Metin içinde kaynak gösterme- Kaynak listesi hazırlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Metin içinde kaynak gösterme- Kaynak listesi hazırlama"

Transkript

1 Metin içinde kaynak gösterme- Kaynak listesi hazırlama

2 APA KURALLARI NEDEN ÖNEMLİDİR? KAYNAK GÖSTERME VE ATIFTA BULUNMA İLE İLGİLİ YAZIM KURALLARINA UYULMAMASI EN BÜYÜK ETİK KURAL İHLALİDİR!

3 APA Bilimsel çalışmalarda, metnin iç organizasyonu ve akademik ölçütlerin değerlendirilmesinde sağladığı kolaylıklar bakımından, biçimsel bir tutarlılığın olması gerekmektedir. Sosyal Bilimler alanındaki tezlerde uluslararası düzeyde benimsenen yazım tarzı, Amerikan Psikologlar Birliği (American Psychological Asociation; APA) tarafından oluşturulmuş olan APA Yazım Kuralları ve Formatı dır Bu nedenle, hazırlanacak olan tezlerin biçimsel düzeninin APA yazım kuralları ve formatına uygun olması gerekmektedir.

4 Metin İçi Kaynak Gösterme ile ilgili Kurallar Tezde başka kaynaklardan yapılan alıntılar, ya olduğu gibi aktarılır (doğrudan alıntılama) ya da özü değiştirilmemek kaydıyla tezi yapanın kendi cümleleriyle özetlenerek veya yorumlanarak verilir. Her iki durumda da, alıntı yapılan kaynağa (metin, tablo, şekil vb. dahil) mutlaka atıfta bulunulmalıdır. Bu konuda APA yazım kuralları ve ilkelerine dikkat edilmelidir

5 Doğrudan Alıntılamadan-Kendi kelimelerinizle yaptığınız aktarımlar Bu tip alıntılarda, atıfta bulunurken yalnızca yazarların soyadları ve yayın tarihi kullanılır Tek yazarlı kaynaklar: Vardi (2001) örgüt kültürünün gücünü, örgüt üyelerinin değerlerini şekillendirmek ve verimlilik karşıtı davranışlarını azaltmak amaçlı, örgüt içerisindeki egemen grup tarafından kullanılan bir araç olarak tanımlamıştır. Eğer bir kişi, diğerlerinden fazla maaş aldığını görürse suçluluk yaşaması olasıdır, bununla birlikte, kişilerin yaşadıkları adaletsizlik, onları avantajlı duruma sokuyorsa (karşılaştırılana göre daha yüksek maaş), hissedilen rahatsızlık çok fazla olmayacaktır (Greenberg, 1988a).

6 Doğrudan Alıntılamadan-Kendi kelimelerinizle yaptığınız aktarımlar İki yazarlı kaynaklar Algılanan örgütsel adaletin, örgüte zararlı davranışlara nasıl sebep olabileceğini açıklaması açısından Folger ve Cropanzano nun (2001) hakkaniyet teorisi (fairness theory) önemli bir yer tutmaktadır. Örgütsel adalet ile ilgili birçok farklı kuramsal yaklaşım bulunmaktadır (Cropanzano ve Greenberg, 1997).

7 Doğrudan Alıntılamadan-Kendi kelimelerinizle yaptığınız aktarımlar Üç ve daha fazla yazarlı kaynaklar Bir başka senaryo çalışmasında, farklı seviyedeki paylaşım, işlemsel, etkileşim adaletlerinin tüketicinin şikâyet etme davranışıyla ilişkisine bakılmıştır (Blodgett, Hill ve Tax, 1997) Araştırmanın sonucunda, paylaşım ve etkileşim adaletinin yüksek olduğu durumlarda, tüketicilerin tedarikçilerini daha çok kolladıkları ve daha az eleştirdikleri görülmüştür; işlemsel adaletin, şikâyet etme davranışı üzerinde bir etkisinin olmadığı bulunmuştur (Blodgett ve ark., 1997)

8 Doğrudan Alıntılamadan-Kendi kelimelerinizle yaptığınız aktarımlar Aynı cümlede birden fazla kaynağa atıfta bulunuluyorsa Yapılan çalışmalar, dezavantajlı sonuçlara maruz kalan kişilere, bu durumun nedenleri yeterli bir şekilde açıklandığında, o kişilerin olumsuzluklara daha hoşgörülü yaklaşabildiklerini ortaya koymuştur (Bies ve Shapiro, 1988; Shapiro, 1991; Shapiro, Buttner ve Barry, 1994).

9 Doğrudan Alıntılamadan-Kendi kelimelerinizle yaptığınız aktarımlar Dolaylı kaynak gösterme Eğer başka bir kaynağın içinde geçen, ancak yazarın doğrudan ulaşamadığı bir kaynağa atıfta bulunuluyorsa, ilk önce dolaylı olarak atıfta bulunulan özgün kaynak, daha sonra kaynaklar bölümünde listelenecek olan ikincil kaynak (aktaran) verilir. İşlemsel adalet kavramının gelişmesinde en etkili çalışmalardan biri Thibaut ve Walker ın (1975: aktaran Folger ve Cropanzano, 1998), davalıların çeşitli yargı süreçlerine gösterdikleri tepkileri inceleyen araştırmaları olmuştur Adalet kavramı içinde, etkileşim adaleti boyutunun, paylaşım ve işlemsel adalet boyutlarından bağımsız ve farklı bir boyut olduğu fikrini, ilk olarak Bies ve Moag (1986: aktaran Bies, 2001) yaptıkları çalışmada ileri sürmüşlerdir.

10 Doğrudan Alıntılamadan-Kendi kelimelerinizle yaptığınız aktarımlar Aynı yazara ait ve aynı yılda yayımlanmış birden fazla kaynağa atıfta bulunuluyorsa Greenberg (1990a), yalnızca algılanan eşitsizliğin değil bununla birlikte bu eşitsizliğin üst yönetim tarafından ele alınma ve çözülme şeklinin de çalışanların örgüte zararlı davranışlar içine girmelerinde etken olduğunu tartışmıştır. Literatüre bakıldığında, örgüt ortamında paylaşım adaletsizliği olduğu zaman: iş performansında azalma (Greenberg, 1988; Pfeffer ve Langton, 1993), geri çekilme davranışlarının ortaya çıkması (Pfefer ve Davis-Blake, 1992; Schwarzwald, Koslowsky ve Shalit, 1992), strese girme (Zohar, 1995), beraber çalışılan kişilerle daha az işbirliği yapma (Pfeffer ve Langton, 1993), iş kalitesini azaltma (Cowherd ve Levine, 1992) ve hırsızlık (Greenberg, 1990b) gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

11 Doğrudan Alıntılar Başka bir yazıdan doğrudan yapılan alıntılar, tırnak içinde yazılmalı; yazar, yıl ve sayfa numarası belirtilmelidir. Adams (1965) kendi cümleleriyle yatırımları şu şekilde tarif etmiştir: Kişinin değiş tokuş ettiği şeyler onun öğretimi, zekâsı, tecrübesi, tahsili, yetenekleri, kıdemi, yaşı, cinsiyeti, etnik kökeni, sosyal statüsü ve tabiî ki işine koyduğu emeğidir. Özel durumlar altında diğer nitelikler de alakalı olacaktır. Bunlar dış görünüş veya çekicilik, sağlık, bazı aletlere sahip olmak, eşinin özellikleri ve benzeri olabilir. Kişi tüm bunları değiş tokuş yapmak için kattıkları olarak algılar ve bunların karşılığında adil bir geri dönüş bekler (s. 277).

12 Doğrudan Alıntılar 40 sözcüğü geçen doğrudan alıntılar, tırnak işareti kullanılmadan ayrı bir paragraf olarak ve paragrafın her bir satırı sol kenardan beş boşluk içerden başlayacak şekilde yazılır. Alıntının sonunda parantez içinde sayfa numarası belirtilir. Yazar'ın çalışmasının ortaya koyduğu bulgular şunlardır: (Soyadı, Yıl, s. no).

13 Internet Üzerinden Alınan Bilgileri Metin İçerisinde Gösterme Bir bilgiye internet üzerinden erişildiğinde zaman da, metin içinde atıfta bulunma şeklinde bir farklılık olmaz. Yani yine yazar-tarih stili devam eder. Erişim adresi ile ilgili bilgiler kaynak listesinde verilir Henneth in (2000) belirttiği üzere. Eğer ne tarih ne de yazar belirtilmemişse, kullanılan dokümanın başlığı veya başlığın ilk bir iki kelimesi tırnak içinde yazılır ve yanına tarih yok kısaltması olarak t. y. -İngilizce no date (n. d.) konur Another study of students and research decisions discovered that students succeeded with tutoring ("Tutoring and APA," n.d.).

14 Internet Üzerinden Alınan Bilgileri Metin İçerisinde Gösterme Devlet Kurumlarına ait doküman: (National Institute of Mental Health,1990). Özel organizasyonların raporları (American Psychiatric Association, 2000).

15 Tablo ve Şekillerde Kaynak Gösterme Tezde metin içinde yer alan şekiller ve/veya tablolar başka bir kaynaktan alınmışsa, tablonun veya şeklin sol alt köşesinden bir paragraf içeriye Kaynak: sözcüğü yazılarak iki nokta üst üste konularak kaynak tablonun veya şeklin altına yazılır

16 Tablo ve Şekillerde Kaynak Gösterme Kişisel Tatmin Egoist Sosyal Güvenlik Fizyolojik Şekil 1.2 McGregor un Çalışan Motivasyonu Hiyerarşisi Kaynak: McGregor, D. (1957). The professional manager, New York: McGraw Hill Book Company s.24

17 Kaynaklar Bölümüne İlişkin Bilgi Kaynaklar bölümünde, kaynaklar numaralandırılmadan yazar soyadlarına göre alfabetik sırada düzenlenmelidir. Birden fazla yazarlı Türkçe ve yabancı kaynaklar için son yazarın soyadından önce ve yazılmalı veya yabancı kaynaklarda & işareti kullanılmalıdır. Yazar soyadını, isminin baş harfi nokta, parantez içinde tarih nokta, kaynağın başlığı nokta, dergi adı virgül, cilt, sayı ve sayfa numarası izler Forsyth, D. R. (1980). A taxonomy of ethical ideologies. Journal of Personality and Social Psychology, 39 (1), Kaynaklar bölümünde her bir kaynak için, ilk satırdan sonraki satırlar içerden başlamalıdır.

18 Kaynaklar Bölümüne İlişkin Bilgi Aynı yazarın birden fazla yayını söz konusu ise kronolojik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazarın aynı yıl için birden fazla yazısı söz konusuysa yıldan sonra a, b, c gibi harflerle ayrılmalı ve alfabetik sırada yazılmalıdır. Örnek: Greenberg, J. (1990a). Employee theft as a response to underemployment inequity: The hidden cost of pay cuts. Journal of Applied Psychology, 75, Greenberg, J. (1990b). Organizational justice: Yesterday, today and tomorrow. Journal of Management, 16 (2),

19 Kaynaklar Bölümüne İlişkin Bilgi İki yazarlı kaynaklar Konovsky, M. A. & Cropanzano R. (1991). The perceived fairness of employee drug testing as predictor of employee attitudes and job performance. Journal of Applied Psychology, 76, Üç yazarlı kaynaklar O Leary-Kelly, A. M., Griffin, R. W., & Glew, D. J. (1996) Organization-motivated aggression: A research framework. Academy of Management Review, 21,

20 Kaynaklar Bölümüne İlişkin Bilgi Kitap Vardi, Y. & Weitz, E. (2004). Misbehavior in Organizations. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates, Inc., Publishers Kağıtçıbaşı (2007). Kültürel psikoloji: Kültür bağlamında insan ve aile. İstanbul: Evrim Yayınevi. Editörlü Kitap Yazar, A., & Yazar, B. (Basım yılı). Bölümün adı. A. Editör & B. Editör (Ed), Kitabın adı, içinde (bölümün sayfa numaraları). Basım Yeri: Basımevi. Neuman, J. H. & Baron, R. A. (1997). Aggression in the workplace. R. A. Giacalone & J. Greenberg (Eds.), Antisocial behavior in organizations (s ). Thousand Oaks, CA: Sage.

21 Kaynaklar Bölümüne İlişkin Bilgi Doktora ve/veya Yüksek Lisans Tez çalışmasını kaynak gösterme: Ünler, E. (2006). Duygusal Emek Davranışının Çalışanların İş Sonuçlarına Etkisi. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi, SBE Devlet Kurumlarına ait doküman: National Institute of Mental Health. (1990). Clinical training in serious mental illness (DHHS Publication No. ADM ). Washington, DC: U.S. Government Printing Office. Özel Organizasyonların raporları American Psychiatric Association. (2000). Practice guidelines for the treatment of patients with eating disorders (2nd ed.). Washington, DC: Author.

22 Kaynaklar Bölümüne İlişkin Bilgi Internet üzerinden yayınlanan bir dergide veya bir sitede yer alan makale kaynak olarak gösteriliyorsa : Yazar, A. (Basım yılı). Makalenin adı. Derginin adı, cilt(sayı). İnternetten indirilme tarihi Bernstein, M. (2002). 10 tips on writing the living Web. A List Apart: For People Who Make Websites, Mayıs 2006 da adresinden indirildi.

23 Kaynaklar Bölümüne İlişkin Bilgi İnternet üzerinde yayınlanan gazete makaleleri Yazar, A. A. (Yıl, Ay Gün). Makalenin başlığı. Gazetenin Adı. Erişim adresi Parker-Pope, T. (2008, May 6). Psychiatry handbook linked to drug industry. The New York Times. 4 Nisan 2010 tarihinde adresinden indirildi İnternet üzerinden ansiklopedi ve sözlük kullanımı Sözlük ve ansiklopedilerde her zaman yazar adı bulunmayabilir, yayın tarihi de olmayabilir. Eğer varsa belirtiniz yok ise tarih yok (t. y.) veya İngilizce no date (n. d.) şeklinde gösterilebilir. Erişim adresi olarak, aradığınız kaydın sayfası yerine, yalnızca home yani ana sayfa adresi verilmelidir Feminism. (n.d.) In Encyclopædia Britannica online. Retrieved from Feminism. (t.y.) Encyclopædia Britannica online içinde. Erişim:

24 Kaynaklar Bölümüne İlişkin Bilgi İnternet üzerinde yayınlanan ders notu veya power point slide kullanımı: dokümanın/dersin başlığı yazıldıktan sonra ne tür bir doküman olduğu mutlaka belirtilmeli Hallam, A. Duality in consumer theory [PDF document]. Retrieved from Lecture Notes Online Web site: index.html Roberts, K. F. (1998). Federal regulations of chemicals in the environment [PowerPoint slides]. Retrieved from Internet üzerinden ulaşılan tezler Biswas, S. (2008). Dopamine D3 receptor: A neuroprotective treatment target in Parkinson's disease. Retrieved from ProQuest Digital Dissertations. (AAT )