ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI ETKİNLİK TAKVİMİ MERKÜR SINIFI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI ETKİNLİK TAKVİMİ MERKÜR SINIFI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 01.10.2015"

Transkript

1

2 ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI ETKİNLİK TAKVİMİ MERKÜR SINIFI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA KURT BABA adlı oyunumuzu oynuyoruz.meyve salatası yapıyoruz. Elma kurdu rondumu yapıyoruz.drama ile canlandırma yapıyoruz. Ritmik sayma yapıyoruz SANAT ETKİNLİĞİ Makarna kolye yapıyoruz.bowling oynuyoruz.mandal takma oyunu oynuyoruz. Evden gelen kitaplarımızı okuyoruz. İçlerinden seçtiğimiz bir hikayeyi kukla sahnesinde canlandırma yapıyoruz.canlandırdığ ımız hikayeyi resme aktarıyoruz. PUZZLE ile oyunlar oynuyoruz. PO PAW PAY şarkısı ile dans ediyoruz. Balon toplama yarışı yapıyoruz. Oyun hamuruyla oynuyoruz. MISIRCI NİNE adlı oyunu oynuyoruz. Kavram kartlarını inceliyoruz. Müzük aleti ile ritim tutuyoruz, dans ediyoruz. Tekerleme öğreniyoruz Sanat etkinliği yapıyoruz. Aktarma aktivitesi yapıyoruz.mandal takma oyunu oynuyoruz. Kavram kartlarını inceliyoruz.sulu boyama yapıyoruz. HANSEL VE GRETAL hikayesini okuyoruz. İngilizce şarkılarımızı dinliyoruz ve dans ediyoruz. Şişe oyunu oynuyoruz.puzzle ile oynuyoruz. Meyvelı yoğurt yapıp yiyoruz. MIKNATIS deneyi yapıyoruz. MERKÜR sınıfı tren proje çalışması yapıyoruz. Oyun hamuru ile oynuyoruz.sandalye kapmaca oyunu oynuyoruz. BEN BİR KUŞUM dramayı canladırıyoruz BİR ZAMANLAR KRAL İDİK mısra oyunu oynuyoruz. Sanat etkinliği yapıyoruz.düz çizgi üzerinde tek ayakla zıplama hareketleri yapıyoruz. Pastel boyalar ile resim yapıyoruz.hikaye kitaplar okuyoruz.ritmik sayma yapıyoruz. WHAT İS İT şarkısını öğreniyoruz.puzzle ile oynuyoruz.üçgen,daire Kare şekillerini vücudumuz ile oluşturuyoruz. ÇİKOLATALI KEK yapıyoruz. Maske yapıyoruz yaptığımız.oyun hamurları ile oynuyoruz. ELLERİM ELLERİM OY adlı oynumuzu oynuyoruz.kvram kartlarını inceliyoruz. SONBAHAR şarkısını öğreniyoruz.parmak oyunu oynuyoruz Kavram çalışması yapıyoruz.ritim tutyoruz.sonbahar etkinliği için yaprak topluyoruz.sanat ETKİNLİĞİ;Yaprak baskısı yapıyoruz. Hikaye kitaplarımızı okuyup inceliyoruz. SİNCAPLAR YUVADA adlı oyunumuzu oynuyoruz.yırtma- Yapıştırma Katlama tekniğini öğreniyoruz. Puzzle ile oynuyoruz. WAG YOUR TEİL şarkısını öğreniyoruz.kavram kartlarını inceliyoruz. 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.. Parmak oynuyoruz.ritmik yapıyoruz.oyun ile oynuyoruz. oyunu sayma hamuru ÖĞRETMENİN ADI: GAMZE AKPINAR

3 Okul Öncesi Dönemde Gelişim Özellikleri Okul öncesi dönem, ilk çocukluk dönemi de denilen, çocuğun yaşamındaki 2-6 yaşları kapsayan dönemdir. Bu dönemde çocuk, günlük yaşam becerilerinin gelişimiyle meşguldür. Zamanla çevreyi keşfetmeye başladığı bu dönemde, çocuk için arkadaşlık ilişkileri önem kazanmaya başlar. Dikkatini kendine yönelik bir beceri edinmeye yönlendirir ancak dikkatini uzun süre koruyamaz. Çocuğun düşünceleri de daha çok ihtiyaçlarına yöneliktir. Bu dönemde çocuk temel alışkanlıkları (tuvalet, yemek, uyku vb.) edinmeye başlar. Okul öncesi dönem hızlı gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir ve her yaş farklı gelişim özellikleri göstermektedir. Bu nedenle gelişim özelliklerinin yaşlara göre değerlendirmesi uygun olacaktır. Yaşamın İlk Yılı 0-1 Yaş -Çocuğun bu yıllarda güven duygusunu geliştirmesi kritik evreleri başarılı ya da başarısız olarak atlatması sizin davranışlarınıza bağlıdır. -Güven ve güvensizlik duygularının tohumu bu evrede atılır. 0 1 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Yeni doğan bebeğin, davranış kalıpları, reflekslerdir. *3. ayda boyun kontrolü başlar. *5. ayda boyun kontrolünü kazanır. *6. 7. ayda desteksiz oturur. *8. 9. ayda emekler. *9. ayda tutunarak ayakta durur. * ayda sıralar. *12. ayda yürür c) Küçük kasların motor gelişimi: *Yeni doğan bebekte parmak kapalıdır. *4. ayda oyuncağı genel kavrama hareketi ile yakalar. *5. 6. ayda (otururken) önündeki nesneye uzanır ve alır. *7. 8. ayda biberonunu tutar. *8. 9. ayda nesneyi elden ele geçirir. * aylarda kıskaç kavraması gelişir. SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM *Doğumla birlikte sosyalleşme süreci başlar. *3. aydan itibaren kendisi ile konuşulduğunda gülümser. * aylarda kendisi ile sürekli ilgilenen kişiye bağlılık başlar. *0-12 yaş devresinde temel güven duygusunun oluşması bakımından bebekle ilgilenme çok önemlidir. *Bebek ilk aylarda ihtiyaçlarını ağlayarak belirtir. *2. 3. ayda kumru gibi sesler çıkarır. (agulama) *3. 4. ayda çevreden gelen sese doğru dönmeye çalışır. *6. ayda anlamsız heceler üretir. *7. 8. ayda konuşma seslerini taklit eder. *9. ayda hece tekrarları yapar. (da da ba ba) * ayda anlamlı ilk sözcüğünü üretir *Yeni doğan bebek uyaranlara ilkel refleksleri ile cevap verir. *3. aydan itibaren çevresindeki kişilerin kendisinden farklı varlıklar olduğunu keşfetmeye başlar. *3. 4. ayda sesin, duygusal tonuna göre farklı tepkiler verir. *8. ayda nesne devamlılığı gelişir, amaçlı eylemlerde bulunur. *Yürüme ile birlikte çevresini keşfetmeye ve tanımaya çalışır.

4 1-2 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Daha dengeli ve düzgün yürür. *İki yaşa doğru koşar. *Çift ayakla zıplar. *Destekle ve tek ayakla merdiven iner - çıkar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kaşık çatal kullanmaya başlar. *Kalemle kağıt üzerine karalamalar yapar. *4 5 küpü üstü üste dizer. *Çevresiyle ilgilidir. *Aile bireylerinin davranışlarını gözleyerek taklit eder. *Tek başına, paralel oyun oynar. *Duygusal açıdan hala anneye bağımlıdır. *Kitaplara ilgi duymaya başlar. *Sözcük dağarcığı genişler (50 60 sözcük) *Ürettiği tek sözcük bazen bir cümle anlamını taşır. *1,5 2 yaşta iki kelimeli ifadeler ay da iki sözcüklü cümlecikler üretir. *Basit yönergeleri anlar ve yerine getirir. *İlişki bilinci gelişmeye başlar. *Aynı nesneleri eşleştirir. *18. aydan itibaren düşünme belirtileri görülür. *Kendi vücudunu tanımaya başlar. *Taklit davranışı gelişmeye başlar 2 YAŞ ÖZELLİKLERİ: -Bu dönemde çocuk kendi yeterliliklerini sergilemek ister, - Çocuk bağımsız olmak için uğraşırken ebeveynin rica ve komutlarına da karşı gelmektedir. -2,5 yaşlarında çocukta duygu patlamaları ve öfke nöbetlerine sık rastlanır, istediğini ısrarla almaya çalışır. -Çocuk sorgu çağındadır. - Çevredeki olay ve bireyleri kontrol altına alıp gücünü göstermek ister. ANNE BABALAR İÇİN: - Bu dönemde ebeveyn çocuğun sorduğu sorulara en basit Şekilde cevap vermelidir. Çünkü çocuğun amacı sürekli soru sorarak ebeveyni kızdırmak değil, çevre hakkında daha fazla bilgi edinmektir, -2,5 yaşta sık sık yaşanan öfke nöbetleri çocuğun güç isteği ve güçsüzlüğü arasındaki çatışmadan doğar. Bu durumunda yapılacak en iyi şey çocuğu yatışması için yalnız bırakmaktır.bu dönemde anne babalar çocuğun belli bir süre hakimiyetini sürdürmesine izin vermelidir. 2-3 YAŞ MOTOR GELİŞİMİ *Sağlam basarak yürür-koşar. *Dengesini kaybetmeden çömelir ve kalkar. *Trabzana / duvara tutunarak tek ayakla merdiven iner - çıkar. *Bisiklete biner. *Topa tekme ile vurur. b) Küçük kasların motor gelişimi:

5 *Kaşık çatal bardak kullanır. *Dişini fırçalamaya çalışır. *Kalem kullanarak dairesel çizgiler çizer. *Kitabın sayfalarını çevirir. *Daha bağımsızdır. *Özerkliğini ispat etmeye çalışır. *Benmerkezcidir. *İki seçenekten birini tercih eder. *Akran ilişkileri gelişmeye başlar. *Dil gelişimi hızlıdır. *2.5 3 yaşta ortalama 200 sözcük üretir. *Gramer kurallarına uygun konuşma gelişmeye başlar. *Şahıs zamirlerini ve çoğul eklerini kullanmaya başlar. *Sürekli soru sorar. *Basit öyküleri dinler. *Eleştirme becerisini geliştirmeye devam eder. *Ana renkleri tanımaya başlar. *Büyük küçük nesneleri ayırt etmeye başlar. 3 YAŞ ÖZELLİKLERİ: - Çocuk 2 yaşındakine göre daha olumludur, -Hareket koordinasyonu artar, - Yaşıtlarıyla birlikte oynamaya başlar, -Bitmek bilmeyen sorular sorar, -Kurallara uymaktan hoşlanır, - Mesane ve bağırsaklarını kontrol etmeyi öğrenir, - Zaman zaman kekeleyebilir, parmak emebilir, çeşitli korkuları olduğunu söyleyebilir. 3-4 YAŞ MOTOR GELİŞİMİ *Yürüme, koşma, sıçrama becerilerinde ilerleme sağlar. *Ayak değiştirerek merdiven çıkar, inerken tek ayak iner. *3 tekerlekli bisikleti pedalla çevirerek 1-2 metre ilerler. *Çocuk bahçesindeki aletleri daha etkin olarak kullanır. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Basit insan figürü çizer. *Kağıt üzerine çizilmiş düz bir çizgi üzerinden makasla keser. *İki elini koordineli olarak kullanmaya başlar. *El tercihi belirgindir. *Davranışları daha dengeli ve olumludur. *Akranları ile beraber oyun oynar. *Adını - cinsiyetini söyler. *Telefonda tanıdığı biri ile konuşur. *Sözcük dağarcığında ortalama 300 sözcük vardır. *Zaman belirten sözcükleri kullanmaya başlar. *4 kelimeli cümleler kurar. *Konuşması belli ölçüde gramer kurallarına uygundur. *Basit öyküleri anlatır. *Zengin hayal gücüne sahiptir.

6 *Ayırt etme ve eleştirme becerileri gelişir. *Nesnelerin benzer yada farklı olduğunu söyler. *Yer bildiren terimleri anlar. *6 parçalı bul-yap tamamlar. *Ezbere 3 e kadar sayar. *Ana renkleri isimlendirir. 4 YAŞ ÖZELLİKLERİ - 4 yaş, ebeveynin otoritesine karşı gelmeçağıdır. - Çocuğun duyguları bu dönemde inişli çıkışlıdır, -Kazaların en fazla rastlandığı yaş, hareketliliğin arttığı 4 yaş civarıdır. -4 yaş çocuğunun sözel dünyası böbürlenme gibi abartılar gösterir. 4-5 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Beden hareketlerini ustalıkla yönlendirir. *Üç tekerlekli bisiklete ustalıkla biner. *Top oyunlarını rahatlıkla oynar. *Koşarak merdiven iner çıkar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kendi kendine yemek yer, dişlerini fırçalar. *Çoğu giysisini giyer çıkarır. *Kalemi uygun olarak tutar. *Köşeli şekiller çizer. *İnsan, ağaç, ev figürlerini çizer. *Akranları ve yetişkinlerle iletişiminde başarılıdır. *Kuralları anlar ve uygular. *Sorumluluk almaktan hoşlanır. *Yetişkin desteğine daha az ihtiyaç duyar, daha bağımsızdır. *Duygusal yönden daha dengelidir. *Gramer kurallarına uygun konuşur. *Karmaşık cümleler kurar. *Kitaplara yoğun ilgi duyar. *Sembollerle sözler arasındaki ilgiyi kavramaya başlar. *Olayların nedenlerini sonuçları ile yakından ilgilenir. *Kavram gelişimi hızlıdır. *Sayıların anlamlarını kavramaya başlar. *1 10 arası ritmik sayar. *1 5 arası rakamları sıraya dizer. *8 rengi tanır. 6 YAŞ ÖZELLİKLERİ - 6 yaş çocuğu değişmekte olan bir çocuktur, -Mantıklı düşünceler üretebilir, fikir alış verişinde bulunabilir, -Sorumluluk alabilir, - Arkadaşlık fazlasıyla önem kazanır, sık sık akranlarıyla bir arada olmak ister, - Kendini tanıma ve kanıtlama ihtiyacı hisseder, -Önceki yaşlara göre anneyle daha bütünleşmiştir.dünyası geniştir, zaman zaman yalan söyleyebilir. 5-6 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Bedenini kontrollü olarak kullanmada ustalaşmıştır. *Denge ve vücut koordinasyonu oldukça iyidir.

7 *Grupla oynanan kurallı top oyunlarını oynar. *Çift ayak sıçrayarak ip atlar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Giyinme soyunma, beslenme, temizlik, kendine çeki düzen verme gibi öz-bakım ihtiyaçlarını karşılar. *Kalemi, makası, fırçayı ustalıkla kullanır. *Boyama, çizme, kesme, katlama, yapıştırma gibi etkinlikleri beceriyle yapar. *Resimlerinde kompozisyonlar oluşturur. *Ailesine, okula ve topluma uyumu belirginleşmiştir. *Grup oyunlarını tercih eder. Kooperatif oyun oynar. *Arkadaş tercihi belirgindir. *Empatik anlayış gelişmeye başlar. *Erkek çocuklar babayla; kız çocuklar anneyle özdeşim kurar. *Yetişkin diline yakın dil becerisine sahiptir. *Bilmediği sözcüklerin anlamlarını sorar. *Önce düşünür, sonra konuşur. *Espri anlayışı gelişmeye başlar. *Sohbete katılır. *Öykü anlatır. *Daha mantıklı düşünce yapısına sahiptir. *Kavram bilgisi oldukça fazladır. *Bazı zaman kavramlarını kazanır. *Sağını solunu bilir. *50 ye kadar sayar. *1 10 arası rakamları sıraya dizer. *5 biçimde toplama çıkarma yapar. *Bazı paraları tanır. *İsmini yazar. *Öğrenmeye ve keşfetmeye çok isteklidir. Anne ve baba olarak sizler, bireysel farklılıkları hiçbir zaman unutmadan yaşamın bu erken yıllarının özelliklerini ve bunların çocuğunuzun bir sonraki gelişim aşamasını daha kolay atlatmasını sağlayacağını bilirseniz, hem paniğe kapılmazsınız hem de uygun şekilde destekleyerek maksimum ilerleme göstermesini sağlayabilirsininiz.

8 THE MONTHLY PROGRAMME OF ÇAĞIN ÇOCUKLARI KINDERGARTEN 3 YEARS AIM: Identify and respond to new vocabularies about house vocabulary, places,food and beverage and feelings Listen to and join in with a song. Listen to and follow stories. GAMES: Play Hot and Cold (especially for house vocabulary) Play with Smart Board Play Who is it? Play with the Flashcards. SONGS: Row row row your boat Green Basket Wag your tail ACTIVITIES OF THE MONTH: Have the smart board activities related to the book. Join in the story with Flip over Book. Craft activities COUNTRY OF THE MONTH: GERMANY RECEPTIVE LANGUAGE: Good Morning, Good Bye Thank you Please, Sorry I like/i don't like. What s it? It s.. How re you today? I m happy, sleepy..

9 ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞİ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI KAHVALTI VE YEMEK LİSTESİ Tarih Sabah Kahvaltısı ( ) Öğle Yemeği (11.45) İkindi Kahvaltısı (15.15) PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA Kayısı Açık Büfe Meyve çayı Haşlama yumurta Süt Omlet Peynirli tepsi böreği Ada çayı Simit Acık büfe Yayla çorbası Peynirli tost Tepsi böreği Haşlama yumurta Süt Susamlı çubuk Tahin helva Ada çayı Simit Kuşburnu Peynirli omlet Tarhana çorba-izgara tavuk-şehriye pilavı Kıymalı bezelye-bulgur pilavı-salata Taze fasulye-soslu makarna-meyve Kıymalı patates-bulgur pilavı-puding Yıldız çorba-karışık dolma-yoğurt Melemen-Fırında markana-meyve Tarhana çorba-karnıyarık-pirinç pilavı-salata Kıymalı patates-erişte-meyve Karnabahar-Soslu makarna-yoğurt Tarhana çorba-hindi sote-pirinç pilavı Ezogelin çorba-mantı makarna-meyve Kıymalı kabak yemeği-erişte pilavı-yoğurt Şehriye çorba-lahana sarma-yoğurt Elmalı havuçlu kek, Fırında kalem böreği-meyve İrmik tatlısı- Pufudik-Ayran Kurabiye - Bazlama-Reçel Kaşarlı patates böreği-meyve Krep-Süt Peynirli tepsi böreği- Kakaolu kek-meyve Peynirli tost-kuşburnu çayı Un kurabiyesi-popcorn Peynirli poğaça- Süt Havuç çorba-kıymalı börek-ayran İrmik helva-meyve Yumurta haşlama Meyve çayı Kaşarlı tost Kuru Kayısı Adaçayı Omlet Süt Susamlı çubuk Ada çayı Poğaça Kıymalı türlü-soslu makarna-komposto Kıymalı Nohut-Pirinç pilavı-salata Simit Kuşburnu çayı Patatesli çörek-erik komposto Süzme mercimek çorba-hindi sote-bulgur Limonlu kek-meyve cayı pilavı-salata Sulu köfte-kuskus-salata Yayla çorba-pırasa-soslu makarna Kıymalı yeşil mercimek yemeği-erişte-yoğurt Tuzlu kurabiye-meyve Cevizli kurabiye- Patates kavurma EKİM CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN Şehriye çorbası Kıymalı kuru fasulye-pirinç pilavı-salata Tost-Meyve çayı AÇIK BÜFE: PEYNİR- SİYAH ZEYTİN-YEŞİL ZEYTİN-REÇEL-BAL VEYA TAHİN PEKMEZ- EKMEK (Yemek ve kahvaltı menüleri okul aşçımız tarafından, okulumuzun mutfağında yapılmaktadır. Kahvaltı saati arasıdır ten sonra günlük programı aksattığından, kahvaltı talep edilmemesi önemle rica olunur.

10

11 ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI ETKİNLİK TAKVİMİ MARS SINIFI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ partisi. Taklit yürüyüşleri ÇOCUĞUM şiiri okumak. Batan cisimlerle deney yapıyoruz. FIŞ FIŞ KAYIKÇI şarkısı söylüyoruz. KRAL İDİK MISIRDA oyunu oynuyoruz Hayvanları tanıyoruz. Gökkuşağı yapıyoruz. Sandalye kapmaca oynuyoruz. BEN BİR AĞACIM parmak oyunu oynuyoruz Kaplumbağa besliyoruz. BEKÇİ BABA oyunu oynuyoruz Bilmece öğreniyoruz Mevsimleri öğreniyoruz. Köpük partisi yapıyoruz. Hikaye okuyoruz. KURT BABA oyunu oynuyoruz Sesleri tanıyoruz. EŞİNİ SESİNDEN BUL oyunu oynuyoruz. Tekerleme öğreniyoruz. Heykel oyunu oynuyoruz Ailemize kart yapıyoruz. BEN KİMİM oyunu oynuyoruz. DON ATEŞ oynuyoruz DEĞERLER EĞİTİMİ Empati kurma KURT BABA oyunu oynuyoruz. Parmak baskısı yapıyoruz. SICAK SOĞUK deneyi yapıyoruz. SICAK SOĞUK oyunu oynuyoruz. Bilmece öğreniyoruz. Kağıt katlama NE ZAMAN KENDİMİZİ MUTLU HİSSEDERİZ sohbet ediyoruz. DEVE CÜCE oyunu oynuyoruz. DEĞERLE R EĞİTİMİ paylaşım RÜZGAR yapıyoruz. oyunu TEKERLEME Makarna yapıyoruz. GÜLÜ HEYKEL oynuyoruz. öğreniyoruz. boyama Meyve ve sebzeleri öğreniyoruz. Kurabiye yapıyoruz. Tekrar yapıyoruz. ŞİŞELER oyunu oynuyoruz GENEL TOPLUM GÖRGÜ KURALLARINI öğreniyoruz. BÜYÜ BÜYÜ KÜÇÜL KÜÇÜL oyunu oynuyoruz Adım ve karışla ölçüm yapıyoruz. KİM YOK oyunu oynuyoruz.bilmece öğreniyoruz.şeker boyama yapıyoruz KATI VE SIVI deney yapıyoruz AYAKKABI ÇORBASI oynuyoruz. BAY MİKROP şarkısı öğreniyoruz Sonbahar mevsimi özelliklerini öğreniyoruz. KUTU KUTU PENSE oynuyoruz. Tekerleme öğreniyoruz. KAĞIT KATLAMA etkinliği yapıyoruz Şişedeki seslerle deney yapıyoruz. YATTI KALKTI oyunu oynuyoruz. BEN BİR AĞACIM oyunu oynuyoruz Toplumsal değerleri rolleri öğrenme.el baskısı yapıyoruz BASİT ELEKTRİKLENME deneyi yapıyoruz. BEKÇİ BABA oyunu oynuyoruz M.KEMAL ATATÜRK Ü tanıyoruz. BEKÇİ BABA oyunu oynuyoruz. BİR GÜN BİR GÜN BİR ÇOCUK şarkısı öğreniyoruz EKİM CUMHURİYET BAYRAMI nı kutluyoruz. ATATÜRK şiirini öğreniyoruz YÜZEN YUMURTA deneyi yapıyoruz. DEVE CÜCE oyunu oynuyoruz. SINIF ÖĞRETMENİ : AYŞE ÇELİK

12 Okul Öncesi Dönemde Gelişim Özellikleri Okul öncesi dönem, ilk çocukluk dönemi de denilen, çocuğun yaşamındaki 2-6 yaşları kapsayan dönemdir. Bu dönemde çocuk, günlük yaşam becerilerinin gelişimiyle meşguldür. Zamanla çevreyi keşfetmeye başladığı bu dönemde, çocuk için arkadaşlık ilişkileri önem kazanmaya başlar. Dikkatini kendine yönelik bir beceri edinmeye yönlendirir ancak dikkatini uzun süre koruyamaz. Çocuğun düşünceleri de daha çok ihtiyaçlarına yöneliktir. Bu dönemde çocuk temel alışkanlıkları (tuvalet, yemek, uyku vb.) edinmeye başlar. Okul öncesi dönem hızlı gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir ve her yaş farklı gelişim özellikleri göstermektedir. Bu nedenle gelişim özelliklerinin yaşlara göre değerlendirmesi uygun olacaktır. Yaşamın İlk Yılı 0-1 Yaş -Çocuğun bu yıllarda güven duygusunu geliştirmesi kritik evreleri başarılı ya da başarısız olarak atlatması sizin davranışlarınıza bağlıdır. -Güven ve güvensizlik duygularının tohumu bu evrede atılır. 0 1 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Yeni doğan bebeğin, davranış kalıpları, reflekslerdir. *3. ayda boyun kontrolü başlar. *5. ayda boyun kontrolünü kazanır. *6. 7. ayda desteksiz oturur. *8. 9. ayda emekler. *9. ayda tutunarak ayakta durur. * ayda sıralar. *12. ayda yürür c) Küçük kasların motor gelişimi: *Yeni doğan bebekte parmak kapalıdır. *4. ayda oyuncağı genel kavrama hareketi ile yakalar. *5. 6. ayda (otururken) önündeki nesneye uzanır ve alır. *7. 8. ayda biberonunu tutar. *8. 9. ayda nesneyi elden ele geçirir. * aylarda kıskaç kavraması gelişir. SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM *Doğumla birlikte sosyalleşme süreci başlar. *3. aydan itibaren kendisi ile konuşulduğunda gülümser. * aylarda kendisi ile sürekli ilgilenen kişiye bağlılık başlar. *0-12 yaş devresinde temel güven duygusunun oluşması bakımından bebekle ilgilenme çok önemlidir. *Bebek ilk aylarda ihtiyaçlarını ağlayarak belirtir. *2. 3. ayda kumru gibi sesler çıkarır. (agulama) *3. 4. ayda çevreden gelen sese doğru dönmeye çalışır. *6. ayda anlamsız heceler üretir. *7. 8. ayda konuşma seslerini taklit eder. *9. ayda hece tekrarları yapar. (da da ba ba) * ayda anlamlı ilk sözcüğünü üretir *Yeni doğan bebek uyaranlara ilkel refleksleri ile cevap verir. *3. aydan itibaren çevresindeki kişilerin kendisinden farklı varlıklar olduğunu keşfetmeye başlar. *3. 4. ayda sesin, duygusal tonuna göre farklı tepkiler verir. *8. ayda nesne devamlılığı gelişir, amaçlı eylemlerde bulunur. *Yürüme ile birlikte çevresini keşfetmeye ve tanımaya çalışır.

13 1-2 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Daha dengeli ve düzgün yürür. *İki yaşa doğru koşar. *Çift ayakla zıplar. *Destekle ve tek ayakla merdiven iner - çıkar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kaşık çatal kullanmaya başlar. *Kalemle kağıt üzerine karalamalar yapar. *4 5 küpü üstü üste dizer. *Çevresiyle ilgilidir. *Aile bireylerinin davranışlarını gözleyerek taklit eder. *Tek başına, paralel oyun oynar. *Duygusal açıdan hala anneye bağımlıdır. *Kitaplara ilgi duymaya başlar. *Sözcük dağarcığı genişler (50 60 sözcük) *Ürettiği tek sözcük bazen bir cümle anlamını taşır. *1,5 2 yaşta iki kelimeli ifadeler ay da iki sözcüklü cümlecikler üretir. *Basit yönergeleri anlar ve yerine getirir. *İlişki bilinci gelişmeye başlar. *Aynı nesneleri eşleştirir. *18. aydan itibaren düşünme belirtileri görülür. *Kendi vücudunu tanımaya başlar. *Taklit davranışı gelişmeye başlar 2 YAŞ ÖZELLİKLERİ: -Bu dönemde çocuk kendi yeterliliklerini sergilemek ister, - Çocuk bağımsız olmak için uğraşırken ebeveynin rica ve komutlarına da karşı gelmektedir. -2,5 yaşlarında çocukta duygu patlamaları ve öfke nöbetlerine sık rastlanır, istediğini ısrarla almaya çalışır. -Çocuk sorgu çağındadır. - Çevredeki olay ve bireyleri kontrol altına alıp gücünü göstermek ister. ANNE BABALAR İÇİN: - Bu dönemde ebeveyn çocuğun sorduğu sorulara en basit Şekilde cevap vermelidir. Çünkü çocuğun amacı sürekli soru sorarak ebeveyni kızdırmak değil, çevre hakkında daha fazla bilgi edinmektir, -2,5 yaşta sık sık yaşanan öfke nöbetleri çocuğun güç isteği ve güçsüzlüğü arasındaki çatışmadan doğar. Bu durumunda yapılacak en iyi şey çocuğu yatışması için yalnız bırakmaktır.bu dönemde anne babalar çocuğun belli bir süre hakimiyetini sürdürmesine izin vermelidir. 2-3 YAŞ MOTOR GELİŞİMİ *Sağlam basarak yürür-koşar. *Dengesini kaybetmeden çömelir ve kalkar. *Trabzana / duvara tutunarak tek ayakla merdiven iner - çıkar. *Bisiklete biner. *Topa tekme ile vurur. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kaşık çatal bardak kullanır. *Dişini fırçalamaya çalışır.

14 *Kalem kullanarak dairesel çizgiler çizer. *Kitabın sayfalarını çevirir. *Daha bağımsızdır. *Özerkliğini ispat etmeye çalışır. *Benmerkezcidir. *İki seçenekten birini tercih eder. *Akran ilişkileri gelişmeye başlar. *Dil gelişimi hızlıdır. *2.5 3 yaşta ortalama 200 sözcük üretir. *Gramer kurallarına uygun konuşma gelişmeye başlar. *Şahıs zamirlerini ve çoğul eklerini kullanmaya başlar. *Sürekli soru sorar. *Basit öyküleri dinler. *Eleştirme becerisini geliştirmeye devam eder. *Ana renkleri tanımaya başlar. *Büyük küçük nesneleri ayırt etmeye başlar. 3 YAŞ ÖZELLİKLERİ: - Çocuk 2 yaşındakine göre daha olumludur, -Hareket koordinasyonu artar, - Yaşıtlarıyla birlikte oynamaya başlar, -Bitmek bilmeyen sorular sorar, -Kurallara uymaktan hoşlanır, - Mesane ve bağırsaklarını kontrol etmeyi öğrenir, - Zaman zaman kekeleyebilir, parmak emebilir, çeşitli korkuları olduğunu söyleyebilir. 3-4 YAŞ MOTOR GELİŞİMİ *Yürüme, koşma, sıçrama becerilerinde ilerleme sağlar. *Ayak değiştirerek merdiven çıkar, inerken tek ayak iner. *3 tekerlekli bisikleti pedalla çevirerek 1-2 metre ilerler. *Çocuk bahçesindeki aletleri daha etkin olarak kullanır. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Basit insan figürü çizer. *Kağıt üzerine çizilmiş düz bir çizgi üzerinden makasla keser. *İki elini koordineli olarak kullanmaya başlar. *El tercihi belirgindir. *Davranışları daha dengeli ve olumludur. *Akranları ile beraber oyun oynar. *Adını - cinsiyetini söyler. *Telefonda tanıdığı biri ile konuşur. *Sözcük dağarcığında ortalama 300 sözcük vardır. *Zaman belirten sözcükleri kullanmaya başlar. *4 kelimeli cümleler kurar. *Konuşması belli ölçüde gramer kurallarına uygundur. *Basit öyküleri anlatır. *Zengin hayal gücüne sahiptir. *Ayırt etme ve eleştirme becerileri gelişir. *Nesnelerin benzer yada farklı olduğunu söyler.

15 *Yer bildiren terimleri anlar. *6 parçalı bul-yap tamamlar. *Ezbere 3 e kadar sayar. *Ana renkleri isimlendirir. 4 YAŞ ÖZELLİKLERİ - 4 yaş, ebeveynin otoritesine karşı gelmeçağıdır. - Çocuğun duyguları bu dönemde inişli çıkışlıdır, -Kazaların en fazla rastlandığı yaş, hareketliliğin arttığı 4 yaş civarıdır. -4 yaş çocuğunun sözel dünyası böbürlenme gibi abartılar gösterir. 4-5 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Beden hareketlerini ustalıkla yönlendirir. *Üç tekerlekli bisiklete ustalıkla biner. *Top oyunlarını rahatlıkla oynar. *Koşarak merdiven iner çıkar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kendi kendine yemek yer, dişlerini fırçalar. *Çoğu giysisini giyer çıkarır. *Kalemi uygun olarak tutar. *Köşeli şekiller çizer. *İnsan, ağaç, ev figürlerini çizer. *Akranları ve yetişkinlerle iletişiminde başarılıdır. *Kuralları anlar ve uygular. *Sorumluluk almaktan hoşlanır. *Yetişkin desteğine daha az ihtiyaç duyar, daha bağımsızdır. *Duygusal yönden daha dengelidir. *Gramer kurallarına uygun konuşur. *Karmaşık cümleler kurar. *Kitaplara yoğun ilgi duyar. *Sembollerle sözler arasındaki ilgiyi kavramaya başlar. *Olayların nedenlerini sonuçları ile yakından ilgilenir. *Kavram gelişimi hızlıdır. *Sayıların anlamlarını kavramaya başlar. *1 10 arası ritmik sayar. *1 5 arası rakamları sıraya dizer. *8 rengi tanır. 6 YAŞ ÖZELLİKLERİ - 6 yaş çocuğu değişmekte olan bir çocuktur, -Mantıklı düşünceler üretebilir, fikir alış verişinde bulunabilir, -Sorumluluk alabilir, - Arkadaşlık fazlasıyla önem kazanır, sık sık akranlarıyla bir arada olmak ister, - Kendini tanıma ve kanıtlama ihtiyacı hisseder, -Önceki yaşlara göre anneyle daha bütünleşmiştir.dünyası geniştir, zaman zaman yalan söyleyebilir. 5-6 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Bedenini kontrollü olarak kullanmada ustalaşmıştır. *Denge ve vücut koordinasyonu oldukça iyidir. *Grupla oynanan kurallı top oyunlarını oynar. *Çift ayak sıçrayarak ip atlar.

16 b) Küçük kasların motor gelişimi: *Giyinme soyunma, beslenme, temizlik, kendine çeki düzen verme gibi öz-bakım ihtiyaçlarını karşılar. *Kalemi, makası, fırçayı ustalıkla kullanır. *Boyama, çizme, kesme, katlama, yapıştırma gibi etkinlikleri beceriyle yapar. *Resimlerinde kompozisyonlar oluşturur. *Ailesine, okula ve topluma uyumu belirginleşmiştir. *Grup oyunlarını tercih eder. Kooperatif oyun oynar. *Arkadaş tercihi belirgindir. *Empatik anlayış gelişmeye başlar. *Erkek çocuklar babayla; kız çocuklar anneyle özdeşim kurar. *Yetişkin diline yakın dil becerisine sahiptir. *Bilmediği sözcüklerin anlamlarını sorar. *Önce düşünür, sonra konuşur. *Espri anlayışı gelişmeye başlar. *Sohbete katılır. *Öykü anlatır. *Daha mantıklı düşünce yapısına sahiptir. *Kavram bilgisi oldukça fazladır. *Bazı zaman kavramlarını kazanır. *Sağını solunu bilir. *50 ye kadar sayar. *1 10 arası rakamları sıraya dizer. *5 biçimde toplama çıkarma yapar. *Bazı paraları tanır. *İsmini yazar. *Öğrenmeye ve keşfetmeye çok isteklidir. Anne ve baba olarak sizler, bireysel farklılıkları hiçbir zaman unutmadan yaşamın bu erken yıllarının özelliklerini ve bunların çocuğunuzun bir sonraki gelişim aşamasını daha kolay atlatmasını sağlayacağını bilirseniz, hem paniğe kapılmazsınız hem de uygun şekilde destekleyerek maksimum ilerleme göstermesini sağlayabilirsininiz.

17 THE MONTHLY PROGRAMME OF ÇAĞIN ÇOCUKLARI KINDERGARTEN 4 YEARS AIM: Identify and respond to new vocabularies about feelings, house and rooms, daily routine verbs, months and do you like? Yes i do/no i don t Listen to and join in with a song. Listen to and follow stories. GAMES: Play with Smart Boards. Play with Flash Cards. Play What time is it? SONGS: Season song Rain rain go away Yes, I can months of the year ACTIVITIES OF THE MONTH: Have the smart board activities related to the book. Craft activities Flash card activities COUNTRY OF THE MONTH: GERMANY RECEPTIVE LANGUAGE: Let s sing / fly/ run / walk / ski.. What time is it? It is. o clock. I can / can t. I am tired / bored / surprised I like / i don't like

18 ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞİ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI KAHVALTI VE YEMEK LİSTESİ Tarih Sabah Kahvaltısı ( ) Öğle Yemeği (11.45) İkindi Kahvaltısı (15.15) PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA Kayısı Açık Büfe Meyve çayı Haşlama yumurta Süt Omlet Peynirli tepsi böreği Ada çayı Simit Acık büfe Yayla çorbası Peynirli tost Tepsi böreği Haşlama yumurta Süt Susamlı çubuk Tahin helva Ada çayı Simit Kuşburnu Peynirli omlet Tarhana çorba-izgara tavuk-şehriye pilavı Kıymalı bezelye-bulgur pilavı-salata Taze fasulye-soslu makarna-meyve Kıymalı patates-bulgur pilavı-puding Yıldız çorba-karışık dolma-yoğurt Melemen-Fırında markana-meyve Tarhana çorba-karnıyarık-pirinç pilavı-salata Kıymalı patates-erişte-meyve Karnabahar-Soslu makarna-yoğurt Tarhana çorba-hindi sote-pirinç pilavı Ezogelin çorba-mantı makarna-meyve Kıymalı kabak yemeği-erişte pilavı-yoğurt Şehriye çorba-lahana sarma-yoğurt Elmalı havuçlu kek, Fırında kalem böreği-meyve İrmik tatlısı- Pufudik-Ayran Kurabiye - Bazlama-Reçel Kaşarlı patates böreği-meyve Krep-Süt Peynirli tepsi böreği- Kakaolu kek-meyve Peynirli tost-kuşburnu çayı Un kurabiyesi-popcorn Peynirli poğaça- Süt Havuç çorba-kıymalı börek-ayran İrmik helva-meyve Yumurta haşlama Meyve çayı Kaşarlı tost Kuru Kayısı Adaçayı Omlet Süt Susamlı çubuk Ada çayı Poğaça Kıymalı türlü-soslu makarna-komposto Kıymalı Nohut-Pirinç pilavı-salata Simit Kuşburnu çayı Patatesli çörek-erik komposto Süzme mercimek çorba-hindi sote-bulgur Limonlu kek-meyve cayı pilavı-salata Sulu köfte-kuskus-salata Yayla çorba-pırasa-soslu makarna Kıymalı yeşil mercimek yemeği-erişte-yoğurt Tuzlu kurabiye-meyve Cevizli kurabiye- Patates kavurma EKİM CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN Şehriye çorbası Kıymalı kuru fasulye-pirinç pilavı-salata Tost-Meyve çayı AÇIK BÜFE: PEYNİR- SİYAH ZEYTİN-YEŞİL ZEYTİN-REÇEL-BAL VEYA TAHİN PEKMEZ- EKMEK (Yemek ve kahvaltı menüleri okul aşçımız tarafından, okulumuzun mutfağında yapılmaktadır. Kahvaltı saati arasıdır ten sonra günlük programı aksattığından, kahvaltı talep edilmemesi önemle rica olunur.

19

20 ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EYLÜL AYI ETKİNLİK TAKVİMİ DÜNYA SINIFI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA DÜNYA ÇOCUK KAVRAM;Ara renkleri GÜNÜMÜZ KUTLU tanıyoruz. OLSUN SANAT ETKİNLİK; SANAT Gökkuşağı yapıyoruz. ETKİNLİK;Dünya çocuklarını boyuyoruz HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ. BEYİN FIRTINASI;Sen bir hayvan olsaydın hangisini seçerdiniz? FEN VE DOĞA; Tavşanları tanıyoruz. SANAT ÇALIŞMASI; Oyun hamurundan tavşan yapıyoruz YARATICI DRAM; Kırlarda dolaşan tavşanlar. SANAT ÇALIŞMASI; Dans eden tavşanlar partisi MATEMATİK; Mandallarla ritmik sayma çalışması yapıyoruz. OYUN VE HAREKET Mandal kapmaca JİMNASTİK; Gökçe öğretmenle jimnastik yapıyoruz. SANAT ÇALIŞMASI; Mandalları boyuyoruz MATEMATİK Şekilleri renk,boyut ve grafik çalışması yapıyoruz. OYUN VE HAREKET Dairenin içinde dışında OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK; Havuç nedir?nerede yetişir? FEN ETKİNLİĞİ; Havuç çimlendiriyoruz YARIŞMA; Havuç yeme yarışması. SANAT ÇALIŞMASI; Havuç baskısı yapıyoruz FEN ETKİNLİĞİ; Turşu yapıyoruz. OYUN VE HAREKET Havuç oyunu oynuyoruz MUTFAK ÇALIŞMASI Havuç suyu yapıyoruz. HAREKETLİ OYUN Sayılarla atla FEN ETKİNLİĞİ Kirli-Temiz su isimli deneyimizi yapıyoruz. OYUN VE HAREKET Aç kapıyı bezirgan başı DEĞERLER EĞİTİMİ Paylaşım nedir? TÜRKÇE-DİL ETKİNLİK Paylaşmak güzeldir MATEMATİK Rakam ve nesne kartları ile eşleştirme çalışması yapıyoruz OYUN VE HAREKET Saklanan kitabı bul isimli oyunumuzu oynuyoruz ALAN GEZİSİ Atamızın evine ziyarete gidiyoruz. SANAT ÇALIŞMASI Gezide gördüklerimizi şekillendiriyoruz FEN ETKİNLİĞİ Hangisi yüzer?hangisi batar? isimli detay çalışması yapıyoruz OYUN VE HAREKET Hedefe pipon topu taşı isimli oyunu oynuyoruz. SANAT ETKİNLİĞİ Artık materyallerden akvaryum yapıyoruz SANAT ÇALIŞMASI ATATÜRK portresi hazırlıyoruz. SOHBET Atatürk ün hayatı hakkında sohbet ediyoruz YAŞASIN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ OLSUN. KUTLU SOHBET 29 Ekim bayram töreninde izlediklerimizi arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. SANAT ETKİNLİK Bayramda gördüklerimizi resimlendiriyoruz. SINIF ÖĞRETMENİ:GÖKÇE TOPRAK

21 Okul Öncesi Dönemde Gelişim Özellikleri Okul öncesi dönem, ilk çocukluk dönemi de denilen, çocuğun yaşamındaki 2-6 yaşları kapsayan dönemdir. Bu dönemde çocuk, günlük yaşam becerilerinin gelişimiyle meşguldür. Zamanla çevreyi keşfetmeye başladığı bu dönemde, çocuk için arkadaşlık ilişkileri önem kazanmaya başlar. Dikkatini kendine yönelik bir beceri edinmeye yönlendirir ancak dikkatini uzun süre koruyamaz. Çocuğun düşünceleri de daha çok ihtiyaçlarına yöneliktir. Bu dönemde çocuk temel alışkanlıkları (tuvalet, yemek, uyku vb.) edinmeye başlar. Okul öncesi dönem hızlı gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir ve her yaş farklı gelişim özellikleri göstermektedir. Bu nedenle gelişim özelliklerinin yaşlara göre değerlendirmesi uygun olacaktır. Yaşamın İlk Yılı 0-1 Yaş -Çocuğun bu yıllarda güven duygusunu geliştirmesi kritik evreleri başarılı ya da başarısız olarak atlatması sizin davranışlarınıza bağlıdır. -Güven ve güvensizlik duygularının tohumu bu evrede atılır. 0 1 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Yeni doğan bebeğin, davranış kalıpları, reflekslerdir. *3. ayda boyun kontrolü başlar. *5. ayda boyun kontrolünü kazanır. *6. 7. ayda desteksiz oturur. *8. 9. ayda emekler. *9. ayda tutunarak ayakta durur. * ayda sıralar. *12. ayda yürür c) Küçük kasların motor gelişimi: *Yeni doğan bebekte parmak kapalıdır. *4. ayda oyuncağı genel kavrama hareketi ile yakalar. *5. 6. ayda (otururken) önündeki nesneye uzanır ve alır. *7. 8. ayda biberonunu tutar. *8. 9. ayda nesneyi elden ele geçirir. * aylarda kıskaç kavraması gelişir. SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM *Doğumla birlikte sosyalleşme süreci başlar. *3. aydan itibaren kendisi ile konuşulduğunda gülümser. * aylarda kendisi ile sürekli ilgilenen kişiye bağlılık başlar. *0-12 yaş devresinde temel güven duygusunun oluşması bakımından bebekle ilgilenme çok önemlidir. *Bebek ilk aylarda ihtiyaçlarını ağlayarak belirtir. *2. 3. ayda kumru gibi sesler çıkarır. (agulama) *3. 4. ayda çevreden gelen sese doğru dönmeye çalışır. *6. ayda anlamsız heceler üretir. *7. 8. ayda konuşma seslerini taklit eder. *9. ayda hece tekrarları yapar. (da da ba ba) * ayda anlamlı ilk sözcüğünü üretir *Yeni doğan bebek uyaranlara ilkel refleksleri ile cevap verir. *3. aydan itibaren çevresindeki kişilerin kendisinden farklı varlıklar olduğunu keşfetmeye başlar. *3. 4. ayda sesin, duygusal tonuna göre farklı tepkiler verir.

22 *8. ayda nesne devamlılığı gelişir, amaçlı eylemlerde bulunur. *Yürüme ile birlikte çevresini keşfetmeye ve tanımaya çalışır. 1-2 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Daha dengeli ve düzgün yürür. *İki yaşa doğru koşar. *Çift ayakla zıplar. *Destekle ve tek ayakla merdiven iner - çıkar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kaşık çatal kullanmaya başlar. *Kalemle kağıt üzerine karalamalar yapar. *4 5 küpü üstü üste dizer. *Çevresiyle ilgilidir. *Aile bireylerinin davranışlarını gözleyerek taklit eder. *Tek başına, paralel oyun oynar. *Duygusal açıdan hala anneye bağımlıdır. *Kitaplara ilgi duymaya başlar. *Sözcük dağarcığı genişler (50 60 sözcük) *Ürettiği tek sözcük bazen bir cümle anlamını taşır. *1,5 2 yaşta iki kelimeli ifadeler ay da iki sözcüklü cümlecikler üretir. *Basit yönergeleri anlar ve yerine getirir. *İlişki bilinci gelişmeye başlar. *Aynı nesneleri eşleştirir. *18. aydan itibaren düşünme belirtileri görülür. *Kendi vücudunu tanımaya başlar. *Taklit davranışı gelişmeye başlar 2 YAŞ ÖZELLİKLERİ: -Bu dönemde çocuk kendi yeterliliklerini sergilemek ister, - Çocuk bağımsız olmak için uğraşırken ebeveynin rica ve komutlarına da karşı gelmektedir. -2,5 yaşlarında çocukta duygu patlamaları ve öfke nöbetlerine sık rastlanır, istediğini ısrarla almaya çalışır. -Çocuk sorgu çağındadır. - Çevredeki olay ve bireyleri kontrol altına alıp gücünü göstermek ister. ANNE BABALAR İÇİN: - Bu dönemde ebeveyn çocuğun sorduğu sorulara en basit Şekilde cevap vermelidir. Çünkü çocuğun amacı sürekli soru sorarak ebeveyni kızdırmak değil, çevre hakkında daha fazla bilgi edinmektir, -2,5 yaşta sık sık yaşanan öfke nöbetleri çocuğun güç isteği ve güçsüzlüğü arasındaki çatışmadan doğar. Bu durumunda yapılacak en iyi şey çocuğu yatışması için yalnız bırakmaktır.bu dönemde anne babalar çocuğun belli bir süre hakimiyetini sürdürmesine izin vermelidir. 2-3 YAŞ MOTOR GELİŞİMİ *Sağlam basarak yürür-koşar. *Dengesini kaybetmeden çömelir ve kalkar. *Trabzana / duvara tutunarak tek ayakla merdiven iner - çıkar. *Bisiklete biner. *Topa tekme ile vurur.

23 b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kaşık çatal bardak kullanır. *Dişini fırçalamaya çalışır. *Kalem kullanarak dairesel çizgiler çizer. *Kitabın sayfalarını çevirir. *Daha bağımsızdır. *Özerkliğini ispat etmeye çalışır. *Benmerkezcidir. *İki seçenekten birini tercih eder. *Akran ilişkileri gelişmeye başlar. *Dil gelişimi hızlıdır. *2.5 3 yaşta ortalama 200 sözcük üretir. *Gramer kurallarına uygun konuşma gelişmeye başlar. *Şahıs zamirlerini ve çoğul eklerini kullanmaya başlar. *Sürekli soru sorar. *Basit öyküleri dinler. *Eleştirme becerisini geliştirmeye devam eder. *Ana renkleri tanımaya başlar. *Büyük küçük nesneleri ayırt etmeye başlar. 3 YAŞ ÖZELLİKLERİ: - Çocuk 2 yaşındakine göre daha olumludur, -Hareket koordinasyonu artar, - Yaşıtlarıyla birlikte oynamaya başlar, -Bitmek bilmeyen sorular sorar, -Kurallara uymaktan hoşlanır, - Mesane ve bağırsaklarını kontrol etmeyi öğrenir, - Zaman zaman kekeleyebilir, parmak emebilir, çeşitli korkuları olduğunu söyleyebilir. 3-4 YAŞ MOTOR GELİŞİMİ *Yürüme, koşma, sıçrama becerilerinde ilerleme sağlar. *Ayak değiştirerek merdiven çıkar, inerken tek ayak iner. *3 tekerlekli bisikleti pedalla çevirerek 1-2 metre ilerler. *Çocuk bahçesindeki aletleri daha etkin olarak kullanır. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Basit insan figürü çizer. *Kağıt üzerine çizilmiş düz bir çizgi üzerinden makasla keser. *İki elini koordineli olarak kullanmaya başlar. *El tercihi belirgindir. *Davranışları daha dengeli ve olumludur. *Akranları ile beraber oyun oynar. *Adını - cinsiyetini söyler. *Telefonda tanıdığı biri ile konuşur. *Sözcük dağarcığında ortalama 300 sözcük vardır. *Zaman belirten sözcükleri kullanmaya başlar. *4 kelimeli cümleler kurar. *Konuşması belli ölçüde gramer kurallarına uygundur. *Basit öyküleri anlatır.

24 *Zengin hayal gücüne sahiptir. *Ayırt etme ve eleştirme becerileri gelişir. *Nesnelerin benzer yada farklı olduğunu söyler. *Yer bildiren terimleri anlar. *6 parçalı bul-yap tamamlar. *Ezbere 3 e kadar sayar. *Ana renkleri isimlendirir. 4 YAŞ ÖZELLİKLERİ - 4 yaş, ebeveynin otoritesine karşı gelmeçağıdır. - Çocuğun duyguları bu dönemde inişli çıkışlıdır, -Kazaların en fazla rastlandığı yaş, hareketliliğin arttığı 4 yaş civarıdır. -4 yaş çocuğunun sözel dünyası böbürlenme gibi abartılar gösterir. 4-5 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Beden hareketlerini ustalıkla yönlendirir. *Üç tekerlekli bisiklete ustalıkla biner. *Top oyunlarını rahatlıkla oynar. *Koşarak merdiven iner çıkar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kendi kendine yemek yer, dişlerini fırçalar. *Çoğu giysisini giyer çıkarır. *Kalemi uygun olarak tutar. *Köşeli şekiller çizer. *İnsan, ağaç, ev figürlerini çizer. *Akranları ve yetişkinlerle iletişiminde başarılıdır. *Kuralları anlar ve uygular. *Sorumluluk almaktan hoşlanır. *Yetişkin desteğine daha az ihtiyaç duyar, daha bağımsızdır. *Duygusal yönden daha dengelidir. *Gramer kurallarına uygun konuşur. *Karmaşık cümleler kurar. *Kitaplara yoğun ilgi duyar. *Sembollerle sözler arasındaki ilgiyi kavramaya başlar. *Olayların nedenlerini sonuçları ile yakından ilgilenir. *Kavram gelişimi hızlıdır. *Sayıların anlamlarını kavramaya başlar. *1 10 arası ritmik sayar. *1 5 arası rakamları sıraya dizer. *8 rengi tanır. 6 YAŞ ÖZELLİKLERİ - 6 yaş çocuğu değişmekte olan bir çocuktur, -Mantıklı düşünceler üretebilir, fikir alış verişinde bulunabilir, -Sorumluluk alabilir, - Arkadaşlık fazlasıyla önem kazanır, sık sık akranlarıyla bir arada olmak ister, - Kendini tanıma ve kanıtlama ihtiyacı hisseder, -Önceki yaşlara göre anneyle daha bütünleşmiştir.dünyası geniştir, zaman zaman yalan söyleyebilir. 5-6 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Bedenini kontrollü olarak kullanmada ustalaşmıştır.

25 *Denge ve vücut koordinasyonu oldukça iyidir. *Grupla oynanan kurallı top oyunlarını oynar. *Çift ayak sıçrayarak ip atlar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Giyinme soyunma, beslenme, temizlik, kendine çeki düzen verme gibi öz-bakım ihtiyaçlarını karşılar. *Kalemi, makası, fırçayı ustalıkla kullanır. *Boyama, çizme, kesme, katlama, yapıştırma gibi etkinlikleri beceriyle yapar. *Resimlerinde kompozisyonlar oluşturur. *Ailesine, okula ve topluma uyumu belirginleşmiştir. *Grup oyunlarını tercih eder. Kooperatif oyun oynar. *Arkadaş tercihi belirgindir. *Empatik anlayış gelişmeye başlar. *Erkek çocuklar babayla; kız çocuklar anneyle özdeşim kurar. *Yetişkin diline yakın dil becerisine sahiptir. *Bilmediği sözcüklerin anlamlarını sorar. *Önce düşünür, sonra konuşur. *Espri anlayışı gelişmeye başlar. *Sohbete katılır. *Öykü anlatır. *Daha mantıklı düşünce yapısına sahiptir. *Kavram bilgisi oldukça fazladır. *Bazı zaman kavramlarını kazanır. *Sağını solunu bilir. *50 ye kadar sayar. *1 10 arası rakamları sıraya dizer. *5 biçimde toplama çıkarma yapar. *Bazı paraları tanır. *İsmini yazar. *Öğrenmeye ve keşfetmeye çok isteklidir. Anne ve baba olarak sizler, bireysel farklılıkları hiçbir zaman unutmadan yaşamın bu erken yıllarının özelliklerini ve bunların çocuğunuzun bir sonraki gelişim aşamasını daha kolay atlatmasını sağlayacağını bilirseniz, hem paniğe kapılmazsınız hem de uygun şekilde destekleyerek maksimum ilerleme göstermesini sağlayabilirsininiz.

26 THE MONTHLY PROGRAMME OF ÇAĞIN ÇOCUKLARI KINDERGARTEN 5 YEARS AIM: Identify and respond new vocabularies about cities, months, autumun clothes Making sentences (3 words) Listen to and join in with a song. Listen to and respond to a story GAMES: Play with Flashcards. Play with Smart Boards Play different games SONGS: What time is it? Incy wincy spider London Bridge Patty Shukla songs ACTIVITIES OF THE MONTH: Have the smart board activities related to the book. Listen to the stories Craft Activities Kitchen Activity COUNTRY OF THE MONTH: GERMANY RECEPTIVE LANGUAGE: Greeting activities Sit down, Stand up, Touch, circle, count, say Let s play, go out, wear, take on, take off I can/ can t..

27 ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞİ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI KAHVALTI VE YEMEK LİSTESİ Tarih Sabah Kahvaltısı ( ) Öğle Yemeği (11.45) İkindi Kahvaltısı (15.15) PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA Kayısı Açık Büfe Meyve çayı Haşlama yumurta Süt Omlet Peynirli tepsi böreği Ada çayı Simit Acık büfe Yayla çorbası Peynirli tost Tepsi böreği Haşlama yumurta Süt Susamlı çubuk Tahin helva Ada çayı Simit Kuşburnu Peynirli omlet Tarhana çorba-izgara tavuk-şehriye pilavı Kıymalı bezelye-bulgur pilavı-salata Taze fasulye-soslu makarna-meyve Kıymalı patates-bulgur pilavı-puding Yıldız çorba-karışık dolma-yoğurt Melemen-Fırında markana-meyve Tarhana çorba-karnıyarık-pirinç pilavı-salata Kıymalı patates-erişte-meyve Karnabahar-Soslu makarna-yoğurt Tarhana çorba-hindi sote-pirinç pilavı Ezogelin çorba-mantı makarna-meyve Kıymalı kabak yemeği-erişte pilavı-yoğurt Şehriye çorba-lahana sarma-yoğurt Elmalı havuçlu kek, Fırında kalem böreği-meyve İrmik tatlısı- Pufudik-Ayran Kurabiye - Bazlama-Reçel Kaşarlı patates böreği-meyve Krep-Süt Peynirli tepsi böreği- Kakaolu kek-meyve Peynirli tost-kuşburnu çayı Un kurabiyesi-popcorn Peynirli poğaça- Süt Havuç çorba-kıymalı börek-ayran İrmik helva-meyve Yumurta haşlama Meyve çayı Kaşarlı tost Kuru Kayısı Adaçayı Omlet Süt Susamlı çubuk Ada çayı Poğaça Kıymalı türlü-soslu makarna-komposto Kıymalı Nohut-Pirinç pilavı-salata Simit Kuşburnu çayı Patatesli çörek-erik komposto Süzme mercimek çorba-hindi sote-bulgur Limonlu kek-meyve cayı pilavı-salata Sulu köfte-kuskus-salata Yayla çorba-pırasa-soslu makarna Kıymalı yeşil mercimek yemeği-erişte-yoğurt Tuzlu kurabiye-meyve Cevizli kurabiye- Patates kavurma EKİM CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN Şehriye çorbası Kıymalı kuru fasulye-pirinç pilavı-salata Tost-Meyve çayı AÇIK BÜFE: PEYNİR- SİYAH ZEYTİN-YEŞİL ZEYTİN-REÇEL-BAL VEYA TAHİN PEKMEZ- EKMEK (Yemek ve kahvaltı menüleri okul aşçımız tarafından, okulumuzun mutfağında yapılmaktadır. Kahvaltı saati arasıdır ten sonra günlük programı aksattığından, kahvaltı talep edilmemesi önemle rica olunur.

28

29 ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EYLÜL AYI ETKİNLİK TAKVİMİ VENÜS SINIFI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA DÜNYA ÇOCUK KAVRAM;Ara renkleri GÜNÜMÜZ KUTLU tanıyoruz. OLSUN SANAT ETKİNLİK; SANAT ETKİNLİK;Dünya Gökkuşağı yapıyoruz. çocuklarını boyuyoruz HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ. BEYİN FIRTINASI;Sen bir hayvan olsaydın hangisini seçerdiniz? FEN VE DOĞA; Tavşanları tanıyoruz. SANAT ÇALIŞMASI; Oyun hamurundan tavşan yapıyoruz YARATICI DRAM; Kırlarda dolaşan tavşanlar. SANAT ÇALIŞMASI; Dans eden tavşanlar partisi MATEMATİK; Mandallarla ritmik sayma çalışması yapıyoruz. OYUN VE HAREKET Mandal kapmaca JİMNASTİK; Gökçe öğretmenle jimnastik yapıyoruz. SANAT ÇALIŞMASI; Mandalları boyuyoruz MATEMATİK Şekilleri renk,boyut ve grafik çalışması yapıyoruz. OYUN VE HAREKET Dairenin içinde dışında OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK; Havuç nedir?nerede yetişir? FEN ETKİNLİĞİ; Havuç çimlendiriyoruz YARIŞMA; Havuç yeme yarışması. SANAT ÇALIŞMASI; Havuç baskısı yapıyoruz FEN ETKİNLİĞİ; Turşu yapıyoruz. OYUN VE HAREKET Havuç oyunu oynuyoruz MUTFAK ÇALIŞMASI Havuç suyu yapıyoruz. HAREKETLİ OYUN Sayılarla atla FEN ETKİNLİĞİ Kirli-Temiz su isimli deneyimizi yapıyoruz. OYUN VE HAREKET Aç kapıyı bezirgan başı DEĞERLER EĞİTİMİ Paylaşım nedir? TÜRKÇE-DİL ETKİNLİK Paylaşmak güzeldir MATEMATİK Rakam ve nesne kartları ile eşleştirme çalışması yapıyoruz OYUN VE HAREKET Saklanan kitabı bul isimli oyunumuzu oynuyoruz ALAN GEZİSİ Atamızın evine ziyarete gidiyoruz. SANAT ÇALIŞMASI Gezide gördüklerimizi şekillendiriyoruz FEN ETKİNLİĞİ Hangisi yüzer?hangisi batar? isimli detay çalışması yapıyoruz OYUN VE HAREKET Hedefe pipon topu taşı isimli oyunu oynuyoruz. SANAT ETKİNLİĞİ Artık materyallerden akvaryum yapıyoruz SANAT ÇALIŞMASI ATATÜRK portresi hazırlıyoruz. SOHBET Atatürk ün hayatı hakkında sohbet ediyoruz YAŞASIN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ OLSUN. KUTLU SOHBET 29 Ekim bayram töreninde izlediklerimizi arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. SANAT ETKİNLİK Bayramda gördüklerimizi resimlendiriyoruz. SINIF ÖĞRETMENİ:GÖKÇE TOPRAK

30 Okul Öncesi Dönemde Gelişim Özellikleri Okul öncesi dönem, ilk çocukluk dönemi de denilen, çocuğun yaşamındaki 2-6 yaşları kapsayan dönemdir. Bu dönemde çocuk, günlük yaşam becerilerinin gelişimiyle meşguldür. Zamanla çevreyi keşfetmeye başladığı bu dönemde, çocuk için arkadaşlık ilişkileri önem kazanmaya başlar. Dikkatini kendine yönelik bir beceri edinmeye yönlendirir ancak dikkatini uzun süre koruyamaz. Çocuğun düşünceleri de daha çok ihtiyaçlarına yöneliktir. Bu dönemde çocuk temel alışkanlıkları (tuvalet, yemek, uyku vb.) edinmeye başlar. Okul öncesi dönem hızlı gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir ve her yaş farklı gelişim özellikleri göstermektedir. Bu nedenle gelişim özelliklerinin yaşlara göre değerlendirmesi uygun olacaktır. Yaşamın İlk Yılı 0-1 Yaş -Çocuğun bu yıllarda güven duygusunu geliştirmesi kritik evreleri başarılı ya da başarısız olarak atlatması sizin davranışlarınıza bağlıdır. -Güven ve güvensizlik duygularının tohumu bu evrede atılır. 0 1 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Yeni doğan bebeğin, davranış kalıpları, reflekslerdir. *3. ayda boyun kontrolü başlar. *5. ayda boyun kontrolünü kazanır. *6. 7. ayda desteksiz oturur. *8. 9. ayda emekler. *9. ayda tutunarak ayakta durur. * ayda sıralar. *12. ayda yürür c) Küçük kasların motor gelişimi: *Yeni doğan bebekte parmak kapalıdır. *4. ayda oyuncağı genel kavrama hareketi ile yakalar. *5. 6. ayda (otururken) önündeki nesneye uzanır ve alır. *7. 8. ayda biberonunu tutar. *8. 9. ayda nesneyi elden ele geçirir. * aylarda kıskaç kavraması gelişir. SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİM *Doğumla birlikte sosyalleşme süreci başlar. *3. aydan itibaren kendisi ile konuşulduğunda gülümser. * aylarda kendisi ile sürekli ilgilenen kişiye bağlılık başlar. *0-12 yaş devresinde temel güven duygusunun oluşması bakımından bebekle ilgilenme çok önemlidir. *Bebek ilk aylarda ihtiyaçlarını ağlayarak belirtir. *2. 3. ayda kumru gibi sesler çıkarır. (agulama) *3. 4. ayda çevreden gelen sese doğru dönmeye çalışır. *6. ayda anlamsız heceler üretir. *7. 8. ayda konuşma seslerini taklit eder. *9. ayda hece tekrarları yapar. (da da ba ba) * ayda anlamlı ilk sözcüğünü üretir *Yeni doğan bebek uyaranlara ilkel refleksleri ile cevap verir. *3. aydan itibaren çevresindeki kişilerin kendisinden farklı varlıklar olduğunu keşfetmeye başlar. *3. 4. ayda sesin, duygusal tonuna göre farklı tepkiler verir. *8. ayda nesne devamlılığı gelişir, amaçlı eylemlerde bulunur. *Yürüme ile birlikte çevresini keşfetmeye ve tanımaya çalışır.

31 1-2 YAŞ MOTOR GELİŞİM *Daha dengeli ve düzgün yürür. *İki yaşa doğru koşar. *Çift ayakla zıplar. *Destekle ve tek ayakla merdiven iner - çıkar. b) Küçük kasların motor gelişimi: *Kaşık çatal kullanmaya başlar. *Kalemle kağıt üzerine karalamalar yapar. *4 5 küpü üstü üste dizer. *Çevresiyle ilgilidir. *Aile bireylerinin davranışlarını gözleyerek taklit eder. *Tek başına, paralel oyun oynar. *Duygusal açıdan hala anneye bağımlıdır. *Kitaplara ilgi duymaya başlar. *Sözcük dağarcığı genişler (50 60 sözcük) *Ürettiği tek sözcük bazen bir cümle anlamını taşır. *1,5 2 yaşta iki kelimeli ifadeler ay da iki sözcüklü cümlecikler üretir. *Basit yönergeleri anlar ve yerine getirir. *İlişki bilinci gelişmeye başlar. *Aynı nesneleri eşleştirir. *18. aydan itibaren düşünme belirtileri görülür. *Kendi vücudunu tanımaya başlar. *Taklit davranışı gelişmeye başlar 2 YAŞ ÖZELLİKLERİ: -Bu dönemde çocuk kendi yeterliliklerini sergilemek ister, - Çocuk bağımsız olmak için uğraşırken ebeveynin rica ve komutlarına da karşı gelmektedir. -2,5 yaşlarında çocukta duygu patlamaları ve öfke nöbetlerine sık rastlanır, istediğini ısrarla almaya çalışır. -Çocuk sorgu çağındadır. - Çevredeki olay ve bireyleri kontrol altına alıp gücünü göstermek ister. ANNE BABALAR İÇİN: - Bu dönemde ebeveyn çocuğun sorduğu sorulara en basit Şekilde cevap vermelidir. Çünkü çocuğun amacı sürekli soru sorarak ebeveyni kızdırmak değil, çevre hakkında daha fazla bilgi edinmektir, -2,5 yaşta sık sık yaşanan öfke nöbetleri çocuğun güç isteği ve güçsüzlüğü arasındaki çatışmadan doğar. Bu durumunda yapılacak en iyi şey çocuğu yatışması için yalnız bırakmaktır.bu dönemde anne babalar çocuğun belli bir süre hakimiyetini sürdürmesine izin vermelidir. 2-3 YAŞ MOTOR GELİŞİMİ *Sağlam basarak yürür-koşar. *Dengesini kaybetmeden çömelir ve kalkar. *Trabzana / duvara tutunarak tek ayakla merdiven iner - çıkar. *Bisiklete biner. *Topa tekme ile vurur. b) Küçük kasların motor gelişimi:

BİZ BİRBİRİNİN SEVGİSİNE GEREKSİNİM DUYAN AİLEYİZ

BİZ BİRBİRİNİN SEVGİSİNE GEREKSİNİM DUYAN AİLEYİZ BİZ BİRBİRİNİN SEVGİSİNE GEREKSİNİM DUYAN AİLEYİZ Çocuğunuzu ödüllendirmek için büyük başarılar beklemeyin. Küçük çabalar bile ödüllendirilmesi için yeterlidir. Hafta sonu bir belediye otobüsüne binerek

Detaylı

3-4 YAġ MĠNĠK DAHĠLER ve MANTARLAR GRUBU

3-4 YAġ MĠNĠK DAHĠLER ve MANTARLAR GRUBU 3-4 YAġ MĠNĠK DAHĠLER ve MANTARLAR GRUBU ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ HAZİRAN AYI 3\4 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ 01.06.2018 Kavram;yaz konulu Oyun;mıknatıslı balık oyunu 04.06.2018 05.06.2018 06.06.2018

Detaylı

ÇİÇEK GRUBU 2013-2014 EĞİTİM DÖNEMİ EKİM AYI BÜLTENİ 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI DÜNYA HAYVANLAR GÜNÜ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ KULELER Atatürk ün hayatını öğrenme Atatürk ün ülkemize kazandırdıkları

Detaylı

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM 1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ Anaokulu yıllarına denk düşen bu gelişim dönemi, bebekliğin sona ermesinden sonra beş ya da altı yaşlarına kadar devam eden süre içinde yaşanır. Bu dönemin en belirgin özelliği,

Detaylı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı. Kek yapıyoruz.

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı. Kek yapıyoruz. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Mutfak Etkinliği Sohbetler Yaşayan değerlerimizden Görevlerimizi Bilmek ile ilgili sohbet ediyorum. Görevlerimizi yerine getirme konulu sohbet ediyorum.

Detaylı

MART AYLIK EĞİTİM PLANI

MART AYLIK EĞİTİM PLANI Okul dı : arih : M Yaş Grubu (y) : Öğretmen dı M YLIK EĞİİM PLNI KZNIML VE GÖSEGELEİ M BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya

Detaylı

Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri

Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Bilim Etkinlikleri Sohbetler Çevre bilincinedir? sorusuna cevap arıyorum. Çevre bilinci konulu sohbet ediyorum. Kızılay hakkında sohbet ediyorum.

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ YAZ MEVSİMİ TATİL BABALAR GÜNÜ V Yaz mevsimi panosu hazırlama. Yaz mevsiminde meydana gelen değişiklikleri söyleme. Yaz mevsiminin meyve ve sebzelerini

Detaylı

MAVİ YUNUSLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

MAVİ YUNUSLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU MAVİ YUNUSLAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan:HATİCE DEVECİ ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; 13.10.2014-17.10.2014 tarihleri arasında uygulanan etkinlikleri sizlere sunmaktayım. SEVGİLERLE

Detaylı

DENİZYILDIZI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Çiçekleri tanıdık. Çiçekleri gözlemledik. Çiçek türlerini isimlendirdik. Çiçeklerin birer canlı olduğunu öğrendik. Farklı çiçeklerin bakımını

Detaylı

3 YAŞ MİNİK DAHİLER GRUBU

3 YAŞ MİNİK DAHİLER GRUBU 3 YAŞ MİNİK DAHİLER GRUBU ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ HAZİRAN AYI 3 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ 01.06.2017 Oyun, Türkçe, Sanat etkinliği; Meyveler Drama; Benim Adım 02.06.2017 Türkçe,Sanat-Fen etkinliği;

Detaylı

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Gelişim psikolojisi, bireylerin yaşam boyunca geçirdiği bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal

Detaylı

MODERN DANS/BALE HANDAN YILDIZ. Çember Zamanı/Türkçe Dil Etkinliği İlk yazıyı bulanlar?

MODERN DANS/BALE HANDAN YILDIZ. Çember Zamanı/Türkçe Dil Etkinliği İlk yazıyı bulanlar? İCATLAR VE MUCİTLER 05 Ekim/ 09 Ekim EKİM SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA Eklenecekler /Türkçe Dil Etkinliği İcat ve mucit ne demek? Konu ile ilgili video izlenir. Sanat Etkinliği Kendi icadımızı

Detaylı

ŞİRİNLER ANASINIFI 48-60 AY GRUBU OCAK AYI EĞİTİM BÜLTENİ

ŞİRİNLER ANASINIFI 48-60 AY GRUBU OCAK AYI EĞİTİM BÜLTENİ ŞİRİNLER ANASINIFI 48-60 AY GRUBU OCAK AYI EĞİTİM BÜLTENİ HAFTANIN KONULARI 1. HAFTA: DNA YA YOLCULUK VE BEN NASIL DÜNYAYA GELDİM? Sohbet Konularımız; Daha doğmadan kız mı erkek mi olacağımızı da tek bir

Detaylı

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Dil ve Oyun Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Biliyor muydunuz? Günlük ev işlerinizi yaparken çocuğunuza konuşmak veya şarkı söylemek çocuğunuzun yeni kelimeler ve alışkanlıklar öğrenmesine

Detaylı

Hazırlayanlar : Müzik : Ayşin EREN Yard. Doç. Dr. Tülin MALKOÇ

Hazırlayanlar : Müzik : Ayşin EREN Yard. Doç. Dr. Tülin MALKOÇ Hazırlayanlar : Müzik : Ayşin EREN Yard. Doç. Dr. Tülin MALKOÇ Büyükçekmece Asfaltı Akçaburgaz Mah. 2. Bölge Nu.: 15/1 Hadımköy / İSTANBUL Tel: 0212 886 24 32 (pbx) Belgeç: 0212 886 24 36 AYLAR EYLÜL

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

KASIM AYI VELİ BÜLTENİ

KASIM AYI VELİ BÜLTENİ 2010-2011 KASIM AYI VELİ BÜLTENİ Kasım Ayı ndan herkese Merhaba Sonbahar Mevsimi nin kendisini iyice hissettirmeye başladığı dopdolu bir Ekim Ayı nı geride bıraktık. Kasım Ayı nda yepyeni öğrenmelerin,

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar 2013 / 2014 SAYI: 04 Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar Haftanın Bazı Başlıkları Sağ ve Sol Beynin Şifreleri Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları

Detaylı

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU OCAK AYI KAVRAM VE ŞARKILAR

ÖZEL İSTANBUL ÜNİVERİSTESİ VAKFI ADIGÜZEL ANAOKULU OCAK AYI KAVRAM VE ŞARKILAR TASARRUF Lambayı açık unutma Suları akıtma boşuna Gitmez kimsenin hoşuna Hiçbir şey gitmesin boşuna AYDEDE Ay dede ay dede senin evin nerede. Hep yakın ol bize yıldız kalsın geride Lay lara lay lara lara

Detaylı

ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ TEMMUZ AYI 3 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ

ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ TEMMUZ AYI 3 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ TEMMUZ AYI 3 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ 03.07.2017 Türkçe-Sanat etkinliği, Oyun etkinliği; Gemi Drama; Gemilerimiz Yüzüyor 04.07.2017 Türkçe-Oyun- Fen,Sanat etkinliği;

Detaylı

Sihirli Parmaklar Öğrencilerimizin; çizgi, renk, doku, kompozisyon, perspektif gibi bilgilerini geliştirerek resim sanatını sevdirmek

Sihirli Parmaklar Öğrencilerimizin; çizgi, renk, doku, kompozisyon, perspektif gibi bilgilerini geliştirerek resim sanatını sevdirmek Hareket Eğitimi Küçük Dev Adamlar Haydi Dans Et Filenin Yıldızları 1.2. SINIFLAR AFTER SCHOOL CLUB SPORTİF SANATSAL BİLİMSEL/KÜLTÜREL Ritm Atölyesi Etkileşimli Masal Öğrencilerimizin yürüme, koşma, sıçrama,

Detaylı

BAŞLARKEN Okul öncesi yıllar çocukların örgün eğitime başlamadan önce çok sayıda bilgi, beceri ve tutum kazandığı, hayata hazırlandığı kritik bir dönemdir. Bu yıllarda kazanılan bilgi, beceri ve tutumlar

Detaylı

ÇOCUKLARIN GELİŞİ İŞİM. Prof. Dr. Nilgün n METİN Hacettepe Üniversitesi

ÇOCUKLARIN GELİŞİ İŞİM. Prof. Dr. Nilgün n METİN Hacettepe Üniversitesi 0 6 YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİ İŞİM ÖZELLİKLERİ Prof. Dr. Nilgün n METİN Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi imi ve Eğitimi E BölümüB BÜYÜME VE GELİŞ İŞME BÜYÜME: Bir çocuğun boy uzunluğu ve vücut

Detaylı

Psikomotor Alan Sosyal-Duygusal Alan BiliĢsel Alan Dil Alanı Özbakım Becerileri A 2: K 1, 2 A 3: K 1, 2, 3, 4 A 16: K 3

Psikomotor Alan Sosyal-Duygusal Alan BiliĢsel Alan Dil Alanı Özbakım Becerileri A 2: K 1, 2 A 3: K 1, 2, 3, 4 A 16: K 3 OKUL ADI : TARĠH: EKĠM AYI 1. HAFTA (PAZARTESĠ) YAġ GRUBU : 61-72 Ay ÖĞRETMEN ADI: ARAÇ OLARAK SEÇĠLEN Hayvanların Yuvalarını KAVRAMLAR : Canlı-cansız Hareketli-hareketsiz Aynı-farklı-benzer Altında-üstünde

Detaylı

ÖZEL EFDAL ANAOKULU OCAK AYI ( ARI GRUBU ) BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ANAOKULU OCAK AYI ( ARI GRUBU ) BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU OCAK AYI ( ARI GRUBU ) BÜLTENİ NELER ÖĞRENDİK? * Efdal de değerler eğitiminde İŞ BİRLİĞİ ne devam ettik. * Zamanı öğreniyoruz, dün, bugün, yarın tablosunu zamana göre yeniliyoruz. *

Detaylı

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Araştırma sonucu Göteborg daki anaokulları ve aile yuvaları ( familjedaghem) faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesinde kullanılacaktır. Soruları ebeveyn veya veli olarak

Detaylı

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA KENDİMİZİ İFADE ETME BİÇİMİMİZ: Düşünceleri duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade etme yollarını

Detaylı

YAZ MEVSİMİ TATİL BABALAR GÜNÜ

YAZ MEVSİMİ TATİL BABALAR GÜNÜ 2013-2014 HAZİRAN AYI KELEBEK BÜLTENİ YAZ MEVSİMİ TATİL BABALAR GÜNÜ Yaz mevsimi panosu hazırlama. Yaz mevsiminde meydana gelen değişiklikleri söyleme. Yaz mevsiminin meyve ve sebzelerini tanıma. Yaz mevsiminde

Detaylı

ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ 3 YAŞ AĞUSTOS AYI ETKİNLİK TAKVİMİ

ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ 3 YAŞ AĞUSTOS AYI ETKİNLİK TAKVİMİ ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ 3 YAŞ AĞUSTOS AYI ETKİNLİK TAKVİMİ 07.08.2017 01.08.2017 MATEMATİK ETKİNLİĞİ: Sayıları çizgi ile birleştirme Çerçeve yapıyoruz. DEĞERLER EĞİTİMİ: SAYGI 08.08.2017

Detaylı

Boyama. Satranç taşlarını. Hayvanlar ve kitaplarımız ile. hayvanların boyama çalışması

Boyama. Satranç taşlarını. Hayvanlar ve kitaplarımız ile. hayvanların boyama çalışması Şirinler Ekim Ayı Bülteni Ekim Ayı Yemek Listesi Neler Öğreniyoruz 02.10.2017 03.10.2017 04.10.2017 05.10.2017 06.10.2017 Boyama Karga ile Satranç taşlarını Sonbahar Mevsimi Hayvanlar ve kitaplarımız ile

Detaylı

ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ KASIM AYI ETKİNLİK TAKVİMİ 3 YAŞ MİNİK DAHİLER GRUBU

ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ KASIM AYI ETKİNLİK TAKVİMİ 3 YAŞ MİNİK DAHİLER GRUBU ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ KASIM AYI ETKİNLİK TAKVİMİ 3 YAŞ MİNİK DAHİLER GRUBU 01.11.2016 02.11.2016 03.11.2016 04.11.2016 Türkçe-Sanat etkinliği Yardım Eli Kızılay Müzik : Kızılay Şarkısı

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU MAYIS AYI EĞİTİM PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU MAYIS AYI EĞİTİM PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU MAYIS AYI EĞİTİM PROGRAMI Beni de bir ana doğurmadı mı? Türk anaları daha nice Mustafa Kemal'ler doğurur. TÜM ANNELERİMİZİN ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN 2016-2017

Detaylı

KİM OLDUĞUMUZ. Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal sağlık, aileleri,

KİM OLDUĞUMUZ. Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal sağlık, aileleri, 3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (09 Eylül 2013 25 Ekim 2013 ) Sayın Velimiz, Sizlerle daha önce paylaştığımız gibi okulumuzda PYP çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda; PYP disiplinler üstü temaları ile

Detaylı

Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun.

Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun. DEĞERLİ VELİLER Öncelikle mübarek KURBAN BAYRAMINIZ kutlu olsun. Bayram tatilinde verilen bu ödevlerin günlük olarak(üzerindeki tarihe göre) yaptırılmasını rica ediyorum. Ödevleri öğrendiğimiz konuların

Detaylı

Sabah sporu. Hayvanlar Dostlarımız yapıyoruz. Parti Zamanı.

Sabah sporu. Hayvanlar Dostlarımız yapıyoruz. Parti Zamanı. Kelebekler Eylül Ayı Bülteni Eylül Ayı Yemek Listesi Neler Öğreniyoruz 02.04.2017 03.10.2017 04.10.2017 05.10.2017 06.10.2017 Sabah sporu Hayvanlar ve Parti Zamanı Renkleri Hayvanlar Dostlarımız hayvanların

Detaylı

3 YAŞ MASAL DÜNYASI 2018 HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI

3 YAŞ MASAL DÜNYASI 2018 HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI YAZ MEVSİMİ 3 YAŞ MASAL DÜNYASI 2018 HAZİRAN AYI EĞİTİM PROGRAMI *Babalar günü için sürpriz hediye *Çevremizden topladığımız farklı taşları parmak boyası ile boyuyoruz. *Serbest resim çalışmaları *Kağıt

Detaylı

ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI 3 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA Müzik; Duygularım

ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI 3 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA Müzik; Duygularım ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ EKİM AYI 3 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ 02.10.2017 Kavram; Daire ve Kırmızı Renk Müzik; Daire Kırmızı renkli daire 09.10.2017 Kavram; Duyu organlarımız Müzik; Beş duyu organımız

Detaylı

Kavram; Büyük küçük. Oyun Etkinliği; Büyük küçük adım. Ana Dil Etkinliği; Büyük ve küçük fil

Kavram; Büyük küçük. Oyun Etkinliği; Büyük küçük adım. Ana Dil Etkinliği; Büyük ve küçük fil ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ KASIM AYI 3 YAŞ ETKİNLİK TAKVİMİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 06.11.2017 Desen Ana Dil Etkinliği: Şıklat şıklat Müzik Etkinliği; Ritim 13.11.2017 Civciv

Detaylı

Pırasa yemeği-erişteı-meyve. Kuru Fasulye- Yıldız Şehriyeli Pirinç Pilavı- Salata. Zeytinyağlı Taze fasulye- Bulgur pilavı- Cacık

Pırasa yemeği-erişteı-meyve. Kuru Fasulye- Yıldız Şehriyeli Pirinç Pilavı- Salata. Zeytinyağlı Taze fasulye- Bulgur pilavı- Cacık ÇAĞIN ÇOCUKLARI KREġĠ VE GÜNDÜZ BAKIMEVĠ ARALIK AYI KAHVALTI VE YEMEK LĠSTESĠ Tarih Sabah Kahvaltısı (09:00) Öğle Yemeği (12:00) Ġkindi Kahvaltısı (15.00) 03.12.2018 PAZARTESİ 04.12.2018 SALI 05.12.2018

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ ÇİÇEK GRUBU EYLÜL AYI BÜLTENİ

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ ÇİÇEK GRUBU EYLÜL AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ ÇİÇEK GRUBU EYLÜL AYI BÜLTENİ OKULUM VE ARKADAŞLARIM BEN KİMİM? Okulunu tanıma Okulunun ismini söyleme Öğretmen ve arkadaşlarını tanıma Okulda çalışanları gözlemleme Sınıfını

Detaylı

2017 MART / 1. HAFTA İNGİLİZCE EĞİTİMİ (TİJEN ÖĞRT.) SATRANÇ EĞİTİMİ (NİLAY ÖĞRT.)

2017 MART / 1. HAFTA İNGİLİZCE EĞİTİMİ (TİJEN ÖĞRT.) SATRANÇ EĞİTİMİ (NİLAY ÖĞRT.) YEŞİLAY HAFTASI 2017 MART / 1. HAFTA KONU 01.03.2017 02.03.2017 03.03.2017 SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI SABAH KAHVALTISI Yapabildiklerimiz neler? İlerde büyüdüğümüz zaman yapabilecek olduklarımız

Detaylı

El göz koordinasyon çalışmaları yapıyoruz. Kurallı serbest oyunları oynuyoruz. Ze-kare ile eğleniyoruz.

El göz koordinasyon çalışmaları yapıyoruz. Kurallı serbest oyunları oynuyoruz. Ze-kare ile eğleniyoruz. Balıklar Ekim Ayı Bülteni Ekim Ayı Yemek Listesi Neler Öğreniyoruz 02.10.2017 03.10.2017 04.10.2017 05.10.2017 06.10.2017 Anne Ördek adlı parmak oyunumuzu öğreniyoruz eğleniyoruz. İngilizce sayıları İngilizce

Detaylı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Mutfak Etkinliği Sohbetler Yaşayan değerlerimizden Ailemizi, arkadaşımızı ve hayvanları sevmek ile ilgili sohbet ediyorum. Sevgi nedir? konulu sohbet

Detaylı

Ahlak gelişimi; Ahlaki duygular; Ahlaki akıl yürütme; heteronom/bağımlı ahlak otonom ahlak

Ahlak gelişimi; Ahlaki duygular; Ahlaki akıl yürütme; heteronom/bağımlı ahlak otonom ahlak , Ahlak gelişimi; insanların diğer insanlarla ilişkilerinde ne yapması gerektiğine dair kurallar ve geleneklere dair duygular, düşünceler ve davranışların geliştirilmesini içerir. Önde gelene gelişim kuramları,

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 1 SONBAHAR VE YAPRAKLAR Sonbahar Mevsimin de gözlemlediğimiz hava olaylarını isimlendirdik. Sonbahar mevsimine ait giysileri ayırt ettik Sonbahar

Detaylı

Mayıs 1. Gün EĞİTİM AKIŞI

Mayıs 1. Gün EĞİTİM AKIŞI Okulun Adı :... Tarih :... /... / 20... Öğretmen Adı :... Mayıs 1. Gün EĞİTİM AKIŞI Güne Başlama Zamanı Kahvaltı - Temizlik "İlk Yardım Çantamız" isimli bütünleştirilmiş Türkçe ve sanat etkinliği Öğle

Detaylı

AYLIK BÜLTEN TEMA: HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ, DÜNYA TASARRUF GÜNÜ,CUMHURİYET HAFTASI

AYLIK BÜLTEN TEMA: HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ, DÜNYA TASARRUF GÜNÜ,CUMHURİYET HAFTASI AYLIK BÜLTEN TEMA: HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ, DÜNYA TASARRUF GÜNÜ,CUMHURİYET HAFTASI 03.10.2016 04.10.2016 ÖĞRENME TAKVİMİ *Sabah sporu ile güne başlanır. *Dünya çocuk günü ile ilgili sohbet ediyoruz. *Dünya

Detaylı

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ TANIM İletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışan kişidir. A- GÖREVLER Elektronik ve haberleşme

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT LİSESİ

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT LİSESİ İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT LİSESİ MAYIS, 2016 MESLEK SEÇİMİ VE KARİYER PLANLAMADA VELİNİN ROLÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE İÇİNDEKİLER: Meslek Seçiminin Önemi Meslek Nedir? Kariyer Meslek Seçiminde Dikkat Edilecekler

Detaylı

* ÇEVRE KORUMA HAFTASI * BABALAR GÜNÜ * RAMAZAN (ŞEKER) BAYRAMI * KULLANDIĞIMIZ ARAÇ VE GEREÇLER

* ÇEVRE KORUMA HAFTASI * BABALAR GÜNÜ * RAMAZAN (ŞEKER) BAYRAMI * KULLANDIĞIMIZ ARAÇ VE GEREÇLER KONULARIMIZ KAVRAMLARIMIZ * ÇEVRE KORUMA HAFTASI * BABALAR GÜNÜ * RAMAZAN (ŞEKER) BAYRAMI * KULLANDIĞIMIZ ARAÇ VE GEREÇLER RENK KAVRAMI: BEYAZ ŞEKİL KAVRAMI: SİLİNDİ SAYI KAVRAMI: 1DEN 20 KADAR SAYMA 17-18

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 5. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 FEN BİLİMLERİ Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÇİÇEK GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ ÖĞRENDİKLERİMİZ ATATÜRK HAFTASI Atatürk kimdir? Atatürk ün hayatı Atatürk ün kişilik özellikleri Atatürk ün ülkemize getirmiş olduğu yenilikler Atatürk ü anma SONBAHAR MEVSİMİ

Detaylı

OTİZM NEDİR? becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur.

OTİZM NEDİR? becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur. OTİZM NEDİR? Otizm, sosyal ve iletişim Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur. GÖRÜLME SIKLIĞI Son verilere göre 110 çocuktan birini etkilediği kabul edilmektedir

Detaylı

YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 28 Mart - 01 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılan ve Müsteşarlığımızdan 375 personel (253 erkek, 122 kadın) ve Ekonomi Bakanlığından 276 personel

Detaylı

ANAOKULU VELĠ DEĞERLENDĠRME ANKETĠ VELĠ ADI: ÇOCUĞUNUZUN ADI: ÖĞRETMENĠNĠZĠN ADI: MAĠL ADRESĠNĠZ? TARĠH: OKULUN FĠZĠKSEL OLARAK DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

ANAOKULU VELĠ DEĞERLENDĠRME ANKETĠ VELĠ ADI: ÇOCUĞUNUZUN ADI: ÖĞRETMENĠNĠZĠN ADI: MAĠL ADRESĠNĠZ? TARĠH: OKULUN FĠZĠKSEL OLARAK DEĞERLENDĠRĠLMESĠ ANAOKULU VELĠ DEĞERLENDĠRME ANKETĠ VELĠ ADI: ÇOCUĞUNUZUN ADI: ÖĞRETMENĠNĠZĠN ADI: MAĠL ADRESĠNĠZ? TARĠH: OKULUN FĠZĠKSEL OLARAK DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Oyuncaklar Yeterlimi? Kısmen ( ) Kitaplar Yeterlimi? Kısmen

Detaylı

ANADİL ETKİNLİKLERİ. Etkinliğimiz: Dost adlı ayıcığımızı sıra ile evimize misafir ediyor, ertesi gün getiriyoruz. KAVRAM GELİŞİMİ AKIL OYUNLARI

ANADİL ETKİNLİKLERİ. Etkinliğimiz: Dost adlı ayıcığımızı sıra ile evimize misafir ediyor, ertesi gün getiriyoruz. KAVRAM GELİŞİMİ AKIL OYUNLARI ANADİL ETKİNLİKLERİ KAVRAM GELİŞİMİ 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili sohbet ediyoruz, konu ile ilgili film ve sunumları izliyoruz. 23 Nisan şiirleri öğreniyoruz. Barış Çarkı oluşturuyoruz.

Detaylı

4 YAŞ EKİM AYI TEMASI

4 YAŞ EKİM AYI TEMASI 4 YAŞ EKİM AYI TEMASI Mevsimlerden sonbaharı öğreniyoruz. Sonbahar mevsiminde havadaki değişiklikler nelerdir? Çiftlikte hangi hayvanlar yaşar? Çiftlik hayvanlarının bize faydaları nelerdir? Sebze ve meyvelerin

Detaylı

AYLIK BÜLTEN TEMA: HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ, DÜNYA TASARRUF GÜNÜ, CUMHURİYET HAFTASI,DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ

AYLIK BÜLTEN TEMA: HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ, DÜNYA TASARRUF GÜNÜ, CUMHURİYET HAFTASI,DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ AYLIK BÜLTEN TEMA: HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ, DÜNYA TASARRUF GÜNÜ, CUMHURİYET HAFTASI,DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ 03.10.2016 04.10.2016 05.10.2016 ÖĞRENME TAKVİMİ *Sabah sporu ile güne başlanır. *Dünya çocuk günü ile

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

İSTEK ÖZEL ULUĞBEY ANAOKULU OKUANAOKULU

İSTEK ÖZEL ULUĞBEY ANAOKULU OKUANAOKULU İSTEK ÖZEL ULUĞBEY ANAOKULU OKUANAOKULU 2012 2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI KASIM KONULAR AYI VELİ BÜLTENİ KONULAR A) 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA HAFTASI 1) Atatürk ün Hayatı 2) Atatürk ün Yaptığı Yenilikler 3)

Detaylı

ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU 5 YAŞ ANASINIFI KASIM AYI BÜLTENİ 1-31 KASIM 2012

ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU 5 YAŞ ANASINIFI KASIM AYI BÜLTENİ 1-31 KASIM 2012 ÖZEL BİLGİ İLKÖĞRETİM OKULU 5 YAŞ ANASINIFI KASIM AYI BÜLTENİ 1-31 KASIM 2012 ğ ARILAR SINIFI KASIM AYI BÜLTENİ İLE YENİDEN MERHABA ANASINIFIMIZA YOLCULUK BAŞLIYOR ATAM SENİ ÖZLÜYORUZ. SERBEST ZAMAN :

Detaylı

İLKÖĞRETİM 1. SINIF MATEMATİK DERSİ SAYMA, TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMİ BECERİLERİ

İLKÖĞRETİM 1. SINIF MATEMATİK DERSİ SAYMA, TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMİ BECERİLERİ İLKÖĞRETİM 1. SINIF MATEMATİK DERSİ SAYMA, TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMİ BECERİLERİ 1. Rakamları okur ve yazar. 2. Nesne sayısı 10 dan az olan bir topluluktaki nesnelerin sayısını belirler ve bu sayıyı rakamla

Detaylı

MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati)

MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati) MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati) GİRİŞ XXI. yüzyılda matematik eğitimi yalnız doğa olaylarının araştırmasında ve teknikte değil insan oğlunun mantıklı, eleştirel ve estetik

Detaylı

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü SINIF KURALLARI Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması Düzey: 1. sınıf ve üstü Materyal : Her öğrenci için bir adet kağıt,kalem, Uygulama2: Sınıf kuralları panosu için fon kağıdı,

Detaylı

O.4.2 Kelimelerin eş ve zıt anlamlarını bulur. 1. O.2.11 Okuduklarında sebep - sonuç ilişkisi kurar. 1

O.4.2 Kelimelerin eş ve zıt anlamlarını bulur. 1. O.2.11 Okuduklarında sebep - sonuç ilişkisi kurar. 1 O.4.2 Kelimelerin eş ve zıt anlamlarını bulur. O.2. Okuduklarında sebep - sonuç ilişkisi kurar. Y.2.6 Yazılarında söz varlığından yararlanır. 2 O.2.3 Okuma öncesi okuma sırası ve sonrasında metinle ilgili

Detaylı

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Sıkça Sorulan Sorular Başvuru Başvuru ne zaman bitiyor? 25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Bursluluğun

Detaylı

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Anlatım Teknikleri I MMR 103 Güz 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA BESLENME SAATİ UYGULAMASI

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA BESLENME SAATİ UYGULAMASI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA BESLENME SAATİ UYGULAMASI Giriş Yard. Doç.Dr. Sıdıka BULDUK Prof.Dr.Suna BAYKAN Uzm. Saime KÜÇÜKKÖMÜRLER Eğitim her çağda insanın daha iyi yetişmesini ve yaşamasını amaçlayan

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri II ENG 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

DĠL ve KONUġMA GELĠġĠMĠ DESTEK EĞĠTĠM SETĠ KULLANMA KILAVUZU (15 ünite ve 30 kategori)

DĠL ve KONUġMA GELĠġĠMĠ DESTEK EĞĠTĠM SETĠ KULLANMA KILAVUZU (15 ünite ve 30 kategori) DĠL ve KONUġMA GELĠġĠMĠ DESTEK EĞĠTĠM SETĠ KULLANMA KILAVUZU (15 ünite ve 30 kategori) Set, toplam 15 alt ünite ve 30 kategoriden oluşmaktadır. Her sette ortalama 90 ile 120 arasında kart bulunmaktadır.

Detaylı

Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları

Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Medya ve Basın ETI201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:19 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:22

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:19 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:22 Çocuğumun Sık Sık Başı Ağrıyor Ne Yapabilirim? Başağrısı toplumun büyük kesiminde görülebilen ve insanların büyük çoğunluğunun hayatlarının değişik dönemlerinde karşılaştığı ve çare aradığı bir problemdir.

Detaylı

SPROGVURDERING OG SPROGSCREENING AF 3-ÅRIGE BØRN

SPROGVURDERING OG SPROGSCREENING AF 3-ÅRIGE BØRN SPROGVURDERING OG SPROGSCREENING AF 3-ÅRIGE BØRN Århus Kommune Børn og Unge Århus Belediyesinde Yaşayan 3 Yaşındaki çocuklar için Dil Durum Değerlendirmesi/Dil Tarama Testi Önsöz Sevgili ebeveynler İyi

Detaylı

SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK. DANIġMAN: Faik GÖKALP

SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK. DANIġMAN: Faik GÖKALP SANAL DĠLĠN DĠLĠMĠZDE YOL AÇTIĞI YOZLAġMA HAZIRLAYAN: CoĢkun ZIRAPLI Ġsmail ÇEVĠK DANIġMAN: Faik GÖKALP SOSYOLOJĠ ALANI ORTAÖĞRETĠM ÖĞRENCĠLERĠ ARASI ARAġTIRMA PROJE YARIġMASI BURSA TÜRKĠYE BĠLĠMSEL VE

Detaylı

GEZİ ETKİNLİĞİ SİNEMAYA GİDİYORUZ

GEZİ ETKİNLİĞİ SİNEMAYA GİDİYORUZ AKADEMİ ÇOCUK ANAOKULU 25.12.2017 26.12.2017 27.12.2017 28.12.2017 29.12.2017 AİLE PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA KATILIMI Kitap Günümüz Students will be able to identify seasons and months. GEZİ

Detaylı

ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016

ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016 ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016 ÇOCUKLAR YARININ BÜYÜKLERİDİR. GELECEĞİN YÖNETİCİSİ VE GÜVENCESİDİRLER. BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA HAFTASI, KIZILAY HAFTASI, DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ,

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Psikolojisi SEÇ356 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Bakım Ve Onarım Elektrikçisi Mesleği Nedir, Şartları Ve Maaşları

Bakım Ve Onarım Elektrikçisi Mesleği Nedir, Şartları Ve Maaşları T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRIKKALE - MERKEZ - 17 Ağustos Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bakım Ve Onarım Elektrikçisi Mesleği Nedir, Şartları Ve Maaşları Bakım ve Onarım Elektrikçisi Mesleği Nedir,

Detaylı

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Çiçeğin Yapısı Tohumlu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Açık tohumlu bitkilerin çiçeklerine kozalak adı verilir. Erkek kozalaklarda

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ Eylül Ekim ayı etkinliklerimiz Oyun teması ile başladı. TÜRKÇE DİL Türkçe Dil Etkinliklerimizde ilk bir haftalık süreçte;

Detaylı

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Sevgili öğrenciler, ne düşündüğünüz bizim için önemli! Okulumuzun daha da iyi olmasını istiyoruz. Okulumuzun hangi alanlarda başarılı olduğunu ve hangi alanlarda olası iyileştirmelere ihtiyaç

Detaylı

METEOROLOJİ SEMİNERİ

METEOROLOJİ SEMİNERİ METEOROLOJİ SEMİNERİ Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı nın ortak düzenlediği meteorolojik faaliyetler ve ürünlerinin tanıtımına ilişkin 5. ve 6. sınıf öğrenci ve öğretmenlerimize

Detaylı

REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÜLTENİ

REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÜLTENİ Bülten No: 32 Tarih: 30 EKİM 2002 OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GELİŞİM EVRELERİ VE EĞİTİMİ İlk Çocuklukta Gelişim (2-6 Yaş Dönem) Gelişim psikolojisi,psikolojinin en büyük ve en ileri dallarından biridir.

Detaylı

6 YAŞ KASIM AYI BÜLTENİ

6 YAŞ KASIM AYI BÜLTENİ 6 YAŞ KASIM AYI BÜLTENİ KONULAR ATATÜRK HAFTASI 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ATATÜRK ÜN HAYATI ATATÜRK ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR ATATÜRK VE AİLESİ ATATÜRK VE ÇOCUKLAR ATATÜRK VE BAŞARILARI KIZILAY ve İLKYARDIM *

Detaylı

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ () TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...3 1.1.ISCED 97

Detaylı

Ana Renkler- Ara Renkler Beşgen Altıgen Gece-Gündüz Mutlu-Üzgün Taze -Bayat Aşağı-yukarı Aşağıda-yukarıda

Ana Renkler- Ara Renkler Beşgen Altıgen Gece-Gündüz Mutlu-Üzgün Taze -Bayat Aşağı-yukarı Aşağıda-yukarıda ANADİL ETKİNLİKLERİ KAVRAM GELİŞİMİ AKIL OYUNLARI Havada yaşayan canlılarla ilgili sohbet ediyoruz. Meraklı kutumuzdan çıkan canlıların özelliklerini araştırıyoruz. Kelebek şarkısını öğreniyoruz. Ana Renkler-

Detaylı

GENEL İLETİŞİM. Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013

GENEL İLETİŞİM. Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013 GENEL İLETİŞİM Öğr.Gör.Afitap BULUT Bülent Ecevit Üniversitesi 2013 İÇİNDEKİLER İletişimin tanımı İletişimin anlamı ve önemi İletişim süreci İşleyiş yönünden iletişim türleri İletişim türleri İletişim

Detaylı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünyada çavdar ve yulafın üretimi, buğday, pirinç, mısır ve arpa gibi diğer tahıl ürünlerine kıyasla son derece sınırlıdır. Yılda ortalama 14-15 milyon ton dolayında olan dünya

Detaylı

Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları

Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları Sunum Becerileri (ENG 202) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sunum Becerileri ENG 202 Bahar 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i ENG 101, ENG 102,

Detaylı

ODTÜ G.V.O. ÖZEL KYÖD İLKOKULU 2012 2013 BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU EYLEM PLANI

ODTÜ G.V.O. ÖZEL KYÖD İLKOKULU 2012 2013 BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU EYLEM PLANI ODTÜ G.V.O. ÖZEL KYÖD İLKOKULU 2012 2013 BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU EYLEM PLANI AYLAR EYLEM VE ETKİNLİKLER UYGULAMA Öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul çalışanlarının eko okullar projesi hakkında bilgilendirilmesi

Detaylı

Atabek Koleji Anaokulu Aralık Ayı Aylık Takvimi

Atabek Koleji Anaokulu Aralık Ayı Aylık Takvimi KARDAN ADAM ÜŞÜYOR TÜRKÇE VE HAZIRLIK HER YER BEYAZ ORKESTRA, ÇAL! OYUN,SANAT VE TÜRKÇE MÜZİK VE DRAMA DÜNYA DÖNDÜKÇE FEN VE SANAT ARALIK 1. HAFTA KARTOPUNU KARDAN ADAMA ATIYORUZ OYUN VE MATEMATİK HEPİMİZ

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri I ENG 101 Güz 4 0 0 4 4.5 Ön Koşul

Detaylı

Kasım 1. Gün EĞİTİM AKIŞI

Kasım 1. Gün EĞİTİM AKIŞI Okulun Adı :... Tarih :... /... / 20... Öğretmen Adı :... Kasım 1. Gün EĞİTİM AKIŞI Güne Başlama Zamanı Oyun Zamanı Öğretmen oyun merkezlerine çocukları yönlendirir. Kahvaltı - Temizlik Etkinlik Zamanı

Detaylı

ARI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ

ARI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ANAOKULU ARI GRUBU NİSAN AYI BÜLTENİ NELER ÖĞRENDİK? * İlkbahar mevsiminde havadaki değişiklikler * İlkbahar mevsiminde bitkilerdeki değişiklikler * İlkbahar mevsiminde hayvanlarda değişiklikler

Detaylı

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları.

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları. HASTA İŞİ İnsanların içlerinde barındırdıkları ve çoğunlukla kaçmaya çalıştıkları bir benlikleri vardır. O benliklerin içinde yaşadıkları olaylar ve onlardan arta kalan üzüntüler barınır, zaten bu yüzdendir

Detaylı

Öngerilmeli Beton (CE 550) Ders Detayları

Öngerilmeli Beton (CE 550) Ders Detayları Öngerilmeli Beton (CE 550) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Öngerilmeli Beton CE 550 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i CE 342 Betonarme (veya

Detaylı

DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ DİABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME Diyetiniz günlük enerji

Detaylı