III. TEMEL KÖK HÜCRE TEKNİKLERİ VE MİKROSKOPİK UYGULAMALARI KURSU EKİM 2008 KOU-KÖGEM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "III. TEMEL KÖK HÜCRE TEKNİKLERİ VE MİKROSKOPİK UYGULAMALARI KURSU 13-17 EKİM 2008 KOU-KÖGEM"

Transkript

1 III. TEMEL KÖK HÜCRE TEKNİKLERİ VE MİKROSKOPİK UYGULAMALARI KURSU EKİM 2008 KOU-KÖGEM KURS BAŞKANI : PROF.DR. ERDAL KARAÖZ KURS SEKRETERİ : YRD.DOÇ.DR. AYLA EKER SARIBOYACI KURS DÜZENLEME KURULU PROF.DR. ERDAL KARAÖZ DOÇ:DR. ERTAN URAL YRD.DOÇ.DR. AYLA EKER SARIBOYACI YRD.DOÇ.DR. SİBEL KÖKTÜRK YRD.DOÇ.DR. GÜLÇİN GACAR YRD.DOÇ.DR. ERAY ÇALIŞKAN YRD.DOÇ.DR. GÜRALP ÖZKOÇ YRD.DOÇ.DR. MURAT KASAP ARŞ.GÖR.DR. PINAR ÇETİNALP DEMİRCAN ARŞ.GÖR.DT. ASLI PATIR MÜNEVVEROĞLU UZ.BİO. SELDA AYHAN UZ.BİO. AYÇA AKSOY TIBBİ LAB. ALPASLAN OKÇU SPONSORLAR:

2 KURS KATILIMCI SAYISI : Maksimum 10 KİŞİ (2 GRUBA AYRILACAKTIR) KURS YERİ KONAKLAMA KURS ÜCRETİ KURS İÇERİĞİ KATILIM ÜCRETİ HESAP NO.SU SERTİFİKA ÖN KOŞUL BAŞVURU İLETİŞİM : KOU-KÖK HÜCRE VE GEN TEDAVİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ, TIP FAK. MORFOLOJİ BİNASI, UMUTTEPE YERLEŞKESİ, İZMİT/KOCAELİ : KOU ANITPARK MİSAFİRHANESİ (4 İKİ KİŞİLİK, 3 TEK KİŞİLİK ODA REZ. YAPILMIŞTIR. ÜCRETİ: 20 YTL/KİŞİ/GECE). : Uzman-Öğr.Üyesi: 1500 YTL Arş.Gör.,Y.Lisans-Dok. Öğr.: 1000YTL (Kurs dokümanları-kurs kitabı, SOP lar vs.), çanta-yaka kartı, kurs sürecinde eğitim amaçlı tüm aktiviteler/uygulamalar, öğle yemekleri, kahve araları, sertifikalar, misafirhane/yerleşke transferleri, GALA yemeği). : Kurs, 4 farklı kaynaktan (sıçan kemik iliği, insan periferik kan ve/veya kordon kanı, adipoz doku ve diş pulpası) mezenkimal kök hücre izolasyonundan başlayarak in-vitro farklılaştırma çalışmalarının sonuna kadarki süreçteki kök hücre kültür yöntemleri, vitrifikasyon, hücre canlılık ve çoğalım testleri, kokültür teknikleri, doku mühendisliği uygulamaları, hücre kültüründe immunohistokimyasal boyama yöntemleri, apoptozisin flow sitometri ve immunohistokimyasal olarak saptanması, kök hücre karekterizasyonunda flow sitometri ve immun boyanmış hücrelerin floresans ve konfokal mikroskobunda incelenmesini içeren teorik ve uygulamalı (tüm kursiyerler işlemleri yapacaklar) eğitimleri kapsamaktadır. Uygulama eğitimleri için zaman kısıtlaması olmayacaktır. : Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Türkiye Ziraat Bankası Derince Şubesi nolu hesap (Ad-soyad ve kurs adı bilgilerinin verilmesi gerekmektedir.) : Kocaeli Üniversitesi KÖGEM tarafından verilecek sertifikanın (1 adet foto gerekli) yanı sıra BD firmasıyla Flow Sitometri ve Leica-Gantenbein firmasıyla birlikte Floresan ve Konfokal Mikroskop eğitim sertifikaları verilecektir. : Tüm yaşam bilim araştırmacıları kursa başvurabilir. Ekteki başvuru formuyla beraber kurs ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun ekaraoz@hotmail.com adresine gönderilmesiyle tamamlanacaktır. Bankaya ücret yatırmadan önce kontenjan durumunu tlf. ile ya da e-posta ile sorgulayınız. Kontenjanların dolması durumu http//:kogem.kocaeli.edu.tr adresinden duyurulacaktır. : Prof.Dr. Erdal Karaöz Kocaeli Üniversitesi, Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi. Tıp Fakültesi Morfoloji Binası, Kat.1. Umuttepe Yerleşkesi, Üçtepeler/İzmit/Kocaeli Tlf: GSM: ekaraoz@hotmail.com http//:kogem.kocaeli.edu.tr

3 KURS PROGRAMI 1.GÜN P.TESİ : Kayıt : Kurs programının tanıtımı Prof.Dr. Erdal Karaöz : Kök Hücre Biyolojisi ve MKH ler Prof.Dr. Erdal Karaöz : Temel kök hücre teknikleri ve aseptik Yrd.Doç.Dr. Ayla Eker Sarıboyacı koşullar : Sıçan kemik iliği, insan adipoz doku Yrd.Doç.Dr. Ayla Eker Sarıboyacı ve diş pulpası MKH lerin Tıbbi.Lab. Alpaslan Okçu izolasyon yöntemleri : Öğle yemeği (Tıp Fak.Öğretim üyeleri yemekhanesi) : UYGULAMA (KÖGEM/KÖK HÜCRE LAB.) Sıçan kemik iliği kökenli MKH lerin izolasyonu ve kültürü. İnsan adipoz doku kökenli MKH lerin izolasyonu ve kültürü. İnsan diş pulpası kökenli MKH lerin izolasyonu ve kültürü. (E.KARAÖZ, A.E.SARIBOYACI, A.OKÇU, A.AKSOY, A.P.MÜNEVVEROĞLU) 2.GÜN SALI : Sub-kültür, hücre sayım yöntemleri, dondurma Prof.Dr. Erdal Karaöz- (vitrifikasyon)/çözme Tıbbi Lab. Alpaslan Okçu Bio. Nihan Şen (Tanı Med.) : Hücre çoğalım indeksi ve canlılık testleri Arş.Gör.Dr. Pınar Ç. Demircan (MTT, XTT, BrdU) :İnsan periferik/kordon kanı kökenli MKH lerin Prof.Dr. Erdal Karaöz izolasyon yöntemleri-negatif/pozitif seleksiyon; Bio. Tuba Aydoğdu StemSep, EasySep, RosetteSep, SpinSep. (Amphi Ltd.Şti) : UYGULAMA (KÖGEM/HÜCRE KÜLTÜRÜ LAB.) Sub-kültür ve hücre sayım yöntemleri, dondurma-çözme (E.KARAÖZ, A.E.SARIBOYACI, A.OKÇU, A.AKSOY, N.ŞEN) MTT ve XTT Testi uygulaması ve değerlendirilmesi (P.Ç.DEMİRCAN) İnsan periferik/kordon kanı kökenli MKH lerin izolasyon yöntemlerinegatif/pozitif seleksiyon; StemSep, EasySep, RosetteSep, SpinSep. (E.KARAÖZ, T.AYDOĞDU, A.OKÇU)

4 3.GÜN Ç.ŞAMBA : İn-vitro farklılaştırma yöntemleri Yrd.Doç.Dr. A.Eker Sarıboyacı : Doku Mühendisliği Yrd.Doç.Dr.Güralp Özkoç : Mikroçevre ve Ko-kültür teknikleri Prof.Dr. Erdal Karaöz : UYGULAMA (KÖGEM/HÜCRE KÜLTÜRÜ LAB.) İn-vitro farklılaştırma yöntemleri uygulaması (E.KARAÖZ, A.E.SARIBOYACI, A.OKÇU, A.AKSOY) Ko-Kültür teknikleri uygulaması (E.KARAÖZ, A.E.SARIBOYACI, A.OKÇU, A.AKSOY) Doku Mühendisliği uygulamaları (A.E.SARIBOYACI, G. ÖZKOÇ, A.OKÇU, A.AKSOY) 4.GÜN P.ŞEMBE : MKH lerin karekterizasyonunda Flow Sitometri Yrd.Doç.Dr. Gülçin Gacar : Apoptozis ve TUNEL boyama yöntemi Yrd.Doç.Dr. Sibel Köktürk Uz.Bio. Bülent Tekin(Medsantek) : Hücre kültüründe immunohistokimyasal teknikler Yrd.Doç.Dr. Sibel Köktürk (Hücrelerin immunohistokimyasal boyama için hazırlanması-cover slip-, fiksasyon ve boyama yöntemleri) : UYGULAMA (KÖGEM/ FLOW SİTOMETRİ LAB.) Flow sitometride pratik uygulama (İnsan adipoz doku ve dental pulpa kökenli MKH lerin immunofenotipik incelenmesi ve apoptoz-annexin V- uygulaması) (G.GACAR, P.Ç.DEMİRCAN) : UYGULAMA (KÖGEM/KÖK HÜCRE ve İMMUNOHİSTOKİMYA LAB.) Hücre kültüründe immunohistokimyasal ve immunofloresans boyama yöntemleri, TUNEL yöntemi. (S.KÖKTÜRK, S.AYHAN, B.TEKİN).

5 GALA YEMEĞİ 5.GÜN CUMA : Floresan mikroskobiye giriş Bio. Özlem Sarı Çetin (Leica-Gantenbein) (Çalışma prensibi, örnek hazırlama) : İleri fluoresan sistem teknolojileri Bio. Özlem Sarı Çetin (Leica-Gantenbein) (Konfokal Mikroskobi ve prensibi) : Konfokalde yeni gelişmeler ve biyolojik Bio. Özlem Sarı Çetin (Leica-Gantenbein) uygulamalar (canlı hücre uygulamaları ve gereksinimleri) Tıp Alanında farklı kullanım alanları (In vivo Konfokal, Elektrofizyoloji) : UYGULAMA (KÖGEM/MİKROSKOPİ LAB.) İmmunohistokimyasal olarak boyanmış cover sliplerin mikroskopik (Floresans- Konfokal Mikroskopta) incelenmesi, vital inceleme. (S.KÖKTÜRK, Ö.SARI ÇETİN) : KURS DEĞERLENDİRİLMESİ VE SERTİFİKALARIN DAĞITILMASI

6 III. TEMEL KÖK HÜCRE TEKNİKLERİ VE MİKROSKOPİ UYGULAMALARI KURSU EKİM 2008 KOU KOGEM BAŞVURU FORMU Unvanı: Adı Soyadı: Çalıştığı Kurum: Yazışma Adresi: Telefon: Fax: e-posta: Çalışma Alanı: Konaklama: İstiyorum: İstemiyorum: