HASTANE TEMĠZLĠĞĠNDE STANDARTLARA ULAġMAK? DĠRENÇLĠ MĠKROORGANĠZMALAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HASTANE TEMĠZLĠĞĠNDE STANDARTLARA ULAġMAK? DĠRENÇLĠ MĠKROORGANĠZMALAR"

Transkript

1 HASTANE TEMĠZLĠĞĠNDE STANDARTLARA ULAġMAK? DĠRENÇLĠ MĠKROORGANĠZMALAR Uzm. ġebnem ÇAKIN Acıbadem International Hospital Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi 1 Kasım 2013 tarihinde Acıbadem Kadıköy Hastanesi nde yapılan Dirençli Mikroorganizmaların Kontrolü Seminerinde sunuldu.

2 Her ne kadar yüzeylerde potansiyel patojenler birikerek mikrobiyolojik bulaş oluştursalar da bunlar doğrudan hastalara ya da personele enfeksiyon geçişi ile ilgili değildir. Çevresel yüzeylerden hastalara mikroorganizmaların geçişi büyük ölçüde el ile temas yoluyladır. El hijyeni, mikroorganizma transferinin en aza indirilmesinde önemli olduğu kadar sağlık bakımı iliģkili enfeksiyonların bu potansiyel katkılarla oluģmasını azaltmada çevresel yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu esastır.

3 Tıbbi ve cerrahi aletlerin sınıflandırmasında CDC (National Center for Infectious Diseases Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi) Spaulding sınıflandırmasını korur. Spaulding 1968 yılında sağlık alanında kullanılan ve hasta ile temas eden araç ve gereçleri taģıdıkları enfeksiyon riskine göre kritik, yarı kritik ve kritik olmayan malzemeler olmak üzere üç gruba ayırmıştır. Uygulanacak sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemi bu sınıflamaya göre planlanır de CDC Spaulding orijinal sınıflandırmasına ek olarak çevresel yüzeyler kategorisi önermiģtir. Çevresel yüzeyler, hastalığın geçişinde en az risk taşır.

4 Temizlik, herhangi bir dezenfeksiyon veya sterilizasyon işleminin gerekli ilk adımıdır. Toz ve kir taşınabilir çevresel yüzeylere düzenli temizlik yapmak gerekir. Hepsi olmasa da, çoğu genel alanların yüzeyleri su ve sabunla temizlenmelidir ya da yüzeyin özellikleri ve kirlilik derecesine göre deterjan/dezenfektan kullanılmalıdır yılında HICPAC enfeksiyon kontrol merkezi (Healthcare Infection Control Practices Advisoy Committee) (Sağlık Bakımında Enfeksiyon Kontrol Uygulamaları Danışma Komitesi) hastanelerin sağlık hizmeti verilen tüm bölümleri (ayaktan hastaya hizmet veren cerrahi merkezleri, acil bakım merkezleri, klinikler, diyaliz merkezleri, doktor ofisleri ve bakım alanları gibi) için rehberin içeriğini geniģletti.

5 CDC nin son rehberinde hasta bakım tesislerinin çevresel enfeksiyon kontrolü için önerileri vardır. Rehber hava, su veya diğer çevresel öğeler ile iliģkili enfeksiyonları önlemek için kontrol önlemlerini açıklar.

6 Hasta bakım alanlarında temiz bir çevre hastane enfeksiyonlarını önlemede önemli rol oynar. Hasta bakım alanlarında; * Çevredeki insan sayısı, * Aktivite miktarı, * Nem miktarı, * Mikrobik üremeyi destekleyecek materyalin varlığı, * Havada asılı bulunan mikroorganizmaların üreme hızı, * Yüzeylerin yapısı göz önünde bulundurularak temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları yapılır.

7 Çoklu Ġlaca Dirençli Organizmaların Yönetimi VRE ve diğer çoklu ilaca dirençli mikroorganizmaların geçişinde tıbbi malzeme ve yüzeyler gibi çevresel rezervuarların potansiyel rolü çeşitli araştırmalara konu olmuştur. Çevre kültürleri rutin tavsiye edilmese de kontaminasyonu belgelemek için kullanılmıştır.

8 Çoklu ilaca dirençli mikroorganizmalar, sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonunun arttırılması, hasta bakım ünitesinin sadece temizliğine personel atanması ve kritik olmayan tıbbi malzemelerin kullanımı da dahil olmak üzere müdahale edilmesine yol açmıştır. Yapılan araştırmalarda temizlik ve dezenfeksiyon için geliştirilmiş tesis prosedürüne uyumun eksik olduğu da tespit edilmiştir.

9 Çevre kirliliği, hastane enfeksiyonlarına önemli katkı sağlar. (2007) Sağlık hizmeti ile ilişkili MRSA, VRE ve C. difficile gibi patojenler çevresel yüzeylerde günlerce yaşayabilir. Kolonize veya enfekte hasta odalarında sağlık çalışanlarının elleri ya da eldivenleri ile yüzeyler kontamine olarak duyarlı hastalara doğrudan patojen geçişine neden olabilir. Kanıtlar, yüzeylerde geliģmiģ temizleme / dezenfeksiyon uygulamaları ile patojenlerin geçiģinin azaltılabildiğini göstermektedir.

10 (2013) Çoklu ilaç dirençli diğer bakterilere göre A.baumannii nin daha sık yayıldığı görülmüştür. Tüm çoklu ilaç dirençli bakterilerin sağlık çalıģanlarının giysileri ile yayılmasını önlemek için temas önlemlerine uyumun iyileģtirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

11 Çevresel yüzeylerin dezenfeksiyonu hastane enfeksiyon oranlarını etkiler mi? Sistematik bir inceleme (2004) Toplamda 236 bilimsel makale tespit edilmiş. Çalışmaların hiçbiri sadece deterjan ile temizliğe karşı, yüzeylerin rutin dezenfeksiyonunun (özellikle katlar) düşük enfeksiyon oranları ile ilişkisini göstermedi. Dezenfektanlar personel, hastalar ve çevre için bir tehlike teşkil edebilir ve özel güvenlik önlemleri gerektirebilir. Hastane enfeksiyonlarının karmaşık, çok faktörlü doğası göz önüne alındığında, sistematik yüzey dezenfeksiyonunun rolünü araştırmak için iyi tasarlanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.

12 DERLEME (2011) Enfeksiyon kontrolü için etkili bir araç olarak temizliğin rolü dikkate alınır. Temizlik uygulamaları geniş yüzeyler, ekipman ve bina tasarımı göz önüne alındığında, klinik riske göre şekillendirilmelidir. Temizlik için daha az zahmetli uygulamalar her zaman çekici olduğu için, geleneksel temizlik yöntemlerinin unutulması ya da göz ardı edilmesi tehlikesi vardır. Enfeksiyon korkusu hastanelerde gerçek veya muhtemel patojenlerin ortadan kaldırılması için güçlü dezenfektanların kullanımını teşvik etmektedir. Deterjan bazlı temizlik, dezenfektan kullanımına göre daha ucuz ve daha az toksiktir. 21. yüzyılda rutin ve salgın uygulamaları için hastane temizliği daha fazla araştırmayı hak ediyor.

13 Hastane temizlik yöntemlerinin mikrobiyolojik değerlendirilmesi (2007) Hastane hijyeninin hastaneden edinilen enfeksiyonlarla ilişkisi olabilir. Çalışmada 4 hastane temizlik yöntemi (zemin için paspas ve vakum, sprey temizlik ve sulu yıkama, perdeler için buharlı temizlik ) araştırılmıştır: Çevre temizliğinden önce ve sonra toplam canlı sayımını ölçmek ve belirli organizmaları belirlemek için çevre örneklerinde standart bir mikrobiyolojik tarama yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar, temizliğe rağmen zaman zaman çok sayıda patojen bakterilerin var olmasına rağmen tüm zemin temizleme yöntemlerinin genel olarak mikrobiyal yükü azalttığını göstermiştir. Sprey temizlik geleneksel silme ve vakumlamadan daha iyi sonuçlar verdi. Sulu yıkama koagülaz pozitif stafilokok düzeylerini anlamlı ölçüde azalttı ki, rutin yöntemler ile kombinasyonunda, en az bir hafta devam eden bir etki yarattı. Perdenin buharla temizliğinde mikrobiyal sayı azalmış, ancak S.aureus ve diğer potansiyel patojenlerin üzerinde etkisi çok az olmuştur. Bu sonuçlar bir hastanede potansiyel enfeksiyon kontrolünün avantajlarına karşı yöneticilerin farklı temizleme yöntemlerinin maliyetlerini değerlendirmede yardımcı olabilir.

14 (2004) Kontaminasyon, Dezenfeksiyon ve Çapraz-Kolonizasyon: Hastane Yüzeyleri Hastane Enfeksiyonları için Rezervuar mıdır? Çevre temizliği,enfeksiyon kontrol stratejilerinin önemli bir parçasıdır.

15 Summary of nosocomial pathogens and environmental contamination PATOJEN Influenza virüsü Parainfluenza virüsü Norovirüsler Hepatit B virüsü SARS ile ilgili coronavirüs Candida türleri ORGANİZMANIN HAYATTA ÖNERİLEN ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN TİPİ KALMA SÜRESİ GEÇİŞ YOLU Zeminin süpürülmesi ile aerosolizasyon, fomitler üzerinde canlı kalma Pürüzsüz yüzeylerde saat Sağlık çalışanlarının elleri ile Damlacık Giysi ve pürüzsüz yüzeylerde Hastane, otel ve gemilerde kirlenmiş geniş yüzeylerde, aerosolizasyon mümkün Pürüzsüz yüzeylerde 10 saat Giysilerde 6 saat Kanıtlanmamış Temas 14 gün dışkıda, 12 gün halıda Kanıtlanmamış Standart Kanla kontamine olmuş çevre 7 gün Yüzey kirliliği, fekal-oral geçiş yolu, Fomitlerde ve dışkı örneklerinde solunum damlacıkları yolu saat Fomitlerin kirlenmesi Candida albicsns için 3 gün, Candida parapsilosis için 14 gün Clostridium difficile Geniş çevre kirliliği Hastane katlarında 5 ay Pseudomonas aeruginosa Acinetobacter baumannii MRSA Lavabo ve lavabo giderlerinin kirliliği 7 saat Lansetler, EEG elektrodları, sağlık çalışanlarından geçiş DEKONTAMİNASYON İZOLASYON YÖNTEMİ İÇİN ÖNERİLER EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan Standart Giysiler etkilenmez,şüpheli ancak Hava, temas ve kişisel kanıtlanmamış koruyucu ekipmanlar Moleküler epidemiyolojik bulgularla öneriliyor Kirli çevre ve sağlık çalışanların ellerinin kirlilik derecesi arasındaki korelasyon Çevrede bulunan birçok türün çoğu endojendir Standart Temas Temas Geniş çevre kirliliği (İnatçı hastane salgınları) Plastik laminat yüzeylerde 33 gün Birçok türü var Temas Sağlık çalışanlarından çevreyeçevreden Yanık ünitelerinin yoğun Kuruduktan sonra 9 hafta sağlık çalışanlarına kontaminasyonu Plastik laminat yüzeylerde 2 gün yayıldığı kanıtlanmış Temas Hastalarla kontamine olmuş odalardan yayılma riski yüksek, çevreden sağlık çalışanlarına geçiş Temas VRE Geniş çevre kirliliği Bankolarda, tezgahlarda 58 gün %10 soyumhipoklorid solüsyonu veya diğer germisidler EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan Hipoklorid tabanlı (sporisidal) ürünler EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan EPA onaylı standart dezenfektan veya deterjan+dezenfektan Weinstein R A, and Hota B Clin Infect Dis. 2004;39: by the Infectious Diseases Society of America

16 Kontaminasyon Riski Açısından Hastane Bölümleri 1. Bölge: İdari bölümler, sekreterlik odaları, hasta ile doğrudan teması olmayan bölümler. Sadece deterjanlı su ile temizlik ortamda bulunan mikroorganizmaların %80 inin uzaklaştırılmasını sağlar. 2. Bölge: Enfeksiyonu olmayan ve enfeksiyona eğilimi yüksek olmayan hastaların yattığı bölümler. 3. Bölge: Enfeksiyonlu hastaların yattığı bölümler. 4. Bölge: Enfeksiyona eğilimi yüksek hastaların yattığı bölümler (Genel yoğun bakım, hemodiyaliz, yanık ünitesi, vb). 5. Bölge: Ameliyathaneler. Birinci ve ikinci bölgeler düşük düzeyde kontaminasyon riski taşır. 3, 4 ve 5. bölgelerde ise yoğun bir kontaminasyon riski vardır. Bu nedenle uygulanacak temizlik işlemleri 1 ve 2. bölgedeki alandan farklıdır.

17 DÜġÜK DÜZEY KONTAMĠNASYON RĠSKĠ OLAN ALANLARDA TEMĠZLĠK VE DEZENFEKSĠYON STRATEJĠLERĠ EPA (U. S. Environmental Protection Agency) onaylı ürünler tercih edilmeli, üretici talimatlarına uygun kullanılmalıdır. (IC) Yüksek düzey dezenfektanlar düşük düzey dezenfeksiyon gerektiren aletler için kullanılmamalı, alet dezenfektanları da yüzey dezenfektanı olarak kullanılmamalıdır. (IC) Geniş yüzeylerin dezenfeksiyonunda alkol kullanılmamalıdır. (Kategori II) Nonkritik yüzeylerde uygun bariyer önlemleri kullanılmalıdır; 1) Hasta bakımı sırasında, 2) Kan veya vücut maddeleri ile bulaşma olasılığı yüksek olduğunda ya da 3) Temizlikte zorlanıldığında (bilgisayar klavyeleri gibi) çoğu kez eldivenli ellerle çalışılmalıdır. (Kategori II)

18 Hasta olmayan alanlarda yüzey temizliği için deterjan ve su yeterlidir (İdari ofisler gibi). (Kategori II) Az dokunulan genel yüzeylere göre sık dokunulan (kapı kolları, yatak kenarları, elektrik düğmeleri ve hasta odasının tuvalet çevre ve yüzeyleri gibi) yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu daha sık programlanmalıdır. (Kategori II) Hasta bakım alanlarındaki duvarlar, perdeler, güneşlikler gözle görünür kirlenme görüldüğünde temizlenmelidir. (Kategori II) Temizlik personeli için risk değerlendirmesi yapılarak uygun temizleme ve dezenfeksiyon programı oluşturulmalıdır; Rutin hasta bakım alanlarındaki seyrek el temasına maruz kalan yatay yüzeyler (örn: pencere kenarları/denizlikleri ve sert zemin kaplamaları) Düzenli şekilde, Kirlenme veya sıçrama olduğu zaman, Hasta taburcu olduğu zaman temizlenmelidir.

19 Hasta bakım alanlarında dezenfektan foglama (sisleme) yapılmaz. (IB) Geniş yüzeylerin temizliğinde hasta bakım alanlarına toz yayan, aerosol veya sis oluşturan yöntemler tercih edilmemelidir. (IB) Solüsyonların, bezlerin ve mopların verimli kullanılması için uygun prosedürler izlenmelidir. (Kovadaki çözeltiler temizliğe baģlar baģlamaz kontamine hale gelir ve temizliğe devam edilmesi halinde her yeni temizlenen yüzeylere daha fazla mikroorganizma taģınmasına neden olur.) (Kategori II) 1. Temizlik solüsyonları gerektiğinde veya günlük hazırlanmalı, kurumun talimat ve prosedürlerine uygun olarak sık sık yeni solüsyonla değiştirilmelidir. (Kategori II) 2. Her gün başında ya da kan ve vücut maddelerinin büyük sızıntılarının temizliğinden sonra kurumun politikasına göre mop başlıkları değiştirilmelidir. (Kategori II) 3. Kullanıldıktan sonra bez ve mopların temizlenmesi ve tekrar kullanılmadan önce kuruması beklenmelidir ya da tek kullanımlık bez ve moplar kullanılmalıdır. (Kategori II)

20

21 Antibiyotikler gibi dezenfektanlar da direnç geliştirebilirler. Dezenfektanların yetersizliğine artan tolerans veya azalmış duyarlılık demek daha doğru olur. VRE ve MRSA gibi ajanlara bazı antiseptik ve dezenfektanların inhibe edici güçlerinin az olduğu bilinmektedir.

22 Klavuza göre; Kritik Olmayan Yüzeylerde Dezenfektan Kullanma Gerekçeleri: VRE, MRSA, virüsler gibi epidemiyolojik olarak önemli mikroorganizmaların geçişinde yüzeyler katkıda bulunabilir. Kan ve diğer potansiyel bulaşıcı madde ile kirlenmiş yüzeyler için dezenfektanlar gereklidir. Dezenfektanlar mikrobiyal yükü azaltan deterjanlardan daha etkilidir. Kontamine olmuş deterjanlar hasta çevresinin kontamine olmasına neden olabilir. Kritik olmayan ekipman ve yüzeylerin dezenfeksiyonu CDC tarafından izolasyonda olan hastalar için önerilmiştir. Zemin, ekipman ve nonkritik malzemelerin dekontaminasyonu için tek bir ürün kullanılması avantajlıdır.

23 YOĞUN KONTAMĠNASYON RĠSKĠ OLAN ALANLARDA TEMĠZLĠK VE DEZENFEKSĠYON STRATEJĠLERĠ Gün ya da gecenin son cerrahi girişiminden sonra operasyon odası zeminlerine ıslak vakum ya da tek kullanımlık mopla EPA onaylı bir hastane dezenfektanı uygulanır. (IB) İzolasyon odaları ve operasyon odaları girişlerinde yapışkan paspas kullanılmamalıdır. (IB) İmmünsuprese hastaların bakım alanlarında uygun toz alma metodları kullanılmalıdır. (*EPA onaylı bir hastane deterjan/dezenfektanıyla günlük nemlendirilecek bir bezle yatay yüzeylerin nemli tozu alınır. * Toz dağıtan yöntemlerden kaçınılır.) (IB) Riskli hastaların kullandığı alanlar için bakımı iyi yapılmış ve hepa filtreli emişi olan elektrik süpürgesi kullanılmalıdır. (IB) Havadaki toza maruz kalmayı en aza indirmek için koridor zeminlerini süpürürken cila ve parlatma yaparken immünsuprese hasta odalarının kapıları kapalı olmalıdır. (IB)

24 Neonatal yoğun bakım ve yenidoğan ünitelerinin çevre zeminlerinde düşük ya da orta düzey dezenfeksiyon uygulanırken EPA nın önerdiği güvenlik önerileri ve üretici talimatlarına uygun kullanılan dezenfektanların atıklarıyla yenidoğanın gereksiz teması önlenmelidir. (IB IC) 1. Küvöz veya beģikte bebek olduğu sürece kimyasal maddelerle dezenfeksiyon yapılmamalıdır. (IB) 2. Dezenfektan teması olan yüzeyler su ile durulanmalıdır. (IB) Neonatal yoğun bakımda fenolik dezenfektan kullanılmaz, kullanılacağı zaman da önceden hazırlanmış formülasyonlar ya da üreticinin önerileri ile hazırlanmış konsantrasyondaki solüsyonlar kullanılmalıdır. (IB IC)

25 KAN VE VÜCUT SIVISI DÖKÜLEN ALANLARIN TEMĠZLENMESĠ Kan ya da diğer potansiyel enfeksiyon materyalleri döküldüğünde hemen temizlenmeli ve dekontamine edilmelidir. (IB IC) Koruyucu eldiven ve bu görev için uygun diğer kişisel korunma önlemleri kullanılmalıdır. (IC) Kan ve vücut sıvıları geniş bir alana dökülmüşse emici özelliği olan tek kullanımlık bir malzeme ile temizlenmeli ve tanımlı konteynırlara atılabilir temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. (IC) Dezenfektanla makul oranda nemlendirilmiş kağıt havlu veya bir bez ile alanın silinmesi ve yüzeyin kuruması sağlanmalıdır (Uygun temas süresi). (IC) Atıkların tamamı enfeksiyöz atık kabul edilmelidir. İşlem sonrası eller yıkanmalıdır.

26 Kan ve diğer vücut sıvılarının döküntülerinin dekontaminasyonunda hastane dezenfektanı olarak EPA onaylı tüberkülozidal etkisi, özellikle HBV ya da HIV için etkili olduğu açıklanmış germisidler kullanılmalıdır. (IC) EPA tarafından sodyumhipoklorid önerilir fakat bu ürün yoksa eşdeğer bir ürün kullanılabilir. Hasta bakım alanlarında kan ya da vücut sıvısından birinin döküntüsü temizlendikten sonra düzgün yüzeyin dekontaminasyonunda 1:100 dilüsyon ( ppm klor) uygulanır. (IB) Kan ya da vücut sıvısının geniş döküntüleri oluşmuşsa ya da laboratuarda oluşan kan veya kültür döküntüleri varsa mikroorganizma öldürücü temizlikten önce 1:10 ölçüde klor (5,000--6,150 ppm klor) kullanılır. (IB)

27 HALILAR VE KUMAġ MOBĠLYALAR Yanık bakım üniteleri, operasyon odaları, laboratuarlar, yoğun bakım üniteleri gibi dökülmelerin olası olduğu ya da yoğun hareketlilik olan hasta bakım alanlarında halı kullanımından kaçınılmalıdır. (IB) Halı üzerine dökülmelerin yönetimi sağlanmalıdır; Kan ve vücut sıvısı döküntüleri hemen temizlenmeli, (IC) Halı kaplı alanlar kan, vücut sıvısı veya vücut maddeleri ile kontamine olursa halı kaldırılmalıdır. (IC) Aerosol üretimini en aza indiren ve hiç kalıntı bırakmayan bir metod kullanılarak, halıların kapsamlı temizliği için kurum politikası belirlenmelidir. (Kategori II) Bakımları iyi yapılmış ekipmanlar kullanılmalı, elektrik süpürgesi ile halılar vakumlanarak, toz dağılımı en aza indirgenmelidir. (Kategori II)

28 Mantar oluşumunu önlemek için halılar iyice kurutulmalı, 72 saatten fazla nemli kalanlar yenisiyle değiştirilmeli. (IB) Yatan hasta bakım alanlarının veya sağlık tesisinin, genel alanlarındaki halılar için rutin fungisidal veya bakterisidal uygulamalar ile ilgili yöntemler önerilmez. (ÇözümlenmemiĢ sorun) İmmunsuprese hastaların bakım alanlarındaki hasta odaları ve koridorlarında halı kullanılmaz. (IB) Vücut maddelerinin bulaşma potansiyelinin yüksek olduğu alanlarda ve yüksek riskli hastaların bakım alanlarında kumaş döşemeli mobilya ve eşyalardan kaçınılmalıdır. (Kategori II) Genel yatan hasta bakım alanlarında kumaş döşemeli mobilya ve eşya kullanılıp kullanılmamasına yönelik herhangi bir öneri yoktur. (ÇözümlenmemiĢ sorun) Kumaş döşemeli mobilyalar iyi korunmalı. (Kategori II) Yırtılmış-delinmiş döşemeler tamir edilerek yüzey bütünlüğü sağlanmalı. (Kategori II) Eğer hasta odasındaki döşemeli mobilyalarda görünür kiri veya vücut maddeleriyle bulaşmayı gidermek için temizlemek gerekiyorsa, kirin yapısına ve döşemenin tipine uygun olarak temizlenmesi için, bu mobilyalar hasta bakım alanından çıkarılabilir. (Kategori II)

29 HASTA BAKIM ALANINDAKĠ ÇĠÇEKLER VE BĠTKĠLER İmmunsuprese hastalar için alanlarda çiçek ve saksı bitkilerinin kısıtlanmasına gerek yoktur. (Kategori II) Çiçek ve saksı bitkilerinin bakımını hasta bakımıyla doğrudan ilgisi olmayan personel yapmalıdır. (Kategori II) Eğer hasta bakımı ile uğraşan personelin bitki ve çiçeklere de bakım vermesi kaçınılmazsa, saksı bitkileri ve çiçekler elleneceği zaman talimatlara uygun eldiven kullanılmalı ve eldiven çıkarıldığında el hijyeni sağlanmalıdır. (Kategori II) Yatarak tedavi gören immunsuprese hastaların odalarında saksı bitkilerine, taze veya kurutulmuş çiçeklere izin verilmemelidir. (Kategori II)

30 PEST (ZARARLI) KONTROLÜ Öncelikli olarak mutfaklar, kafeteryalar, çamaşırhaneler, merkezi sterilizasyon üniteleri, operasyon odaları, depolar, inşaat alanları ve diğer böceklenmeye eğilimli alanlar için pest kontrol stratejileri geliştirilmelidir. (Kategori II) Dışa açılan pencereleri bir bariyer ile korumak, koruyucuyu da sağlam tutmak gerekir. (IB) Pest kontrol yapan kişi akredite olmuş bir kurumdan gelmeli ve kontratlı olmalıdır. (Kategori II) Laboratuar örneklerinin depolanması için konteynırlar olmalıdır. (Kategori II)

31 ÇAMAġIRLAR VE YATAK YAPIMI ĠĢverenin Sorumlulukları İşveren kan ve diğer enfeksiyöz maddelerle kontamine olmuş koruyucu giysilerin ve üniformaların temizlenmesini sağlamalıdır. (IC) ÇamaĢırhane Tesisleri ve Ekipmanları ** Kontamine çamaşırların bulunduğu yerin temiz çamaşırlara göre negatif basınçlı olması sağlanmalıdır. (IC) ** Çamaşırhane alanının el yıkama için gerekli malzeme, yapı ve gereçlere sahip olması gerekir. (IC) ** Çamaşırhane ekipmanı üretici firmanın talimatlarına uygun olarak kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir. (Kategori II) ** Çamaşırların yıkanma işlemi bittikten sonra makinede ıslak şekilde bırakılmamalıdır. (Kategori II) ** Eğer yıkama ve kurutma uygun bir şekilde yapılıyor ve gözle görünür kirler yıkanmadan önce uygun şekilde uzaklaştırılıyorsa çamaşır yıkama ve kurutma makinelerinin dezenfeksiyonuna ihtiyaç yoktur. (Kategori II)

32 Kirli (Kontamine) ÇamaĢırların Toplanması Kontamine çamaşırların (yatak örtüleri, giysiler gibi) toplanırken havanın, yüzeylerin ve insanların korunması için silkelenmemesine özen gösterilmelidir. (IC) Kontamine çamaşırların, toplandığı yerde uygun bir araç veya torbaya konmaları sağlanmalıdır. (IC) Kontamine çamaşırların hasta bakım alanlarında ayrılma işlemleri yapılmamalıdır. (IC) Kan veya vücut sekresyonları ile kontamine olan çamaşırların konulduğu torba veya çantaların sızdırmaz olması gerekmektedir. (IC) Kontamine çamaşırların konulduğu torbaların etiket veya renk kodlu işaretlerle belirlenmesi gerekmektedir. (IC) Çapraz kontaminasyon olasılığını en aza indirmek için standart önlemlere uyarak eldiven, önlük gibi kişisel korunma malzemeleri kullanılmalıdır. (IB)

33 Eğer çamaşırların taşınması için taşıma bantlarıasansörler-bacalar kullanılıyorsa bunların kullanımının ve bakımlarının kirli çamaşırlardan kontamine materyalin yayılmamasını sağlayacak şekilde yapılması sağlanmalıdır. (IC) Kirli çamaşır torbaları taşınma ünitesine konmadan kapalı oldukları kontrol edilmeli. (Kategori II) Taşınan bütün kontamine malzeme ve çamaşırların uygun şekilde torbalara konulduğu kontrol edilmelidir. (Kategori II) Çamaşırların çamaşırhaneye ne zaman götürüleceği konusunda hastane talimatı oluşturulmalıdır. (Kategori II)

34 ÇamaĢırhane Süreci Sıcak su ile yıkama uygulanacak ise deterjan kullanılarak > 71ºC de ve > 25 dakikadan daha uzun süreli yıkanmalıdır. (IC) Evde hasta bakım üniteleri için, yıkama süresi ve kullanılacak suyun sıcaklığı konusunda herhangi bir öneri bulunmamaktadır. (ÇözümlenmemiĢ sorun) Yıkanacak malzeme/çamaşıra uygun yıkama talimatı ve gereçler kullanılmalıdır. (Kategori II) Eğer düşük ısıda (<70 º C ) yıkama yapılacaksa uygun kimyasal maddeler kullanılmalıdır. (Kategori II) Temiz çamaşırların paketlenmesi, taşınması ve depolanmasında kirlenmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. (Kategori II)

35

36 GĠYSĠ VE ÖRTÜLERDEN ÖRNEK ALMA Temiz çamaşırlardan rutin örnek alınmamalıdır. (IB) Salgın araştırmalarında epidemiyolojik kanıt olması açısından giysi ve örtülerin hastalık geçişindeki rolünü belirlemek amacıyla mikrobiyolojik analiz için örnek alınır. (IB)

37 ÖZEL DURUMLAR Yatan hastaların sterilite gerektiren durumları için steril örtüler, cerrahi örtüler ve önlükler kullanın. (IB) Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde steril olmayan hijyenik olarak temizlenmiş giysi ve örtüler kullanın. (IB) Standart yatak takımları ve kumaş ürünler yerine antimikrobiyal minderler, örtüler kullanılacağı zaman dikkat edilmelidir. (Kategori II) Dayanıklı tüketim mallarına karşı tek kullanımlık giysi ve örtülerin kullanımı konusunda herhangi bir öneri bulunmamaktadır. (ÇözümlenmemiĢ sorun) Temas izolasyonunda bulunan hasta odasına tek kullanımlık ekipman temin edilememişse, kullanım sonrası hasta bakım ekipmanları dezenfekte edilmelidir. (IB)

38 YATAK VE YASTIKLAR Özellikle yanık ünitelerinde yataklar kuru tutulmalı, ıslak kalmış ve lekeli ise atılmalıdır. (IB) Yatak ve yastık kılıflarının bütünlüğü korunmalıdır. (Kategori II) Yatak ve yastık örtüleri yırtılmışsa yenileri ile değiştirilmelidir. (Kategori II) İğneler yatağa batırılmamalıdır. (Kategori II) Islaklığa dayanıklı yatak örtülerinin hastaların kullanımı arasında temizlik ve dezenfeksiyonunda EPA onaylı ürünler kullanılmalıdır. (IB) Kullanılan yatak örtüleri kumaş ise bunlar değiştirilip yıkanarak hastalara kullanılmalıdır. (IB) Hasta değişimleri arasında veya vücut sekresyonları ile kontamine olmuş yastık ve yastık örtüleri eğer yıkanabiliyorsa sıcak suda yıkanmalıdır. (IB)

39 Buz makinelerinin, üretici talimatlarına uyularak, düzenli aralıklarla temizlik ve dezenfeksiyonu yapılır. Temizlik ve dezenfeksiyonda EPA onaylı ürün kullanılmalıdır. Buz makineleri uzun süre kullanılmadıysa kullanım öncesi temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmalı, sonra kullanılmalıdır. Buza direkt elle temas edilmez. Öncesinde eller yıkanır. Kürek ile alınması sağlanır. Kürek buz makinası içinde bırakılmaz. Temiz bir alanda saklanır. Whirlpool banyolarının ve girdaplarının suyu 2-5 ppm klor içermelidir.kullanım sonrası tümüyle temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır. Her hastadan sonra whirlpool kazanı boşaltılır. Kazan yüzeyinin hijyeni için 140 ppm'lik klor konsantrasyonu gereklidir. Oluşturulan karışım ile kazan yüzeyi silinir ve kurulanır. Hidroterapi seansları sırasında kimyasal ajan kullanılması önerilmez.

40 Oyuncaklar; peluş olmayan, tüysüz oyuncaklar bulundurulmalı, yumuşak plastik yapıda, boyaları çıkmayan, yıkanabilen ve ufak parçalara ayrılmayan oyuncaklar tercih edilmelidir. Kırık, tamiri mümkün olmayan, temizlenemeyen oyuncaklar atılarak imha edilmelidir. Hastanede bulunduğu sürede oyuncakların hastaya özel olması sağlanmalı, oyuncaklar başka hastaya verilmeden önce temizlik ve dezenfeksiyon işlemi yapılmalıdır. Oyuncakların her gün dezenfeksiyonu, temizliği yapılmalı ve kaydedilmelidir. Yıkanabilen oyuncaklar sıcak su ve sabun ile yıkanmalı veya alkol bazlı yer yüzey dezenfektanı ile dezenfekte edilmelidir.

41 Management of Multidrug-Resistant Organisms In Healthcare Settings e göre; Çoklu ilaca dirençli mikroorganizmaların insidansı veya prevalansı rutin kontrol önlemlerinin kullanılmasına rağmen azalmıyorsa, ya da sağlık tesisi veya ünite içinde epidemiyolojik olarak önemli bir çoklu ilaca dirençli mikroorganizma (örneğin, VRE, MRSA, VISA, VRSA, MDR- GNB) ile ilgili ilk vaka veya salgın tanımlanırsa, hedefteki çoklu ilaca dirençli mikroorganizma enfeksiyon ve kolonizasyon sıklığı izlenmeye devam edilmeli; oranlar azaltılamıyorsa çoklu ilaca dirençli mikroorganizmanın geçiģini azaltmak için ek müdahaleler uygulanmalıdır.

42 Kritik olmayan ekipmanlar hastaya özel kullanılmalıdır. (IB) Çoklu antibiyotik dirençli mikroorganizmaların yoğunlaştığı alanlarda ya da kontrolü hedeflenen alanlarda çalışanların eğitimlerinin güçlendirilmesi gerekir. Uygun çevre temizliği ve dezenfeksiyonunun tutarlılığını arttırmayı hedeflediğiniz hasta bakım alanları için özel personel seçebilirsiniz. (IB) Hastanın ve sağlık çalışanlarının temasının muhtemel olduğu, hastaya yakın yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu sürekli sağlanmalıdır (yatak kenarlıkları, arabalar, komodin, kapı kolları, musluk kolları gibi). (IB) Sadece epidemiyolojik bulaş düşünüldüğünde çevre kültürü alınmalıdır (örneğin; yüzeyler, ortak ekipmanlar). (IB) Çevre bulaşının önlenmesinde uygulanan tüm çabalara karşın başarısız olunduysa yoğun temizlik için birim boşaltılabilir. (Kategori II)

43 Kaynak; 1. Guidelines for Environmental Infection Control in Health-Care Facilities; Recommendations and Reports. (2003). 52(RR10); Management of Multidrug-Resistant Organisms In Healthcare Settings. (2006) Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities. (2008) 28-30, 83-90, Morgan D.J, Rogawski E, Thom K.A, Johnson J.K, Perencevich E.N, Shardell M, Leekha S, Harris A.D. (2013). Transfer of Multidrug-Resistant Bacteria to Healthcare Workers Gloves And Gowns After Patient Contact Increases With Environmental Contamination. (Erişim tarihi: ) 5. Dancer S.J. (2011). Hospital Cleaning in The 21st Century. Eur J Clin Microbial Infect Dis. 30: Boyce J.M. (2007). Environmental Contamination Makes an Important Contribution To Hospital Infection. Journal of Hospital Infection. 65, White L.F, Dancer S.J, Robertson C. (2007). A Microbiological Evaluation Of Hospital Cleaning Methods. International Journal of Environmental Health Research. 17(4): Hota B. (2004). Contamination, Disinfection, and Cross-Colonization: Are Hospital Surfaces Reservoirs for Nosocomial Infection? Health Care Epidemiology. Clinical Infectious Disease. 39:

44 TEŞEKKÜR EDERİM...

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI SDÜDHF/TBH/TLM/62/YT-13.01.2015/REVNO-00 1. AMAÇ 1.1. Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 24 Mart 2015 Sürveyans HIV önlenmesi Uygun antibiyotik kullanımı Hastane temizliği Dezenfeksiyon uygulamaları Enfeksiyon kontrolü İzolasyon

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi Doküman No:ENF.TL.58 Yayın Tarihi: 20.09.2011 Revizyon Tarihi: 01.04.2013 Revizyon No: 01 Sayfa: 1 / 5 AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek servisteki hasta ve çalışanlara

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ. FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

HASTANE TEMİZLİĞİ. FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi HASTANE TEMİZLİĞİ FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak

Detaylı

E.HASTANE TEMİZLİĞİ PROSEDÜRÜ

E.HASTANE TEMİZLİĞİ PROSEDÜRÜ E.HASTANE TEMİZLİĞİ PROSEDÜRÜ HASTANE TEMİZLİĞİ PROSEDÜRÜ 1. 2. 3. AMAÇ: Hastanenin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır. KAPSAM: Hastanemizin tüm risk alanlarını kapsar. SORUMLULAR:

Detaylı

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir.

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1- GENEL BİLGİLER 1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1.2- KAPSAM Bu plan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Sayfa No 1 / 5 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane

Detaylı

Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları

Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları Doç. Dr. Zeliha KOÇAK TUFAN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.08 YAYINLAMA TARİHİ: 24.06.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05

Detaylı

EĞİTİM. Kuş Gribi ve Korunma. Kümesler? Avian Influenza Virus. Korunma Önlemleri? Dayanıklılık??? Kümesler 1

EĞİTİM. Kuş Gribi ve Korunma. Kümesler? Avian Influenza Virus. Korunma Önlemleri? Dayanıklılık??? Kümesler 1 Kuş Gribi ve Korunma Dr.Gaye USLUER Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Avian Influenza Virus Orthomyxoviridae Hemaglütinin, Nöraminidaz H5

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

Hastane Temizliği Talimatı

Hastane Temizliği Talimatı 1. AMAÇ Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm birimleri kapsar. 3. TANIMLAR temizliğinin doğru ve etkin Çok Yüksek Riskli

Detaylı

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI

İZOLASYON ve DEZENFEKSİYON TAKİP TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle ekte veya kolonize hastalardan sağlık kurumundaki diğer hastalara, sağlık personeline

Detaylı

Acinetobacter Salgını Kontrolü. 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ

Acinetobacter Salgını Kontrolü. 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ Acinetobacter Salgını Kontrolü 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ Acinetobacter baumannii Hastalarda kolonize olarak ciddi enfeksiyonlara, septik şoka ve ölümlere yol açan nonfermentatif, gram-negatif

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.05 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 AY/YIL:

Detaylı

1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir.

1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir. SAYFA No. Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir. 2. KAPSAM: Hastanedeki tüm çalışanlar, hastalar, hasta refakatçıları

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir YER: İZOLASYON ve NOTRÖPENİK HASTA ODASI YÜKSEK RİSKLİ ALAN GÜNLÜK HAFTALIK AYLIK Tuvalet hariç bütün ıslak alanlar: Sarı Yoğun Bakım, Laboratuvar Alanları, İzolasyon Odası, Ameliyathane :Beyaz 1-Tuvaletler

Detaylı

Hastane Akreditasyonu ve lanmış

Hastane Akreditasyonu ve lanmış Hastane Akreditasyonu ve İmmün Sistemi Baskılanm lanmış Hasta Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Hastane Akreditasyonu

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI Dok No: ENF.TL.10 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: Hastanedeki bölümlerin risk durumuna göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir.

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR

YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK PLANI DÖK.KODU: YÖN.PLN.024 YAYIN TARİHİ: 11,11,2011 REVİZE NO:67 REVİZE TARİHİ: 02/06/2014 SAYFA:1/1 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ

Detaylı

GENEL TEMİZLİK KURALLARI TALİMATI

GENEL TEMİZLİK KURALLARI TALİMATI SAYFA NO 1/6 1.AMAÇ VE KAPSAM: Hastane ortamında, endemik hastane enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek. Hastanede bulunan tüm birimleri ve çalışan herkesi kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK: Çevre temizliği

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa No 9/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSK DÜZEYLERİ YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANELER STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları) YOĞUN

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır.

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır. 2. KAPSAM:Hastanemizin tüm alanlarını kapsar. 3. KISALTMALAR: EKH:Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi 4. TANIMLAR: 4.1.Düşük

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU STERİLİZASYON HİZMETLERİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu

Detaylı

ENDOSKOPİ ÜNİTELERİNDE HİJYEN ve ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ NASIL OLMALI?

ENDOSKOPİ ÜNİTELERİNDE HİJYEN ve ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ NASIL OLMALI? ENDOSKOPİ ÜNİTELERİNDE HİJYEN ve ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ NASIL OLMALI? Endoskopik aletlerin kompleks yapıları, temizlik ve dezenfeksiyon/sterilizasyon sırasında kullanılacak yöntem ve ajanları özel kılmaktadır.

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

ENDOSKOPİDE CİHAZ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR? Hem. Sena DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 25 Kasım 2013

ENDOSKOPİDE CİHAZ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR? Hem. Sena DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 25 Kasım 2013 ENDOSKOPİDE CİHAZ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR? Hem. Sena DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi, Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 25 Kasım 2013 Sunu Planı Tanımlar Endoskopide Enfeksiyon Geçişi Endoskopun

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa 1 / 7 ZAMANI KURALLARI MALZEMELERİ YÜKSEK YOĞUN BAKIM VE İZOLASYON ODALARI AMELİYATHANE Günde iki defa (her ameliyat öncesi ilgili ameliyat odası temizlenir Tuvalet temizliği günde iki defa yapıldıktan

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI KOD:TL.18 YAY.TAR:10.10.2011 REV.TAR:25.02.2013 REV.NO:01 SAYFA :1 / 6 1. AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SÇ.PL.01 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/5 SIRA NO ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA PERİ- YOD İZLEME YÖNTEMİ Her doktor ve hemşire Odasında el hijyeni Malzemeleri (alkol bazlı

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

1. Hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin kontamine. elleri. 2. Hastalara bakım veren kişilerin giysilerinin kontamine

1. Hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin kontamine. elleri. 2. Hastalara bakım veren kişilerin giysilerinin kontamine SORUN MİKROORGANİZMALAR VE DAS YÖNTEMİ Nezahat GÜRLER İstanbul Tıp Fakültesi. Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Çapa- İSTANBUL Metisilin dirençli S.aureus Vankomisin dirençli enterokoklar

Detaylı

Çamaşırhane ve Enfeksiyon Kontrolü

Çamaşırhane ve Enfeksiyon Kontrolü Çamaşırhane ve Enfeksiyon Kontrolü Dr. Güven ÇELEBİ ZKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 31 Mart 2010, Antalya Amaç Hastanede kullanılan tüm tekstil ürünlerinin temizlenmek

Detaylı

1. AMAÇ: Hastanemizde temizliğin etkin yapılmasını sağlayarak olası komplikasyonları önlemek.

1. AMAÇ: Hastanemizde temizliğin etkin yapılmasını sağlayarak olası komplikasyonları önlemek. 1. AMAÇ: Hastanemizde temizliğin etkin yapılmasını sağlayarak olası komplikasyonları önlemek. 2. KAPSAM: Bu talimat KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde; bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK TALİMATLARI

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK TALİMATLARI 1.AMAÇ Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm birimleri, temizlik ve yemek şirketini kapsar 3.TANIMLAR

Detaylı

TEMİZLİK / HASTANE TEMİZLİĞİ. İnsan hayatında gereklilikten öte temel bir ihtiyaç, Hastane temizliği ise bir zorunluluktur.

TEMİZLİK / HASTANE TEMİZLİĞİ. İnsan hayatında gereklilikten öte temel bir ihtiyaç, Hastane temizliği ise bir zorunluluktur. TEMİZLİK / HASTANE TEMİZLİĞİ İnsan hayatında gereklilikten öte temel bir ihtiyaç, Hastane temizliği ise bir zorunluluktur. Dilek ZENCİROĞLU VKV Amerikan Hastanesi Eğitim Hemşiresi 1 2 HASTANE TEMİZLİĞİ

Detaylı

1. Eczane temizliği o bölümde çalışan temizlik personeli tarafından yapılmalıdır.

1. Eczane temizliği o bölümde çalışan temizlik personeli tarafından yapılmalıdır. ECZANE TEMİZLİK TALİMATI KODU:OH.TL.11 YAYINLANMA TARİHİ:02.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:07 1.AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik eczanede uyulması

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV),

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

HASTANE YER VE YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ PLANI

HASTANE YER VE YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ PLANI Sayfa No: 10/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR ACİL SERVİS KLİNİKLER

Detaylı

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET EL HİJYENİ EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ TIBBİ ALET GÜNÜMÜZDE NOZOKOMĐAL ENFEKSĐYONLARIN ÖNLENMESĐNDE EN ÖNEMLĐ TEK PROSEDÜR EL YIKAMADIR* EL YIKAMA El Florasi Kalici flora (koagülaz negatif stafilokok, difteroid,

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RİSK DÜZEYİNE GÖRE TEMİZLİK PLANI

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RİSK DÜZEYİNE GÖRE TEMİZLİK PLANI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI En çok kullandiginiz tibbi alet EL YIKAMA ÖNCE BURUN MU? ELLERINIZI GÜN IÇINDE FARKLI AMAÇLAR IÇIN KULLANIRSINIZ ELLER NE ZAMAN YIKANMALI? AMERIKAN HASTALIK KONTROL MERKEZI

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ TEMİZLİK PLANI KOD YÖN.PL.07 YAY.TR. OCAK 2013 REV TR. TEMMUZ 2014 REV NO 01 SYF NO 1/4

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ TEMİZLİK PLANI KOD YÖN.PL.07 YAY.TR. OCAK 2013 REV TR. TEMMUZ 2014 REV NO 01 SYF NO 1/4 YÜKSEK RİSKLİ ALAN ORTA RİSKLİ ALAN DÜŞÜK RİSKLİ ALAN DİŞ PRETEZ LABORATUARI RÖNTGEN TUVALETLER ENTEGRE KLİNİKLER MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK UYGULAMALARI İDARİ BİRİMLER HASTA

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 12.03.2014 Madde 5.2 talimata eklenerek, kemoterapi tedavisi 01 alan hastaların vücut sıvılarına maruz kalınması halinde alınacak önlemler tariflendi.

Detaylı

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GENEL TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GENEL TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI DOKÜMAN NO: TY-TL-1 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 8 1. AMAÇ: Diş hekimliği bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması, temizliğinin doğru ve etkin yapılması

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI 1-RİSKLER HASTANE TEMİZLİK PLANI YÖN.PL.01 15.02.2013 11.07.2013 01 1/14 YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR - AMELİYATHANELER - STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları)

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

Doküman No: YÖN.PL.02 Yayın Tarihi: 06.08.2013 Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: 0 Sayfa No: 1/7 GENEL TEMİZLİK KURALI:

Doküman No: YÖN.PL.02 Yayın Tarihi: 06.08.2013 Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: 0 Sayfa No: 1/7 GENEL TEMİZLİK KURALI: Sayfa No: 1/7 GENEL TEMİZLİK KURALI: 1. Yüzey dezenfektanı olarak 1/100 lük çamaşır suyu hazırlanmalıdır.(1lt suya 10cc çamaşır suyu) 2. Kan ve vücut sıvılarının temas ettiği yüzeylerin temizliğinde 1/10

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI Sayfa No 1/9 1. AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla uyulması gereken temizlik kurallarını

Detaylı

09.02.2015. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon

09.02.2015. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma 32.Hafta ( 04 08 / 05 / 2015 ) YANIK ÜNİTELERİNDE DEZENFEKSİYON Slayt No: 56 Hasta yatakları ve örtülerinin temizliğine dikkat edilmeli, Her hastadan sonra hidroterapi cihazında

Detaylı

RİSK DÜZEYLERİNE GÖRE BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI

RİSK DÜZEYLERİNE GÖRE BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI Sayfa No 1 / 9 YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANE VE STERİL DESTEK ALANLARI MERKEZİ STERİLİZASYON VE STERİL DESTEK ALANLARI PROTEZ LABORATUARI AĞIZ,DİŞ, ÇENE HASTALIKLARI

Detaylı

EL HİJYENİ TALİMATI REVİZYON DURUMU

EL HİJYENİ TALİMATI REVİZYON DURUMU REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 18.08.2014 Madde 5.2 de hasta ve yakınlarına el hijyeni ile 01 ilgili eğitim verilmesi tariflendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol

Detaylı

Gıda Servislerinde Enfeksiyon Kontrol Talimatı

Gıda Servislerinde Enfeksiyon Kontrol Talimatı 1. AMAÇ Hastane içerisinde tüketilen gıdaların hijyen kurallarına uygun şekilde hazırlanması, muhafazası ve dağıtımının sağlanması; bu hususlarla ilgili ortam, araç-gereç ve personelin sahip olması gereken

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ GENEL TEMİZLİK TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ GENEL TEMİZLİK TALİMATI 1 / 8 1. AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 2. KAPSAM: Hastanenin tüm birimlerinde uyulması gereken temizlik faaliyetlerini

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler Dekontaminasyon Manuel Dekontaminasyon Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TEMİZLİK TALİMATI

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TEMİZLİK TALİMATI Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ:Fakülte'de bulunan bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir. 2.KAPSAM: Tüm birimleri kapsar. 3.TANIMLAR:

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker EL YIKAMA Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker El Yıkama-tarihçesi Tıp tarihi incelendiğinde, el yıkama ile infeksiyon hastalıklarının önlenebildiğine dair veriler XIX. yüzyıla

Detaylı

CERRAHİ POLİKLİNİKLERİNDE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARI. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD, Mersin

CERRAHİ POLİKLİNİKLERİNDE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARI. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD, Mersin CERRAHİ POLİKLİNİKLERİNDE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARI Doç. Dr. Gülden ERSÖZ Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD, Mersin Hastane ortamında hasta sirkülasyonunun en yoğun olduğu yer

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

Dr. Aysun YALÇI Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi , ANKARA

Dr. Aysun YALÇI Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi , ANKARA Dr. Aysun YALÇI Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi 29.03.2017, ANKARA Sunum Planı Giriş Antimikrobiyal direnci önleme Direncin önlenmesinde WHO, İDSA,CDC önerileri El hijyeni Temas izolasyonu önlemleri

Detaylı

TEMİZODALARDA TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON: TEMİZLİK DETAYDA SAKLIDIR!

TEMİZODALARDA TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON: TEMİZLİK DETAYDA SAKLIDIR! TEMİZODALARDA TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON: TEMİZLİK DETAYDA SAKLIDIR! SİNAN CERAN Endüstri Mühendisi Temizoda Marketi TEMİZODA (ISO 14644-1: 2015) Havadan gelen partikül sayısı konsantrasyonunun kontrol

Detaylı

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI

KORUYUCU EKİPMAN KULLANMA TALİMATI YÖN.TL.26 28.05.2013 14.01.2014 01 1/6 1.0 AMAÇ: sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşların önlenmesi amacıyla sağlık personeli,hasta,hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için uygun

Detaylı

Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar Güvenliği Rehberi ve Eğitim Materyalinden yararlanılmıştır.

Detaylı

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan seçimi ve dezenfektanların kullanım ilkelerini belirlemektir. 2. KAPSAM Hastanede uygulanan

Detaylı

CERRAHİ ALETLERİN ÖN YIKAMA VE PAKETLEME TALİMATI Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5

CERRAHİ ALETLERİN ÖN YIKAMA VE PAKETLEME TALİMATI Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5 Doküman No:ENF-TL-19 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa No: 1 / 5 1. AMAÇ Dezenfeksiyon ya da sterilizasyon öncesinde cerrahi aletlerin ön yıkama ve paketlenmesinde standart

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ EL HİJYENİ TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ EL HİJYENİ TALİMATI 1. AMAÇ:Hastane enfeksiyonlarının oluşmasının önlenmesi, oluşmuş ise kontrol altına alınması amacıyla doğru el yıkama tekniğinin kullanılmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Hastanedeki Tüm Birimleri kapsar.

Detaylı

Hemş.Dilek ZENCİROĞLU. Dr.Erhan KABASAKAL

Hemş.Dilek ZENCİROĞLU. Dr.Erhan KABASAKAL Dr.Erhan KABASAKAL Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmet Standartları Daire Başkanlığı Hastane Enfeksiyonları Sorumlusu erhan.kabasakal@saglik.gov.tr Hemş.Dilek ZENCİROĞLU Dezenfeksiyon Antisepsi

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HASTANE TEMİZLİĞİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ TEMİZLİK İnsan hayatında temel bir ihtiyaçtır. Hastane temizliği ise bir zorunluluktur!!! AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek,

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI HASTANE PLANI DOK.KODU:AY.PL.01 YAYIN TARİHİ: 01. 06 2016 REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:00 SAYA NO:1/5 1 - DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARIN VE DEZENEKSİYON PLANI Zemin MALZEMESİ/EKİPMA N Mop-Otomat- Yüzey Temizleyicisi

Detaylı

www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74

www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74 www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74 DİKKAT Meyve ve sebzelerinizi tüketmeden önce dezenfekte edeceğinizi biliyor musunuz? Sadece YIKAMAK zararlı bakterileri

Detaylı

Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza

Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması Yeni yayınlandı KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayanlar Kıymet Çelebi Sorumlu HemĢire Madde No Merve Marakoğlu Kalite Yönetim Birimi Kontrol Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI Sayfa No 1/6 1. AMAÇ: Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize olduğu belirlenen hastalardan, sağlık kurumundaki diğer

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HTM-P01

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HTM-P01 Yürürlük i:16.11.2012 TEMİZLİK HİZMETLERİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: 24.06.2014 Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması Temizlik malzemeleri ile ilgili düzenleme yapıldı. Madde No 4.1.4. - 4.1.7. - 4.1.22.

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI HASTANE TEMİZLİK PLANI YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 DİKEY BOYUT 01 BÖLÜM NO 01 STANDART NO 53 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 YATAY BOYUT AMAÇ: Hasta,hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı

Detaylı

Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi

Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi Febril Nötropenik Hastalarda İnfeksiyon Kontrol Yönetimi Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Nötropenik Hasta ile

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR VE KULLANIM ALANLARI Kişisel koruyucu ekipman nedir? Çalışma ortamındaki enfeksiyon risklerine karşı çalışan tarafından kullanılması gereken giysi, araç ve malzemelerdir. Bölümün

Detaylı

ŞAHİNBEY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ GENEL TEMİZLİK PLANI

ŞAHİNBEY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ GENEL TEMİZLİK PLANI A. YÜKSEK RİSKLİ LAR B. ORTA RİSKLİ LAR C. DÜŞÜK RİSKLİ LAR 1. Ameliyathane 2. Sterilizasyon Ünitesi 3. Yoğun Bakım Üniteleri 4. Hemodiyaliz Ünitesi 5. Anjio Ünitesi 6. Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

TPN ÜNİTESİ TEMİZLİK TALİMATI

TPN ÜNİTESİ TEMİZLİK TALİMATI Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik Total Parenteral Nütrisyon (TPN) Ünitesi nde uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 2.KAPSAM: Hastanenin

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELĠYATHANELER STERĠLĠZASYON ÜNĠTESĠ (steril destek alanları) YOĞUN BAKIMLAR DĠYALĠZ ÜNĠTESĠ ANJĠO ÜNĠTESĠ ĠZOLASYON ODALARI TIBBĠ

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı