Yenilenebilir Enerji Sistemleri Güneş Enerjisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yenilenebilir Enerji Sistemleri Güneş Enerjisi"

Transkript

1 Yenilenebilir Enerji Sistemleri Güneş Enerjisi Hoşgeldiniz

2 Güneş Enerjisi Program içeriği : Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Güneş enerjisi ile ilgili temel kavramlar Termosifon sistemler ve kapalı bireysel sistemlerin çalışma prensibi Yüksek verimli güneş kolektörleri, güneş enerjisi için özel tasarlanmış tek ve çift serpantinli boylerler, ısıtma suyu depolu kombi boylerler, solar kontrol panelleri ve diğer sistem tekniği aksesuarları Kolektör montajı: eğimli ve düz çatılara montaj, serbest montaj ve cephelere montajı Bir güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması: işletme tarzları, kolektör seçimi, boyler seçimi, boru çapı seçimi, pompa seçimi, emniyet ventili ve membranlı genleşme tankı seçimi Mevcut ısıtma sistemlerinin sonradan güneş enerjisi sistemi ile donatılması Güneş enerjisi ile mahal ısıtması Villalar için hazır güneş enerjisi paketleri ve tesisat örnekleri Villalar için güneş enerjisi destekli yoğuşmalı kompakt cihazlar

3 BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yayınlanma tarihi : Yürürlüğe girme tarihi :

4 BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Kapsam Mevcut ve yeni yapılacak konut, ticari ve hizmet amaçlı kullanılan binalar. Ticari amaçlı binalar: İş merkezleri, ofis ve benzeri amaçlara tahsis edilmiş binalar ve eğlence ve alışveriş merkezleri ve benzeri amaçlara tahsis edilmiş binalar ile otel, motel, pansiyon ve benzer amaçlara tahsis edilmiş binalar. Hizmet amaçlı binalar: Kamu binaları, okullar, ibadethaneler, hastaneler, sağlık merkezleri ve benzeri amaçlara tahsis edilmiş binalar, sığınma veya yaşlı veya çocukların bakımı için tahsis edilmiş sosyal hizmet binalar ve benzeri amaçlar için tahsis edilmiş binaları sinema ve tiyatro, toplantı salonları, sergiler, müzeler, kütüphaneler, kültürel binalar ve sportif faaliyetlere tahsis edilen binalar ve benzeri amaçlara tahsis edilmiş binalar. Yeni bina tasarımında, mevcut binaların proje değişikliği gerektiren esaslı onarım ve tadilat projelerinde, mekanik ve elektrik tesisat değişikliklerinde binanın özelliklerine göre bu Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alınır. Binanın mimari, mekanik ve elektrik projeleri, diğer yasal düzenlemeler yanında, enerji ekonomisi bakımından bu Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun değil ise, ilgili idare tarafından yapı ruhsatı verilmez. Bu Yönetmelik esaslarına uygun projesine göre uygulama yapılmadığının tespiti halinde, tesbit edilen eksiklikler giderilinceye kadar binaya, ilgili idare tarafından yapı kullanım izin belgesi verilmez.

5 BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Kapsam dışı Sanayi alanlarında işletme ve üretim faaliyetleri yürüten binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m 2 nin altında olan binalar, Seralar, atölyeler, ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl ve benzeri binalar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

6 BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Kojenerasyon Sistemleri 10. Bölüm, Madde 22 ve 23 Yeni yapılacak olan ve m 2 nin üzerinde kullanım alanına sahip binalardaki ısıtma, soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, elektrik ve aydınlatma enerjisi ihtiyaçlarının tamamen veya kısmen karşılanması amacıyla, hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyo kütle, biyogaz, dalga, akıntı enerjisi ve gel-git gibi fosil olmayan enerji kaynaklı sistem çözümleri tasarımcılar tarafından rapor halinde ilgili idarelere sunulur. İlgili idare yapı kullanma izni verilmesi safhasında bu raporda sunulan sistem çözümlerinin uygulamasını dikkate alır. Yeni yapılacak binalarda yenilenebilir enerji sistemleri için birinci fıkrada belirtilen raporda tespit edilen ilk yatırım maliyeti enerji ekonomisi göz önünde bulundurulmak suretiyle, inşaat alanı m 2 ye kadar olan binalarda 10 yıl, inşaat alanı m 2 ve daha büyük binalarda 15 yılda geri kazanılması durumunda bu sistemlerin yapılması zorunludur.

7 BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Kojenerasyon Sistemleri 10. Bölüm, Madde 22 ve 23 Yeni yapılacak binalarda hava, toprak ve su kaynaklı ısı pompası sistemleri için birinci fıkrada belirtilen raporda tespit edilen ilk yatırım maliyeti enerji ekonomisi gözönünde bulundurulmak suretiyle, inşaat alanı m 2 ve üstündeki binalarda 15 yılda geri kazanılması durumunda, bu sistemlerin yapılması zorunludur. Yeni yapılacak olan ve kullanım alanı m 2 nin üzerindeki oteller, hastaneler, yurtlar ve benzeri konaklama amaçlı konut harici binalar ile spor merkezlerindeki merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su sistemlerinde güneş enerjisi toplayıcıları ile sistemin desteklenmesi zorunludur. Toplam inşaat alanı en az m 2 nin tasarımında kojenerasyon sistemlerinin uygulama imkanları analiz edilir. İnşaat maliyetinin %10 nu geçmeyen uygulamalar yapılır.

8 Güneş enerjisi temel kavramları

9 Kollektör eğimleri ve yönleri Bir güneş enerjisi sisteminin güneş enerjisi kazancı eğime ve kollektör yüzeyinin yönüne göre değişir. Eğimli yüzeylerde ışınım açısı ile ışınım şiddeti değiştiğinden elde edilen enerji miktarı da değişir. Işınım kollektör yüzeyine dik açıda düştüğünde, enerji miktarı maksimum olur. Eğim açısı α Eğim açısı α kollektör ile yatay düzlem arasındaki açıdır. 30 ile 45 arası eğim açılarının ideal oldukları pratikte denenmiştir. Türkiye için, yararlanma zaman aralığına bağlı olarak, 20 ile 60 arası bir eğim açısı uygundur.

10 Kollektör eğimleri ve yönleri K Kollektör yüzeyi Kollektör yüzeyi G GB Örnek: Güney yönünden sapma, 15 o Doğu D Azimut açısı Azimut açısı Azimut açısı, kollektör düzleminin güney yönünden olan sapmasını gösterir; güneye doğrultulmuş bir kollektörün azimut açısı = 0 'dır. Güneydoğu ile güneybatı arasında, 25 ile 70 arasındaki eğim açılarında bir güneş enerjisi sistemi için optimal enerji eldesi aralığı tanımlanabilir. Yön ve eğimin birbirlerine olan ilişkisi şekilden alınabilir. Yatay düzlemle karşılaştırıldığında daha fazla veya az enerji üretilebilir.

11 Işınım yüzeyine gölge düşmesinin önlenmesi Güneye doğru yönlendirilmiş bir kollektörden bakıldığında, güneydoğu ile güneybatı arasındaki alanın gölgesiz olmasına dikkat edilmelidir (yatay düzleme olan açısı maks. 20 ). Burada sistemin 20 yıldan uzun bir süre çalışacağı ve bu zaman içerisinde ağaçların da büyüyeceği göz önünde bulundurulmalıdır

12 Güneş ışınımı Güneş ışınımı, Wh/m 2 g Direkt ışınım Difüz ışınım Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Türkiye de aylara göre düşen toplam ışınım miktarı Direkt ısınım; Güneş ışınlarından atmosferi hiçbir engel olmaksızın geçen ve direkt olarak yeryüzüne düşen ışınımdır. Difüz ışınım ; bileşeni toz partikülleri ve gaz molekülleri tarafından yansıtılan veya absorbe edilip yeniden yansıtılan ve çeşitli yönlerde yeryüzüne ulasan ışınımdır. Yeryüzüne düsen toplam ısınım direkt ve difüz ışınım toplamından oluşmaktadır.

13 Dünyada güneş kollektörü pazarı Kurulu solar termik sistemlerin dağılımı Avrupa %14 Türkiye %8 İsrail %5 Japonya %8 Diğer ülkeler %5 Çin %59

14 Avrupa'da güneş enerjisi kullanım 27 AB ülkesi ve İsviçre güneş enerjisi pazar gelişimi Avrupa da güneş enerjisi dağılımı

15 Türkiye de yıllık toplam ışınım Türkiye cografi konumu nedeniyle sahip oldugu günes enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre sanslı durumdadır. Türkiye nin en düşük yıllık toplam ışınıma sahip bölgesi Almanya nın en yüksek ışınım alan bölgesinden daha fazla enerji potansiyeline sahiptir. Elde edilen faydalı enerji miktarı kollektörün kurulduğu yere de bağlıdır. Örneğin Adana da yıllık toplam ışınım yaklaşık 1750 kwh/m 2. yıl iken Rize de yaklaşık 1400 kwh/m 2. yıl olmaktadır.

16 Türkiye'nin toplam günes enerjisi potansiyelinin aylara göre dagılımı Türkiye'nin en fazla günes enerjisi alan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi olup, bunu Akdeniz Bölgesi izlemektedir. Türkiye'nin yıllık güneşlenme süresi saat = 7,2 saat/gün

17 Solar karşı şılama oranı Solar karşı şılama oranı (%) Ocak Şubat.Mart Nisan Mayıs Haz. Tem. Ağu. Eylül Ekim Kasım Aralık. Solar karşılama oranı, kullanma suyu ısıtması için gerekli olan yıllık enerjinin yüzde kaçının güneş enerjisi sistemi tarafından sağlanabileceğini gösterir.

18 Solar karşı şılama oranı Solar karşılama oranı % Müstakil bir ev için normal kullanma suyu ısıtması projelendirme Büyük güneş enerjisi sistemleri için normal projelendirme Isı miktarı kwh/(m² a) Bir güneş enerjisi sistemi planlaması, verim ile solar karşılama oranı arasında iyi bir denge sağlanması demektir. Solar karşılama oranı ne kadar yüksek seçilirse, klasik enerjiden de o kadar tasarruf edilir. Diğer taraftan ise yaz aylarında kullanılmayan enerji miktarı artar ve kollektör verimi düşer. Ayrıca kollektör durma süreleri uzar ve her m 2 kollektör yüzeyi için kazanılan enerji miktarı (kwh olarak) düşer. Absorber yüzeyi, yaz aylarında ısı fazlası üretilmeyecek şekilde boyutlandırılmalıdır.

19 Solar karşı şılama oranına etki eden faktörler Referans sistem 100 l/gün 300 l/gün 400 l/gün Kollektör eğimi 30 0 Kollektör eğimi 60 0 Kollektör yönü batı Kollektör y. gün-batı Vakum borulu k. Rize Anamur Solar karşı şılama oranı (%) Solar karsılama oranına etki eden pek çok parametre bulunmaktadır. Bu parametrelerin birbirlerine olan etkileri Şekil de gösterilmistir. Referans sistem, sıcak su tüketimi 200 l/gün olan, Ankara da 5 m 2 düzlemsel kollektör yüzeyi bulunan, 45 çatı egimi ile güneye bakan ve 300 litrelik çift serpantinli boylerli bir sistemi karakterize etmektedir. Referans sistem %70 lik karsılama oranı sağlamaktadır.

20 Solar karşı şılama oranına göre kollektör yüzeyi belirlenmesi Kullanma suyu ısıtmasında kullanılacak düzlemsel bir kollektöre ait çesitli solar karşılama oranlarına göre gerekli kollektör yüzeyleri belirlenmesi için hazırlanmış diyagram. Farklı üreticilerin benzer diyagramları mevcuttur. Diyagram ; güneye bakan çatı, 45 çatı eğimine ve kullanma suyu sıcaklığına göre verilmiştir.

21 Kollektör ısı kazanç ve kayıpları Rüzgar, yağmur kar Taşı şınım Taşı şınım kayıpları Direkt güneş ışınımı Difüz ışınım Yansıma Kollektörün faydalı gücü Solar camın termal ışınımı İletim kayıpları Absorberin termal ışınımı Kollektörün faydalı gücü

22 Güneş kollektörlü sistemler Güneş kollektörlü sıcak su sistemleri, güneş enerjisini toplayan kollektörler, ısınan suyun toplandığı boyler ve bu iki kısım arasında bağlantıyı sağlayan yalıtımlı borular, pompa ve kontrol sistemlerinden oluşmaktadır. Güneş kollektörlü sistemler tabii dolaşımlı ve pompalı olmak üzere ikiye ayrılırlar.

23 Açık sistem doğal akış ışlı Fonksiyon açıklaması; Dezavantajlar - Kollektörde kireç - Statik basınç - Kısa ömür - Su ve enerji kaybı - Don koruma yok - Estetik değil - Düşük hava sıcaklıklarında işletilememesi Avantajlar - Basit ve ucuz - Pompasız Bu sistemler ısı transfer akışkanının kendiliğinden dolaştığı sistemlerdir. Kollektörlerde ısınan suyun yoğunluğunun azalması ve yükselmesi özelliğine dayanmaktadır. Deponun alt seviyesinden alınan soğuk su kollektörlerde ısınır ve deponun üst seviyesine yükselir. Isınmış kullanma suyu depo içinde hareket ederken soğuyan kullanma suyu kollektöre geri döner. Bu işlem depoda bulunan kullanma suyunun ısınmasına kadar devam eder. Kullanım suyu ile kollektörlerde aynı su dolaştığından kireçsiz ve donma problemlerinin olmadığı bölgelerde kullanılabilirler.

24 Kapalı sistem doğal akış ışlı Dezavantajlar - Su ve enerji kaybı - Estetik değil - Boyler dışarıda - Sıcak su kontrolsüz - Çatıya ilave yük - Pompasız Avantajlar - Basit ve uygun fiyatlı - Pompasız Fonksiyon açıklaması ; Kullanım suyu ile ısıtma suyunun farklı olduğu sistemlerdir. Kollektörlerde ısınan su bir eşanjör vasıtasıyla ısısını kullanım suyuna aktarır. Donma, kireçlenme ve korozyona karşı çözüm olarak kullanılırlar. Maliyeti açık sistemlere göre daha yüksek

25 Tipik Solar Sistem Komponentleri Termosifon Tipi Boyler Kollektör(ler) Kullanım suyu Yedekleme sistemi Soğuk su Solar Termik Sistem Komponentleri ve Alt Sistemleri 3-2

26 Sistem olanakları Kapalı sistem, cebri akışlı Emniyet ventili Kollektör Termometre Hava alma musluğu Gerekli Önerilir Avantajlar - Kontrollü sıcak su - Estetik - Sistem elemanları bina içinde - Don koruma mevcut - Daha yüksek verim - Havuz ve mahal ısıtması mümkün Dezavantajlar - Daha yüksek maliyet Depo Manometre Genleşme deposu Çek valf Pompa Debi ölçer Kapama vanası (doldurma) Sistemin Montajı 7-21

27 Komponentleri ile seçilmiş bir sistem 1 Güneş kollektorü Vitosol 2 Kontrol paneli Vitosolic 100/200 3 Pompa sistemi Solar-Divicon ve Komponentleri 4 Bivalent ve multivalent Boyler 5 Kazan Viessmann Güneş enerjisi için gerekli olan bütün komponentleri sunmaktadır: Sisteme uyumlu kontrol elemanı/paneli Solar eşanjörlü böyler Sistem tekniği, Sistemi en yüksek verimle kullanmayı sağlar.

28 Kollektör tipleri Düzlemsel ve vakum borulu kollektör Düzlemsel kollektörler evlerin çatılarına çatı üstü veya çatı seviyesinde çatıya entegre çözüm olarak kolay ve güvenli bir şekilde monte edilebilir. Kollektörlerin bina cephelerine takılması veya serbest montaj şekli de gün geçtikçe artmaktadır. Düzlemsel kollektörler kullanma suyu ve yüzme havuzu ısıtmasında ve mahal ısıtması desteğinde kullanılabilir. Düzlemsel kollektörler yatay konumda cam kapak yağmur ile kendiliğinden temizlenemediği için ve kollektör içerisindeki akış zorlaştığından, düzlemsel kollektörler yatık durumda monte edilemezler. Vakum borulu kollektörlerde absorber bir termos şişesinde olduğu gibi içinin havası boşaltılmış bir cam boru içine takılmıştır. Vakum çok iyi ısı yalıtım özelliklerine sahiptir. Bu sebepten ısı kayıpları düz kollektörlere göre daha azdır, bu durum özellikle yüksek iç mekan ve düşük dış hava sıcaklıkları için geçerlidir. Özellikle bina ısıtması veya iklimlendirilmesinde beklenen işletme koşulları altında ısı kayıpları daha azdır. Viessmann vakum borulu kollektörlerde her vakumlu boru döndürülebilir. Bu sayede absorber en olumsuz montaj konumlarında dahi güneşe doğru döndürülebilir. Direkt akışlı vakum borulu kollektörler düz çatılara yatırılarak da monte edilebilir.

29 Kollektör yüzey tanımlamaları Projelendirme absorber yüzeyine göre yapılmaktadır. Brüt alan A Bir kollektörün dış boyutlarını (uzunluk x genişlik) tanımlar. Bu değer montajın planlanması ve gerekli çatı alanının hesaplanmasında temel alınan kollektör alanıdır. Absorber yüzeyi B Kollektörün içine monte edilen seçici kaplama metal yüzeydir. Açıklık yüzeyi C Açıklık yüzeyi bir güneş enerjisi sisteminin planlanması ve uygulama programlarının kullanılması için uygun teknik veridir. Düzlemsel kollektörde: Güneş ışınlarının nüfuz edebileceği kollektör kapağı yüzeyi. Vakum borulu kollektörde: Boruların teker teker uzunlamasına kesitlerinin toplamı. Boruların alt ve üst kısımlarında seçici yüzeyler olmadığından, bu cihazlarda açıklık yüzeyi absorber yüzeyinden daha geniştir.

30 Kollektör verimi Bir kollektörün verimi açıklık yüzeyine düşen güneş ışınımının ne kadarının kullanılabilir ısı enerjisine dönüştürüldüğünü belirtir. Kollektör verimi, diğer başka etmenlerin yanı sıra, bir kollektörün işletme durumuna da bağlıdır. Tüm kollektör tiplerinde aynı yöntemle hesaplanır. Kollektör üzerine düşen güneş ışınının bir kısmı, camdaki yansıma ve absorbisyon ile absorberdeki yansımadan dolayı kaybolur. Optik verim ηo bu kayıpların da dikkate alındığı bir değerdir. Optik verim η0 kollektör yüzeyine düşen ışınımın absorberde ısıya dönüştürülen ışınım enerjisine oranından hesaplanır. Absorber ve ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı ΔT ile termik kayıplar sıfır olduğunda, maksimum verim değerine erişilir.

31 Vitosol Güneş kollektörleri Yüksek kaliteli paslanmaz çelik,aluminyum, bakır ve özel solar camdan imal ediliyor. Yüksek işletme güvenliği ve uzun ömür. Sol-Titan-Kaplamalı Bakır Absorber

32 Vitosol 100 F Güneş kollektörleri Akışkanın absorberden kıvrımlı olarak geçmesi kollektör gurubunda homojen bir akış sağlamaktadır. Seçici kaplama absorber yüzeyi ve demirce fakir solar cam kapak sayesinde yüksek verimli düzlemsel kollektör. Çepeçevre bükülmüş alüminyum çerçeve ve eksiz tipte cam contası sayesinde sürekli sızdırmazlık ve yüksek dayanıklılık sağlanır. Paslanmaya dayanıklı, delinmez galvanizli çelik sac arka panel.

33 Vitosol 100 F Güneş kollektörleri Montajı kolay Viessmann bağlantı sistemi ve statik olarak kontrol edilmiş korozyona dayanıklı paslanmaz çelik ve alüminyum yapı parçaları tüm Viessmann kollektörleri için aynıdır. Paslanmaz çelik esnek boru bağlantıları sayesinde kollektörler güvenli ve hızlı bir şekilde birbirine bağlanabilir. 12 adete kadar kollektör birbirlerine paralel olarak bağlanabilir. Çatı üstüne ve serbest montaj mümkündür kollektörler dikey veya yatay olarak monte edilebilir. SH tipi cephelere monte edilebilir. Vitosol 100-F için SV1A/SH1A ve SV1B/SH1B tipleri olmak üzere 2 farklı absorber kaplamasına sahip model mevcuttur.

34 VITOSOL 100-F, Tip SV1A/SH1A Düzlemsel kollektörler Yeni alüminyum absorber levha ve seçici kaplama (mavi renkli seçici yüzey, eski adı ile Sol-Titan), lazer kaynaklı bakır boru serpantini Bakır absorber levhalı kollektör Vitosol 100-F SV1B/SH1B ye göre daha uygun fiyat SV1A SH1A

35 VITOSOL 100-F, Bakır ve alüminyum absorber Farklar Kollektör ölçüleri ayınıdır Kollektör görüntüsü aynıdır Aksesuarlar aynıdır Kollektör verimi aynıdır Vitosol 100-F, Tip SV1B Vitosol 100-F, Tip SV1A Absorber yüzey: Bakır Kaplama: Selektif yüzeyli (galvaniz siyah krom) Borulama: Bakır Kollektörlerin farkı: Korozyona dayanım Alüminyum daha uygun fiyatlıdır Absorber yüzey: Alüminyum Kaplama: Selektif yüzeyli (Sol-Titan) Borulama: Bakır

36 VITOSOL 100-F, Tip SV1A/SH1A Düzlemsel kollektörler

37 Komponentleri ile seçilmiş bir sistem 1 Güneş kollektorü Vitosol 2 Kontrol paneli Vitosolic 100/200 3 Pompa sistemi Solar-Divicon ve komponentleri 4 Bivalent ve multivalent boyler 5 Kazan Viessmann Güneş enerjisi için gerekli olan bütün komponentleri sunmaktadır: Sisteme uyumlu kontrol elemanı/paneli Solar eşanjörlü böyler Sistem tekniği, Sistemi en yüksek verimle kullanmayı sağlar.

38 Vitosolic 100 / 200 Güneş enerjisi kontrol panelleri

39 Vitosolic 100 Güneş enerjisi kontrol paneli Vitosolic 100 Güneş kollektörleri ve sıvı/gaz yakıtlı kazanlarla birlikte bivalent (ikili) kullanma suyu ısıtması sistemleri için. Kullanma suyu veya yüzme havuzu suyu ısıtmak için solar devre pompasının çalıştırılması Boyler sıcaklığının elektronik olarak sınırlandırılması (90 C de emniyet kapanması). Kollektörlerin emniyet kapanması Debi değeri girip sıcaklık farkı ölçülerek ısı bilançosu hazırlanması Solar devre pompası işletme saatleri göstergesi

40 Vitosolic 100 Güneş enerjisi kontrol paneli Kazan tarafından yeniden ısıtmayı önleme: KM-Bus lu Vitotronic kontrol panelli sistemler Kazan devresi kontrol panelinde 3. bir istenen kullanma suyu sıcaklığı kodlanır. Boyler kazan tarafından sadece, bu istenen değere güneş enerjisi sistemi üzerinden ulaşılmaz ise ısıtılır. Diğer Viessmann kontrol panelli sistemler (sadece ek bağlantı adaptörü ile bağlantılı olarak, aksesuar): Ek bağlantıda bulunan bir direnç ile yakl. 10 K daha yüksek bir kullanma suyu sıcaklığı simüle edilir. Boyler kazan tarafından sadece, bu mevcut değere güneş enerjisi sistemi üzerinden ulaşılmaz ise ısıtılır. Vitosolic 100 Kullanma suyu ısıtması için ek fonksiyon (sadece KM-BUS lu ve ek bağlantılı Vitotronic kontrol panelli sistemlerde mümkündür, aksesuar): Boyler hacmi 400 litreden fazla olan sistemlerde toplam su hacmi günde bir defa 60 ºC ye kadar ısıtılmalıdır. Vitotronic kontrol panelinde 2. bir istenen kullanma suyu sıcaklığı kodlanır ve 4. sıcak su periyodu aktive edilir. Bu sinyal solar kontrol paneline aktarılır ve pompa çalıştırılır.

41 Vitosolic 200 Güneş enerjisi kontrol paneli Kullanma suyu ve/veya yüzme havuzu suyu veya başka tüketicileri ısıtmak için solar devre pompasının çalıştırılması Boyler sıcaklığının elektronik olarak sınırlandırılması (90 C de emniyet kapanması). Kollektörlerin emniyet kapanması Isı bilançosu: Sıcaklık farkı ölçümü ve debi girişi veya Vitosolic 200 Hacim ölçerli ısı sayacı ek bağlantı seti ve 2 şer adet sıcaklık sensörü Solar devre pompası işletme saatleri göstergesi Kollektör sıcaklık sensörlü ve by-pass sensörlü by-pass devresi veya kollektör sıcaklık sensörlü ve güneş ışınımı ölçme modüllü by-pass devresi ile sistemin devreye giriş davranışının düzeltilmesi Kullanma suyu ve yüzme havuzu ısıtması: Kullanma suyu ısıtması önceliklidir. Yüzme havuzu ısıtması esnasında (daha düşük istenen sıcaklıktaki tüketici) sirkülasyon pompası boylerin (daha yüksek istenen sıcaklıktaki tüketici) desteklenmesi gerekip gerekmediğini kontrol etmek için zamana bağlı olarak kapanır. Boyler ısınmış ise veya ısı taşıyıcı akışkanın sıcaklığı boyleri ısıtmak için yeterli değilse, yüzme havuzu ısıtmasına devam edilir.

42 Vitosolic 200 Güneş enerjisi kontrol paneli Vitosolic 200 Kazan tarafından yeniden ısıtmayı önleme: KM-BUS lu Vitotronic kontrol panelli sistemler Vitotronic kontrol panelinde 3. bir istenen kullanma suyu sıcaklığı kodlanır. Boyler kazan tarafından sadece, bu istenen değere güneş enerjisi sistemi üzerinden ulaşılmaz ise ısıtılır. Diğer Viessmann kontrol panelli sistemler Uygulayıcı tarafından temin edilecek bir direnç ile yakl. 10 K daha yüksek bir kullanma suyu sıcaklığı simüle edilir. Boyler kazan tarafından sadece, bu mevcut değere güneş enerjisi sistemi üzerinden ulaşılmaz ise ısıtılır. Kullanma suyu ısıtması için ek fonksiyon: Boyler hacmi 400 litreden fazla olan sistemlerde toplam su hacmi günde bir defa 60 ºC ye kadar ısıtılmalıdır. KM-BUS lu Vitotronic kontrol panelli sistemler Vitotronic kontrol panelinde 2. bir istenen kullanma suyu sıcaklığı kodlanır ve 4. sıcak su periyodu aktive edilir. Bu sinyal solar kontrol paneline aktarılır ve pompa çalıştırılır. Diğer Viessmann kontrol panelli sistemler Boyler daha önce günde en az bir defa 60 ºC ye ulaşamaz ise, pompa ayarlanabilir bir zamanda, çalışmaya başlar. Uygulayıcı tarafından temin edilecek bir direnç ile yakl. 35 C kullanma suyu sıcaklığı simüle edilir.

43 Vitosolic 100 / 200 Güneş enerjisi kontrol panelleri Vitosolic 100 Teslimat durumu Sip.-No Vitosolic 100 Boyler sıcaklık sensörü Kollektör sıcaklık sensörü Vitosolic 100 Teslimat durumu Sip.-No Vitosolic daldırma tip sensör (boyler/yüzme havuzu/ısıtma suyu deposu) Kollektör sıcaklık sensörü Kollektör sıcaklık sensörü - Boyler sıcaklık sensörü veya sıcaklık sensörü (yüzme havuzu/ ısıtma suyu deposu) Cihaza bağlamak için kullanılır. Gerektiği takdirde bağlantı kablosunun uzatması uygulayıcı tarafından yapılmalıdır: 2 damarlı, uzunluğu maksimum 60 m, kesiti 1,5mm 2 olan bakır kablo. Bu kablo 230/400-V-kablolara yakın olarak döşenmemelidir! Viessmann boylerli sistemlerde boyler sıcaklık sensörü ısıtma suyu dönüşündeki vidalı dirseğe takılır. Sıcaklık sensörü yüzme havuzunun sıcaklığını ölçmek için kullanıldığında aksesuar olarak sipariş edilebilecek olan paslanmaz çelik bir sensör kovanı doğrudan havuzun dönüş hattına monte edilir.

44 Komponentleri ile seçilmiş bir sistem 1 Güneş kollektorü Vitosol 2Kontrol paneli Vitosolic 100/200 3 Pompa sistemi Solar-Divicon ve komponentleri 4 Bivalent ve multivalent boyler 5 Kazan Viessmann Güneş enerjisi için gerekli olan bütün komponentleri sunmaktadır: Sisteme uyumlu kontrol elemanı/paneli Solar eşanjörlü böyler Sistem tekniği, Sistemi en yüksek verimle kullanmayı sağlar.

45 Solar-Divicon ve komponentleri Montajda, pompaların ve emniyet tertibatlarının seçiminde kolaylık sağlamak için Viessmann aşağıdaki Solar-Divicon pompa istasyonu tiplerini sunmaktadır: Solar-Divicon (kollektör devresi için pompa istasyonu) - 2 termometre - Çek valflı 2 küresel vana (gidiş ve dönüşte) - Sirkülasyon pompası - Debi ölçer (sistemi işletmeye almada ve işletmede kontrol etmek için) - Manometre - Emniyet ventili (6 bar) -Isı izolasyonu ve açıklık yüzeyine göre sirkülasyon pompası seçeneği Alternatif akımla çalışan 3 kademeli sirkülasyon pompası (Grundfos, Solar 25-60) açıklık yüzeyi 40 m²'ye kadar olan Vitosol 100 ve 200 kollektör için Tip PS10 (Sip.-No ) Alternatif akımla çalışan 3 kademeli sirkülasyon pompası (Grundfos 25-80) açıklık yüzeyi 70 m²'ye kadar olan Vitosol 100 ve 200 kollektör için Tip PS20 (Sip.-No )

46 Solar-Divicon ve komponentleri Solar-Divicon bekleme durumunda genleşme tankına buhar girmeyecek şekilde monte edilmelidir. Solar-Divicon yüzme havuzu ile temas etmemelidir. Sistem boşaltıldığında her seferinde ısı taşıyıcı akışkan ile yıkanmalıdır. İkinci bir pompa devresi mevcut olan veya by-pass devreli sistemlerde bir adet Solar-Divicon ve bir adet solar pompa grubu gereklidir.

47 Komponentleri ile seçilmiş bir sistem 1 Güneş kollektorü Vitosol 2Kontrol paneli Vitosolic 100/200 3 Pompa sistemi Solar-Divicon ve komponentleri 4 Bivalent ve multivalent boyler 5 Kazan Viessmann Güneş enerjisi için gerekli olan bütün komponentleri sunmaktadır: Sisteme uyumlu kontrol elemanı/paneli Solar eşanjörlü böyler Sistem tekniği, Sistemi en yüksek verimle kullanmayı sağlar.

48 Viessmann Boyler Vitocell 300 Excellence Vitocell 300 V litre Vitocell 340 M litre 100 Plus Vitocell 100 B litre Vitocell 100 U 300 litre 100 Plus Vitocell 100-V CVA, CVW, CVS litre Vitocell 100 E / E litre

49 Vitocell 100- B CVB Boyler hacmi : 300, 400, 500 Litre Kazan ve güneş kollektörleri ile bivalent (ikili) kullanma suyu ısıtması için kullanılır. Güneş kollektörleri ile elde edilen ısı enerjisi alt serpantin üzerinden kullanma suyuna aktarılır. Korozyona dayanıklı Ceraprotect emaye kaplamalı çelik boyler Magnezyum anot üzerinden ayrıca katodik koruma sağlanmaktadır. Aksesuar olarak harici akım anodu teslim edebilmekteyiz. Boyler tabanına kadar uzanan serpantin ile boyler suyunun tamamı ısıtılır ve mikrop üreyecek soğuk bölgeler oluşmaz. İstek üzerine bir elektrikli ısıtıcı temin edilebilir veya sistem Sonradan elektrikli ısıtıcı ile donatılabilir. 300 ve 400 litre beyaz renkte de teslim edilebilmektedir.

50 Boylerde harici akım Harici akım anodu montajı uygulayıcı firma tarafından yapılmalıdır. Devreye alma ise yetkili teknik servis tarafından yapılmalıdır. Harici akım anodunun elektronik modülü magnezyum anoda bağlanmamalıdır. Devreye alma esnasında harici akım anodunun yerine monte edilmiş olup olmadığı kontrol edilmelidir. Harici akım anodunu her zaman, uzun süre kullanılmama durumunda dahi, açık bırakınız. Harici Akım anodu ile Magnezyum anodun ayırt edilmesi; Harici akım anodunun çapı 3 mm dir ve zamanla tükenmemektedir. Buna karşılık Magnezyum anodun çapı birkaç cm kadardır ve zamanla tükenmektedir. Monte edilmiş durumda ; Harici akım anodu için boyler ile harici akım anodu elektronik modülü arasında bir kablo bağlantısı vardır. Magnezyum anotta ise sadece anot ve boyler arasında bir bağlantı bulunmamaktadır. Magnezyum anotta herhangi bir elektronik modül ile bir kablo bağlantısı bulunmamaktadır.

51 Boylerde harici akım Montaj ( 500 litre boyler kapasitesine kadar) - Gerekli ise önceden boyleri boşaltın. - Harici akım anodunu manşona takın ve sıkın. - Masseanschluss Behalter ile etiketli kalın kabloyu (7) Şekil-C de görüldüğü gibi boyler topraklama vidasına sıkıca tespit edin. - Şekil-B de görüldüğü gibi ince kabloyu (4) harici akım anodunun soketine (5) takın. - Farklı kalınlıktaki iki yassı kabloyu (9 ve 12) harici akım anodunun elektronik modülünün şekilde görülen 10 numaralı kısmına takınız. (Kalın kabloyu geniş kısma, ince kabloyu dar kısma) - Boyleri su ile doldurun ve sızdırmazlığını kontrol edin. - Harici akım anodu elektronik modülü üzerinde bulunan kontrol ışığını kontrol edin. Kontrol ışığı yeşil renkte yanmalıdır.

52 Boylerde harici akım Montaj Vitocell 100 tip CVA ve CVL 750 ve 1000 litre boylerlerde magnezyum anot harici akım anodu ile değiştirilecek ise, her iki magnezyum anodun çıkartılması gerekiyor. Magnezyum anotlardan birinin yerine harici akım anodu takılmalıdır. Boşta kalan diğer magnezyum anodun yeri pirinç veya kızıl döküm başlıklar ile kapatılmalıdır. Başlıkları kapatmak için galvanizli malzeme kullanılmamalıdır.

53 Boylerde harici akım Servis Bakım Harici akım anodunun her ay bir kere kontrol edilmesi gerekmektedir. Harici akım anodu, elektronik modülünün üzerinde bulunan kontrol ışığı ile anot kontrol edilir. Kontrol ışığı yeşil : Şebeke gerilimi mevcut ve anot çalışıyor. Kontrol ışığı yanmıyor : Şebeke gerilimi yok, gerilimi kontrol edin. Kontrol ışığı kırmızı yanıyor : Korozyona karşı koruma sağlanmıyor. Arızanın giderilmesi için yetkili teknik servisi çağırınız.

54 Vitocell 100- B CVB Güneş enerjisi ile işletmede boyler sıcaklık sensörü Boyler sıcaklık sensörünün montajı için, teslimat içeriğinde bulunan sensör kovanlı vidalı dirsek kullanılmalıdır. A : Boyler sıcaklık sensörü (ısıtma dönüşüne monte edilmeli) (güneş enerjisi kontrol paneli teslimat içeriği) B : Sensör kovanlı vidalı dirsek (boyler teslimat içeriği) Güç tanım sayısı NL ile ilgili uyarılar Birden fazla boylerden oluşan bataryaların toplam güç tanım sayısı NL, anlık kapasitesi ve maksimum su çekme miktarı her boyler hücresinin güç tanım sayısı NL, anlık kapasitesi ve maksimum su çekme miktarının boyler sayısı ile çarpımıyla hesaplanamaz. Güç tanım sayısı NL boyler depolama sıcaklığına (Tsp) bağlı olarak değişir. Referans değerleri Tsp = 60 C 1,0 NL Tsp = 55 C 0,75 NL Tsp = 50 C 0,55 NL Tsp = 45 C 0,3 NL

55 VITOCELL 100-U, Tip CVU Dikey tip bivalent boyler, 300 litre Çift serpantinli boyler: Güneş kollektörleri ile elde edilen ısı enerjisi alt serpantin üzerinden kullanma suyuna aktarılır, üst serpantin ise gerektiğinde kazan tarafından ek ısıtma için kullanılabilir. İstenirse elektrikli ısıtıcı da takılabilir. - Korozyona dayanıklı Ceraprotect emaye kaplamalı çelik boyler. - Magnezyum anot üzerinden ayrıca katodik koruma sağlanmaktadır. Aksesuar olarak harici akım anodu teslim edilebilmektedir. - Boyler tabanına kadar uzanan serpantin ile boyler suyunun tamamı ısıtılır ve bakteri üreyecek soğuk bölgeler oluşmaz. - Büyük boyutlandırılmış serpantin ile elde edilen hızlı ve homojen ısıtma sayesinde yüksek sıcak su konforu sağlanmaktadır. - Çepeçevre uygulanan yüksek etkili ısı izolasyonu (CFC içermez) sayesinde ısı kayıpları düşüktür.

56 VITOCELL 100-U, Tip CVU Dikey tip bivalent boyler, 300 litre Aşağıdaki komponentler Vitocell 100-U Tip CVU ya entegre edilmiştir : - Solar Divicon: - Grundfos ısıtma devresi pompası - Debi ölçer - 2 adet termometre - Manometre - Emniyet ventili, 6 bar - Solar doldurma grubu - Hava ayırıcı - Vitosolic 100 güneş enerjisi kontrol paneli - Boyler sıcaklık sensörü - Kollektör sıcaklık sensörü

57 VITOCELL 100-U, Tip CVU Dikey tip bivalent boyler, 300 litre Aşağıdaki sistemlere uygundur : Kullanma suyu sıcaklığı 95 C'ye kadar Isıtma suyu gidiş sıcaklığı 160 C'ye kadar Güneş kollektörleri gidiş sıcaklığı 110 C'ye kadar Isıtma suyu tarafı işletme basıncı 10 bar'a kadar Güneş enerjisi devresi işletme basıncı 10 bar'a kadar Kullanma suyu tarafı işletme basıncı 10 bar'a kadar

58 VITOCELL 100-V, Tip CVS Serpantinli dikey tip boyler Boyler hacmi : 200, 300, 390 Litre Serpantin üzerinden güneş kollektörleri ve elektrikli Isıtıcı ile birlikte kullanma suyu ısıtması için kullanılır. Uygun olduğu sistemler: - Isı taşıyıcı akışkanın gidiş sıcaklığı 160 C'ye kadar - Güneş enerjisi devresi işletme basıncı 10 bar'a kadar - Kullanma suyu tarafı işletme basıncı 10 bar'a kadar Korozyona dayanıklı Ceraprotect emaye kaplamalı çelik boyler Magnezyum anot üzerinden ayrıca katodik koruma sağlanmaktadır. Aksesuar olarak harici akım anodu teslim edebilmekteyiz.

59 VITOCELL 100-V, Tip CVW Dikey tip boyler, 390 litre 16 kw'ye kadar olan ısı pompaları ve güneş kollektörleri ile bağlantılı olarak kullanma suyu ısıtması için, kazan ve bölgesel ısıtma sistemleri ile de kullanılabilir. Solar eşanjör setine (aksesuar) bağlanabilen maks. açıklık yüzeyi Vitosol-F 11,5 m 2 Vitosol-T 6 m 2 Uygun olduğu sistemler: - Kullanma suyu sıcaklığı 95 C'ye kadar - Isıtma suyu gidiş sıcaklığı 110 C'ye kadar - Güneş kollektörleri gidiş sıcaklığı 140 C'ye kadar - Isıtma suyu tarafı işletme basıncı 10 bar'a kadar - Güneş enerjisi devresi işletme basıncı 10 bar'a kadar - Kullanma suyu tarafı işletme basıncı 10 bar'a kadar Korozyona dayanıklı Ceraprotect emaye kaplamalı çelik boyler Magnezyum anot üzerinden ayrıca katodik koruma sağlanmaktadır. Aksesuar olarak harici akım anodu teslim edebilmekteyiz.

60 VITOCELL 100-V, Tip CVA Dikey tip boyler, litre Boyler hacmi : 160, 200, 300, 500, 750 ve 1000 litre Kazanlarla, bölgesel ısıtma sistemleri ve düşük sıcaklık ısıtma sistemleri ile bağlantılı olarak kullanma suyu ısıtması için, litrelik boylerlerde aksesuar olarak temin edilebilen elektrikli ısıtıcı ile birlikte Büyük boyutlandırılmış serpantin ile elde edilen hızlı ve homojen ısıtma sayesinde yüksek sıcak su konforu sağlanmaktadır 160, 200 ve 300 litre boylerlerde yüksek etkili poliüretan sert köpük (CFC içermez) veya 500, 750 ve 1000 litrede PU yumuşak köpük çepeçevre ısı izolasyonu sayesinde düşük ısı kayıpları 160, 200 ve 300 litre boylerler beyaz olarak da sipariş edilebilirler

61 VITOCELL 140-E Dikey tip boyler, litre Güneş kollektörleri, ısı pompaları ve kazanlarla bağlantılı olarak ısıtma suyu depolanması için Güneş kollektörleri bağlamak için serpantin entegre edilerek montaj kolaylaştırılmıştır. Ayrıca pompaya gerek yoktur Birden fazla kazan ile ısı pompaları entegre edilerek bağlantı sırası optimize edilebilir Opsiyonel olarak elektrikli ısıtıcı entegre edilebilir

62 VITOCELL 340-M Çok yönlü kullanımlı kombi boyler Solar destekli ısıtma suyu deposu ve kullanma suyu ısıtma sistemi, litre Güneş kollektörleri, ısı pompaları ve kazanlarla bağlantılı kombi boyler olarak birden fazla ısı üreticisine bağlanabilmekte kullanma suyu ısıtması ve ısıtma suyu depolanması için Yüksek debi Hijyenik kullanma suyu temin edebilmektedir Bağlanabilen maksimum Vitosol açıklık yüzeyi 12 / 20 m 2 Isıtma suyu deposu: 708/906 litre Kullanma suyu serpantini: 30/30 litre Güneş enerjisi serpantini: 12/14 litre

63 VITOCELL 340-M Çok yönlü kullanımlı kombi boyler Solar destekli ısıtma suyu deposu ve kullanma suyu ısıtma sistemi, litre Boylerin alt kısmında, kullanma suyu serpantininin geniş ısı geçiş yüzeyi sayesinde, güneş enerjisinden optimal bir şekilde yararlanılır. Kullanma suyu ısıtma sistemi ve ısıtma suyu deposu aynı cihaz içerisinde bulunmaktadır. Boylere elastik ve gerilimsiz olarak entegre edilmiş olan Kullanma suyu serpantini yüksek alaşımlı paslanmaz çelikten imal edilmiştir

64 Güneş enerjisi sistemleri Program içeriği : Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Güneş enerjisi ile ilgili temel kavramlar Termosifon sistemler ve kapalı bireysel sistemlerin çalışma prensibi Yüksek verimli güneş kolektörleri, güneş enerjisi için özel tasarlanmış tek ve çift serpantinli boylerler, ısıtma suyu depolu kombi boylerler, solar kontrol panelleri ve diğer sistem tekniği aksesuarları Kolektör montajı: eğimli ve düz çatılara montaj, serbest montaj ve cephelere montajı Bir güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması: işletme tarzları, kolektör seçimi, boyler seçimi, boru çapı seçimi, pompa seçimi, emniyet ventili ve membranlı genleşme tankı seçimi Mevcut ısıtma sistemlerinin sonradan güneş enerjisi sistemi ile donatılması Güneş enerjisi ile mahal ısıtması Villalar için hazır güneş enerjisi paketleri ve tesisat örnekleri Villalar için güneş enerjisi destekli yoğuşmalı kompakt cihazlar

65 Kollektör montajı Viessmann tüm kollektör tipleri için, çatılara veya bina cephelerine montajı kolaylaştıran üniversal bağlantı sistemleri sunmaktadır. Bağlantı sistemleri, hemen hemen her türlü çatı ve çatı kaplama türü ile düz çatılara ve bina cephelerine montaja uygundur.

66 Kollektör montajı Çatı kenarına olan mesafe Köşeler : çatı ucunun iki tarafından sınırlı Kenarlar : çatı ucunun bir tarafından sınırlı Kollektörler işaretlenmiş köşe ve kenar bölgelere monte edilemez Köşe ve kenar bölümünün minimum genişliği DIN 1055'e göre hesaplanmalı ve bu değere uyulmalıdır. Bu genişlik en az 1 m olmalıdır. Bu alanlarda şiddetli rüzgar türbülansları oluşabilir. Eğimli çatılara montajda: En üst kollektör sırasında, kollektörün üst kenarı ile çatı mahyası arasındaki mesafe 1 m'den fazla ise, bir kar ızgarası monte edilmesini önermekteyiz. Kollektörlerin, kar kayması olabileceği beklenen çatı çıkıntılarının yakınına monte edilmemesini öneririz. Gerektiğinde kar ızgarası monte edilmelidir.

67 Kollektör montajı Eğimli çatılara montaj çatı üstü montaj Çatı üstü sistemlerinde kollektör ve çatı kirişi birbirlerine bağlanır. Her bağlantı noktası için bir çatı kancası veya çatı mandalı kollektörün altındaki çatı izolasyon tabakasından geçer. Burada yağmura karşı tam bir korunma ve sağlam bir bağlantı sağlanmalıdır. Bağlantı noktaları ve olası hatalar montaj sonrası görülebilir değildir.

68 Kollektör montajı Eğimli çatılara montaj çatı üstü montaj C Kollektör sayısı C mesafesi mm Tip SV Tip SH Vitosol-F için tespit dirseği Bağlantı sisteminde çatı kancaları, sac çatılara monte etmek için tespit dirsekleri, montaj rayları, sıkma blokları ve vidalar dahildir. Çatı kancaları montaj tahtasına asılır ve vidalanır. İlk ve son kollektörün tip etiketli tarafları dış ışarıya bakmalıdır. Sadece bir kollektör kullanıldığında, borulama tip etiketinin bulunduğu tarafın karşı tarafında olmalıdır.

69 Kollektör montajı Eğimli çatılara montaj çatı üstü montaj

70 Kollektör montajı Eğimli çatılara montaj çatı üstü montaj

71 Kollektör montajı Düz çatıya montaj Düzlemsel kollektörler Vitosol-F Kollektörler sabit monte edilmiş bir alt yapı üzerine veya beton levhalara tespit edilebilir. Beton levhaların üzerine monte edildiğinde kollektörler kaymaya, devrilmeye veya havalanmaya karşı ek ağırlıklarla korunmalıdır.

72 Kollektör montajı Düz çatıya montaj - Düzlemsel kollektörler Vitosol-F Tip SV Kollektör destekleri Yerleştirme açısı α 25 ile 60 arasında Tip SH Kollektör destekleri Yerleştirme açısı α 25 ile 45 arasında Kollektör destekleri hazır montajlı olarak verilir. Kollektör destekleri ayak, yerleştirme ve üzerinde eğim açısını ayarlamak için kullanılan delikler bulunan ayar desteklerinden oluşur. Bir sıradaki yan yana her bir 1-6 kollektör için bağlantı kirişleri gerekmektedir.

73 Kollektör montajı Düz çatıya montaj - Düzlemsel kollektörler Vitosol-F

74 Kollektör montajı Kollektör sıraları arasındaki z mesafesi Kollektör sıraları arasındaki mesafe Kollektör yüksekliği Kollektör eğim açısı Güneş konumu açısı Güneş doğarken ve batarken (güneş ışınları çok yatık) arka arkaya yerleştirilen kollektörlerde gölge oluşması önlenemez). Bu sebepten, verimde olan düşmeyi kabul edilebilir sınırlar içerisinde tutmak için, VDI Direktifi tarafından belirtilen belirli sıra aralıklarına (z ölçüsü) uyulmalıdır. Yılın en kısa gününde (21.12) güneşin en yüksek seviyede olduğu saatte arka sıralarda gölge olmamalıdır. Sıralar arası mesafeyi hesaplamak için, tarihindeki güneş konumu açısı β (öğlen) kullanılır.

75 Kollektör montajı Vitosol- F kollektör sıraları arasındaki z mesafesi

76 Kollektör montaj uyarıları Güneş enerjisi sistemleri sadece Viessmann ısı taşıyıcı akışkanı Tyfocor-LS ile doldurulmalıdır. Montajdan sonra güneş enerjisi sistemine hemen ısı taşıyıcı akışkan doldurulmaz ise, kollektörlerde hasar oluşabilir. Bu sebepten kollektörlerin üzeri örtülerek güneş ışınlarına karşı korunmalıdır. Montajın kurallara uygun olarak yapılmaması kollektörlerde hasara neden olabilir. Montajda paslanmaz çelik veya piyasada yaygın bulunan bakır boru ve kızıl döküm fitings kullanılmalıdır. Güneş enerjisi sisteminde kullanılan borular için metal sızdırmazlık sistemleri (konik veya sıkıştırmalı halka rakorlar) kullanılmalıdır. Düz sızdırmazlık elemanları gibi başka contalar kullanıldığında, üretici tarafından glikol, basınç ve sıcaklıklara karşı yeterli derecede dayanıklı olmaları sağlanmalıdır. Kendir, sadece basınca ve sıcaklığa dayanıklı bir sızdırmazlık maddesi (örn. Viskotex-Solar macun, Locher firması) ile birlikte kullanılmalıdır! Kendir oksijene karşı yeterli sızdırmazlığı sağlayamamaktadır.

77 Kollektör montaj uyarıları Solar hatlarda kullanılan bakır borular genelde sert lehimlenir veya preslenir. Yumuşak lehimler, özellikle kollektör yakınlarında, oluşan maksimum sıcaklıklardan dolayı zayıflayabilir. En uygun olan bağlantılar, sıkıştırma halkalı rakorlar veya çift O-ring'li Viessmann geçme bağlantılarıdır. Kullanılan tüm yapı parçaları ısı taşıyıcı akışkana karşı dayanıklı olmalıdır. Borulamalarda ve bağlantılarda solar devrede oluşabilecek yüksek sıcaklıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Buharlaşma oluşabilecek boru bölümlerinde 200 K değerine kadar, diğer bölümlerde ise 120 K kadar sıcaklık farkları oluşabilir. Planlamada boruların kollektörden itibaren alçalarak monte edilmesine dikkat edilmelidir. Bu sayede, durgunluk süresinde tüm sistemin buharlaşma davranışının daha iyi olması sağlanır. Sistem komponentlerinin termik yükü azalır Kollektör yakınında ve kollektör üzerinde lehim yapılmamalıdır!

78 Isı izolasyonu için montaj uyarıları Kullanılması öngörülen yalıtım malzemeleri beklenen işletme sıcaklıklarına dayanıklı olmalı ve daimi olarak nem etkisine karşı korunmalıdır. Bazı termik olarak yüksek dayanıklı, açık gözenekli yalıtım malzemeleri yoğuşma sonucu oluşan neme karşı emniyetli olarak koruma sağlamaz. Kapalı gözenekli yalıtım hortumları ise, neme karşı yeterli dayanıklılık göstermekte, fakat dayanabildikleri sıcaklıklar en fazla yaklaşık 170 C'dir. Kollektör bağlantı yerlerindeki borularda yaklaşık 200 C'ye kadar (düzlemsel kollektörler) sıcaklıklar oluşabilir, bu değer vakum borulu kollektörlerde daha da yüksektir. Açıkta kalan güneş enerjisi sistemi boruları kuş ve küçük hayvan yemesi ile UV ışınlarına karşı korunmalıdır. Küçük hayvan yemesine karşı kullanılan koruyucu bir kılıf (örn. sac kaplama) UV ışınlarına karşı da yeterli bir koruma sağlamaktadır.

79 İşletme ile ilgili uyarılar Sisteme ve ısı taşıyıcı akışkana zarar vermemek için, sistemin havası alındıktan sonra pürjörler kapatılmalıdır. Bu sayede dışarıya buhar çıkması ve havadaki oksijenin içeriye girmesi önlenir. Aşırı sıcaklık güneş enerjisi sisteminde hasar oluşturabilir. Bu sebepten güneş enerjisi sistemi yaz aylarında, örn. tatil esnasında, kapatılmamalıdır. Isı taşıyıcı akışkanın düzenli aralıklarla kontrol edilmesini öneririz (don koruması ve ph değeri) Her altı ayda bir işletme basıncı, sirkülasyon pompalarının çalışma sesi, gidiş ve dönüş suyu sıcaklıkları ve şalt fonksiyonları kontrol edilmelidir.

80 Güneş enerjjsi sistemleri Program içeriği : Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Güneş enerjisi ile ilgili temel kavramlar Termosifon sistemler ve kapalı bireysel sistemlerin çalışma prensibi Yüksek verimli güneş kolektörleri, güneş enerjisi için özel tasarlanmış tek ve çift serpantinli boylerler, ısıtma suyu depolu kombi boylerler, solar kontrol panelleri ve diğer sistem tekniği aksesuarları Kolektör montajı: eğimli ve düz çatılara montaj, serbest montaj ve cephelere montajı Bir güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması: işletme tarzları, kolektör seçimi, boyler seçimi, boru çapı seçimi, pompa seçimi, emniyet ventili ve membranlı genleşme tankı seçimi Mevcut ısıtma sistemlerinin sonradan güneş enerjisi sistemi ile donatılması Güneş enerjisi ile mahal ısıtması Villalar için hazır güneş enerjisi paketleri ve tesisat örnekleri Villalar için güneş enerjisi destekli yoğuşmalı kompakt cihazlar

81 Güneş enerjisi sistemleri Kullanma suyu ısıtması desteği Mahal ve kullanma suyu ısıtması desteği

82 Güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması Kullanma suyu ısıtmalı sistem Tek ailelik bir müstakil evde kullanma suyu bir adet bivalent (iki serpantinli) boyler veya iki adet monovalent (tek serpantinli) boyler (mevcut sisteme ekleme) ile ısıtılabilir. Çift serpantinli boylerli sistem Kullanma suyu ısıtmasında güneş enerjisi sistemi boyutlandırmada ısı gereksinimi temel alınır. Viessmann solar paketleri % 60'lık bir solar karşılama oranına göre boyutlandırılmıştır. Boyler hacimleri, istenen kullanma suyu sıcaklığı göz önünde bulundurularak, günlük gereksinimden daha fazla olarak boyutlandırılmalıdır. İki adet tek serpantinli boylerli sistem Yaklaşık % 60'lık bir solar karşılama oranına erişebilmek için, kollektör sistemi tüm boyler hacmini güneşli bir günde (5 saat tamamen güneşli) en az 60 C ye kadar ısıtabilecek şekilde boyutlandırılmalıdır. Bu sayede güneşin az olduğu bir sonraki günün gereksinimi de karşılanabilir.

83 Güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması Kullanma suyu ısıtmalı sistem Tablodaki değerler aşağıdaki koşullarda geçerlidir GB, G veya GD ya bakıyor Çatı eğimleri 25-55º

84 Güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması Vitocell 340-M ısıtma suyu depolu sistem Kullanma suyu ısıtması ve mahal ısıtması desteği için kullanılan sistem Mahal ısıtmasını destekleme için kullanılan sistemler hidrolik olarak, entegre edilmiş kullanma suyu ısıtmalı ısıtma suyu deposu, örn. Vitocell 340-M kullanılarak çok kolay bir şekilde kurulabilir. Alternatif olarak bivalent (iki serpantinli) boyler ile kombine edilerek bir ısıtma suyu deposu Vitocell 140-E kullanılabilir. Kullanma suyu ısıtmalı ve mahal ısıtması destekli bir sistemin boyutlandırılmasında, tüm ısıtma sisteminin yıllık verimi göz önünde bulundurulmalıdır. Burada daima yaz aylarındaki ısı gereksinimi önemlidir. Bu gereksinim, kullanma suyu ısıtması için ve diğer projeye bağlı tüketicilerin ısı gereksinimlerinin toplamıdır. Kollektör alanı bu gereksinime göre boyutlandırılmalıdır. Bu şekilde hesaplanan kollektör alanı 2-2,5 arasında bir katsayı ile çarpılır. Bunun sonucunda solar ısıtma sistemi desteği için gerekli kollektör alanının hangi aralıkta olacağı bulunur. Gerekli değeri tam olarak tespit etmek için de, bina ile ilgili değerler ve işletme emniyetli bir kollektör grubu planlaması göz önünde bulundurulur.

85 Güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması Kullanma suyu ısıtması ve mahal ısıtması desteği için kullanılan sistem

86 Güneş enerjisi sistemlerinin işletme tarzları Kollektör sistemlerinde farklı özgül debiler kullanılabilir. Çalışma şekilleri: Low-flow işletme (yüksek akış ışlı) Hacimsel debilerin yaklaşık 30 litre / saat x m 2 olduğu işletme şeklidir. High-flow işletme (düşük akış ışlı) Hacimsel debilerin 30 l litre / saat x m 2 değerinin üzerinde olduğu işletme şeklidir. Matched-flow (değişken akış ışlı) işletme Değişken hacimsel debilerde işletme şeklidir Aynı güneş ışınımında, yani kollektör gücünde, yüksek bir hacimsel debi kollektör devresinde düşük sıcaklık farkı, düşük hacimsel debi ise, büyük sıcaklık farkı demektir. Büyük sıcaklık farkında, ortalama kollektör sıcaklığı yükselir, buna bağlı olarak da kollektörlerin verimleri düşer. Buna karşılık, düşük debide daha az yardımcı enerji (pompa için gerekli akım) tüketilir ve bağlantı hattı daha küçük olarak boyutlandırılabilir. Viessmann kollektörlerle her üç işletme şekli de mümkündür. % 100 pompa kapasitesinde önerilen debi: Düz kollektörler Vitosol-F: 25 litre / saat x m 2

87 Güneş enerjisi sistemlerinin işletme tarzları High Flow işletme Tek taraflı bağlantı Maks. 10 kollektör Çapraz bağlantı Maks. 12 kollektör Vitosolic solar kontrol panelli sistemlerde değişken akışlı işletme şekli seçildiğinde, optimal hacimsel debi (güncel boyler sıcaklıklarına ve güncel ışınıma bağlı olarak) kendiliğinden ayarlanır.

88 Güneş enerjisi sistemlerinin işletme tarzları Low Flow işletme Tek taraflı bağlantı Maks. 8 kollektör Çapraz bağlantı Maks. 10 kollektör Kollektör grupları planlanırken, hava atma da göz önünde bulundurulmalıdır Güneş enerjisi sisteminin arızasız ve verimli olarak çalışması için, solar devredeki havanın tamamen alınması şarttır. Solar devrede hava olması ses yapar ve kollektörlerle kollektör grubu bölümlerindeki sıvı akışını etkiler. Isı taşıyıcı akışkan kullanılan güneş enerjisi sistemlerinin su ile çalışan sistemlere göre daha uzun bir süre havaları atılmalıdır. Bu sebepten otomatik bir hava atma tertibatı önermekteyiz. Pürjörler kazan dairesinde, erişilebilir bir yerde, solar gidiş hattına ve serpantin girişi önüne takılmalıdır.

89 Güneş enerjisi sisteminin akış hızı ve akış direnci Kollektör grubunun akış direnci kollektörlerin bağlantı şekillerine bağlı olarak değişir. Güneş enerjisi sistemlerinin borulamasındaki akış direncinin mümkün olduğu kadar düşük olması için, bakır borudaki akış hızı 1 m/s'yi geçmemelidir. VDI 'e göre akış hızlarının 0,4 ve 0,7 m/s arasında seçilmesini önermekteyiz. Bu akış hızlarındaki akış dirençleri 1 ile 2,5 mbar/m boru uzunluğu arasında kalır. Akış hızları debiye ve boru boyutuna bağlı olarak değişir. Daha yüksek akış hızları akış direncini yükseltir, belirgin bir şekilde düşük bir değer ise, hava atmayı zorlaştırır.

90 Güneş enerjisi sisteminin akış hızı ve akış direnci Boru hatlarının akış direnci 7 adet kollektör için seçim yapılması : (Toplam kollektör debisi 402,5 l/saat, ( 6,7 l/dak) : - bakır boru için 18x1 = 0,55 m/s seçilir.

91 Güneş enerjisi sisteminin akış hızı ve akış direnci Boru hatlarının akış direnci 50 C'nin üzerindeki sıcaklıklardaki su-glikol karışımları için

92 Sirkülasyon pompasının seçimi Sistemin debisi ve basınç kaybı biliniyorsa, pompa seçimi pompa tanım eğrisi üzerinden yapılır. Burada en uygunu, Vitosolic kontrol panelinde ayarı veya hızı değiştirilerek sisteme uygun duruma getirilebilen kademeli pompalardır. Montajda, pompaların ve emniyet tertibatlarının seçiminde kolaylık sağlamak için Viessmann Solar-Divicon ve ayrı bir solar pompa grubu ürün programımızda mevcuttur. Vitosolic kontrol panelli güneş enerjisi sistemleri için uyarı Güç tüketimi 190 W den daha fazla olan pompalar, solar kontrol paneli Vitosolic ile bağlantılı olarak ilave bir röle (uygulayıcıya ait) üzerinden bağlanmalıdır.

93 Güneş enerjisi sisteminde emniyet donanımı Bir güneş enerjisi sisteminin tüm emniyet tekniği donanımları durgunluk durumuna göre boyutlandırılmış olmalıdır. Durgunluk sıcaklığı kollektörden ısı alınmadığı durumlarda, kollektörün en sıcak yerinde oluşan sıcaklıktır. Kollektör alanı ışınım altında iken, sistemdeki ısının kullanılması mümkün değilse, solar devre pompası kapanır ve güneş enerjisi sistemi durgunluk konumuna geçer. Uzun süren arıza veya hatalı kullanım da sistemin belirli bir süre durmasına sebep olabilir. Bu durumda sıcaklık maksimum kollektör sıcaklığına kadar yükselir ve enerji kazancı ile kaybı birbirine eşit olur. Kollektörlerde, ısı taşıyıcı akışkanın kaynama noktasını geçen sıcaklıklara erişilir. Bu sebepten, güneş enerjisi sistemleri tekniğin geçerli kurallarına göre kendinden emniyetli olarak projelendirilmelidir. Kendinden emniyetli olmanın anlamı: - Güneş enerjisi sisteminde durgunluk süresinde herhangi bir hasar oluşmamalıdır. - Durgunluk süresinde güneş enerjisi sistemi herhangi bir tehlike oluşturmamalıdır. - Güneş enerjisi sistemi durgunluk süresi sona erdiğinde, kendiliğinden devreye girmelidir. - Kollektörler ve boru hatları durgunluk süresinde beklenen sıcaklıklara göre projelendirilmelidir.

94 Güneş enerjisi sisteminde emniyet donanımı Durgunluk soğutucusu (aksesuar olarak edilebilmektedir). Durgunluk süresinde sistem komponentlerini aşırı ısınmaya karşı korumak için. Viessmann durgunluk soğutucularında beklenen yüksek sıcaklıklardan dolayı, dokunma koruması olarak içinden sıvı geçmeyen bir levha mevcuttur. Piyasada yaygın olarak bulunan radyatörler kullanıldığında, bir dokunma koruması öngörülmeli ve bağlantılar oksijen bariyerli olmalıdır. Tüm yapı parçaları 180 C'ye kadar sıcaklıklara dayanıklı olmalıdır.

95 Güneş enerjisi sisteminde emniyet donanımı Membranlı genleşme tankı Tesisat suyu Tesisat suyu Emniyet suyu miktarı (min. 3 litre) Tesisat suyu Azot Azot yastığı Azot yastığı Teslimat durumu (Ön basınç (azot) bar) Isıtma sistemi doldurulmuş durumda, ısıtma yok Vmag = (Vkol + Vdrohr + Ve + Vfv) Df Isıtma sistemi en yüksek işletme sıcaklığında, maksimum basınç altında Vmag: Genleşme tankının anma hacmi (litre) Vkol : Kollektörlerdeki sıvı hacmi (litre) Vdrohr : Buharla dolan boru hatlarının hacmi (litre) (buhar menzili ile her metre boru uzunluğu için, boru hattının hacminden hesaplanır) - Kollektörler - Solar-Divicon ve solar pompa grubu -Boyler ve ısıtma suyu deposu sıvıların hacimleri için ilgili Teknik Bilgiler bölümüne bakınız.

96 Güneş enerjisi sisteminde emniyet donanımı Membranlı genleşme tankı Ve : Sıvı haldeki ısı taşıyıcı akışkanın hacminin genleşmesi (litre) Ve = Va β Va : Sistemin hacmi (kollektörlerin, eşanjörün ve boru hatlarının hacimleri β Genleşme sayısı β = 0,13 Viessmann ısı taşıyıcı akışkan için, 20 ile 120 ºC arasında Vfv : Genleşme tankının emiyet suyu miktarı (litre) (sistem hacminin % 4'ü, min. 3 litre) Df : Basınç faktörü (pe + 1) : (pe po) pe : emniyet ventilindeki maks. sistem basıncı (bar) (emniyet ventilinin açma basıncının %90'ı. po : Sistemin ön basıncı po = 1 bar + 0,1 bar/m statik yükseklik

97 Güneş enerjisi sisteminde emniyet donanımı Membranlı genleşme tankı Tablolarda verilen değerler referans olarak alınmalıdır. Burada verilen değerler hesaplanarak kontrol edilmelidir. 6 bar emniyet ventili kullanıldığı varsayılmaktadır. Genleşme tankının boyutu uygulayıcı tarafından kontrol edilmelidir.

98 Güneş enerjisi sisteminde emniyet donanımı Emniyet ventili seçimi Maksimum sistem basıncı (6 bar) aşıldığında, güneş enerjisi sistemindeki ısı taşıyıcı akışkan emniyet ventili üzerinden boşaltılır. DIN 3320'ye göre, emniyet ventilinin açma basıncı; maksimum sistem basıncı + % 10 olmalıdır. Emniyet ventili EN ve 12977'ye göre boyutlandırılmalı ve kollektörlerin ısı gücüne uygun olmalı ve kollektörlerin 900 W/m 2 maksimum kapasitesini tahliye edebilmelidir. Tahliye ve boşaltma hatları, kollektörlerin en azından toplam akışkan hacminin dolabileceği açık bir kaba açılmalıdır. Kullanılacak emniyet ventilleri maksimum 6 bar ve 120 ºC sıcaklığa göre boyutlandırılmalı ve yapısal eleman ID numarasında S (Solar) tanım işareti bulunmalıdır. Solar-Divicon maks. 6 bar ve120 ºC'ye göre bir emniyet ventili ile donatılmıştır.

99 Güneş enerjisi sisteminde emniyet donanımı Boyler içinde ilave bir emniyet termostatı gerekli mi? Her m² absorber yüzeyi için boyler hacmi 40 litreden daha az ise, boylerde bir emniyet termostatı bulunmalıdır.böylece boylerde 95 C' nin üzerinde sıcaklıklar oluşması önlenir 3 düzlemsel kollektör Vitosol-F, absorber yüzeyi 7 m² 300 litrelik boyler 300 litre 7,0 m² = 42,8 Litre/m² yani, bu sistem için emniyet termostatı gerekmez.

100 Güneş enerjisi sistemleri Program içeriği : Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Güneş enerjisi ile ilgili temel kavramlar Termosifon sistemler ve kapalı bireysel sistemlerin çalışma prensibi Yüksek verimli güneş kolektörleri, güneş enerjisi için özel tasarlanmış tek ve çift serpantinli boylerler, ısıtma suyu depolu kombi boylerler, solar kontrol panelleri ve diğer sistem tekniği aksesuarları Kolektör montajı: eğimli ve düz çatılara montaj, serbest montaj ve cephelere montajı Bir güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması: işletme tarzları, kolektör seçimi, boyler seçimi, boru çapı seçimi, pompa seçimi, emniyet ventili ve membranlı genleşme tankı seçimi Mevcut ısıtma sistemlerinin sonradan güneş enerjisi sistemi ile donatılması Güneş enerjisi ile mahal ısıtması Villalar için hazır güneş enerjisi paketleri ve tesisat örnekleri Villalar için güneş enerjisi destekli yoğuşmalı kompakt cihazlar

101 Güneş enerjisi paketleri Sip.-No. SK01985 ϑ Trinkwasser- Speicher l ϑ ϑ Paket KW Eğimli kiremit çatı üzerine montaj için. Montaj seti ve aksesuarı ile birlikte. Vitocell 100-B, yer tipi kazan veya duvar tipi cihaz ayrıca sipariş edilmelidir.

102 Güneş enerjisi paketleri Sip.-No. SK01987 ϑ Trinkwasser- Speicher l ϑ ϑ Paket KW Eğimli kiremit çatı üzerine montaj için. Montaj seti dahil, sistem aksesuarı uygulayıcı tarafından temin edilecektir. Vitocell 100-B, yer tipi kazan veya duvar tipi cihaz, hızlı purjör, doldurma armatürü ve pompası, güneş enerjisi sistemi genleşme tankı *1 ve bağlantı boruları uygulayıcı tarafından ayrıca sipariş edilmelidir.

103 Güneş enerjisi paketleri Sip.-No. SK01988 ϑ Trinkwasser- Speicher l ϑ ϑ Paket KW Düz çatı üzerine montaj için. Montaj seti uygulayıcı tarafından temin edilecektir. Vitocell 100-B, yer tipi kazan veya duvar tipi cihaz ayrıca sipariş edilmelidir.

104 Güneş enerjisi paketleri Sip.-No. SK01989 ϑ Trinkwasser- Speicher l ϑ ϑ Paket KW Düz çatı üzerine montaj için. Çatı üstü montaj seti uygulayıcı tarafından temin edilecektir. Sadece güneş kollektörü ile kullanma suyu ısıtması için. Vitocell 100-V tip CVS 200 litre boyler dahil

105 Güneş enerjisi paketleri Sip.-No. SK01983 ϑ Trinkwasser- Speicher l ϑ ϑ Paket KW Çatı üstü montaj için. Montaj seti ile birlikte Sadece Vitodens 242-F için

106 Güneş enerjisi paketleri Sip.-No. SK01984 ϑ Trinkwasser- Speicher l ϑ ϑ Paket KW Çatı üstü montaj için. Montaj seti uygulayıcı tarafından temin edilecektir. Sadece Vitodens 242-F için

107 Güneş enerjisi paketleri 2 ailelik bir ev için kullanma suyu ısıtması ve/veya mahal ısıtması desteği ϑ Sip.-No. SK01986 Trinkwasser- Speicher l ϑ ϑ Paket KW Çatı üstü montaj için. Yer tipi kazanlar ve/veya duvar tipi cihazlar için

108 Güneş enerjisi tesisat örnekleri - 1 Vitocell 100-B boylerle ikili (bivalent) kullanma suyu ısıtması, Vitosolic 100 ile

109 Güneş enerjisi tesisat örnekleri - 1 Vitocell 100-B boylerle ikili (bivalent) kullanma suyu ısıtması, Vitosolic 100 ile Kullanma suyunun güneş enerjisi kullanmadan ısıtılması Boylerin üst kısmı kazan tarafından ısıtılır. Boyler ısıtması sirkülasyon pompası (7), kazan devresi kontrol panelinin boyler sıcaklık sensörünün (6) bağlı olduğu boyler sıcaklık kontrolü tarafından çalıştırılır. Kullanma suyunun güneş enerjisi ile ısıtılması Kollektör sıcaklık sensörü (2) ile boyler sıcaklık sensörü (3) arasındaki sıcaklık farkı, açma sıcaklık farkı DO dan daha fazla ise, solar devrenin sirkülasyon pompası (4) çalışır ve boyler ısınır.

110 Güneş enerjisi tesisat örnekleri - 2 İkili (bivalent) boylerle kullanma suyu ısıtması, (mevcut sistemlerin sonradan donatılmasına uygun)

111 Güneş enerjisi tesisat örnekleri - 2 İkili (bivalent) boylerle kullanma suyu ısıtması, (mevcut sistemlerin sonradan donatılmasına Kullanma suyunun güneş enerjisi kullanmadan ısıtılması Boyler 2 kazan tarafından ısıtılır. Boyler ısıtması sirkülasyon pompası (7), kazan devresi kontrol panelinin boyler sıcaklık sensörünün (6) bağlı olduğu boyler sıcaklık kontrolü tarafından çalıştırılır. Kullanma suyu sirkülasyonunun sadece boyler 2 üzerinden gerçekleşmesi için, sirkülasyon pompası (8b) (eğer mevcutsa) çalışır ve aktarma pompası (8a) kapanır. Kullanma suyunun güneş enerjisi ile ısıtılması Kollektör sıcaklık sensörü (2) ile boyler sıcaklık sensörü (3) arasındaki sıcaklık farkı (S1-S2), Δtaç sıcaklık farkından daha fazla ise, solar devrenin pompası (4) çalışır ve boyler ısınır.

112 Güneş enerjisi sistemleri Program içeriği : Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Güneş enerjisi ile ilgili temel kavramlar Termosifon sistemler ve kapalı bireysel sistemlerin çalışma prensibi Yüksek verimli güneş kolektörleri, güneş enerjisi için özel tasarlanmış tek ve çift serpantinli boylerler, ısıtma suyu depolu kombi boylerler, solar kontrol panelleri ve diğer sistem tekniği aksesuarları Kolektör montajı: eğimli ve düz çatılara montaj, serbest montaj ve cephelere montajı Bir güneş enerjisi sisteminin boyutlandırılması: işletme tarzları, kolektör seçimi, boyler seçimi, boru çapı seçimi, pompa seçimi, emniyet ventili ve membranlı genleşme tankı seçimi Mevcut ısıtma sistemlerinin sonradan güneş enerjisi sistemi ile donatılması Güneş enerjisi ile mahal ısıtması Villalar için hazır güneş enerjisi paketleri ve tesisat örnekleri Villalar için güneş enerjisi destekli yoğuşmalı kompakt cihazlar

113 VITODENS 242-F Güneş enerjisi destekli, gaz yakıtlı kompakt yoğuşmalı kazan Anma ısı gücü 26/29,3 kw Norm kullanma verimi % 109 Modülasyon aralığı 1:4 (%25 100) MatriX-silindirik brülör Paslanmaz çelik Inox-Radial ısıtma yüzeyi Lambda Pro Control yanma kalitesi kontrol sistemi Yeni seri kontrol paneli Solar serpantinli depo boyler: 170 litre emaye kaplı 190 litre/10 dak. (dt=35 K), NL= 2,0 Z-Pompa (Aksesuar) Solar karşılama oranı > % 60 Boyutlar (DxGxY): 595 x 600 x 1875 mm Ağırlık: 165 kg Arkadan duvara bitişik yerleştirme Kolay nakliye için şantiyede 2 parçaya bölünebilme

114 VITODENS 242-F Güneş enerjisi destekli, gaz yakıtlı kompakt yoğuşmalı kazan 1 - Inox-Radial ısıtma yüzeyi 2 MatriX-silindirik brülör 3 Vitotronic kontrol paneli 4 Membranlı genleşme kabı 5 Isıtma devresi pompası 6 Solar serpantinli, emaye kaplı depo boyler 7 Solar doldurma grubu

115 VITODENS 222-F Hermetik baca mesafeleri Hermetik dış duvar bağlantısı 60/100 mm Hermetik dış duvar bağlantısı 80/125 mm Hermetik düşey çatı geçişi 60/100 mm Hermetik düşey çatı geçişi 80/125 mm Vitodens 222-F FS2A, 26/29,3 kw Vitodens 222-F FS2A, 35 kw 10 m 13 m 10 m 13 m 8 m 11 m 10 m 11 m Vitodens 242-F FB2A, 26/29,3 kw 10 m 13 m 10 m 13 m Yukarıda verilen maks. mesafelere 2 adet dik açılı dirsek dahildir.

116 VITODENS 222-F Yarı hermetik baca mesafeleri Yarı hermetik düşey şaft geçişi 60 mm Yarı hermetik düşey şaft geçişi 80 mm Vitodens 222-F FS2A, 26/29,3 kw Vitodens 222-F FS2A, 35 kw Vitodens 242-F FB2A, 26/29,3 kw 20 m 25 m 15 m 25 m 20 m 25 m Yukarıda verilen maks. mesafelere 2 adet dik açılı dirsek dahildir. Vitodens in bulunduğu mekanda, yanma için mekana taze hava girişini sağlayan ve direkt olarak dış ortama açılan bir havalandırma menfezi olmalıdır.

117 VITODENS 222-F Inox-Radial ısıtma yüzeyi Viessmann ın kendi geliştirip ürettiği bir ısıtma yüzeyidir Yüksek alaşımlı paslanmaz çelik korozyona karşı dayanıklılık sağlar Palanmaz çelik malzeme no: = 316 Ti Kullanıldığı yerler: Yoğuşma tekniğinde ısı transfer yüzeyleri Kimya ve eczacılık endüstrisinde Basınçlı kaplar ve zehirli atık kapları kaplamaları Nükleer santrallar, su temini, boyler Genel özellikler: Asitlere ve yüksek miktarda klora karşı dayanıklılık. Kaynaklı parçalarda korozyona karşı iyileştirilmiş dayanıklılık.

118 VITODENS 222-F Inox-Radial ısıtma yüzeyi Aralık genişliği b = 0,7 mm Duman gazları 900 C ıı k yüksekliği h = 37 mm Yoğuşma noktası 57 C 57 C Aralı ı Duman gazı sıcaklığı ığı Eşanjör sarımlarının arasındaki 0,7 mm genişliğindeki sabit aralıklar sayesinde duman gazlarının ısısı tek geçişte ve yüksek verimle ısıtma suyuna aktarılabilmektedir.

119 VITODENS 222-F Inox-Radial ısıtma yüzeyi diğer paslanmaz çelik eşanjörler Viessmann Inox-Radial = 316 Ti ( Ti (Cr, Ni, Mo, Diğer eşanjörler = 304 L ( Ni (Cr, Et kalınlığı: 1,2 1,5 mm Et kalınlığı: 0,6 0,8 mm Yeni eşanjör Yeni eşanjör 3500 işletme saatinden sonra 3500 işletme saatinden sonra

120 VITODENS 222-F Inox-Radial ısıtma yüzeyi diğer paslanmaz çelik eşanjörler Duman gazları ~900 C Duman gazları ~900 C Isıtma suyu <70 C Isıtma suyu <70 C Viessmann Inox-Radial = 316 Ti ( Ti (Cr, Ni, Mo, Diğer eşanjörler = 304 L ( Ni (Cr,

121 VITODENS 222-F Inox-Radial ısıtma yüzeyi diğer paslanmaz çelik eşanjörler

122 VITODENS 222-F Alüminyum eşanjörler Alüminyum kanatçıklı eşanjör Alüminyum Silisyum döküm eşanjör

123 VITODENS 222-F Alüminyum eşanjörler 57 3 C2 C tsu = 30 C 100 C Alüminyum kanatçıklı eşanjör

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör

VIESMANN VITOSOL 100-F. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 100-F. Düzlemsel kollektör VIESMANN VITOSOL 100-F Düzlemsel kollektör Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 13 VITOSOL 100-F Tip SV1 ve SH1 Dikey veya

Detaylı

VIESMANN VITOSOLIC. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOSOLIC 100 VITOSOLIC 200

VIESMANN VITOSOLIC. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOSOLIC 100 VITOSOLIC 200 VIESMANN VITOSOLIC Güneş enerjisi sistemleri için kontrol paneli Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 13 VITOSOLIC 100 Elektronikfarksıcaklık

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 100-B. Teknik Bilgi Föyü VITOCELL 100-B. Çift serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre

VIESMANN VITOCELL 100-B. Teknik Bilgi Föyü VITOCELL 100-B. Çift serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre VIESMANN VITOCELL 100-B Çift serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 100-B Tip CVB Dikey tip, serpantinli Ceraprotect emaye

Detaylı

VIESMANN. VITOCELL-W Duvar tipi cihazlar için boyler litre. Teknik Bilgi Föyü VITOCELL 300-W VITOCELL 100-W

VIESMANN. VITOCELL-W Duvar tipi cihazlar için boyler litre. Teknik Bilgi Föyü VITOCELL 300-W VITOCELL 100-W VIESMANN VITOCELL-W Duvar tipi cihazlar için boyler 0-400 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No ve fiyatlar için fiyat listesine bakınız VITOCELL 0-W Boyler Ceraprotect emayeli çelik boyler Tip CUG alta yerleştirilmiş,

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 100-V. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 100-V. Dikey tip boyler.

VIESMANN VITOCELL 100-V. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 100-V. Dikey tip boyler. VIESMANN VITOCELL 100-V Dikey tip boyler 390 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız Arşiv referansı: Teknik Bilgiler Klasörü, Bölüm 17 VITOCELL 100-V Tip CVW Dikey tip

Detaylı

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile

VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile VIESMANN VITOSOL 222-T Heatpipe prensipli vakum borulu kolektör Güneş enerjisi ile kullanma suyu ısıtması için boyler ile Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOSOL 222-T

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 340-M Güneş enerjisi sistemleri için kombi boyler 750 ve 950 litre

VIESMANN VITOCELL 340-M Güneş enerjisi sistemleri için kombi boyler 750 ve 950 litre VIESMANN VITOCELL 340-M Güneş enerjisi sistemleri için kombi boyler 750 ve 950 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No ve fiyatlar için fiyat listesine bakınız VITOCELL 340-M Tip SVKA Çok yönlü kullanımlı kombi

Detaylı

viesmann Yoğuşmalı Duvar Tipi Kazanlar 01 Mart 2017

viesmann Yoğuşmalı Duvar Tipi Kazanlar 01 Mart 2017 Pos Ürün tanımı Kontrol paneli Boyler Yakıt Sipariş No. Liste fiyatı 1 Vitodens 200-W, 26/29 kw Vitotronic 100 Eşanjörlü D.gaz/LPG B2KB084 2.392,00 2 Vitodens 200-W, 26/29 kw Vitotronic 200 Eşanjörlü D.gaz/LPG

Detaylı

Montaj ve Bakım Kılavuzu

Montaj ve Bakım Kılavuzu 6302 0489 06/97 TR Montaj ve Bakım Kılavuzu SU 160 300 serisi Boylerler Lütfen saklayınız İçindekiler 1 Genel..................................................... 3 2 Boyutlar ve Bağlantılar.......................................

Detaylı

viesmann Yoğuşmalı Kazan ve Kaskad Sistemler 19 Eylül 2016

viesmann Yoğuşmalı Kazan ve Kaskad Sistemler 19 Eylül 2016 Pos Ürün tanımı Kontrol paneli Boyler Yakıt Sipariş No. Liste fiyatı 1 Vitodens 200-W, 26/29 kw Vitotronic 100 Eşanjörlü D.gaz/LPG B2KB084 2.305,00 2 Vitodens 200-W, 26/29 kw Vitotronic 200 Eşanjörlü D.gaz/LPG

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 300-H Yatay tip boyler litre

VIESMANN VITOCELL 300-H Yatay tip boyler litre VIESMANN VITOCELL 300-H Yatay tip boyler 1-500 litre Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 300-H Tip EHA Yatay tip boyler Paslanmaz çelik 5441 2 TR 6/2009 Ürün hakkında

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 100-B İki serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre hacim

VIESMANN VITOCELL 100-B İki serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre hacim VIESMANN VITOCELL 100-B İki serpantinli boyler 300, 400 ve 500 litre hacim Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 100-B Tip CVB/CVBB Dikey tip Ceraprotect emayeli çelik

Detaylı

1 Direkt Isıtma Devresi, Boyler ve Sıcak Su Resirkülasyon Pompası (Z-Pompa) Kontrolü

1 Direkt Isıtma Devresi, Boyler ve Sıcak Su Resirkülasyon Pompası (Z-Pompa) Kontrolü viesmann Sistem Kapasitesi Ürün Tanımı Basınç Sınıfı Kazanlar Pompa Setleri Toplam kw Sip. No. Sip. No. kcal/h bar Liste Fiyatı Liste Fiyatı Liste Fiyatı 98 84.300 120 103.200 160 137.600 198 170.300 240

Detaylı

VIESMANN. VITOCELL 100-B/-W 2 serpantinli boyler, litrelik. Teknik Bilgi Föyü. VITOCELL 100-B Tip CVBA

VIESMANN. VITOCELL 100-B/-W 2 serpantinli boyler, litrelik. Teknik Bilgi Föyü. VITOCELL 100-B Tip CVBA VIESMANN VITOCELL 1-B/-W 2 serpantinli boyler, 25-5 litrelik Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 1-B Tip CVBA Dikey tip, serpantinli Ceraprotect emaye kaplı çelik

Detaylı

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI 71AT Serisi Ürün No: 71 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı

Akümülasyon Tankları ve Boylerler

Akümülasyon Tankları ve Boylerler Akümülasyon Tankları ve Boylerler Faaliyet Konularımız ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları BASINÇLI KAPLAR Boyler Akümülasyon Tankları

Detaylı

VIESMANN VITOSOL. Planlama Kılavuzu VITOSOL 100-F VITOSOL 300-T VITOSOL 200-F, 300-F VITOSOL 200-T

VIESMANN VITOSOL. Planlama Kılavuzu VITOSOL 100-F VITOSOL 300-T VITOSOL 200-F, 300-F VITOSOL 200-T VIESMNN VITOSOL Planlama Kılavuzu VITOSOL 100-F Düzlemsel kollektör, SV ve SH tipi Düz ve eğimli çatılara veya serbest montaj için, SH1 tipi cephelere de monte edilebilir VITOSOL 300-T Düz çatılara serbest

Detaylı

VIESMANN VITOCELL 100-L Boyler besleme sistemi ile kullanma suyu ısıtması için depo boyler

VIESMANN VITOCELL 100-L Boyler besleme sistemi ile kullanma suyu ısıtması için depo boyler VIESMANN VITOCELL 100-L Boyler besleme sistemi ile kullanma suyu ısıtması için depo boyler Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCELL 100-L Tip CVL Dikey tip, Ceraprotect

Detaylı

Isı Pompalı Yüksek Sıcaklık Su Üretim Sistemleri

Isı Pompalı Yüksek Sıcaklık Su Üretim Sistemleri Isı Pompalı Yüksek Sıcaklık Su Üretim Sistemleri Otel, tatil köyü, yurt, hastane ve fabrika gibi tesislerin, Çamaşırhane ve diğer proseslerinde kullanılan, 75 C'ye kadar sıcak sularının hazırlanması için

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 5.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 KALORİFER TESİSATI 1.BORU TİPLERİ 1.1.Bakır borular: - Kullanılır durumdaki mevcut binalarda, açıktan giden ısıtma

Detaylı

Bosch Termosifon Tip Paket Güneş Enerji Sistemi: Müstakil evler ve apartmanlar için uygun fiyatlı, hijyenik ve çevre dostu sıcak su.

Bosch Termosifon Tip Paket Güneş Enerji Sistemi: Müstakil evler ve apartmanlar için uygun fiyatlı, hijyenik ve çevre dostu sıcak su. Bosch Termosifon Tip Paket Güneş Enerji Sistemi: Müstakil evler ve apartmanlar için uygun fiyatlı, hijyenik ve çevre dostu sıcak su. Güneş enerjisinden yararlanmak artık çok kolay. Termosifon Tip Paket

Detaylı

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw

VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw VIESMANN VITOCAL 200-S Hava/su ısı pompası, split tipi 1,3-16,0 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve Fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VITOCAL 200-S Tip AWB 201.B/AWB 201.C Dış ve iç mekan üniteli split

Detaylı

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon 3. SICAK SU TESİSATI Binalarda yaşayanlar yıkanma, bulaşık, çamaşır gibi kullanma amaçlı sıcak suya gereksinim duyarlar. Sıcak su istenilen konfor koşullarına, mevcut ısıtma kaynaklarına, kullanma miktarına

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 4.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 KALORİFER TESİSATI 1.BORU ŞEBEKESİ Pompalı, sıcak sulu kapalı ısıtma sistemleri özellikle yeni binalarda geniş

Detaylı

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU Nurettin KÜÇÜKÇALI 1 POMPALAR 2 3 4 5 Sirkülasyon Pompalarını Kim Kontrol Edecek 6 7 8 9 10 11 12 13 Nominal çap 6" mm. 150 İç çap mm. 150 R basınç kaybı

Detaylı

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST )

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) MODELLER : - IST-30 ( 30 Kw ) - IST-45 ( 45 Kw ) - IST-60 ( 60 Kw ) - IST-80 ( 85 Kw ) Atlas Sayaç ve Ölçü Aletleri AŞ. 2012 yılında IST model numaralı kat istasyonları üretimine

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yayınlanma tarihi: 05.12.2008 Yürürlüğe girme tarihi: 05.12.2009 Vorlage 1 09/2006 Viessmann Werke Kapsam Mevcut ve yeni yapılacak konut, ticari ve hizmet amaçlı kullanılan

Detaylı

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 2010 DEMK-V Serisi Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 DEMK-V SERİSİ VİLLA TİPİ ELEKTRİKLİ ISITMA KAZANLARI STANDART ÖZELLİKLER OPSİYONEL EKİPMAN VE TALEP SEÇENEKLERİ

Detaylı

BOYLERLER. Paslanmaz Çelik Boyler PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 UB INOX SOLAR 200-2

BOYLERLER. Paslanmaz Çelik Boyler PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 UB INOX SOLAR 200-2 BOYLERLER PASLANMAZ ÇELİK BOYLERLER Paslanmaz Çelik Boyler UB INOX SERİSİ UB INOX 80-2 UB INOX 120-2 UB INOX 200-2 80, 120 ve 200 Litre Kapasiteli Paslanmaz Çelik Boylerler Genel Özellikler İmmergas ın

Detaylı

VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw

VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı yoğuşmalı kazan 400-620 kw Teknik Bilgi Föyü Sipariş no. ve fiyatlar için fiyat listesine bakınız VITOCROSSAL 200 Tip CM2 Gaz yakıtlı kondensasyon kazanı Doğalgaz ve

Detaylı

Paslanmaz Çelik Akümülasyon Tankları ve Boylerler

Paslanmaz Çelik Akümülasyon Tankları ve Boylerler Paslanmaz Çelik Akümülasyon Tankları ve Boylerler Faaliyet Konularımız ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları BASINÇLI KAPLAR Boyler Akümülasyon

Detaylı

Değişimler Yaşatır... TSB.., TDB.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER

Değişimler Yaşatır... TSB.., TDB.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER Değişimler Yaşatır.....,.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER NERELERDE KULLANILIR.....,.. ve SERİSİ Sitelerde, apartmanlarda, müstakil konutlarda, AVM ve yaşam merkezlerinde, Turizm ve konaklama tesislerinde,

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

2016 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2016 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2016 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2016 - V Güncelleme: 03.11.2016 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI EKONOMİK MODEL ELEKTRİKLİ SU ISITICISI

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI EKONOMİK MODEL ELEKTRİKLİ SU ISITICISI ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI EKONOMİK MODEL ELEKTRİKLİ SU ISITICISI 52EWH Serisi Ürün No: 52 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

HERCULES Condensing 32 2 I Yer tipi Paslanmaz Çelik Boylerli Güneþ Enerjisi Baðlanabilen Paslanmaz Çelik Eþanjörlü Premix Sistem Yoðuþmalý Kombi

HERCULES Condensing 32 2 I Yer tipi Paslanmaz Çelik Boylerli Güneþ Enerjisi Baðlanabilen Paslanmaz Çelik Eþanjörlü Premix Sistem Yoðuþmalý Kombi HERCULES Condensing 32 2 I Yer tipi Paslanmaz Çelik Boylerli Güneþ Enerjisi Baðlanabilen Paslanmaz Çelik Eþanjörlü Premix Sistem Yoðuþmalý Kombi GENEL ÖZELLÝKLER HERCULES Condensing 32 2 I Yer Tipi Boylerli

Detaylı

VIESMANN. Teknik Bilgi Föyü VITOCROSSAL 200. Gaz yakıtlı kondensasyon kazanı 123-628kW. Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız.

VIESMANN. Teknik Bilgi Föyü VITOCROSSAL 200. Gaz yakıtlı kondensasyon kazanı 123-628kW. Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız. VIESMANN VITOCROSSAL 200 Gaz yakıtlı kondensasyon kazanı 123-628kW Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCROSSAL 200 Tip CT2 Doğalgaz için gaz yakıtlı kondensasyon kazanı.

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

2014 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2014 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2014 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2014 - I Güncelleme: 03.02.2014 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu

KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu KMPT-Montaj-Bakım Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi 2. Çalışma Prensibi 3. Sistem Bileşenleri 4. Montaj 5. Resimlerle Kolektör Montajı 6. Teknik Detaylar 7. Teknik Bilgi 8. Bakım 9. Tesisat Şeması Genel

Detaylı

The World s future energy by

The World s future energy by Comfort Lite The World s future energy SUNSET ten kullanım suyu ısıtması için güneş enerjisi sistemleri Kullanım suyu için güneş enerjisi sistemleri, 7 8 kişilik tek ailelik bir evde yaz aylarındaki kullanım

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 6.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1. POMPA SEÇİMİ Kapalı ısıtma devresinin pompa seçimi için iki farklı parametrenin belirlenmesine ihtiyaç vardır:

Detaylı

2015 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER

2015 FİYAT LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER 2015 LİSTESİ - YENİLENEBİLİR ENERJİLER Versiyon: 2015 - I Güncelleme: 01.01.2015 BUDERUS GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ KOLEKTÖRLER VE KUMANDA PANELLERİ GÜNEŞ ENERJİSİ BOYLERLERİ MONTAJ SETLERİ VE AKSESUARLAR

Detaylı

YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ

YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ YÜKSEK BĐNALARDA KALORĐFER ve SIHHĐ TESĐSAT ÖZELLĐKLERĐ Rüknettin KÜÇÜKÇALI 1950 yılında doğdu. 1972 yılında Đ.T.Ü. Makina Fakültesi'nden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Sungurlar ve Tokar firmalarında

Detaylı

VIESMANN VITOCAL 300/350. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCAL 300 VITOCAL 350

VIESMANN VITOCAL 300/350. Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCAL 300 VITOCAL 350 VIESMANN Teknik Bilgi Föyü Sipariş No. ve fiyatlar: Fiyat listesine bakınız VITOCAL 300/350 Isı pompası Antifriz/su 4,8-32,6 kw 4130-28040kcal/h Su/su 6,3-43,0 kw 5420-36980kcal/h Arşiv referansı: Teknik

Detaylı

MARINE SU ISITICILARI MARINE & TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI

MARINE SU ISITICILARI MARINE & TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI MARINE SU ISITICILARI MARINE & TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI 62EWH-M Serisi Ürün No: 62 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr

Detaylı

PROJE RAPORU Ref No: 6717

PROJE RAPORU Ref No: 6717 TOROS TARIM PAKETLEME TESİSİ MERKEZİ GÜNEŞ ENERJİLİ SICAK SU TESİSİ PROJESİ Ağustos 2005 PROJE RAPORU Ref No: 6717 Proje Başlama Tarihi : 2 Temmmuz 2005 Proje Bitiş Tarihi: 17 Ağustos 2005 Kapsam : Toros

Detaylı

Kombi Boyler Isıl Denge Tankı

Kombi Boyler Isıl Denge Tankı Kombi oyler Isıl Denge Tankı KOMİ OYLER Kombi boyler, hem kazan veya ısı pompası gibi ısıtma kaynağından gelen sıcak suyun depolanmasını, hem de dușlar ve musluklara gidecek sıcak suyun elde edilmesini

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ Termal Sistemler 25.10.2014 SOLİMPEKS AKADEMİ İZMİR

GÜNEŞ ENERJİSİ Termal Sistemler 25.10.2014 SOLİMPEKS AKADEMİ İZMİR GÜNEŞ ENERJİSİ Termal Sistemler 25.10.2014 SOLİMPEKS AKADEMİ İZMİR Güneş Enerjisi Dünyadaki tüm enerjinin kaynağı Güneştir. Güneş Enerjisi Gerek ışınımla Dünyaya ulaşan enerji Gerekse Dünyanın Güneşten

Detaylı

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları

AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları AirHome Serisi Paket Tip Isı Pompaları Apartman, siteler gibi toplu konut projelerinde ve Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için 20 kw'a kadar performans aralığında Tesisat ekipmanları

Detaylı

Değişimler Yaşatır... TSB.., TDB.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER

Değişimler Yaşatır... TSB.., TDB.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER Değişimler Yaşatır... TSB.., TDB.. ve PROWAT.. SERİSİ HIZLI BOYLERLER NERELERDE KULLANILIR... Sitelerde, apartmanlarda, müstakil konutlarda, AVM ve yaşam merkezlerinde, Turizm ve konaklama tesislerinde,

Detaylı

AQUA BOYLER Akümülatör Tankı

AQUA BOYLER Akümülatör Tankı AQUA BOYLER Akümülatör Tankı Kullanım Suyu Akümülasyon Tankları Kullanım Suyu Akümülasyon tankları ısıtılmış olan sıcak suyun kullanıma hazır şekilde sıcaklığını kaybet_ meden hazır halde tutulmasını sağlar.

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

VIESMANN. Teknik Bilgi Föyü VITOMAX 200 HW. 120 C'ninüzerindegidiş suyu sıcaklıkları temininde kızgın sukazanı kw ( kcal/h)

VIESMANN. Teknik Bilgi Föyü VITOMAX 200 HW. 120 C'ninüzerindegidiş suyu sıcaklıkları temininde kızgın sukazanı kw ( kcal/h) VIESMANN Teknik Bilgi Föyü Sip.-No.: Fiyat listesine bakınız, fiyatlar istek üzerine VITOMAX 200 HW 120 C'ninüzerindegidiş suyu sıcaklıkları temininde kızgın sukazanı Üç geçişli 460-2500 kw (395 600-2

Detaylı

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri

Home Station. Isı İstasyonu Çözümleri Home Station Isı İstasyonu Çözümleri Merkezi ısıtma sistemlerinde, daire ısıtma ve termostatik kontrollü sıcak su için ALNA HOME STATION su ısıtıcısı ve fark basınç kontrolü ile tam bir çözümdür. Özellikler

Detaylı

Değişimler Yaşatır...

Değişimler Yaşatır... Değişimler Yaşatır... BF.. Serisi Isıl Denge (Buffer) Tankları Sistem su hacminin artırılması gereken tüm soğutulmuş su uygulamalarında Endüstriyel soğutma uygulamaları NERELERDE KULLANILIR... Makine soğutma

Detaylı

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

EMNİYET VENTİLİ (EV)

EMNİYET VENTİLİ (EV) EMNİYET VENTİLİ (EV) SABİT AYARLI Ağustos 018 TANITIM Sabit ayarlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak amacıyla

Detaylı

MARINE SU ISITICILARI MARINE & ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI

MARINE SU ISITICILARI MARINE & ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI MARINE SU ISITICILARI MARINE & ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI 63EWH-M Serisi Ürün No: 63 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr

Detaylı

AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri

AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI TİCARİ TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI 53EWH Serisi Ürün No: 53 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

Isı Pompalı Boylerler

Isı Pompalı Boylerler Isı Pompalı Boylerler Kafeler, lokantalar, berberler, kuaförler, güzellik salonları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar Spor salonu, atölyeler ve fabrikalar gibi tesisler için

Detaylı

VIESMANN. Montaj Kılavuzu VITODENS 200-W. Yetkili uzman tesisatçı için. Vitodens 200-W Tip WB2B, 80ve105kW Duvar tipi doğalgazlı kondensasyon kazanı

VIESMANN. Montaj Kılavuzu VITODENS 200-W. Yetkili uzman tesisatçı için. Vitodens 200-W Tip WB2B, 80ve105kW Duvar tipi doğalgazlı kondensasyon kazanı Montaj Kılavuzu Yetkili uzman tesisatçı için VIESMANN Vitodens 200-W Tip WB2B, 80ve105kW Duvar tipi doğalgazlı kondensasyon kazanı VITODENS 200-W 1/2008 Montajdan sonra atın! Emniyet uyarıları Cana ve

Detaylı

HERCULES CONDENSING. Hercules Condesing ABT 32 2 I Radyatör ve yerden ısıtma sistemli HER YIL BAKIM YAPTIRAN KULLANICILARA HEDİYE!

HERCULES CONDENSING. Hercules Condesing ABT 32 2 I Radyatör ve yerden ısıtma sistemli HER YIL BAKIM YAPTIRAN KULLANICILARA HEDİYE! 1998 den beri İtalya Kombi Pazar Lideri HERCULES CONDENSING Hercules Condensing 32 2 I 32 kw gücünde Yer tipi Çift serpantinli paslanmaz çelik boylerli Hazır güneş enerjisi bağlantısı Paslanmaz çelik eşanjörlü

Detaylı

Montaj Kılavuzu. Logamax plus. Kaskad Ünitesi GB162-65/80/100. Uygulayıcı için. Montajdan önce dikkatle okuyunuz. 7215 6900 (2011/02) TR

Montaj Kılavuzu. Logamax plus. Kaskad Ünitesi GB162-65/80/100. Uygulayıcı için. Montajdan önce dikkatle okuyunuz. 7215 6900 (2011/02) TR Montaj Kılavuzu Kaskad Ünitesi 7214 6000-000.1TD Logamax plus GB162-65/80/100 Uygulayıcı için Montajdan önce dikkatle okuyunuz. 7215 6900 (2011/02) TR Ürüne Genel Bakış Ürüne Genel Bakış 9 1 7 A2 5 A1

Detaylı

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA

Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Otel Uygulamaları Eğitim Sunumu 23.01.2015 ANTALYA Isı Pompası Nedir? Normalde Isı; diğer tüm enerji çeşitlerinde de olduğu gibi yüksek yoğunluklu kısımdan düşük yoğunluklu kısma doğru ilerleme

Detaylı

Sürekli yüksek verim, Uzun ömür

Sürekli yüksek verim, Uzun ömür VITODENS 100-W Doğalgazlı yoğuşmalı kombi / ısıtıcı Bacalı veya hermetik işletme için Modülasyonlu, paslanmaz çelik silindirik brülörlü Inox-Radial paslanmaz çelik eşanjör Anma ısı gücü aralığı: 7,3 30

Detaylı

Semboller. Daldırma tip termostat Balans vanası. Pompa. Kompresör. Termometre. Küresel vana. Fan. Boşaltma. Vana. Sürgülü vana

Semboller. Daldırma tip termostat Balans vanası. Pompa. Kompresör. Termometre. Küresel vana. Fan. Boşaltma. Vana. Sürgülü vana Tesisat Eğitimi Semboller Pompa Küresel vana Vana Termometre Boşaltma Daldırma tip termostat Balans vanası Sürgülü vana Kompresör Fan Emniyet ventili Üç yollu motorlu vana Basınç düşürücü Hava ayırıcı

Detaylı

VIESMANN. Montaj Kılavuzu VITODENS 200-W. Yetkili uzman tesisatçı için

VIESMANN. Montaj Kılavuzu VITODENS 200-W. Yetkili uzman tesisatçı için Montaj Kılavuzu Yetkili uzman tesisatçı için VIESMANN Vitodens 200-W Tip WB2B, 6,5 ila 35,0 kw Duvar tipi gaz yakıtlı kondensasyon kazanı Doğalgaz ve LPG (Propan) uygulaması VITODENS 200-W 12/2006 Montajdan

Detaylı

BİREYSEL ISITMA SİSTEMLERİ. idee Yoğuşmalı Kombi

BİREYSEL ISITMA SİSTEMLERİ. idee Yoğuşmalı Kombi idee Yoğuşmalı Kombi Brülör Kompakt Gaz Hava Sistemi Eşanjör Ateşleme Elektrodu 109.2 verim değeri* Kompakt ebatları sayesinde (yükseklik x genişlik x derinlik 4,1 cm x 6, cm x 6,4 cm) mekandan tasarruf

Detaylı

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI ENDÜSTRİYEL TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI 54EWH Serisi Ürün No: 54 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

Vekotec. Kompakt radyatör vanaları Entegre vanalı radyatörler için ikili bağlantı fittingi (H-vana)

Vekotec. Kompakt radyatör vanaları Entegre vanalı radyatörler için ikili bağlantı fittingi (H-vana) Vekotec Kompakt radyatör vanaları Entegre vanalı radyatörler için ikili bağlantı fittingi (Hvana) IMI HEIMEIER / Termostatik kafalar ve Radyatör vanaları / Vekotec Vekotec Vekotec Hvana, Rp1/ iç ve G/4

Detaylı

Yatık Tip Serpantinli Modüler Boyler

Yatık Tip Serpantinli Modüler Boyler Yatık Tip Serpantinli Modüler Boyler - BOYLER Yatık Tip Serpantinli Modüler Boyler - BOYLER Tek Serpantinli Boyler tek ısı kaynaklı sistemlerde - katı/sıvı/gaz yakıtlı kazan veya güneş enerjisi - sıcak

Detaylı

MARINE BOYLER YAT BOYLERİ SOLAREKS - MARINE BOYLER

MARINE BOYLER YAT BOYLERİ SOLAREKS - MARINE BOYLER MARINE BOYLER YAT BOYLERİ SOLAREKS - MARINE BOYLER Yatlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır, termostatlı ısıtıcı ve motor soğutma suyu ile ısıtma yapabilmektedir. Motor çalışır durumda iken motor soğutma

Detaylı

NIMBUS HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI ISITMA I SU ISITMA I YENİLENEBİLİR ENERJİ I SOĞUTMA

NIMBUS HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI ISITMA I SU ISITMA I YENİLENEBİLİR ENERJİ I SOĞUTMA NIMBUS HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI ISITMA I SU ISITMA I YENİLENEBİLİR ENERJİ I SOĞUTMA YENİLİKLERLE GERÇEKLEŞEN 80 YILLIK BÜYÜME Yıllardır Ariston ürünlerini seçen ailelerin evlerine, günlük yaşamlarını

Detaylı

Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri

Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri Şartname: Oventrop Aquanova su filtreleri konut tesisatında içme suyu kalitesini güvence altına almaya hizmet eder. Bunlar, değiştirilebilir filtre elemanı olan

Detaylı

Akümülasyon Tankları ve Boylerler

Akümülasyon Tankları ve Boylerler Akümülasyon Tankları ve Boylerler Faaliyet Konularımız ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları BASINÇLI KAPLAR Boyler Akümülasyon Tankları

Detaylı

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI DOMESTİK TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI

ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI DOMESTİK TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI ELEKTRİKLİ SU ISITICILARI DOMESTİK TİP ELEKTRİKLİ SU ISITICISI 51EWH Serisi Ürün No: 51 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

www.deltaenerjisistemleri.com.tr

www.deltaenerjisistemleri.com.tr www.deltaenerjisistemleri.com.tr Türkiye Merkezi: Güneş Enerji Sistemleri Güneş Enerji Sistemleri Kaynak: YEGM Bölge Topl. Gün Enerji (kwhm²-yıl) Güneşl. Süresi (saat/yıl) G.Doğu Anadolu 1460 2993 Akdeniz

Detaylı

Enerji Verimlilik Kanunu

Enerji Verimlilik Kanunu Enerji Verimlilik Kanunu 2007 yılı itibariyle yürürlükte olan Enerji Verimliliği Kanunu sonucu, toplam inşaat alanı 2000 m 2 ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Detaylı

4-5 kisilik aileler için uygundur. 170 lt sıcak su 100 lt soguk su kapasitesine sahiptir. Sistemin iç yüzeyi 0,60 mm 304 kalite paslanmaz kromdur.

4-5 kisilik aileler için uygundur. 170 lt sıcak su 100 lt soguk su kapasitesine sahiptir. Sistemin iç yüzeyi 0,60 mm 304 kalite paslanmaz kromdur. Ürün Kataloğu 4-5 kisilik aileler için uygundur. 170 lt sıcak su 100 lt soguk su kapasitesine sahiptir. Sistemin iç yüzeyi 0,60 mm 304 kalite paslanmaz kromdur. Sıcak su depolarımız monoblok poliüretan

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU 6. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 6.1

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI BERLINER YÜKSEK VERİMLİ, + ISI DEĞERLİ ISITMA, SOĞUTMA VE SICAK SU İÇİN TOPRAK KAYNAKLI Isıtma, soğutma ve sıcak su için gerekli olan enerjinin %80 nini bedava olarak topraktan alır. Çevreyi ve iklimi

Detaylı

Vitopend 100-W, farklı kapasitelerdeki yüksek kaliteli model seçenekleriyle her türlü bireysel ısıtma ihtiyacına cevap verebilmektedir.

Vitopend 100-W, farklı kapasitelerdeki yüksek kaliteli model seçenekleriyle her türlü bireysel ısıtma ihtiyacına cevap verebilmektedir. VITOPEND 100-W Gaz yakıtlı kombi, Tip WHKB Yüksek sıcak su konforu Bacalı veya hermetik işletme için Modülasyonlu, atmosferik brülörlü Anma ısı gücü aralığı: 10,5 30 kw (9 000 25 800 kcal/h) Yüksek sıcak

Detaylı

5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler

5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler 5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler 5.4.1 Tank içinde Tank sistemler Daha önce de oldukça detaylı bir şekilde açıklamış olduğumuz gibi, dış tankın içine monte edilen içi emaye kaplı ve Mg koruma

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası

Havadan Suya Isı Pompası Havadan Suya Isı sı * Kurulum Esnekliği * Ayrılabilir Boyler * Yüksek Enerji Tasarruflu İnverter Teknolojisi 1. Düşük İşletim Maliyeti 4. Farklılık 2. Düşük CO2 Emisyonu 5. Kolay Kurulum 3. Temiz ve Sessiz

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM300

Konveyörlü Tip WTM300 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür.

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür. Kurulum yalnızca uzman personel tarafından yapılabilir. Tüm iş adımları sırasıyla eksiksiz olarak uygulanmalı ve kontrol edilmelidir. Geçerlilik kapsamı Bu kurulum kılavuzu aşağıdakiler için geçerlidir:

Detaylı

RTL. Yerden ısıtma kontrol sistemleri Geri dönüş sıcaklık sınırlayıcısı

RTL. Yerden ısıtma kontrol sistemleri Geri dönüş sıcaklık sınırlayıcısı RTL Yerden ısıtma kontrol sistemleri Geri dönüş sıcaklık sınırlayıcısı IMI HEIMEIER / Yerden ısıtma kontrolü / RTL RTL Geri dönüş sıcaklık sınırlayıcısı RTL, radyatör sistemlerinde geri dönüş sıcaklığının

Detaylı

GENEL ÖZELLİKLER ÜRÜN TANITIMI KULLANIM ALANLARI BOYUTLAR BOYUTLAR_ÇİZİM

GENEL ÖZELLİKLER ÜRÜN TANITIMI KULLANIM ALANLARI BOYUTLAR BOYUTLAR_ÇİZİM DTB-MP SERİSİ MARINE BOYLER GENEL ÖZELLİKLER ÜRÜN TANITIMI KULLANIM ALANLARI BOYUTLAR BOYUTLAR_ÇİZİM GENEL ÖZELLİKLER Farklı Montaj seçenekleri: 30 50 80 100 litre kapasite (30 80) C skalalı ayarlanabilir

Detaylı

AQUA BOYLER Kombi Boyler

AQUA BOYLER Kombi Boyler AQUA BOYLER Kombi Boyler - AQUA BOYLER Kombi Boyler - AQUA BOYLER Kombi boyler, güneş enerjisi, ısı pompası veya atık enerji kaynakları ile ev ısıtmasına katkıda bulunan sistemlerde kullanılması için tasarlanmıştır.

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

Paslanmaz soğutma kuleleri

Paslanmaz soğutma kuleleri Paslanmaz soğutma kuleleri MCT serisi MCT Paslanmaz soğutma kuleleri MCT serisi santrifüj fanlı evaporatif soğutma kuleleri YapımıtümMITAürünyelpazesindekikorozyonakarşı tamkorumaözelliklerine dayanan

Detaylı

Buderus Güneş Enerjisi Sistemleri. Güneş Enerjisi Sistemleri. Doğadaki Enerjiyi Evinize Taşıyın!

Buderus Güneş Enerjisi Sistemleri. Güneş Enerjisi Sistemleri. Doğadaki Enerjiyi Evinize Taşıyın! Buderus Güneş Enerjisi Güneş Enerjisi Doğadaki Enerjiyi Evinize Taşıyın! Güneş Enerjisi Güneş Enerjisi Sistem Kontrolü Giderek artan çevre kirliliği, küresel iklim değişikliği, enerji kaynaklarının tükenmesi

Detaylı

I S I T M A S T A N D A R T L A R I

I S I T M A S T A N D A R T L A R I I S I T M A S T A N D A R T L A R I TS 2736 16.06.1977 Çıkış Suyu Sıcaklığı 110 C'den Daha Yüksek Kızgın Sulu Isıtma Tesisleri TS 4662 24.12.1985 Gemi Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme Tesisat Projeleri

Detaylı