İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİMDEKİ ROLÜ VE İSTİHDAM BOYUTU. Prof. Dr. Yahya Fidan

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİMDEKİ ROLÜ VE İSTİHDAM BOYUTU. Prof. Dr. Yahya Fidan"

Transkript

1 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİMDEKİ ROLÜ VE İSTİHDAM BOYUTU Prof. Dr. Yahya Fidan

2 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Mesleki eğitimin temel amacı, insanları kişisel hayat planları kapsamında bir mesleği başarılı olarak yerine getirebilecekleri nitelikte yetiştirmektir. Ekonomi için birinci derecede önemli olan stratejik nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması, uluslararası rekabet gücünü artırma çabası içinde olan Türkiye ekonomisi için de büyük önem taşımaktadır. Eğitim kurumlarımızın mezunları maalesef iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaktan uzaktır.

3 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Hemen her şeyin çok kısa zamanda eskidiği, yetersizleştiği küresel dünyamızın bilgi temelli ekonomilerinde, insan kaynakları ne kadar nitelikli olursa olsun, her meslek erbabı kısa zamanda yetersiz hale gelebilmektedir. Bu itibarla, eğitim ve geliştirme, nitelik artırma çalışmaları, dur durak bilmeden devam edecek şekilde, sürekli eğitim mantığıyla yürütülmelidir. Gerek ulusal gerekse uluslar arası rekabette üstünlüğün sırrı, nitelikli insan gücü dür. Aktif nüfusunu yaşayacakları çağın ihtiyaçlarına göre eğiten, geliştiren ülke ve ekonomileri büyüyecek, gelişecek ve sürekliliğini sağlayabilecektir.

4 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ İBB nin 1996 yılından beri etkin olarak yürüttüğü ve 16 yılda yaklaşık olarak 1 milyon 300 bin kişiye ulaşan İSMEK sanat ve meslek eğitimi kursları, diğer birçok amacı yanında İstanbulluların mesleki ve sanatsal becerilerini geliştirerek, onların nitelikli birer üretici haline gelmelerini sağlamaya, istihdam edilebilirliğini artırmaya çalışmaktadır.

5 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ 2012 eğitim ve öğretim dönemi itibariyle 181 branşta ve 228 kurs merkezinde, 2167 si eğitimci olmak üzere 3319 çalışanıyla kendisi de önemli bir istihdam kurumu olarak hizmet sunan İSMEK, gerek doğrudan bir istihdam alanı gerekse dolaylı olarak insan kaynağının niteliğini artırarak ülkemizin stratejik rekabet gücüne katkıda bulunmaktadır.

6 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ İSMEK, bir eğitim kurumunun sınırlarını aşarak adeta bir halk üniversitesi yelpazesinde hizmetler verilmektedir. Şöyle ki; 1) Kursiyerlerin sosyal hayata adaptasyonunu amaçlayan kurslar, seminerler, 2) Mesleki ve teknik eğitimler, 3) Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı canlandırmayı amaçlayan kurslar, 4) Sağlık ve spor eğitimleri, 5) Halk seminerleri, yerel sergiler, temalı sergiler, en büyüğü içinde bulunduğumuz yıl sonu Feshane etkinlikleri kapsamında olmak üzere genel sergiler, söyleşiler, sempozyumlar, defileler, yarışmalar ve diğer yayın faaliyetleri halk adına, ücretsiz olarak sunulmaktadır.

7 II. MESLEKİ EĞİTİM ve ÜRETİM, İSTİHDAMA KATKISI İnsanın yaşamını sürdürebilmek için icra ettiği, genellikle yoğun bir eğitim, çalışma, bilgi ve birikimi veya yetenek geliştirme süreci ile elde edilen unvana meslek denilmektedir. İstihdam; çalışabilecek durumdaki vatandaşların iş sahibi olmaları, üretim ise, ülkedeki mal ve hizmet sektörünce sağlanan katma değer, ülkenin can damarıdır. Ekonominin gelişmesi, büyümesi üretilen mal ve hizmet miktarıyla doğru orantılı olup, üretim diğer faktörlerle birlikte nitelikli insan gücüne bağlıdır.

8 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ İşsizliğin birçok nedeni olup bunlardan birisi de mesleksizliktir. Bir ülkenin sahip olacağı en büyük avantajlardan birisi olarak nitelikli insan gücü, kolay elde edilemeyen bir üretim faktörüdür. Mesleki eğitimin ilk amacı, bireylere başarılı bir meslek yolu hazırlamaktır. Diğer bir amacının ise ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmek olduğu söylenebilir. Bir ülkenin düşebileceği en büyük krizin başlangıcı, istihdam edilebilecek çağdaki aktif nüfusun işsiz kalması, istihdam edilememesidir. Bu anlamda istihdam hayat, mutluluk, sağlıklı ve huzurlu bir toplum demektir.

9 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Bir ülke eğitim sistemi, insan kaynaklarını diğer ülkelere göre daha kısa zamanda eğitip geliştirebiliyor, ekonomisinin hizmetine verebiliyorsa bu sistem daha etkindir diyebiliriz. Bu itibarla eğitim sistemleri, en iyi sonuca, en kısa zamanda ulaşabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Günümüzde rekabetin kıran kırana yaşandığı yüksek teknolojinin kullanıldığı bilgi temelli ekonomilerde, insan kaynaklarından beklenen niteliklerin geçmişle kıyaslanmayacak kadar yüksek bilgi ve beceri gerektirdiği görülmektedir. Mesleki eğitimin toplumdaki algısı önem taşımaktadır. Yıllar yılı yürütülen yanlış politikaların bir sonucu olarak gençlikte mesleki ve teknik eğitime karşı adeta bir çekimserlik oluşmuştur.

10 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Bu algının değiştirilmesi için gerek Bakanlığa, gerekse iş dünyası ve STK lara ciddi görevler düşmektedir. Sayın Milli Eğitim Bakanının Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayındaki açıklamalarıyla ifade edecek olursak Bu mesele ne sadece Bakanlığın, ne sadece özel sektörün ne de diğer kurum ve kuruluşların meselesidir. Bu hepimiz için stratejik değeri olan bir meseledir ve çözümü de hepimizin gayreti ile olacaktır. Bilgi temelli ekonomide gençlerin bir meslek edinmekten ziyade öğrenmeyi öğrenme becerisine sahip olmaları, analitik düşünmeleri, hayat boyu öğrenme sürecinin aktif bir öznesi haline gelmeleri gerekmektedir.

11 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Günümüzde istihdam edilmesi gereken bir kişi için yapılması gereken yatırım miktarı $ arasında değişmektedir. Bir kişinin istihdam edilmesi için ödenmesi gereken yatırım miktarının bu kadar yüksek olması, istihdam edilebilir nüfusun niteliğinin ilk adımda, eğitim kurumlarında mümkün olduğu kadar iyiyi sağlayacak şekilde yapılandırılmasının önemi açıkça görülmektedir.

12 III. BİR YAYGIN EĞİTİM KURUMU OLARAK İSMEK Eğitim sistemindeki etkin olmayan uygulamalar sonucunda, aktif nüfus istihdam edilebilirlikten uzak olarak mezun olmaktadır. İnsanlar eğitim kurumlarından mezun olmakta fakat istihdam edilebilirlik özelliklerine büyük çoğunlukla sahip olamamaktadırlar. İSMEK İstanbulluların istihdam edilebilirliğini artırmaya çalışmaktadır. Söz konusu bu faaliyetleriyle İSMEK, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki en büyük kurum olma skorunu da elinde tutmakta, yerli ve yabancı diğer birçok kurum ve kuruluş tarafından örnek alınmaktadır.

13 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ ISCO-88 de standartları belirlenen meslekler arasında, İSMEK te ücretsiz olarak eğitimi verilen 70 civarında meslek yer almaktadır. İSMEK in halen 181 branşta eğitim verdiği göz önüne alındığında, bu sayı azımsanmayacak ölçüdedir. Mesleki eğitimde kalite ve etkinliğin artırılması, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun teknik eleman yetiştirilmesi hedefine yönelik olarak İSMEK, örgün eğitim kurumları vasıtasıyla meslek edinemeyen ve mesleğinde ilerlemek isteyenlerin kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla, mesleki ve teknik eğitim kursları açmaktadır. İSMEK pasif iş gücü potansiyelini de üretime dönüştürmek yolunda önemli bir misyona sahiptir.

14 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Hiçbir ücret alınmadan yapılan, yüksek kalite standartlarında verilen İBB İSMEK eğitim hizmetleri, alanında uzman akademisyenler tarafından sürekli olarak sınıf bazında ölçülmekte ve oluşabilecek sapmalar yerinde ve anında düzeltilmekte, eğitim ihtiyaçları tespit edilmekte ve hizmet içi eğitimler yoluyla oluşabilecek açıklar telafi edilmektedir. Bu itibarla, hem ücretsiz eğitim verilmekte, hem de eğitimin kalitesi sürekli olarak geliştirilmekte, İstanbullulara standartların üzerinde yaygın ve mesleki eğitimler verilmektedir.

15 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Alanında örnek alınan önde kuruluş İSMEK in temel kuruluş amacı mesleki veya teknik öğretim değildir. Öncelikli amacı, İstanbullulara sanat ve meslek eğitimi alanında kurslar vererek insanların içlerindeki yeteneğin keşfedilmesine fırsat sunmak, toplumun ilerleme gelişme sürecine katkıda bulunarak, birlikte yaşama kültürüne katkıda bulunmaktır denilebilir. Temel amacının mesleki ve teknik eğitim olmamasına rağmen İSMEK sunmuş olduğu geniş branş yelpazesiyle İstanbulluların bir sanat ve meslek elde edebilmelerinin en asgari koşullarını da onlara sunmaktadır. İSMEK e devam eden kursiyerlerin yaş, eğitim ve beklentileri gibi farklılıkları bulunmaktadır. Bu nedenle, farklı yaşta, farklı eğitimler almış, farklı beklentilerle bir kursa gelen bir gruptan, iş dünyasının beklentisi olan ciddi temel eğitim almış mesleki ve teknik eğitim ara elemanı sağlanması olası görünmemektedir.

16 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Bu anlamdaki bir beklenti İSMEK için uygun değildir. 18 yaşında ve bir üniversite kazanamamış, kişisel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kursa gelen birisiyle, 55 yaşında, emekli olmuş, vaktini değerlendirmek amacıyla, hobi çerçevesinde bu kursa devam eden, aynı sınıfta ders gören, eğitim seviyesi ve dünyaya bakışı farklı olan bu türdeki iki gruptan, aynı sonucu beklemek mantıklı değildir. Bu itibarla İSMEK, bir hayatboyu eğitim merkezi, bir sürekli eğitim merkezi anlamında, öncelikli olarak toplumun yaygın eğitim alanındaki ihtiyaçlarına yönelmiş kurum olarak konumlandırılmalıdır.

17 Kursiyerlerin Meslekleri # % Ev hanımı / Ev kızı İşsiz Öğrenci Emekli Büro elemanları Diğer yardımcı profesyonel meslek mensupları Küçük işletme sahipleri ve müdürleri Makine operatörleri ve montajcıları Kişisel hizmetler ve koruma hizmetleri veren elemanlar Eğitim bilimleri ile ilgili profesyonel meslek mensupları Satış ve hizmetler ile ilgili nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar Yaşam bilimleri ve sağlık ile ilgili yardımcı profesyonel meslek mensupları Diğer profesyonel meslek mensupları Diğer Cevap yok Toplam

18 MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ Konumlandırmanın mesleki ve teknik eğitim kurumu olarak yapılması durumunda, fayda maliyet analizinde yanlış sonuçların ortaya çıkması muhtemel olması nedeniyle, İSMEK in yerinin doğru tespit edilmesi yapılacak değerlendirmeleri daha sağlıklı hale getirecektir. Yapısı itibariyle yaygın, yetişkin eğitim kurumu olarak İSMEK, kursiyerlerinin temel niteliklerine yatırım yapabilecekleri ücretsiz seçenekler sunan, sunduğu seçenekleri, mümkün olan en üst düzey kalitede vermeye çalışan, kursiyerlerin bulundukları mekanlara kadar giden, gerek fiziki imkanları gerekse eğitmen kadrosuyla her geçen gün daha yüksek kaliteye yatırım yapan, etkin bir sürekli eğitim merkezidir.

19 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İBB bünyesinde hizmet sunan İSMEK i doğrudan bir mesleki eğitim kurumu olarak konumlamaktan ziyade, mesleki eğitime katkı yapan, dolaylı bir istihdam ve mesleki eğitim kurumu olarak konumlandırmak daha gerçekçi bir değerlendirme olacaktır.

20 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Bazı kurslarda (örneğin web masterlik gibi) doğrudan istihdama da geçiş sağlanabilmektedir. Ayrıca, emekli olmuş, yaşı itibariyle ikinci bir işi yapabilecek durumdaki kişiler de İSMEK den aldıkları eğitimlerle, kendi işyerlerini kurabilmektedirler. Bu anlamda İSMEK doğrudan bir mesleki eğitim merkezi yapısındadır denilebilir.

21 İSMEK kurslarına devam etmenizin temel nedeni nedir/neydi? Kursiyer Mezun Kursiyer (%) Mezun (%) Kişisel gelişim için Meslek öğrenmek için Boş zamanlarımı değerlendirmek için Sosyal ortama daha fazla katılmak için İş sahibi olmak için Herhangi bir ücret ödemek zorunda olmadığım için Yeni arkadaşlar edinmek için Diğer Birden fazla seçenek işaretlendiği için değerlerin toplamı 100 ü aşmıştır.

22 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK in üretim, istihdama katkı anlamındaki bir hizmeti de, araç gereç, malzeme piyasasına getirdiği canlılıktır. Hemen her yıl yaklaşık 200 bin kursiyerinin önemli bir kısmı, bu kurslarda kullanacağı malzemelere ihtiyaç duymaktadır. İngilizce ve diğer branşlara devam edenler kitap sözlük vb ders araçlarıyla, ev tekstili vb özellikle bayanların ilgi alanına giren birçok kursta ise bu tür malzemeleri üretenlere önemli bir pazar seçeneği sunulmaktadır.

23 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Öyle ki piyasada bazı iş yerleri dükkanlarına İSMEK Malzemeleri Satılır levhaları koyar olmuşlardır. Bütün bunların yanında, evlerimizde bulunan ve eskimiş olan malzemelerin de bu kurslara devam edenlerce, yeniden ele alınması, mezatta satılan eski mobilyaların alınması ve gerekli yenilenmelerin yapılarak tekrar kullanıma sunulmasıyla da önemli bir israf alanı ortadan kalkmakta, nostaljik bir yönü ortaya çıkarılan bu ürünler toplumda ayrı bir talep oluşturmaktadır.

24 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK bünyesinden doğrudan mesleki eğitime yönelik olan çalışmaları, daha ziyade İSMEK Mesleki Uzmanlık Merkezlerinde kurgulanmıştır. Önemli bir hizmet alanı ve sosyal istihdama katkı olarak da engelliler, darülaceze ve cezaevlerine yönelik olarak kurslar sayılabilir.

25 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Üretime katkı olarak kursiyerlerin ürettiği ürünlerden bahsedilebilir. Kursiyerlerin birçoğu satış amacı dışında üretim yapmaktadır. Satış yapmak isteyenler de maalesef alıcılara ulaşmakta zorlanmaktadır. Bu itibarla, gerek internet gerekse doğrudan satış seçeneklerinin canlandırılması, sektöre üretim, istihdam anlamında katkı yapabilecektir. İSMEK in istihdam ve üretime sunduğu katkıyı doğrudan tespit etme şansı bulunmamaktadır. Verilmiş olan birçok yelpazedeki kursları bitiren kişiler, gerek kişisel gelişim, gerek bulundukları işlerde terfi gerekse doğrudan istihdam alanlarına yerleşebilmektedir. Ancak, diğer eğitim kurumları gibi İSMEK in de kurs verdiği her bireyi bu anlamda takip edecek bir sistemi bulunmamaktadır.

26 Tercih Durumlarına Göre Kesin Kayıtlı Kursiyer Oranları (Yıllara Göre) TOPLAM Aile bütçesine katkı sağlamak Arkadaş ve çevre edinmek Bir sanat ve meslek branşında öğrenim görmek Boş vakitleri değerlendirmek İş/Atölye kurmak Kendimi Geliştirmek Mesleğimde İlerlemek Yeni bir meslek edinmek TOPLAM Mesleğimde İlerlemek 7% Yeni bir meslek edinmek 17% Aile bütçesine katkı sağlamak 2% Arkadaş ve çevre edinmek 2% Kendimi Geliştirmek 37% Bir sanat ve meslek branşında öğrenim görmek 8% İş/Atölye kurmak 1% Boş vakitleri değerlendirmek 26%

27 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK vermiş olduğu kurslarla, insan kaynaklarının mesleki eğitim yeterliliklerini geliştirmekte ve istihdama katkılarını sağlamaktadır.

28 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Bir İstihdam Merkezi Olarak İSMEK İdari Personel İSMEK, kursiyerlere sunduğu, dolaylı meslek kazandırma eğitimleri yanında bizzat kendisi de doğrudan bir istihdam alanıdır. Bir istihdam alanı olarak İSMEK e 2008 yılından itibaren 56 farklı görev ve 181 branş için toplam kişi iş başvurusunda bulunmuştur (2008 yılından önceki kayıtlar dijital ortamda alınmadığından tasnif edilememiştir). Görüleceği gibi bu rakam küçümsenmeyecek kadar yüksektir öğretim dönemi itibariyle İSMEK bünyesinde bizzat istihdam edilen idari personel sayısı 1152 kişidir. Bu sayıdaki işletmeler büyük işletme kategorisine girmekte olup, bu anlamda İSMEK büyük bir hizmet işletmesidir denilebilir.

29 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Bir İstihdam Merkezi Olarak İSMEK Eğitim Personeli İSMEK, vermiş olduğu eğitim hizmetlerini tam zamanlı ve yarı zamanlı usta öğretici, öğretmen, öğretim üyelerince sürdürmektedir. Eğitim personeli sayısı eğitim dönemi için 2167 dir. İSMEK alanda uzman kuruluşlarla yaptığı işbirlikleri ile gerek üniversitelerde bulunan öğretim elemanlarından gerekse sektördeki eğitim kuruluşlarından ciddi anlamda eğitim hizmetleri almaktadır. Bu eğitimler yoluyla da sektöre önemli bir katkı, istihdam sağlandığından bahsedilebilir.

30 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Bir İstihdam Merkezi Olarak İSMEK Genel Hizmetler Personeli (Dış Alım) İSMEK eğitim ve öğretim hizmetlerini sunarken, idari ve eğitim amaçlı insan kaynakları yanında, genel hizmetler kapsamındaki çeşitli hizmetleri de dışarıdan alarak üretim ve istihdama katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda alınan hizmetler alanında da, taşeron firmalar üzerinden azımsanmayacak sayıda insan istihdam edilmektedir.

31 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK Eğitim Branşları ve Üretim-İstihdama Katkıları 1.Hobi Branşları İSMEK bünyesindeki kurslarda yaklaşık 181 branşta eğitim verilmektedir. Bu branşların hemen tamamına hobi amacıyla katılanlar olabileceği gibi, kariyer geliştirme, mesleki eğitim amaçlarıyla gelenlerden bulunmaktadır. Kursiyerler arasında bu tür bir ayırımı kesin çizgilerle yapma şansı bulunmamaktadır.

32 Hobiden Hollywood da Birincilik

33 Hobiden Tarihe Tanıklık Etmeye

34 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK Eğitim Branşları ve Üretim-İstihdama Katkıları 2.Spor Sağlık Branşları İSMEK bünyesinde spor başlığı altında, aerobik, fitness, plates öncelikli olmak üzere hasta ve yaşlı hizmetleri de bulunmaktadır. Hasta ve yaşlı refakatçisi, engelli birey aile destek hizmetleri sayılabilir. Sağlık branşı kapsamında evcil hayvan bakıcılığı kursları da verilmektedir.

35 İSMEK SPOR MERKEZLERİYLE SAĞLIĞA KATKI

36 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK Eğitim Branşları ve Üretim-İstihdama Katkıları 3.Mesleki Eğitime Yönelik Branşlar İsmek de verilen yaklaşık 181 branşın hemen hemen tamamına yakını mesleki ve teknik eğitime yöneliktir diyebiliriz. Bu kurslara gelenler, aldıkları eğitim sonunda alanda iş bulabilmekte, halen çalışanlar ise terfi etmektedirler. En yoğun talebin olduğu kurslardan bazı başlıklar şöyledir: Bilişim teknolojileri ana başlığında; ofis programları, bilgisayar programlama teknikleri, sistem bakım-onarımcı, veri tabanı yöneticisi, web programlama, web tasarımcı, ağ temelleri vb. Çocuk gelişimi ve eğitimi başlığında 3-6 yaş çocuk etkinlikleri, evde çocuk bakımı ve çocuk bakım elemanı kursları verilmektedir. El sanatları teknolojisi başlığı altında yaklaşık 37 başlıkta kurslar verilmektedir. Bu kursların bitirilmesi durumunda alanda iş bulma şansı oldukça yüksek olup bazıları; ahşap boyama ve vernikleme elemanı, kumaş ve deri çiçek yapımı, nikah şekeri süslemeciliği, halı dokumadır..

37 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Giyim ve tekstil teknolojisi başlığı altında verilen, kadın giysileri dikimi, deri dikişçiliği, bilgisayarlı modelistlik, stilistlik, trikotaj ilgi gören kurslardır. Güzellik ve saç bakım başlığında; saç bakımı, yapımı, cilt bakımı hizmetleri, makyaj yapma teknikleri, epilasyon ve masaj teknikleri ilgi gören kurslar arasındadır. Halkla ilişkiler ve organizasyon başlığında; çağrı merkezi elemanlığı, vitrin düzenleme ilgi görmektedir. Hukuk başlığında; adli kalem işleri, Kişisel gelişim başlığında; diksiyon, yazım atölyesi, girişimcilik ve KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik eğitimleri bulunmaktadır.

38 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Konaklama ve seyahat hizmetleri başlığında; rezervasyon elemanı, santralist ve kat hizmetleri elemanları eğitimleri verilmektedir. Kuyumculuk teknolojisi başlığında; mıhlamacı, telkarici, hasır örmeci, gümüş takı işletmeciliği ve kakmacı eğitimleri verilmektedir. Muhasebe finansman başlığında; temel muhasebe, bilgisayarlı muhasebe kursları bulunmaktadır. Seramik ve cam başlığında; boyacı ve çini işlemeciliği, cam süs eşyası yapımı ve seramik biçimlendiricisi eğitimleri verilmektedir. Yabancı diller başlığında; Arapça, İngilizce ve mesleki (konaklama) İngilizce eğitimleri verilmektedir.

39 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI Yiyecek içecek hizmetleri başlığında; yaş pasta yapımı, pastacı çırağı, aşçı çırağı, gıda hijyeni ve satitasyon, servis komisi, aşçı yardımcısı, pasta yardımcısı, muhallebici, ev yemekleri hazırlama ve Sarıyer börekçiliği kursları verilmektedir. Pazarlama ve perakende başlığında; sektör için kasiyer, satış görevlisi ve emlak danışmanlığı eğitimleri verilmektedir. Büro yönetimi ve sekreterlik başlığında ise yönetici asistanlığı eğitimleri verilmektedir.

40 Mesleki Eğitim ve İSMEK

41 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK Eğitim Branşları ve Üretim-İstihdama Katkıları 4.Kariyer Geliştirmeye Yönelik Branşlar Mesleki ve teknik eğitim başlığında açıkladığımız hemen tüm branşlar, kariyer geliştirme, daha iyi bir konuma geçebilme şansı elde etmeye yönelik olarak tercih edilmektedir. Bu anlamda özellikle kişisel gelişim başlığındaki eğitimler, yabancı diller ile bilişim teknolojileri yoğun olarak tercih edilmektedir.

42 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK Eğitim Branşları ve Üretim-İstihdama Katkıları 5.Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Sanatları Koruma- Geliştirmeye Yönelik Branşlar İSMEK bünyesinde bulunan birçok başlık, geleneksel sanatlarımızı koruma ve geliştirme amacını taşımaktadır. Bu konudaki bazı başlıklarda adeta İSMEK den önce İSMEK den sonra denilebilecek tarzda gelişmeler kat edilmiştir. Yoğun olarak sanat ve tasarım başlığı altında verilen ve tarihsel olarak stratejik önem taşıyan bu kurslardan bazıları; minyatür, Kat ı, tezhip, hüsn-i hat, ebru, kaligrafi, kalem işi, sedef işçiliği, sanatsal mozaik den bahsedilebilir.

43 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK Eğitim Branşları ve Üretim-İstihdama Katkıları 6.Diğer Branşlar Ahşap teknolojileri, radyo televizyon, ev yemekleri hazırlama, amatör resim ve müzik aletleri kullanımı, takı tasarımı ve ev tekstilleri işlemeciliği gibi, aynı zamanda hobi branşları kapsamına girecek alanlarda hizmet sunan çok sayıda kurs başlığı bulunmaktadır.

44 EĞİTİM DÖNEMİ ORGANİZASYONU YAPILAN SEMİNERLER KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Eğitim Dönemi nde Anadolu Yakası nda düzenlenen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine toplam 578 aday başvuruda bulunmuştur. Bu eğitime istekli olan 326 girişimci adayının mülakatları bölge ofislerin de yapılmıştır. 3 farklı bölgede toplam 90 kişiye Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilmiştir. 16 Nisan 2012 ile 16 Haziran 2012 tarihleri arasında Anadolu Yakası nda 3, Avrupa Yakası nda 1 bölgede olmak üzere toplam 4 gruba daha eğitim verilmeye devam etmektedir.

45 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK in Üretim Boyutu: - Kendine Üretim: Takılar, süs eşyaları, kıyafetler. - Evine Üretim: Küçük ev mobilyaları, mefruşatlar, ahşap objeler. - Çevreye Üretim: Akraba, arkadaş, komşulara ve sevdiklere hediyelik eşyalar. - Dönüşüm: Kullanılan veya atılacak eski eşyaların değişik el sanatları marifetiyle yeniden kullanıma sokulması. - Değer Katma: Çok basit bazı obje, parçaların ufak işlemler sonucu değerli bir ürüne dönüştürülmesi.

46 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK Satış Merkezleri ve Gelir-Kazanç Sağlama Fonksiyonu İSMEK kurslarının en önemli misyonlarından biri de, mezun verdiği kursiyerlerle kentsel üretime ve istihdama katkı sağlamaktır. İSMEK verdiği mesleki ve teknik eğitimlerle, şehir toplumundaki pasif işgücünü ve göç yoluyla şehre gelen ve bireyleri genellikle vasıfsız olan kırsal kesim insanını üretici konuma getirmektedir. İSMEK, üretim ve satış boyutu ile emeğin kaynağa dönüştürülmesine dolayısıyla aile bütçesine ve ev ekonomisine katkı sağlamaktadır.

47 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK kapsamında, gerek kursiyerlerin ürettikleri ürünleri pazarlama gerekse atölyelerde üretilen ürünlerin pazarlanması amacıyla çeşitli satış merkezleri açılmıştır. Başlıca satış merkezi olarak; Bağlarbaşı Satış Merkezi, Pendik Satış Merkezi ve özellikle yılsonu sergisi kapsamında hizmet sunan Feshane Satış Merkezi bu anlamda en öne çıkanlardır.

48 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK in Satış Boyutu: - Yakın Çevreye: Aile, komşu, arkadaş çevresine satışlar - Sergi - Kermes: Sergi ve Kermeslerde ziyaretçilere satışlar - Satış Merkezi: Oluşturulan özel satış merkezlerinde satışlar - Semt Pazarı: Semt pazarlarında tahsis edilen satış tahtalarından satışlar - Sipariş: Mağaza ve üretim merkezlerinden özel siparişler - Kamu Satışı: Belediye ve Valilik gibi kurumların protokole vereceği hediyeler için özel üretim ve satış

49 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK in İstihdam Boyutu: - Atölye Kurmak: Kişisel gayretler veya ekip olarak hobi, el sanatları, hediyelik eşya, obje üretimi gibi üretim atölyeleri - Sertifika İle İŞKUR Başvuruları: İSMEK modelinde sertifikalar MEB onaylı olduğu için, başta İŞKUR olmak üzere tüm resmi iş başvurularında istihdam aracıdır. - Referans: İSMEK modelinde sertifikalar, resmi belge aramayan istihdam alanları içinde referans belgesidir. - Terfi: Alınan eğitimler ile kişi mevcut işinde kariyer yapar, yeni pozisyonlar elde eder.

50 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK in Kadın İstihdamına Katkı Boyutu: Ülkemizde ev kadını statüsündeki yetişkin kadınların çoğunlukla anne-çocuk sağlığı, anne-çocuk eğitimi, boş vakitlerin değerlendirilmesi gibi yetişkin eğitimi programlarına katıldıkları görülmektedir. İSMEK kursiyerlerinin yüzde 79 unu kadınlar oluşturmaktadır. Kadınların, daha çok hobi ve el becerisi kazanma amaçları taşıdığı görülmektedir. Bu nedenle kişisel gelişim ve kadın emeğini geliştirmeye yönelik eğitimler öne çıkmaktadır. Bu eğitimlerle kadınların potansiyel bir işgücü olarak yetiştirilmesinin yanı sıra, önce aile ekonomisine, daha sonra ülke ekonomisine yarar sağlanmasının hedeflendiği görülmektedir.

51 Kadın İstihdamına Katkı

52 Ev Ekonomisine Katkı

53 Rehabilitasyona Katkı

54

55 İSMEK İN MESLEKİ EĞİTİM(DEKİ KONUMU) VE İSTİHDAMA KATKILARI İSMEK Merkezi Uzmanlık Merkezleri Ve Mesleki Eğitime Katkıları İSMEK de yarı nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlayarak, yeni bir konseptte Mesleki Uzmanlık Merkezleri oluşturmaya başlamıştır. Bunlar: 1.Bahçeliveler Yenibosna Mesleki Uzmanlık Merkezi 2.Gaziosmanpaşa Mesleki Uzmanlık Merkezi 3.Mecidiyeköy Mesleki Uzmanlık Merkezi

56 BAHÇELİEVLER YENİBOSNA MESLEKİ UZMANLIK MERKEZİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Aşağıdaki tabloda mesleki uzmanlık merkezimizin bilişim teknolojileri alanındaki; usta öğretici, kesin kayıtlı ve işyeri eğitimine gönderilecek kursiyer sayıları yer almaktadır. BRANŞLAR USTA ÖĞRETİCİ SAYISI ÖN KAYITLI KURSİYER SAYISI KESİN AYITLI KURSİYER SAYISI İŞ YERİ EĞİTİMİNE KATILACAK KURSİYER SAYISI BİLGİSAYAR DESTEKLİ REKLAM VE TASARIM OFİS PROGRAMLAMALARI BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ BİLGİSAYAR KULLANIMI TEMEL MUHASEBE VERİ TABANI WEB PROGRAMLAMA WEB TASARIM NESNE TABANLI PROGRAMLAMA GENEL TOPLAM :

57 GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMET Aşağıdaki tabloda mesleki uzmanlık merkezimizin güzellik ve saç bakım hizmetleri alanındaki; usta öğretici ve kesin kayıtlı kursiyer sayıları yer almaktadır. BRANŞ USTA ÖĞRETİCİ SAYISI ÖN KAYITLI KURSİYER SAYISI KESİN KAYITLI KURSİYER SAYISI CİLT BAKIMI HİZMETLERİ EPİLASYON-DEPİLASYON TEMEL MAKYAJ MANİKÜR-PEDİKÜR TEKNİKLERİ SAÇ BAKIMI VE YAPIMI SAÇ SAKAL KESİMİ SAÇA GEÇİCİ VE KALICI ŞEKİL VERME VE BOYAMA TEKNİKLERİ SAHNE MAKYAJI KLASİK MASAJ TEKNİKLERİ SAÇA GEÇİCİ VE KALICI ŞEKİL VERME TEKNİKLERİ GENEL TOPLAM:

58 GAZİOSMANPAŞA UZMANLIK MERKEZİ BRANŞLAR USTA ÖĞRETİCİ KESİN KAYITLI SAYISI KURSİYER SAYISI 3-6 Yaş Çocuk Etkinlikleri 1 25 Adlî Kalem İşleri 1 25 Satış Görevlisi 1 12 Emlak Danışmanlığı 1 33 Santralist 1 20 İngilizce A Rezervasyon Elemanı 1 12 Temel Muhasebe 2 58 Web Tasarım 1 65 Yönetici Asistanı 1 25 Kasiyer 1 12 Hasta ve Yaşlı Refakatçisi 1 13 Hasta Kabul İşlemleri 1 35 Girişimcilik 1 53 Bilgisayar Kullanımı 1 21 GENEL TOPLAM :

59 ŞİŞLİ MECİDİYEKÖY UZMANLIK MERKEZİ Aşağıdaki tabloda mesleki uzmanlık merkezimizin branş sayıları; usta öğretici ve kesin kayıtlı kursiyer sayısı yer almaktadır. BRANŞLAR USTA ÖĞRETİCİ SAYISI ÖN KAYITLI KURSİYER SAYISI KESİN KAYITLI KURSİYER SAYISI MODELİSTLİK HAZIR GİYİM STİLİSTLİK BİLGİSAYARLI MODELİSTLİK BİLGİSYARLI STİLİSTLİK TEMEL GİYİM MODA TASARIMI GİYİM 1 MODA TASARIMI STİLİSTLİK MODA TASARIMI MODELİSTLİK 2 GENEL TOPLAM:

60 Uzmanlık Merkezlerine Geldiler, İşlerini Buldular!

61 Uzmanlık Merkezlerine Geldiler, İşlerini Buldular!

62 Uzmanlık Merkezlerine Geldiler, İşlerini Buldular!

63 Uzmanlık Merkezlerine Geldiler, İşlerini Buldular!

64 EĞİTİM DÖNEMİ KURS MERKEZİ- KURSİYER SAYILARI Mevcut 231 Kurs Merkezinde: T.C Kimlik Numarasına göre kursiyer sayısı : 255,770 Kesin Kayıtlı Kursiyer sayısı : 208,816 Sıra No Kurs Merkezi Türü Kurs Merkezi Sayısı Toplam Başvuru Sayısı Kesin Kayıtlı Kursiyer Sayısı 1 Kurs Merkezi Spor Merkezi İş Birliği Kursları TOPLAM KURS MERKEZİ ve KURSİYER SAYISI

65 SORUNLAR VE ÖNERİLER Başlıca Sorunlar: 1.Mevzuattan Kaynaklanan Sorunlar Seçildikleri bölgeye eğitim ve geliştirme anlamında daha nitelikli hizmetler üretmesi beklenen yerel idarelerin uygulama sorunları çözümlenmelidir. Bu anlamda kurumların açılması, işletilmesi, öğretmen istihdamı, belge tanzimi vb konularda yaşanan sorunlar, bu kurumların katılacağı arama toplantılarıyla tartışılmalı ve çözümler hızla uygulanmalıdır. Sorun çıkaran değil, düzelten, öneren, ön alan bir mevzuatla yerel idarelerin hizmet sunma kapasiteleri artırılarak, ihtiyaç içindeki insan kaynağının niteliği geliştirilmelidir.

66 Başlıca Sorunlar: 2.Kaynak Sorunları SORUNLAR VE ÖNERİLER İSMEK İBB nin desteğiyle faaliyetlerini devam ettirmekte olup İBB nin kaynakları da sınırlıdır. Kriz dönemlerinde ilk kesinti düşünülen başlıklardan birisidir. Bu itibarla, idarenin bu hizmete bakışı, olsa da olur, olmasa da olur şeklinde olmamakla birlikte, kaynak yetersizliği durumlarında ilk müracaat edilecek ve kesinti yapılabilecek ilk adres olmaktan çıkmalı, çıkarılmalıdır.

67 SORUNLAR VE ÖNERİLER Öğretmen-eğitici ücretlerinin ilgili bakanlığın bütçesinden karşılanması düşünülmelidir. MEB kapsamında başlatılan Okullar Hayat Olsun projesi bu başlık altında zikretmemiz gereken önemli bir projedir. Ancak başarı şansı, MEB bünyesinde görev yapan idarecilerin insafına bırakılmamalıdır.

68 SORUNLAR VE ÖNERİLER 3.Yöneticilerin Kavramsal Bakış Sorunları İSMEK ve benzeri hizmetlere verilecek destek, yerel otoritelerin vizyon larıylı doğru orantılıdır. Uzun soluklu, stratejik bakış açısından yoksun olan yerel otoriteler ise, maalesef bu tür hizmetleri boşa zamanların geçirildiği, özellikle de bayanların hoşça vakit geçirmek için gittikleri mekanlar olarak tanımlamakta, bu anlamda da gerekli ilgi ve desteği vermemektedirler.

69 SORUNLAR VE ÖNERİLER Ülkemizdeki milli gelir seviyesi, ailelerin asgari geçim standartları, hane gelirleri, asgari ücret seviyesi göz önüne alındığında ve İstanbul daki ailelerin genel ekonomik durumu göz önüne alındığında bu tür kurslara devam eden kesim, kendilerine ücretsiz olan bu seçenek verilmediği takdirde kesinlikle bu tür kurslara gidemeyecek gelir diliminde bulunmaktadır.

70 SORUNLAR VE ÖNERİLER Kursiyerlerin aile gelirleri göz önüne alındığında ücret ödeyerek bu tür kurslara kaynak ayırması mümkün görünmeyen aileleri bu tür hizmetlerden mahrum bırakmak, bir yerel idare için kabul edilemeyecek bir durum olarak algılanmalıdır.

71 SORUNLAR VE ÖNERİLER Öneriler Bir yenilenme, heyecan sağlama anlamında Milli Eğitim Bakanlığı nın başlatmış olduğu kampanya kapsamında İSMEK yöneticilerinin önermiş oldukları gibi kendini tanımlamasını yenilemesini de önerebiliriz. İSMEK sanat ve meslek eğitimi kursları yerine İSMEK: Hayatboyu Eğitim Merkezi olarak konumlandırması da mantıklı olabilecektir. Böylece, Milli Eğitim Bakanlığı nın yeni vizyonuna uygun olarak, İSMEK te kendisini daha anlamlı bir şekilde konumlandırmış olacaktır diyebiliriz. Bu kapsamda bir konumlandırma önerisi olarak İSMEK Sürekli Eğitim Merkezi de düşünülebilir.

72 Öneriler: SORUNLAR VE ÖNERİLER İSMEK sanat ve meslek eğitimi kursları yerine İSMEK, Hayatboyu Eğitim Merkezi olarak konumlandırması da mantıklı olabilecektir. Böylece, Milli Eğitim Bakanlığı nın yeni vizyonuna uygun olarak, İSMEK te kendisini daha anlamlı bir şekilde konumlandırmış olacaktır diyebiliriz. Bu kapsamda ikinci bir konumlandırma önerisi olarak İSMEK Sürekli Eğitim Merkezi de düşünülebilir.

73 Öneriler: SORUNLAR VE ÖNERİLER Yerel yönetim üst düzey yöneticilerinin iş yoğunluğu nedeniyle tam olarak bu tür hizmetleri yerinde gözlemleyemedikleri görülmektedir. Özellikle de üst düzeyde yöneticiler, kursları düzenli aralıklarla ziyaret etmeli, mezunların kariyerlerindeki değişimler hakkında bilgi almalı, bu hizmetlerin halk nezdinde gördüğü itibarı gözlemlemelidir.

74 SORUNLAR VE ÖNERİLER Öneriler: İSMEK ve benzeri kurumlarda eğitici olarak görev yapanlar üzerinde sürekli eğitimler gerçekleştirilmelidir. Kursiyerler üzerinde zaman zaman anketler uygulanmalı, eğitimin kalitesi de ölçülmeli ve düzeltici tedbirler alınmalıdır. Yerel idarelerin bu tür hizmetlere daha fazla kaynak ayırmasını sağlayacak mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır. Eğitime destek kampanyalarında olduğu gibi iş adamlarının ve diğer hayırseverlerin bu kurumlar için doğrudan destekleri sağlanmalıdır. İş dünyası, ilgili meslek odalarıyla İSMEK arasındaki iletişimi artıracak çalışmalara ağırlık verilmelidir. Bu kuruluşlarla, teorisi İSMEK bünyesinde, uygulamalı eğitimleri ise ilgili kuruluşlarda olacak şekilde ortak çalışmalar yapılmalıdır.

75 Öneriler: SORUNLAR VE ÖNERİLER Kursların ikinci, üçüncü seviyelerinin verilmesi için ek yatırımlar yapılmalıdır. Özellikle bilgisayar, yabancı dil gibi alanlarda eğitim alan kursiyerler, daha ileri seviyelerde eğitimler talep etmektedir. İSMEK den sürekli olarak diğer kurumlara, özellikle de Milli Eğitim Bakanlığı na ciddi anlamda kayma söz konusudur. Eğitilen personelin geçişinin engellenmesi, maaşlarında yapılacak iyileştirmelere de bağlıdır. Yine idari personelin, yetişmiş insan gücünün piyasasına göre ele alınması ve sektördeki ücret seviyelerine yakın olarak değerlendirilmelidir.

76 SONUÇ Faaliyetlerinin tamamını İstanbullulara, onların sanat ve meslek eğitimi konusundaki ihtiyaçlarına, kadim bir şehir kültürünün günümüze taşınmasına, insan kaynaklarının eğitim ve gelişimlerine adamış olan İSMEK, bu alandaki hizmetlerini günümüzde olduğu gibi büyük bir başarıyla devam ettirmelidir.

77 SONUÇ MEB mevzuatında gerekli düzenlemeler yapılarak, İSMEK türü hizmet sunan kurumların önündeki mevzuat kaynaklı sorunlar giderilmeli, sabit maliyetlerini okullarda hizmet sunarak düşürmelerine yönelik uygulamalar titizlikle uygulanmalıdır.

78 SONUÇ İstanbullular olarak İSMEK in verdiği bu eşsiz Halk Üniversitesi hizmeti için başta İBB başkanı Sayın Kadir Topbaş Bey olmak üzere emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etmemiz ve daha iyi bir İSMEK için üzerimize neler düştüğünü öğrenip bu uğurda çalışmamız gerektiğini belirtmek isterim.

79 KÖYDE İSTİHDAM

80 ŞEHİRDE İSTİHDAM

81 İSMEK LE İSTİHDAM

82 Aranızda Olamadığım İçin Özür Diler, Sabrınız İçin Teşekkür Ederim. Prof. Dr. Yahya Fidan

HAYAT BOYU ÖĞRENME ve İSMEK MODELİ

HAYAT BOYU ÖĞRENME ve İSMEK MODELİ HAYAT BOYU ÖĞRENME ve İSMEK MODELİ NEDEN HAYAT BOYU ÖĞRENME? Bilgi toplumunda toplumsal hizmetlere yönelik talep artışı, yaşam ve çalışma şartlarındaki hızlı değişim hayat boyu öğrenmeyi süreklilik arz

Detaylı

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ } Türkiye İş Kurumu 2003 tarihinde 4904 sayılı kanun ile kurulmuştur. } 665 sayılı KHK ile Bölge Çalışma Müdürlükleri

Detaylı

AHŞAP TEKNOLOJİSİ AHŞAP BOYAMA VE VERNİKLEME ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AHŞAP TEKNOLOJİSİ AHŞAP BOYAMA VE VERNİKLEME ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AHŞAP TEKNOLOJİSİ AHŞAP BOYAMA VE VERNİKLEME ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ-1 (DÜZ DAR ETEK-TEMEL ETEKLER-MODEL UYGULAMALI ETEK-SPOR ETEK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ-1 (DÜZ DAR ETEK-TEMEL ETEKLER-MODEL UYGULAMALI ETEK-SPOR ETEK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ- (DÜZ DAR ETEK-TEMEL ETEKLER-MODEL UYGULAMALI ETEK-SPOR ETEK) MODÜLER PROGRAMI

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI YÖNETİCİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI YÖNETİCİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI YÖNETİCİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR. Okuryazar Olmayan Anne Destek Eğitimi Kurs Programı 3-6 Yaş (Temel Adp)

SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR. Okuryazar Olmayan Anne Destek Eğitimi Kurs Programı 3-6 Yaş (Temel Adp) ESENLER HALK EĞİTİM MERKEZİ KURS LİSTESİ Kurslar (Tam Liste) Halk eğitim merkezimizde verilen kurslar tam liste şeklinde verilmiştir. Bu liste alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir. Kurslara başvurmak için

Detaylı

İlçe ilçe KO-MEK kurs merkezleri ve branşları

İlçe ilçe KO-MEK kurs merkezleri ve branşları On5yirmi5.com İlçe ilçe KO-MEK kurs merkezleri ve branşları İlçe ilçe KO-MEK kurs merkezleri ve bu kurs merkezlerinde verilen ücretsiz eğitimleri sizler için derledik. Yayın Tarihi : 4 Ekim 2015 Pazar

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TÜRK BAYRAĞI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI )

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TÜRK BAYRAĞI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TÜRK BAYRAĞI DİKİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI ) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ MAKİNEDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ MAKİNEDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ MAKİNEDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ KIRSAL TURİZM ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ KIRSAL TURİZM ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ KIRSAL TURİZM ETKİNLİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI SEKRETERLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK KOMİSYONCUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK KOMİSYONCUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK KOMİSYONCUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

YABANCI DİLLER MESLEKİ RUSÇA (KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YABANCI DİLLER MESLEKİ RUSÇA (KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü YABANCI DİLLER MESLEKİ RUSÇA (KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ÇİNİ İŞLEMECİ / ÇİNİCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ÇİNİ İŞLEMECİ / ÇİNİCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ÇİNİ İŞLEMECİ / ÇİNİCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL VE AYAK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL VE AYAK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL VE AYAK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

METAL TEKNOLOJİSİ GENEL ELEKTRİK ARK KAYNAĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

METAL TEKNOLOJİSİ GENEL ELEKTRİK ARK KAYNAĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü METAL TEKNOLOJİSİ GENEL ELEKTRİK ARK KAYNAĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GİRİŞİMCİLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GİRİŞİMCİLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GİRİŞİMCİLİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ. Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü

Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ. Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü Sütlüce YERLEŞKESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ Halkla İlİşkİler Bölümü Görsel İletİşİm Tasarımı Bölümü Medya ve İletİşİm Sİstemlerİ Bölümü Reklamcılık Bölümü Bilginin sürekli bir gelişme içinde bulunduğu ve bilgi

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

SANAT VE TASARIM SANATSAL MOZAİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM SANATSAL MOZAİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM SANATSAL MOZAİK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Ülkemizde sanat ve tasarım sektörü, gerek yaratılan

Detaylı

METAL TEKNOLOJİSİ ALÜMİNYUM DOĞRAMA PANJUR VE BALKON SİSTEMLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

METAL TEKNOLOJİSİ ALÜMİNYUM DOĞRAMA PANJUR VE BALKON SİSTEMLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü METAL TEKNOLOJİSİ ALÜMİNYUM DOĞRAMA PANJUR VE BALKON SİSTEMLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

HASTA VE YAŞLI BAKIMI YAŞLI BAKIM ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HASTA VE YAŞLI BAKIMI YAŞLI BAKIM ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HASTA VE YAŞLI BAKIMI YAŞLI BAKIM ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIMI ALANI

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIMI ALANI ALAN HAKKINDA GENEL BİLGİ Meslek eğitiminde niteliğin artırılmasına ve standartlaşmaya gereksinim duyulmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı na bağlı devlet okullarında kendi branşında nitelikli alan öğretmenlerinden

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ ORGANİK TARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TARIM TEKNOLOJİLERİ ORGANİK TARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ ORGANİK TARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

AŞÇI YARDIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AŞÇI YARDIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ AŞÇI YARDIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları 1. Avrupa Birliği Yeterlilik Çerçevesi esas alınarak Yeterlilik Çerçevesi ivedilikle ilan edilmelidir. 2. Bağımsız Ulusal Yeterlilik

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EBRU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EBRU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ EBRU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI TANIM Turizm ve otelcilik işletmelerinde turizm hizmetinin sunumu, pazarlanması ve işletmenin dış müşterilere tanıtımında görev alan kişidir. A-GÖREVLER Turizm ve otel işletmeciliği meslek elemanlarının

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

HUKUK ADLİ TAKİP ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HUKUK ADLİ TAKİP ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HUKUK ADLİ TAKİP ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Özürlülerin

Detaylı

GÜZELLĠK VE SAÇ BAKIM HĠZMETLERĠ. SAÇA GEÇĠCĠ VE KALICI ġekġl VERME VE BOYAMA TEKNĠKLERĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

GÜZELLĠK VE SAÇ BAKIM HĠZMETLERĠ. SAÇA GEÇĠCĠ VE KALICI ġekġl VERME VE BOYAMA TEKNĠKLERĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GÜZELLĠK VE SAÇ BAKIM HĠZMETLERĠ SAÇA GEÇĠCĠ VE KALICI ġekġl VERME VE BOYAMA TEKNĠKLERĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2010 ANKARA

Detaylı

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ MASÖR-MASÖZ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ MASÖR-MASÖZ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ MASÖR-MASÖZ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

MANKEN TANIM. Defilelerde ve diğer gösteri yerlerinde tanıtım amacı ile giysileri giyen ve sunan kişidir. A- GÖREVLER

MANKEN TANIM. Defilelerde ve diğer gösteri yerlerinde tanıtım amacı ile giysileri giyen ve sunan kişidir. A- GÖREVLER TANIM Defilelerde ve diğer gösteri yerlerinde tanıtım amacı ile giysileri giyen ve sunan kişidir. A- GÖREVLER - Firmanın hazırladığı defilede giyeceği kıyafetlerin seçimini yapar, - Koreografla birlikte,

Detaylı

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ SERVİS KOMİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ SERVİS KOMİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ SERVİS KOMİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ HASIR ÖRMECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ HASIR ÖRMECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ HASIR ÖRMECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ SPA YÖNETİCİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ SPA YÖNETİCİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ SPA YÖNETİCİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

TİCARİ bilimler fakültesi

TİCARİ bilimler fakültesi Sütlüce YERLEŞKESİ TİCARİ bilimler fakültesi BANKACILIK VE FİNANS (İngİlİzce DESTEKLİ) İKTİSAT (TÜRKÇE/İNGİLİZCE) İŞLETME (TÜRKÇE/İNGİLİZCE) MUHASEBE VE DENETİM SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Detaylı

ERZURUM ÇALIŞMA VE İŞKUR İL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI YILLIK EĞİTİM PLANI

ERZURUM ÇALIŞMA VE İŞKUR İL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI YILLIK EĞİTİM PLANI SIRA NO 1 PAZARLAMA VE PERAKENDE a Sigortacı b Emlak Komisyoncusu c Kasiyer d Kasa Şefi e Depo Görevlisi f Satın Alma Görevlisi g Reyon Görevlisi 2 MUHASEBE VE FİNANSMAN a Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF EV AKSESUARLARI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

SANAT VE TASARIM KUMLAMA TEKNİĞİ İLE RESİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM KUMLAMA TEKNİĞİ İLE RESİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM KUMLAMA TEKNİĞİ İLE RESİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde sanat dallarının değişim

Detaylı

PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK DANIŞMANLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK DANIŞMANLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü PAZARLAMA VE PERAKENDE EMLAK DANIŞMANLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MÜŞTERİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MÜŞTERİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MÜŞTERİ ASİSTANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

SANAT VE TASARIM TASARIM UYGULAMA MODELCİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM TASARIM UYGULAMA MODELCİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM TASARIM UYGULAMA MODELCİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU

ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI FAALİYET RAPORU 1. Genel Bilgiler a) Misyon Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilim ve teknolojiden yararlanan, evrensel ve toplumsal değerlere

Detaylı

ÖĞRETİM PROGRAMLARINI İKİ TÜRDE UYGULAMAKTADIR ÖRGÜN EĞİTİM YAYGIN EĞİTİM ÖRGÜN EĞİTİM ALANINDA AMACI Lise dengi meslek okuludur.

ÖĞRETİM PROGRAMLARINI İKİ TÜRDE UYGULAMAKTADIR ÖRGÜN EĞİTİM YAYGIN EĞİTİM ÖRGÜN EĞİTİM ALANINDA AMACI Lise dengi meslek okuludur. ÖĞRETİM PROGRAMLARINI İKİ TÜRDE UYGULAMAKTADIR ÖRGÜN EĞİTİM YAYGIN EĞİTİM ÖRGÜN EĞİTİM ALANINDA AMACI Lise dengi meslek okuludur. Bir meslek alanında işe girebilecek seviyede temel mesleki yeterlilikleri

Detaylı

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ÜÇ BOYUTLU ÇİZİM-SOLIDWORKS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ÜÇ BOYUTLU ÇİZİM-SOLIDWORKS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MAKİNE TEKNOLOJİSİ ÜÇ BOYUTLU ÇİZİM-SOLIDWORKS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ LAZER KESİMİ İLE APLİKE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ LAZER KESİMİ İLE APLİKE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ LAZER KESİMİ İLE APLİKE MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBEDE WEB TABANLI PROGRAM KULLANMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAM (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA 1

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DRAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇBAKIM HİZMETLERİ GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇBAKIM HİZMETLERİ GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇBAKIM HİZMETLERİ GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLR Mİ?

MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLR Mİ? MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLR Mİ? GENÇLİK PROJESİ "Bu proje T.C. Başbakanlık DPT AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (http://www.ua.gov.tr) Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa

Detaylı

ANİMATÖR PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : EĞLENCE HİZMETLERİ MESLEK SEVİYESİ : 4 SEVİYE

ANİMATÖR PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : EĞLENCE HİZMETLERİ MESLEK SEVİYESİ : 4 SEVİYE ANİMATÖR PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN : EĞLENCE HİZMETLERİ MESLEK : ANİMATÖR MESLEK SEVİYESİ : 4 SEVİYE MESLEK ELEMANI TANIMI Konaklama tesislerinde, özel organizasyonlarda, kişilerin hoş, eğlenceli

Detaylı

HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ İlgili öğrenme faaliyeti ile Bilişim Teknolojileri alanındaki meslekleri tanımış olacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA 1 ÖN SÖZ

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA C# GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA C# GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA C# GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

BiliĢim Teknolojileri Alanı

BiliĢim Teknolojileri Alanı BiliĢim Teknolojileri Alanı A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞĠ Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Ege Üniversitesi Egitim Fakültesi

Ege Üniversitesi Egitim Fakültesi T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ A. Kuruluş 1998 yılında kurulan Fakültemiz, lisans ve lisansüstü eğitim programlarıyla güçlenerek gelişmektedir. Fakültemiz lisans programlarına 1999-2000 öğretim

Detaylı

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. MESLEK LİSELERİ

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. MESLEK LİSELERİ Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. MESLEK LİSELERİ MESLEK NEDİR Meslek insanlara yararlı mal veya hizmet üretmek ve karşılığında bir gelir elde etmek için yapılan

Detaylı

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ OTOMASYON SİSTEMLERİ DESTEK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ OTOMASYON SİSTEMLERİ DESTEK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ OTOMASYON SİSTEMLERİ DESTEK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

Sosyo - Ekonomik Gelişim Projesi

Sosyo - Ekonomik Gelişim Projesi 3+1= 4x4 Sosyo - Ekonomik Gelişim Projesi Türkiye nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Sakarya Üniversitesi, uyguladığı eğitim stratejileriyle çağdaş, akılcı, sistemli, bilgi üreten ve kullanan

Detaylı

ALAN SEÇİMİ. Ali PARMAKSIZ Rehberlik Öğretmeni

ALAN SEÇİMİ. Ali PARMAKSIZ Rehberlik Öğretmeni ALAN SEÇİMİ Ali PARMAKSIZ Rehberlik Öğretmeni Alan seçimi ne zaman yapılır? Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında; Alan seçimi 9 uncu sınıfın sonunda yapılır. Dal seçimi 10 uncu sınıfın sonunda yapılır.

Detaylı

BAR KOMİSİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK SEVİYESİ : 2. SEVİYE

BAR KOMİSİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK SEVİYESİ : 2. SEVİYE BAR KOMİSİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN : YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK : BAR KOMİSİ MESLEK SEVİYESİ : 2. SEVİYE MESLEK ELEMANI TANIMI Bar Komisi, servis öncesi ve sonrası bar salonu ve bar araçlarının

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ GÜMÜŞ KAZAZ ÖRÜCÜLÜĞÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ GÜMÜŞ KAZAZ ÖRÜCÜLÜĞÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ GÜMÜŞ KAZAZ ÖRÜCÜLÜĞÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA 1 ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

KONGRE VE FUAR HOSTESİ

KONGRE VE FUAR HOSTESİ TANIM Belirli bir süre içerisinde, kongre, fuar, seminer, sergi, toplantı vb. organizasyonlarda salon ve sergi alanlarını (stand) düzenleme, müşteri hizmetleri ve kayıt kabul işlemlerini yapma bilgi ve

Detaylı

ERZURUM ÇALIŞMA VE İŞKUR İL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI YILLIK EĞİTİM PLANI

ERZURUM ÇALIŞMA VE İŞKUR İL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI YILLIK EĞİTİM PLANI SIRA NO 1 PAZARLAMA VE PERAKENDE a Sigortacı b Emlak Komisyoncusu c Kasiyer d Kasa Şefi e Depo Görevlisi f Satın Alma Görevlisi g Reyon Görevlisi 2 MUHASEBE VE FİNANSMAN a Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı

Detaylı

SPOR MASA TENĠSĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

SPOR MASA TENĠSĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SPOR MASA TENĠSĠ MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık

Detaylı

SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ ELEMANI

SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ ELEMANI TANIM Kişi ve ailelerin, sosyal yardım kurumlarında bulunan yaşlı, çocuk, genç ve engellilere yönelik kendilerinden, çevre şartlarından kaynaklanan veya kontrolleri dışında oluşan maddi-manevi sorunlarının

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ÖZEL GÜN VE NİKÂH ŞEKERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ÖZEL GÜN VE NİKÂH ŞEKERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ÖZEL GÜN VE NİKÂH ŞEKERİ HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

SANAT VE TASARIM ÜÇ BOYUTLU ŞEKİLLENDİRME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM ÜÇ BOYUTLU ŞEKİLLENDİRME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM ÜÇ BOYUTLU ŞEKİLLENDİRME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GİYİM AKSESUARLARI DİKİMİ (ŞAL - ETOL - ŞAPKA - ÇANTA) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GİYİM AKSESUARLARI DİKİMİ (ŞAL - ETOL - ŞAPKA - ÇANTA) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GİYİM AKSESUARLARI DİKİMİ (ŞAL - ETOL - ŞAPKA - ÇANTA) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1:

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: Bu Yönetmeliğin amacı, Erzurum Teknik Üniversitesine

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE TÜRK İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE TÜRK İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE TÜRK İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ - 2 (BLUZ - KADIN GÖMLEĞİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ - 2 (BLUZ - KADIN GÖMLEĞİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ - 2 (BLUZ - KADIN GÖMLEĞİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

2015-2016 GÜZ YARIYILI GENEL SINAV TAKVİMİ

2015-2016 GÜZ YARIYILI GENEL SINAV TAKVİMİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI GENEL SINAV TAKVİMİ TURİZM ANİMASYONU 1. SINIF 1. ÖĞRETİM STA143 - Genel Turizm Bilgisi (7754) 28.12.2015 10:00 STA149 - Ritim ve Hareket Eğitimi (7760)*** 29.12.2015 11:00 STA157

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI TEMEL SEKRETERLİK HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI TEMEL SEKRETERLİK HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI TEMEL SEKRETERLİK HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

2015 2016 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ

2015 2016 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ 2015 2016 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV TAKVİMİ TURİZM ANİMASYONU 1. SINIF 1. ÖĞRETİM YDL183 Yabancı Dil I (9126) 18.01.2016 12:00 STA143 Genel Turizm Bilgisi (7754) 18.01.2016 13:00 STA149 Ritim ve Hareket

Detaylı

ĠNġAAT TEKNOLOJĠSĠ SIVACI MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

ĠNġAAT TEKNOLOJĠSĠ SIVACI MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ĠNġAAT TEKNOLOJĠSĠ SIVACI MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

DİŞ PROTEZ DİŞ PROTEZ YARDIMCI PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

DİŞ PROTEZ DİŞ PROTEZ YARDIMCI PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü DİŞ PROTEZ DİŞ PROTEZ YARDIMCI PERSONEL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ- 4 (DRAPAJ TEKNİĞİYLE ETEK-BLUZ-ELBİSE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ- 4 (DRAPAJ TEKNİĞİYLE ETEK-BLUZ-ELBİSE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ- 4 (DRAPAJ TEKNİĞİYLE ETEK-BLUZ-ELBİSE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 008

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ TEMİZLEYİCİ VE YIKAYICI EV ALETLERİ BAKIM ONARIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ TEMİZLEYİCİ VE YIKAYICI EV ALETLERİ BAKIM ONARIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ TEMİZLEYİCİ VE YIKAYICI EV ALETLERİ BAKIM ONARIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ BULUŞMASI 11 ŞUBAT 2012, İSTANBUL. Adnan DALGAKIRAN Yönetim Kurulu Başkanı

ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ BULUŞMASI 11 ŞUBAT 2012, İSTANBUL. Adnan DALGAKIRAN Yönetim Kurulu Başkanı ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ BULUŞMASI 11 ŞUBAT 2012, İSTANBUL Adnan DALGAKIRAN Yönetim Kurulu Başkanı TÜRK MAKİNE SEKTÖRÜ 14 12 10 8 6 4 2 0 İHRACAT (MİLYAR DOLAR) 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Detaylı

KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ GÜMÜŞ TAKI İŞLEMECİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ GÜMÜŞ TAKI İŞLEMECİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ GÜMÜŞ TAKI İŞLEMECİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ GRAFİK VE ANİMASYON TABANLI WEB SAYFASI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ GRAFİK VE ANİMASYON TABANLI WEB SAYFASI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ GRAFİK VE ANİMASYON TABANLI WEB SAYFASI HAZIRLAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ CAM SÜS EŞYASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ CAM SÜS EŞYASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ CAM SÜS EŞYASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Pınar

Detaylı

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ SERVİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ SERVİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ SERVİS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

İL İSTİHDAM ve MESLEKİ EĞİTİM KURULU EK-2 Alınan Kararlara İlişkin Faaliyetlerin İzleme ve Değerlendirme Tablosu 20.01.2016 Toplantı ve Karar No

İL İSTİHDAM ve MESLEKİ EĞİTİM KURULU EK-2 Alınan Kararlara İlişkin Faaliyetlerin İzleme ve Değerlendirme Tablosu 20.01.2016 Toplantı ve Karar No İL İSTİHDAM ve MESLEKİ EĞİTİM KURULU EK2 Alınan Kararlara İlişkin Faaliyetlerin İzleme ve Değerlendirme Tablosu 20.01.2016 Toplantı ve Karar No 2016/11 2016/12 2016/13 Karar Sorumlu/İlgili Kuruluş Planlanmış

Detaylı