İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 MOTOR, GENEL OLARAK MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ.5 İŞ YERİNİN TARİHÇESİ AMAÇLARI 6

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 MOTOR, GENEL OLARAK MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ.5 İŞ YERİNİN TARİHÇESİ AMAÇLARI 6"

Transkript

1

2 İÇİNDEKİLER ÖZ 2 GİRİŞ...3 MOTOR, GENEL OLARAK MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ.4 MOTOR, GENEL OLARAK MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ.5 İŞ YERİNİN TARİHÇESİ AMAÇLARI 6 İŞ YERİNİN ÜRETİM PLANLARI, YÖNTEMLERİ VE UNVANA GÖRE GÖREVLER.7 İŞ YERİNİN ÜRETİM PLANLARI, YÖNTEMLERİ VE UNVANA GÖRE GÖREVLER.8 PİSTON BİYEL KOLU, KRANK MİLİ MEKANİZMASI..9 MOTOR ÖN DÜZEN ZAMAN AYARLAYICI DİŞLİ GRUBU..10 TORNA TEZGAHI VE TORNA TEZGAHINDA PARÇA ÜZERİNE ÇEKİLMİŞ İKİ AĞIZLI VİDA.11 TORNA TEZGAHINDA PARÇA ÜZERİNE ÇEKİLMİŞ İKİ AĞIZLI VİDANIN İŞLEM BASAMAKLARI.12 FREZE TEZGAHI VE FREZE TEZGAHINDA HELİS KANAL (Kare Vida) AÇMA 13 FREZE TEZGAHINDA HELİS KANAL (Kare Vida) AÇMA İŞLEM BASAMAKLARI...14 MATKAP TEZGAHI VE MATKAP UCU BİLEME, AÇILARI...15 MATKAP TEZGAHI VE MATKAP UCU BİLEME, AÇILARI...16 SONUÇ VE ÖNERİLER.17 KAYNAKÇA.18

3 ÖN LİSANS STAJ ÖZÜ Stajın ilk gününden itibaren yapmış olduğum çalışmalarda, Motorların çalışma sistemleri, motorların nelerden oluştukları, branşman elemanları, çalışma prensipleri, performans durumları, Torna, Vargel, Matkap, Freze Tezgahları, Kompresör, Boru bükme Makinesi, Spiral (Taşlama) vb. kurumda, atölyede gelişmemi sağlayacak, branşımda ilerlememe ve bilgi sahibi olmama yardımcı olacak her türlü alet edevat, makine, teçhizat, makine ekipmanları vs. konular hakkında bilgi sahibi olmaya çalıştım. Bu araştırmalar, çalışmalar ışığında genel anlamda makineciliğin kapsamını, potansiyelini göz önünde bulundurarak gerek bizlerin ve gerekse devletin desteği doğrultusunda yapılacak olan çalışmaların azmin ve gayretin bu teknoloji gerisinde kalmayıp, ortaya çıkarılacak her türlü hizmet ile pekişeceği, bütünlük saylayacağı kaçınılmazdır. Bu konuda, Siirt Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve hiçbir desteğini esirgemeyen idareci arkadaşlara, kurum personellerine, özellikle bana her ortamda yardımcı olmaya çalışan atölye Şefi Serhat BOZKURT bey e teşekkür ediyorum. Bu nedenle öğrenmeye çalıştığım bilgileri sizinle paylaşmaya çalışacağım. Tarih:../ Tarih:../ Adı Soyadı:.. Verilen Süre:.. Kullanılan Süre:... Görevi:..

4 GİRİŞ Günümüz Türkiyesi nde gelişen teknolojik koşullarda daha kaliteli imalat yapabilmek, birim maliyeti alt seviyelere çekebilmek ancak kullanılan makine ve avadanlıkların imalat koşullarına uygun, makine yapımında uygulamalı bilgiler kazanmak amacını taşır. Bir işyerinin organizasyonu hiç şüphesiz, o işyerinin üretiminin verimliliğine doğrudan etkisi olan, önemli bir faktördür. Bu nedenle başarılı olan bütün işyerleri mükemmel bir organizasyona sahiptir. Bu nedenle Siirt Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü nde yapmış olduğum staj çalışmamın içeriğinde bir disposyon oluşturarak, stajı görmüş olduğum kurumun Organizasyon yapısı, Tarihçesi, Amaçları, Departmanları, Teşkilat yapısı (şematik olarak) görev dağılımı, Makine, Motor vs. konular incelenerek genel yapısıyla ele alınmıştır. Tarih:../ Tarih:../ Adı Soyadı:.. Verilen Süre:.. Kullanılan Süre:... Görevi:..

5 Motor, Genel olarak motorların çalışma prensibi. MOTOR Motorlar, ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren sistemlerdir. İki ana parçadan oluşurlar. 1) Blok (Ana Gövde): Blok içerisinde Krank mili, Pistonlar, Biyel kolları, titreşim damperleri, Volan dişli grubu yataklanmıştır. 2) Üst Kapak (Üst Blok): Emme ve egzoz supapları, bazı motorlarda eksantrik mili üst kapak içine yerleştirilmiştir. Ayrıca yardımcı elemanlar olarak, yakıt pompası, emme monifoldu, gelişen teknoloji ile beraber Turbo şarj (Ceharcer), Kulink (Coolink) sistemler yani soğutma sistemleri, hava, yakıt, yağ filitrasyon, şarj dinamosu, marj dinamosu ve radyatörden oluşmuştur. GENEL OLARAK MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ Yakıt deposundan çekilen yakıt önce yakıt filtresinden geçip, yakıt transfer pompasına gelir, yakıt transfer pompası akışkanı enjektörler vasıtasıyla, pistonların yanma odaları diye tabir edilen yere gönderir, aynı zamanda emme monifoldu vasıtasıyla filtre edilen hava emme monifoldu supapları yardımıyla yakıtla karışır, Hava yakıt karışımı Benzinli motorlarda 1/8, Dizel motorlarda 1/16 dır, yanma odasında hazırlanan karışımı dört zamanlı motorlarda pistonun sıkıştırma zamanıyla yakıt hava karışımı sıkıştırılır. Arkasından ateşleme ile birlikte oluşan basınç, pistonu aşağı doğru iter ve Cm² sine Kg arası yükle piston aşağı doğru itilerek, krank mili dönmeye başlar. Tarih: 21../ 06 / Tarih: 23../ 06 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 6 Saat... Kullanılan Süre: 6 Saat... Görevi:..

6 Motor, Genel olarak motorların çalışma prensibi. Bu durumda ısı enerjisi mekanik enerjiye dönüşmüş oldu, aynı zamanda dördüncü zaman egzoz zamanı devreye girip, atık gazlar, egzoz supabı ve egzoz monifoldu yardımı ile dışarı atılır. Böylece ısı enerjisinden hareket elde edilmiş olup, motor devri tamamlanmış olur. Özetle; Motorların çalışma prensibi dört zamanlı bir sistematiğe oturtulmuş olup, bu zamanlar sırasıyla: 1) Emme 2) Sıkıştırma 3) Kompresyon (Ateşleme) 4) Egzoz Olarak tanımlanabilir. Tarih: 23../ 06 / Tarih: 28../ 06 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 6 Saat... Kullanılan Süre: 6 Saat... Görevi:..

7 İş yerinin tarihçesi amaçları. İŞ YERİNİNİN TARİHÇESİ AMAÇLARI Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü 1985 yılında kurulmuştur. Kurtalan yolu üzerinde olup, şehir merkezinden 3 Km uzaklıktadır. Bu nedenle sabah, öğle ve akşam servisleri mevcuttur. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü nde 458 işçi 40 memur olmak üzere toplam 498 personel bulunmaktadır. İdareci kadrosu; Köy Hizmetleri İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürlerinden oluşmakta olup, Şube Müdürlükleri: 1) Etüt Proje Şube Müdürlüğü 2) Yol Şube Müdürlüğü 3) Sulama ve Toprak İşleri Şube Müdürlüğü 4) İçme Suları Şube Müdürlüğü 5) İnşaat ve İskan Şube Müdürlüğü 6) İdari ve Mali İşler Şube Müdürlüğü 7) Makine ve İkmal Şube Müdürlüğü Departmanlarından oluşmaktadır. İşyerinin başlıca kuruluş amacı, köylere yol, su, köprü, sulama kanalı vb. hizmetleri götürmektir. Tarih: 29../ 06 / Tarih: 30../ 06 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 5 Saat... Kullanılan Süre: 3 Saat... Görevi:..

8 İşyerinin üretim planları, yöntemleri ve unvana göre görevler. İŞ YERİNİNİN ÜRETİM PLANLARI, YÖNTEMLERİ VE UNVANA GÖRE GÖREVLER Köy Hizmetleri İl Müdürü: İl Müdürü hizmetlerin düzenli olarak yürütülmesini sağlamaya çalışır. Bunun için gerekli emirlerin ilgili Şube Müdürlüklerine verilmesi gibi görevleri üstlenir. İl Müdür Yardımcısı: İl Müdürünün görevlerine yardım etmesinin yanı sıra, İl Müdürünün olmadığı zamanlarda Müdür Vekaleti görev ve sorumluluğunu üstlenir. Etüt Proje Şube Müdürlüğü: Köylere yapılacak olan çeşitli hizmetlere dair projelerin yapılmasını üstlenir. Yol, Köprü, Sulama kanalı, projelerini yapar, Projeyi yapabilmek için ilgili yerin haritasının çizilmesi vb. işleri yapmakla mükelleftir. Köy Yolları Şube Müdürlüğü: Köy Yolları Şube Müdürlüğü şubesi icraatçı bir şube olup, görevi projeye göre yapılacak hizmette görev alacak işçi, usta ve şef gibi çeşitli unvanlarda personelin görevlerinin belirlenip, buna yönelik çalışmaların sağlanmasıdır. Bu şube Etüt Proje Şube Müdürlüğüyle beraber çalışır. Sulama Şube Müdürlüğü: Köylere gölet, Sulama Kanalı vb. görevleri icra eder. İdari ve Mali İşler Şube Müdürlüğü: İşçilerin, Memurların terfilerini özlük haklarını vb. işlerini yönetip düzenleyen şubedir. İnşaat İskan Şube Müdürlüğü: İki ana başlık altında vazifelerini yapar. 1) Özel iskan fonu 2) Tesis yapım onarım Tarih: 01../ 07 / Tarih: 06../ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 6 Saat. Kullanılan Süre: 4 Saat... Görevi:..

9 İşyerinin üretim planları, yöntemleri ve unvana göre görevler. *Özel İskan Fonu: Özel hizmetlere dairdir. mesela göçebe hayatından, yerleşik hayata geçmek isteyen göçerler, göçer olduklarını resmi olarak ispat ederler. Bu durumda yapılacak konutlar için arsa temini göçerlere ait olmak koşuluyla konutları yapılır. Konutlar bittikten sonra, göçerler borçlandırılır göçerler ilk beş sene ödeme yapmazlar, borçlarını belirlenen taksitlerle 25 senede öderler. Ayrıca köylere cami, ahır, kanalizasyon, atık su tesisleri vb. hizmetlerde yapılmaktadır. **Tesis Yapım Onarım: İl Müdürlüklerine lojman, atelye, ısıtma tesisi yapımı ve onarımı vb. hizmetlerde bulunulur. İçme Suları Şube Müdürlüğü: Köylere yapılacak içme sularının yapılmış projeye göre yatırımının sağlanması, iş ve sorumluluğunu üstlenir. Makine ve İkmal Şube Müdürlüğü: Bu bölüm bir destek şubesidir. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünde kullanılan araçların bakım-onarımının yapılması, arızaların giderilmesi işini üstlenir. Tarih: 01../ 07 / Tarih: 06../ 07./.2004 Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 6 Saat.. Kullanılan Süre: 4 Saat.... Görevi:..

10 Piston, biyel kolu, krank mili mekanizması. Piston, Biyel Kolu, Krank Mili Mekanizması Segman Segmanlar Biyel Perno Piston Biyel Kolu Biyel Yatak Biyel Kep, Somunlu Vida Yukarıdaki kesit resimde; Pistonun, Biyel kol mekanizması ve krank miline montajlı hali görülmektedir. Sistem pistonların biyel kol ile krank miline yataklanmasının şeklini ifade eder. Yakıt hava karışımı; yanma odasında, 4 zamanlı motorların ikinci zamanı (sıkıştırma) ve üçüncü zamanı (yanma) sonrasında oluşan kompresyon ile ısı enerjisi ki bu enerji pistonun üst yüzeyinin Cm² sine yaklaşık Kg lık bir basınç yaparak pistonu aşağı doğru iter. Biyel kol ile kranka yataklanmış olması sebebi ile krank mili dönmeye başlar ve motor çalışır. Yani ısı enerjisi, piston ve biyel kolu yardımıyla dairesel (mekanik) enerjiye çevrilmiş olur. Tarih: 07../ 07 / Tarih: 09../ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 8 Saat Kullanılan Süre: 7 Saat.... Görevi:..

11 Motor ön düzen zaman ayarlayıcı dişli grubu. Motor Ön Düzen Zaman Ayarlayıcı Dişli Grubu Motor Pompa Avare Dişlisi Motor Pompa Pinyonu Eksantrik Mil Dişlisi Krank Mili Yağ Pompası Dişlisi Yağ Pompası Pinyonu Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, Motor Ön Düzen Zaman Ayarlayıcı Dişli Grubu mekanizmasında, dişli grubu 4 zamanlı olup, ilk hareket Krank mili dişlisinden alınarak hareketi ön düzen dişli grubunda bulunan Eksantrik mili dişlisine iletir. Krank mili 1 tur yani 360 dönerken, Eksantrik mili dişlisi 2 tur 720 döner. Bu kriter Eksantrik mili dişlisinin, Krank mili dişlisinden 1 tur fazla döndüğünü ifade eder. Eksantrik dişlisi: Mazot pompası, Kompresör ve supaplara hareketi iletir. Eksantrik mili dişli ile beraber Mazot Pompa Avare Dişlisi (Büyük Dişli), Mazot Pompa Pinyonu Dişlisi beraber çalışır. Krank Dişlisi ile beraber, Yağ Pompası Dişlisi ve Yağ Pompası Pinyon Dişlisi beraber çalışarak işlev görürler. Tarih: 12../ 07 / Tarih: 15./ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 8 Saat.. Kullanılan Süre: 7 Saat... Görevi:..

12 Torna Tezgahı ve Torna tezgahında parça üzerine çekilmiş iki ağızlı vida. TORNA TEZGAHI Dökme demir veya çelik dökümden yapılan sağlam ve esnemez yapı malzemesine sahip olan Torna tezgahı, Ağaç veya metal malzemeye yuvarlak bir biçim vermek için kullanılan, çarklı tezgahtır. Aşağıdaki şekilde verilen parçaya Torna tezgahında iki ağızlı vida çekilmiş olup, İşlem basamakları sıralanmıştır: İşlem Basamakları: 1) Kalemin hazırlanması: a) Seri çelik kalemi uç açısı 60º olacak şekilde taşta bilenir. b) Vida özelliğine göre bilenmiş kalem, mastar yardımıyla, iş parçasına dik olacak şekilde punta yüksekliğinde ve sağlam olarak bağlanır. Tarih: 16../ 07 / Tarih: 20../ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 8 Saat.. Kullanılan Süre: 8 Saat.... Görevi:..

13 Torna tezgahında parça üzerine çekilmiş iki ağızlı vidanın işlem basamakları. 2) İş parçasının hazırlanması: a) İş parçası ayna ile punta arasına sağlam olarak bağlanır. b) Vida açılacak yüzey, ölçüsünden ~0,2 mm küçük olarak tornalanır ve vida işlemi bitinceye kadar sökülmez. 3) Torna Tezgahının hazırlanması: a) Açılan vidanın adımı tablodan öğrenilir. b) Tezgahın kolları vida adımına göre (5) istenen konuma getirilir. c) Tezgah uygun devire ayarlanır, tezgahı çalıştırarak ana milin dönüp dönmediği ve mil dönüş yönünün doğruluğu kontrol edilir. 4) Vidanın Açılması: a) Tezgah çalıştırılarak, üçgen vida kalemi iş parçasına sıfırlanır. b) Kalem başa alınarak, bir miktar talaş verilir ve makas kolu kavratılır. c) Kalem, vida açılacak yerin sonuna geldiğinde, siperden geri çekip çalıştırma kolu yukarı kaldırılarak, ana milin dönüş yönü değiştirilir. d) Vida adımının doğruluk kontrolü diş tarağı ile yapılır. e) Vida tarağının dişleri oturana kadar aynı işlemler yapılır. f) İkinci ağız için kalemi siperden, adım/ağız sayısı kadar (2,5 mm) ilerletilir. g) İkin ağız için de aynı talaş derinliği verilir. h) Makas kolu kavramadan çıkartılır ve üçgen eğe ile çapakları düzeltilir. Gerekli kontroller yapılarak işlem bitirilmiş olur. Tarih: 20../ 07 / Tarih: 21../ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 3 Saat.. Kullanılan Süre: 2 Saat... Görevi:..

14 Freze Tezgahı ve Freze tezgahında helis kanal (kare vida) açma. FREZE TEZGAHI VE APARATLARI Freze tezgahı bir parçanın üzerine değişik biçimlerde, ölçülerde diş açmaya, parçayı değişik şekillerde işlemeye, delik ağzı genişletme gibi işlerde kullanılabilen tezgahtır. Başlıca kısım ve parçaları: 1) Gövde 2) Tabla 3) Araba 4) Konsol Tezgahın yardımcı parçaları ise: 1) Başlıklar 2) Dik Başlık 3) Üniversal Başlık 4) Eksantrik Başlık 5) Yatay Başlık 6) Yataklar 7) Malafalar 8) Divizör 9) Döner Tabla dan oluşur. Aşağıda verilen helis kanal (kare vida) açma şekli görülmektedir. İşlem Basamakları: 1) Verilen değerlere göre, dişli çark donanım hesabı yapıldı. Tarih: 22../ 07 / Tarih: 26../ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 8 Saat... Kullanılan Süre: 8 Saat.... Görevi:..

15 Freze tezgahında helis kanal (kare vida) açma işlem basamakları. 2) Hesap sonucu bulunan dişli çarkları, tabla mili ile divizör kuyruk mili arasına takıldı, yardımcı dişli (vasat) kullanılarak, helis yönüne dikkat edildi. 3) Divizör sonsuz vida ile karşılık dişlisi bağlantısı kesildi. 4) İş parçası, divizör ile karşılık puntası arasına sağlam olarak bağlandı. 5) Ø5 mm parmak freze çakısı, başlığa adaptör yardımıyla sağlam olarak bağlanıp, kanal freze çakısı kullanılarak, eğim açısı hesaplandı. 6) Freze çakısı, iş parçasının yüzeyine sıfırlandıktan sonra boşa alınarak, talaş derinliği konsoldan verildi. 7) İlerleme tabla mili çevirme kolu yardımıyla verilerek, helisel kanal açıldı. 8) Helisel kanalı bitirdikten sonra, konsoldan aşağı indirerek çakı boşa alındı ve iş parçasının çapakları torna tezgahında eğe ile düzeltildi. Dişli çark donanım hesabı: a. c Pt = b. d Pz a= Tezgah tabla miline takılan, çeviren dişli çark b,c= Paraçol ara miline takılan dişli çarklar d= Divizör kuyruk miline takılan, çevrilen dişli çark Pz= İşin helis adımı Pt= Tezgah tabla mili adımı Tarih: 26../ 07 / Tarih: 27../ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 3 Saat.. Kullanılan Süre: 2 Saat... Görevi:..

16 Matkap tezgahı ve matkap ucu bileme, açıları. MATKAP TEZGAHI VE APARATLARI Matkap; tahta, maden, beton vb. sert maddeler üzerinde delik açmaya yarayan alettir. Aşağıda gösterilen resimde elde matkap bilemenin işlem sırası gösterilmiştir. İşlem Basamakları: 1) Koruma gözlüğü takılarak, zımpara taşı çalıştırıldı. Tarih: 28../ 07 / Tarih: 29../ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 7 Saat Kullanılan Süre: 5 Saat... Görevi:..

17 Matkap ucu bileme, açıları, işlem basamakları. 2) Matkabın kör zırh, uca yakın kısımları aşınmış veya yanmış ise, normal zırh çıkıncaya kadar matkabın ucunu taşa tutmamız gerekir. 3) Matkap, taş eksenine yaklaşık 59º eğik tutularak bileme yapılır. 4) Matkabı tutan elimizin hareketi, önemli rol oynar. Elimizi serbest olarak aşağı hareket ettirerek bu esnada matkabı döndürmeye çalışırız. Dolayısıyla elimiz aşağı inerken kendiliğinden hafif yay çizer. 5) Matkabın her iki kesici ağzı birbiri ardınca döndüre döndüre bilenir. 6) Matkabı fazla kuvvetle taşa bastırmamamız gerekir, fazla baskıdan dolayı matkabın ucu yanar. Bu nedenle matkabı sık sık soğutma suyuna batırmalıyız. 7) Matkabı bilerken mastar ile kontrol etmemiz gerekir. 8) Matkabın kesici ağızlarının eşit olmasına dikkat edilir, kesici ağızlar eşit olmazsa matkap gereğinden büyük çapta delik deler. Tarih: 29../ 07 / Tarih: 30../ 07 / Adı Soyadı:.. Verilen Süre: 3 Saat... Kullanılan Süre: 2 Saat... Görevi:..

18 SONUÇ VE ÖNERİLER Makinecilik bölümü genel olarak değerlendirildiğinde, dünyada makineciliğin değişik uygulamalarının olduğunu, günde güne teknolojiye ayak uydurması gereken, teknolojik alanda gelişme göstermeye çalışan bir yapıda olduğunu görmekteyiz. Ülkemizde bu gelişmelere imza atan ve bu başarıların kat kat artmasına yardımcı olan bazı kurumlar olduğu gibi bu kurum veya kuruluşlarda düzenlenen seminer veya konferanslarda akademik olarak bir çok aydınlatıcı bilgi verildiği, örneğin bir uçağın mekanik aksamında kullanılan flanş parçası üzerine açılacak 200 adet deliğin üçer milimetre aralıklarla, sıfır hata ile açılması gerektiği, bu deliklerden birinin diğer deliğe uzaklığı 3 mm değil de sehven 2 mm olarak açılması halinde, flanş parçasının işe yaramayacağı, dolayısıyla uçağın mekanik aksamında önemli arızaların oluşabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Bu örnekle makinecilik branşının önemi daha iyi anlaşılabilir. Bu nedenle gördüğüm staj süresi içerisinde; Devlet, makro düzeyde makinecilik alanında büyük atılımlar gösterip karşılıklı yardımlaşma, dayanışma ve sorumluluk içerisinde gelişecek, eğitimsel desteği her ortamda oluşturmaya çalışacak bir düşünce yapısı ile bu başarılara zemin oluşturmak temel hedef olmalıdır. Tarih:../ Tarih:../ Adı Soyadı:.. Verilen Süre:.. Kullanılan Süre:... Görevi:..

19 KAYNAKÇA SHIN CATERPILLER MITSUBISHI LTD. CATERPILLER D7G Tractor Powershift Powered by 3306 Engine PUBLISHED, 1999 MEB-YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ Second Edition May, 1987 TÜRK DİL KURUMU YAYINLARI ANKARA, 1988 TÜRK DİL KURUMU İMLA KILAVUZU ANKARA, 2000 Mehmet Emin ZORKUN. HİDROLİK KUMANDA SİSTEMLERİ İSTANBUL, 1979 Nuri ÖZBALKAN. MOTOR VE OTOMOBİL MEKANİĞİ İSTANBUL, 1959 Turgut ÖZKAN. DİŞLİLER (Endüstride kullanılan bilumum dişlilerin hesapları ve tersimatları) İSTANBUL, 1946 SİİRT KÖY HİZMETLERİ İL MÜDÜRLÜĞÜ, MUHTELİF DEPARTMANLARDAN ELDE EDİLEN DÖKÜMANLAR. METALSAN MAKİNE SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Vefa ÇERİK. MAKİNE VE MAKİNE ELEMANLARI İSTANBUL, 1973 Tarih:../ Tarih:../ Adı Soyadı:.. Verilen Süre:.. Kullanılan Süre:... Görevi:..

20

21

22