Temel Kavramlar-I. 5. a çift rakam, b ve c birer tek rakam olmak üzere, 6. x bir tam sayı 3x + 1 sayısı tek olduğuna göre, aşağıdakilerden

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel Kavramlar-I. 5. a çift rakam, b ve c birer tek rakam olmak üzere, 6. x bir tam sayı 3x + 1 sayısı tek olduğuna göre, aşağıdakilerden"

Transkript

1 MATEMATİK-. 0 : [ : (0 )] işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) 0 D) 5 E) 0 Temel Kavramlar-I YGS / LYS MF - TM - TS - YGS 0 5. a çift rakam, b ve c birer tek rakam olmak üzere, 5a b + c ifadesinin en büyük değeri kaçtır? A) 9 B) 7 C) 0 D) 5 E) 9., y ve z sıfırdan farklı birer tam sayıdır. + y = z olduğuna göre, + y z ifadesinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) 6 B) C) 5 D) E) 6. a, b ve c tam sayılardır. a.b.c = olduğuna göre, a b + c ifadesinin alabileceği en küçük değer kaçtır? A) B) C) 0 D) E) 6. bir tam sayı + sayısı tek olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi tek sayıdır? A) 5 B) 5 + C) 9 D) + 5 E) 7. a, b ve c pozitif tam sayılardır. a.b = a.c = 8 olduğuna göre, a + b + c toplamının en küçük değeri kaçtır? A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9. a ve b birer tam sayıdır. a.b + a = 5 olduğuna göre, a b farkının alabileceği en büyük değer kaçtır? A) 7 B) 8 C) 0 D) E) y. z < 0. y. z > 0. y. z < 0 olduğuna göre, sırasıyla, y ve z nin işaretleri aşağıdakilerden hangisidir? A) +,, + B), +, + C),, D) +,, E) +, +, +

2 Temel Kavramlar-I 0 9. a, b ve c birbirlerinden farklı rakamlar olmak üzere, b a + c ifadesinin alabileceği en küçük değer kaçtır? A) B) C) 0 D) E) 9. a, b ve c birbirlerinden farklı birer pozitif tam sayı olmak üzere, a b = c a+ b= 9 olduğuna göre, c değeri kaçtır? A) 9 B) 8 C) 7 D) 6 E) 5 0. < 0 < y olmak üzere, I. y II. + y III. (. y) ifadelerinden hangilerinin değeri kesinlikle pozitiftir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III. a ve b birer rakam olmak üzere, a + = b olduğuna göre, a kaç farklı değer alabilir? A) B) C) D) E) 5 Körfez Yayınları. ( + 5) tek sayı ve (y 5) çift sayı olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur? A) tek sayıdır. B) y çift sayıdır. C) + y tek sayıdır. D).y tek sayıdır. E) y çift sayıdır. 5. a, b ve c birer doğal sayıdır. a + b = c + 0 olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi daima çift sayı belirtir? A) a.b B) b.c C) b + c D) a + b E) a + c. a ve b tam sayı olmak üzere, I. a çift ve b tek sayı ise a b çift sayıdır. II. a tek ve b pozitif tek sayı ise a b tek sayıdır. III. a çift ve b pozitif çift sayı ise b a çift sayıdır. ifadelerinden hangileri kesinlikle doğrudur? 6. ve y tam sayılardır. +.y + = 0 olduğuna göre, y nin alabileceği en büyük değer için.y çarpımının değeri kaçtır? A) 5 B) C) 0 D) 5 E) 7 A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III Test 0 CA.A.C.A.E 5.B 6.D 7.C 8.D 9.E 0.E.C.B.A.C 5.D 6.B

3 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Temel Kavramlar-II 0., y ve z birer asal sayıdır. 5. a, b ve c ardışık çift sayılar ve a < b < c dir. = y z olduğuna göre, + y + z toplamının değeri kaçtır? A) 6 B) C) D) 0 E) 9 a b c c b a ifadesinin değeri kaçtır?. a, b ve c asal sayılardır. a.b b.c = 7 olduğuna göre, a + b + c toplamının değeri kaçtır? A) 0 B) C) D) E). = olduğuna göre, toplamının türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) ( + ) B) ( ) C) ( ) D) ( + ) E) 8( + ) A) B) 0 C ) D ) E ) 6. ve y birer pozitif tam sayı olmak üzere, 6! = 5. y olduğuna göre, en çok kaçtır? A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) n n işleminin sonucu kaçtır? 7 A) 7 B) C) D) E) 7. a pozitif tam sayıdır. 7a + 5 sayısı tek sayı ve 8. İki basamaklı ardışık üç tek doğal sayının toplamının alabileceği kaç farklı değer vardır? A) B) 8 C) D) 99 E) 7 b = 5.a! olduğuna göre, b + a ifadesinin alabileceği en küçük değer kaçtır? A) 5 B) 0 C) D) E) 8

4 Temel Kavramlar-II 0 9. a + b ve a b sayıları aralarında asal sayılar olmak üzere,. a, b ve c pozitif tam sayılardır. a+ b = 7 a b 7 olduğuna göre, a b ifadesinin değeri kaçtır? 5 7 A) B) C) D) E) (b )! = 0.a olduğuna göre, a nın en küçük değeri için a+b toplamı kaçtır? A) 8 B) 9 C) 0 D) E). A ile B aralarında asal sayılar olmak üzere, 9(A + B) = (A B) 0. ( )! + ( )! +! toplamının değeri kaçtır? A) 8 B) C) D) E) 6. = 6! olmak üzere, 6! + 7! + 0! ifadesinin türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) 8 D) 0 E) 8 + Körfez Yayınları olduğuna göre, A + B toplamının değeri kaçtır? A) 6 B) 5 C) 00 D) 0 E) 09 5., y ve z ardışık çift sayılar ve < y < z dir y +. z + = 6 olduğuna göre, + y + z toplamının değeri kaçtır? A) 9 B) 96 C) 0 D) 08 E) 6. I. a b olmak üzere, a < b ise a! < b! dir. II. n Z + ise n! = n(n )! III. a! = 6 ise bu eşitliği sağlayan (a, b) sıralı ikilisi bir b! tanedir. ifadelerinden hangileri kesinlikle doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I ve III. a, b ve c ardışık pozitif tam sayılardır. (a + ).(b + ).(c + ) = 50 olduğuna göre, a + b + c toplamı kaçtır? A) 9 B) C) 5 D) 8 E) 0 7. A = n.(n + ) ifadesinde n = için her bir terimin ikinci çarpanı artırılırsa A toplamı kaç artar? A) 67 B) 68 C) 7 D) 77 E) 78 Test 0 CA.A.C.A.D 5.D 6.B 7.A 8.C 9.C 0.E.E.B.B.D 5.E 6.B 7.D

5 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Sayı Basamakları 0. ab ve ba iki basamaklı sayılar olmak üzere, ab ba ab + ba = 55 olduğuna göre, a + b toplamının değeri kaçtır? A) 5 B) C) 0 D) 8 E) 6. ab ve cd birbirinden farklı iki basamaklı doğal sayılardır. Buna göre, ab oranının alabileceği kaç farklı tam sayı cd değeri vardır? A) 0 B) 9 C) 8 D) 7 E) 6. İki basamaklı birbirinden farklı 5 pozitif tam sayının toplamı 07 olduğuna göre, bu sayıların en küçüğü en az kaç olabilir? A) B) C) 5 D) 6 E) 7 5. ABC ve CBA üç basamaklı birer doğal sayı olmak üzere, A B C + C B A 7 6 olduğuna göre, B değeri kaçtır? A) B) C) 5 D) 7 E) 9 6. ve y iki basamaklı doğal sayılar olmak üzere, y = 8 eşitliğini sağlayan kaç tane doğal sayısı vardır? A) 0 B) C) D) E) 7. y ve zt iki basamaklı doğal sayılardır. A = y + zt olmak üzere, ve z sayıları 5 er artırılıp, y ve t sayıları er azaltılırsa A sayısı nasıl değişir? A) 98 artar B) 98 azalır C) 00 azalır D) 0 azalır E) 8 artar. Yedi basamaklı bir sayı ile beş basamaklı bir sayının çarpımından elde edilen sayı en fazla kaç basamaklıdır? A) 0 B) C) D) E) 5 8. ab üç basamaklı ve ab iki basamaklı doğal sayılardır. ab ab = 89 olduğuna göre, ab iki basamaklı sayısı aşağıdakilerden hangisidir? A) 90 B) 8 C) 7 D) 66 E) 5

6 Sayı Basamakları 0 9. yz ve zy üç basamaklı doğal sayılardır. yz zy = 79 olduğuna göre, yz üç basamaklı sayısı en çok kaç olabilir? A) 89 B) 896 C) 980 D) 98 E) 99. Üç basamaklı en küçük tam sayı ile rakamları birbirinden farklı dört basamaklı en büyük tam sayının toplamı kaçtır? A) 8876 B) 977 C) 8877 D) 8889 E) abc dört basamaklı ve abc üç basamaklı doğal sayılardır. 5abc = 5(abc) olduğuna göre, a.b.c çarpımının değeri kaçtır? A) 0 B) C) D) E). İki basamaklı y sayısının sağına ve soluna rakamı yazıldığında değeri 7 artıyor. Buna göre, + y toplamı kaçtır? A) 7 B) 6 C) 5 D) E). X Y Z 5 A B C + D E F 0 0 Yukarıda verilen çarpma işleminde hata yapılmıştır. Buna göre, Y rakamı kaçtır? Körfez Yayınları 5. y iki basamaklı, yy dört basamaklı doğal sayılar olduğuna göre, yy + 5. y 9. y işleminin sonucu kaçtır? A) B) 6 C) 7 D) 9 E) 6. K, L ve M sıfırdan farklı birer rakam olmak üzere, K L M L M K M L K olduğuna göre, K > L > M şartını sağlayan en küçük K tam sayısı kaçtır? A) 6 B) 5 C) D) E) A) 0 B) C) D) 5 E) 6. Üç basamaklı 6ab sayısı iki basamaklı ab sayısının 6 katına eşittir. Buna göre, a + b toplamının değeri kaçtır? A) 5 B) C) D) E) 7. Üç basamaklı bir sayının birler ve yüzler basamağı yer değiştirdiğinde sayının değeri 95 artıyor. Buna göre, bu şarta uygun en küçük üç basamaklı sayı kaçtır? A) 08 B) 0 C) 09 D) 06 E) 0 Test 0 CA.A.C.E.B 5.D 6.C 7.A 8.E 9.E 0.A.B.D.B.C 5.A 6.C 7.D

7 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Taban Aritmetiği 0. ve sayı tabanı olmak üzere, 5. ve 6 sayı tabanıdır. (0) + (0) işleminin sonucu için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Çift bir tam sayıdır. (a) 6 = () eşitliğini sağlayan a tam sayısı kaçtır? A) B) C) D) E) 5 B) 5 ile bölümünden kalan tür. C) Onluk tabandaki karşılığı 7 tür. D) ile bölümünden kalan dir. E) 5 tabanındaki değeri tür.. 7 sayı tabanı olmak üzere, (ab) 7 sayısı çift sayı olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi daima tek sayıdır? A) a.b B) a + b + C) a + b + D) a + ab + b E) a + b. a, b ve c sayıları 8 tabanında birer rakam olduğuna göre, a + b + c toplamının alabileceği en büyük değer kaçtır? A) 7 B) C) D) 5 E) 6. m bir rakam ve 6 sayı tabanı olmak üzere, (m5) 6 = 5 eşitliğini sağlayan m kaçtır? A) 0 B) C) D) E) 7. ve 5 sayı tabanı olmak üzere, () + () 6 toplamının 0 tabanındaki değeri kaçtır? A) 5 B) 8 C) D) E) 6. 5 sayı tabanı olmak üzere, (a) 5 sayısının 0 tabanında alabileceği en büyük değer kaçtır? sayısı 5 tabanında kaç basamaklı bir sayıdır? A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9 A) 76 B) 8 C) 9 D) 9 E) 9

8 Taban Aritmetiği 0 9. (KARCI) M sayısı M tabanında beş basamaklı bir sayıdır. Buna göre, bu ifadenin 0 tabanındaki en küçük değeri kaçtır? A) B) C) 7 D) 6 E) 7. sayı tabanı olmak üzere, () () işleminin sonucu tabanında kaçtır? A) () B) (0) C) (0) D) () E) (0) 0. ve sayı tabanıdır. () E (000) eşitliğini sağlayan kaç farklı E doğal sayısı vardır? A) B) 5 C) 6 D) 7 E) 9 5. ve sayı tabanıdır.. 6 sayı tabanı olmak üzere, (5) 6 sayısının fazlası aynı tabanda kaçtır? A) () 6 B) (0) 6 C) () 6 D) () 6 E) () sayısı tabanında yazıldığında sondan kaç basamağı sıfır olur? A) 0 B) 9 C) 8 D) E) 8 Körfez Yayınları = k ( ) ( 0) olduğuna göre, k kaçtır? A) 0 B) C) D) E) sayı tabanıdır. () 5. () 5 işleminin sonucu 5 tabanında kaçtır? A) (0) 5 B) (0) 5 C) () 5 D) (000) 5 E) (000) 5. sayı tabanı olmak üzere, ( 0).( ) ( ) işleminin sonucu aynı tabanda kaçtır? A) (0) B) (0) C) (00) 7. 5 ve 9 sayı tabanı ve a c olmak üzere, ( abc) 9 ( cba) 9 ( ac) 5 ( ca) 5 işleminin sonucu kaçtır? A) B) 5 C) 9 D) 0 E) D) (00) E) (0) Test 0 CA.A.C.C.D 5.B 6.C 7.E 8.E 9.D 0.E.B.A.B.A 5.A 6.B 7.D

9 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Bölme Bölünebilme 05. A 7 B Yukarıdaki bölme işleminde in alabileceği doğal sayı değerleri toplamı kaçtır? A) B) 5 C) 0 D) 8 E) 6. Bir A sayısının 7 ile bölümünde bölüm 0, kalan 5 dir. Buna göre, A sayısı kaçtır? A) 5 B) 55 C) 65 D) 70 E) 75. A B B 0 C Yukarıdaki bölme işlemlerine göre, A nın C türünden değeri aşağıdakilerden hangisidir? A) C + B) C C) 6C D) 6C E) 6C y Yukarıda verilen bölme işlemine göre, + y toplamının değeri kaçtır? A) B) 6 C) 5 D) 5 E) 5 6. ABCAB beş basamaklı, ABC üç basamaklı sayılardır. ABCAB ABC y Yukarıdaki bölme işleminde in alabileceği kaç farklı değer vardır? A) 99 B) 90 C) D) E) 7. Toplamları 5 olan iki doğal sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm, kalan ise 5 tir. Buna göre, küçük sayı kaçtır? A) B) 7 C) 9 D) E). Üç basamaklı AB sayısı 5 ile tam bölünebildiğine göre A aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) 0 B) C) 6 D) 8 E) 9 8. m + n m + 7 n + Yukarıda verilen bölme işlemlerine göre, in değeri kaçtır? A) 0 B) C) D) E)

10 Bölme Bölünebilme a ve b pozitif tam sayılar olmak üzere, b a b +. Altı basamaklı 5a sayısının ile bölünebilmesi için a nın alabileceği değerler toplamı kaçtır? A) 0 B) 8 C) 6 D) E) Yukarıdaki bölme işlemine göre, b nin alabileceği değerlerin toplamı kaçtır? A) 99 B) 05 C) 5 D) 0 E) 5 0. sayısının y sayısı ile bölümünden kalan y, bölüm olduğuna göre, in y türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) y y D) y. On beş basamaklı aaaaaaaaaaaaaaa B) y y E) y C) y sayısı 5 ile tam bölünebildiğine göre, bu sayının 9 ile bölümünden kalan kaçtır? A) 0 B) C) D) E). Dört basamaklı 5ab sayısının 5 ile bölümünden kalan olduğuna göre, a + b toplamının alabileceği farklı değerler toplamı kaçtır? A) B) 7 C) 0 D) 6 E) Körfez Yayınları 5. a 7 b b c Yukarıda verilen bölme işlemlerine göre, a nın ile bölümünden kalan kaçtır? A) B) 5 C) 7 D) 0 E) 6. 0 cevizin tamamı n tane öğrenciye dağıtılıyor. Dağıtım şu şekilde yapılıyor. Her öğrenci eşit miktarda ceviz alacaktır. Her öğrenci en az, en çok 0 ceviz alacaktır. Buna göre, n aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) 0 B) 0 C) 8 D) 5 E) 7. Üç basamaklı abc sayısının iki basamaklı ab sayısı ile bölümünden elde edilen kalan ile üç basamaklı abd sayısının iki basamaklı ab sayısı ile bölümünden elde edilen kalan arasındaki fark olduğuna göre, c d farkı kaçtır? A) 8 B) 7 C) 6 D) 5 E). pozitif tam sayısının rakamlarının sayı değerleri toplamı 7 dir. Buna göre, 6 sayısının 9 ile bölümünden kalan kaçtır? A) 8 B) 7 C) 6 D) 5 E) 8. On iki basamaklı 5555 sayısının, ile bölümünden kalan, 5 ile bölümünden kalan y, ile bölümünden kalan z olduğuna göre, + y + z toplamının değeri kaçtır? A) 0 B) C) 5 D) 7 E) 8 Test 05 CA.A.E.E.D 5.C 6.B 7.C 8.A 9.A 0.C.D.E.B.B 5.D 6.A 7.E 8.B

11 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Asal Çarpanlar ve OBEB-OKEK 06. B = ile y aralarında asal pozitif tam sayılardır. sayısının asal bölenleri toplamı kaçtır? A) 8 B) 6 C) D) 5 E) OKEK(, y) + OBEB(, y) = olduğuna göre, + y toplamının alabileceği değerler toplamı kaçtır? A) B) C) 8 D) 7 E) 96. a pozitif tam sayı olmak üzere, a +6 a kesrini tam sayı yapan a değerlerinin toplamı kaçtır? A) B) C) 6 D) 0 E) sayısının pozitif tam sayı bölenlerinden kaç tanesi ile tam bölünür? A) B) C) 6 D) 9 E) 7. a ile b asal sayılardır.. ve y pozitif tam sayılardır. 08. = y olduğuna göre, + y ifadesinin alabileceği en küçük değer kaçtır? A) 60 B) 0 C) D) 0 E) 5 OKEK(a, b) + OBEB(a, b) = 00 a y = b y a < b olduğuna göre, y oranı kaçtır? A) B) C) D) E). A = n. 6 n. 9 n sayısının tam bölen sayısı 50 olduğuna göre, n doğal sayısı kaçtır? 8. OBEB leri OKEK lerine eşit olan kaç tane iki basamaklı doğal sayı çifti vardır? A) 0 B) 80 C) 89 D) 90 E) 9 A) B) C) D) E) 5

12 Asal Çarpanlar ve OBEB-OKEK Bir doğal sayı ve 8 ile tam bölünebiliyorsa aşağıdakilerden hangisi ile daima tam bölünür? A) 6 B) C) 6 D) 8 E) 5. A sayısının; 5 ile bölümünden kalan, 6 ile bölümünden tür. Buna göre, üç basamaklı en küçük A sayısı kaçtır? A) 7 B) 7 C) D) 7 E) ve y pozitif tam sayı olmak üzere, (!). = y 5. p ve q birbirinden farklı asal sayılar olmak üzere, eşitliğini sağlayan en küçük tam sayısı kaçtır? = p. q A) B) C) 6 D) 9 E). A ve B pozitif tam sayılardır. 5A = B OKEK(A, B) = 05 olduğuna göre, B A farkı kaçtır? A) 9 B) C) D) 5 E) 7 Körfez Yayınları y = p. q olduğuna göre, ve y sayılarının en küçük ortak katı aşağıdakilerden hangisidir? A) p 5. q B) p. q C) p. q D) p. q E) p. q 6. Uzunlukları 5 m, 75 m ve 05 m olan farklı üç kumaş eşit boyutlardaki parçalara ayrılacaktır. Buna göre, bu parçaları elde etmek için en az kaç kesim yapılmalıdır?. a, b ve c pozitif tam sayılardır. = a + = 5b + = 7c + olduğuna göre, in alabileceği en küçük değer kaçtır? A) B) 5 C) 07 D) 08 E) A) 6 B) 5 C) D) E). n pozitif tam sayı olmak üzere, n ile kalansız bölünebilen pozitif tam sayılar kümesi A(n) ile gösteriliyor. Buna göre, A() ve A(5) kümelerinin kesişim kümesinin en küçük elemanı kaçtır? 7. Boyutları 60 m ve 8 m olan dikdörtgen şeklindeki odanın tabanına kare şeklinde özdeş fayanslar döşenecektir. Buna göre, en az kaç fayans gereklidir? A) 5 B) 6 C) 7 D) E) 5 A) B) 60 C) 75 D) 90 E) 0 Test 06 CA.E.A.B.A 5.E 6.D 7.A 8.D 9.C 0.D.C.C.B.D 5.B 6.E 7.A

13 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Rasyonel ve Ondalık Sayılar 07. a 9 a kesrini basit kesir yapan a tam sayısı kaçtır? A) 5 B) C) D) E) 5. 5! 7! + 6 işleminin sonucu kaçtır? A) B) 0 C) D) E).. + : 5 işleminin sonucu kaçtır? A) 9 5 B) 5 : = C) D) E) olduğuna göre, sayısının alabileceği değerler toplamı kaçtır? A) 6 B) C) 0 D) E) işleminin sonucu kaçtır? A) 8 B) C) D) E) , + 0, 05 0, 005 işleminin sonucu kaçtır? A) 5 B) 5 C) 5 D) 50 E) 5., 5,,, 5 0 Yukarıda verilen sayılardan rasyonel olanlarının toplamı kaçtır? 8 8 A) 5 + B) C) işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) D) 0 E) D) 5 E) 5 +

14 Rasyonel ve Ondalık Sayılar , 005, 0, 00, işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) 5 D) 5 E) ab0 üç basamaklı ve ab iki basamaklı doğal sayılardır. ab0 a,b = 98 olduğuna göre, ab değeri kaçtır? A) B) 6 C) 0 D) 5 E) = 5 olduğuna göre, kaçtır? A) B) C) D) 5 E) ifadesini tanımsız yapan kaç farklı değeri vardır? A) 0 B) C) D) E). = Körfez Yayınları a 5a +. a + a a ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) B) a C) 5a D) 6 a E) 8a a 7 5. A = B = eşitlikleri veriliyor. Buna gaöre, A + B toplamının değeri kaçtır? 5 A) B) C) D) 7 E) y = olduğuna göre, in y türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) = y B ) = y C) = y 6. 0,0 devirli ondalık sayısı pozitif tam sayısı ile çarpıldığında sonuç bir tam sayı oluyor. Buna göre, en az kaçtır? A) 00 B) 60 C) 50 D) 900 E) 990 D ) = 8y E) = y Test 07 CA.D.C.C.B 5.B 6.D 7.E 8.A 9.C 0.E.D.B.C.E 5.A 6.A

15 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Sıralama ve Basit Eşitsizlikler 08. < 0 olmak üzere, 6. ve y reel sayılar olmak üzere, a =, b =, c = 7 olduğuna göre, a, b ve c nin büyükten küçüğe sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir? A) a > b > c B) c > b > a C) c > a > b y = < 0 olduğuna göre, + y nin alabileceği en büyük tam sayı değeri kaçtır? D) b > a > c E) b > c > a A) B) 5 C) D) 0 E) a =, b=, c = kesirlerinin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir? 7. a ve b reel sayılar olmak üzere, < a < < b < A) b < c < a B) c < b < a C) a < b < c olduğuna göre, a + b ifadesinin en geniş tanım aralığı aşağıdakilerden hangisidir?. a = (0,) b = (0,) c = (0,) D) b < a < c E) c < a < b sayılarının küçükten büyüğe sıralanışı aşağıdakilerden A) [0, ] B) [0, 5) C) [0, ) D) (7, 5) E) [7, 5) 8. < ve y y < 0 olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur? hangisidir? A) a < c < b B) c < b < a C) b < c < a D) a < b < c E) b < a < c A). y < 0 B). y < 0 C) y < 0 D) 9. a < olmak üzere, y > 0 E) y. < < 0 5 eşitsizliğini sağlayan tam sayılarının toplamı kaçtır? A) B) 5 C) 6 D) 8 E) 0 5.a ifadesinin alabileceği en büyük tam sayı değeri kaçtır? A) 0 B) C) D) 5 E) 6 0. a bir tam sayı, b reel sayı olmak üzere, 5. < + 7 eşitsizliğini sağlayan tam sayılarının toplamı kaçtır? A) 5 B) 0 C) 5 D) 0 E) 5 5 < a < 7 b < 5 olduğuna göre, a b ifadesinin alabileceği en küçük tam sayı değeri kaçtır? A) B) C) 0 D) 5 E)

16 Sıralama ve Basit Eşitsizlikler 08. a < b < 0 olmak üzere, 5. < < 5 b a c = a gerçel sayısı veriliyor. olduğuna göre, ifadesinin alabileceği en küçük tam sayı değeri ile en büyük tam sayı değerinin toplamı kaçtır? Buna göre, c aşağıdakilerden hangisi olamaz? 5 9 A) B) C) D) 5 5 E) 5 A) B) 0 C) D) E) 5. a a olmak üzere, b a = 5 olduğuna göre, b nin alabileceği tam sayı değerleri toplamı kaçtır? A) B) 5 C) 8 D) E). a, b ve c negatif reel sayılardır. a b = ve = b 5 c olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) b < c < a B) b < a < c C) a < c < b D) c < b < a E) a < b < c Körfez Yayınları 6. (0, 6) + < (0, ) + eşitsizliğini sağlayan en büyük tam sayısı kaçtır? A) B) C) 0 D) E) 7. < < olmak üzere, a = ( + ) b= + c = + olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) a < b < c B) b < c < a C) c < a < b D) a < c < b E) c < b < a. a =, 5 b =,5 c =,5 olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) c < b < a B) b < c < a C) b < a < c D) c < a < b E) a < c < b < < 5 olduğuna göre, 6 ifadesinin en geniş değer aralığı aşağıdakilerden hangisidir? A) (0, 5) B) (, 9) C) (0, 00) D) [ 9, 9) E) (, ) Test 08 CA.D.B.C.A 5.E 6.A 7.C 8.D 9.C 0.B.E.C.A.A 5.E 6.B 7.E 8.D

17 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Mutlak Değer 09. 0, 0, + 0, 6 işleminin sonucu kaçtır? A) 0, B) 0,5 C) 0, D) 0, E) 0, y + y z = 0 olduğuna göre, y.z ifadesinin değeri kaçtır? A) 6 B) 8 C) 60 D) E) 88. < < olmak üzere, + 5 ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) + B) C) D) + E) +. y < z < 0 < olmak üzere, y + z y z ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) y D) 0 E) y z 7. 0 olmak üzere, a 5 = eşitliğini sağlayan kaç farklı a tam sayısı vardır? A) B) 0 C) D) E) y + ifadesi en küçük değerini aldığında y nin değeri kaç olur? A) B) 0 C) D) E) = 5 eşitliğini sağlayan değerleri çarpımı kaçtır? A) 5 B) 6 C) 9 D) E) 9. < 0 olmak üzere, ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) + D) E) 5. Bir a reel sayısının e olan uzaklığı a olduğuna göre, a nın bulunduğu en geniş aralık aşağıdakilerden hangisidir? A) a B) a < 0 C) a < D) < a < E) a 0. 5 = + 5 eşitliğini sağlayan değerleri toplamı kaçtır? A) B) C) D) E)

18 Mutlak Değer 09. I.. y. y II. + y + y III. y < y IV. n < n ifadelerinden hangileri kesinlikle yanlıştır? A) I ve II B) II ve III C) Yalnız III D) Yalnız IV E) III ve IV 5. + < 0 + eşitsizliğinin en geniş çözüm aralığı aşağıdakilerden hangisidir? A) ( 6, 0) B) (, ) C) (, ) D) (, 6) E) (, ). ve y reel sayılar olmak üzere, = y = y olduğuna göre, y farkının alabileceği en küçük iki farklı tam sayı değerinin toplamı kaçtır? A) 5 B) C) 0 D) E) = 7 eşitliğini sağlayan değerleri çarpımı kaçtır? A) 6 B) C) D) 0 E) 8 Körfez Yayınları 6. 5 = + eşitliğini sağlayan değerlerinin çarpımı kaçtır? A) 6 B) 8 C) 0 D) E) = + eşitliğini sağlayan değerlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) eşitsizliğinin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisidir? eşitsizliğini sağlayan aralıklardan biri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) B) 6 6 A) R (, ) B) R, C) R 0, C) D), D) R E) R, [ ] E) 0 Test 09 CA.C.C.D.A 5.A 6.B 7.C 8.E 9.D 0.A.E.B.C.B 5.A 6.B 7.D 8.E

19 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Üslü İfadeler 0. ( + ) işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) D) 6 0 E) işleminin sonucu kaçtır?.,, sembolleri birer tam sayıyı belirtmektedir. = 7 = 56 5 = 5 olduğuna göre, + + toplamının değeri kaçtır? A) 9 B) 0 C) D) E) 5 A) B) C) D) E) 5 m 6. 9 n 9 = m+ n= 5 olduğuna göre, m kaçtır? A) B) C) D) E). = a 7 = b olduğuna göre, 8 in a ve b türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) a.b B) a.b C) a.b D) a.b E) a.b 7. = + a y = a olduğuna göre, = 6 için y değeri kaçtır? A) B) C) D) E) a = 8. a + a.( a+b a ) = 8 olduğuna göre, b kaçtır? A) B) C) D) E) 5 5 b = olduğuna göre, a b a+b oranı kaçtır? A) B) C) D) E)

20 Üslü İfadeler 0 9. a + b = a.b = (7) olduğuna göre, a b değeri kaçtır? A) B) C) D) E) 5. a ve b birer tam sayıdır. 7 a + b = a + b 9 olduğuna göre, a.b çarpımının değeri kaçtır? A) 90 B) 60 C) 60 D) 80 E) A = B = olduğuna göre, A nın B türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) B B) B C) B D) 5B E) 6B işleminin sonucu kaçtır? Körfez Yayınları. a = b = + olduğuna göre, a nın b türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? b b A) B) b b 5. n b + D) E) b b + C) b çarpımı sekiz basamaklı bir sayı olduğuna göre, n nin alabileceği değerler toplamı kaçtır? A) B) C) D) E) 5 A) 0 B) C) D) E). a. ( a ). ( a). ( a ) ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) a B) a C) a D) a E) a 6. ( ) 9 = eşitliğini sağlayan değerleri toplamı kaçtır? A) 5 B) C) 0 D) E) Test 0 CA.C.D.C.D 5.A 6.A 7.B 8.B 9.A 0.C.E.D.E.B 5.E 6.A

21 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Köklü İfadeler. bir tam sayı olmak üzere, I. II. III. IV. ifadelerinden hangileri daima reel sayı belirtir? A) I ve II B) I, II ve IV C) II, III ve IV D) II ve IV E) I, II, III ve IV. bir gerçel sayı olmak üzere, ifadesi bir reel sayı olduğuna göre, bu işlemin sonucu kaçtır? A) + B) C) D) işleminin sonucu kaçtır? E) , + 0, 9, + 0, işleminin sonucu kaçtır? A) 0,6 B) 0,9 C) D) 6 E) = a olduğuna göre, ifadesinin a türünden eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) a + B) a C) a D) a E) a 7. = olduğuna göre, + ifadesinin değeri kaçtır? A) B) C) + 6 A) B) C) D) E) D) E) 8. ( ) + y + y z = 0., sayısının karekökü kaçtır? olduğuna göre, + y + z toplamının değeri kaçtır? A) 0, B) 0, C), D) E) A) B) 0 C) 9 D) 8 E) 7

22 Köklü İfadeler 9. a = b = 5 c = 7 olduğuna göre, 05 aşağıdakilerden hangisine eşittir? A) a B) b C) a.b D) a.b.c E) a.b.c işleminin sonucu kaçtır? 5 A) B) C) D) 8 E) 5 0. a < b < 0 olmak üzere, 5..,5 = olduğuna göre, kaçtır? A) 5 B) C) D) E) 5 5 ( a+ b) ( b ) + ( a ) = olduğuna göre, a kaçtır? A) 7 B) 5 C) D) E). b a b a. + b. a. b. a b a işleminin sonucu kaçtır? a b A) a b B) ab C) a + b D) E) 0. a + a = k olduğuna göre, a+ k a ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? Körfez Yayınları 6. + işleminin sonucu kaçtır? A) 5 B) 0 C) D) 7. a = b = 8 c = 6 E) 5 olduğuna göre, a, b ve c nin sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir? A) a < b < c B) c < a < b C) b < c < a D) b < a < c E) c < b < a A) B) C) k D) k + E) k + 8. a, a, a,..., a n pozitif reel sayılar olmak üzere, k = a + a + a an n. 5+ işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) 5 D) E) + ifadesine bu n tane sayının karesel ortalaması denir. Buna göre,,, 5 ve 7 sayılarının karesel ortalaması kaçtır? A) B) C) 8 D) 6 E) Test CA.D.E.D.C 5.C 6.B 7.B 8.A 9.D 0.A.E.D.E.C 5.C 6.A 7.B 8.B

23 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Çarpanlara Ayırma-. 7 (7 ) 5. ve y doğal sayılardır. ifadesinin çarpanlarına ayrılmış şekli aşağıdakilerden hangisidir? A) (9 + ) B) (9 ) C) 7(7 + ) D) (7 ) E) 7( 7) y = 7 olduğuna göre, + y toplamının değeri kaçtır? A) B) C) 7 D) 0 E) 6. (n + )! (n + )! ifadesinin çarpanlarından biri aşağıdakilerden hangisidir? A) n B) n + C) n + D) n + E) n 6. + = olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? A) B) C) D) E) y + y ifadesinin çarpanlarından biri aşağıdakilerden hangisidir? A) + y B) y C) + y + D) + y E) y +. + ifadesinin en sade şekli aşağıdakilerden hangisidir? A) 6 B) + C) D) E) 6. + y + y 8 ifadesinin alabileceği en küçük değer kaçtır? A) B) C) 8 D) E) 8. ( ) ( ) + ifadesinin sonucu kaçtır? A) 5 B) C) 5 D) 5 E) 7

24 Çarpanlara Ayırma- 9. a a. a a a a + a. y y : y = ifadesinin en sade şekli aşağıdakilerden hangisidir? olduğuna göre, y oranı kaçtır? a A) B) a a D) E) a a a C) a a A) B) C) D) 6 9 E) ve y gerçel sayılar olmak üzere, + y = y + y = 5 olduğuna göre, y sayısının değeri kaçtır?.. A) B) C) D) E) 6 ifadesinin en sade şekli aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) + E) + y y Körfez Yayınları 6 + a kesri sadeleşebilir bir kesir olduğuna göre, sadeleşmiş şekli aşağıdakilerden hangisidir? A) + B) + C) 6. 5 = 0 D) + E) + denklemini sağlayan bir gerçel sayısı için, ifadesinin değeri kaçtır? A), B) C),6 D) E),8 7. bir gerçel sayı olmak üzere, işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir? olduğuna göre, ( )( + )( + )( + ) ifadesinin değeri kaçtır? A) B) C) 0 D) E) A) B) 8 C) D) E) 0 =. + y+ y + y y : y ifadesinin sonucunun çarpma işlemine göre tersi aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) y + y 8. a 6 a + a : a a a + a ifadesinin en sade şekli aşağıdakilerden hangisidir? A) B) C) a D) a + E) a + Test CA.E.D.D.E 5.E 6.B 7.C 8.C 9.A 0.A.C.B.D.B 5.C 6.E 7.B 8.A

25 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Çarpanlara Ayırma-. y = 5. a, b, c ve d pozitif tam sayılardır. + y = 0 olduğuna göre,. y çarpımının değeri kaçtır? A) B) C) 6 D) 8 E) 0 a + b + c + d ifadesini ( + ) + ( + ) şeklinde yazabilmek için uygun a, b, c ve d sayıları aşağıdakilerden hangisidir? a b c d. = 0 y = 00 olduğuna göre, y + ( + y) kaçtır? ifadesinin değeri A) 6 B) 9 C) 5 D) 6 E) 0 A) B) 5 C) D) 6 E) 5 6. = 6 olduğuna göre, + ifadesinin değeri kaçtır? A) 0 B) 6 C) 8 D) 0 E). Pozitif iki tam sayının farkı 5, çarpımları olduğuna göre, küpleri farkının pozitif değeri kaçtır? A) 60 B) 85 C) 0 D) 60 E) = olduğuna göre, + in pozitif değeri kaçtır? A) 6 B) C) D) 6 E). a = m + 0 b = 0 m olduğuna göre, (a b) + ab ifadesinin değeri kaçtır? A) 000 B) 600 C) 00 D) 500 E) = + y olduğuna göre, y + y ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) y B) C) y D) E) + y

26 Çarpanlara Ayırma- 9. a + b = c eşitliğinde a = 0 ve c = olduğuna göre, b kaçtır? A) 7 B) 9 C) D) E). olmak üzere, = 8 olduğuna göre, + + toplamının değeri kaçtır? A) 8 B) C) D) E) y = ve. y = olduğuna göre, + y kaçtır? A) 7 B) 6 C) D) 8 E) 9. a ve b negatif reel sayılar olmak üzere, a + b = 0 a. b = olduğuna göre, a + b ifadesinin değeri kaçtır? A) 8 B) 7 C) 8 D) 0 E). y ve y iki basamaklı sayılardır. y = 7 olduğuna göre, (y) (y) ifadesinin değeri kaçtır? A) 57 B) 58 C) 59 D) 69 E) 69 Körfez Yayınları 5. = 0 y = 008 olduğuna göre, y + y kaçtır? A) 5 B) 6 C) 9 D) E) 6. + = olduğuna göre, + ifadesinin değeri kaçtır? A) 5 B) 7 C) 9 D) E) k = (a + b) eşitliğine göre, k + a + b toplamının alabileceği en küçük tam sayı değeri kaçtır? A) B) 8 C) 9 D) E) 6. = + a, y = a ve + y = 6 a a olduğuna göre, y nin değeri kaçtır? 5 A) B) C) D) E) 8. + = 0 eşitliğine göre, + ifadesinin değeri kaçtır? A) B) C) D) 5 E) 6 Test CA.A.A.E.D 5.B 6.C 7.D 8.B 9.C 0.B.A.E.D.E 5.C 6.B 7.C 8.D

27 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Oran Orantı-. a+ b = a b 5. = y 5 = z a+b olduğuna göre, oranının değeri kaçtır? a b A) B) C) D) E) 5 y+z=8 olduğuna göre, + y z değeri kaçtır? A) B) 0 C) D) 6 E). + = 7 y. y + = olduğuna göre, y + y oranının değeri kaçtır? A) 0,8 B) 0,7 C) 0,6 D) 0,5 E) 0, a b = c d = e = f olduğuna göre, a.d.f b.c.e 6. + y + z = = y + = z + 6 = a b c olduğuna göre, a + b + c değeri kaçtır? A) 0 B) 9 C) 8 D) 7 E) 6 7. a + = b + A) B) 6 C) 8 oranı kaçtır? D) 6 E) b + = a a olduğuna göre, oranı kaçtır? b + A) B) C) D) 5 E) , y ve z sıfırdan farklı gerçel sayılar olmak üzere,. a b = c d = e f = 5 = y = z olduğuna göre, b d + f a c + e ifadesinin değeri kaçtır? olduğuna göre,, y ve z sayıları sırasıyla aşağıdakilerden hangisiyle orantılıdır? A) B) C) D) E) 5 A) (0, 5, 5) B) (, 5, 0) C) (5, 0, 5) D) (0, 50, 0) E) (0, 5, 0)

28 Oran Orantı- 9. a b = + a + b olduğuna göre, b oranının türünden eşiti aşağıdakilerden a hangisidir?. 6, 0 ve 5 yaşlarındaki üç kardeş bir miktar cevizi yaşlarıyla ters orantılı olarak paylaşıyorlar. Buna göre, en küçük kardeş en az kaç ceviz alır? A) B) C) 5 D) 5 E) 0 A) B) + C) D) E) 5. : y : z = : : + y + 5z = sayısı y + ile doğru, (y ) ile ters orantılıdır. = için y = olduğuna göre, y = 5 için in değeri kaçtır? A) B). a b 7 = ve = b c 5 C) 5 D) E) 7 olduğuna göre; a, b ve c sayıları sırasıyla hangi sayılarla orantılıdır? A) 0,, B),, C), 0, D),, 0 E),, 0 Körfez Yayınları olduğuna göre, + y.z ifadesinin değeri kaçtır? A) 55 B) 60 C) 65 D) 75 E) a sayısı, b sayısı ile doğru, c sayısı ile ters orantılıdır. b ve c sayıları katına çıkarılırsa a için ne söylenebilir? A) Dört katına çıkar B) Dörtte birine iner C) İki katına çıkar D) Yarıya iner E) Aynı kalır. 5 = y 5 = z 7 olduğuna göre;, y ve z sayıları sırasıyla hangi sayılarla ters orantılıdır? A), 75, 60 B) 60,, 75 C) 60, 75, Bir üçgenin iç açıları sırasıyla,, sayılarıyla orantılıdır. Buna göre, bu üçgenin dış açıları sırasıyla hangi sayılarla doğru orantılıdır? A) 5,, B), 5, C), 5, D) 0, 9, 8 E),, 5 D) 75,, 60 E), 60, 75. cm lik kumaş ve 6 ile ters, ile doğru orantılı olarak üç parçaya ayrılıyor. En uzun parça en kısa parçadan cm uzun olduğuna göre, kaçtır? A) 0 B) C) 0 D) E) 5 8. Bir çuvaldaki elma, armut ve portakalların sayısı sırasıyla, ve 5 ile orantılıdır. Çuvaldaki bu meyveler 0 arlı, şerli ve 5 erli gruplara ayrılabildiğine göre, çuvalda en az kaç portakal vardır? A) 0 B) 5 C) 0 D) 5 E) 0 Test CA.B.E.A.C 5.D 6.D 7.A 8.B 9.A 0.B.E.D.D.C 5.C 6.E 7.A 8.B

29 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Oran Orantı- 5. Mehmet Ali Bey tarlasına diktiği sebzeleri ve dikildikleri alanı merkez açılarıyla orantılı olarak dairesel bir grafikte göstermiştir. 6 dönüm tarlanın hepsi dikili olduğuna göre, fasülye dikili alan kaç dönümdür? Biber Domates 60 Patlıcan 80 0 Fasülye A) 5 B) 0 C) 0 D) E) 0. 8 a+ ile 5a sayılarının geometrik ortalaması olduğuna göre, a değeri kaçtır? A) B) C) D) E) 5. Bir çevirmenin ücreti, çevirdiği sayfa sayısı ile doğru orantılıdır. Bu çevirmen, çevirdiği 00 sayfa karşılığında 000 ücret aldığına göre, 7500 kazanabilmek için kaç sayfa çevirmelidir? A) 600 B) 65 C) 75 D) 750 E) Sırasıyla, 5 ve 9 yaşında olan üç kardeşe 90 tane ceviz yaşlarıyla orantılı olacak şekilde paylaştırılıyor. Buna göre, en çok ceviz alan en az ceviz alandan kaç ceviz fazla almıştır? A) 5 B) 0 C) 8 D) 5 E) 0 7. Bir gölün yüzeyinin donma alanı sıcaklığının karesi ile doğru orantılıdır. Sıcaklık 5 C iken 500 m lik alan donmuştur.. Bir musluk boş bir havuzu 0 saatte doldurmaktadır. Musluktan birim zamanda akan su miktarı 5 oranında azaltılır, havuzun hacmide katına çıkarılırsa boş havuz kaç saatte dolar? A) 6 B) 5 C) D) 0 E) 50 Buna göre, sıcaklık 6 C olduğunda kaç m lik alan donar? A) 590 B) 680 C) 000 D) 00 E) 50. Bir işi aynı kapasitedeki işçi günde + saat çalışarak 9 günde bitirebiliyor. Aynı kapasitedeki işçi aynı işi günde saat eksik çalışarak günde bitiriyor. Buna göre, kaçtır? 8. Betül ile Azra birlikte birer test kitabı alıyorlar. Betül test kitabının ünü çözdüğünde Azra kitabın ünü çözüyor. Buna göre, Betül kitabın tamamını çözdüğünde Azra kitabın kaçta kaçını çözmüş olur? A) 9 B) 8 C) 7 D) 6 E) 5 A) 5 B) C) D) 5 E)

30 Oran Orantı yaşındaki Ali ile 5 yaşındaki Can'ın bir öğünde yedikleri tost sayısı yaşları ile ters orantılıdır. Buna göre, Ali bir öğünde tost yerse Can aynı öğünde kaç tost yer?. 5+ ile 5 sayılarının aritmetik ortalaması kaçtır? A) B) C) D) E) A) B) C) D) E) 5 0. Bilge, öğretmeninin verdiği performans ödevini yarıçapı 0 cm olan bir daire üzerini boyayarak 5 dakikada yapıyor. Öğretmeni Bilge ye ödevinin boyutunu büyütmesini söylüyor. Bunun üzerine Bilge ödevinin yarıçapını 0 cm daha geniş olacak şekilde tekrar yapıyor. Buna göre, Bilge ikinci ödevini kaç dakikada yapar? A) 0 B) 8 C) 5 D) E) 0., 6 ve 8 sayılarının dördüncü orantılısı a dır. a ile b nin orta orantılısı 6 olduğuna göre, a, b ve 6 nın Körfez Yayınları. Yandaki tabloda Emir, Sena, Afra, Ömer ve Fatih isimli beş öğrencinin dakikada okudukları kelime sayıları verilmiştir. Öğrenci Puanı Emir 0 Sena 05 Afra 0 Ömer 0 Fatih 5 Buna göre, bu beş kişiden hangisi dışında kalan dört kişinin okuduğu kelime ortalaması 0 olur? A) Emir B) Fatih C) Sena D) Ömer E) Afra 5. İki sayının; geometrik ortalaması büyük sayıdan eksik, aritmetik ortalaması ise küçük sayıdan 5 Buna göre, büyük sayı kaçtır? fazladır. aritmetik ortalaması kaçtır? A) B) C) 5 D) 7 E) 9 A) B) C) 9 D) 7 E). Bir sınıfta bulunan öğrencilerin yaş ortalaması 8 dir. Sınıftaki öğrencilerin ü kız ve kız öğrencilerin yaş ortalaması 7 olduğuna göre, sınıftaki erkek öğrencilerin yaş ortalaması kaçtır? A) 8 B) 8,5 C) 8,5 D) 8,75 E) 9 6. Matematiksel bir oyunda kelimelerin her bir harfi bir (k) ile değerlendirilmektedir. Tekrar eden her harf bir (k) sayılmaktadır. Örneğin, Burcu kelimesi (k) değerindedir. Kelimelerin değerlerinin ikişerli aritmetik ortalaması alınarak oynanıyor. Buna göre, Zekeriyya kelimesi ile aşağıdakilerden hangisinin aritmetik ortalaması (6k) olur? A) İsmihan B) Çiğdem C) İzzet D) Zeynep E) Sedef Test 5 CA.B.E.E.C 5.D 6.A 7.A 8.C 9.B 0.A.D.C.C.E 5.C 6.D

31 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Denklem Çözme = + olduğuna göre, kaçtır? = denkleminin kökü a + 5a = 0 denkleminin de kökü olduğuna göre, a kaçtır? A) B) 5 C) D) E) A) 6 B) 5 C) D) 0 E). + = olduğuna göre, kaçtır? A) 7 5 B) 9 C) 5 D). ( )a + ( + y 7).b + z 6 + b = 0 E) 5 denklemi tüm a ve b reel sayıları için sağlandığına göre,.y.z çarpımının değeri kaçtır? A) 6 B) 8 C) 6 D) E) y + 7y = 0 denkleminde in hangi değeri için y hesaplanamaz? 5 7 A) B) C) 5 D) 7 E) 7. = + denkleminin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisidir? A) {} B) {, } C) { } D) E) {0} = = denkleminin çözüm kümesi aşağıdakilerden hangisidir? A) { 5} B) { } C) {0} D) {} E) {} eşitliğini sağlayan değeri aşağıdakilerden hangisidir? A) B ) C) D) E) 5

32 Denklem Çözme = 6 olduğuna göre, y z 6 + y z y z ifadesinin değeri kaçtır? A) 8 B) 6 C) D) E). a + b + c + d = 0 olduğuna göre, a+ d b+ c d+ b a+ c + + b+ c a+ d a+ c b+ d ifadesinin değeri kaçtır? A) B) C) 0 D) E) 0. a bir reel sayı olmak üzere, a + = 5( a + ) denkleminin kökü = 5 olduğuna göre, a kaçtır? A) B) C) D) E) 5. ( y ) ( + y 5y) y ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir? A) + y B) y C) D) E). + = 0 olduğuna göre, kaçtır? 5 A) B) C ) 6 D ) E) 0 7 Körfez Yayınları 5. + = a b + = a c 6 + = b c olduğuna göre, a + b + c toplamının değeri kaçtır? A) B) C ) 5 D ) 7 E ) 9 6. a.b = 6 b.c = 8 a.c = 9 olduğuna göre, b aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) B) C) D) E) 7. + z = 5 y + z = 7 + y = olduğuna göre, + y + z toplamı kaçtır? A) B) C) D) 8 E) 0. + y + = 5 y olduğuna göre, farkının değeri kaçtır? y A) B) C ) D ) 5 E) y = y z = + z = olduğuna göre, + y + z toplamı kaçtır? A) 7 B) 6 C) 5 D) E) Test 6 CA.C.E.D.B 5.A 6.B 7.C 8.E 9.B 0.A.D.D.C.A 5.E 6.B 7.C 8.A

33 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Sayı Problemleri 7. Hangi sayının yarısının eksiğinin katının fazlası, bu sayının katının eksiğine eşittir? A) 0 B) C ) D ) E ) 5. n+ n Ali Denizli Belediyesi bir sokaktaki evlere den başlayarak, tek numaralı evler bir sırada, çift numaralı evler diğer sırada olacak şekilde kapı numarası vermiştir. Çift numaralı evlerin en sonuncusu Ali nin evidir. Bu sokakta 8 tane ev olduğuna göre, Ali nin evinin kapı numarası kaçtır? A) 0 B) 80 C) 0 D) 0 E) 60. Bir sınıftaki öğrenciler sıralara erli oturmak yerine şerli oturacak olurlarsa 0 sıraya daha ihtiyaç oluyor. Buna göre, öğrenciler sıralara erli otururlarsa kaç sıraya otururlar? A) 0 B) C) D) 5 E) 0 5. İki fotokopi makinesinden biri dakikada 5, diğeri dakikada 0 fotokopi çekebiliyor. Fotokopiyi yavaş çeken çekmeye başladıktan saat sonra diğeri fotokopi çekmeye başlıyor. Buna göre, hızlı olan fotokopi çekmeye başladıktan kaç saat sonra makinelerden çekilen fotokopi sayıları eşit olur? A) B) C ) D ) E ) 6. Efe, Emel e göre daha ağır ve kısadır. Latif, Emel den daha hafif, Efe den daha kısadır. Buna göre, bu üç arkadaştan en kısa ve en ağır olanlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? En kısa En ağır A) Latif Emel B) Emel Latif C) Efe Latif D) Latif Efe E) Emel Efe 7. Bir torbada mavi, 5 kırmızı ve beyaz top vardır. Torbadan en az kaç top alınırsa, alınan toplar içinde en az iki tane mavi top kesinlikle bulunur? A) B) C) 6 D) 8 E) 0. İki fazlasının katı, eksiğinin 5 katına eşit olan sayı kaçtır? Yukarıdaki sorunun çözümünü veren denklem aşağıdakilerden hangisidir? A) + = 5 B) ( + ) = 5( ) + C) = 5 D) ( ) = 5( + ) E) ( + ) = 5 8. Aşağıdaki adımlar belirli bir kurala göre oluşturulmuştur.. adım : 0. adım : 0. adım : 0. adım : Buna göre, oluşturulacak 8. adımın sağdan üçüncü basamağındaki rakam kaçtır? A) B) C) D) 5 E) 6

34 Sayı Problemleri 7 9. Suna 6 adım ileri, adım geri atarak ilerlemektedir. Buna göre, Suna 6 adım attığında kaç adım ilerlemiş olur? A) 96 B) 0 C) 0 D) 05 E) 06. Şoför Yandaki şekil AYKAÇ TURİZM yolcu otobüsünün koltuk numaraları formudur. Buna göre, koridor tarafında oturan yolcuların, koltuk numaralarının toplamı kaçtır? A) 50 B) 508 C) 580 D) 588 E) Bir marangoz, bir tahta parçasını saniyede 7 eşit parçaya bölebildiğine göre, aynı tahta parçasını 6 eşit parçaya kaç saniyede böler? A) 5 B) 6 C) 8 D) 0 E). Hacmi 600 L olan bir zeytinyağı deposu 0 L ve 60 L hacimli bidonlarla zeytinyağı taşınarak 50 bidonla doldurulmuştur. Buna göre, 0 L hacimli bidon ile kaç bidon yağ taşınmıştır? A) 00 B) 0 C) 0 D) 5 E) 0 Körfez Yayınları. Bir öğretmen, sınıfındaki iki öğrencisine şunları söylüyor: Aklınızdan 0 den küçük iki basamaklı bir sayı tutun. Tuttuğunuz sayı çift ise bu sayıdan büyük en yakın asal sayıyı kağıda yazın. Tuttuğunuz sayı tek ve asal ise bu sayıyı kağıda yazın. Tuttuğunuz sayı tek, fakat asal değilse bu sayıyı bölen en büyük asal sayıyı kağıda yazın. Yukarıdaki ifadelere göre, kağıda yazılan iki sayının toplamı aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) 6 B) 7 C) 8 D) E) kişi, her biri bir öncekinden kişi eksik olacak şekilde gruba ayrılıyor. Buna göre, en kalabalık grup kaç kişidir? A) B) 9 C) D) E) 7. Bir işçi çalışmaya başladığı ilk gün belirli bir miktar kiraz toplamış, sonraki her gün topladığı kiraz miktarını bir öncekine göre 5 kg artırmıştır. Bu işçi ilk 5 günde toplam 5 kg kiraz topladığına göre, ilk gün kaç kg kiraz toplamıştır? A) 5 B) 50 C) 55 D) 60 E) İncirin 00 gramı ( 0,6), 700 gramı (5 + 0,) olduğuna göre, incirin bir kilogramının fiyatı kaç dir? A) B) C) D) 5 E) 6 Test 7 CA.A.B.D.B 5.A 6.D 7.E 8.A 9.E 0.D.C.C.D.B 5.C 6.E

35 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Kesir Problemleri 8. Cemal elindeki kitabın önce 5 ini, daha sonra kalanın 7 sini okuyor. Geriye 8 sayfa kaldığına göre, kitabın tamamı kaç sayfadır? A) 88 B) 9 C) 0 D) 0 E) 8 6. Bir demir çubuğun bir ucundan uzunluğunun ü kadar kesilince çubuğun orta noktası cm kayıyor. Buna göre, çubuğun başlangıçtaki boyu kaç cm dir? A) 0 B) 8 C) 6 D) 0 E) 8. Bir sayının katının ini, o sayının kaç katı ile toplarsak elde 5 ederiz? A) B) C ) D ) 5 6 E ) 0. Bir top yerden 0 m yüksekliğe fırlatılıyor. Bu top yere her değdiğinde bir önceki yüksekliğinin katına yükseliyor. Buna göre, topun üçüncü kez yere düştüğü anda düşey olarak toplamda aldığı yol kaç metredir? A) 80 B) 00 C) 0 D) 0 E) 60. Hangi pozitif sayının eksiğinin karesinin 5 ünün si 0 dur? A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 7. Bir sınıfta sınıf kapasitesinin ü kadar öğrenci vardır. Bu sınıfa, sınıfta bulunan öğrenci sayısının ü kadar daha öğrenci gelince 0 kişi ayakta kalıyor. Buna göre, bu sınıfın kapasitesi kaç kişiliktir? A) 0 B) 5 C) 0 D) 5 E) 0 8. Her ay elindeki paranın sini harcayan Tuğrul un. ay sonunda 0 lirası kaldığına göre, başlangıçta kaç lirası vardı? A) 60 B) 80 C) 00 D) 60 E) 0 9. Sadece otomobil ve minibüslerin bulunduğu bir otoparkta araçların ü minibüs ve otomobillerin u gri renklidir. 0 Buna göre, otoparkta en az kaç otomobil vardır? A) 0 B) 5 C) 0 D) 0 E) Bir araç gideceği yolun önce 5 ini sonra aynı yolun 7 sini gitmiştir. Buna göre, bu aracın gitmiş olduğu yolun kalan yola oranı kaçtır? 9 7 A) B) C ) D ) E) Bir çiftçi, ambarındaki buğdayın ünü bulgur, 7 ünü un yapıp kalanını da tohum olarak ayırıyor. Çiftçinin tohum için ayırdığı buğday 00 kg olduğuna göre, başlangıçta ambarda kaç kg buğday vardı? A) 00 B) 600 C) 900 D) 500 E) 6500

36 Kesir Problemleri 8. Bir sinemadaki koltuklar aşağıdaki gibi iki sıra halinde yerleştirilmiştir. Beyaz Perde Ön sıra Arka sıra. Ümit Bey mirasını eşi ve çocukları arasında şu şekilde paylaştırıyor. Eşine mirasın altı çocuk arasında eşit olarak paylaştırıyor. ünü veriyor, kalanını da Buna göre, eşinin aldığı miktar bir çocuğun aldığı miktarın kaç katıdır? A) B) C ) 5 D ) 5 E ) 0 Koltukların ü ön sırada, kalan koltuklar da arka sıradadır. Öndeki koltuklar birer kişilik, arkadaki koltuklar ise ikişer kişiliktir. Bu koltuklara toplam 80 kişi oturabildiğine göre, sinemada kaç koltuk vardır? A) 60 B)55 C) 0 D) 5 E) 0. Bir manav elindeki karpuzların. gün ünü,. gün kalan karpuzların ünü,. gün ise kalan karpuzların yarısını satıyor. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Geriye karpuzların sı kalmıştır. 6 B) Geriye karpuzların ü kalmıştır. C). gün ile. gün satılan karpuz miktarları eşittir. D). gün satılan karpuz miktarı. gün satılan karpuz miktarından fazladır. Körfez Yayınları 5. Bir sitenin A, B ve C bloklarında eşit sayıda daire vardır. A bloğundaki dairelerin ünde, B bloğundaki dairelerin ünde ve C bloğundaki dairelerin sında internet kullanılmaktadır. 6 Bu sitede toplam 6 dairede internet kullanıldığına göre, sitede toplam kaç daire vardır? A) B) 6 C) 8 D) 6 E) 7 6. Bir bardağın ü suyla dolu iken ağırlığı gram, tamamı suyla dolu iken ağırlığı 6 gram gelmektedir. Buna göre, boş bardağın ağırlığı kaç gramdır? A) B) C),5 D) E),5 E). gün ile. gün satılan karpuz miktarları toplamı,. gün satılan karpuz miktarına eşittir. 7. Betül ile Mine nin toplamda 00 si vardır. Nazlı nın ise hiç parası yoktur. Betül Nazlı ya parasının ünü verir ve Nazlı da Mine ye 50 verirse Mine nin parası Nazlı nın parasının katı oluyor. Buna göre, Betül Nazlı ya kaç vermiştir?. Cansu babasının gönderdiği paranın 5 ini yurt taksidine A) 50 B) 00 C) 50 D) 00 E) 50 veriyor. Daha sonra kalan paranın ünü yol masraflarına ayırdıktan sonra kalanın da sini kırtasiye masraflarına harcıyor. Cansu nun geriye 75 si kaldığına göre, babası kaç göndermiştir? A) 650 B) 600 C) 550 D) 500 E) Bir traktörün ön tekerleğinin yarıçapı arka tekerleğin yarıçapının ü kadardır. 0 metrelik yolda ön tekerlek arka tekerlekten 0 devir fazla yaptığına göre, arka tekerlek kaç devir yapmıştır? A) B) 0 C) D) E) 0 Test 8 CA.D.C.D.A 5.E 6.C 7.E 8.B 9.C 0.A.A.C.D.B 5.E 6.D 7.B 8.E

37 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- Yaş Problemleri 9. Mustafa 6, ağabeyi yaşındadır. 0 yıl sonraki; yaşları farkının pozitif değerinin yaşları toplamına oranı kaçtır? 7 A) B) C ) D ) E ) Kerem ile Ali nin yaşları sırasıyla ve 7 sayıları ile doğru orantılıdır. Buna göre, Kerem Ali nin yaşına geldiğinde, yaşları toplamı aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) 6 B) C) 0 D) 5 E) 0. İki arkadaşın şimdiki yaşları oranı 7 dir. 5 yıl önce bu oran olduğuna göre, bu iki arkadaşın yıl sonraki yaşları toplamı kaçtır? A) 6 B) 58 C) 66 D) 76 E) Nurhan ile Gülden in 5 yıl önceki yaşları toplamı tür. 5 yıl sonraki yaşları farkı 0 olacağına göre, ikisinin yaşları çarpımı kaçtır? A) 89 B) 6 C) 7 D) 89 E) 99. Bugünkü yaş ortalaması 0 olan 5 kişilik bir ailenin 5 yıl sonraki yaş ortalaması kaç olur? (Aile bireylerinin sayısı değişmemektedir.) A) 60 B) 55 C) 50 D) 5 E) 0 7. Bir annenin şimdiki yaşı çocuğunun şimdiki yaşının 5 katıdır. Çocuk annesinin şimdiki yaşına geldiğinde anne 5 yaşında olacağına göre, çocuk kaç yıl sonra annesinin şimdiki yaşına gelir? A) 0 B) 5 C) 0 D) 5 E) 0. Hikmet ile Zeynep in yaşları toplamı yaşları farkının 9 katıdır. yıl sonra yaşlarının toplamı 6 olacağına göre, Zeynep bugün kaç yaşında olabilir? A) 0 B) C) 5 D) 6 E) 7 8. Ali ile Barış ın şimdiki yaşları toplamı tür. Barış, Ali nin şimdiki yaşında iken Barış ın yaşı Ali nin yaşından fazlaydı. Buna göre, Ali nin bugünkü yaşı kaçtır? A) B) C) 5 D) 7 E) 0

38 Yaş Problemleri 9 9. Ahmet, Mehmet yaşındadır. Kaç yıl sonra Ahmet in yaşı Mehmet in yaşının olur? katı. Esra nın yıl önceki yaşının katı, yıl sonraki yaşına eşittir. Buna göre, Esra bugün kaç yaşındadır? A) 5 B) 6 C) 9 D) 5 E) 6 A) 5 B) 6 C) 8 D) 9 E) 0 0. Bir annenin şimdiki yaşı iki çocuğunun yaşları farkının 7 katıdır. 5. Bir baba, kızı 6 yaşındadır. Kaç yıl sonra ikisinin yaşları toplamı yaşları farkının katı olur? 5 yıl sonra, annenin yaşı iki çocuğunun yaşları farkının 8 katı olacağına göre, annenin yıl sonraki yaşı kaçtır? A) 0 B) C) D) 5 E) 6 A) 5 B) 0 C) 8 D) 0 E) 5. Fatma ile kardeşi Tuğba nın yaşları farkının katı, yaşları toplamına eşittir. yıl önceki yaşları toplamı 0 olduğuna göre, Fatma nın bugünkü yaşı kaçtır? A) B) C) 5 D) 6 E) 7 Körfez Yayınları 6. Kerem in yaşının katı, Aslı nın yaşının katına eşittir. Yaşları farkı 7 olduğuna göre, Kerem kaç yaşındadır? A) 0 B) C) 6 D) 8 E) 0. Bir ailedeki her biri 6 yaşından büyük kişinin yaşlarının ortalaması 8 dir. Buna göre, bu ailenin 6 yıl önceki yaş ortalaması kaçtır? 7. İkişer yıl ara ile doğan üç kardeşin yaşları toplamı 9 olduğuna göre, en büyük kardeş kaç yaşındadır? A) B) C) 5 D) 6 E) 7 A) B) C) 6 D) 8 E) 0. Yaşları toplamı 8 olan üç kardeşin 5 yıl sonraki yaşları toplamı kaçtır? A) B) 5 C) 0 D) E) 8. Anne ile kızının bugünkü yaşları toplamı 5 dir. Anne kızının yaşındayken kızı yaşında idi. Buna göre, kızı annesinin yaşına geldiğinde anne kaç yaşında olur? A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9 Test 9 CA.D.D.B.E 5.A 6.B 7.C 8.E 9.B 0.C.C.A.E.E 5.A 6.D 7.C 8.D

39 YGS / LYS MF - TM - TS - YGS MATEMATİK- İşçi-Havuz Problemleri 0. Bir işin ini 6 günde bitirebilen Yusuf, bu işin tamamını kaç günde 5 bitirebilir? 5. Kısmet günde 8 saat çalışarak 0 günde bitirebildiği bir işi, hızını yarıya düşürür ve günde 5 saat çalışırsa kaç günde bitirebilir? A) 8 B) 0 C) D) E) 6 A) 6 B) 0 C) D) 0 E). Yusuf bir kitabın sini 6 günde okuyor, Selim ise aynı kitabın ünü 6 günde okuyor. İkisi aynı anda aynı kitabı okumaya başlıyorlar. Buna göre, Selim kitabını bitirdiğinde Yusuf un kitabını bitirmesine kaç gün kalır? A) 0 B) C) D) 6 E) 8. Tuğba bir işi saatte yapabildiğine göre, işin ünü kaç saatte yapar? 6. Ahmet bir işi 9 günde bitirebilmektedir. Ahmet çalışma kapasitesini oranında azaltırsa bu 0 işi bitirme süresi kaç gün artar? A) B) C) 5 D) 8 E) 0 A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 7. Fatih her gün eşit süre çalışarak bir işi 50 günde bitirebilmektedir. Fatih günlük çalışma süresini işi kaç günde bitirebilir? ü kadar artırırsa bu A) 6 B) 0 C) D) 5 E) 8. Bir havuzu saatte dolduran bir musluğun akış hızı 5 oranında azaltılırsa musluk havuzu kaç saatte doldurur? A) 0 B) 0 C) 0 D) 50 E) Ali ile Hasan işi beraber 8 günde yapabiliyor. Ali tek başına işin sını günde yapabildiğine göre; 6 Hasan işin yarısını kaç günde yapabilir? A) B) 0 C) 6 D) E)

40 İşçi-Havuz Problemleri 0 9. Bir havuzu dolduran üç musluktan herhangi ikisi açıldığında havuz 6 saatte doluyor. Buna göre, muslukların üçü de açılırsa boş havuz kaç saatte dolar? A) B) 8 C) 6 D) E),5. İki musluktan birincisi boş bir havuzu tek başına saatte diğeri aynı havuzu tek başına + saatte dolduruyor. İkisi beraber açılırsa havuz saatte dolduğuna göre, kaçtır? A) B) C) 5 D) 6 E) 0. Bir işi 5 işçi birlikte çalışarak günde bitiriyor. Bu işçilerin kapasitesi aynı işi kaç günde bitirir? oranında artırılırsa tanesi A) B) 8 C) 5 D) E) 0. Bir işin ünü Ali 8 günde, aynı işin sini Veli 8 günde bitiriyor. İkisi beraber işe başladıktan 6 gün sonra Ali işi bırakıyor. Buna göre, kalan işin yarısını Veli kaç günde bitirir? A) B) 8 C) 0 D) E). Boş bir havuzu; A musluğu tek başına 5 saatte, B musluğu ile birlikte ise 0 saatte dolduruyor. Buna göre, B musluğun doldurma hızının A musluğunun doldurma hızına oranı kaçtır? A) B) C ) D ) Körfez Yayınları 5. usta ile çırağın birlikte 6 günde bitirdiği bir işi usta ile çırak birlikte günde bitiriyor. Buna göre, aynı işi çırak tek başına kaç günde bitirebilir? A) B) 0 C) D) 0 E) 6 6. Bir işi Onur günde, Mert 6 günde bitirebilmektedir. İkisi beraber gün çalıştıktan sonra Onur işi bırakıyor. Buna göre, Mert tek başına gün daha çalışırsa işin toplamda ne kadarı biter? 7 A) B) C ) D ) E ) 7. Bir ayakkabı ustası günde 5 çift ayakkabı, çırağı da günde çift ayakkabı yapabiliyor. E ) Buna göre, usta ve çırağı 5 çift ayakkabıyı kaç günde üretir? A) B) 8 C) 0 D) E). Beyza nın günde yaptığı bir işi Hülya 6 günde yapabiliyor. İkisi birlikte bir işi 6 günde bitirdiklerine göre, Hülya bu işi tek başına kaç günde bitirebilir? 8. Bir havuzu; A musluğu tek başına A saatte, B musluğu tek başına saatte doldurabiliyor. Aynı havuz dolu iken C musluğu tek başına saatte boşaltabiliyor. C Havuz B A) 60 B) 90 C) 96 D) 0 E) 50 Havuz boşken üç musluk aynı anda açılırsa havuz saatte dolduğuna göre, kaçtır? A) 9 B) C) 8 D) 0 E) Test 0 CA.B.C.C.C 5.E 6.A 7.B 8.E 9.D 0.D.A.C.B.B 5.E 6.D 7.E 8.A

DENEME II 15.12.2013. 1. Bir havuzun tamamını A musluğu 12 saatte doldururken havuzun 1 3

DENEME II 15.12.2013. 1. Bir havuzun tamamını A musluğu 12 saatte doldururken havuzun 1 3 DENEME II 5..03. Bir havuzun tamamını A musluğu saatte doldururken havuzun 3 ünde bulunan bir B musluğu 0 saatte boşaltıyor. Havuz boş iken iki musluk aynı anda açılırsa havuz kaç saatte dolar? A) 30 B)

Detaylı

YGS MATEMATİK SORU BANKASI

YGS MATEMATİK SORU BANKASI YGS MATEMATİK SORU BANKASI Sebahattin ÖLMEZ www.limityayinlari.com Sınavlara Hazırlık Serisi YGS Matematik Soru Bankası ISBN: 978-60-48--9 Copyright Lmt Limit Yayınları Bu kitabın tüm hakları Lmt Limit

Detaylı

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler ORGANİZASYON ŞEMASI 1. BÖLÜM Mantık... 7. BÖLÜM Sayılar... 13 3. BÖLÜM Rasyonel Sayılar... 93 4. BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler... 103 5. BÖLÜM Mutlak Değer... 113 6. BÖLÜM Çarpanlara Ayırma...

Detaylı

4 3 ü ile sinin farkı 9 olan sayıyı bulalım.

4 3 ü ile sinin farkı 9 olan sayıyı bulalım. KESİR PROBLEMLERİ Bir sayısının ü : tir. ü ile sinin farkı 9 olan sayıyı bulalım. İstenen sayı olsun. Bir sayısının ü : tür. Bir sayısının yarısının fazlası : tür. 9.. 9 9 ( ) () 9 ( 9).( ) bulunur. Bir

Detaylı

KC00-SS.08YT05. Kolay Temel Matematik. Üniversite Haz rl k 1. 8 ( 3 + 2) 6. 3! 3 ( 3 3)": ( 3) x = 3 ve y = 2 3. ( 5) + ( 7) (+2) + 4

KC00-SS.08YT05. Kolay Temel Matematik. Üniversite Haz rl k 1. 8 ( 3 + 2) 6. 3! 3 ( 3 3): ( 3) x = 3 ve y = 2 3. ( 5) + ( 7) (+2) + 4 Üniversite Haz rl k Sözcükte Do al ve Say lar Söz Öbeklerinde ve Tam Say lar Anlam - I - I Kolay Temel Matematik. 8 ( + ) A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 6.! ( )": ( ) A) B) 0 C) D) E). 7. + 5 A) 6 B) 7 C) 8 D)

Detaylı

12-A. Sayılar - 1 TEST

12-A. Sayılar - 1 TEST -A TEST Sayılar -. Birbirinden farklı beş pozitif tam sayının toplamı 0 dur. Bu sayılardan sadece ikisi den büyüktür. Bu sayılardan üç tanesi çift sayıdır. Buna göre bu sayılardan en büyüğü en çok kaç

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR Test -1

TEMEL KAVRAMLAR Test -1 TEMEL KAVRAMLAR Test -1 1. 6 ( ) 4 A) B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 5. 4 [1 ( 3). ( 8)] A) 4 B) C) 0 D) E) 4. 48: 8 5 A) 1 B) 6 C) 8 D) 1 E) 16 6. 4 7 36:9 18 : 3 A) 1 B) 8 C) D) 4 E) 8 3. (4: 3 + 1):4 A) 3 B) 5

Detaylı

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ LÜ SORU BANKASI ANKARA ÖN SÖZ Sevgili Öğrenciler, ÖSYM nin son yıllarda yaptığı sınavlardaki matematik sorularının eski sınav sorularından çok farklı olduğu herkes tarafından

Detaylı

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1 1. BÖLÜM Sayılarda Temel Kavramlar Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK Kontrol Noktası 1 Isınma Hareketleri 1 Uygun eşleştirmeleri yapınız. I. {0, 1, 2,..., 9} II. {1, 2, 3,...} III. {0, 1, 2,

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI 1. 1999 ÖSS a, b, c pozitif gerçel (reel) sayılar olmak üzere a+ b ifadesindeki her sayı 3 ile çarpılırsa aşağıdakilerden hangisi elde c edilir? 3 a+ b A) B) c a+ 3b C)

Detaylı

SERİMYA II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

SERİMYA II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI SERİMYA - 4 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI. 4? 4 4. A B denkleminde A ve B birbirinden farklı pozitif tam sayılar olduğuna göre, A + B toplamı kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 6 B) 8 C) D)

Detaylı

5. a ve b birer pozitif tam sayıdır. A) 1 B) 2 C) 3 D) 14 E) a ve b birer doğal sayıdır. 7. a ve b birer pozitif tam sayıdır.

5. a ve b birer pozitif tam sayıdır. A) 1 B) 2 C) 3 D) 14 E) a ve b birer doğal sayıdır. 7. a ve b birer pozitif tam sayıdır. Üniversite Haz rl k Sözcükte Do al ve Say lar Söz Öbeklerinde ve Tam Say lar Anlam - I - I YGS Temel Matematik. 8 + 4. + 8 : 4 işleminin sonucu A) 8 B) 9 C) D) 5 E) 8 5. a ve b birer pozitif tam sayıdır.

Detaylı

1) Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin matematiksel karşılığını yazınız. 2) Aşağıdaki ifadeleri matematiksel ifade olarak yazınız.

1) Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin matematiksel karşılığını yazınız. 2) Aşağıdaki ifadeleri matematiksel ifade olarak yazınız. 9BÖLÜM DENKLEMLER DENKLEMLER TEST 1 1) Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin matematiksel karşılığını yazınız. Sözel İfade Matematiksel İfade Orhan ın yaşının dört eksiği Bir sayının sekiz fazlası Cebimdeki

Detaylı

İŞÇİ-HAVUZ PROBLEMLERİ. Bu bağıntı, .t 1 biçiminde de ifade edilebilir. Örnek: Çözüm: 1 sini, Selim işin tamamını 24 günde bitirebiliyorsa 1

İŞÇİ-HAVUZ PROBLEMLERİ. Bu bağıntı, .t 1 biçiminde de ifade edilebilir. Örnek: Çözüm: 1 sini, Selim işin tamamını 24 günde bitirebiliyorsa 1 İŞÇİ-HAVUZ PROBLEMLERİ Burada inceleyeceğimiz işçi problemleri, orantı konusunda ele aldığımız soru modellerinden farklıdır. Burada ele alacağımız, birlikte iş yapma problemleri dir. İki işçinin bir işi

Detaylı

140. 2< a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9 2,4 2,7 3,2 3,7. a a c b ve c a a b c

140. 2< a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9 2,4 2,7 3,2 3,7. a a c b ve c a a b c 138. a ve b gerçel sayılardır. a < a, 6a b 5= 0 b ne olabilir? (11) 4 5 8 11 1 139. < 0 olmak üzere, 4 3. =? ( 3 ) a 1 140. < a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9,4,7 3,

Detaylı

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1 KPSS 009 GY-(31) YAPRAK TEST-17 19. SORU 31. x 1 3 9 1 x 1 7 9 olduğuna göre, x kaçtır? A) 3 B) C) 1 19. x 6 x 1 3 9 olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) E) 1 D) 1 E) KONU ANLATIM SAYFA 194 15. SORU

Detaylı

1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 3. ÜNİTE. Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8. Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18. Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30

1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 3. ÜNİTE. Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8. Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18. Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30 İçindekiler 1. ÜNİTE Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8 Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18 Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30 Bölüm 4 :- Çarpanlar ve Katlar, Bölünebilme... 40 Bölüm 5 : Asal Sayılar, Ortak Bölenler,

Detaylı

Yukarıdaki dikdörtgen şeklindeki fayansları kullanarak elde edebileceğimiz en küçük karenin çevresi kaç cm dir?

Yukarıdaki dikdörtgen şeklindeki fayansları kullanarak elde edebileceğimiz en küçük karenin çevresi kaç cm dir? 1) Zehranaz yeni doğan kardeşine mama yedirmeyi çok sevmektedir. Kardeşi Furkan ın mamasının 1 kutusu 510 gr dır ve her 3 saatte bir 10 gr yemesi gerekmektedir. Buna göre; Çarşamba sabah saat 08.15 de

Detaylı

T. C. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu Öğretim Yılı Güz Yarıyılı MATEMATİK Dersi Final Sınavı Çalışma Soruları

T. C. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu Öğretim Yılı Güz Yarıyılı MATEMATİK Dersi Final Sınavı Çalışma Soruları T. C. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu 016-017 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı MATEMATİK Dersi Final Sınavı Çalışma Soruları 1) 3. [15 3(8: )] 9 =? a) 16 b) 14 c) 0 d) 14 e) 16 6)

Detaylı

Özel AKEV İlköğretim Okulu Fen ve Matematik Olimpiyatı

Özel AKEV İlköğretim Okulu Fen ve Matematik Olimpiyatı Özel KEV İlköğretim Okulu Fen ve Matematik Olimpiyatı DİKKT! CEVP KĞIDININ TEST -- BÖLÜMÜNE MTEMTİK SORULRI İŞRETLENECEKTİR. ) 3 basamaklı 4 tane sayının aritmetik ortalaması 400 dür. Bu dört sayının birler

Detaylı

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 200 20 ÖSS-YGS - - - 2 2 / - 2/ 2/ / LYS OBEB OKEK OBEB: iki veya daha fazla sayıyı birlikte bölebilen en büyük tamsayıya bu sayıların OBEB i denir Sayılar

Detaylı

2004 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

2004 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI 4 II MATEMATİK YARIŞMASI I AŞAMA SORULARI 4? 4 4 A B denkleminde A ve B birbirinden farklı pozitif tam sayılar olduğuna göre, A + B toplamı kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? 5 A) B) C) - D) E) - 8 4 x x

Detaylı

YGS MATEMATİK SORULARI !+7! 6! 5! işleminin sonucu kaçtır? A) 24 B)32 C)42 D)48 E)56. ifadesinin eşiti hangisidir?

YGS MATEMATİK SORULARI !+7! 6! 5! işleminin sonucu kaçtır? A) 24 B)32 C)42 D)48 E)56. ifadesinin eşiti hangisidir? 2017 YGS MATEMATİK SORULARI 1. 4. 4.7!+7! 6! 5! işleminin sonucu kaçtır? ifadesinin eşiti hangisidir? A) 24 B)32 C)42 D)48 E)56 A)1/2 B)1/4 C)1/6 D)1/8 E)1/12 2. 2 9 5.2 4 12 3 işleminin sonucu kaçtır?

Detaylı

SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK

SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2014 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların,

Detaylı

TEOG. Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK SAYI BASAMAKLARI VE SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESİ 1. DOĞAL SAYILAR.

TEOG. Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK SAYI BASAMAKLARI VE SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESİ 1. DOĞAL SAYILAR. TEOG Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar 1. DOĞAL SAYILAR 0 dan başlayıp artı sonsuza kadar giden sayılara doğal sayılar denir ve N ile gösterilir. N={0, 1, 2, 3,...,n, n+1,...} a ve b doğal sayılar olmak

Detaylı

ORAN-ORANTI TEST 1. 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c)

ORAN-ORANTI TEST 1. 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c) 7BÖLÜM ORAN - ORANTI ORAN-ORANTI TEST 1 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c) ) Aşağıda okunuşları verilen oranları yazınız. a) 16 nın 14 e oranı b) 6 nın

Detaylı

6BÖLÜM ONDALIK SAYILAR

6BÖLÜM ONDALIK SAYILAR 6BÖLÜM ONDALIK SAYILAR ONDALIK SAYILAR TEST ) Aşağıdaki kesirleri ondalık sayıya çeviriniz. a) 3 b) 2 c) 9 d) 4 5 25 20 2) Aşağıdaki ondalık sayıların basamaklarındaki rakamların sayı ve basamak değerlerini

Detaylı

Genel Yetenek - Matematik KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK

Genel Yetenek - Matematik KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK 1 KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KPSS Sınavına hazırlık dosyalarımız son 3 yılda yapılan sınavlarda çıkmış sorular baz alınarak hazırlanmıştır. İtinalı çalışmalarımıza rağmen

Detaylı

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ 3. ANKARA İLKÖĞRETİM MATEMATİK YARIŞMASI 30 MART 2013 4. SINIF B KİTAPÇIĞI Bu sınav çoktan seçmeli 40 Test sorusundan oluşmaktadır. Süresi 120 dakikadır. Sınavla İlgili Uyarılar

Detaylı

1995 ÖSS. 6. Toplamları 621 olan iki pozitif tamsayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 16, kalan ise 9 dur. Buna göre, büyük sayı kaçtır?

1995 ÖSS. 6. Toplamları 621 olan iki pozitif tamsayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 16, kalan ise 9 dur. Buna göre, büyük sayı kaçtır? 99 ÖSS.. 0, 0, 0,44. işleminin sonucu A) 0, B) 0,4 C) D) 4 E) 0 6. Toplamları 6 olan iki pozitif tamsayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 6, kalan ise 9 dur. Buna göre, büyük sayı A) 70 B) 7 C) 80

Detaylı

ÖZEL LİDER SİMYA EĞİTİM KURUMLARI 4. SINIF OLİMPİYATI 1. AŞAMA SORULARI

ÖZEL LİDER SİMYA EĞİTİM KURUMLARI 4. SINIF OLİMPİYATI 1. AŞAMA SORULARI SORU: 1 SORU: 4 30 dilim baklavanın 0,3 ünü yiyen birisi kaç dilim baklava yemiştir? A) 6 ) 7 C) 8 D) 9 Aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur? A) 1,02 < 1,2 < 1,002 ) 7,6 < 7,67 < 7,63 C) 8, 06 < 8,

Detaylı

2017 MÜKEMMEL YGS MATEMATİK

2017 MÜKEMMEL YGS MATEMATİK 2017 MÜKEMMEL YGS MATEMATİK 1. 2,31 0,33 0,65 0,13 + 3,6 0,6 işleminin sonucu kaçtır? A)0,5 B) 0,8 C)0,9 D)5 E)8 4. Üç basamaklı ABB doğal sayısı 4 e ve 9 a kalansız bölünmektedir. Buna göre, A+B toplamının

Detaylı

Cevap: A. Cevap: E. Cevap: A. 8. a b. Cevap: D

Cevap: A. Cevap: E. Cevap: A. 8. a b. Cevap: D . 0,5, 0,5 0, 0,75 5 5. () 5 5 Verilenler arasında 0 a en yakın olan 0,5 yani.. 8 8 8 6 8 0,0006 0,08 0000 00 0,08 8 000 8 6 0 8 0 0 0 6 8 0 8 0 6 6. Not : a b a b a b 65 65 65 65 65 65 0 00 65 65 00 00

Detaylı

Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok

Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS MATEMATİK - I Ödev Kitapçığı (MF-TM) Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok Adý

Detaylı

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde 1. Aşağıdaki kümelerden hangisi sonsuz küme belirtir? A) A = { x 4 < x < 36,x N} B) B = { x 19 < x,x asal sayı} C) C = { x x = 5k,0 < x < 100,k Z} D) D = { x x = 5, x Z} E) E = { x x < 19,x N}. A, B ve

Detaylı

MATEMATİK SORULARI 1) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) 55 b) 56 c) 59 d) 60 2) sayısında 3 rakamlarının basamak

MATEMATİK SORULARI 1) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) 55 b) 56 c) 59 d) 60 2) sayısında 3 rakamlarının basamak MATEMATİK SORULARI ) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) b) 6 c) 9 d) 60 2) 2 sayısında rakamlarının basamak değerleri toplamı kaçtır? a) 00 b)2 c)000 d)00000 ) 208 sayısının

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI SORULARI . a ve b pozitif tam sayılar olmak üzere a 2b+2 2 b+4 yukarıdaki bölme işleminde, a nın alabileceği en küçük değer kaçtır?. 25 soruluk bir sınavda her doğru cevaba 5 puan verilirken, her yanlış cevaptan

Detaylı

8.Sınıf MATEMATİK. Çarpanlar ve Katlar Konu Testi. Test sayısının tek bölenlerinin sayısı aşağıdakilerden

8.Sınıf MATEMATİK. Çarpanlar ve Katlar Konu Testi. Test sayısının tek bölenlerinin sayısı aşağıdakilerden Çarpanlar ve Katlar Konu Testi MATEMATİK 8.Sınıf Test-01 1. I. 1, her sayının bölenidir. II. 2, asal bir çarpandır. III. Her sayı kendisinin bir çarpanıdır. IV. Bir sayının çarpanları, aynı zamanda o sayının

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D) 8. Sınıf MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR I. Aşağıdakilerden hangisi 6 nın çarpanlarından biridir? A) 3 B) 6 C) 8 D) TEST. 360 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? A) 3. 3.

Detaylı

Örnek. Temel Matematik Sınavı. 1 Diğer sayfaya geçiniz.

Örnek. Temel Matematik Sınavı. 1 Diğer sayfaya geçiniz. Temel Matematik Sınavı 10 u testte sırasıyla Matematik (1 3) ve Geometri (33 40) ile ilgili 40 soru vardır. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. u testin cevaplanması

Detaylı

4. SINIF. Ardışık 9 tane doğal sayının toplamı 117 ise, en küçük sayı ile en büyük sayının toplamı kaçtır? A) 26 B) 27 C) 28 D) 29 E) 35

4. SINIF. Ardışık 9 tane doğal sayının toplamı 117 ise, en küçük sayı ile en büyük sayının toplamı kaçtır? A) 26 B) 27 C) 28 D) 29 E) 35 4. SINIF Soru 1 (13 2) = (52 2) = (34 8) = (23 3) Yukarıdaki eşitliğin sağlanabilmesi için,,, yerine sırasıyla hangi işlemler gelmelidir? A) x,, -, + B) +,, -, x C) +, -, x, D) x,, +, - E) -, +,, x Soru

Detaylı

2013 YGS MATEMATİK. a a olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A) 1 2 C) 1 4 E) 4 9 B) 3 2 D) 1 9 A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

2013 YGS MATEMATİK. a a olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A) 1 2 C) 1 4 E) 4 9 B) 3 2 D) 1 9 A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 0 YGS MATEMATİK. m olduğuna göre, m kaçtır?. a a a a olduğuna göre, a kaçtır? A) B) ) D) 6 E) 7 A) B) ) D) 9 E) 9.. (0,) (0,) işleminin sonucu kaçtır? A) 0,06 B) 0,08 ) 0, D) 0, E) 0, A B B D B A BD 9?

Detaylı

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR 1 SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR RAKAM: Sayıları ifade etmek için kullandığımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembollerinden her birine rakam denir. Soru: a ve b farklı rakamlar olmak üzere a + b nin alabileceği

Detaylı

5. İki sayının toplamı 60 tır. Büyük sayı küçük sayının. 6. Bir çiftlikte toplam 20 tavuk ve koyun bulunmaktadır.

5. İki sayının toplamı 60 tır. Büyük sayı küçük sayının. 6. Bir çiftlikte toplam 20 tavuk ve koyun bulunmaktadır. Denklemler 7. Sınıf Matematik Soru Bankası TEST 0. kg. Denge durumunda verilen eşit kollu teraziye göre, kütlesinin kaç kg olduğunu veren denklem aşağıdakilerden hangisidir? A) + = + B) + = + C) + = +

Detaylı

8. 2 x+1 =20 x. 9. x 3 +6x 2-4x-24=0 10.

8. 2 x+1 =20 x. 9. x 3 +6x 2-4x-24=0 10. MAT-1 EK SORULAR-2 1. 6. A)7 B)8 C)15.D)56 E)64 Olduğuna göre x.a)1 B)2 C)3 D)4 E)6 7. 2. Birbirinden farklı x ve y gerçek A)5.B)6 C)7 D)8 E)9 sayıları için; x 2 +2009y=y 2 +2009x eşitliği sağlandığına

Detaylı

SERİMYA 2003 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

SERİMYA 2003 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI SERİMYA 00 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI. + + 5 0 + + + 0 40 toplamının sonucu kaçtır? A) 5 B) C) D) E) + 4. a,b,c Z olmak üzere, a + b + c 7 = 6 ise, a.b.c kaçtır? A) 6 B) 8 C) D) 6 E) 8 y.

Detaylı

TEMEL MATEMATİK. 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.

TEMEL MATEMATİK. 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. TEMEL MTEMTİK. u testte 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. ir satranç tahtasındaki 6 kareye den 6 e kadar olan doğal sayılar yazılıyor.

Detaylı

Temel Matematik Testi - 4

Temel Matematik Testi - 4 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: D00. Bu testte 0 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 0 dakikadır. Temel Matematik Testi -.

Detaylı

YGS MATEMATİK PROBLEMLER NAMIK KARAYANIK

YGS MATEMATİK PROBLEMLER NAMIK KARAYANIK NELER ÖĞRENECEĞİZ? Denklem ve eşitsizlikleri gerçek hayat durumlarını modellemede ve problem çözmede kullanır. Gerçek hayat durumlarını temsil eden sözel ifadelerdeki ilişkilerin cebirsel, grafiksel ve

Detaylı

ÖSYM M TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS / MAT. Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bu testte 40 soru vardır.

ÖSYM M TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS / MAT. Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bu testte 40 soru vardır. TEMEL MATEMATİK TESTİ 2011 - YGS / MAT M9991.01001 1. Bu testte 40 soru vardır. 1. 2. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. işleminin sonucu kaçtır?

Detaylı

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol ORGANİZASYON ŞEMASI . BÖLÜM Polinomlar... 7. BÖLÜM II. Dereceden Denklemler.... BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler... 9. BÖLÜM Parabol... 5 5. BÖLÜM Trigonometri... 69 6. BÖLÜM Karmaşık Sayılar... 09 7.

Detaylı

Mobil Test Sonuç Sistemi. Nasıl Kullanılır?

Mobil Test Sonuç Sistemi. Nasıl Kullanılır? Mobil Test Sonuç Sistemi Nasıl Kullanılır? Takdim Sevgili Öğrenciler ve Değerli Öğretmenler, Eğitimin temeli okullarda atılır. İyi bir okul eğitiminden geçmemiş birinin hayatta başarılı olması beklenemez.

Detaylı

KARTEZYEN ÇARPIM VE BAĞINTI

KARTEZYEN ÇARPIM VE BAĞINTI KRTEZYEN ÇRPIM VE BĞINTI 3. Bölüm TEST -2 1. β={(x,y):2x+y=8,x,y N} şeklinde tanımlı β bağıntısı kaç elemanlıdır? ) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 6. R'de bağıntısı yansıyan ise a.b kaçtır? ) 18 B) 9 C) 2 D) 18

Detaylı

2012 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ. b 27 18. 3. a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6. Çözüm : Cevap : E. 4. x ve y birer gerçel sayı olmak üzere,

2012 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ. b 27 18. 3. a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6. Çözüm : Cevap : E. 4. x ve y birer gerçel sayı olmak üzere, 01 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1. 10, 5,1 0,5 0, işleminin sonucu kaçtır? A) 5 B) 5,5 C) 6 D) 6,5 E) 7. a 1 8 b 7 18 olduğuna göre a b çarpımı kaçtır? A) 4 B) C) 4 D) 5 E) 6 10, 5,1 105 1 41 1 5 0,

Detaylı

p sayısının pozitif bölenlerinin sayısı 14 olacak şekilde kaç p asal sayısı bulunur?

p sayısının pozitif bölenlerinin sayısı 14 olacak şekilde kaç p asal sayısı bulunur? 07.10.2006 1. Kaç p asal sayısı için, x 3 x + 2 (x r) 2 (x s) (mod p) denkliğinin tüm x tam sayıları tarafından gerçeklenmesini sağlayan r, s tamsayıları bulunabilir? 2. Aşağıdaki ifadelerin hangisinin

Detaylı

Olimpiyat Eğitimi CANSU DENEME SINAVI

Olimpiyat Eğitimi CANSU DENEME SINAVI TUSİ Ortaöğretim Öğretmenleri için Olimpiyat Eğitimi CANSU DENEME SINAVI 15.11.2013-29.11.2013 2 1. Bir x sayısı x = 1 1 + x eşitliğini sağlamaktadır. x 1 x hangisidir? in en basit hali aşağıdakilerden

Detaylı

1. BÖLÜM. 2. Aþaðýdaki þekillerden hangisinin d doðrusuna göre simetriði çizildiðinde, bir düzgün çokgen elde edilir? DD

1. BÖLÜM. 2. Aþaðýdaki þekillerden hangisinin d doðrusuna göre simetriði çizildiðinde, bir düzgün çokgen elde edilir? DD 6. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM 3. DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. 1 birim 1 birim Van Gölü nün haritasý yukarýda verilmiþtir. Haritada 1 birim uzunluk 19

Detaylı

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ 8. İLKÖĞRETİM MATEMATİK YARIŞMASI 31 MART 2012 A KİTAPÇIĞI Bu sınav çoktan seçmeli 40 Test sorusundan oluşmaktadır. Süresi 150 dakikadır. Sınavla İlgili Uyarılar Cevap kağıdınıza,

Detaylı

Soru Konu Doğru Yanlış Boş

Soru Konu Doğru Yanlış Boş YGS - MATEMATİK DENEME- A Soru Konu Doğru Yanlış Boş Okek Bölünebilme % % Okek Denklemi % % % % % % % % Aralarında Asal Sayıların Obebi % % Bölen Sayısı % % % % % % % % % % % % % % % Reel Sayılar % % %

Detaylı

6. Rakamları farklı, iki basamaklı farklı beş doğal sayının. 7. A = 7 + 11 + 15 + 19 + + 99 veriliyor.

6. Rakamları farklı, iki basamaklı farklı beş doğal sayının. 7. A = 7 + 11 + 15 + 19 + + 99 veriliyor. Bölüm: Doğal Sayılar ve Tamsayılar Test: Temel Kavramlar. abc ve cba üç basamaklı doğal sayılardır. abc cba = 97 olduğuna göre, abc biçiminde yazılabilecek en küçük doğal sayının rakamları toplamı A) B)

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır?

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? TEMEL MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. 3. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A)

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI 1. a ve b birer pozitif tamsayıdır. 12. a = b³ olduğuna göre, a + b toplamının alabileceği en küçük değer kaçtır? A) 21 B) 23 C) 24 D) 25 3. Beş kişinin yaşlarının aritmetik ortalaması 24 tür. Aşağıda

Detaylı

Bunu bir örnek üzerinde gösterelim : Örneğin, ,... birer 5 0 2 3, 0 5 0 4. ondalık kesirdir.

Bunu bir örnek üzerinde gösterelim : Örneğin, ,... birer 5 0 2 3, 0 5 0 4. ondalık kesirdir. Bölüm ONDALIK KESİRLER Paydası 0 un tam kuvveti olan veya bu duruma getirilebilen kesirlere ondalık kesirler denir. Örneğin, ondalık kesirdir. 0 ; 00 ; 000,... birer Paydaları 0 un tam kuvveti olmayan

Detaylı

5. ÜNİTE Uzunlukları Ölçme...49 Kazanım Değerlendirme Testi - 1...55 Kazanım Değerlendirme Testi - 2...57 Çevre...59 Kazanım Değerlendirme Testi - 1...63 Kazanım Değerlendirme Testi - 2...65 Alan Ölçme...67

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 15 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 15 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 5 Nisan 990 Matematik Soruları ve Çözümleri. 0,0703.(0,3 0,) işleminin sonucu kaçtır? A) 0,00703 B) 0,0703 C) 0,703 D) 0,0703 E) 0,00703 Çözüm 0,0703.(0,3 0,) 0,0703.0, 0,00703.

Detaylı

MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ

MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ ÖRNEK: 18 sayısının pozitif çarpanları nelerdir? Çarpımları 18 olan sayılar arayalım. 18 = 1. 18 18 =. 9 18 =. 6 Her doğal sayı iki doğal sayının çarpımı şeklinde

Detaylı

Temel Matematik Testi - 8

Temel Matematik Testi - 8 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: D008. u testte 40 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 40 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

2011 YGS MATEMATİK Soruları

2011 YGS MATEMATİK Soruları 0 YGS MTEMTİK Soruları. + + ) 8 ) 0 ) 6 ) E). a = 6 b = ( a)b olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? ) ) 6 ) 9 ) 8 E). (.0 ) ) 0, ) 0, ) 0, ) E) 6. x = y = 8 z = 6 olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan

Detaylı

1998 ÖSS A) 30 B) 27 C) 18 D) 9 E) 5 A) 8000 B) 7800 C) 7500 D) 7200 E) 7000

1998 ÖSS A) 30 B) 27 C) 18 D) 9 E) 5 A) 8000 B) 7800 C) 7500 D) 7200 E) 7000 998 ÖSS. Rakamları sıfırdan farklı, beş basamaklı bir sayının yüzler ve binler basamağındaki rakamlar yer değiştirildiğinde elde edilen yeni sayı ile eski sayı arasındaki fark en çok kaç olabilir? 6. ve

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 24 E) <

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 24 E) < Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 6 Kasım 2008 Matematik Soruları ve Çözümleri. Aşağıdaki kesirlerin en büyüğü hangisidir? 0 A) B) 2 2 C) 3 2 D) 22 24 E)

Detaylı

TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi

TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi YGS MATEMATİK DENEMESİ- Muharrem ŞAHİN TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi Eyüp Kamil YEŞİLYURT Gökhan KEÇECİ Saygın DİNÇER Mustafa YAĞCI İ:K Ve TMÖZ üyesi 4 00 matematik ve geometri sevdalısı

Detaylı

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır.

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır. TEMEL KAVRAMLAR RAKAM Bir çokluk belirtmek için kullanılan sembollere rakam denir. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembolleri birer rakamdır. 2. TAMSAYILAR KÜMESİ Z = {..., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4,... }

Detaylı

ales dört bin soru tarzına en yakın EŞİT AĞIRLIK ve SAYISAL ADAYLARA ALES SORU BANKASI Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan

ales dört bin soru tarzına en yakın EŞİT AĞIRLIK ve SAYISAL ADAYLARA ALES SORU BANKASI Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan ales 2015 tarzına en yakın dört bin soru EŞİT AĞIRLIK ve SAYISAL ADAYLARA ALES SORU BANKASI Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan ALES Eşit Ağırlık ve

Detaylı

Temel Matematik Testi - 3

Temel Matematik Testi - 3 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: 003. u testte 0 soru vardır. 2. Tavsiye edilen süre 0 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir.

Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir. Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir. a) Pozitif doğal sayılar: Sıfır olmayan doğal sayılar kümesine Pozitif Doğal

Detaylı

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği 1) Sayı doğrusunda, 4 ile 3 arasında olan tam sayıların çarpımı kaçtır? A) 12 B) 0 C) 12 D) 144 2) İkisi pozitif, biri negatif olan üç tane tam sayının çarpımı için aşağıdakilerden

Detaylı

SAYILAR MATEMATİK KAF03 BASAMAK KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :.

SAYILAR MATEMATİK KAF03 BASAMAK KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :. SAYILAR BASAMAK KAVRAMI İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :. Üç basamaklı rakamları farklı en küçük sayı :. SORU 5 MATEMATİK KAF03 TEMEL KAVRAM 01 Üç basamaklı birbirinden

Detaylı

5. SINIF COŞMAYA SORULARI

5. SINIF COŞMAYA SORULARI . BÖLÜM DİKKAT! Bu bölümde den a kadar puan değeri, olan sorular vardır. ) Her biri en az dört basamaklı üç tane doğal sayıdan, birincinin yüzler basamağı artırılır, ikincinin binler basamağı azaltılır

Detaylı

C) p = 7 için, 2p + 1 = 2.7 + 1 = 15 asal olmadığından, Sophie Germen asal sayısı değildir.

C) p = 7 için, 2p + 1 = 2.7 + 1 = 15 asal olmadığından, Sophie Germen asal sayısı değildir. Meslek Yüksekokulları Đle Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı Dikey Geçiş Sınavı / DGS / 4 Temmuz 010 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. 0, nin 5 katı olan

Detaylı

90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır?

90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır? 90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır? 2 a.3 b.5 c =750 olduğuna göre a+b-c kaçtır? 25 ve 41 i böldüğünde 1 kalanını veren en büyük doğal sayı kaçtır? 6 ve 8 e bölünebilen iki basamaklı en büyük

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 10. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ 10. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF TEST SORULARI 4. + :. 4 7 7 7 =? + : 6 4. x, y, z, a, b, c Z olmak üzere x+a = y+b = z+c= - bağıntısı vardır. x,y,z sayılarının aritmetik ortalaması olduğuna göre, a, b, c sayılarının aritmetik ortalaması kaçtır? A)

Detaylı

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir? 8. SINIF. Üslü Sayılar - = T olduğuna göre T kaçtır? A) - B) - C) D) 7 TEST.. 0 - işleminin sonucu kaç basamaklı bir sayıdır? A) B) C) 6 D) 7. n =- 7 için n ifadesinin değeri kaçtır? A) - 8 B) - C) 8 D)

Detaylı

Soru Konu Doğru Yanlış Boş

Soru Konu Doğru Yanlış Boş YGS - MATEMATİK DENEME- A Soru Konu Doğru Yanlış Boş Mutlak Değerin Sayıya Eşitliği % % Sayılar Akıl Yürütme % % Okek Dikdörtgen Birleştirme % % Kesirlerin Okeki % % Obeb Problemleri % % Obeb Denklemi

Detaylı

4BÖLÜM. ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA

4BÖLÜM. ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA 4BÖLÜM ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA TEST 1 1) Aşağıdaki sayılardan kaç tanesi 80 sayısının çarpanıdır? 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,15,18,20,25,30,40,45,80

Detaylı

Kamu Personel Seçme Sınavı. KPSS / Genel Yetenek Testi / Lisans / 30 Haziran Matematik Soruları ve Çözümleri = = 10

Kamu Personel Seçme Sınavı. KPSS / Genel Yetenek Testi / Lisans / 30 Haziran Matematik Soruları ve Çözümleri = = 10 Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS / Genel Yetenek Testi / Lisans / 0 Haziran 007 Matematik Soruları ve Çözümleri. 5 9 işleminin sonucu kaçtır? 0, 0,5 A) 9 B) 0 C) D) 5 E) 6 Çözüm 5 9 5 0 9 000.( ).( ) 0,

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için

Detaylı

PROBLEMLER DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 4) Bir kişi borcunun önce 2 7 sini sonra 3

PROBLEMLER DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 4) Bir kişi borcunun önce 2 7 sini sonra 3 DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 1) Toplamları 55 olan iki sayıdan, kuçüğünün üç katı ile büyüğünün iki katı eşittir. Bu iki sayının toplamı kaçtır? ) Bir kişi borcunun önce 2 7 sini sonra 3 ini ödüyor.

Detaylı

TEMEL MATEMATİK YGS DENEME SINAVI - 1 YGS AYHAN YANAĞLIBAŞ

TEMEL MATEMATİK YGS DENEME SINAVI - 1 YGS AYHAN YANAĞLIBAŞ TEMEL MATEMATİK YGS DENEME SINAVI - YGS AYHAN YANAĞLIAŞ 05-06 u çalışmanın her aşamasında emeğini esirgemeyen öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ederim. Aralık-05 TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS-. 06, ^04, h -

Detaylı

ALES EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL ADAYLAR İÇİN ALES SORU BANKASI. Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan. Eğitimde

ALES EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL ADAYLAR İÇİN ALES SORU BANKASI. Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan. Eğitimde ALES 2017 EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL ADAYLAR İÇİN ALES SORU BANKASI Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan Eğitimde 30. yıl Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan ALES Eşit Ağırlık ve Sayısal Soru

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 0 Mayıs 009 Matematik Soruları ve Çözümleri. ( ) 4 işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) 4 D) E) 6 Çözüm ( ) 4 ( ) 4 4 6.

Detaylı

matematik Ahmet bugün 9 yaşındadır. Dört yıl sonra annesinin yaşı Ahmet'in yaşının üç katı olacaktır.

matematik Ahmet bugün 9 yaşındadır. Dört yıl sonra annesinin yaşı Ahmet'in yaşının üç katı olacaktır. matematik KOLEJ VE BİLSEM SINAVLARINA HAZIRLIK Aşağıda verilen sayılar en yakın onluğa ya da yüzlüğe yuvarlanmıştır. Ahmet bugün 9 yaşındadır. Dört yıl sonra annesinin yaşı Ahmet'in yaşının üç katı olacaktır.

Detaylı

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ Test -1

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ Test -1 DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ Test -. Bir sayının eksiğinin katı sayının kendisine eşittir. ifadesinin matematiksel denklemi aşağıdakilerden hangisidir?. Hangi sayının ünün i 0 a eşittir? 8 sorusunun çöümüne

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 19 Aralık 2010. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 19 Aralık 2010. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal II / 19 Aralık 010 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. a, b ve c sıfırdan farklı gerçel sayılar olmak üzere aşağıdaki ifadelerden

Detaylı

PROBLEMLER DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 3 sini sonra. ini ödüyor. 7. Bir kişi borcunun önce

PROBLEMLER DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 3 sini sonra. ini ödüyor. 7. Bir kişi borcunun önce DEĞERLENDİRME (SAYI - KESİR) Toplamları 55 olan iki sayıdan, kuçüğünün üç katı ile büyüğünün iki katı eşittir. Bu iki sayının toplamı kaçtır? Bir grup arkadaş yemeğe gidiyor. Hesap geldiğinde 5 kişinin

Detaylı

sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden. 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından A) 16 B) 28 C) 32 D) 48

sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden. 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından A) 16 B) 28 C) 32 D) 48 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından biri değildir? A) 16 B) 28 C) 32 D) 48 4. 216 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) 3 2 2 3 5 B) 2 2 2 3 C) 2

Detaylı

ÜSLÜ SAYILAR. AMAÇ 1: 6 ve 7. Sınıflarda görmüş olduğumuz üslü ifadelerdeki temel kavramları hatırlama

ÜSLÜ SAYILAR. AMAÇ 1: 6 ve 7. Sınıflarda görmüş olduğumuz üslü ifadelerdeki temel kavramları hatırlama AMAÇ 1: 6 ve 7. Sınıflarda görmüş olduğumuz üslü ifadelerdeki temel kavramları hatırlama KURAL: Bir sayının belli bir sayıda yan yana çarpımının kolay yoldan gösterimine üslü sayılar denir. Örneğin 5 sayısının

Detaylı

YÜZDE - FAİZ PROBLEMLERİ Test -1

YÜZDE - FAİZ PROBLEMLERİ Test -1 YÜZDE - FAİZ PROBLEMLERİ Test -1 1. 70 sayısının %30 u kaçtır? A) 3 B) 21 C) 30 D) 40 E) 100 6. Hangi sayının %45 inin 2 ü 9 dur? 3 A) 27 B) 30 C) 36 D) 45 E) 90 2. 80 sayısının %60 ının %75 i kaçtır?

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 17. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 17. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI 1. x ile y pozitif tam sayılardır. EBOB(x,y) = 9 ve x+y = 7 olduğuna göre, x kaç farklı değer alır? 3. 4 A) B) 3 C) 4 D) 5 9 7 49 1 5 36 10 4? n n-5. Uygun yerlere parantezler yerleştirilerek, 1::3:4:5:6:7:8

Detaylı

SERĠMYA 2011 - IX. ULUSAL ĠLKÖĞRETĠM MATEMATĠK OLĠMPĠYATI. 9. Ulusal. serimya. İLKÖĞRETİM 7. Ve 8. SINIFLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI.

SERĠMYA 2011 - IX. ULUSAL ĠLKÖĞRETĠM MATEMATĠK OLĠMPĠYATI. 9. Ulusal. serimya. İLKÖĞRETİM 7. Ve 8. SINIFLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI. Sayfa1 9. Ulusal serimya İLKÖĞRETİM 7. Ve 8. SINIFLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 2011 Sayfa2 1. Bir ABCD konveks dörtgeninde AD 10 cm ise AB CB? m( Dˆ ) 90, ( ˆ) 150 0 0 m C ve m Aˆ m Bˆ ( ) ( ) olarak

Detaylı