zeytinist

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr"

Transkript

1 1

2 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK kivrak@gmail.com 2

3 3

4 4

5 5 TS / 774 ye göre Sofralık Zeytin (TANIM) tarih ve sayili Resmi Gazete1- Dış Ticarette Standardizasyon: 94/2 sayılı Tebliğ ile bazı maddeleri ihracatta zorunlu uygulamaya konulup, Dış Ticarette Standardizasyon: 94/4 ve96/18 sayılı Tebliğler ile zorunlu uygulama tarihi ertelenen TS/774 Sofralık Zeytin Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından günün ihtiyaçlarına göre yeniden revize edilmiştir. Kültüre alınmış zeytin ağacı (Olea europaea L.) meyvelerinin tekniğine uygun olarak acılığı giderilip, laktik asit fermentasyonuna tabi tutularak veya tutulmayarak gerektiğinde laktik asit ve/veya diğer katkı maddeleri ilave edilen, pastörizasyon veya sterilizasyon işlemine tabi tutularak veya tutulmadan elde edilen mamuldür.

6 6 Sofralık zeytin üretimi, sağlıklı beslenmenin yanı sıra öz kaynakların değerlendirilmesi, istihdam yaratılması ve diğer alt sektörlere hammadde temini nedeniyle, Türkiye tarım ekonomisinde önemli bir değere sahiptir (Çetin vetipi, 2000).

7 7 Sofralarımızda kullandığımız bu değerli katık, o denli yemeklerimiz arasına girmiştir ki onun bir meyve, zeytin ağacının yemişi olduğunu unutmuşuzdur.

8 8 Sofralık Zeytin ve Zeytinyağının Sahip Olduğu Bileşenlerin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

9 9 21. yüzyılda daha önce hiç olmadığı kadar beslenme ve hastalık arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Epidemiyolojik çalışma olarak adlandırılan bu çalışmalar neticesinde beslenme ile hastalıklara yakalanma riski arasında yakın bir ilişkinin olduğu gözlenmiştir. Araştırmalar neticesinde; Hastalıklardan korunma, Yaşam kalitesini arttırma Uzun ve sağlıklı bir hayat sürme noktasında beslenmede seçilen gıdaların son derece önemli olduğu görülmüştür.

10 10 Hastalıkların kaynağı da şifası da midededir (H.Şerif) İyi beslenme en iyi tedavidir (Hipokrates)

11 11 Zeytin ülkemizdeki kahvaltılık ürünler arasında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Zeytinyağı ise gerek kahvaltıda gerekse diğer öğünlerde sıkça tüketilmektedir. Sofralık zeytin ve zeytinyağı potansiyel olarak yüzlerce aktif bileşik içermektedir.

12 12 Zeytindeki Fenolik Bileşenlerin Sağlık Üzerine Etkisi Fenoller Tokoferoller Steroller Karotenoidler ANTİOKSİDAN ETKİ

13 13 Zeytindeki fenolik Bileşenlerin Etkileri Plazma lipoproteinleri LDL HDL Kemik sağlığı Kemik oluşumu Mikrobiyal aktivite İnflomatör aktivite Kan pıhtılaşması Oksidasyon LDL oksidasyonu DNA oksidasyonu Plasma antioksidan aktivitesi

14 14 Zeytindeki Minör Bileşenlerin Sağlık Üzerine Etkisi Aromatik minör bileşenler Klorofil Fiofitin Antioksidanların vucüt tarafından absorbsiyonu

15 15 Zeytindeki Minör Bileşenlerin Sağlık Üzerine Etkisi Squalen Fitosteroller KOLESTEROL KONTROLÜ

16 Yağ Asitlerinin Tüketimi ve Kolesterol Değerlerindeki Değişim 16 (Di Marzo ve ark, 1994)

17 17 Kan akış yolu DAMAR TIKANIKLIĞI Damarı tıkayan pıhtı Kesit görünüm Plak kalınlaşması Plak kopması (Frankel, E., 2008)

18 18 Epidemiyolojik Çalışmalar Epidemiyolojik çalışmalar, zeytinyağı tüketiminin koroner kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı koruyucu etkiler taşıdığını göstermiştir. Sofralık zeytin ve zeytinyağının yüksek oranda tüketildiği ülkelerde kalp ve damar rahatsızlıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin daha az rastlandığı bildirilmiştir (Tripoli ve ark, 2005).

19 19 Epidemiyolojik Çalışmalar Toplam 372 kişilik denek grubu ikiye ayrılmış, bir grup düşük yağ içeren diyetle, diğer grup Akdeniz diyetiyle beslenmiştir. Üç ay sonra Akdeniz diyetiyle beslenen grupta kötü huylu kolesterol oksidasyonunun azaldığı bildirilmiştir (Pitsavos ve ark, 2005). Yüksek fenolik bileşen içeren öğünlerle beslenen kişilerde beslenmeden 4 saat sonra kolesterol düzeyinde düşmeler belirlenmiştir (Petroni ve ark, 1995).

20 20 Epidemiyolojik Çalışmalar Diğer bir epidemiyolojik çalışmada; zeytinyağı ağırlıklı olarak beslenen 90 kişiden 60 ında damar içinde kan pıhtılaşmasının, epitel doku fonksiyon bozukluklarının ve damar inflamasyonlarının inhibe olduğu belirtilmiştir (Esposito ve ark, 2004).

21 21 Prooksidanlar ve antioksidanlar arasındaki denge bozulduğunda OKSİDATİF STRES meydana gelmektedir Radyasyon, ilaçlar, ağır metaller, sigara ve alkol tüketimi, kirleticiler, egzersizden uzak, hareketsiz yaşam enfeksiyonlar ve hastalıklar Diyette antioksidan içeriği yüksek gıdalara az yer verilmesi Reaktif oksidanlar Antioksidan savunması Hücre zararı Kalp damar hastalıkları Nörolojik sorunlar Parkinson Erken yaşlanma Inflamasyon, Kanser Diğer hastalıklar Eugenio Luigi, 2004

22 YAŞ 22 OKSİDAN ATİOKSİDAN DENGESİ YAŞ HİPOTESİ Oksidanlar ve Stres Antioksidanlar ve savunma (Frankel, E., 2008)

23 23 SONUÇ Çağlar boyu Akdeniz mutfağında kendine özgü yerini korumuş ve sağlıklı beslenmenin simgesi durumuna gelmiş olan sofralık zeytin ve zeytinyağı, bu gün artık dünyanın farklı mutfaklarında yer almaktadır. Beslenme fizyolojisi açısından taşıdığı önem nedeniyle sofralık zeytin ve zeytinyağı gelecekte daha fazla araştırmaya konu olmaya devam edecektir.

24 24 SONUÇ Özellikle doğal fonksiyonel gıdalara artan talebe paralel olarak zeytin ürünlerinin uluslararası ticarette artan bir talep ile karşılaşması ve ekonomik bakımdan büyük bir değer kazanması muhtemeldir. Bu nedenle ülkemizde yetiştirilen ve üretilen zeytin ve zeytin ürünlerinin beslenme fizyolojisini ilgilendiren özelliklerin belirlenmesi önem taşımaktadır.

25 25 Zeytinlerde Acılığın Nedeni Zeytin meyvesi, kimyasal bileşim açısından diğer tek çekirdekli meyvelerden daha düşük şeker, buna karşılık daha yüksek yağ ihtiva etmesi ve bünyesinde oleuropein denilen acılık maddesini içermesi sebebiyle farklılık gösterir. Bu nedenle zeytin dalından koparıldığında tüketilmez. Bünyesindeki acılık veren maddenin giderilmesi gerekir.

26 26 Zeytin meyvesi, bünyesinde bulunan acılık maddesinin değişik yöntemler kullanılarak uzaklaştırılmasıyla tüketime hazır hale gelebilmektedir. Bu yöntemleri seçerken dikkat edeceğimiz en önemli husus zeytin işleme tekniğine (kırma, çizme, konfit vb.) uygun acılık giderme yöntemini seçmektir. Uygulanacak işleme tekniğine göre zeytinler, su veya NaOH çözeltisi ile acılığı giderildikten sonra yada acılık giderme için ön işlem uygulanmadan doğrudan salamura/tuz (tuzlu su) ile fermantasyona alınır.

27 27 Sofralık zeytin üretimine etki eden maliyetler; 1. Yeterli, kaliteli ve düzenli hammadde alımı 2. Depolama 3. İşçilik 4. İşletme giderleri (Elektrik, su, bakım onarım v.b.) 5. Araç ve ekipman 6. Kimyasal maddeler (tuz, limon tuzu v.b.) 7. Ambalaj 8. Nakliye

28 28 HAMMADDE DEPOLAMA BİRİMİ Zeytin tesisleri için depolamadan kasıt hammaddenin işlemeye alınıncaya kadar geçen bekleme süresidir. Zeytinyağı tesislerinde ve sofralık zeytin tesislerinde hammaddenin uzun süre depolanması söz konusu değildir. Her iki tesiste de hammadde ne kadar çabuk işlenirse o kadar kaliteli ürün elde edilir.

29 29 ÜRETİM ALANLARI Sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim tesislerinde işlem sırası dikkate alınarak standart bir yerleşim yapma zorunluluğu vardır. Her iki tesiste de rahat çalışma ortamı için yeterli alana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yerleşim hem üretimi kolaylaştıracak hem de daha kaliteli ürün elde etmemizi sağlayacaktır. Yetersiz alana sahip bir tesiste gelişigüzel bir yerleşim sonucunda, üretim giderleri artarken, aynı zamanda ürünümüzün kalitesi de düşürecektir.

30 30 KALİTE KONTROL LABORATUARI Sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim tesislerinde kalite kontrol laboratuvarı son dönemde oldukça önem kazanmıştır. Hammaddenin işletmeye kabulünde ve işlenen ürünün kontrolünde önemli rol oynamaktadır. Bu laboratuvarların yapmış oldukları tetkikler sonucunda işletmeye alınacak hammaddenin istenilen özellikleri taşıyıp taşımadığının kontrolü yapılmaktadır. Aynı zamanda üretilen ürünlerinde istenen kalite şartlarını taşıyıp taşımadığının kontrolü yapılır, ürün kalitesinde ki bozulmalara sebep olan olumsuzlukları tespit ederek gerekli tedbirleri alırlar. Halen küçük çaplı işletmelerde kalite kontrol laboratuvarı bulunmamaktadır.

31 31 İDARİ BÖLÜM Sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim tesislerinde idari bölüm tesis sahibi, sorumlu müdür, teknik personel, ve yardımcı personelden oluşmaktadır. İşletme buradan sevk ve idare edilmekte; planlama, satın alma, muhasebe, pazarlama, halkla ilişkiler gibi birimleri içerisinde barındırmaktadır.

32 32 FABRİKANIN ÇEVRESİ Özellikle büyük işletmelerin çevresinde bulunan doğaya ve yaşayanlara karşı yapmış oldukları çalışmalardır. Fabrikalar doğaya ve canlılara zarar vermeyecek yerlerde kurulmalıdır. Çevreye saygı kapsamında doğaya ve canlılara zarar verebilecek gazları filtre etmek, çevresel atıkları ve suları arıtma tesisleri kurarak geri dönüşümünü sağlamak, çevrenin iyileştirilmesine katkıda bulunmak gerekir.

33 33 ZEYTİN TOPLAMA MERKEZLERİ VE ÖZELLİKLERİ Ülkemizde zeytin toplama merkezleri genel olarak iki şekildedir; büyük çaplı işletmeler kendi bünyesinde zeytin toplama merkezleri oluştururlarken, diğer yandan orta ve küçük çaplı işletmeler köy merkezlerinde aracı kişiler ile zeytin toplama merkezi oluştururlar. Zeytin toplama merkezleri genellikle üreticilerin kolay ulaşabilecekleri yol üzerleri, köy meydanları, birkaç köyün yollarının kesiştiği kavşaklar üzerinde kurulur. Toplama merkezlerinde üreticilere ürün bedelleri peşin olarak ödendiği gibi haftalık olarak da ödenmektedir. Toplama merkezlerinin çoğunda zeytin elekleri bulunmakta olup eleklerde kalibre edilen zeytinler büyüklüklerine ve kusur oranlarına göre fiyatlandırılmaktadır.

34 34 KAYIT TUTMA Zeytin işletmelerinde kayıt tutma işlemi oldukça önemlidir. İşletmeye alınan zeytinlerin kayıtlarının sağlıklı tutulmasından bir kişi sorumludur. Zeytinlerin işletmeye giriş tarihini, miktarını, cinsini, kim tarafından teslim edildiğini vb. bilgileri kayıt defterine zamanında işlemek zorundadır. Bu konuya yeterince önem vermeyen işletmeler daha sonra büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar.

35 35 HAMMADDE DEPOSU Hem sofralık zeytin, hem de zeytinyağı üretiminde ürünün kalitesine büyük etki depolama konusu yeterince önem kazanmamıştır. Yanlış depolama örnekleri günümüzde de devam etmektedir. Hammadde depolarının özellikleri aşağıda belirtilmiştir. 1. Depolar üstleri kapalı, mümkün olduğu kadar yüksek ve havalandırması (oksidasyon) olan salon veya odalar şeklinde yapılmalıdır. 2. Depoların hijyen için gerekli şartları taşıması gerekmektedir. 3. Depolar işletme içinde kolay nakledilebilir tarzda planlanmalıdır. 4. Depolar aşırı ısıya ve ışığa karşı yalıtımlı olmalıdır. 5. Depo içinde koku veren maddeler bulunmamalıdır. 6. Depo içinde zeytinler özel yapılmış kerevetlerde tutulmalıdır.

36 36 ALIM SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Zeytinlerin işletmeye alımı sırasında dikkat etmemiz gereken hususlar; 1. Zeytinler çeşidine ve işleme türüne göre sınıflandırılmalıdır. 2. Hammaddenin bir kaç bölgesinden numune alınarak gözle muayene işlemi yapılmalıdır. 3. Tartım esnasında karışıklığa sebep olacak etkenleri yok etmeden tartım işlemine başlanmamalıdır. 4. Tartım ile eş zamanlı olarak kayıtları tutulmalı ve kayıt örneği imza karşılığı teslim edene kişiye verilmelidir. 5. Tartımı biten zeytinler vakit kaybetmeden depolara nakledilmelidir.

37 37 BEKLEME SIRASINDA ZEYTİNDE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER Zeytinler hasat edildikten sonra kısa bir süre sonra işlenmeye alınmalıdır. Aksi taktirde bekletilen zeytinlerde bir takım fiziksel ve biyokimyasal değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler: 1. Uzun süre bekletilen zeytin su kaybına uğrayacağından buruşmaya başlar. 2. Altta kalan zeytinlerde meyve eti yumuşamasından dolayı ezilmeler başlar, bakteri üremesi görülür ve zeytinler kızışır. 3. Bekletilen zeytinlerden üretilen yağın asit miktarı yüksek olur. 4. Yeşil zeytinde renk bozulmaları meydana gelir. 5. Bekleyen zeytinlerin besin değeri düşer. 6. Bekletilen zeytinlerde hoş olmayan koku meydana gelir.

38 38 Sofralık Zeytin Üretimi

39 39 Uluslararası Zeytin Konseyi nin (IOC) sofralık zeytin tanımına göre zeytinler; Et/çekirdek oranına Et kalınlığına Tadına Sertliğine Çekirdeğinden ayrılma kolaylığına göre seçilmektedir.

40 40 Kaliforniya tipi İspanyol tipi Doğal fermente salamura sofralık zeytin

41 41 Hasat Hasat Taşıma Seçme, Ayırma, Temizleme Alkali (NaOH) Uygulaması (% /6-15 sa.) Yıkama Salamura Uygulaması (%6-10 NaCl) Fermantasyon ( ay) Ürün Koruma Yöntemlerinin Uygulanması Sınıflandırma Boyutlarına Ayırma Ambalajlama İspanyol tipi sofralık zeytin üretimi Taşıma Kalibrasyon Seçme, Ayırma, Temizleme Yıkama (ph 7-8) 1.Kostikleme (%2 NaOH) ve Hava Verme Yıkama (ph 7-8) 2.Kostikleme (% NaOH) Yıkama (ph 7-8) 3.Kostikleme (% NaOH) Yıkama Salamuraya Hava Verme Ambalajlama (%2-3 NaCl) Sterilizasyon Kaliforniya tipi sofralık zeytin üretimi

42 42 Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimi Hasat (El ile) Taşıma Seçme, Ayırma, Temizleme Salamura ilavesi (%8-10 NaCl) Fermantasyon (3-9 ay) (Havalandırma) (2-3 gün) Demir glukonat / Laktat ile muamele Ambalajlama

43 43

44 Ham zeytin danelerinin olgunluk derecelerine göre; 44 -Yeşil zeytin: Sofralık zeytinin yeşilden sarımsı yeşile kadar olan değişik renklerde olgunlaşmış, normal iriliğe erişmiş zeytin danelerini, -Rengi dönük zeytin/pembe zeytin: Siyah olgunluk döneminden önce, pembe, kırmızı, şarabi, açık kahverengi renklerde iken hasat edilen zeytin danelerini, -Siyah zeytin: Tamamen olgunlaşmış veya olgunlaşmadan hemen önce hasat edilen, rengi siyah veya siyaha yakın, koyu mor, yeşilimsi siyah, koyu kahverengi veya kırmızı siyahtan menekşe siyahına kadar olan zeytin danelerini,

45 Piyasaya sunuş şekillerine göre; 45 - Bütün zeytin -Yarım zeytin - Çeyrek zeytin -Bölünmüş zeytin - Dilimlenmiş zeytin -Kıyılmış/doğranmış zeytin - Çizik zeytin -Kırık zeytin - Kırma zeytin -Dolgulu zeytin - Çekirdeksiz zeytin -Çevirme/yuvarlama zeytin - Kurutulmuş zeytin -Hurma zeytin - Sirkeli zeytin -Karışım zeytin

46 İşleme şekillerine göre; 46 -Fermente zeytin: Acılığın alkali çözeltisi ile kısmen veya tamamen giderilmesi ve fermente edilmesi ile elde edilen zeytin, -Doğal fermente zeytin: Acılığın alkali kullanılmaksızın; su, asitli su, tuzlu su ile fermentasyonla veya tuzlu suya hava vererek fermentasyonla veya doğrudan tuz ile temas ettirilerek giderilmesi ile elde edilen zeytin, - Oksidasyonla karartılan zeytin: Yeşil zeytin veya rengi dönük zeytin/pembe zeytinin alkali ile işlemden geçirilerek, oksidasyon ile karartıldıktan sonra fermente edilerek veya edilmeden elde edilen zeytin,

47 47 Kalibre Zeytinin irilik derecesini anlatmak için kullanılır. 1 kg zeytindeki adedini tanımlar. Rakam ne kadar küçükse zeytin o kadar iridir.

48 ÜRÜN ADI 48 AYDIN DUBLE ( ) AYDIN KOKTEYL 1 ( ) AYDIN KOKTEYL 2 ( ) AYDIN KOKTEYL 3 ( ) DOMAT KOKTEYL DUBLE ( ) DOMAT KOKTEYL 1 ( ) DOMAT KOKTEYL 2 ( ) DOMAT KIRMA ( ) EDREMİT DUBLE ÇİZİK ( ) EDREMİT ÇİZİK 1 ( ) EDREMİT ÇİZİK 2 ( )

49 49 Salamura Zeytinin tatlanması ve ambalajda bozulmaması için tuz, su ve koruyuculardan oluşan sıvıya denir.

50 50 SALAMURA HAZIRLAMA Zeytin yenilebilir olgunluğu kazanması ve korunması için salamura çözeltileri içerisinde fermantasyona bırakılır. Salamura içme suyu ile belirli oranda tuzun karıştırılmasıyla elde edilen çözeltilerdir. Gerektiğinde salamura içerisine sirke, asetik asit, laktik asit, sitrik asit, baharat ve aromalı bitkiler ile Gıda Kodeksi nin izin verdiği koruyucular da ilave edilebilir. Zeytinlerin suda eriyebilir maddeleri osmoz yoluyla suya geçer. Böylece salamura fermantasyon için gerekli olan şeker, protein vb. maddelerce zenginleşir ve mikroorganizma faaliyetlerine elverişli bir ortam oluşur. Salamura içerisindeki tuz sayesinde de ortamda istenmeyen (zararlı) mikroorganizmaların gelişmesi engellenerek fermantasyonun başarılı gerçekleşmesi sağlanır. Eğer fermantasyon başlamaz ve ortamda laktik asit artarak ph ı düşürmez ise tuz, meyveyi korumak için yeterli olmaz. Salamurada esas koruyucu olan asittir. Tuzun koruyuculuğu ancak çok yüksek tuz konsantrasyonlarında olabilir. Ancak bu oranlar meyveye zarar verir.

51 51 Salamura Bileşenleri Salamuraların ana bileşenleri su ve tuzdur. Tuz Salamuranın en temel bileşenlerinden biri olan tuz, kaynak olarak denizlerden, göllerden ve kayalardan elde edilir. Tuzlar renksiz, kokusuz ve kristal biçimindedir. Tuzun kimyasal yapısı sodyum klorür (NaCl) dür. Tuz % 39.3 oranında sodyum (Na) ile % 60.7 oranında klorürden oluşur. Tuzun molekül ağırlığı 58,4, yoğunluğu g/ml, erime noktası 80.1oC, kaynama noktası 1412ºC dir.

52 52 Tuzun Taşıması Gereken Özellikler ve Salamuraya Etkisi Sofralık zeytin üreten işletmelerin, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin gıda sanayinde kullanılacak tuzlarda aradığı özellikleri taşıyan; mikrobiyolojik açıdan tehlike arz etmeyen, ambalajlı tuz kullanmaları gerekir. Bu yönetmeliğe göre tuzların taşıması gereken özellikler şöyle sıralanabilir: Beyaz renkte olmalı ve yabancı madde içermemelidir. Rutubet miktarı en çok % 2 olmalıdır. Sodyum klorür miktarı; katkı maddeleri hariç olmak üzere gıda sanayi tuzunda kuru maddede en az % 97 olmalıdır. Tuzda asitte çözünmeyen madde miktarı, asitte çözünmeyen katkı maddeleri hariç olmak üzere kütlece en çok % 0.5 olmalıdır. Tuzda suda çözünmeyen madde miktarı, suda çözünmeyen katkı maddeleri hariç olmak üzere kütlece en çok % 0.5 olmalıdır.

53 53 Tuz Yoğunluğunun (Konsantrasyonunun) Belirlenmesi

54 54 Tuz yoğunluğu, fermantasyonun seyrini yönlendiren ve ürün kalitesine etki eden en önemli unsurdur. Salamuranın tuz yoğunluğu, işlenen zeytinin çeşidine (varyetesine) ve kullanılacak işleme yöntemine göre farklılık gösterir. Tuz yoğunluğu ölçümünde pratik olması nedeniyle genellikle bomemetre kullanılır. Bir bome %1 yoğunluğa karşılık gelir. Salamura hazırlandığında bomemetre ile tuz yoğunluğu ölçülmelidir.

55 55 Su Suların özellikleri salamuranın kalitesine etki eden önemli etkendir. Salamurada ve diğer işlemlerde kullanılacak suların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri açısından içilebilir nitelikte olması gerekmektedir. Suyun sürekli ve yeterli olarak sağlanması, depolanması, basınç ve sıcaklığının kontrolü için uygun tesisat ve ekipman bulunmalıdır.

56 56 Suyun Taşıması Gereken Özellikler ve Salamuraya Etkisi Özellikle fermantasyon işleminde kullanılacak suyun kimyasal değerler ve mikrobiyolojik özellikler açısından içme ve kullanma suyu niteliğinde olması gerekir. Çünkü su içerisinde istenmeyen maddelerin bulunması fermantasyona olumsuz etki ederek zeytinlerin bozulmalarına neden olmaktadır. Salamurada kullanılacak sular Bulanık olmamalı, Berrak, renksiz, kokusuz ve tortusuz olmalı Kendine has bir tadı bulunmalı Zararlı kimyasal maddeler içermemeli Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalı Sıcaklığı C de olmalıdır.

57 57 Salamura için kullanılan suyun sağlık koşullarına uygun olması ve mikrobiyolojik açıdan tehlike arz etmemesi gerekir. Suyun taşıması gereken en önemli özellikler; sert olmaması, ağır metal iyonları ve fermantasyonu etkileyici yabancı tat ve koku içermemesidir. Salamurada istenen değerlerden fazla demir ve bakır iyonları olması istenmeyen renk oluşumlarına, bazı tat bozukluklarına, fermantasyonun aksamasına sebep olabilir. Suların sert olması fermantasyonda asit oluşumu sonucu salamura yüzeyinin çökelti maddelerince kaplanarak hoş olmayan görünüş ve değişimlerin meydana gelmesine yol açar. Suda bulunabilecek alkali özellikteki tuzlar ortam ph ını yükselterek fermantasyonu sağlayacak laktik asit bakterilerinin faaliyetini zorlaştırır. İşletmede kullanılan sularda bulunabilen veya suların dezenfeksiyonunda kullanılan klor vb. maddelerin fazla olması fermantasyon için gereken faydalı mikroorganizmaları da elimine edeceğinden fermantasyonu engeller ve koruyucu laktik asit oluşumu gerçekleşemez.

58 58

59 İÇİLEBİLİR SUYUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ 59 Zehirli Maddeler Madde İsmi Müsaade edilen Madde Maksimum Değer Kurşun (Pb) Selenyum 0.05 mg/l 0.01 mg/l (Se) Arsenik (As) Krom 0.05 mg/l 0.05 mg/l (Cr) Siyanür (Cn) Kadmiyum (Cd) 0.01 mg/l Sağlığa Etki Eden Maddeler İçilebilme Özelliğine Etki Eden Maddeler Florür (F) Nitrat (N03) 1.0 mg/l 10 mg/l 1,5 mg/l 45 mg/l Renk 5 birim 50 birim 25 birim kokusuz.normal 1500 mg/l 1.0 mg/l Bulanıklık 5 birim 0.5 mg/l 1.5 mg/l 15 Koku ve tat kokusuz.normal mg/l 200 mg/l 150 mg/l 400 mg/l 600 mg/l Buharlaşma kalıntısı Demir (Fe) Mangan (Mn) Çinko (Zn) Kalsiyum (Ca) Magnezyum (Mg) Sülfat (S0 4 ) Klorür (Cl) Ph 500 mg/l 0.30 mg/l 0.10 mg/l 1.0 mg/l 5.0 mg/l 75 mg/l 50.0 mg/l 200 mg/l Bakiye klor Fenolik maddeler Alkali Benzin Sülfanat Mg + Na 2 S mg/l 0.5 mg/l 5000 mg/l 0,5 mg/l 0,002 mg/l 1,0 mg/l 1000 mg/l Kirletici Maddeler Toplam Organik Madde Nitrit 3.5 mg/l - Amonyak - -

60 60 Suda ph Kontrolü Kullanılacak suyun ph= kadar olmalıdır. Fermantasyon seyrinin istenilen şekilde gerçekleşebilmesi için suyun ph ı önemlidir. Bu nedenle salamura hazırlanırken suyun ph seviyesi kontrol edilmelidir. ph değeri; phmetre veya ph kağıdı ile ölçülebilir. Ancak en yaygın ölçüm yöntemi phmetre kullanımıdır.

61 61

62 62 Diğer Salamura Bileşenleri Fermantasyon salamurası hazırlamada kullanılan yardımcı maddelerden en önemlileri; Şeker (glikoz veya melas gibi şekerli bileşenler) Sirke Laktik asit, Sitrik asit, Asetik asit, Askorbik asit, Kalsiyum klorür, Baharat ve aromalı bitkiler

63 63 Laktik asit

64 64 Asetik asit

65 65 Askorbik asit

66 66 Sitrik asit

67 67 Kalsiyum klorür

68 68 Salamura Karışımı Hazırlanan salamuranın homojen olması için salamuraya katılan bileşenlerin mutlaka iyi karıştırılması gerekir. Bu amaçla özel olarak dizayn edilmiş salamura hazırlama tankları kullanılabilir. Salamura içine katılacak maddeler tank içerisine boşaltılarak tankın karıştırıcısı (mikseri) çalıştırılır. Salamura bileşenleri su içerisinde çözünür ve homojen bir salamura elde edilir.

69 69

70 70

71 71

72 72 Eğer özel bir salamura hazırlama tankı mevcut değilse, salamura hazırlamak için üzerinde eritme işlemi için delikli bir metal hazne bulunan hacmi belli polyester kaplar da kullanılabilir. Salamuraya katılacak bileşenler bu delikli hazneye konur, üzerine su verilir. Böylece katı salamura bileşenleri çözünür. Daha sonra bir pompa yardımıyla karıştırılarak salamura bileşenlerinin su içerisinde homojen dağılması sağlanır.

73 73 İstenen Yoğunlukta Salamura Hazırlama Salamuranın yoğunluğu; Seçilen işleme yöntemine Zeytin (cinsine) çeşidine Zeytinin hasat ediliş zamanına (olgunluk derecesine) göre farklılık göstermektedir.

74 74 Hazırlanacak salamura miktarı ve istenen yoğunluk belirlendikten sonra aşağıdaki formül ile kullanılacak tuz miktarı hesaplanabilir; Tuz miktarı = Su miktarı (lt) *X / 100 X = İstenen tuz yoğunluğu ÖRNEĞİN; Tuz yoğunluğu %7 olan 3000 l salamura hazırlamak istiyoruz. Kullanacağımız tuz miktarını hesaplayalım; 1l 1 kg olduğunu kabul edersek Tuz miktarı = 3000 * 7 / 100 Tuz miktarı = / 100 Tuz miktarı= 210 kg

75 75 Farklı Yoğunlukta Salamuranın Ürüne Etkisi Fermantasyon düşük tuz yoğunluğunda hızlı, yüksek tuz yoğunluğunda daha yavaş seyreder. Tuz yoğunluğunun çok düşük olması durumunda istenmeyen mikroorganizmaların gelişmesi mümkün olabileceği için bozulma riski vardır. Düşük tuz oranı, bozulmalara yol açarken yüksek tuz yoğunluğu da zeytinde kırışmalara, buruşukluklara neden olur. Bu yüzden tuz oranının zeytin çeşidine, seçilecek işleme yöntemine, ürünün piyasaya arz zamanına göre ayarlanması büyük önem taşır. Farklı zeytin çeşitlerinde, farklı yoğunlukta salamura kullanılır. Örneğin; yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin hazırlanmasında Edremit, Domat gibi çeşitlerde % 8, memecik çeşidinde ise % 5-6 lık salamura kullanılır. Siyah sofralık çeşitlerin hazırlanmasında ise % 10 tuz yoğunluğu uygundur. Yamalak kabası, memecik gibi tuza hassas çeşitlerde yüksek tuz yoğunluğu zeytinlerin buruşmasına neden olur. Buruşmayı önlemek amacıyla tuz aşamalı olarak yükseltilir.

76 76 Yüksek tuz derecesine hassas olan çeşitlerin başlangıçtaki tuz bomeleri 2 3 arasında (yaklaşık % 2-3 yoğunlukta) alınır. Fermantasyon başlangıcında oluşabilecek bozulmaları önlemek ve laktik asit bakterilerinin ortama hakim olması için, tuzlu suya düşük miktarda (% lik) laktik asit veya sitrik asit katılarak ortam ph ı 5.5 civarına getirilmelidir. Salamura içerisindeki tuz bir müddet sonra tankın dibinde yoğunlaşır. Bu durumda tankın üst bölgesindeki zeytinlerde bozulmalar ve tat değişikliği görülür. Tankın üst ve alt kısımlarındaki salamura tuz yoğunluğunun aynı olması gerekmektedir. Salamuranın tankın tüm bölgesinde homojenize (eşit oranda) olmasını sağlamak amacı ile sirkülasyon pompaları kullanılmaktadır.

77 77 Sirkülasyon Pompası Görevi Sirkülasyon pompası tank veya havuz içerisindeki salamuranın devridaim ile sirküle (dolanım) olmasını sağlar. Bu işlemde zeytinler tank veya havuz içerisinde kalmakta, sadece salamura devridaim yaptırılmaktadır. Yapısı Makinenin tüm parçaları gıda üretimine uygun paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Makine bir elektrik motoru ile çalışmaktadır. Elektrik motoru, bağlı olduğu pompayı hareket ettirerek emiş hattında vakum sağlamaktadır. Vakumlanan salamura, dönüş (çıkış) hattından bir boru ile yine tank içerisine verilmektedir.

78 78

79 79 Çeşitleri Sirkülasyon pompası ihtiyaca göre çeşitli güç ve kapasitelerde imal edilmektedir. Emiş borusu sayesinde pompanın hava yapması engellenmiş ve verimli çalışma sağlanmıştır.

80 Kullanımı 80

81 81 Sirkülasyon pompasının emiş borusu ve dönüş borusu bağlantıları yapıldıktan sonra elektrik motoru çalıştırılır ve sirkülasyon işlemi başlatılır. Fermantasyon tankında sirkülasyon yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hava girişinin engellenmesidir. Çünkü tank içerisinde hava olması, fermantasyonu olumsuz etkilemektedir. Hava girişini engellemek için sirkülasyon yaptırılırken dönüş borusu salamuranın içerisine daldırılmalıdır. Sirkülasyon işlemi tank veya havuz kapasitesine bağlı olarak karışımda dağılımı eşit hâle getirene kadar yapılmalıdır.

82 82 Temizliği ve Bakımı Makinenin periyodik olarak genel temizliğinin yapılması gerekmektedir. Sirkülasyon işlemi sonunda buharlı su ile yıkanarak pompa temizlenmelidir.

83 83 Tatlanma Zeytin dalından koparıldığı an sofralık zeytin olabilecek kadar tatlı değildir. İçerisinde mevcut olan polifenoller ve oleuropein nedeni ile ağızda bir burukluk ve acılık oluşturur. Değişik yöntemlerle bu acılıkların giderilmesine tatlandırma diyoruz.

84 84 siyah zeytin (40-50 adet) yeşil zeytin (40-50 adet) Enerji (kalori) Yağ (g) Karbonhidrat (g) Protein (g) Kalsiyum (mg) Demir (mg) Vitamin A (IU) Vitamin B 1 (mg) Vitamin B 2 (mg) Niasin (mg) Vitamin C (mg) 0 0

85 85 Zeytin Meyvesinin Bileşenleri

86 86 Başlıca organik asitler: Sitrik, okzalik, malonik, fumarik, tartarik, laktik, asetik ve trikarbalik asit Başlıca fenolik bileşenler: Oleuropein, luteolin, elenolik asit, rutin, tirosol ve hidroksitirosol, verbaskosid, dimetil oleuropein Başlıca şekerler: Glukoz ve fruktoz (sakkaroz, mannoz, galaktoz)

87 87 Oleuropein Oleuropein β-glikozidaz Oleuropein aglikon + Glikoz Esteraz NaOH Hidroksitrisol +Elenolik asit Oleuropeinin yapısal formülü (Yurtsever,2006) Oleuropeinin enzim ve alkali uygulaması ile hidrolizi

88 88 Sofralık Zeytin Üretim Ve Pazarlamasında İstatistiki Veriler

89 89 Avrupa ülkeleri arasında İspanya, Hojiblanca, Lechin ve Cacerena gibi çift amaçlı çeşitleri kullanarak ton ortalama yemeklik zeytin ile başta gelmektedir.

90 90 Dünya da 2007/ /11 yılları ortalamasına göre yaklaşık 2 milyon 185 bin ton sofralık zeytin üretilmekte; Türkiye, İspanya nın ardından 305 bin ton luk üretimiyle 2. sırada yer almaktadır.

91 91 Türkiye Sofralık Zeytin Üretimi (1991/92; 2010/11)

92 92 Türkiye Sofralık Zeytin Tüketimi (1991/92; 2010/11)

93 93 Türkiye de sofralık zeytin tüketimi de, sofralık zeytin üretimine benzer şekilde daha önceki döneme göre son on yılda ciddi bir artış göstermiştir. Türkiye de sofralık zeytin tüketimindeki bu artış, sektör içindeki kurumsal yapıdaki işletmelerin artması, ulaştırmada yaşanan olumsuzlukların azalması, piyasaya sürülen ürünlerin her gelir grubuna hitap edebilecek şekilde sınıflandırılması ve bu ürünün her an ulaşılabilecek şekilde hemen tüm gıda satış yerlerinde piyasaya arz edilmiş olmasına bağlanabilir.

94 94 Sofralık Zeytin İhracatı Türkiye de sofralık zeytin ihracatı da özellikle son on yıllık dönemde ciddi bir artış göstermiştir. Sofralık zeytin ihracatındaki bu artış, sofralık zeytinin yurtdışında daha iyi tanıtılmasına, ihracatçıların sektöre daha fazla ilgi göstermesine, ihracata konu olan bu ürünün daha bol ve kolay ulaşılır olmasına, uluslar arası ilişkilerin iyileşmesi ve rakip ülkelere göre çok daha kaliteli ürünlerle dış pazarda yer alması ile açıklanabilmektedir

95 95 Türkiye Sofralık Zeytin İhracatı (1991/92; 2010/11)

96 96 Türkiye nin Sofralık Zeytin İhracatı Yaptığı Ülkeler (2006/07; 2009/10)

97 97 Türkiye sofralık zeytin ihracatının bu ülkelerde yoğunlaşmasının en önemli nedenleri arasında; bu ülkelerin Türk damak tadına yakın olmaları kadar, bu ülkelerde yaşayan Türk nüfusu da gösterilebilir.

98 98 İŞLETMELER Türkiye de resmi kayıtlara göre 461 adet sofralık zeytin işleyen işletme bulunmaktadır. Ancak, resmi kayıtlara girmeyen 8,000 civarında işletmenin bulunduğu tahmin edilmektedir. Buna göre yaklaşık 8,500 adet sofralık zeytin işleyen ünite mevcuttur. Mevcut işletmelerde toplam kurulu kapasite 450 bin ton civarında olup; bu kapasitensin % si kullanılmaktadır (Vural, 2010).

99 99 İŞLETMELER Türkiye de sofralık zeytin işletmelerinin büyük çoğunluğu, küçük kapasiteli aile işletmelerinden oluşmaktadır. Bu işletmelerde, altyapının yetersizliği (bilgi ve yeni teknolojiler yönünden), kaliteli üretim yapılmasını ve verimliliği sınırlamakta, maliyet artmaktadır. Bu sorunun çözülebilmesi için işletmelerin teknik ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi ve bu konuda kontrol ve denetimlerin etkin bir şekilde yapılması gerekmektedir (Güngör, 2010a).

100 100 Türkiye sofralık zeytin üretiminde 2. sıradadır. Siyah sofralık zeytin üretiminde ise 1. sıradadır.

101 101 İtalya Türkiye yi izler. Sicilya daki Nocellera Di Belice adındaki kaliteli çeşidin teşvik edilmesiyle kalite yükselmiştir. İtalya sofralık zeytin ihraç ederken, aynı zamanda İspanya, Yunanistan, Fas ve Tunus tan zeytin ithal etmektedir.

102 102 Yunanistan 4.sıradadır. Yunanistan ın sofralık zeytinleri her zaman özel çeşitlerdendir. Hiç bir zaman çift amaçlı çeşit değildirler. Daha sonra Portekiz ve Fransa üretmektedir. AB ülkeleri dışındaki diğer ülkelerde; Türkiye büyük miktarda sofralık zeytin üretmektedir. Bu üretimin büyük bir kısmı çift amaçlı çeşitlerdendir ve iç pazara satılmaktadır. İhracat ise az miktardadır.

103 103 A.B.D. esas olarak işlenmiş zeytin ile İspanyol usulü yeşil zeytin üretmektedir. Hepsi Kaliforniya içerisindedir. Bu ülkeleri sırasıyla Fas, Suriye, Arjantin, Mısır, İsrail, Peru ve Tunus izlemektedir.

104 104 Sofralık Zeytin Tüketimi Yakın doğu ülkeleri, Lübnan, Suriye ve Türkiye fazla miktarda sofralık zeytin tüketmektedir. Bunlardan sonra Akdeniz ülkelerinden Yunanistan, Portekiz ve İspanya gelmektedir. Sofralık zeytin üretimi olmayan ülkeler arasında Bulgaristan gelir.

105 105 Dünya Çapında Sofralık Zeytin Çeşitleri İspanyol Çeşitleri; Manzanilla (Olea europaea pomiformis) Sevillano veya Gordal (Olea europaea reaglis, Clemente) Hojiblanca(Olea europaea arolensis) Cacerena

106 106 Dünya Çapında Sofralık Zeytin Çeşitleri İtalyan Çeşitleri: Nocellera di belice Ascolana tenera Cucco Santa gostino Santa caternia Bella di spagna veya Cerignola

107 107 Dünya Çapında Sofralık Zeytin Çeşitleri Yunan Çeşitleri; Konservolea (olea europaea media rotunda) Kalamata Nychati (olea euroaea var.ceraticarpa) Çalkidiki Megaratici (olea europaea var.argentata) Kothreici (olea europaea var. minor rotunda) Karydolca (olea europaea var. Maxima) Thurubolea (olea europaea media oblanga Egoumenitsa

108 108 Sofralık Zeytin Olarak kullanılan Diğer Çeşitler; Sigoise, arauco, massabi ve Suriye çeşitleri (sourani, temprani ile jlot), Fas zeytin çeşitleri (picholine ve zitoun), Tunus çeşitleri (chemlali ve chitovi) çeşitleridir.

109 109 Sofralık Zeytin Dışsatımı Dünya Sofralık Zeytin Dışsatımında Lider Ülke; İSPANYA Toplam Üretim %75 yeşil %25 siyah&rengi dönük %50 iç tüketim %50 dışsatım Dışsatım %75 ambalajlı %25 dökme ürün

110 110 Sofralık Zeytin Dışsatımı TÜRKİYE; Dışsatımın %75 i siyah sofralık zeytindir. Siyah Zeytin Dışsatımı Romanya (%50) Almanya (%21) Bulgaristan (%5) Yeşil Zeytin Dışsatımı Almanya (%28) ABD (%12) İspanya (%7)

111 111 Bazı Laktik Asit Bakterilerinin Çoğalması Üzerine Patulinin Etkisi

112 112 Laktik asit bakterileri (LAB) asit üretmeleri dolayısıyla gıda maddelerinde ve bazı yemlerde starter kültür olarak kullanılırlar. LAB nin asitlik geliştirmeleri yanında gıda maddelerinde aroma teşekkülü, gıda maddelerinin bileşiminde bulunan ve insan organizması tarafından kullanılması mümkün olmayan ve toksik etkisi bulunan bileşenleri daha küçük moleküllü, sindirilebilen veya toksik etkisi olmayan moleküllere parçalama özelliği de önemlidir. Bu starterkültürlerin gelişme hızları ya da çoğalmaları ortam şartlarına bağlıdır. Söz konusu ortam şartları direkt enzimatik metabolizma olaylarını etkileyen sıcaklık, ph ve diğer çevre faktörleridir. Gıda maddesinin bileşimi çevre faktörlerinin başında gelmektedir.

113 113 Gıda maddesi ihtiva ettiği bazı maddeler dolayısıyla starter olarak ilave edilen mikroorganizmanın gelişmesine engel olabilir. Patulin mikotoksini bunlardan birisidir. Patulin birçok Penicillium ve Aspergillus türleri tarafından üretilen, insan ve hayvanlar için toksik olan bir metabolittir. Birçok gıda maddesinde, özellikle meyve ve sebzelerde tabi kontaminant olarak bulunabilmektedir. Patulin toksiditesinin yanı sıra fermentasyon sırasında mikroorganizma gelişimini etkiliyebilmektedir. Patulin alkol fermentasyonu sırasında mayalar tarafından kolayca parçalanabilmektedir Fakat laktik asit fermentasyonu sonucu üründe bir miktar kalabilmektedir.

114 114 Yapılan çalışmalarda patulinin, laktik asit fermantasyonu ile üretilen birçok gıda da yoğun olarak bulunan bakterilerin çoğalması üzerine etkisi araştırılmıştır.

115 115 Bakteri İzole edildiği kaynak Lb. pentosus Salamura yeşil zeytin Lb. plantarum Salamura siyah zeytin Lb. plantarum Salamura yeşil zeytin Lb. reuteri Salamura yeşil zeytin Lc. mesenteroides Salamura siyah zeytin Lc. Mesenteroides Salamura yeşil zeytin E. faecium BFE 900 Salamura yeşil zeytin

116 Sonuç olarak; 116 Araştırmada incelenen laktik asit bakterilerinin çoğunluğu gıdalardan izole edilmiş olup, bunlar gıdaların fermentasyonunda önemli rolleri olan mikroorganizmalardır. Dolayısıyla bu gıdalarda starter kültür olarak kullanılma potansiyeli mevcuttur. Patulin bulunan sebze veya meyvelerin fermentasyonu sırasında mikroorganizmaların gelişmeleri toksin konsantrasyonuna bağlı olarak az veya çok engellenebilir. Bu da fermantasyon süresinin uzamasına sebep olabilir.

117 117 Araştırma sonuçları patuline dayanıklılık bakımından Lactobacillus plantarum suşlarının ön plana çıktığını göstermiştir. Fakat özellikle turşu fermantasyonunun ilk aşamasında önemliolan Leuconostoc mesenteroides suşlarının patuline karşı kısmen hassas olduğu belirlenmiştir. Hammaddede patulin bulunması halinde asitliğin düşük kalması dolayısıyla istenilen kalitede üretim yapılamaması söz konusu olur.

118 118 Zeytin karasuyu kompozisyonunda yer alan fenolik bileşiklerin fitotoksik etki göstermesi nedeniyle tarımsal alanlarda sulama amaçlı kullanılamamaktadır. Zeytin karasuyunun biyolojik yöntemlerle arıtılmasında fenol yıkımını sağlayan enzim sistemlerine sahip olan mikroorganizmalar önem kazanmaktadır. Phanerochate flavido-alba zeytin karasuyunda gelişerek lakkaz ve mangan peroksidaz enzimlerini üretebilen bir fungustur. Bu fungusun substrat olarak zeytin karasuyu kullanarak ürettiği lakkaz ve mangan peroksidaz enzimleri, zeytin karasuyunda fenolik bileşiklerin giderimi ve renk açılımında rol almıştır.

119 119 Bu amaçla kullanılan ve endüstriyel suş olarak değer taşıyabilecek diğer funguslar arasında; Coriolus versicolor, Funalia trogii, Lentinula edodes bulunmaktadır. Phanerochate cyrsosporium, Pleurotus ostreatus da zeytin karasuyunda üretilmiş ve bu fungusların ürettiği lignin peroksidaz, mangan peroksidaz ve lakkaz enzimleri yine zeytin karasuyunda renk ve fenolik madde giderimi sağlamıştır.

120 120 Sofralık zeytin satış kuralı İri Diri Sert Siyah Az tuzlu

121 121 Mikroflora üzerine etkili faktörler; fermente olabilir maddelerin içerik ve konsantrasyonu, tuz oranı, ph, aerob ve anaerobik koşullar, sıcaklık. Fermentasyonun normal devam etmesi ve uygun yüksek kaliteli bir son ürün için yukarıda verilen parametrelerin bilinmesi gereklidir.

122 122 Modern sofralık zeytin üretiminde saf starter kullanılması başarısızlığı engellemektedir. Starterin seçimi çeşitli kriterlere; homo- ve heterofermentatif olmalarına, asit üretmelerine, tuz toleranslarına, aroma gelişimlerine, sıcaklık isteklerine, oleuropein parçalamalarına ve bakteriyosin üretme kabiliyetlerine bağlıdır.

123 123 Sofralık zeytin üretimi Sofralık siyah zeytin, acılığın giderilmesi amacıyla genellikle herhangi bir ön işlem yapılmadan salamurada fermentasyona bırakılması ile elde edilmektedir. Sonuçta kendine özgü tat ve kokuda hafif acılık hissedilen bir ürün elde edilmektedir. Özellikle sofralık siyah zeytin üreticisi olan ülkemizde ve Yunanistan da izlenen yöntem daha çok bu yöndedir.

124 124

125 125 Sofralık siyah zeytin hasat edildikten sonra %8-10, bazı işletmelerde %10-12 oranındaki salamuraya alınır ve spontan fermentasyona bırakılır. Gram-negatif ve laktik asit bakterileri ile mayaların yer aldığı bir mikroflora tarafından fermentasyon başlar.

126 126 Sofralık zeytin üretiminde, fermentasyonun koruyucu etkisinin oluşturulması ve organoleptik özelliklerinin belirlenmesi son derece önemlidir. Fermentasyonun etkinliğini belirlemek için en basit kriter, üretilen laktik asit miktarını ölçülmesidir.

127 127 Laktik asit bakterileri fermentasyon sürecini belirleyen ve ph 4.5 veya altına düşmesini sağlayan mikroorganizma grubudur. Bu da ürünün depolanma aşamasında mikrobiyel stabilitesini sağlayan bir durumdur.

128 128 Fermantasyonda laktik asit bakterilerinin önemi Normal fermantasyonda hakim flora, laktik asit bakterileri ve mayalardan meydana gelmektedir. Bu grupların oranı son ürün kalitesini belirlemek açısından da çok önemlidir. Böylece, laktik asit bakterilerinin sayısı arttıkça mayalar azalır ki, laktik asit fermantasyonu ile ph düşer ve doğal fermantasyon arzulanan şekilde sonuçlanır. Tersine mayaların dominant olduğu durumlarda isezayıf tat ve daha az raf ömrü ilekarşılaşılmaktadır.

129 129 Laktik asit bakterilerini starter olarak ilave etmek, fermantasyon işlemini başarıya ulaştırmaktadır. Çoğu durumda starter olarak bir önceki fermantasyonlardan izole edilmiş ve tanısı gerçekleştirilmiş laktik asit bakterileri kullanılmaktadır.

130 130

131 131 Ayrıca laktik asit bakterileri farklı metabolik aktivite gösterirler, hatta aynı tür içindeki farklı suşlar arasında da bu durum (gelişme oranı, substrat kullanma yetenekleri, antimikrobiyel maddeler) gözlenebilir. Bu farklılıkları aza indirgemek için karışık kültür kullanılması önerilmektedir.

132 132 Gemlik yöntemi ile siyah zeytin üretimi için spontan fermantasyondan laktik asit bakterilerini izole eden bir araştırıcı, bunları starter olarak kullanmış ve sonuçlarını irdelemiştir. Burada, bu laktik asit bakterilerinin zeytinlerde Gaz cebi ve Zapateria bozulmasına neden olabilecekleri bildirilmektedir.

133 133 Zeytin fermantasyonunda Lactobacillus plantarum, önemli laktik asit bakterisi olup bunu L. brevis takip etmektedir. Bu iki türün starter olarak kullanılabileceği bildirilmektedir. Laktik asit bakterileri, ürettikleri asit ile ph yı düşürürler. Ayrıca, antimikrobiyel maddeler ve bakteriyosin üretme olasılıklarının da koruyucu özellik için önemli katkı sağlayabileceği ifade edilmektedir.

134 134 Lactobacillus pentosus ve L. plantarum, laktik asit üreten temel laktik asit bakterileridir. Bu iki bakteri ürünün raf ömrü için (ph4.5 un altında) gereklidir, ayrıca Gram-negatif bakterilerin ve Clostridium botulinum un sporlarının çimlenmesini engellemektedirler.

135 135 Yapılan çalışmalar sonucunda zeytin fermantasyonu sırasında, Candida krusei, C. parapsilosis, C. rugosa, C. tropicalis C. saitoana, Pichia membranifaciens, P. anomala, Rhodotorula glutinis, Saccharomyces cerevisiae, Debaryomyces hansenii, Kluyveromyces marxianus, Torulospora delbrueckii, Williopsis saturnus var. mrakii Crytococcus laurentii türleri izole edilmiştir.

136 136 Mayalar ile laktik asit bakterileri arasındaki interaksiyon Son çalışmalar mayaların, laktik asit bakterilerinin gelişmesini arttırdığı yönündedir. Lactobacillus plantarum sayısının, Debaryomyces hansenii nin zeytin salamurasına ilavesinden 48 saat sonra arttığı saptanmıştır. Saccharomyces cerevisiae ise Lactobacillus pentosus un yeşil sofralık zeytinde gelişimini artırdığı belirlenmiştir.

137 137

138 138 Bu durumda laktik asit üretimi çok önemli olmaktadır. Mayalar vitamin, aminoasit ve purinleri sentezleyen veya kompleks karbonhidratları parçalayan mikroorganizmalar olup, optimum gelişmeleri için daha kompleks ortamdan daha fazlasına gereksinim duyan Lactobacillus türlerinin gelişmeleri için de gereklidirler. Vitaminler ve enzim kofaktörlerini sentezleyen mayalar, tiyamin, nikotinik asit, pridoksin (vitamin B 6 ) ve pantotenik asit üretebilirler.

139 139 Ayrıca laktik asit bakterileri, laktik asit üreterek ph nın düşmesine yardımcı olurlar ve istenmeyen patojenlerin (Enterobacter ve Clostridium) gelişmesini engellemektedirler. Dolayısıyla laktik asit bakterileri ile mayalar, zeytin fermantasyonunda birlikte aktivite gösteren iki mikroorganizma grubunu oluşturmaktadır.

140 140 Sofralık zeytin fermantasyonunda rol alan laktik asit bakterileri ile mayalar son ürünün kalitesi ve korunması açısından oldukça önem taşımaktadır. Fermantasyon kontrollü bir şekilde yapıldığında bu laktik asit bakterileri ile mayalar arasındaki ilişki, istenen nitelikte ürün elde edilmesini sağlayacaktır.

141 141

142 142 ATIK SU Kostikli tip siyah zeytin işlemede atık su; Kostik (alkali) atığı, yıkama suyu, salamura suyu ve otoklavlardaki suyu içerir.

143 143 Kostik (alkali) atığı Atıldığı ortamdan kolayca giderilebilecek bir atık değildir. Laboratuvar kontrol yöntemi ile işletmede yeniden kullanılması mümkündür. Bu sayede atık miktarı azaltılarak, doğa kirliliği kısmen önlemiş olur. Bugün için buharlaştırma havuzlarında çözüm önerilmektedir.

144 144 Yıkama suyu atığı Alkali atığına benzer özelliklere sahip bir atık sudur. Atık suya nötrleyici maddeler (çeşitli asitler) eklenerek zeytinin 1 kg. için kullanılması gereken miktar azaltılır.

145 145 Ferroglukonat eriği Bunlar bazı durumlarda yeniden kullanılabilir.

146 146 Salamura atığı Bu tuzlu sular bol miktarda organik maddeler içerir. Genellikle arındırılması güç bir sıvı atıktır.

147 147 Salamura atığı Amerika da tuzlu suyun mikroorganizmalarda temizlenmesi için aktif karbon kullanılıp yeniden kullanılması için deneyler yapılmıştır. Ancak işlem masraflı olduğu ve tuzlu suyun niteliği fermantasyon süresinde kaybolduğu için bu deneylere son verilmiştir.

148 148 Salamura atığı Tuzlu suyun buharlaştırma yolu ile yeniden kazandırılması için de bir sistem geliştirilmiş ancak yüksek enerji ihtiyacı nedeniyle ekonomik olmamıştır.

149 149 Salamura atığı Bu yüzden NaCl kirliliğini yok edebilmek için, laktik asit ve asetik asit veya birleşiminden oluşan bir eriyik kullanılmış ve bu eriyik kolayca biyolojik çözülmeye uğramakta ve kirlilik sorununu ortadan kaldırmaktadır.

150 150 Otoklav suyu atığı Bu sıvı düşük organik madde içerir. Daldırma suretiyle çalışan otoklavlar yavaş yavaş yerlerini daha az su gerektiren ve direkt buhar püskürtme veya basınç duşları ile çalışan diğer modellere bırakmaktadır. Yurtdışında bir çok işletme, atık suyu soğutma işleminde veya başka aşamalardan yeniden kullanılabilmek için otoklav suyunu toplama tankları kurmuştur.

151 151 Doğal Fermente Sofralık Zeytinden İzole Edilen Mikroorganizmalar Fermantasyonunun ilk aşamalarında Bacillus ve Clostridium türleri sonra, öncelikli olarak Leuconostoc mesenteroides ve Pediococcus cerevisiae türleri, sonrasında ise L. plantarum ve L. brevis türleri Ürünün son ph sı e ulaştığında ise mayaların baskın hale geldikleri belirtilmektedir

152 Doğal Fermente Sofralık Zeytinden İzole Edilen Mikroorganizmalar 152 Fermantasyon ortamına ait endojen maya florasının; Zeytin meyvesine Kullanılan suya Ortam ph sına Zeytin dokusundan salamuraya geçen besin miktarına Zeytin yüzeyinin yapısına Salamuradaki fenolik bileşenler ve organik asitler gibi antimikrobiyel maddelerin miktarına Sıcaklığa Fermantasyon tanklarına/havuzlarına Genel olarak kullanılan alet ve ekipmanlara bağlı olarak değişiklik gösterdiği ifade edilmektedir

153 153 Doğal Fermente Sofralık Zeytinden İzole Edilen Mayalar

154 Candida tropicalas Cryptococcus laurentii 154 Candida parapsilopsis Candida rugosa Cyteromyces matritensis Cyteromyces matritensis Candida boidinii Rhodotorula mucilaginosa Candida diddensiae Rhodotorula glutinis Candida oleophila Kluyveromyces marxianus Candida cf. apicola Kluyveromyces lactis Pichia anomala Dekkera bruxellensis Pichia membranifaciens Sporobolomyces roseus Pichia kluyveri Torulaspora delbrueckii Pichia farinose Zygosaccharomyces bailii Pichia galeiformis Issatchenkia orientalis Pichia manshurica Saccharomyces cerevisiae Pichia guillermondi Bullera variabilis Deboryomyces hansenii Aurebasidium pullulans Deboryomyces etchelsii Wickerhamomyces anomalus Cryptococcus albidus Zygotorulaspora mrakii

155 155 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Rolleri

156 156 Olumlu Rolleri Lipolitik aktivite Katalaz aktivitesi Killer aktivite LAB nin gelişimini destekleme Antimikrobiyel aktivite Oleuropeini parçalayabilme Yüksek tuz konsantrasyonuna dayanıklılık Antioksidan özelliği Olumsuz Rolleri Polisakkaritleri parçalama Gaz oluşturma Zar oluşturma

157 157 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumsuz Rolleri Mayaların baskın hale geldiği durumlarda, düşük laktik asit üretiminin gerçekleştiği, bu nedenle de zeytinin karakteristik tadının oluşamadığı ve raf ömrünün kısaldığı ifade edilmektedir. Maya miktarı 7 log (kob/ml) nin üzerine ulaştığında ise CO 2 üretiminin arttığı ve zeytinin parçalanmasına neden olduğu belirtilmektedir. CO 2 gazı üretiminin, paketlenmiş sofralık zeytinde sızıntıya, salamura suyunda bulanıklığa, kötü tat ve kokuya neden olduğu ifade edilmektedir.

158 158 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumsuz Rolleri S. cerevisiae, S. kluyveri ve P. anamola türlerinin gaz oluşumuna neden oldukları bildirilmektedir. Mayaların pektinolitik enzimler, pektin metilesteraz, ve poligalakturanaz gibi çeşitli enzimler üreterek zeytinin hücre duvarındaki polisakkaritleri parçaladıkları belirtilmektedir. R. minuta ve D. hansenii nin türlerinin polisakkarolitik özellikleri yapılan çalışmalarla belirlenmiştir.

159 159 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumsuz Rolleri R. glutinis, R. minuta, R. rubra türlerinin salamura suyunda zar oluşturdukları ve poligalaturanaz enzimleri üreterek yumuşamaya neden oldukları ifade edilmektedir. C. famata, C guilliermondii ve R. mucilaginosa türlerinin ise tamamının düşük pekteolitik aktiviteye sahip oldukları belirlenmiştir.

160 160 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri Mayaların zeytin fermantasyonu sonucunda asetik asit, sükkinik asit, formik asit, etanol, metanol ve düşük miktarda asetaldehit ürettikleri düşünülmektedir. Mayaların sahip oldukları esteraz ve lipaz aktivitelerinin aroma bileşenlerinin oluşumu açısından önemli bir özellik olduğu vurgulanmaktadır. C. boidinii, T. delbrueckii, D. hansenii, S. cerevisiae, P. membranaefaciens, W. anomalus, C. sorbosivorans, C guilliermondii ve R. mucilaginosa türlerinin lipolitik aktiviteye sahip oldukları belirlenmiştir.

161 161 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri P. membranaefaciens, C. oleophila, P. fermentas, C. citrea, C. diddensiae, D. hansenii, C. tropicalis, P. galeiformis, W. anomalus, C. thaimueangensis ve C. boidinii türlerinin esteraz aktivitesine sahip oldukları belirtilmektedir. Sofralık zeytinden izole edilen bazı mayaların antioksidan özellikteki biyoaktif bileşenleri sentezleyebildikleri ifade edilmektedir. Bazı Saccharomyces ve Candida türleri antioksidan özellikteki karatenoid, tokoferol, sitrik asit ve glutation ürettikleri bildirilmektedir.

162 162 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri C. oleophila türünün % 0.1 oranında oleuropeini parçalayabilme özelliğine sahip olduğu belirlenmiştir. C. diddensiae, W. anomalus, D. etchelsii, Kl. lactis, C. sorbosivorans, H. guilliermondii türlerini β-glukosidaz aktivitesine sahip oldukları ifade edilmektedir. Yapılan son çalışmalar mayaların, bazı sofralık zeytin tiplerinin üretimleri sırasında laktik asit bakterilerinin gelişimlerini arttırdıklarını göstermektedir.

163 163 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri Bazı maya türlerinin vitamin, aminoasit ve pürinleri sentezleyerek, kompleks karbonhidratları parçalayarak laktik asit bakterileri için optimum gelişme ortamı sağladıkları ifade edilmektedir. P. membranafaciens türünün B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 ve B12 vitaminlerini, C. oleophila türünün B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminlerini, S. cerevisiae türünün B2, B3, B6 ve B9 vitaminlerini, P. fermentas türünün ise B2, B5 ve B8 vitaminlerini sentezledikleri belirlenmiştir.

164 164 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri Bazı maya türlerinin sahip oldukları killer aktivite nedeni ile, biyokontrol ajanı olarak kullanılmaları önerilmektedir. Killer aktivitenin Saccharomyces, Candida, Hansenula, Pichia, Debaryomyces, Ustilago, Cyriptococcus, Metschnikowia, Williopsis, Kluyveromyces ve Zygosaccharomyces cinsleri arasında yaygın bir özellik olduğu ifade edilmektedir. Killer toksinlerin bu toksinlere duyarlı hücreler üzerine farklı etkilerinin olduğu düşünülmektedir.

165 165 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri D. hansenii, P. anamola, K. marxianus, P. guilliermondii, C. oleophila, P. membranafaciens, P. fermentas ve S. cerevisiae gibi türlerin sofralık zeytin üretiminde biyokontrol ajanı olarak kullanılması ile, tuz ve koruyucu madde kullanımının azalacağı ve LAB gelişiminin destekleneceği öne sürülmektedir. Mayaların zeytinlerin doğal fermantasyonlarında sahip oldukları bir diğer olumlu özelliklerinin ise yüksek tuz konsantrasyonuna dayanıklılıkları olduğu ifade edilmektedir.

166 166 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri C. oleophila, P. membranafaciens, P. fermentas, C. boidini ve T. delbrueckii türlerinin %10 luk tuz konsantrasyonuna dayanıklı oldukları belirlenmiştir. Mayaları sahip oldukları antimikrobiyel aktivitenin zeytinde bozulmaya neden olan ve/veya patojen bakterilerin gelişimini engellediği belirtilmektedir. P. membranafaciens türünün Listeria monocytogenes (ATCC 7644) ve Staphylococcus aureus (ATCC 25923) patojenlerini inhibe ettiği belirlenmiştir

167 167 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri C. oleophila türünün L. monocytogenes (ATCC 7644), S. aureus (ATCC 25923) ve S. enteridis (ATCC 13076) patojenlerini inhibe ettiği belirlenmiştir. S. cerevisiae türünün Esherichia coli (ATCC 25922), L. monocytogenes (ATCC 7644), S. aureus (ATCC 25923) patojenlerini inhibe ettiği belirlenmiştir. P. fermentas türünün S. aureus (ATCC 25923) ve S. enteridis (ATCC 13076) patojenlerini inhibe ettiği belirlenmiştir.

168 168 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri C. boidini türünün L. monocytogenes (ATCC 7644) ve S. enteridis (ATCC 13076) patojenlerini inhibe ettiği belirlenmiştir. T. delbrueckii türünün L. monocytogenes (ATCC 7644) ve S. aureus (ATCC 25923) patojenlerini inhibe ettiği belirlenmiştir. C. citrea türünün ise L. monocytogenes (ATCC 7644) ve S. enteridis (ATCC 13076) patojenlerini inhibe ettiği belirlenmiştir.

169 169 Mayaların Doğal Fermente Sofralık Zeytin Üretimindeki Olumlu Rolleri Sofralık zeytin üretiminde mayaların bir diğer olumlu özelliklerinin ise katalaz aktiviteleri olduğu düşünülmektedir. Katalaz aktivitesinin zeytinde yer alan doymamış yağ asitlerinin oksitlenmelerini engellediği ve peroksit oluşumunun önüne geçtiği ifade edilmektedir. Yapılan çalışmalarda C. oleophila, P. membranafaciens, P. fermentas, P. galeiformis, W. anomalus, D. etchelsii, H. guilliermondii, C. tropicalis S. cerevisiae, C. boidini, C. famata, C. citrea ve T. delbrueckii türlerinin katalaz pozitif oldukları belirlenmiştir.

170 170 Hacettepe BAB Projesi: Gemlik çeşidi siyah sofralık zeytinlerin doğal fermantasyonlarında yer alan mayaların ve teknolojik özelliklerinin incelenmesi Bursa/İznik ve Manisa/Akhisar yörelerine ait zeytin örnekleri Maya izolasyonu İzole edilen mayaların tanımlanmaları Hızlı geleneksel yöntemler Moleküler yöntemlerle tanımlama (RFLP-PCR) İzole edilen mayaların teknolojik özelliklerinin belirlenmesi

171 171 ZEYTİN ÜRETİMİNDE LAKTİK ASİT FERMENTASYONU

172 172 Ortamda substrat olarak bulunan glikoz, asetil K0-A pirüvik aside dönüşür. Daha sonrada pirüvik asit ortamda bulunan m.o tipine ve suyuna bağlı olarak farklı metabolik yolları izleyerek değişik ürünlere dönüşür. Laktik asit fermantasyonu laktik asit bakterileri tarafından gerçekleştirilir. Homofermontatif laktik asit bakterileri ile son ürün olarak yalnız laktik asit meydana gelir. Yan ürün olarak asetik asit, etil alkol ve CO2 oluşur. Alkol fermontasyonunda olduğu gibi şeker molekülü önce fosforik asitle esterleşir ve daha sonra pirüvik asit ve laktik aside dönüşür.

173 173 Fermantasyon mikroorganizmaların enzim sistemlerini kullanarak anaerobik koşullarda organik maddeleri parçalamasıdır. Fermantasyon işleminde son hidrojen alıcısı organik bileşiklerdir. Bu tarife göre alkolün mikroorganizmalar tarafından aerobik yollarla sirkeye dönüştürülmesi bir fermantasyon değildir. Fermantasyon işleminde fermantasyona uğramış gıdanın hacmi küçülür. Gıdada istenmeyen faktörler veya toksik maddeler elimine edilir ve gıdanın besin değeri artar. Gıdaların fermantasyonu muhafaza yöntemi olarak uygulandığı gibi gıdaya özel aroma ve tat kazandırmak için de yapılır.

174 174 FERMANTASYON

175 175 Fermantasyon önemli bir süreçtir. Süreç; ortamda bulunan çeşitli mikroorganizmaların rekabet içerisinde bulunduğu biyolojik çeşitliliğe sahip mikroflora görünümündedir. Fermantasyon, zeytin mikroflorasında mevcut yararlı mikroorganizmaların zeytin etindeki serbest şekerleri parçalayarak laktik asit ve oluşturmaları sonucu zeytinin yenebilir hale gelmesi olayıdır. Zeytinlerin meyve suyu, ozmoz yoluyla salamuraya geçerek fermantasyon için gerekli şeker, protein vb. maddelerle salamura zenginleşir. Böylece salamura mikroorganizma faaliyetlerine elverişli bir hâl alır.

176 176 Fermantasyonun başlayabilmesi ve hızı; Ortamdaki mikroorganizma yüküne Ortamdaki serbest şeker miktarına Ortam koşullarının fermantasyondan sorumlu mikroorganizmaların çalışması için elverişli olmasına bağlıdır. Salamura içinde istenen laktik asit bakterilerinin diğer istenmeyen mikroorganizmalara hakim olabilmesi için gerekli şartlar; Hijyen Uygun sıcaklık Uygun ph Uygun tuz yoğunluğu Anaerobik ortam olarak sıralanabilir.

177 177 Ham zeytine acı tadı veren oleuropein, fermantasyon esnasında yavaş yavaş parçalanır. Oleuropeinin parçalanması sonucu oluşan kullanılabilir şekerler salamuraya geçer. Oleuropeinin alkali gibi kimyasal müdahalelerin olmadığı durumlarda parçalanması çok yavaş seyreder. Bu nedenle natürel fermantasyon (acılık giderme işlemi uygulanmadan zeytinlerin doğrudan salamuraya alınması ile gerçekleşen fermantasyon) daha uzun sürer. Naturel fermantasyonda zeytinler 4-6 ay gibi bir sürede tatlanır. Fermantasyon süresi; Ortam sıcaklığına Zeytin çeşidine Zeytinlerin olgunluk durumuna Tuz yoğunluğuna Yönteme (fermantasyon öncesi işlemlere) bağlı olarak farklı sürelerde tamamlanır.

178 178 Laktik Asit Fermantasyonu Laktik asit fermantasyonu laktik asit bakterileri tarafından gerçekleştirilir. Laktik asit bakterileri homofermantatif ve heterofermantatif olmak üzere iki grupta toplanır. Homofermantatif olanlar, zeytinde bulunan şekerin (en fazla glikoz olmak üzere früktoz, az miktarda da sakkaroz ve mannitol) tamamını laktik aside dönüştürürler. Heterofermantatif laktik asit bakterileri ise laktik asit yanında asetik asit, karbondioksit (CO 2 ) ve etil alkol de meydana getirir. Onun için ortamda şekeri tümüyle laktik asitde çeviren homofermantif laktik asit bakterilerinin hakim olması istenir. Aksi hâlde şekerin bir kısmı CO 2 ve etil alkole dönüşebilir.

179 179 Laktik asit bakterilerinin gelişebilmesi için en uygun tuz yoğunluğu % 5-6 dır. Başlangıçta en fazla % 9-10 tuz yoğunluğu kullanılabilir, zeytin ile salamura arasında gerçekleşen ozmos sonucunda 1-2 gün içerisinde tuz yoğunluğu azalarak laktik asit bakterileri için elverişli ortam gerçekleşir. Laktik asit üreten bakterilerin en önemli familyası laktobacillaceae dir. Laktobacillaceae familyasının bir türü olan laktobacillus fermantasyon sağlar. Laktobacillusların çoğu mikroaerofiliktir, ancak bazıları anaerobik koşullarda da gelişebilir. Laktobacillus kendi içinde Homofermantatif ve heterofermantatif olmak üzere ikiye ayrılır. Diğer bir laktik asit üreten bakteri familyası Streptococcaceae dir. Streptococcaceae familyasının üç türü laktik asit fermantasyonu gerçekleştirir.bunlar;

180 180 Streptococcus: Bu mikroorganizmanın önemi homofermantatif olmasından kaynaklanmaktadır. Fakültatif anaerobtur. Pediococcus: Homofermantatif fermantasyon sağlar. En uygun tuz konsantrasyonu % 5.5 civarıdır. Tuz konsantrasyonu % 10 un üzerinde olduğunda inhibisyon etki gösterir. En uygun üreme sıcaklığı dir. Leoconostuc: Heterofermantatif olması nedeniyle asetik asit, etil alkol, CO 2 oluşturur. Yüksek şeker ve tuz konsantrasyonunda gelişebilir.

181 181 Fermantasyonun başlangıcında (1. aşama) leuconostoc hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu aşamada henüz ortamda yeterince asit olmadığından istenmeyen mikroorganizmaların gelişme riski vardır. Salamuradaki tuz, istenmeyen mikroorganizma gelişmesini kısmen engeller. Tuz yoğunluğu, arttıkça istenmeyen mikroorganizmaların gelişme riski azalır. Leuconostoc bakterileri tarafından (ilk 7-14 gün sonunda) ortam asitliği yaklaşık % 0.25 e ulaşır. Asit ve tuz yoğunluğu, istenmeyen mikroorganizmaları inhibe eder. Böylece fermantasyonun 2. aşaması başlamış olur.

182 182 Bu aşama yaklaşık gün sürer ve leuconostoc ile lactobacillus lar bir arada gelişir. Asitlik arttıkça, leuconostoclar (asitliğe daha az dayanıklı olduğu için) yok olmaya başlar ve ortama laktobacilluslar hakim olur. Lactobacilluslar arasında asitliğe ve tuza en dayanıklı olan lactobacillus plantarum dur. Lactobacillus plantarum zeytin ve turşu fermantasyonunda en etkin olan bakterilerdir. Laktik asit fermantasyonunun son aşamasında (3. aşama) ortama lactobacillus plantarum un hakim olması istenir. Fermantasyon uygun şekilde gerçekleşmişse, fermantasyon sonunda ph ın , asitliğin %1 olması gerekir.

183 183 Maya Fermantasyonu Mayalar, fermantasyonun ileri aşamalarında ortaya çıkan mikroorganizmalardır. Fermantatif mayaların başlıcaları torulopsis, hansenula ve saccharomyces dir. Fermantasyonun başlangıçında maya gelişmesi istenmez. Çünkü zeytinlerde yumuşama ve bozulmalara neden olur. Ancak fermantasyonun sonuna doğru gelişen mayalar laktik asit fermantasyonu tamamlandıktan sonra kalan şekeri kullanarak fermantasyonun tamamlanmasını sağlar. Aksi hâlde zeytin bünyesinde kalan şeker ambalajlama sonrasında üründe olumsuz etki yapacaktır. Aynı zamanda maya fermantasyonu, üründe istenilen lezzetin oluşmasına katkı sağlar. Oleuropeinin parçalanması ile oluşan şeker, mayalar tarafından besin kaynağı olarak kullanılır ve oluşturdukları asit ile ortam ph ı biraz daha düşer.

184 184 Fermantasyon Tankları ve Havuzlar Fermantasyonda kullanılacak tanklar; gıda maddelerinin saklanmasına uygun, insan sağlığı ve zeytin kalitesini bozmayacak, gıdalarla kimyasal reaksiyona girmeyecek; ısıdan, buhardan, tuzlu ve asitli sudan, alkaliden ve diğer yardımcı kimyasallardan etkilenmeyecek; hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun özellikte malzemelerden yapılmış olmalıdır. Tankların doldurma, boşaltma ve temizleme işlemlerinin rahatça yapabileceği şekilde tasarlanması gerekir. İşletmeler, işledikleri yeşil ve siyah zeytin miktarına, işletmenin kapladığı alana ve ihtiyaçlarına göre farklı tip ve büyüklüklerde fermantasyon tankları kullanmaktadırlar.

185 185 Kabın ağzı; zeytinlerin su yüzüne çıkmaması için önce kafes şeklinde delikli kapak ile kapatılır, sonra en üste zeytinin hava ile temasını kesen tipte uygun kapaklar kapatılır. Başlangıçta gaz çıkışı olacağı için kapaklar tam olarak kapatılmadan bırakılır, sonra sıkıca kapatılır. İşletmenin tercihine ve yapısına göre fermantasyon için tankları Yer altı fermantasyon tankları, Yer üstü fermantasyon tankları olarak seçilebilir.

186 186 Fermantasyon Tankları ve Havuzlar Fermantasyonda kullanılacak tanklar; gıda maddelerinin saklanmasına uygun, insan sağlığı ve zeytin kalitesini bozmayacak, gıdalarla kimyasal reaksiyona girmeyecek; ısıdan, buhardan, tuzlu ve asitli sudan, alkaliden ve diğer yardımcı kimyasallardan etkilenmeyecek; hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun özellikte malzemelerden yapılmış olmalıdır. Tankların doldurma, boşaltma ve temizleme işlemlerinin rahatça yapabileceği şekilde tasarlanması gerekir. İşletmeler, işledikleri yeşil ve siyah zeytin miktarına, işletmenin kapladığı alana ve ihtiyaçlarına göre farklı tip ve büyüklüklerde fermantasyon tankları kullanmaktadırlar.

187 187 Kabın ağzı; zeytinlerin su yüzüne çıkmaması için önce kafes şeklinde delikli kapak ile kapatılır, sonra en üste zeytinin hava ile temasını kesen tipte uygun kapaklar kapatılır. Başlangıçta gaz çıkışı olacağı için kapaklar tam olarak kapatılmadan bırakılır, sonra sıkıca kapatılır. İşletmenin tercihine ve yapısına göre fermantasyon için tankları > Yer altı fermantasyon tankları, > Yer üstü fermantasyon tankları olarak seçilebilir.

188 188 Fermantasyon tankı delikli iç kapağı Fermantasyon tankı dış kapağı

189 189 Yer altı fermantasyon tankları: Bir sıra kum bir sıra beton ve tekrar bir sıra kum içine gömülürler. Beton karışımı, taşlı ve gevşek yapıda olmalıdır. Avantajları; ısıyı daha iyi korumaları, daha az tesis masrafı gerekmesi, devrilme risklerinin olmaması ve vana gerektirmemeleridir. Dezavantajları; kostik ile acılık giderme işleminde kullanılamaması, boşaltma için transfer pompasına ihtiyaç duyulması ve daha fazla işçilik gerektirmesidir.

190 190 Yer altı Fermantasyon Tankları

191 191 Yer üstü fermantasyon tanklarının farklı tip ve kapasitede, farklı malzemelerden üretilen çeşitleri vardır. Avantajları; boşaltma ve doldurma işlemleri kolaydır. Tüm işlemlerde kullanılmaya uygun bir yapısı vardır. Zeytin, içerisine doldurulduktan sonra zeytini tekrar taşımadan üzerinde tüm işlemler yapılabilir. Dezavantajları; tesis masraflarının yüksek olması ve tank ısısının istenilen düzeyde tutulmasının güç olmasıdır. Malzemelerine göre fermantasyon tankları; > Fiberglas tanklar > Polyester tanklar > Plastik tanklar olarak gruplandınlabilir.

192 192 Yer üstü fermantasyon tankları

193 193 Fiberglas tanklar Polyester tanklar Fiberglas, polyester ve plastik malzemelerden yapılan tankların yer altı ve yer üstü olmak üzere farklı kapasitede ve şekillerde çeşitleri mevcuttur. Tanklar pürüzsüz ve su geçirmeyen yüzeylere sahiptir. Tanklar; zeytinlerin su yüzüne çıkmaması için delikli kafes şeklinde bir iç kapağa ve zeytinin hava ile temasını kesecek tipte ikinci bir kapak sistemine sahiptir.

194 194 Plastik tanklar

195 195 Fermantasyonda kullanılan tanklar, kullanılacak diğer araç-gereç ve ekipmanlar kullanılmadan önce ve sonra sodalı sıcak su veya Gıda Kodeksi ne uygun dezenfektanlar ile çok iyi yıkanıp temizlenmelidir. Zeytin fermantasyonu süresince hava temasını kesmek ve dışarıdan istenmeyen mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için tankların ve havuzların kapakları kapalı tutulmalıdır.

196 196 Havuzlar, genellikle 3 veya 4 m ebadında kare şeklinde, zeytinin ezilmemesi için en fazla 2.5 m derinlikte betondan yapılır. Havuzların iç kısmı ya kireçle boyanarak ya da polyesterle kaplanarak kullanılır. Havuzlar; su sızdırmaz şekilde basınca dayanıklı ve su sirkülasyonunu sağlayacak özellikte yapılır. Bu havuzların zemin üstü yükseklikleri en çok bir metre yapılmalıdır. Havuzların havayla temasını kesecek şekilde kapak sistemi bulunmalıdır. Havuzlarda zeytin üzerine yapılacak baskı, kenet sistemi ile temin edilmelidir. Baskının üzerinde havuzun üst kısmı plastik kafes ile kapatılarak haşerenin girmesi engellenmelidir.

197 197 Polyester kaplı beton havuz

198 Zeytinlerin ve Salamuranın Tanklara Alınması 198 Zeytinlerin İşletmeye Kabulü modülünde de vurgulandığı gibi sofralık olarak işlenecek zeytinlerde bazı özellikler aranır. Sofralık zeytin çeşitlerinin karakteristik özellikleri aşağıda maddeler hâlinde verilmiştir. > Meyve etinin nispeten fazla olması: Sofralık zeytin çeşitleri etli olmalı ve özellikle et / çekirdek oranı 5-12/1 arasında olmalıdır. > Uygun yağ oranı: Etin yağ içeriği düşük ve orta seviyelerde (ortalama % 20 gibi) olmalıdır. Artan yağ içeriği ürünün dokusunu istenmeyen şekilde etkilemektedir. > Şeker miktarı : Meyve etindeki yüksek miktardaki şeker, fermantasyon sonucu laktik aside dönüşür, tuz ile beraber ürünü korur. > Meyve sertliği : İşlemenin değişik safhalarında meyve etinin dayanıklılığı kalıcı olmalıdır. Meyve etinin sıkılığını etkileyen faktörler pektinler, selüloz, lignin ve diğer polisakkaritlerdir. > Meyve etinin kolay ayrılması : Çiğneme sırasında veya dolgulu zeytin yapılacağı zaman, çekirdeğin mezokarptan ( zeytin etinden ) kolay ayrılması gerekir. > Elastik meyve kabuğu : Epidermis ( zeytin kabuğu ) işlemenin her safhasına dayanabilecek şekilde ince ve elastik olmalıdır.

199 199 Hasat edilen zeytinler (seçme, sınıflama, yıkama gibi), ön işlemlerden geçirildikten sonra fermantasyon için tank veya havuz içerisine alınır. Seçilen yönteme ve kullanılan zeytin çeşidine uygun yoğunlukta hazırlanan salamura, zeytinlerin üzerini cm örtecek kadar doldurulur. Zeytinlerin hava almaması için kapak ile kapatılır ve fermantasyona bırakılır. Fermantasyon sonucu zeytinler, acılık maddesinden arınmış ve yeme olgunluğuna gelmiş olur.

200 200

201 201 Tank/havuz içerisine hacminin % 70 i kadar zeytin, % 30 u kadar salamura alacaktır. Buna göre tank veya havuzun içerisine alacağı zeytin miktarını ve hazırlayacağımız salamura miktarını belirlememiz gerekir. ÖRNEĞİN; Tankımızın hacmi 1000 litre ise; Zeytin miktarı = 700 kg Su miktarı (tank hacmi-zeytin miktarı) = 300 l dir. (1l ~ 1 kg olduğunu kabul ediyoruz) Zeytinlerin ve salamuranın tanklardan tanklara veya havuzdan tanklara alınması transfer pompası ile yapılır.

202 202 Transfer Pompası Görevi Zeytinleri ve/veya salamurayı bulunduğu tanklardan çekerek işletme içerisinde istenilen yere transfer eder. Transfer sırasında ürün hiçbir şekilde zarar görmez.

203 203

204 204 Yapısı Makinenin tüm aksamları, tamamen paslanmaz olarak imal edilmiştir. Makine üzerinde elektrik motoru ve ona bağlı pompa mevcuttur. Pompa, vakum etkisi ile zeytinleri havuz veya tank içerisinden salamura ile birlikte çekerek istenen yere taşır. Salamura ile birlikte taşınması zeytinlerin zedelenmesini önler.

205 205 Çeşitleri Zeytin transfer pompası üretici firmalar tarafından vakumlama kapasitesine göre farklı güç ve büyüklükte üretilmektedir. Kullanımı Transfer pompasının emiş borusu ve çıkış borusu ile transferin yapılacağı yer arasında hortumlar kullanılarak bağlantı kurulur. Önce transfer pompasının küçük motoru çalıştırılarak salamura gelene kadar beklenir. Daha sonra büyük motor çalıştırılarak zeytinlerin transferi başlatılır. Yapılan transfer işlemleri sırasında salamuranın ve zeytinin hava ile temas etmemesi için transfer sistemi içine hava girişi engellenmelidir. Sisteme hava girişinin engellenebilmesi için transfer pompası emiş ve çıkış borusu hortumları salamura içerisine daldırılmalıdır.

206 206

207 207 Transfer işleminde bidon doldurma aparatı da kullanılabilir. Bu durumda, transfer pompasının emiş borusu zeytin ve/veya salamuranın bulunduğu tanka, çıkış borusu ise bidon doldurma aparatına bağlanır. Zeytin ve salamura, önce bidon doldurma aparatının haznesine gelir. Buradan çıkış hattı ile zeytinler bidonlara doldurulur. Salamura ise bidon doldurma aparatının dönüş hattı ile tanka/havuza geri döner. Bidonların aktarılmasında hidrolik bidon devirme makinesi kullanılması büyük kolaylık sağlar. Hidrolik bidon devirme makinesinin tamamı paslanmaz çelikten yapılmıştır. Pratik ve kullanışlı bir araçtır.

208 208

209 209

210 210 Temizliği ve Bakımı Makinenin periyodik olarak genel temizliğinin yapılması gerekmektedir. İşlem sonunda buhar ile yıkanmalı ve uygun dezenfektanlarla dezenfekte edilmelidir. Gıda üretiminde ve gıda ile temas eden tüm alet-ekipmanların yağlanmasında gıdaya uygun yağlar kullanılmalıdır.

211 211 Fermantasyon İçin Gerekli Şartlar Tanklar ve kullanılan araç-gereçler temiz olmalıdır. Tank/havuzlarda havasız (anaerobik) koşulların sağlanması gerekir. Böylece oksidatif mayaların gelişimi önlenir ve fermantasyonu sağlayan laktik asit bakterilerinin gelişimi desteklenir. Tuz yoğunluğu istenmeyen mikroorganizmaların gelişmesini engelleyecek, laktik asit bakterilerinin gelişmesine imkan verecek düzeyde olmalıdır. Bir süre sonra tuz ağırlığı nedeniyle dibe çöker. Sirkülasyon ile salamurada tuz, homojen hale getirilmelidir. Zeytinler salamura içerisine konulduğunda daneler ve salamura arasında ozmos olayı gerçekleşir. Zeytin bünyesindeki suda eriyen maddeler salamuraya geçerken salamuradan da zeytin bünyesine tuz geçer. Bu nedenle salamura ile zeytin arasında osmotik basınç dengeleninceye kadar salamuranın tuz oranı düşer. Bu nedenle tuz yoğunluğu kontrol edilmelidir. Salamuraya eksilen miktar kadar tuz eklenmelidir.

212 212 ÖRNEĞİN; Tanka 3000 l, %6 lık salamura koymuştuk, 2 gün sonra bomemetre ile ölçtüğümüzde salamuranın 4 bome olduğunu gördük. Bu durumda % 2 tuz ilave etmemiz gerekiyor. Bunun için kullanmamız gereken tuz miktarını 1. öğrenme faaliyetinde verilen formülle hesaplayıp (3000 X 2/100=60 kg) tuzu tanka ilave ettikten sonra da sirkülasyon pompası ile salamurayı karıştırmamız gerekiyor. Hatırlayacağınız gibi salamura yoğunluğunun tank içerisinde homojen olması, başarılı bir fermantasyon gerçekleştirebilmek için çok önemlidir. Salamuranın denge tuz yoğunluğu; yeşil zeytinde % 5-6, siyah zeytinde % 10 olmalıdır. Salamura sıcaklığı ve ortam sıcaklığı fermantasyon için uygun olmalıdır. Zeytinin bünyesinde fermantasyonun gelişimi için yeterli oranda şeker bulunmalıdır. Kullanılan zeytin çeşidinde yeterli miktarda şeker bulunmuyorsa salamuraya glikoz, melas gibi şeker ya da şekerli bileşikler eklenerek laktik asit bakterileri için gereken besin sağlanmalıdır.

213 213 Fermantasyonun Zeytine Etkisi Fermantasyon sürecinde oluşan laktik asit yeşil zeytinde % ve siyah zeytinde % oranına ulaştığında olumlu etkilere sahiptir. Başarılı bir fermantasyon; > Zeytinleri yenilebilir duruma getirir. > Meyve dokusunu korur. > Lezzet ve aroma sağlar. > İstenilen rengi sağlar. > Zeytinlerin depolama ve pazarlama sürecinde bozulmadan korunmasını sağlar.

214 Fermantasyonu Olumsuz Etkileyen Şartlar 214 Zeytinlerin işlenmesi sırasında çevreden gelen istenmeyen mikroorganizmalar fermantasyonu olumsuz etkileyecektir. Bu mikroorganizmalar havada, fermantasyon tanklarında, kullanılan suda, salamurada, araç-gereçlerde, tezgâhta, zeytinin kendisinde bulunabilir. Fermantasyonun sağlıklı ve istenen nitelikte gelişebilmesi için her aşamada hijyen ve sanitasyon dikkatle uygulanmalıdır. Böylece nihai ürünün kaliteli olması sağlanabilir. Fermantasyon tanklarının üstü açık bırakılmamalıdır. Böylece hem çevreden istenmeyen madde ve mikroorganizma girişi hem de aerob (O 2 varlığında gelişen) mikroorganizmaların gelişmesi önlenir. Tankın üst kısmında gelişen maya ve küfler, fermantasyon sırasında oluşan asitliği düşürerek zeytinde bozulma ve yumuşamalara yol açar. Tankın üzerinde oluşan maya tabakası, en az haftada bir kez alınmalıdır. Fermantasyon sürecinde gelişen fermantatif ve oksidatif mayaların farklı etkileri vardır. Fermantatif mayalar laktik asit ile birlikte CO 2 oluşturur. Karbondioksit gazı bozulmalara yol açar. Oksidatif mayaların başlıcaları Debaryomyces, Pichia ve Candida dır. Oksidatif mayalar, laktik asidi kullanarak asitliğin azalmasına neden olur ve düşük asitli ortam da diğer bozulma etkenlerine olanak tanır.

215 215 Fermantasyonu olumsuz etkileyen şartlar (uygun olmayan araçlarla fermantasyon havuzunun üstünün kapatılması)

216 216 Fermantasyonun başlangıcında tuz yoğunluğunun yüksek olması laktik asit bakterilerinin gelişmesini engelleyecektir. Yüksek tuz yoğunluğunda istenmeyen mikroorganizmalardan bazıları gelişme imkânı bulacaktır. Örneğin; mayalardan Debaryomyces ve Saccharomyces türleri % 20, Pichia türleri % 15 ve Candida türleri % 10 tuz yoğunluğunda çok kolay gelişir. Ayrıca yüksek tuz yoğunluğundaki bir salamuraya konan zeytinler ile salamura arasında hızlı osmoz olacağı için zeytin bileşiminde fazla kayıplar meydana gelecektir.

217 217 Ortam sıcaklığı, fermantasyonun gelişiminde en önemli etkenlerden biridir. Soğuk hava koşulları (<15 C) fermantasyonun gelişimini yavaşlatır hatta durdurabilir. Yüksek sıcaklıklar ise fermantasyonu hızlandırır, ancak istenmeyen mikroorganizmaların gelişimine olanak sağlar. Yüksek sıcaklık durumunda salamuranın tuz ve asitliği bu mikroorganizmaların gelişimini engelleyecek düzeyde olmalıdır. Fermantasyon aşamaları 2.1. Laktik Asit Fermantasyonu başlığı altında belirtildiği sürelerde gerçekleşmelidir. Her aşamada belirtilen ph değerlerine uygun ph değerleri yakalanmalıdır. Aksi takdirde bozulmalar meydana gelebilir. Fermantasyon sonunda salamuradaki ph değeri ortalama 4.5 civarında olmalıdır. ph değeri ortalama değerin çok altına düştükçe zeytinin rengi açılır, ph değeri ortalama değerin çok üzerine çıktıkça zeytinde bozulma görülebilir.

218 218 Saf Kültür Kullanımı Doğal fermantasyon sırasında laktik asit dışında bileşikler de meydana gelebilmektedir. Bunlar ürünün lezzetini, sertliğini ve kokusunu olumsuz yönde etkilemektedir. Tam fermantasyonu sağlayabilmek için kontrollü şartlarda saf kültür (laktik asit bakterisi) ilave edilebilir. Saf kültür laboratuvar koşullarında kontrollü olarak istenen mikroorganizmaların çoğaltılması ile elde edilmektedir. Bunun için acılığı giderilen zeytinler pastörize edilip soğutulur. Üzerine % 10.6 lık salamura ilave edilir. Tuz konsantrasyonu % arasında dengelendiğinde saf kültür için gerekli olan organik asitlerden laktik asit veya sitrik asit ilave edilir. Bunda amaç ph değerini 5.0 ile 5.5 arasına getirip sıcaklığa dayanıklı istenmeyen mikroorganizmaları inhibe etmektir.

219 219 Saf kültür kullanımının avantajları; > Asit oranında artış > Asit miktarında artış > Ortamda gaz oluşumunu engellemek > Mayalar ve diğer istenmeyen mikroorganizmaların gelişimini engellemek > Homojen ürün yapısı > Homojen ürün lezzeti.

220 220 FERMANTASYON TAKİBİ Yapılacak Kontroller Fermantasyon sürecinde anaerobik şartların devamlılığı sağlanmalı, sıcaklık, tuz, asitlik kontrolleri, salamuranın üst yüzeyinde gelişen maya ve küf temizliği yapılmalıdır. Her kontrol sonrasında ölçüm değerleri kaydedilmelidir. Kayıtlarda mutlaka tarih ve hangi tanka ait değerler olduğu belirtilmelidir.

221 221 Yapılacak kontrollerin işlenmesi

222 222

223 223 Sıcaklık Fermantasyon seyrinin normal şekilde devam edebilmesi için ortamın ve salamuranın sıcaklığının belirli aralıklarla ölçülmesi gerekir. Sıcaklığın 15 C altına düşmemesi gerekir. Sıcaklık düştüğü zaman fermantasyon süresi uzar. Ortam sıcaklığı, oda tipi termometre ile salamura sıcaklığı laboratuvar tipi termometre ile ölçülerek kayıt altında tutulmalıdır.

224 224 Sıcaklığın istenilen değerlerin dışında olduğu zamanlarda alınacak tedbirlerle ısı düzenlenmelidir. Kontrollü fermantasyon yapan işletmelerde fermantasyon için uygun sıcaklığı sağlamak amacıyla salamura ısısını yükselten (eşanjör gibi) bazı ısıtma düzenekleri kullanılmaktadır. Tanklarda ısı değiştirici boru sisteminin bulunması sıcaklık kontrolünün sağlanmasında büyük kolaylık sağlar. Sıcaklık düştüğü zaman boru içinden sıcak su veya buhar geçirilerek sıcaklık yükseltilir. Sıcaklık arttığı zaman boru içinden soğuk su dolaştırılarak sıcaklık düşürülür.

225 225 Anaerobik Koşullar Anaerobik koşullar oksijen yokluğu sayesinde oksidatif mikroorganizmaların gelişimini önler. Böylece istenmeyen mikroorganizmaların gelişememesi ile laktik asit bakterilerinin ortama hakim olması daha kolay olur. Bu durum, başarılı bir fermantasyon sürecine önemli katkı sağlar. Fermantasyon tanklarında zeytinin hava ile temas etmemesi gerekir. Salamura miktarı, zeytinlerin üzerini cm geçecek seviyede tutulmalıdır. Başlangıçta bu sağlansa bile ilerleyen zamanlarda buharlaşma, taşma, sızıntı gibi nedenlerle salamura miktarı azalabilir. Bu nedenle salamura miktarının belli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Salamura miktarında azalma varsa öncelikle tankta bir sızıntı olup olmadığı kontrol edilmeli, gerekirse zeytinler başka tanka alınmalıdır. Tankta sızıntı yoksa aynı özellikte salamura eklenerek tamamlanmalıdır. Zeytinlerin su üzerine çıkmasını önlemek için zeytini su içerisinde tutacak delikli baskılar bulunmalıdır. Tankın dış kapağı da daima sıkı bir şekilde kapalı olmalıdır. Kontrol için açıldıktan sonra veya başka nedenlerle açık veya gevşek kalmış olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir.

226 226 Anaerobik şartların sağlandığı bir fermantasyon tankı

227 227 Tuz Yoğunluğu Daha önce de bahsedildiği gibi tuz ağırlığı nedeniyle bir süre sonra tankın dibine çökme eğilimi gösterecek, tankın alt kısımları ile üst kısımları arasında salamura yoğunluğu bakımından farklılık olacaktır. Bu yüzden belli aralıklar ile sirkülasyon pompası ile tank altındaki su üst kısmına verilerek sirkülasyon işlemi yapılmalı ve salamuranın tank içerisinde homojen olması sağlanmalıdır.

228 228 Fermantasyon kabından alınan salamura örneği mezür içerisine konur. Mezür içine bomemetre daldırılır, tuzlu suyun kaldırma kuvveti ile bomemetre yükselir. Bomemetrenin salamura yüzeyine gelen kısmındaki rakam, % tuz miktarını gösterir. Örneğin bu rakam 10 ise tuz yoğunluğu %10 demektir. Salamura kontrolüne başlamadan önce derişimi belli bir seri tuz çözeltisi ile ölçüm yaparak bomemetrenin ölçme doğruluğu kontrol edilmelidir. Salamura tuz yoğunluğu, laboratuvarda titrasyon metodu ile de kontrol edilebilir. Salamura tuz konsantrasyonunu ölçüm için örnek (salamura) alınmadan önce salamuranın sirküle edilmesi doğru sonuç alabilme bakımından çok önemlidir.

229 229 İlk günlerde tuz yoğunluğu osmoz etkisiyle hızla düşecektir. Bu nedenle başlangıçta 2 3 günde bir, daha sonra n sağlıklı olarak ölçülebilmesi için salamuranın homojen olması gerekir. haftalık, sonra aylık kontroller ile tuz yoğunluğu ölçülmelidir. Azalan tuz yoğunluğu kadar tuz eklenerek eksilen tuz miktarı telafi edilmelidir. Zeytin ile salamura arasındaki denge ay içerisinde kurulur. Tuz yoğunluğu dengede (osmoz bittikten sonra) optimum yeşil zeytinde 7-8 bome, siyah zeytinde ise bome seviyesinde tutulmalıdır.

230 230 Titrasyonla tuz oranının belirlenmesi

231 231 ph ph değeri 6 oluncaya kadar her 3 günde bir ölçüm yapılır. Sonrasında günlük bir süreç içinde ph değeri 4.5 e düşünceye kadar en az haftada bir kontrole devam edilir. Bu değer gram-negatif basilin kaybolma noktasıdır. Ondan sonra 20 günde bir kontrol etmek yeterlidir. İki hafta içerisinde ph 6 ya düşmemişse salamuraya düşük miktarda (% lik) laktik veya sitrik asit katılarak ph değeri 5.5 civarına getirilmelidir. Aksi hâlde yüksek ph, ortamda zeytini bozan mikroorganizmaların gelişmesine neden olacaktır. Fazla miktarda asit katılması durumunda ise; laktik asit bakterileri de gelişemez ve istenilen fermantasyon gerçekleşmez. Ayrıca özellikle siyah zeytinde renkte açılmalar ve kızarmalar görülür.

232 232 ph kontrolü

233 233 ph = e ulaştıktan sonra kontrol başlar, bundan sonra ph ile birlikte asitlik de kontrol edilir. Asitlik tayini laboratuvar ortamında yapılır. Periyodik olarak fermantasyon tankından numune alınıp laboratuvara götürülmelidir.

234 234 Asitlik ph = e ulaştıktan sonra kontrol başlar, bundan sonra ph ile birlikte asitlik de kontrol edilir. Asitlik tayini laboratuvar ortamında yapılır. Periyodik olarak fermantasyon tankından numune alınıp laboratuvara götürülmelidir.

235 235 Alınacak Tedbirler Fermantasyonun gelişiminde herhangi bir aksama meydana geldiğinde problemin nereden kaynaklandığına bakılmalıdır. Yetersiz besin var ise şeker, melas vb. şeker kaynakları ilave edilmelidir. Şayet ortamda yetersiz laktik asit bakterisi var ise saf (starter) kültür eklenebilir. Salamurada meydana gelebilecek herhangi bir bozulma durumunda ise zeytinlerin içerisinde bulunduğu salamura boşaltılarak aynı kimyasal özellikte yeni salamura tanka doldurulmalıdır. Fermantasyon sonunda toplam asidite % in altında ise salamuraya asit ilave edilmelidir. Fermantasyonun başlangıcında ph = değerini sağlayacak miktarda asit ilavesi yapılabilir. Bu fermantasyon sürecinde istenmeyen mikroorganizma gelişimini engelleyecektir. Salamuranın tuz oranı devamlı kontrol altında olmalıdır. İlkbahar başlangıcı ve yaz aylarında katı tuz ilave edilerek tuz oranı yükseltilir. Eğer zeytinler yaz aylarını havuzlarda geçirecekse istisnai olarak tuz oranı yeşil zeytinde % 8.5 e, siyah zeytinde % 13 e çıkarılır.

236 236

237 237

238 238

239 239

240 240 SALAMURA BİLEŞENLERİNİ DEPOLAMA Salamura Bileşenleri Salamura hazırlamada kullanılan maddelerden en önemlileri şunlardır:

241 241 > Tuz > Şeker > Sirke > Laktik asit > Asetik asit > Sitrik asit > Ferroglükonat ve ferrolaktat > Sodyum ve kalsiyum laktat > Askorbik asit > Kalsiyum klorür > Baharat ve aromalı bitkiler

242 242 Şeker fermantasyonu sağlayan mikroorganizmalar için temel besin kaynağıdır. Mikroorganizmaların şekeri kullanarak oluşturduğu asit, zeytinlerin bozulmasını önlemekte ve yeme olgunluğuna gelmesini sağlamaktadır. Şeker kaynağı olarak genellikle glikoz veya melas vb. şekerli bileşikler kullanılmaktadır. Fermantasyon çeşitli nedenlerle bazen duraklayabilir. Böyle durumlarda bu nedenler tespit edilmelidir. Zeytin bileşimindeki şeker noksanlığı, fermantasyonun duraklama nedeni olabilir. Bu durumda fermantasyon seyrinin tamamlanması için salamuraya şeker veya şekerli bileşikler eklenmelidir.

243 243 Sirke; 20 C ile 30 C yi geçmeyen sabit bir sıcaklıkta ve hava bulunan ortamda, genellikle üzüm ve elma gibi meyvelerden sirke bakterisi (Mycoderma aceti) veya asetobakter tarafından gerçekleştirilen asetik asit fermantasyonu ile elde edilen bir sıvıdır. Sirkelerin rengi, hazırlandıkları meyve türüne göre soluk sarı ile kırmızı arasında olup kendine has bir kokuya ve aromaya sahiptir. Geçmişte önemli bir salamura bileşeni olan sirke, günümüzde de fermantasyon gerçekleştirecek temel salamura bileşeni ve aroma verici madde olarak kullanılmaktadır.

244 244 Laktik asit; uçucu olmayan, suda ve alkolde kolayca çözünen, ısıya dayanıklı, koruyucu ve asit düzenleyici önemli bir kimyasaldır. Diğer asit düzenleyicilerle birlikte ph seviyesinin ayarlanmasında kullanılır. Asetik asit sirke formunda bir koruyucu olarak kullanılır. Asetik asit (CH3COOH) keskin bir koku ve lezzete sahip, berrak ve renksiz mono karboksilli asitlerin en önemlisi olan organik bir asittir. Suda kolay çözünür ve donma noktası 15.5 o C olduğu için oda sıcaklığında buz görünümündedir. Asetik asit de diğer asit düzenleyicilerle birlikte ph seviyesinin ayarlanmasında kullanılır. Asetik asit, maya ve istenmeyen bakterilerin gelişmesini önlemede daha etkilidir. Sitrik asit halk arasında limon tuzu olarak bilinir ve asit düzenleyici olarak diğer asit düzenleyicilerle birlikte ph seviyesinin ayarlanmasında kullanılır.

245 245 Ferroglükonat veya ferrolaktat (oksidasyon ile karartılmış olan), siyah zeytinlerin var olan renklerinin korunması amacıyla stabilizör olarak kullanılan katkı maddeleridir. Sodyum ve kalsiyum laktat, zeytin dokusunun sertliğini korumak amacıyla kullanılan katkı maddeleridir. Askorbik asit aynı zamanda C vitamini olarak da bilinir. Askorbik asit, yeşil zeytinin kararmasını önlemek için katkı maddesi olarak kullanılır. Kalsiyum klorür; sodyum ve kalsiyum laktat gibi zeytin dokusunun sertliğini korumak amacıyla kullanılan katkı maddesidir. Defne, kapari, kekik, sarımsak vb. baharat ve aromalı bitkilerin salamura bileşeni olarak kullanılmasında ürüne çeşni vermek amaçlanır.

246 246 Salamurada kullandığımız bileşenlerin bazıları, dikkatli olunmadığında olumsuz etki yapabilecek kimyasal maddelerdir. Bu maddeleri kullanırken ve depolarken kullanma talimatlarını dikkatli bir şekilde uygulamamız gerekir. Bazılarının ambalajı üzerinde tehlikeli madde özelliğini belirten çeşitli işaretler bulunur. Tehlikeli maddeler; patlayıcı, parlayıcı, kolay yanıcı, yakıcı, zehirli, mikrop bulaştırıcı, radyoaktif, aşındırıcı, tahriş edici, alerjik, kendi kendine tutuşan, korozif, çevre için zararlı olan, ıslandığında yanan ve diğer tehlikeleri oluşturan maddelerdir. Üretim prosesinde kullandığımız bazı maddeler (asitler ve NaOH gibi) bu özellikleri taşıyor. Bu ürünleri kullanırken dikkat etmemiz gereken kurallar şöyle sıralanabilir

247 247 Yeni çalışanlara kimyasallarla ilgili kullanma talimatları, oluşabilecek kazalar ve maddeler üzerinde bulunan etiketlerdeki işaret ve semboller anlatılmalıdır. Kimyasal maddelerin özellikleri (organik/inorganik, asit/baz vb.) iyi bilinmelidir. İnsan sağlığına zararlı olan kimyasal maddeler (NaOH gibi bazlar, derişik asitler gibi) ile çalışan kişi bu maddeleri tanımalıdır. Bazı kimyasalları kullanırken çok dikkatli olmalıyız. Örneğin kalsiyum klorür (CaCl 2 ) tahriş edici bir maddedir. Asetik asit (CH 3 COOH) ise çürütücü ve aşındırıcıdır. İnsan sağlığına zararlı olan kimyasal maddelerle çalışılırken maddenin özelliğine göre gözleri ve cildi bu maddelerin zararlı etkisinden korumak için eldiven, maske, yan kısımları kapalı gözlük gibi iş elbiseleri kullanılarak çalışılmalı, çalışma bittikten sonra mutlaka eller yıkanmalıdır.,

248 248 Çalışanlar, kimyasal maddelerle çalışılırken doğabilecek yanma, yutma, zehirlenme gibi kazalarda yapılacak ilk yardım kurallarını öğrenmelidir. Ayrıca çalışılan yerlerde görülebilecek şekilde uyarı levhaları asılmalıdır. Kimyasal maddelerle çalışan bir kişinin yanında ikinci bir kişi bulunmalı veya en azından telefonla ulaşımın kolaylıkla sağlanabileceği bir ortamda çalışılmalıdır. Acil durumlarda iletişim kurulması gereken ilk yardım, itfaiye gibi kurumların ve uzmanların telefonları işletmenin belirli yerlerine büyük puntolarla yazılarak asılmalıdır. Maddelerin uçuculuğu, yanıcılığı, derişimi, kendiliğinden tutuşma eğilimi ve kendiliğinden parçalanması gibi özellikleri, maddelerin orijinal etiketleri üzerinden dikkatli bir şekilde okunarak öğrenilmelidir.

249 249 Herhangi bir kimyasal ürünü kullanmaya başlamadan önce ambalajı üzerinde bulunan etiket ve üretici firmanın ürünün doğru kullanımı ve taşıdığı tehlikeleri açıkladığı talimatlar dikkatlice okunmalıdır. Kimyasal maddeler kutu, kavanoz gibi küçük ambalajlarda saklanacaksa birbiriyle karışmaması için okunaklı bir şekilde etiketlenmelidir. Etiketi düşmüş veya silinmiş olan kimyasal madde atılmalıdır. Aksi hâlde hem sağlık hem de proses açısından tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Bir sıvı şişeden başka bir kaba dökülmek üzere eğildiğinde şişenin etiketli kısmı üst tarafta kalmalıdır.

250 250 Toksik ve tahriş edici sıvılar aktarılırken kabın altına başka geniş bir kap, katılar aktarılırken alt kısmına bir kâğıt altlık konulmalıdır. Bu işlemler mutlaka iyi havalandırılan bir ortamda yapılmalıdır. Sıvı veya toz hâlindeki maddeleri kaptan kaba aktarırken uygun bir huni kullanılmalıdır. Prosesin gerektiği kadar kimyasal madde hazırlamalıyız. Gerekenden daha fazla kimyasal madde hazırlanması israfa neden olur. Çalışılan maddelerde kullanılan araç-gereçler, kaplar işlem bittikten sonra temizlenmeli, bu maddelerden kalan atıklar bu konudaki talimatlara uygun şekilde ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

251 251 Kimyasal maddenin saklandığı kaptan alınan ve kullanılmayan maddeler saklama kabına geri konmamalıdır. Çok yüksek raflara kırılabilecek ambalaja sahip kimyasallar konulmamalı, zorunlu durumlarda kullanımı kolay ve emniyetli merdiven kullanılmalıdır. İşletmelerin sorumlu yöneticileri, maddelerin kullanımıyla ilgili alınan önlemlerin etkinliğini, sürekliliğini sağlamak üzere kontrol etmelidir. Kimyasalların saklandığı depo, eğitilmiş bir elemanın sorumluluğunda olmalıdır. Stok defteri veya bilgisayar programı yardımıyla depo giriş-çıkışları düzenli bir kayıt sistemiyle kontrol altında tutulmalıdır. Depo sorumlusu dışında diğer çalışanların girmesi engellenmelidir.

252 252 Salamura Bileşenlerinin Muhafaza Edileceği Kapların Özellikleri Kimyasalların saklanacağı kapların taşıması gereken özellikler şunlardır: Tüm kimyasal maddeler, aksi belirtilmedikçe kendi orijinal ambalajlarında ve etiketli olarak saklanmalıdır. Kendi ambalajı dışında bir kap içerisinde saklanacaksa kimyasallar ile tepkimeye girmeyecek, korozyona uğramayacak özellikte bir maddeden yapılmış (cam, çelik vb.) kutu, bidon, kavanoz, tank ve konteyner gibi bir kap seçilmelidir. Kirli, kırık, paslı, çatlak, lekeli, yırtık, sırrı dökülmüş olan kaplar kullanılmamalıdır. Kullanılacak maddelerin isim ve tanımları, sembolleri, tehlikesi ile ilgili bilgiler ve güvenlik önlemleri bu kabın üzerinde etiket ile gösterilmelidir.

253 253 Organik çözücüler, plastik kaplarda saklandığında çözücünün difüzyona uğrama ihtimali dikkate alınmalıdır. Bazı kimyasallar ışığa maruz kaldığında bozulur. Bunlar ışık geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Cam kap kullanılıyorsa renkli olması tercih edilmelidir. Kimyasalların saklanmasında kullanılan kaplar, gıda maddesinin taşınması gibi başka amaçlar için kullanılmamalıdır. Kimyasalların muhafaza edileceği kaplar, (aksi belirtilmedikçe) kapandıktan sonra çevresel etkenlerle temasını kesecek emniyet kilitli bir kapak sistemine sahip olmalıdır.

254 254 Sıvı olan kimyasallar, silindirik biçimli açma-kapama vanası olan kaplarda saklanmalıdır. Cam kap içindeki kimyasal maddelerin taşınmasında daima kırılma tehlikesi vardır. Cam şişeler, boğaz kısmından tutulup taşınmamalıdır. Cam kaplar, kovalar içinde etrafı kapalı kutularda veya tekerlekli arabalarda taşınmalıdır. Kimyasallarla temasta bulunan yüzeyler kolay ve iyi temizlenebilir, korozyona dayanıklı malzemelerden yapılmış olmalıdır.

255 255 Sıvı kimyasal depolama tankı

256 256 Salamura Bileşenlerinin Depolanacağı Ortamın Özellikleri Zeytin işletmelerinde kullanılan kimyasalların saklanacağı depoların üretim alanına yakın, fakat üretim alanı dışında uygun dolaplar ve korozyona dayanıklı raflarla donatılmış, güneşe maruz kalmayan, serin ve nemsiz bir ortam olması gereklidir. Depolarda aşağıda belirtilen özellikler bulunmalıdır;

257 257 Tuzun palet üzerinde depolanması

258 258 Ham madde, mamul madde, temizlik maddeleri, zararlılarla mücadele ilaçları ve gıda maddelerini etkileyebilecek diğer kokulu maddeler ayrı bölümlerde depolanmalıdır. Depoda malzemeler, duvarla ve zeminle temas etmeyecek şekilde palet yüksekliğinde depolanmalıdır. Kimyasalların bozulmasına sebep olabilecek ısı, ışık, nem gibi çevresel etkenlerin uygun olması gerekir. Birlikte bulunmaları sakıncalı olan kimyasal maddeler (asit ve bazlar gibi) ayrı bölümlerde saklanmalıdır.

259 259 Depo, basit ve açık bir organizasyon yapısına sahip olmalıdır. Birbiriyle yan yana depolanması sakıncalı maddeler ayrı bölümlere yerleştirilmelidir. Her bir bölüm veya rafın ayrı renk kodlarıyla veya harf,sayı sistemleriyle etiketlenmesi karışıklığı önler. Kimyasal maddelerin saklandığı depolar, depolanan maddenin oluşturabileceği zararlar göz önüne alınarak gerekli ısı, izolasyon, havalandırma, alarm, yangın söndürme gibi sistemlerle donatılmalı ve amaca uygun malzeme kullanılarak inşa edilmelidir. Yanıcı sıvılar varsa bunlar kuru, serin ve iyi havalandırılan yerlerde, özel bölmelerde emniyet kapakları bulunan özel metal konteynerlerde depolanmalıdır.

260 260

261 261

262 262 Yer altı fermantasyon tankları: Bir sıra kum bir sıra beton ve tekrar bir sıra kum içine gömülürler. Beton karışımı, taşlı ve gevşek yapıda olmalıdır. Avantajları; ısıyı daha iyi korumaları, daha az tesis masrafı gerekmesi, devrilme risklerinin olmaması ve vana gerektirmemeleridir. Dezavantajları; kostik ile acılık giderme işleminde kullanılamaması, boşaltma için transfer pompasına ihtiyaç duyulması ve daha fazla işçilik gerektirmesidir.

263 263

264 264

265 265 Yer üstü fermantasyon tanklarının farklı tip ve kapasitede, farklı malzemelerden üretilen çeşitleri vardır. Avantajları; boşaltma ve doldurma işlemleri kolaydır. Tüm işlemlerde kullanılmaya uygun bir yapısı vardır. Zeytin, içerisine doldurulduktan sonra zeytini tekrar taşımadan üzerinde tüm işlemler yapılabilir. Dezavantajları; tesis masraflarının yüksek olması ve tank ısısının istenilen düzeyde tutulmasının güç olmasıdır. Malzemelerine göre fermantasyon tankları; Fiberglas tanklar Polyester tanklar Plastik tanklar olarak gruplandırılabilir.

266 266

267 267

268 268 Fiberglas, polyester ve plastik malzemelerden yapılan tankların yer altı ve yer üstü olmak üzere farklı kapasitede ve şekillerde çeşitleri mevcuttur. Tanklar pürüzsüz ve su geçirmeyen yüzeylere sahiptir. Tanklar; zeytinlerin su yüzüne çıkmaması için delikli kafes şeklinde bir iç kapağa ve zeytinin hava ile temasını kesecek tipte ikinci bir kapak sistemine sahiptir.

269 269

270 270 Fermantasyonda kullanılan tanklar, kullanılacak diğer araç-gereç ve ekipmanlar kullanılmadan önce ve sonra sodalı sıcak su veya Gıda Kodeksi ne uygun dezenfektanlar ile çok iyi yıkanıp temizlenmelidir. Zeytin fermantasyonu süresince hava temasını kesmek ve dışarıdan istenmeyen mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için tankların ve havuzların kapakları kapalı tutulmalıdır.

271 271

272 272 Havuzlar, genellikle 3 veya 4 m ebadında kare şeklinde, zeytinin ezilmemesi için en fazla 2.5 m derinlikte betondan yapılır. Havuzların iç kısmı ya kireçle boyanarak ya da polyesterle kaplanarak kullanılır. Havuzlar; su sızdırmaz şekilde basınca dayanıklı ve su sirkülasyonunu sağlayacak özellikte yapılır. Bu havuzların zemin üstü yükseklikleri en çok bir metre yapılmalıdır. Havuzların havayla temasını kesecek şekilde kapak sistemi bulunmalıdır. Havuzlarda zeytin üzerine yapılacak baskı, kenet sistemi ile temin edilmelidir. Baskının üzerinde havuzun üst kısmı plastik kafes ile kapatılarak haşerenin girmesi engellenmelidir.

273 273 Zeytinlerin ve Salamuranın Tanklara Alınması Zeytinlerin İşletmeye Kabulü modülünde de vurgulandığı gibi sofralık olarak işlenecek zeytinlerde bazı özellikler aranır. Sofralık zeytin çeşitlerinin karakteristik özellikleri aşağıda maddeler hâlinde verilmiştir. Meyve etinin nispeten fazla olması: Sofralık zeytin çeşitleri etli olmalı ve özellikle et / çekirdek oranı 5 12 / 1 arasında olmalıdır. Uygun yağ oranı: Etin yağ içeriği düşük ve orta seviyelerde (ortalama % 20 gibi) olmalıdır. Artan yağ içeriği ürünün dokusunu istenmeyen şekilde etkilemektedir. Şeker miktarı : Meyve etindeki yüksek miktardaki şeker, fermantasyon sonucu laktik aside dönüşür, tuz ile beraber ürünü korur. Meyve sertliği : İşlemenin değişik safhalarında meyve etinin dayanıklılığı kalıcı olmalıdır. Meyve etinin sıkılığını etkileyen faktörler pektinler, selüloz, lignin ve diğer polisakkaritlerdir. Meyve etinin kolay ayrılması : Çiğneme sırasında veya dolgulu zeytin yapılacağı zaman, çekirdeğin mezokarptan ( zeytin etinden ) kolay ayrılması gerekir. Elastik meyve kabuğu : Epidermis ( zeytin kabuğu ) işlemenin her safhasına dayanabilecek şekilde ince ve elastik olmalıdır.

274 274 Hasat edilen zeytinler (seçme, sınıflama, yıkama gibi), ön işlemlerden geçirildikten sonra fermantasyon için tank veya havuz içerisine alınır. Seçilen yönteme ve kullanılan zeytin çeşidine uygun yoğunlukta hazırlanan salamura, zeytinlerin üzerini cm örtecek kadar doldurulur. Zeytinlerin hava almaması için kapak ile kapatılır ve fermantasyona bırakılır. Fermantasyon sonucu zeytinler, acılık maddesinden arınmış ve yeme olgunluğuna gelmiş olur.

275 275

276 276 Tank/havuz içerisine hacminin % 70 i kadar zeytin, % 30 u kadar salamura alacaktır. Buna göre tank veya havuzun içerisine alacağı zeytin miktarını ve hazırlayacağımız salamura miktarını belirlememiz gerekir.

277 277 ÖRNEĞİN; Tankımızın hacmi 1000 litre ise; Zeytin miktarı= 700 kg Su miktarı (tank hacmi-zeytin miktarı)=300 l dir. (1l 1 kg olduğunu kabul ediyoruz) Zeytinlerin ve salamuranın tanklardan tanklara veya havuzdan tanklara alınması transfer pompası ile yapılır.

278 278 LAKTİK ASİT ÜRETEN MİKROORGANİZMALAR Laktobacillus -- homofermentatif ve heterofermentatif Streptococcus Pediococcus Leuconostoc Homofermantatif m.o ların aldolaz enzimine ihtiyaçları vardır, oysa heterofermantatif m.o lar için fosfoketoloz gereklidir.

279 279 Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Aktiviteleri Düşük ph: Laktik asit bakterileri fermente gıdalarda ürettikleri laktik asit nedeniyle ortam ph sını 3,5-4,5 dolaylarına düşürürler. Bu ph değerinde çoğu patojen mikroorganizma yaşayamaz ve bozucu mikroorganizmalarda hızla çoğalamaz. Bu özellik fermente gıdaları sağlık açısından güvenilir gıdalar grubuna sokmaktadır.

280 280 Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Aktiviteleri Organik Asitler: Laktik asit bakterileri laktik asit, asetik asit ve propiyonik asit gibi organik asitler üretirler. Organik asitler sulu çözeltilerinde iyonlarına ayrılmadığı için rahatlıkla mikrobiyal hücrenin sitoplazmasına girerek burada çözünür ve sitoplazma ph sının düşmesine neden olurlar. Böylece mikroorganizmanın sitoplazma ph sının düşmesine bağlı olarak üremesi durur veya ölür.

281 281 Bakteriyosinler Laktik asit bakterileri fermentasyon süresince bakteriyosin adı verilen bakteriyosidal etkili peptitler veya proteinler üretirler. Bu antimikrobiyal maddeler fermentasyonda rekabetçi floranın gelişmesini engeller. Üzerinde en çok çalışılan ve günümüzde peynirlerde Clostridium un üremesini engellemek için kullanımına izin verilen bakteriyosin Lactococcus lactis in ürettiği lisin dir.

282 282 Hidrojen Peroksit Özellikle heterofermentatif laktik asit bakterileri bir miktar hidrojen peroksit üretir. Bu madde mikroorganizmalar üzerinde öldürücü etkiye sahiptir. Düşük Oksidasyon Reduksiyon (Eh) Potansiyeli Laktik asit bakterileri anaerob koşullarda üreyen mikroorganizmalar olduğu için fermantasyon süresince ortamın Eh potansiyelini düşürürler. Bu da aerob mikroorganizmaların üründe çoğalmasını engelleyen bir başka faktördür.

283 STARTER KÜLTÜRLER 283 Fermente ürünlerde starter kültürler laktik asit üretimi, asit üretimi, pıhtı oluşumu, lezzet oluşumu, yapı oluşumu, ürünün patojenler açısından güvenilir hale gelmesini sağlaması, ürünün raf ömrünün uzatılmasını sağlaması gibi bir çok farklı amaç için kullanılmaktadır. Starter kültürler fermantasyon süresince üründe diasetil, asetaldehit, aseton gibi maddeler oluştururlar. Bu maddeler ürüne özgü tat ve aromayı kazandıran maddelerdir. Ayrıca starter kültürler proteolitik ve lipolitik aktiviteye de sahiptirler. Proteoliz olayı ile proteinlerin parçalanması, özellikle peynir sanayinde ürünün duyusal nitelikleri açısından önemlidir. Lipoliz olayı ile sütte bulunan yağlar yağ asitleri ve gliserole parçalanır. Bu olayda keton, ester ve aldehitler oluşur. Bu da ürünün olgunlaşması ve aromatik yapının kazanılmasına yardımcı olur. Ayrıca starter kültürler kefir ve kımız gibi ürünlerde alkol fermantasyonun oluşmasını sağlarlar. Yine starter kültürlerin ürettiği bakteriyosinler ve organik asitler üründe istenmeyen bozucu mikroorganizmaların ve patojen mikroorganizmaların yaşamasını engeller.

284 284 Starter Kültürlerin Seçimi ve Hazırlanması Fermente ürünlerin üretiminde kullanılan starter kültürler: Depolama süresince özelliklerini değiştirmemeli Bakteriyofaj ve antibiyotiklere karşı dirençli olmalı Herhangi bir kontaminant içermemeli Üründe arzu edilen değişimleri sağlayabilmelidir. Bununla birlikte üründe buluna deterjan ve dezenfektan kalıntıları ile çevresel orijinli bazı inhibitör maddeler starter kültürlerin aktivitelerini azaltabilmektedir. Ticari olarak starter kültürler sıvı kültür, kurutulmuş kültür ve dondurulmuş kültür olmak üzere üç formda üretilmektedir.

285 285 ZEYTİN İMALATINDA FERMENTASYON AŞAMALARI Zeytinlerin acılığı %1,25 2 NaOH kullanılarak giderilebilir. Başlangıçta %10-15 lik salamura hazırlanır. Zamanla tuz konsantrasyonu %6-9 a düşer. Fermentasyon süresince tuz konsantrasyonu %7-8 arasında tutulmalıdır. Fermentasyon 3 aşamada gerçekleşmektedir. Başlangıç Aşaması Asit oluşumu yoktur. Bu yüzden m.o gelişmesini önlemek için tuz oranı %9 üstünde tutulmalıdır. İkinci Aşama gün sürer. Gram negatif ve gram pozitif bakterileri tamamen yok olur. Bu esnada Laktobasillerin sayısı hızla artar ve ortama hakim olur. Son Aşama gün sürer. Fermantasyon normal şekilde gelişmişse asitlik %1,0 ve ph= 3,8 4,0 arası olmalıdır.

286 FERMANTASYONUN KONTROLÜ 286 Sıcaklık : Fermentasyonun başlangıç sıcaklığı derece arası olması en uygun olduğu kabul edilmiştir. Bu sıcaklık aralığın üst sınır üzerindeki sıcaklık Lactobocillus ların gelişmesini kolaylaştırır. Başlangıç sıcaklık çok düşük ise leuconostoc lar ürer ve %1 asit oluştururlar. Fermantasyonun ikinci ve üçüncü aşamasında optimum sıcaklık derece arası olması en uygundur. Anaerobik Koşullar Anaerobik koşulların sağlanması fermantasyonun her aşamasında önemlidir. Aksi halde istenmeyen m.o lar gelişmektedir. Tuz Miktarı Başlangıç tuz konsantrasyonu %8-10 arası olmalıdır. Fermantasyonun 2. ve 3. döneminde tuz konsantrasyonu %7-8 arası tutulmalıdır. Çünkü ortamda meydana gelen asit artmaktadır.

287 287 Yeşil Zeytinin İşlenmesinde Saf Kültür Kullanımı Zeytinlerin hasadı,sınıflandırılması, yıkanması Acılığın giderilmesi (%1,25 NaOH) NaOH da tutulma süresi sıcaklığa, zeytin çeşidine ve büyüklüğüne bağlıdır. Acılığı giderilmiş zeytinler 91,6-97,2 C 3-5 dk. Isısal işleme tabi tutulurlar. Klorlu su ile yıkanmış tanklar daha önce 97,2-100 C de pastörize edilmiş ve daha sonra 22,2-25 C ye kadar soğutulmuş %10,6 lık salamura ile doldurulur. Üzerine soğutulmuş zeytinler ilave edilir.

288 FERMANTASYON 288 Tuz konsantrasyonuna en az %7,5 olacak şekilde ayarlanır. Yüksek tuz konsantrasyonu = Laktik asit bakterileri gelişmez, aerobakteriler gelişir. Bozulmanın olmaması için ; ( % 0,8-1 laktik asit konsantrasyonuna ulaşması için) *Salamuraya %0,5-0,8 şeker ilavesi yapılır *Fermantasyon başlangıcında (5-7 gün sonra ) % 7,5 tuzda yumuşama olur. Konulmuş salamuranın % 1-2 si kadar sitrik asit ilave edilir. Ortamın ph ı düşeceğinden fermantasyon hızlı yürür. Bu şekilde hazırlanan salamura fermantasyon kaplarına alınır. Üzerine acılığı giderilmiş zeytinler doldurulur. Fermantasyona bırakılır. Bozulmaya neden olan bakteriler ; Aerebacter Escherichia Clastridium batyricum Isıtma uygulanması sakıncalıdır. Fermantasyon gün sürer. Fermantasyon sonunda laktik asit % 0,8-1 e ulaşırken ph 3,8 e düşer. Fermantasyon sıcaklığı C dir. Fermantasyon sonunda teneke kutu veya kavanozlarda ambalajlanarak piyasaya sunulur. Olanaklar elverişli ise pastörizasyon yapılır. (20-25dk,75-90C) Ambalajlanmış zeytin salamurasında %5 tuz ve %1 asit bulunur. Dolgulu zeytin cam kavanoza konur. Hazırlanan kostik çözeltisi sıcak olmamalı çünkü taneyi yakar. Heterofermantatif : Karbonhidratlarda az miktar asit,alkol,uçucu asit oluşturur. Homofermantatif : Karbonhidratlarda laktik asit oluşumu

289 289 ZEYTİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN YARDIMCI MADDELER TUZ Neden salamurada bekletilir? Zeytinin yeme olgunluğu kazanması ve korunması için NaCl ile bekletilir. Dokulardaki osmotik basıncı korur. 7,4 ph nın korunmasını sağlar. Tuz, %39,34 Na ve %60 Cl içerir. Suda çözünürlük sıcaklığa göre değişir. Salamurada tuzun azalması olayı: NaCl suda çözündüğü zaman iyonlarına ayrılır. Her bir iyon ortamdan bir molekül su çekerek iyon hidratasyonu olayı gerçekleşir.

290 ZEYTİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN SUYUN ÖZELLİKLERİ 290 Hem temizlik amacıyla hem de salamura hazırlamada kullanılır. Zeytin yapımında sert su tercih edilmez. Ağır metal iyonları ve kalevi özellikteki tuzları içermemesi gerekir. Fazla kireç, fermantasyonu önleyici maddeler, yabancı tat ve koku içermemelidir. Salamura suyunda Fe ve Ca gibi metal iyonlarının olması istenmeyen renk ve tat bozukluklarına ve fermantasyonda aksamalara neden olur. Suların sert veya kireç bakımından zengin olması fermantasyonda asit oluşumu sonucu çökelmelere ve zeytin yüzeyinin bu çökelti maddelerince kaplanarak hoş olmayan görünüş ve değişimler kazanmasına yol açar ya da suda bulunabilecek kalevi özellikteki tuzla ortam ph ını yükselterek fermantasyonda çalışması istenen laktik asit bakterilerinin faaliyetini güçleştirdiği gibi bu bakteriler tarafından oluşturulan asidi de bağlayarak ortam asitliğinin artmasını engeller.

291 291 LAKTİK ASİT Su, alkol ve eterle karışan kloroform ile karışmaya renksiz, kokusuz, higroskopik, asidik tada sahip sıvı. Kullanım alanları: Asit düzenleyici olarak kullanılır. Bazı zeytin çeşitlerinde, peynirde, dondurulmuş tatlılarda, gaz içeceklerde kullanılır. Kullanımına izin verilen değer 5g/L dir.

292 292 ASETİK ASİT (KORUYUCU E260) Kullanımı % 4-6 dır.renksiz, şeffaf likid, sirke tamamen çözünür. Sirke, turşu yapımında kullanılır. Maya ve bakterilere, küflere göre daha etkilidir. ASETİK ASİTİN TUZLARI Kalsiyum asetat Tampon ve asit düzenleyici, maya ve bakterilere karşı etkilidir. Potasyum asetat Asit düzenleyici, buffer ve koruyucu. Sodyum asetat Asit düzenleyici ve koruyucu, tampon. Sodyum diasetat Asit düzenleyici ve koruyucu. Turşu ve zeytin üretiminde, ketçap, mayonez ve hardal yapımında kullanılır.

293 293 SİTRİK ASİT Limon tuzudur. Limon, greyfurt gibi meyvelerde bulunur. Sitrik asit gerçekte bir antioksidan değildir. Fakat antioksidanlarla kullanıldığı takdirde etkilerini artırmaktadır. Sinerjik etki yapar. Kullanım Yerleri Turşuculukta /%0,1-0,5 ), tatların iyileştirilmesinde, rengin stabilize edilmesinde kullanılır. Sofralık yeşil zeytin üretiminde kullanılır. Ayrıca şarapta Fe ve fosfat komplekslerinin neden olduğu bulanıklığı giderici (%0,05-0,4), köpüklü şarapta (O2 yi stabilize edici, şekerlemelerde aroma kuvvetlendirici, inversiyonu kolaylaştırıcı, eritme peynirlerde yağın sterilizasyonunu sağlayıcı, marmelat ve reçellerde ise jel oluşturucu etkileri bulunur.

294 SODYUM HİDROKSİT (KOSTİK ) 294 Kostik soda olarak kullanılır. BENZOİK ASİT VE TUZLARI (KORUYUCU E210) Maya ve küfler % 0,1-0,05 iyonlaşmamış asit ile inhibe edilir. Bakteriler ise % 0,01-0,02 iyonlaşmamış asit ile inhibe edilir. Kullanım alanları : 4-5 ph ın altındaki içki ve gıdalar için uygun, benzoik asit ve Na-benzoat içecekler, meyve ürünleri, fırıncılık ürünleri ve diğer gıda ürünlerini koruma amaçlı, çeşitli meyve-sebzelerin hasat sonrası hastalıklarının kontrolünde, ananas ve turunçgili koruma amaçlı, zeytinlerin korunmasında kullanılır. Kullanım konsantrasyonu % 0,5-0,1 dir.

295 295 SORBİK ASİT VE TUZLARI( E200) Yağ ve gliserinde çözünen, suda çözünürlüğü az olan bir kompleks. Tuzları Na, K, Ca dır. Maya ve küflere karşı etkili, bakterilere etkisi azdır. İyonlaşmamış formülü moleküllerin enzim sistemini inaktive eder. Hayvansal gıda, paketleme materyalinde, süt ürünleri, fırıncılık ürünleri, sebze ve meyve ürünleri, içecekler ve muhtelif ürünlerde kullanılır. KÜKÜRT DİOKSİT (KORUYUCU E220) Sülfür O2li ortamda yanar ve SO2yi verir. Suda fazla çözünür. Enzimlerin çalışmasını olumsuz etkiler. Bakteriler, maya ve küflere oranla daha duyarlıdırlar. Na-metabisülfit turşu sanayinde, fermente soğan, kırmızı lahana yapımında kullanılır. KALSİYUM KLORÜR (SERTLEŞTİRİCİ 509) Gıdalarda doku sertleştirici olarak bilinir. Özellikle turşu ve zeytin sanayinde sertleştirme faktörü olarak çok önemlidir. Konserveleşmiş meyve ve sebzelerde, biracılıkta, kullanılan suyun mineral dengesini düzeltmede ve peynir üretiminde kullanılır.

296 FERROGLÜKONAT (RENK DÜZENLEYİCİ E578) 296 Rengi sarımsı griden yeşilimsi-sarıdır.ilaç sanayinde,vitamin tabletlerinde demir içeriğini düzenleyici bileşen olarak kullanılır.ikinci en fazla kullanımı olan zeytin işletmelerinde zeytinlerin karartılmasıdır. ZEYTİNYAĞI En makbulü sızma zeytinyağıdır. Asit derecesi %1 in altındadır. İkinci tür ise sızmanın rafinasyonu ile elde edilen yağdır. Rengi daha açık ve hafiftir. Üçüncü tip ise bu ikisinin karışımından elde edilen rivieradır. Zeytin işletmelerinde kullanılan zeytinyağının asit derecesinin düşük olması istenir.(%0,4-1,0) İşletmelerde 18C civarında ışıksız yerlerde saklanır. Yağ asidi içeriği palmitik a %7,5-20, palmitoleik asit %0,3-3,5, stearik %0,5-5,0, oleik a %55-83, linoleik a %3,5-20 arasında içerir.

297 297 ph ph bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. ph teriminde p; eksi logaritmanın matematiksel sembolünden ve H ise hidrojenin kimyasal formülünden türetilmişlerdir. Bir maddenin ph değeri hidrojen iyonu [H + ] ile hidroksil iyonunun [OH - ] derişimlerinin oranına direk bağlıdır. 0'dan 14'e kadar olan bir skalada ölçülür. Eğer H + derişimi OH - derişiminden fazla ise çözelti asidik; yani ph değeri 7 den düşüktür. Eğer OH - derişimi H + derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani ph değeri 7 den büyüktür. Eğer OH - ve H + iyonlarından eşit miktarlarda mevcutsa, madde 7 ph değerine sahip olmak üzere nötrdür.

298 298 FARKLI İŞLEME METODLARINDA DA OLSA FERMENTASYON İŞLEMİNİN SAĞLIKLI SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN UYULMASI GEREKEN KURALLAR:

299 299 Yaralı, bereli, hastalıklı, ezilmiş, küçük, olgun zeytin daneleri ayıklanmalıdır.

300 300 Yıkama işlemi yıkama havuzlarına konulan zeytine üstten su verme ve alttan belirli zamanlarda bu suyun boşaltılmasıyla veya ince olarak serilmiş zeytine üstten tazyikli su püskürtmek suretiyle yapılabilir.

301 301 Yıkama süresinin 1-2 saat olması yeterlidir. Uzun olursa zeytin şekeri fazla yıkanarak atılacağından fermantasyon kalitesi düşer. Ayrıca gaz cebi oluşması gibi sakıncalar doğurabilir.

302 302 Zeytinler salamuraya konulmadan önce kir, toz, kum ve taş tanecikleri, dal ve çöp kırıntılarını temizlemek için yıkanmalıdır.

303 303 Yıkama zeytin kabuğuna yapışmış fiziksel kir, mikroorganizma ve kimyasal bileşiklerin uzaklaştırılması sağlaması yanında zeytindeki acılık maddesinin (oleuropein) suyla eriyerek azaltılmasına da katkıda bulunur.

304 304 Salamura tuzlu su anlamına gelmektedir. Salamura zeytin zeytinleri % 8-10 luk tuzlu suda fermentasyona bırakarak elde edilir. 100 litrelik bir kaba; - 30 litre su konulur (kabın üçte birine yakın). - 2,5-3 kg tuz (%8-10, 30 litre için 2,5-3 kg tuz) ilave edilir. - Tuz iyice karıştırılarak eritilip çözelti haline getirilir. - Kap doluncaya kadar zeytin ile doldurulur.

305 305 Zeytin fermantasyonunda asıl gelişmesi istenilen mikroorganizma laktik asit bakterileridir. Bu mikroorganizmalar en fazla % 10 a kadar tuza dayanabilmekte; %10 tuzda bile çalışmaları büyük ölçüde zayıflamakta, hatta bazı türlerde engellenmektedir.

306 306 Salamura tuz düzeyinin %8-10 olması ve zaman içinde sabit tutulması istendiğinden bazı üreticiler başlangıçta çoklukla %15 oranında tuz içeren salamuralar kullanarak tuz düzeyindeki azalmaya pratik olmakla birlikte yanlış çözümler aramaktadır. Çünkü başlangıçta yüksek tuzluluk fermantasyonu olumsuz etkilemekte ve dolayısıyla kaliteyi önemli ölçüde düşürmektedir.

307 307 Tuzluluk düzeyini ölçmek için birtakım araçlardan yararlanılabilir. (Bome, Salinimetre, Dijital Tuz ölçer) Fermantasyon tankına ne kadar tuzlu su ilave edilmesi gerektiği bu ölçü sonucuna göre belirlenir. Tuz düzeyini kabın/tankın her yerinde aynı tutabilmek için otomatik karıştırıcılar da kullanılabilir. Seçme, ayıklama ve yıkamadan sonra zeytinler beton tekne, ahşap fıçı ya da polyester fermantasyon tanklarına önceden hazırlanan % 8-10 luk tuzlu suya dökülerek fermantasyona bırakılır.

308 308 Başlangıçta % 8-10 luk tuz konsantrasyonu ilk günlerde ozmos sonucu % 5-6 ya kadar düşer. Bu nedenle salamura sık sık kontrol edilerek tuz konsantrasyonu % 8-10 da kalacak şekilde tuz katılması gerekir. Bu nedenle başlangıçta haftalık sonra aylık tuz kontrolleri ile tuz ölçülmelidir. Tuz konsantrasyonunun kabın her yanında eşit olmasına da özen gösterilmeli ve salamura ara sıra iyice karıştırılmalıdır.

309 309 Geleneksel fermantasyon kaplarında, örneğin beton havuz ve ahşap fıçılarda kaplar doldurulduktan sonra salamuranın üzeri hasır, çuval, tahta yada kalas ve taşlarla bastırılır. Son yıllarda polyester-fiberglas ve/veya yüksek yoğunluklu polietilen kaplar ve tankların yaygınlaştığı da görülmektedir.

310 310 Örtü olarak sadece hasır ve çuval kullanıldığında, salamura üste çıkarak yüzeyde çeşitli maya ve küflerden oluşan kefeke (kef, kaymak tabakası) zarı oluşur. Kefekeyi oluşturan mikroorganizmalar (küfler, mayalar) ortamın asiditesini (ph) yükselterek bozulmaya (kokuşma ve yumuşama) neden olur ve kaliteyi düşürür. Bu sebeple zaman zaman toplanması ve temizlenmesi gerekir.

311 311 Ozmos ve difüzyon olayları ile zeytinde bulunan su ve suda eriyen maddelerin (şekerler, oleuropein vb.) salamuraya geçerken zeytine tuz alınır. Bu zeytin içindeki az yoğun ortam ile ve dışındaki yoğun ortamın dengeye getirilmesi olayıdır. Ozmos ve difüzyon olayları ile salamuranın tuzluluğu daha az yoğun zeytine geçerek azalmaya, zeytinin tuzluluğu ise artmaya başlar. Salamura ve zeytin bünyesindeki tuz oranı belli bir süre (yönteme göre değişir) içinde dengeye ulaşır. Başlangıçta salamurada oluşan gazların dışarı atılması amacıyla tahtalar üzerinde bulunan delikler açık bırakılır.

312 312 Gaz çıkışı sona erdiğinde kabın ağzındaki delikler tıkaçla kapatılır. Böylece zeytinlerde tatlandırma başlatılmış olur.

313 313 Zeytin meyvesinden salamuraya geçen şekerler laktik asit bakterileri tarafından fermantasyon ileparçalanarak Laktik asite dönüştürülür.

314 314 Fermantasyon için en uygun sıcaklık 20 ºC ve ph 4.2 dir. Zeytin işleme tekniğine göre zeytinlerin yeme olgunluğuna gelmesi için geçen zaman değişiklik gösterecektir.

315 315 Zeytinlerin kısa sürede yeme olgunluğuna ulaşabilmesi için salamura işletmesinde ısıtıcı (mümkünse otomatik) bir düzenek kurulmalıdır.

316 316 Yeme olgunluğuna gelen zeytinler yeniden tasnif bantlarına serilerek, yaralı, bereli, açık renkli ve kusurlu görülenler elle ayıklanmaktadır.

317 317 Daha sonra boylama makinelerine taşınarak iriliklerine göre sınıflandırılmaktadır.

318 318 Sınıflandırılan zeytinler uygun şekilde paketlenerek pazara sunulmaktadır.

319 319 Fermantasyon kapları tuz ve aside karşı dayanıklı ve gıda tüzüğüne uygun olmalıdır. Eğer işletmede kostikleme, yıkama ve fermantasyon işlemleri aynı kapta yapılacak şekilde uygun tanklar var ise hem işçilikten tasarruf sağlanır, hem de yıkamadan sonra zeytinlerin fermantasyon kaplarına taşınması nedeniyle meydana gelebilecek zedelenmelerin önüne geçilmiş olur. Böyle kaplar tuz ve aside dayanıklılık yanında alkaliye karşı da dayanıklı olmalıdır. (Polyester fiberglas yüksek dansiteli polietilen) Ayrıca temizliğine büyük dikkat gösterilmelidir.

320 320 Modern salamuracılıkta büyük çapta tuzlu su hazırlanırken önce konsantre doymuş tuzlu su bir havuzda yapılmakta ve %10 seviyesine kadar sulandırılarak fıçılara verilmektedir.

321 321 Tuzlu suya konulan zeytinler bünyelerine bir miktar tuz alacaklarında 2-3 gün içerisinde salamura konsantrasyonu düşer. Bu bakımdan başlangıçta tuz konsantrasyonunu % 10 civarında tutmak faydalıdır. Tuz oranları sık sık kontrol edilerek % 8 civarında olması sağlanır. Tuzlu su konsantrasyonu yüksek oluşu laktobasil gelişmelerini kısıtlar. Buna karşılık aşırı düşük dozda ise bozucu mikroorganizmalar faaliyete geçerek zeytinlerde bozulmalara neden olur.

322 322 Tuzlu su içindeki zeytinlerin meyve suyu osmoz yoluyla salamuraya geçerek fermantasyon için gerekli şeker, oleuropein vb. maddelerle salamuranın zenginleşerek mikroorganizma faaliyetlerine elverişli bir hal almasına sebep olur. Fermantasyon çeşide ve salamuranın sıcaklığına bağlı olarak 1-3 ay arasında devam eder. Fermantasyon için optimum sıcaklık 23*C dir. En az 20*C lik bir sıcaklık tavsiye edilir. Zeytinde fermentasyon olayı birkaç evrede gerçekleşir. Örneğin Yeşil zeytin fermantasyonu 3 devrede incelenir. Her devrede mikrobiyal florası mevcuttur. Fermantasyonun gidişi ph kağıdı ile kontrol edilir. 1. devrede; ph yaklaşık olarak 9 olup ilk 48 saat içinde ph 5-6 ya düşer. Salamurada mantar, gram(+)bakteriler koli aerogen tipi gram(-) bakteriler mevcut olup laktik asit bakterisi gelişimi görülmez. 2. devre; zeytinler salamuraya konulduktan 48 saat sonra başlar. Bu devrede Laktik asit bakteri gelişmeye ve üremeye başlar. Fermantasyon başlamış ve hızlanmıştır. ph:4,6-4,4 oranındadır. Bu devre gün sürer. 3. devre; ise gün sürer. Fermantasyon sonunda Şekerlerin anoksidatif yolla laktik aside kadar parçalanmasıyla ph:3,8-3,9 a kadar düşer. Zeytinlerin dayanabilmesi için ph nın 4.00 den yukarı asiliğin 0.9 dan aşağı olmaması gerekir. Gerek salamurada gerekse danede yapılacak analizlerde şeker miktarının 0 (sıfır) olmalıdır. Aksi takdirde fermantasyon tamamlanmadan ambalajlama yapılacağından bu durumda kutularda şişme görülür.

323 323 Sofralık Siyah Zeytinde Aflatoksin ve Okratoksin A Varlığının İncelenmesi

324 324 İnsan vücudunda sentezlenemeyen ve biyolojik öneme sahip olan esansiyel yağ asitleri içermesi nedeniyle sağlıklı beslenmede büyük öneme sahiptir. Özellikle üretici ülkelerin ekonomisinde önemli rolü bulunmaktadır. İspanya, İtalya, Mısır, Yunanistan ve Türkiye bu pazardaki en önemli zeytin üreticisi ülkelerdir.

325 325 Zeytinde Küf Gelişimi ve Mikotoksin Oluşumu Üretilen sofralık zeytinlerde depolama, paketleme ve dağıtım esnasında uygun olmayan koşullara bağlı olarak, küflerinde aralarında bulunduğu birçok mikroorganizma bozulmaya ekonomik kayıplara toksijenik küflerin oluşturduğu mikotoksinler ise insanlarda hastalıklara neden olmaktadır. Zeytinde küf gelişimi; Küfün meyve eti içerisine girişi ile başlamaktadır. Bunu misel gelişimi ve mikotoksin oluşumu takip etmektedir.

326 326 Zeytinde Küf Gelişimi Geleneksel zeytin üretiminde fermantasyon esnasında salamura yüzeyinde oluşan film tabakasında Penicillium ve Aspergillus cinsi küfler tespit edilmiştir (Gourama ve Bullerman, 1988). Zeytinde Penicillium türleri baskın olup (%68,25), bunu Aspergillus türleri (%15,87) izlemektedir (Şahin ve diğ., 1999).

327 327 Zeytinde Küf Gelişimi Hasarsız siyah zeytin, Hasarlı siyah zeytin ve Siyah zeytin ezmesinde aflatoksijenik türlerin (Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus) gelişiminin incelendiği bir çalışmada; hasarlı zeytinlerde ve siyah zeytin ezmesinde tüm aflatoksijenik türlerin geliştiği hasarsız siyah zeytinde ise gelişimin zayıf olduğu belirtilmiştir (Eltem, 1996).

328 328 Zeytinde Küf Gelişimi Zeytin çeşitleri arasında özellikle Greek stili siyah zeytinlerin, toksijenik küfler tarafından kontaminasyonunun daha fazla olduğu belirtilmektedir (El Adlouni ve diğ., 2006).

329 329 Zeytinde Mikotoksin Varlığı Mısır da üretilen sofralık siyah zeytinlerden izole edilen dokuz adet A. flavus ve beş adet A. parasiticus türünün zeytin ezmesinde aflatoksin B1 oluşturduğu belirlenmiştir (Yassa ve diğ., 1994).

330 330 Zeytinde Mikotoksin Varlığı yıllarında Sicilya da üretilen yeşil ve siyah zeytinden oluşan toplam 45 adet örnekte yapılan çalışmada aflatoksin ve okratoksin A varlığı incelenmiştir. Zeytin örneklerinin %67 sinde aflatoksin ve OTA varlığı tespit edilmiştir. Ayrıca 6 zeytin örneğinde, aflatoksin ve OTA nın birlikte bulunduğu bildirilmiştir (Finoli ve diğ., 2005).

331 331 Zeytinde Mikotoksin Varlığı Fas ta bozulmuş zeytin ve zeytin küspesinden izole edilmiş; 9 adet A. flavus türünden 7 adedinin aflatoksin B1, 36 adet A. niger türünden 27 adedinin ise OTA oluşturduğu belirlenmiştir (Roussos ve diğ., 2006).

332 332 Zeytinde Mikotoksin Varlığı Heperkan ve diğ. (2006) tarafından yapılan çalışmada; Marmara Bölgesinde 42 sofralık siyah zeytin örneğinin 34 adedinde (%81 i) μg/kg düzeyinde Ege Bölgesinde 27 sofralık siyah zeytin örneğinin 20 adedinde (%74 ü) μg/kg düzeyinde sitrinin varlığı belirlenmiştir.

333 Çalışmanın Amacı 333 Literatür taramasında zeytinde mikotoksin varlığını bildiren çalışmalar belirlenmiştir. İstanbul ve çevresindeki halk pazarlarından temin edilen açıkta satılan 30 sofralık siyah zeytin örneğinde aflatoksin ve okratoksin A varlığının araştırılması hedeflenmiştir.

334 334 Aflatoksinler Aflatoksinler; Aspergillus türleri (özellikle A. flavus ve A. parasiticus) tarafından üretilen kuvvetli toksik ve karsinojenik sekonder metabolitlerdir. Aflatoksinlerin metabolik etkileri; DNA, RNA ve protein sentezinde inhibisyon enzim aktivitesinde indirgenme glukoz metabolizmasında aksama lipid sentezinde inhibisyon olarak belirtilmektedir. Aflatoksinler içerisinde özellikle aflatoksin B1, hepatokarsinojenik etkisi ile en toksik olanıdır.

335 335 Okratoksin A (OTA) Okratoksin A en toksik okratoksin olup, Aspergillus ve Penicillium küf türleri tarafından üretilen bir metabolittir. Bağışıklık sistemini zayıflatmakta genotoksik, teratojenik karsinojenik etki göstermektedir.

336 Materyal: 336 Zeytin örnekleri analiz edilinceye kadar polietilen torbalarda - 18 C de saklanmıştır. Analiz öncesinde zeytin örnekleri çözündürülüp, oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletilmiştir. Her bir zeytin örneğinden yaklaşık olarak 250 g lık porsiyonun çekirdeği çıkarılmış ve blender ile parçalanarak homojenize edilmiştir.

337 Materyal 337 Mikotoksin analizleri HPLC ile gerçekleştirilmiştir. Aflatoksin ve OTA standartları İmmunoaffinite kolonlar ithalatçı bir firmadan sağlanmıştır.

338 338 HPLC Koşulları Kromatografik ayırma oda sıcaklığında gerçekleştirilmiştir. Mobil Faz AFB1 için [su+asetonitril+metanol (6:2:3, v/v/v) µl/l %65 lik HNO mg/l KBr] OTA için [su:asetonitril:asetik asit (60:40:2, v/v/v)] Mobil faz akış hızı 1 ml/dakika dır. HPLC de ayırma işlemi için, C18 kolon kullanılmıştır.

339 YÖNTEM Aflatoksin 339 Analizi Leontopoulos ve diğ. (2003); 15 g numune + 30 ml (metanol+su, 80:20) 10 dk. Karıştırma Filtrasyon 1 ml Filtrat + 10 ml distile su Aflaprep immunoaffinite kolon 10 ml PBS ile şartlanır Filtrat kolondan geçirilir. 10 ml distile su ile iki kez yıkanır, kolon hava geçirilerek kurutulur. Toksini geri almada 1 ml metanol ve 1 ml deiyonize su kullanılmıştır. Spiked örnekler (2,0 μg/kg), bu metot ile analiz edildiğinde ortalama %75 geri kazanım oranı elde edilmiştir.

340 340 Aflatoksin Kromatogramı

341 YÖNTEM 341 Okratoksin A Analizi Ghitakou ve diğ. (2006); 15 g numune + 30 ml (metanol+su, 80:20) 10 dk. Karıştırma Filtrasyon 2 ml filtrat + 40 ml PBS ile seyreltilir, 1 dk karıştırılır Ochraprep immunoaffinite kolon 10 ml PBS ile şartlanır Filtrat kolondan geçirilir. Kolon 20 ml deiyonize su ile yıkanır, kolon hava geçirilerek kurutulur. Toksini geri alma, Elusyon aşamasında 1235 µl asetonitril-asetik asit (40:2) ve 1765 µl deiyonize su kullanılmıştır. Spiked örnekler (2,0 μg/kg OTA), bu metot ile analiz edildiğinde ortalama %72 geri kazanım oranı elde edilmiştir.

342 342 OTA Kromatogramı

343 Sofralık Siyah Zeytinde 343 Aflatoksin Varlığı Zeytinde Aflatoksin Varlığı Aflatoksin miktarı (µg/kg) Örnek sayısı Oran(%) ND 28 93,3 0,03 AFB1 1 3,3 0,09 AFG1 1 3,3 Toplam İncelenen 30 siyah zeytin örneğinin %93,3 ünde aflatoksin varlığı tespit edilmemiş olup, bir örnekte 0,03 μg/kg düzeyinde AFB1 ve bir örnekte de 0,09 μg/kg düzeyinde AFG1 belirlenmiştir. AFB1 ve AFG1 için tayin sınırı (LOD) sırasıyla 0,03 µg/kg ve 0,05 µg/kg a eşdeğer olarak tahminlenmiştir. Literatürde de zeytinin aflatoksin oluşumu için zayıf bir substrat olduğu ve düşük miktarda aflatoksin zeytinist oluşumunun mucahit@zeytin.org.tr kafeik asit, kateşin, kumarin ve fenolik bileşenler gibi antimikrobiyal maddelerden kaynaklanabileceği belirtilmektedir.

344 344 Sofralık Siyah Zeytinde Aflatoksin Varlığı Zeytinde bulunan fenolik bileşenlerden kafeik asit, kateşin ve kumarin in; A. flavus gelişimini inhibe etmeksizin aflatoksin oluşumunda %90 oranında inhibisyon sağladığı belirtilmektedir (Nychas, 1995). Bir başka çalışmada da kafeik asitin A. flavus ve A. parasiticus gelişimini engellemediği, ancak bu küfler tarafından aflatoksin B1 oluşumunda önemli bir azalma sağladığı bildirilmiştir (Samapundo ve diğ., 2007).

345 Sofralık Siyah Zeytinde 345 OTA Varlığı Zeytinde OTA Varlığı OTA miktarı (µg/kg) Örnek sayısı Oran(%) ND 8 26,7 0,3-1, ,0 1,00-2, ,7 2,01-3,00 2 6,6 Toplam Tarama çalışmasında incelenen 30 siyah zeytin örneğinin %73,3 ünün 0,54-2,99 μg/kg aralığında OTA içerdiği tespit edilmiştir. Bu durumda örneklerimizdeki OTA kontaminasyonunun sıklıkla bulunduğu söylenebilir. Tayin sınırı (LOD), 0,3 µg/kg a eşdeğer olarak tahminlenmiştir.

346 Sofralık Siyah Zeytin Örneklerinde OTA 346 Varlığı Örnek No OTA miktarı (µg/kg) Örnek No OTA miktarı (µg/kg) 1 - ND 16 1,27 2 0, ,37 3 0, , ,75 5 0, ,79 6 0, , , ,87 9 0, , , , , , , , , , Bir zeytin örneğinde (Örnek no:3) OTA (0,88 μg/kg) ve AFB1 in (0,03 μg/kg) Bir diğer zeytin örneğinde de (Örnek no:14) OTA (1,65 μg/kg) ve aflatoksin G1 in (0,09 μg/kg) birlikte bulunduğu belirlenmiştir.

347 347 Sofralık Siyah Zeytinde OTA Varlığı Yunan orijinli 30 zeytin örneğinde gerçekleştirilen bir çalışmada, OTA miktarı 2 örnekte 1,18 ve 1,86 μg/kg düzeyinde bulunmuştur (Ghitakou ve diğ., 2006). Fas ta perakende satış yeri ve süpermarketten temin edilen 10 adet zeytin örneğinde yapılan çalışmada 6 örnekte 0,31-1,02 µg/kg düzeyinde OTA belirlenmiştir (El Adlouni ve diğ., 2006).

348 348 Sonuçlar Tarama çalışmasında analiz edilen 30 sofralık siyah zeytin örneğinde yalnızca birer örnekte çok düşük düzeyle AFB1 (0,03 µg/kg) ve AFG1 (0,09 µg/kg) belirlenmiştir. Zeytinin aflatoksin oluşumu açısından zayıf bir substrat olduğu gözlenmiştir. Buna karşılık zeytin örneklerinin %73,3 ü (0,54-2,99 μg/kg) OTA pozitif bulunmuştur. Aflatoksin B1 pozitif örneklerde OTA nın da birlikte bulunduğu belirlenmiştir.

349 349 Öneriler Zeytinde küf gelişimi ve mikotoksin oluşumundan sorumlu olan küflerin gelişiminde etkili olan parametreler ile optimum koşullar belirlenmeli ve bu faktörler denetlenmeli, Zeytinin hasatından, işlenip tüketilinceye kadar geçen sürede küf gelişimini önleyici koşullar sağlanmalı ve üreticiler bu konuda bilinçlendirilmelidir.

350 350 Öneriler Sağlık risklerinin ve ekonomik kayıpların minimize edilebilmesi için, gıdaların mikotoksin içeriklerine yönelik uygun düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

351 351 Zeytin Tatlandırılma Yöntemleri ve Tatlandırma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişimler

352 352 GİRİŞ Sofralık zeytin başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere tüm dünya için önemli bir üründür. Türkiye, İspanya, Yunanistan gibi ülkeler ve Amerika nın Kaliforniya bölgesi kendi adları ile anılan sofralık zeytin üretim metotlarına sahiptir. Ayrıca geleneksel olarak küçük miktarlarda ve bazen ticari olmayan boyutta uygulanan birçok zeytin işleme metodu bulunmaktadır. Tüm metotlarda, sofralık zeytinin acılığının giderilmesi, üretimin ilk hedefini oluşturmaktadır.

353 353 Sadece zeytinde bulunan oleuropein adlı fenolik bileşen, zeytine acı tat vermekte ve zeytinin taze iken yenmesini engellemektedir. Zeytin meyvesinin sahip olduğu oleuropein in konsantrasyonunun çeşide ve olgunluk derecesine bağlı olarak değiştiği bildirilmektedir (Kallis ve Haris, 2007).

354 354 Oleuropeinin verdiği acı tadın aksine, insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere ve hastalıklara karşı koruyucu özelliklere sahip olduğu birçok araştırmada kanıtlanmıştır (Tuck ve Hayball, 2002, Boskou ve ark., 2006). Ancak taze zeytinin yenebilmesi için, içeriğindeki oleuropeinin uzaklaştırılması veya parçalanması bir zorunluluktur.

355 ZEYTİNİN TATLANDIRILMA YÖNTEMLERİ Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması Difüzyon ile zeytinin tatlanması Baskılı difüzyon ile zeytinin tatlanması Zeytinin çizilmesi ile zeytinin tatlanması Kuru tuzlama ile zeytinin tatlanması 2- Oleuropeinin Alkali Uygulaması ile Parçalanması 3- Oleuropeinin Enzim ile Parçalanması

356 356 Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması Oleuropeinin zeytinden uzaklaştırılmasında uygulanan en eski yöntem, zeytinleri su veya tuzlu suda bekletmektir. Bu metot hala Gemlik zeytini ve Yunan usulü siyah zeytin üretiminde kullanılmakta olup, dünya sofralık zeytin üretiminde önemli bir paya sahiptir (Boskou ve ark. 2006).

357 357 Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması Bu metot ile zeytin bünyesinde bulunan oleuropein, konsantrasyon farkına bağlı olarak su veya salamura içine diffüze olmaktadır. Zeytinin düşük maliyetle ve ekstra bir işleme ihtiyaç duyulmadan tatlandırılabilmesi, bu metodun avantajlarını oluşturmaktadır. Dezavantajlarının başında ise, tatlanma süresinin nispeten uzun olması ve ortam mikroflorasına bağlı olarak bozulmalara karşı açık olması gelmektedir (Kumral, 2005).

358 Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması 358 Zeytin tanesi ve salamura arasında gerçekleşen difüzyon ile madde taşınımı.

359 359 Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması Zeytin çeşidi, zeytin olgunluğu, salamura sıcaklığı ve salamura suyunun değiştirilme sıklığı oleuropeinin zeytinden salamura içine geçiş hızını etkileyen faktörlerdir. Zeytin kabuğunun geçirgenliği, doku yapısı, tane iriliği ve oleuropein konsantrasyonu zeytin çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle, zeytin çeşidi salamura içerisinde tatlanma süresini etkileyen önemli bir faktördür (Kailis ve Harris 2007).

360 360 Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması Oleuropeinin zeytin dışına taşınmasını hızlandırmak amacıyla uygulanan salamura değiştirilmesi yönteminin yanı sıra, zeytinlerin üzerine baskı konması, zeytinlerin çizilmesi veya kesilmesi uygulamaları da kullanılmaktadır. Baskılı diffüzyon ile zeytin tanesinde gerçekleşen taşınım Şekil 2 de gösterilmiştir. Baskı uygulaması bir çeşit zorlamalı diffüzyon olarak tanımlanabilmektedir. Zeytinlere uygulanan baskı sayesinde, zeytinden oleuropein çıkışı hızlanmaktadır.

361 361 Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması Şekil 2. Baskılı difüzyon ile zeytin tanesinde gerçekleşen taşınım.

362 362 Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması Salamura içerisinde madde taşınımını yavaşlatan en önemli neden zeytin kabuğudur. Bu nedenle zeytinin kesilmesi veya kırılması durumunda, kesik yerde oleuropein hızlı şekilde tane dışına hareket etmektedir. Zeytin tanesinin sahip olduğu turgor basıncı oleuropeinin taneden dışa doğru olan hareketini hızlandırmaktadır(şekil 3).

363 363 Oleuropeinin Zeytinden Uzaklaştırılması Kırma zeytin tanesinde meydana gelen madde taşınımı.

364 364 Oleuropeinin Alkali Uygulaması ile Parçalanması Oleuropein, düşük konsantrasyonlu bazlarla veya yüksek konsantrasyonlu asitlerle parçalanma özelliğine sahiptir. Düşük konsantrasyonlu bazlarla parçalanması özelliği, zeytin işlemede kullanılan teknolojik uygulamalardandır. Örneğin, İspanyol yöntemi ile yeşil zeytin işlemede acılık, % 1-2 lik NaOH çözeltisinde giderilmektedir (De Castro ve ark. 2002, Sanchez ve ark. 2001). Siyah zeytin işlemede ise %1 lik NaOH uygulamasının başarılı sonuçlar verdiği bildirilmektedir (Şahin ve ark. 2002).

365 365 Oleuropeinin Alkali Uygulaması ile Parçalanması Şekil 4. Oleuropeinin NaOH çözeltisi ile parçalanması (Brenes ve Castro 1998).

366 366 Oleuropeinin Alkali Uygulaması ile Parçalanması Siyah zeytin işlemede ve konserve tip zeytin üretiminde yine NaOH uygulamasından yararlanılmaktadır. Türkiye deki bazı işletmelerde çabuk yöntem olarak tanımlanan uygulamada, siyah zeytinler önce yaklaşık % 1 lik NaOH çözeltisinde tatlandırılmakta, daha sonra salamura içerisinde kısa süreli bir fermantasyona uğratıldıktan sonra tüketime sunulmaktadır (Şekil 4). Ancak, bu yolla elde edilen ürünler Türk damak zevkine uymamakta, ayrıca uygulamanın siyah olgunluktaki Gemlik çeşidi zeytinlerin işlenmesinde iyi sonuç vermediği bildirilmektedir (Uylaşer ve Şahin 2004).

367 367 Oleuropeinin Enzim ile Parçalanması Sahip olduğu beta glukozidaz enzimi sayesinde Lactobacilllus plantarum un bazı alt türlerinin oleuropeini parçalama yeteneğine sahip olduğu bildirilmekte ve bu alt türlere doğal fermantasyonun gerçekleştiği salamuralarda rastlanabilmektedir (Ciafardini ve ark. 1994). Şekilde oleuropeinin beta glukozidaz ve esteraz enzimleri ile hidrolize edilmesi şematize edilmiştir.

368 368 Oleuropeinin Enzim ile Parçalanması Oleuropeinin enzim ile parçalanması (Kharla ve ark. 2009).

369 Oleuropeinin Enzim ile Parçalanması 369 Diğer laktik asit bakterilerine oranla daha dirençli olması, kötü koşullarda varlığını sürdürebilmesi, nispeten daha az besin öğesine ihtiyaç duyması ve ortam florasındaki diğer mikroorganizmalar ile rekabet edebilmesi L.plantarum un bilinen özellikleridir. Bu özelliklerin yanı sıra oleuropeini parçalayarak acı tadı ortadan kaldırma özelliği ise, zeytin sanayi açısından L. planturam a ayrı bir önem kazandırmıştır.

370 370 Oleuropeinin Enzim ile Parçalanması Ekstra uygulamalara veya uzun süre beklemeye gerek kalmadan L. plantarum ile hem zeytin tatlandırılması, hem de fermantasyonunun gerçekleştirilerek sofralık zeytin elde edilmesi, bilim camiasının dikkatini çeken bir konudur (Marsilio ve ark. 1998).

371 371 L. plantarum un sahip olduğu beta glukozidaz enzimi ile oleuropeinin hidrolize edilmesi 1990 lı yıllardan beri araştırmalara konu olmasına rağmen, L. plantarum ile zeytin tatlandırma yöntemi sanayi uygulamasında gerçekleştirilememiştir. Ayrıca bu araştırmalarda sanayi uygulaması önündeki engeller ile ilgili bir bilgi de sunulmamıştır. Bu nedenle zeytinin enzimatik tatlandırma yöntemleri üzerine çalışmaların yürütülmesi, özellikle ülkemiz gibi sofralık zeytinin önemli bir ürün olduğu ülkeler açısından son derece önem taşımaktadır.

372 372 Ülkemizde en beğenilen ve en çok üretilen sofralık zeytin olan Gemlik zeytini, uzun süre salamura içerisinde tatlandırma ve doğal fermantasyon işlemleri ile üretilmektedir. Geleneksel olarak salamura içerisinde tatlandırma yönteminde zeytinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimlerin belirlenmesi, bu yöntemlerin optimize edilerek daha yüksek kalitede sofralık zeytin üretimini mümkün kılacaktır.

373 Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği 373 Tebliğ No: 2008/24

374 374 Amaç Madde 1 Sofralık zeytinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere özelliklerini belirlemektir. Kapsam Sofralık zeytini kapsar. Hukuki dayanak Bu tebliğ 16/11/1997 tarihli ve mükerrer sayılı resmi gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre hazırlanmıştır.

375 375 Tanımlar Ambalaj Salamurası Tuzlu su çözeltisini gerektiğinde katkı maddeleri sirke,zeytin yağı,bitki adıyla anılan yağlar,baharat,aromalı ve aromasız bitkiler ve diğer uygun gıda maddeleri ilave edilerek hazırlanan karışım Salamura Zeytinlerin yenile bilme olgunluğu kazanması ve korunması için tuzlu su çözeltisine gerektiğinde katkı maddeleri ilave edilerek hazırlanan belirli derişimdeki karışımı

376 376 SOFRALIK ZEYTİN Sofralık Zeytin Kültüre alınmış zeytin ağacı (Olea europaea sativa) meyvelerinin tekniğine uygun olarak acılığı giderilip fermentasyona tabi tutularak veya tutulmayarak gerektiğinde laktik asit veya diğer katkı maddeleri ilave edilen,pastörizasyon veya sterilizasyon işlemine tabi tutularak veya tutulmadan elde edilen ürünü tanımlar.

377 377 Ham zeytin danelerinin olgunluk derecelerine göre ; Yeşil Zeytin Sofralık zeytinin yeşilden sarımsı yeşile kadar olan değişik renklerde olgunlaşmış, normal iriliğe erişmiş zeytin danelerini Rengi Dönük Zeytin/pembe Zeytin Siyah olgunluk döneminden önce pembe,kırmızı,şarabi,açık kahverengi renklerde iken hasat edilen zeytin danelerin,

378 378 SİYAH ZEYTİN Tamamen olgunlaşmış veya olgunlaşmadan hemen önce hasat edilen, rengi siyah veya siyaha yakın,koyu mor,yeşilimsi siyah, koyu kahverengi veya kırmızı siyahtan menekşe siyahına kadar olan zeytin danelerini.

379 379 İşleme şekillerine göre; Fermente Zeytin:Acılığın alkali çözeltisi ile kısmen veya tamamen giderilmesi ve fermente edilmesi ile elde edilen zeytini Doğal fermente zeytin:acılığı alkali kullanmaksızın :su asitli su,tuzlu su ile fermantasyonla veya tuzlu suya hava vererek fermantasyonla veya doğrudan tuz ile temas attırılarak giderilmesi ile elde edilen zeytini

380 380 Oksidasyonla karartılan zeytin: Yeşil zeytin veya rengi dönük zeytin/pembe zeytinin alkali ile işlemden geçirilerek, oksidasyonla karartıldıktan sonra fermente edilerek veya edilmeden elde edilen zeytin

381 381 Piyasaya sunuş şekillerine göre: Bütün Zeytin Yarım Zeytin Çeyrek Zeytin Bölünmüş zeytin Dilimlenmiş Zeytin Kıyılmış/Doğranmış Zeytin Çizik Zeytin Kırık Zeytin Kırma Zeytin Dolgulu Zeytin Çekirdeksiz Zeytin

382 382 Piyasaya sunuş şekillerine göre: Doğal Fermente Sele Zeytini Fermente Sele Zeytini Çevirme/Yuvarlama Zeytin Kurutulmuş Zeytin Salamura Zeytin Hurma Zeytin Sirkeli zeytin Karışım Zeytin Karma/Karışık Zeytin

383 383 Yenilebilme Olgunluğu: Zeytinlerin doğal acılığı giderildikten sonra, uygulanan işleme bağlı olarak çeşni veren maddeler katılsın veya katılmasın zeytinin kendine has tat ve koku alması.

384 384 Yabancı Madde: Salamurada, zeytinde ve ambalaj salamurasında bulunmasına izin verilen maddeler dışındaki gözle görülebilir her türlü maddeyi ifade eder.

385 385 Ürün Özellikleri: Sofralık zeytinler 1-Yabancı tat ve koku içermemeli, yenilebilme olgunluğunda olmalı, kokuşmuş, küflenmiş ve kurtlanmış olmamalı ve her türlü parazit, böcek ve bunların parçalarını ihtiva etmemeli

386 386 Ürün Özellikleri: Sofralık zeytinler 2-Karışım zeytinde zeytin oranı süzme ağırlık üzerinden ilave edilen karışım maddelerinin toplamının en az % 70 i olmalıdır.

387 387 Ürün Özellikleri: Sofralık zeytinler 3-Zeytin ambalaj salamurasında; tuz miktarı zeytin tiplerine göre % 1-%7 Ph değeri ise 4,5-8 arasında değişir. 4-Karma ve Karışım zeytinler haricinde bu tebliğ kapsamında yer alan diğer zeytinler için her bir paket üründe tek çeşit zeytin kullanmalıdır.

388 388 Ürün Özellikleri: Sofralık zeytinler 5-Sofralık zeytin üretilmesinde kullanılan su, insan tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmelikte yer alan özelliklere uygun olmalıdır. 6-Biber, Soğan, Badem, Kereviz, Kapari, Portakal ve Limon Kabuğu, Fındık içi ve benzeri maddeler tek başına veya karıştırılarak dolgu maddesi olarak kullanılabilir. 7-Çekirdeksiz ve çekirdeği çıkarılarak işlenen zeytinlerde 100 gramında en fazla 5 adet çekirdek olabilir. 8-Dane iriliği çekirdekli tüm zeytinlere uygulanır. 1 Kilogramda bulunan dane adedine göre değerlendirilir.

389 389 Katkı Maddeleri: Bu tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde renklendirici ve tatlandırıcı kullanılamaz. Bu tebliğ kapsamında yer alan ürünler Türk Gıda Kodeksi Gıda maddelerinde belirli bulaşanların maksimum seviyelerinin belirlenmesi hakkındaki, Türk Gıda Kodeksi gıdalarda maksimum bitki koruma ürünleri kalıntı limitleri, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler, Tebliğlerine uygun olmalıdır.

390 390 Ambalaj Etiketleme ve İşaretleme: Bu tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajlanmasında: Türk Gıda Kodeksi Gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları tebliğinde yer alan hükümlerin yanı sıra aşağıdaki hükümlere uyulmalıdır. 1-Sofralık zeytinlerde ürün ismi olgunluk derecelerine, piyasaya sunuş şekillerine göre tanımlanan isimlerle desteklenmelidir. 2-İşleme Şekilleri ürün adıyla aynı yüzde belirtilmelidir.

391 391 Ambalaj Etiketleme ve İşaretleme: 3-Zeytin çeşidi sadece bütün haldeki zeytinlerde etiket üzerinde belirtilir. 4-Dolgulu zeytinde ürün ismi dolgu gıda maddesinin adıyla ifade edilir. 5-Karışım zeytinlerde karışımın sağlandığı yenilebilir maddeler yada karışım yöntemine göre isimlendirilebilir. 6-Çekirdeksiz zeytin, dolgulu zeytin ve bütün haldeki zeytinler 1 Kilogramdaki dane adeti baz alınarak etiket üzerinde belirtilmelidir. 7-Zeytinlerde tuz içeriği 100 gramında 4,5 grama kadar ise az tuzlu olarak isimlendirilir.

392 392 Tescil ve Denetim: Bu tebliğ kapsamında yeralan ürünleri üreten, satan işyerleri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından denetlenir.

393 393 Uluslararası Sofralık Zeytin Standartları ile Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği nin Karşılaştırması

394 394 Sofralık zeytin gerek ülke ekonomisi, gerekse uluslararası pazar için önemli bir üründür. Sofralık zeytin üretiminde standartlara uygun üretim yapmak ihracat potansiyelimizi arttıracaktır. Üreticilerin, üretimi uluslararası standartlar çerçevesinde gerçekleştirmesi sonucu sofralık zeytin ihracatımız önündeki engellerden bir tanesini kaldırılmış olacaktır.

395 395 Uluslararası Standartlar Sofralık zeytinin uluslararası iki standardı mevcuttur. Bunlar; Uluslararası Zeytin Konseyi nin Sofralık Zeytinde Uygulanan Ticari Standart (COI/OT/NC No.1), ABD Gıda ve Tarım Organizasyonu ve Dünya Sağlık Örgütünün ortak yayınladığı Sofralık Zeytin Kodeks Standardı (CODEX STAN Rev:1987) dır.

396 396 Zeytin Tebliği Ülkemizde 2008 yılında yayınlanan Sofralık Zeytin Tebliği (2008/24) sofralık zeytin için kullanılan ulusal standarttır. Bu araştırmada uluslar arası sofralık zeytin standartlarında geçen önemli maddeler incelenmiştir. Ayrıca uluslar arası standartlar ile Sofralık Zeytin Tebliği arasındaki benzer ve farklı yönler karşılaştırılarak ortaya konmuştur.

397 397 Amaç Bu araştırmada Uluslararası Zeytin Konseyi nin Sofralık Zeytinde Uygulanan Ticari Standartlar, ABD Gıda ve Tarım Organizasyonu ve Dünya Sağlık Örgütünün ortak yayınladığı Sofralık Zeytin Kodeks Standardı ve Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği nde geçen önemli maddeler incelenmiştir. Ayrıca uluslararası standartlar ile Sofralık Zeytin Tebliği arasındaki benzer ve farklı yönler karşılaştırılarak ortaya konmuştur.

398 398 Uluslararası Sofralık Zeytin Standartları Sofralık Zeytinde Uygulanan Ticari Standart ve Sofralık Zeytin Kodeks Standardı nda zeytin renklerine göre; yeşil, siyah ve dönük renkte zeytin olarak gruplandırılmaktadır. Yeşil zeytin: yeşil ve saman sarısı renk arasında ve meyveler normal büyüklüğe ulaştığında hasat edilen zeytin, dönük renkte zeytin: gül veya şarap veya kahverengi olarak hasat edilen tam olgunlaşmamış zeytin, siyah zeytin: tam olgunlukta veya tam olgunluktan hemen önce hasat edilen, siyah rengin, dış yüzeyiyle beraber zeytin etine de işlemiş olduğu zeytin olarak tanımlanmaktadır.

399 399 Kodeks ve Ticari Standartta Benzer Şekilde Bulunan Zeytin Grupları İşlenmiş zeytinler (Alkali ile muamele edilmiş) Doğal zeytinler (Direk olarak salamura içerisine yerleştirilmiş) Oksidasyon ile karartılmış zeytinler (Yeşil veya dönük renkli zeytinlerin acılığının alkali uygulamasıyla giderilmesi) Dehidre ve/veya Buruşuk zeytinler (seyreltik alkali ile muamele edilerek veya edilmeyerek kuru tuz ile karıştırılıp)

400 400 İşlenmiş zeytinler Alkali ile muamele edilmiş ve sonra salamura içerisine yerleştirilmiş zeytinlerde tam veya kısmi fermantasyonun gerçekleştirilmesiyle üretilen ürün olarak tanımlanmaktadır. Burada Kodeks standardında doğal fermantasyon ifadesi bulunurken, Ticari Standartta ise fermantasyon ifadesi bulunmaktadır. Bu grup; Salamurada işlenmiş yeşil zeytin, Salamurada işlenmiş dönük renkli zeytin ve Salamurada işlenmiş siyah zeytin olmak üzere alt gruplara ayrılmaktadır.

401 401

402 402 Doğal zeytinler Direk olarak salamura içerisine yerleştirilmiş ve tam veya kısmi fermantasyonla üretilen ürün olarak tanımlanmaktadır. Bu grup: Doğal yeşil zeytin, Doğal dönük renkli zeytin ve Doğal siyah zeytin olmak üzere üç alt gruba ayrılmaktadır.

403 403 Oksidasyon ile karartılmış zeytinler Hasat edilen Yeşil veya dönük renkli zeytinlerin acılığının alkali uygulamasıyla giderilmesi ve oksidasyon ile karartılması ile oluşan zeytinler olarak tanımlanmaktadır. Bu grup zeytinler salamura içerisinde paketlenerek sterilizasyon işlemine tabi tutulmaktadır.

404 404 Dehidre ve/veya Buruşuk zeytinler Tam olgunlaşmadan hemen önce hasat edilen, seyreltik alkali ile muamele edilerek veya edilmeyerek kuru tuz ile karıştırılıp suyunun kısmen uzaklaştırıldığı zeytinler dehidre veya buruşuk zeytinler olarak gruplandırılmaktadır

405 405 Kodeks standardında olup Ticari Standartta olmayan zeytin grupları; İşlenmiş siyah zeytin (kuru tuzda) İşlenmemiş siyah zeytin (kuru tuzda) İşlenmemiş doğal kıvırcık zeytin (kuru tuzda) Çizme zeytin

406 406 TGK Sofralık Zeytin Tebliği Zeytin Tebliği nde zeytinler işleme şekillerine göre üç ana gruba ayrılmaktadır. Burada; Fermente zeytin: Acılığın alkali çözeltisi ile kısmen veya tamamen giderilmesi ve fermente edilmesi ile elde edilen zeytin, Doğal fermente zeytin: Acılığın alkali kullanılmaksızın; su, asitli su, tuzlu su ile fermentasyonla veya tuzlu suya hava vererek fermentasyonla veya doğrudan tuz ile temas ettirilerek giderilmesi ile elde edilen zeytin, Oksidasyonla karartılan zeytin: Yeşil zeytin veya rengi dönük zeytin/pembe zeytinin alkali ile işlemden geçirilerek, oksidasyon ile karartıldıktan sonra fermente edilerek veya edilmeden elde edilen zeytin olarak tanımlanmaktadır.

407 407 Zeytin Tebliği nde zeytinler piyasaya sunuş şekillerine göre 20 gruba ayrılmaktadır 1- Bütün zeytin 2- Yarım zeytin 3- Çeyrek zeytin 4- Bölünmüş zeytin 5- Dilimlenmiş zeytin 6- Kıyılmış/doğranmış zeytin 7- Çizik zeytin 8- Kırık zeytin 9- Kırma zeytin 11- Çekirdeksiz zeytin 12- Doğal fermente sele zeytin 13- Fermente sele zeytin 14- Çevirme/yuvarlama zeytin 15- Kurutulmuş zeytin 16- Salamura zeytin 17- Hurma zeytin 18- Sirkeli zeytin 19- Karışım zeytin 20- Karma/karışık zeytin 10- Dolgulu zeytin

408 408 Zeytinlerin kilogramdaki tane sayısı Zeytinlerin iriliklerine, bir başka ifadeyle kilogramdaki tane sayısına göre gruplandırılması kilogramda tane sayısı arasında 10 ar 10 ar, arasında 20 şer 20 şer ve arasında 30 ar 30 ar artarak gruplandırılmaktadır.

409 409 Zeytin fiziksel özellikleri Sofralık zeytinde en önemli fiziksel özelliklerden biri olan kilogramda tane sayısı ulusal ve uluslararası standartlarda aynı şekilde gruplandırılmıştır. Bir diğer önemli fiziksel özellik olan et çekirdek oranı ve su içeriğinden hiçbir standartta bahsedilmemektedir.

410 410 Gıda güvenliği Paketlenen zeytinlerde Kodeks standartında izin verilen minimum tuz konsantrasyonu Tebliğde verilen değerden %1 fazla ve izin verilen maksimum ph değeri Tebliğ de izin verilen maksimum ph değerinden 0.5 birim azdır. Bu durum yüksek tuz ve düşük ph değerinin sağlanmasıyla ürün güvenliğinin Kodeks Standartı nda sıkı şartlara bağlandığını göstermektedir.

411 411 Üretim metodu Standart ve tebliğlerde sofralık zeytin üretim yöntemleri birkaç ana gruba ayrılarak ifade edilmiştir. Sofralık zeytin diğer işlenmiş gıdalara kıyasla çok sayıda farklı üretim yöntemiyle üretilmektedir. Başta üretim yöntemleri olmak üzere, sofralık zeytine ait bilgileri etiket üzerinde eksiksiz olarak görmek ve ürün hakkında tam ve doğru bilgiler edinmek tüketicinin en temel hakkıdır.

412 412 Zeytin ambalajı etiket bilgisi Sofralık Zeytin Tebliği nde zeytinler uluslararası standartlara göre daha az sayıda gruba ayrılmıştır. Ancak piyasaya sunuş şekilleri ifadesi altında daha fazla ürün detaylandırılması yapılmıştır. Ayrıca Sofralık Zeytin Tebliği nde geçen Sofralık zeytinlerin işleme şekilleri etiket üzerinde ürün adı ile aynı yüzde belirtilebilir ifadesi üreticiyi üretim metodunu etiket üzerine yazıp yazmama konusunda serbest bırakmıştır.

413 413 İhracat potansiyeli Sofralık zeytin üreticisinin uluslararası standartlara uygun şekilde üretim yapması, dış pazardaki rekabet gücümüzü ve ihracat potansiyelimizi arttıracaktır.

414 414 Uluslararası ve ulusal standartların düzenlenmesinde veya revize edilmesinde etiket bilgileri konusuna daha çok ağırlık verilmesi ve etiket üzerinde zeytin üretim metotları hakkında bilgi verilmesi, tüketici haklarının korunması ve eşit rekabet şartlarının sağlanması açısından önemlidir.

415 415 Zeytin Araştırma Sahası, Benevento-NAPOLİ Zeytin yetiştiriciliği ve sulama sistemlerinin zeytin kalitesi üzerine etkileri Zeytin Kültürleri Araştırma Enstitüsü-PERUGIA

416 416 Bahçeden Zeytinlerin işlenmesi Zeytinyağı ve sofralık zeytin kalite analizleri Zeytinyağı ve sofralık zeytin duyusal analizi Zeytin yan ürünlerinin değerlendirilmesi SOFRAYA

417 417 Zeytinlerin Fabrikaya Taşınması Hava sirkülasyonu Plastik yada tahta kasa

418 418 İşlemeye Hazırlık Aşaması 25 cm Soğuk depolar Salamura (tuz yada asit ilaveli) Işınlama Kontrollü atmosfer depoları

419 419 Aksi Takdirde Sıcaklık artışı Fermantasyon Yağların lipolizi ve oksidasyon

420 Sofralık Zeytin Prosesi 420 Sınıflandırma, ayıklama, yıkama Proses verimliliği Zeytin tekstürünün deformasyonu Kostikle tatlandırma SÜRE Yıkama Zeytinde acılık hissi Fermantasyon Ambalajlama - çeşnilendirme Depolama ya da pazara sevk

421 421

422 Zeytinyağı Kalitesine Etki Eden Faktörler Meyve kalitesi Hasat zamanı Proses öncesinde meyve depolama koşulları 422 Uygulanan proses Proses sonrasında ürünün depolama koşulları

423 423 Meyve kalitesine etki eden faktörler; Ekolojik faktörler Çeşit Hasat yöntemleri Bakım Sulama Gübreleme Zararlılar ile mücadele

424 424 Zeytinyağı sınıfları 1-Natürel zeytinyağı a- Natürel sızma zeytinyağı b- Natürel birinci zeytinyağı c-natürel ikinci zeytinyağı d- Ham zeytinyağı/lampant Serbest yağ asitliği (SYA)değerleri (oleik asit cinsinden) TÜRKİYE %0,8 Zeytinyağı sınıfları 1-Virgin zeytinyağları a-ekstra virgin zeytinyağı Serbest yağ asitliği (SYA)değerleri (oleik asit cinsinden) İTALYA %0,8 %2,0 b-virgin zeytinyağı %2,0 %3,3 %3,3 * c-lampante zeytinyağı %2,0 2-Rafine zeytinyağı %0,3 2-Rafine zeytinyağı %0,3 3-Riviera zeytinyağı %1,0 3-Riviera zeytinyağı %1,0 4-Çeşnili zeytinyağı %0,8 5-Ham pirina yağı %1,0 * 4-Ham zeytin - Pirina yağı %1,0 6-Rafine pirina yağı %0,3 * 5-Rafine zeytin Pirina yağı %0,3 7-Karma pirina yağı %1,0 * 6-Zeytin Pirina yağı %1,0 KAYNAK: Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği, 2007 KAYNAK: UNAPROL, 2005

425 425 Zeytinyağı Duyusal Analizi Bir sonraki tadım için gereken hazırlık Avuç içinde ya da ısıtıcıda ısıtma Duyusal analiz formunun değerlendirilmesi Koklama Tatma

426 426 Zeytinyağı Duyusal Analizi Pozitif özellikler meyvemsi tat karakteristik acı tat ham zeytin tadı Birincil negatif özelikler küflü tat küflü koku çamurlu tat şarapsı-sirkemsi koku ve tat ransid tat metalik tat İkincil negatif özellikler yanık tadı saman-tahta tadı ekşimsi tat yapışkan-yağsı tat tuzlu tat salatalık tadı topraksı tat

427 427 Zeytinyağı Yan Ürünlerinin Değerlendirilmesi

428 428 Zeytin Sektöründeki Durum TÜRKİYE İTALYA Zeytinyağı tüketimi 1 kg/yıl Zeytinyağı üretiminde 4. sırada Zeytinyağı tüketimi 11.5 kg/yıl Sofralık zeytin üretiminde 2. sırada Zeytinyağı üretiminde 2. sırada KAYNAK: Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE)

429 429 İtalya da; 1,400,000 zeytinyağı üreticisi 6,076 zeytinyağı fabrikası 190 zeytinyağı kuruluşu 5 zeytinyağı şirketi

430 430 UNAPROL Görevleri; Üyelerini ve tüketicileri bilinçlendirmek İç ve dış pazarda ticaret yapmak Ürünleri sertifikalandırmak Zeytinyağı analizleri, prosesi ve yetiştirilmesi konularında teknik danışmanlık ve hizmet

431 431 Unaprol- Elektronik Etiket

432 432 Avrupa nın Kalitede İzlediği Politika ve İtalya PDO (Protected Designation of Origin) Gıda ürünlerinin belirli bir coğrafi bölgede kabul edilmiş bilgi-beceri ile üretilip, işlenip hazırlandığını belirten korunmuş orijin belgesi CNR zeytinist Istituto per i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo

433 433 Avrupa nın Kalitede İzlediği Politika ve İtalya PGI (Protected Geographical Indication) Üretim, işleme, hazırlık safhalarının en azından birinde coğrafi bir bağlantı olduğunu belirten korunmuş coğrafi gösterge CNR Istituto per i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo

434 434 Avrupa nın Kalitede İzlediği Politika ve İtalya TSG (Traditional Speciality Guaranteed) Orijine atıfta bulunmadan içerik ve üretim anlamında geleneksel karakterini dikkate alan belge CNR Istituto per i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo

435 Sofralık Zeytin Üretim Tesislerinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması 435

436 436

437 437

438 438

439 439

440 440

441 441

442 442

443 443

444 444

TEBLİĞ. h) Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden

TEBLİĞ. h) Hurma zeytin: Çeşide ve ekolojik şartlara bağlı olarak, zeytin danelerinin ağaçta iken kendiliğinden 23 Ağustos 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29097 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33) Amaç TEBLİĞ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sofralık

Detaylı

23 Ağustos 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ

23 Ağustos 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ 23 Ağustos 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29097 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/33) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sofralık

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 5 TS

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sofralık zeytin Sofralık Zeytin; kültüre alınmış zeytin meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilmesinden

Detaylı

TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI

TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI Zeytinin adı TÜRKİYE DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI İbrahim MİNARECİ Genel Müdür 1 ZEYTİN Zeytin bir Akdeniz bitkisi olup, dünyaya Anadolu dan yayılmıştır. 2 DÜNYA VE ÜLKEMİZDE

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak)

TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ SOFRALIK ZEYTİN TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2014/Taslak) Amaç MADDE 1- (1) Bu tebliğin amacı; sofralık zeytinlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GIDA TEKNOLOJİSİ SOFRALIK ZEYTİN FERMANTASYONU 541GI0145

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GIDA TEKNOLOJİSİ SOFRALIK ZEYTİN FERMANTASYONU 541GI0145 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GIDA TEKNOLOJİSİ SOFRALIK ZEYTİN FERMANTASYONU 541GI0145 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 HAVA

Detaylı

Geleneksel Bir Fermente İçeceğimiz: Şalgam (Suyu)

Geleneksel Bir Fermente İçeceğimiz: Şalgam (Suyu) Geleneksel Bir Fermente İçeceğimiz: Şalgam (Suyu) Hüseyin ERTEN 1, Hasan TANGÜLER 2 1 Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Adana 2 Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24)

TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24) Amaç TGK-Sofralık Zeytin Tebliği (Tebliğ No: 2008/24) Yayımlandığı R.Gazete: 25.05.2008-26886 MADDE1 (1) Bu tebliğin amacı; sofralık zeytinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme,

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı İznikli Zeytin ve Zeytinyağı Zeytinin yolculuğu Bahar ve yaz aylarında çiçeklerle süslenen zeytin ağaçlarımız bakım ve budama döneminden sonra kasım ayında hasat ile yolculuğuna başlar; Gün ağardıktan

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Fermantasyon Nedir? Mikroorganizmaların enerji temin etme yolları Solunum: Son elektron (H) alıcısı (akseptörü)oksijen

Detaylı

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI 27.02.2012 UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI DANIŞMANLAR: Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Caner VURAL Hazırlayanlar: Sinem BÜYÜKKALP Ezgi OSMANOĞULLARI Sevcan ŞATIR Simge KAHYA 1 http://www.geyigiz.biz/2012/02/16/inek-isi-iskence/

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 KOSTİKLİ

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 SİRKELİ

Detaylı

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET FERMENTE ET ÜRÜNLERİ Gıdalarda fermantasyon protein karbonhidrat Mikroorganizmalar Koruyucu etki Lezzet Yapı lipid enzimler Sağlık HAM MADDE STARTER KÜLTÜR YENİ ÜRÜN fermantasyon Etin uzun süreli muhafazasında

Detaylı

SOFRALIK ZEYTİN ÇEŞİTLERİ ÜRETİMİ DERSİ. Yeşil zeytin çeşitlerini hazırlamak. Siyah zeytin çeşitlerini hazırlamak

SOFRALIK ZEYTİN ÇEŞİTLERİ ÜRETİMİ DERSİ. Yeşil zeytin çeşitlerini hazırlamak. Siyah zeytin çeşitlerini hazırlamak SOFRALIK ZEYTİN ÇEŞİTLERİ ÜRETİMİ DERSİ Dersin Modülleri Sofralık Yeşil Zeytin Çeşitleri Sofralık Siyah Zeytin Çeşitleri Kazandırılan Yeterlikler Yeşil zeytin çeşitlerini hazırlamak Siyah zeytin çeşitlerini

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Günümüzde

Detaylı

Meyve suları ve konsantreleri ile sebze sularının mikrobiyolojisi ve mikrobiyel değişimler

Meyve suları ve konsantreleri ile sebze sularının mikrobiyolojisi ve mikrobiyel değişimler Meyve suları ve konsantreleri ile sebze sularının mikrobiyolojisi ve mikrobiyel değişimler Meyve suları ile sebze suları birbirlerinden farklı özellik gösterdiklerinden bu ürünlerde mikrobiyolojik bozulma

Detaylı

SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ

SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ Giriş Sofralık Zeytin; uluslararası standartta kültüre alınmış zeytin çeşitlerinin, işlenebilecek olgunlukta hasat edilen meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilip,

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 / Faks: +90 232

Detaylı

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER BAL TANIMI Bal, Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı Bal Tebliğinde "Bal; bal arılarının çiçek nektarlarını, bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra, kendine

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON İkinci Bölüm GIDA HİJYENİ, TANIMI ve ÖNEMİ Üçüncü Bölüm PERSONEL HİJYENİ

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON İkinci Bölüm GIDA HİJYENİ, TANIMI ve ÖNEMİ Üçüncü Bölüm PERSONEL HİJYENİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON Hijyenin Tanımı ve Önemi... 1 Sanitasyon Tanımı ve Önemi... 1 Kişisel Hijyen... 2 Toplu Beslenme Sistemlerinde (TBS) Hijyenin Önemi... 3 Toplu Beslenme Sistemlerinde

Detaylı

ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Zeytinyağı Üretim Yöntemleri Geleneksel Presleme Yöntemi Sürekli Üretim Yöntemi 1. Üç fazlı 2. İki fazlı Geleneksel Presleme Yöntemi (Kesikli Yöntem) Su Zeytin Kırma

Detaylı

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0)

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Enstitümüz tarafından yüksek lisans tez programları kabul edilen yüksek lisans öğrencileri için danışman

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 TENEKE

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ Tesisin Amacı Organik yapıdaki hammaddelerin oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek enerji potansiyeli olan biyogaza ve biyogazın

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

TGK-ŞARAP TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2008/67) Yayımlandığı R.Gazete : 04.02.2009-27131

TGK-ŞARAP TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2008/67) Yayımlandığı R.Gazete : 04.02.2009-27131 TGK-ŞARAP TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2008/67) Yayımlandığı R.Gazete : 04.02.2009-27131 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; şarabın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama,

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 KİMYASAL

Detaylı

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı R.Gazete: 07.08.2010-27665 Tebliğ No: 2010/35 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine

Detaylı

*Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur.

*Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur. *Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur. *İnsan üzerinde ya da içinde simbiyotik yaşam sürdüren 450-500 tür mikroflora

Detaylı

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan,

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan, Distile Alkollü İçkiler Tebliği R.G. Tarihi:21.10.1995 R.G. Sayısı:22440 1. KAPSAM Bu bölüm distile alkollü içkilerin tanımını ve özelliklerini kapsar. 2- TANIMLAR 2.1. Distile Alkollü İçki: a) Kendine

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Potasyum:

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

DOMAT, EDREMİT VE GEMLİK ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN FİZİKOKİMYASAL, MİKROBİYOLOJİK VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI İŞLEME METODLARININ ETKİSİ

DOMAT, EDREMİT VE GEMLİK ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN FİZİKOKİMYASAL, MİKROBİYOLOJİK VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI İŞLEME METODLARININ ETKİSİ - Mayıs / Edremit-Balıkesir DOMAT, EDREMİT VE GEMLİK ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN FİZİKOKİMYASAL, MİKROBİYOLOJİK VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI İŞLEME METODLARININ ETKİSİ Mehmet Ali Zeytin, Derya Arslan,

Detaylı

FERMENTASYON. Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek

FERMENTASYON. Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek FERMENTASYON Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır Fermantasyon anaerobik şartlarda, glikoliz

Detaylı

Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır.

Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır. Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği Yetki Kanunu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete 24.12.2001-24620 Tebliğ No 2001/42 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

TÜRKİYE 11. GIDA KONGRESİ, Ekim 2012, Hatay

TÜRKİYE 11. GIDA KONGRESİ, Ekim 2012, Hatay PEYNİR ENDÜSTRİSİNDE YARDIMCI STARTER KÜLTÜR OLARAK MAYALARIN KULLANIMI Reyhan İrkin 1, Gamze E. Songun 2, Nurcan Değirmencioğlu 3 1 Balıkesir Üniversitesi, Susurluk Meslek Yüksekokulu, Susurluk, Balıkesir

Detaylı

ORGANİK YEŞİL ZEYTİN

ORGANİK YEŞİL ZEYTİN ORGANİK YEŞİL ZEYTİN önerilir. 2 Yıl 121-140 (5XL) 680 gr 400 gr 15 TL önerilir. 2 Yıl 141-160 (4XL) 680 gr 400 gr 14 TL önerilir. 2 Yıl 161-180 (3XL) 680 gr 400 gr 13 TL önerilir. 2 Yıl 181-200 (2XL)

Detaylı

Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri

Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri Raporu hazırlayan: Feed Innovation Services (FIS) FIS Aarle-Rixtel Hollanda L. J. van der Kolk W. Smink Haziran 2004 Müşteri: EM Agriton BV Noordwolde Hollanda

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 PİRİNA YAĞI

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Resmi Gazete; tarih 02. 09. 2001, sayı: 24511 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve Sağlık Bakanlığından TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği (Tebliğ No : 2001 / 19) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 27.12.2015 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0

Detaylı

FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici

FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici 4 KONU : FYLAX ~ İLGİ : RUMİNANT BESLEME KELİMELER : Kızışma Topaklaşma Mikotoksin Lezzet ve Yem Tüketimi Nem Tutma Kapasitesi Su Yüzey Gerilimi Pelet Kapasitesinde

Detaylı

Hazırlayanlar İpek KARŞI Ayda ZEYBEK Sezgi KIPÇAK Türker GÜL. Danışmanlar Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Araş.Gör. Caner VURAL 2012

Hazırlayanlar İpek KARŞI Ayda ZEYBEK Sezgi KIPÇAK Türker GÜL. Danışmanlar Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Araş.Gör. Caner VURAL 2012 Ege Üniverstesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uygulamalı Mikrobiyoloji Laboratuar Dersi Sauerkraut Turşusu Yapımı ve Mikrobiyolojik Analizi Hazırlayanlar

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 AROMALI

Detaylı

ZEYTİNYAĞI ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ. Oil Production Dünya zeytinyağı üretimi (2008/09) Olive Oil Per Capita Consumption. Zeytinyağının Özellikleri

ZEYTİNYAĞI ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ. Oil Production Dünya zeytinyağı üretimi (2008/09) Olive Oil Per Capita Consumption. Zeytinyağının Özellikleri ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNYAĞI Tanımı: (Olea europa L) nın olgun meyvelerinden presyon, santrifüj ve süzme ile elde edilen, oda sıcaklığında (20-25 C) sıvı olan yemeklik yağ Oil Production Dünya zeytinyağı

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KEFİR ÜRETİMİ Kefir, çok eski çağlardan bu yana Kafkasya da üretilmekte olup, buradan dünyaya yayılmış fermente bir süt ürünüdür. Kefir ferahlatıcı, asidik tatta, az miktarda

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarih / Sayı: 02.09.2001 / 24511, Tebliğ No: 2001-19 MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ Amaç...1 Kapsam...1 Hukuki Dayanak...1 Kısaltmalar...1 Tanımlar...1

Detaylı

ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI

ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI ÜZÜM TANESİNİN GELİŞİMİ VE YAPISI Tane sapı Sap çukuru Tane Ekzokarp Mezokarp Endokarp Çekirdek Üzüm tanesinin büyüme dönemleri, renk ve kimyasal değişime göre incelenebilir. Üzüm tanesindeki yeşil rengin

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI KĐÖ 326 KĐMYA ÖĞRETĐMĐ VE KĐÖ 330 KĐMYA EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ I DERSLERĐ KAPSAMINDA HAZIRLANMIŞTIR DERSĐN SORUMLUSU: PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ PROBİYOTİK MEYVE SUYU

ÖZEL EGE LİSESİ PROBİYOTİK MEYVE SUYU ÖZEL EGE LİSESİ PROBİYOTİK MEYVE SUYU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Cem YILDIRIM DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2017 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...3 3. Giriş...3-4 3.1 Beslenmenin önemi...3

Detaylı

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI Sayfa No :1 / 7 1.0-KLİNİK DIŞI MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER Diyaliz Suyu 2 gün LAL (Limulus Amebocyte Lysate) - Endotoksin Pyrosate Toplam Koloni Sayısı (37 C-48s) TS EN ISO 6222 Doğal Kaynak ve İçme Suyu

Detaylı

Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK

Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK WINE CLUSTER IN TEKIRDAG: WCT TR0135.03-02/015 Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK Sunum İçeriği Fermantasyon tanımlar Spontan & Saf Kültür Fermantasyonu

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ RAPORU

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ RAPORU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ RAPORU Elif ÇAM Kalp damar hastalıkları, obezite ve özelikle kanser hastalarının sayısı tüm dünyada yükselen bir seyir izlemektedir. Bu durum sağlıklı ve dengeli beslenme konusundaki

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sirke Değişik şekerli meyve şıralarının önce alkol, sonra asetik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile elde

Detaylı

ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ

ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ ZEYTİNİN BİLEŞİMİ Zeytin meyvesinin bileşiminde yağ, su, şeker, proteinler, antosiyaninler ve oleuropein bulunmaktadır. Yağ : Yağ hücrelerin vakuollerinde bulunmaktadır. Damlacıklar

Detaylı

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması

Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması. Gıda Güvenliğinin Gerekliliği ve Sağlanması Murat Özdemir (2.2.2001) İçindekiler Gıda Üretiminin Ahlaki ve Yasal Sorumlulukları... 1 Gıda Güvenliği Yönetimi... 2 Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Kalite Güvencenin Görevleri... 2 Temel Gıda Tehlikeleri...

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, kilo verme amacıyla enerjisi

Detaylı

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015

GIDA ve TARIM KİMYASI LABORATUVARI TEST VE ANALİZLERİ - 2015 BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ ANALİZLERİ GT 1 KIRILMA İNDİSİ TS 4960 EN ISO 6320 50 GT 2 ÖZGÜL AĞIRLIK (YOĞUNLUK) TS 4959 40 GT 3 İYOT SAYISI (Katı ve Sıvı Yağlarda) EN ISO 3961 60 GT 4 İYOT SAYISI (Ekstre

Detaylı

Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.

Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R. Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteyli Tebliği Yetki Kanunu: Tük Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: 07.07.2006/26221 Tebliğ No: 2006/28 Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ KONYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ Doç. Dr. Senar AYDIN Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü V-HAFTA 17.12.2015 1 SULARIN ARITILMASI

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı

FARUK DAYI & SELİM BAŞÇAM

FARUK DAYI & SELİM BAŞÇAM C.B.Ü. GIDA MÜHENDİSLİĞİ 2009 MANİSA YÖRESİ PEKMEZLERİNİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ FARUK DAYI & SELİM BAŞÇAM Dr. Hasan YILDIZ İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 2. MATERYAL VE YÖNTEM 2.1 Materyal 2.2 Yöntem 2.2.1. Çözünür

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Türkiye de Üretim İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı

Detaylı

SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN

SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN GELİŞEBİLMESİ İÇİN MÜKEMMEL BİR BESİN KAYNAĞIDIR. YENİ SAĞILMIŞ

Detaylı

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli su kalite özellikleri ve bu özelliklere ilişkin sınır (standart) değerler uzun yıllar süren araştırma ve deneyimler

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

Tescil No : 165 Koruma Tarihi : 04.11.2010 Başvuru No : C2010/057 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi

Tescil No : 165 Koruma Tarihi : 04.11.2010 Başvuru No : C2010/057 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi Koruma Tarihi : 04.11.2010 Başvuru No : C2010/057 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi : Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başvuru Sahibinin Adresi : Tahir Ün Caddesi 14.Sokak No:87Akhisar Manisa

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ. Zeytinyağının Ülkemiz Ekonomisine Katkıları, Sorunları ve Beklentileri

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ. Zeytinyağının Ülkemiz Ekonomisine Katkıları, Sorunları ve Beklentileri Zeytinyağının Ülkemiz Ekonomisine Katkıları, Sorunları ve Beklentileri Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Zeytin; tarih boyunca barışın sembolü kabul edilmiştir. Kutsal sayılmış ve bir çok efsaneye konu olmuştur.

Detaylı

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile Kirletilmiş Suları Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su Teknolojisi www.ayhandoyuk.com.tr Nisan 2015 www.ayhandoyuk.name www.aydowater.com.tr www.aydosu.com

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620)

TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620) TGK-KĐLO VERME AMAÇLI ENERJĐSĐ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLĐĞĐ ( 2001/41) (Yayımlandığı R.G.24.12.2001/24620) Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, kilo verme amacıyla enerjisi kısıtlanmış diyetler için hazırlanan

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 GEMLİK

Detaylı