TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ 07.09.11 1"

Transkript

1 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ HÜRRİYET GAZETESİ...1 Çağlayan: İsrail en büyük ekonomik partnerini kaybetti Kamuda yeni atamalar Benzin 4.5 lirayı aştı bir depo 221 liraya doluyor Başbakan Erdoğan'dan kamu yöneticilerine önemli talimat KKTC, Rum yönetimine 6 ay daha elektrik satacak Dev şirketin CEO'sunu bir telefonla kovdular 2015 e kadar 22 otelli zincir olacak, dünya kupası na göre Rus kentlerine de yayıldı İspanya'dan 25 milyar dolarlık büyük özelleştirme Yükselen İslami bankaları Malezya çekti Türkiye nin duruşunu pek anlayamadık İsviçre Merkez Bankası euro karşısında frankı sabitledi "Yatırım avcılığı yapacağız" EGE CANSEN Çin ala Turka MİLLİYET GAZETESİ...14 Türkiye 2020 ye kadar ortalama % 4.8 büyür Japon Sony nin güvenliği ABD nin siber şefine emanet Japonya MB, faize dokunmadı Kredi kartı kullanıcıları bu tuzağa düşmeyin Atatürk Havalimanı rekora uçtu! Kayseri Şeker de 2. dalga, 40 gözaltı GÜNGÖR URAS İsrail de Kibbutz larda doğan çocuklar dolar aylık 500 bin dolarlık konut için sokaklarda SABAH GAZETESİ...19 Sanayi istihdamı arttı Alman Anayasa Mahkemesi oh çektirdi Güneydoğu altın çağını yaşıyor Tekfen: Bankacılığı bırakabiliriz Pazarda kriz yok, önümüz açık Ağustosta 163 şirket evlendi TPAO Akdeniz'e iniyor ilk kazma 2012'de ŞEREF OĞUZ... Değer üretim genelgesi RADİKAL GAZETESİ...25 'Kusursuz fırtına 2013'te' 30 milyar liralık kaçak! Posta devi internete yenildi Otoda yıllık 250 milyon liralık haksız kazanç BSH, Türkiye'yi üretim üssü yaptı Avustralya'yı sel aldı yüne zam yağdı SEYFETTİN GÜRSEL... İsrail dış ticarette marjinalleşiyor UĞUR GÜRSES... Herkesin bildiği DÜNYA GAZETESİ...32 Genel Energy, Vallares Plc ile birleşiyor Zorlu, İsrail'de yatırıma devam edecek Çin sayesinde bakırın kaderi 'borsalar' gibi olmayacak! Lider Kentler Buluşması Kayseri'de İşte, 196 OSB'nin bedelsiz arsaları Osman AROLAT İyi bir adım ve başka beklentiler

2 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ HÜRRİYET GAZETESİ Çağlayan: İsrail en büyük ekonomik partnerini kaybetti Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, BM raporunun ardından İsrail in Türkiye gibi bir ekonomik partneri kaybettiği için büyük pişmanlık duyduğunu söyledi. İsrail ile Türkiye nin savunma sanayiinde önemli işbirlikleri bulunurken, iki ülke arasında 2010 yılında 3.4 milyon dolarlık ticaret yapıldı. EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Birleşmiş Milletler in (BM), Mavi Marmara saldırısına ilişkin raporunu yayınlamasıyla yükselen Ankara Tel-Aviv arasındaki gerginliğin ekonomik ilişkileri de etkileyeceğini işaret ederek, İsrail Türkiye gibi bir ekonomik partneri kaybettiği için büyük pişmanlık duyuyor dedi. İsrail in tavrını da eleştiren Çağlayan, yapılanın insanlık ayıbı olduğunu söyledi. Savunma sanayii ön planda Çağlayan ın pişman olduğunu söylediği İsrail ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere bakılınca, savunma sanayi ön plana çıkıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ın askıya alındığını açıkladığı savunma sanayi, iki ülke arasındaki en önemli işbirliği alanlarından birisi. Türkiye ve İsrail arasında 28 Ağustos 1996 da imzalanan Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması ile savunma sanayi iki ülke arasında önemli işbirliği alanlarından biri haline geldi. Türkiye, İsrail den yüksek teknoloji gerektiren savunma sanayii ürünleri alıyor. Örnekler arasında, Milli Savunma Bakanlığı nın Türk F4 uçaklarının modernizasyonu çalışmalarını İsrailli bir firma ile ortak gerçekleştirmesi de vardı. 3.4 milyon dolarlık ticaret Türkiye İsrail e geçen yıl 2 milyar 82 milyon dolar tutarında, bu yılın ilk 7 ayında ise 1 milyar 382 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Türkiye nin İsrail den yaptığı ithalat Türkiye geçen yıl 1 milyar 359 milyon dolar, bu yılın 7 ayında ise 1 milyar 180 milyon dolar oldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi böylece 3.4 milyon doları buluyor. Türkiye nin İsrail e ihraç ettiği başlıca ürünler arasında otomotiv, demir-çelik ürünleri. Türkiye de İsrail den petrol ve petrol ürünleri, tanklar ve diğer zırhlı savaş taşıtları, kimyasallar ithal ediyor. Türkiye deki İsrail yatırımları İsrail in en büyük bankası olan Hapoalim Bank, BankPozitif in yüzde 57.5 oranında hissesini devralarak Türk bankacılık sektörüne yatırım yaptı. Bu çerçevede BankPozitif in kontrol hisseleri için C Faktoring e 100 milyon dolar ödedi Haziran ayında ise İsrailli Karmel Halıları 9 milyon dolar yatırım yaparak Türkiye deki Atlas Halı şirketinin hisselerinin yüzde 51.1 ini satın aldı yılında tekstil alanında faaliyet gösteren Polgat ve kahve üretimi alanında faaliyet gösteren Elite Firmaları Türkiye deki yatırımlarından çekildi. İsrail ortaklığıyla Gebze Organize Sanayi Bölgesi sınırları içinde yer alan ve Mayıs 2005 te faaliyete geçen Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknoparkı nda şu anda 48 adet yazılım ve Ar-Ge firması üretim için başvurmuş bulunuyor.

3 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Türkiye, İsrail in 6 ncı büyük pazarı İsrail ile ticarette Türkiye, dış ticaret fazlası veriyor. İsrail Türkiye nin 17 nci büyük pazarı olarek yer alıyor. Türkiye ise, İsrail in 6 ncı büyük pazarı. Bu yıl 6 ayda İsrail e 1.4 milyar dolar ihracat yapıldı. Bu dönemde İsrail den yaptığımız ithalat 1.2 milyar dolar. Savunma sanayiinde 2.4 milyar dolarlık iş var TÜRKİYE ile İsrail arasında savunma alanında yapılan işbirliğinin toplam tutarı 2.4 milyar doları buluyor. Türkiye, İsrail den ürün satın alırken, eğitim işbirliğinde İsrail hizmet alıyor. Ancak Türkiye nin satın aldığı yüklü kalemler sona ererken, İsrail de tatbikatlarda rotasını Yunanistan a yöneltmiş durumda. İki ülke arasında tamamlanan ve devam ederken askıya alınacağı açıklanan projeler şöyle: İsrail ile 632 milyon dolara 54 adet F-4 savaş uçağının modernizasyonu, 1 milyar doları geçti. 170 adet M60 tankının modernizasyonu 650 milyon dolara yapıldı. 10 adet İnsansız Hava Aracı Heron 188 milyon dolara İsrail den satın alındı. Türkiye, Heronların 2.5 yıllık gecikmesi sırasında yaklaşık 20 milyon dolara çeşitli İHA lar kiraladı. F-4 uçaklarının çok uzaklardan hareket eden cisimleri algılamasını sağlayan Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) sistemleri, 160 milyon dolara İsrail firmalarına verilmişti. Aynı şekilde F-4 ve F-16 savaş uçaklarından elde edilen görüntülerin anında yere indirilmesini sağlayan Datalink 16 projesini daha önce kazanıp yerine getiremeyen İsrail firması tekrar kazanmıştı, firmaya bu ihalede 120 milyon dolar ödenecekti. F-4 ve F-16 savaş uçaklarına 40 gözlem podu takılmasına yönelik proje bulunuyordu. Bu projenin bedeli de 100 milyon dolardı. Kamuda yeni atamalar Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcılığına Dr. Sancak Özdemir atandı. Aile ve Sosyal Politikalar, Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Orman ve Su İşleri ile Sağlık bakanlıklarına yapılan çeşitli atamalar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcılığına Dr. Sancak Özdemir, Bakanlık 1. Hukuk Müşavirliğine Ali Ağaçdan getirildi. Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Osman Demirci getirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür yardımcılıklarına Ömer Özdemir ve Ali Cüneyt Gerek atanırken, Bakanlık Müşavirliğine de Zekeriya Aslan getirildi.

4 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Aydın 21. Bölge Müdürlüğüne, Sivas 19. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz, Sivas 19. Bölge Müdürlüğüne Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürü Halil İbrahim Dağlıoğlu, Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğüne Mevlüt Aydın'ın atamaları yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına Ahmet Zahteroğulları, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne Aziz Yıldırım atandı. Avrupa Birliği Bakanlığı Müşavirliğine Selçuk Bayraktaroğlu getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik?Bakanlığı Baş İş Müfettişliğine İş Müfettişi İhsan Yalçın Namlı'nın ataması yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevine Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar getirildi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Orta Anadolu 2. (Konya) Bölge Müdürü Ali Rıza Demirci ise başka bir göreve atanmak üzere görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşavirliğine, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir atandı. Sağlık Bakanlığı Tokat İl Sağlık Müdürlüğüne Dr. Sadettin Yazı getirildi Benzin 4.5 lirayı aştı bir depo 221 liraya doluyor Akaryakıt ürünlerinden 95 ve 97 oktan benzinin satış fiyatına dünden geçerli olmak üzere litrede 9-10 kuruş zam yapılırken, yeni zamlı tarifeyle benzin fiyatları tarihte ilk kez 4.5 lira sınırını aştı. Yılbaşından bu yana benzin fiyatında yaklaşık yüzde 15 lik artış yaşanmış oldu. Yılbaşında 50 litrelik bir depo 192 liraya dolarken yapılan zamlarla bugün aynı depo 221 liraya dolmaya başladı. Bu da 8 ayda 29 liralık fark yarattı. Fiyatlar ne kadar arttı Bazı büyük akaryakıt dağıtım şirketlerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre satış fiyatı Ankara ve İstanbul da 4.33 liradan, 4.42 liraya yükselirken, İzmir de 4.32 liradan 4.41 liraya çıktı. Daha önce 4.45 lira olan 97 oktan benzinin litre fiyatı da 4.55 liraya yükseldi. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor. Bir depo maliyeti Yapılan son zamla 50 litrelik bir depo zam öncesi 216 liraya dolarken, dün 221 liraya dolmaya başladı. Böylece 9 kuruşluk zam bir depoda 5 lira artış yaratmış olacak. 70 litrelik bir depoda ise fark 6 lirayı aştı. 10 kuruş artan 97 oktan benzin kullananlar ise 50 litrelik bir depoyu 5 lira artışla 227 liraya dolduruyor.

5 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Başbakan Erdoğan'dan kamu yöneticilerine önemli talimat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda öncelikli olarak Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgularken, yöneticilerden bu konuda gereken duyarlılığı göstermeleri istedi. Yerli ürün kullanılmasına ilişkin Başbakanlık genelgesi, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgede, tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, Türkiye ihtiyaçlarının yerli ürünlerden karşılanmasının ekonomi açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi. Genelgede, şunlar kaydedildi: Bu çerçevede, mevzuatımızda yerli ürün kullanımına yönelik mevcut hükümlerin uygulanmasına özen gösterilmesine ilave olarak, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda; -Teknik şartnamelerde Türkiye'de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması, -Kamu ihale mevzuatına aykırı olarak, isteklilerin ithal ürün ya da belirli bir ülkenin malını teklif etmesine yönelik düzenlemelerin yapılmaması, -Ürünlere ilişkin olarak yabancı belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve zorunlu olmayan belgelerin ihale dokümanlarında aranmaması, -İthal ürün teklif eden isteklilerin yurt dışında mal teslim edebilmelerine imkan tanınması durumunda, teslim yeri, navlun, gümrük ve vergi giderleri gibi unsurların tekliflerin değerlendirilmesinde nasıl dikkate alınacağına dair ihale dokümanlarında düzenlemelerin yapılması, -İthal ürün teklif eden isteklilere mal tesliminden önce akreditif açılarak ön ödeme yapılmasına imkan tanınması durumunda, Türkiye'de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması, hususlarının dikkate alınarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesini ve kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerini önemle rica ederim. İHRACATA DÖNÜK ÜRETİM STRATEJİSİ İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kuruluna ilişkin Başbakanlık Genelgesi de Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.genelgede, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in yüzüncü yılı olan 2023'e yönelik stratejik dış ticaret hedefinin, dünya mal ticaretinden aldığı payın artırılarak ihracatının 500 milyar dolara çıkarılması olarak belirlendiği belirtildi. Bu hedefe ulaşılabilmesi için, öncelikle Türkiye'nin imalat sanayi ile hizmet üretim potansiyelinin ihracat odaklı olarak değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi gerektiği vurgulanan genelgede, tüm sektörlerde ihracat hedeflerine uygun, ortak politikalar geliştirilerek sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması, ihracatta pazar ve ürün çeşitlendirmesi, ihracata dönük üretim teknolojilerinin geliştirilerek yurt içinde üretilen katma değerin artırılmasının yakın gelecekte ulaşılması öngörülen hedefler arasında yer aldığı ifade edildi. Bu çerçevede, konuyla ilgili kurum ve kuruluşların bir plan dahilinde aktif olarak çalışmalara katıldığı, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlandığı, üretimle ihracatın birlikte ele alındığı İhracata Dönük Üretim Stratejisi geliştirmek amacıyla, 12 Mayıs 2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu nun kurulduğu hatırlatılan genelgede 61'inci Hükümetin kurulmasıyla birlikte bakanlıklarda meydana gelen isim ve görev değişiklikleri nedeniyle söz konusu Kurulun yeniden düzenlenmesi gerekli görüldüğü bildirildi.

6 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Buna göre, İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu, Ekonomi Bakanı'nın başkanlığında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının müsteşar düzeyinde; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) başkan düzeyinde; Türkiye İhracat Kredi Bankasının (Türk Eximbank) ise Genel Müdür düzeyinde katılımıyla çalışmalarına devam edecek. Ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde ilgili diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin de Kurul çalışmalarına katılımı, Kurul Başkanı tarafından değerlendirilecek. Genelgeyle, 2010/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi de yürürlükten kalktı. PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kuruluna ilişkin Başbakanlık Genelgesinde de piyasaya arz edilen ithal ve yerli ürünlerin gözetim ve denetimine ilişkin hususların Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik ile düzenlendiği hatırlatıldı. Bu alanda koordinasyonu sağlamak ve tavsiye niteliğinde kararlar almak üzere 2002 yılında kurulan Piyasa Gözetimi ve Denetimi Koordinasyon Kurulu nun Ekonomi Bakanlığı bünyesinde çalışmalarına devam ettiği ifade edilen genelgede, kamuoyunda giderek artan ürün güvenliği bilinci ile piyasaya arz edilen ürünlerin miktarı ve çeşidinde görülen artışların, ürünlerin gözetim ve denetim sisteminin daha etkin, güçlü ve caydırıcı bir yapıya dönüştürülmesini gerekli kıldığı kaydedildi. Genelgeye göre, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan yıllık eylem planlarını değerlendirmek, etkin bir ithalat ve iç piyasa denetimi için temel hedef ve stratejilerle alınacak tedbirleri belirlemek ve bu amaçla üst düzeyde kararlar almak, ilgili kurumlar arasında işbirliğini ve eşgüdümü sağlamak üzere, Ekonomi Bakanının koordinatörlüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Sağlık Bakanı, Denizcilik Müsteşarı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanının katılımıyla Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu nun oluşturulması uygun görüldü. Kurul, yılda en az bir defa toplanacak, sekretarya görevi Ekonomi Bakanlığı tarafından yerine getirilecek, ihtiyaç halinde diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum ve meslek kuruluşları da Kurulun çalışmalarına davet edilebilecek. Genelgeye göre, genel ekonomik hedefler, insan sağlığı ve güvenliği, kamu yararı doğrultusunda ürün güvenliği politika ve stratejilerinin uygulanması amacıyla Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu tarafından yürütülecek çalışmalara ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca aktif katkı ve destek sağlanacak.

7 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ KKTC, Rum yönetimine 6 ay daha elektrik satacak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kıbrıs Rum yönetimine 6 ay daha ihtiyaç fazlası elektrik satacak. Kıbrıs Rum yönetiminin, 11 Temmuz'da askeri üsteki patlamanın ardından KKTC ile yaptığı elektrik alımına ilişkin anlaşma yenilenerek 6 ay daha uzatıldı..kktc Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Rum kesimine 6 ay daha elektrik enerjisi sağlanmasını öngören sözleşmenin dün imzalandığını açıkladı. Atun, KKTC'den Rum tarafına elektrik enerjisi satılmasına ilişkin ikinci anlaşmanın dün Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ve Rum kesiminden bir yetkili arasında imzalandığını belirtti. Ağustos ayında kullanılan yaklaşık 7,5 milyon avro tutarındaki elektrik faturasının da Rum Elektrik İdaresi'ne (AİK) iletildiğini bildiren Atun, paranın gelecek günlerde tahsil edilmesinin beklendiğini söyledi. Atun, Kıbrıs Rum kesimine sağlanacak elektriğin fiyatının, kur ve petrol fiyatlarındaki değişiklikler göz önünde bulundurularak hesaplanacağını kaydetti. Rum gazeteleri de KKTC'den Kıbrıs Rum kesimine elektrik enerjisi satılmasına ilişkin ikinci anlaşmaya, Rum Sanayi ve Ticaret Odası (KEVE) Başkanı Manthos Mavromatis'in yerine, onun yakın bir çalışma arkadaşının imza koyduğunu yazdı. Temmuz ayındaki ilk anlaşmaya Mavromatis imza atmıştı. Rum Elektrik İdaresi (AİK) Basın Sözcüsü Kostas Gavrilidis, yaptığı açıklamada, anlaşmanın 29 Şubat tarihine kadar uzatıldığını belirterek, KKTC'den elektrik enerjisi alınmasının gerekli olduğunu ve 100 megavata kadar enerji alımının yapılabileceğini söyledi. İLK ÖDEME 12 AĞUSTOS'TA YAPILMIŞTI Kıbrıs Rum yönetimi, 11 Temmuz'da askeri deniz üssündeki patlamanın etkisiyle, ana elektrik sağlayıcı Vasiliko elektrik santralinin devre dışı kalmasının ardından yaşanan enerji açığını kapatmak için 16 Temmuz'dan bu yana KKTC'den elektrik satın alıyor. Kıbrıs Rum yönetimi,16 Temmuz'dan itibaren KKTC'den aldığı elektriğin ilk ödemesiyle ilgili, yaklaşık 4,5 milyon avronun havalesini 12 Ağustos'ta yapmıştı. Rum yönetimine, Temmuz arasında KKTC'den 26 milyon kilovat saat elektrik satıldı. Dev şirketin CEO'sunu bir telefonla kovdular Yahoo CEO'su Carol Bartz, şirket çalışanlarına gönderdiği e-postada Başkan Roy Bostock ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında kovulduğunu duyurdu. Konuya yakın kaynaklar, Bartz'ın yönetim kurulu tarafından görevden alındığını ve yerine geçici olarak CFO Tim Morse'un atandığını söyledi. Üç yıldır görevde olan Bartz'ın yönetimi altında Yahoo kan kaybetmeye devam etti. Bartz'ın görevden alınması bir süredir beklenen bir olaydı. Ancak piyasa uzmanları, bu görev değişiminin zamanlamasının beklenenden önce olduğunu ifade ediyor.

8 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMADI Bartz, Ocak 2009'da Yahoo bünyesine girip, şirketin kurucularından olan Jerry Yang'ın yerine geçmişti. İki yönetici o tarihte Microsoft ile birleşme görüşmeleri yürütmüştü. Yang, halen Yahoo'nun yönetim kurulunda yer alırken, şirket Yang ve diğer kuruculardan David Filo'nun şirketin yönetimini kontrol edecek bir kurul kuracağını açıkladı. Yatırımcılar, Bartz ilk göreve geldiğinde yeni CEO'ya yönelik büyük beklentilere sahipti. Bartz beklentilerin büyük bir kısmını karşılaşa da yine de hissedarları çok memnun edemedi. Şirketin hisselerinin kovulma olayının duyulmasının ardından, yüzde 6 değerlendiği belirtildi e kadar 22 otelli zincir olacak, dünya kupası na göre Rus kentlerine de yayıldı Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) 2015 sonuna kadar yatırım maliyeti milyon Euro olan yaklaşık 500 odaya sahip 3 yeni otel projesi gerçekleştirecek. Akfen GYO Genel Müdürü Orhan Gündüz, devam eden ve 2015 yılına kadar planlanan ek yatırımlar tamamlandığında yaklaşık 4 bin odaya sahip 22 otel ve 1 ofis projelerinin olacağını söyledi. MAYIS ayında yüzde ini halka açan ve buradan elde ettiği kaynakla yeni yatırımlara yönelen Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) 2015 sonuna kadar yatırım maliyeti milyon Euro olan yaklaşık 500 odaya sahip 3 yeni büyük otel projesini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Şehir otelciliğine odaklanan Akfen GYO nun şu anda faaliyette tolam odalı 10 oteli bulunurken, 2015 yılına kadar 180 milyon Euro luk yatırımı devam eden 9 otel ve 1 ofis projesinin tamamlanması planlanıyor. Akfen GYO Genel Müdürü Orhan Gündüz, devam eden ve 2015 e kadar planlanan ek yatırımlar tamamlandığında 4 bin odaya sahip 22 otel ve 1 ofis projelerinin olacağını söyledi. 9 otel ve bir ofis devam Avrupa nın zincir otel gruplarından Fransız Accor S.A. ile imzaladığı kira sözleşmeleri kapsamında 4 yıldızlı Novotel ve 3 yıldızlı İbis markalarını Türkiye ye getiren Akfen GYO, yıllık anlaşmalarla bu otelleri işletiyor. Akfen GYO Genel Müdürü Orhan Gündüz, Accor ile 2005 yılında başlayan ve 5 yıllık programlarla geliştirilen anlaşmalar kapsamında bugüne kadar 10 oteli faaliyete geçirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: Toplam oda kapasitemiz 1768 olan otellerimiz ve yatırımları aynı anda devam eden yaklaşık 1689 oda kapasitesine sahip 9 otel ve 1 ofis projemiz bulunuyor. 10 otelimizin toplam yatırımı 145 milyon Euro olurken, devam eden yatırımlarımızın maliyeti de 180 milyon Euro ya takebul ediyor yılı sonuna kadar da milyon Euro yatırımla 3 yeni otel açmayı planlıyoruz. Bu projelerin hayata geçmesiyle Türkiye ve KKTC de toplam 18 otelimiz olacak. Dünya Kupası şehirlerinde Türkiye nin yanı sıra Rusya da da var olan Akfen GYO, burada 4 otel ve 1 ofis projesinin yatırımına devam ediyor. Rusya daki Yaroslavl İbis otelin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün katılımıyla açılacağını söyleyen Gündüz, şunları söyledi: 204 odalı Samara İbis ve ofis projesi ekim ayında açılması planlanırken, 2013 te Kaliningrad İbis ve 2014 te de Moskova İbis açılacak. Rusya da yaptığımız yatırım 112 milyon Euro ya ulaştı. Rusya da ne kadar doğru yatırım yaptığımızı 2018 Dünya Kupası nın yapılacağının açıklanmasıyla gördük. Yatırımımız bulunan 4 şehirde de maçlar oynanacak.

9 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ milyon Euro gelir Akfen GYO nun 6 aylık performansı hakkında da bilgi veren Orhan Gündüz, şöyle konuştu: Faaliyette olan otellerimizin doluluk oranları ortalama yüzde 63.4 e ulaşırken, oda fiyatlarımız da Euro bazında yüzde 1 gerileme ile 52.8 Euro ya, TL bazında ise yüzde 10 artış ile liraya çıktı. Kira gelirlerimiz ise Euro bazında yüzde 36 artışla 5.9 milyon Euro, TL bazında ise yüzde 51 artışla 13.1 milyon lira oldu. Moskova İbis ve Karaköy Novotel in de faaliyete geçmesiyle 2016 yılında kira gelirlerimizin yaklaşık 48.7 milyon Euro, FAVÖK ün 42.8 milyon Euro, FAVÖK marjının ise bugünkü yüzde 71 seviyesinden yüzde 88 e yükseleceği öngörüyoruz. 3 ve 4 yıldızda potansiyel var EKONOMİK şehir otellerine odaklanmalarının nedenini de açıklayan Orhan Gündüz, 3 ve 4 yıldızda arz, talebin nispeten altında kalıyor. Bu da bu otellerin ciddi bir potansiyel arz ettiğini gösteriyor. Türkiye de toplam otel odası arzı içinde 3 ve 4 yıldızlı otellerin payı sırasıyla yüzde 15 ile yüzde 30 oluyor. 3 yıldızlı otellere yüzde 19, 4 yıldızlı otellere ise yüzde 31 oranında talep gösteriliyor diye konuştu. Süha Güçsav da, Accor un 5 yıldızlı markası Sofitel i neden Türkiye ye getirmedikleri hakkında, Sofitel in çok fazla rakibi var. Oda, metrekare ve yatırım maliyetleri yukarıda. Ayrıca Novotel, Sofitel e göre daha fazla bilirnirliğe sahip dedi. GYO ları orta vadede fırsat olarak görüyorum AKFEN GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav, halka açılmalarının ardından İMKB de yaşanan gerileme ile hisselerinin iskonto görmesine yönelik bir soru üzerine şunları söyledi: İskontalarda çok büyük genişleme oldu. Yüzde seviyelerinden yüzde 70 lere geldi. Bunlar borsadaki iniş ve çıkışlardan kaynaklanıyor. Bizim otellerimiz 35 sene işletilecek. Yalnızca Akfen GYO özelinde değil, diğer GYO ları orta ve uzun vadede yatırım fırsatı olarak görüyorum. Bir çok gayrimenkul şirketinin hisse fiyatları şu anda çok cazip. İspanya'dan 25 milyar dolarlık büyük özelleştirme İspanya'nın piyango teşkilatı Loterias'ın özelleştirmesi için ilk adım atılıyor. Dudak uçuklatan ikramiyeleriyle bilinen kurumun tamamının özelleştirilmesinden 25 milyar euro gelir hedefleniyor. İspanyol yetkililer, ülkenin borsada doğrudan satış yöntemiyle şimdiye kadar gerçekleştireceği en büyük halka arzın ön talep toplama girişimlerine, yarın başlayacak. Yüzde 30'unun arz edilmesi beklenen loto teşkilatının bu satışından 9 milyar euro toplanması hedefleniyor. Madrid hükümeti tarafından başlatılan satış süreci, borç yükü altındaki İspanya'nın borçlanma maliyetini azaltmak için başlattığı ve hava limanları satışının da dahil olduğu özelleştirme kapsamında yer alıyor. Loterias, özellikle El Gordo diye bilinen çekilişiyle dudak uçuklatan ikramiyeler dağıtıyor. El Gordo, geçen yıl 22 Aralık'taki çekilişte 2.3 milyar euro ikramiye dağıtmıştı.

10 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Yükselen İslami bankaları Malezya çekti Türkiye nin duruşunu pek anlayamadık Dünyada ve Türkiye de En Değerli Markalar araştırması yürüterek, buna göre listeler belirleyen marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance in CEO su David Haigh, İslami bankacılık ve finans sektöründe Türkiye nin yeni markalar yaratabileceğini, özellikle Malezya nın bu alanda son 5-10 yılda çok önemli yol kat ettiğini belirtti. Haigh, Türkiye niye yeterince ilgi göstermedi diye sorguluyoruz dedi. Haigh, Türkiye den bir dünya markası çıkarabilecek sektörlerin başında Türkiye ye özgü nitelikli tarımsal ürünler, eğlence ve konaklama endüstrisi, moda, takı ile kuyumculuğun geldiğini söyledi. Ancak bunların yanısıra İslami bankacılık sektöründe dünyada giderek yükselen bir talep olduğunu ve Türkiye nin bu alanda iyi markalar yaratabileceğini belirtti. Türkiye geri kaldı İslami bankacılık alanında Malezya ve Dubai nin son birkaç yılda ön plana çıktığını, buradaki fırsatları gören HSBC, Citibank ve Bank of America gibi dünya finans devlerinin de bu trene sonradan bindiğini kaydeden Haigh, İslam dünyası ile batı dünyası arasında bazı duvarlar örülmeye başlandığı dönemde ulusal marka olma açısından İslamı farklı yaşayan Türkiye ve Malezya gibi ülkeler çok önemli. Türkiye çok daha fazla İslami bankacılık ürünü yaratabilmeli. Bu alanda konumundan dolayı iyi bir fırsat yakalayabilir diye konuştu. Milyar doları geçen 12 şirket Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner ise Türkiye de ilk 100 ü oluşturan markaların değerinde bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 10 luk bir artışın söz konusu olduğunu belirterek, Beş yıl önce 100 markanın toplam değeri 23 milyar dolarken, bugün yüzde 43 artışla 33 milyar dolara çıktı. 5 yıl önce değeri 1 milyar doların üzerinde olan marka sayımız 4 iken bugün 12 ye yükseldi diye konuştu. İlk 10 da beş banka 100 markalık listenin yaklaşık üçte birini banka markalarının oluşturduğuna işaret eden İlgüner, Banka marka değerlerindeki artış yüzde 40 a ulaştı. İlk 10 marka içinde de dört banka var. Bankalar, Türkiye nin marka değerini domine ediyor, ancak Türkiye nin yurtdışında banka markası yok dedi. Turquality i ülkeler tanımıyor TURQUALITY programının ülkeye geri dönüşünün ölçülmesi gerektiğine de işaret eden Muhterem İlgüner, Turquality i ülkeler tanımıyor, kendi markasına tam bir değer katmış ve yönetebilmiş değil. Dünyada road show u yok. Yapı eksikliği var. Bu kadar büyük paralar dağıtan kurumun Ankara da bir binası, İstanbul da genel sekreteryası olsun isterdim şeklinde konuştu. İstanbul markası yönetilemedi İSTANBUL markasının da yönetilemediğini, 2010 İstanbul kültür başkenti olduğunda Türkiye ye gelen ziyaretçi sayısı artarken İstanbul a gelen ziyaretçi sayısının azaldığına dikkati çeken İlgüner, Türkiye nin şehirlerinin markalaşması halinde ülkenin çok hızlı şekilde zenginleşeceğini belirtti. Muhterem İlgüner, Brand Finance Forum un 24 Kasım 2011 tarihinde ilk kez İstanbul da düzenleneceği bilgisini de verdi.

11 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ İsviçre Merkez Bankası euro karşısında frankı sabitledi İsviçre Merkez Bankası (SNB) 1,20 Frankı 1 euroya sabitledi. SNB, İsviçre frangının aşırı değerli olduğunu belirterek, 1,20 frangı 1 euroya sabitleme kararı aldığını açıkladı. İsviçre frangının aşırı değerli olmasının, İsviçre ekonomisi için güçlü tehdit ve deflasyonist gelişme riski oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, euro-frank paritesinin 1,20 frank olan minimum oranın altında seyretmesine daha fazla fırsat verilmeyeceği belirtildi. Açıklamada, SNB'nin bu minimum oranı azami kararlılıkla uygulamaya devam edeceği ve sınırsız miktarda euro satın almaya hazır olduğu ifade edildi. SNB, 1,20 frank 1 euroya eşit olsa bile frangın değerinin halen yüksek olduğunu ve zamanla değerini kaybetmesi gerektiğini belirterek, ekonomik görünüm ve deflasyonist riskler gerektirirse yeni önlemler alacağını kaydetti. SNB'nin açıklamasından önce 1,10 frankdan işlem gören euro açıklamayı takiben 1,2024 franktan işlem görmeye başladı. İsviçre Merkez Bankasının açıklamasından sonra frank euro karşısında yüzde 8,5 ve ABD doları karşısında yüzde 8 değer kaybetti. "Yatırım avcılığı yapacağız" Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ekonomik gelişimini artırmak ve hedeflerine ulaşmasını sağlamak üzere yeni dönemde iş adamlarıyla birlikte yatırım avcılığı yapacaklarını söyledi. Bakan Çağlayan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ile beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti. Meral, kabulde, Bakan Çağlayan'ı Ekonomi Bakanlığından dolayı tebrik ederek, yeni görevinde başarılar diledi. Bakan Çağlayan'ın geçmiş bakanlığı döneminde TUSKON olarak çok güzel takım çalışması yaptıklarını belirten Meral, Bakan Çağlayan'ı iş dünyasının CEO'su olarak gördüklerini anlattı. Bakan Çağlayan'ın bakanlığı dönemi boyunca adeta evini ailesini unuttuğunu ve iş dünyasının başında yeni pazarları keşfettiğini belirten Meral, şunları söyledi: Sayın Bakanım Türk sanayicisinin, ihracatçısının önünü açtınız. Yeni dönemde de yine Türkiye'nin üretim gücünü ve potansiyelini yeni pazarlara yönlendirerek Cumhuriyet tarihinin yeni bir ihracat rekorunu kıracağız, buna kararlıyız. Bu dönemde de iş dünyası olarak sizlere her türlü desteği vermeyi ve bu faaliyetlerde yer almayı istiyoruz. Ekonomi Bakanı Çağlayan da TUSKON ile ASO Başkanlığı döneminde ve geçmiş bakanlık dönemlerinde yakın bir iş birliği içerisinde önemli çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi.

12 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Yeni oluşturulan Ekonomi Bakanlığında bir çok yeni görevlerinin de bulunduğunu anlatan Bakan Çağlayan, bakanlık bünyesinde Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü birimi kurulduğunu aktardı. TUSKON'un dünyayla olan bağlantısı dikkate alındığında bu genel müdürlüğün çalışmaları konusunda TUSKON üyelerinin adeta birer yatırım avcısı gibi çalışmasını isteyen Bakan Çağlayan, gerek bir çok ülkedeki uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye getirilmesi, gerekse Türkiye'de üretimi olmayan, dünyanın bir çok ülkesinde bulunan önemli madenler ve hammaddelerin üretimine Türk firmalarının yönlendirilmesi noktasında TUSKON üyelerinin desteğine ihtiyaçları bulunduğunu kaydetti. Bakanlığın yeni çalışma sisteminde özellikle cari açığın azaltılması, sürdürülebilir bir noktaya getirilmesi noktasında yapılan çalışmalar kapsamında eskiden Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü olan birimi, yatırımlar, hizmetler sektörü başta olmak üzere bir çok sektör ekleyerek geniş bir genel müdürlük haline getirdiklerini belirten Çağlayan, şunları kaydetti: Bu genel müdürlüğün çalışma alanları içerisinde serbest bölgeler konusunda yeni bir konsept üzerinde duruyoruz. Hizmetler sektöründe döviz getirisi kazandırıcı hizmetleri artıracağız. Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü de bize bağlandı. Yurt dışından Türkiye'ye gelecek olan, Türkiye'de gerek ölçek, gerek tasarruf problemi nedeniyle bugüne kadar üretilemeyen, bizim dışarıdan almak zorunda olduğumuz tüm ürünleri Türkiye'de yapabilecek yatırımcılar konusunda bu genel müdürlüğümüz yeni çalışmalar yapacak. Yeni dönemde yatırım avcılığı yapacağız. Yine bu genel müdürlük bünyesinde ülkemizde olmayan ama sürekli ihtiyacımız olacak hammaddelere erişme noktasında tedarik güvenliği için kendi iş adamlarımızın o ülkelerdeki yönlendireceğimiz yatırımlara sahip olmasını istiyoruz. Çünkü yarının dünyasında stratejik öneme sahip olan madenlere, elementlere sahip olanlar dünyanın en güçlü ülkeleri olacaklar. Bu ayın 12'sinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Mısır'a gideceklerini bildiren Çağlayan, heyette, TUSKON, TİM ve TOBB'dan iş adamlarının de yer alacağını ve oradaki yatırımcılarla bir araya geleceklerini söyledi. İhracata Dönük Üretim Stratejisi Kurulu, piyasa denetimi ve gözetimi ile yerli ürün kullanımına ilişkin Başbakanlık genelgelerinin bugünkü Resmi Gazete yayımlandığını hatırlatan Çağlayan, Piyasa gözetimi ve denetimi konusunda yeni bir yapılanmaya gittiklerini, çalışma esaslarını yenileyeceklerini bildirdi. Çağlayan, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) ile ilgili önemli çalışmalar yapacaklarını ve önümüzdeki günlerde YOİKK toplantısını gerçekleştireceklerini belirtti.

13 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ EGE CANSEN Çin ala Turka ÇİN hakkında, Çin e gitmeden önce çok şey duymuş ve okumuştum. Çin i ilk defa gördüm ama daha önceki haliyle kıyaslama yapmaya yetecek kadar, istatistiklere dayanan bilgim vardı. Zaten turistleri gezdiren rehberler de, söze 5000 yıl öncesinden başlasalar da, özellikle son 30 yıl içinde ülkelerinin kalkınma yolunda kat etiği mesafeyi övünerek anlatıyorlar. Dünyada mevcut 200 e yakın ülke, birincisi gelişmişler ligi, ikincisi az gelişmişler ligi, üçüncüsü de gelişmemişler ligi adlı üç kümede toplanabilir. Bu kümelere giren ülkelerin son 250 yıl içinde karşılaştırmalı bir gelişmişlik çizelgesi hazırlansa görülecektir ki; lig atlayan çok az ülke vardır. Daha sağlıklı istatistiklere dayanmak istenirse, 100 yıl, 50 yıl ve 1 yıl önceki diye üç liste hazırlanabilir. Görülecektir ki; sadece Pasifik Okyanusu bölgesinde yer alan Japonya, Kore, Çin ve saz arkadaşları lig değiştirmiştir. Lig atlayan bu ülkelerin hepsinin izledikleri iktisadi politikanın ortak paydası düşük değerli ulusal para ile ihracata ağırlık vermek olmuştur. Bu politikayı izlemeyenler kumda oynamıştır. ÇİN İN KALKINMASI NE ZAMAN DURACAK Gelişmiş ülkeler ligine terfi eden ilk Pasifik ülkesi, Japonya dır. Japonya da milli gelir artış hızı son 10 yıldır adeta durmuştur. Çin ise, gelişme yolunda dörtnala ilerlemektedir. Kimse yanlış bir düşünceye kapılmasın. Çin in gelişmesi sadece milli gelir artışı değildir. Zaten toprakların altından petrol fışkırmadıkça, hiçbir ülke topyekûn gelişmeden ciddi şekilde milli gelirini arttıramaz. Üstelik petrol zengini ülkelerin sadece milli gelir artışıyla yetinmediklerini, ellerine geçen imkânla toplumsal kalkınmaya da önem verdiklerine tanık oluyoruz. Çin i gezerken benim aklıma takılan soru Çin de duraklama ne zaman başlayacak? oldu. Çünkü hiçbir büyüme bu şekilde devam edemez. Ne doğal, ne beşeri kaynaklar buna izin verir. Üstelik her büyüme modelinin itici dinamikleri, azalan verim kanununa göre bir kerteye eriştikten sonra çaptan düşer, verimsizleşir, hatta ters çalışabilir. Mutlaka değişim gerekir. KURTULUŞ SAVAŞI RUHU, TOPLUMUN KENDİNİ AŞMASINA HİZMET EDER Birçok defa yabancı uluslar tarafından yönetilen Çin, en son Japonya nın sömürgesiymiş. II. Dünya Savaşı nda Japonya, Amerika ya yenilince, Çinliler de bu işgalcilerden kurtulmuş yılları modasına uyarak komünist olmuşlar. Komünizmin Rusya da çöktüğünü görünce, onlar da hidayete erip, kapitalist olmuşlar. Ancak daha uzun yıllar kurtuluş savaşı ruhunu muhafaza etmişler. Tencerede pişirip, kapağında yemişler, milli gelirlerinin % 40 ını tasarruf edip, yatırıma dönüştürmüşler. Ancak şimdilerde orada da bir tüketim furyası başlamış. İç pazarı otomobil ve inşaat sektörleri çeker hale gelmiş. Ahali emlak zengini olmanın peşine düşmüş. A. Şahenk in dediği gibi zengin olmak istiyorsan arsayı ve borsayı bileceksin. ŞİKE BOŞANMA Şangay daki güzel rehberimize, babası 10 yıl önce, 25 bin dolara bir stüdyo apartman dairesi almış. Şimdi 125 bin dolar ediyormuş. Kızımız bir avukatla evlenmiş. Bir çocukları olmuş. Kocası da iki daire edinmiş. Etti, üç. Şimdi dördüncüyü almayı planlıyorlarmış ama mevzuat izin vermiyormuş. Çareyi yalancıktan boşanıp, bizim hanım kızın üstüne bir daire almakta bulmuşlar. Aman dikkat et, erkek kısmın ipini çözmeye gelmez. Giderse, dönmeyebilir dedim. Son Söz: Hilede sınır yoktur, hüllede çare tükenmez.

14 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ MİLLİYET GAZETESİ Türkiye 2020 ye kadar ortalama % 4.8 büyür ABD li yatırım bankası Merrill Lynch, Türkiye ekonomisi için yüzde 3 olan 2012 yılı büyüme tahmini üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığını ve bundan önceki resesyonları temel alan modellere göre ağustos itibariyle teknik resesyon olasılığının yüzde 50 ye yaklaştığını belirtti. Gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) art arda iki çeyrek boyunca daralması teknik olarak resesyon şeklinde nitelendiriliyor. Merrill Lynch in araştırma raporunda Türkiye nin gelecek 10 yıllık büyüme görünümünün güçlendiği ve arasında GSYH nin yılda ortalama yüzde 4.8 ile bölgenin en yüksek büyüme oranını yakalayacağının tahmin edildiği belirtildi. İç talebe dikkat Raporda, küresel ekonomideki zayıflama ve Türkiye nin büyüme görünümüne dikkat eden Merkez Bankası nın kısa vadede enflasyon artışına değil yavaşlayan ekonomiye odaklanacağına işaret ettiği belirtildi. Politika faizinde bu yıl 75 baz puan daha indirim bekleyen Merrill Lynch, Avrupa daki borç krizi nedeniyle liradaki değer kaybının sürmesi durumunda iç talepteki daralmanın derinleşebileceğine dikkat çekti. Japon Sony nin güvenliği ABD nin siber şefine emanet Geçtiğimiz aylarda yaşadığı hacker saldırı yüzünden başı büyük derde giren Sony, gelecekte böylesine bir olayın yaşanmaması adına ABD nin siber güvenlik tarafında en etkili isimlerinden birini transfer etti. Sony bir yandan yaşanan hacker saldırılarının izini yeni kurduğu sistemle kapatmaya çalışırken diğer taraftan da ABD de Ulusal Güvenlik Ajansı na bağlı bir kurum olan Siber Güvenlik Merkezi nin eski direktörü Philip Reitinger i şirket bünyesine kattı. Reitinger in yeni görevi oyun ağlarından sorumlu güvenliği kapsıyor. Roetinger Sony de Başkan Yardımcısı olarak görev alacak. Bu arada Reitinger, daha önce de Microsoft ve ABD Savunma Bakanlığı nda çalıştı. Sony internette PlayStation sistemlerinin çalıştığı online oyun ağına yönelik hacker saldırıları sonrasında 100 milyon kullanıcının hesap bilgilerini hacker lara kaptırmıştı. 27 Nisan 2011 de yapılan saldırılar sonrasında şirket hisselerinde yüzde 557e varan büyük kayıplar yaşanmıştı.

15 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Japonya MB, faize dokunmadı Japonya Merkez Bankası (BoJ), yüzde 0-yüzde 0,1 aralığındaki gösterge faiz oranını değiştirmedi. BoJ nin dokuz üyeli Para Politikası Kurulu iki gün süren toplantıda gösterge faiz oranını yüzde 0- yüzde 0,1 aralığında tutmaya karar verdi. Merkez Bankası yaptığı açıklamada, ekonominin "adım adım toparlandığını" ve Japonya da 11 Mart ta meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra ortaya çıkan parça tedariki sorununun ekseriyetle çözüldüğünü bildirdi. BoJ, fiyatlar istikrara kavuşuncaya kadar gösterge faiz oranını mevcut seviyede tutacağını ve "güçlü parasal rahatlama" politikası izlemeye devam edeceğini kaydetti. Kredi kartı kullanıcıları bu tuzağa düşmeyin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) bir yılda en fazla 3 kez dönem borcunun yarısından daha az ödeme yapan tüketicilere nakit para çekme yasağı getirilerek kredi kartı asgari ödeme tutarının yüzde 20'lerden yüzde 40'a çıkarılmasına ilişkin düzenlemelerin 17 Eylül 2011 tarihinden itibaren günü kurtaran tüketiciler için büyük sıkıntı yaratacağı belirtildi. Tüketiciler Birliği Kurucu Genel Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı Mehmet Bülent Deniz, Gazeteport'a yaptığı açıklamada, Türkiye'de milyon kişinin cebinde 50 milyon adet kredi kartı bulunduğunu ve yaklaşık 10 milyon tüketicinin kredi kartı borçlarında yalnızca asgari tutarda ödeme yaparak günü kurtaran tüketiciler olduğunu dile getirdi. Asgari ödeme tutarının alışkanlık haline dönüşmemesi, tüketicinin arada gidip borcunu kapatması için BDDK'nın bu tarz bir önlem aldığını belirten Deniz, bir tüketicinin 1000 liralık kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyerek borcunu 3,5 yılda kapayabildiğini söyledi. Yeni düzenleme kapsamında, yalnızca borcunun asgari tutarını ödeyen tüketicilerin kartlarının limitinin arttırılmayacağını ve sayısı 9-10 milyon civarında olan bir kredi kartından çekip diğer kredi kartını borcunu ödeyen günü kurtaran tüketiciler için nakit çekiminin kapatılacağını dile getirdi. TEFECİLER İŞ BAŞINDA BDDK'nın düzenlemesini fırsat olarak gören,tüketicilerin kredi kartı borçlarının tamamını daha düşük faiz oranından, kefil, sözleşme, formalite gerektirmeden ödeyeceklerini belirten danışmanlık şirketlerini atağa geçirdi. Tüketicilerin kredi kartı borçlarını 12 ay eşit taksite böleceklerini taahüt eden şirketler bankaların aylık uyguladığı vade farkının altında sundukları oran ile tüketicilerin daha karlı çıkacağını iddia ediyorlar. Tüketiciler Birliği Kurucu Genel Başkanı, tüketicileri bu tür şirketlere karşı tetikte olmaları konusunda uyardı.

16 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ TÜKETİCİLER DİKKAT! Bir kurumun faiz karşılığında para verebilmesi için BDDK'dan izin alması gerektiğine değinen Deniz, bu kurumların tefecilik yaptıklarını söyledi. Deniz, 17 Eylül itibariyle tüketicilerin kredi kartı borçlarını kapama yoluna gitmesinden yararlanmak isteyen bu şirketlere karşı tüketicileri uyardı. Kredi kartı borçlarının kapatılıp kapatılmadığının denetlenmesinin mümkün olmadığını dile getiren Deniz, bu kurumların izinsiz para topladıklarından dolayı vergi vermediklerini bildirdi. Kredi kartı faizlerinin yüzde 2,75 civarında, tüketici kredisi faiz oranlarının ise yüzde 1 civarında olduğunu belirten Deniz, tüketici kredisi kullanmanın 2 kat daha avantajlı olduğunu dile getirdi. Tüketicilerin icraaya düşmemesi adına krediye ödeme yapmasını yararlı gördüğüne değinen Deniz, müşterilere bireysel kredilerle borçlarını kapatma yoluna gitmelerini önerdi. Atatürk Havalimanı rekora uçtu! Atatürk Havalimanı nda Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla hava ulaşımında yeni bir rekora imza atıldı. 4 Eylül Pazar günü uçağın iniş kalkış yaptığı Atatürk Havalimanı nda son zamanların rekoru kırıldı. Daha önceki rekor 14 Temmuz 2011 de olarak gerçekleşmişti. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Ramazan Bayramı tatili ile birlikte hava ulaşımında yaşanan yoğunluğun Atatürk Havalimanı nı yeni bir rekora ulaştırdığı ifade edildi. Atatürk Havalimanı nda eylül ayının ilk günlerinde 24 saat içinde iniş-kalkış yapan uçak sayısının bini aştığının bildirildiği açıklamada, 80 saniyede bir, bir uçağın ya iniş ya da kalkış yaptığı belirtildi. Kayseri Şeker de 2. dalga, 40 gözaltı Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından Kayseri Şeker Fabrikası nda yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında fabrikanın eski yöneticileri ile çalışanlarının da bulunduğu 40 tan fazla kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından haksız kazanç elde etmek, aşırı zenginleşmek ve genel kurulda aday olacakları sindirmek suçlamalarıyla geçen yıl aralık ayında soruşturma başlatılmış ve aralarında fabrikanın yönetim kurulu başkanı Vedat Ali Özışık ın da bulunduğu 11 kişi tutuklanmıştı. Düzenlenen ikinci dalga operasyonda da kimlikleri açıklanmayan 40 tan fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin ev ve iş yerlerinde arama yapıldığı öğrenildi. Kayseri Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, Daha önceki operasyonun devamı olarak Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığının talimatı üzerine 4 ilde operasyon düzenlendi ve aralarında fabrikanın eski yönetici ve çalışanlarının da bulunduğu 40 tan fazla kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden bazıları ifadeleri alındıktan sonra savcılığın talimatı doğrultusunda serbest bırakılabilir. Kalanları Ankara ya göndereceğiz dedi.

17 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ GÜNGÖR URAS İsrail de Kibbutz larda doğan çocuklar dolar aylık 500 bin dolarlık konut için sokaklarda İsrail de gençler elli gündür sokaklarda. Sosyal Adalet istiyorlar... Kimlerden? Ülkeyi yönetmeleri için oy verdikleri yaşlılar dan. İlginç olan da şu: Sosyal Adalet talebinin muhatabı yaşlılar çocukluklarında ileri ölçüde sosyalist (hatta komünist) ilkelere ve yapıya dayalı bir İsrail de yaşamış Yahudiler. Sosyal Adalet isteyenlerin gündeme getirdikleri sorunlar da ilginç. İyi eğitim görmüş gençler dolar ücreti yetersiz buluyor. Tel Aviv de 2 odalı bir evin fiyatının 500 bin dolar olmasından, yoksul mahallelerde bile ev kirasının 1000 dolar olmasından yakınılıyor. Gelir dağılımının bozulması sonucu orta sınıfın yoksullaştığı söyleniyor. Toplam vergi gelirleri içinde (KDV-ÖTV gibi) dolaylı vergilerin payının yüzde 50 yi geçmesi eleştiriliyor. İsrail de 7.5 milyon insan yaşıyor. Milli gelir 220 milyar dolar. Milli gelirde tarımın payı yüzde 2.4, sanayinin payı yüzde 32.6 oranında. Nüfusun yüzde 24 ü fakirlik sınırı altında yaşıyor. (İsrail de günlük gelirleri 7.30 doların, aylık gelirleri 220 doların altında olanlar fakirlik sınırı altında kabul ediliyor.) Bütçe geliri 61 milyar dolar, gideri 69 milyar dolar. Yıllık ihracatı 55 milyar dolar. İleri teknolojiye dayalı ürün ihraç ediyorlar. Cari açıkları yok. Yılda 7 milyar dolar kadar döviz fazlaları oluşuyor. Yıllık enflasyon yüzde 3 ün altında. Ülkeyi yaşlılar yönetiyor ama, ülke nüfusu ortalaması 30 yaş dolayında. Nüfus genç nüfus. İşsizlik yüzde 5.5 oranında. Yaşam Kibbutz larda başladı İlginç bir çelişki var. Şimdilerde sokak gösterilerine katılan, konut bedellerinin 500 bin dolara, aylık kiranın bin dolara çıkmasından, aylık dolarlık ücretin yetersizliğinden yakınan gençlerin babaları, anneleri İsrail e yerleşmeye geldiklerinde Kibbutz larda yaşamışlardı. Onlar da Kibbutz larda büyümüşlerdi lerden sonra İsrail in Yok Olmama Savaşı na gönüllü asker olarak katılmak ve işgal edilen toprakları yerleşime açmak, ülkede üretimi başlatmak için İsrail e gelenler Kibbutz lara yerleştiler. Kibbutz larda yaşadılar. Kibbutz, kooperatif yaşam şeklidir. (Rusların Kolhoz tipi kooperatif yaşam düzeninin benzeridir.) Kibbutz hayatında kişisel mülkiyet yoktur, ortak mülkiyet vardır. (Daha sonraları belli ölçüde kişisel mülkiyete izin verildi). Kibbutz da yaşayanlar yetenekleri ölçüsünde üretime katılır, ihtiyaçları ölçüsünde tüketirler. Kibbutz üyeleri, konut, giysi, yiyecek, ihtiyaçlarını eşit olarak paylaşır. İhtiyarlık ve hastalık dönemlerinde ihtiyaçları Kibbutz tarafından karşılanır. İnsanlar daha iyi yaşam peşinde Kibbutz da yaşayan ailenin ekonomik sorumluğu anne ve babanın çocuklarla ilgisi yoktur. Kibbutz çocukların yetiştirilmesini ve eğitilmesini ortaklaşa yapar. Kibbutz çocuklarının çoğu eğitilmiş bakıcıların nezaretinde çocuk yuvalarında yaşarlar. Yaşı ilerledikçe gelişen gruplar içerisinde büyür ve demokratik ilkelere göre kendilerini teşkilatlandırırlar. İlkokul eğitimi her Kibbutz da sağlanır. Orta dereceli okul için ise birkaç Kibbutz un bir araya gelerek oluşturduğu okullarca verilir. Çocuklar 18 yaşına kadar 12 yıllık kesintisiz eğitime tabi tutulurlar. İsrail de 1950 lerde yaşam Kibbutz larda geçerken, zamanla kooperatif yaşamdan, bireysel yaşama, Kibbutz yaşamından şehir yaşamına geçildi. Son verilere göre sadece 270 Kibbutz da yaşam devam ediyor. Kibbutz larda yaşayanların toplam tarım üretimine katkıları yüzde 40 (1.7 milyar dolar), sanayi üretimindeki payları yüzde 9 (8 milyar dolar) dolayında.

18 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Kibbutz yaşamı savaş yaşamı idi. Şimdi Kibbutz çocukları refah yaşamı istiyor. Ne var ki İsrail i yönetenler Kibbutz Kuşağı-Yaşlı Kuşak. Gençlerin isteklerini anlamakta zorlanıyorlar. Çünkü onların önceliği hâlâ savaş. Olan biteni iyi okuyalım: Gençler ülkeleri için savaşta ölmeyi göze alsalar da, yaşarken iyi yaşamayı, insanca ve refah içinde yaşamayı istiyorlar. Eskiden sosyal adalet, Kibbutz larda eşit şartlarda, (bir lokma bir hırka) kooperatif yaşamdı. Günümüzde sosyal adalet söylemi yapanlar, çağdaş yaşam şartlarında eşitlik (500 bin dolarlık ev, doların üzerinde ücret) istiyor.

19 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ SABAH GAZETESİ Sanayi istihdamı arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayide istihdamın bu yılın ikinci döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artış gösterdiğini bildirdi. TÜİK, ''Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri 2011 Yılı 2. Dönem'' verilerini açıkladı. Buna göre, sanayide istihdam endeksi bu yılın ikinci döneminde (Nisan-Mayıs-Haziran) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3, bir önceki döneme (Ocak-Şubat-Mart) göre ise yüzde 2,1 artış gösterdi. Üç Aylık Sanayi İstihdam Endeksi ise 105,3 oldu. ÇALIŞILAN SAAT VE MAAŞ ARTIŞI Bu yılın ikinci döneminde, sanayide çalışılan saat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2, bir önceki döneme göre de yüzde 2,4 arttı. Üç Aylık Sanayide Çalışılan Saat Endeksi de 104 olarak gerçekleşti. Üç aylık sanayide Brüt Ücret-Maaş Endeksi, 2011 yılı ikinci döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4, bir önceki döneme göre de yüzde 4,8 arttı. Üç Aylık Brüt Ücret-Maaş Endeksi 182 oldu. ANA SANAYİ GRUPLARI Ana sanayi grupları sınıflamasında bu yılın ikinci döneminde istihdam, geçen yılın aynı dönemine göre, ara malı imalatında yüzde 5,6, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 6,7, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 3,4 ve sermaye malı imalatında yüzde 12,3 artış, enerjide yüzde 3,4 azalış gösterdi. İstihdam bir önceki döneme göre de ara malı imalatında yüzde 2,6, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 2,8, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 1,2, enerjide yüzde 0,3 ve sermaye malı imalatında yüzde 3,4 artış kaydetti. Çalışılan saat ise geçen yılın aynı dönemine göre, ara malı imalatında yüzde 5,5, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 6,2, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 3,2 ve sermaye malı imalatında yüzde 12,9 arttı, enerjide yüzde 2,3 azaldı. Çalışılan saat bir önceki döneme göre ise ara malı imalatında yüzde 2,5, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 3,8, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 1,8, enerjide yüzde 0,7 ve sermaye malı imalatında yüzde 3,5 artış gösterdi. BRÜT ÜCRET-MAAŞ Brüt ücret-maaşlar ise geçen yılın aynı dönemine göre, ara malı imalatında yüzde 17,5, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 14,5, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 12,3, enerjide yüzde 3,5 ve sermaye malı imalatında yüzde 20,1 arttı. Brüt ücret-maaşlar bir önceki döneme göre de ara malı imalatında yüzde 5,9, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 7,4, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 3,1, enerjide yüzde 4,7 ve sermaye malı imalatında yüzde 5,2 artış gösterdi

20 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Alman Anayasa Mahkemesi oh çektirdi Almanya Anayasa Mahkemesi mali yardım paketine onay verdi. Mahkeme paketin hukuka uygun olduğunu söyledi. Almanya'da Anayasa Mahkemesi, Yunanistan ve Portekiz gibi borç krizine giren ülkelere Almanya'nın sağladığı mali yardımların yasal olup olmadığı konusunda hükmünü açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nin bu katkının hukuk dışı olduğuna karar vermesi durumunda, euro bölgesindeki borç krizi ile mücadele stratejisinin tamamen riske gireceği söyleniyordu. Fakat böyle bir kararda beklenmedi. Buna karşın mahkeme, gelecekte daha büyük bir kurtarma fonunun devreye sokulması gerekirse, Başbakan Angela Merkel'i Almanya adına mali destekte bulunmadan önce parlamentonun onayını almaya zorunlu tutabileceği yorumları da yapılıyor. Güneydoğu altın çağını yaşıyor Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yeni bölünmüş yollar, köprülü kavşaklar ve çevre yolların yapımı ile ulaştırma sektöründe altın çağını yaşıyor. Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen, yaptığı açıklamada, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin ve Batman'a en iyi hizmeti vermenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Yıl içinde şu ana kadar 250 milyon lira ödenek geldiğini ve yıl sonuna kadar bu rakamın 850 milyon lirayı bulacağını kaydeden Gülen, proje ve ihalelerde sıkıntı yaşanmaması durumunda bütün ödeneğin kullanılacağını bildirdi. Müdürlüklerine bağlı 6 ilde 100'ü aşkın proje için 850 milyon liranın kullanılacağını, bu yıl 6 ilde 61 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını, yıl sonuna kadar 108 kilometre bölünmüş yol yapmayı planladıklarını anlatan Gülen, bunun da 85 kilometresini bitirdiklerini aktardı. BÖLÜNMÜŞ YOL, OTOYOL GİBİ Karayollarının 2003 yılından sonra altın çağını yaşadığını ifade eden Gülen, şöyle dedi: ''2002 yılı öncesi bölünmüş yol 147 kilometredir. Daha sonra ise bin 122 kilometre bölünmüş yolu biz yaptık. Bölünmüş yollar sayesinde insanlar daha güvenli bir şekilde seyahat ediyor. Bu yollarla akaryakıt ve zaman tasarrufu sağlandı. Bölünmüş yollar hayatları birleştirdi. Bölünmüş yol yapmakla yolları kısalttık. Zamanı kısalttık, hayatları birleştirdik. İnsanlar daha seri bir şekilde ihtiyaçlarını gideriyor. Bölünmüş yol sayesinde hatalı sollama tedirginliği de ortadan kalktı. Kazalar da dikkatsizlik ve aşırı hız nedeniyle oluyor. Bölünmüş yollar Türkiye'de neredeyse otoyol gibi görev yapıyor. Bölünmüş yollarda hız limiti de 110 kilometreye çıkarıldı. Bu da seyahat süresinin kısalmasını sağladı.'' 11 KÖPRÜLÜ KAVŞAK Gülen, geçen yıl Diyarbakır'da 35 milyon liraya mal olan Seyrantepe Köprülü Kavşağı'nı hizmete soktuklarını, şimdi ise Diclekent Köprülü Kavşağı'nın yapımına başladıklarını belirterek, Diclekent Kavşağı'nın yapımı nedeniyle şehir içindeki trafiğin çok sıkıntılı olduğunu, çift vardiya şekilde gecegündüz çalışarak kavşağı hizmete sokacaklarını vurguladı.

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde GÖSTERGELER PROJEKSİYON SANAYİ ÜRETİMİ: Sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda artarken, aylık bazda ise geriledi. TÜİK in sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre takvim etkisinden arındırılmış endeks,

Detaylı

Günlük Bülten 10 Nisan 2012

Günlük Bülten 10 Nisan 2012 Bülten 10 an 20 Hazine Yönetimi /Aktif Pasif Yönetimi ve Ekonomik ştırmalar PİYASALAR Döviz Piyasası USD/TL kuru Pazartesi gününe 1,7950 seviyesinden başladı. Gün içinde yatay bir seyir izleyen kur günü

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 38 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Türkiye ye doğrudan sermaye yatırımı Aralık 2016 da yaklaşık 2 milyar dolar ile son. Türkiye nin cari işlemler açığının. Merkezi yönetim bütçesinde,

Türkiye ye doğrudan sermaye yatırımı Aralık 2016 da yaklaşık 2 milyar dolar ile son. Türkiye nin cari işlemler açığının. Merkezi yönetim bütçesinde, GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE İşsiz sayısı 590 bin kişi daha arttı H aziran ayından bu yana yüzde 11 in üzerinde seyreden ve Ekim ayında yüzde 11,8 ile Mart 2010 dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan işsizlik

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009

GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009 GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, euro dolar paritesine odaklı

Detaylı

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü TEMMUZ 17 Mayıs ayında 19, seviyesine yükselen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran da 11, olarak kaydedildi. Bu dönemde RKGE kapsamındaki alt endekslerin büyük bölümünde olumlu gelişimler görüldü.

Detaylı

TÜRKİYE DE BU HAFTA 14 18 EYLÜL 2015

TÜRKİYE DE BU HAFTA 14 18 EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE BU HAFTA 14 18 EYLÜL 2015 TARIMDAKİ BÜYÜME İŞSİZLİĞİ GERİLETTİ Tarım sektörü son 10 yılın 8 inde büyüyerek yakaladığı istikrarı, 2015 yılında da sürdürürken yarattığı istihdamla toplam işsizlik

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MART 2016 (SAYI: 85) GENEL DEĞERLENDİRME 31.03.2016 Ekonomi ve İşgücü Piyasası Reformlarına Öncelik Verilmeli Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve yükselen ekonomilerde büyüme sorunu

Detaylı

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi AYLIK RAPOR İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi Ocak ayında başlıca pazarlara ihracat geriledi, enflasyonda gerileme beklentisi ile Merkez Bankası politika faizini indirdi. EKONOMİK VE SEKTÖREL

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 08 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Sanayi üretimi beklentilerden iyi TÜİK tarafından bugün açıklanan sanayi üretimi verileri beklentilerden iyi geldi. Ağustos ayı mevsim ve takvim etkisinden

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER EKİM 2015 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 22 Ekim 2015 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

Berlin Ekonomi Müşavirliği Verilerle Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkiler Notu VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU

Berlin Ekonomi Müşavirliği Verilerle Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkiler Notu VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU Berlin Ekonomi Müşavirliği Temmuz 2011 1 İÇİNDEKİLER Yönetici Özeti...3 1. Almanya dan Türkiye ye Doğrudan Yatırım Hareketleri...4 2. Türkiye den

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - ŞUBAT 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AYLIK EKONOMİK GÖSTERGELER KASIM 2016 Hazine Müsteşarlığı Matbaası Ankara, 30 Kasım 2016 İÇİNDEKİLER TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELER i I. ÜRETİM I.1.1.

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 18 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10 GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE İşsizlik oranı yüzde 12,6 oldu Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik oranı Şubat döneminde yüzde 12,6 olarak açıklandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde

Detaylı

Bir Önceki Gün. Bir Önceki Ay. Bir Önceki Gün

Bir Önceki Gün. Bir Önceki Ay. Bir Önceki Gün 15.01.2019 Türkiye ve Dünya Göstergeleri Kapanış Gün Ay Aylık Değişim Ocak 2018'e Göre Değişim Dolar/TL 5,444 5,4637 5,3401 1,9% 43,60% Euro/TL 6,2483 6,2702 6,0758 2,8% 37,17% BİST 100 92,054 91,196 91,387

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016

EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016 EKONOMİK GELİŞMELER Mart 2016 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata

KOBİ ler Nefes alacak / Ankara. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 02.12.2016 / Ankara TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata 1/6 geçirilecek olan KOBİ lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü nde düzenlenen lansman

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI 11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN DERECE MENŞEİ CFR(USD/MT) DEMİR %65 TÜRKİYE 152-154 DEMİR %60/59 TÜRKİYE 131-133 DEMİR %55/54 TÜRKİYE 112-114 11-16 ŞUBAT CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ MAYIS 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ MAYIS 2018 BUSİAD Hazırlayan:Doç.Dr.Metin 05.06.2018 1 ENFLASYON Nisan 2018 itibariyle tüketici fiyatlarının, %1,87 olarak gerçekleştiği ve %10,23 olan yıllık enflasyonun %10,85 düzeyine düştüğü görül müştü. Mayıs

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Kasım 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

GÖSTERGELER. Altın ihracat ve ithalatı (Bin $) Altın ihracatı (Milyon $)

GÖSTERGELER. Altın ihracat ve ithalatı (Bin $) Altın ihracatı (Milyon $) Hazırlayan: Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON ALTIN İHRACATI ve İRAN: Türkiye normalde altında net ithalatçı bir ülke. Önemsenecek düzeyde altın madenimiz yok ve ihtiyacımızı ithalatla karşılıyoruz.

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELER

EKONOMİK GÖSTERGELER EKONOMİK GÖSTERGELER 1. özel SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİLER 2. HANE HALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ 3. KISA VADELİ DIŞ BORÇLARIN GELİŞİMİ 4. SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ Dr. Adem KORKMAZ 1. ÖZEL SEKTÖRÜN

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 45 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ocak 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,90 10,61 10,80 11,13 Yıllık Ort. 8,28 6,95 8,89 11,11 Aylık 0,41 0,56 2,36 0,38 Yeni

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2011 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2011 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2011 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 18 Nisan 2011 DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "Öncü Göstergeler" Erken Uyarı Mekanizmaları

Detaylı

1 Kasım Piyasalar İngiltere Merkez Bankası Faiz Kararına Odaklandı. 01 Kasım 2018

1 Kasım Piyasalar İngiltere Merkez Bankası Faiz Kararına Odaklandı. 01 Kasım 2018 Piyasalar İngiltere Merkez Bankası Faiz Kararına Odaklandı Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Çin de açıklanan İmalat PMI verisi Ekim ayında 50,2 ve aynı dönem İmalat Dışı PMI verisi ise 53,9 seviyesine

Detaylı

2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ

2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ 2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türkiye de son 6 yılda kurulan uluslararası sermayeli şirketlerin* sayısı 2010 yılı Kasım ayı itibariyle 26 bin 40 e ulaşmıştır.

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 23 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Almanya sanayi üretimi endeksi beklenenin altında kaldı Almanya da bugün açıklanan PMI İmalat Sanayi Endeksi, küresel ekonomik daralmanın ülke ekonomisine

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Şubat 2017, Sayı: 7. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Şubat 2017, Sayı: 7. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 7 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2012 yılı ikinci çeyreğe ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ŞUBAT 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

K R Ü E R SEL L K R K İ R Z SON O R N A R S A I TÜR Ü K R İ K YE E KO K N O O N M O İSİND N E D İKT K İSAT A P OL O İTİKA K L A AR A I

K R Ü E R SEL L K R K İ R Z SON O R N A R S A I TÜR Ü K R İ K YE E KO K N O O N M O İSİND N E D İKT K İSAT A P OL O İTİKA K L A AR A I KÜRESEL KRİZ SONRASI TÜRKİYE EKONOMİSİNDE İKTİSAT POLİTİKALARI Prof. Dr. Adem ahin TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi 14 Mayıs 2010, İSTANBUL KRİZLER 2008 2001 İç Kaynaklı Finansal Derinliği Olan Olumlu Makro Ekonomik

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? EURUSD USDTRY GBPUSD BRENT PETROL ALTIN FOMC Üyelerinin Yeni Yıl Beklentileri Dikkatle Takip Edilecek Yeni haftanın en önemli

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 11 Mart 2009

GÜNE BAŞLARKEN 11 Mart 2009 GÜNE BAŞLARKEN 11 Mart 2009...eekkoonnoommiikkaarraassttiirrmmaa@@hhaallkkbbaannkk..ccoomm..ttrr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta,

Detaylı

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME HAZİRAN 17 MİLLİ GELİR VE BÜYÜME Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH), 17 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %5 oranında gerçekleştirdiği büyüme performansıyla, ekonominin hızlandığını gösterdi.

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER 27 EKİM 2017 BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2013 yılında 12.480 dolar, 2014 yılında 12.112 dolar, 2015 yılında 11.019 dolar, 2016 yılında

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 48 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 16 Kasım2018 YÖNETİCİ ÖZETİ İşsizlik oranı Ağustos ayında Temmuz ayına göre 0,3 puan artarak %11,1 seviyesine yükseldi. Piyasaların beklentisi % 11,2 seviyesindeydi. 2018 yılı Ekim

Detaylı

TR42 DOĞU MARMARA BÖLGESİ 2011 YILI OCAK-ŞUBAT-MART AYLARI EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

TR42 DOĞU MARMARA BÖLGESİ 2011 YILI OCAK-ŞUBAT-MART AYLARI EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU TR42 DOĞU MARMARA BÖLGESİ 2011 YILI OCAK-ŞUBAT-MART AYLARI EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI NİSAN, 2011 BÖLÜM 1: DOĞU MARMARA TR42 BÖLGESİ NE GENEL BAKIŞ BÖLÜM 2: ULUSAL GÖSTERGELER

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 8 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516

Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNU KAPSAMINA GİREN KURUM VE KURULUŞLARIN GİRDİKLERİ HİZMET KOLLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016

HAFTALIK BÜLTEN 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016 HAFTANIN ÖZETİ ABD'de Noel tatilinin sonrasında geçtiğimiz hafta da yılsonu işlemleri nedeniyle yatay bantta dalgalı bir seyir izlendi. Avrupa piyasalarının, Noel tatilini yılbaşı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2014 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 08:45 CHF İşsizlik (Mevsimsel Olarak Ayarlanmamış) (Tem) ORTA 3,1% 3,1% 08:45 CHF İşsizlik (Mevsimsel Olarak Ayarlanmış) (Tem) ORTA 3,3% 3,3%

Detaylı

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ M A R T 17 ayında 97 seviyesine gerileyen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Şubat ta 1, düzeyine yükselerek yeniden iyimser kanada geçti. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, son aydaki sipariş miktarı haricindeki

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Sanayi üretimi azaldı

Sanayi üretimi azaldı GÖSTERGELER PROJEKSİYON CARİ İŞLEMLER DENGESİ: Merkez Bankası nın ödemeler dengesi verilerine göre Eylül ayında oluşan fazlayla birlikte, Eylül ayı itibariyle 12 aylık cari işlemler dengesi 46 milyar 58

Detaylı

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ?

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? Dr. Fatih Macit, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi, HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Üyesi Giriş Türk Konseyi nin temelleri 3 Ekim 2009 da imzalanan Nahçivan

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2018 Busiad Hazırlayan:Doç.Dr.Metin 05.02.2018 1 ENFLASYON Aralık 2017 itibariyle tüketici fiyatlarının, %0,69 olarak gerçekleştiği ve %12,98 olan yıllık enflasyonun %11,92 düzeyine düştüğü görülmüş-tü. Ocak

Detaylı

Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi

Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi On5yirmi5.com Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi Avro bölgesindeki ülkelerde derinleşmekte olan kamu borç krizine rağmen 2011, Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme hızı yakaladığı bir yıl oldu. Yayın Tarihi

Detaylı

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org.

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org. AYDIN T CARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) Hane Halkı İşgücü İstatistikleri 2014 te Türkiye de toplam işsizlik %10,1, tarım dışı işsizlik ise %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise işsizlik

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 6 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2011 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Haziran 2011 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EKİM 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013 Bülten Temmuz 13 PİYASALAR Döviz Piyasası Çarşamba günü USD, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken yurtiçinde kurumsal döviz talebinin de USD/TL kurunun yükselişine destek vermesiyle

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 26 Kasım2018 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye de Ekim ayında 2017 yılının Ekim ayına göre %19,2 oranında artışla 146 536 adet konut satışı gerçekleşti. İç talepteki yönelimlere ışık tutan veride,

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 12:00 CHF ZEW Beklentileri (Eyl) AZ 5,9 12:00 EUR Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ağu) ORTA 1,0% 1,0% 12:00 EUR Çekirdek Tüketici

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 17 EKİM 21 EKİM 2016 USD/TL

HAFTALIK BÜLTEN 17 EKİM 21 EKİM 2016 USD/TL 17 EKİM 21 EKİM 2016 HAFTANIN ÖZETİ Geride bıraktığımız hafta, ABD Merkez Bankası (FED) bej kitap raporunu yayımladı. Raporda, ABD ekonomisinin görünümünün "genel anlamıyla pozitif" olduğu belirtildi.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 1 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013 Başkent Pekin Yönetim Şekli Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 Nüfus 1,35 milyar GSYH 8,2 trilyon $ Kişi Başına Milli Gelir 9.300 $ Resmi

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ TEMMUZ 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ TEMMUZ 2018 BUSİAD Hazırlayan: Doç.Dr.Metin 05.08.2018 1 ENFLASYON ENFLASYON AÇIKLAMASI ve AYLIK MAKROEKONOMİK DEĞERLENDİRME Haziran 2018 itibariyle tüketici fiyatlarının, %2,61 olarak gerçekleştiği ve %12,15 olan

Detaylı

Nisan 2015. Konya Ekonomik Verileri

Nisan 2015. Konya Ekonomik Verileri Nisan 2015 Konya Ekonomik Verileri Dış Ticaret İHRACAT BİLGİLERİ Tablo 1-İhracatta Türkiye Konya Karşılaştırması İHRACAT 1000 $ Nisan 14 Nisan 15 Değişim % Ocak-Nisan 14 Ocak-Nisan 15 Değişim % Konya 140.853

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Temmuz 2017, Sayı: 29. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Temmuz 2017, Sayı: 29. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 29 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 HAFTANIN ÖZETİ Piyasalar yoğun bir haftayı geride bırakırken haftanın öne çıkan konuları; Avrupa Merkez Bankası nın (AMB) toplantısı, hafta sonu Ankara da toplanan G-20 Maliye

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

109 MİLYAR DOLARLIK YABANCI PORTFÖYÜ VAR

109 MİLYAR DOLARLIK YABANCI PORTFÖYÜ VAR -1- 109 MİLYAR DOLARLIK YABANCI PORTFÖYÜ VAR Yabancıların, 8 Haziran itibariyle Türkiye de 53 milyar 130 milyon dolarlık hisse senedi, 38 milyar 398 milyon dolar devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve 407

Detaylı

OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ

OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ 1 Bu Ay 1. Büyümede Duraksama... 2 2. İthalat Düşüyor... 2 3. Sanayi Üretiminde Duraklama... 3 4. İşsizlik Artıyor... 4

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015

HAFTALIK BÜLTEN 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015 HAFTANIN ÖZETİ Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta Merkez Bankalarının aldığı kararlar ile yön buldu. Hafta başında Japonya Merkez Bankası ndan gelecek verilere odaklanan piyasalar

Detaylı

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 6.56 Altın (USD) 1,202 Ağustos 18 EUR/TRY 7.65 Petrol (Brent) 77.4 BİST - 100 92,723 Gösterge Faiz 24.5 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 2.9% 17.9% 9.7%

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 26 Kasım 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 26 Kasım 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 26 Kasım 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER ABD'de tüketici güveni sert düştü Conference Board adlı özel araştırma şirketinin ABD tüketici güven endeksi, Ekim'deki 94.1'den Kasım ayında 88.7'ye geriledi.

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 2. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 14 Nisan 2014 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "Öncü Göstergeler" Erken Uyarı Mekanizmaları

Detaylı