ET VE BALIK KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETİÇİ EĞİTİM YÖNERGESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ET VE BALIK KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETİÇİ EĞİTİM YÖNERGESİ"

Transkript

1 ET VE BALIK KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETİÇİ EĞİTİM YÖNERGESİ I. BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Hedefler, İlkeler Amaç MADDE 1- (1) Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünde ve taşra teşkilatlarında görevli her kademedeki personelin yetiştirilmesi, verimliliğinin artırılması ve ilerdeki üst görevlere hazırlanması için uygulanacak hizmet içi eğitimin hedeflerini, ilkelerini, planlamasını, uygulamasını ve değerlendirme esaslarını tespit etmektir. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Yönerge Tarih ve 83/6854 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 19 Ekim 1983 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan Devlet Memurları Eğitimi Genel Planı çerçevesinde Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra birimlerinde görevli her kademedeki personelin hizmet içi eğitimine dair faaliyetleri kapsar. Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönerge tarih 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 214 üncü maddesine dayanarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen; Eğitim Görevlisi: Hizmet içi eğitim çalışmalarında eğitici olarak görevlendirilenleri, Genel Müdür: Et ve Balık Kurumu Genel Müdürünü Hazırlayıcı Eğitim: Adaylık Süresi içerisinde verilen eğitimdir Kurul: Et ve Balık Kurumu Eğitim Kurulunu, Kurum: Et ve Balık Kurumunu, Staj: Adaylık Süresi içerisinde verilen pratik eğitimi, Temel Eğitim: Adaylık Süresi içerisinde verilen eğitimi İfade eder. Hizmet içi eğitimin hedefleri MADDE 5- (1) Kurumun Hizmet içi eğitimi; Devlet Memurları Eğitim genel planında ve kalkınma planlarındaki eğitim için öngörülen amaçlar doğrultusunda aşağıdaki hedeflere yöneliktir. a) Personelin, bilgi ve verimliliklerini artırmak suretiyle hizmete ilgisini en yüksek düzeye çıkarmak, b) Çalışan personelin moral gücünü yükseltmek, sosyal münasebetlerini ve göreve bağlılıklarını artırarak daha üst görevlere hazırlamak, c) Devlet memurlarına ödev ve sorumluluklarını öğretmek, genel haklar ve yasaklar hakkında bilgi vermek, ç) Kurumumuzun görev yetki ve sorumluluklarını öğrenmelerini sağlamak, d) Yönetimde ve uygulamada etkinliğin artırılmasını sağlamak, e) Konjöktürel değişimlere göre kendilerini yenilemek, ekip çalışması ruhu vererek yönetime katılımı sağlamaktır.

2 Hizmet içi eğitimin ilkeleri MADDE 6- (1) Hizmet içi eğitimin hedeflerine ulaşabilmek için uygulanacak ilkeler şunlardır: a) Eğitimin sürekli olması, b) Kurumun amaçları ve ihtiyaçları dikkate alınarak düzenlenecek eğitimin; plan ve programlara dayandırılması, c) Eğitim görevi verilecek eğiticilerin ve eğitime tabi tutulacak personelin eğitime katılmaktan sorumlu olması, ç) Hizmet içi eğitimden yararlanmada öncelikler esas alınarak bütün personele fırsat eşitliği sağlanması, d) Eğitimden beklenen sonuçlara ulaşılıp ulaşılmadığının belirlenmesi için eğitim çalışmaları sırasında ve bitiminde anket, mülakat ve benzeri değerlendirmeler yapmak suretiyle sonucun tespit edilmesi, e) Eğitim çalışmalarının uygulanacağı yerlerin eğitim şartlarına uygun olması, eğitim gereklerine göre düzenlenmesi ve donatılması, f) Hizmet içi eğitime tabi tutulan personelin, öncelikli eğitime gönderilme amacına uygun görevlerde istihdamının sağlanması. İKİNCİ BÖLÜM Eğitim Teşkilatı, Eğitim Görevlilerinin Seçimi ve Sorumlulukları Eğitim teşkilatı MADDE 7- (1) Kurumun hizmet içi eğitim faaliyetleri, a) Eğitim Kurulu, b) İnsan Kaynakları ve İstihdamı Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından yürütülür. Eğitim Kurulu MADDE 8- (1) Kurumun eğitim faaliyetlerine ilişkin genel politikasını tespit etmek ve izlemek amacı ile kurulan eğitim Kurulu; Genel Müdür veya görevlendireceği genel müdür yardımcısının başkanlığında, genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarından oluşur. (2) Eğitim Kurulu her yıl ekim ayında toplanır. Gerektiğinde Genel Müdürün çağrısı üzerine olağanüstü de toplanabilir. Eğitim Kurulunun Görevleri MADDE 9- (1) Eğitim Kurulunun Görevleri şunlardır: a) Kurumun amaç ve İlkelerine uygun şekilde bir eğitim politikası tespit emek, uygulama sonuçlarına göre bu politikada değişiklik yapmak, b) Kurumun, hizmet içi eğitim plan ve programlarını incelemek, değerlendirmek ve son şeklini vermek, c) Kurulun, raportörlük hizmetlerini yapmak üzere İnsan Kaynakları ve İstihdamı Geliştirme Daire Başkanlığını görevlendirmek. İnsan kaynakları ve istihdamı geliştirme daire başkanlığı MADDE 10- (1) İnsan Kaynakları ve İstihdamı Geliştirme Daire Başkanlığının hizmet içi eğitime ilişkin görevleri şunlardır:

3 a) Hizmet içi eğitim faaliyetlerini İlgili birimlerinde görüşlerini alarak Kurumun eğitim hizmetlerine ilişkin genel politikası doğrultusunda yıllık hizmet içi eğitim plan ve programlarını yapmak, b) Bir önceki yılın hizmet içi eğitim faaliyet raporunu hazırlamak, c) Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilecek Genel Müdürlük personelini ve gereğinde diğer Kurum ve kuruluşlardan görev verilecek eğiticileri tespit etmek ve Eğitim Kurulunun görüşü alındıktan sonra onaya sunmak, ç) Diğer Kurum ve Kuruluşların eğitimle ilgili çalışmalarını izleyerek değerlendirmek. Gerektiği hallerde bu çalışmalara ilgili personelin katılımını sağlamak, d) Açılacak kurs ve seminerlere katılmak için diğer kurum ve kuruluşlardan yapılacak isteklerin değerlendirilmesini Makamın onayına sunmak, e) Eğitim programını mali yılbaşından önce, yapılan eğitim faaliyetlerini de altı aylık dönemlerde (ocak ve temmuz aylarında) rapor halinde Devlet Personel Başkanlığına bildirmek. Eğitim görevlilerinin seçimi MADDE 11- (1) Her düzeydeki hizmet içi eğitim programlarının uygulanmasında öncelikle Kurum bünyesindeki personel görevlendirilir. İlgili program konusunda Kurum bünyesinde görevlendirilecek personel bulunmaması veya eğitim konusunu Kurum dışında yetkili elemanlar tarafından verilmesinde yarar görülmesi halinde eğitim görevlisi, İnsan Kaynakları ve İstihdamı Geliştirme Daire Başkanlığının önerisi ve Genel Müdürün onayı ile Kurum dışından da temin edilebilir. Eğitim görevlilerinin nitelikleri MADDE 12- (1) Hizmet içi eğitim çalışmalarında eğitici olarak görevlendirileceklerde aşağıdaki nitelikler aranır: a) Kurum Personeli için: 1) Verilecek eğitim konusunda deneyimli ve yetişmiş olmalı, 2) Eğitim ve araştırma ile ilgili konularda gerekli tecrübe ve yeteneğe sahip olmasının yanı sıra kanun, tüzük ve yönetmelik gibi mevzuata vakıf olmak, b) Kurum dışından görevlendirilecek personel için: 1) Yüksek Öğrenim kurumlarında öğretim üyesi veya görevlisi olmak, 2) Eğitim ve öğretim dışında bir kadroda çalışmakla beraber eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri ve öğretme yeteneğine sahip olmak. Eğitim görevlilerinin görev ve sorumlulukları MADDE 13- (1) Hizmet içi eğitimde kendilerine görev verilenler; a) Verecekleri derslerin planlarını yaparak eğitim konuları ile ilgili ders notları hazırlamak, b) Eğitim süresi içerisinde sözlü mülakat yapmak suretiyle eğitimin amacına ulaşmasını sağlamak, c) Eğitime katılanların devam durumlarını izlemekle sorumludurlar.

4 III BÖLÜM Hizmet içi Eğitimin Planlanması ve Uygulanması Yıllık plan ve programlar MADDE 14- (1) İnsan Kaynakları ve İstihdamı Geliştirme Daire Başkanlığı, Kurumun eğitim ihtiyacını her yıl eylül ayı içerisinde tespit edip hazırlar. Eğitim planı ve programı, eğitim kurulunda görüşüldükten sonra Genel Müdürün onayı ile kesinleşir. (2) Kesinleşen plan ve programlar ilgili birimlere duyurulur ve uygulamaya konulur. Hizmet içi eğitim MADDE 15- (1) Adaylık süresi içinde; temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj şeklinde aday memurların hizmet içinde yetiştirilmelerine ilişkin yönetmelik esaslarına göre yapılır, (2) Asli memurluk süresi içinde; yetenek ve verimliliği geliştirme eğitimi ile üst görevlere hazırlama eğitimi olarak bu yönetmelik esaslarına göre yapılır. Hizmet içi eğitim türleri MADDE 16- (1) Hizmet içi eğitimin uygulanması aşağıda yazılı programlara göre yapılır. a) İntibak Eğitimi; Kuruma yeni giren personele, Kurumun çalışma şartları, hak ve yükümlülükleri konusunda bilgi vermek amacı ile yapılır. b) Geliştirme Eğitimi; İntibak eğitimini bitirenlerle, Kurumda çalışan bütün personele uygulanır. Bu eğitim programları bilgi yenileme, değişikliklere intibak ve üst görevlere hazırlama başlıkları altında düzenlenir. Programların süresi MADDE 17- (1) Programların süresi ve tarihleri varılmak istenilen hedefe uygun olarak ve program yeri, eğitim görevlileri gibi program oluşturacak unsurların her biri dikkate alınarak belirlenir. İdari zorunluluk olmadıkça aynı eğitimler eşit sürelerle uygulanır. Eğitimin yapılacağı yer MADDE 18- (1) Hizmet içi eğitimin kurum tesislerinde yapılması esastır. Ancak; gerekli görülen hallerde programın özelliği ve yer şartları da dikkate alınarak, farklı bir yer de de yapılabilir. Eğitimin konuları MADDE 19- (1) Bu yönergeye göre yapılacak hizmet içi eğitimde yer alacak konular; personelin hizmet ve çalışma alanına göre çalıştığı birimin idari ve teknik konularındaki iş ve işlemlerini kapsayan düzenlemeler ile, genelge ve talimatların uygulanması esaslarını, uygulamadan doğacak sorunların çözümüne ilişkin olanlardan seçilir. Bunlardan başka Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Halkla İlişkiler, Araştırma Metodları, Temel Hukuk ve benzeri konulara yer verilir. Yabancı dil eğitimi MADDE 20- (1) Görevlerinin gereği yabancı dil öğrenmeleri uygun personelin yabancı dil öğrenimi tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezi Yönetmeliği hükümlerine göre yaptırılır.

5 Yurt dışı eğitimi MADDE 21- (1) Yurt dışında eğitim, personelin bilgi ve ihtisasını artırmak amacı ile Kurum bütçesi veya yabancı ülkelerin teknik yardım kaynaklarından yararlanılarak yaptırılan eğitimdir. Dış ülkelere eğitime gönderilecek personel hakkında tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan tarih ve 7/7756 sayılı Yetiştirilmek Amacı ile Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Eğitime Katılma, Sınav ve Değerlendirme Eğitime katılma zorunluluğu MADDE 22- (1) Personelin düzenlenecek hizmet içi eğitime katılmaları zorunludur. Eğitime katılacakların sayı ve nitelikleri programlarda belirlenir. Haklarında adli ve idari kovuşturma yapılanlar kovuşturma sonuçlandırılıncaya kadar eğitime katılamazlar. (2) Geçerli mazereti olmaksızın eğitime katılmayanlar hakkında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile tarih ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddesindeki disiplin hükümleri uygulanır. Eğitim süresi içindeki hastalık veya diğer bir özre dayansa bile eğitim süresinin 1/8 oranında devamsızlığı olanların programla ilgileri kesilir ve aynı düzeydeki diğer programlara katılmaları sağlanır. (3) Başka kurum ve kuruluşlarda eğitime katılanlar o kuruluşların eğitimle ilgili özel hükümlerine tabidirler. Sınav MADDE 23- (1) Kurumca gerekli görülen hallerde eğitime katılan personellerin başarıları; eğitim sonunda yazılı, sözlü, test veya uygulamalı ayrı ayrı veya birlikte olmak üzere yapılacak sınavlarla tespit edilir. (2) Eğitim sonu sınavlarında program yöneticisi ve eğitim görevlileri de dahil 1 başkan ve 2 üyeden oluşan bir sınav komisyonu teşekkül ettirilir. Sınav soruları bu komisyonca hazırlanır. (3) Sınavlarda kopya çekenler veya sınav disiplinini bozanlar ile sınava mazeretsiz olarak katılmayanlar, başarısız sayılırlar. Bunlar hakkında disiplin hükümleri uygulanır. (4) İtirazlar sınav sonuçlarının ilgililere duyurulmasından başlayarak 10 gün içinde bir dilekçe ile Sınav Komisyonu Başkanına yapılır. Bu itirazlar Komisyonca incelenir ve sonuç en geç 10 gün içinde ilgiliye bildirilir. Bu incelemeden sonra verilen puan kesindir. Sınav kağıtları İnsan Kaynakları ve İstihdamı Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından 3 yıl süre ile saklanır. Bu sürenin sonunda bir tutanakla ilgili mevzuat hükümlerine göre imha edilir. Değerlendirme ve başarı MADDE 24- (1) Sınavlarda değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır. Sınavlarda başarılı sayılabilmek için en az 60 puan almak şarttır. a) 0-59 puan başarısız b) puan orta c) puan iyi d) puan pekiyi olarak kabul edilir.

6 (2) İnsan Kaynakları ve İstihdamı Geliştirme Daire Başkanlığınca hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılanlardan başarılı olanlara başarı belgesi verilir, başarısız olanlara da katılım belgesi verilir. Eğitim sonu değerlendirme MADDE 25- (1) Eğitimin genel değerlendirmesine yardımcı olmak üzere hizmet içi eğitim sırasında veya sonunda eğitime katılanların görüş ve düşüncelerini anlamak amacı ile anketler düzenlenebilir. BEŞİNCİ BÖLÜM Mali ve Son Hükümler Eğitimin giderleri MADDE 26- (1) Hizmet içi eğitimi çalışmalarının yürütülmesi ile ilgili giderler Kurum bütçesinden karşılanır. Eğitim görevlilerinin giderleri MADDE 27- (1) Eğitim görevlilerinin eğitime katıldıkları süreler dikkate alınarak 10/2/1954 tarih ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile Bütçe Kanunları hükümlerine göre gerekli ödemeler yapılır. Eğitime katılanların giderleri MADDE 28- (1) Hizmet içi eğitime katılanlara 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre eğitime geliş ve gidiş, yolluk ve gündelikleri verilir. Eğitimin görev mahallinde yapılması halinde, eğitime katılan personele gündelik ödenmez. İzinler MADDE 29- (1) Hizmet içi eğitim süresince eğitime katılanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin a, b, c fıkraları dışında izin kullanamazlar. Yürürlükten kaldırılan mevzuat MADDE 30- (1) tarih ve 401 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile aynı tarihte yürürlüğe giren hizmet içi eğitim yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Kabul MADDE 31- (1) Bu Yönerge, Yönetim Kurulunun tarihli ve 90 sayılı kararı ile kabul edilmiştir. Yürürlük MADDE 32 - (1) Bu Yönerge yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 33 - (1) Bu yönerge hükümlerini Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü yürütür.