çapıdır C) Fişeğin çapıdır D) Fişeğin uzunluğudur E) Çekirdeğin namluda aldığı yoldur 5. Aşağıdakilerden hangisi ateşli silahların taşınmayacağı yerlerden biri A) Mahkeme salonları B) Meskûn mahal C) Akıl hastaneleri D) Eğitim ve Öğretim kurumları E) TBMM ana binaları SİLAHSIZ ADAYLAR İÇİN TEST BİTMİŞTİR. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ. SİLAHLI ADAYLAR, SİLAH SORULARINI CEVAPLAYINIZ. 6. Aşağıdaki gez türlerinden hangisinin görüş hattı diğerlerine göre daha azdır? A) Üçgen (V) gez B) Daire gez C) Dikdörtgen gez D) Yarım daire gez E) Yaprak gez 12 Diğer sayfaya geçiniz.

13 7. Ateşli silahlarda iğnenin darbesi ile 12. Aşağıdakilerden hangisi atış fişeğin ateşlenen parçası antrenman metotlarından aşağıdakilerden hangisidir? A) Kuru tetik çalışması A) Çekirdek B) Sürpriz atış çalışması B) Kapsül C) Ayna çalışması C) Kovan D) Karanlık bölgeye doğru atış çalışması D) Barut E) Parayla tetik ezme çalışması E) Kovan dip tablası 8. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Kırıkkale silahı dolu iken silah mandal emniyetine alındığında patlar B) CZ-75 silahı horoz inik durumdayken de emniyete alınır C) CZ-75 mandal emniyetine alındığında sürgü kilitlenir D) Beretta FS 92 emniyete alındığında dolduruş yapılmaz E) Kırıkkale silahının namlusu hareketlidir 9. Aşağıdakilerin hangisinde yarı otomatik horozlu tabancaların ateşleme tertibatının işleyiş sırası doğru verilmiştir? A) Tetik - tetik manivelası - horoz - iğne B) Horoz - iğne -tetik - tetik manivelası C) Tetik manivelası -tetik - horoz - iğne D) İğne -tetik - tetik manivelası - horoz E) Tetik -iğne - tetik manivelası horoz 10. 7,62x51 mm fişek tabirinde 7,62 mm neyin ifadesidir? A) Fişek boyu B) Çekirdeğin boyu C) Kovan boyu D) Dip tabla çapı E) Çekirdeğin çapı 11. Hatve nedir? A) Silah kapasitesidir B) Yiv ve setin mermi çekirdeği üzerinde bıraktığı izdir C) Mermi çekirdeğinin namlu içerisinde bir tur dönmesi ile aldığı yoldur D) Yiv ve setin namlu üzerinde bıraktığı izlerdir E) Namlu içindeki girintilerdir. Atış esnasında dinlenmek amacıyla tabanca namlusu yere kaç derece açı yapacak şekilde tutulmalıdır? A) 25 B) 35 C) 45 D) 55 E) Bir silahın çekirdeğini gönderebileceği en uzak mesafeye ne denir? A) Mermi yolu B) Etkili menzil C) Azami menzil D) İlk hız E) Hedef 15. Aşağıdakilerden hangisi namlu üzerindeki kilitleme dişlilerinin görevidir? A) Silahın şahlanmasını önler B) Tetiğin yumuşamasını sağlar C) Namluyu sürgüye kilitler D) Namlu emniyetidir E) İlk hızı artırır 16. Rampa nedir? A) Namlu üzerindeki çıkıntı ve girintilerdir B) Fişeğin şarjörden fişek yatağına geçerken tırmandığı yerdir C) Namlu yoludur D) Şarjör yayının üzerindeki fişeklerin konulduğu yerdir E) Şarjör yuvasının diğer adıdır 17. Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur? A) Namlu B) Gövde C) Hazne D) Sürgü E) Şarjör Diğer sayfaya geçiniz.

14 18. Aşağıdakilerden hangisi silahın sayılı kanun kapsamında, dolduruş yapmamasının sebebi bulundurma ve taşıma ruhsatlarının olamaz? geçerlilik süresi kaç yıldır? A) Yerine getiren yayın kırık veya A) 3 yıl özelliğini kaybetmiş olması B) 4 yıl B) İğne yayının kirli veya çok yağlı C) 2 yıl olması D) 5 yıl C) Şarjörün ağız kenarlarının bozulmuş E) 1 yıl olması D) Şarjörün yerine tam olarak oturmaması E) Gerdel yayının kırık veya özelliğini kaybetmiş olması 19. Atış esnasında barut gazının basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini ne sağlar? A) İcra yayı B) Namlu C) Horoz D) Gez E) Tetik 20. Fişek yatağında fişek olduğunu gösteren emniyet tertibatı hangisidir? A) Şarjör emniyeti B) İğne emniyeti C) Mandal emniyeti D) Horoz emniyeti E) İkaz pim emniyeti 21. Nişan tertibatı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Gez, göz ve arpacık B) Arpacık, gez ve horoz C) İğne ve arpacık D) Gez ve arpacık E) Arpacık, gez ve iğne 22. Aşağıdakilerden hangisi ana emniyet tertibatlarındandır? A) Tetik emniyeti B) İğne emniyeti C) Horoz emniyeti D) Kabza emniyeti E) Sürgü emniyeti 24. Aşağıdakilerden hangisi çekirdekli fişeklere örnektir? A) Gömleksiz fişek B) Sevk fişeği C) İrtifa fişeği D) Manevra fişeği E) Saçma 25. Şarjör emniyeti aşağıdaki hangi silahta vardır? A) CZ-75 B) Kırıkkale C) Yavuz 16 D) Smith Wesson toplu tabanca E) FN Belçika Browning HP TEST BİTTİ CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ 14 Diğer sayfaya geçiniz.

BAŞARILAR DİLERİZ. 29 KASIM 2015

BAŞARILAR DİLERİZ. 29 KASIM 2015 T.C Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı Adı :. Soyadı... TC Kimlik No.. YENİLEME EĞİTİM A ÖZEL GÜVENLİK YENİLEME EĞİTİMİ YAZILI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI GENEL AÇIKLAMALAR SORULARI CEVAPLAMAYA

Detaylı

(KIZILAY)-MEGA ÖZEL GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU. 59.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları A.Grubu ŞEHİTLER ÖLMEZ

(KIZILAY)-MEGA ÖZEL GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU. 59.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları A.Grubu ŞEHİTLER ÖLMEZ (KIZILAY)-MEGA ÖZEL GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU 59.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları A.Grubu ŞEHİTLER ÖLMEZ 1. Sözsüz iletişim öğelerinden hangisi kişilerarası iletişimi başlatmada önemli bir rol

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 1. Sözsüz iletişim öğelerinden hangisi kişilerarası iletişimi başlatmada önemli bir rol oynar? A) Ses tonu B) Hitabet C) Sempati D) Göz teması E) Mekan kullanımı 2. Örgüt içinde en sık görülen çatışma

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 1. Sözsüz iletişim öğelerinden hangisi kişilerarası iletişimi başlatmada önemli bir rol oynar? A) Ses tonu B) Hitabet C) Sempati D) Göz teması E) Mekan kullanımı 2. Örgüt içinde en sık görülen çatışma

Detaylı

ÖZEL GÜVENLİK TEMEL EĞİTİMİ YAZILI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI

ÖZEL GÜVENLİK TEMEL EĞİTİMİ YAZILI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI T.C Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı Adı :. Soyadı... TC Kimlik No.. TEMEL EĞİTİM A ÖZEL GÜVENLİK TEMEL EĞİTİMİ YAZILI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI GENEL AÇIKLAMALAR SORULARI CEVAPLAMAYA

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

2-) Aşağıdakilerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir? a) Alev gizleyen b) Gez- arpacık c) Namlu d) Sürgü e) Şarjör

2-) Aşağıdakilerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir? a) Alev gizleyen b) Gez- arpacık c) Namlu d) Sürgü e) Şarjör 1-) Kovan atma tertibatı nelerden oluşur? a) Tırnak-çıkarıcı-kovan atma boşluğu b) Tırnak-çıkarıcı c) Çıkarıcı-kovan atma boşluğu d) Namlu- iğne-horoz e) Şarjör- horoz- namlu EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ASAYİŞ

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ Yön. No: 18 Yür.Tarihi: 01.01.2007 Değ.Tarihi: / /200. Değ.No: 0. Sayfa:0/11 DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 SAYI : B.11.2.DHM.0.10.04.00/ KONU : Ambulans Kullanma

Detaylı

SĠLAHSIZ ÖZEL GÜVENLĠK GÖREVLĠSĠ KĠMLĠK KARTI. Ek-3/A

SĠLAHSIZ ÖZEL GÜVENLĠK GÖREVLĠSĠ KĠMLĠK KARTI. Ek-3/A SĠLAHSIZ ÖZEL GÜVENLĠK GÖREVLĠSĠ KĠMLĠK KARTI Ek-3/A SĠLAHLI ÖZEL GÜVENLĠK GÖREVLĠSĠ KĠMLĠK KARTI Ek-3/B 4 EK-4/A ÖZELLĠKLERĠ: A: Göğüs Amblemi Ebadında - Gümüş renkli B: Reflektif Bant - Gümüş Renkli

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Amaç Halk sağlığı ve çevreyi korumak Can ve mal kaybını azaltmak Tehlike

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TRAFİK YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönergenin amacı, can ve mal güvenliği yönünden; Yüzüncü Yıl Üniversitesinin yönetimi altındaki alanlar içinde trafik düzeninin sağlanması

Detaylı

Özel Güvenlik Hizmetleri Birgül TOSYALI SARIKAYA

Özel Güvenlik Hizmetleri Birgül TOSYALI SARIKAYA Özel Güvenlik Hizmetleri Birgül TOSYALI SARIKAYA Suç istatistiklerinin de gösterdiği üzere günümüzde güvenlik önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kamu tarafından karşılanan güvenlik hizmetlerinin özel

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 1. Türk Ceza Kanunu na göre; Gece, Güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat evvele kadar devam eden zaman süresidir. Bu konuda aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Gece

Detaylı

Bilgilendirilmiş Onam Alımı ve Hukuki Anlamı

Bilgilendirilmiş Onam Alımı ve Hukuki Anlamı Bilgilendirilmiş Onam Alımı ve Hukuki Anlamı Dr. Osman Celbiş Adli Tıp Profesörü, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Şekil Değiştiren Hekimlik Sanatı İnsanlık tarihi ile başlayan süreç içerisinde belli kurallar

Detaylı

A) Kişiliğe bağlı B) Dokunulmaz C) Devredilmez D) Vazgeçilmez E) Kanunla konulur

A) Kişiliğe bağlı B) Dokunulmaz C) Devredilmez D) Vazgeçilmez E) Kanunla konulur 1.Ahmet Ziraat Bankasında memur statüsünde, Ayşe ise İş Bankasında işçi statüsünde özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktadırlar. İşverenleriyle aralarında özlük hakları konusunda ihtilaf çıkmıştır.

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ

İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından; hava saldırısı ihtimali olduğunda, hava saldırısı başladığında ve saldırının durduğunda halkın alacağı tedbirleri/önlemleri uygulamak

Detaylı

ISI OKSİJEN (O 2) YANICI MADDE ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON

ISI OKSİJEN (O 2) YANICI MADDE ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON YANICI MADDE ISI ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON OKSİJEN (O 2) Yangın Sınıfları 1. A SINIFI YANGINLAR (KATI MADDE YANGINLARI) 2. B SINIFI YANGINLAR (SIVI MADDE YANGINLARI) 3. C SINIFI YANGINLAR (GAZ YANGINLARI)

Detaylı

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: YANGIN TALİMATI YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: 1.Elektrik tesisatına ek yük getiren yangın riski yüksek cihazları kullanmayınız. 2.Elektrik tesisatında gerekli ilave veya onarımı mutlaka Teknik elemanlara

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 1. Özel güvenlik görevlisi, görev alanında çocuklara ve beden veya akıl hastalığı nedeniyle kendilerini idareden aciz bulunanlara karşı işlenen suçlarda ne zaman müdahale edebilir? A) Olayın vuku bulduğu

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

(KIZILAY)-MEGA GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU. 57.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları

(KIZILAY)-MEGA GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU. 57.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları (KIZILAY)-MEGA GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU 57.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları 1. Özel güvenlik görevlisi, görev alanında çocuklara ve beden veya akıl hastalığı nedeniyle kendilerini idareden aciz

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bir kişiyle koruma düzeninde refakat korumasıdır. Bu düzende Koruma amiri korunan kişinin neresinde durmalıdır? A) Önünde B) Arkasında C) Sağında D) Solunda E) Sağ ya da sol arkasında 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 1. Birbirleriyle etkileşim halinde olan ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen, en az iki kişiden oluşan topluluklara ne ad verilir? A) Birlik B) Kalabalık C) Grup D) Takım E) Bölük 2.

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE 2 KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ 11 Mayıs 2011 tarihinde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa

Detaylı

ÖZEL GÜVENLİK TEMEL EĞİTİMİ YAZILI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI GENEL AÇIKLAMALAR

ÖZEL GÜVENLİK TEMEL EĞİTİMİ YAZILI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI GENEL AÇIKLAMALAR T.C Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı Adı :. Soyadı... TC Kimlik No.. TEMEL EĞİTİM A ÖZEL GÜVENLİK TEMEL EĞİTİMİ YAZILI SINAVI SORU KİTAPÇIĞI GENEL AÇIKLAMALAR SORULARI CEVAPLAMAYA

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır.

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Ayrıca olağan ve olağan dışı durumlarda hasta ve yaralıların kayıtlarının

Detaylı

Temel İlkyardım Uygulamaları

Temel İlkyardım Uygulamaları Temel İlkyardım Uygulamaları KOBİ lerde Risk Değerlendirmesi Uygulamalarının İSG Açısından İncelenmesi Projesi "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR? Madde kullanımı sonucunda gelişen belirli bir hastalık

Detaylı

Ateşli Silah Yaralanmaları

Ateşli Silah Yaralanmaları Ateşli Silah Yaralanmaları Ateşli silah yaralanmalarında şu soruların cevabı aranmalıdır. 1. Mesafe tespiti, 2. Giriş-çıkış delikleri, 3. Traje, 4. Ölüm sebebi, 5. Öldürücü lezyonun tespiti, 6. Kurşunun

Detaylı

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ Hazırlayanlar: Hüseyin KILIÇ MURAT NAZIM 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ KUTLAMA PROĞRAMI Sayın okul müdürüm, değerli öğretmenlerim, sevgili arkadaşlar, Bugün burada 28 Şubat Sivil

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum

Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum Sağlık Çalışanlarının Maruz Kaldığı Şiddete Karşı Ceza Hukuku Tedbirleri Almanya daki son kanun değişiklikleri ve Türk ceza hukukundaki durum Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 7. Kasım 2018

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Yangının Sınıfları A Sınıfı (Odun, kağıt, tekstil ve benzeri maddeler.) B Sınıfı (Yanabilir sıvılar ve sıvılaşabilir katı maddeler)

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı Firma Tanımı : Oksijen+Balans Azot Gaz Karışımı : O 2 + N 2 : Genel Endüstriyel. 2 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX BİRİNCİ BÖLÜM KOLLUK HUKUKU KAPSAMINDA KOLLUĞUN ÖNEMLİ GÖREV VE YETKİLERİ

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır? 1)Aşağıdakilerden hangisi kuvvetli patlayıcılar sınıfına girer? Dumansız barut Kibrit Roket yakıtı Havai fişek Dinamit** 2) Yanıcı sıvıları parlayıcı sıvılardan ayıran en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI 2013-14 Bahar Yarıyılı Dersin adı: İLK YARDIM Dersin Kodu: TDS 108 Dersin Şubesi: ALT AKTS Kredisi: 4 1. yıl 2. yarıyıl Zorunlu

Detaylı

8-) Devriye hizmetlerinde en az kaç kişi olmalıdır? a) 2 b) 1 c) 4 d) 3 e) 5

8-) Devriye hizmetlerinde en az kaç kişi olmalıdır? a) 2 b) 1 c) 4 d) 3 e) 5 1-) İletişimde yansıma nedir? a) Mesajın birçok alıcıya ulaştırılmasıdır b) Kaynağın alıcıya beni anladın mı diye sormasıdır c) Alıcının kaynağa mesajı algıladığını ve anlayıp anlamadığını belirtmesidir

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Sayı : 85077348-54197341/420866611/ 952-2/ 07/01/2015 Konu : Koruyucu Güvenlik Talimatı İlgi: a) Başbakanlığın 18 Temmuz 1997

Detaylı

3. Dönem Eğitim Modülleri

3. Dönem Eğitim Modülleri 3. Dönem Eğitim Modülleri Başlangıç Eğitim Modülleri TEMEL DERSLER (10 Hafta, Haftada 39 Saat, Toplam 390 Ders Saati) Modül Ders Saati Toplu Yürüyüş Kuralları ve Selamlama, Temel Hijyen Kuralları, Beden

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

(28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan :

(28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : (28/01/ 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : Elektrik Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 6. Aşağıdakilerden hangisi "konusuna göre" rapor çeşitleri arasında yer almaz? A) Bilgi raporları B) Sözlü raporlar C) Olay bildirim raporları D) Gözlem raporları E) Devir teslim raporları 1. Devriye ile

Detaylı

SABOTAJ ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO:

SABOTAJ ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: 1 862305 1 0 412900 200610 55 11 ADRES: OMU Diş Hekimliği Fakültesi Kurupelit Kampüsü ATAKUM/SAMSUN TEHLİKE SINIFI: TEHLİKELİ

Detaylı

İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve

İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve MESLEKİ RİSKLER VE İŞ HİJYENİ İş Hijyeni; İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik ilik halini i bozan, işçiler il ve toplumdaki bireyler arasında önemli ölçüde huzursuzluk ve verimsizlik

Detaylı

Uludağ Üniversitesi SK Laboratuvar Güvenlik Prosedürü (PR-HAD-02) Laboratuvar güvenliğine yönelik tüm faaliyetleri kapsar. Rahat ve huzurlu olmalı

Uludağ Üniversitesi SK Laboratuvar Güvenlik Prosedürü (PR-HAD-02) Laboratuvar güvenliğine yönelik tüm faaliyetleri kapsar. Rahat ve huzurlu olmalı Güvenilir olmalı Çevre, çalışanlar ve ziyaretçiler için Yangın, elektrik, kimyasal, doğal afet güvenliği Patojen mikroorganizmalarla çalışır En az biyogüvenlik seviyesi 2 Bazı çalışmalarda biyogüvenlik

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARO Serisi Koruyucu Gaz 2 Kimyasal Formülü : - Kullanım Alanı gaz altı kaynağında; : Paslanmaz çelikler, düşük alaşımlı çelikler, karbonlu çeliklerin

Detaylı

HASARLI YAPIDA VE SAHADA ARAMA-KURTARMA GÜVENLİĞİ

HASARLI YAPIDA VE SAHADA ARAMA-KURTARMA GÜVENLİĞİ HASARLI YAPIDA VE SAHADA ARAMA-KURTARMA GÜVENLİĞİ RİSKLER Hasar riski Hasarlı yapının dengesiz pozisyonu Yapısal olmayan hasarlar Çevresel riskler LPG,doğalgaz Kimyasal madde Elektrik hatları Keskin objeler

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

5-) Aşağıdaki maddelerden hangisi biyolojik değildir? a) Kan b) Düğme c) Tırnak d) Kıl e) Balgam

5-) Aşağıdaki maddelerden hangisi biyolojik değildir? a) Kan b) Düğme c) Tırnak d) Kıl e) Balgam 1-) Aşağıdakilerden hangisi empatinin özelliklerinden değildir? a) Empati kurduğumuz kişiyle aynı duygu ve düşüncelere sahip oluruz b) Kendimizi karşı tarafın yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_05 SINIRLI ALAN GİRİŞLERİ GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Sınırlı Alan Girişleri konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin

Detaylı

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik. Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681.

MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik. Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681. MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 28681 İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Amaç Madde 1 Kapsam Madde 3 Dayanak Madde 3

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ACİL EYLEM PROSEDÜRÜ REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 27.12.2013 FİRMA GENEL BİLGİ Konum: Bölge: Üretim kapasitesi: Personel: Erkek Kadın Toplam ACİL DURUM EYLEM

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur?

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur? ÇALIŞMA SORULARI-İŞ KAZALARI-Bilal ÇOLAK 1. Aşağıda verilenlerden hangisi tehlikeli kimyasal maddelerle yapılan çalışmalarda riskin elimine edilmesi ya da azaltılması adına diğerlerine göre önceliğe sahiptir?

Detaylı

27 MART 2016 TARİHİNDE YAPILAN 63ncü TEMEL ÖZEL GÜVENLİK SINAV SORU VE CEVAPLARI 63e

27 MART 2016 TARİHİNDE YAPILAN 63ncü TEMEL ÖZEL GÜVENLİK SINAV SORU VE CEVAPLARI 63e 1. T.C. 1982 Anayasası madde:15 e göre aşağıdakilerden 4857 sayılı İş Kanunu na göre fazla mesai hangisi temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının ücreti isteyebilmesi için bir haftada kaç durdurulması

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar

DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar 32 Ders Saati Bu ders ile öğrenciye;

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 1. Genel kolluk görevlileri, aşağıdaki hallerden hangisinin varlığı halinde, kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri olmadan konutlara girebilir? A) Aranan bir kişiyi yakalamak için B) Suç delili

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ. Mustafa ŞEKERCİ 145148003

EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ. Mustafa ŞEKERCİ 145148003 EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ Mustafa ŞEKERCİ 145148003 Amaç Kitleme Etiketleme Sistemi bakım onarım, temizlik veya tehlike arz edebilecek kadar yakınında çalışma durumlarında, makine insan etkileşimine

Detaylı

KBRN (KİMYASAL,BİYOLOJİK, RADYOLOJİK, VE NÜKLEER) TEHDİT VE TEHLİKELERLE KORUNMA YÖNTEMLERİ

KBRN (KİMYASAL,BİYOLOJİK, RADYOLOJİK, VE NÜKLEER) TEHDİT VE TEHLİKELERLE KORUNMA YÖNTEMLERİ KBRN (KİMYASAL,BİYOLOJİK, RADYOLOJİK, VE NÜKLEER) TEHDİT VE TEHLİKELERLE KORUNMA YÖNTEMLERİ Gizliliğinizi korumaya yardımcı olmak için PowerPoint bu resmin otomatik olarak karşıdan yüklenmesini engelledi.

Detaylı

Özel Güvenlik Yenileme Eğitimi 1.Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları

Özel Güvenlik Yenileme Eğitimi 1.Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları Özel Güvenlik Yenileme Eğitimi 1.Yazılı Sınav Soruları ve Cevapları 1) Özel güvenlik görevlisi yakalamadan sonra hangi eylemi yapamaz? a) Yakalanan kişiyi koruma altına alır b) Elde edilen suç delillerini

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ETİL ASETAT CAS NO: 141-78-6 EC NO :205-500-4

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ETİL ASETAT CAS NO: 141-78-6 EC NO :205-500-4 TEKKİM KİMYA Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı :Etil asetat Formülü :C 4H 8O 2 Firma : TEKKİM KİMYA. Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad.8.Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21 71

Detaylı

T.C.GİRESUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET VE KORUMA BÖLÜMÜ Özel Güvenlik ve Koruma Programı Ders Planı

T.C.GİRESUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET VE KORUMA BÖLÜMÜ Özel Güvenlik ve Koruma Programı Ders Planı T.C.GİRESUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET VE KORUMA BÖLÜMÜ Özel Güvenlik ve Koruma Programı Ders Planı III. YARIYIL Ders kodu Ders Teorik Uyg Lab Kredi Z / S AKTS BTG 20 Acil

Detaylı

Hayatınızı tehdit edebilecek doğal ve insan kaynaklı afet ve savaş dahil, her türlü acil durumlara karşı, can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla

Hayatınızı tehdit edebilecek doğal ve insan kaynaklı afet ve savaş dahil, her türlü acil durumlara karşı, can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla www.afad.gov.tr www.afad.gov.tr Hayatınızı tehdit edebilecek doğal ve insan kaynaklı afet ve savaş dahil, her türlü acil durumlara karşı, can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla ikaz ve alarm işaretlerini

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

GİZLİLİK VE GİZLİLİĞİN ÖNEMİ

GİZLİLİK VE GİZLİLİĞİN ÖNEMİ 1. Yetkili bulunmayan kişilerce hakkında bilgi sahibi olunması halinde, Devletin güvenliği, milli varlığı, bütünlüğü, anayasal düzeni ve dış ilişkilerini tehlikeye düşürebilecek her türlü bilgi ve belgelere...

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

1 Diğer sayfaya geçiniz.

1 Diğer sayfaya geçiniz. 1. Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi Özel Güvenlik Komisyonunun kararı üzerine

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Çocuk; Kanuna göre reşit olma durumları hariç 18 yaş altı herkese çocuk denir. Çocuk bütün canlılar içinde en uzun süre bakımı, korunmayı ve sevgiyi gerektiren varlıktır. Bir toplumun ilerleyebilmesi ve

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

(KIZILAY)-MEGA GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU. 64.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları A.Grubu

(KIZILAY)-MEGA GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU. 64.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları A.Grubu (KIZILAY)-MEGA GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU 64.dönem Özel güvenlik sınav soru ve cevapları A.Grubu 1) Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması

Detaylı

Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun Tarihi: 29.05.1979 Sayısı: 2238 R.G. Tarihi: 03.06.1979 R.G.

Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun Tarihi: 29.05.1979 Sayısı: 2238 R.G. Tarihi: 03.06.1979 R.G. ACİL TIP İLE İLGİLİ MEVZUAT (Son güncelleme tarihi: 15.12.2006) Anayasa TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Tarihi: 18.10.1982 Sayısı: 2709 Kanunlar Tababet ve Şuabatı San atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM 3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM ÖĞRT.GRV.HÜLYA ER 30.10.2015 1 TYD Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için baş çene pozisyonu nasıl

Detaylı