SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI. Yasin YÜKSEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI. Yasin YÜKSEL"

Transkript

1 SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI Yasin YÜKSEL

2 Araştırma konusu: Sosyal medyanın -özellikle yüksek öğretimde olmak üzere- eğitime katkısını, bu konuda yapılan araştırmaları, istatistikleri ve uygulamaları inceleyerek; bu veriler ile birlikte şimdi ve yakın gelecekte sosyal medyanın eğitimdeki yerini, önemini araştırmak

3 Medya; insanların, olaylar ve diğer insanlarla kurduğu bir iletişim ortamıdır. Geleneksel medya da televizyon, dergi, internet gibi araçlar aracılığı ile iletişim gerçekleşmektedir ve iletişim tek taraflıdır. Sosyal Medya, kişinin kendisinin ürettiği içeriği/bilgiyi, yayınladığı ve paylaştığı her türlü sanal platformun genel adıdır. Klasik medyadan en büyük farkı, karşılıklı bir iletişimin söz konusu olmasıdır. Kişilerin birbirleriyle, kurumların kişilerle doğrudan iletişim kurabildiği ve geri dönüş alabildiği bir platformdur.

4 7.1 milyarlık dünya nüfusunun %40 ı artık internet kullanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde nüfusa oranla %77, gelişmekte olan ülkelerde ise nüfusa oranla %31 aktif internet kullanıcısı bulunmaktadır.

5 Türkiye de İnternet Kullanım Oranı %34,1 IAB Türkiye nin Şubat 2013 de yaptığı araştırmaya göre ülkemizde internet kullanıcı sayısı 26.6 milyona çıkmış bulunmakta.

6 *Altimeter Group principal analyst and author Brian Solis.

7 SOSYAL MEDYA İSTATİSTİKLERİ

8 İnternet kullanıcılarının 2/3 ü sosyal ağları etkin olarak kullanmaktadır.

9 Yaklaşık 1.5 MİLYAR aktif Facebook kullanıcısı var. (Bu aynı zamanda dünya nüfusunun %21 demek. Bu hesapların yaklaşık 83 milyonu ise fake profil.)

10 Her gün 699 MİLYON kullanıcı giriş yapmaktadır. Bu da toplam kullanıcı sayısının %50 sinin her gün giriş yaptığını göstermektedir.

11 Her dakika 5 yeni profil yaratılmaktadır. Her 60 saniyede 510 yorum, durum güncellenmesi yapılmakta ve 136,000 fotoğraf yüklenmektedir. Günlük olarak ise 4.75 milyar içerik paylaşılmaktadır. (Web linkleri, notları, fotolar, haberler gibi.) Facebook ta ortalama 20 dk. harcanıyor. Bu da yılda 121 saate denk gelmektedir.

12 Twitterın yaklaşık kullanıcısı sayısı 1 MİLYAR. Her saniye 5700 tane tweet atılıyor.

13 Youtube a dakikada 100 SAATlik video yükleniyor. Dakikada yüklenen videoları izlemek için 4 gününüzü harcamanız gerekmekte. Youtube üzerinden günde 4 MİLYAR video izleniyor.

14 Flickr üzerinde 8 MİLYAR fotoğraf yüklenmiş durumda.

15 31,5 milyon sayfa içerik, 4,5 milyon makale

16

17 Linkedin271 milyon kullanıcısı var. Üye olan kuruluşların %95 i iş ilanını Linkedin üzerinden de vermektedir. İnsanların %60 ı mobil cihazları ile gittiğini itiraf ediyor. Yapılan bir ankette ise kadınların %34 ü sabah banyoya gitmeden önce Facebook hesaplarına baktığını itiraf etti.

18

19 Sosyal medya insanların reklam yapabildiği, satın alabildiği, yeni insanlarla tanışabildiği ve öğrenebildiği hızla gelişen pazar olarak tanımlayabilirz. Özellikle yoğun yaşama tarzı ve ağır çalışma takvimine rağmen bireysel olarak kendini geliştirmek isteyenler için ideal. Sosyal medya sitelerinin çeşitli uygulamaları ile daha fazla insanın yeni fikirler edindiği, dersler aldığı bir ortam halini almaya da başladı. Asıl soru ise öğretim hayatında sosyal medyanın çok etkin olarak kullanılabilirliği.

20 Sosyal medya eğitim için uygun mu? 1. İletişimin kolay olması Sosyal medya platformları, eğitimciler, öğrenciler, uzmanlar ve öğretmenler için birçok uygulama ve seçenekle dolu olan bilgiyi kolayca alacak elverişli bir ortam. Öğrenciler sorulara bu ortamda direk ve hızlı bir şekilde cevaplar alabilir. uzmanlarla Herhangi bir zamanda farkı ülkelerdeki birçok kişi ile aynı anda bilgi paylaşımı yapabilirsiniz. Akıllı telefonlar ve mobil cihazlar online iletişimi daha da kolay hale getirdi. İnternetten bir çok online sınıfa erişebilirsiniz. 2. Bilginin güncellenebilir olması Son gelişmelerden ve etkinliklerden birkaç dakika harcayarak haberdar olabilirsiniz. Artık sosyal medyanın ilgili ve güvenilir bilgiye geleneksel medyadan çok daha önce erişildiği bilinmektedir. Öğrenciler sorunları anlık olarak tartışabilir hale gelmiştir. 3. Daha fazla seçenek sunması Sosyal medyada bilgi paylaşımı, geleneksel eğitim sistemine oranla çok fazla seçenek sunmaktadır. Eğitimi video, resim, makale ve linklerle daha ilgi çekici hale gelmektedir. Hashtaglerle spesifik bilgilere ve o konuda uzmanlaşmış kişi ve kurumlara ulaşmak da mümkün hale gelmektedir. 4. Esneklik Sosyal medya eğitimi ile belirli bir takvime bağlı kalmanız gerekmemektedir. Kişinin kendi uygun zaman ve moduna göre eğitim takvimini esnetebilir. Mobil cihazlar tabletler ve akıllı telefonlarla istenildiği zaman istenildiği yerde bilgiye erişilebilir. Ayrıca online eğitime harcanan bütçe oldukça az olacaktır.

21

22 Yüksek Öğremde Sosyal Medya Araştırması* Araştırma, Babson Survey Research Group and Pearson öğretim görevlilerinin sosyal medyayı nasıl kullandıklarını analiz etmek için araştırmayı gerçekleştirmiştir. Anket yaklaşık 8000 öğretim görevlisi arasında gerçekleştirildi. Öğrencilerin birçok teknoloji ve sosyal medya platformu hakkında oldukça bilgili iken professörleri neler düşünüyordu. Anketten maddeler: Online ve mobilite daha iyi bir öğrenme ortamı hazırlar mı? Öğretim görevlilerinin %59 u interaktif eğitimi desteklediğini ve mobil teknolojilerin ve online eğitimin daha iyi bir öğrenme ortamı oluşturduğuna katılırken, Öğretim görevlilerin aynı zaman %56 sı ise akademik çalışmalar için öğrenciler açısından mobil teknoloji ve online eğitimin yardımdan çok kafa karıştırıcı olduğunu açıkladı.

23 Bugünün teknolojisi öğretim görevlisi ve öğrenci arasındaki iletişime etkisi Sosyal medyanın öğretimde kullanımı 2012 den 2013 e kadar %21.3 oranla artmıştır.

24 Blog ve wikiler öğretimde kullanım oranları ( )

25 Eğitimde sosyal medyanın kullanımında duyulan endişeler: Öğrenci başvuruları / katılımı Gizlilik hakları Birçok ayrı dersin olması (kontrol edilmesinin zorluğu) Derece ve değerlendirmeler Etkinliği ölçmenin yetersizliği Eğitim sistemi ile yetersizliği Öğrenmenin ve kullanmanın uzun zaman alması Enstitünün desteğinin yetersizliği

26 Gizlilik hakkında duyulan endişeler: Sınıf dışı katılımların gerçekleşmesi Sınıf dışı katılanların içerikleri ve sınıf görüşmelerini görmesi Öğrencilerin kişisel gizlilik haklarının riske girmesi