İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri"

Transkript

1 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri Mikroekonomik Analiz I IKT Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih, Talep, Maliyet, Üretim, Kar, Arz. Makroekonomik Analiz I IKT Büyüme ile ilgili bazı reel olguların incelenemesi, Temel Solow modeli, Genel Soow modeli, içsel büyüme modeli, Sermayenin mobilitesi. Seminer IKT Bilimin Yöntemi, Seminer Çalışması, Ön Rapor, Bitirme Tezi 1. Yarıyıl Mesleki Seçmeli Dersler Uluslararası İktisat Teorisi IKT Ülkelerin ticaret yapma nedenleri, dış ticaretin yararları, bileşimleri ve dış ticaret hadlerinin oluşumu. Geleneksel Ticaret Teorileri, Faktör Donatım Teorisi, Yeni Ticaret Teorileri, Endüstri içi Ticaret, Dış Ticaret Teorisi ve Ekonomik Kalkınma, Gümrük Birlikleri Teorisi. Parasal Analiz I IKT İnsanlık Tarihinin En İlgi Çekici Araçlarından Birisi Olan Paranın Tarihi Süreç İçerisinde Gelişimi, Para Olarak Günümüzdeki Kullanımların Tanımlanması, Para Arzı, Para Talebi, Faiz Teorileri, Ödemeler Bilançosuna Paracı Yaklaşım, Dünya Parasal Sisteminin Gelişimi Ve Avrupa Para Sistemi, Türkiye nin Bu Süreçlerdeki Yeri.

2 Ekonometrik Analiz IKT Değişkenler arası ilişkiler, korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon, çoklu regresyon, regresyon modellerinin geçerliliği ve güvenilirliği, Doğrusal regresyon modeli varsayımları ve bu varsayımlardan sapma halleri, Eviews programının tanıtımı ve kullanımı, Eviews programı yardımıyla uygulama ve analiz yapılması. Matematiksel İktisat I IKT Tercihler ve fayda. Denge analizinin önemi ve doğası. Denge analizi problemleri. Karşılaştırmalı durağanlık ve dinamik analiz. Makroekonominin seçilmiş bazı konularıyla ilgili matematiksel işlemler. Avrupa Birliği ve Türkiye IKT Avrupa Birliği'nin oluşum süreci, kurumsal yapısı, karar alma mekanizmaları, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, AB Konseyi Avrupa Komisyonu, AB Mahkemesi, AB Sayıştayı,Avrupa Merkez Bankası,Danışma Organları Entegrasyon Ekonomisi IKT Küreselleşme Bölgeselleşme ve Ekonomik Entegrasyon Teorisi, Küresel Ekonomik Entegrasyon, Bölgesel Ekonomik Entegrasyon. Avrupa İktisat Tarihi IKT İktisat tarihinin doğuşu ve çalışma alanları, kadim toplumlarının ekonomik yapıları, Roma imparatorluğu, feodal dönem, kapitalist dönemi oluşturan gelişmeler (ticaret devrimi, coğrafi keşifler, fiyat devrimi vs.), sanayi devrimi ve sonraki gelişmeler.

3 Güncel Büyüme Kuramları IKT Ekonomik büyüme teorileri, büyüme teorilerinin ampirik analizleri ve uygulamaları, kurumlar ve ticaret ve ekonomik büyüme Kalkınma Analizi IKT Temel kavramlar, uluslararası ticaret ve teknoloji transferi, insan kaynakları, yatırım ve finansman, tarım, gelir dağılımı ve kalkınma Gelir Dağılımı Politikaları IKT Gelir dağılımı kavramsal analiz, büyüme ve gelir dağılımı ilişkisi, gelir dağılımı politikasının amaçları, araçları, ekonomi politikalarının gelir dağılımına etkileri, Küreselleşme, serbest ticaret ve gelir dağılımı, Gelir Dağılımının Ölçülmesi, Gelir Dağılımı Teorileri İnovasyon ve Ulusal İnovasyon Sistemleri IKT İnovasyon sistemlerini tanımı ve önemi, Ulusal inovasyon sisteminin sınırları, Ulusal inovasyon sistemi modelleri, İngiltere ve ABD inovasyon sistemleri, Japonya ve Güney Kore inovasyon sistemleri, Türkiye inovasyon sistemleri

4 1. Yıl - Bahar 2. Yarıyıl Ders Planı Mikroekonomik Analiz II IKT Piyasalar, Oyun Teorisi ve Uygulamaları, Dışsallıklar, Kamu Malları, Asimetrik Bilgi Makroekonomik Analiz II IKT İşsizlik, etkin ücret teoremi ve sendikaların ekonomideki rolünün incelenmesi. Ekonominin kısa dönem analizi, gelir ve tüketim ilişkisi, yatırım ve varlık fiyatlarının ilişkisi, para politikası ve toplam talep, enflasyon işsizlik ve toplam arzın incelenmesi. Konjonktür dalgalanmalarının açıklanması ve stabilizasyon politikaları. Ders Adı Kod Yıl 1. Yarıyıl T+U 2. Yarıyıl T+U AKTS Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı IKT Tez çalışması, önceden belirlenmiş bir konuya yönelik olup bir akademik danışman tarafından yönetilir. Danışmanlar, öğrencilere, ilgili literatüre nasıl ulaşılacağına ve uğraşılan konunun etik kurallar gözetilerek araştırılmasına yönelik destek sağlar.

5 2. Yarıyıl Mesleki Seçmeli Dersler Uluslararası İktisat Politikası IKT Hükümetlerin dış ticarete müdahaleleri, uluslararası parasal ilişkiler, dış ticaret-kalkınma ilişkilerini daha geniş bir perspektifte sunmak, Dış Ticaret Politikaları ve Araçları, Döviz Kuru Sistemleri ve Türkiye Uygulamaları, Uluslararası Sermaye Hareketleri Para Sistemi ve Kalkınma. Parasal Analiz II IKT Para Politikasının Gelişim Süreci, Günümüz Uygulamaları, Para Politikasının Oluşum Süreci İçerisinde Geleneksel, Keynesyen, Monetarist, Yaklaşımların Analizi, Parasal Krizlerin Diğer Krizlerle Etkileşiminin Araştırılması, Çeşitli Kur Rejimlerinde Para Politikalarının Etkinliği, Türkiye de Uygulanan Para Politikalarının Etki Ve Sonuçları. Uygulamalı Ekonometri IKT Ekonomik ilişkilerin, ekonometrik modeller kapsamında incelenerek yorumlanması Bu kapsamda matematiksel ve istatistik yöntemlerin temel teorik ve kullanım özelliklerinin sunulması. Matematiksel İktisat II IKT Bireysel ve kollektif seçim; oyun teorisinin bileşenleri; çeşitli çözüm yöntemleri; oyun teorisinin ekonomik sistemlere uygulanması. Dersin alternatif bir içeriği makroekonomik konulara matematiğin yaklaşımını içerecektir.

6 Regülasyon Ekonomisi IKT Antitröst, fiyatlandırma ve kamu faydalarının düzenlenmesi, çevresel düzenlemeler ve güvenlik düzenlemeleri gibi düzenleyici politikaların fayda ve maliyetleri; halkın refahını arttırmaya yönelik çalışmalarına hükümet tarafından neden ve nasıl sınırlandırılması gerektiği ile ilgili politika argümanları. Kalkınma İktisadı: Örnek Olaylar IKT Kalkınma kuramları, büyüme kalkınma ilişkisi, kalkınma sorunları ve Azgelişmiş ülkeler, sürdürülebilir kalkınma, insani gelişme Türkiye İktisat Tarihi IKT Türk İktisat Tarihinin Temelleri, Selçuklu Ekonomisinin Esasları, Osmanlı Ekonomisinin Temelleri, Osmanlı da Mali Yapı, Tımar ve Vakıf Sistemleri, Üretim ve Ticaret, Dış Borçlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Sistemi, Cumhuriyet Dönemi İktisadi Tarihi. Dünya Ekonomisi IKT Yılından Sonra Dünya Ekonomisinin Yeniden Yapılanması, Ekonomik Dalgalanmalar ve etkileri, Dünya Ekonomisinin Gelişimi, Uluslararası Sermaye Hareketleri, Dünya Ticaretinin Gelişmesi, Dünya Ekonomisinin Gelişiminin Ülke Ekonomileri ve Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkileri. Girdi-Çıktı Analizi IKT Endüstriler arası iktisadi ilişkiler, girdi-çıktı tablolarının değerlendirilmesi, girdi çıktı analizinin iktisadi sorunlara uygulanması: Ekonomik bağımlılık, sektörler arası ileri geri bağlantılar ve stratejik sektörler, dış ticaret ve etkileri, faktör kullanımı ve Heckscher- Ohlin Modelinin testi, Yatırım, tasarruf ve tüketim fonksiyonları ve gelir dağılımı analizi.

7 Kurumsal İktisat IKT Tarihsel ve sosyo-kültürel arka planı, entellektüel kökenleri, öncüleri, gelenekleri ve temel argümanları ile kurumcu iktisadi düşüncenin genel iktisadi düşünce içerisindeki konumu belirlemeyi amaçlamaktadır. Kurumcu iktisatçıların neye karşı çıktıklarının belirginleştirilmesi için önce yerleşik iktisadi düşünce temel çizgileriyle ortaya konacak, ve ardından da radikal iktisadın temel tezleriyile karşılaştrmalı biçimde eski kurumcu, neokurumcu ve yeni kurumcu versiyonları ile kurumcu iktisadi düşüncenin bir profili ortaya çıkarılacaktır Mikroekonometri IKT Multinominal logit, sıralı logit, çoklu tercih ve bağımlı nitel tercih modelleri Parasal Analiz II IKT Para Politikasının Gelişim Süreci, Günümüz Uygulamaları, Para Politikasının Oluşum Süreci İçerisinde Geleneksel, Keynesyen, Monetarist, Yaklaşımların Analizi, Parasal Krizlerin Diğer Krizlerle Etkileşiminin Araştırılması, Çeşitli Kur Rejimlerinde Para Politikalarının Etkinliği, Türkiye de Uygulanan Para Politikalarının Etki Ve Sonuçları.

8 2. Yıl - Güz 3. Yarıyıl Ders Planı Ders Adı Kod Yıl 1. Yarıyıl T+U 2. Yarıyıl T+U AKTS Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı IKT Tez çalışması, önceden belirlenmiş bir konuya yönelik olup bir akademik danışman tarafından yönetilir. Danışmanlar, öğrencilere, ilgili literatüre nasıl ulaşılacağına ve uğraşılan konunun etik kurallar gözetilerek araştırılmasına yönelik destek sağlar. Ders Adı Kod Yıl 1. Yarıyıl T+U 2. Yarıyıl T+U AKTS Yüksek Lisans Tez Çalışması IKT Yüksek Lisans Tez Çalışması, teorik ve uygulamalı derslerin tamamlanmasından sonra gerçekleştirilen bağımsız araştırma çalışmalarına bağlı olarak ortaya konulması gereken bir özgün çalışmadır. Tez çalışması önceden belirlenmiş bir konuya yönelik olup bölümdeki bir akademisyen tarafından yönlendirilir. Gerekirse ortak tez danışmanı atanabilir. Danışmanlık, öğrencilere seçilen konunun işletme konusu olup olmadığı, bir teoriye dayandırılıp dayandırılmayacağı, konu ile ilgili yerli yabancı literatüre erişim ile ilgili bilgiler, sağlıklı ve kabul gören verilerin nereden ve nasıl elde edileceği, hipotezlerin kurulması, uygun yöntemlerin seçimi, elde edilen sonuçların yorumlanması, sonuçlardan hangi tarafların yararlanacağı, çözüm önerileri ile gelecekte yapılacak çalışmalara yön göstermesine yönelik akademik çabalardan oluşur. Tüm bu faaliyetler genel kabul görmüş akademik etik kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. Bilimsel katkı sağlaması beklenen yüksek lisans tezi jürilerin önünde öğrenci tarafından sözlü olarak savunulur ve söz konusu çalışmadan yayın yapılması beklenir.