BİYOLOJİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİYOLOJİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati"

Transkript

1 BİYOLOJİ haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 74 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak pratik çalışmalar ve serbest ders saatleri için öngörülen ders saati sayısı (13), önceki sınıflara kıyasla daha büyük bir sayıyı oluşturmaktadır. Sekizinci sınıf öğretim programı bir kategori ve beş altkategoriden ibarettir. Canlılar ve Çevre olarak adlandırılan kategori şu altkategoriden oluşmaktadır: 1.1 Yaşam Ortamı ve Ekosistemler, 1.2 Ekosistemlerde Madde ve Enerji Dolaşımı, 1.3 Doğal ve Yapay Ekosistemler, 1.4 Canlıların Evrimi, 1.5 İnsan ve Yaşam Ortamı. Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı lineer ve çiklik bir karakter taşımaktadır. Başka bir deyişle birinci ve ikinci, ikinci ve üçüncü seviye dersleri arasında bir bağlılık sağlanmaktadır. Örneğin, yaşam ortamı ve ekosistemler, ayrıca doğal ve yapay ekosistemler arasındaki bağlılık. Bu bağlılık sayesinde program içerikleri daha tutarlı, daha mantıklı ve daha uygulamalı bir nitelik kazanmaktadır. Sekizinci sınıf Biyoloji dersi programı, önceki öğretim programlarından farklı olarak, değişik konuları karma bir şekilde sunmaktadır. Örneğin, önceden ayrı ayrı öğretilen botanik, zooloji ve fizyolojiye ait konular, bu öğretim programında karma olarak, doğrusu birleştirilmiş olarak verilmiştir. Bunun böyle olması, öğrencilerin günlük hayatın getirdiği sorunların çözümünde daha başarılı, ayrıca yarınlar için daha hazırlıklı olmalarını sağlamaktadır. Sonunda belirtilmesi gerekir ki, eğitim ve öğretim sürecinin birinci, ikinci ve üçüncü seviyesinde verilen kategori ve altkategoriler her ne kadar birbirlerine benzer ise de, içerikleri bakımından aralarında büyük farklar vardır. UZAK HEDEFLER v Esas ekolojik kavramları ve canlıların evrimsel gelişimini kavrayabilme; v Ekoloji ve evrime ait bilgileri geliştirebilme, ayrıca canlıların ekolojik dengenin sağlanmasındaki rolünü kavrayabilme; v Ders kitapları, atlaslar, biyolojik kaynaklar, öğretim programları, televizyon ve diğer kaynaklardan yararlanabilme; v Bilimsel çalışmalarda ihtiyaç duyulan bilgilere ulaşabilme ve bu bilgilerden yararlanarak insan ve çevrenin yararları doğrultusunda etkinlik gösterebilme.

2 GENEL HEDEFLER o Tutum ve değerler geliştirilmesi açısından: Canlılara ve çevreye karşı saygılı ve sorumlu davranarak ekolojik dengeyi sağlayabilme; Kişisel değerleri (iş birlikçilik, açıklık, hoşgörülük, saygınlık, gönüllülük, eleştirilik) geliştirebilme. o Bilgi açısından: Biyolojik kavram ve terimleri kavrayabilme; Ekolojik, etolojik ve evrimsel gerçek ve ilkeleri kavrayabilme; Biyolojik işlem ve yöntemleri uygulayabilme. o Anlama açısından: Biyolojik kavram ve ilkeleri kavrayıp aralarında ilişki kurabilme; Doğa ve laboratuvarda pratik çalışmalar sırasında değişik yöntemleri uygulayabilme; Süreçleri anlayabilme. o Uygulama açısından: Ekolojik, etolojik ve evrimsel gerçek ve ilkeleri uygulayabilme; Biyolojik sorunları çözebilme. o Bilgi alışverişi açısından: Pratik çalışma ya da bir incelemeye ait rapor yazabilme; Bilgi kaynaklarından yararlanarak inceleme sonuçlarını sunabilme; Ekolojik, etolojik ve evrimsel sorunları tartışıp katkıda bulnabilme. o Eleştirel düşünme açısından: Önemli olan bilgileri önemsiz olanlardan ayırt edebilme; Gerçekleri yargılardan ayırt edebilme; Biyolojik ilkeleri sorunların çözümünde uygulayabilme; Çizim ve grafikleri kullanabilme; Doğal ve yapay ekosistemlerde ekolojik dengenin bozulmasına neden olan etkenleri inceleyebilme; İnsanın canlı ve cansız doğadaki rolünü değerlendirebilme.

3 ÖĞRETİM PROGRAMININ ORGANİZASYONU Biyoloji dersi öğretim programının organize edilmesi uzak ve genel hedeflere uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilmesi 74 ders saatinde öngörülmüş olan öğretim programı beş bölümden ibarettir: Kategori Altkategori Program içeriği Öğrenci kazanımları Dersler arası ilişki KATEGORİ ÖĞRETİM PROGRAMI ALTKATEGORİ I.1. YAŞAM ORTAMI VE EKOSİSTEMLER I.2. EKOSİSTEMLERDE MADDE VE ENERJİ DOLAŞIMI Ders saati Yüzdelik % I. CANLILAR VE ÇEVRE I.3. DOĞAL VE YAPAY EKOSİSTEMLER I.4. CANLILARIN EVRİMİ I.5. İNSAN VE YAŞAM ORTAMI Pratik çalışma Serbest ders saatleri 3 4 Toplam: %

4 Kategori Altkategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Canlılar ve Çevre I.1. Yaşam Ortam ve Ekosistemler Organizmalar Arası İlişkilerin ve Yaşam Koşullarının Canlıları Etkilemesi (ekolojinin esas kavramları); Yaşam Koşulları (ekolojik etkenler); Ekosistemin Yapısı (biyotop ve biyosenoz; üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar); Ekosistemdeki İlişkiler (besin zincirleri, besin piramidleri v.b.); Yaşama Birliği ve Organizasyonu (populasyon, ekoloji niçesi, yer ve zaman organizasyonu); Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: Ekolojinin esas kavramlarını anlar ve açıklar; Organizmaların dış ortam koşullarının etkisi altında yaşadığını açıklar; Ekosistemin yapısını açıklar; Ekolojik etkenleri açıklar ve sınıflandırır; Ekosistemdeki besin zinciri ve besin piramidlerini açıklar; Kimya ile, yaşam ortamındaki kimyasal etkenleri anlamada; Fizik ile, yaşam ortamındaki fiziksel etkenleri anlamada. Populasyonların yer ve zaman bakımından değişkenliğini açıklar.

5 Kategori Altkategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Canlılar ve Çevre I.2. Ekosistemlerde Madde ve Enerji Dolaşımı Biyosfer ve Ekosistemlerde Madde ve Enerji Dolaşımı (oksijen, karbodioksid, azot ve su dolaşımı). Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: Ekosistemdeki madde ve enerji dolaşımını açıklar; Suyun doğadaki dolaşımını açıklar; Oksijen dolaşımını, karbondioksid, azot ve fosfor dolaşımıyla karşılaştırır. Kimya ile, yaşam ortamındaki kimyasal etkenleri anlamada, Fizik ile, yaşam ortamındaki fiziksel etkenleri anlamada.

6 Kategori Altkategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I.Canlılar ve Çevre I.3. Doğal ve Yapay Ekosistemler Canlılar ve Canlı ile Cansız Varlıklar Arasındaki İlişkiler; Doğal ve Yapay Ekosistemler (köy ve kent ekosistemleri); S u v e Kara Ekosistemleri; Bu konuları başarı ile tamamlayan her öğrenci: Doğal ve yapay ekosistemleri birbirinden ayırt eder; Kosova doğal rezervlerini, doğal ve milli parklarını tanır; Coğrafya ile, hidrografi, hidroloji ve pedoloji kavramlarını kavramada; Kimya ile, su ve toprağın kimyasal özelliklerini kavramada. Kosova'nın Endemik ve Ender Bitki ve Hayvanları; Kosova endemik ve ender bitki ile hayvan türlerini ayırt eder; Canlıların Doğadaki Davranışı (Etoloji). Su ve kara ekosistemlerinin özelliklerini açıklar; Hayvanlara ait davranışları ve hayvanlar arası haberleşmeyi açıklar; Doğal populasyonların özelliklerini açıklar.

7 Kategori Altkategori Program İçeriği Öğrenci Kazanımları Dersler Arası İlişki I. Canlılar ve Çevre I.4. Canlıların Evrimi Bitki ve Hayvanların Değişik Koşullarda Yaşaması ve Evrimleşmesi; Hayatın Başlangıcı ve Canlıların Tarihi Gelişimi; Jeolojik Devirler. Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: Evrimin esas kavramlarını açıklar; Canlıların evrimleşmesini etkileyen etkenleri açıklar; Evrim teorilerini açıklar. Coğrafya ile, toprak katmanlarını anlamada; Sistematik ile, bitki ve hayvan türlerini tanımlamada.

8 Kategori Altkategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. Canlılar ve Çevre I.5. İnsan ve Çevre İnsanın Çevredeki Fiziksel ve Kimyasal Koşulları Değiştirmesi; İnsanın Çevreyi Koruması; Çevre Kirliliği ve Neticeleri; Sera Etkisi; Aşırı Gübreleme; Yaşam Ortamının Yok Edilmesi, Korunması ve Geliştirilmesi. Bu konuları başarıyla tamamlayan her öğrenci: Çevre kirleticilerini tespit eder; Doğal ekosistemlerin yok edilmesi neticelerini açıklar; Kosova'da soyu tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerini korumada katkıda bulunur; Yeryüzünde kirlilik sonucu olarak meydana gelen değişmeleri açıklar; Yaşam ortamındaki değişmeleri öngörür; Kimya ile, çevreyi kirleten kimyasal maddeleri tespit etmede; Fizik ile, çevredeki fiziksel değişmeleri ayırt etmede. Süs bitkilerini yetiştirir; Yaşam ortamının korunmasında katkıda bulunur.

9 Pratik Çalışmalar: Öğrencilerin doğada ve laboratuvarda gerçekleştirmesi gereken çalışmalardır. Bu çalışmalar teorik derslerin somutlaştırılması amacıyla yapılır. Laboratuvarların olmayışı halinde pratik çalışmalar dersliklerde de yapılabilir (pratik çalışma için gereken araç ve gereçler dersliğe taşınır). Laboratuvar çalışmaları sırasında öğrenciler öğretmenlerinin yardımı ile çeşitli doğal yapı, olay ve fenomenler hakkındaki bilgilerini pekiştirirler. Sekizinci sınıf Biyoloji dersinde gerçekleştirilmesi mümkün olan bazı pratik çalışmalar: Yakın çevrede bulunan su ya da kara ekosistemlerinin gözlenmesi. Ekosistemin mevsimlere göre değişmesinin izlenmesi. Hayvan göçlerinin, yuva onarımlarının ve yavru bakımının gözlenmesi. Hayvanat bahçesinin ziyaret edilmesi. Çeşitli hayvanların gözlenmesi. Soyu tükenmekte olan Kosova bitki ve hayvan türlerinin araştırılması. Eğitsel Geziler Eğitsel geziler teorik bilgilerin pekiştirilmesinde önemli rol oynar. Eğitsel geziler olayları, durumları gerçek görünümüyle tanıma, takdir etme ve bilgileri asıl kaynağından elde etme amacıyla uygulanan bir tekniktir. Bu tür geziler öğrencilerde benimseme, inceleme, analiz ve sentez yapma, mantıksal düşünme, bağımsız düşünme, sezgin ve yapıcı olma yetilerini geliştirir. Eğitsel gezilerin '' Basit bir kır gezisi'' olmaması için öğretmen tarafından iyi hazırlanması gerekir. Hazırlıklar aşağıdaki işlemleri kapsamalıdır: Eğitsel Gezilerin Organizasyonu Eğitsel gezinin konusuna uygun bir yerin (ırmak, çayır, orman, agrokültür, milli park v.b.) seçilmesi; Eğitsel gezinin gerçekleştireceği yerin bitkiler ve hayvanlar dünyasının, ayrıca konfigurasyonunun incelenmesi (eğitsel gezinin gerçekleştirileceği yere gidiş ve dönüş yolunun, didaktik nedenler yüzünden, aynı olmaması gerekir); Öğrencilerin, gözleyecekleri durum ya da olay konusu hakkında önceden bilgilendirilmesi; Öğrencilerin eğitsel gezi sırasında bitki ve hayvanlara ait esas özellikleri ayırt etmesi, canlılar arasındaki ilişkileri incelemesi, bilgi kaybını önlemek amacıyla sonuçlarını hemen ve gerçeğe uygun olarak not etmesi; Eğitsel gezi sırasında tartışma, değerlendirme ve özetlemelerin yapılması, bitki ve hayvanlara ait malzemenin sınıflandırılması.

10 METODOLOJİ Biyoloji dersi programı, birçok diğer programlar olduğu gibi, değişik yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Değişik yöntemlerin uygulandığı derslerin, sadece bir yöntemin uygulandığı derslerden çok daha başarılı olduğu bilinir. Her dersin kendine göre öğretim yöntemleri olduğu gibi ortak öğretim yöntemleri de vardır. Biyoloji dersinde uygulanabilen yöntemlerin birkaçı aşağıda verilmiştir: Anlatma (monolog) yöntemi; Konuşma (diyalog) yöntemi; Metin üzerinde çalışma yöntemi; Gösteri yöntemi; İnteraktif yötem (bilgisayar ve CD'lerin kullanılması yöntemleri. Öğretim yöntemlerinin olumlu ve olumsuz tarafları vardır. Yalnız bir öğretim yönteminin uygulandığı derslerde öğretim programlarının öngördüğü amaç ve ödevlerin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu yüzden derslerde öğretim yöntemlerinin biri değil, birkaçı uygulanmalıdır. Öğrenci merkezli eğitimde öğretmen, danışman ve rehber rolünü üstlenmiştir. Derslerde uygulanacak olan yöntemlerin seçimi bizzat öğretmenin kendisine bırakılmıştır. Öğretmenin GİS (giriş-işleniş-sonuç) strüktürlü derslerde uygulayabileceği yöntemlerin birkaçı şunlardır: Klaster, Küp, Kavramlar tablosu, Ven diyagramı, Braynstorming, Xhigson I ve II v.b. Öğrencilerle çalışma şekilleri ve öğretim yöntemlerine ait ayrıntılı bilgileri aşağıdaki kitaplarda bulabilirsiniz: B.Musai; Modele të mesimdhënies së suksesshme, Tiranë, ; rëct ara@aedp-soros.al M.Mula. Modele të mësimdhënies sipas strukturës ERR të orës Prishtinë, 2003 e- kec-ks.org, http//www. Kec-ks.org Dokuzuncu ve onuncu sınıf programları; Priştine, 2002 ve 2003, sayfa ve Pratikte yalnız bir öğretim yönteminin uygulandığı dersler genelde yoktur. Aynı bir derste birkaç öğretim yöntemi uygulandığında çalışmalar daha ilginç ve daha dinamik olur; monotoni kırılır ve öğrencilerin başarısı düzelir. Çalışmalar sırasında yapılan her değişme, çalışmaları canlandırır, ilgi ve bilgiyi artırır. Biyolojiye ait ödev ve amaçların daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için ''Bilinenden bilinmeyene'', ''Basitten bileşiğe'', ''Somuttan soyuda'', ''Özelden genele'', ''Büyükten küçüğe'' gibi didaktik ilkeler uygulanmalıdır.

11 DEĞERLENDİRME Bireylere verilen eğitim sonunda, istenen yönde bazı davranışların oluşması beklenir. Bu davranışların oluşup oluşmadığını, oluştu ise de ne derecede oluştuğunu saptamak için değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Eğitimin sonunda öğrencilerde gözlenen davranışların (öğrenci kazanımları) değerlendirilmesi, gerek öğrenciler hakkında, gerekse öğretim programları (VIII. sınıf öğretim programı) hakkında önemli bilgiler verir. Değerlendirme ilkeleri aşağıda verilmiştir: Değerlendirmeye ait amaç ve önceliklerin saptanması; Sonuçların uygun ölçme araçlarıyla değerlendirilmesi; Verilen bilgilerin kaliteli olmasının sağlanması; Değerlendirme ile tüm program içeriklerinin kapsanması; Verilen bilgilerin kalıcı olmasının sağlanması; Değişik değerlendirme tekniklerinin uygulanması. DEĞERLENDİRME ARAÇLARI Öğrencilerin sahip olduğu bilgi ve beceriler ölçme ile değerlendirilir. Değerlendirmenin daha gerçekçi olabilmesi için çeşitli ölçme araçları kullanılır. Örneğin: Gözlem; Sormaca (anket); Yazılı rapor; Sözlü rapor; Yazılı sınav; Dosya; Kriter ve davranış değerlendirilmesi; Test değerlendirilmesi; 0 Alternatif cevaplı testler; 0 Kısa cevaplı testler; 0 Çoktan seçmeli testler v.b.

12 KAYNAK VE DERS ARAÇ İLE GEREÇLERİ 8. sınıf Biyoloji dersi programının gerçekleştirilebilmesi için önerilen kaynakça aşağıda verilmiştir. Biyoloji 8 Fen Bilgisi 4, 5, 6, 7 ve 8 Öğretim programlarının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için ders kitaplarında başka elkitaplarının (botanik atlası, zooloji atlası, anatomi atlası, terimler sözlüğü) de kullanılması önerilir. Biyoloji Sözlüğü, E. Ruka, Z. Bajrami-Toena, Tiran Gazete, bilimsel dergiler, fotoğraflar, afişler, şemalar, diyagramlar, haritalar, tablolar, preparatlar, CD, video kasetler, internet v.b. Derslerde kullanılacak olan kaynaklar, öğrencilere ve konuya uygun olması şartıyla, öğretmen tarafından seçilir. Öğretim sürecinde ders araç ve gereçleri de önemli rol oynar. Ders araçlarının en önemlileri görsel, işitsel ve görsel-işitsel araçlardır.

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 37 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak

Detaylı

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Biyoloji dersi öğretim programı 37 ders saatinde gerçekleştirilmektedir. Sınıf ve okuldaki koşullar gözönünde bulundurularak

Detaylı

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir)

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) 1 KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi

Detaylı

BİYOLOJİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. v Canlılara ait kavram ve konuları kavrayabilme, canlıların organizasyon, yapı ve gelişmelerini kavrayabilme;

BİYOLOJİ GİRİŞ UZAK HEDEFLER. v Canlılara ait kavram ve konuları kavrayabilme, canlıların organizasyon, yapı ve gelişmelerini kavrayabilme; BİYOLOJİ haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ İçinde yaşadığımız binyılın en önemli ihtiyaçlarından biri toplumsal gelişmenin bir çok alanlarında çalışmalara katılmak, biyoloji biliminin diğer

Detaylı

KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati KİMYA 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Kimya dersi ilköğretimin 7. sınıfında öğretilmeye başlar. Önceki sınıflarda öğretilen İnsan ve Doğa, Biyoloji ve Fizik derslerinde

Detaylı

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir)

KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) KİMYA haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati (18 haftada gerçekleştirilir) GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi gereken

Detaylı

KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati

KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati KİMYA haftalık 2, yıllık yoplam 74 ders saati GİRİŞ Sekizinci sınıf Kimya dersi yedinci sınıf Kimya dersinin devamıdır. Sekizinci sınıfta gerçekleştirilmesi gereken program içerikleri şunlardır: Kimyasal

Detaylı

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR 200 Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR I.1. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji İnsan için önemli olan birçok ürünlerin üretimi biyoteknolojinin

Detaylı

BİYOLOJİ 6. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati

BİYOLOJİ 6. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati BİYOLOJİ 6. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ Biyolojiye ait konular ilköğretimde Doğa ve İnsan dersinde öğretilir. Biyoloji, ayrı bir ders olarak ancak alt kademe ortaöğretimin

Detaylı

Biyolojiye ait konular ilköğretimde Doğa ve İnsan dersinde öğretilir.

Biyolojiye ait konular ilköğretimde Doğa ve İnsan dersinde öğretilir. BİYOLOJİ haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Biyolojiye ait konular ilköğretimde Doğa ve İnsan dersinde öğretilir. Biyoloji, ayrı bir ders olarak ancak alt kademe ortaöğretimin VI.

Detaylı

BİYOLOG TANIM. Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir.

BİYOLOG TANIM. Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir. TANIM Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir. A- GÖREVLER Biyologların görevleri araştırmacı ve uygulamacı olmalarına göre

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Ders No : 03029080 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 7 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

Dersin Kodu 1200.9133

Dersin Kodu 1200.9133 Çevre Bilimi Dersin Adı Çevre Bilimi Dersin Kodu 1200.9133 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 3,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati

Detaylı

ÖĞRETİM PLAN VE PROGRAMI

ÖĞRETİM PLAN VE PROGRAMI EĞİTİM, BİLİM VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Alt seviye ortaöğretim altıncı ve yedinci sınıf ÖĞRETİM PLAN VE PROGRAMI Priştine, aralık 2004 1 Yayın Sorumlusu İsuf Zeneli Yayına Hazırlayanlar: Agim Bërdyna Ramush

Detaylı

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra başlayan, en gelişmiş uluslararası

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : 0310400081 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

Ders Adı : YABANCI DİL I (İNG.) Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : YABANCI DİL I (İNG.) Ders No : Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YABANCI DİL I (İNG.) Ders No : 0310340013 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI

DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra

Detaylı

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ekolojik birimlerin küçükten büyüye doğru sıralaması: Ekoloji

Detaylı

3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 3. sınıf seviyesinde öğrencilerden; duyu organları ve görevleri ile birlikte sağlığının korunması için yapılması gerekenler; canlı ve cansız varlıklar, doğal

Detaylı

ZOOLOG TANIM A- GÖREVLER

ZOOLOG TANIM A- GÖREVLER TANIM Hayvanların anatomik ve fizyolojik özelliklerini inceleyen ve onları özelliklerine göre sınıflandıran, çeşitli etmenlerin hayvanlar üzerindeki etkisini araştıran kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ,

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI Ders ismi Ders kodu Dönem Teori+Pratik Kredi AKTS Drama SNF206 4. 2+2 3 4 Ön

Detaylı

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER. Üçüncü sınıf ders programının hedefleri:

I. GİRİŞ II. UZAK HEDEFLER. Üçüncü sınıf ders programının hedefleri: I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra başlayan, en gelişmiş uluslar arası

Detaylı

Grupta davranma kurallarına uyup öğrencileri aile içi ve çevresinde bağımsız girişim ve eylem üstlenmelerini yüreklendirebilme.

Grupta davranma kurallarına uyup öğrencileri aile içi ve çevresinde bağımsız girişim ve eylem üstlenmelerini yüreklendirebilme. DERS PROGRAMININ UYGULAMA ESASLARI I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra

Detaylı

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Ders No : 0070160053 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

İNSAN VE DOĞA (haftalık ders sayısı: 1, yıllık toplam: 36 ders saati)

İNSAN VE DOĞA (haftalık ders sayısı: 1, yıllık toplam: 36 ders saati) İNSAN VE DOĞA (haftalık ders sayısı: 1, yıllık toplam: 36 ders saati) GİRİŞ İnsan ve Doğa dersi fen bilimlerinden biyoloji, kimya, fizik ve coğrafyayı kapsayıp, üçüncü sınıftan itibaren okutulmaya başlar.

Detaylı

DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI I. GİRİŞ

DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI I. GİRİŞ DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ II Ders No : 0000000 Teorik : Pratik : Kredi : ECTS : 8 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI

DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI DERS PROGRAMININ UYGULANMA ESASLARI I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ BÖLÜMLERİNİN STAJ İLKELERİ

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ BÖLÜMLERİNİN STAJ İLKELERİ A-FEN BÖLÜMLERİ A 1. Biyoloji T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ BÖLÜMLERİNİN STAJ İLKELERİ 1. FEFÖSY nin madde 8 ine göre aşağıdaki alanlarda staj yapılabilir; a) Hastane laboratuvarları

Detaylı

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA I KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA I KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği. COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA I KURS PROGRAMI 1. KURUM ADI : Yedi Sistem Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUNADRESİ :Atatürk Bulvarı No: 90/32 Kat:1-2-3-4-5-6-7-8-9 Kızılay Çankaya / ANKARA 3. KURUCUNUN ADI :

Detaylı

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki 188 Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR I.1. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji İnsan için önemli olan birçok ürünlerin üretimi biyoteknolojinin

Detaylı

Ders: Açık Mekan Organizasyonu DERSİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ

Ders: Açık Mekan Organizasyonu DERSİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ Ders: Açık Mekan Organizasyonu DERSİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ Soru: 1. Dönem başında dersin içeriğinin ve amaçlarının belirtilmesi 0.00% 0.00% 0.00% 0.00% 33.33% 66.67% Soru: 2. Dersin güncel konularla

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMMAN FAKÜLTESĠ ORMAN MÜHENDSĠLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ FİTOPATOLOJİ ORM 215 III 2+0 2 3

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMMAN FAKÜLTESĠ ORMAN MÜHENDSĠLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ FİTOPATOLOJİ ORM 215 III 2+0 2 3 BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMMAN FAKÜLTESĠ ORMAN MÜHENDSĠLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS FİTOPATOLOJİ ORM 215 III 2+0 2 3 Ön KoĢul Dersleri

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ ORE 222 4 2+2 3 4

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ ORE 222 4 2+2 3 4 BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Orman Endüstri Makineleri ORE 222 4 2+2 3 4

Detaylı

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır. a. Hücrenin temel kısımları için sadece hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek

Detaylı

Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir.

Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir. . Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir. Biyolojik Çeşitlilik ise; Populasyonların gen havuzlarındaki gen çeşitliliği

Detaylı

EL İŞİ (yıllık toplam:18 ders saati)

EL İŞİ (yıllık toplam:18 ders saati) EL İŞİ (yıllık toplam:18 ders saati) GİRİŞ Üçüncü sınıf El İşi dersi önceden kazanılmış bilgilerin devamı ve bu seviye için öngörülmüş gerekli bilgi ve becerilerin (kağıt ve karton işleme, malzeme ve işlemleri,

Detaylı

Uygulama açısından Uygun kesme araçlarını kullanarak örneklerde olduğu gibi malzemeleri

Uygulama açısından Uygun kesme araçlarını kullanarak örneklerde olduğu gibi malzemeleri EL İŞİ (yıllık toplam:18 ders saati) GİRİŞ Üçüncü sınıf El İşi dersi önceden kazanılmış bilgilerin devamı ve bu seviye için öngörülmüş gerekli bilgi ve becerilerin (kağıt ve karton işleme, malzeme ve işlemleri,

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I I. KURUL

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I I. KURUL I. Kurul İnsan Vücudunun Organizasyonu I. Kurul Süresi: 5 hafta I. Kurul Başlangıç Tarihi: 28 Eylül 2009 I. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 2 3 Kasım 2009 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. İlhan ÇETİN

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

BİYOLOJİ 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ UZAK HEDEFLER

BİYOLOJİ 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ UZAK HEDEFLER BİYOLOJİ 7. Sınıf haftalık ders sayısı 2, yıllık toplam 36 ders saati GİRİŞ İçinde yaşadığımız binyılın en önemli ihtiyaçlarından biri toplumsal gelişmenin bir çok alanlarında çalışmalara katılmak, biyoloji

Detaylı

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur:

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur: BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoloji; Latincede canlı anlamına gelen bio ve bilim anlamına gelen logos kelimesinden oluşur. 1 Biyoloji = Canlı Bilimi Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını

Detaylı

Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması (KOR 661) Ders Detayları

Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması (KOR 661) Ders Detayları Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması (KOR 661) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Araştırması KOR

Detaylı

(saat/hafta) Teorik anlatım, tartışma, soru-cevap. Hacettepe TÖMER Öğretim Elemanları

(saat/hafta) Teorik anlatım, tartışma, soru-cevap. Hacettepe TÖMER Öğretim Elemanları Tablo 2: DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Türk Dili Önkoşullar Dersin Dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları

Detaylı

DERS PROGRAMININ UYGULAMA ESASLARI

DERS PROGRAMININ UYGULAMA ESASLARI DERS PROGRAMININ UYGULAMA ESASLARI I. GİRİŞ Eğitim, Kosova nın toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmesinin etki alanını temsil eder. Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (EBTB) savaşın bitiminden sonra

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YILDIZ KOLEJİ ÖZEL İLKOKULU EKO-OKULLAR PROGRAMI BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU YILLIK EYLEM PLANI

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YILDIZ KOLEJİ ÖZEL İLKOKULU EKO-OKULLAR PROGRAMI BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU YILLIK EYLEM PLANI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YILDIZ KOLEJİ ÖZEL İLKOKULU EKO-OKULLAR PROGRAMI BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU YILLIK EYLEM PLANI AYLAR EYLEM VE ETKİNLİKLER UYGULAMA Öğretmenlerin katılımıyla proje tanıtım

Detaylı

TYYÇ-ENDODONTİ DOKTORA PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ

TYYÇ-ENDODONTİ DOKTORA PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ TYYÇ- 8 DOKTORA EQF-LLL: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey - Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde

Detaylı

Doç. Dr. Osman ÜRPER (Bahar) Doç. Dr. Osman ÜRPER (Güz)

Doç. Dr. Osman ÜRPER (Bahar) Doç. Dr. Osman ÜRPER (Güz) MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI LİSANS PROGRAMI 2011-2012 Öğretim Yılı Dersin adı: Bitirme Projesi I Dersin Kodu: GİT 405 AKTS Kredisi: 10 4.yıl - 7.yarıyıl Lisans Zorunlu

Detaylı

Mekanik Makina Elemanları (MECE 304) Ders Detayları

Mekanik Makina Elemanları (MECE 304) Ders Detayları Mekanik Makina Elemanları (MECE 304) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mekanik Makina Elemanları MECE 304 Bahar 2 0 2 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Fen Liseleri (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati)

Fen Liseleri (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati) BİYOLOJİ Fen Liseleri (haftalık 3, yıllık toplam 111 ders saati) GİRİŞ İçinde yaşadığımız binyılın en önemli ihtiyaçlarından biri toplumsal gelişmenin bir çok alanlarında çalışmalara katılmak, biyoloji

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ I.SINIF II.YARIYIL DOKTORA İŞLETME ANABİLİM DALI DERS TANITIM FORMU Dersin Kodu ve Adı: Uygulamalı Finansal Araştırmalar Bölüm / Anabilim Dalı: İşletme Yarıyıl

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır.

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Staj Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin Türü

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ Enerji Yönetimi A.B.D Lisansüstü Programı Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilen öğrenciler zorunlu dersleri tamamlamak

Detaylı

T.C. ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS EĞİTİM PROGRAMI ve YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ Yüksek Lisans Öğrencisinin : Adı ve Soyadı :

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI Bu dosyadaki maddeler, 2014 Haziran döneminde yapılan mesleki çalışmalardan seçilmiştir. Bilindiği gibi Haziran döneminde; İHL Meslek Dersleri, DKAB ve Kültür Dersleri

Detaylı

TYYÇ-SİY. BİL. & ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ

TYYÇ-SİY. BİL. & ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAM YETERLİKLERİNİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ TYYÇ -DOKTORA EQF-LLL: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey BİLGİ YÖK Sosyal ve Davranış Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI YETERLİKLERİ/ÇIKTILARI BİLGİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI EK-2 1. ETKİNLİĞİN ADI Rehberlik Kursu 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Sosyal Ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Çevre ve Ekoloji Sosyolojisi Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS

Detaylı

YURTTAŞLIK EĞİTİMİ GENEL HEDEFLER

YURTTAŞLIK EĞİTİMİ GENEL HEDEFLER YURTTAŞLIK EĞİTİMİ haftalık 1, yıllık toplam 37 ders saati GİRİŞ 7. sınıf yurttaşlık eğitimi dersi programı saptanırken öğrencilerin yaşı, önceki sınıflardan bu dersle ilgili elde edilen bilgi ile becerileri

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 6.1.1.1. Hayvan ve bitki

Detaylı

Teori (saat/hafta) BES400 8.Bahar 2 8 0 8

Teori (saat/hafta) BES400 8.Bahar 2 8 0 8 DIŞ HASTANE VE KURUM UYGULAMASI Dersin Adı Kodu Yarıyıl DIŞ HASTANE VE KURUM UYGULAMASI Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin

Detaylı

El işi dersinin uzak hedefleri: El işine karşı olumlu tutum geliştirip öneminin önemini kavrayabilme

El işi dersinin uzak hedefleri: El işine karşı olumlu tutum geliştirip öneminin önemini kavrayabilme EL İŞİ haftalık 1, yıllık toplam 37 ders saati GİRİŞ Teknoloji alanları öğrencilerin okullarda gerçekleştirmeyi beklenilen teknolojik etkinlikleri ve ders programı çerçevesinin bir kısmını teşkil etmektedir.

Detaylı

ELEKTRİK/ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

ELEKTRİK/ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ ELEKTRİK/ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS DENİZ SAVAŞ SİSTEMLERİ EE-418 4/1 3+0+0 3+2+0 5 Dersin Dili : TÜRKÇE

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Enerji Etkin Yapı Tasarımı Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

KİMYA GİRİŞ UZAK HEDEFLER

KİMYA GİRİŞ UZAK HEDEFLER KİMYA haftalık 2, yıllık toplam 74 ders saati GİRİŞ Kimya dersi ilköğretimin 7. Sınıfında öğretilmeye başlar. Önceki sınıflarda öğretilen İnsan ve Doğa, Biyoloji ve Fizik derslerinde öğrenciler doğa ve

Detaylı

Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ

Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ Yazarlar Doç.Dr.Hasan Genç Doç.Dr.İbrahim Aydın Doç.Dr.M. Pınar Demirci Güler Dr. H. Gamze Hastürk Yrd.Doç.Dr. Suat Yapalak Yrd.Doç.Dr. Şule Dönertaş Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

2016-2017 KAYIT KATALOĞU KPSS B ÖABT DGS YDS KPSS A ALES KURUM SINAVLARI

2016-2017 KAYIT KATALOĞU KPSS B ÖABT DGS YDS KPSS A ALES KURUM SINAVLARI KPSS-YDS-ALES-DGS Kazanmak YDS Artık Kolay... 2016-2017 KPSS B ALES KAYIT KATALOĞU DGS ÖABT KPSS A KURUM SINAVLARI KPSS B GRUBU (Lisans Düzeyi İçin) B GRUBU GENEL YETENEK Matematik Sayısal Mantık Türkçe

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS Hafta Teorik

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS Hafta Teorik Önlisans - Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Y : Yıl D : Dönem Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Y D AKTS TLT137 Genel Biyoloji Zorunlu 1 1 4 Dersin Amacı Prokaryotik ve ökaryotik

Detaylı

Kodu: OTDS202 Adı: İlk Yardım Teorik+Uygulama: 1 + 1 AKTS:6

Kodu: OTDS202 Adı: İlk Yardım Teorik+Uygulama: 1 + 1 AKTS:6 Kodu: OTDS202 Adı: İlk Yardım Teorik+Uygulama: 1 + 1 AKTS:6 Sınıf/Yarıyıl Ders Düzeyi Ders Türü Programı Öğretim Sistemi Ders Süresi Öğretim Elemanı 2 / Bahar Önlisans Seçmeli Çocuk Gelişimi Örgün 14 Hafta

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ BES336 6.Bahar 2 0 0 4 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve Anlatım, Soru-Yanıt öğretme

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 7.3.2017 Diploma Program Adı : İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017

Detaylı

YURTTAŞLIK EĞİTİMİ GİRİŞ

YURTTAŞLIK EĞİTİMİ GİRİŞ YURTTAŞLIK EĞİTİMİ GİRİŞ Üçüncü sınıflara ait yurttaşlık eğitimi, haftada bir ders olmak üzere 18 hafta uygulanır.yurttaşlık eğitimi öğrencilere onların şahsi kimlikleri ile güvenlikleri konusunda bilinçleşmelerinde

Detaylı

Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : 030290052 : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 8.9.216 Diploma Program Adı : MEDYA VE İLETİŞİM, ÖNLİSANS PROGRAMI, (UZAKTAN ÖĞRETİM) Akademik Yıl

Detaylı

SERDÜMEN YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

SERDÜMEN YETİŞTİRME KURS PROGRAMI SERDÜMEN YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞI : 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Özel Kurslar

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm... 1 OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE FEN EĞİTİMİ VE ÖNEMİ... 1

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm... 1 OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE FEN EĞİTİMİ VE ÖNEMİ... 1 İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm... 1 OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE FEN EĞİTİMİ VE ÖNEMİ... 1 FEN NEDİR?... 1 OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE FEN EĞİTİMİ... 3 ÇOCUKLAR FEN İ NASIL ÖĞRENİRLER?... 8 OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE FEN EĞİTİMİ NEDEN

Detaylı

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Tipik bir mikrobilgisayar sistemin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilme

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Tipik bir mikrobilgisayar sistemin yapısı ve çalışması hakkında bilgi sahibi olabilme PROGRAMIN ADI DERSIN KODU VE ADI DERSIN ISLENECEGI DÖNEM HAFTALIK DERS SAATİ DERSİN SÜRESİ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK MİK.İŞLEMCİLER/MİK.DENETLEYİCİLER-1 2. Yıl, III. Yarıyıl (Güz) 4 (Teori: 3, Uygulama: 1,

Detaylı

(haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 ders saati)

(haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 ders saati) EL İŞİ (haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 ders saati) GİRİŞ Dördüncü sınıf teknoloji dersi önceden kazanılmış bilgilerin devamı ve bu seviye için öngörülmüş gerekli bilgi ve becerilerin (trafik,

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI Dayanak MADDE 1- (1) Bu Uygulama Esasları 23 Temmuz 2009 tarih ve 27297 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Atatürk

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS İŞ ETÜDÜ VE ERGONOMİ ENM- / +0 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ I BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ I BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU BİYOLOJİ I BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI 1 / 8 1. KURUMUN ADI : Özel Çorum Ada Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ : Yavruturna mah. Kavukçu

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. IV Türkçe Zorunlu Ders. Haftalık. Ders. Okul Eğitimi Süresi. Saati

DERS BİLGİ FORMU. IV Türkçe Zorunlu Ders. Haftalık. Ders. Okul Eğitimi Süresi. Saati DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Enerji Ormancılığında

Detaylı

- İşitme engellilerin fiziksel, sosyal ve psikolojik özelliklerinin belirlenmesi

- İşitme engellilerin fiziksel, sosyal ve psikolojik özelliklerinin belirlenmesi DERS BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Saat/Hafta T U İşitme Engellilerde 2 GÜZ 2 Egzersiz ve Spor Ön Koşul Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı

Detaylı

Tablo 2. TYYÇ Düzeyleri Yeterlilik Profilleri

Tablo 2. TYYÇ Düzeyleri Yeterlilik Profilleri Tablo 2. Düzeyleri Yeterlilik Profilleri 1 Lisans programları içerisinde veya lisans programları ile ilişkilendirilmiş bilgi ağırlıklı önlisans eğitim ve öğretim programları 2 Lisans programları içerisinde

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM 6. SINIFLAR FEN BİLİMLERİ DERSİ İL GENELİ I. ORTAK YAZILI SINAVI BELİRTKE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM 6. SINIFLAR FEN BİLİMLERİ DERSİ İL GENELİ I. ORTAK YAZILI SINAVI BELİRTKE TABLOSU 6. SINIFLAR FEN BİLİMLERİ DERSİ İL GENELİ I. ORTAK YAZILI SINAVI Güneş Sistemi F.6... Güneş sistemindeki gezegenleri birbirleri ile karşılaştırır. F.6... Güneş sistemindeki gezegenleri, Güneş e yakınlıklarına

Detaylı

Dersin Kodu 1206.7102. Dersin Seviyesi

Dersin Kodu 1206.7102. Dersin Seviyesi Evrim Dersin Adı Dersin Seviyesi Evrim Dersin Kodu 1206.7102 Dersin Türü Dersin AKTS Kredisi 4,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 2 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati 0 Dersin Verildiği

Detaylı

Hazırlayan: Veli YILMAZ (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Veli YILMAZ

Hazırlayan: Veli YILMAZ (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Veli YILMAZ Hazırlayan: (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Coğrafya dersi çeşitli yöntem ve tekniklerin sayesinde öğrenilebilir. Dersin örgütlenmesi ve gerçekleşmesi ise öğretmenin seçim hakkına ve yeteneğine bağlıdır. Ders

Detaylı

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati)

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati) TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 18 ders saati) GİRİŞ Sekizinci sınıf teknoloji dersi önceden kazanılmış bilgilerin devamı ve bu seviye için öngörülmüş gerekli bilgi ve becerilerin (cisimlerin

Detaylı

SAĞLIK GIDA VE SU SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR İÇİN HİJYEN EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SAĞLIK GIDA VE SU SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR İÇİN HİJYEN EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK GIDA VE SU SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR İÇİN HİJYEN EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ ORMAN FAKÜLTESĠ ORMAN ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BĠLGĠLERĠ DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İş Güvenliği Uzmanlığı ORE 438 8 2+0 2

Detaylı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 205-206 Eğitim Öğretim Yılı Dönem IV ACİL TIP STAJI Stajyer Öğrenci Karnesi Hazırlayan Acil Tıp Anabilim Dalı 2 ACİL TIP ANABİLİM DALI STAJ(DERS) KODU-ADI

Detaylı

TC. ATAKUM KAYMAKAMLIĞI HURİYE SÜER ANADOLU LİSESİ

TC. ATAKUM KAYMAKAMLIĞI HURİYE SÜER ANADOLU LİSESİ TC. ATAKUM KAYMAKAMLIĞI HURİYE SÜER ANADOLU LİSESİ DUVARSIZ EĞİTİM BİYOLOJİ DERSİNİ DOĞADA ÖĞRENELİM PROJE ADI DOĞADA DERS YAPIYORUM PROJE KONUSU Biyoloji dersinin; sınıf dışı(doğa)eğitimleri ile gözlem

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI - TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ İLE PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLİŞKİSİ

BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI - TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ İLE PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLİŞKİSİ Alana Özgü Yetkinlik YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Öğrenme Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI - TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: 2015-2016 Güz Dönemi 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar 0% 0% 0% 20% 80% arasındaki ilişkileri anladım Kuramsal ve

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) TEMEL KİMYA I BES115 1.Güz Önkoşullar Yok

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) TEMEL KİMYA I BES115 1.Güz Önkoşullar Yok TEMEL KİMYA I Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar TEMEL KİMYA I BES115 1.Güz 2 2 0 3 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve Anlatım, soru-yanıt, gösterme, uygulama

Detaylı