SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ. Prof. Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ. Prof. Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL"

Transkript

1 SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ Prof. Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL

2 SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI İşletme bilimi açısından, belli bir üretim gücünün elde edilmesi için yapılan her türlü harcamaya, yatırım denilmektedir. Bu harcamalar, alacaklar, stoklar gibi döner varlıklara veya makine, taşıt, bina gibi sabit varlıklara yapılabilir. Bir yıldan kısa sürede mal veya hizmetlere dönüşecek varlıklara yapılan yatırımlar, döner varlık yatırımları; bir yıldan uzun süre yararlanılacak maddi ve/veya gayrimaddi varlıklara yapılan yatırımlar, duran varlık yatırımları olarak ifade edilir. Duran varlıklar içinde süresi bir yılı aşan alacaklar, stoklar ve iştirakler de bulunur. Bununla birlikte, duran varlık kalemleri arasında sabit varlıklar denilen, üretim faaliyetlerinde kullanılacak makine, araç ve gereçler vardır ki en önemli bölümü oluşturur.

3 SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI Sabit varlıklara yatırım, döner varlıklara yatırıma göre, daha önemli ve daha zordur. Bunun nedenleri arasında, duran varlık yatırımlarının büyük tutarlarda olması, fonların sabit varlıklarda uzun süreli bağlı kalması, fon maliyetlerinin daha yüksek olması,sabit varlıkların yenileme açısından esnek olmaması ve sabit varlık yatırımlarında riskin daha yüksek olması sayılabilir.

4 SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI Sabit veya duran varlıklara yatırım, sermaye bütçelemesi olarak da ifade edilmektedir. Sermaye bütçelemesi kavramında; sermaye terimi, üretim sürecinde şekil değiştirmeden ve bir yıldan uzun süreli olarak kullanılan, makine, taşıt, bina gibi sabit varlıkları; bütçeleme terimi ise, bir yatırımdan gelecek belirli bir dönem boyunca beklenen nakit girişlerini ve çıkışlarını gösteren bir planı ifade etmektedir. Sermaye bütçelemesi, uygun ve verimli yatırım alanlarının araştırılmasını ve yatırım projelerinin değerlendirilmesini içeren faaliyetler bütünüdür.

5 SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI Analiz ve değerlendirme kolaylığı sağlamak amacıyla, sabit varlık yatırımlarını; yenileme yatırımları, genişleme (tevsii) yatırımları, mamul yatırımları, modernizasyon yatırımları ve stratejik yatırımlar olmak üzere beşe ayırmak mümkündür. 1.)Yenileme yatırımı; tamir ve bakıma rağmen çalışamaz hale gelmiş bir tesisin yerine,aynı işi yapacak yeni bir tesisin satın alınması için yapılan yatırımdır. 2.)Genişleme yatırımı; bir tesisin genişletilmesi, satışların artma olasılığına karşı yeni pazarların ele geçirilmesi için yapılan yatırımlardır. Genellikle kapasitenin arttırılması, gelişmiş teknolojinin kullanımı ile, maliyetin düşürülmesini ve mamülün geliştirilmesini mümkün kılar.

6 SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI 3.)Mamul yatırımları; mevcut mamullerin geliştirilmesi veya mamul dizisine yeni mamullerin eklenmesi amacıyla yapılan yatırımlardır. 4.)Stratejik yatırımlar; işletmeye dolaylı yararları olan yatırımlardır. Risk azaltıcı yatırımlar ve işgörenlerin refahı için yapılan yatırımlar bu gruba girer. Risk azaltıcı yatırımlara örnek olarak, teknik araştırma yatırımları ve işletmenin ham maddekaynaklarının denetimini ele geçirmek amacıyla, işletmeye ham madde sağlayan işletmelere iştirak amacıyla yapılan yatırımlar verilebilir. 5.)Modernizasyon yatırımları; işletmelerin, daha çok maliyet tasarrufu sağlamak, üretim kalitesini yükseltmek amacıyla yaptıkları yatırımları kapsar.

7 SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI Sabit varlık yatırımları veya yatırım projeleri, diğer yatırım projeleri üzerine etkilerine göre, ekonomik olarak bağımsız yatırımlar ve ekonomik olarak bağımlı yatırımlar olarak ikiye ayrılabilir. 1.)Bağımsız yatırımlar; Bir yatırım projesinin gerektirdiği giderler ve yatırım projesinden beklenen nakit girişleri, diğer yatırım projelerinin kabul veya red edilmesinden etkilenmiyorsa, bu yatırım projesi bağımsız yatırım olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle, bir yatırım projesinin kabul veya reddedilmesi, diğer yatırım projelerinin nakit akışlarından bağımsızdır. 2.)Bağımlı yatırımlar; Bir yatırım projesinin gerektirdiği giderler veya yatırım projesinden beklenen nakit girişleri, diğer yatırım projelerinin kabul veya reddedilmesinden etkileniyorsa, bu tür yatırımlara bağımlı yatırımlar denir.

8 SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI Bağımlı yatırımlar da, tamamlayıcı yatırımlar, ikame yatırımları ve almaşık yatırımlar olarak üçe ayrılabilir. 1.)Tamamlayıcı yatırımlar; Bir yatırımın yapılması, öncelikle bir diğerinin yapılmasını gerektiriyorsa ya da bir yatırım kararı, diğer bir yatırımdan beklenen faydayı artırıyor veya diğer yatırımdan beklenen faydanın aynı kalması koşuluyla, maliyetleri azaltıyorsa, bu tür yatırımlara tamamlayıcı yatırımlar denir.

9 SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI 2.)İkame veya yerine koyma yatırımları; Bir yatırımın yapılması, diğer bir yatırımın sağlayacağı faydayı azaltıyor ya da sağlanacak fayda aynı kalırken, maliyetleri artırıyorsa, bu durumda, ikinci yatırım, diğer yatırımın ikamesi olarak ifade edilir.aralarında bu tür bir ilişki bulunan yatırımlara, ikame veya yerine koyma yatırımları denir. 3.)Almaşık veya alternatif yatırımlar; Bir yatırımın yapılması, teknik olarak, diğer bir yatırımın yapılmasını engelliyorsa ya da her iki yatırımın aynı işlevi yerine getireceği biliniyorsa, bu tür yatırımlara almaşık veya alternatif yatırımlar denir. Almaşık yatırımlardan biri kabul edildiğinde, diğeri ya da diğerleri reddedilmiş olur.

10 BİR YATIRIM KARARININ VERİLEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ VERİLER Bir yatırım kararının verilmesinde, doğru ve en uygun kararın verilebilmesi için bazı verilere gereksinim vardır. Ayrıca, yatırım kararı vermek için,sadece bu verilerin olması yeterli değildir. Bunların doğru ve güvenilir olması da oldukça önemlidir. Finans yöneticisi, yatırım alternatiflerini değerlerken yatırımın büyüklüğünü, yeri ve türünü, vergi etkisini ve farklı finansman türlerini de dikkate almalıdır. Finans yöneticileri, yatırım projeleri arasından seçim yaparken, alternatif projeler hakkında tam bilgiye sahip olup olmamalarına göre farklı değerleme yöntemlerini kullanırlar.

11 BİR YATIRIM KARARININ VERİLEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ VERİLER Bir yatırım kararının verilmesinde, finans yöneticisi, aşağıdaki verileri tahmin etmiş olmalıdır: i. Yatırımın tutarı, ii. Yatırımın işletmeye sağlayacağı net nakit girişleri, iii. Yatırımın ekonomik ömrü, iv. Yatırımın ekonomik ömrü sonundaki hurda değeri, v. Yatırımcının beklenen verim oranı.

12 BİR YATIRIM KARARININ VERİLEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ VERİLER Yatırım Tutarı: Bir yatırımın yapılabilmesi için gerekli olan sabit varlık ve dönen varlık yatırımlarının toplamı, toplam yatırım tutarını veya maliyetini oluşturmaktadır. Sabit varlık yatırımları içinde, etüd ve proje giderleri, arsa, arazi, bina, makine, patent ve know-how gibi maliyet kalemleri vardır. Sabit sermaye yatırım tutarına, döner varlık yatırımları eklenerek, toplam yatırım tutarı bulunur.

13 BİR YATIRIM KARARININ VERİLEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ VERİLER Net Nakit Girişleri: Nakit girişi, bir yatırımın ekonomik ömrü boyunca sağlayaca ğı nakit akımlarıdır. Nakit akışı, kısaca, net kâr+amortisman şeklinde ifade edilebilir. Amortisman, nakit çıkışı gerektirmeyen bir kalem olduğu için, nakit girişi olarak değerlendirilmektedir. Net nakit girişi ise, nakit girişinden, yıllık üretim ve işletme giderlerinin düşülmesiyle bulunur. Ayrıca, vergi oranlarının göz önünde bulundurulup, vergi sonrası net nakit girişleri dikkate alınmalıdır. Yatırımın ekonomik ömrü sonunda hurda değeri söz konusu olacaksa, son yıl, hurda değer tutarı net nakit girişine ilave edilmelidir.

14 BİR YATIRIM KARARININ VERİLEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ VERİLER Yatırımın Ekonomik Ömrü: Bir yatırımın ekonomik ömrü, söz konusu yatırımın faydalı üretimde bulunabileceği süredir. Diğer bir deyişle, yatırımın net nakit girişlerinin pozitif olduğu yıl sayısı, söz konusu yatırımın ekonomik ömrünü göstermektedir. Yatırımın ekonomik ömrü uzadıkça, net nakit girişlerini tahmin etmek zorlaşır. Yatırımın ekonomik ömrü yanında, bir de yatırımın teknik veya fiziki ömrü vardır. Teknik ömür, teknik iş ve faaliyetlerin yerine getirilerek fiilen üretim yapılabilecek süredir. Teknik ömür, genellikle ekonomik ömürden büyüktür ve yatırımın kârlı olmadığı dönemi ifade etmektedir. Dolayısıyla, yatırım projelerinin değerlendirilmesinde, teknik ömür değil, ekonomik ömür dikkate alınmalıdır.

15 BİR YATIRIM KARARININ VERİLEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ VERİLER Yatırımın Hurda Değeri: Hurda değer, bir yatırımın ekonomik ömrü sonundaki değeridir. Hurda değer, nakit girişi olarak kabul edilir ve yatırımın ekonomik ömrü sonundaki net nakit girişine ilave edilir. Yenileme yatırımlarında, eski yatırımın hurda değeri, yeni yatırım tutarından düşülür. Hurda değerinin doğru tahmin edilmesi, özellikle yatırımın sonunda yüksek bir hurda değer bekleniyorsa, doğru yatırım kararının verilmesinde oldukça önemlidir.

16 BİR YATIRIM KARARININ VERİLEBİLMESİ İÇİN GEREKLİ VERİLER Yatırımdan Beklenen Verim Oranı: Yatırımdan beklenen verim oranı, yatırımı yapan kişi veya kurumun, yatırımdan elde etmeyi beklediği minimum verim oranı veya kârlılık oranıdır. Yatırımcının minimum beklenen verim oranını, alternatif yatırımların kârlılık oranları, faiz oranları, enflasyon oranı, yatırımın risk derecesi gibi faktörler belirlemektedir. Ünitenin ileriki bölümlerinde kullanacağımız sermaye maliyeti veya iskonto oranı kavramları ile beklenen verim oranı eşanlamlı olarak kullanılacaktır.

17 Yatırım Projelerinin Nakit Akışlarının Tahmin Edilmesi Sermaye bütçelemesinin en önemli aşaması nakit akışlarının tahmin edilmesidir. Nakit akışları bir yatırıma yapılacak harcamalarla bu yatırımından elde edilecek gelirlerdir. Nakit akışlarının hesaplanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: Nakit akışları vergi sonrası olarak hesaplanmaktadır. Ana yatırım, gerekli iskonto oranı da nakit akışları gibi vergi sonrası olarak hesaplanmaktadır. Yenileme yatırımlarında hesaplamalarda mevcut yatırım ile yeni yatırım arasındaki nakit akışlarının farklarını almak gerekmektedir. Yani yeni yatırım yapılmakla işletmenin nakit akışları ne kadar artmıştır sorusunun cevabı aranmaktadır.

18 Yatırım Projelerinin Nakit Akışlarının Tahmin Edilmesi İşletmenin batık maliyetleri, diğer bir ifade ile daha önce harcanmış ancak bu yatırımla doğrudan ilgili olmayan harcamalar nakit akışı hesabına alınmamalıdır. Yatırımların fırsat maliyetleri değerlendirme kapsamına alınmalıdır. Bazen yatırım bütçeleri bir miktar kısa vadeli yatırımını da kapsam içine almaktadır. Bu taktirde bu cari varlıkda bir sermaye yatırımı olarak değerlendirilmeli, ayrıca işletme sermayesi kararı olarak düşünülmemelidir. Nakit akışların tahmininde beklenen enflasyon oranı da hesaba katılmalıdır.

19 NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI Bir yatırımla ilgili üç tür nakit akışı söz konusudur: 1- Başlangıç nakit yatırım akışı, 2- Yatırımdan elde edilen yıllık nakit akışları, 3- Yatırımın sonundaki net nakit akışları,

20 NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI BAŞLANGIÇ NAKİT YATIRIM AKIŞI Başlangıç nakit yatırım akışları şu şekilde hesaplanmaktadır: a) Yeni varlıkların maliyeti b) + Kapitalize edilen masraflar (montaj, nakliye gibi) c) + (-) Net çalışma sermayesindeki artışlar (azalışlar) d) - Yenileme yatırımlarında eski varlıkların satılması ile elde edilen nakit girişleri e) + (-) eğer yenileme yatırımı yapılmışsa eski varlıkların satışına bağlı vergiler (vergi tasarrufları) f) = Başlangıç nakit yatırım akışı

21 NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI YATIRIMDAN ELDE EDİLEN YILLIK NAKİT AKIŞLARI İlk yatırım harcamaları yapıldıktan sonra, projeyi yürütmek gerekir. Proje sonucu elde edilen nakit akışları da şöyle hesaplanır: a) Faaliyet getirilerindeki net artış (azalış) eksi (artı) amortisman dışındaki faaliyet giderlerinde net artış (azalış) b) - (+) Amortisman giderlerinde net artış (azalış) c) = Vergiden önceki gelirdeki net değişim d) - (+) Vergilerde net artış (azalış) e) = Vergi sonrası gelirlerde net değişim f) + (-) Amortisman giderlerinde net artış (azalış) g) = Yıllık net nakit akışı

22 NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI YATIRIMIN SONUNDAKİ NET NAKİT AKIŞLARI Yatırımın sonunda bazı özel nakit akışları olmaktadır. Bunlar: Satılan ya da değiştirilen varlığın hurda değeri Bu satışla ilgili vergiler. Projenin bitmesinin işletmenin işletme sermayesine etkileri. Buna göre yatırım sonundaki net nakit akışları şöyle hesaplanmaktadır. a) Faaliyet gelirinde net artış (azalış) eksi (artı) amortisman dışında faaliyet giderinde net artış (azalış) b) - (+) Amortisman giderinde net artış (azalış) c) = Vergiden önceki net değişim d) - (+) Vergilerde net artış (azalış) e) = Vergiden sonraki gelirde net değişim f) + (-) Amortisman giderinde net artış (azalış) g) = Projeyi bitirmeden son yıl için net nakit akışı h) + Yeni varlıkların son hurda değeri i) - (+) Yeni varlıkların satışı ya da elden çıkarılması ile ilgili vergiler (vergi tasarrufları) j) + (-) Net işletme sermayesinde azalmalar (artmalar) k) = Son yıl net nakit akışı

23 NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI Örnek: ABC Hastanesi hastanesine yeni bir rontgen cihazı almayı planlamaktadır. Yeni rontgen cihazının fiyatı 100 milyar TL, nakliye bedeli 4 milyar TL ve montaj gideri ise 6 milyar TLdir. Rontgen cihazının alınması ile firmanın işletme sermayesi 8 milyar TL artacaktır. Bu yatırım ile gelecek yıldan 10. yıla kadar hastanenin faaliyet gelirleri yıllık 32 milyar TL artarken, faaliyet giderleri yıllık 14 milyar TL artacaktır. Bu cihazın ekonomik ömrü 10 yıl olup, 10. yıl sonunda 12 milyar TL'ye satılacağı beklenmektedir. Firma 0,40 kurumlar vergisine tabidir. Bu yatırımın nakit akışlarını hesaplayınız? Bu yatırım ile yıllar arasında ABC hastanesinin yıllık faaliyet gelirleri 18 milyar TL artacaktır (32 milyar-14 milyar). Yıllık amortisman gideri 11 milyar TL olacaktır (( )/10).

24 NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI Başlangıç Nakit Yatırım Akışı a) 100 milyar TL b) + 10 milyar TL c) + 8 milyar TL d) 0 e) 0 f) = 118 milyar TL Yıllarda Elde Edilen Yıllık Nakit Akışları a) 18 milyar TL b) - 11 milyar TL c) = 7 milyar TL d) 2,8 milyar TL (0,40 vergi) e) = 4,2 milyar TL f) + 11 milyar TL g) = 15,2 milyar TL a) Yeni varlıkların maliyeti b) + Kapitalize edilen masraflar (montaj, nakliye gibi) c) + (-) Net çalışma sermayesindeki artışlar (azalışlar) d) - Yenileme yatırımlarında eski varlıkların satılması ile elde edilen nakit girişleri e) + (-) eğer yenileme yatırımı yapılmışsa eski varlıkların satışına bağlı vergiler (vergi tasarrufları) f) = Başlangıç nakit yatırım akışı a) Faaliyet getirilerindeki net artış (azalış) eksi (artı) amortisman dışındaki faaliyet giderlerinde net artış (azalış) b) - (+) Amortisman giderlerinde net artış (azalış) c) = Vergiden önceki gelirdeki net değişim d) - (+) Vergilerde net artış (azalış) e) = Vergi sonrası gelirlerde net değişim f) + (-) Amortisman giderlerinde net artış (azalış) g) = Yıllık net nakit akışı

25 NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI 10. Yıl Elde Edilen Yıllık Nakit Akışı a) 18 milyar TL b) - 11 milyar TL c) = 7 milyar TL d) - 2,8 milyar TL (0,40 vergi) e) = 4,2 milyar TL f) + 11 milyar TL g) = 15,2 milyar TL h) + 12 milyar TL i) - 4,8 milyar TL (0,40 vergi) j) + 8 milyar TL k) = 30,4 milyar TL a) Faaliyet gelirinde net artış (azalış) eksi (artı) amortisman dışında faaliyet giderinde net artış (azalış) b) - (+) Amortisman giderinde net artış (azalış) c) = Vergiden önceki net değişim d) - (+) Vergilerde net artış (azalış) e) = Vergiden sonraki gelirde net değişim f) + (-) Amortisman giderinde net artış (azalış) g) = Projeyi bitirmeden son yıl için net nakit akışı h) + Yeni varlıkların son hurda değeri i) - (+) Yeni varlıkların satışı ya da elden çıkarılması ile ilgili vergiler (vergi tasarrufları) j) + (-) Net işletme sermayesinde azalmalar (artmalar) k) = Son yıl net nakit akışı

26 Varlık Alımı Yatırım Nakit Akışı Varlıkların Maliyeti Kurulum ve Taşıma Maliyetleri Vergi Varlık Elden Çıkarma Satış yada elden çıkarmadan elde edilecek nakit akışı Satış yada elden çıkarma nedeniyle oluşacak vergi ödemeleri yada tasarrufları

27 Örnek : X Firması eski makinelerini yenileriyle değiştirmek istemektedir. Eski makine 5 yıl önce PB ne alınmış ve PB defter değerine sahiptir. Firma bu makineyi şu anda PB karşılığında satabilmektedir. Yeni makinenin maliyeti PB olup firma bu makineyi 5 yıl sonra defter değeri PB iken PB ne satabilecektir. Eğer eski makinesini elinde tutacak olursa, 5 yıl sonra bu makinenin defter değeri sıfır olacak ve hurda değeri de olmayacaktır. Vergi oranı % 40 ise, X firmasının bu yenileme kararında ki nakit akışları ne olacaktır.

28 Çözüm : YIL 0 Yeni Makinenin Alımı : Alımdan Kaynaklanan Nakit Akışı PB Eski Makinenin Satışı : Satıştan Kaynaklanan Nakit Akışı PB Satıştan Kaynaklanan Vergi PB Net PB 0. Yıldaki Nakit Akışı PB

29 YIL 5 Eski Makinenin Satışı : Satıştan Kaynaklanan Nakit Akışı PB Satıştan Kaynaklanan Vergi PB Net PB 5. Yıldaki Nakit Akışı PB

30 Faaliyet Nakit Akışı Gelirdeki Değişim Giderdeki Değişim Vergilerdeki Değişim Çalışma Sermayesindeki Değişim

31 Faaliyet Nakit Akışının Hesaplanması Notasyon : OCF = Faaliyet Nakit Akışındaki Değişim R = Gelirdeki değişim E = Giderdeki Değişim D = Amortismandaki Değişim NWC = Net Çalışma Sermayesindeki Değişim t = Vergi Oranı OCF = ( R- E- D)(1-t) + D - NWC OCF = ( R- E)(1-t) + Dt - NWC

32 Örnek : Satışları pb artıracak bir proje harcamalarda da pb artışa neden olacaktır. Bu proje ile ticari alacaklar pb ticari borçlar ise pb aratacaktır.nakit ve stok düzeyini değiştirmeyecek olan bu projenin amortisman tutarı pb, işletmenin vergi oranı %40 ise bu projenin faaliyet nakit akışını hesaplayınız.

33 Çözüm : ΔOCF =(ΔR-ΔE)(1-t)+ΔDt-ΔNWC =( )(1-.40)+10000(0.40) =19.000

34 ÇALIŞMA SERMAYESİNDEKİ ARTIŞ NEGATİF BİR NAKİT AKIŞINI ÇALIŞMA SERMAYESİNDEKİ AZALIŞ POZİTİF BİR NAKİT AKIŞINI BELİRTİR. NAKİT AKIŞI, ÇALIŞMA SERMAYESİ DÜZEYİ İLE DEĞİL, ÇALIŞMA SERMAYESİNDEKİ DEĞİŞME İLE ÖLÇÜLÜR.

35 Örnek : İlk yıl harcamalarınızı pb aşağıya çekecek yeni bir ekipman almayı planlıyorsunuz. Yeni ekipman stoklarınızın pb azalmasını sağlayacak. Eski ekipmanınızın değeri pb, 10 yıl amortismana tabi ve normal amortisman yöntemi uygulanıyor. Yeni ekipmanın değeri pb ve aynı şekilde amortismana tabidir. Vergi oranı %30 ise faaliyet nakit akışı nedir?

36 Çözüm : Eski Amort= /10= Yeni Amort= /10= Fark ΔOCF=(ΔR-ΔE)(1-t)+ΔDt-ΔNWC = [(0-( )(1-0.30) x0.30) -( )=93.000

37 Örnek : P firmasının değerlendirmekte olduğu bir makine alım projesi ile ilgili veriler aşağıda sunulmuştur: Makine bedeli = 3.000$ Proje ömrü = 4 yıl Makine taşıma gideri = 500$ Makine montaj gideri = 500$ Doğrusal amortisman yöntemi ile amortisman ayrılacaktır ve vergi oranı = %50 dir

38 Çözüm: İlk yatırım tutarı = = 4.000$

39 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Paranın zaman değerini dikkate almayan yöntemler Yatırımın ortalama karlılığı Geri ödeme süresi Paranın zaman değerini dikkate alan yöntemler İskonto edilmiş geri ödeme süresi Net bugünkü değer İç verim oranı Karlılık endeksi (Fayda-maliyet oranı) Yıllık eşdeğer gider

40 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Yatırımın Ortalama Karlılığı Yöntemi Yatırımın ortalama karlılık oranı (YOK), vergiden sonraki ortalama karın ortalama yatırım tutarına oranı olarak tanımlanabilir. Hesaplamada ortalama rakamların kullanılmasının nedeni, projenin tüm ömrü boyunca elde edeceği karların her yıl aynı düzeyde olmayıp, değişiklik gösterebilmesidir. Bu durumda ortalama kar hesaplanırken, yatırımın ömrü boyunca sağlayacağı karların toplamı, yatırımın ömrüne bölünür. Ortalama yatırım tutarı hesaplanırken, çalışma sermayesi ve hurda değeri de dikkate alınır. YOK, aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir

41 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ YOK, aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir. t n 1 K t YOK n 1 ( C w H ) ( C f H ) 2 Burada: K = elde edilen yıllık net kar, n = Yatırımın faydalı ömrü, C w = Net işletme sermayesi tutarı, H = Yatırımın faydalı ömrü sonundaki hurda değeri, C f = Sabit sermaye yatırım tutarıdır.

42 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-6: X firmasının satınalmak istediği bir makinenin maliyeti dolar, faydalı ömrü ise 5 yıldır. Firma 5 yıl boyunca aşağıdaki gibi bir kar beklemektedir: Yıl Vergi ve Amortisman Öncesi Kar ($) Diğer taraftan bu makineyi işletmek için gereken işletme sermayesi tutarı yılda doalr olarak hesaplanmıştır. Firmanın tabi olduğu vergi oranı %40 olup, normal amortisman yöntemi uygulanacaktır. Ayrıca makinenin faydalı ömrü sonundaki hurda değerinin dolar olacağı tahmin edilmektedir. Firmanın bu yatırımdan beklediği karlılık oranı %21 dir. Bu verilere göre yatırımın ortalama karlılık oranını hesaplayınız ve yatırımın uygulanıp uygulanamayacağını belirtiniz.

43 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Yıllık ortalama kar = ( ) / 5 = 6.240$ Yıllık amortisman tutarı= ( ) / 5= 3.200$ Vergiden önceki kar = = 3.040$ Vergi = * 0,40 = 1.216$ Yıllık ortalama net kar = = 1.824$ Ortalama yatırım tutarı = ( ) + ½ * ( ) = $ YOK = / = %13,4 Sonuç: Makinenin YOK oranı (%13,4) firmanın yatırımdan beklediği minimum karlılık oranından (%21) düşük olduğundan projenin kabul edilmemesi doğru bir karar olacaktır.

44 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ YOK oranı yönteminin en büyük üstünlüğü kolay bir şekilde hesaplanabilmesi ve yorumlanabilmesidir. Diğer yandan, projenin ekonomik ömrünü ve paranın zaman değerini dikkate almaması, yöntemin eksik yönlerini oluşturmaktadır. Yöntem, projelerin ekonomik ömürlerinin süresi ve nakit akışlarını zaman içindeki dağılımı konusunda bir ayrım yapamamaktadır.

45 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Geri Ödeme Süresi Yöntemi Geri ödeme süresi (GÖS) yöntemi, projenin ilk veya başlangıç yatırım maliyetinin, ne kadar sürede geri ödediğini net nakit akışına göre hesaplar. Diğer bir ifadeyle, GÖS yöntemi, vergiden sonraki nakit girişlerinin kaç yıl içinde proje tutarını geri ödeyeceğini hesaplamaktadır. GÖS aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanmaktadır. GÖS = Yatırım tutarı Yıllık net nakit girişi Bu formül kullanılarak hesaplanan GÖS, firmanın istediği yıl kadar ise veya daha az ise yatırım projesi kabul edilir aksi halde proje reddedilir.

46 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-7: Y firmasının satın almayı ve altı yıl kullanmayı planladığı bir makinenin maliyeti dolardır. Bu makinenin her yıl sağlayacağı net nakit girişleri dolar olarak tahmin edilmektedir. Buna göre yatırımın geri ödeme süresini hesaplayarak projenin uygulanmasının doğru olup olmayacağını belirtiniz. Projenin GÖS ü firmanın planladığı geri ödeme süresinden daha kısa olduğundan projenin uygulanması doğru bir karardır GÖS = 5 yıl 6.000

47 X = / =0,5 yıl olarak hesaplanır. Böylece GÖS = 3,5 yıl olur. Projenin GÖS ü (3,5 yıl), projenin faydalı ömründen (3 yıl) daha uzun olduğundan projenin kabul edilmemesi daha doğru olacaktır. SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-8: Bir yatırım projesinin maliyeti dolar olacak ve proje aşağıdaki tabloda gösterilen nakit akışlarını sağlayacaktır. Firma, yatırımın faydalı ömrünün üç yıl olacağını tahmin etmektedir. Buna göre yatırımın geri ödeme süresini hesaplayınız ve projenin kabul edilip edilmeyeceğini belirtiniz. Yıl Net Nakit Girişi ($) İlk üç yıl içinde yatırım tutarının dolarlık kısmı elde edilecek ve bunu dolar takip edecektir. Yatırım tutarı dolar olduğuna göre kalan yatırım tutarı ( ) dolar olacaktır. Geri ödeme süresine ulaşmak için aşağıdaki hesaplama yapılır: dolar 1 yılda alınırsa dolar X yılda alınır

48 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ GÖS yönteminin en önemli avantajı, YOK yöntemine benzer biçimde, hesaplanmasının basit ve zahmetsiz olmasıdır. Ayrıca likidite sıkıntısı çeken firmaların hızlı para girişi sağlayan projelere öncelik vererek likit fonları sağlamasında GÖS yöntemi faydalı olabilmektedir. Buna karşılık, GÖS yönteminin yine YOK yöntemine benzer biçimde iki önemli sakıncası vardır: (1) GÖS yöntemi, projenin geri ödeme süresinden sonra sağlayacağı nakit girişlerini dikkate almamaktadır. (2) GÖS yöntemi, paranın zaman değerini dikkate almamaktadır. İlk yıllarda daha fazla nakit akışı sağlayan projeler firma açısından daha avantajlı olduğu halde, GÖS yöntemi nakit akışlarının zamanlamasını ayırt etme konusunda yetersiz kalmaktadır. Ancak GÖS yönteminin bu yetersizliği, iskonto edilmiş GÖS hesaplanarak giderilebilmektedir.

49 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ İskonto Edilmiş Geri Ödeme Süresi Yöntemi İskonto edilmiş geri ödeme süresi (İEGÖS), iskonto edilmiş gelecekteki nakit akışlarının başlangıç yatırımını geri ödeme süresi için gereken süreyi göstermektedir. Diğer bir ifadeyle, İEGÖS, iskonto edilmiş nakit akışlarının birikimli değerinin başlangıç yatırım tutarına eşit olduğu dönem sayısını göstermektedir. İEGÖS, yatırım projesinin ekonomik ömrü boyunca sağladığı her bir nakit akışının yatırımın başlangıcına indirgenmesi ile hesaplanmaktadır. Bu indirgeme yapılırken, kullanılan iskonto oranı, hem paranın zaman değerini, hem de gelecekteki nakit akışlarına ilişkin belirsizliği göstermektedir. Diğer bir ifadeyle, kullanılan iskonto oranı, firmanın sermaye maliyetine eşit bir orandır. Gelecekteki nakit akışlarına ilişkin belirsizlik arttıkça, sermaye maliyeti ve dolayısıyla iskonto oranı da yükselmektedir.

50 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-9: Bir yatırım projesinin değerlendirilmesinde kullanılan iskonto oranı %10 dur ve projenin sağladığı nakit akışları aşağıda sunulmuştur. Bu yatırım projesinin İEGÖS ünü hesaplayınız. Zaman Nakit Akışı ($) Aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi yatırım projesinin İEGÖS ü 3 yıldır. Dönemler için nakit akışları ve bugünkü değerler i dönemi i döneminde net bugünkü değer ($) 0 (-2.487$) 1 (1.000$) 2 (1.000$) 3 (1.000$) 4 (1.000$) 5 (1.000$)

51 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Net Bugünkü Değer Yöntemi Bir yatırımın net bugünkü değeri (NBD), ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı nakit girişlerinin önceden saptanmış belli bir iskonto oranı (iskonto oranı, firmanın sermaye maliyetine eşittir) üzerinden bugüne indirgenmiş değerleri toplamı ile yatırımın gerektirdiği nakit çıkışlarının bugünkü değeri arasındaki farktır. Bu ifade aşağıdaki gibi formülle gösterilebilir. NA H n m t t NBD t n t t 1 1 r 1 r t 1 1 r Burada, n = Yatırımın ekonomik ömrünü, m=yatırımın tesis (tamamlanma) süresini, NA = Yatırımın ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı nakit girişlerini, r = Yatırımdan beklenen minimum iç verim oranını (sermaye maliyetini), I = İlk yatırım tutarını, H= Yatırımın hurda değerini göstermektedir. I

52 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ NBD yöntemine göre, bir yatırım projesinin kabul edilmesi için projenin net bugünkü değerinin pozitif olması gerekmektedir. Doğal olarak negatif NBD ye sahip olan bir yatırım projesi ise reddedilecektir. Aynı anda uygulanamayan iki veya daha fazla yatırım projesi arasında bir seçim yapılacaksa, en yüksek net bugünkü değere sahip olan proje uygulanmak üzere seçilecektir.

53 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-10: Değerlendirme aşamasındaki bir yatırım projesinin ilk yatırım harcaması tutarı dolardır ve projenin aşağıdaki nakit girişlerini sağlaması beklenmektedir. Yıl Nakit Girişleri ($) Projeyi uygulamak üzere değerlendiren firmanın sermaye maliyeti %12 olduğuna göre projenin net bugünkü değerini hesaplayınız.

54 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Yıllar Nakit Girişleri İskonto Faktörü Nakit Girişlerinin Bugünkü Değeri , , , , , , , , , ,43 (Nakit Girişlerinin Bugünkü Değeri) = 5698,55 $ NBD = 698,55 $

55 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-11: Bir işletme, 8 milyon dolar tutarında bir yatırım yapmayı planlamaktadır. Yatırım iki yılda tamamlanabilecektir. Birinci yılda 5 milyon dolar ve ikinci yılda 3 milyon dolar harcanacaktır. Söz konusu yatırımın tamamlanmasından sonraki yıllarda sağlaması tahmin edilen nakit girişleri aşağıdaki tabloda sunulmuştur: Yıl Nakit Girişleri Projenin ekonomik ömrü sonundaki hurda değerinin dolar olacağı tahin edilmektedir. İskonto oranı %20 olduğuna göre projenin net bugünkü değerini hesaplayınız ve projenin uygulanmasının doğru bir karar olup olmayacağını belirtiniz.

56 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Yıllar Nakit Akışları İskonto Faktörü Nakit Akışlarının Bugünkü Değeri , , , , , , , NBD = olarak hesaplanır. Buna göre, projenin uygulanmaması yerinde bir karar olacaktır.

57 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-12: Bir firma, kendisine sunulan iki proje önerisini değerlendirmektedir. Firmaya sunulan proje önerileri eşit yatırım harcaması gerektirmekte ve firma bu iki projeden sadece birini seçmek imkanına sahiptir. Değerlendirilecek olan A ve B projelerine ilişkin nakit akışları aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Yıllar A Projesi ($) B Projesi ($) Değerlendirmeyi yapacak firmanın sermaye maliyeti %15 olduğuna göre, NBD yöntemine göre hangi projenin seçilmesi gerektiğini belirtiniz.

58 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Yıllar A Projesinin nakit girişleri B projesinin nakit girişleri İskonto faktörü A projesinin nakit girişlerinin bugünkü değeri B projesinin nakit girişlerinin bugünkü değeri , , , , , , , , , , , ,1 A projesi için (Nakit Girişlerinin Bugünkü Değeri) = $ B projesi için (Nakit Girişlerinin Bugünkü Değeri) = $ NBDA = = 6.689$ NBDB = = 3.334$ Yapılan değerlendirme sonucunda daha büyük net bugünkü değere sahip olan A projesinin uygulanmak üzere seçilmesi doğru bir karar olacaktır.

59 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ ÖZ SERMAYEYE GÖRE NBD HESAPLANMASI Aşağıdaki verilerden yararlanarak öz sermayeye göre NBD hesaplayınız. (Milyon TL) Mevcut Makine Yeni Makine Satışlar Yatırım Tutarı Yıllık İşletme Gideri (faiz ve amortisman hariç) Ekonomik Ömür 10 yıl 7 yıl Amortisman Doğrusal Doğrusal Hurda Değeri Firma eski makineyi 3 yıldır kullanmaktadır ve 275 milyar liraya satabilecektir. Firma 450 milyar lira %15 faizli kredi almak istemektedir.vergi oranı %40 dır. Beklenen verim oranının %18 olması durumunda NBD yöntemini kullanarak hangi makinenin seçilmesi gerektiğine karar veriniz.

60 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ ÖZ SERMAYEYE GÖRE NBD HESAPLANMASI Eski Makinenin Maliyeti Eski Makinenin Amortismanı (-) (3 yıl x ( /10 yıl)) Kalan Değer (Defter Değeri) Eski Makinenin Satış Tutarı (-) Eski Makine Satış Zararı Zararın Vergi Tasarrufu (%40 x ) Yeni Makine Yatırım Tutarı Eski Makine Satış Gelirleri (-) Eski Makine Satışının Vergi Tasarrufu (-) Karşılanacak Yeni Yatırım Tutarı Banka Kredisiyle Sağlanacak Tutar (-) Öz Sermaye İle Sağlanacak Tutar

61 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ ÖZ SERMAYEYE GÖRE NBD HESAPLANMASI Yeni Makine Hurda Değeri Eski Makine Hurda Değeri Yeni Eski Makine Farkı Ödenecek Vergi (-) Hurda Değerinin Artışının Sağla.Kar

62 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ ÖZ SERMAYEYE GÖRE NBD HESAPLANMASI (Milyar TL) Mevcut Yeni Makine Makine 1. Yıl 2. Yıl 3.Yıl 4. Yıl 5. Yıl 6. Yıl 7. Yıl Satışlar İşletm.Gid Amortisman Faiz (%15) - 67, , VÖK , , Vergi (%40) Net Kar , , Anapa.Taks Öz Serm.NNG , ,

63 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ ÖZ SERMAYEYE GÖRE NBD HESAPLANMASI (Milyar TL) YM EM %18 den BDF Top.Bugün. Değer 0 Öz Ser Fin.Ed.Tut , ,5 0,847-34, ,0 0,718-19, , ,5 0,609-8, ,516 77, ,432 65, ,370 55, ,314 46,95 7 Hurda Değeri 75 0,314 23,475 Toplam -18,172 Yeni Makine Alımı Reddedilmelidir.

64 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ NBD yöntemi şu yönlerden eleştirilere uğramaktadır; NBD yönteminde kritik önem taşıyan önceden saptanmış iskonto haddi veya yatırımdan beklenen asgari beklenen oranı, bir ölçüde öznel takdirlere açık bulunmakta, söz konusu oranın değiştirilmesiyle, yatırımlar arasında öncelik sırasını etkilemek mümkün olmaktadır NBD yöntemi, projelerin gerçek iç karlılık oranını göstermemekte, ancak bir projenin iç verim oranının istenen asgari karlılık oranından daha yüksek olup olmadığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle İVO, NBD ye kıyasla daha kolay yorumlanabilir ve projeler arasında daha gerçekçi bir karşılaştırmaya olanak sağlar.

65 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Gerçekleştirilecek yatırım projelerinin, önceden saptanmış belirli bir iskonto oranı üzerinden net bugünkü değerlerinin maksimum kılınması, her zaman için firmanın karlılığını en yüksek düzeye ulaştırmayabilir. NBD yönteminde sermaye maliyetinin yatırımın ekonomik ömrü boyunca değişmeyeceğini varsayılmakta ev gelecekte sağlanacak para girişleri sabit bir iskonto oranı üzerinden bugüne indirgenmektedir. Oysa zaman içinde kaynak maliyeti değişebilir. Bu durumda sabit bir iskonto oranı uygulamak anlamını yitirir. Bu nedenle bir yatırım projesinin NBD si bulunurken tek bir iskonto değeri değil, yıllar itibariyle değişen farklı oranlar kullanılmalıdır. Ancak gelecek yıllar için farklı iskonto değerleri hesaplamak güçtür.

66 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Karlılık Endeksi Yöntemi Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir diğer yöntem karlılık endeksi (KE) yöntemidir. Bu yöntem sıklıkla maliyet oranı olarak da adlandırılmaktadır. Bir yatırım projesinin karlılık endeksi, yatırımın belli bir iskonto oranıyla bugünkü değere indirgenmiş nakit girişlerinin, yatırımın gerektirdiği nakit çıkışlarının bugünkü değerine oranlanması yolu ile hesaplanmaktadır. n R H t t 1 1 r 1 t r KE I 0 Yatırımın tesis süresinin bir yıldan daha uzun sürmesi durumunda bu formül aşağıdaki şekilde değiştirilmelidir: n R H KE t 1 1 m t t 1 1 r Burada; KE = Karlılık endeksi, n = Yatırımın ekonomik ömrü, m= Yatırımın tamamlanma süresi, R = Yatırımın ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı akit girişleri, I0 = Yatırımın gerektirdiği ilk nakit akışları, H = Yatırımın ekonomik ömrü sonundaki hurda değeridir. r t I t 1 t r n n

67 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Karlılık Endeksi Yöntemi Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir diğer yöntem karlılık endeksi (KE) yöntemidir. Bu yöntem sıklıkla maliyet oranı olarak da adlandırılmaktadır. Bir yatırım projesinin karlılık endeksi, yatırımın belli bir iskonto oranıyla bugünkü değere indirgenmiş nakit girişlerinin, yatırımın gerektirdiği nakit çıkışlarının bugünkü değerine oranlanması yolu ile hesaplanmaktadır. n R H t t 1 1 r 1 t r KE I 0 Yatırımın tesis süresinin bir yıldan daha uzun sürmesi durumunda bu formül aşağıdaki şekilde değiştirilmelidir: n R H KE t 1 1 m t t 1 1 r Burada; KE = Karlılık endeksi, n = Yatırımın ekonomik ömrü, m= Yatırımın tamamlanma süresi, R = Yatırımın ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı akit girişleri, I0 = Yatırımın gerektirdiği ilk nakit akışları, H = Yatırımın ekonomik ömrü sonundaki hurda değeridir. r t I t 1 t r n n

68 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Karlılık endeksi yöntemi kullanılarak bir yatırım projesinin değerlendirilmesi durumunda, söz konusu yatırım projesinin kabul edilmesi için bulunan karlılık endeksi rakamının birden büyük olması gerekmektedir. Alternatif projeler arasında bir seçim yapılması durumunda, birden büyük olması şartıyla, daha büyük karlılık endeksine sahip olan yatırım projesi diğerlerinden daha üstün durumda olmaktadır

69 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-13: X firması dolar karşılığında bir adet makine satın alacaktır. Makinenin ekonomik ömrü 5 yıl ve hurda değeri dolar olarak tahmin edilmektedir. Makinenin ekonomik ömrü boyunca her yıl dolar nakit girişi sağlayacağı beklenmektedir. Firmanın sermaye maliyetinin %20 olması durumunda bu makinenin alınmasının doğru bir karar olup olmadığını karlılık endeksi yöntemini kullanarak belirleyiniz. Dönem Nakit Akışları İskonto Faktörü Nakit Akışlarının Bugünkü Değeri , , , , , , , , , ,35 (Nakit Girişlerinin Bugünkü Değeri) = ,75 $ ,75 Karlılık Endeksi = = 1,

70 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Herhangi bir proje için NBD yöntemiyle KE yöntemi, projenin kabul edilmesi veya reddedilmesi konusunda aynı sonucu vermektedir. Ancak birden fazla sayıda yatırım projesinin sıralanmasında NBD ve KE yöntemleri farklı sonuçlar verebilmektedir. NBD yönteminin amacı belli bir iskonto oranı üzerinden yatırımın net bugünkü değerini maksimum kılmak olduğu halde, karlılık endeksinde amaç, fayda maliyet oranını en yüksek düzeye çıkarmaktır. NBD yöntemi ile KE yöntemlerinin, yatırım projelerinin sıralanmasında yaratacağı farklılık aşağıda verilen örnekte daha açık bir biçimde görülmektedir.

71 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-14: A ve B yatırım projelerine ilişkin veriler aşağıda verilmiştir. Proje A Proje B Nakit Girişlerinin Bugünkü Değeri $ $ Nakit Çıkışlarının Bugünkü Değeri $ $ Bu veriler ışığında iki yatırım projesini NBD ve KE yöntemlerine göre değerlendiriniz ve iki yöntemin aynı sonucu verip vermediğini inceleyiniz. Proje A Proje B NBD $ $ KE 1,4 1,5 A ve B projelerinin net bugünkü değerleri pozitif olduğu için her iki proje de istenen minimum verimlilik oranına sahiptir. Ancak iki projeden sadece birinin uygulanması mümkün olduğundan bir sıralama yapılmak isteniyorsa, iki yöntem farklı sonuçlar verecektir. Sıralamada, NBD yöntemi uygulandığında A projesinin, karlılık endeksi yöntemi uygulandığında ise B projesinin ilk sırayı alması gerekmektedir.

72 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ 10% 10% A PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ B PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ , , , , , , , , , , , , , , , ,6 TOPL.BD ,3 TOPL.BD ,5 NBD 180,3 NBD 189,5 KE 1,018 KE 1,017

73 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ İç Verim Oranı Yöntemi Bir yatırımın iç verim oranı, yatırımın gerektireceği nakit çıkışı ile ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı nakit girişini eşit kılan iskonto oranı olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir ifadeyle iç verim oranı, bir yatırım projesinin net bugünkü değerini sıfıra eşit kılan iskonto oranıdır. İç verim oranı, iç karlılık oranı olarak da adlandırılmaktadır. Bir projenin iç verim oranı hesaplanırken, yatırım projesinin ekonomik ömrü boyunca sağlaması beklenen nakit girişlerinin bugünkü değerini, yatırım maliyetinin bugünkü değerine eşit kılan iskonto oranı bulunur.

74 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ R1 R2 Rn H I n n 1 r 1 r 1 r 1 r Bu ifade basitleştirilirse aşağıdaki hale gelir: n Rt H I t n t 1 1 r 1 r Burada, I = Projenin yatırım tutarını, R = Projenin ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı nakit girişlerini, r = İskonto oranını, n = Projenin ekonomik ömrünü göstermektedir. İç verim oranı, net bugünkü değer ve karlılık endeksi yöntemlerinden farklı olarak tek başına yorumlanamayacak bir veri sunmaktadır. Bir projenin kabul edilmesi için söz konusu projenin iç verim oranının (r) kabul edilebilir verim oranı olarak ifade edilen bir sınır orandan (k) daha yüksek olması gerekmektedir: r k Burada; r = Projenin iç verim oranını, k = Projeyi değerlendiren firmanın kabul edilebilir verim oranını (genellikle firmanın sermaye maliyetini) göstermektedir.

75 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-15: Bir yatırım projesinin yatırım tutarı dolar, ekonomik ömrü ise 6 yıldır. Projenin yıllık dolar nakit girişi sağlaması beklenmektedir. Buna göre projenin iç verim oranını hesaplayınız ve projeyi değerlendiren firmanın sermaye maliyeti %10 olduğuna göre projenin kabul edilmesinin doğru olup olmayacağını belirtiniz. Yıllık nakit girişlerinin eşit olması halinde projenin iç verim oranı, yatırım tutarının bir yıllık nakit girişine bölünmesi yoluyla hesaplanmaktadır: I / R = Yatırım Tutarı / Yıllık Nakit Girişi / = 4 olarak bulunur. N Yıl Süreyle her yıl elde edilen bir birim paranın bugünkü değeri tablosunda 6. yıl ve 4 e denk gelen iskonto oranı %13 tür. Buna göre bu yatırım projesinin iç verim oranı %13 tür. İç verim oranı > Sermaye maliyeti olduğundan, diğer bir ifadeyle r>k olduğundan projenin uygulanması firma için doğru bir karardır.

76 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Nakit girişleri, projenin ekonomik ömrü boyunca farklılık göstermiyorsa, iç verim oranının hesaplanması Örnek-15 de görüldüğü gibi oldukça kolaydır. Ancak çoğu kez yatırım projeleri, tüm ömürleri boyunca aynı nakit girişini sağlayamamaktadır. Bu durumda iç verim oranının hesaplanması için deneme-yanılma yöntemi uygulanmaktadır. Deneme-yanılma yöntemi zaman alıcı ve hesaplaması daha zor olan bir yöntemdir. Ayrıca genellikle projelerin iç verim oranları, zaman değeri tablolarında yer alan değerlere denk gelmeyebilmektedir. Bu durumda projenin iç verim oranı enterpolasyon yapılarak net bir biçimde hesaplanabilmektedir.

77 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-16: Bir yatırım projesinin yatırım tutarı dolar, ekonomik ömrü ise 5 yıldır. Projenin aşağıdaki tabloda gösterilen nakit girişlerini sağlaması beklenmektedir. Projenin iç verim oranını hesaplayınız Yıllar Nakit Girişleri ($) Bu projenin iç verim oranının hesaplanması için deneme-yanılma yönteminin kullanılması gerekmektedir. Bu çerçevede öncelikle aşağıdaki eşitlik oluşturulur r 1 r 1 r 1 r 1 r İkinci aşamada, %5 ve %10 iskonto oranları için nakit girişlerinin bugünkü değerleri hesaplanır. İç verim oranının bu aralığa düşüp düşmediğine bakılır. İç verim oranı bu aralıkta değilse farklı iskonto oranları için nakit girişlerinin bugünkü değerinin hesaplanmasına devam edilir. İç verim oranı bu aralıkta bir değere sahip ise enterpolasyon yöntemi kullanılarak iç verim oranı tam olarak hesaplanır.

78 Yat.Tut Yıllar Nakit Girişleri ($) ortalama BDF 4, N YIL SÜREYLE HER YIL ELDE EDİLEN 1 YTL'NİN BUGÜNKÜ DEĞERİ TABLOSU Yıl 1% 3% 5% 7% 9% 11% 13% 15% 1 0,990 0,971 0,952 0,935 0,917 0,901 0,885 0, ,970 1,913 1,859 1,808 1,759 1,713 1,668 1, ,941 2,829 2,723 2,624 2,531 2,444 2,361 2, ,902 3,717 3,546 3,387 3,240 3,102 2,974 2, ,853 4,580 4,329 4,100 3,890 3,696 3,517 3, ,795 5,417 5,076 4,767 4,486 4,231 3,998 3, ,728 6,230 5,786 5,389 5,033 4,712 4,423 4, ,652 7,020 6,463 5,971 5,535 5,146 4,799 4,487

79 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ İskonto Faktörü (r=%5) Nakit Girişlerinin Bugünkü Değeri (r=%5) İskonto Faktörü (r=%10) Nakit Girişlerinin Bugünkü Değeri (r=%10) Nakit Girişleri , , , , , , , , , , Sırasıyla %5 ve %10 iskonto oranları kullanılarak yatırımın bugünkü değeri hesaplanır. Buna göre projenin iç verim oranı, %5 ile %10 arasındadır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi enterpolasyon yapılarak projenin iç verim oranı hesaplanır: İskonto oranları arasındaki fark Bugünkü değerler arasındaki fark 0, , , Bugünkü değer ile yatırım tutarı arasındaki fark İVO = x 0,05 0,05 %7, İç verim oranı yöntemi, yatırım projelerinin değerlendirilmesinde zaman faktörünü ve yatırımın ekonomik ömrünü dikkate alan, yatırımın sağlayacağı nakit girişleri ile yatırımın gerektireceği nakit çıkışlarını aynı zaman düzeyine indirgeyerek birbirleriyle karşılaştırılabilir hale getiren objektif bir yöntemdir. Ancak iç verim oranı yöntemi, bu üstünlüklerine karşın bazı zayıf sayılabilecek yönlere de sahiptir.

80 ÖRNEK: Dönem A Projesi B Projesi t t İVO A =? İVO B =?

81 İVO A =24.000(1+r) =24.000*[1/1+r) 1 ] /24.000=0,833 Bugünkü Değer tablosunda 1. Yıl hizasında bu değer %20 ye denk gelmektedir =24.000/(1+0,20) =20.000

82 İVO B =15.000/(1+r) =15.000*[1/(1+r) 1 ] *[1/(1+r) 1 ] =12.000/ =0,8 BD tablosunda 1. Yıl hizasında 0,8 e denk gelen oranı %25 tir.

83 A Projesi B Projesi t pb pb t t t t t A ve B Projelerinin iç verim oranlarını hesaplayınız.

84 DENEME YANILMA YÖNTEMİ (ENTERPOLASYON) ile belirleyeceğiniz bir oran ile nakit girişlerini bugüne indirgeyerek nakit çıkışına eşit olup olmadığını değerlendirmelisiniz.

85 Yat.Tut Yıllar Nakit Girişleri ($) ortalama BDF 2,5 N YIL SÜREYLE HER YIL ELDE EDİLEN 1 YTL'NİN BUGÜNKÜ DEĞERİ TAB Yıl 2% 4% 6% 8% 10% 12% 14% 1 0,980 0,962 0,943 0,926 0,909 0,893 0, ,942 1,886 1,833 1,783 1,736 1,690 1, ,884 2,775 2,673 2,577 2,487 2,402 2, ,808 3,630 3,465 3,312 3,170 3,037 2, ,713 4,452 4,212 3,993 3,791 3,605 3,433 A Projesinin İç Verim Oranı %10 iskonto oranı ile nakit girişlerini bugüne indirgeyelim: 1.yıl 5000*0,909= yıl 5000*0,826= yıl 2000*0,751=1502 Nakit girişlerinin BD Toplamı =10177>10000

86 A Projesinin İç Verim Oranı %10 iskonto oranı ile nakit girişlerini bugüne indirgeyelim: 1.yıl 5000*0,909= yıl 5000*0,826= yıl 2000*0,751=1502 Nakit girişlerinin BD Toplamı =10177>10000

87 Nakit girişlerinin bugüne indirgenmiş değeri toplamını aşağıya çekmek için denediğiniz iskonto oranını artırmanız gerekmektedir.

88 %12 iskonto oranı ile nakit girişlerini bugüne indirgeyelim: 1.yıl 5000*0,893= yıl 5000*0,797= yıl 2000*0,712=1424 Nakit girişlerinin BD Toplamı =9874<10000

89 Görüldüğü gibi nakit girişlerinin bugünkü değerleri toplamını nakit çıkışına eşitleyen iskonto oranı %10-%12 arasındadır. Bu oran %10 dan büyük %12 den küçüktür. Bu durumda ENTERPOLASYON uygulanarak net değer bulunur.

90 BD% BD% BD% Nakit Çıkışı 303 % X X=(177*0.02)/303=0,011 %10+0,011=%11,1 İVO A =%11,1 dir.

91 B Projesi t pb t t t t t İVO B =?

92 Nakit girişlerinin %10 ile bugüne indirgenmesi durumunda: 1.yıl: 1500*0,909= yıl: 2000*0,826= yıl: 2500*0,751= yıl: 5000*0,683= yıl: 5000*0,621=3105 Toplam >10.000

93 %10 iskonto oranı ile nakit girişleri bugüne indirgendiğinde nakit çıkışından (10.000pb) daha yüksek bir değer elde edildiğinden nakit girişlerinin bugünkü değerini nakit çıkışına yaklaştırmak için iskonto oranı artırılmalıdır.

94 %15 iskonto oranı ile indirgenmesi durumunda: 1.yıl: 1500*0,870= yıl: 2000*0,756= yıl: 2500*0,658= yıl: 5000*0,572= yıl: 5000*0,497=2485 Toplam 9807<10.000

95 İskonto oranı %10-%15 arasındadır. Enterpolasyon yapılması gerekmektedir. % % % X X= [(1.414*0,05)]/1.607=0,043+%10=%14,3

96 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ İç verim oranı (İVO) yöntemine yöneltilen bu eleştiriler aşağıda sıralanmıştır: Birincisi, tesis süresi ve ekonomik ömrü uzun, ekonomik ömür içinde her yıl sağlayacağı para girişi dalgalanma gösteren yatırımlarda, iç verim oranının hesaplanması zaman alıcı bir işlemdir. İkincisi, bazı yatırım projeleri için tek bir iç verim oranın hesaplanması mümkün olmamaktadır. Bir yatırım projesi için tek bir iç verim oranı hesaplanabilmesi için gerekli koşul, yatırımın sağlayacağı nakit akışlarının pozitif değer aldıktan sonra, yatırımın ekonomik ömrünün sonuna kadar bu pozitif değerin devam etmesidir. Aksi halde değerlendirilen proje için tek bir iç verim oranının hesaplanması mümkün olmaz.

97 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ İç verim oranına yöneltilen üçüncü bir eleştiri, karşılıklı birbirini dışlayan projelerin değerlendirmesinde iç verim oranının hatalı tercihlere yol açabilmesi ile ilgilidir. İç verim oranı (İVO) ile ilgili olan dördüncü eleştiri, iç verim oranının temel varsayımı üzerinedir. İç verim oranı yönteminin dayandığı temel varsayım, bir yatırımın yaratacağı fonların, iç verim oranı en az söz konusu yatırıma eşit olan başka bir yatırım projesinin finansmanında kullanılacağıdır. Böyle bir varsayım, her zaman geçerli olmayabilir. İç verim oranının bu eksikliği, farklı bir yeniden yatırım oranı kullanılarak, diğer bir ifade ile düzeltilmiş İVO yöntemi ile giderilmektedir.

98 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ İç Verim Oranı (İVO) Yöntemiyle Net Bugünkü Değer Yönteminin (NBD) Karşılaştırılması: Firmanın elinde yatırımlara ayırabilecek geniş fonlar mevcut ise ve tek bir yatırım projesi değerlendiriliyorsa, NBD yöntemi ile İVO yöntemi aynı sonucu vermektedir. Bir yatırım projesinin NBD >0 ise, İVO da o yatırımdan beklenen asgari iç verim oranından veya sermaye maliyetinden daha yüksek, başka bir ifadeyle r>k dır. Ancak uygulamada, bir yatırım projesinin tek başına, diğer yatırım projelerinden ayrı olarak değerlendirilmesi ayrıksıdır. Genellikle firmalar birden çok yatırım projesi arasından veya belirli bir işin görülebilmesi için almaşık teknikler arasında seçim yapmak durumundadırlar. Almaşık projeler arasında seçimde bu iki yöntem birbiriyle çelişkili sonuçlar verebilmektedir. Almaşık projelerin yatırım tutarları birbirinden farklı veya sağladıkları para girişlerinin zamanlaması, yıllar itibariyle dağılımı farklı olabilir.

99 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ İki yöntemin, alternatif projeler arasındaki seçimde çelişkili sonuç vermesi, dayandıkları temel varsayımların farklı olmasından kaynaklanmaktadır. İVO yöntemindeki temel varsayım, bir yatırımın sağlayacağı fonların, yatırımın geri kalan ekonomik ömrü süresince en az o yatırımın iç verim oranına eşit karlılık oranı olan diğer yatırımlara tahsis edileceğidir. NBD yönteminin dayandığı temel varsayım ise, yatırımın ekonomik ömrü boyunca, yatırımdan beklenen asgari karlılık oranının (veya kaynak maliyetinin) değişmeyeceği, yatırımın yaratacağı fonların, iç verim oranları en az iskonto haddi olarak kullanılan bu orana (k) eşit yeni yatırımlara ayrılacağıdır. Farklı varsayımlara dayanan bu iki yöntemin, yatırım projelerinin sıralanmasında değişik sonuçlar vermesi doğal bulunmaktadır.

100 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde İVO ve NBD yöntemlerinden hangisinin daha üstün olduğu sorusunun yanıtı, yatırımın yaratacakları fonların yeniden yatırımda kullanılmaları halinde iç verim oranlarının ne olacağı konusundaki varsayımdır. Bu varsayımın gerçekçiliği konusunda ciddi kaygılar vardır. NBD yönteminde, yatırımların yaratacağı fonların ayrılacağı yeni yatırımlarda beklenen asgari iç verim oranı, ölçülü, ihtiyatlı bir oran olarak nitelendirilebilir; ayrıca bu oranın önerilen tüm yatırım projelerine tutarlı bir şekilde uygulanabilme gibi bir üstünlüğü de mevcut bulunmaktadır. Özetlenirse k değeri, gelecekteki yatırımların sağlayacakları en düşük İVO nın yakın ölçüsünü oluşturduğu sürece, NBD yöntemi, İVO na kıyasla kuramsal açıdan üstün bulunmaktadır. Kaynakları sınırlı bir firmaya paket halinde sunulan çeşitli büyüklükte yatırım projeleri arasında bir sıralama yapmada da NBD yöntemi, İVO ne kıyasla üstünlük göstermektedir.

101 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde İVO ve NBD yöntemlerinden hangisinin daha üstün olduğu sorusunun yanıtı, yatırımın yaratacakları fonların yeniden yatırımda kullanılmaları halinde iç verim oranlarının ne olacağı konusundaki varsayımdır. Bu varsayımın gerçekçiliği konusunda ciddi kaygılar vardır. NBD yönteminde, yatırımların yaratacağı fonların ayrılacağı yeni yatırımlarda beklenen asgari iç verim oranı, ölçülü, ihtiyatlı bir oran olarak nitelendirilebilir; ayrıca bu oranın önerilen tüm yatırım projelerine tutarlı bir şekilde uygulanabilme gibi bir üstünlüğü de mevcut bulunmaktadır. Özetlenirse k değeri, gelecekteki yatırımların sağlayacakları en düşük İVO nın yakın ölçüsünü oluşturduğu sürece, NBD yöntemi, İVO na kıyasla kuramsal açıdan üstün bulunmaktadır. Kaynakları sınırlı bir firmaya paket halinde sunulan çeşitli büyüklükte yatırım projeleri arasında bir sıralama yapmada da NBD yöntemi, İVO ne kıyasla üstünlük göstermektedir.

102 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Düzeltilmiş İç Verim Oranı Yöntemi İç verim oranı yönteminin temel prensibi, projenin ekonomik ömrü boyunca sağladığı tüm nakit akışlarını iç verim oranı kadar verim sağlayacak biçimde yeniden yatırmasıdır. Tüm nakit girişleri iç verim oranı kadar verim sağlayacak şekilde yatırılırsa, proje iç verim oranı kadar getiri sağlayacaktır. Ancak projenin sağladığı nakit girişlerinin sürekli olarak iç verim oranı kadar getiri sağlayacak alanlara yönlendirilmesi her zaman mümkün olamayabilmektedir. Nakit girişlerinin iç verim oranı üzerinden değerlendirilememesi durumunda ise İVO yöntemi geçerliliğini yitirmekte ve yöntemin sunduğu sonuçlar gerçekçi olmamaktadır. Bu sorunun giderilmesi için kullanılabilecek bir yol, nakit girişlerinin yeniden yatırıldığı oranın değiştirilmesi; diğer bir ifadeyle yeniden yatırım oranının gerçeğe uygun bir biçimde düzeltilmesidir.

103 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-17: Örnek 16 da iç verim oranı %7,45 olarak hesaplanan yatırım projesinin yatırım tutarı dolar, ekonomik ömrü ise 5 yıldır. Bu yatırım projesinin yıllar itibariyle sağlaması beklenen nakit girişleri aşağıdaki tabloda tekrar verilmiştir. Yıllar Nakit Girişleri ($) Bu yatırım projesinin değerlemesini yapan firmanın finans yöneticileri, firmanın projenin sağladığı nakit girişlerini iç verim oranı kadar verim sağlayan bir alanda değerlendirme imkanına sahip olamayacağını belirlemişlerdir. Firmanın finans yöneticilerine göre, projenin sağlayacağı nakit girişleri ancak %5 getiri sağlayabilecek biçimde değerlendirilebilecektir. Yeniden yatırım oranı %5 olacaktır. Bu durumda projenin düzeltilmiş İVO sunu hesaplayınız.

104 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Düzeltilmiş iç verim oranının hesaplanması için ilk yapılacak işlem, nakit girişlerinin her birinin yeniden yatırım oranı (%5) ile değerlendirilmesi durumunda projenin ekonomik ömrünün (beşinci yılın) sonunda ulaşacağı değerin hesaplanmasıdır. Nakit Girişleri Birikim Faktörü (%5) Nakit Girişlerinin Beşinci Yıldaki Değerleri , , , , Projenin sağlayacağı nakit girişlerinin beşinci yıl sonundaki toplam değeri: = $ Bu aşamada aşağıdaki eşitlik oluşturulur: DIVO Bu eşitlikten DIVO aşağıdaki gibi hesaplanır: DIVO 1, DIVO 1, DIVO 1,0619 DIVO 0, 0619 Böylece projenin daha önce %7,45 olarak hesaplanan iç verim oranı; daha gerçekçi tahminler dayalı bir yeniden yatırım oranı (%5) kullanılarak hesaplandığında %6,19 olarak belirlenmektedir.

105 5% Y PROJESİ BİRİK.F NA'NIN GD'Sİ , , , , , , , , , ,0 GELECEKTEKİ DEĞ.= ,1 5 YILLIK BÜYÜME= 1,34966 DÜZELT.İÇ.VER.ORANI= 0,

106 5% 10% Y PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ Y PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,1 FAKTÖR= 4, , ,7 İSKONTO FARKI= 5% ,4 İNDİRGENMİŞ DEĞER.ARASI FARK X ,1 FARK X= 0,02453 İKO= 7,453% 7% 8% Y PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ Y PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,3 FAKTÖR= 4, , ,8 İSKONTO FARKI= 1% ,7 İNDİRGENMİŞ DEĞER.ARASI FARK X 7.928,5 FARK X= 0, İKO= 7,339%

107 Örnek: Sağlık Hastanesi bu yıl 100 milyar TL tutarında bir yatırım planlamaktadır. Bu yatırımın beklenen nakit akışları şunlardır: Sermaye maliyeti %10 olduğuna göre, bu yatırımın düzeltilmiş iç getiri oranı ne kadardır? Bu verilere göre; 100={50(1+.10) 3 +40(1+.10) 2 +30(1+.10) / (1+MIRR) = 247,95/(1+MIRR) 4 (1+MIRR) 4 = 247,95/100 tablo yardımı ile, MIRR = %25.48 'yi buluruz.

108 Düzeltilmiş İç Verim Oranı Yöntemi İç verim oranı yönteminin temel prensibi, projenin ekonomik ömrü boyunca sağladığı tüm nakit akışlarını iç verim oranı kadar verim sağlayacak biçimde yeniden yatırmasıdır. Tüm nakit girişleri iç verim oranı kadar verim sağlayacak şekilde yatırılırsa, proje iç verim oranı kadar getiri sağlayacaktır. Ancak projenin sağladığı nakit girişlerinin sürekli olarak iç verim oranı kadar getiri sağlayacak alanlara yönlendirilmesi her zaman mümkün olamayabilmektedir.

109 Düzeltilmiş İç Verim Oranı Yöntemi Nakit girişlerinin iç verim oranı üzerinden değerlendirilememesi durumunda ise İVO yöntemi geçerliliğini yitirmekte ve yöntemin sunduğu sonuçlar gerçekçi olmamaktadır. Bu sorunun giderilmesi için kullanılabilecek bir yol, nakit girişlerinin yeniden yatırıldığı oranın değiştirilmesi; diğer bir ifadeyle yeniden yatırım oranının gerçeğe uygun bir biçimde düzeltilmesidir.

110 Düzeltilmiş İç Verim Oranı Yöntemi (DİVO) (1 r * ) T t T 0 NGt(1 k T NÇt (1 k ) t t o ) T t

111 Burada; r * = DİVO NGt = t zamanında gerçekleşen nakit girişleri NÇt = t zamanında gerçekleşen nakit çıkışları T t k = Dönem Sayısı = İçinde Bulunulan Dönem = Yeniden Yatırım Oranı

112 ÖRNEK İlk yatırım tutarı PB olan bir projenin yıllar itibariyle sağlayacağı nakit girişleri şöyledir. Yıl Nakit Girişi Yeniden yatırım oranı %5 olduğuna göre projenin düzeltilmiş iç verim oranı nedir.

113 ÇÖZÜM Nakit Birikim Gelecek Sene Girişi Faktörü Değer Nakit Girişlerinin Gelecek Değeri = PB r * = 3 ( / ) - 1 = % 14.27

114 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ ÖZ SERMAYEYE GÖRE İÇ KARLILIK ORANI Öz sermaye ile ilgili net nakit girişi, yatırımın sağlayacağı yıllık net para akışından borç taksitleri düşüldükten sonra kalan tutardır. Burada iç karlılık oranı hesaplanırken yatırımın öz sermaye ile finanse edilen kısmını, öz sermaye ile ilgili para girişinin indirgenmiş değerleri toplamını birbirine eşitleyen iskonto oranı aranmaktadır.

115 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek: Yatırım Tutarı: TL, Ekonomik Ömür: 5 yıl, Yabancı Kaynaktan Yararlanma Oranı:%35, Borcun Vadesi: 5 yıl, Borcun Faiz Oranı: %14 ve yıllık anapara taksit ödemeleri eşittir. Her Yıl Sağlanacak Para Girişleri: 300 milyon TL Bu verilerden yararlanarak yatırımın öz sermayeye göre iç karlılık oranını hesaplayınız. Yabancı kaynak = x %35 = TL Yıllık Anapara Taksit Ödemeleri (eşit) = / 5 yıl = TL

116 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ 0 1 Yıl 2 Yıl 3 Yıl 4 Yıl 5 Yıl Yatırım Tutarı Yıllık Para Gir Yabancı Kayna Anapara Taksi Faiz T. (%14) Öz Sermaye Öz Sermaye Para Girişi ( ) Ortalama Para Akışı= TL Tahmini Faktör= / = 3,25 tablodan 5. yıl hizasında bu değer bulunmaya çalışılır. %16 değeri en yakın değer olarak bulunur ve işleme başlanır:

117 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ (Milyon TL) %16 dan =181(0,862)+190,8(0,743)+200,6(0,641)+210,4(0,552)+220,2(0,476) = 647,327 milyon tl 650 milyon tl %15 den =181(0,870)+190,8(0,756)+200,6(0,658)+210,4(0,572)+220,2(0,497) = 663,4978 milyon tl %1 16,1708 X 13,4978 %1 x 13,4978 X= = 0, İVO= %15, ,1708

118 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Yıllık Eşdeğer Gider Yöntemi Aynı hizmeti görecek farklı yatırım projeleri arasında seçim yapılırken, söz konusu yatırım projelerinin yıllık eş giderleri (annual equivalent cost) karşılaştırılabilir. Bir yatırım projesinin yıllık gideri, işletme giderleri ile yatırım tutarının bir yıla düşen payının toplamına eşittir. Yöntemin uygulanabilmesi için projenin tüm giderlerinin yıllık eş gider haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Projelerin yıllık işletme giderleri önceden tahmin edilebilmektedir. Projenin ekonomik ömrü boyunca her yıla düşecek gider payı sermaye itfa faktörü kullanılarak hesaplanmaktadır. Sermaye itfa faktörü aşağıdaki formül kullanılarak elde edilmektedir:

119 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ r 1 1 r Burada; r = faiz oranını, n = projenin ekonomik ömrünü göstermektedir. Sermaye itfa faktörü kullanılarak yatırımın başlangıcında yapılan harcamalar, yatırımın ömrü ve faiz oranı dikkate alınarak her yıla düşecek gider payı bulunmaktadır. Bu ifade, aşağıdaki gibi formül ile gösterilebilir: Burada; YGP = YT YGP= yatırımın bir yıla düşen gider payını, YT= yatırım tutarını göstermektedir. Bir projenin yıllık eşdeğer gideri ise aşağıdaki biçimde hesaplanabilir: YEG = [yıllık işletme gideri] + [yatırımın bir yıla düşen gider payı] n r r 1 n 1 1 r n r n 1

120 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-18: Bir firma, iki yatırım projesini değerlendirmektedir. Her iki proje ile ilgili bilgiler aşağıdaki tabloda verilmiştir: A projesi B projesi Yatırım tutarı $ $ Yıllık işletme gideri $ $ Projenin ekonomik ömrü 20 yıl 10 yıl Firmanın sermaye maliyeti %10 olduğuna göre yıllık eşdeğer gider yöntemini kullanarak iki projeden hangisinin seçilmesinin doğru bir karar olacağını belirtiniz. Sermaye maliyeti = %10 A projesi B projesi Yatırım giderlerinin bir yıla düşen payı x 0,117 = $ x 0,163 = $ Yıllık işletme gideri $ $ Projenin toplam yıllık gideri = $ = $ Sonuçlar incelendiğinde, A projesinin yıllık eşdeğer giderinin daha düşük olduğu görülmektedir. Buna göre daha yüksek bir yatırım gerektirdiği halde A projesi, faydalı ömrünün daha uzun olması ve daha düşük yıllık işletme gideri gerektirmesi nedenleriyle tercih edilmelidir.

121 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Ancak YEG yöntemi ile ilgili olarak gözden uzak tutulmaması gereken bir konu YEG yönteminin iskonto oranlarına, diğer bir ifadeyle firmanın sermaye maliyetine oldukça duyarlı olduğudur. Yukarıdaki örnekte firmanın sermaye maliyetinin %10 yerine %20 olması durumunda firmanın kararının değişmesi gerektiği aşağıdaki tabloda yer alan sonuçlardan anlaşılabilmektedir. Sermaye maliyeti = %20 A projesi B projesi Yatırım giderlerinin bir yıla düş.pay x 0,206 = $ x 0,239 = $ Yıllık işletme gideri $ $ Projenin toplam yıllık gideri = $ = $ Firmanın sermaye maliyetinin yüksek olması durumunda, projelere ilişkin karar değişmektedir. Sermaye maliyetinin %10 olması durumunda A projesi tercih edilirken; sermaye maliyetinin %20 olması halinde B projesinin seçilmesi doğru karar olacaktır.

122 SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Bu örneğin değişen sermaye maliyetine göre farklı sonuçlar sunması, YEG yöntemi ile ilgili olan çok önemli bir konunun vurgulanmasının gereğini ortaya koymaktadır. Sermaye maliyetinin yüksek veya düşük olmasına göre, YEG yöntemine ilişkin iki farklı biçimde yorum yapmak mümkündür: Sermaye (kaynak) maliyetinin düşük olması durumunda, sermaye yoğunluğu fazla olan diğer bir ifadeyle başlangıç yatırım tutarı yüksek olan ve yıllık işletme giderleri düşük olan projelere yatırım yapmak firmalar açısından daha avantajlıdır. Sermaye maliyetinin yüksek olması halinde ise, yatırım tutarı daha az, fakat yıllık işletme giderleri daha yüksek olan projelere yatırım yapmak daha fazla avantaj sunmaktadır.

123 Yıllık Eşdeğer Gider Yöntemi Aynı hizmeti görecek farklı yatırım projeleri arasında seçim yapılırken, söz konusu yatırım projelerinin yıllık eş giderleri (annual equivalent cost) karşılaştırılabilir. Bir yatırım projesinin yıllık gideri, işletme giderleri ile yatırım tutarının bir yıla düşen payının toplamına eşittir.

124 Yöntemin uygulanabilmesi için projenin tüm giderlerinin yıllık eş gider haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Projelerin yıllık işletme giderleri önceden tahmin edilebilmektedir. Projenin ekonomik ömrü boyunca her yıla düşecek gider payı sermaye itfa faktörü kullanılarak hesaplanmaktadır.

125 ÖRNEK X yemekçilik firması, bir buzdolabı satın alacaktır. Firmaya iki farklı buzdolabı önerilmiştir. Alfa marka buzdolabının satın alma maliyeti 300 PB, yıllık elektrik gideri 150 PB ve ömrü 5 yıldır. Beta marka buzdolabının satın alma maliyeti 500 PB, yıllık elektrik gideri 100 PB, ömrü ise 8 yıldır. Yıllık iskonto oranı %21 dir. Alfa ve Beta marka buzdolaplarının yıllık eşdeğer giderlerini hesaplayınız.

126 ÇÖZÜM Alfa marka buzdolabının eşdeğer gideri = 300 / [(1,21) 5-1] / [0,21 (1,21) 5 ] = 252,53 PB Beta marka buzdolabının eşdeğer gideri = 500 / [(1,21) 8-1] / [0,21 (1,21) 8 ] = 234,21 PB YEG i daha düşük olan Beta marka buzdolabı tercih edilmelidir.

127 YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖRNEK: ABC Hastanesi hastanesine yeni bir rontgen cihazı almayı planlamaktadır. Yeni rontgen cihazının fiyatı 100 milyar TL, nakliye bedeli 4 milyar TL ve montaj gideri ise 6 milyar TLdir. Rontgen cihazının alınması ile firmanın işletme sermayesi 8 milyar TL artacaktır. Bu yatırım ile gelecek yıldan 10. yıla kadar hastanenin faaliyet gelirleri yıllık 32 milyar TL artarken, faaliyet giderleri yıllık 12 milyar TL artacaktır. Bu cihazın ekonomik ömrü 10 yıl olup, 10. yıl sonunda 12 milyar TL'ye satılacağı beklenmektedir. Firma 0,40 kurumlar vergisine tabidir. Bu yatırımın nakit akışlarını hesaplayınız? Ayrıca GÖS, İVO ve NBD değerlerini hesaplayınız. Beklenen verim oranı %7 dir. Bu yatırım ile yıllar arasında ABC hastanesinin yıllık faaliyet gelirleri 20 milyar TL artacaktır (32 milyar-12 milyar). Yıllık amortisman gideri 11 milyar TL olacaktır (( )/10).

128 BAŞLANGIÇ NAKİT YATIRIM AKIŞI Tutar a) Yeni varlıkların maliyeti 100 milyar TL b) + Kapitalize edilen masraflar (montaj, nakliye gibi) + 10 milyar TL c) + (-) Net çalışma sermayesindeki artışlar (azalışlar) + 8 milyar TL d) - Yenileme yatırımlarında eski varlıkların satılması ile elde edilen nakit girişleri e) + (-) Eğer yenileme yatırımı yapılmışsa eski varlıkların satışına bağlı vergiler (vergi tasarrufları) 0 0 f) = Başlangıç nakit yatırım akışı = 118 milyar TL

129 1.-9. Yıllarda Elde Edilen Yıllık Nakit Akışları Tutar a) Faaliyet getirilerindeki net artış (azalış) eksi (artı) amortisman dışındaki faaliyet giderlerinde 20 milyar TL net artış (azalış) (34 milyar-12 milyar) b) - (+) Amortisman giderlerinde net artış (azalış) - 11 milyar TL c) = Vergiden önceki gelirdeki net değişim = 9 milyar TL d) - (+) Vergilerde net artış (azalış) (0,40 vergi) - 3,6 milyar TL e) = Vergi sonrası gelirlerde net değişim = 5,4 milyar TL f) + (-) Amortisman giderlerinde net artış (azalış) + 11 milyar TL g) = Yıllık net nakit akışı = 16,4 milyar TL

130 Yatırımın sonunda bazı özel nakit akışları olmaktadır. Bunlar: Satılan ya da değiştirilen varlığın hurda değeri, bu satışla ilgili vergiler ve projenin bitmesinin işletmenin işletme sermayesine etkileridir. 10. Yıl Elde Edilen Yıllık Nakit Akışı Tutar a) Faaliyet gelirinde net artış (azalış) eksi (artı) amortisman dışında faaliyet giderinde net artış 20 milyar TL (azalış) (32 milyar - 12 milyar) b) - (+) Amortisman giderinde net artış (azalış) - 11 milyar TL c) = Vergiden önceki net değişim = 9 milyar TL d) - (+) Vergilerde net artış (azalış) (0,40 vergi) - 3,6 milyar TL e) = Vergiden sonraki gelirde net değişim = 5,4 milyar TL f) + (-) Amortisman giderinde net artış (azalış) + 11 milyar TL g) = Projeyi bitirmeden önceki son yıl için net nakit akışı = 16,4 milyar TL h) + Yeni varlıkların son hurda değeri + 12 milyar TL i) - (+) Yeni varlıkların satışı ya da elden çıkarılması ile ilgili vergiler (vergi tasarrufları) - 4,8 milyar TL (0,40 vergi) j) + (-) Net işletme sermayesinde azalmalar (artmalar) + 8 milyar TL k) = Son yıl net nakit akışı = 31,6 milyar

131 Yatırım Dönemi (yıl)

132 Beklenen Verim Or Net Bugünkü Değer 17,967,934, Karlılık Endeksi Karlılık Endeksi Beklenen Verim Or Net Bugünkü Değer - 11,368,841, Karlılık Endeksi Karlılık Endeksi

133 Yatırım Dönemi (yıl) Nakit Akımları GÖS BDF NBD 0-118,000,000,000 Bek.Ver.== ,000,000, ,400,000,000 16,400,000, ,327,102, ,400,000,000 32,800,000, ,324,395, ,400,000,000 49,200,000, ,387,285, ,400,000,000 65,600,000, ,511,481, ,400,000,000 82,000,000, ,692,973, ,400,000,000 98,400,000, ,928,012, ,400,000, ,800,000, ,213,095, ,400,000, ,544,949, ,400,000, ,920,513, ,600,000, ,063,837, İç Verim Oranı== Net Bugünkü Değer ================ =============== ======> 4,913,646, Karlılık Endeksi ================ =============== ======> Karlılık Endeksi ================ =============== ======>

134 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Karşılıklı Birbirini Dışlayan Projelerin Değerlendirilmesi Karşılıklı birbirini dışlayan projelerin değerlendirilmesinde karşılaşılan temel sorun, iç verim oranı yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçların, net bugünkü değer yönteminin sunduğu sonuçlara kıyasla daha az güvenilir olmasıdır. Bu sorunun altında yatan neden ise, iç verim oranı yönteminin, yatırımın boyutunu dikkate almamasıdır. Diğer bir ifadeyle, iç verim oranı yönteminin, yatırım projelerinin boyutlarını ayırt edememesi, hatalı kararlar alınmasına neden olabilmektedir. Aşağıdaki örnekte, iç verim oranının, projelerin boyutlarını ayırt edememesinin nasıl hatalı kararlara neden olabileceği görülmektedir.

135 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Örnek: Bir firma, kendisine sunulan iki yatırım projesi alternatifini değerlendirmektedir. Firmanın fonları sınırlı olduğundan, bu iki projeden sadece biri uygulanabilecektir. Diğer bir ifadeyle bu iki proje, karşılıklı birbirini dışlayan (almaşık) projelerdir. Firmanın sermaye maliyeti %10 dur. Bu iki proje ile ilgili bilgiler aşağıdaki tabloda görülmektedir: Nakit Akışları Yıllar A Projesi B Projesi Her iki projenin iç verim oranları ve net bugünkü değerleri aşağıdaki tabloda görülmektedir: Nakit Akışları Yıllar A Projesi B Projesi İVO 30,00% 26,67% NBD

136 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Tablodaki sonuçlar incelendiğinde, iç verim oranı ve net bugünkü değer yöntemlerinin farklı sonuçlar verdikleri görülmektedir. İç verim oranı yöntemine göre, A projesinin ve net bugünkü değer yöntemine göre B projesinin tercih edilmesi gerekmektedir. Burada karşılaşılan sorun, iç verim oranı yönteminin, projelerin boyutlarını dikkate almamasından kaynaklanmaktadır. Sorunun giderilmesi ve kesin bir karar verilebilmesi için iki projeye ilişkin nakit akışları birbirleriyle karşılaştırılmalıdır. A ve B projelerinin nakit akışları arasındaki fark alınıp, bu farkın iç verim oranı hesaplandığında sorun büyük ölçüde giderilmiş olmaktadır.

137 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Fark nakit akışları hesaplanırken, öncelikle yatırım tutarları arasındaki fark alınmıştır. Daha sonra, birinci yılda iki projenin sağladığı nakit girişleri arasındaki fark hesaplanmıştır. Buna göre, B projesinin yatırım tutarı, A projesinden $ daha fazladır. Benzer biçimde B projesinin birinci yılda sağladığı nakit girişi de dolar daha yüksektir. Fark nakit akışlarının iç verim oranı hesaplandığında, %20 değeri elde edilmektedir. %20 iç verim oranı, firmanın sermaye maliyetinden daha yüksek olduğundan, firma daha fazla yatırım yaparak daha yüksek karlılık elde etme imkanına sahip olmaktadır. Bu nedenle, B projesinin tercih edilmesi, firma açısından uygun bir karar olacaktır. Yıllar B-A İVO (B-A) 20,00%

138 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Sermaye Kısıtlaması Altında Projelerin Değerlendirilmesi Bazı durumlarda firmaların elinde çok sayıda yatırım fırsatı bulunabilir. Ancak firmaların bu yatırım fırsatlarını aynı anda uygulamaya koyabilecek kaynakları bulunmayabilir. Sermaye kısıtlaması olması halinde; iç verim oranı ve net bugünkü değer yöntemlerine göre değerlendirme yapılması hatalı karar verilmesine neden olabilmektedir. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi, iç verim oranı, yatırımların boyutlarıyla ilgilenmemektedir. Bu durumda iç verim oranının, sermaye kısıtlamasını dikkate alarak sınırlı tutardaki fonu en verimli şekilde kullanması mümkün olamayabilmektedir. Hatalı karar alınmasının ikinci nedeni de, net bugünkü değer yöntemi ile ilgilidir. Net bugünkü değer yöntemi, firmanın değerini ve firma sahiplerinin servetlerini maksimize etmeyi amaçlayan bir değerleme yöntemidir.

139 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Sermayenin kısıtlı olması durumunda, net bugünkü değer yöntemi, kısıtlı sermayenin etkin kullanımıyla değil, firma değerinin en yüksek seviyeye çıkarılması ile ilgilenmektedir. Bu durumda da sermayenin en verimli şekilde kullanılması mümkün olmayabilir. Sermaye kısıtlaması durumunda, en iyi sonuçları veren yöntem, karlılık endeksi yöntemidir. Karlılık endeksi, proje için katlanılan birim maliyet başına elde edilen faydayı ölçmektedir. Böylece karlılık endeksi yöntemi kullanılarak, birim maliyet başına en yüksek faydayı sağlayan projelerin seçilmesi imkanı elde edilmiş olmaktadır. Aşağıdaki örnek, sermaye kısıtlaması altında, karlılık endeksi yönteminin, iç verim oranı ve net bugünkü değer yöntemlerine göre daha iyi sonuç verdiğini göstermektedir.

140 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Örnek: Bir firma, kendisine sunulan üç yatırım projesi alternatifini değerlendirmektedir. Firmanın yatırım bütçesi 3 milyon dolar ile sınırlıdır. Diğer bir ifadeyle firma sermaye kısıtlaması altında proje değerlemesi yapacak ve sadece 3 milyon dolarlık yatırım yapabilecektir. Firmanın sermaye maliyeti %6 dır. Üç yatırım projesi alternatifine ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda görülmektedir: DÖNEM A B C

141 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Projenin İVO, brüt bugünkü değeri, NBD ve KE verileri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Proje Değerleme Kriteri A B C İVO %11,25 %6,36 %7,76 BBD NBD KE 1,14 1,01 1,05 İVO yöntemine göre A projesi ilk sırayı almaktadır. Ancak B ve C projelerinden hangisinin seçileceği net değildir. A ve B proje çifti ile C projesinden hangisinin firma değerine daha olumlu katkı sağlayacağı kesin olarak anlaşılamamaktadır. Çünkü İVO yöntemi, sadece değerlendirilen projenin karlılığı hakkında bilgi sunmakta; projenin firma değerine katkısını net olarak ortaya koyamamaktadır. NBD yöntemi ise, projenin firma değerine katkısını ortaya koymakla beraber, fonların etkin kullanılıp kullanılmadığı konusunda bilgi sağlayamamaktadır. En doğru karar, KE kullanılarak alınmaktadır.

142 6% 12% A PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ A PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ , , , , , , , , , , , , , , , ,8 - TOPLAM , ,7 NBD ,2 K/E 1,144 İSKONTO FARKI= 6% ,5 İNDİRGENMİŞ DEĞER.ARASI FARK X ,2 FARK X= 0,05324 İKO= 11,324% 6% 7% B PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ B PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ , , , , , , , , , , , , , , , ,3 - TOPLAM , ,7 NBD ,2 K/E 1,010 İSKONTO FARKI= 1% ,5 İNDİRGENMİŞ DEĞER.ARASI FARK X ,2 FARK X= 0,00362 İKO= 6,362% 6% 8% B PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ B PROJESİ BDF NA'NIN BD'Sİ , , , , , , , , , , , , , , , ,7 - TOPLAM , ,2 NBD ,4 K/E 1,053 İSKONTO FARKI= 2% ,2 İNDİRGENMİŞ DEĞER.ARASI FARK X ,4 FARK X= 0,01767 İKO= 7,767% 142

143 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Birden Fazla İç Verim Oranı Bulunan Projelerin Değerlendirilmesi: Bazı yatırım projelerinin değerlendirilmesinde tek bir iç verim oranının hesaplanamamaktadır. Bir proje için tek bir iç verim oranının hesaplanması, yatırımın sağlayacağı nakit girişlerinin projenin ekonomik ömrünün sonuna kadar pozitif olmasını gerektirmektedir. Diğer bir ifadeyle, nakit girişi ve nakit çıkışı arasındaki farkın bir kez işaret değiştirdikten sonra yatırımın ekonomik ömrü boyunca bir daha işaret değiştirmemesi gerekmektedir. Nakit girişi ile nakit çıkışı arasındaki fark birden fazla işaret değiştirdiğinde, söz konusu proje için tek bir iç verim oranının hesaplanması mümkün olmamaktadır.

144 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Örnek: Bir yatırım projesine ilişkin nakit akışı tahminleri aşağıdaki gibidir. Buna göre projenin iç verim oranını hesaplayınız. Yıllar Nakit Akışları $ $ $ Bu projenin iç verim oranı aşağıdaki eşitlik çözülerek hesaplanabilir: IVO 1 IVO Bu eşitlik, (1+IVO) 2 ile çarpılırsa aşağıdaki eşitlik elde edilir: IVO IVO 6.000

145 Sermaye Bütçelemesi Yöntemleri İle İlgili Sorunlar Böylece ikinci dereceden bir denklem elde edilmiş olmaktadır. ax 2 + bx + c = 0 şeklindeki bu eşitliğin çözümü yapılarak iki farklı iç verim oranı elde edilir: %50 ve %100. İki iç verim oranının hesaplanması, projenin kabul edilmesinde iç verim oranına güvenilemeyeceğini göstermektedir. Birden fazla iç verim oranına sahip olan projeler için net bugünkü değer yöntemine göre karar verilmesi daha doğru olacaktır.

146 UYGULAMA SORULARI

147 Soru 1 A firmasının devamlı sermayesi milyon TL. dir. Bu firmanın devamlı sermayesinin milyonu özsermaye, 525 milyonu tahvil ve 175 milyonu da uzun vadeli banka kredisinden oluşmaktadır. Uzun süreli banka kredisinin faiz oranı %120, tahvillerin faiz oranı ise %110 dur. Firma piyasa değeri TL. olan pay senetleri başına TL gelir sağlamış ve bunun %50 sini karpayı olarak dağıtmıştır. Kar payı dağıtım oranının aynı kalacağı ve büyüme oranın da %20 olacağı tahmin edilmektedir. Buna göre bu firma için (AOSM) ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini hesaplayınız. Kurumlar vergisi %40 tır.

148 Cevap 1 1. Adım Önce Yüzdeler Tespit Edilir; Özsermaye = / = 0,60 Tahvil = 525 / = 0,30 Banka Kredisi = 175 /1.750 = 0,10 2. Adım Maliyetler Hesaplanır D = *(1+0.20)*%50 = TL. İ hisse senedi = (D /P)+g =(22.800/84.000)+0.20=%47 İ Banka Kredisi = %120*(1-0.40) =%72 İ Tahvil = %110*(1-0.40) =%66 AOSM = (%47*%60 )+(%72*%10) +(%66*%30) = =%55.2

149 Soru 2 Coca Cola şirketi hisse senetleri, bugün 10$ karpayı ödemektedir. Şirket karpaylarının izleyen üç yıl boyunca yıllık %20, dört ve beşinci yıllarda yıllık %15 büyüyeceği ve beş yıldan sonra sürekli olarak %5 büyüyeceği beklenmektedir. Hisse senedinin bugünkü değerini hesaplayınız (Hisse senetlerinden beklenen verim oranı %10 dur).

150 Cevap G - 0,20 0,20 0,20 0,15 0,15 0,05 D ,4 17,28 19,87 22,85 24 İ - (1,1) 1 (1,1) 2 (1,1) 3 (1,1) 4 (1,1) 5 [(1,1) 5 *(0,10-0,05)] D/İ 10,91 11,90 12,98 13,57 14,19 298,04 Toplam = $361,36 D1 = 10 (1,2) = 12 D2 = 12 (1,2) = 14,4 D3 = 14,4 (1,2) = 17,28 D4 = 17,28 (1,15) = 19,872 D5 = 19,872 (1,15) = 22,8528 D6 = 22,8528 (1,05) = 24

151 Soru 3 Microsoft işletmesinin çıkarmış olduğu 4 yıl vadeli tahvil 3 ayda bir kupon ödemeli olup kupon (faiz) oranı %48 dir. Tahvilin nominal değeri para birimidir, ancak nominal değerin %10 u kadar tahvil çıkarma gideri olmuştur. Tahvilin anapara ödemesi vade sonunda yapılacaktır. Microsoft işletmesinin tabi olduğu vergi oranı %50 olduğuna göre bu tahvilin Microsoft işletmesine olan maliyetini hesaplayınız.

152 Cevap 3 Tahvile Konu Dönem Sayısı =4 yıl * 4 (3 ayda 1) = 16 Tutar Olarak Maliyet = 1000 * (1-0,10) = = 16 t 1 [480(1 (1 r 0,5)]/ 4 4) (1 900 = 60 * AF(16 -?) * BDF ( 16 -?) / t r / 4) 16 Çözüm Enterpolasyon % 5 için 1108,28 %10 için 687,44 % 5 lik fark 420,84 (1108,28 687,44) lük düşüş yaratıyorsa 208,28 lik düşüş için (1108,28 900) ne kadarlık fark lazım? = 0,024 Cevap %5 + %2,4 = %7,4 Ancak bu oran r/4 için geçerli buradan r = 29,6

153 Soru 4 Arı yemekçilik firması, bir fırın satın alacaktır. Firmaya iki farklı fırın önerilmiştir. Arçelik marka fırının satın alma maliyeti 800 dolar, yıllık elektrik gideri 200 dolar ve ömrü 5 yıldır. Beko marka fırının satın alma maliyeti 900 dolar, yıllık elektrik gideri 150 dolar, ömrü ise 3 yıldır. Yıllık iskonto oranı %10 dur. a) Arçelik ve Beko marka fırınların yıllık eşdeğer giderlerini hesaplayınız. b) Arı yemekçilik firması, hangi marka fırını tercih etmelidir?

154 Cevap 4 a) Arçelik marka buzdolabının eşdeğer gideri = [800 / [(1,10) 5-1] / [0,10 (1,10) 5 ]] = 280 Beko marka buzdolabının eşdeğer gideri = [900 / [(1,10) 3-1] / [0,10 (1,10) 3 ]] = 240 Yıllık eşdeğer gideri düşük olan Beko marka buzdolabı tercih edilir.

155 Soru 5 Yıllar A Projesi B Projesi Zeta şirketine değerlendirilmek üzere iki yatırım projesi sunulmuştur. Bu yatırım projelerine ilişkin nakit akışı bilgileri bitişikte sunulmuştur: a) Bu projeleri geri ödeme süresi yöntemine göre değerlendirerek hangisinin uygulanması gerektiğini belirtiniz. b) Projeleri iskonto edilmiş geri ödeme süresi yöntemine göre değerlendirerek hangisinin uygulanması gerektiğini belirtiniz (iskonto oranı = %10). c) İskonto edilmiş geri ödeme süresini kullanarak B projesinin minimum ekonomik ömrünü hesaplayınız

156 Cevap 5 a) GÖSA = 3 + ( / 2.000) = 3,5 yıl. GÖSB = 2 + ( / 3.000) = 2,33 yıl. b) İEGÖSA > 5 yıl olduğundan, proje kendini ömrü içinde geri ödeyememektedir. İEGÖSB = 2,9 yıl. c) AF(n,%10) = 2,9 değerini veren en küçük n değeri tablodan bulunur = 4 yıl olarak belirlenir. Yıllar A Projesi B Projesi Iskonto İEGÖS A İEGÖS B (1,10) , (1,10) , , (1,10) , , (1,10) ,02 683, (1,10) 5 620, , , ,61

157 Soru 6 Y firması yapacağı para birimi tutarındaki yatırımdan para birimi FVÖK (faiz ve vergiden önce kar) elde edecektir. Y firmasının bu yatırımı finanse etmek için iki seçeneği vardır: - Yatırımın hepsini 10 para birimi nominal bedelli hisse senedi çıkararak özkaynakla finanse etmek milyon para birimi, %40 faizli borç almak ve kalanı için (10 para birimi nominal bedelle) hisse senedi çıkarmak. Vergi oranı %50 olduğuna göre hisse başına gelir analizi yaparak hangi finansman seçeneğinin daha uygun olduğunu belirleyiniz.

158 Cevap 6 SONUÇ:. Seçenek daha uygundur

159 Soru 7 T firmasının hisse senetlerinin betası 1,6 dır. Kısa vadeli hazine bonosu faiz oranı %10 ve piyasa getiri oranı %15 dir. Ayrıca T firması %32 faizli uzun vadeli banka kredisi kullanmıştır. T firmasının tabi olduğu vergi oranı %50 olduğuna göre, firmanın; a) Özkaynak maliyetini, b) Banka kredisinin maliyetini, c) Kaynakların aşağıda verilen pazar değerlerini de göz önüne alarak firmanın devamlı sermayesine göre ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini hesaplayınız. Pazar Değeri Özkaynak Banka Kredisi para birimi para birimi

160 Cevap 7 a) Ri = Rf + beta * (Rm Rf) Rö = 0,10 + 1,6* (0,15-0,10) = %18 b) Rb = 0,32*(1-0,50) = %16 Özkaynağın ağırlığı = 5 / 20 = %25 Banka Kredisinin ağırlığı = 15/25 = %75 c) AOSM = (0,25*0,18) + (0,75*0,16) = %16,5

161 Soru 8 Yıl A Projesi B Projesi Yukarıda nakit akışı bulunan projeleri; iskonto oranı (%10) a) NBD (net bugünkü değer ) yöntemiyle, b) İVO ( iç verim oranı) yöntemiyle değerlendiriniz. c) DİVO (Düzeltilmiş İç Verim Oranı) yöntemiyle değerlendiriniz. c) (a) ve (b) şıklarının sonuçlarını tartışıp, hangi projenin seçilmesi gerektiğini nedenleri ile açıklayınız.

162 Cevap 8 a) A projesi daha yüksek NBD ye sahiptir.

163 Cevap 8 b) A Projesi = /(1+i) /(1+i) /(1+i) 3 =0 B Projesi = /(1+i) /(1+i) /(1+i) 3 =0 Her iki soruda da iskonto faktörü enterpolasyon yöntemi ile hesaplanır. İvo A = 0,29 İvo B = 0,13

164 Cevap 8 DİVO A =0,20 DİVO B =0,12 C) Tüm seçenekler birlikte değerlendirildiğinde A yatırımının en uygun olduğu sonucuna varılır.

165 Diğer Proje İlişkileri Bağımlı Kabul edilmesi bir ya da daha fazla başka projelerin kabul edilmesine bağlı olan projedir. Birbiriyle Bağdaşmayan Kabul edilmesi bir veya daha fazla alternatif projenin kabul edilmesine mani olan projedir.

166 Birbiriyle Bağdaşmayanlarda Potansiyel Sorunlar Proje alternatiflerinin sıralanması çelişkili sonuçlar doğurabilir. A. Yatırımın Boyutu B. Nakit Akışlarının Yapısı C. Projenin Ömrü

167 A.Yatırımın Boyutu Farklılıkları Küçük (S) ve büyük (L) birer projeyi kıyaslayalım Yıl NET NAKİT AKIŞLARI Proje S Proje L 0 -$100 -$100, $400 $156,250

168 Yatırımın Boyutu Farklılıkları GÖS, İVO, %10 da NBD, %10 da KE leri hesaplayalım Hangi proje kabul edilir? Neden? Proje GÖS İVO NBD KE S 1.25 Yıl 100% $ L 1.64 Yıl 25% $29,

169 B. Nakit Akışlarının Yapısı Azalarak devam eden nakit akışlarına sahip (D) Projesi ile artarak devam eden (I) Projesini kıyaslayalım. YIL NET NAKİT AKIŞLARI Proje D Proje I 0 -$1,200 -$1, , ,080

170 Nakit Akışlarının Yapısı İVO, %10 da NBD, %10 da KE leri hesaplayalım Hangi proje kabul edilir? Proje İVO NBD KE D 23% $ I 17% $

171 Net Bugünkü Değer ($) NBD Profilini İnceleyelim Her proje için farklı iskonto oranlarında NBD yi belirleyiniz %10 da NBD İVO İskonto Oranı (%)

172 Net Bugünkü Değer ($) Fisher in Kesişim Oranı k<%10 durumunda, I en iyisidir! Fisher ın Kesişim Oranı k>%10 durumunda, D en iyisidir! İskonto Oranı ($)

173 C. Proje Ömrü Farklılıkları Uzun ömürlü bir proje (X) ile kısa ömürlü bir proje (Y) yi kıyaslayalım Yıl NET NAKİT AKIŞLARI Proje X Proje Y 0 -$1,000 -$1, , ,375 0

174 Proje Ömrü Farklılıkları GÖS, İVO, %10 da NBD, %10 da KE leri hesaplayalım Hangi proje tercih edilir? Neden? Proje GÖS İVO NBD KE X 2.29 Yıl 50% $1, Y 0.50 Yıl 100% $

175 Duruma Bakmanın Diğer Bir Yolu 1. Eğer projenin yerini yeni bir proje almayacaksa; nakit akışlarını ortak bir son seneye göre modifiye ediniz. Y projesini %10 dan bileşik faize yatırın proje ömrünce. Yıl NAKİT AKIŞI -$1,000 $0 $0 $2,420 Sonuç: İVO* = 34.26% NBD = $818 *Modifiye edilen nakit akışlarından daha düşük bir İVO. X hala en iyisi.

176 Projeleri Bire Bir Aynı Projelerle Yenileyin 2. Projenin yerine yenisi yapılacağı zaman Yenileme Zinciri Yaklaşımı nı kullanın $1,000 $2,000-1,000 $2,000-1,000 $2,000 -$1,000 $1,000 $1,000 $2,000 Sonuç: İVO* = 100% NBD = $2, * Modifiye edilen nakit akışlarından daha düşük bir İVO. Y en iyisidir.

SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ. Prof. Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL

SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ. Prof. Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ Prof. Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL SERMAYE BÜTÇELEMESİ YÖNTEMLERİ Örnek-6: X firmasının satınalmak istediği bir makinenin maliyeti 20.000 dolar, faydalı ömrü ise

Detaylı

SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ. Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL

SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ. Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL SABİT SERMAYE YATIRIMI VE SERMAYE BÜTÇELEMESİ Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL SERMAYE BÜTÇELEMESİNİN YERİ SABİT YATIRIMLARIN SINIFLANDIRILMASI İşletme bilimi açısından, belli bir üretim gücünün elde

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol 1. Giriş Bu yazıda, Bursa daki (ciro açısından) en büyük 250 firmanın finansal profilini ortaya koymak amacındayız.

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ 2 İÇERİK Eğitim temel olarak; Sözleşme yönetimini, Projelerin izleme çerçevesini, Proje yönetimi, uygulama usul ve

Detaylı

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI Ali ÖZKURT Orman Yüksek Mühendis Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü PK.18 33401 TARSUS 1.GİRİŞ Türkiye'de orman varlığının

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması Latif Onur Uğur Süslü Sokak No: 4/2 Mebusevleri, Beşevler, 06580 Ankara E-Posta: latifugur@mynet.com, onurugurtr@yahoo.com

Detaylı

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 22-11-2013 Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU İş bu rapor, Galata Yatırım A.Ş. tarafından, Sermaye Piyasası Kurulu nun 12/02/2013 tarihli ve 5/145 sayılı kararında yer alan; payları ilk kez halka

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 31.12.2004-31.12.2005 dönemine ilişkin

Detaylı

Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı

Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı Grupiçi hizmet: Bağımlışirketler arasında gerçekleşen, genellikle ana şirketin yavru şirketlerine veya aynı gruba

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.04.2004-30.06.2004 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon Kurulu

Detaylı

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 SİRKÜ : 2016/09 KAYSERİ Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 04.03.2016 tarih ve 29643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

(ESKİ ŞEKİL) İÇTÜZÜĞÜ

(ESKİ ŞEKİL) İÇTÜZÜĞÜ (ESKİ ŞEKİL) DENİZBANK A.Ş. A TİPİ İMKB ULUSAL 100 ENDEKSİ FONU İÇTÜZÜĞÜ MADDE 1- FONUN KURULUŞ AMACI: 1.1. DENİZBANK A.Ş. tarafından 3794 sayılı Kanunla değişik 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu nun

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU. Fonun Yatırım Amacı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU. Fonun Yatırım Amacı FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 19 Aralık 2013 30 Haziran

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. )

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER FAALİYET RAPORU 01.01.2014-30.09.2014... 1 FAALİYET KONUSU... 1 BAĞLI ORTAKLIK... 1 FİNANSAL RAPORLAMA

Detaylı

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE)

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) Geçmemiş Geçmemiş Dipnot Referansları 30.09.2009 31.12.2008 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 27,180,536 28,730,807

Detaylı

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Mali Tablolardan Bilanço yu tanımlayınız. SORU 2: Mali Tablolardan Gelir Tablosu

Detaylı

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: SİRKÜLER TARİHİ : 01/10/2010 SİRKÜLER NO : 2010/81 DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi nin iptal kararı üzerine, 01 Ağustos 2010

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

Brexit ten Kim Korkar?

Brexit ten Kim Korkar? EDAM Türkiye ve Avrupa Birliği Bilgi Notu Brexit ten Kim Korkar? Haziran 2016 Sinan Ülgen EDAM Başkanı 2 23 Haziranda İngiliz halkı, İngiltere nin AB de kalıp kalmayacağına dair bir halkoyuna katılacak.

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 1 SUNUŞ Orman Genel Müdürlüğü 5436 sayılı Kanunla değişik 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekinde yer alan I

Detaylı

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14 Bilici Yatırım Şirket Notu 4 Kasım 2014 Ana faaliyet konusu tekstil olan Bilici Yatırım ın (BLCYT), aynı zamanda Adana nın merkezinde 203 yatak kapasiteli otel yatırımı ve fabrika alanı içerisinde 8 adet

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

ERGOĐSVĐÇRE EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (EURO) EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU 1 OCAK 30 EYLÜL 2009 HESAP DÖNEMĐNE AĐT

ERGOĐSVĐÇRE EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (EURO) EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU 1 OCAK 30 EYLÜL 2009 HESAP DÖNEMĐNE AĐT . GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (EURO) EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU 1 OCAK 30 EYLÜL 2009 HESAP DÖNEMĐNE AĐT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BĐLGĐLERE ĐLĐŞKĐN

Detaylı

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi. 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi. 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi 1 Ocak- 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar İçindekiler Sayfa Özet bilanço 1 Özet kapsamlı gelir tablosu 2 Özkaynak değişim tablosu 3 Nakit akım tablosu

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşinci İzmir İktisat Kongresi Finansal Sektörün Sürdürülebilir Büyümedeki Rolü ve Türkiye nin Bölgesel Merkez Olma Potansiyeli 1 Kasım

Detaylı

TMS 33 HİSSE BAŞINA KAZANÇ. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ

TMS 33 HİSSE BAŞINA KAZANÇ. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 33 HİSSE BAŞINA KAZANÇ GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 33 Hisse Başına Kazanç Standardı 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için uygulanmak üzere ilk olarak 28/03/2006 tarih

Detaylı

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları 1 Şubat 2016 tarihinde düzenlendi Sayfa 1 / 5 Bu belgede MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi'nin ("Teklif"), hem Microsoft Corporation ( Microsoft ) hem de katılımcı müşteri ( Müşteri ) için uygunluk gereksinimleri

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER Kuruluşlar bütçe hazırlık çalışmalarında bu bölümde örnekleri yer alan formları, aşağıda belirtilen bilgi ve açıklamalar doğrultusunda

Detaylı

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 1- GENEL BİLGİLER 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem: 08.04.2015 30.09.2015 Dönemi Ticaret unvanı : OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Giresun Üniversitesi'nin akademik değerlendirme ve kalite geliştirme ile stratejik

Detaylı

GROUPAMA EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU

GROUPAMA EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 1 OCAK - 31 ARALIK 2012 DÖNEMİNE AİT VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM

Detaylı

HİZMET ALIMI İHALELERİNDE İŞ DENEYİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1. GİRİŞ

HİZMET ALIMI İHALELERİNDE İŞ DENEYİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1. GİRİŞ Murat ARAPGİRLİ HİZMET ALIMI İHALELERİNDE İŞ DENEYİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1. GİRİŞ İhale konusu işin kaliteli bir şekilde ve zamanında yapılabilmesi için işi yapacak kişinin mesleki ve teknik olarak

Detaylı

HAYALi ihracatln BOYUTLARI

HAYALi ihracatln BOYUTLARI HAYALi ihracatln BOYUTLARI 103 Müslüme Bal U lkelerin ekonomi politikaları ile dış politikaları,. son yıllarda birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin ekonomi politikalarında

Detaylı

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNERGE 10 BÜTÇE YÖNERGESİ T E T A Ş TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNERGESİ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET

Detaylı

YONGA MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 30.06.2013 TARİHİNDE SONA EREN ARA DÖNEME AİT FİNANSAL TABLOLAR ve DİPNOTLARI

YONGA MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 30.06.2013 TARİHİNDE SONA EREN ARA DÖNEME AİT FİNANSAL TABLOLAR ve DİPNOTLARI YONGA MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 30.06.2013 TARİHİNDE SONA EREN ARA DÖNEME AİT FİNANSAL TABLOLAR ve DİPNOTLARI İÇİNDEKİLER SAYFA BAĞIMSIZ İNCELEME RAPORU 2-3 30.06.2013 TARİHLİ BİLANÇO 4-6

Detaylı

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN Slide 1 DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN GENEL YÖNET M MUHASEBE YÖNETMEL GENEL TEBL (Say :1) (10.01.2008 tarihli ve 26752 say R.G.) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman Slide 2 AMAÇ VE KAPSAM 5018 say Kanunun

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI PERSONELİ VAKFI SOSYAL GÜVENLİK YARDIMLARI BÖLÜMÜ ÜYELERİ VE HAK SAHİPLERİNİN KAZANILMIŞ HAKLARI VE TASFİYE PAYLARI RAPORU

T.C. ZİRAAT BANKASI PERSONELİ VAKFI SOSYAL GÜVENLİK YARDIMLARI BÖLÜMÜ ÜYELERİ VE HAK SAHİPLERİNİN KAZANILMIŞ HAKLARI VE TASFİYE PAYLARI RAPORU Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü Hacettepe University Department of Actuarial Sciences 06800 Beytepe-Ankara, Tel:(032)297 660, Faks:(032)297 7998, e-posta:aktuerya@hacettepe.edu.tr T.C.

Detaylı

OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU

OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU Üst Politika Belgelerinde Okul Bazlı Bütçe: Amaç: OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU 1. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) 154- Okul idarelerinin bütçeleme süreçlerinde yetki ve sorumlulukları artırılacaktır.

Detaylı

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi 2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi Sözleşmenin tarafları Madde 1) İşbu Sözleşme, İsmet İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek / Ankara adresinde mukim Hazine Müsteşarlığı (bundan sonra kısaca Müsteşarlık

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI E.Y. FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI E.Y. FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI E.Y. FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 19

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43. KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43. KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler. VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43 KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler. Bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesine dair 2012/4213 sayılı Karar 23

Detaylı

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016 ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016 19 Ocak 2016 tarihli Alpha Altın raporumuzda paylaştığımız görüşümüz; Kısa dönemde 144 günlük ortalama $1110.82 trend değişimi için referans takip seviyesi olabilir.

Detaylı

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015 ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015 3 Kasım 2015 tarihli Alpha Altın raporumuzda paylaştığımız görüşümüz; RSI indikatörü genel olarak dip/tepe fiyatlamalarında başarılı sonuçlar vermektedir. Günlük bazda

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR Bu rapor Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. Likit Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2015 30.06.2015 dönemine ilişkin gelişmelerin,

Detaylı

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Sayı: 42 BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Gazi Erçel Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 Aralık 2000 Ankara 2001 yılında uygulanacak para ve kur politikasının çerçevesi, uygulama prensipleri

Detaylı

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9))

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9)) Sirküler 2016 / 019 Referansımız: 0259 / 2016/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 08.03.2016 Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar

Detaylı

EDİP GAYRİMENKUL YATIRIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 MART 2015 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR VE DİPNOTLAR

EDİP GAYRİMENKUL YATIRIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 MART 2015 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR VE DİPNOTLAR EDİP GAYRİMENKUL YATIRIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 MART 2015 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR VE DİPNOTLAR 31 MART 2015 TARİHİNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMİNE AİT

Detaylı

ISL107 GENEL MUHASEBE I

ISL107 GENEL MUHASEBE I ISL107 GENEL MUHASEBE I Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 8. HAFTA Menkulkıymetleraşağıdaki amaçlardoğrultusunda edinilebilir. Güvenlik Amacı: işletmeler sahip oldukları nakit mevcutlarının

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

GELİR TABLOSU A-BRÜT SATIŞLAR

GELİR TABLOSU A-BRÜT SATIŞLAR Gelir tablosu, iģletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda iģletmenin elde ettiği dönem net kârı veya zararını gösteren

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Oyak Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Döviz Cinsinden Yatırım Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 NAKİT SERMAYE ARTIŞLARINDA İNDİRİM UYGULAMASI Kurumlar Vergisi Kanunu nun Diğer İndirimler başlıklı 10. Maddesine eklenen (ı) bendi hükmü ile; finans, bankacılık ve sigortacılık

Detaylı

GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU

GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU I-GİRİŞ Grup şirketleri arasında gerçekleşen fiyatlandırma sistemi ekonominin kuralları doğrultusunda gerçekleşmektedir. Özellikle gelişmekte

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 02/05/2013 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 31/12/2015

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

2015/1.DÖNEM. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI İLERİ DÜZEYDE FİNANSAL MUHASEBE 25 Mart 2015-Çarşamba 18:00

2015/1.DÖNEM. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI İLERİ DÜZEYDE FİNANSAL MUHASEBE 25 Mart 2015-Çarşamba 18:00 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFM> PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI İLERİ DÜZEYDE FİNANSAL MUHASEBE 25 Mart 2015-Çarşamba 18:00 SORULAR Soru: 1- Aşağıdaki kavramları

Detaylı

Son yıllarda Türkiye de artan enerji talebiyle birlikte

Son yıllarda Türkiye de artan enerji talebiyle birlikte Makale www.madencilik-turkiye.com Mine Yılmaz İlkdoğan Deloitte Türkiye Müdür Yardımcısı miyilmaz@deloitte.com Türkiye de Linyit Kömürüne Genel Bir Bakış Berker Adıgüzel Deloitte Türkiye Danışman badiguzel@deloitte.com

Detaylı

Denetimden Geçmiş 31.12.2007

Denetimden Geçmiş 31.12.2007 31 ARALIK 2007 VE 2006 TARİHLERİ İTİBARİYLE BİLANÇOLARI (Aksi belirtilmedikçe tutarlar Yeni Türk Lirası ("YTL") olarak ifade edilmiştir.) Bağımsız Denetimden Geçmiş 31.12.2007 Bağımsız Denetimden Geçmiş

Detaylı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: DERECELENDİRME KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİNE VE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI MADDE

Detaylı

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100 endeksi, Ekim ayı içerisinde %4,2 artarak ayı 77.620 seviyesinden kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %4,1

Detaylı

FİNANSAL KAYNAKLARA ERİŞİM VE YATIRIMCI İLİŞKİLERİ 2016 Öğr. Gör. Elif Acar

FİNANSAL KAYNAKLARA ERİŞİM VE YATIRIMCI İLİŞKİLERİ 2016 Öğr. Gör. Elif Acar FİNANSAL KAYNAKLARA ERİŞİM VE YATIRIMCI İLİŞKİLERİ 2016 Öğr. Gör. Elif Acar 1 İşinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. Finans nedir?

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR Oyak Emeklilik A.ġ. Esnek Emeklilik Yatırım Fonu'nun ( Fon ) 1 Ocak 31 Aralık 2008 dönemine ait ekteki

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat. Fiyat Tespit Raporu Görüşü. Şirket Hakkında Özet Bilgi: Halka Arz Hakkında Özet Bilgi:

AvivaSA Emeklilik ve Hayat. Fiyat Tespit Raporu Görüşü. Şirket Hakkında Özet Bilgi: Halka Arz Hakkında Özet Bilgi: arastirma@burganyatirim.com.tr +90 212 317 27 27 3 Kasım 2014 Fiyat Tespit Raporu Görüşü Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanmış olan bu rapor, A.Ş. için hazırlanmış olup 31 Ekim 2014

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

15.402 dersinin paketlenmesi

15.402 dersinin paketlenmesi 15.402 dersinin paketlenmesi 1 Büyük Resim: 2. Kısım - Değerleme A. Değerleme: Serbest Nakit akışları ve Risk 1 Nisan Ders: Serbest Nakit akışları Değerlemesi 3 Nisan Vaka: Ameritrade B. Değerleme: AOSM

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Ticaret Unvanı: YAYLA ENERJİ ÜRETİM TURİZM VE İNŞAAT TİCARET A.Ş. Merkez Adresi : Turan Güneş Bulvarı İlkbahar Mah.606.Sok. No : 12 Çankaya / ANKARA

Ticaret Unvanı: YAYLA ENERJİ ÜRETİM TURİZM VE İNŞAAT TİCARET A.Ş. Merkez Adresi : Turan Güneş Bulvarı İlkbahar Mah.606.Sok. No : 12 Çankaya / ANKARA YAYLA ENERJİ ÜRETİM TURİZM VE İNŞAAT TİCARETANONİM ŞİRKETİ 01.01.2015 31.12.2015 DÖNEMİ YILLIK FALİYET RAPORU 1- GENEL BİLGİLER Raporun Ait Olduğu Dönem: 01.01.2015 31.12.2015 Ticaret Unvanı: YAYLA ENERJİ

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

FĐNANSAL ARAÇLAR: AÇIKLAMALAR. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARĐHLERĐ

FĐNANSAL ARAÇLAR: AÇIKLAMALAR. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARĐHLERĐ TFRS 7 FĐNANSAL ARAÇLAR: AÇIKLAMALAR GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARĐHLERĐ TFRS 7 Finansal Araçlar: Açıklamalar Standardı 31/12/2006 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için uygulanmak üzere ilk olarak

Detaylı

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerli yöneticileri, Sermaye piyasalarımızın ve basınımızın

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı