MATLAB ILE PROGRAM YAZMAK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MATLAB ILE PROGRAM YAZMAK"

Transkript

1 MATLAB ILE PROGRAM YAZMAK Su ana kadar Matlab ile gerçeklestirdigimiz uygulamalarda,belirli bir islemi gerçeklestirmek üzere gerekli olan Matlab komut ya da fonksiyonlarini Matlab komut satirindan,>> sembollerinden sonra tek tek girerek icra ediyorduk. Oysa,Matlab komut ya da fonksiyonlarindan gerçeklestirmek istediginiz bir isle iliskili özel bir grubu,bir dosyaya kaydederek,bu dosya isminin çagrilmasi ile icra edebilirsiniz.sonuçta çok pratik ve etkin bir yol ortaya çikar;söz konusu islemin gerektigi her anda hazirlanan dosya icra edilerek,komutlarin tek tek girilmesine gore, önemli bir zaman tasarrufu saglanir. Bir Matlab deyimleri ya da komutlari grubunu içeren bu tip bir dosyaya Matlab de M- dosyasi(m-file) adi verilir.bu tip dosyalariin uzantisi daima.m seklinde olmalidir.bir Matlab M dosyasi,bir komut grubu içerdigi için tanim itibari ile bir program dosyasidir.dolayisi ile,matlab de,m-dosyalari olusturularak programlama yapilabilir. M dosyasi içine tüm Matlab komut ve fonksiyonlari yerlestirilebilir;bunlar arasinda asagida inceleyecegimiz kontrol komutlari da bulunabilir.m-dosyalari aslinda bilinen metin(text) dosyasi tipinde dosyalardir.ancak özel bir komut yorumlayicisi içinden geçirilirler. Matlab de birçok matematik ya da mühendislik problemini çözmek için yazilacak programlar C/C++,FORTRAN ya da PASCAL daki karsiliklarina göre çok daha basit ve kisadir.bu aslinda beklenen bir sonuçtur çünkü Matlab de gerçekte bu amaçla kullanilacak pek çok hazir fonksiyon mevcuttur. MATLAB TE BIR m-dosyayi(programi) ÇALISTIRMAK Matlab de bir program çalistirmak için asagidaki adimlar izlenmelidir: 1)Program Matlab editörü içinde yazilir ve saklanir. 2)Programin saklandigi dosya daima.m uzantili olmalidir. 3)Programi çalistirmak için ya komut satirindan ismi girilerek enter a basilir veya asagidaki gibi Debug/Run menüsü kullanilir: 4)Programi icra edebilmek için,komut satirinda, sadece programin adi yazilir;uzantisi yazilmamalidir.

2 SEÇME(SELECTION) TIPINDEKI KONTROL DEYIMLERI IF DEYIMI if deyimi,matlab dilinde sartli dallanma(conditional branching) adi verilen islemi gerçeklestiren bir deyimdir. Sartli dallanma, herhangi bir programlama dili için temel kontrol yapisidir. Sartli dallanma islemi sayesinde,bir program, kararlar alma imkanina kavusur; bir ifadenin sonucuna göre, bir komutlar dizisinin icra edilip edilmeyecegine karar verebilir. Ifadenin degeri, bir icradan digerine degisebilecegi için, bu özellik bir programa farkli verilere karsi farkli sekillerde davranma imkani saglar. Matlab dilinde sartli dallanma if ve else anahtar sözcükleri ile gerçeklestirilir. if deyiminin en basit sekli için yazilis biçimi asagidaki gibidir: if ifade deyim1; end deyim2; Burada ifadenin degeri dogru(true) ise deyim1 icra edilir sonra icra deyim2 ye geçer.ifadenin degeri yanlis(false) ise bu durumda da dogrudan deyim2 ye geçilir.ifadenin degeri yanlis ise deyim1 icra edilmeyecektir.asagida if yapisini açiklayan bir akis diyagrami verilmistir. if deyimi için akis diyagrami(flow chart) If deyimi else sözcügü ile birlikte kullanilirsa asagidaki yazilis biçimi kullanilir: if ifade deyim1 ; else

3 deyim2; end deyim3;... Bu durumda,ifadenin degeri dogru ise deyim1 icra edilir ve sonra deyim3 e geçilir.ifadenin degeri yanlis ise,bu durumda da deyim1 atlanarak dogrudan else i izleyen deyim2 ye geçilecek ve bu icra edildikten sonra da deyim3 ile devam edilecektir.asagida bu yapi ile iliskili bir akis diyagrami verilmistir. if deyiminde,ifadenin degeri dogru oldugu zaman sadece deyim1 gibi tek bir deyim degil de bir deyimler grubunun icra edilmesi isteniyorsa bu durumda bu deyimler grubu if-end sözcükleri arasina yerlestirilir: if ifade deyim1; deyim2;.. deyim_n; end deyim_x;.. Bu durumda ifade dogru ise deyim1,deyim2,..deyim_n ile belirtilen deyimler grubunun tümü icra edilerek deyim_x e geçilecektir;ifade yanlis ise de bu durumda if e ait deyimler blogu atlanarak dogrudan deyim_x e geçilecektir. Ayni sey if else yapisi için de söz konusudur: If ifade Deyim1; Deyim2;..

4 deyim_n; else deyim_n+1; deyim_n+2;.. deyim_m; end deyim_k;... Yukardaki yapida,ifade dogru ise,deyim1,deyim2,..,deyim_n icra edilerek deyim_k ya geçilecek,ifade yanlis ise bu durumda da,if içindeki deyimler atlanarak sadece deyim_n+1,deyim_n+2,..,deyim_m icra edilerek programin icrasi daha sonra deyim_k ya erisecektir. ÖRNEK 1: I.File/New/m-file yolu ile bir m-file açiniz: giriniz: II.Asagidaki komutlari III.Debug/Save and Run menu adimlarini izleyiniz:

5 IV.Karsiniza asagidaki pencere gelecektir: IF1.m adini vererek Save butonunu tiklayiniz. m-dosyaya V.Program Debug/Run ile çalistirilinca BIR TAM SAYI GIRINIZ mesaji gelir;mesela 12 girilip enter a basilinca GIRDIGINIZ SAYI 10 DAN BUYUKTUR mesaji gelecektir: Bu çok basit ve kisitli programda kullanici klavyeden 10 dan daha büyük bir sayi girdigi zaman,program yukardaki çiktida görülen mesaji verecek fakat 10 ya da daha küçük bir sayi girilirse bu durumda herhangi bir mesaj görüntülenmeyecektir. ÖRNEK PROGRAM 2: I.Asagidaki m-dosyayi olusturunuz:

6 II.Programi çalistirdiginizda,bu programda,klavyeden,10 dan büyük bir sayi girilirse,asagidaki BIR TAM SAYI GIRINIZ..14 GIRDIGINIZ SAYI 10 DAN BUYUKTUR Çiktisi elde edilecek,10 ya da daha küçük bir sayi girilirse de asagida görüldügü gibi, >> if1 BIR TAM SAYI GIRINIZ..7 GIRDIGINIZ SAYI 10 YA DA DAHA KUCUK BIR SAYIDIR >> Bir mesaj elde edilecektir.böylece if-else yapisi ile daha kapsamli bir kontrol isleminin gerçeklestirilebilecegi söylenebilir. PROBLEM: f(x) ve g(x) fonksiyonlari, x>0 ise f(x)=1/(1+ln(x)) ve g(x)=1/(x+ln(x)) x 0 ise f(x)=1/(1+x 2 ) ve g(x)=1/(1+x+ x 2 )

7 seklinde tanimlanmaktadir.x degeri klavyeden girildigine göre,f(x) ve g(x) i hesaplatan ve yazdiran bir Matlab programi yaziniz. PROBLEMIN ÇÖZÜMÜ OLAN MATLAB M-DOSYASI PROGRAMIN ÇIKTISI: x in degeri yaklasik olarak e sayisi olarak girilirse(e sayisinin degeri e= ) çiktisi elde edilir.x negatif bir deger olarak girilince de, çiktisi elde edilecektir. PROBLEM:

8 Bir satis elemaninin,sattigi ürün miktarina göre alacagi günlük ücret asagidaki gibi belirlenmektedir: Günlük satis miktari 50 den az ise,4,000,000tl lik sabit ücrete satilan ürün basina 50,000TL lik prim eklenerek günlük ücret belirlenecektir. Günlük satis miktari 50 ya da daha fazla ise bu durumda günlük sabit ücret 5,000,000TL alinarak satilan ürün basina da ilk 50 ürün için 50,000TL,50 yi asan kisim için de 60,000TL prim verilerek günlük ücret belirlenecektir. Bir saticinin günlük satis miktari bilgisayara girildiginde saticinin alacagi günlük ücreti hesaplayan bir C programi yaziniz. SATIS PROBLEMI IÇIN MATLAB PROGRAMI: Gerekli tüm araliklarin kontrolü için,program 40,50 ve 60 satis miktarlari için test edilrek asagidaki sonuçlar elde edilmistir:

9 PROBLEM:Bilgisayara negatif olmayan bir sayi girildiginde bu sayinin karekökünü hesaplayan,negatif bir sayi girildiginde ise kullaniciyi uyaran bir MATLAB programi yaziniz. KAREKÖK PROGRAMININ LISTESI: KAREKÖK PROGRAMININ ÇIKTISI: Programda,verilen bir sayinin karekökünü hesaplayan sqrt fonksiyonu kullanilmistir..

10 KARSILASTIRMA IFADELERI Dogal olarak, sartli bir ifadede iki deger arasinda karsilastirma islemi gereklidir. Bazen iliskisel operatörler olarak ta anilan (relational operators) 6 karsilastirma operatörü vardir.bunlar asagidaki tabloda belirtilmistir: Iliskisel operatörler de ikili operatörlerdir. (binary operators) Yani bu operatörlerin her biri iki farkli deger(operand) üzerinde islem görür. Iliskisel bir ifadenin sonucu dogru ise Matlab derleyicileri bunu 1,iliskisel bir ifadenin sonucu yanlis ise de Matlab derleyicileri bunu 0 olarak kabul ederler.buna göre asagidaki ifadelerin sonuçlarini inceleyiniz: Asagidaki Matlab m-dosyasi ise,çesitli karsilastirma islemlerinin sonuçlarini ekrana aktarmaktadir:

11 DIKKAT EDILECEK NOKTA: Karsilastirma islemlerinde esitlik kontrolünün == sembolü yerine yanlislikla = sembolü ile yapilmasi durumu. IÇ IÇE IF DEYIMLERI(NESTED IF STATEMENTS) Tek bir if deyimi programin iki seçenekten birini seçmesine olanak saglar. Fakat bir çok pratik uygulamada tek bir if deyimi yetersiz kalir. Birinci karari aldiktan sonra ikinci karar, ikinciden sonra üçüncü kararin alinmasi gerekebilir. Bu tipte bir program akisi,iç içe if deyimlerini gerektirir. Farz edelim ki üç tamsayiyi kabul eden ve bunlarin en küçügünü bulan ve yazdiran bir program yazmak istiyorsunuz, Iç içe if deyimleri ile programi asagidaki gibi yazabilirdiniz. ÜÇ TAMSAYININ EN KÜÇÜGÜNÜ BULAN MATLAB PROGRAMI:

12 PROGRAMIN ÇIKTISI: Iç içe if deyimleri, her else in dogru if ile uyusmasi konusunda problem yaratir. Bu genellikle yakindaki else problemi adi ile anilir. Mesela yukardaki programda, ilk else, ikinci if ile iliskilidir. Genel kural sudur: Bir else, kendisinden önce gelen en yakin if ile iliskilidir seklindedir. Bununla birlikte her bir if deyimi sadece bir else cümlecigine sahip olabilir. if-else-if BASAMAK YAPISI Birbirini izleyen çok sayida kosul kontrolünü gerçeklestirmeye yarayan bir yapi ifelse-if basamagi adini alir ve yazilis biçimi asagidaki gibidir:

13 If ifade1 Deyim1; elseif ifade2 Deyim2; elseif ifade3 Deyim3;... else Deyim_n; End Deyim_n+1; Bu yapi su sekilde çalismaktadir: Önce ifade1 kontrol edilir;bu ifade dogru ise,deyim1 icra edilir ve sonra Deyim_n+1 e geçilir. Ifade1 yanlis ise,o takdirde,ifade2 kontrol edilir.bu ifade dogru ise,bu durumda sadece Deyim2 icra edilir ve sonra Deyim_n+1 e geçilir. Ifade2 yanlis ise,o takdirde,ifade3 kontrol edilir.bu ifade dogru ise,bu durumda sadece Deyim3 icra edilir ve sonra Deyim_n+1 e geçilir. Bu islemler daha fazla sayida else if bulundugu takdirde ayni sekilde devam eder. if ler ile kontrol edilen ifadelerin tümü de yanlis ise,bu durumda programin kontrolü else i izleyen Deyim_n e geçer ve bu deyim icra edilir.daha sonra kontrol Deyim_n+1 e geçecektir. Yukardaki yapi içinde,deyim1,deyim2,..deyim_n ile belirtilen birimler tek bir deyimden ibaret olabilecegi gibi, deyimler grubundan da olusabilir.

14 ÖRNEK PROBLEM: Bu örnekte basit bir vergi hesabi programi gelistirmek istiyoruz.gelir vergisinin asagidaki kurallara göre belirlendigini var sayalim: Gelir 150,000,000 ise vergi orani %25 Gelir 300,000,000 ise vergi orani %30 Gelir 600,000,000 ise vergi orani %35 Gelir 1,200,000,000 ise vergi orani %40 Gelir>1,200,000,000 ise vergi orani %50 Bu problemi Matlab dilinde programlayabilmek amaci ile,asagidaki basit algoritmayi uygulayacagiz: a)gelir bilgisi klavyeden girilecektir. b)gelir bilgisi,yukardaki vergi hesaplama kurallarina göre kontrol edilerek vergi hesaplanacaktir. c)hesaplanan vergi ekrana yazdirilacaktir. VERGI HESABINI GERÇEKLESTIREN MATLAB PROGRAMININ LISTESI: v1= *0.25; v2= *0.30; v3= *0.35; v4= *0.40;

15 gelir=input('\nvergi MUKELLEFININ GELIRI '); if gelir<= vergi=gelir*0.25; elseif gelir<= vergi=v1+(gelir )*0.3; elseif gelir<= vergi=v1+v2+(gelir )*0.35; elseif gelir<= vergi=v1+v2+v3+(gelir )*0.4; else vergi=v1+v2+v3+v4+(gelir )*0.5; end fprintf('\nhesaplanan GELIR VERGISI=%12.2f\n\n',vergi); end PROGRAMIN ÇIKTILARI:

16 Yukardaki programda uygulanan vergilendirme mantigi su sekildedir: Örnegin,bir kisinin geliri 200,000,000 TL olsun.bunun ilk 150,000,000 TL si %25 ten,kalan 200,000, ,000,000=50,000,000 TL si ise %30 dan vergilendirilecektir. O nedenle programin basinda her araliga ait sabit vergiler hesaplanarak v1,v2,v3 ve v4 degiskenlerine atanmaktadir. ÖRNEK PROBLEM:IKINCI DERECE DENKLEMININ KÖKLERININ BULUNMASI: Lise yillarinda ögrendiginiz ikinci derece denklemi, ax 2 + bx + c = 0 seklinde ifade edilir ve denklemin köklerinin varligi hakkinda bilgi sahibi olabilmek için,denklemin diskriminanti adi verilen, =b 2-4ac ifadenin hesaplanmasi gerekir.diskriminantin degerlerine göre,sayet, <0 ise denklemin gerçel sayilarla ifade edilebilecek bir kökü yoktur.

17 =0 ise denklemin,degerleri birbirine esit olan iki kökü vardir ve bunlar, x1=x2= -b/(2a) seklinde hesaplanirlar.bunlara iki kat kök ya da çakisik kök adi verilir. >0 ise de denklemin birbirinden farkli iki gerçel kökü vardir ve bunlar, x1=(-b+ )/(2a) ve x1=(-b- )/(2a) seklinde hesaplanirlar. ÖRNEK:IKINCI DERECE DENKLEMININ KÖKLERINI BULAN PROGRAM Bu uygulamayi gerçeklestirebilmek için asagidaki adimlari izleyiniz: 1)Matlab in File/New /M-file menü adimlarini izleyerek matlab editörünü açiniz: 2)Gelen editöre asagidaki programi giriniz:

18 3) Programi File/Save menüsü yardimi ile ikider.m adi ile saklayiniz. 4)Matlab komut satirina asagidaki ismi giriniz:» ikider a katsayisi..1 a = 1 b katsayisi..1 b = 1 c katsayisi..1 c = 1 d = -3 gerçek kök yok

19 Program çalisinca a b ve c katsayilarini istemis ve kullanici a=1 b=1 c=1 degerlerini girmistir.böylece x 2 +x+1 =0 denkleminin kökleri aranmaktadir.bu denklemin gerçek kökü yoktur ve program bu mesaji vermektedir. Ayni programi bir kez daha çalistirarak x 2-2x+1=0 denkleminin köklerini arastiralim:» ikider a katsayisi..1 a = 1 b katsayisi..-2 b = -2 c katsayisi..1 c = d = x1 = x1=x Bu durumda denklemin çakisik iki kökü vardir ve x1=x2=1 dir ve program bu sonucu bulmustur. Son olarak ayni programi x 2-5x+6=0 denklemi için test edelim:» ikider a katsayisi..1 a = 1

20 b katsayisi..-5 b = -5 c katsayisi..6 c = d = 6 1 x1 = 3 x2 = 2 Kökler x1=3 ve x2=2 olarak bulunmustur ki bu da dogru sonuçtur. Hem if hem de while komutlari kosul ifadeleri kullanmaktadir.kosul ifadeleri ya iki ifadenin karsilastirilmasindan olusan mukayeseler seklinde ya da sonucu sayisal degerler olabilen ifadeler seklindedir.mukayese ifadesinde karsilastirmanin sonucu dogru ise kosul dogru kabul edilecektir;sayisal ifadelerde ise yukarda belirtildigi gibi,c diline benzer sekilde,ifadenin sonucu 0 dan farkli ise kosul dogru aksi takdirde ise kosul yanlis olarak kabul edilecektir. Mukayese sembollerini yukarda vermistik,tablo 2 de ise birden fazla mukayese ifadesini birlestirmek için kullanilan mantiksal islem operatörleri görülmektedir: Tablo 2-Mantiksal islem operatörleri Asagida ise ve,veya,degil ve exclusive or ile iliskili tablolar verilmektedir :

21 Asagida xor fonksiyonunun en basit kullanim sekli ile iliskili örnekler sunulmustur :» xor(1,1) ans = 0» xor(1,0) ans = 1» xor(0,1) ans = 1

22 » xor(0,0) ans = 0» ÖRNEK : & OPERATÖRÜ» a=input('a..'),b=input('b...'),if a>0 & b> 0,disp('her iki sayi da pozitiftir'),end a..4 a = b...3 b = 4 3 her iki sayi da pozitiftir ÖRNEK:xor FONKSIYONU» a=input('a..'),b=input('b...'),if ~xor(a>0,b> 0),disp('her iki sayi da ayni isarettedir'),end a..4 a = b...8 b = 4 8

23 her iki sayi da ayni isarettedir» a=input('a..'),b=input('b...'),if ~xor(a>0,b> 0),disp('her iki sayi da ayni isarettedir'),end a..-3 a = -3 b...-6 b = -6 her iki sayi da ayni isarettedir» a=input('a..'),b=input('b...'),if ~xor(a>0,b> 0),disp('her iki sayi da ayni isarettedir'),end a..7 a = 7 b...-4 b = -4 MANTIKSAL OPERATÖRLERIN MATRISLER IÇIN KULLANILMASI Mantiksal operatörler matrisler için de kullanilabilir.asagidaki örnekleri inceleyiniz:» A=eye(3,3) A =

24 0 0 1» B=~A B = » C=xor(A,B) C = » D=ones(3,3) D = » E=~D E = » F=D E F = 1 1 1

25 ÖRNEK:BIR LINEER DENKLEM SISTEMININ ÇÖZÜMÜNÜ BULAN PROGRAM ÇÖZÜM: 1)Asagidaki M-file i olusturunuz ve denksis.m adi ile saklayiniz: 2)Matlab komut satirinda» denksis adini giriniz.asagidaki çikti elde edilecektir: A KATSAYILAR MATRISINI VE b SAG TARAF VEKTÖRÜNÜ GIRINIZ DAHA SONRA return KOMUTUNU GIRINIZ K» A=[1 1 1;2-2 1;4 2 1] A = K» b=[3 1 7]

26 b = K» return x =» MATLAB IÇINDE ÇEVRIM(DÖNGÜ,Ing.LOOP) OLUSTURMA- KONTROL KOMUTLARI Matlab ortaminda,gerek komut satirinda gerekse m-dosyalari içinde kullanabileceginiz kontrol komutlari mevcuttur.bu komutlar yardimi ile Matlab de olusturmak istediginiz bir programin mantiksal akisini kontrol edebilirsiniz. Matlab de kullanabileceginiz kontrol komutlari, 1)Tekrarli islemler anlamindaki çevrim yapilarini olusturan komutlar(for,while) 2)Bir kosulu kontrol ederek kosulun sonucuna göre bir islem yapan kontrol komutlari(if,switch/case) olmak üzere iki gruba ayrilir.if komutunu yukarda incelemistik;digerleri ise asagida incelenecektir: ÇEVRIM OLUSTURMA for KOMUTU for komutu, asagidaki biçimde kullanilabilir: for Parametre=Baslangiç:Artim:SonDeger,Deyim1,Deyim2,..Deyim_n,End Bir m-file içinde ise ayni ifade okunabilirligi arttirmak amaci ile de, for Parametre=Baslangiç:Artim:SonDeger

27 Deyim1 Deyim2.. Deyim_n End Seklinde kullanilir. Burada Parametre degeri baslangiç degerinden baslayarak ve her seferinde artim degeri kadar arttirilarak Sondegere erisene kadar degistirilir.parametrenin her degeri için,deyim1,deyim2,deyim_n seklinde belirtilen ve for-end sözcükleri arasinda yer alan deyimler grubu icra edilir.parametrenin degeri,sondeger i asinca,programin kontrolü,end i izleyen deyime yani çevrimin disina çikacaktir.artim degeri negatif te olabilir.bu durumda Baslangiç degerinin SonDeger den daha büyük olmasi gerekir. ÖRNEK 1:» for t=0.5:0.1:1,disp(t),end ÖRNEK 2:» for t=2.5:-0.1:2,disp(t),end

28 ÖRNEK:FAKTÖRYEL HESABI for çevrimini kullanacagimiz diger bir örnek program ise faktöryel hesabi programi olacaktir.matematikte faktöryel,bilindigi gibi, n!= n seklinde tanimlanir;yani n sayisinin faktöryeli 1 den n e kadar tam sayilarin çarpimina esittir.asagida,faktöryel hesabi ile iliskili Matlab programi ve bu program içindeki degiskenlerin programin icrasi esnasindaki degisimlerini gösteren tablo verilmistir: FAKTÖRYEL HESABI YAPAN MATLAB PROGRAMI: AMIN ÇIKTISI: PROGR FAKTÖRYEL PROGRAMINDAKI DEGISKENLERIN PROGRAMIN ICRASI ESNASINDAKI DEGISIMLERINI GÖSTEREN TABLO

29 ÖRNEK: 1.2/(3.4)-5.6/(7.8)+9.10/(11.12)-13.14/(15.16) seklindeki alterne seri toplaminin hesaplanmasi. Yukardaki ifadede,. sembolü çarpma islemi anlamindadir. ALTERNE SERI PROGRAMININ LISTESI: ALTERNE SERI PROGRAMININ ÇIKTISI ALTERNE SERI PROGRAMINDAKI DEGISKENLERIN PROGRAMIN ICRASI ESNASINDAKI DEGISIMLERINI GÖSTEREN TABLO

30 AÇIKLAMA: Sadece 4 terim oldugu için for çevrimi 1 den 4 e kadar çalistirilmistir.ilk terim 1.2/(3.4) ve ikinci terim 5.6/(7.8) oldugu için, x degiskeni ilk terimdeki ilk sayiyi temsil etmek üzere terimi,x.(x+1)/((x+2).(x+3)) seklinde ifade edebiliriz.x yerine 1 konulursa bu durum kolayca kanitlanabilir.ikinci terimde ilk sayi 5,3.terimde ilk sayi 9 olduguna göre x,her seferinde 4 arttirilmalidir.bu da programda x=x+4 ; deyimi ile gerçeklestiriliyor. Seri alterne seri olduguna göre,yani terimlerin isaretleri +,-,+,- seklinde degistigine göre,p degiskeni yardimi ile terimlerin isaretleri ayarlanabilir.p önce 1 olarak atanmistir.sonra çevrim içine konulan p=-p;ifadesi ise bir sonraki isareti -,bir sonrakini + ve onu izleyeni yapacaktir.(programi kagit üzerinde adim adim izleyiniz). FOR ÇEVRIMI ILE ILISKILI ÖRNEK PROBLEMLER: ÖRNEK PROBLEM: ÇÖZÜM: I.Asagidaki m-dosyayi olusturunuz: ifadesini Matlab te hesaplatiniz. II.yukardaki m-dosyayi m=1000, m=10000 ve m= degerleri için çalistirdiginizda gittikçe pi ye yaklasan degerler elde edeceksiniz:

31 ÖRNEK PROBLEM: Ifadesini Matlab te hesaplatiniz. Bu ifadeyi Matlab te hesaplatabilmek için çesitli yollar mevcuttur.biz burada bir m-dosya ile bu hesaplatmayi gerçeklestirecegiz: ÇÖZÜM Asagidaki m-dosyayi olusturunuz: m-dosyayi çalistirdiginizda asagidaki sonucu elde edeceksiniz: : Tam dogru deger dir ve yukardaki sonuç bu degere çok yakindir. ÖRNEK PROBLEM:

32 Asagidaki ifadeyi Matlab te hesaplatiniz: ÇÖZÜM: Asagidaki m-dosyayi olusturunuz ve çalistiriniz: Asagidaki çözümü elde edeceksiniz: IÇ IÇE ÇEVRIMLER Bir çevrim yapisinin içine baska bir çevrim yapisinin yerlestirilmesi ile elde edilen yapiya iç içe çevrim(nested loop) adi verilir. Matlab dilinde, if deyimlerini her hangi bir derinlige kadar iç içe kullanmak nasil mümkünse, çevrim deyimlerini de iç içe kullanmak mümkün olacaktir. Iç içe çevrimlerde hatirlanacak anahtar bilgi, önce içteki çevrimlerin tamamlanmasi gerektigidir.bu konuda asagidaki kural iç içe çevrimler için daima geçerlidir: Iç içe çevrimlerde en içteki çevrim en önce tamamlanir. ÖRNEK: Asagidaki programda,dis çevrim olan i parametreli çevrim 5 kez çalisacaktir.(i=1,2,3,4,5).i nin her degeri için ise içteki çevrim 3 kez çalisacaktir.(j=1,2,3).böylece asagidaki çikti elde edilecektir:

33 PROGRAMIN ÇIKTISI: ÖRNEK:ÇARPIM TABLOSU PROGRAMI 1 den 10 a kadar sayilar için bir çarpim tablosu hazirlamak istiyoruz.bunun için iç içe 2 çevrim yeterlidir ve her iki çevrimin de parametresi 1 den 10 a kadar degisecektir.programin listesi asagidadir:

34 ÇARPIM TABLOSU PROGRAMININ ÇIKTISI Her x degeri için, program önce x i yazdirir; sonra y nin 10 degeri için çevrim yaparak her iterasyon için x*y yi yazdirir ve yeni bir satira geçer. printf ( % 5d,x*y); komutu en içteki çevrime aittir. % 5 d dönüsümü, fprintf( )nin çikista her sayi için 5 karakter basmasini saglar. Sayi daha az karakter gerektiriyorsa, ön tarafina bosluklar konur. ÖRNEK: Asagidaki seri toplamini hesaplayacak bir Matlab programi yaziniz: 1/ 2! + 1/3! + 1/4! /10! Bu seri toplamini hesaplamak istedigimizde,iç içe iki çevrim kullanmak gerektigini hemen anlariz: 1)Her adimda,bir toplama islemi gerektiren,terimlerin toplanmasinin gerekli oldugu bir çevrim(yukardaki tek çevrim örneklerindeki n toplami örnegini hatirlayiniz) 2)Yukarda belirtilen çevrimin her parametre degeri için,o adimdaki faktöryeli hesaplatmak zorunda oldugumuz ve o nedenle yukardaki çevrimin içinde yer almasi gereken bir çevrim. Bu düsüncelerle,problemin çözümünü teskil edecek olan bir Matlab programini asagidaki gibi yazabiliriz:

35 FAKTÖRYELLI TERIMLERDEN OLUSAN SERI TOPLAMI PROGRAMI: SERI TOPLAMI PROGRAMININ ÇIKTISI break DEYIMI break deyiminin Matlab programlari içinde iki farkli kullanim alani mevcuttur: 1)switch yapisindaki case seçeneklerinden birinde switch yapisini terketmek ve switch i izleyen deyime geçmek.bu tip kullanim ile iliskili örnekler switch deyimi anlatilirken verilmistir. 2)break deyiminin ikinci kullanilis yeri,bir çevrim(loop) yapisi içinden,çevrimi kontrol eden kosul ifadesini beklemeksizin hemen çevrim disina çikmak amaci iledir. Break deyimi bir çevrim içinde yer almissa bu durumda break deyimi ile karsilasilir karsilasilmaz çevrim disina çikilir ve çevrimi izleyen deyime geçilir. ÖRNEK:

36 ÖRNEK PROGRAMIN ÇIKTISI continue DEYIMI continue deyimi,çevrim içinde,belirli bir kosulun kontrolü ile,bir sonraki çevrim adimina gidilmesini gerçeklestirir. ÖRNEK: Asagidaki programda,for çevriminin parametresi olan i degiskeni 3 ile tam bölünemeyen bir deger alinca bu deger ile islem yapilmayip bir sonraki adima geçilmesi continue deyimi ile saglanmaktadir.böylece program,kullanici tarafindan girilen bir üst limite kadar,3 ile bölünebilen sayilarin toplamini ve bu tip sayilarin adedini bulacaktir.

37 ÜÇ ILE BÖLÜNEBILEN SAYILAR-M-DOSYA LISTESI PROGRAMIN ÇIKTISI: while KOMUTU Yazilis biçimi, While Kosul,Deyim1,Deyim2,..,Deyim_n,end Seklindedir. Kosul dogru oldugu sürece,deyim1,deyim2,..,deyim_n seklinde belirtilen deyimler grubunu icra eder.kosul yanlis oldugu anda,end i izleyen deyime yani çevrim disina çikilacaktir. ÖRNEK:» say=2,while say>0,say=input('bir SAYI GIRINIZ,DURDURMAK IÇIN NEGATIF SAYI GIRMELISINIZ'),end

38 say = 2 BIR SAYI GIRINIZ,DURDURMAK IÇIN NEGATIF SAYI GIRMELISINIZ 9 say = 9 BIR SAYI GIRINIZ,DURDURMAK IÇIN NEGATIF SAYI GIRMELISINIZ -1 say = -1

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 4. DERS NOTU Konu: M-dosya yapısı ve Kontrol Yapıları Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU 1 M-Dosya Yapısı Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine getirmek

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü DERS NOTU 3 KONU: M-dosya yapısı ve Kontrol Yapıları M-Dosya Yapısı

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 5. ders notu Örnek program yazılımları İlişkisel operatörler Mantıksal operatörler Şartlı deyimler İf deyimi Kaynak: Dr.Deniz DAL ders sunumları Örnek : Dışarıdan girilen

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME DERS-3

GÖRÜNTÜ İŞLEME DERS-3 GÖRÜNTÜ İŞLEME DERS-3 Görüntü İşleme (Temel Matlab) AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ İLİŞKİSEL OPERATÖRLER 8. KONTROL AKIŞ YAPILARI MATLAB bir programlama dilidir. Bu nedenle diğer programla dillerindeki temel

Detaylı

Bilgisayar Programlama

Bilgisayar Programlama Bilgisayar Programlama M Dosya Yapısı Kontrol Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları M-dosyası Genel tanıtımı : Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine getirmek için gerekli

Detaylı

Fen ve Mühendislik Uygulamaları ile MATLAB

Fen ve Mühendislik Uygulamaları ile MATLAB Fen ve Mühendislik Uygulamaları ile MATLAB Doç. Dr. M. Akif CEVİZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M-Dosyaları Kontrol İfadeleri - İlişkisel ve Mantıksal Operatörler

Detaylı

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA

disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA MATLAB 3.DERS disp VEYA fprintf KOMUTLARIYLA EKRANA MESAJ YAZDIRMA Daha önceki derslerimizde input komutu ile klavye üzerinden MATLAB programlama ortamına veri girmeyi öğrenmiştik. Bu dersimizde ise disp

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME DERS-3

GÖRÜNTÜ İŞLEME DERS-3 GÖRÜNTÜ İŞLEME DERS-3 Görüntü İşleme (Temel Matlab) EKRANA YAZDIRMA fprintf ('çıkışta gösterilmesi istenen ifade', 'ifadenin gösterilme biçimi', değişken listesi) Çıkışta gösterilmesi istenen ifade : Tırnak

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Program Denetimi Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Program Denetimi Bir program, belirli deyim satırlarından oluşur ve genellikle bu

Detaylı

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları MATLAB de Programlama Kontrol Yapıları Döngü Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ if Şartlı deyimi: Bir mantıksal ifadeyi kontrol ederek bunun sonucuna göre mümkün seçeneklerden birini icra edebilen bir komuttur.

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK disp komutu: Ekrana mesaj veya bir değişken değeri yazdırmak için kullanılan komuttur.

Detaylı

DÖNGÜLER BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA DENEY-4 FÖYÜ GİRİŞ LABORATUARI.

DÖNGÜLER BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA DENEY-4 FÖYÜ GİRİŞ LABORATUARI. DÖNGÜLER Amaçlar: 1. ÇEVRİM OLUŞTURMA (DÖNGÜ) 2. WHILE DEYİMİ 3. DO... WHILE DEYİMİ 4. FOR DEYİMİ Örnek 4-1 Programı yazın ve çalıştırın. Örnek 4-2 Programı yazın ve çalıştırın. Örnek 4-3 Aşağıdaki kodu

Detaylı

BM202 SAYISAL ÇÖZÜMLEME

BM202 SAYISAL ÇÖZÜMLEME BM202 SAYISAL ÇÖZÜMLEME DOÇ.DR. CİHAN KARAKUZU DERS-2 1 Ders2-Sayısal Hesaplamalarda Gerek Duyulabilecek Matlab İşlemleri MATLAB, çok paradigmalı (bir şeyin nasıl üretileceği konusunda örnek, model) sayısal

Detaylı

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi Soru

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi Soru Adı: Soyadı: Numara: Bölümü: Erzurum Teknik Üniversitesi Mühislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Programlama Dersi Ödevi 15.11.2015 Soru 1 2 3 4...... Toplam Puanlar Soru-1: Yandaki kısımda verilen terimlerin

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 5. DERS NOTU Konu: Döngü Yapıları Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DÖNGÜ YAPILARI Birçok uygulamada bazı işlemlerin tekrar tekrar gerçekleştirilmesi gerekir. Bizlere bu

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-3

GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-3 GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-3 Matris İşlemleri: Verilen bir X matrisi için:» X=[ 2-1; 5 8] X = 2-1 5 8 Determinant:» DETERMINANT=det(X) DETERMINANT= 21 MATRİSLER 27.2.2017 2 MATRİSLER B = 2 3 4-2 2 5 Matrisinin

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir 1 Akış diyagramları

Detaylı

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Dosya Yönetimi Fonksiyon Yapısı Doç. Dr. İrfan KAYMAZ MATLAB Ders Notları DOSYA YÖNETİMİ Şu ana kadar bir programda hesaplanan veya elde edilen veriler RAM de

Detaylı

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI C programlama dilinde, diğer programlama dillerinde olduğu gibi, işlemler, ilk satırdan başlamak üzere sırayla çalışır. Program kontrol yapıları ise, programın

Detaylı

k ise bir gerçek sayı olsun. Buna göre aşağıdaki işlemler Matlab da yapılabilir.

k ise bir gerçek sayı olsun. Buna göre aşağıdaki işlemler Matlab da yapılabilir. MATRİS TRANSPOZU: Bir matrisin satırlarını sütun, sütunlarınıda satır yaparak elde edilen matrise transpoz matris denilir. Diğer bir değişle, eğer A matrisi aşağıdaki gibi tanımlandıysa bu matrisin transpoz

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK M-dosyası Genel tanıtımı : Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 5.1. Atlama Komutları Program akışının yönlendirilmesinde

Detaylı

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER LAGRANGE YÖNTEMİ Bu metodu incelemek için Amaç fonksiyonu Min.z= f(x) Kısıtı g(x)=0 olan problemde değişkenler ve kısıtlar genel olarak şeklinde gösterilir. fonksiyonlarının

Detaylı

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Giriş Program içerisinde bazen iki veya daha fazla değerin karşılaştırılması gerekebilir Bunun için, bütün programlama dillerinde karşılaştırma deyimleri mevcuttur C dili,

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 JAVA DA PROGRAM DENETİMİ VE OPERATÖRLER Java programlama dilinde temel tipleri ve nesneleri yönlendirmek ve değiştirmek için operatörler kullanılır. Atamalar sağ taraftaki

Detaylı

Ders 7: Döngüler. Giriş. 7.1 while Döngüsü

Ders 7: Döngüler. Giriş. 7.1 while Döngüsü Ders 7: Döngüler Giriş Döngü (loop) deyimleri, bir kümenin belli bir koşul altında tekrar edilmesi için kullanılır. C programlama dilinde, while, dowhile ve for olmak üzere üç tip döngü deyimi vardır.

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Arş. Gör. Ahmet ARDAHANLI Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bu hafta? 1. Matlab ve Programlama Ortamı 2. Matlab Komut Penceresi 3. Matlab de değişken tanımlama 4.

Detaylı

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız.

ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR. 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. ÖDEV (Vize Dönemi) CEVAPLAR 1. Ekrana Merhaba Dünya! yazdıran algoritmanın akış diyagramını çiziniz ve sözde kod olarak yazınız. PROGRAM Soru1 PRINT Merhaba Dünya! ; 2. Klavyeden girilen negatif bir sayıyı

Detaylı

PROGRAMLAMA DİLLERİ I

PROGRAMLAMA DİLLERİ I PROGRAMLAMA DİLLERİ I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Hafta 1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4. Hafta 5. Hafta 6. Hafta 7. Hafta

Detaylı

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Algoritma ve Programlamaya Giriş mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar İçerik Algoritma Akış Diyagramları Programlamada İşlemler o o o Matematiksel Karşılaştırma Mantıksal Programlama

Detaylı

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR

BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR BÖLÜM 2: ALGORİTMALAR Algoritma bir problemin çözümünde (işlemin gerçekleşmesinde) izlenen adımlar dizisi olup, problemi çözmek için yürütülecek eylemlerin ve bu eylemlerin sırasını belirten bir talimattır,

Detaylı

Bilgisayar Programlama MATLAB

Bilgisayar Programlama MATLAB What is a computer??? Bilgisayar Programlama MATLAB M-dosya yapısı Kontrol yapıları Prof. Dr. İrfan KAYMAZ What M-dosya is a computer??? yapısı Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Döngüler for Döngüsü while Döngüsü do-while Döngüsü break Deyimi Kullanımı continue Deyimi

Detaylı

3. KOŞUL YAPILARI 3.1. IF YAPISI 2

3. KOŞUL YAPILARI 3.1. IF YAPISI 2 3. KOŞUL YAPILARI 3.1. IF YAPISI 2 if yapısı bir şartın (condition) gerçekleşmesi / gerçekleşmemesi durumunda yapılacak işlemleri (statement) belirler. Buna örnek olarak bir sayının belli bir değerden

Detaylı

C PROGRAMLAMA YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI

C PROGRAMLAMA YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI C PROGRAMLAMA DİLİ YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN 1 PROGRAM - ALGORİTMA AKIŞ ŞEMASI Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Algoritma bir sorunun

Detaylı

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır.

Örnek bir Algoritma. Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Örnek bir Algoritma Örneğimiz bir insanın evden çıkıp işe giderken izleyeceği yolu ve işyerine girişinde ilk yapacaklarını tanımlamaktadır. Çözüm 1: 1. Evden dışarıya çık 2. Otobüs durağına yürü 3. Durakta

Detaylı

MATLAB/Programı Dallandıran İfadeler

MATLAB/Programı Dallandıran İfadeler MATLAB/Programı Dallandıran İfadeler Dal yapıları, program kodlarından istenilenleri seçen ve onları işleten, istenilen kodları ise değerlirme dışı bırakabilen MATLAB ifadeleridir. if Switch, case try/catch

Detaylı

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/9/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiğiğ programlamaya giriş ş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama

Detaylı

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK

Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL. Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK MATLAB de Bilgisayar Programlama Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Birol SOYSAL Sunumları Hazırlayan: Doç. Dr. Bülent ÇAKMAK ALT PROGRAMLAR:M-Fonksiyon Yapısı function cikis_ifadesi1, 2,, n =fonksiyon_adi

Detaylı

AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI ŞEKİLLERİ GİRİŞ

AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI AKIŞ ŞEMASI ŞEKİLLERİ GİRİŞ GİRİŞ AKIŞ ŞEMASI Bir önceki ünitede algoritma, bilgisayarda herhangi bir işlem gerçekleştirmeden ya da program yazmaya başlamadan önce gerçekleştirilmesi düşünülen işlemlerin belirli bir mantık ve plan

Detaylı

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma Algoritmalar ve Programlama Algoritma Algoritma Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü

Detaylı

Her Select Case bloğu, mutlaka End Select ile bitmek zorundadır.

Her Select Case bloğu, mutlaka End Select ile bitmek zorundadır. Select Case Komutu: VB de karar sürecinde kullanılan komutlardandır. Bu yapı ile sadece bir değişkenin durum kontrolü yapılır. Kontrolü yapılacak değişkenin genel olarak alabileceği değerler belirli ise

Detaylı

Program akıģı sırasında belirtilen satır numaralı yere gitmek için kullanılır. Genel formu: [<satır numarası>] GOTO <satır numarası 1> GOTO n

Program akıģı sırasında belirtilen satır numaralı yere gitmek için kullanılır. Genel formu: [<satır numarası>] GOTO <satır numarası 1> GOTO n KONTROL DEYİMLERİ Kontrol deyimleri bir programın normal akıģını değiģtirmek için kullanılır. Aksi söylenmedikçe programın komut satırları birbiri ardına çalıģtırılır. Program içindeki yapılan sorgulamalara

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

Bilgisayar Programlama MATLAB

Bilgisayar Programlama MATLAB What is a computer??? Bilgisayar Programlama MATLAB Prof. Dr. İrfan KAYMAZ What Konular is a computer??? MATLAB ortamının tanıtımı Matlab sistemi (ara yüzey tanıtımı) a) Geliştirme ortamı b) Komut penceresi

Detaylı

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama Öğr. Grv. M. Mustafa BAHŞI WEB : mustafabahsi.cbu.edu.tr E-MAIL : mustafa.bahsi@cbu.edu.tr Bilgisayar ile Problem Çözüm Aşamaları Programlama Problem 1- Problemin

Detaylı

ALGORİTMALAR. Turbo C Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Bilgisayarda Problem Çözme Adımları.

ALGORİTMALAR. Turbo C Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Bilgisayarda Problem Çözme Adımları. Turbo C ++ 3.0 ALGORİTMALAR http://vaibhavweb.tripod.com/others/tc3.zip http://www.top4download.com/turbo-c- /aklqwuba.html 1 2 Bilgisayarda Problem Çözme Adımları Bilgisayarda Problem Çözme Adımları 1-Problemi

Detaylı

4- ALGORİTMA (ALGORITHM)

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) (ALGORITHM) Algoritma: Bir Problemin çözümünün, günlük konuşma diliyle adım adım yazılmasıdır. Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki Türkistan'lı alimden kaynaklanır. Bu

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 3. DERS NOTU Konu: MATLAB de Temel İşlemler Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU 1 MATLAB (Matrix Laboratory) sayısal hesaplama dilidir. MathWorks firması tarafından geliştirilmiş

Detaylı

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları 4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları Şart yapıları bir bilgisayar programının olmazsa olmazlarındandır. Şart yapıları günlük hayatımızda da çok fazla karşılaştığımız belirli

Detaylı

FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)

FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal) FBEB-512 C++ ile Nesne Tabanlı Programlama Güz 2009 (1. Hafta) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal) Algoritma Geliştirme ve Akış Diyagramları BİLGİSAYARLA PROBLEM ÇÖZÜMÜ AŞAMALARI Analiz Algoritma Geliştirilmesi

Detaylı

MATLAB a GİRİŞ. Doç. Dr. Mehmet İTİK. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

MATLAB a GİRİŞ. Doç. Dr. Mehmet İTİK. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü MATLAB a GİRİŞ Doç. Dr. Mehmet İTİK Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik: MATLAB nedir? MATLAB arayüzü ve Bileşenleri (Toolbox) Değişkenler, Matris ve Vektörler Aritmetik işlemler

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 3. Hafta Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Akış Diyagramları ve Sözde Kodlar Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Sözde Kodlar (pseudo-code) Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 3 Sözde Kod Sözde

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları Döngüler Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu do-while Komutu İçiçe Döngüler break ve continue Komutları while Komutu Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA «YTÜROK» EĞİTMEN:REHA ÖZGÜR ŞİMŞEK Giriş-Tanımlamalar Program Nedir? Tanımlanmış bir problemi bilgisayar ortamında çözen ürüne program denir. Programlama Nedir? Tanımlanmış

Detaylı

Programlamaya Giriş. Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi.

Programlamaya Giriş. Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Programlamaya Giriş Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Programın Yazımında İzleyeceğimiz Adımlar Problemi anla. İhtiyaçları belirle. Problemin

Detaylı

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 2014 Microsoft Office Excel 2007 Öğr. Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu İçindekiler MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2007... 4 EXCEL ORTAMINDA ÇALIŞMAK... 4 EXCEL ÇALIŞMA SAYFASI...

Detaylı

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN TEMEL AMAÇLAR Bir dairenin yarıçapını kullanıcıdan alarak dairenin alanını hesaplamak istediğimizi düşünelim. Eğer girilen değer

Detaylı

MatLab. Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

MatLab. Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar MatLab Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Sunum Planı MatLab Hakkında Ekran Yapısı Programlama Yapısı Matlab da Programlamaya Giriş Sorular MatLab Hakkında MatLab;

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

I=[1,0,0,0;0,1,0,0;0,0,1,0;0,0,0,1] % 4x4 lük birim matris

I=[1,0,0,0;0,1,0,0;0,0,1,0;0,0,0,1] % 4x4 lük birim matris Değişken Türleri ve Atamalar - Marislerin Değişken Olarak Atanması Matrislerin birden fazla elamanları olduğundan herhangi bir satır herhangi bir sütundaki elamanı ayrı ayrı tanımlanmak yerine [ ] sembolü

Detaylı

YUVARLAMA FONKSİYONLARI

YUVARLAMA FONKSİYONLARI YUVARLAMA FONKSİYONLARI Fonksiyon Çalışma Prensibi fix(x) x ondalık sayısını sıfır yönündeki ilk tamsayıya round(x) x ondalık sayısını kisine en yakın ilk tamsayıya ceil(x) x ondalık sayısını + yönündeki

Detaylı

MatLab. Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

MatLab. Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar MatLab Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Sunum Planı fprintf komutu Clc, clear ve help komutları Koşullu ve Döngü ifadeleri Matlab da Fonksiyonlar Sorular Ekran

Detaylı

PROGRAMLAMA ve YAZILIM. Sayısal Analiz Yrd.Doç.Dr. Zekeriya PARLAK

PROGRAMLAMA ve YAZILIM. Sayısal Analiz Yrd.Doç.Dr. Zekeriya PARLAK PROGRAMLAMA ve YAZILIM Sayısal Analiz Yrd.Doç.Dr. Zekeriya PARLAK PROGRAMLAMA ve YAZILIM Paraçütçünü düşme hızını belirlemek için geliştirdiğimiz model diferansiyel bir denklem şeklini almıştı dv dt =

Detaylı

Döngüler - Loops 4/13/2011. ENF-102 Jeoloji Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler.

Döngüler - Loops 4/13/2011. ENF-102 Jeoloji Sayaç kontrollü bir döngüdeki temel öğeler. Sayaç (counter) Kontrollü Döngüler. Giriş Döngüler - Loops Bir ifade kümesinin tekrarlanması, yani birden fazla çalıştırılması işlemine döngü (loop) dendiği programlamaya giriş kısmında belirtilmişti. Bu derste döngülerin C programlama dilinde

Detaylı

8. Bölüm DİZİLER. tip dizi_ismi[eleman_sayısı]; Bütün diziler 0 ile baţlar.

8. Bölüm DİZİLER. tip dizi_ismi[eleman_sayısı]; Bütün diziler 0 ile baţlar. DİZİLER 8. Bölüm Dizi aynı ad altında toplanmış ve aynı tipte olan değişkenlerin sıralı bir listesidir. C de bir dizi için bildirim yapılırken kullanılan genel kural şudur. tip dizi_ismi[eleman_sayısı];

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir. 1 Akış diyagramları

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 5 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Çoklu Koşul Yapıları, Sözde Kod, Algoritmalar Arasında Dönüşüm) Yrd. Doç. Dr. İbrahim

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ

GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK VE DOĞA BĐLĐMLERĐ FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK-ELEKTRONĐK MÜHENDĐSLĐĞĐ EEM 114 ALGORĐTMA TASARIMI VE PROGRAMLAMA DĐLLERĐ DERS 1 PROGRAM GELĐŞTĐRME PROGRAM GELĐŞTĐRME VERĐ ĐŞLEME(DATA

Detaylı

Program AkıĢ Kontrol Yapıları

Program AkıĢ Kontrol Yapıları C PROGRAMLAMA Program AkıĢ Kontrol Yapıları Normal Ģartlarda C dilinde bir programın çalıģması, komutların yukarıdan aģağıya doğru ve sırasıyla iģletilmesiyle gerçekleģtirilir. Ancak bazen problemin çözümü,

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Python büyük-küçük harf ayrımı yapar. Pythonda kod yazarken girintiler kullanılır Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Klavyeden girilen bir değeri okumak ad=input("adınızı giriniz")

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu PROGRAM AKIŞ DENETİMİ Program akış denetimi konusu temel olarak 2 e ayrılır. Bunlar; 1)Koşul Deyimleri 2)Döngü Deyimleri KOŞUL DEYİMLERİ Koşul deyimleri temel olarak programı kontrol etmeye yararlar. Bunlara

Detaylı

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA

İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA İÇERİK PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ALGORİTMA AKIŞ DİYAGRAMLARI PROGRAMLAMA DİLLERİ JAVA DİLİNİN YAPISI JAVA DA KULLANILAN VERİ TİPLERİ JAVA DA PROGRAM YAZMA UYGULAMA Örnek: Yandaki algoritmada; klavyeden 3 sayı

Detaylı

Şekil 6.2 Çizgisel interpolasyon

Şekil 6.2 Çizgisel interpolasyon 45 Yukarıdaki şekil düzensiz bir X,Y ilişkisini göstermektedir. bu fonksiyon eğri üzerindeki bir dizi noktayı birleştiren bir seri düzgün çizgi halindeki bölümlerle açıklanabilir. Noktaların sayısı ne

Detaylı

Pascal Programlama Dili

Pascal Programlama Dili Pascal Programlama Dili Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN Z.K.Ü. Çevre Müh. Bölümü Pascal Programlarının Yapısı Program program_adı; Uses unitler type Özel veri tipleri Const Sabitler Label etiketler var değişken

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

>> 5*3-4+6/2^0 ans = 17 ( Matlab da sayılar arası işlemler [ +, -, /, *, ^ ] bu şekilde ifade edilmektedir.)

>> 5*3-4+6/2^0 ans = 17 ( Matlab da sayılar arası işlemler [ +, -, /, *, ^ ] bu şekilde ifade edilmektedir.) 7. Diferensiyel Denklemlerin Çözümünde Matlab Uygulamaları MATLAB, Matrislere dayanan ve problemlerin çözümlerinde kullanılan Matematik metotların bilgisayar ortamında kullanılmasını sağlayan yazılım paketidir.

Detaylı

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - 1

4- ALGORİTMA (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - 1 (ALGORITHM) M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 1 M.İLKUÇAR - imuammer@yahoo.com 2 Algoritma: Bir Problemin çözümünün, günlük konuşma diliyle adım adım yazılmasıdır. Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic

Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic Dr. Musa KILIÇ Öğretim Görevlisi http://kisi.deu.edu.tr/musa.kilic BİLGİSAYAR DONANIM Donanım birimleri ekran, klavye, harddisk, ram YAZILIM Yazılımlar ise bilgisayarın donanım yapısını kullanılır hale

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod)

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod) 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 3 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Algoritma Geliştirmek, Satır Kod) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç Web: ikucukkoc.baun.edu.tr

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :09.01.2013, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve

Detaylı

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf Giriş GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI printf Fonksiyonu scanf Fonksiyonu Verilerin kaybolmaması için hafızada değişkenler içine yerleştirilmeleri gerekir. Bu veriler iki şekilde yerleştirilebilir. Değişkene

Detaylı

Genel Kullanılış 1: [değişken ismi] = [değişken ismi] [işlem] [sayı veya string ifade veya değişken]

Genel Kullanılış 1: [değişken ismi] = [değişken ismi] [işlem] [sayı veya string ifade veya değişken] Sayaçlar Düzenli olarak artan (+) veya azalan (-) sayı veya string ifadeler elde etmek için kullanılırlar. Eşitliğin her iki tarafındaki değişken isminin aynı olmasına dikkat edin. Bu durum matematik olarak

Detaylı

KBÜ. TBP101 Programlama Temelleri. Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ.

KBÜ. TBP101 Programlama Temelleri. Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ. KBÜ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TBP101 Programlama Temelleri «A LG O R İ T M A G E L İ Ş T İ R M E» Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN Karabük Üniversitesi T.O.B.B. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Demir Çelik Kampüsü

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-4

GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-4 GÖRÜNTÜ İŞLEME MATLAB DERS-4 For ve İf örnekleri tic for x=-5:0.0001:5 t=x.^3-4.2*x.^2+3.3.*x -4; % if(t==0) if (t>=-0.001 && t

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 6 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Temel Algoritma Örnekleri, Genel Uygulamalar) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç Web:

Detaylı