Anlık letiler ve Bireysel Internet Güvenlii

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Anlık letiler ve Bireysel Internet Güvenlii"

Transkript

1 Anlık letiler ve Bireysel Internet Güvenlii Murat Lostar* Internet, yaygınlamaya baladıı günlerde "en büyük bilgi bankası" diye adlandırılıyordu. Artık, hem elektronik banka ubesi, hem de telefondan sonra en önemli haberleme aracımız. E-posta, Internet'in bize saladıı önemli olanaklar arasında günlük hayatımıza yerleti. Ancak, Internet ve saladıı fırsatlar, beraberlerinde, daha önce tanımadıımız problemleri de getiriyorlar. Internet üzerinden bize hizmet veren (bankalar, e-posta ile anlık ileti firmaları ve elektronik ticaret) siteler, Internet'in ve yeni teknolojinin getirdii problemleri çözmek için kendi alanlarında youn biçimde çalııyorlar. Bu çalımalar oldukça youn olmakla (ya da olması gerekmekle) birlikte, yeterli deil. Biz kullanıcıların da üzerine düen bazı görevler var. Bizlere ait sorumlulukları, aaıda ayrıntılı biçimde inceleyeceiz. Ancak yine de burada, ilk ve en önemli sorumluluumuzun yeni teknolojinin getirdii tehdit ve problemleri anlamak olduunu belirtmekte yarar var. Elektronik ticaretten bankacılıa, e-posta'dan Internet-telefon görümelerine kadar birçok konu benzer sonuçlar vermekle birlikte, bu yazıda daha çok anlık iletiler üzerinde duracaız. 1988'de balayan IRC (Internet Relay Chat), Austos 1996'da Mirabilis irketinin ICQ ("I seek you" diye okunur) programıyla birlikte daha da yaygınlatı. Uzun süre sadece özel kullanıcılar ile ev kullanıcılarının yararlandıı "anlık ileti" (A - Instant Messaging) programları, gün geçtikçe özel irketlerde de hızlı ve kolay iletiim yollarından biri olarak kabul görmeye, kullanılmaya balandı. Bugün Microsoft (MSN Messenger), America Online (AOL Messenger / ICQ), IBM (Lotus STEP) gibi birçok seçenek, özel ve ev kullanıcıları kadar, kurumlar tarafından da tercih ediliyor. A, kurumlar için hayatı gerçekten kolaylatıran özelliklere sahip. ster masasında, ister evde, isterse de yeni mobil çözümlerle birlikte seyahatte olsun, çalıma arkadaınızın bilgisayarının açık olup olmadıını anlayabiliyorsunuz.yazılı mesajınızın anında onun ekranında belirmesi ve cevabını da hemen alabilmenizin yanı sıra, gelimi ürünlerle dosya aktarımı ile sesli, görüntülü iletiim gibi ek özellikler de salanabiliyor. Anında iletiim, bilgisayarı baında olmayanlar için bilgisayardan cebe kısa mesaj (SMS) özellikleri ile daha da arttı. Anlık leti ile Gelen Tehlikeler (Problemler) Virüsler Virüsler, günümüz iletmelerinin yaygın bilgi ilem problemlerinin baında geliyor. Sürekli Internet balantısı sahibi iletmeler, virüsleri girite durduran çözümler üzerinde duruyorlar.

2 Ne var ki, bu çözümlerin çou, Internet giriinde çalımaktadır ve sadece e-posta içindeki virüsleri bulmaya yöneliktir. A programları ile yollanan dosyaları tarayamadıkları için, virüslerin kolayca kurum içine girmesine ve kurum içinde yayılmasına engel olamazlar. Özel Virüs, Solucan ve Truva Atları "FunnyFile", ICQ.PWS.Trojan ve "Choke" gibi A programları üzerinden bilgi hırsızlıı ve kendilerini yaymak için yaratılmı özel virüs, solucan ve Truva Atları, aslında hiç de yeni tehditler deil. Internet'te kullanılan her yaygın ürün için olduu gibi, A programlarının da açıklarından veya kullanıcıların hatalarından yararlanarak yayılan zararlı programlar sürekli artıyor. Bu zararlı programları bazıları sadece kendilerini yayarken, bazıları bilgisayardaki gizli olabilecek dosyaları bakalarına yollamakta ve dıarıdan bilgisayarın kontrolünü ele geçirmeye çalımaktadırlar. Kimlik Hırsızlıı Internet'te kimlik hırsızlıı, hem kolaydır, hem de sık gerçekleebilmektedir. Ancak, A çözümleri, kiilerin karılıklı rahat görümelerine olanak saladıı için, kimlik hırsızlıkları olasılıını artırmanın yanı sıra, ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçların etkilerini de büyütür. Telefonda konutuunuz kiinin sesi, e-posta'da ise balıklar, iletiim içinde olduunuz kii hakkında bilgi verirken, A çözümleriyle yapılan özellikle yazılı haberlemelerde bu tip yardımcı öeler bulunmaz. Kullanıcı adı ve parolaların çalınması sonucu, bir bakası gibi davranarak bilgisayarın baına geçen biri, A programı aracılııyla karısındakini kolaylıkla yanıltabilir, gizli bilgilere eriebilir. Taklitçilik Sizinle ilk kez A üzerinden balantıya geçen birinin kimliinden nasıl emin olabilirsiniz. Ne yazık ki, cinsiyet, ya ve dı görünüleriyle ilgili bilgileri deitirerek kendini tanıtmayı yeleyen çok sayıda Internet kulanısı var. Kurumlarda da, A programına kendi adı yerine patronunun adını yazarak dier çalıanları kandırmak çok kolaydır. Takip A programlarının hemen hepsi, bilgisayarınızın açık olup olmadıı, hatta sizin bilgisayarın baında olup olmadıınız hakkında bilgi vermektedir. A programları kullanım kolaylıı adına, karıdaki kullanıcılar için bilgisayarın online/çevrimiçi ya da uzakta/away gibi bilgiler veriyorlar. Bu bilgilere bakarak arkadalarımızın bilgisayarının baında olup olmadıını kolaylıkla anlayabiliyoruz. lk bakıta çok kullanılı gibi görünen bu özellik, kötüye de kullanılabilir. Basit hırsızlıktan, sanayi casusluuna kadar birçok konuda, bu özellikten yararlanılmaktadır. Birinci körfez savaı çıkmadan hemen önce, dıarıya hiç bilgi sızdırılmamasına karın, akamları Pentagon'a sipari edilen pizzaların artması basına yansımıtı.

3 SPAM/SPIM E-posta'da olduu gibi, özellikle ICQ gibi, A programları sayesinde istemediiniz mesajların bilgisayarınıza gelmesi ve en azından zamanınızı alması A programlarının beraberinde getirdii sorunlardan biridir. Türkiye'de de 3 Kasım 2002 seçimleri öncesi birçok A kullanıcısı, kendi istekleri dıında, tanımadıkları kiilerden, partiler ve adaylar hakkında mesajlar aldılar. Tele kulak Masanızda oturuyorsunuz, yan odada, hatta yan masada oturan bir arkadaınıza, telefon etmek veya seslenmek yerine, A üzerinden hassas bir konuda bir soru sordunuz. O da cevap yazdı. Bu soru ve cevabın tüm dünyayı dolamı olabileceini biliyor musunuz? Günümüzde çok yaygın kullanılan bazı A programlarının, kimliinizi ve bulunduunuz yeri korumak amacıyla, tüm haberlemeleri kendi sunucuları üzerinden ilettiini biliyor musunuz? Üstelik ifrelenmeden. Yan masadaki arkadaınıza yazdıınız yazı, geçtii tüm alarda bakaları tarafından "dinlenebilir". Kötüye Kullanım A programları, kurum çıkıında filtrelenmedii sürece, aile fertleri ve özel arkadalarla haberlemek için de rahatlıkla kullanılabilir. Pratikte bu kullanım olasılıını kötüye kullanarak, çalıma saatlerinin çok büyük bir kısmını, e-postalar ile birlikte A üzerinden haberleerek geçiren çalıanlara rastlamak hiç de küçük bir olasılık deildir. Peki Ne Yapacaız? Korunma Yöntemleri Yazının baında da belirttiimiz gibi, burada, kurumlar için deil, bizim birey olarak uygulayabileceimiz korunma yöntemlerini ileyeceiz. Kısaca balıklarımız u ekilde: 1. Bilinçli kullanıcı olalım 2. Parolalarımızı koruyalım 3. Virüslere karı koruma salayalım 4. Yazılım deliklerine karı bilgisayarımızı koruyalım 5. Dier önlemler imdi sırayla bu önlemler üzerinde duralım: 1. Bilinçli kullanıcıolalım Dier tüm önlemler bir yana, en önemlisi, teknolojik problemlerin ve tehditlerin farkında olup, buna uygun davranılar içinde olmaktır. Bu konudaki temel birkaç maddeyi burada sıralamakta yarar var:

4 a. Gizli bilgiler söz konusu olduunda, hiçbir zaman A programları ile haberlemeyin. Kredi kartınız, kullanıcı adı, parola gibi gizli bilgileri ve kimlik ile dier kiisel bilgileri, karınızdaki kim olursa olsun, A programları ile yollamayın. Unutmayın, bu haberleme Internet üzerinde rahatlıkla bakaları tarafından dinlenebilir, kaydedilebilir. b. Okuduunuz her eye inanmayın. Unutmayın, karınızdaki kii, görünen, ya da iddia ettii kii olmak zorunda deildir. Internet üzerinde insan aldatma ve ilgili sahtekârlıklar her geçen gün artmaktadır. c. A üzerinde sadece kayıtlı kiilerle ve arkadalarımızla görüelim. Kendiliklerinden yeni balantı kurup bize mesaj/dosya gönderebilenler bilgisayarımıza zarar verebilirler, bizi aldatacak mesajlar gönderebilirler. d. A programlarında kullandıımız e-posta adresini ve kod adımızı Internet'te yayınlamayalım. Tanımadıımız kiilerin bizimle balantıya geçebilme olasılıını en düük düzeyde tutalım. e. Bakalarının da kullanabilecei ortak bilgisayarlarda (Internet Cáfe'ler, vb.) A programlarına girerken, parolamızı hatırlamasını engellemek için "otomatik olarak balan" seçeneini iptal edelim. 2. Parolalarımızıkoruyalım Internet ve teknoloji ortamında bizi ve bilgilerimizi korumanın en yaygın yolu parolalardır. Hem A programlarına balanırken, hem de dier tüm kimlik dorulama süreçleri parolalarla iliki yapılmaktadır. Dolayısıyla, parolamızın bir bakasının eline geçmesi, bir anlamda, Internet dünyasında kimliimizi kaybetmemiz anlamına gelebilir. Parolalarımızı nasıl koruruz? Parolalarımızı korumanın birkaç temel yolu vardır: a. Güçlü parolalar yaratalım (aaıda ayrıntılarıyla ilenmitir) b. Parolalarımızı düzenli olarak deitirelim Ne kadar özel, uzun, kısaca güçlü olursa olsun, bütün parolaların dönemsel olarak deitirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, yeni parolalar seçerken, eski parolamızın herhangi bir kısmının yeniden kullanılmadıından emin olmalıyız. c. Parolaları hiçbir zaman bakalarıyla paylamayalım. Kendi kullanıcı hesabımızla yaptıımız tüm ilemlerden ahsen biz sorumluyuz. Kullanıcı hesabımızın bir bakası tarafından kullanılmaması hem maddi, hem de çou zaman kanuni bir zorunluluktur. d. Her parolayı sadece bir kez kullanalım. Bir web sitesinde, uygulama programında, cep telefonunuzda ya da kredi kartınızda kullandıınız bir parolayı ele geçiren herhangi biri, aynı parola ile baka bilgilere ulaamamalıdır. Bunu salamanın en basit yolu, farklı alanlarda farklı parolalar kullanmaktır. Peki tüm bu parolaları nasıl hatırlayacaım? Bu sorunun cevabını "güçlü parolalar yaratma" bölümünde bulabilirsiniz. Güçlü parolalar yaratmak

5 Önemli olan, sizin hatırlayabileceiniz ancak bakalarının tahmin edemeyecei bir parola oluturmaktır. Parolanızın aaıdaki özelliklere sahip olmasına dikkat edin: En az yedi karakter içermelidir, ne kadar uzun olursa, tahmin edilmesi o kadar güç olur (Microsoft Windows 2000 ve Windows XP parolaları 128 karakter uzunluunda olabilir) Büyük ve küçük harfler, sayılar, simgeler içermelidir kinci ile altıncı karakter arasında en az bir adet simge bulunmalıdır En az dört farklı karakter olmalı, tekrarlar bulunmamalıdır. Rasgele seçilmi harfler ve sayılardan olumu gibi görünmelidir Güçlü bir parolada yapılmaması gerekenler: Parolanızda oturum açma adınızın HERHANG BR BÖLÜMÜNÜ kullanmayın. HERHANG bir dilde anlamı olan bir kelimeyi veya adı kullanmayın Benzer harfler yerine sayılar kullanmayın Eski parolanızın herhangi bir kısmını yeniden kullanmayın "klmno" ve "34567" gibi ardıık harfler veya sayılar kullanmayın Klavyede yan yana bulunan harfleri kullanmayın (örnein, "asdfg") Yukarıdaki örnek ve tanımlara uygun olan, her seferinde de farklı parolalar nasıl yaratacaız. Cevap parolaları deil, parola yaratma yöntemini belirlemek ve bunu akılda tutmak. imdi birkaç örnekle bu yöntemi açıklayalım: Kredi Kartları: Günümüzde cüzdanımızda birden fazla kredi kartı, banka kartı vb. bulunmaktadır. Her kart için farklı parola hatırlamak ya da her biri için aynı parolayı kullanmak yerine, dört haneli tek bir sayı ile farklı kartlarda farklı parolalar yaratabiliriz. Örnek olarak 3685 sayısını alalım. Kartlarımız üzerindeki 3, 6, 8 ve 5 sayılar, ilgili kartın parolasını oluturacak. Örnein kartımızın numarası ise, o kartın parolası: 5344, bir baka kartın numarası ise, parolası 2485 oluyor. Oysa bu numaraları hatırlamak yerine sadece "3685"'i hatırlamak yetiyor. Cep telefonları: Cep telefonlarında, sayılar yerine, üzerindeki harfleri kullanarak güçlü parolalar yaratabiliriz. Örnein cep telefonumuzu açarken kullandıımız PIN kodu için, (pin kodu, fabrika çıkıı dört hane olmakla birlikte, sekiz haneye kadar çıkarılabilir) aklımızda sayılar tutmak yerine, basit ve hatırlaması kolay bir kelime tutup, onu tulayabiliriz. Örnein benim PIN kelimem "MIHRIBAN" olsun. lgili sayıları bilmeden her ihtiyacım olduunda bu kelimeyi yazıyorum. M=6, I=4, H=4. Sonuç olarak PIN kodum ve ben bu sayıyı hiçbir zaman hatırlamak zorunda deilim.

6 Kısaltmalar kullanmak: Uzun ve karmaık parolalar yaratırken kullanılabilecek önemli yöntemlerden biri de, kolay hatırlayabileceiniz, uzun bir yazının içinden parolaları yaratmak. Örnein stiklal Marı'nı ele alalım. Korkma sönmez bu afaklarda yüzen al sancak, Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak Parolamız, her kelimenin ikinci harfi ile olusun: Korkma sönmez bu afaklarda yüzen al sancak, Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak Parolamız: "oöuaülaöusünoc" oldu. Ancak bu harfleri hiçbir zaman ezberlememiz gerekmiyor. Tek hatırlamamız gereken "stiklal Marı'nın ikinci harfleri" Klavye'de kaydırma: Seçtiimiz anahtar kelimeyi, klavyedeki ilgili tular yerine yanlarındaki tulara basarak yazabiliriz: Örnein (Q klavyede bir saa kaydırırsak): Murat M-Ö, U-I, R-T, A-S, T-Y. Murat-Öıtsy ortaya çıkıyor. Harflerin yerine benzeyen rakamları ve iaretleri deitirmek: Yukarıda yarattıımız parolaları daha güçlü hale getirmek için bazı harfleri deitirebiliriz: Örnein: -$, o- 0, l-1, j-!,. Önemli: Bu yazıdaki örnek parolaları deitirmeden kullanmayın!

7 3. Virüslere karıkoruma salayalım Virüslere karı korunabilmek için aaıdaki temel koruma önlemlerini almamız gerekir: a. Anti virüs yazılımı kullanın Yeni bir bilgisayar satın aldıınızda, virüse karı koruma yazılımının önceden yüklenmi olmasına dikkat edin. Yüklenmemise, yazılımı satın alın, yükleyin ve yeni bilgisayarınızı çalıtırmadan önce yazılımı etkinletirin. Yeni koruma yazılımınızı kaydettirin. Kayıt yaptırırken, ürün güncelletirmeleri olduunda size bildirilmesi seçeneini iaretleyin. b. Virüse karı koruma yazılımınızı en iyi verimi alacak biçimde kullanın Otomatik güncelletirme yapan ve virüs olup olmadıının anlaılması için bilgisayarınızın belirli aralıklarla incelenmesini salayan seçenekleri kullanın. Gelen e-postaları ve ekleri koruma yazılımına inceletin. Etraflı bir koruma uygulayın, dosyaları açmadan önce virüs olup olmadıına bakın. Otomatik güncelleme için kaydolun. Program otomatik olarak virüs kaydı dosyalarını güncelletirerek iyi bir koruma salayacaktır. Programı, disk sürücülerinizi her hafta inceleyecek biçimde ayarlayın. Sistem incelemesini siz uyurken yapacak biçimde ayarlayın. Sabah kalktıınızda bir inceleme raporunu hazır bulacaksınız. Çalıtıından emin olun. Yazılımın çalııp çalımadıını anlamak için ekranın alt kısmındaki görev çubuunda bulunan yazılım simgesine sık sık göz atın. Dier programları üst sürüme terfi ettirdiinizde, koruma yazılımı için de aynı ilemi uygulayın. Bilgisayarınızın iletim sistemini veya dier yazılım programlarını üst sürüme terfi ettirdiinizde, virüse karı koruma yazılımınızın da en son sürümünü edinin. Yeni bir virüsün ortaya çıktıını duyduunuzda, koruma yazılımını aldıınız satıcının Web sitesine giderek, nasıl bir virüs olduunu ve hangi yazılım ürünlerini etkilediini örenin. c. Bilgisayarınızda virüs olup olmadıını takip edin: Aaıdaki belirtilerden birine rastladıysanız virüsten üphelenin: Bilgisayar kapanıyor. Bu durum, bilmediiniz bir ilemin yürütüldüü anlamına gelebilir. Modem çok youn çalııyor. Harici bir modeminiz varsa, bilgisayarı etkin olarak kullanmadıınız zamanlarda dahi ııkların youn bir biçimde (sanki karıdan dosya yükleniyormu gibi) yanıp söndüünü görebilirsiniz. Bilgisayarınıza korsan bir yazılım yükleniyor ya da çalııyor olabilir. Bilgisayar normal biçimde çalımıyor. Uygulamaların doru biçimde çalııp çalımadıına veya dosyalardaki içeriin bozuk görünüp görünmediine bakın. 4. Yazılım deliklerine karıbilgisayarımızıkoruyalım Bilgisayarımızda kullandıımız tüm yazılımlarda, (iletim sistemi, ofis uygulamaları, e- posta yazılımı, vb.) kullanıma balandıktan sonra bazı hatalar ve güvenlik açıkları

8 kefediliyor. Bu açıklara karı üretici firmalar, düzenli olarak, yeni yamalar çıkarıyor. Bize düen, bilgisayarımızın, son yamalar da yüklenerek, güncel tutulmasıdır. a. Bilgisayarımızda kullanılan iletim sistemi ve dier programların üreticilerinin yayınladıı güvenlik e-postalarına abone olalım. Böylece çıkan yamalardan haberimiz olur. b. Çıkan yamaları zaman kaybetmeden bilgisayarımıza yükleyelim., c. Dönemsel olarak, bilgisayarımızda ortaya çıkabilecek güvenlik açıklarını kontrol edelim. Bu amaçla, Internet'te bulunan ücretsiz yazılımlar kullanılabilir. Son Söz Son on yılda her yönüyle hayatımıza giren Internet ve benzeri olanaklar, dier konularda olduu gibi, anlık iletiler konusunda da pek çok kolaylık salarken, daha önce yaamadıımız, düünmediimiz sorunları beraberinde getirmitir. Bu durumda bize (yazıyı buraya kadar okuduunuza göre size de) düen ise, gelien teknolojiden korkmak ve kullanmayı reddetmek yerine, sorunlarını çözüp yararlanmaktır. Güvenli günler. Referanslar * Güvenlik Yönetimi Danımanı, Lostar Bilgi Güvenlii A.. lostar comnospam)

Kullanım kılavuzunuz F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://tr.yourpdfguides.com/dref/2859499

Kullanım kılavuzunuz F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://tr.yourpdfguides.com/dref/2859499 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID tüm sorularınızı (bilgi,

Detaylı

- 1. www.f1teknoloji.net. ... tarafından hazırlanan bu iyeri yönetmelii tüm irket çalıanları için geçerlidir.

- 1. www.f1teknoloji.net. ... tarafından hazırlanan bu iyeri yönetmelii tüm irket çalıanları için geçerlidir. - 1 Bilgisayar Kullanma Taahütnamesi AMAÇ Bu i talimatının amacı aaıdaki gibidir : -- Çalıanlara irket bilgisayarlarının kullanımı için gerekli yol gösterici bilgiyi salamak. -- irkete ait bilgisayar ve

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz ESET MOBILE ANTIVIRUS http://tr.yourpdfguides.com/dref/3823108

Kullanım kılavuzunuz ESET MOBILE ANTIVIRUS http://tr.yourpdfguides.com/dref/3823108 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya ESET MOBILE ANTIVIRUS için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki ESET MOBILE ANTIVIRUS tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma,

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz SONY VAIO VPCF12E1E http://tr.yourpdfguides.com/dref/3726073

Kullanım kılavuzunuz SONY VAIO VPCF12E1E http://tr.yourpdfguides.com/dref/3726073 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP G6031EM

Kullanım kılavuzunuz HP G6031EM Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya HP G6031EM için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki HP G6031EM tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar,

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP ELITE AUTOFOCUS http://tr.yourpdfguides.com/dref/4172921

Kullanım kılavuzunuz HP ELITE AUTOFOCUS http://tr.yourpdfguides.com/dref/4172921 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya HP ELITE AUTOFOCUS için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki HP ELITE AUTOFOCUS tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut,

Detaylı

PTT KEP BİREYSEL MÜŞTERİ KULLANIM KILAVUZU

PTT KEP BİREYSEL MÜŞTERİ KULLANIM KILAVUZU PTT KEP BİREYSEL MÜŞTERİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER KEP NEDİR?........ 3 KEP NE SAĞLAR?..... 3 ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR?.... 3 MÜŞTERİ TİPLERİ (KİMLER BAŞVURABİLİR).... 3 SİSTEME GİRİŞ........ 4 1.

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP IPAQ 316 TRAVEL COMPANION http://tr.yourpdfguides.com/dref/893269

Kullanım kılavuzunuz HP IPAQ 316 TRAVEL COMPANION http://tr.yourpdfguides.com/dref/893269 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya HP IPAQ 316 TRAVEL COMPANION için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki HP IPAQ 316 TRAVEL COMPANION tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları Ahmet SOYARSLAN biltek.info İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İNTERNET İnternetin artık

Detaylı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İçerik Kişisel Bilgilerin Korunması İnternet üzerinden saldırganların kullandığı yöntemler Virüsler Trojan (Truva Atı)

Detaylı

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Adı Soyadı : Doğukan Taşdemir Sınıfı No : 10-B 13123 Ders : Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Konu : Bilgisayar Virüsleri ve Virüslerden Korunma Yolları. VİRÜS NEDİR? VİRÜS ÇEŞİTLERİ

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz SHARP AR-5726 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3874068

Kullanım kılavuzunuz SHARP AR-5726 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3874068 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

İLETİŞİM ARAÇLARI. E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans

İLETİŞİM ARAÇLARI. E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans İLETİŞİM ARAÇLARI E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans E-posta Nedir? E-posta, günlük yaşamdaki mektubun bilgisayar ortamındaki karşılığıdır. Kısaca elektronik mektup (elektronik posta) diyebiliriz.

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz BLACKBERRY MAIL http://tr.yourpdfguides.com/dref/1117444

Kullanım kılavuzunuz BLACKBERRY MAIL http://tr.yourpdfguides.com/dref/1117444 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

YILDIZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ

YILDIZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ YILDIZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRENCĠ E - POSTA KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Adı ve Şifrenin Öğrenilmesi E-Posta Hesabına Giriş Ad.soyad@ E-posta Hesaplarını Öğrenme ve Geçiş Şifre Yenileme (Resetleme) veya

Detaylı

Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi

Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi Hızlı Başlangıç: Anlık mesajlaşma ve iletişim durum bilgisi Bu Hızlı Başlangıç kılavuzu Microsoft Lync 2010 iletişim yazılımını kullanarak iletişim kurmanın temellerini anlatmaktadır. Ayrıca, Lync 2010

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HTC TOUCH DIAMOND2 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3462487

Kullanım kılavuzunuz HTC TOUCH DIAMOND2 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3462487 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

AX5000 KONTROL PANELLER

AX5000 KONTROL PANELLER AX5000 KONTROL PANELLER ÜRÜN SPESFKASYONU UYGULAMA AX5000 serisi, farklı modellerde kontrol panellerinden oluur. Bazı AX5000 panelleri tek baına ya da bir haberleme aı içinde baka panellerle kullanılabilirler.

Detaylı

Konu: İletişim Araçları. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: İletişim Araçları. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6.Sınıf Konu: İletişim Araçları 5.Hafta-6.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul SORU Bildiğiniz en eski iletişim aracı nedir? Geçmişten günümüze doğru iletişim

Detaylı

8. 2 Nasıl Banka Servisini Kullanabilir ve Faturalarımı Online Ödeyebilirim?

8. 2 Nasıl Banka Servisini Kullanabilir ve Faturalarımı Online Ödeyebilirim? 8.Ünite- E BANKACILIK VE BANKA HESABI NASIL İDARE EDİLİR. 8.1 İnternet Bankacılığı/ Telefon bankacılığı İnternetin hayatımıza girmesiyle, geleneksel bankacılık elektronik bankacılık tarafından e- bankacılık

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Dünyada İnternet Kullanımı 2 milyardan fazla kişi internet kullanıyor. 1 milyardan fazla kişi sosyal ağ sitelerine üye. 5 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Türkiye de

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz SONY VAIO VPCEB3J1E http://tr.yourpdfguides.com/dref/3729873

Kullanım kılavuzunuz SONY VAIO VPCEB3J1E http://tr.yourpdfguides.com/dref/3729873 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

Bitlocker ile sürücü şifreleme,

Bitlocker ile sürücü şifreleme, Bitlocker ile sürücü şifreleme, Bugünlerde Windows 7 işletim sisteminden bahsederken hemen herkes iyi diyor.windows 7 yi bu denli sevdiren aslında kendi üzerinde barındırdığı gelişmiş özellikleridir.bu

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP COMPAQ DX6100 MICROTOWER PC http://tr.yourpdfguides.com/dref/885180

Kullanım kılavuzunuz HP COMPAQ DX6100 MICROTOWER PC http://tr.yourpdfguides.com/dref/885180 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz NAVIGON 3100

Kullanım kılavuzunuz NAVIGON 3100 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya NAVIGON 3100 için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki NAVIGON 3100 tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar,

Detaylı

Asiston Hizmetleri Bilgilendirme Kitapçığı

Asiston Hizmetleri Bilgilendirme Kitapçığı Asiston Hizmetleri Bilgilendirme Kitapçığı asiston.com.tr 7/24 Bilgisayarcınıza nasıl ulaşırsınız? Telefon ile ara Bizi telefonla arayabilir, 0850 532 0 100 7/24 Bilgisayarcım hattında 1 i Tuşlayarak destek

Detaylı

Giriş. Memeo Instant Backup Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 1. Adım: Ücretsiz Memeo hesabınızı oluşturun. 2. Adım: Depolama aygıtınızı bilgisayarınıza takın

Giriş. Memeo Instant Backup Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 1. Adım: Ücretsiz Memeo hesabınızı oluşturun. 2. Adım: Depolama aygıtınızı bilgisayarınıza takın Giriş Memeo Instant Backup, karmaşık dijital dünya için basit bir yedekleme çözümüdür. Memeo Instant Backup, C sürücünüzdeki değerli dosyalarınızı otomatik ve sürekli olarak yedekleyerek verilerinizi korur

Detaylı

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları Bu derste neler öğreneceğiz? E-posta Nedir? Hangi amaçla kullanılır? Yararları nelerdir? Anında mesajlaşma yazılımı nedir? Anında mesajlaşma yazılımlarını

Detaylı

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!..

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. On5yirmi5.com Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. Laptop'unuz mu çalındı? İşte onu izlemenin ve hırsız bezdirmenin en pratik yolu... Yayın Tarihi : 21 Aralık 2011 Çarşamba (oluşturma : 10/2/2015)

Detaylı

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi NECMETTİN ERBAKAN Ü N İ V E R S İ T E S İ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi Ali ALAN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi İşlem Merkezi 444

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ E - POSTA KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Adı ve Şifrenin Öğrenilmesi E-Posta Hesabına Giriş Ad ve Soyad E-posta Hesaplarını Öğrenme ve Geçiş Hesabına Kolay Erişmek İçin

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz TRANSCEND TS500GSJ25M

Kullanım kılavuzunuz TRANSCEND TS500GSJ25M Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya TRANSCEND TS500GSJ25M için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki TRANSCEND TS500GSJ25M tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma,

Detaylı

BENMAR VE KURUTMA DOLABININ KULLANIMI

BENMAR VE KURUTMA DOLABININ KULLANIMI S.D.U. ARKKARAAAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU GIDA LABORATUVARINDA BULUNAN BAZI MKROLEMCL ARAÇLARIN PROGRAMLANMASI VE ÇALITIRILMASI Mikroilemcili bir ekipmana program yapabilmek için ilemin yapılacaı anda herhangi

Detaylı

Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu

Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu İçindekiler E-İmza PIN Kodunun Alınması...2 Windows İşletim Sisteminde Yapılması Gereken işlemler...8 Windows XP ve 7 için Sürücü Kurulumu...8 Microsoft.NET

Detaylı

ELEKTRONİK İMZALI BAŞVURU ARAYÜZÜ TALİMATI

ELEKTRONİK İMZALI BAŞVURU ARAYÜZÜ TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi 02 Uyarı : Yalnız dosya sunucudan erişilen elektronik kopyalar güncel ve kontrollü olup, elektronik ortamdan alınacak kağıt 1/19 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde?

Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde? Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde? İçerik Kötü Amaçlı Yazılımlar Kötü Niyetli Davranışlar Kötü Amaçlı Donanımlar Bilgisayar Kullanıcıları için 11 Altın Kural guvenlik.info

Detaylı

Güvenlik. Kullanıcı Kılavuzu

Güvenlik. Kullanıcı Kılavuzu Güvenlik Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

Şekil 1- Başvuru Portalı Giriş Ekranı

Şekil 1- Başvuru Portalı Giriş Ekranı ADIM 1: PORTALE GİRİŞ https://portal.kamusm.gov.tr/bp/ws.go adresinden Şekil-1'deki Başvuru Portalı giriş ekranına ulaşılır. Şekil 1- Başvuru Portalı Giriş Ekranı Yukarıda yer alan ekrandaki bilgilere

Detaylı

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ web uygulamaları Üyelik Koşulları; TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI KAPSAMINDA TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (Tebliğ

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP PAVILION DV2750EN http://tr.yourpdfguides.com/dref/4149062

Kullanım kılavuzunuz HP PAVILION DV2750EN http://tr.yourpdfguides.com/dref/4149062 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi E-Hizmet Sitesi (ehizmet.tekirdag.bel.tr) Sistemin Genel Özellikleri

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi E-Hizmet Sitesi (ehizmet.tekirdag.bel.tr) Sistemin Genel Özellikleri Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi E-Hizmet Sitesi (ehizmet.tekirdag.bel.tr) 1 Sistem Tanıtımı Sistemin Genel Özellikleri Bu sistem Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin ilan/reklam bayanı, bilgi edinme başvurusu

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz SONY VAIO VPC-EE4E1E/WI http://tr.yourpdfguides.com/dref/4336930

Kullanım kılavuzunuz SONY VAIO VPC-EE4E1E/WI http://tr.yourpdfguides.com/dref/4336930 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ Pek çok kullanıcı, bilgisayarını virüsten koruma ya da bilgisayarına bulaşmış virüsü temizleme çabaları ile dönülmez zarar noktalarına gelebilmektedir. Bu nedenle; Bilgisayar virüsünün

Detaylı

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü BYS T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü Sunu Planı E-Ulatırma Projesinin Amacı, Konusu biliimbys nin Projedeki Yeri biliimbys nin Kapsamı biliimbys Nasıl Çalııyor? Saladıı Yararlar

Detaylı

ARAKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ [OKUL/KURUMLARDA E-POSTA KOTA SORUNUN ÇÖZÜMÜ]

ARAKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ [OKUL/KURUMLARDA E-POSTA KOTA SORUNUN ÇÖZÜMÜ] ARAKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ [OKUL/KURUMLARDA E-POSTA KOTA SORUNUN ÇÖZÜMÜ] İlçemiz okul/kurumlarının hali hazırda kullandıkları kurumkodu@meb.k12.tr e-posta adreslerine gönderilen elektronik postaların,

Detaylı

KULLANMADIĞINIZ HAT İPTAL OLMASIN ve BEDAVA SMS SİTESİ

KULLANMADIĞINIZ HAT İPTAL OLMASIN ve BEDAVA SMS SİTESİ KULLANMADIĞINIZ HAT İPTAL OLMASIN ve BEDAVA SMS SİTESİ Belli bir süre kullandığımız daha sonra kullanmaktan vazgeçtiğimiz hazır kart numaralarımız olur. Numaramızı değiştirmeyi düşünmemize karşın eski

Detaylı

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması MEB in e-posta hizmetine Internet sitesi üzerinden girildiğinde sistemin çok yavaş çalıştığı veya açılmadığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle

Detaylı

BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ

BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ 1. BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİNE ERİŞİM 1.1. Giriş Ekranları İş yazılım tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu için geliştirilen

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ İNTERNET BAŞVURU KILAVUZU. Kayıt Yenileme Tarihleri 15 Ekim 2 Kasım 2012

GÜZ DÖNEMİ KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ İNTERNET BAŞVURU KILAVUZU. Kayıt Yenileme Tarihleri 15 Ekim 2 Kasım 2012 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BATI AVRUPA PROGRAMLARI 2012-2013 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ İNTERNET BAŞVURU KILAVUZU Kayıt Yenileme Tarihleri 15 Ekim 2 Kasım 2012 Güz Dönemi Kayıt Yenileme

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz SONY VAIO VPC-EH2N1E http://tr.yourpdfguides.com/dref/4019691

Kullanım kılavuzunuz SONY VAIO VPC-EH2N1E http://tr.yourpdfguides.com/dref/4019691 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

Bu sayfa şifre hatırlatma sayfasıdır. Öğrenci numarası ve ön kayıt başvurusu sırasında girdiğiniz e- posta ile şifrenizi isteyebilirsiniz.

Bu sayfa şifre hatırlatma sayfasıdır. Öğrenci numarası ve ön kayıt başvurusu sırasında girdiğiniz e- posta ile şifrenizi isteyebilirsiniz. Sisteme girebilmek için resimde gördüğünüz Öğrenci No ve Şifre girerek Giriş düğmesinin üzerindeki alana girerek giriş tuşuna basınız. Şifrenizi hatırlamıyorsanız resimde görüldüğü gibi Şifrenizi Hatırlamıyorsanız

Detaylı

Avira AntiVir Premium Security Suite www.antivir.com.tr

Avira AntiVir Premium Security Suite www.antivir.com.tr Bu kılavuz Avira AntiVir Premium Security Suite ürününü hızlı bir şekilde kurmanız için hazırlanmıştır. Ürün ile ilgili ayrıntılı kullanım kılavuzuna www.antivir.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sıkça

Detaylı

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Ankara, 2014 ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ www 1.6.1. İNTERNET ve BİT KULLANIM

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:...

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:... ELEKTRONİK İMZA 1 İÇİNDEKİLER Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 1. Adım:... 4 2. Adım:... 4 Sürücü Yükleme Nasıl Yapılır?...

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC http://tr.yourpdfguides.com/dref/864893

Kullanım kılavuzunuz HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC http://tr.yourpdfguides.com/dref/864893 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP TOUCHSMART TX2-1340EA http://tr.yourpdfguides.com/dref/4172552

Kullanım kılavuzunuz HP TOUCHSMART TX2-1340EA http://tr.yourpdfguides.com/dref/4172552 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya HP TOUCHSMART TX2-1340EA için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki HP TOUCHSMART TX2-1340EA tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma,

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI RESMİ E-POSTA BAŞVURU ADIMLARI

SAĞLIK BAKANLIĞI RESMİ E-POSTA BAŞVURU ADIMLARI 1. BÖLÜM Bakanlığımızın resmi e-posta hesaplarına kayıt olabilmek için aşağıdaki resimlerde de görüldüğü üzere iki yol izleyebilirsiniz. http://www.saglik.gov.tr http://www.usaksaglik.gov.tr NURGÜL ERDOĞAN

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi

BİLGİ GÜVENLİĞİ. İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi BİLGİ GÜVENLİĞİ İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi 2015 20.10.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Ulusal Siber Güvenlik Çalışmalarının Yürütülmesi, Yönetilmesi

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz HP HD-3110 http://tr.yourpdfguides.com/dref/4164398

Kullanım kılavuzunuz HP HD-3110 http://tr.yourpdfguides.com/dref/4164398 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya HP HD-3110 için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki HP HD-3110 tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar,

Detaylı

LEM KURALLARI BLDRM FORMU. Önemli Açıklama

LEM KURALLARI BLDRM FORMU. Önemli Açıklama LEM KURALLARI BLDRM FORMU Önemli Açıklama Sermaye piyasasında gerçekletireceiniz hisse senedi ilemleri sonucunda kâr edebileceiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, ilem yapmaya karar vermeden

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz TRANSCEND TS320GSJ25M-W

Kullanım kılavuzunuz TRANSCEND TS320GSJ25M-W Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya TRANSCEND TS320GSJ25M-W için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki TRANSCEND TS320GSJ25M-W tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma,

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK. Telif Hakları Bilişim Suçları

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK. Telif Hakları Bilişim Suçları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK Telif Hakları Bilişim Suçları TELİF HAKKI TELİF HAKKI NEDİR? Herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla

Detaylı

Sol tarafta yer alan Click here to activate your account linkini seçiniz.

Sol tarafta yer alan Click here to activate your account linkini seçiniz. Öğrenci Bilgi Sistemi (OASIS) Kayıt İşlemleri OASIS kayıt işlemlerini gerçekleştirebilmek için; öncelikle kayıt işlemleri esnasında Öğrenci İşleri tarafından verilen öğrenci numarası ve e-posta adresinin

Detaylı

GÖZETMEN İLE BAŞVURU FORMU DOLDURMA TALİMATI

GÖZETMEN İLE BAŞVURU FORMU DOLDURMA TALİMATI GÖZETMEN İLE BAŞVURU FORMU DOLDURMA TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-001 01 12.11.2012 Uyarı : Yalnız dosya sunucudan erişilen elektronik kopyalar güncel ve kontrollü olup, elektronik

Detaylı

TNB KAYITLI ELEKTRONİK POSTA HİZMET SAĞLAYICILIĞI VE TİCARET A.Ş.

TNB KAYITLI ELEKTRONİK POSTA HİZMET SAĞLAYICILIĞI VE TİCARET A.Ş. İÇİNDEKİLER * 1 AMAÇ... 4 2 KAPSAM... 4 3 KISALTMALAR VE TANIMLAR... 4 4 REFERANS VE İLGİLİ DOKÜMANLAR... 4 5 TNB KEP - SÜRECİ... 4 * Bu doküman, Doküman Oluşturma Yönergesi içerisinde yazılan kurallar

Detaylı

OFİS 365 ÖĞRENCİ MAİL SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU. Office 365

OFİS 365 ÖĞRENCİ MAİL SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU. Office 365 OFİS 365 ÖĞRENCİ MAİL SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU Office 365 Microsoft Office (Word, Excel vb.) dokümanlarınızı bulut platformuna taşımanızı sağlayan Office 365 ürününe https://portal.office.com/home adresinden

Detaylı

İNTERNET ŞUBE FONKSİYONLARI

İNTERNET ŞUBE FONKSİYONLARI İNTERNET ŞUBE FONKSİYONLARI Ana Sayfa Ana Sayfada yer alan sekmelerden Alıcı Başvurusu Yapılan Firmaları Eksik Kalan Bildirimlerinizi ve Alıcı Analiz ve Prim Borcunuzu izleyebilirsiniz. ANA SAYFA Poliçe

Detaylı

------------------------------------------------- [SUB-TITLE 1] Özellikler

------------------------------------------------- [SUB-TITLE 1] Özellikler [TITLE] CitiDirect CitiDirect Online Bankacılık sistemi birçok alanda ödül almış, çok uluslu şirketlere ve finansal kuruluşlara sorunsuz, verimli ve web-tabanlı global bankacılık hizmetlerine güvenli erişim

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK. İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK. İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları Etik Nedir? Adem Fırat Etik: Etik; doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyiyle kötüyü,

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB İçindekiler MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA... 3 MEB Yeni E-posta Sistemi Kullanım Detayları;... 4 MEBBİS ile Giriş... 5 E-posta Şifresi İle Giriş... 6 Şifre Hatırlatma Ekranında Karşılaşılan

Detaylı

fastpay Uygulamasına Nasıl Kayıt olur ve Giriş Yapabilirim?

fastpay Uygulamasına Nasıl Kayıt olur ve Giriş Yapabilirim? 1 fastpay nedir? Cep Telefonuma Nasıl Yükleyebilirim? fastpay Uygulamasına Nasıl Kayıt olur ve Giriş Yapabilirim? fastpay den Hangi İşlemleri Yapabilirim? fastpay Kampanyaları Sıkça sorulan sorular 2 Nedir?

Detaylı

!"#$% &'("#$% &#)*!"#$+"#",,,-.

!#$% &'(#$% &#)*!#$+#,,,-. !!"""#!!"#$% &'("#$% &#)*!"#$+"#",,,-. TinaX HDD Guard Hızlı Kurulum Not : Windows XP/2000/2003/NT sistemleri için ilk önce Tinax HDD Guard la birlikte gelen driver i bilgisayarınıza yükleyiniz. Windows

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Güvenli erişim, paylaşım ve dosya depolama sayesinde her yerde daha fazlasını yapın. Office 365 aboneliğinizde oturum açın ve uygulama başlatıcıdan SharePoint'i seçin. Arama Siteler,

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Android için Lotus Notes Traveler Mobil Cihazlarınızdan E-postalarınıza Bakabilmek 01.11.2012 NOT: Bu kılavuz Android işletim sistemi cep telefonları için hazırlanmıştır. Kılavuzun

Detaylı

RPMNET WOLVOX REPORTER

RPMNET WOLVOX REPORTER RPMNET WOLVOX REPORTER TANITIM : EFAR YAZILIM LTD.STI Tarafından Geliştirilen EFAR Wolvox Reporter AKINSOFT Wolvox Kullanıcılarının Android İşletim Sistemi Yüklü Cep Telefonlarından Online Olarak Kullandıkları

Detaylı

İstanbul Arel Üniversitesi

İstanbul Arel Üniversitesi İstanbul Arel Üniversitesi Online Ödeme Sistemi Başlamadan Önce İstanbul Arel Üniversitesi online ödeme sistemini kullanabilmek için kredi kartınızın aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekmektedir: Kredi

Detaylı

İstanbul Arel Üniversitesi Online Ödeme Sistemi

İstanbul Arel Üniversitesi Online Ödeme Sistemi İstanbul Arel Üniversitesi Online Ödeme Sistemi Başlamadan Önce İstanbul Arel Üniversitesi online ödeme sistemini kullanabilmek için kredi kartınızın aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekmektedir: Kredi

Detaylı

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...)

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) (... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) Programın Özellikleri; En son online tehditlere karşı korunun Endişelenmeden e-posta alıp gönderin, sohbet edin ve web'de gezinin - Norton İtibar Hizmeti:

Detaylı

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Telefon & Faks : 0(262) 229 0706 e-posta:kocaeli155@egm.gov.tr siber.kocaeli@egm.gov.tr

Detaylı

aystar Kullanım Kılavuzu www.ayyildiz.com

aystar Kullanım Kılavuzu www.ayyildiz.com aystar Kullanım Kılavuzu www.ayyildiz.com Prepaid tarifelerin yıldızına hoşgeldiniz! Dileklerin gerçek oldu ve artık sen de bir AY YILDIZ lısın. Almanya içindeki tüm sabit hatlarla ve diğer AY YILDIZ müşterileriyle

Detaylı

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-posta Nedir? Hangi amaçla kullanılır? Yararları nelerdir? Anında mesajlaşma yazılımı nedir? Anında mesajlaşma yazılımlarını avantajlar/dezavantajları

Detaylı

Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı.

Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı. Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı. İşte E-posta yada diğer adıyla E-Mail bu haberleşme işlevini

Detaylı

BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER

BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER Bilişim Suçu Nedir? Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi, cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenen suçlardır. Kullanıcı Hesapları İle

Detaylı

AKINSOFT ProKuaför. Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT ProKuaför. Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 29.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve kurumsallaşmak isteyen tüm kuaförlere hitap eden programı

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM VE YATIRIMCI İLİŞKİLERİ PORTALI YATIRIMCI-GEZGİN ÜYELİK KILAVUZU

KURUMSAL YÖNETİM VE YATIRIMCI İLİŞKİLERİ PORTALI YATIRIMCI-GEZGİN ÜYELİK KILAVUZU KURUMSAL YÖNETİM VE YATIRIMCI İLİŞKİLERİ PORTALI YATIRIMCI-GEZGİN ÜYELİK KILAVUZU 2011 ÜYELİK Yatırımcılar, e-yönet portalına sicil numaraları ve şifreleriyle üyelik yapabilmektedir. Yatırımcı sicil numarası

Detaylı

Mobil Güvenlik ve Denetim

Mobil Güvenlik ve Denetim Mobil Güvenlik ve Denetim IV. Bilgi Teknolojileri Denetim ve Yönetişim Konferansı Ümit Şen, Ernst & Young 14 Mart 2013 Gündem Mobil veri üretimi ve kullanımına ilişkin sayısal bilgiler Mobil cihazlara

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz BLACKBERRY WINDOWS LIVE MESSENGER FOR SMARTPHONES http://tr.yourpdfguides.com/dref/1118515

Kullanım kılavuzunuz BLACKBERRY WINDOWS LIVE MESSENGER FOR SMARTPHONES http://tr.yourpdfguides.com/dref/1118515 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya BLACKBERRY WINDOWS LIVE MESSENGER FOR SMARTPHONES için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki BLACKBERRY WINDOWS LIVE MESSENGER FOR SMARTPHONES

Detaylı

4. Sunucu ayarları veya ek sunucu türlerinı manüel olarak yapılandır'a tıklayın ve İleri'yi tıklayın.

4. Sunucu ayarları veya ek sunucu türlerinı manüel olarak yapılandır'a tıklayın ve İleri'yi tıklayın. Yalova Üniversitesi email adresini outlook ile kullanmak için, bilgisayarınızda kurulu Outlook sürümüne bağlı olarak ücretsiz olarak Microsoft Office Outlook Connector programını indirebilir veya POP3

Detaylı

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security)

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bu bölümde; Bilgi Güvenliği ve Önemi Güvenliğin Sınıflandırılması, Bilgi Güvenliği Tehditleri, İhtiyaç Duyulan Alanlar,

Detaylı

1. Satı ve Daıtım lemleri " # $ "!!

1. Satı ve Daıtım lemleri  # $ !! 1. Satı ve Daıtım lemleri " " " " " %& % ' (& " & ' ( Stok kartı ilemlerine girmeden pratik bir ekilde ilem ) " & * + (& ", ) (& Satı Fatura ilemlerinde bu alan tıklayarak veya F 2 - " '"(& ". / 0 " &

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz DYMO LABELMANAGER 120P http://tr.yourpdfguides.com/dref/2816950

Kullanım kılavuzunuz DYMO LABELMANAGER 120P http://tr.yourpdfguides.com/dref/2816950 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya DYMO LABELMANAGER 120P için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki DYMO LABELMANAGER 120P tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma,

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi. SMS Modülü

Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi. SMS Modülü Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi SMS Modülü 1 Eczanem Otomasyon Sistemi SMS Modülü Eczanem Otomasyon Sistemi Sms Modülü, değişik gönderim seçeneklerine ile her ihtiyaca göre mesaj gönderim

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

Office 365. Kullanım Kılavuzu. Öğrenci

Office 365. Kullanım Kılavuzu. Öğrenci Office 365 Kullanım Kılavuzu Öğrenci İÇİNDEKİLER 1. Office 365 Hesabına Giriş Yapma... 2 2. Office 365 Uygulamaları... 7 2.1. Office Ürünleri Yükleme... 7 2.2. Kullanılabilecek Uygulamalar... 8 3. KAYNAKLAR...

Detaylı

TASNİF DIŞI KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ. Doküman Adı MOBİL İMZA KULLANIM AMAÇLI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA BAŞVURU TALİMATI

TASNİF DIŞI KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ. Doküman Adı MOBİL İMZA KULLANIM AMAÇLI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA BAŞVURU TALİMATI Kamu SM KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ Doküman Adı ELEKTRONİK SERTİFİKA BAŞVURU TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi 0 Hazırlayanlar Serdar DEMİR Onay Erol KAHRAMAN DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın

Detaylı