# א ذ و ه و و ه א ن ه, -. / א! " א א $ % ت א' ) و א % رو ه 5 و א 0 ن %! + % و ي د א3. /, 4 - " و : %... א ) ر و ه 6 $ א ن %!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "# א ذ و ه و و ه א ن ه, -. / א! " א א $ % ت א' ) و א % رو + 0 0 ه 5 و א 0 ن %! + % و ي د א3. /, 4 - " و : %... א ) ر و ه 6 $ א ن %!"

Transkript

1

2 # א ذ و ه و و ن א ه ه א א א א ت و א ور و ه א ن و א د ي و : א... و ن א ه و ر כ

3 20 SORUDA DELÎLLERİYLE ORUÇ FIKHI MUKADDİME: Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, -âlemlerin Rabbi olan- Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve amellerimizin kötülüğünden O na sığınırız. O nun hidâyete erdirdiğini hiç kimse saptıramaz, saptırdığını ise hiç kimse hidâyete erdiremez. Şehâdet ederim ki, Allâh tan başka ibâdete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Ve yine şehâdet ederim ki, Muhammed sallallâhu aleyhi ve sellem O nun kulu ve rasûlüdür Bundan sonra: Oruç bizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi bize de farz kılınan ve kıyamete kadar da muhkem kalacak bir ibadettir. Her ibadet gibi oruç ibadetinin de kendisine ait özel bir fıkhı bulunmaktadır. Bu fıkhı ramazan ayına mükellef olarak ulaşan her bir kimsenin öğrenmesi farz-ı ayn dır

4 4 Abdullâh Saîd el-müderris Farz-ı ayn olan bu ilmin tahsil edilebilmesini kolaylaştırmak için başlangıç seviyesi olarak kaleme almış olduğum bu risâlede, oruç fıkhına dair temel olan 20 mes eleyi Kur ânı Kerîm den ve Sünnet-i Seniyye den delîller ile açıkladım. Amacım Müslüman kardeşlerime bir nebzede olsa hizmette bulunabilmek ve mübtedi olan ilim talebelerine mes elelerin delîllerini kısaca göstermektir. Yardım ve başarı Allâh Subhânehu ve Teâlâ dandır.

5 1. Ramazanda oruç tutmanın hükmü nedir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Ramazan ayında oruç tutmak, tüm mükellefler için farzdır. Farziyeti Kitâb, Sünnet ve icmâ ile sabit olup, onu inkâr eden kâfir olur. Orucun farz olduğunun Kitâb tan delîli Allâh u Teâlâ nın şu âyetidir: ع ل ى ل ى ك ت ب ع ك م ا ي ام ي ٱلص ع ل ي م ك ت ب ء ام ن وا ن ٱل ذ ي ي ا ي ه ا ١٨٣ ن ن ت ت ق و م ل ع ل ك ل م ق ب ٱل ذ ين ن م من من من ن (سورة البقرة: ١٨٣/٢) Ey îmân edenler, sizden öncekilere yazıldığı (farz kılındığı) gibi size de oruç yazıldı. Umulur ki sakınırsınız. (Bakara: 2/183) ٱل ذ ا ن ن ر م ض ش ر ن و ب ي س ل لن ا ه د ى ء ا ن ن ٱل ق ر ف ي ه ه أ نز ل ى ت ١٨٥ م ه ف ل ي ص ر ٱلش م نك م د ش ف م ن و ٱل ف ر ق ا ن ى ٱل ه د ن ن م (سورة البقرة

6 6 Abdullâh Saîd el-müderris (١٨٥/٢: Ramazan ayı, insanlara hidayet (yol gösterici), doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delîlleri olarak Kur an ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyleyse her kim bu aya şâhid olursa onda oruç tutsun. (Bakara: 2/185) Orucun farz olduğunun Sünnet ten delîli ise: ع ن اب ن ع م ر ر ضي الله ع ن ه ام ق ال : ق ال ر س ول الله ص لى الله ع ل ي ه و س ل م : «ب ن ي الا س لا م ع لى خ م س ش ه اد ة أ ن لا إ ل ه إ لا الله و أ ن م ح مد ا ر س ول الله و إ ق ام ال صلا ة و إ يت اء ال زك اة و ال ح ج و ص و م ر م ض ان» [رواه البخارى (٨) ومسلم (١٦) ] Đbn Ömer radıyallâhu anhumâ dan rivâyet olunduğuna una göre Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Đslâm beş şey üzerine kurulmuştur: (Bunlar) Allâh tan başka ilâh olmadığına ına ve Muhammed in onun kulu ve rasûlü olduğuna una şâhitlik etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan ayında oruç tutmaktır. [Buhari(8); Müslim (16) ] 1 Orucun farz olduğunun icmâdan delîline gelince: 1 Hadisi şerifi Buhârî (8), Müslim (16) ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir.

7 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 7 Ümmetin imâmlarından hiçbirinden orucun farz olmadığına dair herhangi bir rivâyet naklolunmamıştır. Oruç, ifâde olunduğu gibi Kitâb, Sünnet ve icmâ ile sâbit olan bir farzdır. Bu sebeble onu inkâr eden -şer î bir özrü yok ise - icmâ ile kâfir olur. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

8 8 Abdullâh Saîd el-müderris 2. Ramazan orucu ne ile farz olur? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Ramazan orucu, hilâlin görülmesiyle; hilâl görülemediğinde ise Şâban ayını otuz güne tamamlamakla farz olur. Nitekim: ع ن ا ب ن ع م ر ر ضي الله ع ن ه ام ق ال : س م ع ت ر س ول الله ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ي ق ول : «إ ذ ا ر أ ي ت م وه ف ص وم وا و إ ذ ا ر أ ي ت م وه ف ا ف ط ر وا ف ا ن غ م ع ل ي ك م ف اق د ر وا ل ه» [رواه البخارى (١٩٠٠) ومسلم (١٠٨٠) ] Đbn Ömer radıyallâhu anh dan rivâyet edildiğine ine göre, o, şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in şöyle dediğini ini işit i ittim: tim: Hilâli görünce oruç tutun. Onu görünce iftar (bayram) edin. Eğer E hava bulutlu olursa onu takdir edin. [Buhârî (1900); Müslim (1080) ] 2 Hadiste Hilâli görünce oruç tutun. Onu görünce iftar 2 Hadisi şerifi Buhârî (1900), Müslim (1080) ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir.

9 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 9 edin buyrularak Ramazan ayı orucunun hilâlin görülmesiyle başlayacağı yine hilâlin görülmesiyle biteceği açık bir şekilde ifâde olunmaktadır. Buna göre hilâli gözetlemek farzdır. Hadiste ayrıca Eğer hava bulutlu olursa onu takdir edin buyrulmuştur. Bu da Şâban ya da Ramazan hilâli hava şartları dolayısıyla görülemediğinde, Şâban ya da Ramazan ayından geçen günleri hesâb ederek onu otuza tamamlamayı ifâde emektedir. Nitekim: ع ن ا ب ن ع م ر ر ضي الله ع ن ه ام ق ال : ق ال ر س ول الله ص لى الله ع ل ي ه و س ل م : «ف ص وم وا ل ر ؤ ي ت ه و أ ف ط ر وا ل ر ؤ ي ت ه ف ا ن أ غ م ي ع ل ي ك م ف اق د ر وا ل ه ث لا ث ني» [رواه مسلم (١٠٨٠) وأبو داود (٢٣٢٠) ] Đbn Ömer radıyallâhu anh dan rivâyet edildiğine ine göre, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in şöyle buyurmuştur: Hilâli görmek g şartıyla oruç tutun; hilâli görmek şartıyla iftar (bayram) edin.. Eğer E hava bulutlu olursa o ay için otuz gün takdir edin edin. [Müslim (1080); Ebû Davud (2320) ] 3 Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır. 3 Hadisi şerifi Müslim (1080), Ebu Davud (2320) ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir.

10 10 Abdullâh Saîd el-müderris 3. Astronomik hesâb ile Ramazan ayına hükmetmek caiz midir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Allah Azze ve Celle, Ramazan ayını tespit etmede hesâba değil, rûyete/hilâli görmeğe önem vermiş ve bunu bir ölçü kılmıştır. Nitekim: ع ن ا ب ن ع م ر ر ضي الله ع ن ه ام ق ال : س م ع ت ر س ول الله ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ي ق ول : «إ ذ ا ر أ ي ت م وه ف ص وم وا و إ ذ ا ر أ ي ت م وه ف ا ف ط ر وا ف ا ن غ م ع ل ي ك م ف اق د ر وا ل ه» [رواه البخارى (١٩٠٠) ومسلم (١٠٨٠) ] Đbn Ömer radıyallâhu anh dan rivâyet edildiğine ine göre, o, şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in şöyle dediğini ini işit i ittim: tim: Hilâli görünce oruç tutun. Onu görünce iftar (bayram) edin. Eğer E hava bulutlu olursa onu takdir edin. [Buhârî (1900); Müslim (1080) ] 4 4 Hadisi şerifi Buhârî (1900), Müslim (1080) ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir.

11 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 11 Hadiste Hilâli görünce oruç tutun. Onu görünce iftar edin buyrularak Ramazan ayı orucunun hilâlin görülmesiyle başlayacağı ve biteceği açıkça ifâde olunmaktadır. Bu sebeble rûyet (hilâli gözetleme) terk edilerek hesâba itibar edilmez. Ramazana veya bayrama hükmedilemez. Astronomik hesaplamayla Ramazana ve bayrama hükmetmek tâğûtî sistemlerin ümmete bela ettiği bid âtlerden biridir. Bu noktada Müslümanların uyanık olmaları, içlerinden hilâli gözetlemekle görevli kişileri tayin etmeleri gereklidir. Zîrâ -bildiğim kadarıyla Hanbelîlerden bir rivâyet müstesna- hilâli gözetlemek ittifakla farzdır. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

12 12 Abdullâh Saîd el-müderris 4. Hilâli gören şâhitlerin sayıları ve vasıfları nelerdir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Ramazan hilâlinin görüldüğü hava, ister açık olsun ister olmasın âdil ve akıllı bir şahidin şahitliği ile sabit olur. Nitekim: ع ن ا ب ن ع م ر ر ضي الله ع ن ه ام ق ال : «ت ر اىئ ال ناس ال ه لا ل ف ا خ بر ت ر س ول الله ص لى الله ع ل ي ه و س ل م أ ين ر أ ي ت ه ف ص ام ه و أ م ر ال ناس ب ص ي ام ه» [رواه أبو داود (٢٣٤٢) وابن حبان (٣٤٤٧) ] Đbn Ömer radıyallâhu anh dan rivâyet edildiğine ine göre, o şöyle demiştir: Đnsânlar hilâli gözetliyorlardı. Ben Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem e e hilâli gördüğümü ümü haber verdim. O da oruç tuttu. Oruç tutmalarını emretti. [Ebû Dâvud (2342); İbn Hibbân

13 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 13 (3447) ] 5 Hadiste ifâde olunduğu üzere Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem bir şahidin şahitliği ile Ramazana hükmetmiştir. Buna göre, hava ister açık olsun ister olmasın adil ve akıllı bir erkeğin hilâli gördüğüne dair yaptığı şahitlik ile Ramazan ayı orucu sabit olur. Kâfirin, fâsığın ve delînin şâhitliği ise ittifakla sahih değildir. Çünkü kâfir, fâsık ve deli, dînde emin sayılan kimseler değildirler. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır. 5 Hadisi şerifi Ebû Dâvud (2342); İbn Hibbân (3447); Taberani (el- Evsat: 3877) ve başkaları olarak rivâyet etmişlerdir. İbn Hibbân ve Hâkim sahih olduğunu söylemiştir.

14 14 Abdullâh Saîd el-müderris 5. Bir bölgede görülen hilâlin diğer bölgelere etkisi olur mu? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Bir bölgede görülen hilâlin hükmü, uzak bölgeleri de bağlar. Böylelikle tüm bölgelerdeki Müslümanların, aynı günde oruca başlamaları ya da bayram etmeleri sağlanmış olur. Nitekim hadiste: ع ن ا ب ن ع م ر ر ضي الله ع ن ه ام ق ال : س م ع ت ر س ول الله ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ي ق ول : «إ ذ ا ر أ ي ت م وه ف ص وم وا و إ ذ ا ر أ ي ت م وه ف ا ف ط ر وا ف ا ن غ م ع ل ي ك م ف اق د ر وا ل ه» [رواه البخارى (١٩٠٠) ومسلم (١٠٨٠) ] Đbn Ömer radıyallâhu anh dan rivâyet edildiğine ine göre, o, şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in şöyle dediğini ini işit i ittim: tim: Hilâli görünce oruç tutun. Onu görünce iftar (bayram) edin. Eğer E hava bulutlu olursa onu takdir edin. [Buhârî

15 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 15 (1900); Müslim (1080) ] 6 Hadiste Hilâli görünce oruç tutun. Onu görünce iftar (bayram) edin buyrularak hilâli herkesin görmesi emredilmemiş, bazılarının görmesinin yeterli olacağı bildirilmiştir. 6 Hadisi şerifi Buhârî (1900), Müslim (1080) ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir.

16 16 Abdullâh Saîd el-müderris 6. Oruç tutulması istenilen süre ne zaman başlar ve ne zaman biter? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Oruç, fecr-i sadık ile başlar güneşin batmasıyla biter. Nitekim Allâh Azze ve Celle, şöyle buyurmuştur: ن ض م ن ي ض ل ك م ل ك م ٱل خ ي ط ٱلا ب ي ي ت ب ي ن و ك ل وا و ٱش ر ب وا ح ت ى ١٨٧ سورة البقرة ل ي ام ط ٱلا س و د م ن ٱل ف ج ر ر ٱل يل إ ل ى ٱل ي ث م أ ت م وا ٱلص ي ٱل خ ي (١٨٧/٢: Fecir vakti, sizce beyaz iplik (şafağın aydınlığı) siyah iplikten (gecenin karanlığından) ayırd edilinceye kadar yiyin, için. Sonra geceye kadar orucu tamamlayın. (Bakara: 2/187) Allah Azze ve Celle, âyet-i kerîmesinde Fecir vakti, sizce beyaz iplik (şafağın aydınlığı) siyah iplikten (gecenin karanlığından) ayırd edilinceye kadar buyurarak orucun

17 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 17 başlangıç vaktini (fecr-i sadığı /imsağı) açıklamıştır. Bu vakte kadar yiyin, için buyurarak da, bu vakitten sonra yemenin ve içmenin helâl olmadığını beyân etmiştir. Geceye kadar orucu tamamlayın buyruğu ile de gündüzü oruç zamanı, geceyi ise yiyip içme zamanı olarak bildirmiştir. Böylelikle her iki zaman bölümünün hükümlerini açıklamış ve her ikisi arasında farklılık olduğunu belirtmiştir. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

18 18 Abdullâh Saîd el-müderris 7. Fecr ne demektir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Fecr lügatte: Yarmak, mânâsına gelmektedir. Istılâhta ise: Tan yerinin ağarmasıdır. Sabaha doğru gökte doğu ufkunda iki tarafı karanlık uzunlamasına bir çizgi şeklinde beliren bir beyazlık olur ve az sonra kaybolur. Buna birinci fecir yahut fecr-i kâzib denir. Bu gece hükmündedir. Bunun arkasından ikinci fecir gelir ki, buna fecr-i sadık denir. Sabah namazının ve orucun vakti onunla girmiş olur. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

19 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı Orucun sahîh (geçerli) olmasının şartları nelerdir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Orucun sahîh olmasının şartları beştir. Bunlar: 1. Müslüman olmak, 2. Akıllı olmak, 3. Hayız ve nifastan gün boyu uzak olmak, 4. Farz olan oruca hergün için fecirden önce; nâfile olan oruca ise zevalden önce niyet etmek, 5. Orucu bozan şeylerden uzak durmaktır. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

20 20 Abdullâh Saîd el-müderris 9. Kadının hayız ve nifâs hallerinde oruç tutmamasının delîli nedir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Kadının hayız ve nifâs hallerinde oruç tutmamasının delîli sahih Sünnet tir. Nitekim: ع ن م ع اذ ة ق ال ت : س ا ل ت ع اي ش ة ف ق ل ت : م ا ب ال ال ح اي ض ت ق ضي ال صو م و لا ت ق ضي ال صلا ة. ف ق ال ت : أ ح ر ور ي ة أ ن ت ق ل ت : ل س ت ب ح ر ور ي ة و ل ك ني أ س ا ل. ق ال ت : «ك ان ي ص يب ن ا ذ ل ك ف ن و م ر ب ق ض اء ال صو م و لا ن و م ر ب ق ض اء ال صلا ة» Muâze Muâze den rivâyet olunduğuna una göre, o, şöyle demiştir: Ai- A şe ye: Neden hayzlı ı kadın orucu kaza ediyor da, namazı kaza etmiyor diye sordum Sen Harûri misin? 7 dedi. Harûriye değilim ama soruyorum işte i te dedim. Aişe: (Vaktiyle) Bu iş i bizim başım ımıı- za gelirdi de orucu kaza etmekle emrolunur; namazın kazası ile 7 Harûrâ: Kûfe ye iki mil uzaklıktaki bir köyün adıdır. Haricîlerin toplandıkları ilk yerdir. Bu yüzden Haricîlere bu köye nisbetle Harûrî de denilir.

21 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 21 memur olmazdık cevabını verdi. [Müslim (335); Ebû Dâvud ( ) ] 8 Hadiste ifâde olunduğu üzere hayızlı kadın oruç tutmaz ve namaz kılmaz. Ancak sonrasında kaçırdığı oruçları kaza eder. Namazları ise kaza etmez. Bu ümmetin üzerinde icmâ ettiği mes elelerden biridir. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır. 8 Hadîsi şerifi Müslim (335), Ebû Dâvud ( ), Tirmizî (130), Nesâî (2318), İbn Mâce (1670) ve başkaları sahîh olarak rivayet etmişlerdir.

22 22 Abdullâh Saîd el-müderris 10. Farz olan oruca her gün için fecirden önce niyet etmeyen kimsenin orucunun sahih sayılmamasının delîli nedir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Farz olan oruca her gün için fecirden önce niyet etmenin delîli sahîh sünnettir. Nitekim: ع ن ح ف ص ة أ م ا ل م و م ن ني ر ضي الله ع ن ه ا ق ال ت : ق ال ر س ول الله ص لى الله ع ل ي ه و س ل م : «م ن ل م ي ب يت [رواه أبو داود (٢٤٥٤) والترمذى (٧٣٠) ] ا ل صي ام ق ب ل ا ل ف ج ر ف لا ص ي ا م ل ه» Ümmü Ümmü l-müminin Hafsa a radıyallâhu anha dan rivâyet olunduğuna una göre, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Kim fecirden önce oruca niyet etmez ise orucu yoktur. [Ebu Davud (2454), Tirmizî (730) ] 9 9 Hadisi şerifi Ebu Davud (2454), Tirmizî (730), Nesâî (2331); İbn Mace (1700); Ahmed (26457) İbn Huzeyme (1933) ve başkaları rivayet etmişlerdir. İbn Huzeyme ve İbn Hibban hadisin sahih ve merfu olduğunu söyle-

23 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 23 Hadiste Kim fecirden önce oruca niyet etmez ise orucu yoktur buyrularak niyetin hergün fecirden önce yapılaması, aksi takdirde orucun sahih olmayacağı ifâde olunmuştur. Bu sebeble fecirden sonra farz olan oruca niyet etmek sahîh değildir. Niyet ettikten sonra bir şey yemenin ve cinsel ilişkide bulunmanın oruca zararı yoktur. Kişi niyet edip uyusa uyandıktan sonra niyetini yenilmesi gerekmez. Nâfile olan oruca ise zevalden -güneş tam tepeye gelip batıya meyletmeden- önce yani önce niyet etmek sahihtir. Nitekim: ع ن ع اي ش ة أ م ال م و م ن ني ر ضي الله ع ن ه ا ق ال ت : د خ ل ع لي ال نب ي ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ذ ات ي و م ف ق ال : «ه ل ع ن د ك م شي ء» ف ق ل ن ا: لا ق ال : «ف ا ين إ ذ ن ص اي م» [رواه مسلم (١١٥٤) والترمذى (٧٣٣) ] Ümmü Ümmü l-mü Mü minin Âişe e radıyallâhu anha dan rivayet olunduğuna una göre, o şöyle demiştir: Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem bir gün yanınızda yiyecek bir şey var mı? diye sordu. Bizde bir şey bulunmadığını ını söyledik. Bunun üzerine o halde ben oruçluyum buyurdu. [Müslim (1154), Tirmizî (733) ] 10 mişlerdir. Ayrıca Hâkim ve İbn Hazm da (Muhallâ: 4/287) hadisin sahih olduğunu söylemişlerdir. Darekutni (2213) ise hadisin tüm ravilerinin sikâ (güvenilir) olduğunu söylemiştir. 10 Hadisi şerifi Müslim (1154), Tirmizî (733), Nesâî (1841), İbn Mâce (1701) ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir.

24 24 Abdullâh Saîd el-müderris Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem in yemek için hanımlarına bir şeyler sorması, o günün Ramazan olmadığını; yiyecek olmadığını öğrendiğinde ise oruçlu olduğunu söylemesi ise nâfileye niyet ettiğini söze ihtiyaç bırakmaksızın ortaya koymaktadır. mı? yanınızda yiyecek bir şey var Hadisin «ه ل ع ن د ك م شي ء yanınızda yiyecek bir mı?» cümlesi Darekutni de «ه ل ع ن د ك م م ن غ د اء» olarak rivayet olunmaktadır. 11 Burada gecen «ال غ د ا ء» kelimesi öğleden önce yenen yemeğe denir. «ع ش ا ء» kelimesi ise öğleden sonra yenen yemeğe denir. Bu da nâfile olan oruçlara zevale kadar niyet edilebileceğini açık olarak göstermektedir. Ancak nâfile olan oruca fecirden sonra zevalden önce niyet edildiğinde, niyet edilen âna kadar orucu bozacak herhangi bir şeyin vuku bulmaması şarttır. 11 Hadisi şerifi Darekutni (2236) ve Beyhaki (el-kubra: 7419) ve başkaları rivâyet etmişlerdir. Darekutni hadisin sahih olduğunu söylemiştir.

25 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı Orucu bozmayı mubah kılan şeyler nelerdir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Orucu bozmayı mubah kılan özürler yedidir. Bunlar: 1. Yolculuk, 2. Hastalık, 3. Yaşlılık, 4. Hamilelik ve emziklilik, 5. Şiddetli açlık ve susuzluk, 6. İkrah, 7. Düşmanla savaştır. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

26 26 Abdullâh Saîd el-müderris 12. Orucu bozmayı mubah kılan yolculuğa dair hükümler nelerdir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Yolculuk, orucu bozmayı mubah kılan şer î özürlerdendir. Allah Subhânehu ve Teâlâ, şöyle buyurmaktadır: أ ي ام ا م ع د ود ا ت ف م ن ك ا ن ن م نك م ا م ر يض أ و ع ل ى ١٨٤ ن م ف ع د ة س ف ر م م أ ي ا أ خ ر (سورة البقرة: ١٨٤/٢) Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (kaçırdığı oruçları) tutar. (Bakara: 2/184) Ayette Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar buyrularak, yolculuğun oruç tutmamak için şer î özür olduğunu beyân etmektedir. Ancak orucu bozmayı mubah kılan yolculuğun,

27 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 27 namazların kısaltılarak kılınmasını mubah kılan bir mesafeye olması gereklidir. Ayrıca yolculuğun, şer ân yasaklanmış bir şey için olmaması, mubah bir yolculuk olması da şarttır. Bununla birlikte yolcu olan kimse bu ruhsattan yararlanmayıp oruç tutsa oruç tutması sahihtir. Azimetle amel etmesi ayrıca müstehabtır. Ancak yolcunun Ramazan da başka bir oruca niyet ederek bu orucu tutması, sahîh değildir. Yolculuğun imsak vakti girmeden başlamış olması da şart değildir. Güne oruçlu başlayan yolcunun orucunu bozması ise caizdir. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

28 28 Abdullâh Saîd el-müderris 13. Orucu bozan şeyler nelerdir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Orucu bozan şeyler altıdır. Bunlar: 1. Kasten yiyip içmek, 2. Kasten cinsel ilişkide bulunmak, 3. Kasten meninin çıkarılması, 4. Kasten kusmak, 5. Vücut boşluğundan bir şey girmesi, 6. Hayız ve nifas olmaktır. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

29 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı Unutarak yiyip içen kimsenin orucu bozulur mu? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Kasten yiyip içmek, icmâ ile orucu bozan şeylerdendir. Unutarak yiyip içmek ise orucu bozmaz. Nitekim: ع ن أ يب ه ر ي ر ة ر ضي الله ع ن ه ع ن ال نب ي ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ق ال : «إ ذ ا ن سي ف ا ك ل و شر ب ف ل ي ت م ص و م ه ف ا من ا أ ط ع م ه الله و س ق اه» [رواه البخارى (١٩٣٣) ومسلم (١١٥٥) ] Ebû Hureyre radıyallâhu anh d dan rivâyet olunduğuna una gö- g re, Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Bir kimse oruçlu iken unutarak yer ya da içerse orucunu tamamlasın. Allâh onu yedirmiş ve içirmiştir. tir. [Buhari (1933); Müslim (1155) ] 12 Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır. 12 Hadîsi şerifi Buhari (1933), Müslim (1155) ve başkaları sahih olarak rivayet etmişlerdir.

30 30 Abdullâh Saîd el-müderris 15. Unutarak cinsel ilişkiye giren kimsenin orucu bozulur mu? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Kasten cinsi ilişkide bulunmak, icmâ ile orucu bozan şeylerdendir. Unutarak cinsel ilişkide ise orucu bozmaz. Nitekim: ع ن أ يب ه ر ي ر ة ر ضي الله ع ن ه ق ال : ج اء ر ج ل إ لى ال نب ي ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ف ق ال : ه ل ك ت ي ا ر س ول الله ق ال : «و م ا أ ه ل ك ك» ق ال : و ق ع ت ع لى ام ر أ يت في ر م ض ان ق ال : «ه ل ت ج د م ا ت ع ت ق ر ق ب ة» ق ال : لا ق ال : «ف ه ل ت س ت ط يع أ ن ت ص وم ش ه ر ي ن م ت ت اب ع ني» ق ال : لا ق ال : «ف ه ل ت ج د م ا ت ط ع م س تني م س ك ين ا» ق ال : لا ق ال : ث م ج ل س ف ا يت ال نب ي ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ب ع ر ق ف يه مت ر ف ق ال : «ت ص دق ب ه ذ ا» ق ال : أ ف ق ر م نا ف ام ب ني لا ب ت ي ه ا أ ه ل ب ي ت أ ح و ج إ ل ي ه م نا ف ض ح ك ال نب ي ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ح تى ب د ت أ ن ي اب ه ث م ق ال : «اذ ه ب ف ا ط ع م ه أ ه ل ك» [رواه البخارى (٦٧٠٩) ومسلم (١١١١) ]

31 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 31 Ebû Hureyre radıyallâhu anhtan rivâyet olunduğuna una gö- g re, o şöyle demiştir: Adamın biri Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem e gelerek : Helâk : oldum ya Rasûlullâh dedi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: Seni helâk eden nedir diye sordu. Adam: Ra- mazan gününde eşimle e cimâ ettim (cinsel ilişki kurdum) dedi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: Bir köle azad edebilir misin? diye sordu. Adam: Hayır Hayır cevâbını verdi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: Đki ay hiç ara vermeden oruç tutabilir misin? diye sordu. Adam: Hayır Hayır cevâbını verdi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: Altmı Altmış,, fakiri doyuracak bir şey bula- bilecek misin? Adam: Hayır Hayır cevâbını verdi. Sonra Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem, oturdu. Biraz sonra Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem e e içi hurma dolu bir zembil getirdiler. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem adama: Bunu tasadduk et buyurduu- lar. Adam: Bizden daha fakirine mi? Medine nin nin iki taşlı lığı ı araa- sında buna bizden daha muhtaç bir aile yoktur dedi. Bunun üzerine Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem, güldü, hatta yan dişleri göründü. Sonra adama: Git ve onu ailene yedir buyurdular. [Buhari(6709); Müslim ( 1111) ] 13 Hadiste geçen Helâk oldum ifâdesi orucunu cima ile 13 Hadîsi şerifi Buhari (6709), Müslim (1111) ve başkaları sahih olarak rivayet etmişlerdir.

32 32 Abdullâh Saîd el-müderris bozan adamın bu işi kasten ve haram olduğunu bilerek yaptığını göstermektedir. Bu sebeble Ramazan ayında unutarak cinsel ilişkiye giren kimsenin orucu aynı unutarak yiyen kimsenin orucu gibi bozulmaz.

33 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı Kusmak kasıt ile gerçekleşmediğinde orucu bozar mı? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Kusmak, eğer kişinin kendi iradesiyle gerçekleşmiş ise ister az ister çok olsun orucu bozar. Kişinin kendi iradesiyle gerçekleşmediğinde ise ister az ister çok olsun orucu bozmaz. Nitekim: ع ن أ يب ه ر ي ر ة ر ضي الله ع ن ه ق ال : ق ال ر س ول الله ص لى الله ع ل ي ه و س ل م : «م ن ذ ر ع ه ال ق ي ء و ه و ص اي م ف ل ي س ع ل ي ه ق ض اء و م ن اس ت ق اء ف ل ي ق ض» [أبو داود (٢٣٨٠) والترمذى (٧٢٠) ] Ebû Hureyre radıyallâhu anh dan rivâyet olunduğuna una gö- g re, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Kim kendine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza yoktur. Kimde e iste- yerek kusarsa orucunu kaza etmesi gerekir. [Ebû Dâvud (2380);

34 34 Abdullâh Saîd el-müderris Tirmizî (720) ] 14 Hadiste, Kim kendine hâkim olamayarak kusarsa ona o ka-k za yoktur. Kimde e isteyerek kusarsa orucunu kaza etmesi gerekir buyrularak kasıtsız olarak kusmanın orucu bozmayacağı, kasten kusmanın ise orucu bozacağı ifâde olunmuştur. Buna göre, kasten getirilen az ya da çok kusmuk, orucu bozar. Kasten getirilmeyen az ya da çok olan kusmuk ise orucu bozmaz. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır. 14 Hadîsi şerifi Ebû Dâvud (2380), Tirmizî (720), İbn Mâce (1676), Ahmed (10463) ve başkaları olarak rivayet etmişlerdir. İbn Huzeyme (3518), İbn Hibban (1961) ve Hâkim (1557) hadisin sahih olduğunu söylemişleridir

35 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı Keffâreti gerektiren şeyler nelerdir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Keffâret ancak oruç tam bir cinsel ilişki ile bozulduğunda gereklidir. Nitekim: ع ن أ يب ه ر ي ر ة ر ضي الله ع ن ه ق ال : ج اء ر ج ل إ لى ال نب ي ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ف ق ال : ه ل ك ت ي ا ر س و ل الله ق ال : «و م ا أ ه ل ك ك» ق ال : و ق ع ت ع لى ام ر أ يت في ر م ض ان ق ال : «ه ل ت ج د م ا ت ع ت ق ر ق ب ة» ق ال : لا ق ال : «ف ه ل ت س ت ط يع أ ن ت ص وم ش ه ر ي ن م ت ت اب ع ني» ق ال : لا ق ال : «ف ه ل ت ج د م ا ت ط ع م س تني م س ك ين ا» ق ال : لا ق ال : ث م ج ل س ف ا يت ال نب ي ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ب ع ر ق ف يه مت ر ف ق ال : «ت ص دق ب ه ذ ا» ق ال : أ ف ق ر م نا ف ام ب ني لا ب ت ي ه ا أ ه ل ب ي ت أ ح و ج إ ل ي ه م نا ف ض ح ك ال نب ي ص لى الله ع ل ي ه و س ل م ح تى ب د ت أ ن ي اب ه ث م ق ال : «اذ ه ب ف ا ط ع م ه أ ه ل ك» [رواه البخارى (٢٦٠٠) ومسلم (١١١) ] Ebû Hureyre radıyallâhu anh dan rivâyet olunduğuna una gö- g

36 36 Abdullâh Saîd el-müderris re, Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem e e bir adam gelerek helâk ol-o dum ya Rasûlullâh dedi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem Seni helâk eden nedir diye sordu. O zât: Ramazan gününde zevcemle cima ettim dedi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: Bir köle azad edecek imkânın var mı? diye sordu. Adam: Hayır Hayır dedi. Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem: Đki ay peşpe peşe e oruç tutabilir misin diye sordu. Adam: Hayır Hayır dedi. Rasûlullâh sal- lallâhu aleyhi ve sellem: Altmı Altmış fakiri doyuracak imkânın var mı? diye sordu. Adam: Hayır Hayır dedi ve ardından oturdu. Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem e e bir sepet hurma getirildi. Nebî sal- lallâhu aleyhi ve sellem bunu adama vererek: Bunu tasadduk et buyurdu. Adam: Bizden daha fakirine mi? Medine nin nin iki taşlı lığı arasında buna bizden daha muhtaç bir aile yoktur dedi. Bunun üzerine Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem azı dişleri görünecek şekilde güldü. Daha sonra: Git bunu ailene yedir buyurdu. [Buhârî (2600); Müslim (1111) ] 15 Hadiste ifade olunduğu üzere Ramazan ayında orucunu bilerek ve kasten tam bir cinsel ilişki ile bozan kimseye keffâret emredilmiştir. Buna göre, Ramazan ayı dışında oruçlu iken cinsel ilişkiden dolayı keffâret gerekmez. 15 Hadisi şerifi Buhârî (2600), Müslim (1111) ve başkaları sahîh olarak rivâyet etmişlerdir.

37 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı 37 Keffâret ancak Ramazan ayında, oruç bilerek ve kasten cinsel ilişki ile bozulduğunda gereklidir. Unutarak veya önce yemek yiyip sonra cinsel ilişkiden dolayı sadece kaza gereklidir. Orucu bozmayı mubah kılan -hastalık gibi- şer î bir özrü bulunmakla beraber, oruç cinsel ilişki ile bozulduğunda sadece kaza gereklidir. Çünkü orucu bozmak özür sâhibleri için mubahtır. Keffâret yukarıdaki hadiste ifâde olunduğu üzere sırasıyla köle azad etmek, oruç tutmak ve yemek yedirmektir. Bu sıralamada tertibe uymak farzdır. Buna göre, keffâret ödemesi gerekli olan kimse, bir köle azad eder. Köle azad etme imkânı bulamaz ise iki ay peş-peşe oruç tutar. Bundan da aciz ise altmış fakiri doyurması gerekir. Bu keffâret çeşitlerinden hiç birine gücü yetmeyen kimsenin üzerinden sorumluluk kalkar. Çünkü: א ل א א אب א Yapacak gücü olmayan bir kimseye bir şeyin vâcib kılınması muhâldir. Azad edilecek kölenin Müslüman ve ayıpsız olması şarttır. Keffâret için oruç tutmaya başlanıldıktan sonra oruca kasten ara vermek, oruca yeniden başlamayı gerektirir. Unutarak yahut şer î bir özür sebebiyle oruç bozulduğunda

38 38 Abdullâh Saîd el-müderris oruca tekrar başlamak gerekli değildir. Oruca güç yetmediği zaman altmış fakiri doyurmak gereklidir. Bunun için her gün bir fakiri ya da bir güne altmış fakiri bir müd buğday yahut yarım sa hurma veya arpa ile doyurmak gereklidir. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

39 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı Cinsel ilişkinin keffâret ödenmeden başka bir günde tekrarlanmasıyla keffârette tekerrür eder mi? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Cinsel ilişki gün içinde birden çok tekrarlandığında bir keffâret gereklidir. Ancak farklı günlerde tekrarlanması halinde her gün için ayrı keffâret gerekir. Çünkü Ramazan א כ ayında bulunan her gün kendi başına bir ibadet olup; א כ ر ر כ Hüküm, sebebinin tekrarı ile tekerrür eder. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

40 40 Abdullâh Saîd el-müderris 19. Cinsel ilişkiden sonra özrün ortaya çıkması keffâreti düşürür mü? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Oruç cinsel ilişki ile bozulduktan sonra orucu bozmayı mubah kılan sefer gibi bir özrün ortaya çıkması, keffâreti düşürmez. Çünkü keffâreti gerektiren şey, özürden önce vuku bulmuştur. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

41 20 Soruda Delîlleriyle Oruç Fıkhı Oruç tutmaktan aciz kimselerin ne yapması gereklidir? Hamd ve hüküm, Allâh Subhânehu ve Teâlâ ya mahsustur. Oruç tutmaktan aciz kimselerin ve iyileşmesi umulmayan hastaların ise fidye vermesi farzdır. Allâh Subhânehu ve Teâlâ, şöyle buyurmaktadır: ١٨٤ (سورة و ع ل ى ن ٱل ذ ي ي ط يق ون ه ۥ ۥۥۥ ط ع ام ف د ي ة م س ك ي ن ن البقرة: ١٨٤/٢) Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. (Bakara: 2/184) Ayette oruca gücü yetmeyen kimselerin her gün için bir fidye vermeleri istenmektedir. Fidye her gün için bir müd (yaklaşık 510 gr.) yiyecek maddesidir. Buna göre, oruç tutmaktan aciz bir kimsenin ve iyileşmesi umulmayan hastanın fidye vermesi farzdır. Fidye

42 42 Abdullâh Saîd el-müderris vermekten de aciz bir kimseye tevbe etmesi dışında bir şey lazım gelmez. Çünkü: א ب ط و א ر ة א Bir fiili yapabilme gücü, fiilin vücûb şartıdır. Başarı, el-hamîd ve el-hakîm olan Allâh tandır.

43 HÂTİME: Oruç fıkhına dair olan mes eleler malum olduğu üzere yukarıda zikredilenlerden ibâret değildir. Ancak onların temeli konumundadır. Bu sebeble yukarıda zikredilen bilgilerin okunması ve kendileriyle amel edilmesi gereklidir. İlim talebeleri tarafından ezberlenmeli ve diğer oruç fıkhına dair olan bilgiler bunların üzerine bina edilmelidir Hamd âlemlerin rabbi olan Allâh a mahsustur. Salât ve selâm yaratılmışların en hayırlısı Muhammed sallallâhu aleyhi ve sellem in, âlinin ve ashabının üzerine olsun.

44 K

45 İçindekiler: MUKADDİME: Ramazanda oruç tutmanın hükmü nedir? Ramazan orucu ne ile farz olur? Astronomik hesâb ile Ramazan ayına hükmetmek caiz midir? Hilâli gören şâhitlerin sayıları ve vasıfları nelerdir? Bir bölgede görülen hilâlin diğer bölgelere etkisi olur mu? Oruç tutulması istenilen süre ne zaman başlar ve ne zaman biter? Fecr ne demektir? Orucun sahîh (geçerli) olmasının şartları nelerdir? Kadının hayız ve nifâs hallerinde oruç tutmamasının delîli nedir? Farz olan oruca her gün için fecirden önce niyet etmeyen kimsenin orucunun sahih sayılmamasının delîli nedir?... 22

46 46 Abdullâh Saîd el-müderris 11. Orucu bozmayı mubah kılan şeyler nelerdir? Orucu bozmayı mubah kılan yolculuğa dair hükümler nelerdir? Orucu bozan şeyler nelerdir? Unutarak yiyip içen kimsenin orucu bozulur mu? Unutarak cinsel ilişkiye giren kimsenin orucu bozulur mu? Kusmak kasıt ile gerçekleşmediğinde orucu bozar mı? Keffâreti gerektiren şeyler nelerdir? Cinsel ilişkinin keffâret ödenmeden başka bir günde tekrarlanmasıyla keffârette tekerrür eder mi? Cinsel ilişkiden sonra özrün ortaya çıkması keffâreti düşürür mü? Oruç tutmaktan aciz kimselerin ne yapması gereklidir? HÂTİME:... 43

47

48 48 Abdullâh Saîd el-müderris

Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? Muhammed b. Salih el-useymîn

Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? Muhammed b. Salih el-useymîn Ö zürsüz oruç tutmayan kimseye kaza gerekir mi? [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 هل ىلع تارك الصيام نو غري عذر قضاء «باللغة

Detaylı

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî

Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته. Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Orucun hükmü ve hikmeti nedir? ما حكم الصيام وحكمته ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman b. Nâsır es-sa'dî Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2010-1431 1 ما حكم الصيام وحكمته» باللغة ال ية «عبد

Detaylı

Dînî yükümlülük bakımından orucun kısımları. Muhammed b. Salih el-useymîn

Dînî yükümlülük bakımından orucun kısımları. Muhammed b. Salih el-useymîn Dînî yükümlülük bakımından orucun kısımları [ ثريك Turkish ] Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 أكسام احلكم اتللكييف للصيام «باللغة الرتكية»

Detaylı

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني 1436 HİLALİN BİR YERDE GÖRÜLMESİYLE ORUCA BAŞLAMAK الصيام برؤية واحدة باللغة الرتكية Muhammed b. Salih el-useymîn اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren

Detaylı

لا حرج من قضاء رمضان ا صف ا اk من شعبان

لا حرج من قضاء رمضان ا صف ا اk من شعبان Ramazan ayından kalan kaza orucunu, Şaban ayının ikinci yarısında tutmakta bir sakınca yoktur لا حرج من قضاء رمضان ا صف ا اk من شعبان ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed

Detaylı

namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli bir uygulama vardır.

namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli bir uygulama vardır. Türkiye de Diyanet İşleri Başkanlığı nın belirlediği ve uyguladığı imsak vakti, oruca başlama ve sabah ezanın okunması ile Müslümanların sabah namazı kılmaları hususunda şöylesi bir yanlış ve tehlikeli

Detaylı

SAHÎH ÂŞÛRÂ FIKHI MUKADDİME:

SAHÎH ÂŞÛRÂ FIKHI MUKADDİME: 1 ن س ت غ ف ر ه و ن ع وذ ب ا ل ل و ين ه ن س ت ع و ن ح م د ه إ ن ال ح م د ل ل م ن ش ور ر أ ن ف س نا و م ن س ي ئا ت أ ع م ال نا م ن ي ه د ه ا ل ل و أ ش ه د أ ن ل ل ه ن ي ض ل ل ف ل ها د ي وم ف ل م ض ل ل ه

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? ] ريك Turkish [ Türkçe İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432

Detaylı

Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin Hilalin bir ülkede görülmesiyle oruca başlamak ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-1432 الصيام برؤ ة واحدة» اللغة الرت ية «بن صالح

Detaylı

(İmam ebu Henifeye göre)

(İmam ebu Henifeye göre) (İmam ebu Henifeye göre) RAMADAN ORUCU VE FAZİLETİ ال ح م د الله ر ب ال ع ال م ین و الص لاة و الس لام ع ل ى س ی د ن ا م ح م د الن ب ي الا م ي ال ق ر ش ي و ع ل ى ء ال ھ و ص ح ب ھ الط ی ب ین الط اھ ر ین

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

# א ذ و ه و و ه א ن ه, -. / א! " א א $ % ت א' ) و א % رو + 0 0 ه 5 و א 0 ن %! + % و ي د א3. /, 4 - " و :... א % ) ر و ه 6 $ א ن %!

# א ذ و ه و و ه א ن ه, -. / א!  א א $ % ت א' ) و א % رو + 0 0 ه 5 و א 0 ن %! + % و ي د א3. /, 4 -  و :... א % ) ر و ه 6 $ א ن %! # א ذ و ه و و ن א ه ه א א א א ت و א ور و ه א ن و א د ي و : א... و ن א ه و ر כ DÖRT MEZHEBE GÖRE ORUÇ FIKHI MUKADDİME Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, -âlemlerin Rabbi olan- Allâh a mahsustur.

Detaylı

Abdestte başı mesh etmenin şekli

Abdestte başı mesh etmenin şekli Abdestte başı mesh etmenin şekli ] ريك Turkish [ Türkçe Bir Grup Âlim Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 يفية مسح الرأس يف الوضوء» اللغة الرت ية «جاعة من العلماء رمجة: مد شاه مراجعة:

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Terceme : Muhammed Şahin

Terceme : Muhammed Şahin KAZA ORUCUNU MAZERETSİZ Z GECİKT KTİRMENİN HÜKMÜ ] تر Turkish [ Türkçe Abdulaziz b. Baz Abdullah b. Cibrîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 203-434 ح م تا خ قضاء رضان» بالغة الية «عبد العز%ز

Detaylı

Ramazan ayının girdiğini (başladığını), ancak gündüz vakti öğrenebilen bir topluluğun ne yapması gerekir?

Ramazan ayının girdiğini (başladığını), ancak gündüz vakti öğrenebilen bir topluluğun ne yapması gerekir? 1436 Ramazan ayının girdiğini (başladığını), ancak gündüz vakti öğrenebilen bir topluluğun ne yapması gerekir? إذا لم يعلموا بدخول شهر رمضان إال يف أثناء انلهار فما الواجب عليهم باللغة الرتكية Muhammed

Detaylı

Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar. Muhammed Salih el-muneccid

Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar. Muhammed Salih el-muneccid Başörtüsünün üzerini mesh etmede aranan şartlar ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 هل شتط ف ملسح ع خلمار للمرأة شرتط للمسح ىلع» اللغة

Detaylı

RAMAZAN ORUCUNU DEVAMLI OLARAK 30 GÜN TUTAN KİMSENİN HÜKMÜ

RAMAZAN ORUCUNU DEVAMLI OLARAK 30 GÜN TUTAN KİMSENİN HÜKMÜ 1436 RAMAZAN ORUCUNU DEVAMLI OLARAK 30 GÜN TUTAN KİMSENİN HÜKMÜ حكم من يصوم رمضان 03 يوم ا باستمرار باللغة الرتكية Abdulaziz b. Abdullah b. Baz اسم املؤلف عبد العزيز بن عبد اهلل بن باز Çeviren Muhammed

Detaylı

SAHÎH KURBAN FIKHI. Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle

SAHÎH KURBAN FIKHI. Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle ع ذ س ت غ ف س ي س ت ع ذ د إ ان ذ د ل ل ئب د ي ش سي أ ع بن ب ي ث ب ل ل س ز أ ف س ب ي د ف ال ي ض م ن ي ي ض ه م ف ال ب د ي ن ي أ ش د أ ال إ ن إ ال د د ال ش س يك ن... أ ي ب ث ع د : أ ش د أ ي ذ د ا ع ج د ز

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

İSLÂM DA CEZA SİSTEMİ HATA İLE ÖLDÜRME

İSLÂM DA CEZA SİSTEMİ HATA İLE ÖLDÜRME 190 HATA İLE ÖLDÜRME Hata ile öldürme iki kısma ayrılır: 1- Öldürülen kimsenin isabet alması istenmemesine rağmen ona isabet etmesi ve onu öldürmesidir. Bir ava atış yapılırken bir insana isabet etmesi

Detaylı

KADINA ARKADAN YANAŞMANIN HÜKMÜ

KADINA ARKADAN YANAŞMANIN HÜKMÜ 76 KADINA ARKADAN YANAŞMANIN HÜKMÜ Kadına dübüründen yanaşmak haramdır. Dolayısıyla erkeğin kadına dübüründen yanaşması haram olup bazı imamlar bunu zina olarak değerlendirmişlerdir. Her ne kadar livata

Detaylı

Mikrofonlar aracılığıyla ölünün üzerine Kur'an okumanın hükmü

Mikrofonlar aracılığıyla ölünün üzerine Kur'an okumanın hükmü Mikrofonlar aracılığıyla ölünün üzerine Kur'an okumanın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 راءة القرآن ىلع امليت عرب مكربات

Detaylı

Mübarek Ramazan ayının gelişi için nasıl hazırlık yapmalıyız? كيف نستعد لقدوم شهر رمضان املبارك باللغة الرتكية

Mübarek Ramazan ayının gelişi için nasıl hazırlık yapmalıyız? كيف نستعد لقدوم شهر رمضان املبارك باللغة الرتكية 1436 Mübarek Ramazan ayının gelişi için nasıl hazırlık yapmalıyız? كيف نستعد لقدوم شهر رمضان املبارك باللغة الرتكية Muhammed Salih el-muneccid اسم املؤلف حممد صالح املنجد Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد

Detaylı

فضل صالة الرتاويح اسم املؤلف حممد صالح املنجد

فضل صالة الرتاويح اسم املؤلف حممد صالح املنجد 1436 TERÂVİH NAMAZININ FAZÎLETİ فضل صالة الرتاويح باللغة الرتكية Muhammed Salih el-muneccid اسم املؤلف حممد صالح املنجد Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren Ali Rıza Şahin مراجعة يلع

Detaylı

Terceme : Muhammed Şahin

Terceme : Muhammed Şahin Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğum gününde oruç tutmanın hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2014-1436 حكم صيام يوم ميالد

Detaylı

Abdest alırken kep ve şapka veya kufiyenin üzerini mesh etmenin hükmü. Muhammed Salih el-muneccid

Abdest alırken kep ve şapka veya kufiyenin üzerini mesh etmenin hükmü. Muhammed Salih el-muneccid Abdest alırken kep ve şapka veya kufiyenin üzerini mesh etmenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ح م ملسح القبعة والكوفية

Detaylı

Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü. Muhammed b. Salih el-useymîn. Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin Kar veya yağmur sebebiyle Cuma namazını terk etmenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ح م ترك المعة س ثللج أو ملطر» اللغة

Detaylı

Hâmile kadın için haccın hükmü

Hâmile kadın için haccın hükmü Hâmile kadın için haccın hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid 0Terceme: 0TMuhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 20-432 جم حج احلامل» اللغة الرت ية «مد صالح املنجد رمجة: مدد مسلم شاه

Detaylı

مk و يف تكون صلاة ا سافر وصومه

مk و يف تكون صلاة ا سافر وصومه Yolcunun namazı ve orucu ne zaman ve nasıl olur? مk و يف تكون صلاة ا سافر وصومه ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 200-43 مk و يف تكون صلاة

Detaylı

Arefe günü ile ilgili meseleler ve hükümleri مساي ل وأح م تتعلق بيوم عرفة. Bir Grup Âlim

Arefe günü ile ilgili meseleler ve hükümleri مساي ل وأح م تتعلق بيوم عرفة. Bir Grup Âlim Arefe günü ile ilgili meseleler ve hükümleri مساي ل وأح م تتعلق بيوم عرفة ] تر [ Türkçe Turkish Bir Grup Âlim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 مساي ل وأح م تتعلق بيوم عرفة» باللغة

Detaylı

Her elini uzatana (isteyene) zekât verilir mi?

Her elini uzatana (isteyene) zekât verilir mi? Her elini uzatana (isteyene) zekât verilir mi? ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 هل لك من مد يده ستحق الز ة» اللغة الرت ية «بن

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid Sel ve yağmur sebebiyle öğle ve ikindi namazını gecenin sonuna ertelemenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 تا ر الظهر والعرص

Detaylı

MUSKA VE NAZARLIK TAKMANIN HÜKMÜ

MUSKA VE NAZARLIK TAKMANIN HÜKMÜ MUSKA VE NAZARLIK TAKMANIN HÜKMÜ م تعليق اتلماي م ] ريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim 0Terceme0T 0T: 0TMuhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-142 م تعليق اتلماي م» اللغة الرت ية

Detaylı

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Tirmizi nin Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Ebu İsa Muhammed İbni İsa Tirmizi (209H-274H) Cami'u Sünen Tirmizi www.almuwahhid.com 1 بسم هللا الرحمن الرحيم İmam Tirmizi de kendi dönemindeki hadis

Detaylı

MÜSLÜMANLAR İÇİN. Muhammed Salih el-muneccid. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil

MÜSLÜMANLAR İÇİN. Muhammed Salih el-muneccid. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil MÜSLÜMANLAR İÇİN PEYGAMBER -SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM-'İN DOĞUM GÜNÜNÜN ÖNEMİ انية سا ل عن يوم و ا أهميته لمسلم ج وما ] تر Turkish [ Türkçe ن Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik

Detaylı

Kur ân ve Sahih Sünnet Işığında. Oruç. Ebû Muâz Seyfullah el-çubukâbâdî

Kur ân ve Sahih Sünnet Işığında. Oruç. Ebû Muâz Seyfullah el-çubukâbâdî Kur ân ve Sahih Sünnet Işığında Oruç Ebû Muâz Seyfullah el-çubukâbâdî 1 Hutbetu l-hâce Şüphesiz hamd yalnız Allah adır. O na hamd eder, O ndan yardım ve bağışlanma dileriz. Nefislerimizin şerlerinden,

Detaylı

ŞABAN'IN 30. GECESİ HİLAL GÖRÜLMEDİĞİ ZAMAN (NE YAPILIR?)

ŞABAN'IN 30. GECESİ HİLAL GÖRÜLMEDİĞİ ZAMAN (NE YAPILIR?) 1436 ŞABAN'IN 30. GECESİ HİLAL GÖRÜLMEDİĞİ ZAMAN (NE YAPILIR?) إذا لم ير اهلالل يللة اثلالثني من شعبان باللغة الرتكية Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn اسم املؤلف عبد اهلل بن عبد الرمحن اجلربين Çeviren

Detaylı

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir?

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? On5yirmi5.com Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem orucunun önemi nedir? Yayın Tarihi : 6 Kasım 2013 Çarşamba (oluşturma : 1/22/2017) Hayatın bütün

Detaylı

şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz

şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz VUKU BULMADAN ÖNCE BÜYÜDEN KORUNMANIN ŞER'Î YOLLARI الوساي ل لرشعية ليت ت ى ق بها السر قبل وقوعه ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Abdulaziz b. Abdullah b. Baz الشيخ عبد العز ز بن عبد االله بن باز Terceme:

Detaylı

Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü. Muhammed Salih el-useymîn

Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü. Muhammed Salih el-useymîn Cidde'de yaşayan ve hac için Mekke'den ihrama giren kimsenin hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 حكم نو يعيش يف حدة أحرم للحج

Detaylı

İNSANLARIN RAMAZAN HİLÂLİNİ GÖRMELERİ GEREKİR Mİ?

İNSANLARIN RAMAZAN HİLÂLİNİ GÖRMELERİ GEREKİR Mİ? İNSANLARIN RAMAZAN HİLÂLİNİ GÖRMELERİ GEREKİR Mİ? هل جيب ترk هللا ] تريك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 00-43 هل جيب ترk هللا» باللغة لرت ية

Detaylı

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI)

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livata Haddi 71 LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livatanın cezası zina cezasından farklıdır. Her ikisinin vakıası birbirinden ayrıdır, birbirinden daha farklı durumları vardır. Livata,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid ALLAH TEÂLÂ'NIN İSİMLERİ DOKSAN DOKUZ İLE SINIRLI DEĞİLDİR أسماء االله عاىل غ صورة ف سعة و سع ا س م ا ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

RAMAZAN ORUCU. Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sakınırsınız diye o oruç sizin üzerinize de farz kılındı.

RAMAZAN ORUCU. Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sakınırsınız diye o oruç sizin üzerinize de farz kılındı. RAMAZAN ORUCU Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sakınırsınız diye o oruç sizin üzerinize de farz kılındı. (Bakara 183) 22.07.2014 1 ICERIK Kavram olarak Oruc Oruc ile ilgili ayetlerín

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

Zilhicce ayının günlerinde getirilen mutlak ve mukayyed tekbir ا كب ا طلق وا قيد أيام ذي ا جة. Abdulaziz b. Abdullah b. Baz

Zilhicce ayının günlerinde getirilen mutlak ve mukayyed tekbir ا كب ا طلق وا قيد أيام ذي ا جة. Abdulaziz b. Abdullah b. Baz Zilhicce ayının günlerinde getirilen mutlak ve mukayyed tekbir ا كب ا طلق وا قيد أيام ذي ا جة ] تر [ Türkçe Turkish Abdulaziz b. Abdullah b. Baz Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00 - ا

Detaylı

Written by Administrator Monday, 10 November 2014 11:37 - Last Updated Monday, 10 November 2014 11:49

Written by Administrator Monday, 10 November 2014 11:37 - Last Updated Monday, 10 November 2014 11:49 ORUÇLA İLGİLİ, DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR 1. Yanlış Söz: Diyorlar ki: Bir kimsenin, akşam vakti girdikten ve ertesi günün orucu için niyet ettikten sonra bir şey yemesi veya içmesi câiz değildir. Doğrusu:

Detaylı

Kuran okumak şefaattir. Alemlere Rahmet olarak gelen Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır.

Kuran okumak şefaattir. Alemlere Rahmet olarak gelen Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır. RAMAZAN AYI VE ORUCUN FAZİLETİ Ramazan ayı müminler için bir rahmet, mağfiret, dayanışma ve paylaşma mevsimidir. Bu ay, manevî hayatımızda seçkin yeri olan fırsatlar ve imkanlar ayıdır. Ramazan, Allah

Detaylı

Mikat yerini geçtikten sonra ihrama girmenin hükmü

Mikat yerini geçtikten sonra ihrama girmenin hükmü Mikat yerini geçtikten sonra ihrama girmenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Abdulaziz b. Baz Muhammed b. Salih el-useymîn 0Terceme: 0TMuhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 م الا حرام بعد جتاوز

Detaylı

Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir?

Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir? Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir? ما ا كمة ريم لبس ا هب الرجال ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 200-43 ما ا

Detaylı

NAMAZLARIMIZI HUŞU İÇERİSİNDE KILALIM!!!

NAMAZLARIMIZI HUŞU İÇERİSİNDE KILALIM!!! BIRAKIN NAMAZLARIMIZI HUŞU İÇERİSİNDE KILALIM!!! [ Türkçe ] دعونا نخشع في صلاتنا ب[ اللغة التركية [ Muhammed Şahin محمد بن مسلم شاهين Tetkik: Ümmü Nebil مراجعة: أم نبيل Rabva Semti İslâmî Dâvet Bürosu-Riyad

Detaylı

Orucu bozan şeyler مفسدات الصيام

Orucu bozan şeyler مفسدات الصيام Orucu bozan şeyler مفسدات الصيام ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2010-1431 1 مفسدات الصيام» باللغة الية «مد صالح انجد ترة: مد مسلم شاه

Detaylı

Abdestte başı mesh etmenin şekli

Abdestte başı mesh etmenin şekli Abdestte başı mesh etmenin şekli ] ريك Turkish [ Türkçe Bir Grup Âlim Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 كيفية مس الرأس» اللغة الرت ية «يف الوضوء جاعة من العلماء رمجة: مد شاه مراجعة:

Detaylı

FARZ NAMAZLARIN VAKİTLERİ

FARZ NAMAZLARIN VAKİTLERİ ب[ FARZ NAMAZLARIN VAKİTLERİ [ Türkçe ] مواقيت الصلوات الخمس اللغة التركية [ Muhammed b.salih el-useymin محمد بن صالح العثيمين Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden: Ümmü

Detaylı

Kadir gecesi, her yıl belirli bir gece ile sâbit midir?

Kadir gecesi, her yıl belirli bir gece ile sâbit midir? Kadir gecesi, her yıl belirli bir gece ile sâbit midir? [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 204-436 هل يللة القدر ثابتة يف يللة معينة من

Detaylı

الا ح م ا تعلقة بصيام ست شوال

الا ح م ا تعلقة بصيام ست شوال 6 Günlük Şevval Orucuyla İlgili Hükümler الا حم اتعلقة بصيام ست شوال ] تر [ Türkçe Turkish Bir Grup Âlim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 الا حم اتعلقة بصيام ست شوال» باللغة الية

Detaylı

Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğum gününün müslümanlar için önemi

Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğum gününün müslümanlar için önemi Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğum gününün müslümanlar için önemi [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2014-1436 أهمية يوم مودل انليب

Detaylı

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi Niçin Teravih Namazı denilmiştir? Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı

Detaylı

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Dr. Öğr. Ü. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com EĞİTİM Bireyin kendi iradesi ile belirli bir program dahilinde davranış kazandırma, davranış geliştirme, davranış değiştirme

Detaylı

Kuyudan Çıkarılan Taşlar (6) Adetli Kadının Orucu ve Namazı

Kuyudan Çıkarılan Taşlar (6) Adetli Kadının Orucu ve Namazı Hüseyin Avni Kuyudan Çıkarılan Taşlar (6) Cümlesinden Olarak Adetli Kadının Orucu ve Namazı ا ع وذ ب ااهلل م ن ا ي ط ان ا لر ج يم ب سم اهلل الر ح م ن الر حي م ا ل م د اهلل ه ر ب ال عا ل ني و الص ال ة و

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin SELÂMIN ŞEKLİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 صفة لسلا لسلا» باللغة لرت ية «شد بن حسني لعبد لكريم ترمجة: حممد مسلم شاهني مر

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE ORUÇ

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE ORUÇ TAKVAYA ERMENİN YOLU; ORUÇ (O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki Kur an; insanlara hidayet (doğru yol) rehberi, doğru yolun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak onda(ki Kadir gecesinde) indirildi.

Detaylı

ORUCU BOZAN ŞEYLER. Muhammed Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil

ORUCU BOZAN ŞEYLER. Muhammed Salih el-useymîn. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil ORUCU BOZAN ŞEYLER مفطر لصو تريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 009-430 مفطر لصو» باللغة لرت ية «تا چگف حممد بن صالح لعثيمني ترمجة: حممد بن مسلم

Detaylı

Ramazan orucu kimlere farzdır? Ramazan orucu ile nâfile orucun fazileti nedir? Abdulaziz b. Abdullah b. Baz

Ramazan orucu kimlere farzdır? Ramazan orucu ile nâfile orucun fazileti nedir? Abdulaziz b. Abdullah b. Baz Ramazan orucu kimlere farzdır? Ramazan orucu ile nâfile orucun fazileti nedir? بل من جيب صيا مضا ما فضل صيامه صيا حكطو ] تريك Turkish [ Türkçe Abdulaziz b. Abdullah b. Baz Terceme : Muhammed Şahin Tetkik

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

MÜRTED HADDİ (İSLÂM'DAN DÖNME)

MÜRTED HADDİ (İSLÂM'DAN DÖNME) 152 MÜRTED HADDİ (İSLÂM'DAN DÖNME) Mürted, İslâm dininden küfre dönen kimse demektir. Erkek olsun kadın olsun İslâm dininden dönen kimse, akıllı ve buluğa ermiş ise İslâm'a dönmesi için üç kere çağrılır

Detaylı

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır. NAMAZ 1 Namazın önemi ve faydaları nelerdir? 1. İslam ın şartlarından biridir. 2. Kulu, Allah a yaklaştırır. 3. Cemaatle kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. 4. Sorumluluk bilincini geliştirir.

Detaylı

Kabir azabı kıyâmet kopuncaya kadar devam eder mi?

Kabir azabı kıyâmet kopuncaya kadar devam eder mi? Kabir azabı kıyâmet kopuncaya kadar devam eder mi? ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 03-434 هل ستمر اب القرب إىل قيام الساعة» اللغة الرت

Detaylı

كيف سيكون حساب ال فر الا خرة

كيف سيكون حساب ال فر الا خرة ÂHİRETTE KÂFİRİN HESABI NASIL OLACAKTIR? كيف سيكون حساب ال فر الا خرة ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 200-43 كيف سيكون حساب ال فر الا خرة»

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Ne kadar kötü ب ئ س Temel-esas. Alçattı-küçük

Ne kadar kötü ب ئ س Temel-esas. Alçattı-küçük اب ت ل ى İmtihan etti أ ت م Tamamladı ذ ر ي ة Zürriyet-nesil إ م ام ا Önder م ث اب ة Sevap-dönüş yeri ي ن ال Ulaşıyor أ م ن ا Emniyet yeri م ص ل ى Namazgâh ط ه ر Temizle طمائ ف ي Taife Kendini ibadete

Detaylı

Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder. (Nesâî, Cihâd, 24)

Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder. (Nesâî, Cihâd, 24) ع ن ت م يم الد ار ى أ ن الن ب ص ل الل ع ل ي ه و س ل م ق ال :»الد ين الن ص يح ة «ق ل ن ا: ل م ن ق ال :»لل و ل ك ت اب ه و ل ر س ول ه و ل ئ م ة ال م س ل م ني و ع ام ت ه م.«Temîm ed-dârî anlatıyor: Hz. Peygamber

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR 4O HADIS HER YIL 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid MÜSLÜMAN KARDEŞLERİ VE ARKADAŞLARI SEVDİĞİNİ AÇIKÇA BEYAN ETMEK مصارحة الا خوان والا صحاب املحبة ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

KURBANLIK HAYVANLARDA ARANAN ŞARTLAR. Muhammed b. Salih el-useymîn

KURBANLIK HAYVANLARDA ARANAN ŞARTLAR. Muhammed b. Salih el-useymîn KURBANLIK HAYVANLARDA ARANAN ŞARTLAR رش لا ضحية تريك Turkish Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme Muhammed Şahin Tetkik Ali Rıza Şahin 009-430 رش لا ضحية» باللغة لرتية «حممد بن صالح لعثيمني ترمجة

Detaylı

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ حكمة ريم م ا ير ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 حكمة ريم م ا ير» باللغة ال ية «مد صالح

Detaylı

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II -Ders Planı- Dersin konusu: manaya delaletinin kapalılığı bakımından lafızlar [hafî-müşkilmücmel-müteşâbih] Ön hazırlık: İlgili tezler: hakkı

Detaylı

# א ذ و ه و و ه א ن ه, -. / א! " א א $ % ت א' ) و א % رو + 0 0 ه 5 و א 0 ن %! + % و ي د א3. /, 4 - " و :... א % ) ر و ه 6 $ א ن %!

# א ذ و ه و و ه א ن ه, -. / א!  א א $ % ت א' ) و א % رو + 0 0 ه 5 و א 0 ن %! + % و ي د א3. /, 4 -  و :... א % ) ر و ه 6 $ א ن %! # א ذ و ه و و ن א ه ه א א א א ت و א ور و ه א ن و א د ي و : א... و ن א ه و ر כ DÖRT MEZHEBE GÖRE GUSÜL Mukaddime: Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, -âlemlerin Rabbi olan- Allâh a mahsustur. O

Detaylı

(KADINLARIN) HAYIZ, NİFAS VE İSTİHAZA HALLERİ. Kan Çeşitleri. Kadınlardan hayız, nifas ve istihaza (olmak üzere üç türlü) kan gelir.

(KADINLARIN) HAYIZ, NİFAS VE İSTİHAZA HALLERİ. Kan Çeşitleri. Kadınlardan hayız, nifas ve istihaza (olmak üzere üç türlü) kan gelir. (KADINLARIN) HAYIZ, NİFAS VE İSTİHAZA HALLERİ Kan Çeşitleri Kadınlardan hayız, nifas ve istihaza (olmak üzere üç türlü) kan gelir. Hayız: Âdet görmekten kesilme yaşına (sinn-i iyasa) [1] [1] henüz gel

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 Ramazan 11 Ayın Sultanıdır Kur an Ayıdır Oruç Ayıdır Rahmet Ayıdır Kur an ın indirildiği aydır. Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

Muhalefet Suçları ve Cezaları Muhalefet Suçları ve Cezaları DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Muhalefet Suçları ve Cezaları Muhalefet Suçları ve Cezaları DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Muhalefet Suçları ve Cezaları 357 - Muhalefet Suçları ve Cezaları DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 358 İSLÂM DA CEZA SİSTEMİ Muhalefet Suçları ve Cezaları 359 MUHALEFET SUÇLARI VE CEZALARI Muhalefet; devlet tarafından çıkartılan

Detaylı

Havanın soğuk olması sebebiyle namazları birleştirmenin hükmü

Havanın soğuk olması sebebiyle namazları birleştirmenin hükmü Havanın soğuk olması sebebiyle namazları birleştirmenin hükmü [ تريك Turkish ] Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2014-1436 حكم مجع الصلوات بسبب الربد

Detaylı

Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, - Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve

Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın ismiyle Hamd, - Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve إن ال ح م د ل ل ب س م االله الر ح م ن الر ح يم ذ و ع ي و س ت غ ف ر يى و س ت ع و ح م د ي ب ب ل ل م ه ش ر ر أ و ف س ىب م ه ئب ت سي أ ع م بل ىب م ه د ي ا ل ل ف ال م ض ل ل م ه ي ض ل ل ف ال ب د ي ل ي د أ ن

Detaylı

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6]

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6] K U R B A N Şartlarını hâiz olub,allah a yaklaşmak amacıyla kesilen kurban;hz. Âdem in çocuklarıyla başlayıp [1],Hz. İbrahim-in oğlu İsmail-in kurban edilmesinin emredilmesi[2],daha sonra onun yerine koç

Detaylı

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke ب س م الل ه الر ح ن الر ح ي م Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları Üç Hareke ا ل ر ك ات الث الث ة Kesra(Esre) - Damme (Ötre) - ف ت ح ة - (Üstün) Fetha ض م ة ك س ر ة (i) (u) (a) Sükûn(Cezm) Şedde - - س

Detaylı

Borçlunun sadaka vermesinin hükmü

Borçlunun sadaka vermesinin hükmü Borçlunun sadaka vermesinin hükmü ] رك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn 3Terceme3T 3T: 3TMuhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 ح م صدقة املدن» اللغة الرت ة «بن صالح العثم مد رمجة:

Detaylı

(40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS

(40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS www.behcetoloji.com (40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS BİRİNCİ HADİS ف ض ل ت ع ل ى ا ل ن ب ي اء ب س ت أ ع ط يت ج و ام ع ال ك ل م و ن ص ر ت ل ي ال غ ن ائ م و ج ع ل ت ل ي ا ل ر ض ط ه ور ا و م س ج د ا و أ ر س

Detaylı

كيفية الوقاية من الع. şeyh Muhammed Salih el-muneccid

كيفية الوقاية من الع. şeyh Muhammed Salih el-muneccid Nazardan (göz değmesinden) korunmanın yolu كيفية الوقاية من الع ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon: Sitesi Islamhouse رمجة: موقع

Detaylı

İSLÂM DA CEZA SİSTEMİ

İSLÂM DA CEZA SİSTEMİ Hadler 31 - Hadler - Zina Haddi - Livata Haddi - Kadına Arkadan Yanaşmanın Hükmü - Kazf Haddi - İçki İçme Haddi - Sirkat - Yol Kesen kimselere Uygulanan Had - Bagilere Uygulanan Had - Bagilerin Kafirlerden

Detaylı

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5)

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5) ا ي اك ن ع ب د و ا ي اك ن س ت ع ني (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5) 1 و م ا ا م ر وا ا ل ل ي ع ب د وا الل م ل ص ني ل ه الد ين ح ن ف اء و ي ق يم وا الص

Detaylı

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER Abdullâh Saîd el-müderris Rahmân ve Rahîm olan Allâh In ismiyle. Hamd, Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz.

Detaylı

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları Ramazan Bayramı Sevinci Maun Suresi ve Anlamı BÖLÜM: 2 Sosyal hayatımızı

Detaylı

Bazı Âyetlerin Anlamları ile İlgili Mülahazalar

Bazı Âyetlerin Anlamları ile İlgili Mülahazalar M. GÜNGÖR BAZI ÂYETLERİN ANLAMLARI İLE İLGİLİ MÜLAHAZALAR 113 Bazı Âyetlerin Anlamları ile İlgili Mülahazalar Mevlüt GÜNGÖR Prof. Dr., İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Önce, tek tek hepimizi, kendisine

Detaylı

ORUCUN HÜKÜMLERİ VE HİKMETLERİ

ORUCUN HÜKÜMLERİ VE HİKMETLERİ ORUCUN HÜKÜMLERİ VE HİKMETLERİ İbadetler kendi aralarında kısımlara ayrılır. Bu kısımları şöyle sıralamak mümkündür; a-) Bedeni ibadetler; Namaz ve oruç gibi. b-) Mali ibadetler; Sadece mal ile yapılan

Detaylı