GiRESUN'UN TAIUHI COGRAFYASI Historical Geography of Giresun

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GiRESUN'UN TAIUHI COGRAFYASI Historical Geography of Giresun"

Transkript

1 Ozet GiRESUN'UN TAIUHI COGRAFYASI Historical Geography of Giresun Dr. Unsal BEKDEMiR' Dr. Mnstafa ERTt'JRK' Do~. Dr. ibrahim GUNER' Bugiinkli Giresun Kenti, Dogu Karadeniz klyilarmda eski bazalt lavlannda olu~mu~ klil'iik bir yanmadayi karaya birle~tiren boyun noklasl ve yanmadanm iki yanmdaki koylar I'evresinde kurulmu~tur. Aynca kent, klyi ku~agml il' kesimlerdeki Kelkit Vadisi 'ne baglayan yolun ba~langll' noktasluda bulunmaktadlr. Gerek bu cografi konumu ve gerekse kale yaplmma elveri~1i bir tepe i1e I'evresinde Iiman kurmaya elveri~li iki koyun varhgl, kentin, yerle~me tarihi boyunca onemini korumasma neden olmu~tur. Ba~langll'la Giresun bir "kale yerle~mesi" olarak kurulmu~tur. Kentin ilk I'aglardaki adl olan "Kerasus"un bu I'evrede bol miktarda yeti~en kirawan geldigi sallllmaktadlr. Glinlimiizdeki Giresun adl da bu adm degi~mi~ bil'imidir. Yerle~me tarihi boyunca I'e~itli devletlerin egemenliginde kalan Giresun XV. YliZYlhn ikinci yansmdan itibaren Tiirklerin eline gel'mi~tir. Kent, eskiden beri fmdlk iiretimi ve ticaretinin ba~hca merkezi ve limam olmu~tur. Ancak il' kesimlerle baglantmm zor ve onemsiz olmasl nedeniyle kom~usu Trabzon ve Sam sun kadar geli~ememi~tir. Abstract The city, Giresun is founded by Eastern Black Sea Region, at the meeting point of a small peninsule composed of basalt lava, around bays at both sides of the peninsula. The city is at the starting point of the road connecting coastal line to Kelkit Valley, in the inner part. Both its geographical conditions and the existence of two bays surrounded by hills and suitable for harbours has made the city keep its importance in the history of settlement. OriginallY, Giresun was founded as a castle settlement. The name "Kerasus", which dates back to very early ages, is thought to result from cherry growing extensively in the region. The present name "Giresun" is a AtatUrk Oniversitesi, Kazlm Karabekir Egitim Fakliltesi CogralYa Egitimi Anabilim Dah.

2 2 Dr. Onsal BEKDEMiR-Dr. Mustafa ERTORK-Dmr.Dr. ibrahim GONER changed version of this name. The city, being under the rule of several states, was conguered by Turks in 15.th century. The city is the centre of hazelnut production export harbour for ages. But, because of the difficulty in transport to inner regions, the city could not develop as much as Trabzon and Samsun, its neighouring cities. Giri~ Giresun'un da il'erisinde yer aldlgl Dogu Karadeniz BoWmU'nUn en bilyilk yerle~me merkezleri klyi ~eridinde, daima bir vadinin agzmda ve bu vadiyi izleyerek i, klslmlardan klylya inen karayollannm bitiminde bulunurlar. Bu tipteki klyi kentleri, fonksiyonel etki alanmm ekonomik geli~mi~lik durumu, nufus slkllgl ve ozellikle de bitiminde bulundugu vadi yolunun onemi gibi ozelliklerine bagh olarak az yada,ok geli~mi~lerdir. Gerl'ekte bu geli~me etmenleriyle ilgili olarak kentlerin nufus buyukliigu ve ekonomik onemlerinin yer yer degi~tigi gorulmektedir. KlYI kentlerinin hemen hepsinin ilk,aglara kadar inen yok eski birer tarihl vardlr ye bunlarm i,erlerinde yeya hemen kenarlarmda gorajen antik kale harabeleri, klyi kentlerinin bugun roliinu kaybetmi~ olan tarihselyekirdeklerini i~aret ederl. Giresun kenar daglarlll guneyini denize baglayan en klsa, en iyi yollardan biri olan ve tarihl devirlerde iy kesimlerin klyi ile baglantl kurdugu onemli kervan yollarmdan biri durumundaki Giresun Sebinkarahisar yolunun bitiminin batl tarafmda kurulmu~tur. Kent kuzeye, denize dogru iler1emi~, m. yukseltide eski bazalt laylarmdan. olu~mu~ kuyuk bir yarlmadanm yeyresinde, ozellikle berzah (kistak)' kesiminde yer1e~mi tir2. Kentin tarihl nuvesi, halen iizerinde sur kahntilan, kuyular ye Hlristiyanhk dininin yayllma doneminde, kilise olarak kullamldlgl sam Ian bir magaranlll bulundugu yanmada kesimidir 3 Kale yaplmma elveri li bir tepe ile,eyresinde Iiman kurmaya elveri li iki koyun varhgl, buranm; yerle me tarihl boyunca her zaman onemini korumasllla neden 0lmu tur 4 I Eriny, S., 1945, Kuzey Anadolu Kenar Dagiarzmn Ordu-Giresun Kesiminde Land~afl Serit!eri. TUrk Cografya Dergisi, s: 7-8, istanbul, s Darkot, B., 1988, islam Ansiklopedisi. Giresun Maddesi. 4. Cilt, M.E.B., istanbul, s Erin" S., 1945, a.g.m., s Eriny, S., 1945, a.g.m., s. 127.

3 C- Giresun 'un Tarthi CografyasL 3 1. ilk ve Orta <;:aglarda Gircsun Dogu Karadeniz'in onemli yerlerinden biri olan Giresun, gerek konumu ve gerekse nispeten korunumlu limal1l ile eski I'aglardan beri oldukl'a onemli bir yere sahip olmu~tur'. Ba~langll'ta bir kale olarak kurulup geli~me gosteren Giresun 'un Tlirklertarafmdan fethi oneesi ve sonrasi tarihl hakkmda bilinenler, sadeee tarihl olaylar baklmmdan degil ayl1l zamanda kentin fiziki ve sosyal yaplsl itibanyla da yeterli degildir'. Kentin adl ve kuruldugu yer konusunda degi~ik gorti~ler ileriye stirlilmli~tlir. Kentin bugtinkli admm kaynagl, antik I'agm Kerasus'una baglanmaktadlr 7 Her ne kadar Kerasus'un buglinkli Giresun 'un yerinde degil, ona nazaran daha doguda, buglinkli Vakflkebir'in yerinde, Fol deresi (Kiepert haritasmda Kerasun Dere) oldugu yerde kurulmu~ oldugu gorli~ti gerl'ege daha yakm gortinliyorsa da, Seylax'a gore, Choerades adml ta~lyan ve Pontus krah Phamakos tarafmdan, glintimlizdeki Giresun'un yerinde in~a edilerek veya geni~letilerek Phamakeia adml alan kente, I'ok gel'meden Kerasus denilmi~tir8 Aynea hemen yeri gelmi~ken ~unu da belirtmek gerekir ki, XIX. Ylizyllm bazl titiz ara~tlrmaeilarmea lil' ayn Kerasus'un varljgl ortaya I'lkanlml~tlr. Bunlardan biri Sinop'un batlsmda, ikineisi az once belirttigimiz Vakflkebir'in dogusunda (Kire~on), til'tinelisti de buglinkti kentin biraz uzagmdaki vadide yer almakta olup Kire~on-Kerasus ihtimali I'ok zaylftlr; Kerasus il'in Giresun'dan daha uzakta herhangi bir yer aramaya da gerek yoktur'. XIJI. ylizyil italyan deniz haritalannda kentin adl Chirizonda ~eklinde gorlilmektedir ki, sonradan kullamlan Kerasounde (Cera sonte), Kerasunt ve benzeri gibi yazili~ ~ekilleri bundan tliremi~tirlo. Keraslls'un eivarda bol miktarda yeti~en kirazdan geldigi de rivayet edilir. Romahlarm eline gel'en Giresun Romah Lueullus'un hakimiyetinde iken Kreasus yani kiraz diye isimlendirilmi~tir. <;:tinkti bazl kaynaklarda, kirazm buradan 5 Emecen, M.F., 1989, XV-XVI. ASlrlarda Giresun ve Y6resine Dair Bazi BilgUer. Ondokuz MaylS Univ. Egitim Fak. Derg., s:4, Sam sun, s. I. 6 Emecen, M.F., 1996, Giresun Tarihinin Bazl Meseleleri. Giresun Tarihi Sempozyumu, Bildiriler,-Giresun Belediyesi Yaymlan No:l, istanbul, s. 19. 'Darkot, B., 1988, a.g.e., istanbul s Darkot, B., 1988, a.g.e., s Anthony Breyer-David Winfield, The Byantine Monuments and Topography of the Pontus, I, Washington 1985, s. 126; $emsettin Sami, KamusUI-Alam, c. V, istanbul 1314 (1896), s. 3625, Emeeen, M.F., 1996, Giresun. Diyanet islam Ansiklopedis, cilt: 14, istanbul, s Darkot, B., 1988, a.g.e, s. 789.

4 4 Dr. ansa! BEKDEMIR-Dr. M-;;;r;,ja ERTORK-D~Dr. Ibrahim GONER ---J Roma'ya gowruldugu oradan da Ayrupa Ye ingiltere'ye yayiidlgl belirtiimektedir l I. Ger,ekten de bugun yorede yabani hal de bol miktarda kiraz agacma rastlamak mumkundur. Diger bir kaynaga gore ise Giresun'un adl, yanmadanm denize dogru bir boynuz gibi uzanmasi nedeniyle eski Yunanca'da boynuz anlamma gelen Kerastan tiiretilmi~tir. Kaynaklarda adl Kerasus, Kerasous, Cerasous, Chirizonda, Cerasonte, Kerassunde ~ekillerinde de ge,en 12 ye Katip <;elebi (Cihanniima, s.429)'nin Kiresun ~eklinde yazdlgl (ba~ka yerlerde Kiresun ye Keresun), kent TUrk hakimiyeti doneminde bugunkii soyleni~i i1e Giresun olarak antlml~!tri3. Dogu Karadeniz ye dolayislyla Giresun ile ilgili ilk tarih! bilgiler Yunanlt cografyacl ye seyyahlann eserlerinde goriilmektedir. Giresun, Anadolu'nun, arkeolojik ara~tlrtnaya en az konu olmu~ kentlerinden biridir. Bu nedenle Giresun'da yazllt tarih oncesi donemlere 1~lk tutacak herhangi bir bilgi bulunmamaktadlr l '. Giresun kentinin ilk kurulu~ yerini olu~turan kalenin ne zaman kuruldugu ye nasii bir yerle~meye sahne oldugu hakkmda kesin bir bilgi yoktur. Hititler doneminde Azzi iilkesinin bu bolgeyi de iyine aldlgl, MO IV-V. yuzyil Grek kaynaklarmda ise Pontus denilen kesimin bir par,asl oldugu belirtilir. Kerasus adlt bir yerle~me yerinin yeya kalenin, MO 670'lerde Karadeniz bolgesinde koloniler olu~turmaya ba~layan Miletoslular tarafmdan kuruldugu ileri siiriiiur". Dnlii tarihci Plinius Vaturalis Historia adlt yapltmda Miletoslular'm bu bolgede 90 kadar kent kurduklanm yazmakta, ancak bunlarm,ogunun emporion (yiikleme-bo~altma iskelesi) olmaktan iiteye gidemedigini belirtmektedir. Bununla birlikte, emporionlann bir bolumii daha geli~mi~ birer ticaret ye baltk,lhk merkezi durumuna gelebilmi~lerdir. Sonradan buyuyerek onem kazanan bu merkezler arasmda Sinope (Sinop), Amisos (Samsun), Kerasos (Giresun), Trapesus (Trabzon) gibi kentler Yardl l '. Kalesi Ponlus krait Farnakos tarafmdan in~a ye tamir olunan kent, Ceneyizlilerin onemli bir ticaret kolonisi haline gelmi~, Trabzon Rum imparatorlugu zamanmda da bu ozelligini surdlirmii~tlir. Osmanh II P., Mlras, Bijiskyan., , Karadeniz Klytlart Tarih ve Cografyasl (<;eviri: Hrand D. Andreasyon) 1969, istanbul, s Emeeen, M.F., 1996, a.g.e., s Darkot, B., 1998, a.g.e, Yurt Ansiklopedisi, 1982, Giresun Maddesi CiltS, istanbul, s IS Emeeen, M.F., 1996, a.g.e, s SOmer, F., 1997, Tirebolu Tarihi. istanbul s

5 [n Giresun 'un TariM Cografyasl - -~ 5 hakimiyetine giri~ine kadar saglam bir kale olarak onemini koruyan, Antik yagda madenleriyle iin yapan ve denizdeki bahklarmm bolluguyla oviilen Giresun, nispeten korunakh limam i1e de Dogu Karadeniz'de birkay asked tistten biri olmu~tur. ilkyag yazar ve cografyacllarmm verdikleri bilgilerden kentin bu ozelliklerde oldugu anla~llmaktadjr. Ortayaga dogru Pontus bolgesinde fmdlk tiearetiyle on plana ylkan, iy kesimde yer alan madenleriyle iinlti ~ebinkarahisar (Karahisar-I ~arki) i1e de iyi sayjlabilecek bir yol baglantlsl olan ve bu yorenin hububatmm ve madenlerinin ihray limalll ozelligi kazanan Giresun, Orta9agda dokuma mamulleri ve ~ap ihracatlyla dikkat yeken bir kale-kent durumundaydl. Bu donemde yerle~me, denizden 100 m. kadar bir yiikseklikte volkanik kayalar iizerindeki kalenin hemen etrafma ve ozellikle dogusuna dogru geli~meye ba~laml~tjrl7. vn. ve VIII. yuzyjllarda Giresun'da Bizans'a ait resmi bir ticaret burosu vardl. Yine Bizans idaresi altmda Xl. yiizyjldan itibaren bir metropolitik haline gelen kent, Bizans doneminde g6steri~siz bir yer olmakla birlikte kiilturel ayldan bir hayli hareketli bir dini merkezdi. Trabzon Rum imparatorlugu zamanmda bolgedeki ikinci merkez durumuna gelen Giresun, civardaki Tiirkmenler'e kar~1 imparatorlugun batl ucunda saglam bir kale durumuna geldi. Schiltberger Karadeniz bolgesindeki kentleri sayarken Samsun ve Trabzon ile birlikte Giresun'un adml da belirtmektedir. Bu da kentin belirli ve bilinen bir merkez oldugu anlamma gelmektedir. Katalan el,isi Clavijo ise 9 Nisan 1404'te gordugii kentin sahilde yer aldlgml ve evlerin denize doniik oldugunu belirtir. Bu a,lklamalardan da XIV. yuzyjl sonlannda burada sivil yerle~menin bulundugu ve kalenin dogusundaki denize inen yama,ta limana dogru evlerin SJralanml~ oldugll anla~jlmaktadlr. Osmanh hakimiyeti doneminde de bu durumunu korudugu bilinen Gireslln, bir kale-.ehir ve liman olarak yava. bir geli.me g6stermi~tirl8. 2.0smanh Doneminde Giresun Sel,uklular zamanmda fetih gayesiyle bolgeye yollanan Ttirk boylan (ozellikle <;:epniler) tarafmdan yurt edinilen Dogu Karadeniz hattl i,erisinde onemli bir yere sahip olan Giresun, Fatih'in Trabzon'u fethinden (1461) sonra ebediyen Tiirk tilkesi olmak tizere Osmanh topraklanna katlldl. 17 Emeeen, M.F., 1996, DiA, s Emeeen, M.F., 1996, DiA, s. 80.

6 6 Dr. Onsa! BEKDEMiR-Dr, Mustafa ERTORK-DOf;.Dr.lbrahim GONER Bu tarihten sonra olu~turulan (,:epni Hiikiimeti'nin merkezi yapllan Giresun, Trabzon Saneagl'na baglandl l '. Giresun'un bir TUrk-islam kenti haline geli~i XV. YUZYlhn sonlanndan itibaren ba~laml~tlr. Bunda bolgede idarecitik yapmakta olan Yavuz Sultan Selim'in olduk,a buylik bir rolli olmu~tur. Yavuz burada bir cami yaptlrdlgl gibi sivil iskam da desteklemi~, boyleee fizik1 geli~me hlzlanmaya ba~laml~tlr. Denitebilir ki, Giresun'un bir kent haline gelmesinin ger,ek kurueusu Yavuz Sultan Selim'dir 20 Giresun, Osmanhlar zamanmda glinden gline geli~mi~ ve Karadeniz'in onemli tiear1 Iimanlanndan biri haline gelmi~tir. Bunda da Giresun'u i, Anadolu'ya baglayan yollarm onemli rolli olmu~tur. Diger taraftan Giresun'da bu donem boyunea zaman zaman bazl onemli olaylarla kar~1 kar~lya kalml~tlr. XVI. ylizylhn sonlanna dogru gorlilen e~klyahk hareketleri Giresun ve,evresini de etkrsi altma alml~ttr. Bu yiizyllm ba~larmda Giresun'un <;epniter'le meskun dag koylerinin bir klslm halkl Safevi propagandasmm etkisiyle iran'a ka,ml~ttr. Buna yilzyllm son,eyreginde Pazarsuyu kazasmda toplanan otuz kadar medreselinin kentte yaptlgl e~klyahk faaliyetleriyle, XVII. yilzytlm ba~larmda Celali gruplannm ytkardlgl isyanlar da eklenebilir. Aym zamanda 1634 ylhnda Giresun'un Kazaklann yagmasma sabne oldugu ve XIX. yilzylhn ilk,eyregindeki Tuzcuogullan isyanmdan Karadeniz bolgesi ile birlikte Giresun'un da etkitendigi bilinmektedir 21 Giresun 1486'ya dogeu yerle~menin kale i,inde ve hemen civarmda oldugu askeri vasfm on plana,ikttgl bir kent ozelligi gosteriyordu. XVI. yilzytlda ~ehir halkl denizcilik yanmda,evredeki bah,elerde ziraatle me~guldti. Vergi gelirleri arasmda yer alan ve ekonomik olarak onemli saytlabiteeek bir deger ta~ldlgl anla~llan ba~hea tirtinler meyve, eeviz, hububat, sogan-sanmsak, kendir, nar ve UztimdU. Dan ve fmdlgm ekonomik bir deger kazanmasl, ozellikle bu sonueu tirtinun vergi gelirleri arasmda yer almasl I 580'lerde oldu". XVII. ytizyllda Giresun'un fizik1 ve sosyal yaplsl hakkmda fazla bilgi yoktur. Katip,elebi Cihanntima'smm orijinal ntishasmda Giresun'dan bahsetmektedir. Evliya <;elebi ise burasl hakkmda,,ar~l i,inde eamileri, 19 Bostan., M.H., 1993, XV-XVI. ASlrlarda Trabzon Sancagmda Sosyal ve iktisadi Hayat, Mannara Dniv. Ttirkiyat Ens!. (Bast!maml~ Doktara Tezi) istanbul, s , Emecen, M,F., 1989, a.g.m., s Emecen, M.F., 1996, DiA, cilt: 14, s Bostan, H., 1993, a.g.tez, s

7 C- Giresun 'un Tarihi Cografyasl ~ 7 meseidi, han, hamam ve pazan bulunan,,ok buyuk olmayan bir kasaba olarak tamlir. KaSlm 1682 tarihli bir avanz tahrir defterine gore kentte be~i muslumanlara, biri hnstiyanlara ait olmak Uzere altl mahalle vardl''. XVIII. yuzyjlda kentin ticar1 apdan geli~tigi belirtilmektedir 'de Giresun'u goren Tournefort kent hakkmda yeterli bilgi vermez, aneak nispeten buyiik bir Iiman kenti oldugunu belirtmektedir 24 XIX. yiizyjlm ba~mda Giresun'dan ge,en TrabzonIu Bljl~kyan, burada iki liman oldugunu belirtiyor; Dogudaki Demirkapl, batldaki Lonea Limam olup, her ikisinin de kl~m emniyetli yerler olmadlgml ve kentte bir klsml dukkiin olan I 000 kadar evin bulundugunu yazar". Kent XIX. yuzylim sonlarma dogru onemli bir Iiman haline geldi;,evrede yeti~tirilen fmdlk, mlslr ve fasulye gibi UrUnlerin dl~ boigelere gonderildigi bir merkez ozelligi kazandj. Bu ozelliginden dolayi kentte tiearet aeenteleri kurulmu~ olup, 1893 'te haftada be~ altl vapur Iimana ugramaktaydl 26 Kentin bu donemde,evrede yeti~tirilen Urtinlerin dl~anya gonderildigi onemli bir liman durumuna gelmesi ve buna bagh olarak da tiearetin geli~mesi, Giresun'un fizik1 g6rtinu~unde buytik degi~iklikler meydana getirdigi gibi nufusunun da artmasmda etkili olmu~tur. Nitekim 1515'1i Ylllarda 1500 ve 1583'1U yjllarda 2800 kadar olan kent nufusu", Osmanh Devleti'nin ilk nufus saylml yapjidlgl 1831 Yllmda ise kadar musluman nufusa sahip oldugu tespit edilmi~tir ylllan arasmda Trabzon vilayeti tarafmdan ne~redilen be~ salnamede de Giresun' da hane ve toplam erkek nufusa 5ahip oldugu belirtilmektedir 29 Aynea doneminde dolaymda belirtilen kentin ntifusu, 1890'larda Giresun halkmda bilgi veren Cuinet tarafmdan 4 388'i musluman, 4 906'51 Rum ve 936'51 Enneni olmak Uzere toplam olarak belirtilmektedir 30. Bu bilgilerden de anla~llaeagl Uzere, Giresun'un bu tarihten nufusunun 10 OOO'i ge,tigi anla~jimaktadlr. 2l Emeeen, M.F., 1996, DiA, s Emeeen, M.F., 1996 DiA, s P.Minas, Bljlsyan, , a.g.e., s Emeeen, M.F., 1996, DiA, s Emeeen, M.F., 1989, a.g.m., s Karaman, 0.,1999., Oiresun Kazasl ( ), Ataturk Univ. Sosyal Bilimler Ens!. Tarih Anabilim Dall (BaSllmaml, Doktora Tezi). Erzurum, s Karaman, 0.,1999, a.g.tez, s Vital Cuinet, 1892, La Turquie d'assie I, Paris, s

8 8 Dr. Onsal BEKDEM1R-Dr. Mustafa ERTURK-Doy.Dr. ibrahim GONER Kagir evleri bulunan ve etrafl fmdlk bahgeleriyle gevrili olarak tasvir edilen XX. yuzyii ba~larmdaki Giresun, ozellikle i9 kesimlerle limanl arasmdaki nispeten iyi sayilabileeek yol baglantlsl nedeniyle'l olduk9a hareketli sayllabileeek bir ah~ veri~e sahne olmaktaydl. Baklrelhk yanmda kilim, aba, ~al, pe~kir, tire gibi dokumalar onemli bir ekonomik degere sahipti. Bu tiear1 aktivitenin bir sonueu olarak kentin XIX. yuzyilm sonlanndan itibaren fizik1 gorunu~unde de buyuk deg;i~iklikler meydana gelmi~tir. 1870'te 9 han, 230 dukkiin, 42 magaza, 4 bayahane, 2 basmahane varken 1871 'de I gumrilk, I telgrathane, 10 han, 84 magaza, 224 dukkiin, I hlikumet konagl ve 968 hane; 1880'lerde 22 han, 382 dukkiin bulundugu belirtilmektedir". Cuinet ise IS han 464 dukkan aldugundan soz eder. Aynea 8 eami, 4 meseit, 5 Rum, I Ermeni Kilisesi, 2 medrese, altlsl muslumanlara, ikisi Rumlara ait 8 mektep, I ril~tiye, 3 hamarn, 17 firm vard1 33. Giresun'un Birinci DUnya Sava~I'ndan once nufusu 16 OOO'den fazla olup bunun 8000'i TUrk, 7 500'U Rum, kadarmda da Ermeni oldugu belirtilmektedir. Giresun'un Rum nufosu Kurtulu~ Sava~I'm takiben Yunanistan TUrkleri ile mubadele edilmi~tir34. Sanu9 alarak, ilk olarak savunma ve korunma amaema yonelik bir kale alarak onem kazanan Giresun, XVI. yuzyiim ikinci yansmdan itibaren bu ozelligini kaybederek, nufusun, ekonomik eanhhgm arttlgl, yoreye has zirai UrUnlerin ekanamik baklmmdan giderek deger kazanmaya ba~ladlgl, Dogu Karadeniz sahilinin onemli liman kentlerinden biri durumuna gelmi~tir3s (Fatagraf I). Nitekim, Giresun Limam'nm 1 800'1ti Ylllarda ~ap madeninin nakledildigi onemli bir lim an oldugu tespit edilmi~tir36. izleyen Ylllarda limanm onemi daha da artarak kent, gevrede yeti~en UrUnlerin dl~ bolgelere ula~tirlldlgl bir merkez ozelligi kazanml~tlr. XIX. yuzyilm ikinei yansmda Giresun Limam'ndan direkt olarak fmd;k ihraeatmm da yapildlgl bilinmektedir. Bu tieareti genelde, Osmanh vatanda~1 alan gayri muslimler yapml~lardlr. Zaten bundan somaki Ylllarda Giresun fmdlk tanml ve buna bagh olarak da fmdlk tieareti i1e on plana 91kml~tlr. Bunda da yabanel Ulkelerden gelen talep ba~ ralu oynaml~tlr. YIIda 2 ile 3 milyan kilo kadar 31 Trabzon Vilayeti Salnamesi, 1320 (1902) Trabzon s ~emsettin Sami, 1896, a.g.e., s Vital Cuine!, 1892, a.g.e., s Darkot, B., 1988, a.g.e., s J5 Emeeen, M.F., 1989, a.g.m., s Karaman, 0., 1999, a.g.tez, s. 127.

9 C- Giresun 'un Tarihi Cografyasl --~ 9 ihra, edilen fmdtk, Giresun'daki sosyo-ekonomik hayatm ba~hca duzenleyicisi durumunda idi 37 XVI. yuzytlm sonlarmdan XIX. ytizythb ortalan kadar, uzun bir zaman zarfmda, Trabzon eyaletine baglt biro kaza olan Giresun, 1875'ten 1878'e kadar ktsa bir sure Karahisar-t $arki saneagma baglanmt~, aneak I 879'da tekrar Trabzon Merkez Saneagma dahil edilmi~tir. Giresun 4 Arahk 1920'de Tirebolu, Gorele kazalan ye Karahisar-t $arki'nin Ktnk nahiyesinin kanlmast ile mustakil sancak haline getirilmi~lirj8. Turkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra il yonetim birimi oldugunda, ~erkez, Tirebolu Ye Gorele il,eleri Be bunlara baglt Bulancak, Ke~ap ye Es iye bueaklarmdan ibaretti ytlmda ~ebinkarahisar ilinin kaldtnlmast onueunda, ~ebinkarahisar ye Aluera'ntn Giresun'a baglanmast, il topraklanmn guneye dogru geni~leyerek tarihi smtrjannt a~masma neden olml~ur. Fotograf 'IU Yiliann Bajtnda Giresun. 3. Cumhuriyet Diineminde Giresun Cumhuriyet donemi ile birlikte 1923 ytlmda Bolan Giresun, bu tarihten itibaren bir kentle~me ye fonksiyonla~ma stireei i,erisine girmi~tir. 37 Semsettin Sami, 1896, a.g.e., s Bostan, M.H., 1996, Giresun Kazasmm idari Taksimatl ve Ntifusu, Giresun Tarihi Sempozyumu, Bildiriler Giresun Bel. KUltUr Yay. No: I, istanbul, s

10 ~ 10 I Dr. Onsa; BEKDEMiR-Dr. iv/us/ala ERTORK.-Doq.Dr. ibrahim GONER Aneak bu hernen hernen tlirn Tlirkiye'de oldugu gibi olduk9a yava~ geli~mi~tir. Kentin ilk yerle~imi kale ve gevresinde olmu~tur. Kale Mahallesi, Sultan Selim Mahallesi, Kapu Mahallesi ve Hacl Hliseyin Mahalleleri kentin ilk gekirdegini olu~turmaktadlf. Bu mahalle Sl11lrlan igerisinde kalan kale eteklerindeki meveut yerle~me halen tarihl dokusunu ve niteligini evleri ve sokaklan ile slirdlirmektedir. Giresun bu eski yerle~im alanl, topografik olarak bir semere benzeyen yapmm dogusunda ve batlsmda yer almaktadlr. Bu topografik yapl, kenti dogu yaka ve batl yaka olmak lizere ikiye aylrmaktadlf. Bu semerin denize yakm ve kuzeydeki en yilksek konumda ise tarihl kale yer almaktadlr. Kentin bu eski iki yerle~im ala11l tarihl bir ula~lm aksl olan Gazi Caddesi ve Sokakba~1 Caddesi ile bu semerin ilzerinden gegerek birbirine baglanmaktaydl. Dogu yakasmda, eski konut yerle~imi kalenin eteklerine, kuzey ve kuzeybatl hakim sert rilzgarlarmdan korunarak yerle~mi~tir (Fotograf.2). Bu konum da yer alan kentsel sit alanmm ilk yerle~im dokusu, bahge igerisinde iki kath evler ~eklindedir. C- Fotograf2. Kentin ilk Kurulu, Yerini Olu~turan Giresun Kalesinden ve Modem Binalar Arasmda Nispeten Tarihl Dokusunu Koruyan Evlerin BUlundugu Kalenin Dogu Kesiminden Bir GorUnti,. Giresun'da 1933 Yllmdan soma Nizamiye ve ;;eyhkeramettin mahalleriyle <;:marlar, Gemiler <;:ekegi, Haelsiyam, Hael Miktad, <;:Itlakkale

11 [ Giresun 'un Tarihi Cografyasl 11 ye Osmaniye gibi mahalleler geli~meye ba~laml~ olup, 1940'larda kentteki mahalle say's, on ikiyi bulmu~tu39. Kentin 1950'ye kadar ye daha sonra ydlan arasmda, bu tarihl kesimin,eyresinde bir ~erit halinde ye tilmu yanmadada korunabilecek ~ekilde yerle~me alanlan geli~mi~tir. Buglin bu mahaller geli~imlerini tamamlaml~ durumdadlf. TUrkiye ozellikle 1950'lerden itibaren hlzh bir sanayile~me i,erisine girmi~tir. Sanayi faaliyetlerinin genellikle kent yerle~melerinde ya da yakmlanndaki klfsal sahalarda kurulmalan, buna kar~lhk klflarda nlifusun hlzla artmasmm daha da belirli hale getirdigi toprak azhgl, kif nufusunun kentlere go, etmelerine neden olmaktadlr". DolaYlslyla da bu tarihlerden itibaren Giresun'da da az da olsa geli~meye ba~layan sanayile~me faaliyetleri, nufus artl~ miktarmm h,z kazanmasl ye kentsel nlifus miktarmm 1950'lerden sonra ylikselmeye ba~lamasl, kentsel geli~meyi saglayan en onemli etkenler olmu~tur. Gcr,ekten de 1927 Ylhndayapllan ilk nufus saylmmda kadar olan kent nufusu, 1950'li ydlara kadar,ok az artml~, hatta,e~illi nedenlerle azah~lar dahi gostenni~tir (1935'te , 1940'ta 16273, 1945'te ye 1950'de ). 1950'den sonra yoreyi kalkmmaya yonelik yatltlmlar sonueunda kentte sanayi ye ticaret sektorlinde onemli bir canlanma gorulmu~ ve nufus btl geli~melere paralel olarak surekli bir artl~ egilimine girmi~tir (1960'te 19902, (970'te , 1980'de 45690, 1990'da ye 1997'de ). Gircsun kentinin 1950'den sonraki geli~mesini belirleyen en onemli etkenlerden birisi, hi, ~uphesiz Iimanm yapdml~ olmasldlf. Limanm 1959 ydmda i~letmeye a,llmasl, klsmen de olsa i~ ye ticaret yerlerinin liman tarafma kaymasma neden olmu~, bu da kentin ball yanunde geli~mesini saglaml~tlr. Kentin 1964'te yapdan imar plan! ile sahil karayolu kesinlik kazanml~tlf. Daha onceleri kentin i,inden gel'en karayolunun sahilden ge,irilmesi ile k,y, boyunca 9izgisel bir geli~me olmu~, yok kath binalarla yerle~im alanlan sahile kaymaya ba~laml~tlf. Giresun, 1970'lerden gunlimuze kadar geli~imini hem dogu yanunde, hem de batl yonunde surdlinnu~tiir. Kentin dogudaki geli~imin etkileyen en onemli faklor, 1967'de Aksu deresinin kenarmda kurulan Seka- 19 Gircsun Belediyesi, 1998, Giresun Revizyon ve ilave imar Plalll A,lklamal! Raporu, Giresun, s Tllmertekin, E., 1973, Tlirkiye'de ~ehirle1me ve ~ehirsel Fonksiyonlar. 1st. Oniv. Yay. No: 1840, Cogr.Ensl. Yay. No:72, istanbul, s.3.

12 12 Dr. Onsal BEKDEMIR-Dr. MuS/afa ERTORK-Do9.Dr. Ibrahim GONER Aksu Kaglt Fabrikasl'dlr. Bagaelk deresinin hemen yanmda btiytik sanayi sitesinin kurulmasl ve aym zamanda Giresun Organize Sanayi Bolgesi'nin de sahilden 3 km. uzakhkta Bagaelk mevkiine yapllmakta olmasl, kentin gtintimtizde dogu yontinde geli~mesini saglayan diger onemli etmenler olmu~tur. Kentin batldaki geli~imini ise Fiskobirlik Entegre Tesisleri ve kamu binalannm yer ah~1 yonlendirmi~tir. Bu binalar batlya gidildik,e slraslyla, stadyum, Vileyet, Orman i~letme Mtidtirliigti, Ziraat Mtidtirltigil, Karayollarl, Silt Fabrikasl, Otogar, Hastahane, Cezaevi, Y.S.E., Tekel Mtidtirliigii ve Fiskobirlik Tesisleri'dir. Giresun eski yerle~im yerinde, idar1 ve tiear1 konutlarm olu~turdugu tek merkez,evresinde geli~en bir kent yaplsmdaydl. Aksu'nun Giresun'a baglanmasl, burada yer alan Seka Kaglt Fabrikasl, onemli i~,i ve personel kapasitesiyle,evresinde bir etki alam olu~turmu~tur. Yine 1981 'de faaliyete ge,en Fiskobirlik Entegre Tesisleri'nin hizmete a,limasl ile yevresinde daha geni~ bir etki alam olu~turmu~tur. Bu tesisin yanmda kil,tik sanatlar iinitesinin olu~masl ile burasmm etki alam daba da artim~tlr. Kentin bugiinkii merkezine gore biri batlda, digeri doguda, kentin iki ueunda olu~an bu etki alanlan, Giresun'u sahil yolu boyunea,izgisel bir yerle~me ve geli~me bi,imine zorlamaktadlf. Bu zorlama, arazinin dogal yaplsl, sahildeki look az dtizliik alanlardan sonra arazinin birden,ok egimli bir ~ekilde yiikselmesi ile de ilgilidir. Yerle~meye uygun olmayan arazi ve denize dik inen derelerin derin vadilerinin olu~turdugu e~iklerin yam slra, merkezler arasmda daha once olu~an konut dl~1 kullamm alan Ian, bu yizgisel yerle~meler arasmda kopukluklara neden olmaktadlr. Bu da merkezlerin etki alanlarmm slmrh bir diizeyde olmasma yol aymaktadlf. Giresun kentinin eski klyi boyunca batlda <;:Itlakkale, doguda Gemiler <;:ekegi mahallerine kadar etkisini gosterebilmektedir. Fiskobirlik Entegre tesislerinin Teyyaradiizli mahallesinde, Seka Kaglt Fabrikasmm ise Aksu mahallesinde etki alam olu~turabilmi~tir. Bunlann arasmda, Entegrenin yanmda kliylik sanatlar grubu, Sunta Fabrikasl, Gemiler <;:ekegi'ndeki sanayi sitesi, stadyum ve <;:Itlakkale'de yaplml slirmekte olan hiikiimet konagl ve buradaki resmi kurulujlar kentin gelijimine etki eden noktalardlr. Aneak, yevrelerinde geli~ime uygun alan olmamasmdan dolayi, alt merkez olujumunu zorlamaktadlf. Aynca kentin geli~me yliklinli etkileyecek Organize Sanayi ve Erikliman'a ta~man Giresun Egitim Faktiltesi ve kurulmasl dtijlintilen tiniversite kentin geli~imini etkileyeeek niteliktedir (Harita 1, Fotograf 3).

13 [ Giresun 'un Tarihi Cogra/yasl 13 Giresun 'un batl geli~me aksl kentsel geli~im al'lsmdan, kentin dogu ye gtineydeki alanlarma gare topogtafik al'ldan I'ok daha elyeri~1i dtizltiklerden olu~maktadlr. Klyldaki bu dtizltik alandan ance eski yol ye daha sonra ise sahil karayolu gel'mi~tir. Bu ytizden kentsel geli~im alanlan klylda, batldaki elyeri~li dilz alanlann aksine, daha engebeli alanlardan olu~maktadlr (Fotograf 4). Ancak, bu kesim de klyldan guneye il' kesimlere dogru gidildikl'e, parl'ah olarak daha az egimsiz alanlara rastlamak mumktindtir. Bu nedenle Gedikkaya ye Adatepe ytikseltileri l'eyresindeki alanlar ile Bogaclk ye Aksu vadilerindeki taban alan Ian gtintimtizde kentsel geli~imin gortildtigti ye muhtemelen de geli~ecegi alanlardlr. Kentsel yerle~im alanmm dogu-batl dogrultusunda sahil karayolu boyunca geli~mesinin yam Slra, gtiney kesiminde bulunan yakm kay yerle~melerine giden yol boylannda da kentsel geli~im yayjimaya ba~laml~tjr. Uygun olan dtizltiklerde, fmdlk babl'eleri il'inde yola yakm kesimlerde yap!la~malar meydana gelmi~tir. Bu yerle~im yerleri yol gtizergahlan bayunca parl'aii olup, birbirleri arasmda da herhangi bir baglantl pek saz konusu degildir. Fotograf 3. GOnumUzde Daha <;ok Batl Yonande Gelijme Gosteren Giresun Kentinin Bu Kesiminden Bir G(jrUnU~.

14 Dr. Onsal BEKDEMiR-Dr. Mustafa ERTORK-Do9.Dr. Ibrahim GONER JI1iI Bkl '(erle~rne ( o km t ~ b:w Harita t. Giresun Kentinin Yatay Geli~imi. Ozellikle kentin imar planlt alanlaflnda arazi fiyatlannm yiiksek oimasl bu alanlara talebi artllrmakta, ayflea taflmsal iiriiniin gozetilmesi i,in de bah,enin bir ko.esinde yerle.im talebi de yaplla.maya etken olmaktadlf. Kentsel yerle.im alanmdaki bu geli.me, kent merkezine en fazla iki km. uzakltkta olup koy yollan ile kentsel merkeze iyi bir.ekilde baglanmaktadlr. Daha once de belirttigimiz gibi Giresun'un kentsel geli.imi, klylya paralel karayolu boyunea uzanan dogrusal bir makroformdadlr. Aneak, akarsularm olu.turdugu yadilerin taban alanlaflndaki diizliiklerle klyldan uzakla.liml.tif. Giineye uzanan koy yollan boyunea, fmdlk bah,elerinin denize bakan tarafmda ye eski kirsal yerle.im alanlannda par,ali ve klrsal tipte kentsel geli.menin de planlamada dikkate almmasl gerekmektedir. Geli.menin oldugu alanlarda imar pi am bulunmamaktadlf. Kentsel yerle.im alanmda planl olan ye arsa durumuna gelmi. alanlarda arazi fiyatlaflnm artmasl nedeniyle, planslz geli.me alanmda arazi fiyatlan, bununla baglantlli olarak ueuz kalml.tlr. Bu da bu yayllma bolgesini, kentsel geli.me basklsl a!tma almaktadlr. Yukanda belirttigimiz nedenler, kentin dogu-batl dogrultusunda, klsmen de giineye dogru yatay bir.ekilde yayilmasl sonueunda,,eyredeki koylerin kentsel yerje.me slolrlanna katilmalan ile mahalle sayilannda da artl.olmu.tur Yllmda Alinea Koylinden klsmen bownen Teyyaredlizli Mahallesi, 1962 yilmda Kayadibi koylinlin kente yakm bowmii aynlarak

15 C Giresun 'un TariM Cografyasl -~ 15 Samanilk Klra"" 1963 'de Kayadibi kayuntin bir klsml Samanlik Klranl ve Kayadibi mahallesi olarak aynlml.tlr yilmda Seldegirmeni mahallesi (losmen harita dl.l) ve bundan bolunerek Kavaklar Mahallesi, Boztekke KayU, Boztekke Mahallesi ve Gedikkaya Mahallesi olu~tu yilmda, <;:aykara KayUntin bir klsml Aksu Mahallesi olarak Belediye smlrlanna almml. ve Fevzi <;:akmak Mahallesi ile guntimtizde Giresun'daki mahalle saylsl 21 ' e ytikselmi.tir 41 Fotograf 4. Giresun'un Dogudaki Geli,im Alanmdan Bir GarUnO. Konut ve yerle.me yanunden' seyrek de olsa, plan ve harita dl.mda kalan alanlar kente klrsal ntifus ta.lmaktadlr. Bugtin Giresun kenti dogu ve ozellikle de batl dogrultusunda yok. kath binalan, villalan, lokantalan ve dinlenme tesisleriyle sahil karayolu boyunca hlzh bir.ekilde geli.imini stirdtirmektedir. 4J Giresun Belediyesi, 1998, a.g.r., s

16 ,I 16 Dr. Onsal BEKDEMJR-Dr.l14ustoja ERTORK-Do9.Dr.lbrahim GONER i Ii Sonu~ Ba~langl9ta Giresun bir kale yerle~mesi olarak kurulup geli~mi~tir. Kale yaplmlma elveri~li bir tepe ile,evresinde liman kurmaya elveri~li iki koyu varhgl, buranm yerle~me tarihi boyunca her zaman onemini korumasma neden olmu~tur. Bunda rol oynayan bir diger neden, kent in, i, kesimlerdeki $ebinkarahisar ve Kelkit Vadisini Dogu Karadeniz klyilarma baglayan dogal yol gilzergiihmm denize ula~tigl bir konumda yer almasldlr. Giresun'un Miletoslular tarafmdan bir ticaret kolonisi olarak kuruldugu salllimaktadir. Kentin ilk adl "Kerasos"tur. Giresun daha sonra slraslyla Perslerin, Makedonya Kralhgl'nm ve Pontus Kralhgl'nm topraklanna katilml~tlr. Gilnilmilze Ylkmtiian kalan kale, Pontus krah Phamakes I doneminde yapilml~ olup bu kaleden dolayi kent klsa bir silre "Phannekeia" adlyla allllml~tlr. Kent Romahlann eline ge,ince yeniden Kerasos'un Latince bi,imi olan "Kerasus" adlyla allllmaya ba~lanml~tlr. Rivayete gore, kentin bulundugu bolgeye ozgil bir meyve olan kiraz, Roma komutam Lucullus tarafmdan Roma'ya gotiiriilmii~ ye az,ok biltiin dillerde birbirine benzeyen "kiraz" s6zctigti "Kerasus"tan turemi~tir. Kentin giiniimiizdeki adl da bu adm degi~mi~ bi,imidir. Daba sonra Dogu Roma'nm (Bizans) ye Trabzon Rum imparatorlugu'nun egemenligine giren kent, 146 I' de Osmanh topraklarma katilml~tlr. Giresun, Osmanhlar doneminde giinden gune geli~mi~ ye Karadeniz'in onemli ticarl limanlarmdan biri haline gelmi~tir. BugUnkti Giresun kenti, Karadeniz klyi kentlerinin,ogu gibi, i, kesimlerden ($ebinkarahisar ye Kelkit Vadisi) gelen bir yolun denize 1Ila~tlgl yerde kurulmu~tur. Tarihl nuyesi klylya dar bir klstakla bagh kayahk kiiyuk bir yanmada ile klstak Uzerinde yer alan kent, zamanla yanmadanm iki yanmdaki koylara ye gerideki yamaylara dogru geli~mi~tir. Kent, eskiden beri fmdlk Uretimi ye ticaretinin ba~hca merkezi ye onemli bir limam olmu~tur. Ancak iy kesimlerle baglantismm zor ye onemsiz olmasl nedeniyle kom~usu Trabzon ye Samsun kadar btiyuyememi~tir. Ote yandan, klymm hemen gerisinden itibaren yiikselen tepelik alanlarm oldukya egimli yama,lannm bu yonde yerle~menin geli~mesine engel te~kil etmesi nedeniyle kent daba,ok klyi boyunca geli~mi~ ye sonu,ta kentin yerle~im planl ~ekil itibariyle ince uzun bir gortiniim alml~tir.

17 C Giresun 'un TariM Cografyasl I 17 KaynaWar ANTHONY BREYER-DAViD winfield, 1985, The Byantine Monuments and Topography of the Pontus, 1, Washington. BOSTAN, M.H., 1996, Giresun KazasInIn idari Taksimatl Ye NOfusu, Giresun Tarihi Sempozyumu, Bildiriler Giresun Bel. KOltOr Yay. No:l, istanbul. BOSTAN., M.H., 1993, XV-XVI. ASlrlarda Trabzon Sancagmda Sosyal ye iktisadi Hayat, Marmara Univ. TOrkiyat Ens!. (Bas!lmaml~ Doktara Tezi) istanbul. DARKOT, B., 1988, islam Ansiklopedisi. Giresun Maddesi, 4. Cilt Milli Egitim Baslmeyi, istanbul. EMECEN, M.F., 1989, XV-XVI ASlrlarda Giresun ve Yaresine Dair BaZl Bilgiler. Ondokuz MaYls Univ. Egitim Fak. Derg., s:4, Samsun. EMECEN, M.F., 1996, Giresun Tarihinin Bazl Meseieleri. Giresun Tarihi Sempozyumu, Bildiriler, Giresun Belediyesi Yaymlan No:l, istanbul. EMECEN, M.F., 1996, Giresun.. Diyanet islam Ansiklopedisi, cilt:14, istanbul. ERiNC, S., 1945, Kuzey Anadolu Kenar Dagiarmm Ordu-Giresun Kesiminde Land$ajt $eritleri. TOrk Cografya Dergisi, s: 7-8, istanbul. GiRESUN BELEDiYESi, 1998, Giresun Revizyon ve ilave imar Planl A91klamah Raporu, Giresun. KARAMAN, 0., 1999., Giresun Kazasl ( ), Atattirk Univ. Sosyal Bilimler Ens!. Tarih Anabilim Dah (Basllmaml~ Doktora Tezi). Erzurum. P., MlRAS, BiJiSKYAN., , Karadeniz KIYllan Tarih ye Cografyasl (Ceviri: Hrand D. Andreasyon) 1969, istanbul. SUMER, F., 1997, Tirebolu Tarihi. istanbul. ~EMSETTiN SAMi, 1314 (1896), KamusOI-Alam, c. V, istanbul. TRABZON ViLA YETi SALNAMESi, 1320 (1902) Trabzon. TUMERTEKiN, E., 1973, TOrkiye'de ~ehirle~me ve ~ehirsel Fonksiyonlar. is!. Univ. Yay. No: 1840, Cogr.Ens!. Yay. No:72, istanbul. ViTAL CUiNET, 1892, La Turquie d' Assie I, Paris. YURT ANSiKLOPEDisi, 1982, Giresun Maddesi Cilt:5, istanbul.

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

ERGENE HA VZASINDA ~EHiRLER VE ~EHiRLE~ME. Siiheyla BALeI AKOV A'

ERGENE HA VZASINDA ~EHiRLER VE ~EHiRLE~ME. Siiheyla BALeI AKOV A' ERGENE HA VZASINDA ~EHiRLER VE ~EHiRLE~ME Siiheyla BALeI AKOV A' Tiirkiye'nin kuzey battsmda, Mannara BOlgesinin Avrupa kltasmda kalan topraklan iizerinde yer alan, kuzeyden Istranca Daglan, giineyden

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Coğrafya Öğretmenliği. Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Coğrafya Öğretmenliği. Sosyal Bilimler Enstitüsü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Eren ŞENOL Adres: Giresun Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü. Telefon: 0 (454) 3105769 E- Posta: eren.senol@giresun.edu.tr Yüksek lisans eğitimimi "Boraboy'da

Detaylı

KONURALP - GÖYNÜK - TARAKLI TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP - GÖYNÜK - TARAKLI TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP - GÖYNÜK - TARAKLI TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 472 - Conservation Studio dersi kapsamında Düzce'nin Konuralp Belediyesi'ne, Bolu'nun

Detaylı

kar;a bir isyan ba~latml~lar ve isyan tapmagm Ylkllmasl ile sonuc;:lanml~tj. Bu isyanm neticesinde, onlann M.S. 73 Yllmda Masada'da ugradjl

Detaylı

T.C. GĠRESUN VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü ĠL MAHALLĠ ÇEVRE KURULU KARARI

T.C. GĠRESUN VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü ĠL MAHALLĠ ÇEVRE KURULU KARARI BULANCAK MERKEZ ĠLÇE KARAR NO :07 KARAR TARĠHĠ :25/08/2010 Giresun İli Mahalli Çevre Kurulu 25/08/2010 Çarşamba günü saat 14:00 de Valilik Toplantı Salonunda Vali Yardımcısı Ahmet YILMAZ Başkanlığında

Detaylı

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Q ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU BİRİM İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI Tarih:16.07.2014 TALEP SAHİBİ MECLİS TOPLANTISININ TARİHİ VE GÜNDEM MADDESİ TALEP KONUSU

Detaylı

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA,

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, 02 Nisan 2012 MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, Amasra Teknik Gezisi 12-13 Mart 2012 tarihleri arasında, ARCH 222 - Arhitectural Design 4 dersi için Bir Sanatçı İçin Konut, ARCH 221 - Arhitectural Design 3

Detaylı

TARSUS (MERKEZ) MUHTELİF BÖLGELER 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

TARSUS (MERKEZ) MUHTELİF BÖLGELER 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU TARSUS (MERKEZ) MUHTELİF BÖLGELER 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MEVCUT DURUM TESPİTİ VE KAPSAM Tarsus (Mersin) Nazım İmar Planı Revizyonu 02.10.2012 tarihinde Tarsus

Detaylı

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU:

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği, Bursa İli, Gemlik İlçesi, Kayhan Mahallesi, 877 ada, 182 nolu parsel ile Hamidiye Mahallesi, 112 ada,

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15 içindekiler GEÇMİŞİMİZ İÇİN BİR GELECEK...VII GİRİŞ...IX Bölüm I KÜLTÜREL MİRAS KAVRAMI VE TARİHSEL ÇEVRE KORUMASININ ÖNEMİ Kültürel Miras Kavram ve Tanımları...4 Kültürel Mirasın Korunmasının Önemi...5

Detaylı

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BAKİ SARISAKAL 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BİNALAR VE ARAZİ LİSTESİ Manastır Vilayetinde Nüfus Cemaati İslam Ulah ve Rum Ermeni Bulgar Yahudi

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ İSTASYON MAHALLESİ

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ İSTASYON MAHALLESİ MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ İSTASYON MAHALLESİ 1329 ADA 1 PARSEL 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN ŞEHİR VE BÖLGE PLANCISI DİLEK ÇAKANŞİMŞEK 2017 MANİSA 1 İÇİNDEKİLER

Detaylı

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ÇINARLI MAHALLESİ, 1507 ADA 102 PARSEL İLE 8668 ADA 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ --------------------

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ÇINARLI MAHALLESİ, 1507 ADA 102 PARSEL İLE 8668 ADA 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ -------------------- İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ÇINARLI MAHALLESİ, 1507 ADA 102 PARSEL İLE 8668 ADA 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ -------------------- PLAN AÇIKLAMA RAPORU Aslıhan BALDAN Doğuş BALDAN ŞEHİR

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

Tez adı: Gümüşhane Şehir Coğrafyası (2001) Tez Danışmanı:(HAKKI YAZICI)

Tez adı: Gümüşhane Şehir Coğrafyası (2001) Tez Danışmanı:(HAKKI YAZICI) SERKAN DOĞANAY PROFESÖR E-Posta Adresi serkan.doganay@giresun.edu.tr Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 4543101290-5326434755 4543101287 Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler

Detaylı

LAZ VE MİGRELİ TARİHİ

LAZ VE MİGRELİ TARİHİ LAZ VE MİGRELİ TARİHİ Ünsal, V. (2006). "Doğu Karadeniz'in Tarihi Coğrafyası". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (2), 129-144, İpek, N. (1994). "Birinci Dünya Savaşı Esnasında Karadeniz

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176 Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.01/469 A.U Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-176 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 24/02/2016-2869 SAFRANBOLU

Detaylı

(1983). 1980 Genel Nüfus Sayımı: Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri; 12-10-1980, 05 Amasya. Ankara: Devlet İstatistik Enst. Yay..

(1983). 1980 Genel Nüfus Sayımı: Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri; 12-10-1980, 05 Amasya. Ankara: Devlet İstatistik Enst. Yay.. İktisat Tarihi (1983). 1980 Genel Nüfus Sayımı: Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri; 12-10-1980, 05 Amasya. Ankara: Devlet İstatistik Enst. Yay.. (1962). "Yükseliş Devri'nde Osmanlı Ekonomisine Umumi

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý

Detaylı

T.e. MILLfEGITIM BAKANLIGI Ortaogretim Genel Muaurlugu

T.e. MILLfEGITIM BAKANLIGI Ortaogretim Genel Muaurlugu T.e. MILLfEGITIM BAKANLIGI Ortaogretim Genel Muaurlugu SaYl :145120141704.01/4573630 15110/2014 Konu: MEB ADSL Paketleri...vALiLiGiNE ( II Milli Egitim Mudurlugii)'" ilgi : Bilgi ilem Dairesi Ballkanhgmm

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 1542 ADA 35 NOLU PARSEL

T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 1542 ADA 35 NOLU PARSEL T.C. BAŞBAKANLIK ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI 1542 ADA 35 NOLU PARSEL İSTANBUL İLİ BAHÇELİEVLER İLÇESİ YENİBOSNA MAHALLESİ 1542 ADA 35 NO LU PARSEL TANITIM DOKÜMANI Kasım 2010 1. TAŞINMAZ HAKKINDA GENEL

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ BEŞEYLÜL MAHALLESİ

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ BEŞEYLÜL MAHALLESİ MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ- İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ BEŞEYLÜL MAHALLESİ 1203 ADA 13 PARSEL ve 1204 ADA 1 PARSEL 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ PLANIN İSMİ BALIKESİR İLİ, SAVAŞTEPE İLÇESİ, CUMHURİYET MAHALLESİ 297 ADA, 70-71-72-73-74-75-81-82-83-84 PARSELLERE AİT 1/5000

Detaylı

KEMER KEMER. 352 Dünden Bugüne Antalya

KEMER KEMER. 352 Dünden Bugüne Antalya A L T I N C I B Ö L Ü M KEMER KEMER 352 K E M E R 353 354 12. KEMER* 1. Tarihçe A L T I N C I Kemer ilçesi tarihinin M.Ö. 690 yılına kadar uzandığı bilinmektedir. Kemer merkezine 15 km mesafede bulunan

Detaylı

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013)

Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) Geçmişten Günümüze Giresun da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu (25-27 EKİM 2013) İlimiz tarihinde yer alan bütün kavimlerin kültürel ve dini kimliğinin ele alınarak inceleneceği Geçmişten Günümüze Giresun

Detaylı

THE OTTOMAN EMPIRE. OSMANLI DEVLETi'NDE BiLGi VE istatistik DATA AND STATISTICS IN. T.C. BA$BAKANLIK DEVLET istatistik ENSTiTUSU

THE OTTOMAN EMPIRE. OSMANLI DEVLETi'NDE BiLGi VE istatistik DATA AND STATISTICS IN. T.C. BA$BAKANLIK DEVLET istatistik ENSTiTUSU OSMANLI DEVLETI'NIN OSMANLI DEVLETi'NDE BiLGi VE istatistik DATA AND STATISTICS IN THE OTTOMAN EMPIRE Derleyenler Edited by Prof. Halil inalcik Prof. $evket PAMUK T.C. BA$BAKANLIK DEVLET istatistik ENSTiTUSU

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. TABLO ÜNİVERSİTE Tür ŞEHİR FAKÜLTE/YÜKSOKUL PROGRAM ADI AÇIKLAMA DİL 4 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Devlet ADANA Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri MF-2 280,446 255,689 47 192.000 4 ANKARA ÜNİVERSİTESİ Devlet ANKARA

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED): Ekler

Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED): Ekler Teslim Edilen: Hazırlayan: IC-Astaldi JV AECOM Ankara, Türkiye Turkey AECOM-TR-R599-01-00 2 Ağustos 2013 Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi

Detaylı

ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU

ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU MAYIS 2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI... 2 2 MEVCUT PLAN DURUMU...

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

Sağlıklı Kent Planlama Projelerimiz

Sağlıklı Kent Planlama Projelerimiz BELEDİYESİ Trabzon Municipality / TURKEY 27-28 Nisan 2007- Trabzon Sağlıklı Kent Planlama Projelerimiz Trabzon Municipality City Planning Officer TRABZON İLİ NİN ÜLKE İÇİNDEKİ YERİ Trabzon İli; Anadolu

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Arş. Gör. İlker YİĞİT

Arş. Gör. İlker YİĞİT CV Arş. Gör. İlker YİĞİT Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Araştırma Görevlisi Mail: iyigithg@gmail.com Tel: 0-376-218 11 23/5111 Faks: 0-376-218 10 31 WEB: http://websitem.karatekin.edu.tr/iyigit/sayfa/314

Detaylı

Planlama Kademelenmesi II

Planlama Kademelenmesi II Planlama Kademelenmesi II İMAR PLANLAMA SÜRECİ İmar Planı Elde Etme Yolları İmar planları İmar Planlarının Yapımını Yüklenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Yeterlilik Yönetmeliği nde tanımlanan niteliklere

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı. Murat dağı (2312m)

Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı. Murat dağı (2312m) Murat Dağı-Uşak (2312m) (03-04 Ekim 2015) Yazı ve fotoğraflar: Hüseyin Sarı Uşak Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü nün (UDOSK) düzenlediği Murat Dağı etkinliğine katılmak üzere Pınar Doğan ile birlikte

Detaylı

GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK

GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK Cumhuriyet Cad.Yıldırım Kemal İşhanı No : 1 / 8 YALOVA Tel :0.226.814 81 73 ÇINARCIK BELEDİYESİ G22-D-13-A-1-D PAFTA, 503 ADA, 2 PARSEL, 167 ADA, 13,14,15,16,17

Detaylı

ANTALYA İLİ, SERİK İLÇESİ YUKARIKOCAYATAK, ESKİYÖRÜK VE KAYABURNU MAHALLESİ O25 B2 VE O26 A1 PAFTALARINA GİREN ALANDA HAZIRLANAN 1/25

ANTALYA İLİ, SERİK İLÇESİ YUKARIKOCAYATAK, ESKİYÖRÜK VE KAYABURNU MAHALLESİ O25 B2 VE O26 A1 PAFTALARINA GİREN ALANDA HAZIRLANAN 1/25 1 ANTALYA İLİ, SERİK İLÇESİ YUKARIKOCAYATAK, ESKİYÖRÜK VE KAYABURNU MAHALLESİ O25 B2 VE O26 A1 PAFTALARINA GİREN ALANDA HAZIRLANAN 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN RAPORU 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print) Volume 5 Issue 1, p. 443-447, January 2013

ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print) Volume 5 Issue 1, p. 443-447, January 2013 ISSN: 1309 4173 (Online) 1309-4688 (Print), p. 443-447, January 2013 2. Uluslararası Canik Sempozyumu: Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik 2th International Canik Symposium: The Black Sea Trade and

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ- İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1015 ADA 14 PARSEL 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

Detaylı

3. Eðitim - Öðrenim ve Saðlýk Kýrsal yörelerde (köylerde) eðitim ve saðlýk

3. Eðitim - Öðrenim ve Saðlýk Kýrsal yörelerde (köylerde) eðitim ve saðlýk A) Göçler Göçler ikiye ayrýlýr. a. Ýç göçler: Bir ülke içinde bir bölgeden bir baþka bölgeye ya da bir kentten bir baþka kente yapýlan göçtür. Kýsaca ayný ülke içinde yapýlan göçlerdir. Ýç göçler ülkenin

Detaylı

BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, KUVA-İ MİLLİYE MAHALLESİ, 20J-II PAFTA, 863 ADA, 3 PARSELE AİT

BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, KUVA-İ MİLLİYE MAHALLESİ, 20J-II PAFTA, 863 ADA, 3 PARSELE AİT BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, KUVA-İ MİLLİYE MAHALLESİ, 20J-II PAFTA, 863 ADA, 3 PARSELE AİT 1 / 1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU ÇELİK ŞEHİR PLANLAMA KASAPLAR MH. VASIFÇINAR

Detaylı

TARİHÎ İZMİT KENT MERKEZİ GELENEKSEL MAHALLERİ

TARİHÎ İZMİT KENT MERKEZİ GELENEKSEL MAHALLERİ TARİHÎ İZMİT KENT MERKEZİ GELENEKSEL MAHALLERİ * Giriş Mahalle genel olarak Bir şehrin, bir kentin hatta bir köyün bölünmüş sayıldığı parçalardan her biri olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda kentin çekirdeği

Detaylı

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ÇINARLI MAHALLESİ, 1507 ADA 102 PARSEL İLE 8668 ADA 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI --------------------

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ÇINARLI MAHALLESİ, 1507 ADA 102 PARSEL İLE 8668 ADA 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI -------------------- İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ÇINARLI MAHALLESİ, 1507 ADA 102 PARSEL İLE 8668 ADA 1 PARSELE İLİŞKİN UYGULAMA İMAR PLANI -------------------- PLAN AÇIKLAMA RAPORU Aslıhan BALDAN Doğuş BALDAN ŞEHİR PLANCISI Adres:

Detaylı

İ t ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU. Tarih: BİRİM TALEP SAHİBİ

İ t ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU. Tarih: BİRİM TALEP SAHİBİ m ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU İ t Tarih: 02.05.2016 BİRİM İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TALEP SAHİBİ KEPEZ BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISININ TARİHİ VE GÜNDEM

Detaylı

---~1--------------------------------~----------

---~1--------------------------------~---------- 28 POPULUS X EURAMERICANA I - 214 AGACLAMALARINDA FiDAN YA~I - FiDAN SINIFI - FiDAN KOKU ETMENLERiNiN BUYUME UZERiNE ETKiLERi IN REFORESTATION WITH POPULUS X EURAMERICANA I- 214 THE INFLUENCES OF THE SEEDLING-

Detaylı

T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2014 YILI YATIRIM PROGRAMI

T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2014 YILI YATIRIM PROGRAMI T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2014 YILI YATIRIM PROGRAMI 01/04/2014 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YATIRIMLARIN GENEL DURUMU İKİNCİ BÖLÜM a) Yatırımların Sektörlere

Detaylı

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama 1 Adres : Sakarya Mahallesi Uluyol Caddesi Şevki İpekten Plaza No:28 Kat:3/304-305 Osmangazi/BURSA

Detaylı

BELEDİYE MECLİSİ 2016/MAYIS AYI TOPLANTI KARAR ÖZETİ

BELEDİYE MECLİSİ 2016/MAYIS AYI TOPLANTI KARAR ÖZETİ BELEDİYE MECLİSİ 2016/MAYIS AYI TOPLANTI KARAR ÖZETİ TOPLANTI TARİHİ KARAR NOSU 02/05/2016 47 02/05/2016 48 KARARIN ÖZETİ Yapılan görüşmeler sonucunda; Nallıhan İlçesi sınırları içerisinde, Aladağ Çayı

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR 840 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR MEZARLIKLAR 841 ALİYENLER MEZARLIĞI Karatay İlçesi, Yanık Camii Esiri Mehmet Sokakta yer almaktadır. 06.01.1989-370 Mezarlığa

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarih Bölümü Ankara Üniversitesi 1997 Yüksek Lisans Tarih (Yakınçağ Tarihi) Ankara Üniversitesi 2000

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarih Bölümü Ankara Üniversitesi 1997 Yüksek Lisans Tarih (Yakınçağ Tarihi) Ankara Üniversitesi 2000 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Sezai BALCI Doğum Tarihi : 15 Temmuz 1976 Öğrenim Durumu : Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tarih Bölümü Ankara Üniversitesi 1997 Yüksek Lisans Tarih (Yakınçağ Tarihi)

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

Şekil 2: /496 Antalya Büyükşehir BMK ile kabul edilen /35 sayılı BMK ile kesinleşen 1/ NIP

Şekil 2: /496 Antalya Büyükşehir BMK ile kabul edilen /35 sayılı BMK ile kesinleşen 1/ NIP ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, DURALİLER BÖLGESİ 1/25000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Plan revizyonuna konu alan; Antalya Merkez, Kepez İlçesi,

Detaylı

T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ T.C BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ PLANIN İSMİ BALIKESİR İLİ, BİGADİÇ İLÇESİ, ÇAVUŞ MAHALLESİ 28 ADA, 14-16-20-22-24-26 PARSELLERE AİT 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI

Detaylı

SELMA KISA PLANLAMA TEKİRDAĞ İLİ, KINALI-SARAY DEVLET YOLU KAPAKLI GEÇİŞİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

SELMA KISA PLANLAMA TEKİRDAĞ İLİ, KINALI-SARAY DEVLET YOLU KAPAKLI GEÇİŞİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU SELMA KISA PLANLAMA TEKİRDAĞ İLİ, KINALI-SARAY DEVLET YOLU KAPAKLI GEÇİŞİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 2017 İÇİNDEKİLER AMAÇ... 2 KAPSAM... 2 YÖNTEM... 2 1. PLANLAMA ALANINA

Detaylı

SELMA KISA PLANLAMA TEKİRDAĞ İLİ, KINALI-SARAY DEVLET YOLU BÜYÜKYONCALI GEÇİŞİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

SELMA KISA PLANLAMA TEKİRDAĞ İLİ, KINALI-SARAY DEVLET YOLU BÜYÜKYONCALI GEÇİŞİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU SELMA KISA PLANLAMA TEKİRDAĞ İLİ, KINALI-SARAY DEVLET YOLU BÜYÜKYONCALI GEÇİŞİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU AĞUSTOS, 2017 İÇİNDEKİLER AMAÇ... 2 KAPSAM... 2 YÖNTEM... 2 1.

Detaylı

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU. TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU. TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU Mart 2003 ANKJ'.RAONVERSiTESiBASIM Evi 2003 www.ankara.edu.tr i

Detaylı

TARİH İÇERİSİNDE ANKARA NIN JEOPOLİTİK VE JEOSTRATEJİK KONUMU. Özet

TARİH İÇERİSİNDE ANKARA NIN JEOPOLİTİK VE JEOSTRATEJİK KONUMU. Özet TARİH İÇERİSİNDE ANKARA NIN JEOPOLİTİK VE JEOSTRATEJİK KONUMU Özet Sıddık Çalık 1 Anadolu coğrafyasını, hemen hemen etrafı geniş ve yüksek dağlarla örülmüş bir kaleye benzetebiliriz. Ankara şehri bu kalenin

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

G Ü N D E M. 2. Geçen birleģime ait tutanak özetinin okunması ve oylanması.

G Ü N D E M. 2. Geçen birleģime ait tutanak özetinin okunması ve oylanması. İL GENEL MECLİSİNİN 2016 YILI MAYIS AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 02.03.04.05/05/2016 tarihleri arası Eynesil İlçesi 06/05/2016) G Ü N D E M 1. Yoklama. 2. Geçen birleģime ait tutanak

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ ŞAİREŞREF MAHALLESİ ADA NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

T.e. ADANA VALiLici Halk Saghgl Miidiirliigii

T.e. ADANA VALiLici Halk Saghgl Miidiirliigii T.e. ADANA VALiLici Halk Saghgl Miidiirliigii SaYI Konu : \C)2. :TekJif ADANA (a. O"J.J..!.. ~/2013 TEKLiF FORMU b. MUdUrlUgiimiiziin ihtiyaci olan a~aglda cinsi, miktan ve ozellikleri belirtilen 6 ( Altl

Detaylı

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011

BİRECİK REHBER KİTAP. Birecik Turizm Envanteri Projesi T.C. BİRECİK KAYMAKAMLIĞI 2011 Birecik Turizm Envanteri Projesi Bu kitabın içeriğinden sadece Birecik İlçesi ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği sorumludur ve bu içeriğin herhangi bir şekilde DPT'nin veya Karacadağ kalkınma Ajansı'nın

Detaylı

ORMAN GENEL MUDURLUGU He TURK HAV A YOLLARI A.O. ARASINDA

ORMAN GENEL MUDURLUGU He TURK HAV A YOLLARI A.O. ARASINDA T.t'. Orlllliin ve Su i$t.eri Bakanl.gl ORMAN GENEL MUDURLUGU He TURK HAV A YOLLAR A.O. ARASNDA "1.000.000 FiDAN TOPRAKLA BULUUYOR" AGA

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-02-a-3a / K19-d-02-a-4b PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 45.13/97 Toplantı Tarihi ve No :

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 45.13/97 Toplantı Tarihi ve No : Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 45.13/97 Toplantı Tarihi ve No : 14.10.2016-298 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 14.10.2016-7164 İZMİR Manisa

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 GÜÇLÜKONAK

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 GÜÇLÜKONAK T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 GÜÇLÜKONAK Finik Kalesi...67 Finik İç Kalesi...69 Faki Teyran Camii...7 Finik Zaviyesi...76 Dağyeli Hanı...78 Türbe (Kubbe-i Berzerçio)...80 Pavan Köprüsü...8 Belkıs (Nebi Süleyman)

Detaylı

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU MECLİS BAŞKANLIĞINA

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU MECLİS BAŞKANLIĞINA PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU RAPOR NO : 13 KONU : Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı Yönetmeliği Belediye Meclisi nin 11.02.2019 tarihli birleşiminde Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Mezarlıklar Dairesi

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU. Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri. www.kuzka.org.tr

Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU. Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri. www.kuzka.org.tr Kastamonu - Tosya YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Tosya ilçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Tosya girişimciliği ile önplana çıkmış bir ilçedir. Halkın dinlenmesi ve eğlenmesi için Yeşilgöl

Detaylı

MEMNUNE BAHÇIVAN PLANLAMA BÜROSU

MEMNUNE BAHÇIVAN PLANLAMA BÜROSU 1.PLAN ÖNERİSİNİN KONUSU Manisa İli, Gördes İlçesi, Adnan Menderes (Kurtuluş) Mahallesi, mevcut-onaylı imar planlarında Açık Pazar Alanı olarak planlanmış alan ve çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı

Detaylı

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Q ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih:22.04.2015 BİRİM İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TALEP SAHİBİ MECLİS TOPLANTISININ TARİHİ VE GÜNDEM MADDESİ TALEP KONUSU

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 1. CUMHURBAŞKANLIĞI 1.1. Devlet Denetleme Kurulu UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 2. BAŞBAKANLIK 2.1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği(MGK) 2.2. Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek

Detaylı

This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years.

This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years. This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years. The Byzantine Empire began with the Emperor Constantine who reigned for thirteen years a total of 88 emperors were to reign during the course

Detaylı

TABLO-2. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİHLERİ ARASINDA GÖSTEREBİLECEĞİ KADROLAR VE POZİSYONLAR 1/26 KPSS 2008/4

TABLO-2. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİHLERİ ARASINDA GÖSTEREBİLECEĞİ KADROLAR VE POZİSYONLAR 1/26 KPSS 2008/4 KODU KURUM ADI UNVANI SINIF DERECE ADET ARANAN NİTELİK KODLARI 2843251 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SEKRETER ( BOLU Merkez ) GİH 10 2 3179 2843253 ADLİ TIP KURUMU EMANET MEMURU ( İSTANBUL Merkez ) GİH

Detaylı

ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100.

ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100. ANTALYA İLİ, BATI ÇEVRE YOLU GÜZERGÂHI İLE KEPEZ İLÇESİ ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ YERLEŞİM ALANLARININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI AÇIKLAMA RAPORU MAYIS 2016 1 İçindekiler

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Cafer ÇİFTCİ Doğum Tarihi ve Yeri: 1973 BURSA Unvanı: Prof. Dr. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Doçentlik Alanı:

ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Cafer ÇİFTCİ Doğum Tarihi ve Yeri: 1973 BURSA Unvanı: Prof. Dr. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Doçentlik Alanı: ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Doğum Tarihi ve Yeri: Unvanı: Ana Bilim Dalı: Doçentlik Alanı: İdari Görevi: Cafer ÇİFTCİ 1973 BURSA Prof. Dr. Yakınçağ Tarihi Yeniçağ ve Yakınçağ Tarihi Tarih Bölümü Başkanı ÖĞRENİM

Detaylı

TİCARET SOSYAL TESİS ALANI YAPI YAKLAŞMA MESAFESİ DEĞİŞİKLİĞİ AMAÇLI 1 / 1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

TİCARET SOSYAL TESİS ALANI YAPI YAKLAŞMA MESAFESİ DEĞİŞİKLİĞİ AMAÇLI 1 / 1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, KARESİ İLÇESİ, GÜMÜŞ ÇEŞME MAHALLESİ TİCARET SOSYAL TESİS ALANI YAPI YAKLAŞMA MESAFESİ DEĞİŞİKLİĞİ AMAÇLI 1 / 1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU PAFTA: 21N_IV ADA/

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/06/2014 tarihinde 2014 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Samaruksayı Seyir olarak bilinen köyün eski adı, Cumhuriyetin ilk yıllarında,

Samaruksayı Seyir olarak bilinen köyün eski adı, Cumhuriyetin ilk yıllarında, İKİSU KÖYÜ YERİ VE NÜFUSU İkisu Köyü, bağlı olduğu Yomra İlçesi nin güneybatısında yer alır. Yomra İlçesi ne 4 km., Trabzon İli ne 16 km. uzaklıktadır. Bu uzaklıklar köyün giriş uzaklığıdır. Köyün girişindeki

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

T.C. AMASYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI Yazı İşleri Müdürlüğü KARAR

T.C. AMASYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI Yazı İşleri Müdürlüğü KARAR T.C. AMASYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI Yazı İşleri Müdürlüğü MECLİS KARARI KARAR TARİHİ 07.11.2014 KARAR NO 55 KARAR İmar tadilatları hakkındaki İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün teklif yazısı okundu. Verilen izahat,

Detaylı

TIP FAKÜLTESİ - Tıp Lisans Programı Sıra No Üniversite Program Puan T. Kont. Taban Tavan 1 İstanbul Üniversitesi Tıp (İngilizce) Cerrahpaşa MF-3 77

TIP FAKÜLTESİ - Tıp Lisans Programı Sıra No Üniversite Program Puan T. Kont. Taban Tavan 1 İstanbul Üniversitesi Tıp (İngilizce) Cerrahpaşa MF-3 77 TIP FAKÜLTESİ - Tıp Lisans Programı Sıra No Üniversite Program Puan T. Kont. Taban Tavan 1 İstanbul Üniversitesi Tıp (İngilizce) Cerrahpaşa MF-3 77 526,60898 572,2366 2 Hacettepe Üniversitesi (Ankara)

Detaylı

T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2015 YILI YATIRIM PROGRAMI

T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2015 YILI YATIRIM PROGRAMI T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2015 YILI YATIRIM PROGRAMI 03/04/2015 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YATIRIMLARIN GENEL DURUMU İKİNCİ BÖLÜM a) Yatırımların Sektörlere

Detaylı

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir.

KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle açıklanabilir. Araştırmanın Yapıldığı Kayacık Köyü Hakkında Genel Bilgiler KAYACIK KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER KAYACIK İSMİNİN KAYNAĞI Kayacık Köyü nün isminin kaynağı hakkında iki rivayet bulunmaktadır. Bunlar şöyle

Detaylı

MECLİS KARAR KAĞIDI. Karar Tarihi : 03.06.2013 Karar Numarası : 74

MECLİS KARAR KAĞIDI. Karar Tarihi : 03.06.2013 Karar Numarası : 74 MECLİS KARAR KAĞIDI Sinop Belediye Meclisini Teşkil edenlerin Adı ve Soyadı BAŞKAN : Hüseyin MİNOĞLU- Meclis I.Başkan Vekili. ÜYELER : Barış AYHAN,Rahmi BALFİDAN,Necla BOZKURT, Vahittin BULUT, Necati CANEL,

Detaylı

ATATURK KULTUR, nil VE TARiH YUKSEK KURUMU COGRAFYA BiLiM VE UYGULAMA KOLU "'" COGRAFYA ARA~TIRMALARI YIL 1996 SAYI: 4

ATATURK KULTUR, nil VE TARiH YUKSEK KURUMU COGRAFYA BiLiM VE UYGULAMA KOLU ' COGRAFYA ARA~TIRMALARI YIL 1996 SAYI: 4 ATATURK KULTUR, nil VE TARiH YUKSEK KURUMU COGRAFYA BiLiM VE UYGULAMA KOLU "'" COGRAFYA ARA~TIRMALARI YIL 1996 SAYI: 4 ~'.:' l' ~. oz Mezraa Concept and Mezraas in Turkey Ar. Gor. HARUN TUN

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, EDREMİT İLÇESİ, KIZILKEÇİLİ MAHALLESİ, ADA 310, PARSEL 2 DE KAYITLI TAŞINMAZ İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU AĞUSTOS 2016 Balıkesir İli,

Detaylı

BALIKESİR İLİ AYVALIK İLÇESİ,SAKARYA MAHALLESİ 126 PAFTA,889 ADA,13 PARSELE AİT 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BALIKESİR İLİ AYVALIK İLÇESİ,SAKARYA MAHALLESİ 126 PAFTA,889 ADA,13 PARSELE AİT 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU GÜRHAN SÖZER Şehir Plancısı BALIKESİR İLİ AYVALIK İLÇESİ,SAKARYA MAHALLESİ 126 PAFTA,889 ADA,13 PARSELE AİT 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Temmuz,2016 1 1-KONUM: Ayvalık

Detaylı