T.C. GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ"

Transkript

1 T.C. GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA PROJELERĠ KOMĠSYONU SONUÇ RAPORU PROJE NO: 2011/17 PROJENIN BAġLIĞI DAĞILIMLI SIVI-SIVI MĠKRO EKSTRAKSĠYON YÖNTEMĠYLE BAZI METALLERĠN ZENGĠNLEġTĠRĠLMESĠ ve AAS ile TAYĠNĠ Proje Yöneticisi Dr. Demirhan ÇITAK Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü AraĢtırmacı Dr. Özgür Doğan ULUÖZLÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü (Ağustos /2012)

2 2 ÖZET * DAĞILIMLI SIVI-SIVI MĠKRO EKSTRAKSĠYON YÖNTEMĠYLE BAZI METALLERĠN ZENGĠNLEġTĠRĠLMESĠ ve AAS ile TAYĠNĠ Bu çalışmada, Cu(II) ve Pd(II) iyonlarının su örneklerinde tayini için dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonu esasına dayanan iki farklı zenginleştirme metodu geliştirildi. İlk olarak, bakırın eser miktarının tayini için dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonu ve mikro örnek verici sistemi destekli alevli atomik absorbsiyon spektrometresi kombinasyonuyla yeni bir metot geliştirildi. Önerilen yaklaşımda, 1-Nitroso-2-naftol şelatlayıcı madde, kloroform ve etanolde ekstraksiyon ve dağıtıcı çözücüler olarak seçilmiştir. Ekstraksiyon ve dağıtıcı çözücüsünün türü ve hacmi, örneğin ph sı, ligand konsantrasyonu, matriks iyonları gibi ekstraksiyon verimini etkileyen bazı parametreler araştırıldı. Optimum şartlar altında zenginleştirme faktörü ve gözlenebilme sınırı sırasıyla 70 ve 0.95 µg L -1 olarak bulundu. Bağıl standart sapma % 1,9 olarak hesaplandı. Yöntemin doğruluğu standart referans madde (NRCC-SLRS-4 Irmak suyu) analiziyle gerçekleştirildi. Bağıl hata % -3,31 dir. Geliştirilen zenginleştirme yöntemi pet şişe içme suyu örneklerine başarılı bir şekilde uygulandı. Son olarak, çeşitli su örneklerinde palladyum(ii) nin ayırma ve zenginleştirmesi için yeni bir ultrasonik destekli iyonik sıvı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi geliştirildi. Palladyum (II) konsantrasyonlarının tayini mikro örnek verici sistemi destekli alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile yapıldı. Palladyumun 1-feniltiyosemikarbazit (PTC) hidrofobik şelatları ultrasonik banyo yardımı ile su örnekleri içerisine dağıtılmış küçük 1-hegzil-3-metil imidazolyum bis(triflorometilsülfonil)imit (C 6 mim [NTf 2 ]) damlacıkları içine ekstrakte edildi. C 6 mim[ntf 2 ] hacmi, örneğin ph sı, PTC konsantrasyonu ve ekstraksiyon süresi gibi bazı değişkenler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Zenginleştirme faktörü 45 olarak bulundu. Analit iyonlarının gözlenebilme sınırı 11 mg L -1 olarak hesaplandı. Bağıl standart sapma % 3,1 olarak bulundu. Önerilen yöntem başarıyla deniz suyu, nehir suyu, göl ve çeşme suyu örneklerine Pd (II) tayininde uygulanmıştır. Anahtar kelimeler: Dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonu; Mikro örnek verici sistem; Su örnekleri; Alevli atomik absorpsiyon spektrometresi (*) Bu çalıģma GaziosmanpaĢa Üniversitesi Bilimsel AraĢtırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiģtir. (Proje No: 2011/17)

3 3 ABSTRACT * PRECONCENTRATION OF SOME METALS BY DISPERSIVE LIQUID-LIQUID MICROEXTRACTION METHOD AND DETERMINATION BY AAS In this study, two different preconcentration methods based on dispersive liquid liquid microextraction were developed for determination of Cu(II) and Pd(II) ions in water samples. Firstly, a new method for the determination of trace amount of copper was developed by combination of dispersive liquid liquid microextraction (DLLME) preconcentration and microsampler system assisted flame atomic absorption spectrometry. In the proposed approach, 1-nitroso-2-naphthol (1N2N) was used as a chelating agent, chloroform and ethanol were selected as extraction and dispersive solvents. Some factors influencing the extraction efficiency, including extraction and dispersive solvent nature and volume, ph of sample, concentration of the chelating agent, matrix ions were investigated. Under the optimal conditions, the preconcentration factor and the limit of detection for copper were found as 70 and 0.95 µg L -1, respectively. The relative standard deviation (RSD) was calculated as 1.9 %. The validation of procedure was performed by the analysis of standard reference material (NRCC-SLRS-4 River Water). The relative error was %. The developed preconcentration procedure was successfully applied to bottled drinking water samples. Finaly a new ultrasonic assisted ionic liquid dispersive liquid liquid microextraction procedure was developed for the separation and preconcentration of palladium (II) in various water samples. The determination of palladium(ii) concentrations was performed by microsampler system assisted flame atomic absorption spectrometry. The hydrophobic chelate of palladium with 1-phenylthiosemicarbazide (PTC) was extracted into the fine droplets of 1-hexyl-3-methyl imidazolium bis(trifluoromethylsulfonyl) imide (C 6 mim [NTf 2 ]) which was dispersed into the aqueous sample by using an ultrasonic bath. Several variables such as the volume of C 6 mim [NTf 2 ], sample ph, concentration of PTC, and extraction time were investigated in detail. The preconcentration factor was found as 45. The limit of detection of the analyte ions was calculated as 11 µg L -1. The relative standard deviation was found to be 3.1 %. The proposed method has been also successfully applied to the determination of Pd(II) in sea water, river water, lake and tap water samples. Key words: Dispersive liquid liquid microextraction; Microsampler system; Water samples; Flame atomic absorption spectrometry. *This study was supported by Scientific Research Projects Commission of Gaziosmanpasa University (Proje No: 2011/17).

4 4 ÖNSÖZ Çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliği artık bütün dünyanın önem verdiği ve üzerinde çalıştığı konulardır. Her ortamda bulunan ağır metaller, en etkili kirlilik sebebidir. Çevre örneklerindeki eser düzeydeki metallerin analizi canlılar için çok önemlidir. Çünkü zararlı elementler belli bir seviyenin üstüne çıktıklarında veya yararlı olan elementler belli bir seviyenin altında olduklarında canlıların yaşamsal faaliyetlerini etkilemektedirler. Çok çeşitli yöntemlerle eser düzeydeki metaller analiz edilmektedir. Bu çalışmada bazı metallerin zenginleştirilmesi ve tayini için farklı yöntemler geliştirilmiştir. 1. GĠRĠġ Çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliği artık bütün dünyanın önem verdiği ve üzerinde çalıştığı konulardır. Çevre kirliliği; hava, su, toprak ve gürültü kirliliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeryüzündeki yaşamını sürdüren bütün canlılar hava, su ve toprağı kullanarak hayatlarını devam ettirirler. Çevreyi kirleten en büyük neden ise, insan faaliyetleridir. Endüstriyel işlemler ve ürünlerde ağır metal kullanımı son yıllarda hızla artmış ve buna bağlı olarak insanlar üzerindeki etkisi de tehlikeli değerlere ulaşmıştır. Günlük hayatta çok miktarda ağır metal içeren ürün kullanıldığı için şimdilik bunlardan kurtulmak mümkün gözükmemektedir. Her ortamda bulunan ağır metaller, en etkili kirlilik sebebidir. Özellikle eser miktarda bulunan ağır metallerin belirlenmesi ve uzaklaştırılması şarttır. Çünkü bu metallerin eser düzeyleri bile toksik etkiler gösterebilmektedir. Ancak bu metallerin canlı organizmalar için toksik olduğu kadar bazı eser elementlerin organizma için son derece önemli işlevleri vardır. Örneğin demir, bakır, mangan, çinko, selenyum canlılar için gerekli iken arsenik, civa, kadmiyum ve kurşunun çok az miktarları bile canlı yaşamını tehdit etmeye yetmektedir (Srogi, 2008). Eser elementler ekosisteme doğal ve insan kaynaklı olmak üzere iki yolla yayılmaktadır. Kayalar, volkanlar, termal sular, sedimentler, orman yangınları vs. doğal kaynakları oluştururken madenler, metal kaplama tesisleri, zirai uygulamalar (zirai ilaçlar ve gübreler), termik santraller, demir çelik sanayi, atık tesisleri insan kökenli kaynaklardır. Su kaynakları, endüstriyel atıklar veya asit yağmurlarının toprağı ve dolayısı ile bileşimde bulunan eser metalleri çözmesi ve çözünen metallerin ırmak, göl ve yeraltı

5 5 sularına ulaşmasıyla geçerler. Sulara taşınan eser metaller aşırı derecede seyrelirler ve kısmen karbonat, sülfat, sülfür olarak katı bileşik oluşturarak su tabanına çöker ve bu bölgede zenginleşirler. Sediment tabakasının adsorpsiyon kapasitesi sınırlı olduğundan dolayı da suların metal derişimi sürekli olarak yükselir. Başta toprak olmak üzere canlıların içinde yaşadığı birçok ortamda bu yollarla biriken metaller çevreyi ve canlıları tehdit etmektedir (McBridge, 2004). Düşük derişimlerdeki (ppb) metallerin tayini, analitik kimyada en çok üzerinde odaklanılan konudur. Son yıllarda eser metaller, çok çeşitli su, toprak, atmosferik materyaller gibi çevresel örneklerde, biyolojik örneklerde ve yiyecek örneklerinde tayin edilmiştir. FAAS, ETAAS, ICP-OES ve ICP-MS gibi birçok analitik tekniğin seçicilik ve duyarlılığına rağmen, çevresel örneklerdeki düşük derişimleri ve yüksek matriks girişimlerinden dolayı tayin edilmeden önce eser metallerin matrikslerinden ayrılması ve zenginleştirilmesi gerekmektedir. Ayırma ve zenginleştirmeyide içeren örnek hazırlama işlemleri birçok analitik yöntemin doğruluğu, kesinliği ve gözlenebilme sınırına doğrudan etki etmektedir. Bu işlem analitik metodun aynı zamanda hız tayin basamağıdır. Zenginleştirme analitik işlemlerde en önemli adımdır (Türker, 2007). Eser element zenginleştirme yöntemleri arasında sıvı-sıvı ekstraksiyonu, iyondeğiştirme, elektroanalitik yöntemler, birlikte çöktürme, katı-faz ekstraksiyonu, bulutlanma noktası ekstraksiyonu ve dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonu (DLLME) gibi yöntemler yaygın olarak kullanılmaktadır (Lemos ve David, 2010; Kazi ve ark., 2009; Parham ve ark., 2009; Shamsipur ve Ramezani, 2008). Bu proje kapsamında, bakır ve palladyum iyonlarının su örneklerinde zenginleştirilmesi ve tayini için iki farklı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonu yöntemi geliştirilmiştir. Cu(II) iyonlarının tayini için dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi geliştirildi. Komplekleştirici olarak 1-Nitroso-2-naftol, ekstraksiyon çözücüsü olarak kloroform ve dağıtıcı olarak etanol kullanıldı. Pd(II) iyonlarının tayini için ise ultrasonik destekli iyonik sıvı (IL) dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi geliştirildi. Komplekleştirici olarak 1-feniltiyosemikarbazit (PTC), ekstraksiyon çözücüsü olarak 1- hegzil-3-metil imidazolyum bis(triflorometilsülfonil)imid C 6 mim[ntf 2 ] kullanıldı.

6 6 Geliştirilen her iki yöntem başarılı bir şekilde su örneklerine uygulandı. Her iki yöntemin metal iyonlarının derişim tayinleri mikro örnek verici sistem ile desteklenmiş alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile gerçekleştirildi. 1.1 Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyonu ile Eser Analiz DLLME, metallerin ve bazı organik maddelerin ayrılması ve zenginleştirilmesi için kullanılan yeni bir yöntemdir. Bu yöntemin klasik sıvı-sıvı ekstraksiyonundan farkı kullanılan dağıtıcı ile sulu çözeltide apolar organik fazın damlacıklar halinde dağılarak kısmen karışmasıdır. Bu yöntemde üç farklı çözücü sistemi kullanılır. Bunlar mikrolitre düzeyinde ekstraksiyon çözücüsü (apolar), dağıtıcı (polar) ve sulu ortamdır. İlk olarak tayin edilecek metalin bir ligand ile sulu ortamda kompleksi oluşturulur. Uygun şartlar (ph, uygun ekstraksiyon çözücüsü, uygun dağıtıcı gibi) sağlandıktan sonra ekstraksiyon çözücüsü ve dağıtıcı karıştırılarak, analiti içeren sulu ortam içerisine enjekte edilir. Karışım (ekstraksiyon çözücüsü+dağıtıcı+ligand) sulu ortama enjekte edildiği anda çözelti bir bulut halinde görülür (Rezaee ve ark., 2010). Apolar ekstraksiyon çözücüsü polar dağıtıcı sayesinde sulu ortam içerisinde damlacıklar halinde dağılmış olur. Sulu ortamdaki metal kompleksleri oluşan ekstraksiyon çözücüsü damlacıklarının içerisine hapsedilir. Daha sonra santrifüjlenerek sulu faz ve ekstraksiyon çözücüsü fazı ayrılır. Mikrolitre düzeyindeki ekstraksiyon çözücü fazı içerisindeki analit uygun spektroskopik yöntem ile tayin edilir. Geleneksel sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemi yüksek miktarda organik çözücü ve örnek gerektirmektedir. Katı faz ekstraksiyonu yöntemi uzun zaman alır ve maliyeti yüksek kolonlar kullanmayı gerektirir. Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında DLLME; çok hızlı, duyarlı, basit, yüksek zenginleştirme faktörü elde edilebilen ve ekonomik bir yöntemdir (Chen ve ark., 2009; Anthemidis ve. Ioannou, 2009; Dadfarnia ve Shabani, 2010). Jahromi ve ark., (2009), kadmiyumun su örneklerinde tayin etmek için yeni bir DLLME yöntemi rapor etmişlerdir. Bu yöntemde, dağıtıcı olarak 500 µl metanol, 34 µl karbon tetraklorür (ekstraksiyon çözücüsü) ve kompleks oluşturmak amacıyla g amonyum pirolidin ditiyokarbamat kullanmışlardır. Yöntemin gözlenebilme sınırını 0,6 ng L -1 bulmuşlardır. Kadmiyum derişimlerini tayin etmek için grafit fırınlı atomik

7 7 absorpsiyon spektrometresi kullanmışlardır. Sadece 5 ml örnek için zenginleştirme faktörü 125 olarak bulmuşlardır. Farklı bir çalışmada Liang ve Sang (2008), biyolojik ve su örneklerindeki Pb(II) yi zenginleştirmek ve grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayin etmek amacıyla kurşun iyonlarını 1-fenil-3-metil-4-benzoil-5-pirazolon (PMBP) ile kompleksleştirip karbon tetraklorür içerisine ekstrakte etmişlerdir. Geliştirdikleri yöntemi idrar ve su örneklerine uygulamışlardır. Wen ve ark., (2010), kadmiyum ve bakırın spektrofotometrik olarak tayini için ekstraksiyon çözücüsü olarak karbon tetraklorürü kullanarak yeni bir DLLME yöntemi geliştirmişlerdir. Ekstraksiyon çözücüsü türü ve hacmi, dağıtıcı türü ve hacmi, ph, tuz etkisi gibi parametreleri optimize ederek geliştirdikleri yöntemi gıda ve su örneklerine uygulamışlardır. Yine bir çalışmada Shamsipur ve Ramezani, (2008) ultra eser miktardaki altının tayini için basit, hızlı ve duyarlı bir DLLME yöntemi geliştirmişlerdir. Kantitatif ekstraksiyonu, altını victoria blue R ile komleksleştirip 25 µl lik klorobenzen çözücüsü içerisine ekstrakte ederek gerçekleştirmişlerdir. Tayin basamağında grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi kullanmışlardır. Gözlenebilme sınırı ve bağıl standart sapmayı sırasıyla ng ml 1 ve % 4,2 bulmuşlardır. Yöntemi çeşme suları ve silikat maden örneklerine uygulamışlardır. Mohammadi ve ark., (2009), eser düzeydeki bakırın tayini için yeni bir DLLME yöntemi rapor etmişlerdir. Fakat geliştirdikleri bu yöntemde komplekleştirici kullanmamışlardır. Dağıtıcı olarak etanol, ekstraksiyon çözücüsü olarak 1,2- diklorobenzen kullanmışlardır. Ortama yüksek konsantrasyonlarda NaCl ekleyerek bakırı ligand kullanmadan kantitatif olarak ekstrakte etmişlerdir. Yöntemin gözlenebilme sınırını 0,5 ng ml 1 bulmuşlardır.

8 8 2. MATERYAL VE YÖNTEMLER 2.1. Kullanılan Kimyasal Maddeler ve Reaktifler Tüm plastik ve cam malzemeler kullanılmadan önce deterjanla iyice yıkandı. Sonra saf su ile çalkalandı. Daha sonra %10 luk HNO 3 çözeltisi ile yıkandı. En son deiyonize sudan geçirilip kurutulduktan sonra kullanıldı. Analitik saflıkta kimyasallar kullanıldı. Etanol, aseton, metanol ve asetonitril dağıtıcı olarak kullanıldı. Karbon tetraklorür, kloroform, 1-hegzil-3-metil imidazolyum bis(triflorometilsülfonil)imid ve klorobenzen ise ekstraksiyon çözücüsü olarak kullanıldı. Dağıtıcı ve ekstraksiyon çözücüsü olarak kullanılan kimyasallar Merck firmasından temin edilmiştir. ph=2 tamponu; 0,1 M lık çözeltisi H 3 PO 4 ve NaH 2 PO 4 ten hazırlandı. ph=4 ve ph=6 tamponları CH 3 COOH/NaCH 3 COO dan 0,1 M hazırlandı. ph=8 ve ph=10 tamponları NH 3 /NH 4 Cl den 0,1 M olacak şekilde hazırlandı. Ayrıca yine ph ayarlamalarında kullanılmak üzere 1 M HCl (Merck) ve NaOH (Merck) hazırlandı. Metallerin (Ni 2+, Zn 2+, Cu 2+, Pb 2+, Cd 2+, Cr 3+, Cr 6+, Co 2+, Pd 2+, Au 2+ ) 1000 ppm stok çözeltiler kullanıldı. Bunlardan deiyonize suyla seyreltme yapılarak çalışma standartları hazırlandı. Kompleksleştirici olarak kullanılan 1-Nitroso-2-naftol ve 1-feniltiyosemikarbazit ligandları Merck firmasından temin edilmiştir Kullanılan Cihazlar

9 9 Bu çalışmada metal iyonlarının tayinlerinde Perkin Elmer Analiz 700 model döteryum zemin düzeltmeli atomik absorpsiyon spektrometresi kullanıldı. Çalışmalar havaasetilen ortamında yapıldı. Elementlerin tayini için oyuk katot lambaları kullanıldı. Çalışma şartları üretici firmanın önerdiği şekildedir. Deneylerde çözeltilerin ph ölçümleri için cam elektrotlu Sartorios Professional Meter PP-15 marka ph metre kullanılmıştır. Ayrıca ultrasonik banyo olarak Bandelin RK 512 marka banyo kullanılmıştır. Deiyonize su elde etmek için Milli-Q sistem kullanıldı. 2.3 Mikro Örnek Verici Sistemin ġartlarının Optimizasyonu Alevli atomik absorpsiyon spektrometresinde örnek çözelti en az 0,5 ml olmalıdır. Daha küçük örnek hacmi ile çalışabilmek için AAS ye mikro örnek verici sistem takılmıştır. Mikro örnek verici ile çalışılabilecek en küçük hacimler Cu ve Pd için test edilmiştir. En uygun injeksiyon hacmi metallerin geri kazanımlarına ( % 95) bakılarak değerlendirilmiştir. Her iki metal için µl aralığında hacimler cihaza injekte edilmiştir ve 100 µl hacim her iki metal içinde en uygun hacim olarak seçilmiştir. Şekil 2.1. de mikro örnek verici sistemi görmekteyiz. Şekil 2.1. Mikro örnek verici sistemi

10 GeliĢtirilen Yöntemlerin Optimize Edilmesi Model çözeltiler kullanılarak çalışılan metot optimize edildi. Burada % geri kazanımlar baz alındı. Metallerin tayininde mikro örnek verici sistem ile desteklenmiş alevli atomik absorpsiyon spektrometresi kullanılmıştır Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyonu ve Mikro Örnek Verici Sistem Destekli Alevli AAS Kombinasyonu ile PET ġiģelenmiģ Su Örneklerinde Bakır ZenginleĢtirilmesi ve Tayini Ekstraksiyon Çözücüsü Türünün ve Hacminin Etkisi Ekstraksiyon çözücüsü türü yüksek ekstraksiyon verimi elde edilmesi açısından DLLME nin en önemli parametrelerinden biridir. Karbon tetraklorür, kloroform ve klorobenzen apolar çözücülerinin 250 µl lik hacimleri ayrı ayrı 1 ml etanol (dağıtıcı) ile karıştırılarak 10 ppb bakır ve 1x10-2 M 1-Nitroso-2-naftol içeren 10 ml lik model çözeltilere bir şırınga ile injekte edildi. Birkaç dakika çalkalandıktan sonra santrifüjlendi (4000 rpm) ve alttaki organik faz bir mikro şırınga ile alınarak alevli AAS ile tayinleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar gösterdi ki kantitatif (R % 95) geri kazanım verimi kloroform ile elde edildi. Bu verim % 98 dir. Karbon tetraklorür ile % 63 ve klorobenzenle % 50 geri kazanım verimi elde edilmiştir. Bu nedenle çalışmalara kloroform ile devam edilmiştir. Ekstraksiyon çözücüsünün hacmini optimize etmek amacıyla µl lik hacimlerde ki kloroform 1 ml etanol (dağıtıcı) ile karıştırılarak 10 ppb bakır ve 1x10-2 M 1-Nitroso-2-naftol içeren model çözeltilere injekte edildi. Kantitatif (R % 95) geri kazanım verimi 250 µl lik kloroform ilavesiyle elde edildi. Sonuçlar Şekil 2.2 de gösterilmiştir. 250 µl lik kloroform hacmi en uygun apolar ekstraksiyon çözücüsü hacmi olarak seçildi. Sediment faz ise 150 µl dir. Çünkü ekstraksiyon çözücüsünün bir kısmı dağıtıcı ile birlikte çözünerek 250 µl lik hacmi 150 µl ye düşmüştür.

11 11 Şekil 2.2. Ekstraksiyon çözücüsünün hacminin etkisi, N= Dağıtıcı Türünün ve Hacminin Etkisi Dağıtıcı türünün etkisini test etmek amacıyla etanol, aseton, metanol ve asetonitril gibi dağıtıcılar kullanıldı. Her bir tür dağıtıcı 1 ml hacimleri 250 µl lik kloroform ile karıştırılarak 10 ppb bakır ve 1x10-2 M 1-Nitroso-2-naftol içeren 10 ml lik model çözeltilere şırınga ile injekte edildi. Birkaç dakika çalkalandıktan sonra santrifüjlendi ve alttaki organik faz bir mikro şırınga ile alınarak alevli AAS ile tayinleri yapıldı. Etanol ile % 99, asetonla %86, metanolle % 81 ve asetonitrille % 60 lık geri kazanım verimleri elde edilmiştir. Etanol en yüksek ekstraksiyon verimi verdiği için en uygun dağıtıcı olarak seçilmiştir. Dağıtıcı hacmi ekstraksiyon çözücüsünün sulu çözeltide dağılmasını sağlamaktadır. Dağıtıcı hacminin etkisini test etmek amacıyla 0,25-2 ml hacim aralığında etanol 250 µl lik kloroform ile karıştırılarak 10 ppb bakır ve 1x10-2 M 1-Nitroso-2-naftol içeren model çözeltilere şırınga ile injekte edildi. Sonuçlar Şekil 2.3 te gösterilmektedir. Şekil 2 dende görüldüğü gibi artan dağıtıcı hacmi ile birlikte bakırın geri kazanım verimi 1,5

12 12 ml ye kadar artmakta 1,5 ml lik hacimden sonra düşmektedir. Bu nedenle deneysel çalışmalara 1 ml etanol hacmi ile devam edilmiştir. Şekil 2.3. Dağıtıcı türünün hacminin etkisi, N= ph nın Etkisi Kompleks oluşumunda ph en önemli parametrelerden biridir. Bu yüzden Cu 2+ metalinin DLLME ile kantitatif geri kazanımları üzerine ph nın etkisi ph 2-8 aralığında araştırıldı. ph ayarlamak için 1 M HCl ve NaOH kullanıldı. 10 ppb bakır ve 1x10-2 M 1- Nitroso-2-naftol içeren 10 ml lik model çözeltinin ph sı 1 M HCl ve NaOH ile ayarlandıktan sonra 250 µl kloroform ve 1 ml etanol karışımı şırınga ile model çözeltiye injekte edildi. Birkaç dakika çalkalandıktan sonra santrifüjlendi ve alttaki organik faz bir mikro şırınga ile alınarak alevli AAS ile tayinleri yapıldı. Sonuçlar Şekil 2.4 te verilmiştir. Şekildeki sonuçlara göre kantitatif geri kazanım değerleri ph 5-8 aralığında her bir metal iyonu için elde edildi. ph 5,5 diğer çalışmalar için uygun ph olarak seçildi.

13 13 Şekil 2.4. Cu 2+ iyonlarının geri kazanımına ph etkisi, N= Nitroso-2-naftol Konsantrasyonunun Etkisi Ligand konsantrasyonu metal komplekslerinin yüksek verimle elde edilmesinde ve oluşan komplekslerinin apolar ekstraksiyon çözücü fazına geçmesinde büyük önem taşımaktadır. Çünkü kompleks oluşum şartları sağlandıktan sonra metallerin apolar ekstraksiyon çözücüsü ile ayrılması mümkün hale gelir. Bu nedenle geliştirilen DLLME yöntemine 1-Nitroso-2-naftol konsantrasyonunun etkisini araştırmak amacıyla 1x x10-4 M aralığında değişen konsantrasyonlarda ligand eklendi. Ligand eklenmediğinde analitlerin geri kazanım değerleri çok düşüktü ama artan ligand konsantrasyonu ile geri kazanım değerlerinin arttığı gözlemlendi. ph 5,5 te eklenen 2x10-4 M konsantrasyon ve daha yüksek konsantrasyonlarda % 95 ten büyük geri kazanım değerleri elde edildi. Sonuçlar Şekil 2.5 te gösterilmiştir. 3x10-4 M lık derişim en uygun ligand konsantrasyonu olarak seçilmiştir.

14 14 Şekil Nitroso-2-naftol konsantrasyonunun etkisi, N= Diğer Deneysel Parametrelerin Etkisi 10 ppb bakır ve 3x10-4 M 1-Nitroso-2-naftol içeren 10 ml lik model çözeltinin ph sı 5,5 e ayarlandıktan sonra 250 µl kloroform ve 1 ml etanol karışımı şırınga ile model çözeltiye injekte edildi. Ekstraksiyon süresinin etkisi 1-5 dakika aralığında araştırıldı. 2 dakikalık çalkalama süresinin ekstraksiyon için yeterli olduğu görülmüştür. Ayrıca rpm aralığında santrifüjleme hızı ve 1,0-10 dakikalık santrifüjleme süresi test edildi rpm lik devir hızı ve bu devirde 5 dakikalık santrifüjleme süresinin kantitatif ekstraksiyon verimi için yeterli olduğu görülmüştür ml aralığında örnek hacmininin bakır iyonlarının kantitatif geri kazanımı üzerine etkisi araştırıldı. Sonuçlar 10,5 ml ye kadarki örnek hacmine kadar kantitatif olduğu gözlemlendi Bakır Ġyonlarının Geri Kazanımlarına Matriks Ġyonlarının Etkisi Cu 2+ tayini için geliştirilen DLLME yöntemi pet şişe su örneklerine uygulanacaktır. Pet şişe su örneklerinin etiketlerinde belirtilen bazı anyon ve katyonların etkileri araştırıldı. Bu amaçla Tablo 2.1 de belirtilen iyonlar belirtilen oranlarda, 10 ppb bakır ve 3x10-4 M 1-Nitroso-2-naftol içeren 10,5 ml lik model çözeltilere ilave edildi. ph ı 5,5 e ayarlandıktan sonra 250 µl kloroform ve 1 ml etanol karışımı şırınga ile model çözeltiye

15 15 injekte edildi. 2 dakika çalkaladıktan sonra 3500 rpm de 5 dakika santrifüjlendi. Alttaki organik faz bir mikro şırınga ile alınarak alevli AAS ile tayinleri yapıldı. Analit iyonlarının geri kazanımları genellikle % 95 in üzerindedir. Tolerans sınırı % 5 lik hata limiti baz alınarak gerçekleştirildi. Sonuçlar Tablo 1 de verilmiştir. Bu sonuçlar gösterdi ki geliştirilen zenginleştirme ve ayırma yöntemi (DLLME) su örneklerine uygulanabilir. Tablo 2.1. Matriks iyonlarının bakırın geri kazanımına etkisi, N=3 İyon [İyon]/[Cu 2+ ] % R* Na ±3 K ±2 Ca ±2 Mg ±2 Cl ±2 - NO 3 2- SO 4 3- PO ± ± ±3 Zn ±4 Fe ±2 Mn ±2 Al ±2 *ortalama ± standart sapma Yöntemin Analitik Karakteristikleri Geliştirilen yöntemin kalibrasyon eğrisi 2, µg L -1 aralığında doğrusal bulundu. Yöntemin tekrarlanabilirliği 10 µg Cu 2+ içeren model çözeltiye optimize edilen birlikte çöktürme yönteminin 10 kez tekrarlanmasıyla değerlendirildi. Yöntemin bağıl standart sapması % 1,9 olarak hesaplandı. Yöntemin gözlenebilme sınırı 0,95 µg L -1 olarak hesaplandı. Zenginleştirme faktörü en yüksek örnek hacminin (10,5 ml) en küçük son hacme (150 µl) bölünmesiyle hesaplandı ve zenginleştirme faktörü 70 olarak bulundu.

16 Su Örneklerinin Analizi Geliştirilen DLLME yönteminin doğruluğu 1,81 µg L 1 bakır içeren NRCC-SLRS-4 Nehir suyu standart referans maddesinin analiziyle gerçekleştirildi. Standart referans maddedeki bakır konsantrasyonu yöntem uygulandıktan sonra 1,75±0.05 µg L 1 olarak tayin edildi. Sonucun sertifika değeriyle uyumlu olduğu görüldü. Bağıl hata % -3,31 bulundu. Ayrıca geliştirilen DLLME yöntemi piyasada satılan 10 farklı marka pet şişe içme suyu örneğine uygulanmıştır. Sonuçlar Tablo 2.2 de verilmiştir.

17 17

18 18 Tablo 2.2. Pet şişe su örneklerine yöntemin uygulanması, N=4 ÖRNEKLER Su Örneği 1 Su Örneği 2 Element Eklenen (µg L -1 ) Bulunan (µg L -1 ) Geri kazanım (%) Bulunan (µg L -1 ) Geri kazanım (%) Cu 0 4,63±0,3* - 8,25±0, ,1±0, ,7±1, ,0±1, ,3±2,1 97 ÖRNEKLER Su Örneği 3 Su Örneği 4 Element Eklenen (µg L -1 ) Bulunan (µg L -1 ) Geri kazanım (%) Bulunan (µg L -1 ) Cu 0 5,10±0,4-3,95±0, ,8±0, ,3±0, ,3±0, ,2±2,0 98 Geri kazanım (%) ÖRNEKLER Element Su Örneği 5 Su Örneği 6 Eklenen Bulunan Geri kazanım Bulunan Geri kazanım (µg L -1 ) (µg L -1 ) (%) (µg L -1 ) (%) Cu 0 3,72±0,3-5,78±0, ,5±0, ,1±0, ,4±1, ,6±1,4 96 ÖRNEKLER Element Su Örneği 7 Su Örneği 8 Eklenen Bulunan Geri kazanım Bulunan Geri kazanım (µg L -1 ) (µg L -1 ) (%) (µg L -1 ) (%) Cu 0 3,11±0,2-3,64±0, ,0±1, ,2±1, ,8±1, ,2±2,1 95 ÖRNEKLER Element Su Örneği 9 Su Örneği 10 Eklenen Bulunan Geri kazanım Bulunan Geri kazanım (µg L -1 ) (µg L -1 ) (%) (µg L -1 ) (%) Cu 0 3,50±0,22-2,72±0, ,3±0, ,0±0, ,9±1, ,9±1,1 97 *ortalama ± standart sapma

19 Ultrasonik Destekli Ġyonik Sıvı Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyon Yöntemiyle Pd(II) ZenginleĢtirilmesi ve Alevli AAS ile Tayini Pd(II) iyonlarının tayini için ultrasonik destekli iyonik sıvı (IL) dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi geliştirildi. Komplekleştirici olarak 1-feniltiyosemikarbazit (PTC), ekstraksiyon çözücüsü olarak C 6 mim[ntf 2 ] kullanıldı. Kantitatif ekstraksiyon geri kazanımı için ekstraksiyon çözücüsü hacmi, ekstraksiyon zamanı, ligand miktarı, ph, çözelti hacmi, ligant miktarı, yabancı iyonların etkisi gibi parametreler optimize edildi C 6 mim[ntf 2 ] Hacminin Etkisi İyonik sıvı hacmini optimize etmek amacıyla µl lik hacimlerde ki C 6 mim[ntf 2 ], 1,5 ml 50 ppb Pd(II) ve 1 mg 1-feniltiyosemikarbazit içeren model çözeltilere injekte edildi. Ultrasonik banyoda 20 dakika bekletildi rpm de 10 dakika santrifüjlendi. Alttaki faz bir mikro şırınga ile alınarak palladyum iyonlarının tayinleri mikro örnek verici sistemli alevli AAS ile yapıldı. Kantitatif (R % 95) geri kazanım verimi 150 µl lik C 6 mim[ntf 2 ] ilavesiyle elde edildi. Sonuçlar Şekil 2.6 da gösterilmiştir. 150 µl lik C 6 mim[ntf 2 ] hacmi en uygun ekstraksiyon çözücüsü hacmi olarak seçildi. Ancak iyonik sıvı viskoz özellikte olduğu için AAS ye direkt olarak injekte edilemez. Bu nedenle viskozitesini düşürmek amacıyla gerekli miktarda etanol eklenerek son hacim 200 µl ye tamamlandı.

20 xx Şekil 2.6. C 6 mim[ntf 2 ] hacminin etkisi, N= Ultrasonik Banyoda Bekleme Süresi ve Santrifüjleme Hızı-Süresinin Etkisi Ultrasonik banyoda bekleme süresi analitin ekstraksiyon veriminde rolü önemlidir. Ultrasonik banyo C 6 mim[ntf 2 ] nin çözelti içerisine küçük damlacıklar halinde dağılmasını sağlamaktadır. Daha sonra bu damlacıklar içerisine oluşturulan metal ligand kompleksi hapsedilir. Ultrasonik banyoda bekleme süresinin etkisi 0-20 dakika aralığında araştırıldı. 10 dakikalık bekleme süresinin ekstraksiyon için yeterli olduğu görülmüştür. Ayrıca rpm aralığında santrifüjleme hızı ve dakikalık santrifüjleme süresi test edildi rpm lik devir hızı ve bu devirde 5 dakikalık santrifüjleme süresinin kantitatif ekstraksiyon verimi için yeterli olduğu görülmüştür ph nın Etkisi ph gerek hidrofobik metal kompleksinin oluşmasını gerekse kompleksin ekstraksiyon çözücüsüne geçişini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. ph nın etkisi ph 2-8 aralığında araştırıldı. Pd(II) ve 1 mg PTC içeren 4-5 ml model çözeltiye C 6 mim[ntf 2 ] 150 µl lik C 6 mim[ntf 2 ] ilave edildi. Çözeltilerin ph ları gerekli tampon çözeltiler

21 xxi eklenerek ayarlandı. Ultrasonik banyoda 10 dakika bekletilen model çözeltiler santrifüjlendikten sonra tayinleri alevli AAS ile gerçekleştirildi. Sonuçlar Şekil 2.7 de verilmiştir. Kantitatif geri kazanımlar ph 5 te elde edilmiştir. Diğer deneysel parametreler için ph 5 optimum ph olarak seçilmiştir. Şekil 2.7. ph nın etkisi, N= PTC Miktarının Etkisi Ligand kullanmadan yapılan çalışmalarda Pd(II) iyonu için kantitatif geri kazanım sağlanamamıştır. Bundan dolayı ligand kullanmanın gerekli olduğu anlaşılmıştır. Model çözeltilerde % 0,1 lik (m/v) 1-feniltiyosemikarbazit çözeltisinden 0,0-1,5 ml arasında kullanıldı. 1 ml ye kadar kullanılan ligand çözeltisiyle kantitatif geri kazanımlar sağlandı. Tüm çalışmalarda 1 ml % 0.1 lik PTC çözeltisi kullanıldı. Sonuçlar Şekil 2.8 de verilmiştir.

22 xxii Şekil 2.8. Geri kazanım verimine PTC miktarının etkisi, N: Örnek Hacminin Etkisi Örnek hacminin geri kazanıma etkisi, 3-12 ml aralığındaki model çözeltilere DLLME yöntemi uygulanarak gerçekleştirildi. Pd(II) iyonları için kantitatif geri kazanım sonuçları 9 ml ye kadar olan örnek hacminde elde edildi. Zenginleştirme faktörü ph 5,0 te analit iyonlarının en yüksek kantitatif geri kazanım değeri elde edilen örnek hacminin (9 ml) en düşük son hacim miktarına (200 µl) oranı ile hesaplandı. Sonuç olarak zenginleştirme faktörü 45 olarak hesaplandı. Örnek hacminin Pd(II) iyonlarının etkisini Şekil 2.9 da görmekteyiz.

23 xxiii Şekil 2.9. Geri kazanma verimine örnek hacminin etkisi, N: Geri Kazanıma Matriks Ġyonlarının Etkisi Bu basamakta bazı alkali, toprak alkali tuzlarının, katyonların ve anyonların bozucu etkilerinin olup olmadığı test edilmiştir. Bu amaçla 50 ppb Pd(II) ve 1 mg PTC içeren 9 ml lik model çözeltilere Tablo 2.3 te verilen oranlarda matriks girişimi yapabilecek bazı elementler ilave edildi. ph 5 e ayarlandıktan 150 µl lik C 6 mim[ntf 2 ] ilave edildi. Ultrasonik banyoda 10 dakika bekletilen model çözeltiler 4000 rpm lik devirde 5 dakika santrifüjlendikten sonra alttaki iyonik sıvı fazı bir mikro şırınga ile alınarak, tayinleri alevli AAS ile gerçekleştirildi. Tolerans limiti ± %5 olarak verilmiştir. Çok yüksek derişimlerde bile bozucu etkinin olmadığı görülmüştür.

24 xxiv Tablo 2.3. Pd(II) iyonlarının geri kazanıma matriks iyonlarının etkisi, N:3 İyon [İyon]/[Pd 2+ ] Pd (II)* Geri kazanım, % Na ±2 K ±2 Ca ±2 Mg ±2 Cl ±3 - NO ±3 2- SO ±2 3- PO ±3 Zn ±4 Fe ±3 Mn ±2 Al ±4 * ortalama ± standart sapma Yöntemin Analitik Karakteristikleri Yöntemin tekrarlanabilirliği analit iyonlarını içeren 9 ml örnek çözeltilerine geliştirilen ultrasonik destekli iyonik sıvı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi uygulanarak araştırıldı. Bağıl standart sapma % 3,1 olarak hesaplandı (N=10). Gözlenebilme sınırı blank ve blankın standart sapmasının 3 katının toplamı olarak tanımlanır. Gözlenebilme sınırı palladyum için 11 µgl -1 olarak bulundu. Bu çalışmada geliştirilen yöntem için kalibrasyon eğrisi µg L -1 aralığında doğrusal bulundu Yöntemin Su Örneklerine Uygulanması Pd(II) iyonlarını sularda tayin etmek amacıyla optimize edilen ultrasonik destekli iyonik sıvı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi deniz suyu (Karadeniz, Ordu), ırmak suyu ( Yeşilırmak, Tokat), göl suyu (Almus,Tokat) ve çeşme suyu (Taşlıçiftlik,Tokat) örneklerine uygulandı. Bu amaçla numunelerden 9 ml alınarak analitler ilave edildikten sonra geliştirilen yöntem uygulandı. Sonuçlar Tablo 2.4 te verilmiştir. Analitlerin geri kazanım değerleri % 95 ten büyük bulundu. Elde edilen sonuçlar gösterdi ki geliştirilen bu yöntem deniz suyu, ırmak suyu, göl suyu ve çeşme suyu gibi bazı doğal su örneklerinde palladyum iyonunun zenginleştirilmesi ve tayini için uygulanabilir bir yöntemdir.

25 xxv Tablo 2.4. Doğal su örneklerine yöntemin uygulanması, N=4 Deniz suyu Nehir suyu Ġyon Eklenen (µg L -1 ) Bulunan (µg L -1 ) Geri kazanım (%) Bulunan (µg L -1 ) Geri kazanım (%) Pd ±3* 96 49,1± ± ,7± * ortalama ± standart sapma Göl suyu ÇeĢme suyu Ġyon Eklenen Bulunan Geri kazanım Bulunan Geri kazanım (µg L -1 ) (µg L -1 ) (%) (µg L -1 ) (%) Pd ,5± ,5±2, ,2± ,3±4,1 97

26 xxvi 3. TARTIġMA VE SONUÇ Zenginleştirme yöntemlerinin amacı, ortamda çok düşük miktarda bulunan türlerin tayinlerinin yapılabilmesi ve tayin edilecek türün bulunduğu ortamdan ayrılmasıdır. Model çözeltilerle yapılan çalışmalarda yüzde geri kazanma verimi baz alınmıştır. Bu proje kapsamında biri bakır iyonlarının diğeri palladyum iyonlarının su örneklerinde zenginleştirilmesi ve tayini için iki farklı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonu yöntemi geliştirilmiştir Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyonu ve Mikro Örnek Verici Sistem Destekli Alevli AAS Kombinasyonu ile PET ġiģe Su Örneklerinde Bakır ZenginleĢtirilmesi ve Tayini ÇalıĢmalarının Değerlendirilmesi Bakır(II) iyonları için dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonuna dayalı yeni bir zenginleştirme yöntemi geliştirilmiştir. Dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonu yönteminin optimizasyonu için ekstraksiyon çözücüsü türü ve hacmi, dağıtıcı türü ve hacmi, ph, ligand miktarı, örnek hacmi ve yabancı iyonların etkisi gibi bazı önemli parametrelerin etkisi incelendi. Bu yöntem de Cu(II), 1-Nitroso-2-naftol ligandı kompleksleştirilmiştir. Kompleks oluşumu için en uygun şartlar; 3x10-4 M 1-Nitroso-2- naftol, ph sı 5,5 olarak belirlenmiştir. Oluşan komleks 250 µl kloroform(ekstraksiyon çözücüsü) ve 1 ml etanol(dağıtıcı) karışımı şırınga ile model çözeltiye injekte edildi. 2 dakika çalkaladıktan sonra 3500 rpm de 5 dakika santrifüjlendi. Alttaki organik faz bir mikro şırınga ile alınarak mikro örnek verici sistemli alevli AAS ile tayinleri yapıldı. Geliştirdiğimiz yöntemle PET şişe su örneklerinde bakır hızlı, ucuz ve basit bir şekilde tayin edilebilmektedir. Bütün örneklerde bakır başarılı bir şekilde tayin edilmiştir. Tayin edilen derişimler insan sağlığını tehdit edecek düzeyde olmadığı görülmüştür. Bu yöntem, su örneklerindeki bakırın belirlenmesinde seçimli, doğru ve kesin bir sonuç sağlamaktadır. Ayrıca geliştirilen dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyonu yöntemi literatürde yer alan bazı çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Tablo 3.1 den de görüldüğü gibi bizim yöntemimiz bağıl standart sapma, zenginleştirme faktörü ve gözlenebilme sınırı yönünden literatürdeki çalışmalara göre bazı üstünlükler sağlamıştır.

27 xxvii Tablo 3.1. Geliştirilen DLLME yönteminin literatürdeki bazı çalışmalarla karşılaştırılması Analit Zenginleştirme ZF ph GS BSS(%) yöntemi (µg L 1 ) Referans Cu 2+ DLLME ,50 1,4 Mohammadi ve ark., 2009 Cu 2+ DLLME 42 6,0 3,0 5,1 Farajzadeh ve ark., 2008 Cu 2+,Cd 2+ Birlikte çöktürme 50 6,8 1,49 3,5 Duran ve ark., 2011 Cu 2+ Katı-faz ekstraksiyonu 30 5,0 6,0 3,5 Anilan ve ark., 2010 Cu 2+ Katı-faz ekstraksiyonu 90 5,0 0,87 <4 Sönmez ark., 2010 Cu 2+ DLLME 70 5,5 0,95 1,9 Bu çalışma ZF: Zenginleştirme faktörü, GS: Gözlenebilme sınırı, BSS: Bağıl standart sapma 3.2. Ultrasonik Destekli Ġyonik Sıvı Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyon (UDĠS- DLLME) Yöntemiyle Pd(II) ZenginleĢtirilmesi ve Alevli AAS ile Tayini ÇalıĢmalarının Değerlendirilmesi Palladyumun zenginleştirilmesi için ultrasonik destekli iyonik sıvı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi uygulanmıştır. Dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi ucuz, kolay ve duyarlı bir yöntem olduğundan metal iyonlarının zenginleştirilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Pd(II) nin sulu çözeltiden 45 kat deriştirilmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bu bölümünde palladyumun un 45 kat zenginleştirilmesi için gereken ekstraksiyon koşulları belirlenmiştir. ph 5,0, 1 mg PTC, 150 µl lik C 6 mim[ntf 2 ] iyonik sıvı ve 50 ppb Pd(II) iyonunun geri kazanım çalışmaları yapılmıştır. Palladyum, %95 ve üzerinde geri kazanılmıştır. İyonik sıvı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yönteminde iyonik sıvı hacminin etkisi gerek yüksek ekstraksiyon verimi elde edilmesi açısından gerekse yüksek zenginleştirme faktörü elde edilmesi açısından en kritik faktörlerden biridir µl lik hacim aralığında çalışılmış ve sonuçlar Şekil 2.6 da verilmiştir. 150 µl lik C 6 mim[ntf 2 ] hacmi en uygun ekstraksiyon çözücüsü hacmi olarak seçildi.

28 xxviii Ultrasonik banyoda bekleme süresi analitin ekstraksiyon veriminde rolü önemlidir. Diğer dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemlerinden farklı olarak bu çalışmada etanol, metanol vb. dağıtıcı yerine dağıtıcı olarak ultrasonik banyo kullanılmıştır. Ultrasonik banyoda bekleme süresinin etkisi 0-20 dakika aralığında araştırıldı. 10 dakikalık bekleme süresinin ekstraksiyon için yeterli olduğu görülmüştür. Ayrıca 4000 rpm lik devir hızı ve bu devirde 5 dakikalık santrifüjleme süresinin kantitatif ekstraksiyon verimi için yeterli olduğu görülmüştür. ph hidrofobik metal kompleksinin elde edilmesinde en önemli faktörlerden biridir. ph nın etkisi ph 2-8 aralığında araştırıldı. Sonuçlar Şekil 2.7 de verilmiştir. Kantitatif geri kazanımlar ph 5 te elde edilmiştir. Diğer deneysel parametreler için ph 5 optimum ph olarak seçilmiştir. Bu çalışmada 9 ml örnek hacmine kadar geri kazanımların kantitatif olduğu gözlendi. Bundan daha yüksek hacimlerin geri kazanım verimini azalttığı görüldü. Son hacim 200 µl ye indirilebildi. Böylece 45 kat zenginleştirme yapılmış oldu. Ayrıca yönteme Tablo 2.1 deki iyonların ekstraksiyon koşullarına girişim etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar bu iyonların varlığında yöntemin su örneklerine uygulanabileceğini göstermiştir. Pd(II) iyonlarını sularda tayin etmek amacıyla optimize edilen ultrasonik destekli iyonik sıvı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon deniz suyu, nehir suyu, göl suyu ve çeşme suyu örneklerine uygulandı. Sonuçlar Tablo 2.4 de verilmiştir. Pd(II) su örneklerinde tayin edilememiştir. Çünkü palladyum miktarı bu örneklerde tayin sınırının altında kalmıştır. Ayrıca geliştirilen ultrasonik destekli iyonik sıvı dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon yöntemi diğer yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Kıyaslama ile ilgili bilgiler Tablo 3.2 de verilmiştir. Tablo 3.2 den de görüldüğü gibi yöntemimiz bağıl standart sapma, zenginleştirme faktörü ve gözlenebilme sınırı yönünden literatürdeki çalışmalara göre bazı üstünlükler sağlamıştır.

29 xxix Tablo 3.2. Geliştirilen yöntemin literatürdeki bazı çalışmalar ile karşılaştırılması Analit Zenginleştirme/Tayin Z.F. ph G.S. (µg B.S.S (%) Referans Yöntemi L 1 ) Pd 2+ IP-SAME/FAAS 146 <1 0,20 4,1 Yamini ve ark., 2012 Pd 2+ SD- DLLME /ETAAS 231 4,0 0,007 3,68 Majidi ve Shemirani, 2012 Pd 2+ SPE/FAAS 60 3,0-5, Zhang, 2012 Pd 2+, DLLME /ETAAS 156 1,0 2,4 4,3 Liang ve ark.,2009 Pd 2+ UAIL- DLLME Bu çalışma /FAAS IP-SAME: İyon paylaşımlı yüzey aktif madde destekli mikroekstraksiyon, SD-DLLME: Çözücü bazlı emülsifikasyon dağılımlı sıvı-sıvı mikro ekstraksiyon, SPE: Katı-faz ekstraksiyonu

30 xxx KAYNAKLAR Anilan, B.; Gedikbey, T.; Tunali Akar, S., Determination of copper in water samples after solid-phase extraction using Dimethylglyoximemodified Silica. Clean Soil, Air, Water 38(4), Anthemidis, A.N., Ioannou, K.I.G., Recent developments in homogeneous and dispersive liquid liquid extraction for inorganic elements determination. Talanta 80, Chen, H., Chen, H., Ying, J., Huang, J., Liao, L., Dispersive liquid liquid microextraction followed by high-performance liquid chromatography as an efficient and sensitive technique for simultaneous determination of chloramphenicol and thiamphenicol in honey. Analytica Chimica Acta 632, Dadfarnia, S., Shabani, A.M.H., Recent development in liquid phase microextraction for determination of trace level concentration of metals. Analytica Chimica Acta 658, Duran, C.; Ozdes, D.; Sahin, D.; Bulut, V.N.; Gundogdu, A.; Soylak, M., Preconcentration of Cd(II) and Cu(II) ions by coprecipitation without any carrier element in some food and water samples. Microchemical Journal 98(2), Farajzadeh, M.A.; Bahram, M.; Mehr, B.G.; Jönsson, J.A., Optimization of dispersive liquid liquid microextraction of copper (II) by atomic absorption spectrometry as its oxinate chelate: Application to determination of copper in different water samples. Talanta, 75(3), Jahromi, E.Z.,, Bidari, A., Assadi, Y., Hosseini, M.R.M., Jamali, M.R., Dispersive liquid liquid microextraction combined with graphite furnace atomic absorption spectrometry Ultra trace determination of cadmium in water samples. Analytica Chimica Acta 585, Kazi, T.G., Khan, S., Baig, J.A., Kolachi, N.F., Afridi, H.I., Kandhro, G.A., Kumar, S., Shah A.Q., Separation and preconcentration of aluminum in parenteral solutions and bottled mineral water using different analytical techniques. Journal of Hazardous Materials 172, Lemos, V.A., David, G.T., An on-line cloud point extraction system for flame atomic absorption spectrometric determination of trace manganese in food samples. Microchemical Journal 94, Liang, P., Sang, H., Determination of trace lead in biological and water samples with dispersive liquid liquid microextraction preconcentration. Analytical Biochemistry 380,

31 xxxi Liang, P., Zhao, E., Li, F., Dispersive liquid liquid microextraction preconcentration of palladium in water samples and determination by graphite furnace atomic absorption spectrometry. Talanta 77, Majidi, B., Shemirani, F., Solvent-based de-emulsification dispersive liquid liquid microextraction of palladium in environmental samples and determination by electrothermal atomic absorption spectrometry. Talanta 93, McBridge, M.B., Molybdenum, sulfur, and other trace elements in farm soils and forages after sewage sludge application. Commun Soil Science and Plant Analysis 35, Mohammadia, S.Z., Afzali, D., Baghelania, Y.M., Ligandless-dispersive liquid liquid microextraction of trace amount of copper ions. Analytica Chimica Acta 653, Parham, H., Pourreza, N., Rahbar, N., Solid phase extraction of lead and cadmium using solid sulfur as a new metal extractor prior to determination by flame atomic absorption spectrometry. Journal of Hazardous Materials 163, Rezaee, M., Yamini, Y., Faraji, M., Evolution of dispersive liquid liquid microextraction method. Journal of Chromatography 1217, Shamsipur, M., Ramezani, M., Selective determination of ultra trace amounts of gold by graphite furnace atomic absorption spectrometry after dispersive liquid liquid microextraction. Talanta 75, Sönmez, S.; Divrikli, U.; Elci, L., New use of polypyrrole-chloride for selective preconcentration of copper prior to its determination of flame atomic absorption spectrometry. Talanta 82(3), Srogi, K., Spectroscopy techniques for trace elements. Analytical Letters 41, Türker, A.R., New sorbents for solid-phase extraction for metal enrichment. Clean-Soil, Air, Water 35(6), Wen, X., Yang, Q., Yan, Z., Deng, Q., Determination of cadmium and copper in water and food samples by dispersive liquid liquid microextraction combined with UV vis spectrophotometry. Microchemical Journal 97, Yamini, Y., Moradi, M., Tahmasebi, E., High-throughput quantification of palladium in water samples by ion pair based-surfactant assisted microextraction. Analytica Chimica Acta 728, Zhang, D., Determination of Pd(II) in street dust and water samples by FAAS after preconcentration with Dimethylglyoxime-Anchored Organobentonite. Advanced Materials Research24,

32 xxxii ĠÇĠNDEKĠLER Sayfa ÖZET... ii ABSTRACT... iii ÖNSÖZ... iv İÇİNDEKİLER... v SİMGE ve KISALTMALAR DİZİNİ... vii ŞEKİLLER DİZİNİ... viii TABLOLAR DİZİNİ... ix 1. GĠRĠġ... 1

33 xxxiii 1.1 Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyonu ile Eser Analiz MATERYAL VE YÖNTEMLER Kullanılan Kimyasal Maddeler ve Reaktifler Kullanılan Cihazlar Mikro örnek verici sistemin şartlarının optimizasyonu Geliştirilen Yöntemlerin Optimize Edilmesi Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyonu ve Mikro Örnek Verici Sistem Destekli Alevli AAS Kombinasyonu ile PET Şişelenmiş Su Örneklerinde Bakır Zenginleştirilmesi ve Tayini Ekstraksiyon Çözücüsü Türünün ve Hacminin Etkisi Dağıtıcı Türünün ve Hacminin Etkisi ph nın Etkisi Nitroso-2-naftol Konsantrasyonunun Etkisi Diğer Deneysel Parametrelerin Etkisi Bakır İyonlarının Geri Kazanımlarına Matriks İyonlarının Etkisi Yöntemin Analitik Karakteristikleri Su Örneklerinin Analizi Ultrasonik Destekli İyonik Sıvı Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyon Yöntemiyle Pd(II) Zenginleştirilmesi ve Alevli AAS ile Tayini C 6 mim[ntf 2 ] Hacminin Etkisi Ultrasonik Banyoda Bekleme Süresi ve Santrifüjleme Hızı-Süresinin Etkisi ph nın Etkisi PTC Miktarının Etkisi Örnek Hacminin Etkisi Geri Kazanıma Matriks İyonlarının Etkisi Yöntemin Analitik Karakteristikleri Yöntemin Su Örneklerine Uygulanması TARTIġMA VE SONUÇ Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyonu ve Mikro Örnek Verici Sistem Destekli Alevli AAS Kombinasyonu ile PET Şişe Su Örneklerinde Bakır Zenginleştirilmesi ve Tayini Çalışmalarının Değerlendirilmesi Ultrasonik Destekli İyonik Sıvı Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyon (UDİS- DLLME) Yöntemiyle Pd(II) Zenginleştirilmesi ve Alevli AAS ile Tayini Çalışmalarının Değerlendirilmesi KAYNAKLAR... 26

34 xxxiv SĠMGE ve KISALTMALAR DĠZĠNĠ Simgeler Cu Pd Pb Açıklama Bakır Palladyum Kurşun Kısaltmalar AAS FAAS ETAAS ICP-OES ICP-MS Açıklama Atomik Absorpsiyon Spektrometresi Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometresi Elektrotermal Atomik Absorpsiyon Spektrometresi İndüktif Eşleşmiş Plazma-Optik Emisyon Spektrometresi İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometrisi

35 xxxv DLLME Dağılımlı Sıvı-Sıvı Mikro Ekstraksiyon PTC 1-Feniltiyosemikarbazit GS Gözlenebilme Sınırı BSS Bağıl Standart Sapma ZF Zenginleştirme Faktörü C 6 mim[ntf 2 ] 1-Hegzil-3-metil imidazolyum bis(triflorometilsülfonil)imid ppb Milyarda Bir Kısım rpm Dakikada Devir Sayısı 1N2N 1-Nitroso-2-naftol % R Geri Kazanım ġekġller DĠZĠNĠ ġekil Sayfa Şekil 2.1. Mikro örnek verici sistemi... 6 Şekil 2.2. Ekstraksiyon çözücüsünün hacminin etkisi... 8 Şekil 2.3. Dağıtıcı türünün hacminin etkisi... 9 Şekil 2.4. Cu 2+ iyonlarının geri kazanımına ph etkisi Şekil Nitroso-2-naftol konsantrasyonunun etkisi Şekil 2.6. C 6 mim[ntf 2 ] hacminin etkisi Şekil 2.7. ph nın etkisi Şekil 2.8. Geri kazanım verimine PTC miktarının etkisi Şekil 2.9. Geri kazanma verimine örnek hacminin etkisi... 19

36 xxxvi TABLOLAR LĠSTESĠ Tablo Sayfa Tablo 2.1. Matriks iyonlarının bakırın geri kazanımına etkisi Tablo 2.2. Pet şişe su örneklerine yöntemin uygulanması Tablo 2.3. Pd(II) iyonlarının geri kazanıma matriks iyonlarının etkisi Tablo 2.4. Doğal su örneklerine yöntemin uygulanması Tablo 3.1. Geliştirilen DLLME yönteminin literatürdeki bazı çalışmalarla karşılaştırılması Tablo 3.2. Geliştirilen yöntemin literatürdeki bazı çalışmalar ile karşılaştırılması... 25

BAZI ESER AĞIR METAL İYONLARININ MEMBRAN FİLTRELER ÜZERİNDE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ. Prof. Dr. Mustafa SOYLAK Erciyes Üniversitesi Fen Ed.

BAZI ESER AĞIR METAL İYONLARININ MEMBRAN FİLTRELER ÜZERİNDE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ. Prof. Dr. Mustafa SOYLAK Erciyes Üniversitesi Fen Ed. BAZI ESER AĞIR METAL İYONLARININ MEMBRAN FİLTRELER ÜZERİNDE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Mustafa SOYLAK Erciyes Üniversitesi Fen Ed. Fak Kimya Bölümü 24.Haziran 2009 YİBO Çalıştayı TUSSİDE-Gebze GİRİŞ

Detaylı

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ U. OLGUN, Ö. ÖZYILDIRIM, V. SEVİNÇ Sakarya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Mithatpaşa, 54, Sakarya ÖZET Ayçiçek yağı üretim tesislerinden

Detaylı

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZENGİNLEŞTİRME YÖNTEMLERİ İLE BAZI AĞIR METALLERİN TAYİNİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Funda ALTUN

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZENGİNLEŞTİRME YÖNTEMLERİ İLE BAZI AĞIR METALLERİN TAYİNİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Funda ALTUN PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZENGİNLEŞTİRME YÖNTEMLERİ İLE BAZI AĞIR METALLERİN TAYİNİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Funda ALTUN Anabilim Dalı : Kimya Programı : Analitik Kimya Tez Danışmanı: Prof.

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Sonuç Raporu Proje No: 2010/61 Projenin Başlığı YENİ KATI FAZLARIN SENTEZİ VE ESER ELEMENT ANALİZLERİNDE KULLANILMASI Proje Yöneticisi

Detaylı

KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU VE BELİRSİZLİK HESAPLARI

KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU VE BELİRSİZLİK HESAPLARI Doküman No: R.LAB.5.4.04 Rev.No/Tarih : 00/ Yayın Tarihi: 08.07.2011 Sayfa: 1 / 1 KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU BELİRSİZLİK HESAPLARI Doküman No: R.LAB.5.4.04 Rev.No/Tarih : 00/ Yayın Tarihi:

Detaylı

METAL ANALİZ YÖNTEMİ (ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRE CİHAZI İLE )

METAL ANALİZ YÖNTEMİ (ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRE CİHAZI İLE ) METAL ANALİZ YÖNTEMİ (ALEVLİ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRE CİHAZI İLE ) YÖNTEM YÖNTEMĐN ESASI VE PRENSĐBĐ Atomik absorpsiyon spektrometresi cihazında numune alevin içerisine püskürtülür ve atomize edilir.

Detaylı

Piromellitik Asitle Lehimde Kurşun Tayini

Piromellitik Asitle Lehimde Kurşun Tayini G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 21, Sayı 3 (2001) 101-108 Piromellitik Asitle Lehimde Kurşun Tayini Determination of Lead in Solder by The Use of Pyromellitic Acid Mustafa TAŞTEKİN * Esin CANEL

Detaylı

KATI FAZ EKSTRAKSĠYONU, BĠRLĠKTE ÇÖKTÜRME VE BULUTLANMA NOKTASI EKSTRAKSĠYONU ĠLE BAZI METALLERĠN ZENGĠNLEġTĠRĠLMESĠ VE TÜRLEMESĠ

KATI FAZ EKSTRAKSĠYONU, BĠRLĠKTE ÇÖKTÜRME VE BULUTLANMA NOKTASI EKSTRAKSĠYONU ĠLE BAZI METALLERĠN ZENGĠNLEġTĠRĠLMESĠ VE TÜRLEMESĠ KATI FAZ EKSTRAKSĠYONU, BĠRLĠKTE ÇÖKTÜRME VE BULUTLANMA NOKTASI EKSTRAKSĠYONU ĠLE BAZI METALLERĠN ZENGĠNLEġTĠRĠLMESĠ VE TÜRLEMESĠ Demirhan ÇITAK Doktora Tezi Kimya Anabilim Dalı DanıĢman: Prof. Dr. Mustafa

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. E-posta: burcud@ogu.edu.tr 0(222) 239 3750/ 1650. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. E-posta: burcud@ogu.edu.tr 0(222) 239 3750/ 1650. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ E-posta: burcud@ogu.edu.tr 0(222) 239 3750/ 1650 Adı Soyadı: Burcu ANILAN Doğum Tarihi: 25 Nisan 1980/ ESKİŞEHİR Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Kimya Eskişehir Osmangazi

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

e mail: vnbulut@ktu.edu.tr

e mail: vnbulut@ktu.edu.tr SULARDAK BAZI ESER METALLER N DDTC LE KOMPLEKSLE T R LD KTEN SONRA AMBERL T XAD 2000 REÇ NES NDE ZENG NLE T R LMES VE AAS LE ANAL ZLER VOLKAN NUMAN BULUT 1, AL GÜNDO DU 2, CELAL DURAN 2, HASAN BASR ENTÜRK

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M027 LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Sudan Boyaları (SudanI,

Detaylı

Jeokimya Analizleri. Geochemical Analysis

Jeokimya Analizleri. Geochemical Analysis Jeokimya Analizleri Geochemical Analysis Jeokimya; minerallerin oluşumu esnasında ve sonrasında çevre kayaçlar ile yüzeysel ortamlarda gerçekleşen kimyasal değişikliklerin belirlenmesi temeline dayanır.

Detaylı

Arş.Gör. Erkan YILMAZ

Arş.Gör. Erkan YILMAZ Arş.Gör. Erkan YILMAZ ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1986 Çankaya T: 33343 F: erkanyilmaz@erciyes.edu.tr

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M033 LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Bebek devam formülü

Detaylı

AA ile İnsan Tam Kan ve İdrar Örneklerinde Elektrotermal AA Yöntemi ile Nikel Analizi

AA ile İnsan Tam Kan ve İdrar Örneklerinde Elektrotermal AA Yöntemi ile Nikel Analizi UYGULAMA NOTU Atomik Absorpsiyon Spektrofotometre A003 AA ile İnsan Tam Kan ve İdrar Örneklerinde Elektrotermal AA Yöntemi ile Nikel Analizi HAZIRLAYAN Yük. Kimyager Hakan AKTAŞ Ant Teknik Cihazlar Ltd.

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SULU ORTAMDAKİ BAZI METAL İYONLARININ MİSEL EKSTRAKSİYONU İLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Zeynep YILDIZ YÜKSEK LİSANS Kimya Anabilim Dalı Şubat-2011 KONYA Her Hakkı

Detaylı

Analitik Kimya. (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği)

Analitik Kimya. (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) Analitik Kimya (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) 1. Analitik Kimya Maddenin bileşenlerinin belirlenmesi (teşhisi), bileşenlerinin ayrılması veya bileşenlerinin bağıl miktarlarının tayiniyle ilgilenir.

Detaylı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi/ Journal of The Institute of Natural & Applied Sciences 17 (1):6-12, 2012

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi/ Journal of The Institute of Natural & Applied Sciences 17 (1):6-12, 2012 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi/ Journal of The Institute of Natural & Applied Sciences 17 (1):6-12, 2012 Araştırma Makalesi/Research Article BaCl 2 -Ba(H 2 PO 2 ) 2 -H 2 O Üçlü

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYASAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 CİHAZLAR Laboratuvar Etüvü (Memmert)... 3 Desikatör... 3 Analitik Terazi

Detaylı

Konsantre Cevher Analizleri / Ore Grade Analysis

Konsantre Cevher Analizleri / Ore Grade Analysis Konsantre Cevher Analizleri / Ore Grade Analysis Bu analiz grupları yüksek tenörlü cevher analizleri için uygun metottur. This analysis groups is an appropriate method for high grade ore analyses. AT-11

Detaylı

PCBler 209 ayrı bileşikten oluşurlar Bifenil üzerinde artan klor miktarı ile Suda çözünürlük azalır Buhar basıncı düşer Toprak ve/veya sedimanda birikme eğilimi artar 3 ortho meta 2 2 3 4 4 para 5 6 6

Detaylı

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım:

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: İşlem görmüş gıda matrislerinde LC-MS/MS ve GC-MS ile Yüksek dozda toksik madde kalıntısı teşhis ve miktarlandırma analizleri için geliştirilmiş

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot adı Metot Numarası Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE - 1/5 Hız ve Debi Pitot Tüpü Metodu TS ISO 10780 EMİSYON 1 İslilik Nem Partikül Madde CO, O 2 CO 2 NO NO X, NO 2 Renk Karşılaştırma (Bacharach)

Detaylı

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI D.Öztan 1, U.Gündüz Zafer 2 1 Gazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ ANALİZ Ücret Iğdır Üniversitesi Personel Kurumları Bakır Analizi 70 TL 28 TL 56 TL Altın

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVARI EĞİTİM NOTU ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA Hazırlayan: Dr.Özge ÇETİNKAYA AÇAR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇOK DİŞLİ LİGANDLAR YARDIMIYLA ESER MİKTARDAKİ Fe VE Co İYONLARININ ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRİK YÖNTEMİ İLE TAYİNİ Tutku Ceren KARABULUT

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ASÜBTAM)

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ASÜBTAM) Tel: 0382 288 2691 e-posta: asubtam@aksaray.edu.tr İnt.: http://asubtam.aksaray.edu.tr/ İçindekiler Gaz Kromatografisi Kütle Spektrometresi (GC-MS)... 2 Gaz Kromatografisi Flame Ionization Detector (GC-FID)...

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AAS ĠLE TAYĠN ÖNCESĠ BAZI AĞIR METALLERĠN ZENGĠNLEġTĠRĠLMESĠ VE TÜRLENDĠRMESĠ Ali DURAN Doktora Tezi Kimya Anabilim Dalı DanıĢman: Prof. Dr. Mustafa

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

Katı Faz Ekstraksiyonu ile Bakır ve Nikelin Önderiştirilmesinde ONNO ve ONO Tipi Schiff Bazlarının Karşılaştırılması

Katı Faz Ekstraksiyonu ile Bakır ve Nikelin Önderiştirilmesinde ONNO ve ONO Tipi Schiff Bazlarının Karşılaştırılması SDU Journal of Science (E-Journal), 2014, 9 (1): 176-185 Katı Faz Ekstraksiyonu ile Bakır ve Nikelin Önderiştirilmesinde ONNO ve ONO Tipi Schiff Bazlarının Karşılaştırılması Fadime Nazlı Dinçer Kaya 1,

Detaylı

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ İlke ÇELİK 1, Seda Aslan KILAVUZ 2, İpek İMAMOĞLU 1, Gürdal TUNCEL 1 1 : Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

Detaylı

ALIQUAT-336 EMDİRİLMİŞ HP-20 ve HP-2MG REÇİNELERİYLE SULU ÇÖZELTİLERDEN Cr(VI) GİDERİLMESİNDE POLİMER ADSORBAN TÜRÜNÜN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ALIQUAT-336 EMDİRİLMİŞ HP-20 ve HP-2MG REÇİNELERİYLE SULU ÇÖZELTİLERDEN Cr(VI) GİDERİLMESİNDE POLİMER ADSORBAN TÜRÜNÜN ETKİSİNİN İNCELENMESİ ALIQUAT-336 EMDİRİLMİŞ HP-2 ve HP-2MG REÇİNELERİYLE SULU ÇÖZELTİLERDEN Cr(VI) GİDERİLMESİNDE POLİMER ADSORBAN TÜRÜNÜN ETKİSİNİN İNCELENMESİ M. ARDA *, Ö. SOLAK **, N. KABAY **, M. YÜKSEL **, M. AKÇAY **,

Detaylı

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU

AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU AKREDİTE ANALİZ LİSTESİ SU VE ATIK SU Fiziksel ve Kimyasal Analizler - ph Değeri Elektrometrik AWWA 4500-H + B 21 st ed. 2005-103-105 o C de Toplam Katı Madde AWWA 2540-B 21 st ed. 2005 - İletkenlik AWWA

Detaylı

Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım

Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 4(2) 25-3 (22) Atık Sulardan Tekstil Boyar Maddesinin Silika İle Giderimi için Deneysel Tasarım Özkan DEMİRBAŞ,*, Cihan YILDIZ 2 Balıkesir Üniversitesi Fen.-Ed. Fak. Kimya

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/8 ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 SU, ATIK SU 1,2 İletkenlik Elektrot Metodu TS 9748 EN 27888 Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

*Yazışılan yazar e-posta: nazlidincer@gmail.com. Alınış: 5 Mart 2012, Kabul: 26 Mart 2012

*Yazışılan yazar e-posta: nazlidincer@gmail.com. Alınış: 5 Mart 2012, Kabul: 26 Mart 2012 SDU Journal of Science (E-Journal), 22, 7 (): 23-33 Biyolojik Örneklerde Elektrotermal Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi ile Kurşun Tayininde Nitrik Asitin ve Bazı Ortam Düzenleyicilerin Etkisinin İncelenmesi

Detaylı

Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi

Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi 1. Nurgül ÖZBAY a, 2. Murat KILIÇ b *, 3. Başak B. UZUN b, Ayşe E. PÜTÜN b a Bilecik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Proses ve

Detaylı

KİMYA LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

KİMYA LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU KİMYA LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü CİHAZLAR: Analitik Terazi(RADWAG AS220 C/2) 3 Analitik Terazi (Denver Instrument).4 Atomic Absorption Spectrometer

Detaylı

halimavci77@gmail.com, avci@kilis.edu.tr Tel: 0348 822 23 50 1468; Fax: 0348 822 23 51 GSM: 0506 305 99 57 EĞİTİM BİLGİLERİ Lisans Dicle 1991

halimavci77@gmail.com, avci@kilis.edu.tr Tel: 0348 822 23 50 1468; Fax: 0348 822 23 51 GSM: 0506 305 99 57 EĞİTİM BİLGİLERİ Lisans Dicle 1991 Ünvanı Adı-Soyadı Doç. Dr. Halim Avcı Doğum Tarihi ve Yeri Genç 27.01.1970 Fakülte Fen Edebiyat Bölüm Kimya E-posta/Web Telefon/Faks halimavci77@gmail.com, avci@kilis.edu.tr Tel: 0348 822 23 50 1468; Fax:

Detaylı

AA ile İnsan Tam Kan Örneklerinde Soğuk Buhar ile Atomlaştırma (HVG) Tekniği ile Civa Analizi

AA ile İnsan Tam Kan Örneklerinde Soğuk Buhar ile Atomlaştırma (HVG) Tekniği ile Civa Analizi UYGULAMA NOTU Atomik Absorpsiyon Spektrofotometre A001 AA ile İnsan Tam Kan Örneklerinde Soğuk Buhar ile Atomlaştırma (HVG) Tekniği ile Civa Analizi HAZIRLAYAN Yük. Kimyager Hakan AKTAŞ Ant Teknik Cihazlar

Detaylı

LC-MSMS ile Sularda. Bromat İyonu Tayini

LC-MSMS ile Sularda. Bromat İyonu Tayini UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M014 LC-MSMS ile Sularda (İçme / Kullanma ve Doğal Mineralli Sular) Bromat İyonu Tayini HAZIRLAYAN Dr. Engin BAYRAM Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY GİRİŞ Esası: Temel düzeydeki element atomlarının UV-Görünür bölgedeki monokromatik ışınları Lambert-Beer yasasına göre

Detaylı

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm)

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm) 1 GĐRĐŞ Toplam lipid tayininde sülfo-fosfo-vanillin reaksiyonu takip edilmekte olup hızlı güvenilir ve kolay bir yöntem olduğu için tercih edilmiştir. Serum içerisindeki toplam lipid miktarının kantitatif

Detaylı

BİYOLOJİK YÖNTEMLE ARITILAN KENTSEL ATIK SULARIN YENİDEN KULLANIMI İÇİN NANOFİLTRASYON (NF) YÖNTEMİNİN UYGULANMASI

BİYOLOJİK YÖNTEMLE ARITILAN KENTSEL ATIK SULARIN YENİDEN KULLANIMI İÇİN NANOFİLTRASYON (NF) YÖNTEMİNİN UYGULANMASI BİYOLOJİK YÖNTEMLE ARITILAN KENTSEL ATIK SULARIN YENİDEN KULLANIMI İÇİN NANOFİLTRASYON (NF) YÖNTEMİNİN UYGULANMASI Samuel BUNANI a, Eren YÖRÜKOĞLU a, Gökhan SERT b, Ümran YÜKSEL a, Mithat YÜKSEL c, Nalan

Detaylı

2012 FİKRİNE SAĞLIK PROJE YARIŞMASI PROJE ÖZETLERİ

2012 FİKRİNE SAĞLIK PROJE YARIŞMASI PROJE ÖZETLERİ 2012 FİKRİNE SAĞLIK PROJE YARIŞMASI PROJE ÖZETLERİ Nikel madenlerinin sularda oluşturduğu kirliliğin manyetik sıvı kullanılarak temizlenmesi Ezgi Tekgül ve Bahar Aydemir İzmir Fen Lisesi Danışman: Timoty

Detaylı

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU Gülin AYTİMUR, Süheyda ATALAY Ege Üniversitesi Müh. Fak. Kimya Müh. Bölümü 351-Bornova İzmir ÖZET

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sulu Çözeltilerin Doğası Elektrolitler Metallerde elektronların hareketiyle elektrik yükü taşınır. Saf su Suda çözünmüş Oksijen gazı Çözeltideki moleküllerin

Detaylı

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU T. GÜNGÖREN 1, H. MADENOĞLU 1, M. SERT 1, İ.H. METECAN 2, S. ERDEM 1, L. BALLİCE 1, M. YÜKSEL 1, M. SAĞLAM 1 1 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

LOGO. Doç. Dr. Esin SUZER. Prof. Dr. Aynur KONTAŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü

LOGO. Doç. Dr. Esin SUZER. Prof. Dr. Aynur KONTAŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü LOGO Doç. Dr. Esin SUZER Prof. Dr. Aynur KONTAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Kimyası Bölümü Deniz Kirliliği İnsan kaynaklı ya da doğal etkiler sonucu ortaya çıkan,

Detaylı

Vitamin-mineral tabletlerde manganın katı örnekleyici GFAAS ile doğrudan analizi

Vitamin-mineral tabletlerde manganın katı örnekleyici GFAAS ile doğrudan analizi itüdergisi/c fen bilimleri Cilt:3, Sayı:1, 79-87 Kasım 25 Vitamin-mineral tabletlerde manganın katı örnekleyici GFAAS ile doğrudan analizi Nihat COŞKUN, Süleyman AKMAN * İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya

Detaylı

Mustafa SOYLAK Erciyes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Kayseri

Mustafa SOYLAK Erciyes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Kayseri OFF-LİNE ve ON-LİNE NE KATI FAZ ÖZÜTLEME ZENGİNLE NLEŞTİRME YÖNTEMLERY NTEMLERİ Mustafa SOYLAK Erciyes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, B, 38039 Kayseri Sulu çözeltideki metal iyonlarının

Detaylı

İKİLİ KARIŞIMLARDAN TEK VE ÇİFT DEĞERLİKLİ İYONLARIN ELEKTRODİYALİZ YÖNTEMİ İLE AYRILMALARI

İKİLİ KARIŞIMLARDAN TEK VE ÇİFT DEĞERLİKLİ İYONLARIN ELEKTRODİYALİZ YÖNTEMİ İLE AYRILMALARI İKİLİ KARIŞIMLARDAN TEK VE ÇİFT DEĞERLİKLİ İYONLARIN ELEKTRODİYALİZ YÖNTEMİ İLE AYRILMALARI H.KAHVECİ *, Ö.İPEK *, N.KABAY *, M.YÜKSEL *, M.AKÇAY * *Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Menderes Mah. Aydın Blv. No:43 09010 AYDIN / TÜRKİYE Tel : 0 256 211 24 04 Faks : 0 256 211 22 04 E-Posta : megagidalab@gmail.com

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

ANALİZ LİSTESİ. 150*150*150 ebatlarında 7 veya 28 Günlük Kürü Tamamlanmış Küp Beton Numune

ANALİZ LİSTESİ. 150*150*150 ebatlarında 7 veya 28 Günlük Kürü Tamamlanmış Küp Beton Numune Sayfa 1 / 10 Laboratuvar Birimi : İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı 1 Beton Basınç Dayanımı Beton Pres Test Cihazı 150*150*150 ebatlarında 7 veya 28 Günlük Kürü Tamamlanmış Küp Beton Numune TS EN 12390-3

Detaylı

The Removal of Cd from Aqueous Solution Using Sorbents Almont Shell Immobilized On Amberlite XAD-4

The Removal of Cd from Aqueous Solution Using Sorbents Almont Shell Immobilized On Amberlite XAD-4 ISEM2016, 3 rd International Symposium on Environment and Morality, 4-6 November 2016, Alanya Turkey The Removal of Cd from Aqueous Solution Using Sorbents Almont Shell Immobilized On Amberlite XAD-4 *1

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İstanbul Yolu, Gersan Sanayi Sitesi 2306.Sokak No :26 Ergazi/Yenimahalle 06370 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 255 24 64 Faks : 0 312 255

Detaylı

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr.. Hüseyin ÇELİKKAN 1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI Analitik kimya, bilimin her alanında faydalanılan, maddenin özellikleri hakkında bilgi veren yöntemlerin

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KIMYA ANABILIM DALI

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KIMYA ANABILIM DALI T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KIMYA ANABILIM DALI İYONİK SIVI TEMELLİ DİSPERSİF SIVI-SIVI MİKROEKSTRAKSİYON YÖNTEMİ İLE BAKIR, KURŞUN, ALTIN, PALLADYUM DERİŞTİRİLMESİ YÜKSEK LİSANS

Detaylı

DEĞERLİ METAL İYONLARININ ÖNDERİŞTİRİLMESİ VE ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ İLE TAYİNLERİ

DEĞERLİ METAL İYONLARININ ÖNDERİŞTİRİLMESİ VE ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ İLE TAYİNLERİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DEĞERLİ METAL İYONLARININ ÖNDERİŞTİRİLMESİ VE ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ İLE TAYİNLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Tuba ARSLAN Anabilim Dalı : Kimya Anabilim

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarının Adres :Huzur Mah. 1139. Sok. Çınar Apt. NO:6/1-2 Öveçler 06460 ANKARA / TÜRKİYE Tel Faks : : E-Posta: Website : 0312 472 3839 472 77 97 0312

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; SU, ATIK SU 1,2 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin Ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/9 ph Elektrometrik Metot SM 4500 H + B İletkenlik Elektriksel İletkenlik Metodu TS 9748 EN 27888 Bulanıklık Nephelometrik Metot

Detaylı

KROMATOGRAFİ. Bir parça kağıt şeridin aşağı hizasından 1 cm kadar yukarısına bir damla siyah mürekkep damlatınız.

KROMATOGRAFİ. Bir parça kağıt şeridin aşağı hizasından 1 cm kadar yukarısına bir damla siyah mürekkep damlatınız. KROMATOGRAFİ Kromatografi, bir karışımda bulunan maddelerin, biri sabit diğeri hareketli faz olmak üzere birbirleriyle karışmayan iki fazlı bir sistemde ayrılması ve saflaştırılması yöntemidir. KROMATOGRAFİ

Detaylı

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR AMAÇ Çorlu katı atık depolama sahası sızıntı sularının ön arıtma alternatifi olarak koagülasyon-flokülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi Arıtma alternatifleri

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi N, P, K ve Mg un 1:5 ekstraksiyon çözeltisindeki standard değerleri Çok az Az Yeterli Fazla Çok fazla Oldukça fazla N (meq/l)

Detaylı

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ TOA17 ( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ B. Başlıoğlu, A. Şenol İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34320, Avcılar

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR 1) Kullanılmış lastikler 2) I ve II nci kategori atık yağlar 3) Boya çamurları 4) Solventler 5) Plastik atıklar 6) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

Yeni Nesil Optik ve Elektronik Malzemeler: Tasarım Sentez ve Uygulamalar

Yeni Nesil Optik ve Elektronik Malzemeler: Tasarım Sentez ve Uygulamalar Yeni esil Optik ve Elektronik Malzemeler: Tasarım Sentez ve Uygulamalar Dr FATİH ALGI falgi@comu.edu.tr Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organik Malzeme Laboratuvarı (LOM) 25.01-02.02.2014 1 Sensör

Detaylı

SAÜ. Fen Bil. Der. 18. Cilt, 1. Sayı, s. 71-79, 2014 SAU J. Sci. Vol 18, No 1, p. 71-79, 2014

SAÜ. Fen Bil. Der. 18. Cilt, 1. Sayı, s. 71-79, 2014 SAU J. Sci. Vol 18, No 1, p. 71-79, 2014 SAÜ. Fen Bil. Der. 18. Cilt, 1. Sayı, s. 71-79, 2014 SAU J. Sci. Vol 18, No 1, p. 71-79, 2014 Çeşitli ligandları kullanarak Fe 3+, Al 3+ ve Cu 2+ nin bir arada edilen verilerin en küçük kareler kalibrasyon

Detaylı

Pikolinik Asidin TriOktilAmin (TOA) ile Reaktif Ekstraksiyonu

Pikolinik Asidin TriOktilAmin (TOA) ile Reaktif Ekstraksiyonu Pikolinik Asidin TriOktilAmin (TOA) ile Reaktif Ekstraksiyonu Amaç Fatih Tuyun 1, Hasan Uslu 1*, Selahattin Gökmen 1, Yavuz Yorulmaz 1 1 Beykent Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi)

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC yöntemi bir sıvıda çözünmüş bileşenlerin, bir kolon içerisinde bulunan genellikle katı bir destek üzerindeki sabit faz ile değişik etkileşimlere girmesi,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. HALĠL ĠBRAHĠM ULUSOY

Yrd. Doç. Dr. HALĠL ĠBRAHĠM ULUSOY Yrd. Doç. Dr. HALĠL ĠBRAHĠM ULUSOY YazıĢma Adresi : Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Analitik Kimya ABD. SİVAS 58104 Sivas/Türkiye Telefon : 0 346 219 10 10-3905 e-posta : hiulusoy@cumhuriyet.edu.tr

Detaylı

IĞDIR ÜNĠVERSĠTESĠ. ARAġTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ ANALĠZ FĠYAT LĠSTESĠ AAS ANALĠZ ÜCRETLERĠ

IĞDIR ÜNĠVERSĠTESĠ. ARAġTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ ANALĠZ FĠYAT LĠSTESĠ AAS ANALĠZ ÜCRETLERĠ IĞDIR ÜNĠVERSĠTESĠ ARAġTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ ANALĠZ FĠYAT LĠSTESĠ AAS ANALĠZ ÜCRETLERĠ Diğer Kamu Kurumları Bakır Analizi 80 TL 32 TL 52 TL 48 TL 78 TL Altın Analizi 80 TL 32

Detaylı

Ölçüm/Analiz Kapsamı Parametre Metot Metodun Adı

Ölçüm/Analiz Kapsamı Parametre Metot Metodun Adı Çevre Mevzuatı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (devamı var) Her tür kapsam Gürültü Gürültü Kömür Çevre Mevzuatında

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : İBB Geri Kazanım ve Kompost Tesisi Işıklar Köyü Mevkii Ege sok. No: 5 Kemerburgaz EYÜP 34075 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 02122065017 Faks

Detaylı

KIRKLARELİ İL MERKEZİNDE YETİŞEN BAZI BİTKİ TÜRLERİNİN ESER ELEMENT ANALİZLERİ

KIRKLARELİ İL MERKEZİNDE YETİŞEN BAZI BİTKİ TÜRLERİNİN ESER ELEMENT ANALİZLERİ Electronic Journal of Vocational Colleges-May/Mayıs 213 KIRKLARELİ İL MERKEZİNDE YETİŞEN BAZI BİTKİ TÜRLERİNİN ESER ELEMENT ANALİZLERİ CEMİLE OZCAN 1 ÖZET Bu çalışma Kırklareli ilinde yetişen hasır otu

Detaylı

T.C. ÇED, ĠZĠN VE DENETĠM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALĠZLERĠ YETERLĠK BELGESĠ EK LĠSTE-1

T.C. ÇED, ĠZĠN VE DENETĠM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALĠZLERĠ YETERLĠK BELGESĠ EK LĠSTE-1 EK LĠSTE-1 Su, Atık Su 1,2,3 ph Elektrometrik Metot SM 4500 H + B. İletkenlik (EC) Laboratuvar Metodu SM 2510 B Renk Gözle Mukayese Metodu SM 2120 B Toplam Katı Madde Gravimetrik Metot (103-105 C) SM.

Detaylı

ÇEVRESEL ÖRNEKLERDE PESTİSİT ANALİZİ; SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİ

ÇEVRESEL ÖRNEKLERDE PESTİSİT ANALİZİ; SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİ 6. Ulusal Hava Kirliliği ve Kontrolü Sempozyumu-215 ÇEVRESEL ÖRNEKLERDE PESTİSİT ANALİZİ; SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİ K M SIFATULLAH (*), Semra G. TUNCEL Orta Doğu Teknik Universitesi, Kimya Bölümü, 6531, Ankara,

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜGÜ. Yönetim Kurulu Kararı. OTURUM SAYıSı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜGÜ. Yönetim Kurulu Kararı. OTURUM SAYıSı ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜGÜ Müdürlüğü Yönetim Kurulu Kararı OTURUM TARİHİ 25.03.2015 OTURUM SAYıSı KARAR SAYıSı 02 2015/02-01 Yönetim Kurulu, Müdür Doç. Dr. Cumhur Kllcll.Mlô başkanlığında gündemmaddelerini

Detaylı

BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ

BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ BÖLÜM 6 GRAVİMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ Kütle ölçülerek yapılan analizler gravimetrik analizler olarak bilinir. Çöktürme gravimetrisi Çözeltide analizi yapılacak madde bir reaktif ile çöktürülüp elde edilen

Detaylı

HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ ORGANİK MADDE VE İYONLARIN GİDERİMİ DANIŞMANLAR

HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ ORGANİK MADDE VE İYONLARIN GİDERİMİ DANIŞMANLAR GRUP KİL TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik,kimya öğretmenliği, kimya mühendisliği Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 HAM KİL VE KALSİNE KİL KULLANILARAK ATIK SULARDAKİ

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

Ağır metale maruz kalan çalışanların idrarlarındaki krom değerlerinin ICP-MS ile belirlenmesi ve analitik değerlendirmesi

Ağır metale maruz kalan çalışanların idrarlarındaki krom değerlerinin ICP-MS ile belirlenmesi ve analitik değerlendirmesi BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 17(1) 16-21 (2015) Ağır metale maruz kalan çalışanların idrarlarındaki krom değerlerinin ICP-MS ile belirlenmesi ve analitik değerlendirmesi Özet Bayram POYRAZ * Düzce Üniversitesi,

Detaylı

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları 1. Çözelti Hazırlama ve ph S.1.1. Bir atıksu arıtma tesisinde ph ayarlamak için çözeltinin her bir litresine 1 ml 0.05N lik H 2 SO ilavesi yapılması gerekmektedir.

Detaylı

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA TÜBİTAK -BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği- Biyomühendislik Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-3 (ÇALIŞTAY 2012) PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Osmangazi Mah. Gazi Cad. No:21 ESENYURT 34522 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0212 689 02 20 Faks : 0212 689 02 29 E-Posta : labinfo@bicakcilar.com

Detaylı

Çözünürlük kuralları

Çözünürlük kuralları Çözünürlük kuralları Bütün amonyum, bileşikleri suda çok çözünürler. Alkali metal (Grup IA) bileşikleri suda çok çözünürler. Klorür (Cl ), bromür (Br ) ve iyodür (I ) bileşikleri suda çok çözünürler, ancak

Detaylı

1. KİMYASAL ANALİZLER

1. KİMYASAL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER HPLC VE LC-MS/MS CİHAZLARI İLE YAPILAN ANALİZLER SORBAT TAYİNİ BENZOAT TAYİNİ KAFEİN TAYİNİ HMF TAYİNİ SUDAN TÜREVLERİ TAYİNİ VANİLİN TAYİNİ GLUKOZ, FRUKTOZ VE SUKROZ TAYİNİ SAPONİN

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

ŞEHİR ATMOSFERİNDE ESER METALLERİN KURU ÇÖKELMESİ

ŞEHİR ATMOSFERİNDE ESER METALLERİN KURU ÇÖKELMESİ 269 ŞEHİR ATMOSFERİNDE ESER METALLERİN KURU ÇÖKELMESİ Gülay ÖNAL, Semra G. TUNCEL ( ) ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Ankara ÖZET Ankara şehir atmosferindeki eser element çökelmesi, alıcı ortam

Detaylı