Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yayınlanmış eski sınav soruları htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme sınavı hizmetinde öğrencilerimize sunulmaktadır."

Transkript

1 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. NDOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİST, İŞLETME VE ÇIKÖĞRETİM FKÜLTELERİ GÜZ DÖNEM SONU - 3. OTURUM - Cumartesi 4:00 ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO:... Soyadnz, adnz, numaranz ve salon numaranz yukarya yazmay unutmaynz. GENEL ÇIKLM 3. YRIYIL. Bu soru kiğndaki testler şunlardr: Testin d: Soru Says Sayfa No ÖZEL GÜVENLİK HUKUKU-I 02 SOSYL PSİKOLOJİ-I 05 GÜVENLİK SİSTEMLERİ 08 TÜRK DİLİ-I 2. Bu kik yer alan her bir test için cevaplama süresi 30 dakikadr. 3. Bu test kiğnda yer alan derslerin içeriklerinde basmdan sonra değişiklik yaplmş olabilir. Testteki sorular ders kibnzda verilen bilgilere göre cevaplaynz. Bir sorunun cevab sonraki düzenlemelerle değişmiş olsa bile, dou olan cevab kipki bilgiye göre işaretleyiniz. 4. Cevaplamaya istediğiniz testin istediğiniz sorusundan başlayabilirsiniz. Yalnz, cevaplarnz cevap kağdnda o test için ayrlmş olan bölümdeki ayn numaral cevap yerine işaretlemeyi unutmaynz. 5. Cevaplarnz koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle işaretleyiniz. İşaretinizi cevap yerinin dşna şrmaynz. Tükenmez veya mürekkepli kalem kullanmaynz. 6. Değiştirmek istediğiniz bir cevab yumuşak bir silgi ile, cevap kağdn örselemeden temizce siliniz ve dou cevabnz işaretlemeyi unutmaynz. 7. Cevap kağdnz buruşturmaynz, katlamaynz ve üzerine gereksiz hiç bir işaret koymaynz. 8. Bu kikki her sorunun bir tek dou cevab vardr. Bir soru için birden çok cevap yeri işaretlenmişse o soru yanlş cevaplanmş saylacaktr. 9. Cevaplarnz puanlanrken her dou cevabnza bir puan verilecek, yanlş cevaplarnz dikkate alnmayacaktr. Bu nedenle kikki tüm sorular için sizce dou olan seçeneği işaretleyerek cevapsz soru brakmamanz yararnza olabilir. 0. ğn sayfalarndaki boş yerleri müsvedde için kullanabilirsiniz. nadolu Üniversitesi çköetim Sistemi 2-3 Güz Dönemi Dönem Sonu Snav ğ nadolu Üniversitesi rafndan hazrlanmş olan bu testlerin her hakk sakldr. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin mamnn veya bir ksmnn nadolu Üniversitesi'nin yazl izni olmadan kopya edilmesi, fotoaflarnn çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltlmas ya da kullanlmas yasaktr. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazrlanmasndaki mali külfeti peşinen kabullenmiş saylr.

2 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr.. Kamu düzeninin bozulmasndan sonra harekete geçen kolluk aşağdakilerden hangisidir? Önleyici kolluk dli kolluk Siyasi kolluk İdari kolluk Kamu düzeni kolluğu 2. şağdakilerden hangisi kamu düzeninin unsurlarndan biri değildir? Milli güvenlik Dirlik Güvenlik Genel Sağlk Esenlik 3. şağdakilerden hangisi kolluk makamlarndan biri değildir? Bucak müdürü Kaymakam Vali İçişleri Bakan Emniyet müdürü ÖZEL GÜVENLİK HUKUKU-I nadolu Üniversitesi çköetim Sistemi 2-3 Güz Dönemi Dönem Sonu Snav ğ 4. şağdakilerden hangisi askeri nitelikteki kolluk personelidir? Polis Çarş ve mahalle bekçileri Gümrük memuru Emniyet amiri Jandarma 5. şağdakilerden hangisi özel güvenlik komisyonunda yer almaz? Vali yardmcs Sanayi odas temsilcisi Ticaret odas temsilcisi Vali İl jandarma komunlğ temsilcisi 6. şağdakilerden hangisi silahl korunamayacak yerlerden biridir? Bankalar lşveriş merkezleri Sağlk tesisleri Bakanlklar skerlik şubeleri 7. şağdaki hallerden hangisinde özel güvenlik izni alnmasna gerek yoktur? Konser düzenlenmesi Bankalarn özel güvenlik birimlerince para nakli Üniversitenin güvenlik hizmetini özel güvenlik şirketine gördürmesi Bakanlğn özel güvenlik birimi kurmas şinin silahl personel rafndan korunmas 8. şağdakilerden hangisi özel güvenlik iznine ilişkin olarak söylenemez? Özel güvenlik izni lebi isteğe bağl bir işlemdir Özel güvenlik izni idarenin tek yanl işlemidir şilerin silahl ya da silahsz personel rafndan korunmas ve kurum ve kuruluşlarn özel güvenlik birimleri kurmalar özel güvenlik iznine bidir Belirsiz süreli korunma leplerinde özel güvenlik izni, özel güvenlik komisyonunun karar üzerine vali rafndan verilir Geçici veya acil hallerde özel güvenlik izni valilikçe verilir 2 İzleyen sayfaya geçiniz.

3 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. 9. şağdakilerden hangisi özel güvenlik komisyonuna ilişkin olarak söylenemez? Özel güvenlik komisyonu kararlarn oybirliğiyle alr Özel güvenlik komisyonu üye msaysnn bir fazlasyla toplanr Özel güvenlik komisyonu özel güvenlik izni verilmesi ya da iznin kaldrlmas amacyla toplanmşsa başvuruda bulunan kişi ya da kuruluşun temsilcisi de toplantya katlr Özel güvenlik komisyonunun aldğ kararlar kolektif işlem niteliğindedir Geçici veya acil hallerde özel güvenlik izni verilmesinde özel güvenlik komisyonunun karar aranmaz 0. Özel güvenlik birimlerinde çalşan özel güvenlik görevlilerinin hukuki stüsü nedir? Memur Geçici personel İşçi Sözleşmeli personel Kamu görevlisi. şağdakilerden hangisi 588 sayl Kanun da öngörülmüş özel güvenlik hizmetlerinden yararlanma usullerinden biri değildir? Kamu tüzelkişilerinin özel güvenlik birimi kurmas Özel hukuk kurumlarnn özel güvenlik birimi kurmas Gerçek kişilerin özel güvenlik birimi kurmas Kamu tüzelkişilerince güvenlik hizmetinin özel güvenlik şirketlerine gördürülmesi Özel hukuk kurumlarnca güvenlik hizmetinin özel güvenlik şirketlerine gördürülmesi 2. Özel güvenlik birimi usulünde özel güvenlik iznini kaldrmaya aşağdakilerden hangisi yetkilidir? Özel güvenlik komisyonunun karar üzerine vali Özel güvenlik komisyonu Valilik Özel güvenlik birimi Kaymakam 3. şağdakilerden hangisi silahl özel güvenlik personeline ilişkin olarak aranan şartlardan biri değildir? En az lise veya dengi okul mezunu olmas Hakknda yaplan güvenlik soruşturmasnn olumlu sonuçlanmas Silah eğitimi almas Beş yllk iş deneyimi olmas tş eğitimi almas 4. şağdakilerden hangisi kamu tüzelkişilerinin özel güvenlik hizmetinden özel güvenlik birimi kurma usulüyle yararlanmalarna ilişkin olarak söylenemez? Kamu tüzel kişilerinin istihdam edilen özel güvenlik personelinin listesini personelin göreve başladğ rihten itibaren on beş gün içinde valiliğe vermeleri gerekir Özel güvenlik birimi kurmak için kamu tüzelkişilerinin özel güvenlik izni almalar gerekir Özel güvenlik birimi kurma usulünde özel güvenlik izni, özel güvenlik komisyonunun karar üzerine vali rafndan verilir Özel güvenlik birimlerinin güvenlik hizmeti verecekleri yerlere ilişkin koruma ve güvenlik planlarnn bir örneğini otuz gün içinde valiliğe vermeleri gerekir Kamu tüzel kişilerinin istihdam edilen özel güvenlik personelinin özel güvenlik mali sorumluluk sigor poliçelerinin birer suretini on beş gün içinde valiliğe vermeleri gerekir nadolu Üniversitesi çköetim Sistemi 2-3 Güz Dönemi Dönem Sonu Snav ğ 3 İzleyen sayfaya geçiniz.

4 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. 5. larm izleme merkezi kurmak için gerekli yeterlik belgesini vermeye yetkili merci aşağdakilerden hangisidir? İçişleri Bakanlğ Özel güvenlik komisyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlğ Valilik Milli Savunma Bakanlğ 6. Özel güvenlik şirketleri koruma ve güvenlik dşnda aşağdaki faaliyetlerin hangisini gerçekleştirebilir? Sağlk Özel güvenlik eğitimi Ticaret Teçhizat satş Savunma 7. şağdakilerden hangisi özel güvenlik şirketi yöneticisi olmaya engel suç kategorilerinden biri değildir? Taksirli suçlar Zimmet Cinsel dokunulmazlğa karş suçlar nayasal düzene karş suçlar Devletin güvenliğine karş suçlar nadolu Üniversitesi çköetim Sistemi 2-3 Güz Dönemi Dönem Sonu Snav ğ 8. Özel güvenlik şirketinin şube açmas halinde açtğ şubeleri nereye bildirmesi gerekir? Özel güvenlik komisyonu İçişleri Bakanlğ ve valilik Sanayi ve Ticaret Bakanlğ Sadece İçişleri Bakanlğ İçişleri Bakanlğ ve kaymakamlk 9. Faaliyeti sadece özel güvenlik eğitimi vermek olan yerler için faaliyet izin belgesini aşağdakilerden hangisi verir? Valilik Milli Eğitim Bakanlğ Kaymakamlk İçişleri Bakanlğ Özel güvenlik komisyonu. şağdakilerden hangisi özel güvenlik şirketi kurucu ve yöneticileri için aranan vandaşlk şartna ilişkin olarak söylenemez? Kurucu ve yöneticilerin Türkiye Cumhuriyeti vandaş olmalar gerekir Özel güvenlik şirketi kurucularnn şirket kurma başvurusunun yapldğ rihte Türkiye Cumhuriyeti vandaşlğn şmalar gereklidir Yöneticilerin yönetici olarak istihdam edildikleri rihte Türkiye Cumhuriyeti vandaşlğn şmalar gereklidir Yabanclar mütekabiliyet esasna bağl olarak Türkiye de özel güvenlik şirketi kurabilirler Türkiye Cumhuriyeti vandaşlğnn doğumla kazanlmas gerekir 4 İzleyen sayfaya geçiniz.

5 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. SOSYL PSİKOLOJİ-I 5. I. Çevresel etkenler II. Tutum dş etkenler III. Ölçüm has. Geniş insan topluluklarnn neden, nasl ve ne zaman birlikte davrandğn anlamak için geliştirilen psikolojik yaklaşm aşağdakilerden hangisidir? tle psikolojisi Völkerpsikoloji Hukuk psikolojisi Suç psikolojisi Grup psikolojisi 2- n a 3 do i D si ön ç ğ Tutumlarla davranşlar arasndaki ilişkileri kstlayan etkenler yukardakilerden hangileridir? Yalnz I Yalnz II I ve II II ve III I, II ve III 2. I. II. III. IV. Görev ilişkili Toplumsal nitelikli lgya yönelik Entelektüel düzey Yukardakilerden hangileri kişilik özelliği çkarsamalarnda öne çkarlan boyutlardan biri değildir? Yalnz I Yalnz II Yalnz III II ve IV III ve IV 6. şağdakilerden hangisi ikna edici iletişimin etkili olabilmesi için gerekli olan bağmsz değişkenlerden biri değildir? Sağlk raç Kaynak Mesaj Erek bir şey hakknda geçmiş 3. Herhangi yaşantlarmza bağl olarak oluşturulan inanç ve beklentilere ne ad verilir? Şema Benlik Kuram Model Tutum 7. Sosyal psikolojide Tutumlar Ölçülebilir adl makalesiyle tutumlarn ölçülmesine öncülük eden bilim insan aşağdakilerden hangisidir? Freedman Heider tkinson Taylor Thurstone 4. şağdakilerden hangisi insanlar etkileme yollarndan biri değildir? Ödül cizliğin gücü Uzmanlk Kskançlk Yasal otorite 5 İzleyen sayfaya geçiniz.

6 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr.. İnsanlarn kendileri için önemli olan başka kişilerle güçlü duygusal bağlar kurma eğiliminin nedenlerini açklayan kuram aşağdakilerden hangisidir? İki-etmen kuram Tamamlayclk kuram Bağlanma kuram Benzerlik kuram Uygunluk kuram 2- n a 3 do i D si ön ç ğ 8. İnsanlarn yolda kaza geçiren birini gördüğünde her birinin olaya karş geliştirdiği farkl davranş biçimleri vardr. mi yardm etmeye gider, kimi sadece bakar, kimisi de hiç bir şey olmamş gibi uzaklaşp gider. İnsanlarn ayn olaya farkl davranş geliştirmeleri aşağdakilerden hangisi ile ilgilidir? Etik hlak Önyarg Sayg Tutum hangisi, yaplan 2. şağdakilerden araştrmalarn sonuçlarna göre sevgi ve çekiciliğin önemli belirleyicilerinden biri değildir? Fiziksel yaknlk Tanşklk Benzerlik Kültürel yap şisel özellikler 9. I. İçtenlik II. Tutku III. Ztlk Yukardakilerden hangileri Robert Stenberg e göre aşkn bileşenlerindendir? Yalnz I Yalnz II I ve II II ve III I, II ve III 3. Kucağndaki bebekle zorlanan bir bayann elindeki poşetleri karşlk beklemeksizin arabasna kadar götürme ya da yaşl birisinin koluna girip karşya geçirme aşağdaki davranş biçimlerinden hangisi ile ilgilidir? Egoistik Normatif Obsesif Nevrotik Özgeci 4. Bir gruba mensup üyelerin nasl düşünmesi ve davranmas gerektiğine ilişkin kural ve beklentilere ne ad verilir? Toplumsal eğitim Toplumsal kalknma Toplumsal norm Toplumsal çözülme Toplumsal değişim 0. Bir kişinin başka bir kişiye yaklaşma isteğine ne ad verilir? Bağ kurma şileraras çekicilik Empati Tutku İçtenlik 6 İzleyen sayfaya geçiniz.

7 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. 5. Başkalarnn yaşadğ olumsuzluklara verilen duygusal tepkiye ne ad verilir? Kzgnlk Öfke Stres Kötü hissetme Tahrik 2- n a 3 do i D si ön ç ğ 9. Sevmediği bir memurun terfi kararnamesini geciktiren bir yöneticinin uygulamş olduğu saldrganlk türü aşağdakilerden hangisidir? raçsal Düşmanca ntisosyal Pasif Özgeci 6. şağdakilerden hangisi Shotland ve Huston a göre bir olayn yardm gerektirip gerektirmediğine karar verirken dikkat edilmesi gerekenlerden biri değildir? Kurbana zarar verecek açk bir tehdit durumunun olmas Olaylarn belirli aşamadan geçtikten sonra meydana gelmesi Olayn ani ve beklenmedik olmas Kurbann çaresizliği ve yardma ihtiyacnn olmas Sonuç verecek bir müdahalenin olmas 7. Günümüze kadar pek çok sosyal psikoloğun saldrganlğ nmlamada vazgeçilemez olarak gördüğü kavram aşağdakilerden hangisidir? Çevre Niyet İhtiyaç Dürtü Kayg. Bir bisikleti kullanmay, bir arabay sürmeyi nasl öeniyorsak, saldrgan davranş göstermeyi ve saldrgan davranş ketlemeyi de ayn şekilde öeniyoruz. Yukardaki açklama aşağdaki yaklaşmlardan hangisi ile ilgili olabilir? Sosyal öenme İçgüdüsel öenme Varoluşçu yaklaşm Hümanistik yaklaşm Biyolojik yaklaşm 8. Hem psikanalizciler hem de etologlar saldrganlğ nasl görmüşlerdir? Sadece hayvanlara özgü bir davranş İnsan doğasnn kaçnlmaz bir özelliği Sonradan kazanlan bir davranş özelliği Zamanla azalp kaybolan bir davranş Öenilmiş bir davranş özelliği 7 İzleyen sayfaya geçiniz.

8 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. GÜVENLİK SİSTEMLERİ. Bir düz metnin değişik yöntemler kullanlarak karştrlp anlamsz metin haline getirilmesi aşağdaki bilişim sistemi kontrol mekanizmalarndan hangisidir? şağdakilerden hangisi biyometrik sistemleri diğer güvenlik sistemlerinden ayran önemli özelliklerden biri değildir? Şifreleme Fiziksel koruma Yazlm kontrol mekanizmalar Kural ve prosedürler Donanm kontrol mekanizmalar Benzersizlik Paylaşlamazlk Kopyalanamazlk yrt edilebilirlik Kayp edilemezlik 2- n a 3 do i D si ön ç ğ şağdakilerden hangisi El Geometrisi Tanma da analiz edilen ögelerden biridir? Parmak izi vuç içi izi Yaz yazma stili İmza atma stili Parmaklarn uzunluklar 6. şağdakilerden hangisi detektörlerinden biri değildir? 3. şağdakilerden hangisi çeşitlerinden biri değildir? s Depremsel Manyetik Ses üstü Koaksiyel bağlantl Fiber optik lev ve kvlcm detektörü Is artş detektörü Sabit s detektörü Sabit s ve s artş detektörü Termoelektrik s detektörü Nedeni ve düzeyi belirsiz iç ve dş tehditlere karş nasl davranlacağn bilmek amacyla yaplan analiz aşağdakilerden hangisidir? alan detektör açk Tehdit analizi Saldr analizi Risk analizi Tehlike analizi Hasar analizi şağdakilerden hangisi kamyonlarn, deniz ştlarnn, trenlerin ve konteynerlerin içlerinin açlmakszn; yabanc madde, kaçak yolcu, uyuşturucu, patlayc düzenek tespitinde kullanlan X-Işn cihazlar sistemidir? 8 İnsan Tarama Sistemleri El Bagaj Tarama Sistemleri Uzakn lglama Sistemleri Kargo ve raç Sistemleri Manyetik Geçit Sistemleri İzleyen sayfaya geçiniz.

9 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. 8. şağdakilerden hangisi biyometrik güvenlik sistemlerinde kullanlan davranşsal özelliklerden biri değildir? Tuş vuruş dinamiği DN İmza Yürüyüş Şekli Ses Risk Tehdit Saldr Şiddet Hasar 2- n a 3 do i D si ön ç ğ. Belirli bir tehlikeli olayn meydana gelme olaslğna ne denir? şağdakilerden hangisi bilişim sistemine karş gerçekleştirilebilecek tehdit çeşitlerinden biri değildir? Normal çalşan bir bilgisayar yazlm gibi görünen fakat arka planda zararl işler yapan kötücül yazlm aşağdakilerden hangisidir? Virüs Truva at Bilgisayar solucan Tuzak kapan çlr pencere Tespit etme Ele geçirme Sekteye uatma Değişiklik Fabrikasyon 3. raç plaka nma sistemi bileşenlerinden biri olan plaka nma bilgisayar yazlm için aşağdaki ifadelerden hangisi yanlştr? ldatc ve kanun dş plakalar ayrt edebilmelidir. Ülkeye bağl olarak benzer plakalar ayrt edebilmelidir. Uzaklğa bağl resim çözünürlüğünden etkilenmemelidir. değişik yaz stillerinden Plakann etkilenmemelidir. Plakann geçici plaka veya normal plaka olduğunu ayrt edebilmelidir. 0. Kurulacak bir CCTV sisteminde kameralarn insanlar rafndan fark edilmeleri istenmiyorsa kullanlmas gereken kamera tipi aşağdakilerden hangisidir? Tavan kameralar Kutu kameralar Çevir-Eğ-Odakla (PTZ) kameralar Çubuk kameralar USB Web kameralar 9 İzleyen sayfaya geçiniz.

10 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. 4. Türkiye de üretilen insansz hava şt (İH aşağdakilerden hangisidir? HERON NK TI CCTV PVC alarm lev Detektörü Telefon rayc İnternet Modülü Siren Cam Krlma Detektörü 2- n a 3 do i D si ön ç ğ 8. şağdakilerden hangisi yangn sistemi bileşenlerinden biri değildir? 5. şağdaki özelliklerden hangisi biyometrik verinin sahip olmas gereken özelliklerden biri değildir? Evrensel olmal Kalc olmal yrt edicilik sağlamal Kolay kopyalanabilmeli Erişilebilir olmal 9. Ülkemizde polis teşkilat rafndan kullanlan ve halka açk alanlarn ve trafik akşnn gözetlenmesi amacyla kullanlan kameral gözetleme sisteminin ksaltlmş ad aşağdakilerden hangisidir? POLİSGÖZ GÖZSİS MOBESE POGÖSİS POGÖZE 6. Yiyeceklerde doğal olarak bulunan radyoaktif aşağdakilerden hangisidir? Toryum Karbon-4 Baryum Demir lüminyum. şağdakilerden hangisi CCTV sistemlerinin bileşenlerinden biri değildir? 7. şağdakilerden hangisi hareket detektörü çeşitlerinden biri değildir? Kzlötesi detektörü Mikrodalga detektörü Kap detektörü Süs üstü detektörü Lazer alan detektörü 0 Kameralar İletişim ve güç kablolar Video kayt cihazlar Video görüntüleme cihazlar Video skştrma cihazlar İzleyen sayfaya geçiniz.

11 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. TÜRK DİLİ-I. şağdakilerden hangisi Eski Uygur Türklerinin farkl kültürlerden kendi dillerine yaptklar çevirilerden biri değildir? ve şağdaki cümlelerin hangisinde olaylarndan ünlü düşmesi vardr? Papamkara ses Dinledim kuşlarn teranesini. Onu gün geçtikçe daha iyi anlyorum. Sevgi yürekten yüreğe konar. Bütün zenginlerden daha zenginim. Gönlüm bu toprakn ayr değildir. 2- n a 3 do i D si ön ç ğ Kalyanamkara Prens Hikâyesi Maytrisimit Seküz Yükmek Oğuz Kağan Desn Kuanşi İm Pusar Onun mezarnda, hayatnn ilk ve son sevgilisinin mezarnda, ilk ve son defa ağlad. cümlesinin ögeleri aşağdakilerin hangisinde srasyla ve dou olarak verilmiştir? Dolayl tümleç-özne-zarf tümleci-yüklem Dolayl tümleç-zarf tümleci-yüklem Özne-dolayl tümleç-zarf tümleci-yüklem Zarf tümleci-zarf tümleci-yüklem Özne-zarf tümleci-zarf tümleci-yüklem Günümüzde yaşayan diller arasnda en eski yazl belgelere sahip olan dil aşağdakilerden hangisidir? Franszca İngilizce İlyanca Macarca Türkçe 6. Sütten ağz yanan yoğurdu üfleyerek yer. asözünde aşağdakilerden hangisi yoktur? Ünlü düşmesi Sfat-fiil eki Yükleme durumu eki Bulunma durumu eki Zarf-fiil eki 3. Ünlem kuramyla ilgili aşağdaki ifadelerden hangisi doudur? Yeryüzündeki bütün diller, tek ana dilden gelişmiştir. Yeryüzündeki diller, farkl kaynaklardan gelişmiştir. Dilin doğuşu, insanlarn duygularn ifade etmesiyle ilişkilidir. Dil, ilkel insanlarn nesneleri sesle anlatmaya çalşmasndan doğmuştur. İnsan dilleri, hayvan seslerinin klidi esasna dayanr. 7. Sözcükle ilgili aşağdaki ifadelerden hangisi yanlştr? Yazda boşluklarla birbirinden ayrlr. Dilin en temel bileşenidir. En az iki kök biçimbirimden oluşur. Seslerin ve/veya biçimlerin dizimiyle oluşur. Eklenmeyle çekimlenir. İzleyen sayfaya geçiniz.

12 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. 8. şağdakilerden hangisi özelliklerinden biri değildir? deyimlerin. şağdakilerden hangisi Türkçenin ilişki sözlerini kip etmede en önemli kaynak konumundadr? Her sözcüğün ayr bir anlam değerine sahip olmas İki ya da daha fazla sözcükten oluşmas Sözcüklerin gerçek anlamlarndan uzak olmas Toplum rafndan orklaşa benimsenmesi Baz sözcüklerin değişmeyip bazlarnn değişebilmesi Orhun Yaztlar Divan şiiri Halk şiiri Kudgu Bilig Dede Korkut Oğuznameleri 2- n a 3 do i D si ön ç ğ 9. şağdakilerden hangisi özelliklerinden biri değildir? 2. İlk Türk yaz dili ürünü olmasna karşn Orhon Yaztlar nda kullanlan dilin işlekliğinin nedeni aşağdakilerden hangisidir? argonun Eski sözlerden veya ağz unsurlarndan yararlanlmas Toplumda sadece üst gruplar rafndan kullanlmas Örtülü sözler kullanlmas Bir dil içerisinde sonradan türemiş anlatm biçimi olmas Hayvanlarn ve eşyalarn konuşturulmas ve canlandrlmas Noklama işaretlerinin kullanlmamas Kurall bir dilbilgisine sahip olmas Taşn yaplmş an yazlmş olmas Sözcüklerin mecaz anlamlarnn oluşmamas Deyimlere yer verilmemesi yaz dili döneminde Çince, 3. Uygur Sanskritçe, Toharcadan etkilenen Türkçenin söz varlğnn daha sonra raa ve Farsçadan etkilenmesinin en önemli nedeni aşağdakilerden hangisidir? bir asözünün için gerekli 0. şağdakilerden hangisi oluşup yaygnlaşmas koşullardan biri değildir? Türklerin İslam dinine girmesi Türklerin rap ve Fars kaynaklarndan yararlanmas Maniheizm inancnn etkisi rap ve İran toplumlaryla çok sk dostluklar kurulmas Köktürk alfabesinin yaz dili için yetersiz olmas konu oluşturacak olayn sözüne toplumun geniş kesimlerini ilgilendirmesi sözünün insanlarn zihninde yer edecek bir üslupla dile getirilmesi Söyleyenin soylu bir kimse olmas Olayn geliştiği yerde iyi bir gözlemcinin olmas sözünün az sözle çok şey ifade etmesi 2 İzleyen sayfaya geçiniz.

13 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. toplumun söz varlğndan 4. Bir aşağdakilerden hangisi çkarlamaz? Yaşayş şekli Haya bakş rz Maddi ve manevi değerleri Ekonomik gücü İnançlar Oğuzlar Göktürkler Krgzlar Uygurlar Türkmenler 2- n a 3 do i D si ön ç ğ 8. Türk dilinin kaynaklaryla bilinçli bir biçimde terim türetme yoluna giden ilk Türk toplumu aşağdakilerden hangisidir? 5. Türkçede ikili çokluk bulunmamasna karşn Osmanl Türkçesi döneminde raadan ikili çokluk biçimleri alntlanmştr. şağdakilerden hangisi bu duruma bir örnektir? devleteyn etraf iki raf şuara memurin 9. şağdakilerden hangisi bilim dili olma koşullarndan biridir? Yabanc dillerle öetim yaplmas Ders kiplarnn yabanc dillerde yazlmas Bilimsel çalşmalarn yabanc dillerde yaymlanmas terimlerinin alnt sözcüklerle Bilim karşlanmas Bilimi oluşturan veri ve bilgilerin ülke dilinde işlenmesi 6. şağdakilerin hangisinde ince söylenmesi gereken /a/ sesi vardr? figan ikamet Hakkari rekabet slah 7. şağdaki sözcüklerin değiştirme olay vardr? hangisinde yer. şağdaki sözcüklerden hangisinin hecesinde kapal e /ė/ sesi yoktur? kirbit yalnz yanlş kirpi memleket 3 ilk kendi gelenek gençlik temsil zengin TEST BİTTİ.

14 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. nadolu Üniversitesi çköetim Sistemi 2-3 Güz Dönemi Dönem Sonu Snav ğ BU SYF BOŞ BIRKILMIŞTIR.

15 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. nadolu Üniversitesi çköetim Sistemi 2-3 Güz Dönemi Dönem Sonu Snav ğ BU SYF BOŞ BIRKILMIŞTIR.

16 Yaynlanmş eski snav sorular htttp://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinde yer alann deneme snav hizmetinde öencilerimize sunulmakdr. SINVD UYULCK KURLLR. Snav süresince görevlilerle konuşmak ve soru sormak yasaktr. yn şekilde görevlilerin de öencilerle yakndan ve alçak sesle konuşmalar yasaktr. Yannda veya srasnda kip, not vb. bulunduran, snav srasnda kopya çeken, çekmeye teşebbüs eden, kopya veren ya da kopya çekilmesine yardm edenlerin kimlikleri, Bireysel Snav İpl Tunağna yazlacak ve o oturumdaki snavlar geçersiz saylacaktr. Görevliler snava giren diğer öencileri rahatsz etmemek için kopya çekmeye veya vermeye kalkşanlar uyarmak zorunda değildir. Bu nedenle sorumluluk snav kurallarna uymayan öencilere aittir. Snavda yetki verilmiş görevliler, bu salondaki snavn kurallara uygun biçimde yaplmadğn, toplu kopya girişiminde bulunulduğunu raporlarnda bildirdikleri veya üniversite snav merkezince yaplan incelemeler sonucu toplu kopya yapldğ sapndğ kdirde, nadolu Üniversitesinin yetkili organlarnca bu salonda snava giren öencilerin tümünün o oturumdaki snavlar geçersiz saylr. 2. Öenciler snav srasnda görevlilerin her türlü uyarlarna uymak zorundadr. Gerektiğinde görevliler oturduğunuz yerleri değiştirebilir. Snavnzn geçerli saylmas, her şeyden önce snav kurallarna uymanza bağldr. Snav görevlilerinin limatlarna uymayan, snav görevlilerine hakaret eden, fiili saldrda bulunan ve tehdit edenlerle snav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan, snav salonunu terk etmesi yasaklanan zaman içinde terk eden, snav yaplmasn belli bir süre engelleyenlerin kimlikleri Bireysel Snav İpl Tunağna yazlr ve o oturumdaki snavlar geçersiz saylr. 3. Snav srasnda herhangi bir nedenle dşar çkmak yasaktr. Snavn başlamasn izleyen ilk 30 dakika ve snav süresinin son 5 dakikas içinde, snavlarn mamlasalar bile hiçbir öencinin salondan çkmasna izin verilmeyecektir. Snavn başlamasn izleyen ilk 5 dakika geçtikten sonra hiçbir öenci snava alnamaz. 4. Biraz sonra soru kiklar dağtlacaktr. Cevaplamaya geçmeden önce size verilecek soru kiğnn üzerinde ayrlan yere, adnz, soyadnz, öenci numaranz ve bu salonun numarasn mutlaka yaznz. Snav sonunda soru kiklar toplanacak ve snav merkezinde tek tek incelenecektir. Soru ğnn bir tek sayfas eksik çksa bile o oturumdaki snavlarnz geçersiz saylr. 5. Size verilen cevap kağd üzerindeki T.C. mlik No, ad ve soyadn size ait olup olmadğn mutlaka kontrol ediniz. Cevap kağd size ait değilse görevlileri uyarp size ait cevap kağdn alnz. Daha sonra cevap kağd üzerinde ayrlmş olan yerlere T.C. mlik numaranz ve test grubunuzu mutlaka kodlaynz, adnz soyadnz yaznz ve ilgili yeri imzalaynz. Kendisine ait olmayan cevap kağdn kullanan öencilerin o oturumdaki snavlar geçersiz saylr. 6. Cevap kâğdna yazlacak her türlü yaz, rakam ve yaplacak işaretlemeler için koyu yazan siyah kurşun kalem kullanlacaktr. Tükenmez kalem veya dolmakalem kesinlikle kullanlmayacaktr. Kullanldğ ktirde cevap kağd optik okuyucuda okutulamadğndan öencinin o oturumdaki snav geçersiz saylr. 7. CEVPLRIN TÜMÜ CEVP KĞIDIN İŞRETLENECEKTİR. Soru kiklar üzerine yaplan işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez. Her dersin cevab, o dersin isminin yazl olduğu sütuna işaretlenmelidir. Yanlş sütuna yapacağnz işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez. 8. Soru kiğnn sayfalarndaki boş yerleri müsvedde yapmak için kullanabilirsiniz. Başka bir kâğd müsvedde olarak kullanmak yasaktr. Bu tür işlemleri yapanlarn o oturumdaki snavlar geçersiz saylr. 9. Öencilerin sorular ve/veya sorulara verdikleri yantlar cevap kağd dşnda herhangi bir yere yazmalar ve bunu snav salonundan dşarya çkarmalar yasaktr. Bu kurala uymayanlarn o oturumdaki snavlar geçersiz saylr. 0. Snav srasnda öencilerin birbirinden kalem, silgi vb. şeyleri istemesi kesinlikle yasaktr. Yasağa uymayanlarn o oturumdaki snavlar geçersiz saylr.. Snav srasnda hesap makinesi kullanlabilir. ncak üzerinde program yaplmasna, saklanmasna ve çalştrlmasna izin veren (EXE, STORE, RUN gibi tuşlar bulunan) hesap makineleri ile da bank vb. özel donanmlar kullanlamaz. Hesap makinesinin snav srasnda ödünç alnmas, verilmesi ve değiştirilmesi yasaktr. Bu tür davranşlarda bulunanlarn o oturumdaki snavlar geçersiz saylr. 2. Öenciler telsiz, cep telefonu, ça cihaz, şnabilir bilgisayar vb. iletişim araçlar ile görüntü kaydetmeye yarayan fotoaf makinesi, kamera vb. araçlar snava gelirken getirmemeleri konusunda snava giriş belgelerinde uyarlmşlardr. Bu cihazlar snav salonunda yanlarnda bulunduran öencilerin, cihazlar kapal olsa bile, o oturumdaki snav geçersiz saylr. 3. Öenciler ruhsatl veya resmi amaçl kullanlsa bile silah ile snav binasna gelmemelidirler. Bu öenciler kesinlikle snava ve binaya alnmaz. Bir şekilde girmişlerse dşar çkartlp o oturumdaki snavlar geçersiz saylr. 4. Klarndan izinli olan er-erbaşlar dşnda resmi kyafetle snava girmek yasaktr. ksine davranan öencilerin o oturumdaki snavlar geçersiz saylr. 5. Biraz sonra dağtlacak olan soru kiğnda test ile ilgili açklamalar yazldr. Bu açklamalar okumadan ve size "SINV BŞLMIŞTIR" denmeden sorular cevaplamaya başlamaynz. 6. Snavnz bittiğinde, cevap kâğdnz ve soru kiğnz salon görevlilerine şahsen teslim ediniz. Teslim etmediğiniz evrak nedeniyle o oturumdaki snavlarnz geçersiz saylr. nadolu Üniversitesi çköetim Sistemi 2-3 Güz Dönemi Dönem Sonu Snav ğ SINVINIZD BŞRILR DİLERİZ.