FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAİR YAYINLANMIŞ BİR RİSÂLE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAİR YAYINLANMIŞ BİR RİSÂLE"

Transkript

1 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAİR YAYINLANMIŞ BİR RİSÂLE Dr. Erdal İLTER* Millî Mücadele döneminde, 20 Ekim 1921 tarihihde Ankara'da Türk-Fransız Antlaşması imzalanmış 1, böylece Türkiye Büyük Millet Mecüsi Hükümeti ile Fransa arasında savaş resmen sona ermişti. Ankara Antlaşması ile Türkiye-Suriye sının tespit ediliyor ve Fransa Güney Anadolu bölgesinden çekiliyor, yalnız İskenderun Sancağı (Hatay), Suriye sınırlan içinde bırakılıyordu. Antlaşma'nin 7. maddesine göre, burada özel bir yönetim şekli kurulacak, bölgenin Türk halkı kültürlerini geliştirmek için her türlü kolaylıktan yararlanacaklar ve Türkçe burada resmî dil olacaktı. Yine Antlaşma'nın 8. maddesine göre, Türkiye-Suriye sınırı, Payas 2 'ın hemen güneyinden başlayacak ve Meydan-i Ekbez 3 'e doğru gidecek, oradan da Bağdat demiryolunu izleyerek Nusaybin'e, sonra da Cezire-i İbn-i Ömer 4 'de Dicle'ye ulaşacaktı. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması'nin 3. maddesi de, Ankara Antlaşması'nın 7. ve 8. madde hükümlerini teyid etmişti 5. Böylece, Fransa, mandası altında bulunan Suriye içinde sancak bölgesi için özerk bir yönetim kurmuş ve "İskenderun Özerk Sancağı"nı Haleb'e bağlamıştı. Bu mesele, Atatürk döneminin dış politikası ile ilgili olaylann en çetin olanlarından birini teşkil etmesi bakımından önemlidir. Ankara Antlaşması'na rağmen bölge, daha 28 Ocak 1920 tarihinde kabul edilen Mîsâk-ı Millî sınırları içine alınmıştı 6. Bu sebeple, Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923 tarihinde Adana'ya yaptığı gezi sırasında, anavatanın dışında kalan İskenderun ve Antakya bölgelerini temsilen siyahlar giy- * Tarih Doktoru. 1. İsmail Soysal, Tarihçeleri ve Açıklamaları ile Birlikte Türkiye'nin Siyasal Andlaşmaları, I. Cilt (1920 : 1945), Ankara 1983, s.48-60; Bige Yavuz, Kurtuluş Savaşı Döneminde Türk-Fransız İlişkileri, Fransız Arşiv Belgeleri Açısından ( ), Ankara 1994, s Hatay-Dörtyol ilçesine bağlı bugünkü Yakacık bucağı. 3. Bugün, Suriye'de bulunmaktadır. 4. Mardin'e bağlı bugünkü Cizre ilçesi. 5. ismail Soysal, a.g.e., s Ünsal Yavuz, Atatürk ve Çağdaşlaşmanın Temel İlkeleri. Ankara s

2 62 ERDAL İLTER miş, elleri kolları zincirli bir kız çocuğuna hitaben: "40 asırlık Türk yurdu, düşman elinde kalamaz 7." diyerek hissiyatım dile getirmişti. Türkiye-Suriye sınırının tespiti meselesi, Türkiye ile Fransa arasında karşılıklı ithamlara ve iddialara sebep olmuştur. Sınırın kesin şekilde çizilmesi için karma bir komisyonun kurulması hususu 1921 Ankara Antlaşmasında yer almasına rağmen, ancak Eylül 1925'de kurulabilmişti. Nihayet, 30 Mayıs 1926 tarihinde iki ülke (Türkiye-Fransa) arasındaki ilişkileri düzenleyen "Dostluk ve İyi Komşuluk İlişkileri Sözleşmesi 8 " imzalandı. Bu sözleşmede, Türkiye-Suriye sınır meselesi ile birlikte Türkiye-Fransa arasındaki genel ilişkiler de ele alınmıştı Sözleşmesi, Türkiye-Suriye sınırının kesin olarak belirlenmesi sürecini başlatacaktır. Yine ortaya çıkan çeşitli uzlaşmazlıklar sebebiyle, 22 ve 29 Haziran 1929 tarihlerinde sınır ve sınır sorunlarıyla ilgili olarak Ankara'da iki protokol yapılmış, bunları da, sınırın baştan başa işaretlenmesi üzerine, 3 Mayıs 1930 tarihinde imzalanan son protokol takip etmiştir 9. Sınırın belirlenmesi sırasında çıkmış olan pürüzler, Nusaybin-Cizre arasındaki doğu kesimini ilgilendirmiştir. Bu sıralarda, 1927 yılında Beyrut-Bihamdun'da, Kürt-Ermeni Hoybûn Cemiyeti ilk gizli kongresini yapmış ve böylece Suriye'de Türkiye'ye karşı bir Kürt-Ermeni ittifakı kurulmuştu 10. Diğer taraftan, 1929 yılı ilkbaharında, eski Osmanlı Van milletvekili Vahan Papazyan'ın, Taşnak faaliyetlerini destekleyen Fransa tarafından Suriye'nin kuzeyinde Ermeniler ile Kürtler'i yerleştirmek ve teşkilâtlandırmakla görevlendirildiği, İngiltere'nin de Taşnaklar'ı destekleyip bu faaliyetleri organize etmek için bölgeye askerî görevli gönderdikleri, teşekkül ettirilecek Kürt-Ermeni çeteleri ile Irak ve Suriye sınırında Türkiye'ye karşı faaliyete geçecekleri ve Suriye'deki Kürtler'e komiteler kurdurulduğu istihbar olunmuştu 11. Bunun üzerine, Türk Hükümeti, sınır bölgesinde ve İskenderun Sancağı'nda yerleşmiş bulunan ve sayılan dolayında tahmin edilen bütün Ermeniler'in sınırdan uzaklaştırılmasını talep etmiş ise de, Fransa bu isteği reddetmişti Nuri Aydın Konuralp, Hatay Kurtuluş ve Kurtarış Mücadelesi Tarihi, İskenderun 1973, s Geniş bilgi için bkz., ismail Soysal, a.g.e., s İsmail Soysal, a.g.e., s Erdal İlter, Ermeni Propagandasının Kaynakları, Ankara 1994, s Azmi Süslü, "Rum-Ermeni-Hoybun işbirliği v e Anadolu'daki Toplu Mezarlar," Kıbrıs'ın Diinü-Bugiinii Uluslararası Sempozyumu (Gazi Mağusa, 28 Ekim-2 Kasım 1991), Ankara 1993, s Stefanos Yerasimos, Milliyetler ve Sınırlar, Balkanlar, Kafkasya ve Orta-Doğu, istanbul 1994, s. 190.

3 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAÎR YAYINLANMIŞ 63 Yukarıdaki olay lan kapsayan ve 1931 yılında Arap harfleri ile Türkçe yayınlanan ve Fransa'nın Türkiye'ye karşı yürüttüğü yıllan arasındaki politikasını sergileyen 12 sayfalık "Fransızlar Tarafından Suriye'de Yapılan Tahrîkâtm Ma'nâsı?" başlıklı bir risalede, Fransa'nın amaçları incelenmekte ve iddialara cevaplar verilmektedir. Yazarını tespit edemedeğimiz risâlenin, o tarihlerde sınırlanınız dışında bulunan İskenderun Sancağı'nda dağıtıldığı tahmin edilmektedir. Önemi nedeniyle, risâlenin Lâtin harfleri ile aslına sadık kalınarak çevirisinin yayınlanmasında yarar görülmüştür. FRANSIZLAR TARAFINDAN SURİYE'DE YAPILAN TAHRÎRATIN MA'NÂSI? (S.3) Ermeniler Hudûda Nîçin Getiriliyor ve Teşkilâtlandırılıyorlar? "Suriye'de Fransızlar" başlığı ile yazdığım makaleleri bitirdikten sonra bunlann bazı mahâfilde ve bil-hâssa Fransızlar'ın Şark siyâsetini teferruatı ile ta'kîb etmemiş olanlar için, mübâlâga, propaganda ve provakasyon telâkki edileceği ihtimâlinden endişeye düşmüştüm. Yazılanını kendi mütalâalanmdan ziyâde vesîkalara, selâhiyyet-dâr zevâtın ifâdelerine istinâd ettirdiğim için yanlış telâkkilerin yer bulması güç olmakla berâber Fransız istihbârât servisinin, her vakit olduğu gibi, derhâl taarruza geçmesi ve beyaz hakikatlan aleyhimize siyaha boyayarak sihrbâz feneri gibi dolaştırması beklenebilirdi. Böyle olmadı. Mer'îmi doğurtan rûh, bu def'a da Fransız kalemlerine girdi. İ'tiraf-nâmeleri hâlinde çıkdı. Biz iddiâ ediyoruz ve onlar da i'tirâf ediyorlar ki: 1. Manda Meselesi bir ünvândan ibârettir. Bu, "Himâye" de olabilir, "İttifâk" da olabilir, "Yardım ve İrşâd" da olabilir. Esâsı hep Fransa'mn Şark'da tutunması, "En büyük Fransa"nın tahakkuk etmesidir. 2. Türkiye-Suriye hudûdunun senelerden beri hâlledilememesi, "Roma Yolu" denilen ve hakikatte bir (Keçi Yolu) bile olmayan bir hat üzerinde ısrâr etmeleri Suriyeliler'e fazla toprak kazandırmak ve Suriye'nin müdâfaasını te'mîn etmek için değil, Şark'da Fransız istilâsına bir adım daha atmak içindir. 3. Ermeniler'in öteden beriden Suriye'ye getirilmesi ve cenûb hudûdumuza zaîf bir çit gibi dizilmesi Ermeniler'e acıdıklanndan değil, Suriye'yi i'mâr etmek istediklerinden değil, Suriye'nin su menbalanm kurtarmak için değil 13, Fransız istilâsına öncü bir kuvvet hazırlamak, Suriyeliler ile dâimâ geçimsiz kalacak bir unsur daha kazanmak Türkiye 13. Bu gârib iddiada bulunan Fransız muharrirleri vardır.

4 64 ERDAL LTER hudûdunda hiç râhat durmayacak, Büyük Ermenistan (s.4) akrânının karşısında kafalan dâimâ dumanlanıp bulunacak ve Fransız parmaklan arasında her zaman arzuya göre oynayacak bir âlet bulundurmak içindir. Şu hâlde, bütün sebepler ve netîceler bir noktada toplanırlar: Şark'ın iktisâd yollarına hâkim Fransa, en büyük Fransa. Fransızlar evvelce bu maksadlarını o kadar alenî gösteremiyorlardı. Fakat ordularını eski Alman ordusundan daha tenkîd-kâr bir hâle getirdikten, cihân iktisâdı üzerinde İngiltere ve Amerika4 yı bile korkutacak bir hâkimiyyet aldıktan sonra bütün mülâhazaları bıraktılar. Dünyanın milyonları ceplerinde ve asrın en korkunç silâhları ellerinde, her müracaatta "Kuvvetlinin sözü dâimâ haklıdır!" diye bağınyorlar. Birçok Fransız yazılan arasında bil-hâssa 10 Temmuz 1931 tarihli "Revue Politique et Parlementaire" mecmûasındaki bir makale iddiâlarımızın er parlak bir tasdiki mâhiyettinde olduğu için burada biraz bununla meşgul olmayı faydalı buldum. Bu makale bizim evvelki yazılanınıza cevâb değil, doğrudan doğruya Fransa'nın Şark'da müstemleke siyâsetini îzâh eden bir vesikadır. Fransız eserleri ve Fransa'nın Suriye'de tatbîk etdiği idâre tam tedkik edilince, gayelerinin Şark'a doğru uzanmak ve endişelerinin İngilizlerin Suriye'yi ya'nî Fransa'yı Dicle vâdilerinden ayırmak olduğu görülür. Bahsettiğim makale sâhibinin, "Şimdi Fransa Mezopotamya'nın yukarı kısmında (5.000) kilometre murabba yer işgal etmekde ve Fransız bayrağı Dicle sâhillerinde dalgalanmaktadır." diye gururlanması hudûd i'tilâfı üzerine General Galle'nin 3 Haziran 1930'da oralan işgal etmesinden ileri gelmektedir. Hattâ makalede şu satırlan da okuyoruz: "Fransız bayrağı şimâldeki Kürdistan dağları içindeki Cezire-i İbn-i Ömer'den cenûbda Habur vâdîlerine kadar dalgalanıyor. Suriye'nin şimâl-i şarkîsi Dicle ile çevrilmiştir. Daha mütâreke zamanında bize verilmiş olan bu yerlerin şimdiye kadar işgal edilmemiş olması şâyân-ı hayretdir." (s.5) Muharrir onunla da kalmıyor: "Mütârekeden sonra, diyor, Suriye, Kilikya, Kürdistan dağlarının cenûb kısımları, Mersin, Adana, Maraş, Ayıntab ve Mardin bize verilmişdir. Fakat Kemalistler'in taarruzu üzerine Fransa, Türkler ile yeni bir muahede akdetdi. Bu muâhede bize bütün Kilikya'yı, Ermeni ve Kürtler ile meskûn ba'zı noktaları kaybettirdi."

5 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAR YAYINLANMIŞ 65 Fransa'nın Şark siyâsetine vakıf selâhiyyet-dâr bir kalemden çıkan şu yazılar kadar açık bir i'tirâf olabilir mi? Akvâm Cem'iyyeti'nin ta'rîfine göre, Manda en hafif bir vasîlikdir. Türk idâresinde iken, kendilrini başlı başına idâre edecek bir tekâmüle vâsıl olmuş bulunan Arab ekalliyetler, müstakil kalmak üzere ayrılacak ve yalmz bir müddet İngiltere ve Fransa'nın (Yardım ve İrşâdı) altında bulunacaktır. Fransız muharriri Suriye'den bahsederken daimâ Fransız müstemlekelerine mahsûs ta'bîrler kullanıyorlar. Mütâlaa etmekde olduğumuz makalade, Suriye denecek yerde dâimâ (Fransız Bayrağı) ve (Biz) kelimeleri kullanılmaktadır. Sonra ırk ve milliyet i'tibâriyle tamâmen Türk olan yerlerin Suriye hudûdu içerisine alınmış olmaları, Akvâm Cem'iyyeti'nin Manda'ya verdiği ma'nâ ile taban tabana zıt değil midir? Fakat burada akvâm Cem'iyyeti'ne verilen taahüdden ziyâde "En büyük Fransa" mevzû-i bahsdir. Fransız muharririnin kalbini dinlesek yalnız Ayıntab, Maraş, Adana ve Kilikya'nın ellerinden çıkmasına değil, Ankara ve Sivas'ın bile Suriye mandasına girmemiş olduğuna yandığını duyarız. Askerî ve iktisâdî tahakküm Fransa'ya geçtikten sonra bütün kalemler bir müstemleke süngüsü oldu. Madam Gaulis'in yeni çıkan "Türk Mes'elesi" kitabını okuyunuz; bu eski dostumuzu tamâmen değişmiş bulacaksınız. Gaulis Hanım, bil-hâssa İngilizler'e çok atıp tutuyor. Fransa'nın Şark'da üreyip yayılmamasına evvel ve âhir onlar sebebdir, diyor. Yine makalemize dönelim: Muharrir son çizilen cenûb hudûdumuzu hiç beğenmiyor, "Bu hudûd, Fransa içir birçok zararları mûcib olmuştur. (s.6) diyor. Asya içerlerine doğru mühim bir kapı olan İskenderun limanı Türk toplarının te'sîri altına girmiş, Haleb de aynı tehlike karşısında kalmıştır. Nusaybin, demiryolunun cenûbunda olduğu hâlde murahhaslarımız vaz'iyyeti bilemediklerinden orasını Türkler'e bırakdılar. Hudûd öyle bir vaz'iyyet aldı ki, vagonun sol kapısı Türkiye'de, sağ kapısı Suriye'de bulunmaktadır." Bu satırlar okunurken, insan Suriye'nin Ren sâhillerinde bulunduğunu ve Türkiye'nin Almanya'da olduğunu zânneder. Tenkidler hep Fransa hesâbınadır ve aranılan şey, Asya içerlerine girecek yolların Fransızlar elinde bulunmasıdır. Bizi beyaz ırkdan saymayan Fransız muharriri hudûd üzerindeki ba'zı kabileleri beyaz ırk ve Fransız dostu göstererek bir harb hâlinde bunların Fransızlar için mühim bir kuvvet olabileceklerini, buna mukabil Arab aşiretlerinden ba'zılannın Fransızlar'a düşmân ve Türkler ile müttefik olduklarını söylüyor., Hudûd civarındaki unsurları merbûtiyyet i'tibâriyle Fransa ve Türkiye arasında taksîm ederken makale muharriri hudûda yerleştirilen Ermeniler'i ehemmiyette kaydetmekde ve Ermeniler'in faaliyyetinden bahsederken "Bu hal, Kemalistler'i endişe-

6 66 ERDAL İLTER ye düşürüyor." demektedir. Çeçen ve Çerkesler'in ötedenberi müşkil zamanlarda Fransızlar'a büyük hizmetlerde bulunmaları makalede takdirle yadedilmektedir. Bu sözler, yalnız "Revue Politique et Parlementaire"nin makalesine münhasır kalsa idi şahsî bir düşünce der, geçerdik. Fakat yukarıda da söylediğim gibi, bu son senelerde çıkan kitâb ve makaleler hep aynı esâslar etrâfında tekâsüf ettiği için maîn bir politika ve umûmî direktif mahsûlü oldukları anlaşılıyor. Madam Gaulis, Claude Farrere ve bir vakitler bir Türk kadar da'vâmızı müdâfaa eden (Tan) gazetesi ki, Türk dostu tanınmış Fransızlar'ın birdinbire aleyhimize dönmeleri, kalemlerinin şerefine hiç de yakışmayan iftirâ, tahrif ve fenâya yoran tahminlerle dolu makale ve kitâb yazmaları başka neye müstenid olabilir? Madam Gaulis, 400 sayfalık kitâbım kimin hesabına doldurmuştur? İngiliz ve Rus siyâsetinin kazdığı uçurumlar ortasında bizi hemen kayacak ve yuvanrla-. nacak gibi gösteren bu hanım, memleketimizi Paris'den (s.7) baktığı teleskopla mı tedkik etmiştir? Yoksa o da, Franşe Despire gibi İstanbul'da bir kaç saat kaldığı otelin odasından bütün Anadolu'yu ve içimizi görüp dinleyecek kadar kerâmet sâhibi midir? Madam Gaulis'in büyük kitâbı ayrıca tedkike değer bir propaganda eseridir. İleride bununla da meşgul olmak, bizi tenvîr etdiği kadar Fransız servisinin kimlerle ve nasıl çalıştığını göstermek noktasından da çok faydalı olacaktır. Fakat bahse dönmeden Gaulis Hamm'a şunu söylemeliyim ki, yazılan Fransızlar'ın aleyhimize oynadıkları oyunları örtememiş, bizi ne Sovyetler'e karşı i'timâdsızlığa ve ne de İngilizler'e karşı fazla şüpheye sevkedememiştir. Bizim Bolşevikliğe yaklaştığımızdan ve hattâ ileride Bolşevik olacağından şüphelenen ve Amerika'yı bile bizimle tehdîd eden Hanımefendi'yi, Gazi'nin bir sözünü hatırlatmak mümkün kitâba toptan bir cevab teşkil eder. Gazi'ye sordular: "Ta'kib etdiğiniz hangi idâre sistemidir?" Gazi cevap verdi: "Kendi sistemimiz." Madam, kitâbınızın 400 sahîfesi şu iki kelimenin altında ezilmeye mahkûmdur. Bizim ihtiyâclanmız başka memleketlerin ihtiyaçlanna benzemez. Ta'kîb edeceğimiz sistemin de kendi sistemimiz olması kadar tabiî ne olabilir? Biz sizin pençelerinizden kendi sistemimizle kurtulduk ve bundan sonra da kendi sistemimizle ilerleyeceğiz, müsterih olunuz, ne İtalyan, ne Sovyet, ne İngiliz politikası programımıza hâkim ve müessir değildir. Fakat ne yazdığımız kitâblann ve ne de hudûdumuza dizdiğiniz bi-çârelerin, Şark'da Fransa'yı genişletecek bir kuvvet olmadığına emin olmalısınız.

7 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAR YAYINLANMIŞ 67 "Revue Politique et Parlementaire" deki makale bunu biraz anlamış gibidir. "Türkler, Franklin-Bouillon Muâhedesi'nin hilâfına olarak (Ördek Gagası) denilen mıntakanın şimâl kısmını ellerinde tutuyorlardı. O zamanlar kıtaâmızın vaz'iyyeti yeni harekât icrâsına müsait değildi. Dürzi isyânı da zuhûr edince, işgal sâhamızı genişletmek imkânı kalmadı." diyor. İşte bunun içindir ki kadın, (s.8) erkek Fransız kalemleri seferber hâle geçmiş ve o zamanki imkânsızlığı propaganda ile ta'cîzler ve tahriklerle kazanmak için birleşmişlerdir. Garîbdir ki, bu miyânmâlı Fransız nefsi, şimdi Alman kalemlerinden de tutmaya başladı. İleride bahsedeceğimiz bir Alman gazetesi, hemen aynı kelimelerle, ya'nî tamâmen Madam Gaulis'in diliyle bizi tenkid etmekde ve Akvâm Cem'iyyeti'ni imdâdımıza çağırmaktadır. Ördek Gagasi (Bec de Canard) nedir? Asya içlerine doğru Fransız istilâsına açılmış bir kapı. Bu kapının İngilizler tarafından kapatılmasına mâni olmak için Fransızlar herşeyi göze almışlardır. Cenûb hududumuzun bütün müşkilâtı bu Gaga etrafında toplanmışdı. Dicle yolu kapandığı gün Fransızlar'ın Asya'ya dikilen gözleri de kapanmış olacakdı. İngilizler'in şimâl-i şarkîden i'tibâren Kara Dağı, cenûb eteklerine kadar işgallerinde tutmaları ve günün birinde bizimle yapacakları bir anlaşma neticesinde Dicle'ye uzanan Gaga'yı büsbütün koparıp atmaları ihtimâli Fransızlar'ı en çok korkutan bir ihtimâldi. Fransızlar bu Gaga'yı kurtarmak için cenûb hudûdumuzun yakınında "Roma Yolu"nu esâs tutdular. Manda ta'bîri gibi bu yol da, istenildiği kadar uzatılması veya genişletilmesi ve istenildiği kadar eğilip bükülmesi kabil bir lâstik tel idi. XX. asırda her şey amelî ve idâri maksadlara göre tatbîk edilirken, 2000 sene evvel yapılmış bir yola dönmekdeki maksad her halde gizli olmakdan çok uzakdır. Fransızlar'ın çok ehemmiyet verdikleri bu (Roma Yolu) hakkında târihleri karıştırdık. Ne coğrafî, ne târihî ve ne de bir memleketin hudûduna esâs olacak askerî mâhiyyetde bir şey bulamadık. Vâkia, Milâd'dan evvel Mühr-dâr ile Dikran, ya'nî kayınpeder ile damad arasındaki geçimsizlikden istifâde eden ve Dikran'ın oğlu tarafından yapılan ihanet ile galib gelen Romalılar, 66 tarihinde Suriye şimâlini ele geçirmişler ve Pompeus bu havâliye hâkim olmuş. Fakat Partlar'ın daimâ taarruzları ve Ermenistan ıkrallarının da bu arada fırsat kullanmaları, Romalılar'ı çekilmeye ve kendi himâyeleri altında Ermeni kırallarına bırakmaya mecbûr etmiş. Sonra vak'alar ve bu havâlinin elden ele geçmesi tevâlî ediyor. Arşagonik hanedanı söndükten sonra (428) buralarda, Bizanslılar' ı ve İranlılar'ı ve daha sonra Arablar'ı (s.9) görüyoruz. Romalılar'ın en hâkim oldukları zamanlarda bile Nusaybin son hudûd noktası olmuş.

8 68 ERDAL LTER Roma hâkimiyyeti fiilî olarak Nusaybin'i geçememiştir. Ceziret-ül-Ömer, Arab istilâsından sonra, ya'nî VII. asırda tesîs edilmiştir. ybu sebeple bu iki şehir arasında mühim bir yol inşa edilmiş olması meçhûl olduğu gibi ihtimâl dâhilinde de görülemez. Romalılar'ın Asya ile yaptıkları ticâretin ta'kîb ettiği yol, her hâlde daha cenûbdan geçmektedir. Milâd'dan evvel I.asırda Romalılar Fırat'ın şarkında bir hâkimiyyet te'sîsine çalışmışlar ise de, teşkilât yapmaya bile fırsat bulamamışlardır. Esâslı bir hâkimiyyet ancak Milâd'ın II. asrında İmparator Traianus zamanında mümkün olabilmiştir. Şu hesâbla Roma'nın oralardaki mevcûdiyeti bi'l-vâsıta olmuşdur. Bu da ancak Hadrianus zamanına kadar, ya'nî hemen sene kadar devâm edebilmiş ve ondan sonra Roma teşkilâtı Fırat'ın garbına çekilmiştir. Vâkia, artık çizilmiş ve Fransızlar'ın istediği derecede muallâk ve karışık bir şekil almış olan cenûb hudûdu için binlerce sene evvelki vak'alara dönmek ve Roma yolunu târih sahîfelerinde bulmaya çalışmak bizim için lüzûmsuz bir yorgunluktu. Fakat Fransızlar'da büyümek hırsı mevcûd ve bu hırsın ufukları Asya'da ve Türk topraklarında bulundukça bu meşguliyyet ve bu yorgunluk millî bir endişe mâhiyyetine girecektir. Muharrir, Fransız hudûd murahhaslarının affedilmeyecek coğrafî cehâleti yüzünden Nusaybin'i kaybettiklerini yazıyor. Onlar vaz'iyyeti ve tarihî bilseydiler ve ellerindeki dürbün hudûd dağlarından ziyâde Dicle vâdîlerinin öte tarafına çevrilmiş olmasaydı, Fransız postalan Nusaybin'in bir kilometre cenûbuna değil, hakiki Roma yoluna, kilometrelerce cenuba çekileceklerdi. Fakat şaşılacak şey! Fransız postalan şimâlde iken (Kamışlı) mıntıkası "Berbad, ıssız ve kum fırtınalanna ma'rûz bir yer iken, şimdi Cezire'nin merkezi nüfuslu bir şehir olmuş. Nusaybin ve diğer mıntıkalardan kitle hâlinde insanlar hudûdu geçerek bu yeni ma'mûreyi doldurmuşlar!" Paris'deki masasında medenî şehirler kurup, medenî insanlarla dolduran muharrir, acaba hakikatte Kamışlı mıntıkalannı gezip görmüş veyâhûd bî-taraf bir adama göstermiş midir? Kitle hâlinde hudûdu geçenler kimlerdir? (s.10) Fransız silâhlan, torbalarında Fransız fişekleri ve altlannda Fransız otomobilleri bulunan mücrimler mi? Rusya Ermenistanı'ndan, Macarasitan'dan, Yunanistan'dan... iğfâl edilerek getirilen bî-çâre Ermeni muhâcirler mi? Yoksa bütün hudûd boyunca ve bil-hâssa Kamışlı ve diğer mıntıkalan bir kaçakçı yuvasına çeviren haydûdlar ve me'mûrlar mı? Bunların Fransız medeniyeti ile hangi noktada alâka ve iştirâklan vardır? Fransızlar, mübarek ayakları basar

9 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAR YAYINLANMIŞ 69 basmaz kum çölleri cennet ve kaçakçı kulübeleri apartman oluveriyorsa, Türkler'den çok ma'mûr olarak aldıkları Şam ve Haleb'den daha ehemmiyetli de onun için mi? Aşiret akınları ve gazveler dâhili politikadan daha lâzım da onun için mi? Muharrir diyor ki: "Türkler, Roma yolunun arazîde eseri bulunmadığını iddiâ ettiler. Mıntıkanın iyi bir harîtası olmaması ve bizim harîta almamıza da müsâde etmemeleri büyük müşkilâta sebep oluyordu. Bunun üzerine bir zâbitimiz tayyâre ile arâzînin fotoğrafını aldı. Orada yol sarâhaten görünüyordu. 1927'de haritayı ikmâl etdik ve Akvam Cem'iyyeti'ne verdik. Akvâm Cem'iyyeti tarafından gelen Danimarkalı General nihâyet Fransız iddiâsını kabûl etti. Fakat, Türkler yine razı olmadılar." Evet, mösyö, razı olmadılar. Çünkü zâbitinizin muâhedât hilâfına tayyâre ile aldığı fotoğrafda görülen fasılalı yol parçaları Roma Yolu denilen hayalî şose değil, köylülerin yağmurlu havalarda geçmek için dağlar arasında yaptıkları bozuk bir keçi yolundan ibâretdi. Hattâ bunu, bî-taraf zannettiğimiz ve hakikatte bir Fransız'dan ziyâde tarafgir bulduğumuz Danimarkalı General bile anlamış ve aradaki ihtilâfı hâl için mutavassıt bir yol yaparak meselenin Ankara Muâhedesi'ne uydurulmasını tavsiye etmişdi. Ya'nî, Türk iddiâsının doğruluğu kabûl olunmuşdu. Esâsen, ısrârlar neticesinde General Gaile'nin işgal ettiği yerler zannedildiği gibi Fransa'nın Suriye'deki nüfûzunu artırmamıştır. Fransız müstemlekeciliğinin bütün hedeflerini anlamış olan Suriye vatanperverlerinin hâricdeki neşriyyât (s.ll) ve ifâdeleri ve Suriye matbûâtının yazabildikleri makaleler bu sözümüzün en sâdık şâhidleridir. "İşgalimizin bir faydası da ırak ve Türkiye'den bir çok halkn himayemizi geçmek üzere akın akın gelmeleridir." iddiâsını ise hudûd boyunda her gün bir vak'anın kendilerini perîşân edeceği endişesi ile eğreti oturan Ermeni muhâcirlerine sormak kâfidir. Hudûd mıntıkasını az kuvvet ve az masrafla işgal edebilmek görülüyor ki şimdi Fransızlar'ı en çok düşündüren bir nokta olmuşdur. (Oradaki Çeçen ve Çerkesler ile şâir aşiretler itimâda şâyân) olabilirler. Fakat hangi felâket karşısına getirildiklerini gören Ermeniler ile memleketlerinin nasıl bir mikrop yuvası yapılmış olduğunu anlamış olan Suriyeliler, muharririn ta'bîri veçhile bir harb halinde Fransa'ya ne dereceye^ kadar dost ve yardımcı kalacaklardır? "Hudûd muhafızlarına hudûdda arâzî vermek ve oralarda âile teşkîl etmelerine çalışmak." aldatıcı ve çürük tedbîrlerdir. Makale muharririnin kendi kendine sorduğu bir sûal var: "Fırat ve

10 70 ERDAL İLTER Suriye'den uzak bir noktya niçin yerleşmek istiyoruz." dedikten sonra: "Fransız arazîsinin genişletilmesine ma'tûf olan bu mevzulara şu cevâbı vereceğiz." diyor: "Birinci sebeb, ahlâkîdir, muahedeye riâyet mecbûriyyetindeyiz. Suriye hudûdlarını emîn bir vaz'"iyyete koymalıyız. İkinci sebeb, bu mıntıka gayet zengindir. Almanlar'ın harbden evvel bu mıntıkayı bir müstemleke yapmaya çalıştıkları ma'lûmdur. Ankara Muâhedesi ile Kilikya'yı kaybetdik. Bu mıntıkayı da elde tutumazsak, affedilemez bir hatâ işlemiş oluruz. Fa'âliyyetimiz başladı. Yarın tamâmen Fransızlaşmış olan arâzîden şemindiferler geçecek ve servetimiz artacaktır. Mütehassıslara göre Ördek Gagası, Musul petrollerinin bir parçasıdır. Revandüz-Irak ve İran yolları yapıldıktan sonra bu mıntıka en mühim bir iktisâd caddesi olacaktır. Bir de siyâsî maksadımız vardır: Türk Asyası ile İngiliz Asyası arasında (s.12) ve Dicle üzerinde bulunan ve İran'dan uzak olmayan bir pencere, Fransız nüfuzûnun genişlemesi için birinci derecede ehemmiyeti hâizdir. Bu ehemmiyyet bütün kesâfetiyle Suriye'de toplanmıştır. Coğrafî cehâletimiz ve affedilmeyecek ihmâlimizle kaybettiğimiz arâzîyi tekrar ele geçirmemiz için bu nüfûzu kuvvetlendirmemiz lâzımdır. Düşmanlarımızın göz diktiği bir mıntıka şimdi elimizde bulunuyor. Bu mıntıka ve oradaki nüfûsumuz garbî Asya'daki nüfusumuz için büyük bir ehemmiyeti hâizdir." Makalenin ihtirâzsız, pervâsız sarîh ifadeleri bir söz söylememize lüzûm kalmamışdır. Hatta propaganda meselesini îzâh etmek kâfi gelecekdir. Bunu ve buna benzeyen Fransız eserlerini gördükten sonra "Fransızlar bizden ne istiyor? Niçin bizi sarsmağa, zaîf düşürmaye çalışıyorlar?" Suâlleri kendi kendilerine cevâblannı bulmuş olurlar.

11 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAR YAYINLANMIŞ Fr««f/t pl & SI i 1931

12 72 ERDAL İLTER î J v j.jj.js (jj? # jjfijç* esjju* «M J 1^ s ) j «j+j^-k er-^j > J /i) J>Jİ jvjm^ ^İj il Jı y jb«i>u.j jk J U ^ L * / tfü}^1 J^jl sj'jj ja.julk. (jaıt" j.jajl^ijj ç^r jr i]jllir Cn^-I jlıl.1 oj.jlil eı'ljj JL;j «^^^Jjl ^ oljl^-l yj\j J\J 4U } \ JT üb\a>y «ul. (jjtll* j ^JL'O^T.J-UİJ öt'j^jj jf^.ts-îlljl.(jjjjl-a.'^ ^L/U-^JJ.^ji»..-»JL vjijusi ^ijf ^Liî jfjl J rx\ Jljul»ijlj\ S jj v.o.1 İ6Jİ jr fjjl-mjl.j «4iIm> (y o-^a* jjjljifl j U'U j «il'ol j «a ^L.1.jJLVjl ju»"l>.jj^vi Jİ^* di' «il^j» ijl D f^u/j!» «JLİ^ J»- «il'jjj-*»- 2 Jİy-1 '-^jjjl iai- j; juljl ( J.>> jc") j- «J, MUV j-^l-u eivjj- j j'j-^lj^ Jbj!»»JLUjj- LSJ^I.jJO^fJ JfT Ub fit j; >Jİ_,İ.J»^İ fjjo 0^1 Ctlrl ^»j- 4»- vjif j jıj^a-jl il^jl 3 ju\ j <0;^ fj-fo jj.'^j-^t.^jl ^-«Vjr-î ^ ^ jr»jui * t I ^ < jj,' JjaL.ll CİİCİ U'b 4İJÜvjjV,j".^^iL oyjr ^VjI yj\y.j\ t ^-b «Jj^ f jrlji Ub j-a:* j 'Mü vim C # ]

13 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAR YAYINLANMIŞ 73,jJ>Jİ js kj^m.'ujj leb ^JUJ.ui-ı-ijli dbl^ji jl:_l. ) j J^-l'j Jli ö^y oil,ül> iji <«uil j fl ^ jl--ji di.cs^jjjfs^jf^ jl-f* jl ^Jju-^ y «J-jl jb». < j-afj^ıi" JL jr juj.0,-" Lb JJÎJT ^ j^vjj* J^ı^ J -^'jjjt jiıı jt-i ^ jlj^jjl i!l j JL>- ( J d l ' L b.jk-aî.b (jj-^m» jyy <r!jjjî>. Leb i duıry d.j:.»!^ c.jj^i _>* 10»ili «Ji lit, >JI j j; / <* 1. Revııe Politi^ne et Parlementaıre jl j Oj^l J-i-Jjl «-du*u -Udi"./ ijl ijjf JUJI JLî*»j-To»jl JpjljO; J.j-'l» jujl Jy^-* <_çjj*»jbl Jî-iu" lil^jly >-ily,/bl >JI> J diri j ( 5000 ) '^u-i Jljo- I J^l JJ-»- ^c^jjs f jj.aünljb.jj^l- ^Jljjl oj 1930 Jb> 3 ej.4i)l.j^jvuiij jbs ojlolj Jy'- ü- 5^^ ü"' «J 1 J>- ıjj^b «.j-»-*^ Jlb, ^-lijl. ^-"^'-i'l JU-ii jbl» l}jj y j^^l

14 74 ERDAL İLTER v-j^i-fi e ( c t ı s y j t > «^jjjl J L a < jlcij' jj'j' «jr.-vai.^ JLjl; ^ jlil». juji jr ^îlj «:I_I jdivji j ili U'L o / «iu.*?- fljjî Jİ oucl J jbs»jb 1 -Cil Ji.li & JtJilS 0Ç «J^ajbl i)j/. juscl^b J jjjl jil» J 3 - A^ı v/ J^iji j-b 4-tC-j; adî (^JUJI J (Ojl) j»jo^ji j j-öl; j Jp-^/f c-j^tjui-» >ji_,» l/b j/ja.1 ^ ts)j*- J. jj.oiu-'^i ^jy(j) ) (jhjl >-îly) trb.j; csjj-».» jvjlibj' t.lc" ^jufil J J^ Ify, «U» jil> j) «U'L dll*r rly»t jjt ili î>»j\»3 o > fl_>»t Ja.ü î jjjtj -c» a * ily f cll t f ^jlıla j- Jl» iu-^j j-li «ilj^ji y <_UL 4 r du^j.>'t f JTj OLL> jjjji j s (bl. j) Jİ y. fj, y. J JÜJ jjy I jfy j-if Llc.1 j» s >Cyj! J^bf «ibr» öu^ ^. ( jju^ J:jl Jjl ^u-'ull-lf ^ ^y*? î

15 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAR YAYINLANMIŞ 75 jjy J^ ö))xjc.\ j^jl f\i J J^jj ^. ja^ili 4 a: jl» J-Ü.OvJL- t (jj^t" d- ^ }\» j* Jl^İ.^»JL^jjJjI.a-_,:> j^s e Jj^. ^-JT j jjj».. Ju-ül^ «^.r j-bjl j/j^yji *. j j t j ^«u» f»nşj? ^ s ^J-Ojl.jUU l J ^s^jy jlil c-ji,1 jxjijl j JJ^L-». JJUÂ^.". jjj jljul» Ö-aJ^ (>L ^jr. Jy,jd i]^u- J^jj >-il_,i J ö^ tf^'jjjl JJ-*»- csjy 1 >jl> 0.»'J 1. (** * Jj~)l^Jlf»uJLoj>. j Jj.^-^f -> dr*- J «iljli.» jj-'^lr^lü VJ^ «l^l^l cj»^ s)j^- -îj-^-. cr^'-jjl LtkJ.^J. o- 3 ^ lf> x ) «-^Uî ^Jc-J^JL ^» j/j-a-l ^ j-duli i)jlı«jl j.acrl aj bl) -ti" «t^j^jj^»jjt^ji -liff ' «j J b U j îl (Revue politi^ue et parlementaire) y ij.j. Jif laü. t J ((J-H-Jİİ^-*»^ } Ll j kjl^i'jul».jjc- i ] ^ ^IzSjj -ÛJÜ^ J uw- j Jf^J..uil JaI j,klot Farer, Madam Golis. j^l^t ^Jjl ^jj S ( T a n ) j-i'l -^J^ j; ojz»il^l.ü t ^J^cjj»jy^J ^JUjl; sjtlj^ -JlL. jljf t İJ^I ö^t^i 41 ^ty 400 ^ ^ r^1* ^ o^-itjjl J^jjj^-jl ^»-»i*» «i^l- ı^-ijj î j-t^-jj-jj-j

16 76 ERDAL LTER j]_>jlj jt ^lily «Jjl î J-Orl jjjj ojl VJJ^ciJ jj^'vt jui-bjl dlitjl Jiı.Jli C-et çlij; î J J.».u> L» J) jbl» dl^-j. U'Uj^. J JT.J jbf d j'^c j-bl >JI_,» jbı» ^-^J jy^ısj jij' J^-* '-^.A 1. jai^vjl J^İ j «jj-c Akâı" db^-jf JİJJLİJL J^I/J 4İ i)j>i!^a31 ^J*^j- ı-jji ^ j -» «i^ ' < isj, < J^^j^s}'-*.>1 «j*^ *>ts ^ j <ibjlc «.^-uil ^L j-d <1«>. j-u jxı> vjlj>- jr jo, < î jj^c u.jbl ojljd ; jj^a a. tj^r» : (^JJ'.J (^jlc. -ÖJİ.aJT eut ^ 400 < fbl ^--IaT. >.j o ^»-Lul i) JLuClr aî-1 ji. î ^l-'vjl * j-j jbli (ju^r.j.^r,^ jtc-a- <^-0-5" jjyjy Aİt^ai-T JjjJ^Ja^ ij>. < o ( jubl 4,' { jsjj\ ( j.^.^ii'ja Jjrc-jujjlı Lü. jjtfj y^.j ^L Jf-ij^ JAKjI a.'.a»yt i] J.jlp. jjcjuji _) i]jlbj" ca«i Aiiolijl o «ı j* jy AİUt Revue PolitiRue et Parlementaire cr-^^ jt j; Jlül jj4i*.jjl> i')))*. (jjtf'-s o^». ^ i J& I AIİJİ. <r ^Jlili ctlr^

17 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ ŞGALNE DAR YAYINLANMIŞ 77 U'lcl^ tpuj jl J JUCjl (^Juii >J!> dbol «o,. y ojjjjjıi jli \ >JI j «iljji. («IjU 1.1c jllt j jj^-.jj. jjo-ü.^cu «jcjlaj ^î-.*" fb*b «-i^c! a.*;." ıjj sf ^ J- 3 * (Bec de Canard) ^»jjj! «^. ultui Jm:»J* )ciltli y. j\» j >Jİ j jyy J^jj- 1 - ^y-r. Ö/ V^* j o 1 ; ' i)j>ji j o/ JUjJlli Jy. ^ALc'y.J».oiilJ*\ UİC y J>(c^ ja Jj** Ju j. cs-ûf^1 J^S Jj/~.»jO _}.jj^li-l ;bl» I IjÜ IjLaI jlclc jl'djl 4ı<»o Ifi^ I j «J.jr Jl>Jl j. j jvjtjji Jj>-iJI (jj>jij Jû-I^J^T ct^-l J Jr ^JJ» «aıi-jlı ^i». jlcli y Lj ^VJ-'ljjl jbl» ^ol-'*:-»! ^Jyy ^ U'L. X-*.^jJj." dll-^j Jıli ^ djfy J^i^ Jr^ *jf (ijblj J^ ^ ^.J^-^i Jail^l Jsf.-JL^» j^l. ^accjj J JuL-l JjI M- ^«JL.'VU^f'. juiljjl ısjzrf -»s* ( J ı s j f c j j ^J^J ^Jjl^-Ll dl^citj' j jl' Jl^ Aı". < JlJ*>* ii'l jbji* Ulj CS Jfijl dl'iyüjj ja.1»jjul-i Jl <o>- 6 6 uuji Ji-ljT jub Jja. t/i O*' v 3^ ^.VJ; cs^j'^j «^Ijf y.jdb^jli^ jhjujl j l. JLC-J <i3ljr ^JllJ J.Jİ.adî (jal-fj ju'l dljiujv. y JT x] Jl/ jjjl ^ j Ulâ J ^Jl-'ljrl a tf^lljijj ^Jbj. (428)"'^j-»

18 78 ERDAL İLTER i)^ ÖJ-İ--İ fl İİI İİJJLj;. jjyjjjf. JU--1İ JjVjl J-» ^JJ er 1 -* 1 ts-"^' «J^ y JJZİjTİ ^A-V O^-afi ^ S"-i*" j-c-^-i-l J^1 ı/j"- 4 *' <-T U J Ub «JL^ J_y ^jc-i s^jlj ei'ju ^-i-tr OJTL L-T JjlJU^ cr j J--U. jij^my j <x\> oxxit J^JU-JL Jks «a-'uj jlj^r j^ijjc 1,Xj.*e. ib}l«î L. jji.1 j\ «k-iyi. J-^^j' tf.jjljjl cy,'l>j. j-lijl^/jl rljj jbli 20 : 1 5 J.» < jl>tt ( j-tjjî ) Jf T. j.-».ıjl Ç. eiltij^-cli" I j u L. o. 1 J&j ju.4 ^jc_»li)j>jl j 3 jsj*-jîjt Ulj ctlrjj ^J^r. ı^j- 4»- j^j 1.^-ûl;ytjyj jj^ljl-uiy jl-l ^ JLü 1 S^^y J i j» is'j" ^ff «-O-/ 0 ' j <-->-».'1 j J- y j c J y lijyj ö+jy (j'u». dl»-<.l.a,l jie. eu.jjj>. j ).(^J-Ojl ^J.i-j^j-ci^L» dl «Uoolıj j y i dy_ Ljj j.;> ( y, dl;.!^' ^)<C-y^ >J1 j tijc-^! L;». -o<>.j.^/s* J>3j** ( /> J J alj İ )) ^«ikl. ( J-İA'^İ ) Jt^J 10,000 ^>C- O^i 1 J.J. ^ı y ilj"^' (^JjJs- jl'l il jjjc,j> } CA-^» VJJ3 5 J^f^ «J^-^l* ef^-jl «! ^Ll^jjJjj ^tjj+jv Jjo».-uJL î Z' vtaf ^ t J 3 ^ I j

19 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAR YAYINLANMIŞ 79 JLül.. jjjlzjl'j) ı < jj î ^/JU^t jü^ U.llljJ-^ jja». î^j^u- O 1!-^- 5 * ^J^AI î j J-^-v» -r j^i J^» JjrJI 1 JJJİJ CS^İJÎ-İJ aj^ki,5-lu '^İJA.'-U JrJİ j jl/ ; LT JUİ-J rjj j^l jul iljl. î Jjj: }. ^J' 1 J i Jj»^OJ-î Ojf tfj*. 1.»»-»p/j S vü'jl Lb j-u»-.) rl- cs^-l- ^ J ry -îbj-*»- î o f jv Ub jib jjcl" «Jj^U \ j ^Ullj! j jl <il i 4İ-I»jüa jjalt» J O.Î 'ö-ly-j^ <r. <;»!>U- ol-ul«ijjjllal. j>-.a^ljl ^ilj * jbb Jy Uj; (ij^-jlj J.?.a^-ljT ^Ülj j^j <±L»j>Jj^A JJUu/'f 4 Jl-JT 41 otl* JU ol» ojlı- ^ l^'j 1 "- 0 öjjy ^ MfT «UJIjU J^ijlf'lj jj>jij>j»jvuüij-j J.ll; ^ j'&i-l JVÎIJÎ".» Ji Jj. ^.^IJli^l etille Jbu Jjl^l t-u dt-sj,^. j^'l^, ıs 'ıy^ S a:,ij )i" ^ iı j J^

20 80 ERDAL İLTER JJL. iji i ] y y ^Jrtjb d-lc^u* J c^j Jİ»1 J <il;u J^/ di'-fjy j Jl^ o^-uji j; il jllül». jj-j^li o3ji djt jij_js»ji Jjr\ öjiz-u j-jb^f ^üi^ij ^ j j<ilju«a,i JL-i 3'.> 3 * j^a» S»*Ijjl ). j-t-iljl -4.İ' jr j.jjijijs İli. JA-^jI ( jljli «j^cl jl'j^-e >0JLT^J d^rjclf «IJlujI j.jj^ ^.tt-js'-f ot^i ^pu Lii övjl ^ r ) ^ij^j J- 1 ' ^.cjjlj j Z jı jjii <>' AıA-JI^»»jdL ^Jj* j 4-4»-.) i" <l*lc.jj'jji J d^jrj ^iljt Jüaj^» î jo^uf^ ^sx) : jljjiivzjy CJİT^JJ' <±h -dil*» I 4 j)}*' >J jr jljjl I ; j S ^ o j j j l _ j > - y f j ^ i j ^ j T ^-Jjja» A ı. cjcj 4i.>jaL«< jaj!mi-l jç-j* i l \. jj^sz'-j -ok:- y j>. 1.5^1. j-jlr y <C.»^>JJ <jyl. jjl.y»^ Jtf.i_.iJL j4ı> J_jl jo,^». jl» «~dl oj-ülı. y. jijclf^-«jai^ tic'jjl.. ı$j)lıl» j^-jli.jj/jl^^l U^-jr ^.^J o / öbj J J'ı/ 1 - /-»-'bj. JJ.-^JI j dl-^jji ^.Ict İİ.jjjI. j-o^^/jl ^«jjl jl-ül j ili j» I jt^.o^-ljl ^A-T JrjCl T ijjy : jjjij j

21 FRANSA'NIN SURİYE'Yİ İŞGALİNE DAİR YAYINLANMIŞ 81 dlijü >Jİ j»j?, j ju>l Jt'jj! jji'l/lj j^y - } of? ıs- 1 *-:- y. JrJ % ^^-çs j * I JİJ^" J^-İJİ J-Çc.1 sjlc >. jyjjy.jjii J b*. J-'-j'v jj jr^l c^-' LS j*- fjj. ^ac^ Jtf' diri Ji' dl'-jlî^ jj<rl»j^c J * jjjr J>Jİ>»j^rij^r j-j^ı yj\j j/j-^t.>

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz?

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Şebnem BORAN 1.Dünya Hububat Pazarı Günümüzde dünyanın stratejik ürün grubunu oluşturan hububat pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünya toplam hububat üretimine

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU DÖNEMİ : 2014 İÇİNDEKİLER SUNUŞ 3 BAŞKANIN SUNUŞU 4 HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU NUN SUNUŞU

Detaylı

ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası

ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, Almanya da toplam çalışanların

Detaylı

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu.

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu. BASIN BÜLTENİ Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulunda 01.04.2015 tarihinde 100. Yılında Çanakkale yi Anlamak adlı konferans düzenlendi. Şehitlerimiz anısına yapılan saygı duruşu

Detaylı

İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ

İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ İNGİLTERE DE ÜNİVERSİTE PLANLAMA VE BÜTÇELEME ÖRGÜTÜ University Grants Committee (UGC) Çeviren : Doç. Dr. M. ÂDEM UGC, üniversitenin parasal gereksinmeleri konusunda Hükümete danışman olarak Temmuz 1919'da

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

Kuruluşumuz. Ocak 2011

Kuruluşumuz. Ocak 2011 Kuruluşumuz Ocak 2011 Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı nın çağrısıyla bir araya geldik. Kısa bir süre sonra, toplam üye sayılarıyla 100.000 e yakın kadını temsil eden 40 tan fazla sivil

Detaylı

İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ

İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ HAZAR STRATEJI ENSTITÜSÜ ENERJI VE EKONOMI ARAŞTIRMALARI MERKEZI EMİN AKHUNDZADA SERAY ÖZKAN ARALIK 2014 Azerbaycan Enerji Görünümü 1İran Enerji Görünümü www.hazar.org HASEN Enerji

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini. Bölüm C: Diğer Bilgiler

SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini. Bölüm C: Diğer Bilgiler SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini Bölüm C: Diğer Bilgiler SR Ek 4 Değerlendirme Komitesi Tayini İdari Uygunluk Değerlendirme Tablosu Teklif No: Adı: Yeni Ürün ile İhracat ve Kapasitenin

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Sıkça Sorulan Sorular Başvuru Başvuru ne zaman bitiyor? 25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Bursluluğun

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Rapor No:01 Rapor Tarihi: 10.03.2011 muz İl Genel Meclisimizin 01.03.2011 tarih ve 2011/33 sayılı kararı doğrultusunda 08-09-10 Mart 2011 tarihlerinde toplanmıştır. İdaremiz araç parkında bulunan makine

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 Ekim 2014 İÇİNDEKİLER Giriş... 2 Dünya da Uluslararası Doğrudan Yatırım Trendi... 3 Yıllar

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünyada çavdar ve yulafın üretimi, buğday, pirinç, mısır ve arpa gibi diğer tahıl ürünlerine kıyasla son derece sınırlıdır. Yılda ortalama 14-15 milyon ton dolayında olan dünya

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1995 yılından bu yana, hazırladığı ve titizlikle uygulamaya çalıştığı Stratejik

Detaylı

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız 1 2 TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız Tunç Tort a ve kütüphane sorumlusu Tansu Hanım

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu uygulama

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu 3.Klinik Farmakoloji Sempozyumu-TRABZON 24.10.2007 Klinik ilaç araştırmalarına

Detaylı

Adı Soyadı : Doç.Dr.Ayten Sezer ARIĞ Doğum Yeri :Ankara. İş Adresi : H.Ü. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü İş Telefonu : 0312 297 68 70/116 İş Faks: 0312 299 20 76 E-Mail :aytens@hacettepe.edu.tr,

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

HAYALi ihracatln BOYUTLARI

HAYALi ihracatln BOYUTLARI HAYALi ihracatln BOYUTLARI 103 Müslüme Bal U lkelerin ekonomi politikaları ile dış politikaları,. son yıllarda birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin ekonomi politikalarında

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir

Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: Devleti Yönetecek Güç

Detaylı

BBY 310 BİLGİ SİSTEMLERİ TASARIMI TASARIM PLANI ÖDEVİ [HİLAL ŞEKER& GÜLÜMCAN KAYI]

BBY 310 BİLGİ SİSTEMLERİ TASARIMI TASARIM PLANI ÖDEVİ [HİLAL ŞEKER& GÜLÜMCAN KAYI] BBY 310 BİLGİ SİSTEMLERİ TASARIMI TASARIM PLANI ÖDEVİ [HİLAL ŞEKER& GÜLÜMCAN KAYI] Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) resmi web sitesinin (http://www.kutuphaneci.org.tr) bilgi mimarisi açısından daha önce

Detaylı

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014 MART 2014 Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2014 31.03.2014 Bankanın Ticaret Ünvanı : TAIB YatırımBank A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Aksoy İş Merkezi No. 7 Kat 3 Zincirlikuyu,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tarih Celal Bayar Üniversitesi 2007 Y. Lisans Tarih - Ortaçağ Celal Bayar Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tarih Celal Bayar Üniversitesi 2007 Y. Lisans Tarih - Ortaçağ Celal Bayar Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Zafer Duygu 2. Doğum Tarihi : 11.08.1976 3. Unvanı : Yardımcı Doçent Doktor 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tarih Celal Bayar Üniversitesi 2007 Y.

Detaylı

Başkan Acar Bursa da Sosyal Güvenlik Reformunu Anlattı

Başkan Acar Bursa da Sosyal Güvenlik Reformunu Anlattı Başkan Acar Bursa da Sosyal Güvenlik Reformunu Anlattı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: - 2008 YILINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TEMELLERİ ATILDI - İLAÇ VE TIBBİ MALZEME KONUSUNDA

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Sayı: 42 BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Gazi Erçel Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 Aralık 2000 Ankara 2001 yılında uygulanacak para ve kur politikasının çerçevesi, uygulama prensipleri

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ İLKELERİ 1) Jeofizik Mühendisliği Eğitim / Öğretim Programına kayıtlı öğrenciler, Çanakkale Onsekiz

Detaylı

Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı

Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırımı gerçekleştirilen çevreci yatırım;

Detaylı

Nüfus Planlaması Hizmetlerini Yürütecek Personelin Eğitimi. Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik

Nüfus Planlaması Hizmetlerini Yürütecek Personelin Eğitimi. Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik Nüfus Planlaması Hizmetlerini Yürütecek Personelin Eğitimi. Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik Tarih:10 Eylül 1983 Sayısı : 507 10 Eylül 1983 Tarih ve 18161 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ MUSTAFA YAZICI DEVLET KONSERVATUVARI MÜZĠK BÖLÜMÜ ĠLKÖĞRETĠM VE LĠSE DÜZEYĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ MUSTAFA YAZICI DEVLET KONSERVATUVARI MÜZĠK BÖLÜMÜ ĠLKÖĞRETĠM VE LĠSE DÜZEYĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ MUSTAFA YAZICI DEVLET KONSERVATUVARI MÜZĠK BÖLÜMÜ ĠLKÖĞRETĠM VE LĠSE DÜZEYĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. (1) Bu

Detaylı

Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama

Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama DE/11/LLP-LDV/TOI 147 420 Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama 1. Adınız: 2. İşletmenin Adı: 3. Tarih: Evet Hayır Bilmiyorum 1. Mevcut işinizde mesleki eğitim fırsatlarına erişebiliyor musunuz?

Detaylı

BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ. Erkek Öğrenci. Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ;

BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ. Erkek Öğrenci. Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ; 1 BİR ÖMRÜN HİKÂYESİ Yıl 1881 Ilık rüzgarlar esiyordu Selanik ovalarında ; Dağ başka, sokaklar başka başka ; O gece en güzel yıldızlar kaydı, Nereden geliyordu bu aydınlık? Neydi insanları bu denli mutlu

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR

BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR BODTO Turizm Altyapı Projelerine Devam Ediyor Bodrum Ticaret Odası nın, 2014-2017 Stratejik Planı amaç ve hedefleri kapsamında, Bodrum da turizm sezonunun uzatılması, sektörün

Detaylı

2016-2017 ÖZEL İZMİR AMERİKAN KOLEJİ KAYIT TAKVİMİ VE KILAVUZU

2016-2017 ÖZEL İZMİR AMERİKAN KOLEJİ KAYIT TAKVİMİ VE KILAVUZU 2016-2017 ÖZEL İZMİR AMERİKAN KOLEJİ KAYIT TAKVİMİ VE KILAVUZU İRTİBAT ADRESİ : Özel İzmir Amerikan Koleji İnönü Caddesi No: 476 Göztepe - İZMİR TELEFONLAR : 232 355 0 555 FAX : 232 355 0 411 http : www.aci.k12.tr

Detaylı

Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu.

Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu. Cimcime yemek masasına kurulmuş, ödev yapıyordu. Önündeki deftere, son yazdıklarına baktı ve sayfayı delmeye kararlıymış gibi, bastıra bastıra sildi. Az ötede duran kitabı önüne çekti ve elindeki kurşunkalemi

Detaylı

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Araştırma sonucu Göteborg daki anaokulları ve aile yuvaları ( familjedaghem) faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesinde kullanılacaktır. Soruları ebeveyn veya veli olarak

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry MART 2016 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI II-İLİMİZİN İHRACAT RAKAMI 2016 MART AYI / AFYONKARAHİSAR

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Derviş KILINÇKAYA

Doç. Dr. Mehmet Derviş KILINÇKAYA HACETTEPE ÜNİ VERSİ TESİ ATATÜRK İ LKELERİ VE İ NKILÂP TARİ H İ ENSTİ TÜSÜ BEYTEPE/ANKARA TELEFON +90312 2976870/122 FAKS:+90312 2992076 GSM : +905337387607 E-POSTA: mdervis@hacettepe.edu.tr Doç. Dr. Mehmet

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN

Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN Finansal Sistem; fonun arz ve talebini dengeleyen ve fonları zaman, miktar, vade ve kişiler bazında kullanılabilir hale getiren bir sistemdir. Finansal Sistemin görevleri: Malların,

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kuruluş Gerekçesi Kulüp, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Yazılım Kulübü ismi ile

Detaylı

Konforun Tanımı Değişti...

Konforun Tanımı Değişti... 2 Konforun Tanımı Değişti... Beyterrace özgün mimarisi ve merkezi lokasyonu ile alışıla gelmiş yapılardan farklı olarak doğayla iç içe, güvenli ve huzurlu bir yaşamın sunduğu ayrıcalıklı olanaklarla ev

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ GİRİŞ Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni yapısıyla göreve başladığı günden bugüne yargının daha etkin ve verimli bir

Detaylı

Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı

Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı Kızlarsivrisi (3070 m) (27-28 Haziran 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı Antalya Toros Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) tarafından düzenlenen 22. Kızlarsivrisi Yaz Dağcılık Şenliği ne katılmak

Detaylı

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 Sunum Planı Giriş I)Literatür Uluslararası Literatür Ulusal Literatür II)Karşılaştırmalı Analiz III)

Detaylı

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ :

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. ve 6. maddelerine göre kimlerin sigortalı

Detaylı

Porselen Lamina Veneerler

Porselen Lamina Veneerler Bilgi ve Kayıt 0212 481 02 20 bilgi@vyg.com.tr Eğitim Künyesi Eğitimin Adı Eğitmen Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, Protez Uzmanı Doç. Dr. Gözde Çelik, Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Kara, Protez Uzmanı Eğitim

Detaylı

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir?

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir? DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının %25 i oranında devlet tarafından katılımcının emeklilik hesabına ödenen tutardır. Devlet katkısı başlangıç tarihi

Detaylı

Bunlar dışında kalan ve hizmet kolumuzu ilgilendiren konulardan;

Bunlar dışında kalan ve hizmet kolumuzu ilgilendiren konulardan; SAYI : 2012/ KONU : Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru /05/2012 KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULUNA (GÖNDERİLMEK ÜZERE) DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞINA 30 Nisan- 21 Mayıs 2012 tarihleri arasında yapılan

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul 49 50 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 2008 yılında ABD de ipotekli konut kredisi piyasasında ortaya çıkan ve hızla tüm dünya ekonomilerinde

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 28.01.2015 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı 2015 yılının ilk ayını geride bıraktık OCAK Suriye deki iç savaş IŞİD terör örgütünün saldırıları

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 141 Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (Resmî Gazele ile yayımı : 6.4.1990 Sayı : 20484) Kanun No. Kabul Tarihi Dış ilişkiler - MADDE 1. Türkiye Büyük Millet

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri. Mete Tırman

Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri. Mete Tırman Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri Mete Tırman Konu Başlıkları Bilişim Teknolojileri ve Taşımacılık Global rekabette Demiryollarının Konumu Rekabet ve Bilişim Teknolojileri Bilişim ve Demiryollarındaki

Detaylı

9-10 Еким/Касым 2012. turkelyeni@yahoo.com www.туркелpress.com 3 те.

9-10 Еким/Касым 2012. turkelyeni@yahoo.com www.туркелpress.com 3 те. 24 èþëÿ 1923 áûë ïîäïèñàí Ëîçàííñêèé äîãîâîð, ïî êîòîðîìó ïðèçíàâàëàñü ïîëíàÿ íåçàâèñèìîñòü Òóðöèè. Áûëè óïðàçäíåíû Óïðàâëåíèå îñìàíñêîãî ãîñóäàðñòâåííîãî äîëãà è êàïèòóëÿöèè, îòìåíèëè èíîñòðàííûé êîíòðîëü

Detaylı

Müslüman Ahmediye Cemaatinin bugünkü durumunu şöyle özetleyebiliriz: o Şimdiye kadar bu Cemaatin yerleştiği ve merkez kurduğu ülkeler sayısı: 193

Müslüman Ahmediye Cemaatinin bugünkü durumunu şöyle özetleyebiliriz: o Şimdiye kadar bu Cemaatin yerleştiği ve merkez kurduğu ülkeler sayısı: 193 Bize ilâhî cemaatlerin kaderi olan bu işkenceler yapıladursun, Müslüman Ahmediye Cemaati İslâmiyet'e hizmet etmeye devam etmektedir. Yeryüzünün dört bucağında bulunan ve sayıları milyonlara ulaşmış olan

Detaylı

TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI

TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI TÜİK KULLANICI ANKETİ SONUÇLARI Aralık 1 Giriş Kurumumuz taraf ndan üretilen istatistikler kullan c lara çeşitli kanallar yoluyla sunulmakta, hizmet kalitesini artt rmak ve kullan c ihtiyaçlar n karş lamak

Detaylı

RAPORU HAZIRLAYANLAR: Azime Acar & Ender Bölükbaşı. Filistin ile yatıp, Gazze ile kalkıyoruz.

RAPORU HAZIRLAYANLAR: Azime Acar & Ender Bölükbaşı. Filistin ile yatıp, Gazze ile kalkıyoruz. - Günlük siyaset acının üstünü nasıl örter? - Gazze yi ve Filistin i içselleştirmek yerine farz olarak görenlerin destansı trajik hali - BM Genel Sekreteri, AKP Kadın Kolları ve Hrant Dink Ortak paydası

Detaylı

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 09:26

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 09:26 Ümmü Kühhâ radıyallahu anhâ hakkında ferâiz âyetleri nâzil olan bir hanım sahâbî... Cahiliye devrinin kötü âdetlerinden birinin ortadan kalkmasını sebeb olan bir bahtiyar... Mirastan, hanım ve kızlara

Detaylı

SOSYAL ŞİDDET. Süheyla Nur ERÇİN

SOSYAL ŞİDDET. Süheyla Nur ERÇİN SOSYAL ŞİDDET Süheyla Nur ERÇİN Özet: Şiddet kavramı, çeşitli düşüncelerden etkilenerek her geçen gün şekillenip gelişiyor. Eskiden şiddet, sadece fiziksel olarak algılanırken günümüzde sözlü şiddet, psikolojik

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

PROTOKOL Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası PETROL-İŞ Hizmeti Alan:

PROTOKOL Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası PETROL-İŞ Hizmeti Alan: PROTOKOL Ağız ve Diş sağlığı tedavilerini kapsayan protokol metnidir. Sağlık hizmetini veren kurum Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak anılacaktır. Hizmeti alan kurum Türkiye Petrol Kimya Lastik

Detaylı

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması 23 Aralık 2008 Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması Son günlerde akaryakıt fiyatları ile ilgili olarak kamuoyunda bir bilgi kirliliği gözlemlenmekte olup, bu durum Sektörü ve Şirketimizi itham altında

Detaylı

Destekli Proje İşletme Prosedürü

Destekli Proje İşletme Prosedürü Destekli Proje İşletme Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2015 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V. Prof. Dr. Sabahattin Aydın Rektör

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ NDEN Lisansüstü Programlarımıza 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci alınacaktır. Başvuru ile ilgili detay bilgiler aşağıda verilmiştir.

Detaylı

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir.

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. 3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. Bu tarihte Fransa da mühendis Jean Rodolphe Perronet e

Detaylı

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2:

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: A N A L Z Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: Sektör Mücahit ÖZDEM R May s 2015 Giri Geçen haftaki çal mam zda son aç klanan reel ekonomiye ili kin göstergeleri incelemi tik. Bu hafta ülkemiz

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

SOSYAL-EĞİTİM-BEŞERİ BİLİMLER

SOSYAL-EĞİTİM-BEŞERİ BİLİMLER III. ULUSLARARASI KOP BÖLGESEL KALKINMA SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ (22-24 Ekim 2015 Aksaray Üniversitesi) KOP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi

Detaylı

T.C. V 'V * / ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANTALYA. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü

T.C. V 'V * / ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANTALYA. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü X T.C. V 'V * / ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ANTALYA İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü 1 3? Sayı : 90852262-301.03- Konu: Kepez 2380 ada 3 parsel UİP. &/12/2014 BAŞKANLIK MAKAMINA

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

ASANSÖR VE ASANSÖR GÜVENLĐK AKSAMLARINDA CE ĐŞARETLEMESĐ

ASANSÖR VE ASANSÖR GÜVENLĐK AKSAMLARINDA CE ĐŞARETLEMESĐ ASANSÖR VE ASANSÖR GÜVENLĐK AKSAMLARINDA CE ĐŞARETLEMESĐ Erhan Bayrak *, Đ. Menderes Büyüklü ** Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Ankara, Tel:03122860365-2526, Faks:03122853144, * erhanba@sanayi.gov.tr

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

0 dan matematik. Bora Arslantürk. çalışma kitabı

0 dan matematik. Bora Arslantürk. çalışma kitabı 0 dan matematik 0 dan matematik 1 çalışma kitabı Sıfırdan başlanarak matematik ile ilgili sıkıntı yaşayan herkese hitap etmesi, Akıllı renklendirme ile göz yoran değil ayrım yapmayı, istenileni bulmayı

Detaylı

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK. Kısa Özet

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK. Kısa Özet Tasarım Raporu Grup İsmi Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK Kısa Özet Tasarım raporumuzda öncelikle amacımızı belirledik. Otomasyonumuzun ana taslağını nasıl oluşturduğumuzu ve bu süreçte neler yaptığımıza karar

Detaylı

GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ

GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ HABER BÜLTENİ 09-10 Aralık 2014 tarihlerinde Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen Gümrük Etkinlikleri Bilgi Şöleni tamamlanmıştır. Panellerden

Detaylı

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016

2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 2016 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 3 Şubat 2016 Ocak 2016 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Şubat 2016 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Toktamış Ateş'i kaybettik

Toktamış Ateş'i kaybettik Toktamış Ateş'i kaybettik Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ve Atatürk üzerine çalışmaları olan Prof. Dr. Toktamış Ateş yaşamını yitirdi. Ateş, İstanbul Üniversitesi ve değişik kurumlarda ders

Detaylı

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları

M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları M i m e d 2 0 1 0 ö ğ r e n c i p r o j e l e r i y a r ı ş m a s ı soru ve cevapları S1: Erasmus kapsamında yapılan projelerle yarışamaya katılınabilir mi? C1: Erasmus kapsamında gidilen yurtdışı üniversitelerdeki

Detaylı

Özet şeklinde bilgiler

Özet şeklinde bilgiler Kurzhinweise in türkischer Sprache TR İşçi Temsilciliği seçiminin açılışı ve yapılış usulü hakkında Özet şeklinde bilgiler Bu nedenle yakında İşçi Temsilciliğinin seçimi yapılacaktır. Şu an okumakta olduğunuz

Detaylı