T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Personel Dairesi Başkanlığı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Personel Dairesi Başkanlığı"

Transkript

1 Sayı: Konu: 4. Dönem Toplu Sözleşme Uygulama Talimatı DAĞITIMLI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tarih ve /103.03/977 sayılı yetki belgesine istinaden, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının tarihli ve 2014/147 sayılı yazıları ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerine çağrı üzerine, üyesi bulunduğumuz Türk Ağır Sanayii Hizmet Sektörü ve Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Öz Orman İş Sendikası arasında, tarihinde başlayan görüşmeler sonucu, 4. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi Müzakerelerinde tarihinde anlaşmaya varılarak tarihinde imza altına alınmıştır sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ve tarihli ve sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hükümleri gözetilerek, geriye dönük fark ve alacak uygulamalarında bordroların yapımı, bildirgelerin hazırlanması, SGK alacakları gibi hususların aksatılmadan ve süre geçirilmeden yerine getirilmesi bakımından, iş ve işlemlerin yürütüldüğü birime gerekli fiziki şartlarla birlikte teknolojik ve diğer her türlü imkânın sağlanmasına özen gösterilmelidir. MADDE 4- SÖZLEŞMEDEN YARARLANMA: Bu Toplu İş Sözleşmesinden taraf işçi sendikası üyeleri yararlanır. Toplu İş Sözleşmesinden 6356 sayılı Kanunun 39. maddesi gereğince, imza tarihinde Öz Orman İş Sendikasına üye olan işçiler için yürürlük tarihinden, imza tarihinde üye olmayan işçilerin ise üye olduklarının işverene bildirildiği tarihten itibaren yararlandırılmaları esastır. Toplu İş Sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyeler de, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlandırılacaktır. Ancak, imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, Toplu İş Sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bu durumda işçi sendikasının

2 muvafakati aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle Toplu İş Sözleşmesinden faydalanma talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibariyle hüküm doğurur. Dayanışma aidatının miktarı, üyelik aidatı kadardır. Toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihte taraf sendikaya üye olmayan ve dayanışma aidatı ile de geriye doğru toplu iş sözleşmesinden yararlanma imkanı bulunmayan işçilerin toplu iş sözleşmesinden işverence yararlandırılmaları 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu nun 26. Maddesinin 4. Fıkrasına uygun olarak taraf işçi sendikanın yazılı onayına bağlıdır MADDE 7- SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN ATANMALARI VE SAYILARI Taraf sendika 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu na uygun ve aynı Kanunun 27.maddesinde belirtilen adetleri geçmemek üzere işyerinde çalışan üyeleri arasından atadığı sendika temsilcilerinin kimliklerini 15 gün içinde işverene bildirir. Bunlardan birisi Baştemsilci olarak görevlendirilir. Temsilcilerin görevi sendikanın yetkisi süresince devam eder. MADDE 15- SENDİKA AİDATLARI: İşveren yasalar gereğince kesmeye mecbur olduğu üyelik aidatı ve dayanışma aidatını her ay keserek işçi ücretlerinin ödendiği günü takip eden 10 gün içinde taraf sendikanın bildireceği, banka hesabına yatırmakla yükümlüdür. İşveren bu işlemler için sendikadan herhangi bir masraf isteyemez. Bu madde uyarınca yapılan kesintileri gösterir bu listeyi kesintiyi takip eden bir ay içinde sendikaya gönderir tarihinden itibaren yetki ihtilafı sebebiyle muvafakat vermediği için taraf Öz Orman İş Sendikasına üyelik aidatı kesilmeyen sendika üyelerinden de, kesilemeyen eksik dönemlere ilişkin aidatlar tis farkları ödenirken defaten kesilerek taraf sendikaya gönderilecektir. 4.Dönem Toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren ücret artışlarından kaynaklanan fark aidatları da taraf sendikanın hesabına gönderilecektir. MADDE 17- GÜNLÜK VE HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ: a) Bu İşletme Toplu İş Sözleşmesinin kapsamındaki işyerlerinde haftalık çalışma süresi 45 saattir. b) İşveren 45 saatlik haftalık çalışmayı işyerlerinin özelliklerine göre günde 9 saat haftada 5 gün, günde 8 saat 5 gün Cumartesi 13:00 e kadar veya günde 7,5 saat haftada 6 gün, olarak tespit etmeye, sonradan iş icap ve zaruretlerine göre değiştirmeye yetkilidir.

3 c) Haftada 5 gün, 45 saat olarak çalışılan işyerinde Cumartesi günü akdi tatil günüdür. g) Yangın gözetleme kule bekçileri ile yangın işçileri, ağaçlandırma ve fidanlık sahaları bekçileri yukarıda yazılı günlük çalışma sürelerine tabi değildirler. Bu işçilerin çalışma süreleri (arazi kontrol ve koruma işlerini kapsadığından) günün değişik zaman dilimlerinde fiilen yapılan aralı ve fasılalı hizmetlerin icabı olarak yürütülür. MADDE 32- İŞÇİLERİN KIDEM TERFİİ: Bir takvim yılında en az 170 gün çalışan işçilere her yıl1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere 1;00 (Bir) TL kıdem terfii verilir. Kıdem terfii işçilerin 1 Ocak tarihindeki zamlı yevmiyelerine ilave edilir. Senesi içerisinde işe giren işçi bu tarihe kadar, 170 takvim gününü doldurmuş ise kıdem terfiine hak kazanır. İşe girdiği tarihten itibaren 1 Ocak tarihine kadar 170 takvim gününü doldurmamış olan işçinin kıdem terfii, bir sonraki yılın Ocak ayında yapılır. Grup ve pozisyon değiştiren bir işçinin eski grubundaki ve pozisyonundaki geçen zamanları kıdem terfii hakkına halel getirmez. Bakanlığımız işyerlerinde 2013 yılı sonu itibariyle bir takvim yılında en az 170 gün çalışan işçilere 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere 1,00 TL kıdem terfi uygulaması yapılmış ise bu durumdaki işçilere kıdem terfii verilmeyecektir. ( tarih ve 3026 sayılı yazımız ile kıdem terfiinin uygulanması talimatlandırılmışdı) Toplu iş sözleşmesinin 65. Maddesi (f) bendi gereği işçilerin kıdem terfiine hak kazanabilmesi için çalışması gereken 170 günün hesabında en fazla 20 güne kadar raporlu olunan süre çalışılmış gibi kabul edilecektir. Bu toplu iş sözleşmesi ile ve tarihlerinde birer TL kıdem terfi uygulaması yapılanlardan imza tarihi itibariyle taraf sendikaya üye olmadığı için yararlanma hakkı bulunmayanlardan bu ödemelerin mahsup edilmesi gerekmektedir. MADDE 34-SEYYAR GÖREV TAZMİNATI, GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞUVE ARAZİ TAZMİNATI: a) SEYYAR GÖREV TAZMİNATI: 6245 Sayılı Harcırah Kanununun 2562 sayılı kanunla değişik 49. Maddesi gereğince her yıl Genel Müdürlüğümüzce Maliye Bakanlığına vize ettirilen cetvellere dayanılarak il sınırı içinde fiilen gezici arazi işçiliğinde çalışanlara vize edilen adam/gün sayılarını aşmamak kaydıyla il sınırı içinde arazide çalıştıkları fiili günlerin karşılığı seyyar görev tazminatı ödenecektir Bu toplu iş sözleşmesi ile Bölge hudutları içerisinde seyyar görev tazminatı verilmekte iken bu değişiklik ile birlikte il sınırları içerisinde seyyar görev tazminatı verilecek, il sınırları dışında olup bölge sınırları içerisinde ya da başka bölgelere görevlendirmelerde geçici görev yolluğu ödenecektir.

4 b) GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU: Asli görevleri gezici nitelikte olmayıp, memuriyet mahalli dışına geçici olarak görevlendirilenlerden sanatkar ve şoför gibi asli görevlerini işyeri merkezinde yapan işçilere işyerinin bulunduğu belediye sınırları (Büyükşehirlerde Büyükşehir Belediye sınırları) dışına çıkışlarında geçici görev yolluğu verilecektir. Kadro ve pozisyonu veya yaptığı görev hakkında tereddüt olduğu takdirde; o görevin, 657 sayılı yasaya tabi bir memur tarafından yerine getirilmesi halinde harcırah kanununun memura tanıdığı haktan işçi de aynı şekilde faydalanacaktır. Zira, yasa, işçi ve memura aynı hakları tanımaktadır. Ayrıca, 2.dönem işletme toplu iş sözleşmesinde, ana ormancılık faaliyetlerinin neler olduğu belirtilmiştir. Yapılan tanımlamaya göre harcıraha müstahak olan ve olmayan işçiler ayrımı netleştirilmiştir. c) ARAZİ TAZMİNATI: Arazi Tazminatı 6245 sayılı Harcırah Kanununun 2562 sayılı kanunla değişik 50. Maddesi ile sözleşmenin bu hükmüne istinaden, ağaçlandırma, fidanlık, amenajman ve orman kadastro hizmetlerinde fiilen arazide görev yapanlara bölge sınırları içinde arazi tazminatı verilecek, bölge sınırı aşıldığında genel hükümlere göre gündelik verilecektir. Gündelik tazminatın tespitinde, Harcırah Kanunu ile belirlenen 4. Derece Devlet Memuruna ödenen miktarın geçilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle, Bölge Müdürlüğü ve bağlı Şube Müdürlükleri; özel hukuk hükümlerinden olan TİS ile yapılan harcırah düzenlemelerine uymak zorundadır. Zira, İş Kanunu da gözetilerek harcırah hususu ile de işçilere daha elverişli haklar sağlanmıştır. Toplu İş Sözleşmeleri, Devlet İşçi İşveren arasında varılan mutabakatın bir sonucu olup, taahhüt niteliğindedir. Söz Konusu taahhüt aynı zamanda özel hukukun koruması altındadır. Bu nedenle, toplu sözleşme hükümleri gücünü harcırah kanunundan ziyade özel hukuktan almaktadır. Harcırah, Seyyar Görev ve Arazi tazminatlarında yukarıda belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir. MADDE 37- ÜCRET ZAMMI: A) İYİLEŞTİRME İşbu toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde yürürlük başlangıç tarihinde çalışmakta olan ve günlük brüt çıplak ücretleri 61,67. TL nin altında olan taraf sendika üyesi işçilerin günlük brüt çıplak ücretlerine; günlük 61,67. TL yi geçmemek kaydıyla 6,67 TL/Gün; iyileştirme yapılacaktır. Örnek 1 İşçinin yevmiyesi 51,31 TL olsun, 61,67 TL geçmemek kaydıyla 6,67 TL/Gün verileceğine göre, (51,31+6,67=57,98 TL ye ulaşılacak ve 61,67 TL yi geçmediğimize göre yeni yevmiyesi 57,98 TL ve iyileştirmede 6,67 TL/Gün verilecektir)

5 Örnek 2 İşçinin yevmiyesi 59,40 TL olsun, 61,67 TL yi geçmemek kaydıyla 6,67 TL/Gün verileceğine göre, (59,40+6,67=66,07 TL ye ulaşılacak ve 61,67 TL yi geçtiğimizden işçi 6,67 TL/Gün iyileştirme yerine; (61,67 59,40=2,27 TL/Gün iyileştirme alacaktır. İyileştirmeler sonucu oluşacak yevmiyeler hiçbir şekilde 61,67 TL yi geçmeyecektir. Diğer bir husus ise 32.maddede belirtilen Kıdem Terfii ücret zammı ve iyileştirmelerden sonra uygulanılacaktır. Toplu İş Sözleşmesinin 37. maddesi gereği iyileştirme, ücret zammı, kıdem terfii zammı uygulanmasına rağmen 2013 yılı işe giriş ücreti altında kalanlar otomatik olarak grubunun işe giriş ücretine yükseltilecektir. B) ÜCRET ZAMLARI: 1) Birinci Yıl Birinci Altı ay Zammı: tarihinde işyerinde çalışmakta olan taraf sendika üyesi işçilere (A) fıkrasındaki iyileştirme yapıldıktan sonra; tarihi itibariyle almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine, tarihinden geçerli olmak üzere sözleşmenin birinci altı ayında % 4 (yüzde dört) oranında zam yapılacaktır. 2) Birinci Yıl İkinci Altı ay Zammı: İşçilerin tarihinde almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine tarihinden geçerli olmak üzere % 4 (Yüzde dört) oranında zam yapılacaktır. 3) İkinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı: İşçilerin tarihindeki günlük brüt çıplak ücretlerine tarihinden geçerli olmak üzere % 3 (Yüzde üç) oranında zam yapılacaktır. Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2014 indeks sayısının, Aralık 2013 indeks sayısına göre değişim oranının % 3 ü (Yüzde üç) aşması halinde aşan kısmın tamamı, ikinci yıl ikinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecektir 4) İkinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı: İşçilerin tarihindeki günlük brüt çıplak ücretlerine, tarihinden geçerli olmak üzere % 3 (Yüzde üç) oranında zam yapılacaktır. Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2014 indeks sayısının, Haziran 2014 indeks sayısına göre değişim oranının % 3 ü (Yüzde üç) aşması halinde aşan kısmın tamamı, ikinci yıl ikinci altı ayının son günündeki ücrete takip eden ayın birinci gününden geçerli olmak üzere ilave edilecektir.

6 C) tarihinden sonra işe ilk defa giren işçilere, taraf sendikaya üye olmaları halinde üyeliklerinin işverene tebliğ tarihinden itibaren pozisyon ve gruplarına göre Ek 2 Sayılı Cetvelde belirlenen işe giriş ücreti verilir. İşçilere işe girdiği dönemin ücret zamları ayrıca uygulanmaz. Takip eden dönemlerin ücret zammı uygulanır. Buna göre; tarihleri arasında işe başlatılan işçilerden taraf işçi sendikasına üye olanlara EK 2 Sayılı Cetvelde belirtilen işe giriş ücretleri verilecektir. EK 2 sayılı cetvelde belirtilen işe giriş ücretlerine toplu iş sözleşmesinin birinci yılının ikinci altı ayı ile ikinci yılının birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılacaktır. EK-2 SAYILI CETVELE GÖRE İŞE İLK DEFA ALINACAK İŞÇİLERİN SENDİKAYA ÜYE OLMALARI HALİNDE GÖREV ÜNVANLARINA (POZİSYONLARINA) GÖRE ALACAKLARI YEVMİYELERİ GÖSTERİR CETVEL GRUPLAR 1.GRUP POZİSYONUNDA BULANANLAR 2.GRUP POZİSYONUNDA BULANANLAR 3.GRUP POZİSYONUNDA BULANANLAR 4.GRUP POZİSYONUNDA BULANANLAR 5.GRUP (YUKARIDAKİ POZİSYONLAR DIŞINDA ALINACAK İŞÇİLER) ÜCRET ZAMAN DİLİMLERİ (%3) (%5.7) 56,95 59,22 61,00 64,48 56,48 58,74 60,50 63,95 56,01 58,25 60,00 63,42 55,55 57,77 59,50 62,89 55,08 57,28 59,00 62,36 Örnek: tarihinde Vasıfsız İşçi kadrosunda ve 49,08 TL ücretle işe başlattığımız Terör Mağduru, engelli veya hükümlü bir işçinin yevmiyesi, taraf sendikaya üye ise Ek 2 Sayılı Cetvelin 5.Grup Ücreti olan 55,08 TL çıkarılacaktır. Örnek: tarihinde Vasıflı İşçi kadrosunda ve 50,19 TL ücretle işe başlattığımız Terör Mağduru, engelli veya hükümlü bir işçinin yevmiyesi, taraf sendikaya üye ise Ek 2 Sayılı Cetvelin 3.Grup Ücreti olan 58,25 TL çıkarılacaktır. Dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesi haklarından yararlanmak isteyenler imza tarihinden itibaren ( ) ileriye doğru yararlandırılacaktır. MADDE 39- SOSYAL YARDIM:

7 Bu toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilere her ay olmak üzere sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında 187,20 TL/Ay; birinci yılının ikinci altı ayında 194,69 TL/Ay; ikinci yılının birinci altı ayında 200,53 TL/Ay; ikinci yılının ikinci altı ayında ise 211,96 TL/Ay sosyal yardım ödenir. Bu yardımın ödenmesinde, her türlü ücretli izinler ile iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle istirahat halleri ve bir ayı aşmayan diğer hastalık istirahatı hallerinde kıstelyevm yapılmaz. SOSYAL YARDIM FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS İLE ÖDENEN (TL/AY) 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN (TL/AY) ÖDENECEK FARK ÜCRET (TL/AY) ,58 187,20 31, ,58 194,69 39, (%3) 155,58 200,53 44, (%5,7) 155,58 211,96 56,38 MADDE 40- DOĞUM YARDIMI: İşçilere doğan her çocuğu için resmi veya hükümet tabipliğinden tasdikli ebe raporuna veya nüfus suretinin tasdikli örneğine istinaden sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında 48,57 TL; doğum olayının birinci yılının ikinci altı ayında gerçekleşmesi halinde ise 50,51 TL; doğum olayı toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının birinci altı ayında gerçekleşmesi halinde 52,03 TL; doğum olayı toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının ikinci altı ayında gerçekleşmesi halinde ise 55,00 TL doğum yardımı yapılır. DOĞUM YARDIMI FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS İLE ÖDENEN 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN FİİLİN MEYDANA GELMİŞ OLMASI HALİNDE ÖDENECEK FARK ÜCRET ,70 48,57 1, ,70 50,51 3, (%3) 46,70 52, (%5,7) 46,70 55,00 8,30 MADDE 41- EVLENME YARDIMI: İşçilerin evlenmeleri halinde ve bir defaya mahsus olmak üzere Toplu İş Sözleşmesinin birinci yılının birinci altı ayında 97,16 TL; birinci yılının ikinci altı ayında

8 evlenmeleri halinde ise 101,05 TL; ikinci yılının birinci altı ayında evlenmeleri halinde 104,08 TL; ikinci yılının ikinci altı ayında evlenmeleri halinde ise 110,01 TL evlenme yardımı yapılır. Evlenme yardımı işçilerin evlenme cüzdanı suretinin veya aslının işveren vekiline ibrazını takiben yapılır. EVLENME YARDIMI FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS İLE ÖDENEN 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN FİİLİN MEYDANA GELMİŞ OLMASI HALİNDE ÖDENECEK FARK ÜCRET ,42 97,16 3, ,42 101,05 7, (%3) 93,42 104,08 10, (%5,7) 93,42 110,01 16,59 MADDE 42- MALULİYET VE ÖLÜM YARDIMI: a) İşverence, ölen işçilerin kanuni varislerine cenaze masrafı karşılığı olarak toplu iş sözleşmesinin birinci yılının birinci altı ayında 242,89 TL; ölüm olayının birinci yılının ikinci altı ayında gerçekleşmesi halinde ise 252,61 TL; ölüm olayı toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının birinci altı ayında gerçekleşmesi halinde 260,19 TL; ölüm olayı toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının ikinci altı ayında gerçekleşmesi halinde ise 275,02 TL tutarında ölüm yardımı yapılır. b) İşçinin eş ve çocuklarından biri veya öz ana ve babasının ölümleri halinde toplu iş sözleşmesinin birinci yılının birinci altı ayında 145,77 TL; ölüm olayının birinci yılının ikinci altı ayında gerçekleşmesi halinde ise 151,60 TL; ölüm olayı toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının birinci altı ayında gerçekleşmesi halinde 156,15 TL; ölüm olayı toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının ikinci altı ayında gerçekleşmesi halinde ise 165,05 TL tutarında ölüm yardımı yapılır. c) İşyerinde çalışan işçilerin iş kazası neticesinde ölümü halinde kanuni varislerine toplu iş sözleşmesinin birinci yılının birinci altı ayında 388,62 TL; ölüm olayının birinci yılının ikinci altı ayında gerçekleşmesi halinde ise 404,16 TL; ölüm olayı toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının birinci altı ayında gerçekleşmesi halinde 416,28 TL; ölüm olayı toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının ikinci altı ayında gerçekleşmesi halinde ise 440,01 TL tutarında ölüm yardımı yapılır.

9 Ancak, iş kazası sonucu ölen işçinin varisleri lehine mahkemece bir tazminata hükmedildiği ve hükmedilen bu tazminat yukarda belirtilen miktardan fazla olduğu takdirde bu miktar mahkemece hükmedilen meblağdan mahsup edilir. MALULİYET VE ÖLÜM YARDIMI FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS İLE ÖDENEN 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN (%3) (%5,7) FİİLİN MEYDANA GELMİŞ OLMASI HALİNDE ÖDENECEK FARK ÜCRET a b c a b c a b c 233,55 140,16 373,67 242,89 145,77 388,62 9,34 5,61 14,95 233,55 140,16 373,67 252,61 151,60 404, ,44 30,49 233,55 140,16 373,67 260,19 156,15 416, ,55 140,16 373,67 275,02 165,05 440,01 41,47 24,89 66,34 MADDE 43- YEMEK YARDIMI: a)işçilere, çalıştıkları her gün için, günde bir öğün olmak üzere 2000 kalorili üç kap doyurucu yemek verilir. Görevleri gereği geçici görev yolluğunu hak etmemesine rağmen (yangın işçileri hariç) 24 saatini ikametgahları dışında (konaklayarak) çalışmasını sürdüren işçilere bu toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden itibaren yemek yardımı günde üç öğün olarak verilir. b)yemek verilmediği takdirde, bir öğünün karşılığında her gün için toplu iş sözleşmesinin birinci yılının birinci altı ayında 4,83 TL/Gün, birinci yılının İkinci altı ayında ise 5,02 TL/Gün, ikinci yılının birinci altı ayında 5,17 TL/Gün; ikinci yılının ikinci altı ayında ise 5,46 TL/Gün yemek yardımı ödenir. c)arazide çalışanlar ile doktor raporu ile yemek yiyemeyeceği tespit olunanlar ve Ramazan ayında oruç tutanlara (b) fıkrasında belirtilen miktarda yemek bedeli ödenir. d)işçinin, atölye ve arazide çalıştığı veya işverenin emrine amade bulunduğu günler ile Ulusal Bayram, Genel Tatil ve Hafta tatilinde çalışanlara yemek verilir veya yerine (b) fıkrasında belirlenen bedeli ödenir. Çalışılmayan günler için yemek veya bedeli verilmez.

10 e)arazide grup halinde çalışanlar için gerekli mutfak malzemeleri (kuzine, tüp, gaz, karavana ve gerekli demirbaş malzemeler) işverence sağlanır. YEMEK YARDIMI FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS 4.DÖNEM TİS İLE ÖDENECEK FARK İLE ÖDENEN VERİLEN ÜCRET ,64 4,83 0, ,64 5,02 0, ,64 5,17 0,53 (%3) (%5.7) 4,64 5,46 0,82 MADDE 44- GİYİM YARDIMI: a)daimi işçilere, iş sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği hükümleri gereğince verilecek araç, gereç ve malzemeler dışında Sosyal Yardım olarak her tam hizmet yılı karşılığı yılda bir defa olmak üzere giyim yardımı sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında ödenmesi halinde 97,16 TL; birinci yılının ikinci altı ayında ödenmesi halinde ise 101,05 TL, ikinci yılının birinci altı ayında ödenmesi halinde 104,08 TL; ikinci yılının ikinci altı ayında ödenmesi halinde ise 110,01 TL olarak ödenir. g)giyim yardımı hak edenlere en geç Aralık ayı içinde yapılır. GİYİM YARDIMI FARK TABLO: YILLAR 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN ,70 48,57 1, ,70 50,51 3, ,70 52,03 5,33 (%3) (%5.7) 46,70 55,00 8,30 MADDE 45- KAR MÜCADELESİ ZAMMI : Arazi personelinden; greyder, dozer operatörü ve yardımcıları ile yağcılara kar mücadelesi zammı ödenir. Kar mücadelesi yapmamak esastır. Yaptırıldığı takdirde, dozer ve

11 greyderlerden kapalı ve kaloriferli olmayan dozerler kar mücadelesine gönderilmez. Yukarıdaki şartlar halinde kar mücadelesine katılan personele işe çıktıkları beher gün için, sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında 1,45 TL; birinci yılının ikinci altı ayında ise 1,51 TL, ikinci yılının birinci altı ayında 1,56 TL; ; ikinci yılının ikinci altı ayında ise 1,65 TL/Gün kar mücadelesi zammı ödenir. Bu ödeme toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının ikinci altı ayında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle arttırılarak ödenecektir. KAR MÜCADELESİ ZAMMI FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS İLE ÖDENEN 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN FİİLİN MEYDANA GELMİŞ OLMASI HALİNDE ÖDENECEK FARK ÜCRET ,39 1,45 0, ,39 1,51 0, (%3) 1,39 1,56 0, (%5.7) 1,39 1,65 0,26 MADDE 46- YIPRANMA TAZMİNATI VE YANGINLA MÜCADELE PRİMİ: a) Günlük mesaiye tabi olmadan çalışan bekçiler ile av koruma ve yangın işçilerine çalıştıkları aylara mahsus olmak üzere sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında her ay 28,98 TL; birinci yılının ikinci altı ayında her ay 30,14 TL, ikinci yılının birinci altı ayında 31,04 TL; ikinci yılının ikinci altı ayında ise her ay 32,81 TL ödenir. Ay içindeki çalışmalar ve izinler ay hesabında çalışılmış gibi kabul edilir. Bu işçiler Toplu İş Sözleşmesindeki Ulusal Bayram, Genel Tatil, Hafta Tatili izin haklarından diğer işçiler gibi yararlanırlar. b)yangınların (anız, ev,işyeri vs) söndürülmesine ve emniyet altına alınması çalışmalarına katılan işçilere, yangında fiilen çalıştıkları her gün için sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında 4,84 TL/Gün; sözleşmenin birinci yılının ikinci altı ayında ise 5,03 TL/Gün, ikinci yılının birinci altı ayında ise 5,18 TL/Gün; ikinci yılının ikinci altı ayında ise 5,48 TL/Gün yangınla mücadele primi ödenir. c)orman yangınlarının söndürülmesi sırasında yaralananların kendilerine, ölenlerin ise kanuni mirasçılarına mükerrer olmamak kaydıyla Orman Kanununun 71.maddesi hükümlerine göre tazminat ödenir. YIPRANMA TAZMİNATİ VE YANGINLA MÜCADELE PRİMİ FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS İLE ÖDENEN 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN ÖDENECEK FARK ÜCRET

12 (%3) (%5.7) a (TL/AY) b a (TL/AY) b a (TL/AY) b (TL/GÜ N) 27,87 4,65 28,98 4,84 1,11 0,19 27,87 4,65 30,14 5,03 2,27 0,38 27,87 4,65 31,04 5,18 3,17 0,53 27,87 4,65 32,81 5,48 4,94 0,83 MADDE 47- TEŞVİK PRİMİ: Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki işçilere EK 3 sayılı cetveldeki gruplara göre hiçbir ödemeyi etkilememek ve müktesep hak sayılmamak kaydıyla fiilen çalıştıkları günlerde, tarihinden geçerli olmak üzere gün başına aşağıda belirtilen miktarlarda teşvik primi ödenir. Bu toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden ileriye dönük olarak uygulanmak üzere yıllık ücretli izne çıkan işçilere teşvik primi ödenmesine devam olunur. İmza tarihinden önce yıllık izin kullananlara bu ödeme yapılmaz. Bu primler toplu iş sözleşmesinin ikinci yılının ikinci altı ayında ücret zammı oranında ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenecektir. Sözleşmenin yürürlük süresi içinde işe yeni giren işçilere toplu iş sözleşmesinden yararlanma tarihi itibariyle atandıkları pozisyon grubunun en altında belirlenmiş olan teşvik primi ödenir. Teşvik Primi Kıdem Tazminatı hesabında dikkate alınacaktır. TEŞVİK PRİMİ FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS İLE ÖDENEN GRUPLAR 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN GRUPLAR ÖDENECEK FARK ÜCRET GRUPLAR ,74 8,52 8,35 8,15 7,99 9,09 8,86 8,68 8,50 8,31 0,35 0,34 0,33 0, ,74 8,52 8,35 8,15 7,99 9,45 9,21 9,03 8,84 8,64 0,71 0,69 0,68 0,69

13 (%3) (%5.7) 8,74 8,52 8,35 8,15 7,99 9,73 9,49 9,30 9,11 8,90 0,99 0,97 0,95 0,96 8,74 8,52 8,35 8,15 7,99 10,28 10,03 9,83 9,63 9,41 1,54 1,51 1,48 1,48 Tablo ebys sisteminin yetersizliğinden dolayı sayfaya sığmadığından ayrıca ekte gönderilmiştir. MADDE 48- AĞIR İŞLERDE ÇALIŞMA PRİMİ: Aşağıda sıralanan işlerde, prim hak edilmesinde kadro ve pozisyonuna bakılmaksızın fiilen gerçekleştirilen görevlendirmeler esas alınacaktır. a) Greyder operatörü, Dozer operatörü, Tır Operatörü, Eksvatör (Kırıcı), Hava Havai hat operatörlerine, her türlü kepçe operatörlerine pozisyonları ile ilgili işlerde fiilen çalıştıkları günlere münhasır olmak üzere ve hiçbir ödemeyi etkilememek kaydıyla sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında 12,11 TL/Gün; sözleşmenin birinci yılının ikinci altı ayında ise 12,59 TL/Gün, sözleşmenin ikinci yılının birinci altı ayında 12,97 TL/Gün; sözleşmenin ikinci yılının ikinci altı ayında ise 13,71 TL/Gün ağır işlerde çalışma primi ödenir. b) Yukarıdaki (a) fıkrasındaki unvanların yardımcıları ile yağcılarına, Arazözün birinci ve ikinci şoförlerine, traktör operatörü, yangın ilk müdahale araç şoförü ile gözetleme kulecilerine pozisyonları ile ilgili işlerde fiilen çalıştıkları günlere münhasır olmak üzere ve hiçbir ödemeyi etkilememek kaydıyla günde sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında 8,47 TL; sözleşmenin birinci yılının ikinci altı ayında ise 8,81 TL/Gün, sözleşmenin ikinci yılının birinci altı ayında 9,07 TL/Gün; sözleşmenin ikinci yılının ikinci altı ayında ise 9,59 TL/Gün ağır işlerde çalışma primi ödenir. c) Yukarıda (a) ve (b) bentlerinde sayılan araçların dışında kalan araçları kullanan şoförler ile atölyelerde (marangozlar dahil) fiilen tamir ve bakım işini ifa eden usta ve yardımcılarına, laboratuarda (her türlü laboratuar) çalışan işçilere, SGK veya Maliyeye karşı cezai sorumluluk taşıyan işçilere de fiilen çalıştıkları günlere münhasır olmak üzere ve hiçbir ödemeyi etkilememek kaydıyla günde sözleşmenin birinci yılının birinci altı ayında 1,15 TL; sözleşmenin birinci yılının ikinci altı ayında ise 1,20 TL/Gün, sözleşmenin ikinci yılının birinci altı ayında 1,24 TL/Gün; sözleşmenin ikinci yılının ikinci altı ayında ise 1,31 TL/Gün ağır işlerde çalışma primi ödenir. AĞIR İŞLERDE ÇALIŞMA PRİMİ FARK TABLO: YILLAR 3.DÖNEM TİS İLE ÖDENEN 4.DÖNEM TİS İLE VERİLEN ÖDENECEK FARK ÜCRET

14 (%3) (%5.7) a b c a b c a b c 11,64 8,14 1,11 12,11 8,47 1,15 0,47 0,33 0,04 11,64 8,14 1,11 12,59 8,81 1,20 0,95 0,67 0,09 11,64 8,14 1,11 12,97 9,07 1,24 1,33 0,93 0,13 11,64 8,14 1,11 13,71 9,59 1,31 2,07 1,45 0,20 Yukarıdaki, ağır işlerde çalışma priminin hak edilmesinde işçinin üzerindeki kadro ve pozisyona bakılmaksızın işyerindeki görevlendirmeler esas alınacak ve fiilen çalıştıkları günlere verilecektir. MADDE 49- SERVİS ARACI: a) Fidanlık ve Ağaçlandırma işyerlerinde; Fidanlık ve ağaçlandırma işyerlerinde çalışan işçilerin işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak amacıyla, işverence bir servis aracı tahsis edilir. Servis aracı olmayan işyerlerinde Belediye rayici üzerinden yol gideri verilir. Belediye Otobüs İşletmesinin olmadığı yerlerde ise en yakın Belediyeden alınacak rayiç bedel üzerinden yol gideri ödenir. b) Diğer işyerlerinde; Bu Toplu İş Sözleşmesi kapsamına giren diğer işyerlerinde, işveren varsa servis araçlarından işçilerin işe geliş ve gidişlerinde imkanlar ölçüsünde yararlanmalarını kabul eder. c) Asıl işyerinden veya asıl işyerine gelmeden işveren tarafından araziye gönderilen işçilere servisten yararlanamaması halinde Belediye rayici üzerinden yol gideri verilir. Belediye araçlarının gidip gelmediği yerlerde ise işveren araçları ile götürülüp getirilmeleri sağlanacaktır. Kule bekçileri ile arazide bir günden fazla kalmak zorunda olan işçilerin yiyecek ihtiyaçları işveren araçları tarafından getirilir. MADDE 51- ÜCRETLERİN ÖDENMESİ: Ücret, genel olarak gündelik üzerinden hesaplanır ve en geç ayda bir olmak üzere işledikten sonra her ayın ondördünü takip eden en geç üç gün içinde ödenir. İşveren işçilere

15 gündelikleri ile aylık tutarını ve kesintilerini bildiren imzalı hesap pusulası vermek zorundadır. Ücret ödemelerinin yapıldığı bankalardan alınacak promosyonlara ilişkin olarak Başbakanlığın sayılı genelgesi doğrultusunda bu promosyon işçi personele de dağıtılır. MADDE 62- ÜCRETSİZ MAZERET İZNİ: İşçilere talepleri halinde, iş mevsimi dışında ve işyeri işlerini aksatmayacak şekilde ücretsiz izin verilebilir. Bu izin yılda 90 günü geçemez. Bu izin işverenin takdiri ile 90 gün daha uzatılabilir. İzin tecavüzlerinde mazeretsiz işe gelmemenin gerektirdiği cezai hükümler uygulanır. Diğer taraftan, 6111 sayılı Torba Yasanın 207.maddesinde, 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Ka mu da Ge çi ci İş Pozisyonla rın da Çalışanla rın Sü rek li İş çi Kadro la rı na ve ya Sözleşme li Per so nel Sta tü sü ne Geçirilmeleri, Geçici İş çi Ça lış tı rıl ma sı ile Ba zı Kanunlarda Deği şik lik Ya pıl ma sı Hak kın da Ka nuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir. EK MADDE 1 (1) Kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosunda çalışan işçilere; bakmaya mecbur olduğu veya işçi refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine en çok altı aya kadar ücretsiz izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir. (2) İşçilere, 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde işçilik süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar ücretsiz izin verilebilir. MADDE 71- KORUYUCU GİYİM EŞYASI VE MALZEMESİ: Koruyucu giyim eşyası ve malzemesi ile ilgili olarak 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde yer alan EK 5 cetvele göre işlem yapılmayacaktır. Ancak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı hükümleri kapsamanda çalışma şartlarının zorunlu kıldığı koruyucu giyim eşyası ve malzemelerinin ayni olarak verilmesine devam edilecektir. Meşin gocuk, yazlık ve kışlık ayakkabı, yazlık ve kışlık elbise,yazlık ve kışlık gömlek,meşin ceket ile kravat-papyon malzemelerinin yerine işverence 2013 yılında bu malzemeler için ödenen yıllık gider toplamının 2013 yılı ortalama işçi sayısına bölünmesi için ortaya çıkan tutar işçilere, 2014 yılında giyim eşyası bedeli olarak iki eşit taksitte nakdi olarak ödenecektir. Ancak süresi sona eren toplu iş sözleşmesinin 75. Maddesi göre 2014 yılında giyim yardımı verilen işyerlerindeki işçilere giyim yardımı yapılan dönem için ayrıca nakdi giyim yardımı yapılmayacaktır.

16 Bu toplu iş sözleşmesi ile giyim yardımı nakdi olarak iki eşit taksitte ödeneceğinden Süresi sona eren toplu iş sözleşmesinin ekinde yer alan Koruyucu Giyim Eşyası ve Malzemesi Listesi başlıklı EK 5 yeni dönem toplu iş sözleşmesinde yer almamak üzere imza tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 81- KIDEM TAZMİNATI: tarihinden sonra ilk defa işe girenlere yıllık 30 gün, bu tarihten önce işe girenlere 35 gün üzerinden kıdem tazminatı verilecektir. Ayrıca, 1475 Sayılı İş Kanununun 2. 5/2. ve 14. Maddesi ile 6356 sayılı kanunun 39. Maddesi mutlak surette göz önünde bulundurulacaktır. MADDE 82- HASAR VE ZARAR TESBİT KOMİSYONU: Kusurları nedeniyle kullandıkları araç, gereç ve donatım malzemelerini hasara uğratan, üretilen malın bozulmasına, yok olmasına, önemli ölçüde değerlerini yitirmesine neden olan işçiden uğranılan zararın tazmini için, işyerinde işveren vekilince ve sendikaca seçilen birer temsilci ile müştereken seçilen o işten anlayan bir kişinin iştiraki ile bir Hasar ve Zarar Tespit Komisyonu kurulur. Komisyon olayın özelliğine göre hasar ve zararı tespit edip bir tutanak tanzim eder, üyeler tutanağı imzalayarak idareye verir. Komisyon ayrıca tutanakta, olayın mahiyeti, oluş şekli, zararı işçinin kusurundan mı, kastından mı, yoksa makine alet veya müteharrik kuvvetten mi meydana geldiğine dair bilgileri de belirtir. Bu toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresi içerisinde Maliye Bakanlığı ile Sayıştay dan gelecek görüş doğrultusunda madde metni taraflarca değerlendirilerek yeniden düzenlenecektir. Bu dönemde Genel Müdürlük bütçesi hazırlanırken yangın araçlarının kaskosu ile ilgili olarak gerekli çalışmalar yapılacaktır. MADDE 89- SÖZLEŞMENİN YÜRÜRLÜK TARİHİ VE SÜRESİ: tarihinden itibaren yürürlüğe konulan 4. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi 2 (iki) yıl süreli olup, tarihinde sona erecektir. MADDE 93 - SPOR YARDIMI : Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünün Merkez ve Taşra Teşkilatında kurulu bulunan ve ileride kurulacak olan spor kulüpleri için, çalışan işçilerin yazılı rızaları alınmak ve bordrolarında gösterilmek suretiyle aylık çıplak ücretlerinden imza tarihinden itibaren her ay 5;00 (BeşTürkLirası) TL spor aidatı kesilir. Kesilmesine yazılı itiraz eden işçilerden bu aidat kesilmez.

17 Spor yardımı olarak toplanan paralar, Orman Spor Kulübünün Ziraat Bankası Ankara Atatürk Orman Çiftliği Bürosunun nolu hesabına aktarılacaktır. GEÇİCİ MADDE 1 YARARLANMA: Taraf sendika üyesi olup da Toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyeler, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar. Taraf işçi sendikasına üye olmayanların bu madde hükümlerinden faydalanmaları işbu toplu iş sözleşmesinin 4.maddesinin 5.fıkrasındaki şartın gerçekleşmesine bağlıdır. GEÇİCİ MADDE 2- FARKLARIN ÖDEME ZAMANI: Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında oluşacak ücret ve diğer tüm ödemelere ilişkin farklar kurumun bütçe imkanları göz önüne alınarak gecikmeden ödenecektir. GEÇİCİ MADDE 5- Kanunla başka kamu kurum ve kuruluşlarından devredilen ve taraf sendika üyesi olan işçilerin brüt çıplak yevmiyeleri, bu toplu iş sözleşmesindeki ücret zamları uygulandıktan sonra imza tarihinden itibaren çalıştıkları işyerinde bir defaya mahsus olmak üzere devredildiği kamu kurumunda geçirdiği hizmet süresi de dikkate alınarak çalıştığı işyerinde kendi kıdemine uygun olan emsali işçinin ücretinin altında kalması halinde bu toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden itibaren yevmiyesi en düşük emsali işçinin seviyesine yükseltilecektir. Örneğin bu işçinin daha önceki Kamu Kurumundaki kıdemi 12 yıl olsun + imza tarihi itibariyle Genel Müdürlüğümüzdeki kıdemi 4 yıl olsun. Buna göre bu işçinin kıdemi 12+4=16 yıl olacaktır. Yevmiyesi de 16 yıllık emsal işçimizin yevmiyesine çekilecektir. Aynı işyerinde birden çok emsali olması durumunda ise en düşük emsal ücret dikkate alınacaktır. İşletmede yoksa en yakın işletmedeki orada da yoksa Bölge Müdürlüğündeki diğer işletmelerdeki emsal işçi esas alınacaktır. Bu uygulamaya işyerlerimizde çalışan işçilerin Yevmiye Tespit Programıyla olması gereken yevmiyeleri tespit edildikten sonra Toplu İş Sözleşmesinin imza tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde uygulanacaktır. Bu uygulama sadece 4. dönem toplu iş sözleşmesine mahsus olup bir defa yapılacaktır. GEÇİCİ MADDE 6- Bu toplu iş sözleşmesi kapsamında olup çeşitli nedenlerle geçmiş yıllarda yevmiyelerinin hatalı uygulandığı ile ilgili olarak açılan ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin

18 geçici işçilikte geçen sürenin kıdem terfiine sayılmayan ama eksik zamların verilmesi gerektiği yönündeki emsal içtihatları doğrultusunda işçilerden dava açmamaları veya açılmış dava varsa bu davadan feragat etmeleri kayıt ve şartıyla yevmiyeleri düzeltilerek işverence uygulama yapılır. Ancak bugüne kadar dava açarak lehte ya da aleyhte yevmiyesi düzeltilenler bu madde hükmünden yararlanamayacaktır. GEÇİCİ MADDE 8: T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık/2014 İndeks sayısının, Haziran/2014 İndeks sayısına göre değişim oranının % 3 ü (yüzde üçü) aşması halinde, bu toplu iş sözleşmesinin Sosyal Yardım başlıklı 39.; Doğum Yardımı başlıklı 40.; Evlenme Yardımı başlıklı 41.; Maluliyet ve Ölüm Yardımı başlıklı 42.; Yemek Yardımı başlıklı 43.; Giyim Yardımı başlıklı 44.; Kar Mücadelesi Zammı başlıklı 45.; Yıpranma Tazminatı ve Yangınla Mücadele Primi başlıklı 46.; Teşvik Primi başlıklı 47 ve Ağır İşlerde Çalışma Primi başlıklı 48. maddeleri ile İşe İlk Defa Alınacak İşçilerin Sendikaya Üye Olmaları Halinde Görev Unvanlarına (Pozisyonlarına) Göre Alacakları Yevmiyeleri Gösterir Cetvel başlıklı Ek 2 de belirlenen tarihindeki ödemeler tarihinden itibaren aşan kısmın tamamı oranında artırılarak uygulanacaktır. SİGORTA PRİMLERİ: tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği nin 115.maddesi 6/a fıkrasında; 2822 sayılı Kanuna göre toplu iş sözleşmesi akdedilen işyerlerinden dolayı toplu iş sözleşmesine istinaden geriye yönelik olarak ödenen ücretlere ilişkin sigorta priminin, toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihten... başlamak üzere Kurumca çıkarılacak tebliğde belirtilecek süreler içinde ödenirse yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilir. Hükmü ile Tebliğ e atıf yapılmıştır. Buna göre, tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ in 2.2.1/a bendinde, toplu iş sözleşmeleri uyarınca geriye yönelik olarak ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihi...takip eden ay/dönemin...7 sine kadar kuruma...verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş kabul edilecektir, biçiminde düzenlemeye yer verildiğinden, yasal mevzuat gözetilerek, ilgili birime gerekli her türlü destek sağlanmak suretiyle, ek bildirgeler hazırlanarak ilgili kuruma verilmesi sağlanacaktır. Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, SGK.ya karşı sorumlu ve cezalı duruma düşülmemesi bakımından, mesai mefhumu aranmaksızın her türlü teknolojik ve fiziksel tedbirlerin alınarak çalışmalara derhal başlanılması hususunda gereğini önemle rica ederim.

19 Mehmet Bahaettin KAPTAN Bakan a. Müsteşar Yardımcısı EKLER : Cetvel (1 Sayfa) DAĞITIM : Bölge Müdürlükleri

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Personel Dairesi Başkanlığı. Sayı: B.23.0.PER.0.14-915.01-9297 06.09.2011 Konu: 3. Dönem TİS Uygulamaları Hk.

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Personel Dairesi Başkanlığı. Sayı: B.23.0.PER.0.14-915.01-9297 06.09.2011 Konu: 3. Dönem TİS Uygulamaları Hk. Sayı: B.23.0.PER.0.14-915.01-9297 06.09.2011 Konu: 3. Dönem TİS Uygulamaları Hk. DAĞITIMLI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 30.12.2010 tarih ve B.13.0.ÇGM.0.12.05.00/103.02 /40732 sayılı yetki belgesine

Detaylı

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ YÜRÜRLÜK TARİHİ 01.01.2016 31.12.2017 I. BÖLÜM DÜZENLEYİCİ HÜKÜMLER MADDE 1- TANIMLAR MADDE 2- TARAFLAR

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli personele Sakarya İlinin Büyükşehir Belediyesi olması ve İl Müdürlüğü ile bazı ilçelerin Büyükşehir Belediye sınırları içinde yer

Detaylı

MADDE 41 - ÜCRET ZAMMI VE AVANS A) BİRİNCİ YIL:

MADDE 41 - ÜCRET ZAMMI VE AVANS A) BİRİNCİ YIL: ANLAŞMA TUTANAĞI Toplantı Tarihi : 14.08.2012 Toplantı Yeri : MİKSEN Toplantı Salonu MİKSEN ve TES-İŞ Sendikası temsilcileri bugün saat 19:00 da bir araya gelerek, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 14.01.2016/33-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2016-30.6.2016 ile 1.7.2016-31.12.2016 tarihleri

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİ PERSONELİN SÖZLEŞME ESASLARI, SÖZLEŞME ÜCRETLERİ VE FAZLA ÇALIŞMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam

Detaylı

VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ TARAFLAR : ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ TARAFLAR : ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ TARAFLAR İŞVEREN SENDİKA : : TEZ-KOOP-İŞ YÜRÜRLÜK 01.07.2016 30.06.2018 MADDE 1- TARAFLAR VE TANIMLAR MADDE 2- TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN HÜKMÜ MADDE

Detaylı

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 12.10.2010 / 114-1 SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal sigorta hükümleri ile getirilen

Detaylı

16. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi

16. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi İÇİNDEKİLER Madde 1 - Taraflar ve Tanımlar...2 Madde 2 - Sendikanın Tanınması...2 Madde 3 - Sözleşmenin Amacı...2 Madde 4 - Sözleşmenin Kapsamı...2 Madde 5 - Yürürlük ve Süre...2 Madde 6 - Uygulama Esasları...2

Detaylı

(14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

(14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kültür Yatırım ve Girişimlerine Gelir Vergisi Stopajı, Sigorta Primi İşveren Payı ve Su Bedeli İndirimi İle Enerji Desteği Uygulamasına Dair Yönetmelik Amaç (14/07/2006 tarih ve 26228 sayılı Resmi Gazete)

Detaylı

ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM İDARİ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI EKİM 2014

ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM İDARİ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI EKİM 2014 ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM İDARİ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI EKİM 2014 TOPLANTI TARİHİ : 14.10.2014 TOPLANTI SAATİ : 10.00 TOPLANTI YERİ : Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Et ve Süt Kurumu Genel

Detaylı

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜK 01.01.2014 31.12.2015 İMZA TARİHİ 02.01.2014 1 BİRİNCİ BÖLÜM TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN BORÇ DOĞURUCU HÜKÜMLERİ

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN GEÇİCİ 23. MADDESİ UYARINCA İDARELERCE SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA GEÇİRİLEN İŞÇİLERİN ÜCRET İLE DİĞER MALİ VE SOSYAL HAKLARININ BELİRLENMESİNDE ESAS ALINACAK TOPLU

Detaylı

.. BELEDİYESİ İLE TÜRK YEREL HİZMET-SEN ARASINDA YAPILAN SOSYAL DENGE TAZMİNATI SÖZLEŞMESİDİR

.. BELEDİYESİ İLE TÜRK YEREL HİZMET-SEN ARASINDA YAPILAN SOSYAL DENGE TAZMİNATI SÖZLEŞMESİDİR .. BELEDİYESİ İLE TÜRK YEREL HİZMET-SEN ARASINDA YAPILAN SOSYAL DENGE TAZMİNATI SÖZLEŞMESİDİR MADDE 1-SÖZLEŞMENİN AMACI. Belediyesinde çalışan Kamu Görevlilerinin işverenin mali gücünün el verdiği ölçüde

Detaylı

GELĐR/AYLIK ÖDEME VE YOKLAMA ĐŞLEMLERĐ HAKKINDA TEBLĐĞ YAYIMLANDI

GELĐR/AYLIK ÖDEME VE YOKLAMA ĐŞLEMLERĐ HAKKINDA TEBLĐĞ YAYIMLANDI 06.10.2008/156 GELĐR/AYLIK ÖDEME VE YOKLAMA ĐŞLEMLERĐ HAKKINDA TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET : 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 28/8/2008

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI )

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2012 YILI ) 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ

Detaylı

2011 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ

2011 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ 2011 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ 19.07.2011 Yürürlük başlangıç tarihleri 2011 yılı içinde olan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmelerinin (TÜRK-İŞ Konfederasyonuna üye sendikaların

Detaylı

2013 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ (23/07/2013)

2013 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ (23/07/2013) 2013 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ (23/07/2013) Yürürlük başlangıç tarihleri 2013 yılı içinde olan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmelerinin (TÜRK-İŞ Konfederasyonuna üye sendikaların

Detaylı

DEVLET MEMURLARI YİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ Pazartesi, 22 Ağustos :34 - Son Güncelleme Pazartesi, 22 Ağustos :34

DEVLET MEMURLARI YİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ Pazartesi, 22 Ağustos :34 - Son Güncelleme Pazartesi, 22 Ağustos :34 DEVLET MEMURLARI YİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararı: 19.11.1986-86/11220 Resmi Gazete:11.12.1986-19308 Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, Devlet Memurlarının yiyecek yardımından hangi

Detaylı

İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM

İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM İMZA SIRASINDA NELERE DİKKAT EDELİM SÖZLEŞME TÜRÜNE (BELİRLİ - BELİRSİZ SÜRELİ ) SÖZLEŞMEDE YILLIK ÜCRET ZAMMI OLUP OLMADIĞINA ÜCRETE FAZLA MESAİ DAHİLDİR HÜKMÜ OLUP OLMADIĞINA İŞ TANIMINA REKABET YASAĞI

Detaylı

Bu bağlamda, sigorta primine tabi olan kazançlardan;

Bu bağlamda, sigorta primine tabi olan kazançlardan; AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNDE HAK EDİLEN ÜCRET VE PRİM, İKRAMİYE VE BU NİTELİKTEKİ İSTİHKAK IN AYRI GÖSTERİLMESİNE İLİŞKİN SGK AÇIKLAMASI SGK, uygulamalarda zaman zaman ortaya çıkan karışıklıkları ortadan

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: Bakanlık İl Müdürlükleri ile Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde düzenlenen çiftçi eğitim kurslarında teknik ve sağlık hizmetleri sınıfındaki personelden öğretici/uzman öğretici veya

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: Ġlgili Mevzuat: 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine göre Mühendis ve Veteriner Hekimlere ödenecek Seyyar Görev Tazminatı ile Mühendislere ödenecek arazi tazminatı (ek özel hizmet tazminatı) ve geçici

Detaylı

ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU

ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU 26.05.2008 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN İŞ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA 5763 SAYILI KANUN

Detaylı

Temizlik mahallerinde ayrıca gerekli temizlik malzemesi bulundurulur.

Temizlik mahallerinde ayrıca gerekli temizlik malzemesi bulundurulur. Taraflar Sendika teklifinin; 1. Temizlik Malzemesi başlıklı 56. maddesini, TEMİZLİK MALZEMESİ: Madde 56: Üyelere: a) Yılda bir adet banyo havlusu, (takriben 65 cm x 130 cm ebadında) ile bir adet yüz havlusu

Detaylı

2. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN GELEN HAKLAR VE UYGULAMA ÖRNEĞİ

2. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN GELEN HAKLAR VE UYGULAMA ÖRNEĞİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN FİYAT FARKI HESABI Hazırlayan : AMP Yazılım Mevzuat ve Arge Departmanı 24.05.2017 Bu yazımızda; Kamuda taşeron işçi çalıştırılan hizmet işlerinde, sendikalı işçilere

Detaylı

TUTAN AKTIR. 'GIN İşveren Vekili 1.Hukuk Müşaviri Üye

TUTAN AKTIR. 'GIN İşveren Vekili 1.Hukuk Müşaviri Üye TUTAN AKTIR 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esaslan ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu,

Detaylı

SİRKÜLER 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

SİRKÜLER 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU SİRKÜLER SAYI: ARALIK 2015 1. BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU 1. 6111 Sayılı Kanun Teşvikinin Uygulama Süresi Uzatıldı Değişen Mevzuat: 08.09.1999 Tarih ve 23810 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü GENELGE

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü GENELGE T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 27998389.115913 03.01.14 * 54 Konu : Mali ve sosyal haklar GENELGE A) Toplu sözleşmede yer alan hükümler Bilindiği üzere, 14/8/2013 tarihli

Detaylı

Temsil Tazminatı. I-Genel Açıklama

Temsil Tazminatı. I-Genel Açıklama Temsil Tazminatı I-Genel Açıklama Temsil tazminatı, 12 Şubat 2000 tarih ve 23962 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması

Detaylı

Kanun Numarası: 545 Kabul Tarihi: 26/1/2006 Yayımlandığı R.Gazete:3/2/2006 Sayı : 26069 Yayımlandığı Düstur Tertip5 Cilt : 45

Kanun Numarası: 545 Kabul Tarihi: 26/1/2006 Yayımlandığı R.Gazete:3/2/2006 Sayı : 26069 Yayımlandığı Düstur Tertip5 Cilt : 45 KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA BAĞLI OKULLARIN MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA DEVREDİLMESİ İLE BAZI KANUNLARDA VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİKYAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası: 545 Kabul Tarihi:

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDĐSLERĐ ODASI ĐLE TÜRKĐYE TĐCARET, KOOPERATĐF, EĞĐTĐM, BÜRO VE GÜZEL SANATLAR ĐŞÇĐLERĐ SENDĐKASI ARASINDA BAĞITLANACAK

TMMOB MADEN MÜHENDĐSLERĐ ODASI ĐLE TÜRKĐYE TĐCARET, KOOPERATĐF, EĞĐTĐM, BÜRO VE GÜZEL SANATLAR ĐŞÇĐLERĐ SENDĐKASI ARASINDA BAĞITLANACAK TMMOB MADEN MÜHENDĐSLERĐ ODASI ĐLE TÜRKĐYE TĐCARET, KOOPERATĐF, EĞĐTĐM, BÜRO VE GÜZEL SANATLAR ĐŞÇĐLERĐ SENDĐKASI (TEZ-KOOP-ĐŞ) ARASINDA BAĞITLANACAK ĐŞLETME TOPLU ĐŞ SÖZLEŞMESĐ TEKLĐFĐ MADDE 1- TANIMLAR:

Detaylı

TOPLU SÖZLEŞMENİN BELEDİYE ÇALIŞANLARINI İLGİLENDİREN HÜKÜMLERİ

TOPLU SÖZLEŞMENİN BELEDİYE ÇALIŞANLARINI İLGİLENDİREN HÜKÜMLERİ TOPLU SÖZLEŞMENİN BELEDİYE ÇALIŞANLARINI İLGİLENDİREN HÜKÜMLERİ Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme

Detaylı

KISMEN PRİME TABİ TUTULACAK KAZANÇLAR NEDİR VE KURUMA BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?

KISMEN PRİME TABİ TUTULACAK KAZANÇLAR NEDİR VE KURUMA BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR? KISMEN PRİME TABİ TUTULACAK KAZANÇLAR NEDİR VE KURUMA BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR? Mehmet KARAKOÇ 1 1. GIRIŞ 5510 sayılı Kanunun farklı çalışan gruplarını kapsama alması ve özellikle de kamuda çalışanlarla

Detaylı

Anahtar kelimeler: Kıdem tazminatı, gelir vergisi, sgk primi.

Anahtar kelimeler: Kıdem tazminatı, gelir vergisi, sgk primi. KIDEM TAZMİNATINDA ÖZEL DURUMLAR: TAVANI AŞAN MİKTARLARIN, İKALE SÖZLEŞMELERİYLE ÖDENENLERİN VERGİ ve PRİM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Hamit TİRYAKİ Em. İş Başmüfettişi, Avukat tiryakidanismanlik@gmail.com

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/56 TARİH: 27/04/2015

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/56 TARİH: 27/04/2015 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/56 TARİH: 27/04/2015 KONU 6645 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Uyarınca 5510 Sayılı Sosyal

Detaylı

GENELGE NO: 704. 1-25. Dönem TİS in TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN KAPSAMI VE UYGULAMASI başlıklı 2. maddesine aşağıdaki (D) fıkrası ilave edilmiştir;

GENELGE NO: 704. 1-25. Dönem TİS in TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN KAPSAMI VE UYGULAMASI başlıklı 2. maddesine aşağıdaki (D) fıkrası ilave edilmiştir; T.C. TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı Sayı : 87338262-916.99/5805 19/08/2013 Konu : 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin Uygulanması GENELGE NO: 704 Kamu İşletmeleri İşverenleri

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016)

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016) SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI (2016) 01.01.2016-31.12.2016 Dönemi için uygulanacak asgari ücret tutarı : 1.647,00 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK FİİLLER UYGULANACAK CEZA 1)

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 22/9/2008 No : 2008/14174

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

6663 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI

6663 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI 10.02.2016/6-1 6663 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI ÖZET : 6663 sayılı Kanun ile çalışma hayatına ilişkin özetle aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

Detaylı

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız

ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) tarihli ve /12154 sayılı yazınız T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 80755325-105.05.07-1116 09/02/2016 Konu : Geçici Personele Ek Ödeme Yapılması ELAZIĞ VALİLİĞİNE (Defterdarlık) İlgi : 09.10.2015 tarihli

Detaylı

T.C. ÇALİŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA (Personel Daire Başkanlığı)

T.C. ÇALİŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA (Personel Daire Başkanlığı) T.C. ÇALİŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü Sayı :B.13.0.ÇGM.0.12.01.00/103/3202. 06/03/2012 Konu :İhtiyaç fazlası personel hk. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA (Personel Daire Başkanlığı)

Detaylı

Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 15.01.2014/33-1 2014 YILINDA VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2014-31.12.2014 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147

Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147 Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147 5225 SAYILI KÜLTÜR YATIRIMLARI VE GİRİŞİMLERİNİ TEŞVİK KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİNO: 1) 1. Giriş 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini

Detaylı

1. Kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevlerinin devredilmesi

1. Kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevlerinin devredilmesi 31 Aralık 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27449 (5. Mükerrer) TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: KAMU PERSONELİNİN SAĞLIK HİZMETLERİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA DEVRİNE İLİŞKİN TEBLİĞ 1. Kamu idarelerinin

Detaylı

5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar

5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar Av. Ender KIZILRAY MESS İzmir Bölge Temsilcisi 5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 80. maddesinde aynı Kanunun 4. maddesinin

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 09.07.2010 / 90-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2010 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ VE BAĞLI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TEKLİFİ TARAFLAR : İŞVEREN : ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ SENDİKA : TEZ KOOP İŞ YÜRÜRLÜK 01.07.2012 30.06.2014 MADDE 1- TARAFLAR VE TANIMLAR MADDE

Detaylı

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı)

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı) TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı) İlgi : 16/08/2016 tarih ve 1814 sayılı yazı. Kurumunuza bağlı Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesislerinde 4734 sayılı

Detaylı

DEVLET MEMURLARI YiYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ

DEVLET MEMURLARI YiYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ 2443 DEVLET MEMURLARI YiYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 19.11.1986, No : 86/11220 Dayandığı Kanunun Tarihi : 14.7.1965, No : 657 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 11.12.1986,

Detaylı

Sosyal Güvenlik Hukuku İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası

Sosyal Güvenlik Hukuku İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Sosyal Güvenlik Hukuku İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası İş Kazası Kavramı: Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ 31.01.2017/25-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2017 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları. A- 2017 YILINDA

Detaylı

13 Nisan 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29683 TEBLİĞ

13 Nisan 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29683 TEBLİĞ 13 Nisan 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29683 TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Devlet Personel Başkanlığı) ndan: KAMU PERSONELİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No: 6) 10/2/2016 tarihli ve 29620 sayılı

Detaylı

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTA VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI İDARİ PARA CEZALARI

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTA VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI İDARİ PARA CEZALARI 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTA VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI İDARİ PARA CEZALARI SİGORTALI İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi 4/ a ( SSK ) İşverenler,4/a bendi kapsamında sigortalı sayılanları,

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 01.07.2014/148-1 1 TEMMUZ 2014 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2014-31.12.2014

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİNDEN MERKEZE AKTARILAN TUTARIN DAĞILIM VE SARFI İLE BU TUTARDAN BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATINDA GÖREVLİ PERSONELE EK ÖDEME YAPILMASINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ

Detaylı

6661 SAYILI ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI

6661 SAYILI ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI 27.01.2016/4-1 6661 SAYILI ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANDI ÖZET : 27/01/2016 tarih ve 29606 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 6661 sayılı Kanun ile 2016

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĐ OFĐSĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĐDARĐ KURULU TOPLANTISI

TOPRAK MAHSULLERĐ OFĐSĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĐDARĐ KURULU TOPLANTISI TOPRAK MAHSULLERĐ OFĐSĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĐDARĐ KURULU TOPLANTISI Toplantı Tarihi :28.04.2011 Tutanak No : 1 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunun 22. maddesi ve Kurum Đdari Kurulları, Yüksek

Detaylı

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ HİZMETİ SUNMAKLA GÖREVLİ/YETKİLİ KURUMLARIN/BİRİMLERİN ADI HİZMETİN SUNUM SÜRECİNDE SIRA NO KURUM KODU STANDART DOSYA PLANI

Detaylı

FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI

FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE ZAM TUTARININ GELİR VERGİSİNE KONU OLMASI Mustafa ŞEN 19 * ÖZ Fiili hizmet süresi zammı, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalılara yönelik bir

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/043 BURSA, 09.06.2014. Konu: Sosyal Hizmetlerden Yararlanmış ve Yararlanan Kişilerden Dolayı SGK Pirim Teşviki Hakkında

SİRKÜLER: 2014/043 BURSA, 09.06.2014. Konu: Sosyal Hizmetlerden Yararlanmış ve Yararlanan Kişilerden Dolayı SGK Pirim Teşviki Hakkında SİRKÜLER: 2014/043 BURSA, 09.06.2014 Konu: Sosyal Hizmetlerden Yararlanmış ve Yararlanan Kişilerden Dolayı SGK Pirim Teşviki Hakkında Sayın Mükellefimiz, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu(1) nun Ek-1.

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2015-31.12.2015 tarihinden arasında geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir Vergisinden istisna

Detaylı

DEVLET MEMURLARI YiYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ

DEVLET MEMURLARI YiYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ 2443 DEVLET MEMURLARI YiYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 19.11.1986, No : 86/11220 Dayandığı Kanunun Tarihi : 14.7.1965, No : 657 Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 11.12.1986,

Detaylı

TÜRK-İŞ TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU

TÜRK-İŞ TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU TÜRK-İŞ TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU CONFEDERATION OF TURKISH TRADE UNIONS CONFEDERATION DES SYNDICATS D'OUVRIERS DE TURQUIE TÛRKISCHER GEWERKSCHAFTSBUND Bayındır Sokak No: 10, 06410 Yenişehir

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU 1. İşsizlik Kanunun ne zaman yürürlüğe girmiştir? Amacı Nedir? Kimleri Kapsamaktadır? Bu Kanun, 25.08.1999 tarihinde 4447 sayılı kanun numarası ile yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Detaylı

İŞVERENİN ÜYESİ BULUNDUĞU TÜRK AĞIR SANAYİİ VE HİZMET SEKTÖRÜ KAMU İŞVERENLERİ SENDİKASI (TÜHİS) İLE

İŞVERENİN ÜYESİ BULUNDUĞU TÜRK AĞIR SANAYİİ VE HİZMET SEKTÖRÜ KAMU İŞVERENLERİ SENDİKASI (TÜHİS) İLE T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI İŞYERLERİ İÇİN İŞVERENİN ÜYESİ BULUNDUĞU TÜRK AĞIR SANAYİİ VE HİZMET SEKTÖRÜ KAMU İŞVERENLERİ SENDİKASI (TÜHİS) İLE TÜRKİYE ORMAN TOPRAKSU

Detaylı

S İ R K Ü L E R. KONU : İkale Sözleşmesi Kapsamında 27 Mart 2018 den Önce Ödenen Tazminatlardan Kesilen Vergilerin İade Usulü Açıklandı.

S İ R K Ü L E R. KONU : İkale Sözleşmesi Kapsamında 27 Mart 2018 den Önce Ödenen Tazminatlardan Kesilen Vergilerin İade Usulü Açıklandı. S İ R K Ü L E R Sayı: 2019 061 İstanbul, 15.03.2019 KONU : İkale Sözleşmesi Kapsamında 27 Mart 2018 den Önce Ödenen Tazminatlardan Kesilen Vergilerin İade Usulü Açıklandı. ÖZET BİLGİ : 30 Ocak 2019 tarihli

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 09.01.2013/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2013-30.6.2013 ile 1.7.2013-31.12.2013 tarihleri arasında

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor Mevzuat 04.01.2016/13-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2016 yılında uygulanacak asgari ücret ve sosyal güvenlikle ilgili taban ve tavan ücret hesaplamaları

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2004/ 30 İst. 18 Şubat 2004 KONU :1.1.2004 30.06.2004 Döneminde,

Detaylı

Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin

Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin KORUYUCU AİLE OLANLARA YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere talepte bulunan koruyucu ailelere

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GENELGE 2008/4. Sirküler Tarihi: 21.01.2008 Sirküler No: 2008/14

SİRKÜLER RAPOR GENELGE 2008/4. Sirküler Tarihi: 21.01.2008 Sirküler No: 2008/14 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 21.01.2008 Sirküler No: 2008/14 GENELGE 2008/4 Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Artışları konulu 2008/4 sayılı Genelge ekte yer almaktadır. yayımlanan 2008 Yılı

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 05.07.2013/148-1 1.7.2013 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2013-31.12.2013 tarihleri

Detaylı

KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI

KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI 09.07.2018/124-1 KADIN HİZMET ERBABINA SAĞLANAN KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ YARDIMI İLEGELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA ÇOCUK ZAMMI ÖDEMELERİNDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2018-31.12.2018 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 04.01.2010 / 7-1 ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 2010 yılında uygulanacak asgari ücret tutarları belirlendi. A- 2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI Özet: 01.01.2015 30.06.2015 ile 01.07.2015 31.12.2015 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

KONU: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ VE DESTEKTEN YARARLANMA ŞARTLARI.

KONU: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ VE DESTEKTEN YARARLANMA ŞARTLARI. Altınova Mah. Yeni Yalova Yolu Cad. Buttim Plaza No: 424-4 / 1702 16250 Osmangazi / BURSA T: +90 (0224) 211 42 24 F: +90 (0224) 211 42 49 www.saymmas.com.tr Sirküler No: 1797 Sirküler Tarihi: 15.02.2016

Detaylı

TÜM TEHLİKE SINIFLARI İÇİN KISA VADELİ SİGORTA PRİM ORANI AYNI ORANDA UYGULANACAK

TÜM TEHLİKE SINIFLARI İÇİN KISA VADELİ SİGORTA PRİM ORANI AYNI ORANDA UYGULANACAK TÜM TEHLİKE SINIFLARI İÇİN KISA VADELİ SİGORTA PRİM ORANI AYNI ORANDA UYGULANACAK Süleyman TUNÇAY * 1-Giriş: Bilindiği gibi çalışma biçim ve koşulları bakımından farklı sigortalılık uygulamalarına düzenleyen

Detaylı

Tarih: Sayı: 2014/33

Tarih: Sayı: 2014/33 Tarih: 19.09.2014 S İ R K Ü L E R R A P O R Sayı: 2014/33 Konu: 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve İlgili Diğer Kanunlar Kapsamında Gümrük Yükümlülüğü Doğan ve 6183 Sayılı Kanun Hükümlerine Göre Takip Edilen

Detaylı

İŞ VE SGK MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

İŞ VE SGK MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER İŞ VE SGK MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER Asgari Ücretin Net Hesabı Ve İşverene Maliyeti 01.01.2016-31.12.2016 ASGARİ ÜCRET 1647,00 SSK PRİMİ % 14 230,58 İŞSİZLİK SİG.FONU % 1 16,47 GELİR VERGİSİ %15 86,46

Detaylı

İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :... 5. BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ

İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :... 5. BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ İçİNDEKiLER ÖNSÖZ ~ :...... 5 BiRİNCi BÖLÜM KA YITDIŞILIK KAVRAMı VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMiNDE SİGORTALILI(~;ıN ÖNEMİ 1.1. KA YITDIŞI EKONOMİ KAVRAMı VE UNSURLARı 13 1.2. KA YITDIŞI EKONOMİYİ ÖLÇME (TAHMiN)

Detaylı

SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI 30.07.2008/120 SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 86 seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde, 5766 sayılı Yasa ile 6802 sayılı Gider Vergileri

Detaylı

MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ

MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararı : 14/9/1991-1991/2268 Resmî Gazete : 9.10.1991/21016 Ek ve Değişiklikler: 1) 6/12/1993-1993/5103 B.K.K 14.1.1994/21818 RG 2) 21/8/1996-1996/8518

Detaylı

TEBLİĞ. b) Analık izninin kesintisiz kullanılması gerektiğinden, bu izin kısım kısım kullanılamaz.

TEBLİĞ. b) Analık izninin kesintisiz kullanılması gerektiğinden, bu izin kısım kısım kullanılamaz. 13 Nisan 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29683 TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Devlet Personel Başkanlığı) ndan: KAMU PERSONELĠ GENEL TEBLĠĞĠ (Seri No: 6) 10/2/2016 tarihli ve 29620 sayılı

Detaylı

KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 9665 KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5436 Kabul Tarihi : 22/12/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih:

Detaylı

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun;

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun; Resmi Gazete Tarih: 26 Temmuz 2008 Sayı: 26948 Maliye Bakanlığından: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO: 86 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda

Detaylı

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A. Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI İŞYERLERİ İÇİN TÜRK AĞIR SANAYİİ VE HİZMET SEKTÖRÜ KAMU İŞVERENLERİ SENDİKASI (TÜHİS) İLE

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A. Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI İŞYERLERİ İÇİN TÜRK AĞIR SANAYİİ VE HİZMET SEKTÖRÜ KAMU İŞVERENLERİ SENDİKASI (TÜHİS) İLE POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A. Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI İŞYERLERİ İÇİN TÜRK AĞIR SANAYİİ VE HİZMET SEKTÖRÜ KAMU İŞVERENLERİ SENDİKASI (TÜHİS) İLE TÜRKİYE TELEKOMÜNİKASYON, POSTA, TELGRAF, TELEFON, İLETİŞİM,

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 02.02.2016/39-1

Sirküler Rapor Mevzuat 02.02.2016/39-1 Sirküler Rapor Mevzuat 02.02.2016/39-1 01.01.2016-31.03.2016 TARİHLERİ ARASINDA GEÇERLİ YURTİÇİ VE 1 OCAK 2016-30 HAZİRAN 2016 TARİHLERİ ARASINDA GEÇERLİ YURTDIŞI GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA HARCIRAH TUTARLARI

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler TBMM BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI BİRİMLERİNDE ZORUNLU STAJ, BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ VE BECERİ EĞİTİMİ GÖRECEK OLAN ÖĞRENCİLERİN BELİRLENMESİ İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE TBMM Başkanlık Makamının

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık Sayı : 2015027 Tarih : 11.05.2015 Konu : Ücret Bordrosunda Bulunması Gereken Asgari Bilgiler ve Ücret ve Yardımlardan Yapılacak Kesintiler Ücret Bordrosunda Bulunması Gereken Asgari Bilgiler Ücret bordrosu

Detaylı

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI I. Giriş SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun

Detaylı

SÜRESİZ HİZMET SÖZLEŞMESİ ( İDARİ PERSONEL) BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

SÜRESİZ HİZMET SÖZLEŞMESİ ( İDARİ PERSONEL) BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER SÜRESİZ HİZMET SÖZLEŞMESİ ( İDARİ PERSONEL) Madde 1-TARAFLAR : BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER A. Gersan Elektrik Tic.Ve San.A.Ş. B. Madde 2- TANIMLAMALAR : İşbu Süresiz Hizmet Sözleşmesi metni içerisinde

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 09.01.2017/15-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2017-30.06.2017 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak gelir

Detaylı

Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları yeniden hesaplanıyor.

Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları yeniden hesaplanıyor. Bordro Parametrelerine Dikkat Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com Her yıl Ocak ayında yeni belirlenen asgari ücrete göre prime esas kazançların alt ve üst tutarları

Detaylı

1. Aylık ve Ücretlerinin Ödenme Zamanı Değiştirilen Personel :

1. Aylık ve Ücretlerinin Ödenme Zamanı Değiştirilen Personel : Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 100) Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile kamu kesiminde çalışan işçilerin aylık ve ücret ödemelerinin ödeme zamanlarının değiştirilmesine dair

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/202

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/202 16.12.2013 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2013/202 KONU: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından, daha önce yayımlanmış olan İşveren Uygulama Tebliğinde değişiklik

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 15.01.2019/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : Sirkülerde 1.1.2019-30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

Kanun No. 5454 Kabul Tarihi : 8.2.2006

Kanun No. 5454 Kabul Tarihi : 8.2.2006 Kanun T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan Aylık veya Gelir Almakta Olanlara Ek Ödeme Yapılması ile Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan Aylık veya Gelir Almakta Olanlara Ödenen

Detaylı