SÜRDÜRÜLEBĐLĐR BĐNALAR VERĐMLĐLĐK II. BÖLÜM. Prof. Dr. Olcay KINCAY

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SÜRDÜRÜLEBĐLĐR BĐNALAR VERĐMLĐLĐK II. BÖLÜM. Prof. Dr. Olcay KINCAY"

Transkript

1 SÜRDÜRÜLEBĐLĐR YEŞĐL BĐNALAR VERĐMLĐLĐK II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY

2 Yeşil bina uygulamalarında dikkate alınan temel kriterler 1) Binanın Çevresi ile Uyumu 2) Enerji Verimi 3) Bina Yapımında Kullanılan Malzeme Verimi 4) Su Verimi 5) Kullanıcı Sağlığı ve Güvenliği 6) Satın Alınabilirlik

3 Yeşil bina uygulamalarında dikkate alınan temel kriterler 1) Binanın Çevresi ile Uyumu Binanın yapıldığı yerin doğal özelliklerini koruyup bu özellikleri sürdürmek. Örneğin binanın bulunduğu çevredeki bitki örtüsü cinsinden bitki yetiştirmek, Az sulama, az ilaçlama ve az bakım ihtiyacı olan bitkileri seçmek, Organik gübre kullanmak, bitki köklerini sıcaktan, soğuktan, kuraklıktan korumak için saman ve yaprak karışımı ile ağaç diplerini örtmek, Geri dönüşümü olan asfaltlama ve döşeme malzemeleri kullanarak döngüye katkıda bulunmaktır.

4

5 2) Enerji Verimi Đnsanların üretkenliğine olumlu etkisi olan doğal ışıktan en fazla yararlanmak için projeler geliştirmek, Hareket algılayıcılarına bağlı olarak çalışan ayarlanabilir ışıklandırma kontrolleri içeren yüksek verimli sistemler kurmak, Isıl direnci yüksek yalıtım malzemeleri ile duvar, tavan ve çatı yalıtımı yapmak, Bu yalıtım sistemi ile birlikte uygun boyutta, yüksek verimde ısıtma / soğutma sistemleri geliştirmek ve kullanmak,

6 Işıklandırma, teçhizat ve cihazlar için elektrik yükünü sınırlandırmak, Halihazırda mevcut olan sistemde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak, Elektriksel ve mekanik sistemler ile dış cephenin tasarlanmasında bilgisayar programlarından yararlanarak modelleme yapmaktır.

7

8 3) Bina Yapımında Kullanılan Malzeme Verimi Đnşaat, yıkım ve yapı analizi ile ilgili malzeme yönetimi planları yapmak, Bina malzemelerini, parçalarını ve sistemlerini binanın kurulacağı bölgeden veya civarından temin etmek, Kullanım ömrü bittikten sonra kolayca parçalanabilen ve yeniden kullanıma uygun olan tekrar kullanılabilir ya da geri dönüştürülebilir malzemeleri seçmek, Geri dönüşümü kolaylaştırmak için uygun alanlı tasarımlar yapmak ve katı atık yönetimi programı oluşturmak,

9 4) Su Verimi Çift kaynaklı su hatları tasarlamak : tuvalet temizliği gibi ihtiyaçlarda kullanılabilecek geri dönüşümlü su veya yağmur suyundan elde edilen gri su sistemleri ile içme suyu hatları, Tuvaletler için son derece düşük su tüketimli sifon sistemleri kullanarak su tüketimini azaltmak, düşük akış oranı olan duş başlıkları ve diğer su koruyucu donanımlar kullanmak, Merkezi sıcak su dağıtımı için çevrim sistemleri kullanmak, Daha uzak mesafedeki yerler için kullanım noktası sıcak su ısıtma sistemleri kurmak,

10

11 Peyzaj düzenlemeleri için sulama planı ve bir su bütçesi oluşturmak, Peyzaj alanları için binaların dışında, farklı su sayacı kullanmak. Çimensiz bölgelere su sağlamak için fıskiye ve yüksek basınç püskürtücüsü içermeyen mikro-sulama sistemleri kurmak, En gelişmiş sulama kontrol aygıtları, kendiliğinden kapanan hortum başlıkları kullanmaktır.

12 5) Kullanıcı Sağlığı ve Güvenliği Yapısal ve tamamlayıcı malzemelerde hava kirliliğine sebep olabilecek gaz öğeleri içermeyen veya çok az oranda içeren malzemeleri tercih etmek, Pek çok bina malzemesi, temizlik ve bakım ürünleri zehirleyici buharlaşabilen organik bileşikler ve formaldehit gibi gazlar yayar. Bu gazlar, kullanıcı sağlığında kötü etkilere yol açıp üretkenliği etkiler, Asgari Kimyasal Emisyon: En düşük uçucu organik bileşik (UOB) yayan malzemeler kullanmak. Kimyasal emisyonu azaltırken, kaynak ve enerji verimliliğini arttıran malzemeler kullanmak,

13 Yeterli düzeyde havalandırma ve uygun filtrelemeye sahip ısıtma ve soğutma sistemleri kullanmak, yeterli düzeyde havalandırma sağlamak, Nem direnci olan, mikrobiyal büyümeye karşı dirençli malzemeleri seçerek iç mekan kirliliğinin önüne geçmek, Bina çatısı ve çevresinden geçen etkili bir pis su sistemi ve kanalizasyon sistemi sağlamak, Yatak odalarında etkili bir havalandırma sistemi kurmak ve nem oranını kontrol etmektir.

14 6) Satın Alınabilirlik Bir Yeşil binanın satın alınabilirliği, yaşam döngüsü maliyetinin, geleneksel malzemelerle inşa edilmiş bina ile karşılaştırılabilir olmasışeklinde tanımlanmaktadır. Sürdürülebilir yapılar alanında faaliyet yürüten kurum ve şirketler tarafından, Yeşil binaların kuruluş aşamasında geleneksel binalardan daha maliyetli olabileceği, fakat binanın kullanımı sürecinde düşük işletim giderlerinin bu maliyeti karşıladığı bildirilmektedir.

15 UYGULAMA ÖRNEKLERĐ

16 Yeşil Çatı, çatı bahçeciliği veya bitkilendirilmiş çatı teknolojisi Yeşil Çatılar, ilave donanım olmaksızın binanın enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştirir, yağmur suyunun yarattığı problemlere yenilikçi çözümler üretir. Yeşil Çatılar, bu özellikleri ile sürdürülebilir binalarda yer alan önemli sistemlerdir.almanya da 2001 yılı sonunda 13,5 milyon m 2 çatı bahçesi yapılmıştır yılı itibarı ile Chicago da Milenyum Park dünyanın en büyük yoğun yeşil çatısıdır.

17 Yeşil Çatılar Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilirse Doğal çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması Kent ısı adalarının etkilerinin azaltılması Binanın enerji performansını arttırması Soğutan rüzgarın etkisini azaltması Havadan savrulan partiküllerin filtre edilmesi Karbondioksit ve oksijenin karşılıklı değişimini sağlaması Gürültü etkisi azaltması Yağmur suyuna etkisi Elektromanyetik radyasyonu azaltıcı etkisi Çatı membranının kullanım ömrünü arttırması Rekreasyon ve sağlık açısından önemi dikkat çekmektedir.

18 ISI YALITIMLI BAHÇE ÇATI TERAS Su yalıtım sisteminin ömrü uzamıştır Bitki toprağı, ısı yalıtımına katkıda bulunmuştur Drenaj sistemi maliyeti azalmıştır Su tasarrufu sağlanmıştır Bitkiler CO 2 gazlarını absorbe etmiştir Ses yutuculuğu sağlanmıştır. 18

19 Isı Yalıtımlı Bahçe Çatı

20 Türkiye de Yeşil Çatı Uygulaması Bunlardan en önemlilerini;. Kanyon /Levent ( m 2 ). Grancha Sağlık Tesisleri Türkbükü/Bodrum ( 1600 m 2 ). Mesa Hastanesi /Ankara (1000 m 2 ). Đstanbul Ümraniye deki Metro AVM çatısı ( m 2 ) oluşturuyor. Çok değişik eğimlere sahip olan çatı alanlarında çatının eğimine bağlı olarak değişik tipte uygulamalar yapılmaktadır. 0 eğimden yaklaşık %125 e kadar değişen bir eğim eşitliliğine sahip çatılarda seyrek yeşillendirme metodu uygulanıyor.

21

22

23 7 World Trade Center (New York) Center da kullanılan çeliğin %30 u geri dönüşümlü çelikten oluşmakta, yağmur suyu çatıda toplanmakta ve parkın sulanması ve bu su binanın soğutulması için saklanmakta (bu işlem bina soğutmasında kullanılan enerjide %25 oranında tasarruf sağlar), buhar dağıtan boruların içerisine buhar türbinleri yerleştirilmek suretiyle enerji üretilmektedir.

24 7 World Trade Center Gün boyunca perde duvarlar ışığı yansıtmakta, akşamları ise LED ışıkları ile aydınlatılmaktadır. World Trade Center LEED Ödülü almıştır. Bir bina için LEED sertifikası almak ucuz değildir. Firma, 7 World Trade Center ı yapmak için 35 M $ harcamışken, yeşil bina yapılabilmesi için tüm binaya harcanan miktar 700 M $ dır.

25 Miami deki Green Building ise 40 milyon $ mal olmuş ve hem ticari olarak hem de evsel olarak kullanılmakta olan bir binadır. Yeşil teknolojiyi; rüzgar türbinleri, fotovoltaik panelleri, güneşten sıcak su eldesi gibi prosesleri birleştirmektedir. Binanın dış iskeleti hiper efektif bir yüzeydir ve ısıl yalıtım için malzeme, rezidanslar için gölgeleme ve teraslar gibi mimari elemanlar için türbinlerin çalışmasını destekleyen armatürler içermektedir.

26 Türkiye'nin Đlk Yeşil Gökdeleni Đstanbul Sapphire Toplam 64 kat olup m 2 alanlı binada; m 2 Alışveriş Merkezi ve Sosyal Alanlar, 4 ayrı zondan oluşan, 174 adet konut bulunmaktadır. Toplam proje bedeli 250 milyon $ dır. 261 m yükseklik ile Türkiye nin en yüksek binası ünvanını almıştır. Camlardaki mantolama sistemi ile enerjiden % 25 tasarruf sağlanacaktır.

27 Đstanbul Sapphire Birbirinden bağımsız iki kabuktan oluşan bina cephesi sayesinde Đstanbul Sapphire'de, olumsuz meteorolojik koşullardan ya da gürültü kirliliğinden etkilenmeyecektir. Dış havayı içeri alıp sirküle ettirme prensibiyle tasarlanmış valf sayesinde iki kabuk arasındaki havanın ısı ve nem kontrolü sağlanmaktadır. Kış döneminde güneş ışığından maksimum faydalanılabilir ve kar yağarken bile rüzgardan arınmış bahçede oturulabilir. Yaz döneminde ise en fazla dış hava sıcaklığında bahçe keyfi yaşanacaktır.

28 Eser Holding Binası LEED Platin (Türkiye'nin ilk LEED Platin sertifikalı projesi, aynı zamanda uluslararası sıralamada ilk 10'a girdi) Eser Holding Genel Müdürlük Binası - Ankara

29 Enerji Sistemleri: Kojenerasyon ünitesi, güneş pilleri, rüzgar türbini, güneş ısı kolektörleri,ısı pompası Çevre Dostu Sistemler: Yağmur suyu geri toplama sistemi, gri su geri kullanma sistemi, güneş ışığı bacaları, bahçe sulama sistemleri, düşük sarfiyatlı tuvalet sistemleri. Çalışan ve çevre sağlığı için kurulan sistemler: Yüksek temiz hava sağlayan havalandırma sistemleri, ortam hava kalitesi algılama sistemi.

30 Eser Holding Binasındaki Yeşil Uygulamalar Isı kayıp ve kazançlarını engellemek için çatı ve duvar yalıtım kalınlıkları arttırılmıştır (çatıda 12 cm, duvarlarda 8 cm). Isı kontrollü camlar kullanılmıştır. Bunlar üç cam ve yarı reflekte camdandır. Binadaki betonun %75, tuğlanın %70, camın %20, çeliğin %60 ı geri dönüştürülen kaynaklardan alınmıştır.

31 Eser Holding Binasındaki Yeşil Uygulamalar Binanın katı atık yönetim planı uygulanmıştır. Binada 1 adet rüzgar türbini (1,1 kw), çatı ve cephede fotovoltaik piller (6,126 kw) kurulmuştur. Çatıda 3 adet güneş bacası bulunmakta ve ısıtma ve soğutma yüklerinin bir kısmı toprak kaynaklı ısı pompasıyla sağlanmaktadır. 5 adet 120 m sondaj kuyuları açılmıştır. 60 kw/h yazın, 50 kw/h kışın ısı elde edilir.

32 Yeşil Uygulamalar LEED Silver Unilever Ümraniye Ofisi - Türkiye nin ilk LEED Gümüş sertifikası alan projesi - Ümraniye de m 2 lik kurumsal iç mekanı vardır. Projede yağmur suyu toplama ve HVAC sistemleri sayesinde %40 su ve %30 enerji tasarufu sağlanmıştır. Ofis içerisinde ısı ve ışık konforu sensörler vasıtasıyla kontrol edilir. Đnsan sağlığına zararlı maddelerin bulunmadığı yapı kimyasalları tercih edilen projenin ofis tasarımı ve yerleşim planı, çalışanların dışarıyı görebileceği ve gün ışığından maksimum seviyede faydalanabileceği şekilde yapılmıştır.

33 Yeşil Uygulamalar LEED Gold THY - Pratt Whitney Uçak Motoru Bakım Merkezi Binası - Leed NC - Sabiha Gökçen Havalimanı sınırlarındaki m 2 lik bu uçak motoru bakım merkezi, son teknoloji çevre dostu uygulamalarla donatılmış. Tam otomatik aydınlatma kontrolü, yağmur suyu toplanması ve arıtılması, frekans konvertörlü mekanik sistemler, ısı geri kazanımlı havalandırma sistemleri, gelişmiş bina otomasyon sistemleri... Geniş yeşil alanlara sahip projede yerel ve adapte olmuş bitki türleri kullanılarak şehir şebekesinden sulama için kullanılan su miktarı sıfıra yakın seviyelere indirildi.

34 Yeşil Uygulamalar LEED Gold, BREEAM Very Good Sabancı Nanodam Teknoloji Merkezi - Leed NC ve Breeam Bespoke Türkiye nin nanoteknoloji konusunda önemli bir merkezi olan binada, uluslar arası sürdürülebilirlik kriterlerine uyumlu olarak tasarlanan bazı özellikler; verimli havalandırma sistemleri, gelişmiş aydınlatma kontrol sistemleri, çevre dostu malzeme kullanımı, inşaat esnasında en az atık üretimi, yağmur suyunun depolanması, su tasarruflu armatür kullanımı ve sürdürülebilir peyzaj

35 Siemens yeşil fabrika kurdu.. Türkiye de yeşil bina derecelendirme sertifikası LEED i alan ilk fabrika olma yolunda Siemens in yeni fabrikasında çatıya yağmur sularını toplayan bir sistem kuruldu. Toplanan suların sulama gibi alanlarda değerlendirilmesi hedefleniyor. Biyolojik arıtmanın, sıcak su üretmek için kurulan güneş kolektörlerinin olacağı fabrikada, daha az su isteyen bitkilerin seçilmesine özel gösterildi. Ofislerin cam cepheleri mümkün olabildiğince güneşi içeri alabilecek, zararlı ışınları da süzebilecek nitelikte yapılmıştır.

36 Siemens yeşil fabrika kurdu Ayrıca, ofislerde hem harekete hem de ışığa duyarlı lambalar kullanılacaktır. Fabrika kurulurken yerel malzemeler seçilmesine özellikle dikkat edilmiştir. Fabrikadaki bir diğer yenilik de üretim için çalışırken belirli bir sıcaklık yayan soğutma üniteleri veya hava kompresörlerin sıcak su üretiminde kullanılmasıdır.

37 Türkiye'de 'Yeşil Bina' Statüsü Verilen Đlk Bina RMI Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi Merkez, enerji korunumlu tasarımı ve yenilenebilir enerji olanaklarıyla önemli bir yapıdır. Gebze de, 4250 m² lik bir alan üzerinde kurulmuş ve 2217 m² kapalı alana sahiptir. Yapımında 210 ton yapı çeliği kullanılmış olan binanın taşıyıcı sistemi betonarme ve çelik karkastan meydana geliyor. RMI - Türkiye, Türkiye nin ve Orta Doğu nun toprak enerjisinden faydalanan, doğal aydınlatma ve doğal havalandırma sistemlerine sahip, ortalamanın üstünde bir ısı yalıtım performansı gösteren ilk araştırma yapısı olma özelliği de taşıyor.

38 RMI Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi Yapının ısıtma ve soğutma ihtiyacını azaltmak adına yapıya, normalin iki katı kalınlıkta olan karbon takviyeli ısı yalıtım levhaları yerleştirildi. Toprak kaynaklı ısı pompası sistemi, yapının ısıtma ve soğutma için enerji istemini karşılamak üzere kullanılmıştır. Söz konusu dikey, kapalı sistem, toprakta açılmış, her biri 100 metre derine inen 22 adet sondaj kuyusundan oluşuyor. 27 adet toprak kaynaklı ısı pompası vardır. Yapının enerji tasarrufları, tüm yıl boyunca değerleri görüntülenecek sensörler ve bir bilgi akış sistemi vasıtasıyla incelenecektir.

39 RMI Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi Merkez toplamda 190 m 2, yani yapının taban alanının dörtte biri büyüklükte bir alandan gökyüzüne açılıyor. Bu doğal olan ışıklıklar, yapının avlularında %90 a varan oranlarda aydınlatma ihtiyacını karşılıyor. Kış aylarında güneş ışığıyla aydınlanma potansiyeli ve ısı kazancı arttırılmış; yaz aylarında ise ışıma ve ısınma optimize edilmiştir. Özel olarak geliştirilmiş hücreli tip polikarbonat malzemeler kullanılarak, güneşin kızılötesi radyasyonundan kaynaklanan ısıtma etkisi en alt seviyelere düşürülüyor. Düşük emisyonlu çift cam cephe giydirme sistemi de ışımayı düşük ısınmayı yüksek tutmaya yardımcıdır.

40 RMI Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi Doğal gün ışığı yapının terasından özel bir reflektör vasıtası ile toplanarak yansıtıcı ve taşıyıcı bir tüpe veriliyor ve bu tüp vasıtası ile gün ışığı istenilen noktaya iletiliyor. Đletim noktalarında tüp ağzına takılan özel bir difüzör vasıtası ile gün ışığının mekâna yayılması sağlanıyor. Böylece gün ışığı alamayan mekânların hem doğal enerji kaynağı kullanılarak aydınlatılması sağlanmış, hem de enerji tasarrufunda bulunulmuştur. Yapının doğal hava girişi, havadan-havaya ısı değişimi (air-to-air) sayesinde gerçekleşiyor. Bir ünite, yapıdan çıkan kirli hava ile yapıya girişi sağlanan taze hava arasında enerji transferi sağlayarak, ısıtma ve soğutma giderlerini azaltıyor.

41 RMI Türkiye Araştırma ve Eğitim Merkezi Yapının almaya hak kazandığı çok sayıda ödül de var. Bunlar; 2006 yılında, Avrupa Birliği Enerji Komisyonu nun Med-Enec proje yarışmasında ülke birinciliği, genel klasmanda ikincilik ödülü almıştır yılında, Avrupa Komisyonu, Ortak Araştırma Merkezi tarafından Türkiye de Yeşil Bina statüsünü verilen ilk ve tek çevre dostu bina ödülü almıştır yılında, Dünya Enerji Ödülü nde ülke birinciliği almıştır. RMI Türkiye, faaliyetlerini yürüttüğü binanın yenilenebilir enerji konsepti ve enerji verimliliği dolayısı ile Dünya Enerji Ödülü,Türkiye birinciliğini almaya hak kazanmıştır. Yalıtım Sektörü 2007 Başarı Ödüllerinde Yalıtım Sektörü Katkı Özel Ödülü almıştır. Gerek sektördeki ürünlerin niteliğini yükseltici doğrultuda yürüttüğü araştırma-geliştirme faaliyetleri, gerekse verdiği test hizmetleri nedeni ile layık görülmüştür.

42 YEŞĐL TOPLUM BĐRLĐĞĐ (ABD) Kuruluşun vizyonu, bir yeşil toplum yaratmaktır. Böylece, kooperatif olarak düzenlenen eko evlerin gelişimine katkı sağlamak Bunun, tüketici sermayesini yeşil ürünler ve hizmetlere doğru yönlendirerek (Amerikan gayri safi yurt içi hasılanın %65 inden daha fazladır), Küçük yeşil işleri destekleyerek, Üyelere topluluğu kurmak için teşvikler önererek, Yeşil toplum fonlarını; gümüş, altın sertifikalı ve sürdürülebilir gayrimenkul holdingler olmaya yönelik programlara yönlendirerek, Satışlardan ve üyelerden elde edilen net karların büyük bölümünü; tamamen sürdürülebilir yeşil toplum köyleri nin gelişimine ayırarak yapmayı planlamaktalar

43 Yeşil Toplum Köyü Köylerde, yenilenebilir enerji teknolojileri ve yeşil bina teknikleri uygulanacaktır. Ev tasarımları; modüler küresel ve / veya tek parça kubbe parçaları birleştirilecek, yeşil inşa edilmiş altyapı ve organik mineralleri ve elementce zengin tarımcılığını, aquaponic tarımcılık teknolojisini, alg oksijen üreteçlerini, su arıtma sistemlerini ve enerji üretimi için kendi kendisine yetebilen merkezi sistemleri, bunun yanında su ve atık yönetimini bünyesinde barındıracaktır. Köy ve evler, tamamen sürdürülebilir, yeşil inşa edilmiş olacak ve eko bina olarak sürdürülebilirlik için model anlayışıyla hizmet verecektir.

44 Yeşil Toplum Su Kubbesi Kubbe biçiminde bir yapı, yeterli miktarda yeşil yapraklı sebzeyi üretmek için tasarlanırsa, ayda 4 aileyi besleyebilir. Bu yapının ideal boyutu, 3,65 m lik bir çaptır ve yerleştirilen saksılar ve kubbe iskeletine göre, ila Amerikan doları arasında bir maliyeti vardır. Mineral ve elementler bakımından zengin tarımcılık; üyeler açısından, Yeşil toplum binaları / köyleri için çok önemlidir. Bunun yanında, üretilenlerin ürünlerin satışlarından ek bir kazanç sağlayabilecektir.

45 Sağlıklı Gen7 Sınıfları (ABD) Bu yeşil portatif sınıfları olan Gen7 Okulu, Amerikan Modüler Sistemleri nden ilginç bir örnektir. Bu okul fabrika binası gibi inşa edilmiş ve %90 ı 90 günlük bir süre içerisinde tamamlanmıştır. Yılda $ tasarruf sağlayacağı ve yanı sıra bir çok yeşil özelliği de getireceğini belirtmektedir.

46 Sağlıklı Gen7 Sınıfları (ABD) geri dönüşümlü malzemeden yalıtım R40 yalıtımlı çatı yüksek miktarda uçucu kül kullanılmış döşeme kaplaması %100 geri dönüşümlü portatif iç yüzeyler hiç uçucu organik bileşen içermeyen % 82 geri dönüşümden gelen tavan döşemesi özel halı döşemeleri düşük ultraviyoleli çift camlı alüminyum çerçeveli pencereler, gün ışığına bağlı sensörler ve bunlara bağlı pencereler çatıda ışık boruları CO 2 takibi ve doğal havalandırma verimli HVAC sistemi kısmen geri dönüşümlü çelik kaplamalı dış cephe %80 geri dönüşümlü çelik duvar iskelet yansıtıcı özelliği olan 3 inch daimi, dikişli metal çatı

47 Amerika nın En iyi 10 Yeşil Đnşa Edilmiş Mahalleleri nden (2010) Bazı Örnekler (Pacific Nortwest) Mueller (Austin, Texas): 700 acrelik (1 acre= 4,074 dönüm), LEED-NC Silver ödülüne sahip bir mahalle... Elektrik bahçesi var. Pringle Koyu (Salem, Oregon): karışık kullanımlı, yürüyüş alanlı mahalle iki defa iyileştirilmiş yeşil evler, dikkatli su planlaması ve yağmur suyu yönetimi mevcuttur.

48 Prairie Crossing (Grayslake, Illionois): 359 birimli, LEED Mahalle gelişimli ve geniş yeşil teknolojiye sahip ve organik ticari tarım aktivitelerine sahip Mosier Koyu (Mosier, Oregon): eko dost komşuluk özellikli, 22 evden oluşan ve 12 apartmanı bulunan, güneş ve fotovoltaik sistemlerle enerji ihtiyacı karşılanan bir oluşumdur.

49 Şehirde Kelebek Etkisi Dragonfly (Yusufçuk) Belçikalı Mimar Vincent Callebaut dan Tam bir tasarım harikası olan bu gökdelende, çiftlik hayvanları ve ekinler yetiştirilecek. Dev bir yusufçuk böceğişeklinde tasarlanan ve bu yüzden Dragonfly adı verilen 600 metre yükseklikteki dev çiftlik, kent yaşamının ortasında doğal köy hayatına imkan tanıyacaktır. Binanın New York taki Roosevelt Adası üzerine inşa edilmesi planlanıyor. Dragonfly, dünya nüfusu artmaya devam ederken olası gıda kıtlığının üstesinden gelmek üzere tasarlandı.

50 132 katlı cam yapıda sığır ve kümes hayvanları ile serada 28 farklı meyve ve sebze yetiştirilebilecek. Seranın bir kısmı konut, işyerleri, laboratuvar ve otel olarak kullanılacak. Çiftlik, kışın güneş enerjisiyle ısınacak, yazın doğal havalandırma ve bitkilerin terlemesi yoluyla gerçekleşen buharlaşma devreye girecek. Yağmur suyu da filtrelenerek tekrar kullanılacak. Houston Nehri üzerine kurulması planlanan dikey sera ayrıca halka açık olacak ve içeride dalından meyve ve sebze satışı yapılacaktır.

51

52 Lilypad, Belçikalı Mimar Vincent Callebaut dan Đlginç tasarımlarıyla tanınan Callebaut'ın Dragonfly dan önceki tasarımı, nilüfer şeklindeki kendi kendine yetebilen dev bir yüzen şehir Lilypad idi. Bu şehir yükselen su seviyeleriyle başa çıkabilecek şekilde tasarlandı.

53 Physalia, Mimar Vincent Callebaut dan Nehirleri temizleyen lüks gemi, Nehirlerdeki zararlı atıkları temizleyecek. Hatta kimyasal tarım ilaçlarının etkilerini bile sıfırlayacak. Nehirler üzerindeki su yollarında toplu ulaşım kullanımının artmasını sağlayacak. Kendi enerjisini % 100 kendisi üretecek, Sıfır karbon emisyonu prensibiyle çalışacak, geminin tavanında fotovoltaik piller olacak. Zemininde ise hidro tribünler bulunacak. Physalia kendi çevresine tepki veren bir ekosistemdir. Physilia'nın içinde su, ateş, hava ve toprak bahçeleri olacak. Her birinin dekorasyonu ve amacı farklı. Physilia aynı zamanda yüzen bir gece kulübü ve yüzen bir kütüphane olarak da hizmet verecek. Đlk kez 2015 yılında devreye girecek.

54 Masdar City (Abu Dabi) Kaynak Şehir Çöldeki yeşil ütopya 6.4 km 2 lik alanda kurulacak 2016 da tamamlanması hedefleniyor 22 milyar $ lık yatırım kişilik nüfus CO 2 salınımısız Çöp üretmeyen %75 elektrik %60 su tasarrufu

55 Masdar City (Abu Dabi) CO 2 salınımının önlenmesi Güneş panelleri ve rüzgar türbünleri yardımıyla gerekli enerji ihtiyacının tamamının üretilmesi Şehir içi ana ulaşımın yürüme ve bisiklet olması Uzun mesafe ulaşımda PRT adı verilen elektrikli araçların kullanılması Temel tasarımda her 200 m 2 lik dairelerin içinde işyeri, konut, AVM ve eğlence birimlerinin bulunması

56 Masdar City (Abu Dabi)

57 Masdar City (Abu Dabi) Enerji Korunumu Bölgedeki güneşin sert etkisinden korunmak için dar sokaklar ve gölgeyi sağlayacak yüksek yapılar Güneyde çöl rüzgarlarını kesecek yüksek duvarlar Kuzeyde denizden gelecek serin havayı almayı sağlayacak alçak duvarlar Doğuda havaalanından kaynaklanacak ses kirlilğini önlemek için özel duvarlar

58 Masdar City (Abu Dabi)

59 Masdar City (Abu Dabi) Atık ve Su Yönetimi Atık suların arıtılarak yeniden kullanılması Temiz su ihtiyacının %80 inin deniz suyunun arıtılarak karşılanması Bütün katı atıkların kategorize edilerek %100 geri dönüşümünün yapılması

60 Yeşil Binada Maliyet Bir binanın "Yeşil Bina" ünvanını alması için tasarımı, yapım sistemi ve yapı malzemelerinde seçici davranılması maliyetlerin artacağını düşündürmektedir. Fakat binanın prestij ve değerinin artması, enerji tüketimindeki tasarruf göz önüne alındığında artan maliyet kazandırdıkları karşısında önemini yitirir. Özellikle mimari tasarım sürecinde doğru karar ve ilkeler ile bina değeri yükseltilebileceği gibi maliyetler de optimumda tutulabilir.

61 Yeşil Binada Maliyet Yeşil binaların giderek önem kazanması ve yaygınlaşması ile tercih edilme önceliği de artacaktır. Đlk yapım maliyetlerinin % 5-10 arasında artırdığı tahmin edilen yeşil binaların enerji tasarrufunda %50-70'e varan tasarruf sağladığı gözlenmektedir. Uzun dönemde yeşil binalar, işletme maliyetlerinin düşük olması ile önemli kazanımlar sunmaktadır.

62 MĐMARLAR BELEDĐYELER MALZEME ÜRETĐCĐLERĐ BĐNA SAHĐPLERĐ Kiracılar Planlamacılar YAPI SEKTÖRÜ ĐÇĐN EN ĐYĐ SOSYAL SORUMLULUK BĐNALARDA: YENĐLENEB LENEBĐLĐR R ENERJĐ BĐNA ENDÜSTRĐSĐĐLE ĐLGĐLĐ SĐVĐL TOPLUM KURULUŞLARI MÜHENDĐSLER ĐÇMĐMARLAR Finans Kuruluşları Gas Elektrik Su YESĐL L BĐNALARB Sirketleri PEYZAJ MĐMARLARI ENERJĐ TASARRUF PROJELERĐ BĐNA SAHĐPLERĐ Test BĐNA KODU YAZANLAR

63 Varolan Binalar AB direktifi Ocak 2009 a kadar bütün binaların Enerji Sertifikası olmasını şart koşuyor! Ev sahibi / Kiracı Đlişkileri Yeşil Kontratlar Ölçümleme EIE nin kriterleri ve Enerji Kimlik Belgesi (6 Aralık 2009)

64 TURKISH GREEN BUILDING COUNCIL Çevre Dostu Binalar Derneği (Ç E D B Đ K) Yeşil Bina uygulama ve değerlendirme kuruluşları tarafından Küresel yada yerel ekolojik sorunların birçoğunun yapı sektörüne bağlı olarak geliştiğini ifade etmektedir. Türkiye de bu konuyu irdeleyen ve kitlesel bilincin arttırılmasını amaçlayan Çevre Dostu Binalar Derneği (ÇEDBĐK) 2007 yılında kurulmuş olup 60 şirket üyesi vardır. Yeşil Bina Sertifikası oluşturma (To create a Green Building Certification System) Yeşil network oluşturma (To create a green network for building industry) Prof. Dr. Olcay KINCAY

65 LEED Sertifikasının Türkiye de Uygulanabilirliği LEED sertifikası eski ve yeni binalar için alınabilir ancak Türkiye şartlarında eski binalarda proje ve uygulama hatalarının oldukça fazla olduğu düşünülürse yeni binalara yönelmek daha uygundur. Özellikle LEED in enerji ve su kullanımı kriterlerinin sağlanması Ülkemizin öncelikleri arasındadır. Geri dönüşümden elde edilen malzemeler ülkemizde pek yoktur, atıklarımızın organize edilip toplanması, dönüştürülerek uygun yapı malzemesi eldesi ve bu malzemelerin LEED sertifikası almak amacıyla bunları kullanacak olanlar için piyasaya sürülmesi gerekmektedir. Bu konuda ciddi bir DPT projesi uygun olur.

66 LEED Sertifikasının Türkiye de Uygulanabilirliği Sürdürülebilirlik, enerji ve suyun verimli kullanımı, malzeme ve kaynakların bilinçli kullanımı ve iç ortam kalitesi gibi kavramlar konusunda toplum bilinçlendirilmelidir. LEED sertifikası bu konuları içeren maddeleri ile insan yaşam kalitesi ve çalışma performansını arttırılması yönünde adım atmaktadır. Devlet, üniversiteler ve ilgili kuruluşlar bir araya gelerek LEED konusunda platform oluşturmalıdırlar. Projeler geliştirmelidirler. Yapılan her çalışmadaki gibi, asıl hedef LEED sertifikası değil topluma YAŞAM KALĐTESĐ sunmak olmalıdır. Bütün bu çalışmalar öz kaynaklarımız kullanarak yapılmalıdır. Bu çalışmaların yan ürünü olarak ekonomik kazanç ve istihdam ortaya çıkacaktır.

67 KAYNAKLAR (Tüm Bölümlerdeki) [1] Froeshle, L.M., Environmental Assessment and Specification of Green Building Materials, The Construction Specifier, 53, October [2] Spiegel, R., Meadows, D., Green Building Materials: A Guide to Product Selection and Specification, John Wiley & Sons, Inc., New York, [3] Kalataş, H, Yeşil Bina, Termodinamik Dergisi, 66-76, Kasım-Aralık, [4] Kıncay, O. Su Çevrimli Isı Pompası Ders Notu, [5] Kıncay, O. Güneş Enerjisi Ders Notu, [6] Yener, A.K., Binalarda Günışığından Yararlanma Yöntemleri: Çağdaş Teknikler, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 108, 34-43, [7] Fitöz, Đ., Mimari Tasarımda Sürdürülebilirlik; Geri Dönüşüm ve Etkin Kaynak Kullanımı, Tesisat Dergisi, 158, 78-86, [8] Kıncay, O., Mekanik Tesisat -Yeşil Binalar Ders Notu, Yapı Đşletmesi, Y.Lisans, Prof. Dr. Olcay KINCAY

68 KAYNAKLAR [9] Kıncay, O., Yumurtacı, Z., Bekiroğlu, N., Rüzgar Enerjisi, Böl I- II, [10] Kıncay, O., Bekiroğlu, N., Yumurtacı, Z., Güneş Pilleri, Böl I- II, [11] The Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Green Building Rating System, [12] en.wikipedia.org [13] home.hecnet.nl [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] Prof. Dr. Olcay KINCAY

69 KAYNAKLAR [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] Prof. Dr. Olcay KINCAY

70 Teşekkürlerimle Prof.Dr.Olcay KINCAY

SÜRDÜRÜLEBĐLĐR BĐNALAR VERĐMLĐLĐK IV. BÖLÜM. Prof. Dr. Olcay KINCAY

SÜRDÜRÜLEBĐLĐR BĐNALAR VERĐMLĐLĐK IV. BÖLÜM. Prof. Dr. Olcay KINCAY SÜRDÜRÜLEBĐLĐR YEŞĐL BĐNALAR VERĐMLĐLĐK IV. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Yeşil bina uygulamalarında dikkate alınan temel kriterler 1) Binanın Çevresi ile Uyumu 2) Enerji Verimi 3) Bina Yapımında Kullanılan

Detaylı

YEŞĐL BĐNALARDA LEED SERTĐFĐKASI

YEŞĐL BĐNALARDA LEED SERTĐFĐKASI YEŞĐL BĐNALARDA LEED SERTĐFĐKASI V. BÖLÜM L E E D Enerji ve Çevre Tasarımında Öncülük (The Leadership in Energy and Environmental Design- LEED) Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi, çevresel sürdürülebilir

Detaylı

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş.

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. Sağlıklı Fiziki Çevreler için Sürdürülebilirlik Esasları Binanın güneşe göre konumlandırılması ve şekillenmesi,

Detaylı

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Dumankaya Kurtköy Flex Konsept; Bölgede farklılık oluşturacak bir proje, Büyük lobi alanı, Toplantı odaları, Terasta yüzme havuzu, Fitness Center Kafe-Restoran Dumankaya

Detaylı

TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA

TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA TÜRKİYE DE YEŞİL BİNA KAVRAMI ÖRNEK : GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA Seda MÜFTÜOĞLU GÜLEÇ Y.Mimar Yeşil Bina Uzmanı Ekolojik Kent Tasarım Şube Müdürü GAZİANTEP EKOLOJİK BİNA Proje Başlangıç Tarihi: 2012 Temmuz

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014 TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ 10. Yıl Kırşehir Konferansı Küresel Isınma ve Kentlerimizin Geleceği 10-11-12 Eylül 2014 Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu LEED-NC: Yeni Binalar LEED-EB: Mevcut Binalar LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) USGBC tarafından geliştirilen LEED ( Leadership

Detaylı

ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010

ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010 ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010 Gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını ve kalitesini

Detaylı

YILDIZ ENERJİ EVİ. Yıldız Enerji Evi

YILDIZ ENERJİ EVİ. Yıldız Enerji Evi YILDIZ ENERJİ EVİ Yıldız Teknik Üniversitesi, Ülkemizde Temiz Enerji konusunda yapılan çalışmalara bir katkıda bulunarak Yıldız Enerji Evi ni Davutpaşa Yerleşkesi nde kurdu. Her gün enerjiye daha yüksek

Detaylı

1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU

1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU 1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU Hazırlayan Akşan Grup Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Melih ŞİMŞEK İnşaat Mühendisi 2.000.000 m 2 lik tecrübesi ve Akkon çelik fabrikasında yıllık 25.000 ton üretim

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM Türkiye İMSAD Sektörel Gelişim Toplantıları-Adana 3 Eylül 2015 Şişecam Düzcam Cam Ev Eşyası Cam Ambalaj Kimyasallar Şişecam Düzcam Düzcam üretiminde 50 yıllık tecrübe 1981 den

Detaylı

BREEAM* sertifikası almayı mı düşünüyorsunuz? Hangi dereceyi istediğinize karar verin:

BREEAM* sertifikası almayı mı düşünüyorsunuz? Hangi dereceyi istediğinize karar verin: 2 Hepimiz mavi gezegenden sorumluyuz; bundan ötürü firmanızın bir sürdürülebilirlik politikasına sahip olması çok önemlidir. Bunun için sürdürülebilirlik vizyonunuzu belirlemelisiniz. Aşağıdaki adımları

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA ALANLARı GÜNEŞ MİMARİSİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KURUTMA GÜNEŞ BACALARI GÜNEŞ FIRINLARI GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA Kurutma işlemi maddenin içindeki suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılması

Detaylı

ĐÇĐNDEKĐLER. Yeşil Binaların Amacı. Yeşil Binaların Avantajları. Sertifika Sistemleri. Jotun ve Yeşil. Jotun Yeşil Ürünler. Jotun Boya / Yeşil

ĐÇĐNDEKĐLER. Yeşil Binaların Amacı. Yeşil Binaların Avantajları. Sertifika Sistemleri. Jotun ve Yeşil. Jotun Yeşil Ürünler. Jotun Boya / Yeşil ĐÇĐNDEKĐLER Yeşil Binaların Amacı Yeşil Binaların Avantajları Sertifika Sistemleri Jotun ve Yeşil Jotun Yeşil Ürünler Yeşil Binalar da amaç nedir? Ticari binalar toplam tüketilen enerjinin %35 ini, elektrik

Detaylı

Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul

Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul Ayşe Hasol ERKTİN Yeşil Projelerin Yönetimi 11 Nisan 2009, İstanbul Yeşil Tasarım Buzdağı ğının n Tepesi Yeşil Projelerin YönetimiY Yeşil Tasarım Buzdağı ğının n Tepesi Buzdağının Tepesi: Yeşil Tasarım

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ARİF KÜNAR EMO ANKARA ŞUBE-20.10.2018 SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME-YÖNETİM DOĞRU UYGULAMA ÖLÇME- DOĞRULAMA DOĞRU PROJE VE TEKNOLOJİ ETÜT-ENERJİ İZLEME VE YÖNETİM

Detaylı

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı M.Nazım Yavuz, dünyada ve Türkiye de yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının

Detaylı

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI TS 825 in Bina Yaklaşımı Her hacim ayrı ayrı

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

Duman Tahliye Sistemleri Gün Işığı Aydınlatma Duman Perdeleri Yangın Kapıları Havalandırma

Duman Tahliye Sistemleri Gün Işığı Aydınlatma Duman Perdeleri Yangın Kapıları Havalandırma Duman Tahliye Sistemleri Gün Işığı Aydınlatma Duman Perdeleri Yangın Kapıları Havalandırma Adexsi Grubu, 2013 yılı itibariyle 1.8 milyar Euro cirosu olan Fransa merkezli Soprema'ya aittir. Adexsi içinde

Detaylı

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin.

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin. İklim Değişikliği ile Mücadelede Başrol Kentlerin. Kentler dünya nüfusunun % 54 ünü barındırmaktadır. 2050 yılı itibariyle bu oranın % 66 ya ulaşacağı hesaplanmıştır. Tüm dünyada kentler enerji tüketiminin

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ Murat BAYRAM Binalarda Enerji Verimliliği Şubesi Şube Müd.V. bayram.bay@gmail.com Enerji Nedir? İş yapabilme kabiliyetidir. Enerji Yönetimi Nedir? Yaşam için gerekli

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ GÜNDEM ENERJİ NEDİR KÜRESEL ISINMA ve KYOTO PROTOKOLÜ TÜRKİYE DE NELER YAPILIYOR? ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve LEED SERTİFİKASI YALITIM MALZEMESİ OLARAK CAM ISI, GÜNEŞ VE IŞIK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA CAM İLE

Detaylı

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar

Konya Sanayi Odası. Ocak 2013. Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar Konya Sanayi Odası Ocak 2013 Enis Behar Form Temiz Enerji enis.behar@formgroup.com twitter/enisbehar FORM TEMİZ ENERJİ FORM ŞİRKETLER GRUBU 6 farklı şirketten oluşmaktadır; İklimlendirme Cihazları Satışı

Detaylı

Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği

Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği www.knaufinsulation.com.tr Daha İyi Bir Gelecek İçin... Hepimiz biliyoruz ki, üzerinde yaşamımızı sürdürebileceğimiz tek bir dünya var. Ancak, dünyamızı, dolayısıyla

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi PV/T teknolojisi Brezilya Florianopolis hava limanının görüntüsü. Bu hava limanının elektrik ihtiyacı binaya entegre PV/T panelleriyle karşılanmaktadır

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK. Emre Ilıcalı

KENTSEL DÖNÜŞÜM ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK. Emre Ilıcalı KENTSEL DÖNÜŞÜM ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Emre Ilıcalı ALTENSİS HAKKINDA Sürdürülebilirlik Yönetimi Kurumsal Sürdürülebilirlik Ürün Sürdürülebilirliği Çevre Dostu / Yeşil Binalar Enerji Yeşil Bina Sertifika

Detaylı

Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var

Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var HOŞ GELDİNİZ Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var Türkiye nin ithalatı 236 milyar dolar. İthalatımızın yüzde 25 inin de enerji gideri olduğunu biliyoruz. Maalesef Türkiye enerjisinin yüzde 72 sini

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ

ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ ÇATI MANTOLAMA SİSTEMLERİ Maksimum enerji verimliliği, daha fazla enerji tasarrufu ve ideal yaşam konforu Isı kayıplarını gösteren özel kamera çekimi. Part of the Monier Group Yüksek Performanslı Isı Yalıtım

Detaylı

EKO ADM. www.ekoadm.com PASİF EVLER EKOLOJİK BİNALAR (GREEN BUILDINGS)

EKO ADM. www.ekoadm.com PASİF EVLER EKOLOJİK BİNALAR (GREEN BUILDINGS) EKO ADM PASİF EVLER EKOLOJİK BİNALAR (GREEN BUILDINGS) www.ekoadm.com EKO-ADM Şirket Profili Tamer Aksüt - Mimar / (Mimar Sinan Üniversitesi) İzmir doğumlu, İzmir ve İstanbul da okudu.istanbul Mimar Sinan

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER Biz Alman Yapı olarak hem bugün hemde gelecek için tasarlanmış yüksek kaliteli yaşam alanları inşa ediyoruz ve projelerimizin altına imzamızı atmaktan

Detaylı

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DOĞAL ÇEVRİMLER Enerji Girdisi Atık yok Isı kaybı Yerkabuğun dan sağlanan malzeme Yerkabuğun a bırakılan

Detaylı

PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU

PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU 24.08.2010 İÇİNDEKİLER PREFABRİKE YAPI A.Ş.- EKOEVİ İÇİN ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU... 2 1. PREFABRİKE YAPI A.Ş. TARAFINDAN EKOEV PROTOTİPİ

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA POTANSİYELİMİZ! Binalarda enerjinin verimli kullanılmasını sağlayarak, ülke çapında enerji tüketimimizi yaşam konforumuzdan

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları. Çelik Izgara

Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları. Çelik Izgara Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları Çelik Izgara Sistem Donanım Ltd. Şti.,ızgara döşeme, geçit ızgara, kanal ızgara, hendek ızgara, platform ızgara ve çelik yapılar, inşaat metal kalas,

Detaylı

İklimlendirme mühendisleri iklimlendirme uygulamalarını geniş olarak konfor ve işlem(- proses) olarak ayırmışlardır.

İklimlendirme mühendisleri iklimlendirme uygulamalarını geniş olarak konfor ve işlem(- proses) olarak ayırmışlardır. İklimlendirme terimi çoğunlukla soğutma ve iç havanın ısı konforu için neminin alınması, çoğunlukla soğutma yapılarak, işlemlerine atfedilir. Daha geniş bir anlamda, terim HVAC, ısıtma, soğutma ve havalandırma

Detaylı

YALITIM TEKNİĞİ. Yrd. Doç. Dr. Abid USTAOĞLU

YALITIM TEKNİĞİ. Yrd. Doç. Dr. Abid USTAOĞLU YALITIM TEKNİĞİ Yrd. Doç. Dr. Abid USTAOĞLU 1.11.2017 1 1.ISI YALITIMI Isı geçişini neler etkiler? Isı yalıtım nerelerde yapılır? Isı yalıtımı neden yapılmalıdır? 2.ISI YALITIMI MALZEMELERİ Çevresel etkiler

Detaylı

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi Soğutma 400 kw a kadar Kapasitesi 50-400kW EC ADYABATİK EC FAN Canovate Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi -IAC Serisi Canovate Veri Merkezi Klima Santrali Çözümleri Canovate IAC serisi İndirekt Adyabatik

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

Sizin için yapabileceklerimiz

Sizin için yapabileceklerimiz Türkiye de henüz gelişme aşamasında olan Biyolojik gölet/havuz sistemlerinin en yetkin ve deneyimli uzmanları tarafından kurulan Bioart, kısa sürede hayata geçirdiği dev projelerle sektörünün öncü kuruluşu

Detaylı

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI MAYIS 2015 1 Kojenerasyon Nedir? Bugün enerji, insanların hayatındaki en önemli olgulardan birisi haline gelmiştir. Kojenerasyon fikri, tamamen enerji verimliliği

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

SİEMENS GEBZE TESİSLERİ YEŞİL BİNA

SİEMENS GEBZE TESİSLERİ YEŞİL BİNA 1091 SİEMENS GEBZE TESİSLERİ YEŞİL BİNA Cemil YAMAN GİRİŞ Siemens, Gebze Organize Sanayi Bölgesi nde ofis, üretim ve teshin merkezi olmak üzere toplam yaklaşık 35.000 m2 kapalı alan için inşaat çalışmalarını

Detaylı

YER DESTEK EKİPMANLARI ISLAK HİZMETLER. Dr. Markus Gerlach ve Andreas Bayerlein

YER DESTEK EKİPMANLARI ISLAK HİZMETLER. Dr. Markus Gerlach ve Andreas Bayerlein YER DESTEK EKİPMANLARI ISLAK HİZMETLER Dr. Markus Gerlach ve Andreas Bayerlein Havalimanındaki Günlük Sorunlar Havaalanları herhangi bir ulusal ulaştırma altyapısının önemli bir parçasıdır ve onların gelişimi

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ EK-2 PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ MODÜLÜ MÜFREDAT KONUSU MODÜL GENEL Enerji verimliliği mevzuatı, M1 Teorik Enerjide arz ve talep tarafındaki gelişmeler, M1 Teorik Enerji tasarrufunun ve verimliliğin önemi

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

Soğutma ve Isıtma Birlikte / Geçiş Mevsimi

Soğutma ve Isıtma Birlikte / Geçiş Mevsimi Soğutma Modu Soğutma kulesi devrede, kazan kapalıdır. Tüm zonlar soğutma ihtiyacında ve soğutma esnasında açığa çıkan enerji kule, yer altı veya toprak altı borulaması ile atılır. Bu esnada çevrim suyu

Detaylı

NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ

NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ NİTELİKLİ CAMLAR ve ENERJİ TASARRUFLU CAMLARIN ISI YALITIMINA ETKİSİ Dr. Ş.Özgür ATAYILMAZ 28. Ders İÇERİK 1. Cam ve Pencerenin Gelişimi 2. Enerji Tasarrufu 3. Camlarda Isı yalıtımı 4. Tek Camdan Isı Kaybı

Detaylı

BİRLEŞİK GÜÇ ve ISI SANTRALLERİ

BİRLEŞİK GÜÇ ve ISI SANTRALLERİ BİRLEŞİK GÜÇ ve ISI SANTRALLERİ ENERJİ GİDERLERİNİZİ AZALTMAYA, OPERASYON GELİRLERİNİZİ ARTTIRMAYA, KESİNTİSİZ,TEMİZ ve BAĞIMSIZ KENDİ ENERJİLERİNİZİ SAĞLAMAYA, GELECEĞE HAZIR MISINIZ?... Tres Enerji Üretim

Detaylı

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Selenium Retro... Yeni Ataköy de Selenium Yaşam ve Ofis Kalitesi... A T A K Ö Y Selenium kalite algısında, yenilikçi

Detaylı

10. HAFTA ASMA TAVANLAR VE GİYDİRME CEPHELER

10. HAFTA ASMA TAVANLAR VE GİYDİRME CEPHELER ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 214 YAPI BİLGİSİ VE MALİYET ANALİZLERİ DERSİ Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Arzuhan Burcu GÜLTEKİN

Detaylı

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Selenium Retro... Yeni Ataköy de Selenium Yaşam ve Ofis Kalitesi... A T A K Ö Y Selenium kalite algısında, yenilikçi

Detaylı

KAPLAMALI CAMLAR. Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada

KAPLAMALI CAMLAR. Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada KAPLAMALI CAMLAR Tasarruf, fonksiyonellik ve estetik bir arada İÇİNDEKİLER Isı Kontrol Camları 2 - Şişecam Low-E Cam Isı ve Güneş Kontrol Camları 3 - Şişecam Solar Low-E Cam Temperlenebilir Isı Kontrol

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c CR8112EC SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c (DÜŞÜK SICAKLIKTA SICAK SU UYGULAMALARI) Model RCH Güneş ısısı için Yakma tesislerinden çıkan atık ısılar için Dünyamızla dost... kaynak sularının ve fabrika

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM140

Konveyörlü Tip WTM140 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

yapıda uzman eller www.hilaryapi.com

yapıda uzman eller www.hilaryapi.com MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ PREFABRİK YAPILAR PEYZAJ VE ÇEVRE DÜZENLEME CEPHE KAPLAMA ZEMİN DÖŞEME VE YER KAPLAMA ÇATI KAPLAMA İZOLASYON VE YALITIM DEKORASYON İŞLERİ EMLAK MÜŞAVİRLĞİ 0312 5661166 0544 Turgut

Detaylı

GÜNE ENERJ PV Sistemleri: PV uygulamaları

GÜNE ENERJ  PV Sistemleri: PV uygulamaları GÜNEŞ ENERJİSİ Güneşin enerjisini üç yolla kullanabiliriz, güneş enerjisi derken bu üçü arasındaki farkı belirtmek önemlidir: 1. Pasif ısı. Güneşten bize doğal olarak ulaşan ısıdır. Bina tasarımında dikkate

Detaylı

VRF SİSTEMLERİ 1 / 5

VRF SİSTEMLERİ 1 / 5 1 / 5 Variable Refrigerant Flow (VRF) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş olan VRF; değişken debili soğutucu akışkan sistemi klima sistemi olarak Türkçe ye çevrilebilir.vrv; Variable Refrigerant Volume

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

DENEYİM. Yenilik, Tekfen deneyimi ile birleşiyor.

DENEYİM. Yenilik, Tekfen deneyimi ile birleşiyor. DENEYİM. Yenilik, Tekfen deneyimi ile birleşiyor. Uluslararası standartlarda, sıra dışı ofis projelerine imza atan Tekfen Emlak Geliştirme, sektörün saygın ve güvenilir markalarından biri. Yatırım kararlarını

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EXPANDE POLİSTREN KÖPÜK (EPS)

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: ARMİNA - 05705-126,40 + 7,50 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI Elektrik Üretim Sistemleri Elektrik Üretim Sistemleri Elektrik Üretim Sistemleri

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

H+Bredgatan H+ BREDGATAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ. Erik Giudice Architects sunar. Helsingborg, İsveç

H+Bredgatan H+ BREDGATAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ. Erik Giudice Architects sunar. Helsingborg, İsveç Görseller: EGA H+ BREDGATAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ Helsingborg, İsveç İsveç in en iddialı planlama ve kentsel dönüşüm projelerinden biri olan H+ projesi, Helsingborg kentinin güney kısımlarının mavi-yeşil

Detaylı

BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI

BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI Ekonomik çevresel ve toplumsal gereksinmelerin, gelecek kuşakların yaşam koşullarına zarar vermeden karşılanmasını hedefleyen bir dünya görüşü.

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HAUS CORNER-15002-79,10 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Arfa- Taşıyıcı Magu Strüktür Yapı Donanımlı Sistemini Paket Ürün n

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME-1. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

TEKNİK ŞARTNAME-1. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HERA-20388-130,00+13,60 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT PAKETİ

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: FREZYA- FNR205-198,75 + 86,20 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

AirMidi Serisi Isı Pompaları

AirMidi Serisi Isı Pompaları AirMidi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire,

Detaylı

FKA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KREDİSİ

FKA ENERJİ VERİMLİLİĞİ KREDİSİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ Günümüzde Enerji, kaynaklarının hızla tükeniyor, yenilenemiyor olması ve maliyetinin çok yüksek olması, elektrik enerjisinin kullanımının ve enerji talebinin artması ve önümüzdeki yıllarda

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

Sultanbeylİ merkezde prestijli bir home ofis projesi

Sultanbeylİ merkezde prestijli bir home ofis projesi SULTANBEYLİ Sultanbeylİ merkezde prestijli bir home ofis projesi Katma değeri yüksek bir proje Maltepe, Kurtköy ve Pendik ilçeleriyle çevrili Sultanbeyli, 90 lı yıllarda başladığı gelişimle bugün İstanbul

Detaylı

TİCARİ TİP SU ISITICILAR

TİCARİ TİP SU ISITICILAR TİCARİ TİP SU ISITICILAR 21 Ağustos tan beri cepten yiyoruz! Dünyadan Uyarı: Limit Aşımı Dünya Nüfusundaki Artış Kaynak: www.timeforchange.org Nerede Olmak İstiyoruz? YIL: 1980 Ozon Tabakasında Delinme

Detaylı

DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI. Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA

DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI. Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA DÜNYADAKİ ATIK SU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ UYGULAMALARI Doç.Dr.Hüseyin GÜNERHAN Yük.Müh.Oğuzhan ÇULHA İçerik 1. Sisteme Genel Bakış 2. Atık Su Kaynaklı Isı Pompası Isı Değiştiricileri ve Tasarımı 3. Atık Su Isı

Detaylı

Sapa Building System, ilk kez BAU fuarında

Sapa Building System, ilk kez BAU fuarında 1/5 Sapa Building System, ilk kez BAU fuarında Sapa Building System, 14 19 Ocak 2013 tarihlerinde Münih te düzenlenecek BAU fuarına ilk kez katılacak. Sapa Building System, yapı çözümlerini sunup tanıtımını

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU

SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU SAĞLIKTA SAĞLIK YAPILARI PANELİ SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU YARD. DOÇ. DR. GÖKÇE TUNA TAYGUN YTÜ MIMARLIK FAKÜLTESI MIMARLIK BÖLÜMÜ 28 KASIM 2013 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cem i Demiroğlu Oditoryumu

Detaylı

PUANLAMA REHBERİ. SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012. www.formgroup.com. Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş.

PUANLAMA REHBERİ. SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012. www.formgroup.com. Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş. PUANLAMA REHBERİ SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012 GİRİŞ Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi, gönüllülük esasına dayanan ve farklı amaçlarla kullanılan yapıların yeşil bina olabilmesi

Detaylı

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel :

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : 0507 077 16 51 www.okurtes.com info@okurtes.com Faaliyet Alanlarımız Endüstriyel ve Sanayi Doğalgaz Tesisatları LNG ve CNG Gaz Tesisatları Sanayi

Detaylı

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Havalandırma neden yapılır? Yazın uygun hızda, kışın ise hava cereyanı

Detaylı

Kalesinterflex Panel & Seramik Ev

Kalesinterflex Panel & Seramik Ev Kalesinterflex Panel & Seramik Ev A Kale Kalesinterflex Panel & Seramik Ev 1 İçindekiler 04 06 08 10 12 13 14 16 Kale den Seramik Ev Seramik Ev in Özellikleri Fuar Model Evi Seramik Ev Tipleri Fuar Model

Detaylı

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU Tarihi Okulun İsmi Formu Dolduranın Adı Soyadı Formu Dolduranın Asli Görevi : / / : : : Bu form Başka Bir Okul Mümkün Derneği ne protokolle

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: MİMOZA - 08437-185,65 + 29,30 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı