: BTM SEAL ELASTO DRY ROOF

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ": BTM SEAL ELASTO DRY ROOF"

Transkript

1 Sayfa 1 / 8 BTM SEAL ELASTO DRY ROOF 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı: Ürün hakkında bilgiler Ticari Adı Ürün Grubu : BTM SEAL ELASTO DRY ROOF : Akrilik Madde / müstahzarın kullanımı : Akrilik reçine esaslı, esnek su yalıtım malzemesi. Mineral esaslı çatılarda, teras ve beton yüzeylerde, çimento esaslı levha yüzeylerinde, seramik altı su yalıtım uygulamalarında kullanılır. Üretici / Teslimatı yapan : BTM. A.Ş. BTM Fabrikası Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Mah. Gazi Bul. No:152 PK:35170 Kemalpaşa/ İZMİR TURKEY Telefon : Telefaks numarası : Acil hallerde danışma : Hazırlayan : Hasan BÜKÜLMEZ - BTM A.Ş. Kalite Güvence Bölümü Çalışma saatleri arasında : (141) hasan.bukulmez@btm.co Çalışma saatleri dışında : -

2 Sayfa 2 / 8 2. Bileşimi / İçindekiler Hakkında Bilgi: Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği ve 67/548/EEC sayılı Avrupa Birliği direktifine göre sağlığa ve çevreye zararlı maddeler: Bileşenler CAS-no EINECs-no İçeriği Sembol(ler) R-Cümle(leri) Tehlikeli olmayan Maddeler % Ek uyarılar: Bu müstahzarın bileşenleri Avrupa Birliği Direktiflerine göre sınıflandırılmış olup Risk durumları (R) yoktur 3. Tehlikelerin Tanımı: Kullanıma bağlı belirtiler: Solunum Deri ile Temas Göz ile temas Çevreye ters etkiler : Ürün solunum sisteminde tahrişe neden olabilir. : Uzun süre temas halinde ciltte tahrişe neden olabilir. : Ürünle temas halinde gözde tahrişe neden olabilir. : Ürün çevre için zararlı değildir. 4. İlk Yardım Tedbirleri: Teneffüs ettikten sonra Cilde temas ettikten sonra Gözlere temas ettikten sonra Yuttuktan sonra : Etkilenen kişiyi iyi havalandırılmış bir alanda dinlenmeye bırakınız. : Bol su ve sabun ile yıkayınız. Tahriş halinde tıbbi yardım alın. : Temas halinde gözleri 15 dakika bol su ile yıkayınız. Tahriş devam ederse hemen tıbbi yardım isteyin. : Bu ürünün kazayla yenmesi/yutulması mümkün değildir. Gerçekleştiği taktirde hemen tıbbı yardım isteyin. Kazazedeyi kusturmayın. Ağız kirlenmiş ise su ile iyice yıkanmalıdır. Genel uyarılar : Oluşabilecek her türlü şüpheli durumda veya belirti görüldüğünde tıbbi müdahaleye başvurulmalıdır.

3 Sayfa 3 / 8 5. Yangınla Mücadele Tedbirleri: BTM SEAL ELASTO DRY ROOF su içerdiği için olası bir yangın tehlikesi bulunmamaktadır. Elverişli söndürücü maddeler : Kuru kimyasal toz köpük ve karbon dioksit Güvenlik açısından elverişli olmayan söndürücü maddeler: Yoktur. Özel koruyucu teçhizat Korumasızlık tehlikesi : Yangın sonucu sağlığa zararlı yoğun tanımlanamayan gazlar açığa çıkabilir. Komple koruyucu elbise, tüplü ve göz korumalı solunum aygıtı gerekir. : Kirlenmiş alan temiz su ve deterjan ile temizlenmelidir. Kirlenmiş sular, kuyulardan, yeraltı sularından uzak tutulmalıdır. Söndürmede kullanılan suyun toprak kum veya diğer absorban malzemelerle toplamasında yeterli önlemler alınmalıdır. Alanda arıtma tesisi yok ise kirli sular kanalizasyona deşarj edilmemelidir. Kirlenmiş su ve toprak, yerel kurallara göre bertaraf edilmelidir. 6. Kaza Sonucu Yayılmaya Karşı Tedbirler: Şahsi önlemler Çevresel Önlemler Temizleme için yöntemler : Olası bir yangın anında dumanını solumayın. Cilt ve gözle temasını önlemek için koruyucu ekipman giyin. Kayma riski oluşturacağından, kazalara engel olmak için yüzeye dökülen malzemeler hemen temizlenmelidir. : Malzeme dökülür ise yüzey sularına, kanalizasyonlara veya yeraltı sularına karışmasını önleyiniz. Küçük ya da büyük sızıntılarda yayılan malzeme kuru inert (toprak, kum vb..) malzemelerle absorbe edilmelidir. Bertarafı için uygun etiketli bidonlara doldurulmalıdır. Toprak üstünde yayılma/sızma için 8 ve 13 nolu bölüme bakınız. : Uygun mekanik taşıyıcı araç kullanın. Dökülmüş ürün uygun etiketli bidonlara doldurulmalıdır. 7. Kullanım ve Depolama: Güvenli çalışma için uyarılar : BTM SEAL ELASTO DRY ROOF uygulaması yeterli eğitim almış, nitelikli personel tarafından yapılmalıdır. Kullanım ve taşımada göz temasından ve uzun süreli cilt temasından kaçının. her zamanki hijyen tedbirlerinizi alınız. Eldiven, uzun kollu iş elbisesi, uzun pantolon, bot, kask ve koruyucu gözlük giyilmesi önerilir.

4 Sayfa 4 / 8 Yangından korunmak için uyarılar : Tutuşturucu cisimlerden uzak tutunuz. Depolama: Depolarda ve kaplarda aranan özellikler : Malzemeler düz bir zeminde ve kapalı bir depoda muhafaza edilmelidir. Bir arada depolama ile ilgili uyarılar : - Depolama şartları ile ilgili diğer bilgiler : Direk güneş ışığı, ısı ve tutuşturucu kaynaklardan uzak tutun. Depolama sahası içinde sigara içmeyin. Serin ve kuru alanda dik bir şekilde depolanmalıdır. Kaplar kullanılmadığı zaman kapalı tutulmalıdır. Açılmamış orijinal ambalajında, kuru ve serin alan depolandığında raf ömrü 24 aydır. Bu alana yetkisi olmayan kişilerin girmesi yasaklanmalıdır. Ek Uyarılar: Uyumsuz malzemeler metnini Bölüm 10 dan bakınız. 8. Maruz Kalma Kontrolleri / Kişisel Korunma: Teknik ölçüler/korunmalar : Herhangi özel önlemler gerekmez. Genel/Özel koruyucu tedbirler bu ürünün kullanımı içindir. Solunum korunması El korunması Göz korunması : Doğal havalandırma normal kullanım koşulları için yeterlidir. Kapalı alanlarda, yerel havalandırmanın uygun olmadığı korunmasız yerlerde uygulama yapılacaksa solunum cihazları kullanılması önerilir. Buharı/dumanı solumaktan kaçının. : Koruyucu eldiven giyilmesi uygundur. AS2161 Pvc veya kimyasal dirençli eldiven kullanılmalıdır. : Uygulama esnasında sıçrayabilecek malzeme gözde tahrişe neden olabilir. Kimyasallar için uygun koruyucu işçi gözlükleri kullanılmalıdır. Deri ve vücut koruma : Çalışma giysileri (uzun gömlek, uzun pantolon), kapalı ayakkabı olmalıdır.

5 Sayfa 5 / 8 9. Fiziksel ve Kimyasal Özellikler: Genel Bilgiler: Görünüş : Koyu kıvamlı sıvı Renk : Beyaz Esası : Akrilik Kopolimer Uygulanacak Zemin Sıcaklığı : +5 C / +35 C Yoğunluk : 1,34 kg/l Parlama Noktası : Parlama olmaz. Viskozite (20 C) : Cp.s, Elastikiyet : Min. %500 Yüzey Kuruma Süresi : 4-5 saat ph (20 C) : 8,5 9 Temizleyiciler : Organik çözücüler (Kuruduktan sonra) Çözünürlüğü (su içinde) : Çözünür Kendiliğinden tutuşabilme özelliği : Ürün kendiliğinden tutuşmaz niteliktedir. 10. Kararlılık ve Tepkime: Teknik ölçüler/korunmalar Kaçınılması gereken Durumlar : Herhangi özel önlemler gerekmez : Önerilen kullanım ve depolama şartlarında stabildir. Kaçınılması Gereken : - Materyaller Tehlikeli Bozunma : Zehirlilik Bilgisi: Akut toksisite: Sınıflandırma için önemli olan LD/LC50 değerleri (toksikolojik deney değerleri) Cas No: Ağızdan LD 50 Ciltten LD 50 Nefesle LC 50/4 h

6 Sayfa 6 / 8 Bileşimi nedeniyle, ürün pratik olarak zararsız kabul edilebilir. Asli tahriş edici etkisi: Ciltte: Gözde: Duyarlılık Yaratma: Ek toksikolojik uyarılar: Bu ürünle ilgili olarak herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Uygulama sırasında, bölüm 3 te belirtilen sağlık riskleri oluşabilir. 12. Ekolojik Bilgi: Ekotoksik etkileri: Ekotoksik etkileriyle ilgili bir bulguya rastlanmamıştır. Genel uyarılar: Ürünün çevreye karşı bilinen herhangi bir etkisi yoktur. Bir atık su arıtma tesisine bağlı olmadığı sürece ürünü kanalizasyona deşarj etmeyin. Sınıflandırma üzerine bilgi: Bertaraf Bilgileri: Atıklar yerel yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edilmelidir. Herhangi bir özel önlem gerektirmez. Ulusal mevzuatta belirlenen düzenlemelere uyulmalıdır. Atık kodu: - Ambalaj Malzemesinin Bertarafı: Kullanılmıs ambalaj, yürürlükte bulunan yasalar ve yönetmeliklere uygun bir sekilde tekrar geri kazanılması ya da bertaraf edilmesi için lisanslı yetkili kurumlara teslim edilmelidir. 14. Taşımacılık Bilgileri: ADR/RID: ADR/RID sınıfı : Taşınması kısıtlanmamıştır. UN numarası : - Ambalaj grubu : - Tehlike pusulası : -

7 Sayfa 7 / 8 Malın tanımı : - İMDG: İMDG sınıfı : Taşınması kısıtlanmamıştır. UN numarası : - Ambalaj grubu : - Malın tanımı : - Marine pollutant : Hayır İCAO-Tİ ve İATA-DGR: İCAO/İATA sınıfı : Taşınması kısıtlanmamıştır. UN numarası : - Ambalaj grubu : - Malın tanımı : - Taşıma yönetmelikleri uyarınca, tehlikeli madde olarak sınıflandırılmamıştır. (ADR/RİD, ADNR, IMDG, ICAO/IATA) 15. Mevzuat Bilgisi: Bu malzeme AB etiketlemesi ve sınıflandırması gerektirmez. Tehlikeli Özellikler : - Risk (R) Durumları : - Güvenlik (S) Tavsiyeleri : - Mevzuat: 67/548/EEC (tehlikeli maddeler) ve 1999/45/EC (tehlikeli müstahzarlar) sayılı AB direktiflerine göre sınıflandırılmaz. 16. Diğer Bilgiler: Bölüm 2 den R cümleleri: Bu güvenlik bilgi formundaki bilgiler, Kimyasal Madde Düzenlemelerinin bir gerekliliği olarak hazırlanmıştır. Ürün kısım 1 de belirtilen amaçlar dışında kullanılmamalıdır. Ürünün kullanımındaki özel koşullar üreticinin kontrolü dışında olduğundan, tüketici konuyla ilgili mevzuatın gerektirdiklerini sağlamaktan sorumludur. Bu güvenlik bilgi formundaki bilgiler günümüz milli mevzuatının oluşturduğu duruma dayanmakta olup; sağlık, emniyet ve çevresel bakımlardan yol gösterir. Özel durumlar için teknik performans ve uygunluğu garanti etmez. Daha detaylı bilgi almak isterseniz üretici iletişim bilgilerine ilk sayfadan ulaşabilirsiniz.

8 Sayfa 8 / 8 Sözlük: CAS-no: Kimyasal Kuramlar Servisi (CAS) endeks numarası EINECs-no: Avrupa Mevcut Ticari Kimyasal Maddeler Envanteri. Mevcut kimyasallar olarak anılan tüm kimyasalların bulunduğu listedir ADR/RID: Karada nakliye (tehlikeli maddelerin yollarda ve trenle taşınması ile ilgili uluslararası anlaşma sınır ötesi/yurtiçi) ICAO: Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü IATA: Uluslar arası Hava Taşımacılığı Birliği IMDG: Denizde gemi nakliyatı (Uluslararası Denizcilik-Tehlikeli mallar) LD 50: Deney hayvanlarına belirli koşullarda ve doğrudan uygulanan toksikmaddenin, bu hayvan popülasyonunun %50 sini öldüren doz olarak tanımlanır. LC 50: Belirli bir süre içinde, çevrede bulunan kimyasal maddeye maruz kalan deney hayvanlarının % 50 sini öldüren madde derişimi olarak tanımlanır Bu güvenlik bilgi formu BTM A.Ş. tarafından hazırlanmıştır. BTM A.Ş. ürünlerine ait Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarına adresinden ulaşabilirsiniz.