MEF İLKOKULU KASIM ARALIK AYI DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MEF İLKOKULU KASIM ARALIK AYI DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI"

Transkript

1 MEF İLKOKULU KASIM ARALIK AYI DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen projede kasım ve aralık ayı değerler eğitimi konusu: Sorumluluk Öğrencilerimiz kasım ve aralık ayları içerisinde Sorumluluk başlığı altında belirlenen konularda çeşitli çalışmalar yaptılar. Hazırlanan çalışmalar öğrenciler tarafından sınıflarda sunuldu ve panolarda sergilendi. 1. Sınıflar Değerler Eğitimi Sorumluluk Çalışmaları Değerler Eğitiminin Sorumluluk alt başlığı altında 1.sınıflar, sınıf içi çeşitli etkinliklerle ödev sorumluluğu, kişinin kendine sorumluluğu, ailede sorumluluk ve okulda sorumluluk konularını işlediler. Süreç sonunda konuyla ilgili şiir yazıp, görselledikleri kartları hazırladılar. 2. Sınıflar Değerler Eğitimi Sorumluluk Çalışmaları 1. Sorumluluk konusu içeren metin inceleme çalışması yapıldı. 2. Sloganımızı Bulalım, Görselleri Oluşturalım çalışması yapıldı. Çalışma Basamakları: Sınıf dört gruba ayrıldı. Her bir gruba birer kraft kağıdı dağıtıldı. Sorumluluklarımız ile ilgili birer sloganlar öğrenciler tarafından oluşturuldu Sloganı anlatan görseller tasarlandı. Gruplardan her birine birer sorumluluk alanı verildi. Ödev sorumluluğu, Kişinin kendine sorumluluğu, Ailede sorumluluk, Okulda sorumluluk, Her grup sorumluluklarımız ile ilgili birer slogan oluşturdu. Hazırlanan materyallerin sınıf ortamında gruplar tarafından sunumu yapıldı. 3. Sınıflar Değerler Eğitimi Sorumluluk Çalışmaları 3. Sınıflar olarak Değerler Eğitimi projemizin ilk konusu Sorumluluk ile ilgili öğrencilerimizle derslerimizde farklı etkinlikler yaptık. Türkçe Dersimizde Sorumluluklarım adlı şiirimizi inceleyip, evdeki ve okuldaki sorumluluklarımız

2 konusunda beyin fırtınası yaptık. Ayrıca sorumluluklarımızı yerine getirmediğimizde neler olabileceği konusunda sonuçlar çıkardık. Ardından Hayat Bilgisi dersi kapsamında Nim in Adası filmini izledik. Filmde geçen sorumluluklar üzerinde durduk. Çalışma kağıdı üzerinde sorularını cevapladık. Son olarak, sorumluluklar konusunda farkındalık kazandırmak ve çevremizdeki kişilerin bulundukları rollere ait sorumlulukları araştırarak öğrenmek için röportajlar yaptık.

3 4. Sınıflar Değerler Eğitimi Sorumluluk Çalışmaları 1. Sınıflarda sorumluluk konusu üzerine beyin fırtınası yapılarak konuya dikkat çekildi. 2. Sorumlulukları yerine getirmenin yaşamımıza katkılarının neler olabileceği tartışılmıştır. 3. Evdeki sorumluluklara örnekler verdirilmiştir. Anne, baba ve çocukların sorumluluklarının neler olabileceği konuşuldu. 4. Doğaya ve çevreye karşı sorumluluklarımızın neler olduğu Fen ve Teknoloji dersiyle ilişkilendirilerek tartışıldı. 5. Türkçe dersiyle ilişkilendirilerek bir metin hazırlandı. Ozan ın Hastalığı adlı metin öğrencilere okutuldu. 6. Metinde sorumlulukla ilgili vurgulanan fikirlere dikkat çekildi. Metnin soruları yanıtlandı. 7. Metnin çalışma sayfalarında yer alan evdeki ve okuldaki sorumluluklarının neler olabileceğini yazmaları istendi. 8. Sorumluluklar ile ilgili resim çalışması yaptırıldı. 9. Yapılan çalışmalar panoda sergilendi. İngilizce Dersi Değerler Eğitimi Sorumluluk Çalışmaları İngilizce derslerinde Değerler Eğitimi Sorumluluk çalışmaları her seviyede işlendi. 1. Sınıflarda, Be Responsible isimli şarkı ardından etkinliklerle işlendi Sınıflarda, günlük sorumluluklarımızın altı çizilirken, okul sorumlulukları da hatırlandı. 3. Sınıflarda, Sorumluluk Ünite kitapçığı hazırlanarak, ardından Performans Görevi yapıldı. (Kitapçık ekte sunulmuştur.) 4. Sınıflarda, Sorumluluk değeri üzerine videolar seyrettirilerek, ardından sorular soruldu ve üzerinde tartışıldı.

4 Görsel Sanatlar Dersi Değerler Eğitimi Sorumluluk Çalışmaları Görsel Sanatlar derslerimizde; Değerler eğitimi kapsamında Kasım ayındaki Sorumluluk değerimizle ilgili fikir ve düşüncelerimizi öğrencilerimizle paylaştık. Atölye kurallarımızı oluştururken; malzemeleri amacına uygun kullanmak, çalışma alanımızı temiz ve düzenli bırakmak, yapılan çalışmaları zamanında ve yönergeye uygun tamamlamak, sorumluluk değerimizin göstergesidir. Öğrencilerimiz sorumluluklarını yerine getirdiklerinde; grup içinde uyum, hem de özgüven elde ederler. Derslerimizde, sorumluluklarımızı bilme ve zamanında yerine getirmenin hayatımıza kattığı değerleri, okul içinde ve gelecekteki yaşamlarında son derece önemli olduğunu vurguluyoruz.

5 Beden Eğitimi Dersi Değerler Eğitimi Sorumluluk Çalışmaları Beden Eğitimi dersinde öğrencilerimizle derse hazırlık sorumluluğu üzerinde çalışıldı.