GRUP TOPLU ĐŞ SÖZLEŞMESĐ BÖLÜM - I GENEL HÜKÜMLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GRUP TOPLU ĐŞ SÖZLEŞMESĐ BÖLÜM - I GENEL HÜKÜMLER"

Transkript

1 GRUP TOPLU ĐŞ SÖZLEŞMESĐ BÖLÜM - I GENEL HÜKÜMLER TANIMLAMALAR: Madde 1: Bu Toplu Đş Sözleşmesinin metni içinde: a) Bu sözleşmede taraf olan, Kızılırmak Mahallesi Eskişehir Yolu 1. Km. Söğütözü-ANKARA adresinde kurulu Türk Metal Sendikası SENDĐKA, b) Bu sözleşmede taraf olan Abidei Hürriyet Cad. Mecidiyeköy Yolu No.268, MESS, Şişli/ĐSTANBUL adresinde kurulu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS, c) Bu sözleşmede taraf olan SENDĐKA ile MESS müştereken TARAFLAR, d) Bu sözleşmeye Ek Liste I de unvan veya adı-soyadı yazılı işverenlerin her biri ĐŞVEREN, e) Bu sözleşmeye Ek Liste I de unvanları veya adı-soyadı, işyeri adresleri yazılı işverenlerin adı geçen işyerleri ile kanun çerçevesinde işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı yerler ve dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene, bakım, bedeni veya mesleki eğitim yerleri, avlu gibi sair eklentiler ve araçlar ĐŞYERĐ, f) Đşyerinde çalışan ve taraf sendika üyesi işçiler ÜYE, g) Bu Toplu Đş Sözleşmesi, SÖZLEŞME, diye adlandırılmıştır. AMAÇ: Madde 2: Bu Toplu Đş Sözleşmesinin amacı, işyerlerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, üretimi arttırmak, işverenlerin ve işçilerin hak ve menfaatlerini dengelemek, karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını sağlamak, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla kotarmaktır. TARAFLARIN TANINMASI: Madde 3: a) Đşçi Sendikası işyerinde çalışan üyeler hakkında kanunen sahip olduğu temsil yetkisini mevzuat ve bu sözleşme çerçevesinde kullanır. Mevzuat ve sözleşme hudutları içerisinde işveren, işçi sendikasını üyelerin temsilcisi olarak tanır. b) Bu sözleşmenin yürütümü bakımından işçi sendikası da MESS i, işvereni ve yetkili vekillerini temsilci olarak tanımıştır.

2 2 TARAFLARIN TEMSĐLĐ: Madde 4: a) Sendikanın Temsili: Sözleşmenin uygulanmasında sendikayı, sendikanın yetkili yöneticileri veya görevlendirdikleri, işyerinde ise bu sözleşmede gösterilen esaslar dairesinde işyeri sendika temsilcileri temsil ederler. b) Đşverenin Temsili: Bu sözleşmenin işyerinde uygulanmasında işvereni bizzat işveren veya yetkileri çerçevesinde işveren vekilleri temsil ederler. TARAFLARIN SORUMLULUĞU: Madde 5: Taraflar, işbu toplu iş sözleşmesi ve kanunların kendilerine yüklediği yükümlülükleri yerine getirmek, amaç maddesindeki ilkelerin gerçekleşmesini sağlamak için devamlı çaba gösterirler. Taraflar ve temsilcileri kanun dışı tutum ve davranışlara mani olup bu gibi hareketleri önlemek için her türlü gayreti önceden sarf ederler. KAPSAM VE YARARLANMA: Madde 6: a) Yer itibarı ile Kapsam: Đşbu sözleşme; Ek Liste I de unvanları veya adı soyadı yazılı işverenlerin belirtilen işyerleri ile kanun çerçevesinde işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı yerler ve dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene, bakım, bedeni veya mesleki eğitim yerleri, avlu gibi sair eklentiler ve araçları kapsar. b) Şahıs itibarı ile Kapsam: Bu sözleşme; Ek I numaralı listede unvan ve adresleri yazılı işyerleri ile bu yerlerde çalışan işçileri kapsar. Ancak müdürler, müdür yardımcıları, şefler, şef yardımcıları, mühendisler, büro personeli, müdür yardımcısı durumundaki amirler, ustabaşılar (formenler) ve teknik ressamlar sözleşmenin kapsamı dışındadırlar. Kapsam içi görevde bulunan işçi, gerçek görev verilmeden, sırf kapsam dışına çıkarılmak amacıyla, başka bir unvanla değerlendirilerek kapsam dışına çıkarılamaz. c) Yararlanma: Bu sözleşmeden; işyerinde çalışan ve taraf sendika üyesi kapsam içi işçiler yararlanırlar. Üye olmayan kapsam içi işçilerin sözleşmeden yararlanmaları konusunda kanun hükümleri saklıdır. Bu sözleşmenin çalışma süreleri, iş güvenliği, işçi sağlığı, disiplin ve iç yönetmelik hükümleri üye olmayanlara da uygulanır. Đşyerinde uygulanmakta olan yemek ve vasıta (ücretleri hariç) yardımlarından üye olmayanlar da yararlanırlar.

3 3 SAKLI HAKLAR: Madde 7: a) Đşbu toplu iş sözleşmesinde düzenlenmiş bulunan konuların veya hükümlerin karşılığı olan eski toplu iş sözleşmesindeki hükümler kaldırılmış sayılır. b) Bu sözleşme ile kabul edilmiş, kaldırılmış veya değiştirilmiş olan konuların dışında, bu toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden önce işyerinde süreklilik gösterecek biçimde hizmet akdi olarak uygulanmış olan ve bu sözleşmede bulunmayan hak ve menfaatler aynı şekil ve oranlarda uygulanır. EK YÖNETMELĐKLER: Madde 8: Đlişik Đç Yönetmelik, Đş Gruplandırması ve Ücret Zammı Yönetmeliği ve Đş Gruplandırmasında Đşe Giriş, Adaylık ve Terfi Yönetmeliği bu toplu iş sözleşmesinin eki ve tamamlayıcısıdır. BÖLÜM - II SENDĐKAL KONULARLA ĐLGĐLĐ HÜKÜMLER SENDĐKA AĐDATI: Madde 9: A) Đşveren sorumluluğu sendikaya ait olmak üzere sendikanın vereceği isim listelerine göre: a) Sendikaca belirlenen üyelik aidatını, b) Kanunen sendikaya ait olarak kesilmesi gerekli dayanışma aidatını, c) Sendikadan istifa eden üyeler için notere başvurma tarihinden itibaren bir ay süre ile kesilmesi gerekli sendika üyelik aidatını, keser ve işçi ücretlerinin ödendiği günü takip eden on gün içinde sendikanın bildireceği banka hesabına yatırır. B) Đşveren aidat listelerinde: a) Aidat kesilen üyelerin isimlerini, işyeri sicil numaralarını, aidat nevilerini ve miktarlarını, b) Ücretlerinden aidat kesintisi yapılmayan üyelerin istirahatli veya benzeri gibi kesinti yapılmama sebeplerini, c) Aidatında artış olan üyenin adının hizasına artış sebebini, d) Kesinti yapılan üye sayısını ve kesinti miktarlarını iki ayrı listede her sayfası işyeri yetkililerince imzalı ve mühürlü olarak belirtir. Listelerin bir nüshası genel merkeze, bir nüshası ise ilgili şubeye gönderilir.

4 4 e) 2821 sayılı Sendikalar Kanunu nun 61. maddesi hükmü gereğince sendika tüzüğüne uygun olarak kesilmesi istenilen aidatı kesmeyen işveren ilgili sendikaya karşı kesmediği veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili kuruluşa göndermediği miktar tutarınca genel hükümlere göre sorumlu olmaktan başka aidatı sendikaya verinceye kadar bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faizi ödemek zorundadır. C) Đşveren bu işlemler için sendikadan herhangi bir masraf istemez. MUVAFAKATA BAĞLI KESĐNTĐLER: Madde 10: Đşveren Metal Sosyal Kültür ve Eğitim Vakfı (MET-VAK) ile Sendika tarafından bildirilen yapı kooperatiflerinin ve işyerine ilişkin varsa tüketim kooperatif kesintilerini üyenin yazılı muvafakati üzerine istihkakından keser. SENDĐKA TEMSĐLCĐLERĐNĐN ATANMASI: Madde 11: Sendika temsilcileri 2821 sayılı Kanun uyarınca işyerinde çalışan üyeler arasından sendikaca tayin edilir. Bunlardan birisi baştemsilci, elliden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde bir diğeri baştemsilci yardımcısı olarak işverene yazı ile bildirilir. Đşyerinde baştemsilci bulunmadığı hallerde yardımcısı baştemsilcilik görevini yapar. SENDĐKA TEMSĐLCĐLERĐNĐN GÖREVLERĐ: Madde 12: Sendika temsilcileri Sendikalar Kanunu na göre kanuni temsilcilik hakkına haiz olup, görev ve yetkileri şunlardır: a) Đşyerinde, işçi ve işveren arasında işbirliği ve çalışma ahengi ile çalışma barışının devamını sağlamak, b) Đşçi-işveren arasında çıkacak uyuşmazlıkların bu sözleşmedeki şikayetlerin halli prosedürü dahilinde, mevzuata ve bu toplu iş sözleşmesine uygun biçimde çözümlenmesinde yardımcı olmak, c) Sözleşmenin uygulanmasını izlemek, d) Kanun dışı eylem ve uyuşmazlıkları önlemektir. e) Baştemsilci ve yardımcısının mühim ve acil vakaların halli hususunda kendi vardiyası ve postası dışındaki saatlerde o andaki işyeri yetkilisiyle mutabakata varmak şartıyla işyerine gelmek ve konu ile ilgilenmek yetkisi vardır. f) Toplu iş sözleşmesinin uygulanması veya çalışma ile ilgili bir olay doğması halinde sendika baştemsilcisi veya yokluğunda en yakın temsilcisinin çalışma saatleri içinde konu ile ilgilenmek yetkisi vardır.

5 5 SENDĐKA TEMSĐLCĐ VE GÖREVLĐLERĐNĐN TEMĐNATI: Madde 13: Đşyerinde çalışan sendika, yönetim, denetim, disiplin kurulu başkan ve üyeleri ile işyeri sendika temsilcileri sırf sendikal faaliyetleri nedeni ile cezalandırılamaz ve hizmet akitleri bu nedenle bozulamaz. Yönetici ve temsilcilerin teminatı ile iş akitlerinin feshi konusunda kanuni hükümler uygulanır. SENDĐKA ÜYELERĐNĐN TEMĐNATI: Madde 14: Taraf sendika üyeleri iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde ilgili kanunlara ve bu toplu iş sözleşmesine uygun olarak yapacakları sendikal faaliyetlerinden dolayı cezalandırılamaz ve işten çıkarılamazlar. SENDĐKADA GÖREV ALAN ÜYELER: Madde 15: a) Seçimle Sendika yönetim kurullarında veya başkanlığında veyahut bölge temsilcisi olarak görev alan üyeler işyerindeki hizmet süreleri ne olursa olsun, 15 gün önce fesih ihbarında bulunmak suretiyle işten ayrılabilirler. b) a bendinde belirtilen üyeler seçime girmemek, yeniden seçilmemek veya kendi istekleriyle çekilmek suretiyle, görevlerinin sona ermesini izleyen bir ay içinde işverene yazılı olarak başvururlarsa, işveren bunları en çok 15 gün içinde, emsallerine geçmiş dönemlerde verilen ücret zamları sonucu ulaşılmış ücret seviyesini tanımak suretiyle, eski branşlarında işe, değilse, durumlarına uygun münhale tercihan alınır. c) Sendika yöneticilerinin işyerini ziyareti: Sendika yöneticileri ve bölge temsilcileri işvereni ve işyerindeki üyelerini işyeri yetkilisi ile mutabık kalarak mesai saatleri içinde de ziyaret ederler. Paydoslarda işyerinde işçiler ile toplu halde konuşur, şikayet ve dileklerini dinlerler. SENDĐKA TEMSĐLCĐ ODASI: Madde 16: Sendika temsilcilerinin toplanabilmesi, işyerine ait sendika kayıtlarının tutulması ve işlerinin yürütülebilmesi için işverence işyerinde bir oda tahsis edilir. Gerekli masa, sandalye, dolap, ufak tip hesap makinesi, internet bağlantılı bilgisayar ve yazıcısı tahsis edilir. Đşyeri temsilci odasına dahili telefon santralinden bir telefon temin edilir ve bölge temsilciliği ve şubesi ile baştemsilci ve baştemsilci yardımcısının telefonla görüşmesi sağlanır.

6 6 ĐLAN TAHTASI: Madde 17: Sendikanın üyelerine duyurulması gerekli duyuru, tebliğ ve bültenleri için, işyeri işçilerinin görebileceği uygun yerlerde, işverence sağlanan camlı ve iki kilitli ilan tahtası bulundurulur. Kilidin birinin anahtarı işveren veya işveren vekilinde, diğerinin anahtarı baştemsilcide bulunur. Korunması işverene aittir. Sendika duyuru tahtasına asılacak herhangi bir duyuru, tebliğ, evrak veya benzeri, mevzuata, ahlak ve adaba, bu sözleşmeye aykırı ve işverenleri küçük düşürücü olamaz. Duyuru tahtasına asılacak her türlü yazıların altı, Sendikanın yetkililerince mühürlenir ve imzalanır. Sendika adına imza ve mühür koyma yetkisine sahip kimselere ait tatbik imzası ve mühür bir yazı ile işverene bildirilir. Altı sendikanın yetkililerince mühürlü ve imzalı olmayan duyuru, tebliğ, bülten veya buna benzer konular ilan tahtasına asılamaz, bunlardan sendika sorumlu tutulamaz. SENDĐKAL ĐZĐNLER: Madde 18: a) Baştemsilci Đzni: Sendika baştemsilcisine, temsilcilik görevlerinin gerektirdiği faaliyetlerde bulunabilmesi için aşağıda düzenlenen şekilde ücretli izin verilir: Đşyeri Đşçi Mevcudu Günlük Đzin Süresi işçi çalıştıran işyerinde 1 saat saat saat saat 1001 den fazla işçi çalıştıran işyerinde 7,5 saat Baştemsilci gündüz vardiyasında çalıştırılır. Baştemsilcinin izin süresini işyerinde geçirmesi asıldır. Ancak, sendika merkezi veya şubesinin veya bölge temsilciliğinin işverene yapacağı yazılı veya sonradan yazı ile doğrulanmak şartıyla sözlü çağrısı üzerine bu süreyi çağrı yapılan yerde de geçirebilir. b) Temsilci Đzinleri: Sendika işyeri temsilcileri, bu görevlerini yerine getirirken asıl işlerini aksatmamak ve iş disiplinine aykırı davranmamak zorundadırlar. Ancak, sendika temsilcilerine aralarında toplantı yapabilmeleri için aşağıda düzenlenen şekilde ücretli izin verilir: Đşyeri Đşçi Mevcudu Đzin Süresi işçi çalıştıran işyerinde haftada bir gün 2 saat saat saat 1001 den fazla işçi çalıştıran işyerinde haftada bir gün 7,5 saat

7 7 c) Sendikal Toplantı ve Eğitim Đzinleri: Sendika temsilci ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, onur kurulu, genel kurul ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine aşağıdaki düzenlenmiş şekline göre ücretli izin verilir: Yıllık Toplam Ücretli Đşyeri Đşçi Mevcudu Đzin Süresi işçi çalıştıran işyerinde 30 gün gün gün gün gün 1001 den fazla işçi çalıştıran işyerinde işçi sayısının % 12 si kadar gün Bu izinler her üye için ayrı ayrı olmayıp tüm üyeler içindir. Bir seferde, işyeri işçi sayısının % 5 inden fazla sayıda üyenin birden eğitim izni kullanması işverenin onayına tabidir. Ancak, genel kurullar için bu % 5 oranı aranmaz. Bu izinlerin uygulanmasında işyerinin çalışmasının aksatılmaması esastır. Bu konuda Sendika ile Đşverenin mutabakatı sağlanır. BÖLÜM - III ŞĐKAYETLERĐN VE UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ ŞĐKAYET KADEMELERĐ: Madde 19: Toplu Đş Sözleşmesi ile sağlanan hak ve menfaatlerin kullanılması ve uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların ve üyelerin münferit müracaat ve şikayetlerinin hallinde aşağıdaki sıra takip edilir. Birinci Kademe: Şikayetçi üye şikayetini ilk amirine götürür, hallini ister. Đkinci Kademe: Birinci kademede halledilemeyen şikayeti sendika temsilcisine bildirir ve hallini ister. Üçüncü Kademe: Đkinci kademede halledilemeyen şikayeti sendika baştemsilcisi işveren vekili ile halleder.

8 8 Dördüncü Kademe: Üçüncü kademede halledilemeyen şikayet sendika şube veya merkezine intikal ettirilir. Konu bir sendika yöneticisi ile işveren yetkilisi arasında görüşülerek halledilir. Netice ilgili şikayetçiye ve sendika temsilciliğine bildirilir. Bu kademelerin herhangi birinin kararını uygun görmeyen üye üç işgünü içinde bir üst kademeye müracaat edebilir. Her kademe en geç üç işgünü içinde konuyu karara bağlar. Üyenin ya da temsilcinin şikayetini yazılı olarak bildirmesi halinde işveren vekillerinin de on gün içerisinde cevabı yazılı olur. UYUŞMAZLIKLARI ÇÖZÜM KURULU: Madde 20: Toplu iş sözleşmesinin tatbik ve tefsiri konusunda çıkan görüş ayrılıkları ile mevzuattan doğan toplu uyuşmazlıklar, şikayet kademeleri yolu ile halledilemez ise Uyuşmazlıkları Çözüm Kuruluna intikal ettirilir. Kurul tarafların seçeceği ikişer temsilciden oluşur. Kurulun toplantıya daveti, konuyu kurula getiren tarafça en az üç işgünü önceden yazılı olarak yapılır. Taraflar kurula katılacak temsilcilerini, en geç ilk toplantı gününe kadar birbirlerine yazılı olarak bildirirler. Kurul lüzumlu hallerde toplanır. Kurula taraf temsilcilerinden biri sıra ile başkanlık eder. Kurul toplantı tarihinden itibaren üç işgünü içinde çoğunlukla karar verir. Karara varılamaz ise durum bir tutanakla tespit edilir. Tutanaklar iki nüsha olarak düzenlenir ve taraf temsilcileri vasıtasıyla taraflara tebliğ edilir. Kurul kararları kesindir. ÖZEL HAKEM: Madde 21: Uyuşmazlıkları çözüm kurulunda karara bağlanamayan veya bağlanmasına rağmen uygulanmayan toplu uyuşmazlıklar taraflardan birinin isteği ile Özel Hakem Kuruluna yansıtılabilir. Konunun Özel Hakeme yansımasını isteyen taraf, bu isteğini yazı ile diğer tarafa bildirir. ÖZEL HAKEM KURULU VE ÇALIŞMA USULÜ: Madde 22: Taraflardan biri uyuşmazlığın konusu ile seçtiği hakemin kim olduğunu karşı tarafa bildirir. Karşı taraf bu bildiriyi aldığı tarihi izleyen 6 işgünü içinde kendi hakemini seçerek diğer tarafa bildirmek zorundadır. Bu süre içinde hakemini bildirmez ise diğer taraf işyerinin kurulu olduğu yerdeki görevli Đş Mahkemesine müracaatla karşı tarafın hakemini seçtirir. Her iki hakem seçildikleri tarihi izleyen 6 işgünü içinde toplanarak üçüncü tarafsız hakemi seçerler. Üçüncü tarafsız hakemin seçilmesinde hakemler anlaşamazlar ise üçüncü tarafsız hakemi aynı şekilde işyerinin kurulu olduğu ildeki görevli iş mahkemesi seçer. Hakem heyetine üçüncü hakem başkanlık eder. Hakemler toplantı tarihini izleyen 20 gün içerisinde çoğunlukla karar verirler. Bu süre tarafların anlaşması ile uzatılabilir. Kararlar hakkında H.U.M.K. ve ilgili kanun hükümleri uygulanır.

9 9 Taraflar hakem masraflarını yarı yarıya depo ederler. Karar aleyhine sonuçlanan taraf, masrafların tamamını öder. METAL SANAYĐĐ ĐŞ GRUPLANDIRMA SĐSTEMĐNĐN UYGULANMASINA ĐLĐŞKĐN HUSUSLARIN ELE ALINIŞ PROSEDÜRÜ: Madde 23: Metal Sanayii Đş Gruplandırma Sistemine Đlişkin Yönetmelik kapsamı içine giren işyerlerinde, sistemin işyerine uygulanmasından doğabilecek hususların ele alınışında aşağıdaki yöntem uygulanır: Kademe 1: 1.1. Sistemin uygulanışına ilişkin farklı görüşü olan üye veya sendika temsilcileri bu görüşlerini gerekçeleri ile birlikte işyeri sendika baştemsilcisi vasıtası ile işyeri yönetimine yazılı olarak bildirir Đşyeri yönetimi konuyu inceler ve sonucunu 10 işgünü içinde işyeri baştemsilcisi vasıtasıyla yazılı olarak üyeye tebliğ eder. Kademe 2: 2.1. Đşyeri yönetiminin görüşünün benimsenmemesi halinde konu, itiraz ve gerekçeleri ile birlikte Baştemsilcilikçe, sendika şubesine intikal ettirilir. Taraflar gerekli gördükleri takdirde işyerlerinde aksaklıkları inceleyebilirler Sendika şubesi durumu inceler, üyenin haklı olduğu görüşünde ise konuyu işverene 10 işgünü içinde intikal ettirir, mesele işveren ile şubenin görevlendireceği yetkililerce 10 işgünü içerisinde değerlendirilir. Sendika şubesi durumu üyesine bildirir. Đhtilaflı durumun devam etmesi halinde konu 3. kademeye intikal eder. Sendika konuyu belge ve gerekçeleri ile MESS e yazılı olarak intikal ettirir. Kademe 3: Bu durumda taraf uzmanları konuyu 15 gün içerisinde inceleyerek takip eden hafta içerisinde biraraya gelirler ve konuyu sonuçlandırırlar. Sonuca bağlanmış kararlar kesindir. Durum bir tutanakla tespit edilir. 1., 2. ve 3. kademelerdeki hususların toplu olması halinde belirlenen süreler taraflarca uzatılabilir. Kademe 4: Taraf uzmanlarının konuyu çözümleyememeleri halinde tarafların görevlendireceği uzman birer kişi ile Đstanbul Teknik Üniversitesi Đşletme Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanlığınca tayin edilecek veya taraflarca mutabık kalınacak MĐDS Projesinin teknik çalışmalarında görev almış görevlilerinden bir kişiden oluşacak 3 kişilik bir kurul konuyu inceler ve oy çokluğu ile sonuca bağlar. Kurulun vereceği kararlar kesindir ve kararlar taraflara yazılı olarak tebliğ edilir. 1., 2., 3. ve 4. kademelerde yapılan düzeltmeler toplu iş sözleşmesinin ilgili yılında uygulanmış bulunan ücret zammı tarihi itibariyle yürürlüğe konulur.

10 10 Düzeltmelerde ve terfilerde emsal işçinin ücretini geçmemek kaydıyla her grup için ücret farkı sözleşmenin 1. ve 2. yılında 4 Kr/saatten az olamaz. BÖLÜM - IV DĐSĐPLĐN KURULU DĐSĐPLĐN KURULU: Madde 24: A) KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNTEMĐ: Đşbu sözleşmenin imza tarihinden itibaren elliden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde 30 gün içinde Disiplin Kurulu kurulur. 1. Bu kurul, işveren tarafından tayin edilecek iki asıl iki yedek üye ile sendikanın işyerinde çalışan üyelerinden tayin edeceği iki asıl ve iki yedek üyeden teşekkül eder. Taraflar kurul üyelerini diğer tarafa yazı ile bildirirler. Kurula, işverenin kurul üyeleri arasından seçeceği kişi başkanlık eder. Toplantıların asıl üyelerin tamamının iştiraki ile yapılması esastır. Asıl üyelerin mazereti halinde yerine yedekleri katılır. Asıl veya yedek üyelerin yazılı davete rağmen toplantıya katılmamaları halinde, kurul toplantıya katılan üyelerle vazifesine devam eder. Kurul, üyelerden herhangi birinin talebi üzerine toplanır. 2. Kararlar oyların çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu, kararı tayin eder. Đşten çıkarma cezalarını gerektiren olayların görüşüldüğü toplantılarda, başkanın oyu tek olup, kurulun varacağı sonuçlar gerekçeli olarak Genel Müdür veya yetkili işveren vekiline tevdi edilir. Nihai karar, kurulun gerekçeli kararından da yararlanılarak, işveren yerine, Genel Müdür veya kurulda göreve katılmamış yetkili işveren vekili tarafından verilir. Disiplin Kurulu tarafından verilen kararların bir sureti Sendikaya da gönderilir. 3. Sendika yöneticileri ve işyeri temsilcilerine disiplin cezası verilmesi sözkonusu olduğu takdirde, mesele üç işgünü içinde işveren veya temsilcisiyle Sendika Genel Yönetim Kurulunca seçilecek bir temsilci arasında görüşülür. Taraflar cezanın gerekliliği hususunda bir karara varamazlarsa konu Uyuşmazlıkları Çözüm Kuruluna intikal ettirilir. Kurul kararına kadar yönetici veya temsilcinin hizmet akdi bu sebeple fesh edilemez. 4. Disiplin Kuruluna intikal eden konuya direkt taraf olan kurul üyeleri bu konuya ilişkin Disiplin Kurulunda görev alamaz. 5. Disiplin Kurulu cezayi mucip fiilin işlenişinin öğrenilmesinden itibaren 6 işgünü içinde işveren veya vekili tarafından toplantıya çağrılır. Disiplin Kurulunun toplantı süresi ilk toplantıdan itibaren en çok 15 işgünüdür. 6. Đş Kanunu ndaki 6 işgünlük süre Disiplin veya Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu kararına kadar askıda kalır. B) DĐSĐPLĐN CEZALARI: 1. Uyarı ve ihtar hariç her türlü disiplin cezasının Disiplin Kurulu ndan geçirilmesi şarttır. 2. Disiplin Kurulu nca işçilere verilecek disiplin cezaları şunlardır:

11 11 1. Ücret kesintisi (1 ile 2 gündeliğe kadar), 2. Đşten çıkarma. BÖLÜM - V ÇALIŞMA SÜRELERĐ ÇALIŞMA SÜRELERĐ: Madde 25: Çalışma süreleri ve şekilleri konusunda Đş Kanunu hükümleri uygulanır. GÜNLÜK ÇALIŞMADAN SAYILAN SÜRELER: Madde 26: Günlük çalışmadan sayılan süreler konusunda Đş Kanunu hükümleri uygulanır. ĐŞE GEÇ GELMELER: Madde 27: a) Bir takvim ayı içerisinde mazeretine dayalı yalnız iki defa ve 30 dakikayı geçmeyen gecikmelerde, işveren işçiye işbaşı yaptırır ve ücretinden kesinti yapmaz. Alışkanlık halinde bu hüküm uygulanmaz. b) Yukarıdaki fıkrada belirtilen gecikmeler, işyerine işçilerin toplu olarak taşındığı servisin arızalanması, yolların trafik kazaları veya başkaca zorunlu nedenlerle kapalı olması hallerinde geçerli değildir. Bu durumlardaki gecikmeler için üyelerin ücretinden bir kesinti yapılmaz. FAZLA ÇALIŞMALAR Madde 28: a) Fazla çalışmalar konusunda Đş Kanunu hükümleri uygulanır. b) Fazla çalışma ücreti % 100 zamlı ödenir. c) Fazla çalışma ücreti konusunda daha yüksek uygulama olan işyerlerinde, bu uygulamaya devam edilir. d) Yemek uygulaması olan işyerinde fazla çalışmaya kalan üyeye fazla çalışma süresinin bitimi yemek servisi saatine rastlarsa, yemek verilir. Yemek uygulaması olmayan işyerlerinde fazla çalışma süresinin bitimi, yemek saatine rastlarsa kumanya verilir. Đşyeri uygulaması mahfuz kalmak kaydıyla, iki saat veya bunu aşan fazla çalışma halinde yemek veya kumanya verilir. e) Fazla çalışma yapılması halinde, vasıta uygulaması olan işyerlerinde üyelerin uygulanan normal güzergahlara göre dağıtımı yapılır.

12 12 f) Cumartesi günü yapılan fazla çalışma konusunda işyeri uygulamasına devam olunur. g) Fazla çalışmanın gece zammının uygulandığı süre içinde devam etmesi halinde üyelere bu saatlerde yapılan fazla çalışmalar için fazla mesai ücreti, gece çalışma tazminatı ile birleştirilerek ödenir. (Ücret + Gece Zammı) x Fazla Çalışma Saati. FAZLA ÇALIŞMALARIN DÜZENLENMESĐ: Madde 29: Fazla çalışmaların düzenlenmesi konusunda Đş Kanunu hükümleri uygulanır. ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATĐLLER: Madde 30: Ulusal Bayram ve genel tatiller kanunlarda belirtilen gün ve zamanlardır. Dini bayramların arefe günleri tam gün tatil yapılır ve ücreti tam ödenir. Ulusal Bayram ve genel tatil günleri ile dini bayramların arefe günlerinde çalıştırılanların ücretleri %100 zamlı (çalışma karşılığı olmayan tatil ücreti dahil üç yevmiye) olarak ödenir. Ancak den sonra başlayan tatillerde işçinin den sonra fiilen çalıştığı sürenin ücreti %100 zamlı ödenir. Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde işçinin çalışması muvafakatine bağlıdır. Ancak koruma görevlilerinde ve işin devamında teknik zaruret olan işlerde çalışanlar için bu muvafakat aranmaz. HAFTA TATĐLĐNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR: Madde 31: Kendi hafta tatili gününde çalıştırılan işçilerin, fiili çalışma ücreti %100 zamlı (hafta tatili yevmiyesi dahil 3 yevmiye) ödenir. Hafta tatilinde yapılan fazla çalışma ücreti konusunda sona eren toplu iş sözleşmesinde daha yüksek uygulama olan işyerlerinde bu uygulamaya devam olunur. Đşveren tarafından hafta tatili gününde yapılacak değişiklik durumunda, bu değişiklik nedeniyle hak edilen hafta tatili günü ücretinde işçi aleyhine bir kesinti yapılmaz. YILLIK ÜCRETLĐ ĐZĐNLER: Madde 32: BÖLÜM - VI ĐZĐNLER I. Yıllık ücretli izinler konusunda kanun hükümleri uygulanır. Ancak, bu sözleşme ile üyelerin kullanacakları yıllık ücretli izin süreleri aşağıda belirlenmiştir:

13 13 a) Hizmet süresi 1 yıldan başlayarak 5 yıla kadar olanlara yılda 18 gün, b) Hizmet süresi 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara yılda 22 gün, c) Hizmet süresi 15 yıl ve daha fazla olanlara yılda 26 gün. Ancak, on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. II. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin süresine rastlayan Ulusal Bayram, Kanuni Hafta Tatili ve Genel Tatil günleri, izin süresinden sayılmaz. III. Yıllık ücretli izne çıkanlardan, izinlerini işyerinin kurulu bulunduğu yer dışında geçireceklere istedikleri takdirde 7 güne kadar gereken ücretsiz yol izni verilir. IV. Yıllık ücretli izin sırasında hastalanan üyenin Sağlık Bakanlığı sağlık birimlerinden üç gün ve daha fazla tedavisinin gerektirdiğini belirten belge alması halinde bu belgedeki süreler yıllık ücretli izin süresinden mahsup edilemez. Ancak, işçi tarafından bu hususun mümkün olan en kısa sürede işverene bildirilmesi zorunludur. V. Toplu izin kullandırılması konusunda Kanun hükümleri uygulanır. VI. Yıllık Ücretli Đzin Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde gerekli işyerlerinde izin kurulu kurulur. Gerekli defter ve belgeler düzenli şekilde tutulur. VII. Đşçinin hak kazanıp da kullanamadığı yıllık izin süresi için ücreti, hizmet akdinin işveren veya işçi tarafından feshedilmesi halinde akdin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine ödenir. VIII. Süresi sona eren toplu iş sözleşmesinde yıllık izin süresinde tespit edilmiş daha yüksek gün var ise bu sürenin uygulanmasına o işyerinde devam olunur. IX tarihinden sonra genel tatil ve hafta tatili günlerine rastlamayan 28 Ekim günlerinin yıllık ücretli izin süresine rastlaması halinde ve izne ilave yapılmaması nedeniyle, bu durumda olan üyenin 28 Ekim günü saat den sonraki, varsa, tatil süresine rastlayan zaman kesitine ait çalışma dönemi ücreti işverence ödenir. DĐĞER ÜCRETLĐ ĐZĐNLER: Madde 33: a) Üyenin evlenmesi durumunda 7 gün (Üyenin talebi halinde 1 günü nikâh için kullandırılır.), b) Üyenin eş ve çocukları ile ana ve babasının ve kardeşlerinin ölümünde 4 gün (Ölüm olayı işyerinin bulunduğu il sınırları dışında olduğunda, ölüm olayı ile ilgili ücretli izin süresi gerekli yol süresi kadar işverence uzatılır.), c) Üyenin eşinin doğum yapması durumunda 4 gün,

14 14 d) Üyenin ya da ana, baba, kardeş, çocuk ya da bakmakla yükümlü olduğu kimselerin oturduğu yerin yangın, sel, heyelan ve deprem gibi olaylara maruz kalması halinde 10 güne kadar, ücretli izin verilir. e) Üye, ölüm, evlenme, doğum gibi ücretli izne hak kazandıran olayları geçerli bir belge ile belgeleyecektir. f) Bu izinler en geç evlenme, doğum ve ölüm olaylarını izleyen 10 gün içinde kullanılır. g) Bu izinler yıllık ücretli izin ile içiçe giremez. KADIN ĐŞÇĐLERLE ĐLGĐLĐ HÜKÜMLER: Madde 34: a) Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. Đsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra, 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. b) Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Kadın üye isterse bu izinleri birleştirerek haftanın bir gününde de kullanabilir. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. c) Diğer konularda kadın işçilerle ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. BÖLÜM - VII ÜCRETLER ASGARĐ ÜCRET: Madde 35: Đşyerlerinde kanuni asgari ücret ödenir.

15 15 Metal Sanayi Đş Gruplandırma Sistemi uygulanmayan işyerlerinde yeni işe girmiş işçinin sendikaya üye olması durumunda üyeliğin işverene bildirildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren saat ücretine 1. yıl 28 Kr/saat, 2. yıl 29 Kr/saat ücret zammı yapılır. Ancak emsal eski işçinin ücretini geçemez. ÜCRET ZAMLARI: Madde 36: 1-1. Zam: Đşyerlerinde tarihinde çalışan ve sözleşmenin imzası tarihinde hizmet akdi devam eden işçilerin 31 Ağustos 2010 tarihinde almakta oldukları saat ücretlerine 1 Eylül 2010 tarihi itibariyle, 31 Ağustos 2010 tarihindeki işyeri ortalamasının %5,35 i oranındaki miktarda maktu ücret zammı yapılır tarihinden sonra imza tarihinden önce işyerine giren ve sözleşmenin imzası tarihinde de hizmet akdi devam eden işçilere ise, işe giriş tarihi itibariyle 31 Ağustos 2010 tarihindeki işyeri ortalamasının %5,35 i oranındaki miktarda maktu ücret zammı yapılır Zam: 1 Mart 2011 tarihinde hizmet akdi devam eden işçilerin 28 Şubat 2011 tarihinde almakta oldukları saat ücretlerine 28 Şubat 2011 tarihindeki işyeri ortalamasının tarihleri arasındaki TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranı miktarında maktu ücret zammı yapılır Zam: 1 Eylül 2011 tarihinde hizmet akdi devam eden işçilerin 31 Ağustos 2011 tarihinde almakta oldukları saat ücretlerine tarihinde tarihleri arasındaki TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında zam yapılır Zam: 1 Mart 2012 tarihinde hizmet akdi devam eden işçilerin 29 Şubat 2012 tarihinde almakta oldukları saat ücretlerine tarihinde tarihleri arasındaki TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında zam yapılır. POSTABAŞILIK TAZMĐNATI: Madde 37: Đşyerlerinin iş teşkilat şemalarında gösterilen postabaşılık görevini, atamaya yetkili amir tarafından asıl işine ek olarak yürütmekle görevlendirilenlere, müktesep hak olmamak üzere, postabaşılık görevini fiilen yaptıkları günlerde beher saat için dahil olduğu iş grubuna göre aşağıda belirtilen miktarlar üzerinden postabaşılık tazminatı ödenir. Atamaya yetkili amir, postabaşılık görevinden geri almaya da yetkilidir. Sürekli olarak postabaşılık görevini yapan işçilerin postabaşılık unvanının işverence geri alınması halinde işçinin Đş Kanunu na göre hizmet akdini fesih yetkisi saklıdır.

16 Altı Ay: GRUP I 27 Kr/saat II 29 Kr/saat III 30 Kr/saat IV 32 Kr/saat V 33 Kr/saat VI 35 Kr/saat VII 36 Kr/saat VIII 37 Kr/saat IX 39 Kr/saat Altı Ay: tarihinden itibaren yukarıda belirtilen miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır Altı Ay: tarihinden itibaren 2. Altı Ay için oluşan miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır Altı Ay: tarihinden itibaren 3. Altı Ay için oluşan miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Bu madde, sözleşmenin eki ve tamamlayıcısı olan Đş Gruplandırması ve Ücret Zammı Yönetmeliği nin kapsamındaki Ek Liste A da belirlenen işyerlerinde uygulanır. Đş Gruplandırması ve Ücret Zammı uygulamasına geçen diğer işyerlerinde ise bu madde, işverenin sistemi uygulayacağını, taraflara yazılı olarak bildirimini izleyen aybaşından itibaren uygulanır. Đş Gruplandırması ve Ücret Zammı Yönetmeliği kapsamı dışındaki işyerlerinde ise postabaşılık görevini yürütmekle görevlendirilenlere, müktesep hak olmamak üzere, postabaşılık görevini fiilen yaptıkları günlerde beher saat için saat ücretlerinin %5 i miktarında postabaşılık tazminatı ödenir. GECE ÇALIŞMA TAZMĐNATI: Madde 38: Bu toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde gece saat ila arasında çalıştırılan işçilere saat ücretlerinin %10 u oranında gece çalışma tazminatı ödenir. Bu oranın üzerinde olan uygulamaya o işyerinde devam olunur. ÜCRETLERĐN ÖDENME ŞEKLĐ: Madde 39: a) Đşveren her ödemede işçiye ücret hesabını gösterir yazılı ve işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusula veya defterde ödemenin günü ve ilişkin olduğu

17 17 dönem ve fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her türlü eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. b) Ücret ödemeleri, her ayın en geç 25 inde avans, bir sonraki ayın en geç 10 unda kesin hesap olarak ödenir. Avans ve kesin hesap günleri ulusal bayram ve genel tatil günlerine rastladığı takdirde, ödemeler bir önceki gün yapılır. Ancak işyerinin alışılagelmiş ödeme zamanlarına aynen devam edilir. Avans miktarı, işyeri uygulaması saklı kalmak üzere, üyenin istihkakının % 40 ından aşağı olamaz. c) Ücretlerin puantaj, hesaplanması ve tahakkuku ile ilgili yanlışlıklar, bu yanlışlık anlaşıldıktan sonraki iki işgünü içinde işçilere ödenir. d) Đşveren mevzuata aykırı olarak üyenin kaybı ile sonuçlanan vergileme hatası yapması durumunda, bu yanlış belgelendiği takdirde, üyenin esas ücretinden eksik aldığı miktarı üyeye öder. Ancak, işverenin işçi adına düzenleyeceği ve işçinin imzası ile mali mercilere verilecek vergi iadesi dilekçesi sonunda, maliyeden geri alınacak miktar işverene ödenir. BÖLÜM - VIII ĐKRAMĐYELER VE SOSYAL YARDIMLAR ĐKRAMĐYELER: Madde 40: Ek Liste II de belirtilen işyerlerinde çalışan işçilere yılda işyerlerinin karşılarında belirtilen ikramiyeler verilir. Đkramiyeler 12 eşit bölümde ve her ay ücret ödemeleriyle ödenir. Đşe yeni giren ve işyerinden her ne sebeple olursa olsun ayrılan üyelere ikramiyeleri çalıştıkları süre ile orantılı olarak ödenir. BAYRAM HARÇLIĞI: Madde 41: Şeker ve Kurban Bayramlarından bir hafta önce işyerlerinde çalışan işçilere, Ek Liste III de miktarı gösterilen bayram harçlığı ödenir. YAKACAK YARDIMI: Madde 42: Her ay ücret ödemeleri ile birlikte ödeme tarihinde işyerinin işçisi durumunda olan üyelere Ek Liste III de belirtilen miktarda yakacak yardımı yapılır. Yakacak yardımı her ay ücret ödemeleriyle ödenir. Đşe yeni giren ve işyerinden her ne sebeple olursa olsun ayrılan işçilere yakacak yardımı çalıştıkları süre ile orantılı olarak ödenir.

18 18 YILLIK ÜCRETLĐ ĐZĐN YARDIMI: Madde 43: Yıllık ücretli izine çıkan işçilere, izne ayrılmadan üç gün önce Ek Liste III de belirtilen miktarda izin yardımı yapılır. EVLENME YARDIMI: Madde 44: Evlenen işçiye bir defaya mahsus olmak üzere: Sözleşmenin 1.yılında; evlenme yardımı yapılır. 1, 2. Grup işyerlerinde 390 TL 3. Grup işyerlerinde 268 TL tarihinden itibaren bu miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Aynı işyerinde çalışan üyelerin evlenmesi halinde bu yardım ikisine de ayrı ayrı verilir. DOĞUM YARDIMI: Madde 45: Erkek üyenin eşinin ya da kadın üyenin doğum yapması durumunda, nüfus kağıdını ya da tasdikli doğum kağıdını ibraz edene: Sözleşmenin 1.yılında; 1, 2. Grup işyerlerinde 242 TL 3. Grup işyerlerinde 165 TL doğum yardımı yapılır tarihinden itibaren bu miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Doğumda birden fazla çocuk olması halinde, bu yardım çocuk miktarınca ayrı ayrı hesap edilir. ÖLÜM YARDIMI: Madde 46: Đşçinin ölümü halinde; eşine yoksa çocuklarına, yoksa sırasıyla ana babasına bunlar da yoksa kardeşlerine: Sözleşmenin 1.yılında;

19 19 Đş kazası nedeniyle ölümünde: 1, 2. Grup işyerlerinde 315 TL 3. Grup işyerlerinde 207 TL Sözleşmenin 1. yılında; 1, 2. Grup işyerlerinde 625 TL 3. Grup işyerlerinde 420 TL Bu zikredilen kimselerden birinin ölümünde üyeye: Sözleşmenin 1. yılında; ölüm yardımı yapılır. 1, 2. Grup işyerlerinde 165 TL 3. Grup işyerlerinde 115 TL tarihinden itibaren bu miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Bu yardımdan istifade edecek üye adedi birden fazla ise, yardım cenazeyi kaldırdığını tevsik edene ödenir. Üyenin iş kazası nedeniyle ölümü durumunda, kanuni mirasçılarına: Sözleşmenin 1. yılında; ödenir. 1, 2. Grup işyerlerinde TL 3. Grup işyerlerinde TL tarihinden itibaren bu miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Ölüm nedeniyle dava açılıp, herhangi bir şekilde işverence tazminat ödenmesi durumunda bu ödeme tazminat tutarından mahsup edilir. MUVAZZAF ASKERLĐK YARDIMI: Madde 47: Muvazzaf askerlik görevini yapmak üzere işyerinden ayrılan her işçiye: Sözleşmenin 1.yılında; askerlik yardımı yapılır. 1, 2. Grup işyerlerinde 242 TL 3. Grup işyerlerinde 165 TL

20 tarihinden itibaren bu miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. ÇOCUK YARDIMI: Madde 48: Üyenin her bir çocuğu için ayda: Sözleşmenin 1.yılında; çocuk yardımı ödenir. 1, 2. Grup işyerlerinde 5,10 TL 3. Grup işyerlerinde 4 TL tarihinden itibaren bu miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Bu yardım 18 yaşından büyük olup da tahsile devam etmeyen çocuklar için yapılmaz. Tahsile devam halinde 25 yaşına kadar devam eder. Karı koca aynı işyerinde çalışıyorsa bu ödeme aile reisine yapılır. ÖĞRENĐM YARDIMI: Madde 49: Üyelere: Sözleşmenin 1.yılında; 1, 2. Grup işyerlerinde; Đlköğretime devam eden her bir çocukları için yılda 98 TL Orta öğretime devam eden her bir çocukları için yılda 135 TL Yüksek öğretime devam eden her bir çocukları için yılda 195 TL 3. Grup işyerlerinde; Đlköğretime devam eden her bir çocukları için yılda 95 TL Orta öğretime devam eden her bir çocukları için yılda 111 TL Yüksek öğretime devam eden her bir çocukları için yılda 165 TL öğrenim yardımı yapılır tarihinden itibaren bu miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Bu yardım, okulların açıldığı ayda işyerinde çalışmakta olan üyelere, okulun açılma tarihinden itibaren çocuğun öğrenim durumunu en geç bir ay içinde tevsik etmesi kaydıyla yapılır. Karı koca aynı işyerinde çalışıyorsa bu ödeme aile reisine yapılır.

21 21 YEMEK YARDIMI: Madde 50: Çalışılan günlerde, işçilere doyurucu ve kalorili üç kaptan müteşekkil bir öğün yemek verilir. Dördüncü çeşit olarak yoğurt verilir. Tam gün çalışılmayan günlerde yemek verilmemesi halinde bu günlerde çalıştırılan işçilere sözleşmenin 1. yılında 4 TL bedel ödenir tarihinden itibaren bu miktar, tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Yemek listelerinin tespitinde sendika baştemsilcisinin görüşü alınır. Yemek uygulaması olmayan işyerinde çalışan veya Ramazan ayında yemek yemeyeceğini bir hafta önceden bildiren veyahut Sağlık Bakanlığı sağlık biriminden Sağlık Raporu ile perhizli bulunan işçiye yemek yemediği günler için sözleşmenin 1. yılında 4 TL yemek bedeli ödenir tarihinden itibaren bu miktar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Kıdem tazminatı hesabında yemek, sözleşmenin 1. yılında 4 TL olarak nazarı itibara alınır tarihinden itibaren bu miktar, tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. VASITA YARDIMI: Madde 51: Vasıta tatbikatı olan işyerlerinde, işçilerin topluca işe getirilip götürülmelerine devam olunur. Eski sözleşmelerinde rayiç bedel ödeyen işyerlerindeki bu uygulamaya aynen devam olunur. Diğer işyerlerinde, vasıta parası işçinin çalıştığı her gün için tarihine kadar 3,90 TL dir tarihinden itibaren bu miktar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. BÖLÜM - IX TAZMĐNATLAR KIDEM TAZMĐNATI: Madde 52: Kıdem tazminatı konusunda kanun hükümleri uygulanır. Sona eren toplu iş sözleşmesinde kanuni süreden daha fazla gün sayısı tespit edilmiş ise taraf sendikaya üye işçiler için bu uygulamaya devam olunur. ĐHBAR MÜDDETĐ VE TAZMĐNATI: Madde 53: Hizmet akdinin işveren tarafından Đş Kanunu nun 17 ve 18. maddelerine göre feshedilmesi söz konusu olduğunda, işveren, üyeyi ihbar süresinde çalıştırmadan ihbar tazminatını defaten

22 22 ödeyerek hizmet akdine son verebilir. Sona eren toplu iş sözleşmesinde kanuni süreden fazla süre tespit edilmiş ise taraf sendika üyesi işçiler için bu uygulamaya devam olunur. BÖLÜM - X ĐŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĐĞĐ ĐŞÇĐ SAĞLIĞI: Madde 54: a) Đşyerinde Đş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin hükümleri uygulanır. Ancak, işveren işyerinde, işyeri şartlarına uygun olarak içme suyu, sıcak ve soğuk duş, işyerini ısıtma, havalandırma, aydınlatma ve tuvalet gibi ihtiyaçları yönetmelik hükümlerine göre öncelik vererek çözmeyi kabul eder. b) Đşveren işçiyi işe alırken muayene ettirmekle beraber, altı ayda bir genel sağlık kontrolünden de geçirir. Ayrıca, Ağır ve Tehlikeli Đşler Yönetmeliği kapsamındaki işçilerin, yılda bir defa Verem Savaş Derneği veya benzeri hizmet veren resmi kuruluşlar kanalıyla röntgen kontrolünden geçmesini temin eder. c) Đşyerinde kazaya uğrayan işçi, derhal işyeri ilk yardım ünitesine götürülür ve ilk tedavisi yapılır. Gerekirse en yakın Sağlık Bakanlığı sağlık birimine işverence götürülür. Acil vakalarda, hastahaneye sevk halinde, sevk edilen hastanın muayene sonucu evine ya da işyerine dönmesi için gerekli vasıta ücreti, ibraz edeceği belge mukabilinde üyeye ödenir. Đşyerinde çalışan işçilere, Đş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin hükümlerine uygun koruyucu malzeme işveren tarafından verilir. Kural olarak, vardiyalarda sıhhi ve acil vakalar için yetiştirilmiş gerekli personel ve vasıta bulundurulur. Đşyeri uygulaması mahfuz olmak kaydıyla, 1000 veya daha fazla işçinin çalıştığı işyerinde bir hasta nakil ambulansı bulundurulur. ĐŞ GÜVENLĐĞĐ MALZEMELERĐ: Madde 55: a) Koruyucu Teçhizat: Đş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin hükümlerine göre ilgili yerlerde kullanılması gerekli olan çelik maskerotlu ayakkabı, lastik çizme, muşamba yağmurluk, deri önlük, tozluk, lastik veya deri eldiven, deri ve hasır şapka, vinileks pantolon, gözlük veya maske gibi koruyucu malzeme ilgili yönetmelik hükümlerine göre tarif edilen yerlerde çalışanlara verilir. b) Giyim Eşyası: 1. Đşyerinde üyelere işbaşında giyilmek üzere yılda iki takım iş elbisesi verilir. (a) bendinde belirtilenin dışında her elbise dağıtımında aynı şekilde iş ayakkabısı da verilir. Ayakkabıların beher çifti:

23 23 Sözleşmenin 1. yılında; az olamaz. 1, 2. Grup işyerlerinde 55 TL den 3. Grup işyerlerinde 42 TL den tarihinden itibaren bu miktarlar tarihleri arasında gerçekleşen TÜĐK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Elbiselerin yazlık olanları Nisan ayında, kışlık olanları Ekim ayında verilir. Kışlık elbiseler, yazlık elbise kumaşından daha kalın kumaştan olur. Đş elbisesi ve iş ayakkabılarının seçiminde baştemsilcinin görüşü alınır. 2. Đşyeri uygulamaları mahfuz kalmak kaydıyla, devamlı dışarıda çalışan şoförlere, forkliftçilere, vinç operatörlerine, tahmil tahliye işçilerine, bekçilere ve işin özelliğine göre verilmesi gerekli üyelere, 24 ay miadlı deri ceket veya gocuk, bir yıl miadlı yün veya meşin eldiven verilir. 3. Đşin özelliğine uygun olarak postabaşılara değişik renklerde iş gömleği, yemekhane personeline işlerinin gereği önlük, şapka ve ceket verilir. 4. Đşyerine yeni giren işçiler için yukarıda belirtilen giyim eşyaları ve işin özelliğine göre koruma teçhizatları işe girdiği zaman, iş ayakkabısı deneme süresinden sonra ayakkabı dağıtımına üç ay varsa verilir. Kazaya veya işin özelliğine göre süresinden önce yanan, yırtılan, yıpranan giyim eşyalarının eskisi alınarak yerine yenisi verilir. c) Koruyucu teçhizat ve giyim eşyası işçilere demirbaş olarak verilir, işyerinde kullanılır. TEMĐZLĐK MALZEMESĐ: Madde 56: Üyelere: a) Yılda bir adet banyo havlusu, (takriben 65 cm x 130 cm ebadında) ile bir adet yüz havlusu (40 cm x 80 cm ebadında) Aralık ayında ve bir adet yüz havlusu (40 cm x 80 cm ebadında) Haziran ayında verilir. Üyelere ayda iki kalıp (500 gr) sabun verilir. Bu malzemelerin alımında sendika baştemsilcisinin görüşü alınır. Temizlik mahallerinde ayrıca gerekli temizlik malzemesi bulundurulur. b) Bu maddenin üzerinde temizlik malzemesi ile ilgili tatbikatı olan işyerlerinde eski tatbikatlara aynen devam olunur. HAFĐF ĐŞLERDE ÇALIŞABĐLĐR RAPORLU OLANLAR: Madde 57: Sağlık Bakanlığı sağlık biriminden Kurul raporu ile hafif işlerde çalışabilir raporlu olanlar, mevcut ücretlerinde bir indirim yapılmaksızın imkanlar oranında varsa durumlarına uygun bir işe verilirler. Eğer uygun bir iş verilir ve üye kabul etmezse üyeye ihbar ve kıdem tazminatları

24 24 ödenir. Ancak iş değerlendirmesi uygulanan işyerlerinde bu gibi ücret koruması istisnai bir durum olarak kabul edilir ve genel değerlendirmede dikkate alınmaz. SOSYAL SĐGORTALAR ĐLE ĐLGĐLĐ ĐZĐNLER: Madde 58: a) Viziteye ayrılan üyenin istirahat almaması durumunda, en kısa süre içinde işyerine dönmesi ve üyenin işbaşı kağıdına muayene saatini yazdırması şartıyla, vizitede geçen süreler için ücreti işveren tarafından ödenir. Üyenin doktordan ayrılış saati normal mesaisinin bitiş saatini aşıyorsa üye işbaşı kağıdını takip eden işgünü verir. Temaruz hallerinde, vizite için geçen sürelerin ücreti ödenmez. b) Sağlık Bakanlığı sağlık birimlerinden, bir defada 5 gün ve daha fazla istirahat alan üyelere, Sosyal Güvenlik Kurumu nun ödemediği ilk iki günün ücreti işverence ödenir. c) Đş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle Sağlık Bakanlığı sağlık birimlerinden 10 gün ve daha fazla istirahat alan üyelere, Sosyal Güvenlik Kurumu nca ödenen ödenekleri ile esas ücretleri arasındaki fark işverence ödenir. d) Üyenin, işbaşı yaptığı saat ile viziteye çıkış saatine kadarki çalışarak geçirdiği sürenin ücreti ödenir. BÖLÜM - XI DEĞĐŞĐK HÜKÜMLER ĐŞ VE ĐŞYERĐ DEĞĐŞĐKLĐĞĐ: Madde 59: Đşçiler gerektiği takdirde, işyeri içinde unvanı veya niteliği benzer yahut birbirine yakın başka işlerde veya yerlerde muvafakat aranmaksızın geçici veya devamlı olarak işveren tarafından görevlendirilebilirler. Bu esaslar dışında kalan daimi iş değişikliği durumunda, işçinin muvafakatı alınır. Görülen işin niteliğinde benzerlik olmak şartıyla işçilerin aynı işverene bağlı ve Belediye hudutları içinde bir başka işyerine işverence nakledilmeleri mümkündür. Đşçilerin aynı işverene bağlı ve Belediye hudutları dışındaki işyerlerine daimi olarak nakledilebilmeleri yazılı rızaya bağlıdır. Geçici süre ile nakillerde işçinin rızası aranmaz. Ancak bu süre üç ayı geçemez. Belediye hudutları dışındaki işyerlerine nakledilen işçilerin nakle rıza göstermemeleri halinde, hizmet akitleri bildirimli olarak işverence feshedilebilir. Nakle rıza gösteren işçilerin yerine 6 ay içinde işçi ihtiyacı duyulması halinde, nakli yapılan işçi eski işine dönmeyi kabul etmediği takdirde yeni işçi alınabilir. Đş ve işyeri değişikliği hiçbir zaman ceza mahiyetinde olamaz. Đşin gerek iş öncesi ve gerek iş sonrası, o işin tamamlayıcısı olan ve o işin ifası için mahiyeti itibariyle yapılması gerekli olan işler, başkaları tarafından yapılır olsa dahi, asıl işin tamamlayıcısı sayılır ve asıl işe dahildir.

25 25 Đşin ifasına katkıda bulunmak her işçinin iyi niyet kurallarından doğan asli görevidir. Bu nedenle, görevin gereği gibi ifası için, işçiler aralarında lüzumlu işbirliği ve yardımlaşmayı yapmakla yükümlüdür. Đşçi, işin yapılabilmesi için, işe ilişkin bağlama, ayarlama, kaldırma, kontrol, temizlik, taşıma, bakım, yağlama, onarım vs. gibi gerekli faaliyetlerin ifasını işin tabiatına göre yapmak, yapana yardım etmek ve bu faaliyetlerin yapılması için lüzumlu alet, edevat, takım, tertibat ve donanımın kullanılmasından veya kullanımına yardımdan ve bu amaçla gerekli işbirliğini kurmak veya yapmaktan sarfınazar edemez. ĐŞE ALINMA: Madde 60: Đşyerine yeni işçi alımı söz konusu olduğunda, işyerinde çalışmakta iken, vefat eden işçilerin eş ve çocuklarından başvuranlara emsalleri arasından öncelik tanınır. DENEME SÜRESĐ: Madde 61: a) Đşyerine yeni alınacak işçiler için deneme süresi en çok iki aydır. Deneme süresi sonunda durumu kendisine yazılı olarak bildirilir. b) Đşyerinde teknik ve zorunlu ekonomik sebepler hariç, ana üretim bölümlerinde belirsiz süreli işler için belirli süreli hizmet akdiyle işçi çalıştırılmaz. TUTUKLULUK, GÖZETĐM ALTINA ALINMA VE MAHKUMĐYET: Madde 62: 1. Đşçi herhangi bir suçtan tutuklandığı ve tutukluluğu Đş Kanunu ndaki bildirim sürelerini aştığı takdirde, hizmet akdi münfesih sayılır. Bildirim süresi kadar süren tutukluluk hallerinde tutuklu kalınan süreler kadar, işçi ücretsiz izinli kabul edilir. 2. Gözetim altına alınan işçiler, bunu belgeledikleri takdirde, kanuni gözaltı süresinde ücretsiz izinli addedilir. Ancak gözaltında geçen süre sonunda tutuklanan işçilerin gözaltında geçen süre ile tutukluluk süresi toplamı bildirim süresini aştığı takdirde hizmet akitleri münfesih sayılır. 3. Tutukluluğun; a) Kovuşturmaya yer olmadığı, b) Davanın reddine karar verilmesi, c) Beraat kararı verilmesi, d) Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması, nedenlerinden biri ile 90 gün içinde son bulması ve işçinin bu tarihten itibaren bir hafta içinde işine dönmesi halinde işveren tarafından emsallerinin hakları ile işe alınır. 90 gün sonunda yapılan başvuru halinde boş yer varsa işe alınır. 4. Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken, 90 gün içinde, tahliye edilenler, bir hafta içinde başvurması halinde, işveren tarafından tekrar işe alınırlar.

Temizlik mahallerinde ayrıca gerekli temizlik malzemesi bulundurulur.

Temizlik mahallerinde ayrıca gerekli temizlik malzemesi bulundurulur. Taraflar Sendika teklifinin; 1. Temizlik Malzemesi başlıklı 56. maddesini, TEMİZLİK MALZEMESİ: Madde 56: Üyelere: a) Yılda bir adet banyo havlusu, (takriben 65 cm x 130 cm ebadında) ile bir adet yüz havlusu

Detaylı

ALANYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

ALANYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar ALANYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Alanya Belediyesi

Detaylı

6663 SAYILI KANUNLA SOSYAL GÜVENLİK YASALARINDA YAPILAN DÜZELMELER. Değerli Meslek Mesubumuz, 10.02.2015

6663 SAYILI KANUNLA SOSYAL GÜVENLİK YASALARINDA YAPILAN DÜZELMELER. Değerli Meslek Mesubumuz, 10.02.2015 6663 SAYILI KANUNLA SOSYAL GÜVENLİK YASALARINDA YAPILAN DÜZELMELER Değerli Meslek Mesubumuz, 10.02.2015 6663 sayılı Kanun ile; emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli

Detaylı

İEİS Tüzük Değişikliği Önerisi

İEİS Tüzük Değişikliği Önerisi İEİS Tüzük Değişikliği Önerisi Mevcut Öneri Gerekçe Sendikanın Adı Merkezi ve Adresi Sendikanın Adı Merkezi ve Adresi Sendikanın kullanılmayan uzun adının, Tüzük Madde 1 Sendikanın adı: İlaç ve Kimya,

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ MART 2016 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu yönergenin amacı Gazi Üniversitesi öğretim elemanlarının yurt içi ve

Detaylı

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU?

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? Rıza KARAMAN Kamu İhale Mevzuatı Uzmanı 1. GİRİŞ İdareler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına çıkarken

Detaylı

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ İZİN UYGULAMA ESASLARI

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ İZİN UYGULAMA ESASLARI YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ İZİN UYGULAMA ESASLARI Amaç: Madde 1: Bu izin uygulama esaslarının amacı, Yeni Yüzyıl Üniversitesi öğretim elemanları ile belirli veya belirsiz süreli çalışan idari personelinin

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU Kanun Numarası : 2547 Kabul Tarihi : 4/11/1981 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/11/1981 Sayı : 17506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 21 Sayfa : 3 * * * Bu Kanunun yürürlükte

Detaylı

Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533

Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533 Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 MADDE 1

Detaylı

ABONELĠK SÖZLEġMELERĠ YÖNETMELĠĞĠ TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ABONELĠK SÖZLEġMELERĠ YÖNETMELĠĞĠ TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ABONELĠK SÖZLEġMELERĠ YÖNETMELĠĞĠ TASLAĞI BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; abonelik sözleşmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Kapsam

Detaylı

TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ.

TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ. TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ. Madde 1- Sözleşmenin Tarafları Türkiye Kano Federasyonu

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Tanımlar ve İstisnalar

İKİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Tanımlar ve İstisnalar TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU AMBAR HİZMETLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR (Yönetim Kurulunun 20/05/2009 tarih ve 2009/191 sayılı Kararı) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve İstisnalar Amaç MADDE 1

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı; Ege Üniversitesi Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu nda öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 23.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25884

Resmi Gazete Tarihi: 23.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25884 Resmi Gazete Tarihi: 23.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25884 SAYIŞTAY YÖNETİM MENSUPLARININ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İş Sağlığı

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesislerinin kuruluşu ile çalışma usul

Detaylı

T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Meclis Karar No: Meclis Karar Tarihi: T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

6- MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU VE İŞ HUKUKU

6- MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU VE İŞ HUKUKU 6- MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU VE İŞ HUKUKU 1- Aşağıdaki hangi Kanun, işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI KURSİYER TAAHHÜTNAMESİ

MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI KURSİYER TAAHHÜTNAMESİ EK-15: Mesleki Eğitim Kursları Kursiyer Taahhütnamesi (2014/1 Sayılı Genelge Eki) T.C. TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜZCE ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI KURSİYER TAAHHÜTNAMESİ

Detaylı

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları,

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları, ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- Bir Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 58.

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI ARASINDA YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI ARASINDA YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI ARASINDA YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu yönerge İstanbul Kemerburgaz

Detaylı

.. İLÇESİ ÜRETİCİ BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ, AMAÇ VE ÇALIŞMA KONULARI

.. İLÇESİ ÜRETİCİ BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ, AMAÇ VE ÇALIŞMA KONULARI .. İLÇESİ ÜRETİCİ BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ, AMAÇ VE ÇALIŞMA KONULARI AMAÇ MADDE 1- üreticilerinin bir araya gelerek; 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunun da öngörülen.. üretimini

Detaylı

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 141 Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (Resmî Gazele ile yayımı : 6.4.1990 Sayı : 20484) Kanun No. Kabul Tarihi Dış ilişkiler - MADDE 1. Türkiye Büyük Millet

Detaylı

Konu : 6661 Sayılı Torba Yasa Tarih: 27.01.2016

Konu : 6661 Sayılı Torba Yasa Tarih: 27.01.2016 Konu : 6661 Sayılı Torba Yasa Tarih: 27.01.2016 Sayı : 2016 / 03 Değerli Müşterilerimiz, MADDE 3-21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununa bağlı Değerli Kağıtlar Tablosu nun (6) numaralı

Detaylı

Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi Aralık 2007 T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi Aralık 2007 T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- Bu yönergenin amacı; Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim-öğretim döneminde kazanmış oldukları bilgi, beceri

Detaylı

Tarih Sayı Konu. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair

Tarih Sayı Konu. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair r ~l (O) TOBB ÇARŞAMBA TİCARET VE 3ANAYI ODASI GENEL SEKRETERLİĞİNE ÇAY MAHALLESİ KÜÇÜK HAMAM SOK. N0:6/A TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ÇARŞAMBA / SAMSUN L J Tarih Sayı Konu 12/02/2010 0515-33 1*0»

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ YAZILIM KULÜBÜ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM Kuruluş Gerekçesi, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Kuruluş Gerekçesi Kulüp, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Yazılım Kulübü ismi ile

Detaylı

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ :

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. ve 6. maddelerine göre kimlerin sigortalı

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI (10 NO LU İŞKOLUNDA FAALİYET GÖSTEREN) MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATLARI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI (10 NO LU İŞKOLUNDA FAALİYET GÖSTEREN) MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATLARI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI (10 NO LU İŞKOLUNDA FAALİYET GÖSTEREN) MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATLARI İŞYERLERİ İŞLETME TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ (02.08.2013 tarihli Protokol hükümleri dâhil) TARAFLAR: İŞVEREN

Detaylı

6645 sayılı kanundaki önemli değişikilikler

6645 sayılı kanundaki önemli değişikilikler 6645 sayılı kanundaki önemli değişikilikler 193 sayılı kanundaki değişiklikler 4447 sayılı kanundaki değişiklikler 4857 sayılı kanundaki değişiklikler 5510 sayılı kanundaki değişiklikler 6331 sayılı kanundaki

Detaylı

İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI

İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU IĞDIR İL MÜDÜRLÜĞÜ İl Müdürlüğümüzce İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI (Eski adı ile STAJ programı) kapsamında, İŞKUR a kayıtlı işsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirebilecekleri İşbaşı

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir.

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir. EK-1 Madde 17 fıkra 9: a) 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Kanun kapsamında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 31/12/2010 tarihinden önce

Detaylı

T.C. MERAM BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLERİ

T.C. MERAM BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLERİ T.C. MERAM BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLERİ Yöneticilerin genel ve ortak görev yetki ve sorumluklarına ilişkin hükümleri yerine getirmek, Birimi yönetmek, yeterli sayı ve nitelikte

Detaylı

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKĠYE ĠSTATĠSTĠK KURUMUNUN ĠDARĠ Ġġ VE ĠġLEMLERĠ ĠLE ĠLGĠLĠ HATA, USULSÜZLÜK VE YOLSUZLUKLARA ĠLĠġKĠN ġġkayetlerġn BĠLDĠRĠMĠ VE DEĞERLENDĠRĠLMESĠNE DAĠR YÖNERGE Amaç BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ:

KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ: KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ: Soru: Bir yapı kooperatifi kaç kişi ile kurulur? Cevap: Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve/veya 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce

Detaylı

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi 2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi Sözleşmenin tarafları Madde 1) İşbu Sözleşme, İsmet İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek / Ankara adresinde mukim Hazine Müsteşarlığı (bundan sonra kısaca Müsteşarlık

Detaylı

TEBLİĞ. c) Eğitim merkezi: Bakanlık tarafından kan bankacılığı ve transfüzyon tıbbı eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş kan hizmet birimini,

TEBLİĞ. c) Eğitim merkezi: Bakanlık tarafından kan bankacılığı ve transfüzyon tıbbı eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş kan hizmet birimini, 31 Aralık 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27449 (5. Mükerrer) TEBLİĞ Sağlık Bakanlığından: KAN HİZMET BİRİMLERİNDE GÖREV YAPACAK SAĞLIK PERSONELİNİN EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASINA DAİR TEBLİĞ BİRİNCİ

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 30 Temmuz 2012 ĐÇĐNDEKĐLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dokuzuncu fıkra eklenmiştir.

YÖNETMELİK. MADDE 2 Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dokuzuncu fıkra eklenmiştir. 19 Eylül 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28416 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından: YÖNETMELİK YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEMENİN DAĞITILMASINDA UYGULANACAK

Detaylı

İBRAHİM HALİL ŞUA İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesi Hakimi KARAYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN İŞ HUKUKU SORUNLARI

İBRAHİM HALİL ŞUA İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesi Hakimi KARAYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN İŞ HUKUKU SORUNLARI İBRAHİM HALİL ŞUA İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesi Hakimi KARAYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN İŞ HUKUKU SORUNLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX 1- Bir hizmet sözleşmesi, hangi

Detaylı

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK 28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 1/9/2012 tarihli ve 28398 sayılı Resmî

Detaylı

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu

Detaylı

1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUNUN 35/E MADDESİNE GÖRE SEVKLERİ TEHİR EDİLECEK SPORCULARA İLİŞKİN ÖZEL YÖNERGE

1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUNUN 35/E MADDESİNE GÖRE SEVKLERİ TEHİR EDİLECEK SPORCULARA İLİŞKİN ÖZEL YÖNERGE 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUNUN 35/E MADDESİNE GÖRE SEVKLERİ TEHİR EDİLECEK SPORCULARA İLİŞKİN ÖZEL YÖNERGE 1-AMAÇ : BİRİNCİ BÖLÜM GENEL ESASLAR Bu Yönergenin amacı; 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve/veya

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI Ve GÜVENLİĞİ KURULLARI. 1. İş Sağlığı Güvenliği Kurulu Kurulacak İşyerlerinin Kapsamı:

İŞ SAĞLIĞI Ve GÜVENLİĞİ KURULLARI. 1. İş Sağlığı Güvenliği Kurulu Kurulacak İşyerlerinin Kapsamı: İŞ SAĞLIĞI Ve GÜVENLİĞİ KURULLARI 1. İş Sağlığı Güvenliği Kurulu Kurulacak İşyerlerinin Kapsamı: 4857 sayılı İş Kanununa göre; Sanayiden sayılan, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU MAL ALIM SÖZLEŞME TASLAĞI

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU MAL ALIM SÖZLEŞME TASLAĞI ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU MAL ALIM SÖZLEŞME TASLAĞI Madde 1- Sözleşmenin Tarafları Bu sözleşme, bir tarafta ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kamusu Rektörlüğü (bundan sonra İdare olarak anılacaktır) ile diğer tarafta

Detaylı

PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Park ve Bahçeler Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Amasya Üniversitesi bünyesinde kurulan Etik Kurulun oluşumunu, görevlerini

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esaslar, yükseköğretim kurumlarında 2547

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME WEB SAYFASI YAPIM İŞİ

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME WEB SAYFASI YAPIM İŞİ TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME Doküman No Mİ_F_13 Revizyon No. 00 Rev. Tarihi 00 Yayın Tarihi 03.03.2010 Şartname No Madde 1- İş Sahibi İdareye İlişkin Bilgiler WEB SAYFASI YAPIM İŞİ 1.1. İş sahibi

Detaylı

Özet şeklinde bilgiler

Özet şeklinde bilgiler Kurzhinweise in türkischer Sprache TR İşçi Temsilciliği seçiminin açılışı ve yapılış usulü hakkında Özet şeklinde bilgiler Bu nedenle yakında İşçi Temsilciliğinin seçimi yapılacaktır. Şu an okumakta olduğunuz

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- Bu yönergenin amacı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin öğrenim

Detaylı

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU VE SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU YIL İÇİ UYGULAMA VE YAZ STAJI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Yönergenin amacı, Karabük

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU AYDIN İL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE İŞ KURUMU AYDIN İL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE İŞ KURUMU AYDIN İL MÜDÜRLÜĞÜ İl Müdürlüğümüzce İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI (Eski adı ile STAJ programı) kapsamında, İŞKUR a kayıtlı işsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirebilecekleri İşbaşı Eğitim

Detaylı

DESTEK HĠZMETLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ

DESTEK HĠZMETLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ Görev ve Yetki Tanımları DESTEK HĠZMETLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ Destek Hizmetleri Müdürlüğü, yürürlükteki yasal mevzuat çerçevesinde belediye kaynaklarının kamunun yararına ve ortak menfaatlerinin sağlanmasına yönelik

Detaylı

BİLGİ NOTU. : Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik

BİLGİ NOTU. : Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik BİLGİ NOTU KONU : Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik 1- Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Detaylı

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU 2015-2016 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ (EK MADDE-1 E GÖRE) ve BAŞVURULARI Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı, Gürsu Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün Kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir? Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir?

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir?    Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir? İş Sağlığı İş sağlığı denilince, üretimi ve işyerini içine alan bir kavram düşünülmelidir. İşyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yoksa işçilerin sağlığından söz edilemez. İş Sağlığı nedir? Bütün çalışanların

Detaylı

Toplu İş Hukuku. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

Toplu İş Hukuku. Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Toplu İş Hukuku Prof. Dr. Murat ŞEN Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ TİS nde - EHLİYET ve - YETKİ Ehliyet TİS yapma ehliyeti, hukuken geçerli bir TİS nin tarafı olabilmeyi ifade eder. 1. İşçi Tarafının Ehliyeti

Detaylı

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI TABLO IV- MUHASEBE KAYITLARINDAN ÇIKARILACAK ALACAKLAR 1. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106 ncı maddesi gereğince; 1.1. 213 sayılı Vergi

Detaylı

HALKA ARZA ARACILIK SÖZLEŞMESİNDE BULUNMASI GEREKEN ASGARİ UNSURLAR

HALKA ARZA ARACILIK SÖZLEŞMESİNDE BULUNMASI GEREKEN ASGARİ UNSURLAR HA Aracılık HALKA ARZA ARACILIK SÖZLEŞMESİNDE BULUNMASI GEREKEN ASGARİ UNSURLAR Sermaye piyasası araçlarının halka arzına ilişkin olarak, sermaye piyasası aracını ihraç eden (kısaca ihraçcı) ile aracı

Detaylı

Kanun No. 6661 Kabul Tarihi: 14/1/2016

Kanun No. 6661 Kabul Tarihi: 14/1/2016 ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6661 Kabul Tarihi: 14/1/2016 (27 Ocak 2016 Tarihli ve 29606 Sayılı Resmî Gazete de Yayımlanmıştır) MADDE 1-21/6/1927 tarihli

Detaylı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK)

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK) 15 Ağustos 2011 Maliye Bakanlığından Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 227 nci maddesinin

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DERS GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DERS GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DERS GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...i BİRİNCİ BÖLÜM...1 Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar...1 Amaç...1 Kapsam...1 Dayanak...1 Tanımlar...1 İKİNCİ BÖLÜM...2

Detaylı

c) Genel Müdürlük: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünü,

c) Genel Müdürlük: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünü, 22 Nisan 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27560 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: EL SANATLARI EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜKLERİ VE EL SANATLARI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun

Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun Tarihi:18.06.1992 Sayısı:3816 R.G. Tarihi:03.07.1992 R.G. Sayısı:21273 Kanun Numarası

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 KONU 5838 Sayılı Kanunun 492 Sayılı Harçlar Kanununda Yaptığı Değişikliklere İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı 59 Seri Numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

SORU BANKASI 44. SAYFA KONU ANLATIM KİTABI 79. SAYFA KONU ANLATIM KİTABI 80. SAYFA

SORU BANKASI 44. SAYFA KONU ANLATIM KİTABI 79. SAYFA KONU ANLATIM KİTABI 80. SAYFA HAZIRLIK EL 11. Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik e göre resmî yazı nasıl tanımlanmıştır? A) Belge ve bilgilerin üzerinde bulunduğu her türlü bilgisayarı, gezgin elektronik

Detaylı

Ancak İş-Kur lara bu konu ile ilgili bakanlıktan gelen bilgi notu var.

Ancak İş-Kur lara bu konu ile ilgili bakanlıktan gelen bilgi notu var. Sayı : 2016 037 İstanbul, 2016 Konu : Yarım Çalışma Ödeneği ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sn. İlgili;

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI E-Posta: bilgi@yyuedutr Web: wwwyyuedutr BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27795 YÖNETMELİK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından: YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

MARMARA ÜNĠVERSĠTESĠ YABANCI DĠL VE TÜRKÇE HAZIRLIK SINIFLARI EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM ve SINAV YÖNERGESĠ Senato: 13 Ekim 2009 / 274-11

MARMARA ÜNĠVERSĠTESĠ YABANCI DĠL VE TÜRKÇE HAZIRLIK SINIFLARI EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM ve SINAV YÖNERGESĠ Senato: 13 Ekim 2009 / 274-11 MARMARA ÜNĠVERSĠTESĠ YABANCI DĠL VE TÜRKÇE HAZIRLIK SINIFLARI EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM ve SINAV YÖNERGESĠ Senato: 13 Ekim 2009 / 274-11 Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Marmara Üniversitesi Yabancı

Detaylı

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU

HAKSIZ REKABET KURULU ÇALIŞMA RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ANTALYA HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU FAALİYET RAPORU DÖNEMİ : 2014 İÇİNDEKİLER SUNUŞ 3 BAŞKANIN SUNUŞU 4 HAKSIZ REKABETLE MÜCADELE KURULU NUN SUNUŞU

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

BOLU ÇĠMENTO SANAYĠĠ A.ġ. ESAS SÖZLEġME DEĞĠġĠKLĠK METNĠ

BOLU ÇĠMENTO SANAYĠĠ A.ġ. ESAS SÖZLEġME DEĞĠġĠKLĠK METNĠ Amaç ve Konusu: ESKĠ METĠN Amaç ve Konusu: YENĠ METĠN Madde 3 Şirketin amacı ve faaliyet konuları şunlardır: A- Türkiye de çimento ve hazır beton üretimi için gerekli tesis ve fabrikaları kurmak, B- Üretilen

Detaylı

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü ANKARA 2016 ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR YÖNETMELİK 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri

Detaylı

HATAY ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI 1- HEDEF KİTLE ve AMAÇ: İl Müdürlüğümüz tarafından işsizlerin, mesleki yeterliklerini

HATAY ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI 1- HEDEF KİTLE ve AMAÇ: İl Müdürlüğümüz tarafından işsizlerin, mesleki yeterliklerini HATAY ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI 1- HEDEF KİTLE ve AMAÇ: İl Müdürlüğümüz tarafından işsizlerin, mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri İşbaşı Eğitim Programları düzenlenecektir.

Detaylı

Hem başarılı öğrencileri bünyemize kazandırmak hem de öğrencilerimize önemli tecrübeler sağlamak istiyoruz.

Hem başarılı öğrencileri bünyemize kazandırmak hem de öğrencilerimize önemli tecrübeler sağlamak istiyoruz. STAJ BAŞVURU VE OLANAKLARI Ünye Çimento olarak; meslek lisesi, meslek yüksek okulu ve üniversite öğrencilerine sağladığımız staj olanağı ile öğrencilerin gelişimine destek verip iş hayatına hazırlarken,

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI

T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI Dayanak MADDE 1- (1) Bu esaslar 20 Mayıs 2008 tarih ve 26881 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Kafkas Üniversitesi

Detaylı

İŞÇİ UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞÇİ UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK İŞÇİ UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİNDE 4857 SAYILI İŞ KANUNUNA TABİ PERSONELİN İŞÇİ UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğinden: Resmi Gazete Tarihi : 23/08/2008 Resmi Gazete Sayısı : 26976

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğinden: Resmi Gazete Tarihi : 23/08/2008 Resmi Gazete Sayısı : 26976 CEZA MUHAKEMESİ KANUNU GEREĞİNCE GÖREVLENDİRİLEN MÜDAFİ VE VEKİLLER İÇİN BAROLARCA YAPILACAK CARİ GİDERLER İLE BU HİZMET İÇİN ÇALIŞTIRILACAK PERSONELE İLİŞKİN YÖNETMELİK 23 Ağustos 2008 tarihli ve 26976

Detaylı

Prof. Dr. TEKİN MEMİŞ İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi SİGORTA SÖZLEŞMESİ ŞARTLARININ YARGISAL DENETİMİ

Prof. Dr. TEKİN MEMİŞ İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi SİGORTA SÖZLEŞMESİ ŞARTLARININ YARGISAL DENETİMİ Prof. Dr. TEKİN MEMİŞ İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi SİGORTA SÖZLEŞMESİ ŞARTLARININ YARGISAL DENETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX GİRİŞ VE PROBLEMİN ORTAYA KONULMASI...1

Detaylı

GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ Yayımlandığı Resmi Gazete: 26.07.2007 26594 Yayımlayan Kurum: Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Kâtip Çelebi

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim Kurulunun önerileri doğrultusunda bu çalışma yapılmıştır. GENEL KONULAR: Madde 1.Tanım: 1.1.

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı