Diyaliz ve KBH hastalarında ilaç kullanım ilkeleri ve sıkça yapılan hatalar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Diyaliz ve KBH hastalarında ilaç kullanım ilkeleri ve sıkça yapılan hatalar"

Transkript

1 Diyaliz ve KBH hastalarında ilaç kullanım ilkeleri ve sıkça yapılan hatalar Prof. Dr. F. Fevzi Ersoy Akdeniz. Üniversitesi Tıp Fakültasi İç Hastalıkları A.D.

2 Niçin akılcı ilaç kullanımı? ABD de tedavi süreçleri ile ilgili ve önlenebilir nitelikte ölümlerin yıllık sayısının den fazla olduğunu tahmin etmektedir (1). Önlenebilir tıbbi hatalardan biri de hatalı ilaç kullanımıdır. Uygun olmayan ilaç kullanımları: 1. Advers ilaç olaylarını, 2. Hastanede kalış sürelerini, 3. Sosyal sağlık sistemi üzerine ek olarak mali yükü arttırabilir (2) (1) James JT. J Patient Saf Sep;9(3): (2) Hassan Y, Al-Ramahi RJ, Aziz NA, Ghazali R Ann Pharmacother Oct;43(10):

3 Böbrek yetmezliğinde ilaçların farmakokinetiği IV ilaç kullanımı Oral ilaç kullanımı Diğer yollardan ilaç kullanımı Biyoyararlılık DEPO (yağ,vücut sıvıları) Genel dolaşım Dağilım volümü Aktif ve inaktif metabolitler Biyotransformasyon Renal Diğer(AC,Cilt) Bilier Diyaliz Eliminasyon

4 Olgu I: 46 yaşında erkek hasta, 24 yıldır Tip I diyabet, insülin kullanıyor, 4 yıldır hemodiyaliz tedavisi görüyor. Kalıcı sağ juguler kateteri var. 6 aydır kullanılıyor. 2 gün önce ateş titreme şuur kaybı ile acil servise başvuruyor. Kan kültüründe staf aureus üremesi var. Vankomisine hassas. Vankomisin 2X1 gram IV uygulamasına başlanıyor. Hastada işitme kaybı gelişiyor.

5 Olgu I: 46 yaşında erkek hasta, 24 yıldır Tip I diyabet, insülin kullanıyor, 4 yıldır hemodiyaliz tedavisi görüyor. Kalıcı sağ juguler kateteri var. 6 aydır kullanılıyor. 2 gün önce ateş titreme şuur kaybı ile acil servise başvuruyor. Yatırılıyor. Kan kültüründe staf aureus üremesi var. Vankomisine hassas. Vankomisin dozu azaltılarak 4 günde bir 1 gram IV dozla tedavi ediliyor! Sağlıkla evine dönüyor.

6 Clp=Cl r+ CL nr Cl= Klirens P= plazma R= renal Nr= nonrenal

7 KBY de böbreklerle atılan ilaçların dozlarının renal yetmezliğin derecesine göre ayarlanması gerekir.

8 Doz aralığı ayarlama DOZ ARALIĞI AYARLAMA İLAÇ DOZU AYARLAMA İlaç dozu ayarlama

9 GFO İlaç Yöntem > <10 Diyalizle kayıp Aspirin Doz aralığı UD Evet (H,P) Allopurinol Doz aralığı İlaç dozu 8 Aynı Amoksisilin Doz aralığı Evet(H), Hayır(P) Atenolol Doz aralığı Evet(H), Hayır(P) İlaç dozu Aynı Amikasin Doz aralığı Evet (H,P) İlaç dozu Seftiakson İlaç dozu aynı aynı aynı Hayır (H,P) Seftazidim Doz aralığı Evet(H,P) Digoksin Doz aralığı İlaç dozu 24 aynı Hayır (H,P) Lisinopril İlaç dozu aynı Evet(H,P) Amlodipin İlaç dozu aynı aynı aynı Hayır (H,P) Vankomisin Doz aralığı Hayır (H,P)

10 KBY ve diyaliz hastalarında ilaç kullanmadan önce mutlaka o ilacın doz ayarlaması gerektirip gerektirmediği ile ilgili bilgiye referans kitaplarındaki listelerden faydalanılarak ulaşılmalıdır.

11 Android / IOS =Epocrates Prof. Dr. Nurol Arık Rehberi(1).pdf

12 Diyaliz hastalarında kan düzeylerinin ölçümü önerilen ilaçlar: Aminoglikozidler Karbamazepin Siklosporin Digoksin Lidokain Lityum Fenobarbital Difenilhidantoin Prokainamid Kinidin Takrolimus Teofilin Valproik asit Vankomisin

13 Olgu II: 57 yaşında kadın hemodiyaliz hastası, Rezidüel renal fonksiyon var, idrar miktarı 1450 ml/gün Günlük proteinüri 12 gr, seru Cr: 6.1 mg/dl Serum albümin düzeyi 1.9 gr/dl Romatoid artrit tedavisi görüyor, Eklem ağrıları nedeni ile naproksen 275 mg 2X1 başlanıyor 2 gün sonra hastada kulak çınlaması ve ardından işitme güçlüğü ortaya çıkıyor.

14 Farmakolojik olarak aktif olan ilaç proteine bağlanmamış kısımdır!

15 Hipoalbüminemi ilaç toksisitesi riskini arttırır! Normal albumin düzeyi olan hastalar İlaç İlaç Hipoalbüminemik hasta Alb Alb Alb Alb Alb Alb Alb İlaç+albumin kompleksi (farmakolojik açıdan inefektif, nontoksik Alb Alb Daha az albümin= daha fazla toksisite Serbest ilaç (etkin, toksik) Daha yüksek serbest ilaç konsantrasyonu = daha çok toksisite

16 Nefrotik sendrom ve diğer hipoalbüminemik durumlarda bazı ilaçların bağlanma kapasiteleri düşerek serbest ilaç miktarı artabilir Barbitüratlar Klofibrat Diazoksit Furosemid Metotreksat Metolazon Penisilin ve türevleri Difenilhidantoin Probenesit Salisilatlar Sulfonamidler Warfarin Diazepam Meksiletin Triamteren Kardiyak glikozidler

17 Hatice Hanım son kateter enfeksiyonunuzdan beri nasılsınız? EFENDİM?

18 Ototoksisite? Ototoksisite tedavi edici ajanlar tarafından ortaya çıkarılan iç kulak fonksiyonel bozukluğu ya da iç kulakta hücresel dejenerasyon halleridir.

19 İç kulağın iki parçası=> İki çeşit ototoksisite: Vestibulum (Vestibüler toksisite=denge) Kohlea (Kohlear toksisite=işitme)

20 Kohlear toksisitede klinik: 1. İşitme kaybı yüksek frekanslar da başlar, 2. Daha sonra daha düşük frekanslarla devam eder, 3. Silialı hücrelerin kaybına bağlıdır, 4. Geri dönüşşüzdür, 5. Tinnitus toksisitenin ilk belirtisidir. B. Michael et all. Prospective, Randomized Trial of Netilmisin and Amikacin, wit Emphasis on Eight-Nerve Toksikity.ANTIMICROBIAL AGENTS AND CHEMOTHERAPY, Apr. 1980, p Nefroloji Vol. 17, Kış Hayır. Okulu

21 Kohlear toksisitede klinik görünüm: TANISAL ARAÇLAR: Odyometri, Weber testi (Diyapazon muayenesi) Herhangi bir frekansta kulakların birinde 15 db lik kayıp varsa kohlear toksisite vardır.

22 Ne yazık ki memelilerde kulakların silialı hücre kayıpları geri dönüşşüz bir olaydır! Yaşlılık, Çok yüksek volümlü sese maruziyet, Enfeksiyonlar Silialı hücre kayıplarına neden olabilirler.

23 İkinci türden ototoksisite: Vestibuler toksisite 1. Ataksi, 2. Dönme sırasında denge kaybı, 3. Bobbing oscillopsia (=Baş hareketleri yapılıp durdurulduğunda çevrenin dönmeye devam etmekte olduğu hissi) TANISAL ARAÇLAR: Romberg belirtisi, Elektronistagmografi, Videonistagmografi, Dinamik posturografi. Romberg belirtisi

24 Ototoksisite ve sık kullanılan antibiyotikler

25 İlaç Vestibüler toksisite İşitme (Kohlear) Toksisite Toksik düzey Eritromisin Evet Yüksek IV dozda Azitromisin Klaritromisin Geri dönüşlü Geri dönüşlü Gentamisin 8.6% Az 2 haftadan sonra Streptomisin Çok toksik Az Tobramisin Evet Az in 6% Gentamisinden daha az toksik Netilmisin 2.4% En az toksik aminoglikozid Amikacin Toksik değil 13.9% Neomisin Az Çok toksik Topik kulak damlalarında Kanamisin Az Çok toksik Vankomisin Toksik değil Hiç-orta Gentamisinle sinerjik etki Metronidazole Toksik (nadiren) Bilinmiyor Teikoplanin Siprofloksasin Amfoterisin B Ampisilin Piperasilin İmipenem silastatin Az Nadir Az Az Ototoksik olabilir Ototoksisite tanımlanmamış

26 Diyaliz hastalarında sıklıkla kullanılan diğer ototoksik ilaçlar İLAÇ Vestibuler toksisite Kohlear toksisite Toksisite Furosemid Hayır Evet Nadiren ciddi Bumetanid Hayır Evet Furosemidden az Etakrinik asit Hayır Evet Furosemidle aynı Naproksen Nadiren kalıcı Azalmış kan akımına bağlı Desferroksamin Evet Indometasin Nadiren kalıcı Azalmış kan akımına bağlı

27 Antibiyotiklerde proteine bağlanma yüzdeleri: Antibiyotik Etki Proteine bağlanma % Renal atılma (Değişmemiş %) Antibiyotik Etki Proteine bağlanma % Renal atılma (Değişmemiş %) Amoksisilin T Sefotaksim T Sefuroksim T Seftriakson T Seftazidime T Eritromisin T Imipenem silastatin T Meropenem T 2 25 Benzil penisilin T Teikoplanin T Vankomisin T Linezolid -T Gentamisin C <10 95 Tobramisin S <10 95 Piperacillin T Tazobaktam Siprofloksasin C Klindamisin T Metronidazol C Amfotericin B (Liposomal) C 90 NK Flukonazol T Antibiyotiklerdeki yüksek proteine bağlanma kapasitesi hipproteinemik hastalarda yüksek toksisite riski olduğunu gösterir T: Toksisite kullanım süresiyle artar. C: Toksisite konsantrasyonla artar. R. Mehrotra et all. Antibiotic pharmacokinetic and pharmacodynamic considerations in critical illness.intensive Care Med (2004) 30:

28 Aminoglikozidler: Diyaliz hastalarında sık kullanılan bir ototoksik antibiyotik grubu: Aminoglikozid otoksisitesinin mekanizması: Aminoglikozidler iç kulakta prelenf ve endolenf içine salgılanır. Tahribat reaktif oksijen radikalleri etkisiyle başlar, C-Jun N-terminal kinaz/stress-activated protein kinaz yolu ve sitokrom-c aktivasyonu ile devam eder. Silialı hücre tahribatı, kaspaz aktivasyonu ve apopitozis ortaya çıkar. LP Rybak and V Ramkumar. Ototoksisite. Kidney International (2007) 72,

29 Vankomisin? Başka ototoksik ilaçlarla beraber kullanılmadığında hafifçe ototoksik, Aminoglikozidler ve başka ototoksik ilaçlarla beraber kullanıldığında ise kesinlikle ototoksik bir ilaçtır.

30 Lup Diüretikleri Etakrinik asit, furosemid, bümetanid. Hastaların % 6-7 sinde ototoksisite görülür, Tinnitusla başlar, Geçici ve reverzibl işitme kaybı, Nadiren vertigo, Yüksek dozlarda kalıcı işitme kaybı (Diyaliz hastaları). En yüksek risk aminoglikozid ve/veya diğer ototoksik ilaçlarla birlikte kullanımda.

31 Nonsteroid antienflematuar ilaçların ototoksisitesi Dünya da en çok kullanılan ototoksik ilaçlar, Ototoksisite mekanizması: Kanlanmada azalma, enzimlerde azalma, Normal histoloji (silialı hücre kaybı yok) Klinik olarak Yüksek frekanslı tinnitusla başlar, Geri dönüşlü hafif-orta yüksek frekanslarda işitme kaybı, Nadiren kalıcı, Diğer ototoksik ilaçlarla birlikte kullanımda toksik etkide artış.

32 Macrolidler Azitromisin ve klaritromisin ototoksiktir: İşitme kaybı, tinnitus olabilir, 2 günde ortaya çıkar. Tüm frekanslarda, İlaç kesildiğinde düzelir, Nadiren kalıcıdır, İnsidans bilinmiyor Mekanizma bilinmiyor.

33 Diğer antibiyotikler Piperasilin: Ototoksik olabilir Penisilin, sulfonamidler, cephalosporinler: Sistemik kullanımda ototoksisite tanımlanmamıştır. Orta kulakta topikal kullanımda toksisite olabilir.

34 Özetle: Mümkünse daha az ototoksik ilaçları seçiniz Gentamisin>tobramisin>amikacin> neomisin> netilmisin Yüksek-risk altındaki hastaları tanımlayınız: Yaşlılar, erkekler, daha önceden bilinen kulak sorunları olanlar, ototoksik olduğu bilinen ilaçları uzun süre kulandığı bilinen hastalar Kullanım boyunca yakın takip: Önce ve kullanım boyunca her hafta odyogram, Elektronistagmografi (ENG) tedavi öncesi, mümkünse, Hergün sorgulama ve muayene (Romberg, diyapazon testi) Toksik etki farkedildiğinde ilacı ya da dozu değiştiriniz. İlaç kan düzeyleri takibi, Eşzamanlı diuretik, NSAID ve diğer bilinen ototoksik ilaç kullanımından kaçınma, Mümkünse uzun süreli tedaviden kaçınınız.

35 Kronik böbrek hastalığında kullanımı özellik gösteren ilaçlar: NSAIİ lar böbrek yetmezliğini ağırlaştırabilir. Üriner enfeksiyon profilaksisi için kulllanılan Nitrofurantoin ciddi periferik nöropati yapar Spironolakton, amilorid ve triamteren hiperkalemi yapar (KBH lı anürik olmayan hastalarda!) ACE inhibitörleri, ARB ler GFO nını düşürebilir. Özellikle diyabetiklerde hiperkalemi yapabilir. Fenformin, metformin laktik asidoz yapabilir. Sulfonilüreler ağır hipoglisemi yapabilirler. Digoksin dozu mutlaka düşürülmelidir. Yüksek dozlarda askorbik asit okzalozis nedeni olabilir.

36 Diyaliz hastalarında antibiyotiklerin kullanımı Moksifloksasin renal klirensi az olduğu için KBH da doz ayarlanması gerektirmeyen tek florokinolondur. Kinolonlar santral sinir sistemi yan etkilerine, interstisyel nefrite ve kristalüriye yol açabilirler. Metalik fosfat bağlayıcılar ile kullanıldıklarında kinolonların emilimleri azalabilir. Makrolidler çoğunlukla hepatik yolla vücuttan atıldıkları için genellikle doz ayarlanması gerekmez. Sulfametaksazol-trimetoprim dozu KBH nda azaltılmalıdır. Trimetoprim kreatininin proksimal sekresyonunu azaltarak GFR değişmeksizin serum kreatinini artırabilir. Ayrıca distal tubulide potasyum atılımını önleyerek hiperkalemiye yol açabilirler.

37 Diyaliz hastalarında antiviral ajanların kullanımı Asiklovir, valasiklovir ve famsiklovir rezidüel fonksiyonu olan hastalarda tubullerde kristalizasyona bağlı obstruktif üropatiye neden olabilirler. Yüksek dozları santral sinir sistemi toksisitesi yapabilir. Gansiklovir ve valgansiklovir ciddi kemik iliği toksisitesi yapabilir. Bu grup ilaçlar diyalizle uzaklaştırılabilir olduğu için HD sonrası verilmelidir. Hepatit B ve C nin tedavisinde kullanılan interferon, adefovir, entakavir, lamivudin dozu renal yetmezlikte azaltılmalıdır. Ribavirin birikimi ciddi anemi yaptığı için GFR 50ml/dk ise kontrendikedir.

38 Diyaliz hastalarında hipoglisemik ajanların kullanımı Metformin birikime uğrayarak laktik asidoza yol açabilmektedir. Glibenklamid, gliburid ve glimeprid in kullanımlarından kaçınılmalıdır. Gliklazid ve glipizid aktif metabolitleri olmadığı için kullanılabilir. Tiazolidinler karaciğerde metabolize edilip atıldıkları için renal yetmezlikte kullanılabilirler. Ancak sıvı retansiyonuna yol açmaları nedeniyle kalp yetmezliği ve hipervolemi tedavisini zorlaştırabilirler. Akarboz ve inkretin mimetik gibi α- glikozidaz inhibitörlerinin kullanılmaması gereklidir. Repaglinid ve nateglinid renal yetmezlikte doz ayarı gerekmeden kullanılabilir.

39 KBH da romatolojik hastalıkların tedavisine yönelik ilaçların kullanımı NSAİİ kulllanımına bağlı GFO düşümü geri dönüşlü bir olaydır. Ödem, hiperkalemi, renal papilla nekrozu nedeni olabilirler. Diüretikler, neoplastik ajanlar, etanol, siklosporin, etambutol hiperürisemi yaratabilir. Kolşisin kas güçsüzlüğü ve polinöropati nedeni olabilir. Allopurinolün metaboliti oksipürinol KBY li hastalarda birikerek eksfoliatif dermatit nedeni olabilir.

40 Diyaliz hastalarında antihipertansif tedavi (1) Thiazid ler 30ml/dk klirens altında/diyaliz hastalarında etkisizdir, Thiazidli antihipertansiflerin kullanımı kaynak israfı anlamına gelir Beta blokerlerin kullanım dozlarının ayarlanmaması durumunda hipotansiyon ve bradikardi atakları ortaya çıkabilir. Fosinopril dışındaki birçok ACE inhibitörü ilacın böbrekler yolu ile vücuttan uzaklaştırılırlar.

41 Diyaliz hastalarında antihipertansiflerin kullanımı (2) Kalsiyum kanal inhibitörleri diyalizabl değildir. Restless leg yapabilirler. Dihidropiridin grubu kalsiyum antagonistleri beta reseptör blokerleri ile sinerjik etki geliştirirler ve antihipertansif ve antianginal etkileri artar.

42 Kumadin etkisini arttıran ilaçlar Siprofloksasin Amiodaron Phenylbutazon Alkol (Karaciğer hastalığı varsa) Simetidin Anabolic steroidler Kotrimoksazol Klofibrat Piroksikam Balık yağı Diltiazem Citalopram Mango Omeprazol Sertraline Flukonazol Fenofibrat Izoniazid Metronidazol Propranolol Eritromisin

43 Diyaliz hastalarında görüntüleme yöntemleri: Diyaliz hastalarında radyokontrast kullanımı rezidüel renal fonksiyonu olan hastalarda, bu fonksiyonun kaybı açısından risk taşır. Kullanım sonrası diyaliz uygulanması önerilmektedir. 30ml/dk GFR altında ve diyaliz hastalarında gadoliniumlu manyetik rezonans kontrendikedir Kontrast içermeyen görüntüleme yöntemleri tercih edilmelidir.

44 Sonuçlar KBY ve diyaliz hastalarında ilaç reaksiyonları ve ilaç etkileşimleri sıktır. Bu hastalarda tüm ilaçların kullanımından önce doz ayarlaması gerekip gerekmediği kontrol edilmeli, gereği varsa mutlaka ayarlama yapılmalıdır. Bu hasta grubunda ilaçlar mümkün olan en düşük dozdan başlanmalı, klinik cevaba göre doz arttırımına gidilmelidir. Komorbidite faktörleri, farmakokinetik ilaç özellikleri, ilaç-ilaç etkileşimleri dikkate alınmalıdır.

45 İlaç toksisitelerinde ekstrakorporal tedavi teknikleri ile uzaklaştırılan ilaçların özellikleri Hemodiyaliz Molekül ağırlığı < 500 Suda erirler Dağılım hacimleri düşüktür Plazma proteinlerine az bağlanırlar Klirensleri < 4 ml/dk/kg (Asetaminofen, aspirin,fenobarbital, etilen glikol, metanol, hiperkalsemi) Sürekli hemodiyafiltrasyon Molekül ağırlıkları < 40,000 Dağılım hacimleri düşüktür Klirensleri < 4 ml/dk/kg (Meprobamat, teofilin, fenobarbital,etilen glikol, lityum) Hemoperfüzyon Aktif kömür tarafından tutulurlar Dağılım hacimleri düşüktür Plazma proteinlerine az bağlanırlar Klirensleri < 4 ml/dk/kg (Mantar zehirlenmeleri, digoksin, karbontetraklorür, barbitüratlar, metotreksat )

46

47 HEMOPERFÜZYON MERKEZİNİZDEKİ HEMODİYALİZ MAKİNALARI İLE YAPILABİLEN BİR İŞLEMDİR! Hasta kanı 1-Septik hastalarda etkin sitokin uzaklaştırması. 2-Entoksikasyonlarda en etkin tedavi metodu. AKTİF KARBON PARTİKÜLLERİ Mantar zehirlenmelerinde tedavi: İki saat süreyle, kan akım hızı ml/dk

48 Lup diuretiklerinde ototoksisitenin mekanizması: Stria vascularis in ödemi, Iyonik gradient değişiklikleri, Adenil siklaz ve G- proteinlerini etkisi olası.

49 Antioksidan gen tedavisi ototoksisite yi ve işitme kaybını önleyebilir mi? Gene tedavisi yapılan Gen tedavisi yapılmayan 1-Adenoviral vektörlerle katalaz, Cu/Zn superoksid dismutaz (SOD1) ve Mn superoksid dismutaz (SOD2) overekspresyonu yaratılıyor. 2-Kanamisin ve etakrinik asit sistemik olarak uygulanıyor. 3-İşitme eşikleri tedavi gören hayvanlarda anlamlı düzeyde korunuyor. 4-Çalışma reaktif oksijen radikallerinin aminoglikozid ototoksisitesindeki rolünü kanıtlıyor, 5-Antioksidant gen tedavisi ototoksisite ve iç kulak üzerindeki toksik baskıyı azaltıcı bir tedavi olarak uygulanabilir. Kohei Kawamoto et all. MOLECULAR THERAPY Vol. 9, Hayır. 2, February 2004

50 Gentamisin ototoksisitesi genetik mutasyonlarla ilişkilidir: Gentamisin or streptomisin ototoksisiteleri mitokondrilerdeki bazı mutasyonlarla ilişkilidir. Hassasiyet anneden geçer ve aminoglikozide maruz kalanlarda %17 ye kadar işitme defekti yaratır. İşitme kaybı bir mitokondrial hastalık olan Kearns- Sayre sendromunda ve diğer mitokondrial hastalıklarda daha sık olarak görülür. (Muyderman et al 2012, Qian & Guan 2009).

51 İdrar analizinde dipstick metodu ile proteinüri reaksiyonu veren ilaçlar Aminosalisilik asit Asetilsalisilik asit Sefalosporinler Radyokontrast ajanlar Penisilinler Sulfonamidler Asetozolamid Tolbutamid Tolmetin

52 İdrar rengini değiştiren ilaçlar Rifampisin-Kırmızı-kahverengi Sulfosalazin-Kırmızı-kahverengi Fenotiazinler-Kırmızı-kahverengi Metronidazol-Bekledikçe koyulaşır Metildopa-Bekledikçe koyulaşır Nitrofurantoin-Bekledikçe koyulaşır Amitiriptilin-Mavi-yeşil Triamteren-Mavi-yeşil

53 Kreatinin düzeylerini olduğundan yüksek gösteren ilaçlar: Askorbik asit Metildopa Trimetoprim Asetilsalisilik asit Sefoksitin Simetidin

54 Hemoperfüzyon Kafein Karbamazepin Karbontetraklorür Kloramfenikol Dapson Barbitüratlar Digoksin Prokainamid Teofilin Valproik asit Metotreksat Mantar(amantia spp.) Paraquat Fenitoin

Diyalizde Akılcı İlaç Kullanımı. Dr. Mustafa ARICI Hacettepe-Nefroloji

Diyalizde Akılcı İlaç Kullanımı. Dr. Mustafa ARICI Hacettepe-Nefroloji Diyalizde Akılcı İlaç Kullanımı Dr. Mustafa ARICI Hacettepe-Nefroloji T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Tedarik Yönetimi Dairesi Başkanlığı AKILCI İLAÇ

Detaylı

DİYALİZDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Doç. Dr. M. Sena Ulu

DİYALİZDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Doç. Dr. M. Sena Ulu DİYALİZDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. M. Sena Ulu O Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. O Ülkemizde Sağlık Bakanlığı bünyesinde, akılcı ilaç

Detaylı

HEMODİYALİZDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI

HEMODİYALİZDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI HEMODİYALİZDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Ender Hür hurender@hotmail.com Merkezefendi D.H Manisa AKILCI İLAÇ KULLANIMI TANIM Kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre; Uygun ilacı, Uygun

Detaylı

Doç. Dr. Habib EMRE Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nefroloji B.D

Doç. Dr. Habib EMRE Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nefroloji B.D Doç. Dr. Habib EMRE Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nefroloji B.D Kronik böbrek Yetmezliği Hastalarında Antibiyotik Kullanımı GFR si düşük hastalar (KBY) HD hastaları Periton Diyalizi hastaları Böbrek Nakli Hastaları

Detaylı

İLAÇLARIN NEFROTOKSİK ETKİLERİ BÖBREK HASTALIKLARINDA İLAÇ KULLANIMI

İLAÇLARIN NEFROTOKSİK ETKİLERİ BÖBREK HASTALIKLARINDA İLAÇ KULLANIMI İLAÇLARIN NEFROTOKSİK ETKİLERİ BÖBREK HASTALIKLARINDA İLAÇ KULLANIMI Dr. Mürvet YILMAZ BAKIRKÖY DR. SADİ KONUK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ vücut homeostazının korunmasında sıvı ve elektrolit dengesinde

Detaylı

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir?

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? 100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? A) Karbamazepin B) Lamotrijin C) Lityum karbonat D) Valproik asit E) Duloksetin Referans:

Detaylı

Gebelik ve Antimikrobiyal İlaç Kullanımı

Gebelik ve Antimikrobiyal İlaç Kullanımı Gebelik ve Antimikrobiyal İlaç Kullanımı Dr. Güven ÇELEİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 27 Mayıs 2009 - Ankara Klasik Görüş Uterus fetüs

Detaylı

SİSTEMİK ANTİMİKROBİK VE DİĞER İLAÇLARIN REÇETELEME KURALLARI LİSTESİ

SİSTEMİK ANTİMİKROBİK VE DİĞER İLAÇLARIN REÇETELEME KURALLARI LİSTESİ Sayfa No 1 / 6 Tedavi için gerekli görülen antibiyotikler, aşağıda belirtilen esaslara göre reçete edilecektir. Aşağıdaki Listedeki kısaltma ve ibareler için liste sonunda AÇIKLAMALAR bulunmaktadır. 1.BETALAKTAM

Detaylı

DR ALPAY AZAP ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD

DR ALPAY AZAP ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD DR ALPAY AZAP ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD bakteri antibiyotik hasta Yetersiz antibiyotik düzeyi = Direnç Gelişimi/Seçilimi Antimicrob Agents Chemother

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

Hastalarda Antibiyotik Kullanımı

Hastalarda Antibiyotik Kullanımı Karaciğer ve Böbrek Bozukluğu Olan Hastalarda Antibiyotik Kullanımı Dr.Serhat Birengel Ankara ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD AKIŞ A) Karaciğer hastalığında antibiyotik kullanımı

Detaylı

Gebelikte Antibiyotik Kullanımı Doç. Dr. Osman MEMİKOĞLU Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Anabilim Dalı İlaçlar gebeliğin bütün dönemlerinde fetusun üzerinde zararlı etki gösterebilir İlaçlar,

Detaylı

5 mg/kg/gün İV (lipid amphoterisin)

5 mg/kg/gün İV (lipid amphoterisin) ANTİBİYOTİK DOZLARI Abelcet: Asiklovir: Amikasin: Amphoterisin B: Ampisilin: Dalfopristin: Eritromisin: Flukanazol: Gansiklovir: Gentamisin: İmipenem-silastin: İzoniazid: Kanamisin: Klindamisin: Kloksasilin:

Detaylı

Terfenadin veya Astemizol + Ketokonazol

Terfenadin veya Astemizol + Ketokonazol İlaç Etkileşmeleri Terfenadin veya Astemizol + Ketokonazol Farmasötik etkileşme (Geçimsizlik) Vücut dışında: Şelasyon, sorpsiyon, vb Tiyopental + süksinilkolin (aynı enjektörde çökelirler) Beta-laktam

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz

ÜRÜN BİLGİSİ. CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz 1. ÜRÜN ADI ÜRÜN BİLGİSİ CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 5 ml de; Amoksisilin Klavulanik asit 250.00 mg 62.5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR

Detaylı

AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler.

AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler. AMİNOGLİKOZİD ANTİBİYOTİKLER Aminoglikozid antibiyotikler Streptomyces veya Micromonospora türü mikroorganizmalardan elde edilirler. Bu grupta; streptomisin, dihidrostreptomisin, neomisin, framisetin,

Detaylı

Zehirlenmelerde Diyaliz Uygulamaları. Dr. Ali Rıza ODABAŞ İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Zehirlenmelerde Diyaliz Uygulamaları. Dr. Ali Rıza ODABAŞ İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Zehirlenmelerde Diyaliz Uygulamaları Dr. Ali Rıza ODABAŞ İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Paracelsus (1493-1541) Grandfather of Toxicology "All things are poison and

Detaylı

Hazırlayanlar: Doç. Dr. Yasemin ZER Mikrobiyoloji AD Öğrt. Üyesi

Hazırlayanlar: Doç. Dr. Yasemin ZER Mikrobiyoloji AD Öğrt. Üyesi ANTIBIYOTIK DUYARLILIK Yürürlük i: 10.02.2014 TEST SONUÇLARININ Revizyon i: - KISITLI BILDIRIMINE YÖNELIK KURALLAR Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması Madde No Yeni yayınlandı KAPSAM: Teşhis ve Tedavi Birimleri

Detaylı

Terapötik İlaç Monitörizasyonu

Terapötik İlaç Monitörizasyonu Terapötik İlaç Monitörizasyonu Kutay DEMİRKAN* * Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, ANKARA Terapötik ilaç monitörizasyonu sonucu, kandaki ilaç konsantrasyonlarını terapötik aralıkta tutarak hem

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği İlaçlar hamilelik esnasında rutin olarak kullanılmaktadır. Kronik hastalığı olan (astım, diyabet, hipertansiyon, epilepsi, depresyon ve

Detaylı

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II Kontrendikasyonlarla (KE) ilişkili ve kesin potansiyel riskler: Kesin KE ile indüklenmiş potansiyel risk: ventriküler aritmi- Torsade de Pointe, Hipertansiyon, koroner vazokonstraksiyon,

Detaylı

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bolumu 2017

AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bolumu 2017 AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bolumu 2017 Direnç Farmakodinami BAKTERİ Duyarlılık Spektrum KONAK Farmakokinetik

Detaylı

EUCAST tarafından önerilen rutin iç kalite kontrol Sürüm 3.1, geçerlilik tarihi

EUCAST tarafından önerilen rutin iç kalite kontrol Sürüm 3.1, geçerlilik tarihi EUCAST tarafından önerilen rutin iç kalite kontrol Sürüm.1, geçerlilik tarihi 11.0.01 Escherichia coli Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus Enterococcus faecalis Streptococcus pneumoniae Haemophilus

Detaylı

KBB HASTALIKLARINDA ANT B YOT K KULLANIMI

KBB HASTALIKLARINDA ANT B YOT K KULLANIMI .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Pratikte Antibiyotik Kullan m Simpozyumu 2-3 May s 1997, stanbul, s. 145-151 KBB HASTALIKLARINDA ANT B YOT K KULLANIMI Doç. Dr. Ferhan Öz

Detaylı

Diyabetik Hastada Antibiyotik Kullanımı

Diyabetik Hastada Antibiyotik Kullanımı Diyabetik Hastada Antibiyotik Kullanımı Dr. Selda Sayın Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Diyabet ve infeksiyon Yumuşak doku infeksiyonları Malign

Detaylı

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 12/o4/2014 Akılcı antibiyotik kullanımı Antibiyotiklere

Detaylı

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Prof.Dr.Halit Özsüt İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Detaylı

KANSERDE HORMONAL TEDAVİLERLE İLAÇ ETKİLEŞİMİ. Dr Dilek DİNÇOL

KANSERDE HORMONAL TEDAVİLERLE İLAÇ ETKİLEŞİMİ. Dr Dilek DİNÇOL KANSERDE HORMONAL TEDAVİLERLE İLAÇ ETKİLEŞİMİ Dr Dilek DİNÇOL Mart-2014 Oral İlaçlarda Absorbsiyonu Etkileyen Faktörler Pasajı geciktiren ilaçlar: antikolinerjikler, gangliyon blokörleri, nikotin, morfin,

Detaylı

Meme Kanseri ve Ateş. Dr. Ömer Fatih Ölmez Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı

Meme Kanseri ve Ateş. Dr. Ömer Fatih Ölmez Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı Meme Kanseri ve Ateş Dr. Ömer Fatih Ölmez Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı VAKA-1 52 yaş, kadın hasta Meme kanseri nedeni ile 1 hafta önce aldığı adjuvan kemoterapi sonrası ateş

Detaylı

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009

Detaylı

Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi

Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi Pnömonide Etkene Yönelik Antimikrobiyal Tedavi Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Streptococcus pneumoniae H. influenzae M.catarrhalis

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı

Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı Diyabet ve Böbrek Doç.Dr. Özkan GÜNGÖR Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı NEFROLOJİ YAN DAL OKULU 14 OCAK 2017 AKILCI İLAÇ KULLANIMI TANIM Kişilerin

Detaylı

Ne Zaman Acil Diyaliz. Yard.Doç.Dr Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD 4.Ulusal Acil Tıp Kongresi

Ne Zaman Acil Diyaliz. Yard.Doç.Dr Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD 4.Ulusal Acil Tıp Kongresi Ne Zaman Acil Diyaliz Yard.Doç.Dr Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD 4.Ulusal Acil Tıp Kongresi Sunum Planı Diyaliz ile ilgili tanımlar Akut böbrek yetmezliğinde acil diyaliz Acil diyalizin diğer endikasyonları

Detaylı

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay ANEMİYE YAKLAŞIM Dr Sim Kutlay KBH da Demir Eksikliği Nedenleri Gıda ile yetersiz demir alımı Üremiye bağlı anoreksi,düşük proteinli (özellikle hayvansal) diyetler Artmış demir kullanımı Eritropoez stimule

Detaylı

KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ

KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ KISITLI ANTİBİYOTİK BİLDİRİMİ YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 BÖLÜM NO 04 STANDART NO 11 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 Kısıtlı Bildirim : Duyarlılık test sonuçları klinikteki geniş spektrumlu antimikrobik

Detaylı

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 OLGULAR EŞLİĞİNDE GÜNDEMDEKİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Olgu E.A 57 yaşında,

Detaylı

Dr. Evrim Kargın Çakıcı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH

Dr. Evrim Kargın Çakıcı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Dr. Evrim Kargın Çakıcı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH REZİDÜEL RENAL FONKSİYON (RRF) Kronik böbrek hastasının diyaliz tedavisi alsın veya almasın böbreklerinin ürettiği idrar

Detaylı

Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon. Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon. Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Zehirlenmelerde vücuda alınan toksinin uzaklaştırılmasında birçok

Detaylı

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. VERTİN 16 mg Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: Betahistin dihidroklorür... 16 mg

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. VERTİN 16 mg Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: Betahistin dihidroklorür... 16 mg KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI VERTİN 16 mg Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Betahistin dihidroklorür... 16 mg Yardımcı maddeler: Mannitol... 50 mg Yardımcı maddeler

Detaylı

DR BEHİCE KURTARAN Ç.Ü.T.F. ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD

DR BEHİCE KURTARAN Ç.Ü.T.F. ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD DR BEHİCE KURTARAN Ç.Ü.T.F. ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD ANTİBİYOTİK DOZLAMA HİPOALBUMİNEMİ Kritik hastalarda hipoalbuminemi sık %40-50 Yüksek oranda protein bağlayan antimikrobiyallerin,

Detaylı

İlaç Alerjisi. Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı

İlaç Alerjisi. Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı İlaç Alerjisi Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Konuşma planı İlaç alerjisi için kriterler İlaç alerjisi tipleri Belli tiplerde

Detaylı

ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM. Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü

ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM. Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü ETKİLEŞİMDE PRENSİPLER Farmasötik Farmakokinetik Emilim Dağılım infüzyon sıvılarındakimyasal

Detaylı

KISITLI BİLDİRİM. ADTS grubunun hazırladığı Kısıtlı Bİldirim Tabloları ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular.

KISITLI BİLDİRİM. ADTS grubunun hazırladığı Kısıtlı Bİldirim Tabloları ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken konular. KISITLI İLDİRİM duyarlılık test sonuçlarının kısıtlı bildiriminin amacı, klinisyeni etkene yönelik öncelikli ve dar spektrumlu ilaçlara yönlendirerek gereksiz antibiyotik kullanımını engellemektir. Etkene

Detaylı

FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ

FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ FEBRİL NÖTROPENİ TANI VE TEDAVİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tanımlar / Ateş Oral / Aksiller tek seferde 38.3 C veya üstü Bir

Detaylı

Laktasyonda güvenli ilaç kullanımı ve laktasyon risk kategorileri

Laktasyonda güvenli ilaç kullanımı ve laktasyon risk kategorileri Laktasyonda güvenli ilaç kullanımı ve laktasyon risk kategorileri Anne sütü Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin. Her zaman, temiz

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER Siren SEZER, Şebnem KARAKAN, Nurhan ÖZDEMİR ACAR. Başkent Üniversitesi Nefroloji Bilim

Detaylı

TENOX KAPSÜL. FORMÜLÜ : Her kapsül 20 mg Tenoksikam içerir. Kapsül boyası olarak; Titanyum dioksit ve Tartrazin kullanılmıştır.

TENOX KAPSÜL. FORMÜLÜ : Her kapsül 20 mg Tenoksikam içerir. Kapsül boyası olarak; Titanyum dioksit ve Tartrazin kullanılmıştır. TENOX KAPSÜL FORMÜLÜ : Her kapsül 20 mg Tenoksikam içerir. Kapsül boyası olarak; Titanyum dioksit ve Tartrazin kullanılmıştır. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ : Farmakodinamik Özellikleri Tenoksikam kuvvetli

Detaylı

Tedavisinde. Dr. Özlen Tümer. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi E.A.H.

Tedavisinde. Dr. Özlen Tümer. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi E.A.H. Tüberküloz Tedavisinde de Yan Etkiler Dr. Özlen Tümer Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi E.A.H. 23.4.2008 Türk Toraks Derneği XI. Yıllık Kongresi Antalya Tüberküloz tedavisi bir çok

Detaylı

Doç. Dr. Mesut Sancar Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı

Doç. Dr. Mesut Sancar Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Doç. Dr. Mesut Sancar Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Klinik eczacılık, ACCP ye göre eczacılığın icra edildiği her alanda akılcı ilaç kullanım (AİK) bilimi ve uygulamasıyla

Detaylı

Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı

Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı Çocukta Analjezik Antipiretik Kullanımı Doç. Dr. Betül ULUKOL AKBULUT Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Ateş Hipotalamik set-point in yükselmesi Çevre ısısının çok artması Ektodermal

Detaylı

Prof.Dr. Ayşe Willke Topcu KLİMİK 2017 Antalya

Prof.Dr. Ayşe Willke Topcu KLİMİK 2017 Antalya Prof.Dr. Ayşe Willke Topcu KLİMİK 2017 Antalya 1 Mikrobiyal çevreyi bozmayacak En uygun fiyatla En etkin tedavinin sağlanması temeline dayanır. 2 Klinik ve lab.la doğru tanı konmuş Gerekli olduğuna karar

Detaylı

ÇOCUKLARDA ĐLAÇ KULLANIMI

ÇOCUKLARDA ĐLAÇ KULLANIMI ÇOCUKLARDA ĐLAÇ KULLANIMI Araş.Gör. Zeliha PALA, Prof. Dr. Gül BAKTIR Đstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Çocuklar birer minyatür yetişkin değillerdir. Yeni doğan, bebek

Detaylı

Akılcı Antibiyotik Kullanımı. Prof.Dr.Ayşe Willke Topcu 25 Nisan 2014, Muğla

Akılcı Antibiyotik Kullanımı. Prof.Dr.Ayşe Willke Topcu 25 Nisan 2014, Muğla Akılcı Antibiyotik Kullanımı Prof.Dr.Ayşe Willke Topcu 25 Nisan 2014, Muğla 1 Tanım Akılcı (rasyonel, doğru) Antibiyotik Kullanımı; Klinik ve lab.la doğru tanı konmuş Gerekli olduğuna karar verilmiş Doğru

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi

Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Eklem Protez Enfeksiyonlarında Antimikrobiyal Tedavi Dr. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 26.12.15 KLİMİK - İZMİR 1 Eklem protezleri

Detaylı

RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME. Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM

RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME. Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM SBÜ. İÇ HASTALIKLARI KONGRESİ-2018 ABH-KBY Böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarda ABH/KBY ayırımı yapılmalıdır. ABH

Detaylı

Kısıtlı Bildirim, Otomatize Sistemler, EUCAST. Güner Söyletir, Nilay Çöplü

Kısıtlı Bildirim, Otomatize Sistemler, EUCAST. Güner Söyletir, Nilay Çöplü Kısıtlı Bildirim, Otomatize istemler, EUCAT Güner öyletir, Nilay Çöplü Kısıtlı bildirim Antibiyotik duyarlılık test (ADT) sonuçlarını rapor ederken çalışılan tüm antimikrobiyalleri rapor etmemek, belli

Detaylı

Antibiyotiklerin Farmakokinetik ve Farmakodinamiği

Antibiyotiklerin Farmakokinetik ve Farmakodinamiği Antibiyotiklerin Farmakokinetik ve Farmakodinamiği Prof. Dr. Alper B. İskit Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Mayıs 2007 Farmakolojik açıdan optimal tedavi için dikkat edilecek

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

Pediatriye Özgü Farmakoterapi Sorunları

Pediatriye Özgü Farmakoterapi Sorunları [Çocuklarda Akılcı İlaç Kullanımı] Pediatriye Özgü Farmakoterapi Sorunları Ayşın Bakkaloğlu Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Nefroloji Ünitesi İlaç Metabolizması Esas organ

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA DİYABET TEDAVİSİ

HEMODİYALİZ HASTALARINDA DİYABET TEDAVİSİ HEMODİYALİZ HASTALARINDA DİYABET TEDAVİSİ Dr. Mürvet YILMAZ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KIŞ OKULU-2014 DM, genel popülasyonun % 3-6 20 yaş ve üzeri nüfus: 47.467.350 (%65.4) TURDEP-II

Detaylı

ANTİBİYOTİKLER. Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal,

ANTİBİYOTİKLER. Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal, ANTİBİYOTİKLER ANTİBİYOTİKLER Antibiyotikler, bakterileri öldüren veya onların üremelerini durduran maddelerdir. Bakterileri öldüren antibiyotiklere bakterisidal, bakterilerin üremesini durduran antibiyotiklere

Detaylı

DR ALPAY AZAP ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD

DR ALPAY AZAP ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD DR ALPAY AZAP ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD Antibiyotik Duyarlılık Sonuçları Yeterli mi? Farmakokinetik Uygulanan ilaca vücudun etkisi Farmakodinamik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. AMINOCARDOL Tablet 100mg Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. AMINOCARDOL Tablet 100mg Ağızdan alınır. AMINOCARDOL Tablet 100mg Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir tablet 100 mg teofilin etilendiamin içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, sükroz, talk, kakao tozu, kolloidal alüminyum

Detaylı

genellikle böbrek yetmezliği göstergesi preanalitik hata kaynakları çok sağlıklı değerlendirme için

genellikle böbrek yetmezliği göstergesi preanalitik hata kaynakları çok sağlıklı değerlendirme için Kreatinin yüksekliği genellikle böbrek yetmezliği göstergesi olarak bilinir ama birçok testte olduğu gibi farklı hastalıkların da tanısında kullanılır ve testi etkileyen faktörler yine her testte olduğu

Detaylı

YAŞLILIKTA İLAÇ KULLANIM İLKELERİ. Uzm. Hem. Kader KILIÇ Acıbadem Fulya Hastanesi, Sorumlu Hemşire Hazırlanma Tarihi: 22 Kasım 2014

YAŞLILIKTA İLAÇ KULLANIM İLKELERİ. Uzm. Hem. Kader KILIÇ Acıbadem Fulya Hastanesi, Sorumlu Hemşire Hazırlanma Tarihi: 22 Kasım 2014 YAŞLILIKTA İLAÇ KULLANIM İLKELERİ Uzm. Hem. Kader KILIÇ Acıbadem Fulya Hastanesi, Sorumlu Hemşire Hazırlanma Tarihi: 22 Kasım 2014 Yaşlılık da sevgi gibidir saklanamaz Thomas Dekker Sunu Planı Yaşlı Nüfus

Detaylı

Enfeksiyon Acillerinde Gözden Kaçırdıklarımız ve Mitler. John Fowler, MD Kent Hastanesi, İzmir

Enfeksiyon Acillerinde Gözden Kaçırdıklarımız ve Mitler. John Fowler, MD Kent Hastanesi, İzmir Enfeksiyon Acillerinde Gözden Kaçırdıklarımız ve Mitler John Fowler, MD Kent Hastanesi, İzmir 60 yaş. bayan, KBY (Cr 2,2), HTN, NIDDM Tırnak batması / selülit Trimetoprim/sulfa (Bactrim ) verilmiş 60 yaş.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 10.05.2013 Madde 5.10 eklendi. 01 28.06.2013 Madde 5.10 da onay yetkisi Dahiliye, Pediatrik ve 02 Göğüs Hastalıkları Uzman Hekimi için de tanımlandı.

Detaylı

Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı

Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KLİMİK Ankara, 24 Şubat

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

81. Aşağıdaki antipsikotik ilaçlardan hangisinin ekstrapiramidal yan etkisi en azdır?

81. Aşağıdaki antipsikotik ilaçlardan hangisinin ekstrapiramidal yan etkisi en azdır? 81. Aşağıdaki antipsikotik ilaçlardan hangisinin ekstrapiramidal yan etkisi en azdır? A) Haloperidol B) Klorpromazin C) Flufenazin D) Tiotiksen E) Klozapin Referans: e-tus İpcucu Serisi Farmakoloji Ders

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİGOXİN-SANDOZ 0,5mg/2mL i.v. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. DİGOXİN-SANDOZ 0,5mg/2mL i.v. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI DİGOXİN-SANDOZ 0,5mg/2mL i.v. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 1 steril ampul (2 ml) 0.50 mg digoksin içerir. Yardımcı maddeler: Sitrik asit anhidr,

Detaylı

ZEHĠRLENMELERDE EKSTRAKORPORAL TEDAVĠLER. Uz. Dr. Seda DAĞAR

ZEHĠRLENMELERDE EKSTRAKORPORAL TEDAVĠLER. Uz. Dr. Seda DAĞAR ZEHĠRLENMELERDE EKSTRAKORPORAL TEDAVĠLER Uz. Dr. Seda DAĞAR 21.05.2016 SUNUM PLANI Tanım Yöntemlere hızlı bakış Toksikokinetik Ekstrakorporal tedavi yöntemleri (EKTY) Uygun EKTY seçimi TANIM VE EKTY ÖNEMĠ

Detaylı

Prof Dr Salim Çalışkan. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi

Prof Dr Salim Çalışkan. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Prof Dr Salim Çalışkan İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi FC 12y K Tekrarlayan İYE İYE dikkat çeken noktalar Çocukluk çağında 2.en sık enfeksiyondur Böbrek parankimi zarar görebilir (skar) Skara

Detaylı

Diyaliz Sıklığını Azaltma ve Diyalizden Çıkarma Kararı Nasıl Verilmeli. Dr. Hüseyin ÇELİKER Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Diyaliz Sıklığını Azaltma ve Diyalizden Çıkarma Kararı Nasıl Verilmeli. Dr. Hüseyin ÇELİKER Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Diyaliz Sıklığını Azaltma ve Diyalizden Çıkarma Kararı Nasıl Verilmeli Dr. Hüseyin ÇELİKER Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Hemodiyaliz Normal Diyaliz İşlemi Kronik böbrek yetmezliği

Detaylı

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Febril Nötropeni Grubu. Febril Nötropeni Simpozyumu , Ankara

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Febril Nötropeni Grubu. Febril Nötropeni Simpozyumu , Ankara İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Febril Nötropeni Grubu Febril Nötropeni Simpozyumu 24. 02.2008, Ankara Profilaksiler HPERCVAD (metotreksat+ siklofosfamid+vinkristin+adriablastin+deksametazon) protokolü alan

Detaylı

Dahiliye kliniğinde hemodiyaliz kararı vermek? Dr. Funda Türkmen

Dahiliye kliniğinde hemodiyaliz kararı vermek? Dr. Funda Türkmen Dahiliye kliniğinde hemodiyaliz kararı vermek? Dr. Funda Türkmen Willien J.Kolff(1911 2009)1943 Hemodiyaliz tedavisi Üremik toksinlerin uzaklaştırılması, asit baz, sıvı elektrolit dengesinin sağlanması

Detaylı

Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap

Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap CLSI dan EUCAST e: Ne değişti? Dr. Özlem Kurt-Azap CLSI EUCAST- Avrupa Antibiyotik Duyarlılık Komitesi TMC Türkçe EUCAST Dökümanları CLSI vs EUCAST Farklar EUCAST Ulusal Sınırdeğer komitelerinin temsilcileri

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. ROTACEF 1 g IM Enjeksiyonluk Çözelti İçin Toz İçeren Flakon

ÜRÜN BİLGİSİ. ROTACEF 1 g IM Enjeksiyonluk Çözelti İçin Toz İçeren Flakon 1. ÜRÜN ADI ÜRÜN BİLGİSİ ROTACEF 1 g IM Enjeksiyonluk Çözelti İçin Toz İçeren Flakon 2. BİLEŞİM Etkin madde: Seftriakson 1 g 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ROTACEF'e duyarlı patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlar:

Detaylı

Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015

Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015 Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015 Dr. Hakan Sezgin SAYİNER Adıyaman Üniv. Tıp Fak. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klin. Mikr. AD OLGU 39 E Şikayeti: Bilinç kaybı

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Ae- MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI İÇ KALİTE KONTROL VE DÖF TALİMATI

Ae- MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI İÇ KALİTE KONTROL VE DÖF TALİMATI Ae- MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI İÇ KALİTE KONTROL VE DÖF TALİMATI LABORATUVAR İÇ KALİTE KONTROL UYGULAMA VE DÜZELTİCİ ÖNLEYİCİ FAALİYET TALİMATI AMAÇ: İç kalite kontrollerin düzenli ve en doğru şekilde

Detaylı

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİ İĞİ

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİ İĞİ KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HEMODİYALİZ VE PERİTON DİYALİZİ Dr. Mürvet M YILMAZ ŞİŞLİ ETFAL HASTANESİ NEFROLOJİ KLİNİĞİ İĞİ Kronik Böbrek Yetmezliği KBY, glomerüler ler filtrasyon değerinde erinde azalmanın

Detaylı

Yrd. Doç.Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD

Yrd. Doç.Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD Yaşlılarda Psikofarm akoloji Uygulam a Prensipleri Yrd. Doç.Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD ABD > 65 yaş, nüfusun %13 ancak reçete edilen tüm ilaçların % 35 > 70 yaş, hastaneye yatış 1/6 ilaç yan etkisi

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NIZORAL 400 mg Ovül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir ovül etkin madde olarak 400 mg ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler: Bütil hidroksianizol

Detaylı

TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON. Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D.

TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON. Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D. TRANSPLANTASYON- KRONİK REJEKSİYON Dr Sevgi Şahin Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Nefroloji B.D. KRONİK REJEKSİYON SÜRECİ Diyalize dönüş Rejekte transplantlı diyaliz hastalarında morbidite

Detaylı

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN LİTYUM LİTYUM İNTOKSİKASYONU Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Giriş Farmakokinetik Patofizyoloji İntoksikasyon Tedavi Takip-Taburculuk GİRİŞ Lityum, bipolar bozukluk akut manide

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI İNSUFOR 500 mg Film Tablet. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Metformin hidroklorür

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI İNSUFOR 500 mg Film Tablet. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Metformin hidroklorür ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI İNSUFOR 500 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Metformin hidroklorür 500 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR İNSUFOR, tip 2 diabetes mellitus tedavisinde, özellikle fazla kilolu

Detaylı

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ «

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « Sunum planı Epidemiyoloji Farmakokinetik Klinik özellikler Tanı Tedavi Sonuç Epidemiyoloji

Detaylı

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ. Amaç. Hastalık, yaralanma ya da cerrahi girişim sonrası ortaya çıkan ağrı ve diğer belirtileri ortadan kaldırmak

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ. Amaç. Hastalık, yaralanma ya da cerrahi girişim sonrası ortaya çıkan ağrı ve diğer belirtileri ortadan kaldırmak İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ İLAÇ İlaç, canlı hücrelerde oluşturduğu etki ile bir hastalığın teşhisini, iyileştirilmesi veya belirtilerinin azaltılması amacıyla tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan,

Detaylı

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ABD Varfarin etkinliğinin kanıtlanmış olmasına rağmen suboptimal ve düşük kullanım oranı nedeniyle yeni oral antikoagülan

Detaylı

Antibiyotik Uygulamalarına Kısa Bakış İntraperitoneal Uygulamalar. Uzm Dr Ayşe KAYA KALEM Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 28/12/2016

Antibiyotik Uygulamalarına Kısa Bakış İntraperitoneal Uygulamalar. Uzm Dr Ayşe KAYA KALEM Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 28/12/2016 Antibiyotik Uygulamalarına Kısa Bakış İntraperitoneal Uygulamalar Uzm Dr Ayşe KAYA KALEM Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 28/12/2016 Su rekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) (Continuous Ambulatory

Detaylı

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ DESAL TABLET FORMÜLÜ : Bir tablette ; Furosemid...40 mg FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ : Farmakodinamik Özellikleri : Furosemid kimyasal yapısı ve farmakolojik özellikleri ile diğer diüretiklerden farklı kuvvetli

Detaylı

Yenidoğanda Farmakoterapi

Yenidoğanda Farmakoterapi Yenidoğanda Farmakoterapi Murat Yurdakök Hacettepe Üniversitesi Pediatri, minyatür erişkinlerin hastalıklarının daha düşük dozlarda ilaçlarla tedavi edildiği hekimlik değildir. Abraham Jacobi Amerikan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. - Etkin madde: Her bir tablet 10 mg enalapril maleat ve 20 mg nitrendipin içerir. - Yardımcı maddeler: Sodyum hidrojen karbonat, Mikrokristalin

Detaylı

KISITLI ANTİBİYOTİK DUYARLILIK TESTİ PROSEDÜRÜ

KISITLI ANTİBİYOTİK DUYARLILIK TESTİ PROSEDÜRÜ Dok No:ENF.PR.04 Yayın Tarihi:NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ:Bu prosedürün amacı, uygunsuz antibiyotik kullanımını önlemek, antibiyotiklere karşı direnç gelişimini yavaşlatmak ve gereksiz

Detaylı

KRONİK BÖBREK HASTASINDA (HBV) TEDAVİ PROTOKOLU NASIL OLMALIDIR?

KRONİK BÖBREK HASTASINDA (HBV) TEDAVİ PROTOKOLU NASIL OLMALIDIR? KRONİK BÖBREK HASTASINDA (HBV) TEDAVİ PROTOKOLU NASIL OLMALIDIR? Dr. Ziya Kuruüzüm DEÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 07.09.2013, UVHS, Güral Sapanca Otel, Sakarya Kronik böbrek hastası

Detaylı