T.C. ĠÇĠġLERĠ BAKANLIĞI Nüfus ve VatandaĢlık ĠĢleri Genel Müdürlüğü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. ĠÇĠġLERĠ BAKANLIĞI Nüfus ve VatandaĢlık ĠĢleri Genel Müdürlüğü"

Transkript

1 T.C. ĠÇĠġLERĠ BAKANLIĞI Nüfus ve VatandaĢlık ĠĢleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.05.0.NÜV (99) /08/2007 Konu : Ġdari Para Cezası... VALĠLĠĞĠNE GENELGE 2007/ sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesinde öngörülen idari para cezaları uygulaması 01/06/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5326 sayılı Kabahatler Kanununda yer alan esas ve usullere göre yürütülecektir. Konu hakkında Maliye Bakanlığının görüģü alınmıģ ve aģağıda belirtildiği Ģekilde iģlem yapılması uygun görülmüģtür sayılı Kanunun Geçici 3 üncü maddesinde; Bu Kanunun geçici 2 inci maddesinin uygulama süresi içinde nüfus olaylarını nüfus mevzuatında öngörülen süreyi geçirdikten sonra bildirenler ile nüfus ve aile cüzdanını kaybedenlere bu Kanunun 68 inci maddesi hükmü uygulanmaz. denilmektedir. Bu nedenle Adres Kayıt Sisteminde genel uygulamaya geçilmesi talimatı verilinceye kadar nüfus olayları ile ilgili iģlemlerde idari para cezası uygulanmayacaktır. Adres Kayıt Sisteminde genel uygulamaya geçildiği gün itibariyle, nüfus olaylarını bildirmekle görevli olup, görevlerini bu Kanunda belirtilen süreler içinde yerine getirmeyen kamu görevlilerine 26 YTL, nüfus olaylarını bildirme yükümlülüğü olup bu yükümlülüğünü bu Kanunda belirtilen süre içinde yerine getirmeyen kiģilere veya bu durumdaki çocukların veli veya vasilerine, yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerince, yurtdıģında ise dıģ temsilcilik veya dıģ temsilciliklerde görevli memurlarca 53 YTL idarî para cezası uygulanacaktır sayılı Kabahatler Kanununun 17 inci maddesinin üçüncü bendinde ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan 442 Seri No lu Tahsilat Genel Tebliğine göre; ekonomik durumları düzgün olmayanlar için yapılacak taksitlendirme ve idari yaptırım kararlarının kesinleģmesinden önce peģin ödeme yapmak isteyen kiģilerin ödemeleri muhasebe birimlerince tahsil edilecektir.bu nedenlede; nüfus müdürlüklerince idari para cezası iģlemlerinde sadece indirimsiz ödeme seçeneği kullanılacaktır. Ġdari yaptırım kararları üç örnek düzenlenecektir. Ġdari yaptırım kararının ilgili gerçek kiģi huzurunda verilmesi halinde tutanakta bu husus açıkça belirtilecek bu karara karģı ilgilinin baģvurabileceği kanun yolu, mercii ve süresi bildirildikten sonra kiģinin karar tutanağını imzalaması istenecektir. Ġmzadan kaçınılması halinde bu durum tutanakta açıkça belirtilecektir. Karar tutanağının bir örneği ilgili kiģiye verilecektir. Tutanağın ikinci örneği vergi dairesine, diğer örneği ise dairede kalacak ve dosyasında muhafaza edilecektir. Ġlgililerin idari yaptırım kararlarının indirimli ve indirimsiz ödeme seçeneğinden yararlanabilmesini sağlamak amacıyla da ilgiliye huzurda tebliğ edilen ve kesinleģen idari yaptırım kararlarının birer örneği her hafta sonu alınacak liste ile birlikte ilgili vergi dairesine gönderilecektir.

2 Herhangi bir nedenle 5490 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen haller nedeniyle iptal edilecek idari yaptırım kararları ile ilgili iģlemler, yaptırım kararı vergi dairesine gönderilmiģ olsa bile nüfus müdürlüklerince gerçekleģtirilecektir. Bu genelgede belirtilmeyen hususlarla ilgili olarak Maliye Bakanlığınca 12 Mayıs 2007 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 442 Seri No lu Tahsilat Genel Tebliğine göre iģlem yapılacaktır. Ġdari para cezası ile ilgili modülün uygulanmasına iliģkin açıklama iliģikte gönderilmiģtir. Bilgi ve gereğinin bu yolda yapılmasını arz ve rica ederim. Mustafa DÖNER Bakan a. Genel Müdür EKLER: 1-Açıklama (14 sayfa) Seri No lu Tahsilat Genel Tebliği (8 sayfa) 3- Yazı (6 sayfa) DAĞITIM: Gereği: DıĢiĢleri Bakanlığına 81 Ġl Valiliğine Bilgi: TeftiĢ Kurulu BaĢkanlığına

3 ĠDARĠ PARA CEZASI UYGULAMA TALĠMATI Bu talimat, MERNĠS Uygulama Yazılımında, Doğum, Ölüm, Evlenme, Mahkeme Kararını Geç Bildirme, Nüfus ve Aile Cüzdanları v.b olaylar ile ilgili olarak 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen durumlarla ilgili iģlemleri içermektedir. Ġdari Para Cezası Formları nüfus olaylarını bildirmekle yükümlü olanlar ile kamu görevlileri için ayrı ayrı Ģekilde düzenlenecektir. Nüfus olaylarını bildirmekle yükümlü olanlar ve kamu görevlileri için düzenlenecek formlar aģağıda belirtilmiģtir: Form 1-A : Nüfus olaylarını bildirmekle yükümlü olanlar için kabahate iliģkin idari para cezası formu. Form 1-B :Nüfus olaylarını bildirmekle yükümlü olanlar, ceza almamasını sağlayacak belgeleri ibraz etmesi durumunda, cezanın uygulanmamasını bildiren idari para cezası formu. Form 1-C : Ceza uygulanmıģ kiģiye, itiraz süresi (15 gün) içerisinde ceza almamasını gerektirecek belgeleri getirmesi durumunda cezanın iptalini bildiren idari para cezası iptali formu. Form 2-A formu. : Kamu görevlisine kabahatini bildiren, ön tebligat idari para cezası Form 2-B : Kamu görevlisine ön tebligat formuna verdiği cevaba göre, peģin ödemesi gerektiğini bildiren idari para cezası formu. Form 2-C : Kamu görevlisine, ceza almamasını sağlayacak belgeleri ibraz etmesi durumunda, cezanın uygulanmamasını bildiren idari para cezası formu. Form 2-D : Ceza uygulanmıģ kamu görevlisinin, itiraz süresi (15 gün) içerisinde ceza almamasını gerektirecek belgeleri getirmesi durumunda cezanın iptalini bildiren idari para cezası iptali formu. Ġdari para cezası uygulaması, gerekli durumlarda ilgili modül içerisinde otomatik çalıģacaktır. Ġdari para cezalarına Ana Menüden eriģim aģağıda açıklandığı Ģekilde gerçekleģecektir.

4 MERNĠS Uygulama Yazılımı Ana Menüsü nde 9. YazıĢmalar seçeneğini seçilir. (ġekil 1) ġekil 1. Ana Menü. YazıĢmalar ekranında Yerel YazıĢmalar seçeneği seçilir. (ġekil 2)

5 ġekil 2. YazıĢmalar Ekranı. Yerel YazıĢmalar ekranında Ġdari Para Cezası seçeneğini seçilir. (ġekil 3) ġekil 3. Yerel YazıĢmalar Ekranı. Ġdari para cezası uygulaması, açıldığında Ġdari Para Cezası, Ceza Türü Seçim Ekranı görüntülenir. (ġekil 4)

6 ġekil 4. Ġdari Para Cezası, Ceza Türü Seçim Ekranı. Ġdari Para Cezası; Kamu Görevlileri ne iliģkin olarak; Nüfus olaylarını bildirmekle görevli olup, bu görevlerini 5490 sayılı Kanunda belirtilen süreler içerisinde yerine getirmeyen kamu görevlilerine nüfus memurunun teklifi üzerine o yerin ilçe nüfus müdürünün kararı ile idari para cezası verilir. Kamu görevlilerine para cezası uygulamak için, Ġdari Para Cezası, Ceza Türü Seçim Ekranından Nüfus Olayı Kurum seçeneği seçilir. ġekil 5. Kamu Görevlileri Ġdari Para Cezası Ekranı. Ceza bilgileri veri grubundan Belge Durumunu seçiniz. Belge Durumu bilgisine göre; Belge yok ise Form 2-A ve 2-B, Belge var (Ceza uygulanmaması için) 2-A ve 2-C, Ceza Tutanağının Ġptali için Belgesi Var ise 2-D dökülecektir (Ġptal edilecek tutanak karar no bilgisi girilmelidir).

7 Karar Tarihi alanına günün bilgisi otomatik olarak gelir. KesinleĢme Tarihi otomatik olarak, Karar Tarihi nin 15 gün ilerisi olarak görüntülenir. Ceza Miktarı ve Olur Makam bilgisi otomatik olarak ilgili alanları doldurur. Sıra No bilgisi elle yazılacak ise Sıra no almadan elle girilecek onay kutusu iģaretli hale getirilir. Kabahat Türü listesinden seçilir. Para cezası kesilecek ilgilinin bilgilerini girerek ceza çıktısı için Tamam düğmesi seçilir. Ġdari Para Cezası; Nüfus Olaylarını bildirmekle yükümlü olanlar a iliģkin olarak; Nüfus Olayı VatandaĢ seçeneği Ceza Ödeme Seçim Ekranı (ġekil 5) görüntülenecektir. ġekil 5. Ġdari Para Cezası, Nüfus Olayı VatandaĢ Ödeme Türü Seçim Ekranı. Ġdari Para Cezası; Nüfus Olaylarının bildirme yükümlülüğü olup, bu yükümlülüğü bu Kanunda belirtilen süre içerisinde yerine getirmeyenlere, nüfus ve uluslararası aile cüzdanını kaybedenlere yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerince, yurt dıģında ise dıģ temsilciliklerde görevli memurlarca idari para cezası verilir. Ġdari Para Cezası; Nüfus Olayını bildirmekle yükümlü olanlar için Ġndirimsiz Ödeme (ġekil 6)

8 ġekil 6. Ġdari Para Cezası; Nüfus Olayını bildirmekle yükümlü olanlar için Ġndirimsiz Ödeme Ekranı. Ceza bilgileri veri grubundan Belge Durumunu seçiniz. Belge Durumu bilgisine göre; Belge yok ise Form 1-A, Belge var (Ceza uygulanmaması için) 1-B, Ceza Tutanağının Ġptali için Belgesi Var ise 1-C dökülecektir (Ġptal edilecek tutanak karar no bilgisi girilmelidir). Karar Tarihi alanına günün bilgisi otomatik olarak gelecektir. KesinleĢme Tarihi otomatik olarak, Karar Tarihi nin 15 gün ilerisi olarak görüntülenir. Ceza Miktarı ve Olur Makam bilgisi otomatik olarak ilgili alanları doldurur. Sıra No bilgisi elle yazılacak ise Sıra no almadan elle girilecek onay kutusunu iģaretli hale getiriniz. Kabahat Türü listesinden seçilir. Para cezası kesilecek ilgilinin bilgilerini girerek ceza çıktısı için Tamam düğmesini seçiniz.

9 SAVUNMA TEBLĠGAT ĠLGĠLĠNĠN KABAHAT ĠDARĠ YAPTIRIM KARARI Karar Tarihi 01/08/2007 Karar No 1691/2007/91 Türü ĠliĢiği X Ölüm olayını geç bildirmek Evlenme olayını geç bildirmek Mahkeme kararını yasal süresi içinde göndermemek Kimlik Bilgileri Adresi Adı Soyadı Görevi ĠRFAN ġeker MÜDÜR Adresi Ölüm olayını geç bildirdiğiniz anlaģıldığından; Sayın ĠRFAN ġeker Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi uyarınca 11.8 YTL idari para cezası ile cezalandırılmanız gerekmektedir. Konuya iliģkin savunmanız ile varsa bilgi ve belgelerinizi 7 (yedi) gün içinde göndermenizi; savunma yapmamanız veya savunmanızın yeterli görülmemesi halinde; a)söz konusu para cezasını tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne veya Mal Müdürlüğüne ödemeniz gerektiği; b)bu cezaya karģı 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 27 nci maddesi uyarınca tebliğ tarihinden itibaren onbeģ gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine baģvurabileceğiniz, c)5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17/6 ncı maddesi uyarınca kanun yoluna baģvurmadan önce (tebliğ tarihinden itibaren onbeģ gün içinde) ödeme yapmanız halinde peģin ödeme indiriminden (Cezanın ¾ ü ödenir.) yararlanabileceğiniz, Tarafınıza tebliğ olunur. Savunma. 01/08/2007 Ġlgilinin Konuya ĠliĢkin Savunması AHMET YILDIRIM NÜFUS MÜDÜRÜ Ġmza Form: 2-A

10 KESĠNLEġME VE BĠLDĠRĠM TEBLĠGAT KARAR ĠLGĠLĠNĠN KABAHAT ĠDARĠ YAPTIRIM KARARI Karar Tarihi 01/08/2007 Karar No 1691/2007/91 Türü ĠliĢiği X Ölüm olayını geç bildirmek Evlenme olayını geç bildirmek Mahkeme kararını yasal süresi içinde göndermemek Kimlik Bilgileri Adresi Adı Soyadı Görevi ĠRFAN ġeker MÜDÜR Adresi MÜDÜRLÜK MAKAMINA Ölüm olayını geç bildirildiği tespit edilen yukarıda adı, soyadı ve adresi yazılı bulunan Ģahsın; Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi uyarınca 11.8 YTL idari para cezası ile cezalandırılmasını olurlarınıza arz ederim. OLUR 01/08/2007 AHMET YILDIRM NÜFUS MÜDÜRÜ CEBRAĠL KOÇ V.H.K.Ġ. Ölüm olayını geç bildirdiğiniz anlaģıldığından; Sayın ĠRFAN ġeker a)nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi uyarınca 11.8 YTL idari para cezası ile cezalandırıldığınız, b)söz konusu para cezasını tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne veya Mal Müdürlüğüne ödemeniz gerektiği; c)bu cezaya karģı 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 27 nci maddesi uyarınca tebliğ tarihinden itibaren onbeģ gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine baģvurabileceğiniz, d)5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17/6 ncı maddesi uyarınca kanun yoluna baģvurmadan önce (tebliğ tarihinden itibaren onbeģ gün içinde) ödeme yapmanız halinde cezanın 3/4 ünü ödeyebileceğiniz, 01/08/2007 AHMET YILDIRIM NÜFUS MÜDÜRÜ VERGĠ DAĠRESĠ MÜDÜRLÜĞÜNE Yukarıda açık kimliği yazılı bulunan Ģahsa ait karar / /. Tarihinde kesinleģmiģ olup gereği yapılmak üzere gönderilmiģtir. Bilgi ve gereğini arz ederim. AHMET YILDIRIM NÜFUS MÜDÜRÜ Form: 2-B

11 KARAR ĠLGĠLĠNĠN KABAHAT ĠDARĠ YAPTIRIM KARARI Karar Tarihi 01/08/2007 Karar No 1691/2007/92 Türü ĠliĢiği X Ölüm olayını geç bildirmek Evlenme olayını geç bildirmek Mahkeme kararını yasal süresi içinde göndermemek Kimlik Bilgileri Adresi Adı Soyadı Görevi ĠRFAN ġeker MÜDÜR Adresi MÜDÜRLÜK MAKAMINA Ölüm olayını geç bildirildiği tespit edilen yukarıda adı, soyadı ve adresi yazılı bulunan Ģahsın; savunması ve iliģikte sunduğu belgeler nedeniyle Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi gereğince hakkında idari para cezası uygulanmamasını olurlarınıza arz ederim. CEBRAĠL KOÇ V.H.K.Ġ. OLUR 01/08/2007 AHMET YILDIRM NÜFUS MÜDÜRÜ Form: 2-C

12 KARAR ĠLGĠLĠNĠN KABAHAT ĠDARĠ YAPTIRIM KARARI Karar Tarihi 01/08/2007 Karar No 1691/2007/93 Türü ĠliĢiği X Ölüm olayını geç bildirmek Evlenme olayını geç bildirmek Mahkeme kararını yasal süresi içinde göndermemek Kimlik Bilgileri Adresi Adı Soyadı Görevi ĠRFAN ġeker MÜDÜR Adresi MÜDÜRLÜK MAKAMINA Ölüm olayını geç bildirildiği tespit edilen yukarıda adı, soyadı ve adresi yazılı bulunan Ģahsın; iliģikte sunduğu belgeler nedeniyle Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi gereğince idari para cezası uygulanmamasını ve karar nolu ceza tutanağının iptal edilmesini olurlarınıza arz ederim. CEBRAĠL KOÇ V.H.K.Ġ. OLUR 01/08/2007 AHMET YILDIRM NÜFUS MÜDÜRÜ Form: 2-D

13 KESĠNLEġME VE BĠLDĠRĠM TEBLĠGAT KARAR ĠLGĠLĠNĠN KABAHAT ĠDARĠ YAPTIRIM KARARI Karar Tarihi 01/08/2007 Karar No 1691/2007/88 Türü ĠliĢiği Doğum olayını geç bildirmek Ölüm olayını geç bildirmek Evlenme olayını geç bildirmek X Nüfus cüzdanını kaybetmek Aile cüzdanını kaybetmek Kimlik Bilgileri T.C. Kimlik No Adı Soyadı ALĠ KAL Baba Adı BAHAATTĠN Anne Adı GÜL Adresi Doğum Yeri ÇAMLIYAYLA Doğum Tarihi 01/02/1970 Ġlgilinin Konuya ĠliĢkin Savunması Adresi Savunma Ġmza MÜDÜRLÜK MAKAMINA Nüfus cüzdanını kaybettiği tespit edilen yukarıda adı, soyadı ve adresi yazılı bulunan Ģahsın; Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi uyarınca YTL idari para cezası ile cezalandırılmasını olurlarınıza arz ederim. CEBRAĠL KOÇ V.H.K.Ġ. Nüfus cüzdanını kaybettiğiniz anlaģıldığından; OLUR 01/08/2007 AHMET YILDIRM NÜFUS MÜDÜRÜ Sayın ALĠ KAL a)nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi uyarınca YTL idari para cezası ile cezalandırıldığınız, b)söz konusu para cezasını tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne veya Mal Müdürlüğüne ödemeniz gerektiği, c)bu cezaya karģı 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 27 nci maddesi uyarınca tebliğ tarihinden itibaren onbeģ gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine baģvurabileceğiniz, d)5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17/6 ncı maddesi uyarınca kanun yoluna baģvurmadan önce (tebliğ tarihinden itibaren onbeģ gün içinde) ödeme yapmanız halinde peģin öde4me indiriminden (cezanın 3/4 ü ödenir.) yararlanabileceğiniz, e)kiģinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idari para cezasının ilk taksitinin peģin ödenmesi koģuluyla, bir yıl içinde ve dört eģit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsis edilir. Huzurda tarafınıza tebliğ olunur. Tebliğ Tarihi: 01/08/2007 TEBLĠĞ EDEN CEBRAĠL KOÇ V.H.K.Ġ. TEBELLÜĞ EDEN Açıklama: VERGĠ DAĠRESĠ MÜDÜRLÜĞÜNE Yukarıda açık kimliği yazılı bulunan Ģahsa ait karar 16/08/2007 tarihinde kesinleģmiģ olup gereği yapılmak üzere gönderilmiģtir. Bilgi ve gereğini arz ederim. AHMET YILDIRIM NÜFUS MÜDÜRÜ Form: 1-A

14 KARAR ĠLGĠLĠNĠN KABAHAT KARAR ĠLGĠLĠNĠN KABAHAT ĠDARĠ YAPTIRIM KARARI Karar Tarihi 01/08/2007 Karar No 1691/2007/89 Türü ĠliĢiği Doğum olayını geç bildirmek X Ölüm olayını geç bildirmek Evlenme olayını geç bildirmek Nüfus cüzdanını kaybetmek Aile cüzdanını kaybetmek Kimlik Bilgileri T.C. Kimlik No Adı Soyadı ALĠ KAL Baba Adı BAHAATTĠN Anne Adı GÜL Adresi Doğum Yeri ÇAMLIYAYLA Doğum Tarihi 01/02/1970 Ġlgilinin Konuya ĠliĢkin Savunması Adresi Savunma MÜDÜRLÜK MAKAMINA Ġmza Ölüm olayını geç bildirdiği tespit edilen yukarıda adı, soyadı ve adresi yazılı bulunan Ģahsın savunması ve iliģikte sunduğu belgeler nedeniyle Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi gereğince hakkında idari para cezası uygulanmasını olurlarınıza arz ederim. CEBRAĠL KOÇ V.H.K.Ġ. OLUR 01/08/2007 AHMET YILDIRM NÜFUS MÜDÜRÜ ĠDARĠ YAPTIRIM KARARI Karar Tarihi 01/08/2007 Karar No 1691/2007/90 Türü ĠliĢiği Doğum olayını geç bildirmek X Ölüm olayını geç bildirmek Evlenme olayını geç bildirmek Nüfus cüzdanını kaybetmek Aile cüzdanını kaybetmek Kimlik Bilgileri Adresi T.C. Kimlik No Adı Soyadı ALĠ KAL Baba Adı BAHAATTĠN Anne Adı GÜL Adresi Doğum Yeri ÇAMLIYAYLA Doğum Tarihi 01/02/1970 Form: 1-B MÜDÜRLÜK MAKAMINA Ölüm olayını geç bildirdiği tespit edilen yukarıda adı, soyadı ve adresi yazılı bulunan Ģahsın iliģikte sunduğu belgeler nedeniyle Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesi gereğince idari para cezası uygulanmamasını ve karar nolu ceza tutanağının iptal edilmesini olurlarınıza arz ederim. OLUR CEBRAĠL KOÇ V.H.K.Ġ. 01/08/2007 AHMET YILDIRM NÜFUS MÜDÜRÜ

15 Form: 1-C Maliye Bakanlığından: TEBLĠĞ TAHSĠLAT GENEL TEBLĠĞĠ SERĠ NO: 442 Bilindiği gibi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu[1] tarihinde yürürlüğe girmiģ ve anılan Kanunun bazı maddelerinin uygulamasına iliģkin olarak 437 Seri No.lu Tahsilat Genel Tebliğinde[2] gerekli açıklamalar yapılmıģtır. 19/12/2006 tarihli ve sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5560 sayılı ÇeĢitli Kanunlarda DeğiĢiklik Yapılmasına ĠliĢkin Kanun ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun bazı maddelerinde değiģiklik yapılmıģtır sayılı Kanunla 5326 sayılı Kanunda yapılan değiģiklik neticesinde idari para cezalarının uygulamasına yönelik aģağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüģ ve uygulamanın tek bir tebliğde düzenlenmesi amacıyla 437 Seri No.lu Tahsilat Genel Tebliğinde yapılan açıklamaların ilgili bölümleri de bu tebliğe alınmıģtır. I - KABAHATLER KANUNU KAPSAMINA GĠREN ĠDARĠ PARA CEZALARI 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 2 nci maddesi ile Kabahat; kanunun, karģılığında idari yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık olarak tanımlanmıģ, 16 ncı maddesi ile de kabahatler karģılığında uygulanacak idari yaptırımlar; idari para cezası ve idari tedbirler olarak tasnif edilmiģtir. Anılan madde idari tedbirleri mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve ilgili kanunlarda yer alan diğer tedbirler olarak tanımlamıģtır sayılı Kanunun 31 inci maddesi ile 5326 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi değiģtirilmiģ ve madde metni; (1) Bu Kanunun; a) Ġdarî yaptırım kararlarına karģı kanun yoluna iliģkin hükümleri, diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmaması halinde, b) Diğer genel hükümleri, idarî para cezası veya mülkiyetin kamuya geçirilmesi yaptırımını gerektiren bütün fiiller hakkında, uygulanır. Ģeklinde düzenlenmiģtir. Yapılan düzenleme ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun genel kanun olma niteliği korunmakta, sadece idari para cezalarının düzenlendiği özel kanunlarda belirlenmiģ olan kanun yollarının uygulanması saklı tutulmaktadır. Dolayısıyla, idari para cezalarının düzenlendiği kanunlarda kanun yoluna iliģkin özel bir düzenleme bulunması halinde bu hükümler uygulanacaktır.

16 Buna göre, 5326 sayılı Kanunun kanun yolu dıģındaki diğer genel hükümleri tüm idari para cezaları hakkında uygulanacak, idari para cezalarının düzenlendiği kanunlarda kanun yoluna iliģkin özel bir düzenlemenin bulunmaması halinde 5326 sayılı Kanunun idari yaptırım kararlarına karģı getirdiği kanun yoluna iliģkin hükümleri de uygulanacaktır. Bu itibarla, idari yaptırım kararlarında bulunması gereken hususlar, kararların ilgililere tebliğ usulü, özel kanununda hüküm bulunmaması koģuluyla idari yaptırım kararlarına karģı kanun yoluna iliģkin hükümler (baģvuru yolu ve süresi, itiraz yolu ve süresi), ödeme usulü, zamanaģımı, idari para cezalarının gelir kaydedileceği kamu idareleri gibi düzenlemeler genel hükümler olup, ilgili Kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanacaktır. Diğer taraftan, 5326 sayılı Kanun hükümlerine aykırı hükümler getiren yeni Kanunların yürürlüğe girmesi halinde, yeni kanunla getirilmiģ olan hükümlerin uygulanacağı tabiidir. 1/6/2005 tarihinden önce iģlenen kabahatler ile ilgili olarak bu tarihten sonra alınan idari yaptırım kararları sonucunda verilen idari para cezaları hakkında 5326 sayılı Kanun hükümleri uygulanacaktır. II - ĠDARĠ PARA CEZASI VERMEYE YETKĠLĠ OLAN KAMU TÜZEL KĠġĠLERĠ 5326 sayılı Kanuna göre cezalandırılması öngörülen fiillerin tespitini ve ceza verilmesini gerçekleģtiren kamu tüzel kiģileri ile bunların organlarının, haksızlığı tespit etme ve ceza verme yetkileri kanunlardan kaynaklanmaktadır. Kamu tüzel kiģileri, görevleri gereği verecekleri idari para cezalarının uygulamasını, 5326 sayılı Kanunda yer alan genel esaslara bağlı kalarak yapacaklardır. Kamu tüzel kiģilerinin görev alanları dikkate alınarak aģağıdaki Ģekilde tasnif edilmesi mümkündür. a) Devlet Tüzel KiĢiliği: Devlet Tüzel KiĢiliğini oluģturan kamu idareleri, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleridir sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa[3] ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kamu idareleri Devlet Tüzel KiĢiliğini oluģturur. b) Ġdari Kamu Kurumları: Devlet Tüzel KiĢiliğinin öteden beri yürüttüğü kimi hizmet ve faaliyetleri yerine getirmek üzere kanunla kurulmuģ olan kamu tüzel kiģileridir. Bu kamu idareleri 5018 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı cetvelin (B) bölümünde yer alan özel bütçeli idarelerdir. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü örnek olarak verilebilir. c) Mahalli Ġdareler: Mahalli müģterek ihtiyaçları karģılamak üzere kurulmuģ olan mahalli idareler; il özel idareleri, belediyeler ve köylerden oluģmaktadır. d) Ġktisadi Kamu Kurumları: Ġktisadi alanda faaliyette bulunmak için oluģturulan kamu tüzel kiģileri, iktisadi kamu kurumları olup bu kurumlara T.C. Devlet Demir Yolları ĠĢletmesi

17 Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları ĠĢletmesi Genel Müdürlüğü, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Boru Hatları ile Petrol TaĢıma A.ġ. örnek olarak verilebilir. e) Sosyal Kamu Kurumları: Bu kurumlar, insanların sosyal haklarını ve güvenliklerini karģılamak ve sağlamak üzere oluģturulmuģ olan kamu tüzel kiģileridir. Bu kurumlar, 5018 sayılı Kanuna ekli (IV) sayılı cetvelde yer alan Türkiye ĠĢ Kurumu (ĠġKUR) ve Sosyal Güvenlik Kurumudur. f) Bilimsel Kamu Kurumları: Bu kurumlar, bilimsel, teknik ve kültürel alanlarda faaliyette bulunmak üzere oluģturulmuģ olan tüzel kiģiliklerdir. Bu kurumlara 5018 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı cetvelin (A) bölümünde yer alan özel bütçeli idareler örnek olarak gösterilebilir. g) Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek KuruluĢları: Bu kurumlar, belli mesleklere mensup insanların zorunlu olarak katıldıkları ve bağlı oldukları tüzel kiģiliklerdir. Bu kurumlara, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Eczacılar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği örnek olarak gösterilebilir. h) Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar: Serbest piyasa ekonomisinde faaliyette bulunan iģletmelerin, tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması, piyasanın düzenlenmesi, denetlenmesi, piyasanın rekabet esasları çerçevesinde iģler duruma getirilmesi ve bu çerçevede denetleyici ve gerekiyorsa yaptırımlar uygulayıcı bağımsız idari nitelikli kuruluģlardır. Bu kurumlara, 5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Telekomünikasyon Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu Ġhale Kurumu, Rekabet Kurumu ile Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü Ġçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu ile (III) sayılı cetvelde yer almayan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve ġeker Kurumu örnek teģkil etmektedir. Yukarıda yer verilen kamu tüzel kiģiliği tasnifine dahil kamu tüzel kiģileri ile bu tasnifte yer almayan diğer kamu tüzel kiģilerine idari para cezası verme yetkisi kanunla verilmiģ olması halinde, bu tüzel kiģilerce verilecek idari para cezalarında 5326 sayılı Kanunla getiren genel esaslara uyulması gerekmektedir sayılı Kanun idari para cezası verme yetkisini Cumhuriyet Savcılarına ve Mahkemelere de vermiģ olup bu merciiler tarafından verilen idari para cezaları hakkında da bu Tebliğde yapılan açıklamalara göre iģlem yapılacaktır. III - ĠDARĠ PARA CEZASI VERMEYE YETKĠLĠ OLAN KAMU TÜZEL KĠġĠLERĠNCE YAPILACAK ĠġLEMLER Kabahatler Kanunu uyarınca idari yaptırım olarak idari para cezası uygulayan idarelerce aģağıdaki açıklamalara göre iģlem yapılacaktır. A - Ġdari Yaptırım Kararlarında Yer Alacak Bilgiler 5326 sayılı Kanunun 25 inci maddesine göre idari yaptırım kararlarında; a) Hakkında idari yaptırım kararı verilen kiģinin kimlik ve adresinin,

18 b) Ġdari yaptırım kararı verilmesini gerektiren kabahat fiilinin, c) Bu fiilin iģlendiğini ispata yarayacak bütün delillerin, d) Karar tarihi ve kararı veren kamu görevlilerinin kimliğinin, e) Fiilin iģlendiği yer ve zamanın, bulunması zorunludur. Ġdari yaptırım kararında, söz konusu bilgilerin yanı sıra idari para cezasının ödeme süresi, ödeme yeri, idari yaptırım kararına karģı kanun yolu (mercii ve süresi), indirimli ödeme hakkı, taksitlendirme talep etme hakkı, ödeme yapılmaması halinde uygulanacak müeyyideler ile tebliğ tarihi bilgilerine yer verilmesi gerekmektedir. Ġdari yaptırım kararlarına; kararın ilgilisine huzurda tebliğ edilmesi veya tebliğ edilmiģ sayılması halinde kararın verildiği esnada, 7201 sayılı Tebligat Kanunu[4] hükümlerine göre tebliğ edilmesi halinde de idarede kalan nüshalara tebligatı müteakip tebliğ tarihi yazılacaktır. Ġdari yaptırım kararının idarede kalan nüshalarında, 5326 sayılı Kanun hükümlerine göre kararın kesinleģme tarihine de yer verilecektir. Ġdari yaptırım kararı uygulayan idarelerce hakkında idari para cezası verilen kiģinin T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası da kararda gösterilecektir. Ġdari yaptırım kararlarını tutanak tanzimi suretiyle uygulayan idarelerce düzenlenecek tutanaklarda, idari yaptırım kararlarında bulunması gereken ve yukarıda açıklanan tüm bilgilere yer verilmesi, tutanakların seri ve sıra numaralarının birbirini takip eder Ģekilde bastırılması, görevli personele zimmetle teslim edilmesi, tutanakların iptal edilmesi gerektiğinde, iptal iģlemlerinin tutanağın üzeri çizilmek ve iptal Ģerhi konulmak suretiyle gerçekleģtirilmesi, tutanakların güvenliği konusunda gerekli özenin gösterilmesi icap etmektedir. B - Ġdari Yaptırım Kararlarının Tebliğ Usulü 5326 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde, (1) Ġdari yaptırım kararı, tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgili kiģiye tebliğ edilir. Tebligat metninde bu karara karģı baģvurulabilecek kanun yolu, mercii ve süresi açık bir Ģekilde belirtilir. (2) Ġdari yaptırım kararının ilgili gerçek kiģinin huzurunda verilmesi halinde tutanakta bu husus açıkça belirtilir. Bu karara karģı baģvurabileceği kanun yolu, mercii ve süresine iliģkin olarak bilgilendirildikten sonra kiģinin karar tutanağını imzalaması istenir. Ġmzadan kaçınılması halinde bu durum tutanakta açıkça belirtilir. Karar tutanağının bir örneği kiģiye verilir. (3) Tüzel kiģi hakkında verilen idari yaptırım kararları her halde ilgili tüzel kiģiye tebliğ edilir. hükmü yer almaktadır.

19 Bu hükme göre, idari yaptırım kararlarının ilgililere yukarıda belirtilen tebliğ usulüne göre tebliğ edilmesi zorunludur. C - Ġdari Para Cezalarının KesinleĢmesi Kabahatler Kanununun 5560 sayılı Kanunla değiģik 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasında Genel Bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idarî para cezalarına iliģkin kesinleģen kararlar, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairelerine gönderilir. Sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareler tarafından verilen idarî para cezaları, ilgili kanunlarında aksine hüküm bulunmadığı takdirde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre kendileri tarafından tahsil olunur. Diğer kamu kurum ve kuruluģları tarafından verilen ve Genel Bütçeye gelir kaydedilmesi gerekmeyen idarî para cezaları, ilgili kanunlarında özel hüküm bulunmadığı takdirde genel hükümlere göre tahsil olunur. hükmü yer almaktadır. Buna göre, genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idari para cezalarının 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilebilmesi için, bu cezalara iliģkin idari yaptırım kararlarının kesinleģmesi gerekmektedir. Kabahatler Kanunu, genel bütçeye gelir kaydedilmesi gerekmeyen ve süresinde ödenmeyen idari para cezalarının takip ve tahsilinde idari yaptırım kararlarının kesinleģme Ģartını aramamaktadır. Ancak, bu idari para cezalarının düzenlendiği özel kanunlarda yer alan hükümlerin dikkate alınacağı tabiidir. Ġdari yaptırım kararlarına karģı kanun yoluna baģvurulmaması veya kanun yoluna baģvurulması halinde yargılama aģamalarının son bulması neticesinde idari para cezalarının takip edilebilir aģamaya gelmesi, idari para cezasının kesinleģmesidir. Kabahatler Kanununun 5560 sayılı Kanunla değiģik 3 üncü maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü nedeniyle idari para cezalarının düzenlendiği kanunlarda kanun yoluna iliģkin düzenlemenin bulunması halinde, bu düzenlemelerin uygulanması gerektiğinden, idari para cezalarının kesinleģmesi aģağıdaki Ģekilde olacaktır. 1) Kabahatler Kanununa Göre Ġdari Para Cezalarının KesinleĢmesi: 5326 sayılı Kanunun 27 ila 31 inci maddelerinde idari yaptırım kararlarına karģı baģvuru yolu, baģvurunun incelenmesi, itiraz yolu, vazgeçme ve kabul ile masrafların ve vekalet ücretinin ödenmesi hususları düzenlenmiģtir. Söz konusu hükümlere göre, idari yaptırım kararları; i) Kararın ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine baģvurulmadığı takdirde bu sürenin bitiminde, ii) Kanuni süresinde sulh ceza mahkemesine baģvurulması halinde, - Sulh ceza mahkemesinin kararına itiraz edilmemiģ ise kararın taraflara tebliğini takip eden 7 nci günün bitiminde, ,-YTL ye kadar (bu tutar dahil) idari para cezalarına iliģkin sulh ceza mahkemesinin karar tarihinde,

20 iii) Sulh ceza mahkemesi kararına ya da mahkemeler tarafından verilen idari yaptırım kararlarına karģı ağır ceza mahkemesine itiraz edilmesi halinde itiraz üzerine verilen karar tarihinde, kesinleģmektedir. iv) Kabahatler Kanunun 27 nci maddesine 5560 sayılı Kanunla eklenen; - (6) numaralı fıkra ile soruģturma konusu fiilin suç değil de kabahat oluģturduğu gerekçesiyle idarî yaptırım kararı verilmesi ve kovuģturmaya yer olmadığı kararına itiraz edilmesi halinde idarî yaptırım kararına karģı baģvurunun kovuģturmaya yer olmadığına iliģkin karara karģı yapılacak itirazı inceleyen itiraz merciinde inceleneceği hükme bağlandığından, - (7) numaralı fırka ile kovuģturma konusu fiilin suç değil de kabahat oluģturduğu gerekçesiyle idarî yaptırım kararı verilmesi ve fiilin suç oluģturmaması nedeniyle verilen beraat kararına karģı kanun yoluna gidilmesi halinde, idarî yaptırım kararına karģı itirazın da beraat kararını inceleyen mercide inceleneceği hükme bağlandığından, bu durumlarda kesinleģme kanun yollarının tüketilmesine bağlı olarak belirlenecektir. v) Kabahatler Kanununun 27 nci maddesine 5560 sayılı Kanunla eklenen (8) numaralı fıkrasında ise idarî yaptırım kararının verildiği iģlem kapsamında aynı kiģi ile ilgili olarak idarî yargının görev alanına giren kararların da verilmiģ olması halinde; idarî yaptırım kararına iliģkin hukuka aykırılık iddialarının bu iģlemin iptali talebiyle birlikte idarî yargı merciinde görüleceği düzenlenmiģ olduğundan, bu kapsamdaki idari yaptırım kararları idari yargılama sürecine bağlı olarak kesinleģecektir. 2) Kanun Yolu Saklı Tutulan Hallerde Ġdari Para Cezalarının KesinleĢmesi: Ġdari para cezasına yönelik Kabahatler Kanununun hükümleri dıģında kanun yolu öngörülmesi halinde, ilgili kanunlarında yer verilen kesinleģme nedenlerine bağlı olarak idari para cezaları kesinleģecektir. D - Ġdari Para Cezalarının Gelir Kaydı ve Tahsili Kabahatler Kanununun 5560 sayılı Kanun ile değiģik 17 nci maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarında; (3) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri tarafından verilen idarî para cezalarının ilgili kanunlarında 1/6/2005 tarihinden sonra belirlenen oranın dıģındaki kısmı ile Cumhuriyet baģsavcılıkları ve mahkemeler tarafından verilen idarî para cezaları Genel Bütçeye gelir kaydedilir. Sosyal güvenlik kurumları ile mahalli idareler tarafından verilen idarî para cezaları kendi bütçelerine gelir kaydedilir. Diğer kamu kurum ve kuruluģları tarafından verilen idarî para cezaları ise, ilgili kanunlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, Genel Bütçeye gelir kaydedilir. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluģlarının verdiği para cezaları, kendi kanunlarındaki hükümlere tâbidir. KiĢinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idarî para cezasının, ilk taksitinin peģin ödenmesi koģuluyla, bir yıl içinde ve dört eģit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.

21 (4) Genel Bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idarî para cezalarına iliģkin kesinleģen kararlar, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairelerine gönderilir. Sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareler tarafından verilen idarî para cezaları, ilgili kanunlarında aksine hüküm bulunmadığı takdirde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre kendileri tarafından tahsil olunur. Diğer kamu kurum ve kuruluģları tarafından verilen ve Genel Bütçeye gelir kaydedilmesi gerekmeyen idarî para cezaları, ilgili kanunlarında özel hüküm bulunmadığı takdirde genel hükümlere göre tahsil olunur. hükmü yer almaktadır. Söz konusu hükümlerin incelenmesinden de görüleceği gibi, 5560 sayılı Kanunla idari para cezalarının gelir kaydedileceği yer, tahsilata yetkili merci ve tahsil usulleri değiģtirilmiģ, belirtilen unsurlar idari para cezaları itibarıyla farklı belirlenmiģtir. 1 - Ġdari Para Cezalarının Gelir Kaydı 5560 sayılı Kanun ile 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde yapılan değiģiklikle idari para cezalarının gelir kaydının, idari para cezasını veren kamu idaresi ve bütçeler itibarıyla yapılacağı hüküm altına alınmıģtır. Buna göre; - 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri tarafından verilen idarî para cezalarının ilgili kanunlarında 1/6/2005 tarihinden sonra belirlenen oranın dıģındaki kısmı ile Cumhuriyet baģsavcılıkları ve mahkemeler tarafından verilen idarî para cezaları genel bütçeye, - Sosyal güvenlik kurumları ile mahalli idareler tarafından verilen idarî para cezaları kendi bütçelerine, - Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluģları ile diğer kamu kurum ve kuruluģları tarafından verilen idarî para cezaları, ilgili kanunlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, genel bütçeye, gelir kaydedilecektir. 2 - Ġdari Para Cezalarının Tahsil Usulü ve Tahsile Yetkili Merci 5326 sayılı Kanunun 5560 sayılı Kanunla değiģik 17 nci maddesinde idari para cezalarının tahsil usulü; idari para cezasını veren kamu idaresi ve idari para cezasının düzenlendiği kanunlara göre belirleneceği hüküm altına alınmıģtır. Buna göre; - Genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idarî para cezalarına iliģkin kesinleģen kararlar, Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine, - Sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareler tarafından verilen idarî para cezaları kendileri tarafından, ilgili kanunlarında aksine hüküm bulunmadığı takdirde, 6183 sayılı Kanun hükümlerine,

22 - Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluģları ile diğer kamu kurum ve kuruluģları tarafından verilen ve; a) Genel bütçeye gelir kaydedilmesi gerekmeyen idarî para cezaları kendileri tarafından, ilgili kanunlarında özel hüküm bulunmadığı takdirde genel hükümlere, b) Genel bütçeye gelir kaydedilmesi gerekenler ise özel bir belirleme yapılmamıģ olması halinde Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine, göre takip ve tahsil edilecektir. Genel hükümlere göre takip ve tahsil edileceği belirtilmiģ olan idari para cezaları süresinde ödenmediği takdirde, 2004 sayılı Ġcra ve Ġflas Kanununa[5] göre takip edilecektir. Tebliğin bu bölümünün 3- Ödeme Zamanı ve Yeri alt bölümü, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecek idari para cezalarına yönelik açıklamaları içermektedir sayılı Ġcra ve Ġflas Kanununa göre takip ve tahsil edilecek idari para cezalarında ise ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanacağı tabiidir. 3 - Ödeme Zamanı ve Yeri Ödeme Zamanı 5326 sayılı Kanunda idari para cezalarının ödeme süresine iliģkin herhangi bir hükme yer verilmemiģtir. Bu husus dikkate alındığında, idari para cezalarının ödeme süresi, ilgili kanunlarında düzenlenen hallerde bu sürelerdir. Ġdari para cezalarının ilgili kanunlarında ödeme zamanı gösterilmemiģ ise 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 37 nci maddesine göre ödeme süresinin tayini gerekmektedir. Buna göre, özel kanunlarında ödeme süresi belirtilmemiģ idari para cezalarının, Kabahatler Kanununun 26 ncı maddesine göre ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerektiğinden, idari yaptırım kararını veren kamu tüzel kiģilerince idari yaptırım kararlarında ödemenin 1 ay içinde yapılması gerektiği hususu belirtilecektir. Ödeme Yeri Tebliğin bu bölümünün 1- Ġdari Para Cezalarının Gelir Kaydı baģlıklı alt bölümünde idari para cezalarının gelir kaydedileceği kamu idareleri belirlenmiģtir. Ġdari para cezalarının ödeme yeri de gelir kaydedilecek kamu idaresine göre farklılık göstermektedir. Bu bölümde yapılan açıklamalar genel bütçeye gelir kaydedilecek idari para cezalarının ödeme yerini belirlemekte olup, genel bütçeye gelir kaydedilmeyecek idari para cezalarının ödeme yeri ise ilgili mevzuatına göre belirlenecektir.

23 Bu itibarla, genel bütçeye gelir kaydedilecek idari para cezalarının, idari yaptırım kararlarının kesinleģmesinden önce ve sonra olmak üzere ödeme yeri aģağıda belirtilmiģtir. a) Ġdari Yaptırım Kararlarının KesinleĢmesinden Önce Ödeme Yeri Ġdari yaptırım kararı veren idareler; idari para cezalarını, kanuni ödeme süresi içinde ya da idari yaptırım kararlarının kesinleģmesinden önce ödemek isteyen kiģilerden tahsil edecek ve tahsil ettiği tutarları Hazine hesaplarına aktaracaktır. Ġdari yaptırım kararları genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri tarafından verilmiģ ise söz konusu cezalar, muhasebe yetkilisi mutemetleri ve muhasebe birimleri (merkez muhasebe birimi, mal müdürlükleri ve defterdarlık muhasebe müdürlükleri) vasıtasıyla tahsil edilecektir. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin bankalar aracılığı ile tahsilat yetkisi bulunması halinde bu idarelerin banka hesaplarına da ödeme yapılacaktır. Mahkemeler, Cumhuriyet Savcılıkları ve 5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan kamu idarelerince verilen idari para cezaları ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu[6], 4925 sayılı Karayolu TaĢıma Kanunu[7] ve 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü KuruluĢ ve Görevleri Hakkında Kanuna[8] göre verilen idari para cezaları kesinleģmeden önce muhasebe yetkilisi mutemetlerine ve vergi dairelerine veya vergi daireleri adına tahsilat yetkisi bulunan bankalara ya da posta idaresine ödenecektir. Ġdari yaptırım kararları 5018 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli kamu idareleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluģları ile diğer kamu kurum ve kuruluģları tarafından verilen ve genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idari para cezaları, bu idarelerin ilgili muhasebe birimlerine veya görevlendirilen personeline ya da banka hesaplarına ödenebilecektir. Gerek 5326 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce gerekse bu Kanunda değiģiklik yapan 5560 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan düzenlemeler nedeniyle kanuni ödeme süresi içinde vergi dairelerine ödenen para cezaları, bu bölümün üçüncü paragrafında belirtilenler hariç olmak üzere, bundan böyle kanuni ödeme süresi ve kararın kesinleģmesi süresi içerisinde idari yaptırım kararı veren idarelere ödenecektir. b) Ġdari Yaptırım Kararlarının KesinleĢmesinden Sonra Ödeme Yeri Ġdari yaptırım kararlarının kesinleģmesi üzerine ödemeler, ilgili vergi dairesinin hesabının bulunduğu bankalara veya vergi dairelerine yapılacaktır. Ödeme veya kesinleģme süresi içerisinde ödenmeyen idari para cezasına iliģkin idari yaptırım kararları, kesinleģmesini müteakip tahsil için; borçlu gerçek kiģi ise ikametgahının, tüzel kiģi ise kanuni veya iģ merkezinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi bulunması halinde süreksiz vergileri tahsil ile görevli vergi dairelerine gönderilecektir. Ancak, 5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan kamu idarelerince verilen ve ödeme veya kesinleģme süresi içerisinde ödenmeyen idari para cezasına iliģkin idari yaptırım kararları ise kararların kesinleģmesini müteakip tahsil için borçlunun gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.

24 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere vergi dairesine gönderilen idari para cezalarına karģılık idarelerce tahsilat yapılmayacaktır. Ancak, tahsil edilmek üzere vergi dairelerine gönderilmiģ olan idari para cezalarına yönelik tahsilat yapılması halinde, önceden gönderilen idari yaptırım kararı ile ilgisi sağlanmak suretiyle tahsil edilen tutarlar vergi dairesine bildirilecektir. Ġdari yaptırım kararı veren idareler, kanuni ödeme süresi içerisinde ya da kararların kesinleģmesinden önce yaptıkları tahsilatların dayanağı olan idari para cezası kararlarını/tutanaklarını vergi dairelerine göndermeyeceklerdir. 4 - Ġndirim Uygulaması 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (6) numaralı fıkrasında Kabahat dolayısıyla idari para cezası veren kamu görevlisi, ilgilinin rıza göstermesi halinde bunun tahsilatını derhal kendisi gerçekleģtirir. Ġdari para cezasını kanun yoluna baģvurmadan önce ödeyen kiģiden bunun dörtte üçü tahsil edilir. PeĢin ödeme, kiģinin bu karara karģı kanun yoluna baģvurma hakkını etkilemez. hükmü yer almaktadır. Anılan hüküm ile yapılan düzenleme; 1 - Ġdari para cezasını veren kamu görevlisine, para cezasının verildiği anda ödeyen kiģilerin yaptığı ödemelerde indirim uygulanacağı, 2 - Ġdari para cezasını kanun yoluna baģvurmadan önce ödeyen kiģilerin indirim hakkından yararlanacağı, yönündedir. Ġdari para cezasının indirimli olarak ödenebilmesi için ödemenin kanun yoluna baģvurmadan önce yapılması zorunlu olduğundan, indirim; - kanun yolu 5326 sayılı Kanunda düzenlenen hükümlere göre belirlendiği hallerde idari yaptırım kararının tebliğ tarihinden itibaren geçecek 15 günlük baģvuru süresi, mahkemeler tarafından verilen idari yaptırım kararlarında ise kararın tebliğ tarihinden itibaren geçecek 7 günlük itiraz süresi, - kanun yolu 5560 sayılı Kanunla değiģik 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 3 üncü maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü uyarınca idari para cezasının düzenlendiği kanundaki kanun yolu olması halinde, bu kanunlarda yer alan dava açma süresi, içinde yapılacak ödemelere uygulanacaktır. Bununla birlikte, idari para cezalarının düzenlendiği kanunlarda 7 gün, 15 gün, 30 gün gibi ödeme süreleri bulunmakta, ödeme süresi ilgili kanununda yer almayan idari para cezaları da 6183 sayılı Kanunun 37 nci maddesine göre yapılan tebligatı müteakip bir ay içinde ödenmektedir. PeĢin ödeme indirimi, amme alacağının kanuni ödeme süresi geçtikten sonra uygulanamayacağından, dava açma süresinden daha az ödeme süresi olan para cezaları için indirim, ödeme süreleri içerisinde yapılan ödemelerle sınırlı olacaktır. Buna karģın, kanuni ödeme süresi dava açma süresini aģan para cezalarında ise peģin ödeme indirimi dava açma süresi içerisinde yapılan ödemelere uygulanacak, bu süreden sonra yapılan ödemelerde ise peģin ödeme indirimi uygulanmayacaktır.

25 Örneğin, ödeme süresi ilgili kanununda 30 gün olarak tayin edilmiģ olan idari para cezasının kanun yoluna yönelik bir düzenlemenin bulunmaması durumunda, 5326 sayılı Kabahatler Kanununa bağlı olarak kanun yolu hükümleri uygulanacağından, peģin ödeme indirimi kanun yoluna baģvuru süresi olan 15 gün içerisinde yapılan ödemelere uygulanacaktır. Örnekteki idari para cezasının, ilgili kanununda dava açma süresinin 60 gün olarak tayin edilmiģ olduğunun kabul edilmesi halinde, peģin ödeme indirimi, ödeme süresi olan 30 gün içerisinde yapılacak ödemelere uygulanacaktır. Ġdarelerce kanuni ödeme süresi içerisinde yapılan tahsilatlarda peģin ödeme indirimi uygulanıp uygulanmayacağı yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde tespit edilecek, tahsilat esnasında düzenlenecek makbuzlarda idari para cezası tutarı, indirim tutarı ve tahsilat tutarı ayrı ayrı gösterilecektir. PeĢin ödeme indirimi, idari para cezasının tamamı üzerinden nakden veya ilgili mevzuatı gereği kabul edilmiģ olması Ģartıyla çekle defaten yapılacak ödemelere uygulanacak, kısmi ödemelere uygulanmayacaktır. 5 - Taksitlendirme Uygulaması 5326 sayılı Kanunun 5560 sayılı Kanunla değiģik 17 nci maddesinin (3) numaralı fıkrasında KiĢinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idarî para cezasının, ilk taksitinin peģin ödenmesi koģuluyla, bir yıl içinde ve dört eģit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir. hükmüne yer verilmiģtir. Bu madde hükmüne göre, taksitlendirme baģvurusu idari yaptırım kararının tebliğini müteakip kanuni ödeme süresi içinde bu kararı veren idareye yapılacak ve talepler bu idareler tarafından değerlendirilerek karara bağlanacaktır. Kanuni ödeme süresinden sonra yapılan taksitlendirme baģvurularının değerlendirilmeyeceği tabiidir. Taksitlendirme talebi kabul edilen borçlular; 4 eģit taksit halinde ve birinci taksit idari para cezasının kanuni ödeme süresi içinde, geri kalan 3 taksiti ise idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde idarece belirlenecek sürelerde ödeyecektir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmı muaccel hale gelecek ve tahsil için durum genel bütçeye gelir kaydedilecek idari para cezaları için ilgili vergi dairesine bildirilecektir. Genel bütçeye gelir kaydedilmeyen idari para cezalarında ise muaccel hale gelen para cezasının ilgili kanunlar uyarınca tahsile yetkili mercilerce takip ve tahsil iģlemlerine baģlanacaktır. Tebliğin III/C bölümünde açıklandığı gibi, genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idari para cezalarının 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilebilmesi için, bu cezalara iliģkin idari yaptırım kararlarının kesinleģmesi gerekmektedir. Taksitlendirme uygulaması kanun yoluna baģvuruyu engellememektedir. Dolayısıyla, taksitlendirilen idari para cezası hakkında dava da açılmıģ ve yargılama sürecinde ödenmesi gereken taksitlerin süresinde veya tam olarak ödenmemiģ olması halinde, ödenmemiģ olan bu taksit tutarlarının muaccel hale geldiği gerekçesiyle takip iģlemlerine baģlanılmasına, idari yaptırım kararı kesinleģmediğinden, kanunen imkan bulunmamaktadır. Ancak, borçlu tarafından rızaen ödeme yapılabileceği tabiidir.

26 Dava sürecinin bir yıllık taksitlendirme süresinden fazla olması halinde idarece verilecek bir yıllık süre geçersiz sayılacaktır. Dava sürecinin idarece verilen taksitlendirme süresinden az olması halinde ise dava sürecinde ödenmeyen taksit tutarlarının, ödeme süresi gelmemiģ taksit veya taksitler ile birlikte geri kalan taksit ödeme süreleri içerisinde eģit tutarlar halinde ödenmesine müsaade edilecektir. Bu durumda da taksitlerin süresinde ödenmesi Ģartı aranılacak, taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmının takip ve tahsiline baģlanılacaktır. Kabahatler Kanunu, genel bütçeye gelir kaydedilmesi gerekmeyen ve süresinde ödenmeyen idari para cezalarının takip ve tahsilinde idari para cezalarının düzenlendiği özel kanunlarda yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, idari yaptırım kararlarının kesinleģme Ģartını aramamaktadır. Bu durumda, kanun yoluna baģvurulmuģ olması idari para cezasının takibini etkilemediğinden, taksitlendirilen idari para cezasının taksitlerinin tam ve zamanında ödenmemesi halinde alacağın muaccel hale geleceği ve takip edilebileceği tabiidir sayılı Kanunun 17 nci maddesine göre yapılacak taksitlendirmelerde teminat ve tecil faizi aranılmayacaktır. Ancak, bu maddeye göre yapılan taksitlendirmeler, cebren takip ve tahsil muamelesini durduran nitelik taģımakla birlikte, idari para cezalarının düzenlendiği kanunlarda yer alan ek mali yükümlülükleri kaldırmadığından, kanuni ödeme süresinde ödenmeyen idari para cezalarının taksitlendirilip taksitlendirilmemesine, dava açılıp açılmadığına bakılmaksızın ilgili kanununda öngörülen ek mali yükümlülüğün uygulanması ve tahsili gerekmektedir. E - Genel Bütçeye Gelir Kaydedilmesi Gereken Ġdari Para Cezasını Tahsil Eden Kamu Tüzel KiĢileri Tarafından Tahsil Edilen Tutarların Hazine Hesaplarına Aktarılması Ġdari yaptırım kararı uygulayarak kanuni ödeme süresi ya da kararların kesinleģme süresi içerisinde tahsilat yapan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, tahsil ettikleri idari para cezalarını bu amaçla açılmıģ hesaplara bütçe geliri kaydedeceklerdir. Genel bütçe kapsamında olan kamu idareleri dıģında kalan idareler; tahsil ettikleri idari para cezalarını, tahsil ettikleri ayı takip eden ayın 7 nci günü, bu tarihin Resmî tatile rastlaması halinde tatili izleyen ilk iģ günü, Aralık ayı içerisinde tahsil edilen tutarı ise bütçe yılının son iģ günü, mesai saati bitimine kadar; borçlunun vergi kimlik numarası, T.C. kimlik numarası, adı soyadı/unvanı, tahsilat tarihi, idari para cezası tutarı, tahsilat tutarı, tahsilatın indirimli veya taksitle yapılması halinde bu durumu belirtir Ģerh ve tutar, tahsilata konu makbuzların seri sıra numaraları, tahsilat sırasında ek mali yükümlülük tahsil edilmiģ ise bu tutar, ayrı ayrı belirtilmek suretiyle düzenlenecek listeler ile idarenin bulunduğu yerde; tek vergi dairesi varsa bu vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi varsa süreksiz vergileri tahsil etmekle görevli vergi dairelerine yatıracaktır. Bu idareler söz konusu tutarları nakden ödeyebilecekleri gibi vergi dairelerinin T.C. Ziraat Bankası nezdindeki saymanlık hesabına da vergi tahsil alındısı karģılığında ödeyebileceklerdir. Anılan idareler bu Tebliğde belirtilen sürelerde tahsil ettikleri tutarı, Hazine hesaplarına aktarmadıkları takdirde, haklarında yapılacak cezai kovuģturma dıģında süresinde aktarılmayan tutar, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme