ANKET VE VERİ TOPLAMA FORMU GELİŞTİRME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANKET VE VERİ TOPLAMA FORMU GELİŞTİRME"

Transkript

1 ANKET VE VERİ TOPLAMA FORMU GELİŞTİRME Epidemiyoloji Konferans Serisi: 12 Dr.A.Tülay Bağcı Bosi MSc,PhD,MSc 16 NİSAN 2015

2 Bu yansı seti sadece HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı Epidemiyoloji Konferansları serisi eğitimlerinde kullanılmak üzere hazırlanmış olup, izin almadan kısmen ya da tümüyle kullanılması ve/veya paylaşılması uygun değildir.

3 Sunum Planı: Anket-Veri Formu Hazırlamada Bilinmesi gerekenler Anket-veri Formunun yararları, türleri Anket-veri Formunun Bölümleri Soru Tipleri Soru Hazırlama Örnek formlar Katkılarınız, sorularınız

4 Anket; Çeşitli konularda, kişilerden planlı ve standart bilgi toplamak için kullanılan bir yöntemdir.

5 Bilgi-Veri formu Mevcut kayıtlardan kendimize gerekli olan bilgileri kaydettiğimiz formlar.

6 Bir doktor da hastalarına sorduğu sorularla bilgi toplar. Ancak burada her hastaya sorulan sorular değişmekte, Başvuranların sorunlarına yönelik sorular Dolayısıyla standart bilgi toplanmamaktadır.

7 Elde edilen bilgilerle: Bağımlı-tanımlanan bağımsıztanımlayan değişkenler arasında ilişki olup olmadığı, Önemli bağımsız değişkenlerin neler olduğu, Yeni araştırmaların planlanması

8 Soru formu hazırlamaya başlamadan önce yapılması gerekenler Bağımlı-tanımlanan, bağımsız-tanımlayan ve temelyapıyı oluşturan değişkenler bir birinden iyi ayrılmalı Bağımlı-tanımlanan-anahtar değişken: aranılan sonuç, çalışmanın amacı netleşmeli Bağımsız-tanımlayan-açıklayan değişkenler: çalışmanın hipotezini göz önüne alarak bağımlı değişkenle ilişkisi olduğu düşünülen değişkenler Yapı ve/veya temeli oluşturan değişkenler: çalışılan grubu tanımlayan değişkenler, yaş, cinsiyet, eğitim, meslek gb

9 İncelenecek konuyla ilgili uzmanlardan ilişkili olabilecek değişkenler öğrenilmeli Farklı hipotez ve teorileri karşılaştıran çalışmalar çalışmanın değerini artırır, bilimsel çalışmalar farklı hipotezleri test eder, karşılaştırır ve hangisinin işe yaradığını gösterir. Bilimsel çalışmanın sonucuna göre hipotez kabul edilir, değiştirilir veya ret edilir.

10 Anket-veri toplama formu olabildiğince kısa olmalı Anket ve veri formunun hedefinin çok dikkatli belirlenmeli Anket-veri formlarından gizlilik önemlidir, bilgilerin gizli kalaca garanti altına alınmalı Bilimsel çalışmalarda ticari çalışmalar da olduğu gibi anket sonucunda tatil ve/veya benzeri şeyler önerilemez, İncelenen gruba çalışma sonuçları veya incelenen konuyla ilgili bilgilendirme yapılmalı Katılımcılardan anket formunu geri göndermede pul ve/veya telefonla arama istenmemeli

11 Anket yönteminin yararları Geniş kitlelerden, kısa sürede, en ucuz biçimde bilgi toplanır. Aynı sorular sorulduğu için farklı bölgelerden ve ülkelerden birbirleriyle karşılaştırılabilir bilgiler toplanır. Kişilerin sağlık ve diğer konulardaki bilgi, tutum ve davranışlarına ilişkin hızlı veri toplamak için en uygun yöntemdir. Sağlık hizmetlerinden yararlanma boyutu, hizmetlerin yeterliliği ve hizmetlerden memnuniyet durumunu saptamak için de en uygun yöntemdir.

12 Anket türleri Yüz-yüze Gözlem altında Posta ile Telefon ile

13 ÖZELLİK Yüz-yüze ANKET-VERİ FORMU TÜRÜ Gözlem altında Postayla Telefonla Maliyet Uygulama hızı Örneğin toplumu temsil edebilirliği Soruları açıklama ve en doğru yanıtı alma olasılığı Göze hitabeden araç gereç kullanma Uygulama boyutu Çabuk yanıt Anketörün taraf tutma olasılığı

14 Posta aracılığı ile anket yapma; Eğitim düzeyi yüksek toplumlarda ve meslek grupları içinde kullanılması uygundur. En önemli sakıncası katılma ve yanıtlama sıklığı düşüktür. Kişiler ilgisiz olabilir. Sorular anlaşılamayabilir. Yanlış yanıt ya da hiç yanıtlamama sıktır. Bu durumda evren temsil edilemez.

15 Posta aracılığı ile anket yapılırken dikkat edilecek noktalar; 1. Evrenin büyüklüğü bilinmeli, örneklem ona göre seçilmelidir. Böylece yanıtlama oranının ne olduğu bilinebilir ve yanıtlamayanlara 2., 3. hatırlatmalar yapılabilir. 2. Anketin başında konu ile ilgili, kişilerin anlayabileceği kısa bir açıklama bulunmalıdır. 3. Soru sayısı az olmalıdır. 4. Sorular kısa olmalıdır.

16 5. Sorular anlaşılır bir dille yazılmalı, gerekiyorsa her soru ile ilgili açıklama bulunmalıdır. 6. Araştırma konusu katılacak kişilerin ilgisini çekecek, bildikleri ama duyarlı olmadıkları konulardan seçilmelidir. 7. Yanıtların ve kimliklerin gizli tutulacağı güvencesi verilmelidir. 8. Katılımcıların doldurulmuş anket formlarını geri gönderebilmesi için üzeri adresli ve pullu zarf gönderilmelidir.

17 9. İlk mektuba yanıt vermeyenlere pullu zarfla birlikte 2. ve 3. hatırlatma mektubu gönderilmelidir. 10.Bunlara rağmen yanıtlama hızı %70 ve altında ise, yanıtlamayanlardan bir örnek seçilerek anketör gönderilmeli, bunların gruba benzerliği ve yanıtlamama nedenleri saptanmaya çalışılmalıdır.

18 Anket Formu-1 Formun başında anketörün tanıtıcı bilgileri ve anket sıra no mutlaka bulunmalıdır. Soruların numaraları olmalı, sayfada kodlama için uygun yer bulunmalıdır. Her anketin sonunda anketörün değerlendirmesi yer almalıdır.

19 Anket Formu-2 Anket yüz-yüze uygulanmayacaksa, formun başında araştırma hakkında kısa bir bilgi bulunmalı. Özellikli sorularda da açıklamalar yapılmalıdır. Her katılımcı için ayrı bir form kullanılmalıdır.

20 Anket Formu-3 Anket formunda sorular belli bir sıraya göre sorulmalıdır. Bu hem soran, hem de yanıtlayan için kolaylık sağlar. Analizler sırasında, tablo ve grafikler yapılırken de sistemli düşünmeyi ve çalışmayı sağlar.

21 Anket Formunun Bölümleri-1 1. Tanıtım bilgileri 2. Araştırmanın amacına yönelik bilgiler

22 Anket Formunun Bölümleri-2 1. Tanıtım bilgileri o Uygulayan kişinin tanıtımı o Anketörün adı-soyadı o Anketin süresi o Anketörün izlenimleri o Anketin sonucu o Uygulanan kişinin tanıtımı o Kimliği o Sıra no: Verilerin değerlendirilmesi sırasında bir hata ortaya çıkarsa geri dönülerek kontrol edilmesini sağlar. o Adresi o Sosyo-demografik özellikleri (Yaş, cins, öğrenim düzeyi, medeni durum, aile tipi, doğurganlık öyküsü vb.)

23 Anket Formunun Bölümleri-3 2. Araştırmanın amacına yönelik bilgiler o Herhangi bir konuya ilişkin bilgi, tutum ve davranışı belirlemeye yönelik sorular o Belirli konudaki görüşleri, hizmetlerden yararlanma ve memnuniyet düzeyini belirlemeye yönelik sorular o Fizik muayene, laboratuvar bulgularına ilişkin bilgiler

24 Anket Soru Tipleri 1. Açık uçlu soru 2. Kapalı uçlu soru Anket formunda tek tip soru biçimi kullanılabileceği gibi, soru tipleri birlikte de kullanılabilir.

25 Açık uçlu soru Soru 15. Kullandığınız aile planlaması yöntemini belirtiniz... Soru 16. Sağlık Ocağı nda sunulan aile planlaması hizmetlerinden memnun musunuz?. o o o Sorunun muhtemel yanıtları anket formunda yer almaz. Kişi soruyu kendi ifadeleri ile yanıtlar. Yanıt aynen kaydedilir.

26 Açık uçlu soru o Anlaşılmayan ya da yanlış anlaşılan sorular anketör tarafından önceden belirlenen biçimde açıklanabilir. o Böylece kişinin güven ve işbirliği artırılarak yanıtlama oranı yükseltilir.

27 Açık uçlu soru o o o Özellikle sosyal bilimlerde, görüşlerin araştırıldığı durumlarda bu soru tipi uygundur. Çünkü verilebilecek tüm seçenekler öngörülerek yazılamayacağı için eksik bilgi toplanması önlenmiş olur. Kişilere zaman verilip kendi görüşlerini bildirmeleri istendiğinde önceden tahmin edilemeyen yanıtlar alınabilir. Bunlar da yeni hipotezler kurulmasını sağlar.

28 Açık uçlu soruda güçlükler o o o Sorular yeterince anlaşılır değilse verilen yanıtlar yanıltıcı olabilir. Yanıtların yazılması için yeterince boşluk bırakılmalıdır. Aksi takdirde yanıtın bir kısmı alınmış olur.ancak boşlukların fazlalığı da maliyeti artırır. Çok dağınık yanıtlar karşımıza çıkar. Bunların gruplandırılması gerekir. Analiz aşaması uzun sürer.

29 Kapalı uçlu soru. Soru 16. Hangi aile planlaması yöntemini kullanıyorsunuz? 1. Hap 2. Rahim içi araç 3. Kondom 4. Cerrahi yöntem 5. Geri çekme 6. Takvim yöntemi 7. Hazneyi yıkama 8. Diğer (Belirtiniz )

30 Kapalı uçlu soru Sorunun altında olası yanıt seçenekleri bulunur. Kişiler kendileri için uygun seçeneği işaretlerler. Seçenek sayısı 2 ya da daha fazla olabilir.

31 Kapalı uçlu soruların yararları Sorulması ve yanıtlanması daha kolaydır. Soranın ve yanıtlayanın farklı anlamalarından kaynaklanan taraf tutma en aza indirilmiş olur. Amaçlara yönelik spesifik soru sorulabilir. Veri kontrolü, kodlaması ve analizi daha kolaydır. Bu işler daha kısa sürede bitirilebilir.

32 Kapalı uçlu soru tipleri-1 1. İki seçenekli sorular o Evet-hayır, biliyor-bilmiyor 2. Çok seçenekli sorular

33 Tek seçenekli sorular Aileniz devlet yardımı alıyormu? 1. Evet 2. Hayır 3. Aileden bir kişi 4. Aileden iki kişi Devlet Yardımı Aile tipi YANLIŞ Aileniz devlet yardımı alıyormu? 1. Evet 2. Hayır Aile Tipi? 1.Anne veya baba tek 2. Anne baba birlikte DOĞRU

34 Kapalı uçlu soru tipleri-2 3. Ölçü tipinde sorular o Kişiden belli bir konudaki görüşünü azdan çoğa VEYA çoktan aza doğru sıralanmış seçenekler arasında derecelendirmesi istenir. Bölgenizdeki sağlık ocağında yürütülen aile planlaması hizmetlerinin kalitesi size göre nasıl? 1. Çok iyi 2. İyi 3. Orta 4. Kötü 5. Çok kötü

35 Kapalı uçlu soru tipleri-3 Ölçü tipinde soruların bir başka tipinde de kişiye konuyla ilgili değişik görüşleri içeren cümleler verilerek kendi görüşüne en uygun cümleyi seçmesi istenir. Aşağıdaki seçeneklerden size en uygun olanını işaretleyiniz. 1. Sigara içme akciğer kanserinin başlıca nedenidir. 2. Sigara içme ile akciğer kanserine yakalanma arasında önemli ilişki vardır. 3. Sigara içme ile akciğer kanserine yakalanma arasındaki ilişki zayıftır. 4. Sigara içme ile akciğer kanserine yakalanma arasında ilişki yoktur.

36 Anket soruları Tam ve doğru bilgi almayı, Yanıtlayan kişinin güven ve işbirliğini yapmayı sağlamalıdır.

37 Anket Sorusu Hazırlama-1 Sosyo-demografik özelliklere (yapı sağlayıcı) ilişkin sorular dışında kalanlar araştırmanın amaç ve hipotezlerine uygun olmalıdır. Soru tipi iyi seçilmelidir. Kapalı/açık uçlu? Sorular açık ve anlaşılır olmalıdır. Bu yıl ailenizin durumu nasıl? durum??????

38 Anket Sorusu Hazırlama-2 Her soruda yalnızca bir konu sorulmalıdır. Aile planlaması uygulamalarının anne ve çocuk sağlığına etkisi nedir? Soruların dili önemlidir. Yabancı ve teknik terimler kullanılmamalıdır. Oral kontraseptif kullanıyor musunuz?

39 Anket Sorusu Hazırlama-3 Soru yönlendirici biçimde sorulmamalıdır. Rahim içi araç kadının sağlığına yararlı mıdır? etkisi nedir? Kişilere bilmediği konularda soru sorulmamalıdır. Alternatif tedavi yöntemlerini kullanıyor musunuz? Önce tanımla!!!!!

40 Anket Sorusu Hazırlama-4 Çok özel ve duyarlı konularda soru sormaktan kaçınılmalıdır. Eğer sorulması gerekiyorsa; o Bu sorular anketin sonuna doğru sorulmalıdır. o Soru kişiye değil genele yönelik sorulabilir. Evlilik dışı bir ilişki sonucu gebe kalırsanız ne yaparsınız? yerine Evlilik dışı bir ilişki sonucu gebe kalan bir kadın ne yapmalıdır?

41 Anket Sorusu Hazırlama-5 Geçmişteki olaylara yönelik sorularda mutlaka zaman belirtilmelidir. Son 1 yıl içinde, son 3 ay içinde gibi. Mümkün olduğunca yakın geçmiş sorulmalıdır. Böylece unutma, yanlış ya da eksik hatırlamaya bağlı hafıza faktörünün etkisi azaltılmış olacaktır.

42 Anket Sorusu Hazırlama-6 Anket formundaki toplam soru sayısı da önemlidir. Soru sayısı arttıkça ilgi azalır. Tutarsız yanıt verme, yanıtsız bırakma ve anketi yanıtlamayı reddetme artar. Tutarlı yanıt verilip verilmediğini kontrol etmek için bazı konularda aynı konu değişik ifadelerle sorulur. Amaca yönelik sorularda kişinin ilgisini çekecek sorular daha önce sorulmalıdır.

43 Anket Formunun Ön Denemesi Ön deneme araştırmanın yapılacağı toplumda değil, ama ona benzeyen küçük bir grupta yapılmalıdır. Ön denemede, Soruların dili ve soruluş biçimi açısından anlaşılır olup olmadığı, Tepki yaratan sorular olup olmadığı, Eksik kalan noktalar olup olmadığı, Anketin yanıtlanmasının ne kadar sürdüğü, araştırılır. Açık uçlu sorulara verilen yanıtlara göre, anketin son halinde bu sorular kapalı uçluya dönüştürülebilir.

44 Ön deneme en üst düzeyde bilgi alınmasına olanak sağlanıncaya kadar tekrarlanmalı Örn: Aksiyete-depresyon karıştırıcı, birbirini maskeleyebilir anksiyet anlaşılmıyor olabilir toplumda sık kullanılan depresyon daha iyi anlaşılıyor dur

45 Hatırlat-izle Hedef kitle anket-soru formunu cevaplamaya niyetli olabilir ancak kişilerin anket formundan çok daha önemli işleri olabileceğinden unutabilirler, bu nedenle kibar bir yolla bir veya en fazla 2 kez hatırlatma cevaplanma yüzdesini artıracaktır. Hatırlatmanın en iyi yolu elektronik posta veya telefonla olabilir, Hatırlatmada Cuma günleri Pazartesi göre daha etkilidir. Hatırlatma sırasında bilgi gizliliğini, cevaplamak istenmeyen soruların atlanabileceğini ve de veri kalitesi için anket formunun düzgün işaretlenmiş karalanmamış ve bozulmamış olmasının önemi hatırlatılabilir. Eğer hazırlamış olduğunuz veri toplama formu cevaplama yüzdesi düşük ise soru formunu hedefe odaklı olarak kısaltmak diğer bir yol olabilir, hiç cevap almamaktan kısa formun cevaplanması daha iyidir.

46 Özetle; Anket ve Veri toplama Formu Hazırlarken; Sorular, kelimeler, cümleler hedef nüfusun anlayacağı şekilde hazırlanmalı Cümleler olabildiğince basit olmalı Kelimeler birden fazla anlam taşımamalı Belirsizlik olmamalı Çok basit ve anlaşılabilir sorularda bile farklı cevap seçenekleri olabilir; Ankara ya ne zaman taşındınız? 1992 de (Ankara ya hangi yılda taşındınız) 23 yaşındayken (Ankara ya taşındığınızda kaç yaşındaydınız) Yazın (Hangi mevsimde Ankara ya taşındığınız)

47 Sorular yargılayıcı, tehdit edici ve damgalayıcı omamalı Sosyal kabuledilebilirlik hatası olabilir social desirability bias Soruların cevapları sıralı olmalı, bu herzaman kolay olmayabilir, Katılıcı en doğru cevabı vermesi için desteklenmeli ancak yönlendirilmemeli

48 Hatırlama hafıza faktörü Soru sorulup-okunup anlaşıldıktan sonra katılımcı soru ile ilişkili en uygun bilgileri hatırlamaya-bulmaya çalışır Bu her zaman hatırlamak kolay olmaya bilir Son 5 yılda Diş hekiminizi kaç kez ziyaret ettiniz Hiç gitmedim 1 ile 5 arasında 6 ile 10 arasında 11 ile 15 arasında

49 Anket sırasındaki belirsizlikler Soru Belirsizlik 1. Sizce çocuklar şiddet içeren programların seyredilmesinden kötü etkiye maruz kalırlarmı? 2. Normal bir günde kaç porsiyon yumurta yersiniz? 1. Burada çocuklar kelimesi belirsiz bebeklikten gençliğe gençlikten-genç yetişkinliğe (yirmili yaşların başı) kadar olan dönemleri ifade ettiği için her okuyan farklı anlayabilir. 2. Burada yumurta porsiyonu ve ve normal gün anlamları açık değil. 3. Haftada ortalama kaç gün tereyağı tüketirsiniz? 3. Burada anketi cevaplayan kişi margarin tüketimini tereyağı tüketimine dahil edip etmeyeceği açık değil.

50

51

52

53

54

55

56

57 KATKI ve SORULARINIZ TEŞEKKÜRLER

58 Kaynaklar How to prepare a questionnaire or a form, Syntropy 2005, 2, pag ISSN , a short questionnaire questionnaires-in-epidemiological-research Boynton, PM, Selecting, designing, and developing your questionnaire, BMJ 2004;328: Boynton, PM, Administering, analysing, and reporting your questionnaire, BMJ 2004;328:

ANKET HAZIRLAMA. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı. Prof. Dr. Atilla Halil ELHAN

ANKET HAZIRLAMA. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı. Prof. Dr. Atilla Halil ELHAN ANKET HAZIRLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Prof. Dr. Atilla Halil ELHAN Anketi hazırlamaya başlamadan önce sorulması gereken sorular Anket uygulanmasının amacı nedir?

Detaylı

ANKET TESTLER. Veri Toplama Araçları. Test Nedir? Questionnaire. Testler (Tests) Anket (Questionaire) Görüşme (Interviews) Gözlem (Observations)

ANKET TESTLER. Veri Toplama Araçları. Test Nedir? Questionnaire. Testler (Tests) Anket (Questionaire) Görüşme (Interviews) Gözlem (Observations) Veri Toplama Araçları Test, Anket, Mülakat, Gözlem, Dokümanlar VERİ TOPLAMA ARAÇLARI (TEKNİKLERİ) Testler (Tests) Anket (Questionaire) Görüşme (Interviews) Gözlem (Observations) Dokümanlar (Documents)

Detaylı

EVREN, ÖRNEK, TEMSİLİYET. Prof. Mustafa Necmi İlhan

EVREN, ÖRNEK, TEMSİLİYET. Prof. Mustafa Necmi İlhan EVREN, ÖRNEK, TEMSİLİYET Prof. Mustafa Necmi İlhan MD, PhD, PhD, MBA Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AbD mnilhan@gazi.edu.tr 1 Neden Araştırma Yaparız? Bilimsel gerçeğe ulaşmak Bilinenlerin

Detaylı

EK 1 UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Başvuru Formu

EK 1 UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Başvuru Formu EK 1 UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Başvuru Formu Kayıt Tarihi: Protokol No: UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN

Detaylı

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1-

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

Programın Denenmesi. Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır.

Programın Denenmesi. Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır. Programın Denenmesi Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır. Deneme sonuçlarından yararlı bilgiler edinilmesi için program

Detaylı

TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI (TBM)

TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI (TBM) TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI (TBM) MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TBM UYGULAYICI EĞİTİMİ PROGRAMI DEĞERLENDİRME RAPORU 9 Mart 1 Haziran 215 Türkiye 1 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TBM UYGULAYICI EĞİTİMİ

Detaylı

TABLO ve GRAFİKLER. Epidemiyoloji Konferansları Serisi 14.05.2015. Prof. Dr. Bahar GÜÇİZ DOĞAN, HÜTF Halk Sağlığı AD.

TABLO ve GRAFİKLER. Epidemiyoloji Konferansları Serisi 14.05.2015. Prof. Dr. Bahar GÜÇİZ DOĞAN, HÜTF Halk Sağlığı AD. TABLO ve GRAFİKLER Epidemiyoloji Konferansları Serisi 14.05.2015 Prof. Dr. Bahar GÜÇİZ DOĞAN, HÜTF Prof. Dr. Bahar GÜÇİZ DOĞAN, HÜTF Neden gerekli? Tablo ve grafikler araştırma sonucunda elde edilen verilerin

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU MART, 2017 MUĞLA T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.... ANABİLİM DALI.... BİLİM

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No:

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No: T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI Proje No: Uluslararası Bilimsel İşbirliği Geliştirme Desteği SONUÇ RAPORU Proje Yürütücüsü: Adı Soyadı

Detaylı

DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU İktisat Bölümü A. GENEL BİLGİLER İktisat bölümünde doktora yapan her öğrenci yeterlilik aşamasını

Detaylı

Soru formu hazırlarken nelere dikkat etmeli?

Soru formu hazırlarken nelere dikkat etmeli? Soru formu hazırlarken nelere dikkat etmeli? Kantitatif araştırmalarda soruları hazırlarken dikkat etmemiz gereken pek çok husus mevcuttur. İşte soruları hazırlarken hatırımızda tutmamız gereken bazı ipuçları:

Detaylı

ADLİ RAPORLAR. Emine Doğan Mevlana Ü. Tıp Fak.

ADLİ RAPORLAR. Emine Doğan Mevlana Ü. Tıp Fak. ADLİ RAPORLAR Emine Doğan Mevlana Ü. Tıp Fak. Amaç Hekimin Adli Olguya Yaklaşımı, Rapor İçeriğinde Bulunması Gerekenler, Rapor Türleri ve İlgili Yasal Düzenlemeler, Muayene ve Rapor Düzenlenmede Dikkat

Detaylı

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMALAR

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMALAR Anket Sorularının Kapsamı Ünite 8 Medya ve İletişim Önlisans Programı YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMALAR Öğr.Gör.Esma GÖKMEN 1 Ünite 8 ANKET SORULARININ KAPSAMI Öğr.Gör.Esma GÖKMEN İçindekiler 8.1. ANKET SORULARININ

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU LEFKOŞA 2014 28 İÇİNDEKİLER 1.Genel Kurallar... 1.1. Genel Yazım Kuralları... 1.2. Etik Kurallar... 2.Tez Önerisi Hazırlama

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi. Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu

Doğu Akdeniz Üniversitesi. Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu Doğu Akdeniz Üniversitesi bayek@emu.edu.tr / 3806 ARAŞTIRMANIN ADI ARAŞTIRMANIN NİTELİĞİ: Yüksek Lisans tezi Doktora Tezi Bireysel Araştırma Projesi Diğer (Açıklayınız):... SORUMLU ARAŞTIRMACI: Adı-Soyadı:

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

ANKET. Katılımcı ZORGVRAGER

ANKET. Katılımcı ZORGVRAGER ANKET Katılımcı ZORGVRAGER Sağlık hizmetlerinden yararlanmaktasınız. Bu listede, sağlık bakımından yararlanan kişi olarak, sağlık hizmetlerinin sizin için ne anlama geldiği ile ilgili sorular bulunmaktadır.

Detaylı

T.C. Ankara Üniversitesi. Elmadağ Meslek Yüksek Okulu. Bilgisayar Programcılığı Programı

T.C. Ankara Üniversitesi. Elmadağ Meslek Yüksek Okulu. Bilgisayar Programcılığı Programı T.C. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Programı Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri Neden Facebook, Twitter Tarzı Sosyal Paylaşım Sitelerine

Detaylı

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması ve isimlendirilmesi

Detaylı

Bilim Uzmanı İbrahim BARIN

Bilim Uzmanı İbrahim BARIN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİNDE YATAN HASTALARIN HASTANE HİZMET KALİTESİNİ DEĞERLENDİRMELERİ Bilim Uzmanı İbrahim BARIN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri AMAÇ Hasta memnuniyeti verilen

Detaylı

BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ?

BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ? BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ? Bu araştırma, size sağladığı çeşitli hizmetleri daha da iyi bir hale getirmek amacıyla Götebork Kent Yönetimi

Detaylı

Çoktan Seçmeli Test ve Madde Hazırlama Rehberi

Çoktan Seçmeli Test ve Madde Hazırlama Rehberi 2 Değerli Öğretim Üyesi, Bu rehberde çoktan seçmeli madde yazarken testin genel düzeni, madde kökü ve seçeneklerle ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar özetlenmeye çalışıldı. Bu rehberin kullanımı ile

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde yapılan ve/ya ODTÜ çalışanları/öğrencileri tarafından yürütülen ve insan katılımcılardan

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan Araştırmaları

Detaylı

Nesrin Dağdelen*, Fadime Akman*, Hülya Ellidokuz**, Münir Kınay*

Nesrin Dağdelen*, Fadime Akman*, Hülya Ellidokuz**, Münir Kınay* Nesrin Dağdelen*, Fadime Akman*, Hülya Ellidokuz**, Münir Kınay* *Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi AD **Dokuz Eylül Üniversitesi, Muzaffer Kayhan Onkoloji Enstitüsü, Prevantif Onkoloji AD

Detaylı

UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI 1 UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI Pratik çalışma, Kimya Mühendisi adayı bir öğrenciye, lisans öğrenimi boyunca öğrendiği konuların endüstriyel uygulamalarına yönelik deneyim

Detaylı

BÜROLARDA FORM KULLANIMI

BÜROLARDA FORM KULLANIMI BÜROLARDA FORM KULLANIMI Form Kavramı Form; bazı bilgilerin toplanması, kaydı, gruplandırılması, transferi gibi amaçlarla hazırlanan, üzerinde soru ve cevap verilecek bölümler bulunan kağıt defter veya

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Anket

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Anket BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Anket Anket yoluyla bilgi toplama (Collecting Primary Data Through Questionnaires) Anket, sistematik bir veri toplama yöntemidir. Veriler, önceden belirlenmiş insanlara bir

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ HEDEF BELİRLENMELİDİR Nereye gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgarın faydası olmaz. Bir insanın başarılı olabilmesi için önce hedefini belirlemesi gerekir. Hedefler ulaşılabilir

Detaylı

RENK, MEVYE VE KELİMELER İLE İNGİLİZCE ÖĞRENİMİ OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI

RENK, MEVYE VE KELİMELER İLE İNGİLİZCE ÖĞRENİMİ OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI RENK, MEVYE VE KELİMELER İLE İNGİLİZCE ÖĞRENİMİ OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI Oyununuzun senaryosunu kısaca tanıtınız/ amacını da belirtiniz: Oyun, 1. Aşamada resim üzerinde yer alan yolda bulunan renk toplarına

Detaylı

İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi. Sevgili Öğrenciler,

İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi. Sevgili Öğrenciler, İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi Sevgili Öğrenciler, Bu anket MLARG: risk grubundaki gençler için cep telefonu üzerinden İngilizce öğrenme (Proje Numarası: 2009-TR1-LEO05-08674) adında bir Avrupa Birliği

Detaylı

VELİLER İÇİN. TÜBİTAK Bilim Fuarları Kılavuzu

VELİLER İÇİN. TÜBİTAK Bilim Fuarları Kılavuzu VELİLER İÇİN TÜBİTAK Bilim Fuarları Kılavuzu 1 2 Veliler TÜBİTAK için Bilim Fuarları Kılavuzu 3 Değerli Veliler, TÜBİTAK Bilim Fuarları, öğrencilerin bireysel ilgileri doğrultusunda seçtikleri konuları

Detaylı

Sınama Durumları. Sınama durumlarını düzenlerken dikkat edilecek hususlar şunlardır:

Sınama Durumları. Sınama durumlarını düzenlerken dikkat edilecek hususlar şunlardır: Sınama Durumları Sınama durumları, öğrencide gözlemeye karar verdiğimiz istendik davranışların kazanılıp kazanılmadığı hakkında bir yargıya varma işidir. Her davranışı yoklayan bir ölçme aracı ya da test

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Eğitimi Beklentiler - Öneriler

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Eğitimi Beklentiler - Öneriler Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Eğitimi Beklentiler - Öneriler Eğitici Gözüyle (Üniversiteden Bakış) Selda Erensoy Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tıp alanında uzmanlık eğitimi

Detaylı

UYGUN İŞE YERLEŞTİRME. Volkan Dündar

UYGUN İŞE YERLEŞTİRME. Volkan Dündar UYGUN İŞE YERLEŞTİRME Volkan Dündar UYGUN İŞE YERLEŞTİRME KAPSAMI İşe giriş muayenesi ve işe yerleştirme birbirini tamamlayan kavramlardır. İşe Giriş Muayenesi Aralıklı Kontrol Muayenesi Erken Kontrol

Detaylı

Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Zafer Güney Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Araştırma Serisi 9-2011 1 AİK- DSÖ TANIMI Hastaların ilaçları klinik ihtiyaçlarına uygun şekilde,

Detaylı

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ

BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ 1 BÖLÜM 2 VERİ SETİNİN HAZIRLANMASI VE DÜZENLENMESİ Veri seti; satırlarında gözlem birimleri, sütunlarında ise değişkenler bulunan iki boyutlu bir matristir. Satır ve sütunların kesişim bölgelerine 'hücre

Detaylı

T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI

T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI İSTANBUL, 2015 1 T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA Proje;

PROJE HAZIRLAMA Proje; PROJE HAZIRLAMA PROJE HAZIRLAMA Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği

Detaylı

BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ. Hiç veya 1-2 standart içkiye 0 kadar 3-4 standart içki 1 5 standart içkiden fazla 2

BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ. Hiç veya 1-2 standart içkiye 0 kadar 3-4 standart içki 1 5 standart içkiden fazla 2 BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ A1 Son altı ay içinde ne sıklıkta alkol kullandınız? Hiç kullanmadım veya ayda 1-3 0 kereden fazla değil Haftada 1-5 kez 1 Hemen hemen her 2 gün A2 A3 A4 A5 Son altı ay içinde, alkol

Detaylı

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme.

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS YE NASIL ÇALIŞILIR? Eğitim Bilimleri Derslerine Nasıl Çalışalım? Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. 1-PROGRAM GELİŞTİRME: Bu dersin kendine ait bir jargonu vardır. Soru çözmeye başlamadan önce, Program geliştirme

Detaylı

ADLÎ TIP UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

ADLÎ TIP UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR Adlî Tıp Kurumu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Seminerleri ADLÎ TIP UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof.Dr.Gürsel Çetin Adlî Olgu Kavramı:

Detaylı

(İnt. Dr. Doğukan Danışman)

(İnt. Dr. Doğukan Danışman) (İnt. Dr. Doğukan Danışman) *Amaç: Sigara ve pankreas kanseri arasında doz-yanıt ilişkisini değerlendirmek ve geçici değişkenlerin etkilerini incelemektir. *Yöntem: * 6507 pankreas olgusu ve 12 890 kontrol

Detaylı

PAYDAŞ ANKETİ VERİLERİ

PAYDAŞ ANKETİ VERİLERİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKULTESİ 2014-2018 STRATEJİK PLANI PAYDAŞ ANKETİ VERİLERİ Ocak 2015 Eskişehir 1) Eczacılık Fakültesi'nin misyonunda, vizyonunda ve ilkelerinde bulunmasını istediğiniz, beş

Detaylı

Ekon 321 Ders Notları 5- Politik Ekonomi POLİTİK EKONOMİ

Ekon 321 Ders Notları 5- Politik Ekonomi POLİTİK EKONOMİ POLİTİK EKONOMİ Birden fazla insanı ilgilendiren kararların alınma süreci bireysel kararlardan oldukça farklıdır. Kararlardan etkilenen insanlar karar alma sürecine dahil olmak isterler. Bireyler kendi

Detaylı

EVREN VE ÖRNEKLEM. EVREN Araştırma Bulgularının genellenmesi hedeflenen, veri toplamaya esas büyük kitle.

EVREN VE ÖRNEKLEM. EVREN Araştırma Bulgularının genellenmesi hedeflenen, veri toplamaya esas büyük kitle. EVREN VE ÖRNEKLEM EVREN Araştırma Bulgularının genellenmesi hedeflenen, veri toplamaya esas büyük kitle. ÖRNEKLEM Evrenden çeşitli tekniklerle seçilen, evrenin özelliklerini taşıması istenilen, verilerin

Detaylı

GÖZLEMSEL İLAÇ ÇALIŞMALARI KILAVUZU NİSAN 2013

GÖZLEMSEL İLAÇ ÇALIŞMALARI KILAVUZU NİSAN 2013 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu kılavuz, gözlemsel ilaç çalışmalarının planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi için asgari şartları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır. Retrospektif çalışmalar bu kılavuz kapsamı

Detaylı

Taraf tutma (Bias) önlenmiş

Taraf tutma (Bias) önlenmiş Hamdi Akan Ankara Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı hamdiakan@gmail.com 23 Ocak 2015 Toplumu iyi temsil ediyor = Hasta sayısı Doğru tasarım ve metodoloji Taraf tutma (Bias) önlenmiş Sağlam istatistik

Detaylı

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PROJENİN AMACI Bu projenin temel amacı Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

RPD202 TEST DIŞI TEKNİKLER DERSİ 2014-2015 BAHAR DÖNEMİ

RPD202 TEST DIŞI TEKNİKLER DERSİ 2014-2015 BAHAR DÖNEMİ RPD202 TEST DIŞI TEKNİKLER DERSİ 2014-2015 BAHAR DÖNEMİ Anket Tekniği Raporu Öğr. Gör. Mehmet ASLAN Hazırlayanlar: Emine YILDIZ Gülay YAŞAR Derya KURTOĞLU Anket Nedir? Belirli bir konuda, bir çok kimsenin

Detaylı

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No: Uluslararası Bilimsel Araştırma İşbirliği Projesi SONUÇ RAPORU

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No: Uluslararası Bilimsel Araştırma İşbirliği Projesi SONUÇ RAPORU T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI Proje No: Uluslararası Bilimsel Araştırma İşbirliği Projesi SONUÇ RAPORU Proje Yürütücüsü: Adı Soyadı Birimi/Bölümü

Detaylı

Araştırma, ağırlıkla bir tekniğe dayanabilir; genellikle de bunlardan hepsine ya da birkaçının birlikte kullanılmasına dayanabilir.

Araştırma, ağırlıkla bir tekniğe dayanabilir; genellikle de bunlardan hepsine ya da birkaçının birlikte kullanılmasına dayanabilir. Ne tür veri kullanılacak? Araştırma yöntemine bağlı. Araştırma veri olmadan yürütülebilir mi? Veri nedir? Araştırmayı sonuca götüren her türlü bilgi, belge, kayıt ya da istatistikler. Veriler nasıl elde

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI BİÇİMSEL ÖZELLİKLER 1. Kullanılacak Dil Tez yazımında Türkçe kullanılmalıdır. Yabancı kökenli olan sözcükler Türkçe karşılıkları ile

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI KAYSERİ 2014 GENEL BİLGİLER VE İLK İŞLEMLER 1. Mimarlık Bölümü öğrencileri, iki staj yapmak zorundadırlar.

Detaylı

PARDUS GÖÇ UZMANI VE FİRMA BELGELENDİRMELERİ. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANI Mariye Umay AKKAYA

PARDUS GÖÇ UZMANI VE FİRMA BELGELENDİRMELERİ. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANI Mariye Umay AKKAYA PARDUS GÖÇ UZMANI VE FİRMA BELGELENDİRMELERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANI Mariye Umay AKKAYA GÜNDEM PARDUS GÖÇ UZMANI VE FİRMA BELGELENDİRMESİ Yapılan Çalışmalar Pardus Göç

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Raporunun Hazırlanması - 2 2.1.4. Önem Metin / Ana Bölüm Konu üzerinde araştırmaya yapmaya neden ihtiyaç duyulduğu, bu araştırmanın araştırmacılara ve bilime sağlayacağı

Detaylı

Memnuniyet Anketleri Uygulama Rehberi

Memnuniyet Anketleri Uygulama Rehberi Memnuniyet Anketleri Uygulama Rehberi Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı Memnuniyet Anketleri Uygulama Rehberi (Versiyon-2.0; Revizyon-00) 1.Baskı: Ankara,

Detaylı

SÇP No: 2. Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması. Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Çalışma Prosedürleri

SÇP No: 2. Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması. Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Çalışma Prosedürleri SÇP No: 2 Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Yazılı Hasta Onamının (Bilgilendirilmiş Olur Formu) Alınması Versiyon no: 1 Geçerlilik tarihi: Aralık 2013 Onaylayan: Prof. Dr. Hamdi Akan İmza... Tarih...

Detaylı

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri 1 Sınav Hazırlamada Dikkat Edilecekler Ölçme aracı amaca uygun olmalıdır Sınav mutlaka planlanmalıdır Bir madde bir bilgiyi yoklamalıdır. Sorular açık ve net

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Etik Kurulu Başvuru Formu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Etik Kurulu Başvuru Formu T.C. 1 BAŞVURUNUN Tarihi Türü İlk Başvuru Yeniden Başvuru ARAŞTIRMANIN Başlığı 2 Niteliği 3 Yüksek Lisans Tezi Doktora Tezi Münferit Araştırma Diğer( ) Nicel Araştırma Görgül Araştırma Diğer( ) Türü 4

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Tablo Hazırlama Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Tablo Hazırlama Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Tablo Hazırlama Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Bir çalışmada elde edilen

Detaylı

NERDEN ÇIKTI BU MATEMATİK?

NERDEN ÇIKTI BU MATEMATİK? NERDEN ÇIKTI BU MATEMATİK? Matematik insan beyninin çalışmasıyla ortaya çıkan bir üründür. Gelgelelim, beyinde başlayıp biten bir şey değildir. Matematik, özünde doğanın içine bıraktığı ipuçlarıdır ve

Detaylı

Olgu-kontrol araştırmalarının analizi ve değerlendirilmesi. Raika Durusoy

Olgu-kontrol araştırmalarının analizi ve değerlendirilmesi. Raika Durusoy Olgu-kontrol araştırmalarının analizi ve değerlendirilmesi Raika Durusoy 1 Olgu-kontrol araştırmaları Belli bir hastalığı olan ( olgu ) ve olmayan ( kontrol ) bireyler belirlenir Her iki grubun bir etkene

Detaylı

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans Form no : Tarih : Bu anket hastalığınızı daha iyi anlayabilmek ve sizlere daha yararlı olabilmek için düzenlenmiştir. Lütfen olabildiğince nesnel (objektif) yanıtlamaya özen gösterin. Ankete kimliğinizi

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ. Hastane (Kamu, Üniversite ve Özel)

EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ. Hastane (Kamu, Üniversite ve Özel) EK-5 MEMNUNİYET ANKETLERİ UYGULAMA REHBERİ Anket Uygulama Yöntemi Kurumlar, yüzyüze, internet, telefon, posta yolu gibi yöntemler ile anket uygulayabilirler. Anket Uygulanmayacak Kişiler 16 yaşından küçükler

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ. Amaç ve Kapsam

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ. Amaç ve Kapsam Amaç YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAYIM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu nu 48. Maddesi ile 3.2.1984

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU

SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU SANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ÖNERİSİ HAZIRLAMA KILAVUZU EK-1 Tez önerisi öğrencinin yapacağı tez çalışmasını ana hatlarıyla tanımlandığı bir dokümandır. Ayrıca

Detaylı

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME SÜRECİ EĞİTSEL SÜRECİ EĞİTSEL NEDİR? Özel Eğitimde Değerlendirme, genel olarak çocukla ilgili sorunların (Akademik, davranışsal ya da fiziksel) belirlenip incelenmesi ve bireyle ilgili eğitimsel kararlar alınması

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 YÖNTEM Araştırmanın Modeli Evren ve Örneklem Veriler ve Toplanması Verilerin Çözümü ve Yorumu 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın

Detaylı

SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ

SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ SDH (N) OCAK SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ MEMNUNİYET ANKETLERİ VERİ ANALİZ FORMU YILI - 1.DÖNEM AYAKTAN HASTA MEMNUNİYETİ ANKET KATSAYILARI RAPOR İSTATİSTİKLERİ ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN

Detaylı

Araştırma Planlama Araştırma Planının Bölümleri

Araştırma Planlama Araştırma Planının Bölümleri Araştırma Planlama Araştırma Planının Bölümleri Epidemiyoloji Konferansları Serisi, 18.06.2015 1 BİLİMSEL ARAŞTIRMALARIN AMACI EVREN TOPLUM (RAT) GRUP(LAR) BİYOLOJİK SOSYOLOJİK FİZİKSEL EKONOMİK DEĞİŞKENLER

Detaylı

Toplantı tarihi. Karar numarası. Onay. Değişiklik. Ret. Gençlerde ruh sağlığı sorunlarının ve riskli davranışların yaygınlığı araştırması

Toplantı tarihi. Karar numarası. Onay. Değişiklik. Ret. Gençlerde ruh sağlığı sorunlarının ve riskli davranışların yaygınlığı araştırması Xxxxx ÜNİVERSİTESİ TIBBİ ARAŞTIRMA İZİN VE ONAY BAŞVURU FORMU Bu bölümü boş bırakın. İlgili komisyonca doldurulacaktır. Toplantı tarihi Karar numarası Onay Değişiklik Ret 1. GENEL BİLGİLER A) Tıbbi Araştırmanın

Detaylı

Yaş 20 yaşından genç 20-30 yaşında 30-40 yaşında 40-50 yaşında 50-60 yaşında 60-70 yaşında 70-80 yaşında 80 yaşından büyük

Yaş 20 yaşından genç 20-30 yaşında 30-40 yaşında 40-50 yaşında 50-60 yaşında 60-70 yaşında 70-80 yaşında 80 yaşından büyük Bizden ne kadar memnunsunuz? Sayın hastamız, size en iyi şekilde bakmaya çaba gösteriyoruz. Bu sebeple, kanaatiniz bizim için çok önemlidir! Vereceğiniz cevaplarla ve yapacağınız önerilerle, muhtemel zayıf

Detaylı

Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen

Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen Veysi Acar Muhammed Fevzi PARMAKSIZ Murat Çiftçi Reşat şilen Gelişimsel araştırma ontolojik ve epistemolojik olarak nitel araştırma yaklaşımına dayalı araştırma yöntemlerinden biridir. Nitel araştırmada

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI HEKİM ADAYININ Adı Soyadı : Numarası : Staj Tarihleri : Danışman Öğretim Üyesi : DANIŞMAN AİLE

Detaylı

EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ

EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇ VE YÖNTEMLERİ Öğrenci başarısının belirlenmesi amacıyla eğitim-öğretim süreci içerisinde veya sonrasında çeşitli ölçme araçları kullanılmaktadır. Öğrenci başarısının belirlenmesinde

Detaylı

Nicel veri toplama araçlarından anket, test ve ölçek kavramlarının birbiri yerine kullanıldığı görülmektedir. Bu 3ü farklı araçlardır.

Nicel veri toplama araçlarından anket, test ve ölçek kavramlarının birbiri yerine kullanıldığı görülmektedir. Bu 3ü farklı araçlardır. 6.HAFTA Nicel veri toplama araçlarından anket, test ve ölçek kavramlarının birbiri yerine kullanıldığı görülmektedir. Bu 3ü farklı araçlardır. Anket: bireylerin demografik özelliklerini, tercihlerini belirlemek

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ YAZIM KILAVUZU Yüksek lisans ve doktora tezlerinin yazımına, bu tezlerin yazım sürecine (izlenecek aşamalara) ilişkin ön bilgiler veren ya da

Detaylı

PROJE NEDİR NASIL HAZIRLANIR Proje çalışması merak ve gözlemle başlar. Çevrede yaşananları merak etmek ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur.

Detaylı

EĞĠTĠM TEKNOLOLOJĠLERĠ ARAġTIRMALARI DERGĠSĠ

EĞĠTĠM TEKNOLOLOJĠLERĠ ARAġTIRMALARI DERGĠSĠ EĞĠTĠM TEKNOLOLOJĠLERĠ ARAġTIRMALARI DERGĠSĠ EĞĠTĠM TEKNOLOLOJĠLERĠ ARAġTIRMALARI DERGĠSĠ MAKALE YAZIM KURALLARI Versiyon 2 ETAD 2009 1 E T A D W W W. ET- AD. N E T ĠÇĠNDEKĠLER 1. GĠRĠġ... 1 2. MAKALE

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014

KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014 KIRKLARELİ İLİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MEMNUNİYET ANKETİ NİSAN 2014 Sayın katılımcı, bu araştırma Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Anketi cevaplamak için ayırdığınız

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu Kayıt Tarihi: Protokol No: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu Bülent Ecevit Üniversitesinde yapılan ve/ya BEÜ çalışanları/öğrencileri tarafından yürütülen ve insan

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

VERİ TOPLMA ARAÇLARI

VERİ TOPLMA ARAÇLARI VERİ TOPLMA ARAÇLARI GÖZLEM GÖRÜŞME ANKET ANKET Anket, insanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Detaylı

KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ

KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ Şirketle çalışacak koç veya koçlar seçildikten sonra, koçun şirketi anlamasını ve koçluk ilişkisinin mümkün olduğunca sorunsuz ilerlemesini sağlamak için İnsan Kaynakları

Detaylı

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ .0 AMAÇ : BAŞAKŞEHİR 'nin kanundan doğan, yapmakla mükellef olduğu "İş Sağlığı ve Güvenliği" risklerinin nasıl değerlendirileceğini belirlemek,.0 KAPSAM : BAŞAKŞEHİR N'de uygulanan "İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Asistan Etik Eğitimi 20-21 Şubat 2015 DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Yrd Doç Dr FUNDA GÜLAY KADIOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

Akut Resusitasyon Araştırmalarında Bilgilendirilmiş Onam Alma - Uluslararası Durum Belirleme Anketi -

Akut Resusitasyon Araştırmalarında Bilgilendirilmiş Onam Alma - Uluslararası Durum Belirleme Anketi - Bu anket çalışması, bir uluslararası araştırma ekibi tarafından bilgilendirilmiş onam alınamayacak kişilerde akut resusitasyon çalışmalarındaki uluslararası kabul edilebilirlik ve düzenleyici durumu tespit

Detaylı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı TANIM Bilimsel makale, özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur Kabul edilebilir

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II TOPLUMA DAYALI TIP UYGULAMALARI ÖĞRENCİ REHBERİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II TOPLUMA DAYALI TIP UYGULAMALARI ÖĞRENCİ REHBERİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM II TOPLUMA DAYALI TIP UYGULAMALARI ÖĞRENCİ REHBERİ TOPLUMA DAYALI TIP KURULU ÜYELERİ Prof. Dr. Onur URAL Prof. Dr. Kamile MARAKOĞLU

Detaylı

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview)

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview) Görüşme Görüşme Türleri Görüşme Süreci (mülakat-interview) Nitel araştırmada en sık kullanılan veri veri toplama aracıdır. Amacı, bir bireyin iç dünyasına girmek ve onun bakış açısını anlamaktır. Odak

Detaylı

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi Sorular/Cevaplar 1) L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesinin kapsamı nedir? Aşağıdaki 2. soruda belirtilen koşullara tabi olarak L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesi, aşağıdaki alanlarla ilgili ciddi bir ihlal hakkında

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BESTE YARIŞMASI SAVAŞIN 100.YILINDA ÇANAKKALE DE BARIŞ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Konu: Çanakkale Kara Savaşlarının 100. Yılı Anma Etkinlikleri

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ Rev.00 03-2002 1 GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında, bir laboratuvarın yaptığı deney

Detaylı

METRAJ TANIMI ve ÖZELLİKLERİ

METRAJ TANIMI ve ÖZELLİKLERİ METRAJ TANIMI ve ÖZELLİKLERİ Bir yapıyı meydana getiren bütün bölümlerin ve elemanların ölçülerek birim miktarının bulunmasına metraj denir. Metraj, genel anlamda ölçerek malzeme miktarını belirlemek anlamına

Detaylı

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar 8-Biyolojik İzleme Volkan Dündar Biyolojik izlemenin tanımı 1 Biyolojik izleme: Tehlikeli maddelerin, Metabolitlerinin ya da bunların biyokimyasal veya biyolojik etkilerinin parametrelerinin varlığında

Detaylı