SIP (Service) Uygulaması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SIP (Service) Uygulaması"

Transkript

1 SIP (Service) Uygulaması SIP (Session Initiation Protocol) cihazların yazılım (software) veya donanım (hardware) yardımları ile bir biri ile konuşmalarına sağlayan protokolüdür. IceWarp serverda SIP uygulamasının ayarlarını yaparken SIP domain adını vermeniz gerekir. Bunu yaparken domain name kısmında domain adınızı, hostname/veya server name yerinde server adınızı/ip adresi olabilir. Verdiğiniz domain ve server adınız çalışıyor olmaları gerekir (varolan DNS kayıtları olması gerekir). Sip oturumun dört temel parçaya ayrılır, bunlardan: SIP User Agents- bunlar kullanıcıların kullandıkları cihazlar. Bunlar Software (yazılım) cihazlar olabilir: bilgisayarınızda çalışanlar, PDA (Personal Digital Assistant - Kişisel Sayısal Yardımcı), taşınabilir küçük cep bilgisayarları. Küçük boyutlu bu bilgisayarlarda isim ve adreslerin saklanabildiği bir veritabanı, not defteri ve iletişim kurmayı sağlayan bölümler yer alır. Gelişen elektronik ve bilgisayar teknolojisi cihazların boyutlarını küçültmüş ve özelliklerini arttırmıştır. Cep telefonu, video ve fotoğraf çekimi, GPS gibi özellikleri olan örneklerinin üretilmesi ile cep bilgisayarlarının kullanımı yaygınlaşmıştır. PDA ve diğer bilgisayarlarınızda çalışan uygulamalardan hariç SIP telefonlar vardır. Onlar SIP network unuzun içerisinde çalışırlar. Onlardan bazıları VoIP (voice over IP) üzerinde ses siğnalleri sayesinde çalışırlar, bazıları NAT kullandırıyor, bazıları proxy ayarları ister v. b, fakat SIP sayesinde kullanıcı tarafı arayan (bilgi ister) server ise cevap veren. Bu mantalitede çalışır SIP servis. Bunun temel parçaları: SIP Registrar Servers adını taşıyan SIP parçası SIP ayarları yaparken verdiğimiz domain adının içerisinde bulunan kullanıcıları içeren bir veritabanıdır. SIP kullanıldığı ağın içerisinde server/ler sürekli SIP proxy serverın verdiği isteğin üzerinde IP adres veya diğer bilgi içeren paketler göndermektedir. SIP Proxy Server- Kullanıcılardan gelen oturum açma istekleri, ve SIP registrasyon sırasında alıcının adresi gibi özellikleri sorgulanan SIP Proxy Serverdir. Sonra oturum davetiye direk olarak kullanıcıya gönderilir bu eğer kullanıcı aynı domainde ise, proxy eğer kullanıcı farklı domainde bulunuyorsa kullanılır. SIP Redirect Servers Bu özelliği bir Proxy Serverlerı diğer uzantısı olan serverlere ulaşmalarına sağlar. (örnek SIP için kullanılan DNS). IceWarp serverınızda Registrar, Proxy ve Redirect Serverlerin yazılımları olduktan sonra diğer software (yazılımlara) gerek yoktur. Aşağadaki resimde baktığınızda SIP software-in çalışma mantalitesini göreceksinizdir.

2 1. Kullanıcı A kullanıcı B-yı arıyor. (B kullanıcı A kullanıcının domaininden uzakta. ) Bu istek SIP Proxy A üzerinden yapılıyor. (bir numara) 2. A kullanıcının SIP proxysi kullanıcı B kullanıcının domaini A kullanıcının domaininden farklı bir domainde bulunduğunu tespit ediyor. Bu durumda SIP Redirect servera kullanıcı B-nin yeri ile ilgili sorgulama yapıyor (domainde kullanıcı B nerde bulunabiliyor. ) (iki numara) 3. SIP Redirect Server SIP B kullanıcının serverın adresi ile cevap veriyor. (iki numara) 4. SIP Poxy A sevrerden, SIP server B-ye arama requesti (ricasında) bulunuyor. (üç numara) 5. SIP server B kullanıcı B kullanıcının SIP registrasyon listesinden rica ediyor. (dört numara) 6. B serverın SIP registrasyon listesinden B kullanıcının yeri ile cevap veriyor. (dört numara) 7. SIP Proxy B, B kullanıcının cihazına ulaşıyor. (beş numara) 8. B kullanıcı aramayı Kabul ediyor. 9. Kullanıcı B nin cihazı SIP proxy ile haberleşiyor (beş numara) 10. SIP proxy B SIP proxy A ile haberleşiyor (üç numara) 11. SIP proxy A kullanıcı A-nın cihazı ile haberleşiyor (bir numara) 12. Bağlantı sabittir (altı numara) Eğer sizing firewallınızın/routerınızın arkasında birçok kullanıcınız varsa sizing NAT (network area translation) kullanmanıza gerekecektir. Bunu daha aşağada size anlatıcağız. Aşağadaki resim NAT translation ve proxy portları kullanan bir diagram göstermektedir. (NAT traversal and proxy ports olarak geçiyor).

3 Temel çalışma metodü aynı şekilde domainin dışında proxy portlar ile yapılan bağlantılar ile gerçekleştiriyor. Bir proxy portu domainin dışında iletişim kuracak kullanıcı için açıktır. SIP gateway bir hizmet geçiricidir. Size SIP içermeyen cihazlarla bağlantı kurmanıza sağlar. (örnek olarak kamu telefon ağı. ) Bu hizmetler genellikle ücretsiz değillerdir. Aramanın başlatılması aynıdir SIP gateway-e ulaşma noktasına kadar. Aşağada daha buyuk bir resimde görebilirsiniz. SIP server size tam ses (voice) bağlantıları sunuyor.

4 Konfigurasyon IceWarp ın birçok konfigurasyonlar aynı şekilde başlıyor. Ilk önce Active kısmını seçiyoruz ve bu şekilde aktiv hale getiriyoruz (bu durumda SIP serverımızı). Disable anonymous access- olan seçeneği eğer SIP uygulamasını anonim (bilinmeyen/belirtmediğiniz) birine kullandırtmak istemiyorsanız seçebilirsiniz. Eğer bu kısmını seçerseniz B tuşunu seçip bir bypass dosyasını configure edebilirsiniz. Burda IP adresi sınırları, kullanıcılar ve domainler gibi özellikleri belirtebilirsiniz. SIP access mode- Use the Access Mode butonu hangi kullanıcılar, domainler v. b sizin SIP uygulamanıza erişebilme hakları verebilirsiniz. Burda standart erişim ayarları yapılabilmesi için bir pencere açılıyor.

5 Routing kısmında Local network (örnek) Doğru olmayan routing tablosu/konfigurasiyonu SIP uygulamanızın doğru çalışmamak gibi bir neticeye neden olabilir. Konfigurasiyonunuzu yaptıktan sonra tekrar kontrol etmenizde fayda var.

6 Gateways konfigurasiyonları Burda aramaların geçmeleri istediğiniz yol geçitini (gateway) belirtmeniz gerekir. Gateways (yol geçitleri) SIP olmayan komunikasiyon system üzerinden çalışırlar (public (açık) telefonlar gibi. ) Bazı durumlarda gateway sağlayıcı firmalara ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz, fakat denemeye değer, çünkü bir çok güzel ve gelişmiş yanları var (sabit telefon numarasını arayabilirsiniz v. b) Gateway kısmını seçtiğinizde Add-ekliyorsunuz Edit-düzeltme yapıyorsunuz Delete-siliyorsunuz Save- kaydedebiliyorsunuz

7 Load- çalıştırıyorsunuz (ayarlarınızı bitirdikten sonra) Add veya Edit kısmını seçtiğinizde alttaki ekran karşınızda gelecektir. Outgoing calls kısmında Number prefix- bir numara yazmanız gerekir. Bu numara gateway sayesinde yonlendirilecektir. Replace number- eğer gerekirse ismin önünde/yerinde kullanılabilir. Örnek: Burda numara ekleyebilirsiniz. Gerçekten aranan numaraların üç şekli/çeşidi vardır:

8 %& - gerçek numara eksi prefix %^ - sadece prefix %* - bütün numaraların önünde bir numara geçer. Users kısmında Add tuşunu seçtiğinizde SIP kullanıcı/domain ekleyebilirsiniz. Bunlardan çevireceğiniz numara ve diğer bilgileri doldurabilirsiniz. Eğer multiple gatewayınız varsa, burdaki konfigurasyon aramanın nerden geçeceğene dahil ayarlar yapmak için idealdir. Değişik ülkelerin değişik SIP sağlayıcıları varsa ve arama yonlendirmesi yapmak istiyorlarsa aralarında Number prefix kısmını seçmeleri gerekir. Örnek: Number preffix olarak numarasını verdiniz. Bu durumda numarası aranabilir. Restrict calls to users below bu kısmını dış aramaları yapabilecekleri ve bu gateway kullanan kullanıcılar içindir. Add kısmını yukarda anlattığım ğibi kullanıcılar eklemek içindir. Eğer kullanıcı eklemezseniz, server otomatik olarak aramaları kabul etmeyecektir. Eğer bir kullanıcı oluşturursanız, IceWarp server bu kullanıcıya aramaları yonlendirecektir. Eğer multiple (birden fazla) kullanıcılar seçerseniz, server tüm onlar ile bağlantı kurmaya çalışacaktır ve bir kullanıcı aramayı kabul edene kadar bekleyecektir. Kullanıcı aramayı kabul ettikten sonra arama kullanıcıya yonlendirilecek. Eğer tüm kullanıcılar aramayı reddederse/veya arama hattan düşerse (request time out) server aramayı reddedecektir.

9 Call forwarding- arama forward kısmı size SIP ile ilgili kurallar oluşturmanıza yardımcı olur. Accept, Reject, Drop olarak seçim yapabilirsiniz. Burdan arama kimden gelmiş, kime gidiyor ve bir kişiye bir numaradan ulaşamıyorsanız diğer bir (forward) numara ekleyebilirsiniz. Away number bu numarayı her kullanıcınin girmesi gereken numara bir numarayı çevirebilmek için. Bu şekilde numarası serverden başka bir numaraya forward edilecektir. Her SIP kullanıcı kullanacağı cihazını açtığında SIP server onun sayısı için bir çağrı yonlendirme kuralı yazıyor. Reset number Burda kullanıcı,,switched on olması gerekir ve forwarding calls kısmını kabul etmemeli. Örnek: Eğer kullanıcı *151* numarayı çevirirse server kullanıcıya giden tüm aramaları reddedecektir. Eğer kullanıcı *151* numarasını çevirirse server bu kullanıcıya gelen aramaları numarasına forward edecektir. Eğer kullanıcı net olarak arama yaparsa, server tüm aramaları net kullanıcıya forward edecektir. Redial number-burdan kullanıcının aradığı en son numarayı seçebilirsiniz. Forwarding-konfigurasyonu Advanced tab seçeneği sizin SIP serverınızda ne şekilde NAT (network area translation) yapılacak ve parent proxy kısmını açıklayan bir yerdir.

10 Use telepfone /E164 Number Mapping (ENUM) SIP server yardımı ile kullanıcılar aramaları standart telefon numaraları ile yapabilirler. ENUM system SIP client tarafından standart numaranın aranmasına sağlıyor. SIP server NAPTR DNS kayıt için bakacaktır. Bu kayıt çevirdiğiniz numaraya bağlıdır. Bu yonetemler yuksek kaliteli gateway ister. Use extended DNS lookup (NAPTR and SRV) Bu seçenek sayesinde IceWarp server SRV ve NAPTRDNS olup olmadıklarına bakar. Bu şekilde SIP server için hostname belirtiliyor. Ilk NAPTR DNS kayıtları kontrol ediyor, eğer yok ise SRV DNS kayıtları aramaya başlıyor. Enable SDP (session description protocol) NAT traversal proxy- Bu protokol veri aktarmaları için SIP protokolün tarafından kullanılır. SIP server her arama için Proxy protlar oluşturabilir. Sizin SIP kullanıcılarınızdan kullanılar portların üzerinde kontrolunuz olmazsa bu protokolu kullanabilirssiniz. Kullanabileceğiniz seçeneklerden olarak: Disabled Bu seçeneği kullandığınızda Proxy portlar kullanılmayacaktır. Sessions from external hosts Bu seçeneği kullandığınızda dış hostlar ile bağlantı kurabilmeniz için Port Proxy kullanabilirsiniz. All sessions Bu kısmını seçtiğinizde tüm SIP server oturumları için Port Proxy oluşturacaktır. Bu eğer fazla XP kullanıcılarınız var ise kullanabileceğiniz bir seçenektir. Local RTP port range from- SIP server tarafından portlarınızı Proxy olarak kullanabilmeniz için ayarlamanız gerekir ve kullanılan bir bağlantı noktası aralığının başlangıcını belirtmelisiniz. Local RTP port range to- Aralığın son port noktasını belirtebilirsiniz. Burta belirttiğiniz port numarasını router/firewall ınızda açık olması gerekir.

11 Use parent SIP proxy- Birçok SIP serveriniz olabilir ve sadece birinin dış dünyası ile bağlantısı olabilir. Bu durumda dış dünya ile bağlantı kuran serverınız sizin parent serverınız olucaktır.,,use parent proxy kısmını seçiniz ve dış dünyası ile bağlantısı olan SIP serverın adresini (IP/veya isim) yazınız. Contact registration kısmında kaç sahniyede bir registre olucağında seçebilirsiniz. Bu seçenek client-server veri transferini daha sağlam yapacaktır. SIP işlevseliği sayesinde arama yapma funksyonu Outlook Connector ve Webmail PRO kullanarak SIP kullanıcıları arayabilirsiniz. Outlook Connector sayeside Eğer arayacağınız kullanıcı sizing kullanıcı rehberinizdeyse onu bulunuz ve işaretleyiniz. Eğer değil ise bu adımı geçiniz. Outlook Connector menüsünden "Dial via Merak Server" olan seçeneği seçiniz. Ilk once işaretlediğiniz kullanıcı doğru mudur control ediniz ve sonar Dial kısmını seçiniz. SIP client iniz çalmaya başlayacaktır, ona cevap veriniz. Bir kaç sahniye sonar diğer kişinin SIP client I bağlanacaktır ve sizin konuşmanız başlayacaktır. Web mail pro sayesinde Dial kısmını menu barından seçiniz. Aramak istediğiniz kişiyi seçiniz (veya adresini yazınız) ve Dial kısmını seçiniz. Aynı şekilde SIP kullanıcız çalınca onu cevaplayın. Bir kaç sahnye sonra bağlantınız gerçekleştirecektir. Bunu bilin ki arama Outlook, veya webmail den yonlendirilmiyor, onlar sadece aramayı başlatmak için kullanılıyorlar. SIP server kayıtlı kullanıcılarınzı arıyor ve bir kez arama hedefi olarak belirttiğiniz yolu arıyor. Bu metod her SIP client olan kullanıcı ile çalışacaktır. IceWarp server için yapmanız gereken ayarlarınız: Proxy SIP server ın domain adını yazınız Display name sizi aradıklarında görmeleri istediğiniz kullanıcı adını yazınız Password SIP serverınız için kullandığınız şifreniz SIP ile X-lite senkronizasiyonu

12 X-lite -X-ten firmasının sağladığı üçretsiz bir SIP telefonudur. X-Lite-in çalışabildiği versiyonlar: Windows 98SE/NT4/ME/2000/XP; Indirmek için xten. com/ mevcut olan X-lite web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Yukardaki resimde gördüğünüz gibi Free download kısmından X-Lite indirebilirsiniz. Download kısmını seçtiğinizde size bazı X-lite özelliklerini açıklanıyor. Bunlardan: X-lite-i softphone/mobile/landline numaralar ile audio aramalar yapabilirsiniz, video aramalar yapabilirsiniz/ msn messenger gibi bir mesajlaşma özelliği kullanabilirsiniz bunu softphones ile yapabilirsiniz. En önemlisi VoIP (Voice over IP) veya broadband (geniş band) uygulama lokal uygulama geçirici ile (local service provider) veya ISP. Onaylamak için kullandığınız (veya abone olduğunuz) uygulamanıza ulaşmanız gerekir. Eğer bir VoIP veya Broadband uygulamanız var ise X-lite size her softphone-e arama yapmanıza izin veriyor ve aynı şekilde video aramalar ve diğer bu funksiyonları destekleyen telefonlara IMs gönderme imkyanınız var. Aşağadaki resimde gösterildiği kısmından X-lite indirebilirsiniz.

13 Download X-lite kısmını seçtiğinizde size seçim yapabileceğiniz çalıştığı versiyonları sunmaktadır: Bunlardan seçip istediğinizi kurabilirsiniz. Setup. exe dosyasınıu indirdikten sonra kuruluma başlayabilirsiniz. Setup. exe dosyasını seçtiğimizde bize,,bu dosyayı gerçekten çalıştırmak istiyormudunuz?- soruyor. Run kısmını seçip devam ediyoruz.

14 Kurulum sihirbazı karşımıza geliyor. Burdan Next olan seçeneği seçip devam ediyoruz. Aşağadaki ekranda göründüğü gibi,,i accept the agreement olan seçeneğimiz ile lisans sözleşmesini kabul etmiş oluyoruz. Next tuşumuz ile devam ediyoruz.

15 Bir sonraki adımınız kurulmasına istediğimiz yerini belirtmektir. Bir sonraki adımımız kullanmak istediğimiz özelliklerden seçmektir. Bunlardan:

16 Desktopta icon istermisiniz; Windows açıldıktan sonra açılsın mı;bir de aşağadaki taskbarımızda istersek görüntülebilir. Bunların arasında seçip Next tuşu ile devam ediniz. Kurulum sırasında kopyalanan dosyalar Kurulumunuz bittikten sonra Launch X-lite olan seçeneği seçip X-lite-ınızı açabilirsiniz, veya start menüden-> programs->x-lite olan seçeneği ile açabilirsiniz programı.

17 X-lite-inizi kurduktan sonra desktop-unuzda bir shourtcut oluşturmanızda fayda var. Start calibration test olan seçeneği seçtiğinizde microphon-unuzu test edebilirsiniz. Next tuşunu seçip devam edebilirsiniz. Bağlantı hızınızı her iki tarafın da araya bilir (either dial-up), veya kablo ile yapılan bağlantılar-dsl/lan şekilde. Finish kısmını seçiniz ayarlama yapma sihirbazınızın bittiğinde. X-lite-ınızı açtığınızda önünüzde bir cep telenonu görüntüsüne sahib olan bir uygulama gelecektir. Burda kırmızı yuvarlak işareti ile işaretlenmiş olduğumuz bizim menü için olan seçeneğimizdir.

18 Menu kısmında options kısmını seçtiğimizde Aşağadaki pencerede görüntülündüğü gibi bazı ayarları yapabilirsiniz. Bunlardan: Application kısmında Basic Options olan bir seçeneğimiz var. Burdan Aways on top of other applications-diğer uygulamalardan her zaman yüstte olsun Launch when Windows starts-windows başlatıldığında açılsın

19 Confirm before closing application-uygulamayı kapatmadan önce kabul etmemiz gerekir Prompt me when an upgrade is avaible-yenilemeler mevcut olduklarında bana haber ver Turn letters into digits when typing into the phone Recent calls kımsında bir listede aranan numaralar tutulur. Burdan en son kaç aranan numara tutunabilir belirtebilirsiniz. Contact list kısmında,,double clicking on a contact will olan seçeneğimiz ile kullanıcımızın üzerinde iki defa tıkladığımızda: Send an instant message-mesajlaşabileceğiniz (msn messenger gibi) Place a call (arayabilirsiniz) Zero touch configuration kısmında: Enable zero touch bandwidth detection sıfır dokunma band hatasına izin ver Enable status bar messages-status bardaki mesajlara izin ver Recorded calls location aramaların nerde kaydetmek istediğimize belirtebiliriz.

20 Allerts and sounds kısmında Ringtones olan seçeneğimizin sağ taraftaki Import kısmını seçtiğimizde çalan şarkımızı belirtebiliriz. Şarkımızı seçtikten sonra onu dinleyebiliriz Play tuşumuz ile ve Stop tuşumuz ile durdurabiliriz. Bu tuşların yerini daha net şarkınızı seçtikten sonra görebileceğiniz. Import seçeneğimizin altında Play ve Stop tuşları haricinde Set as Active Ringtone ve Clear active ringtone olan seçeneklerimiz var. Bu seçeneklerimiz ile set as çalma melodisi olarak belirtmek için, clear ise bu belirttiğimiz melodiyi silmektir. Call notification kısmında Pop-up the phone if is not in focus seçeneğimiz ile tam ulaşamadığımız telefonu pop-up olarak göster olan seçenektir. Show a call alert kımsında sizi arayan olduğunda bir bildiri mesajı görüntüle olarak değerlendirebiliriz. Keep showing during a call olan seçeneğimiz ile bağlantı/arama sürdüğü sürece bana göster olarak değerlendirebiliris. Instant message kısmında play alert sound when IM window is not active olan seçeneğimiz ile-im pencerenin aktiv olmadığı sürece bilgilendirme şarkı çal-belirtebiliriz. Availability messages kısmında New olan tuşunu seçtiğimizde statüsümüzü değiştirebiliriz.

21 Burdan New status yerden yeni status oluşturabiliriz, veya mevcut olan statuslerden seçebiliriz. Auto-detect idleness after kısmında kaç dakika sonra statusu away/olarak değiştirebilir olarak ayarlar yapabiliriz. Devices kısmında Headset başında kullanılabilen microphone/speaker gibi özelliklerin kullanılmasını ayarlayabiliriz. Use acoustic echo cancellation kısmında- (AEC) echo mesajların kaldırması için yapılan bir seçenektir Use auto gain control (AGC) olan seçeneğimiz otomatik artma kontrölü için bir seçenektir Use noise reduction olan kısmından görüntü azaltma kullanımı için olan bir seçenektir diyebiliriz. Ring device kısmında bize speaker device olarak bir speaker sunulmuştur. Speaker volume kısmından kullanduğumuz speaker-ın (sesimiz gittiği yer) bunun sesini ayarlayabiliriz-daha düşük veya daha yuksek olarak

22 Ring PC speaker as well olan seçeneğimiz bilgisayarın sesini kullanıcağımız dahil olan bir seçenektir. Camera kısmında eğer kamera takmış iseniz onu seçebilirsiniz (bilgisayarınız görüyor ise onu) Disable hardware acceleration olan kısmı,,donanım hızlandırmasını devre dışı bırak olan seçeneğimizdir. X-lite başlatıldığında System Settings olan menü otomatik olarak SIP proxy (varsayılan) menü başlatılacaktır. Bu tablo size konfigure ederken yardımcı olucaktır.

23

24 X-lite ın en sık verdiği hatalardan biri 408 error message REQUEST TIMEOUT ve Error 401- unauthorized. 408 error Request time out olan hatası - bu hata genellikle serverın diğer kullanıcıların yerini bulamıyor ise (onlar offline olabilirler). Veya bu zayıf internet bağlantılarda görüntülebilir. Kullanıcı isteği tekrarlayabilir herangi zaman değiştirilmesi yapılmadan tekrar deneyebilirsiniz. SIP proxy registrasiyonun zamanını varsayılan yapılmış olan ayarlarından sahniye arasında SIP aletin (IP phone,adaptor, veya softphone). X-lite ayarları için Menu -> Advanced System Settings -> Sip Settings -> Register Proxy (s) : 120 Bazı dokumantasiyonlarda X-lite kurulduktan sonra bilgisayarınızı restart etmeniz gereksiliğinden bahsediliyor. Restart ediniz kurulumu yaptıktan sonra ve eğer hala request timeout olan hatayı veriyor ise size yukarda dediğim gibi sahniye olarak ayarlarınızı yapınız. Eğer tekrar olmuyor ise modeminizin UDP port numarası açık mıdır kontrol ediniz. SIP portu açıkmıdır kontrol ediniz. Error 401 olan unauthorized X-lite hatası genelde yanlış şifre verildiğinde bu hatayı meydana getiriyor. Tüm girdiğiniz verileriniz doğru olduğundan emin olup, konfigurasyonu yapınız. Network not ready olan hata internet bağlantınızdan kaynaklanıyor. Eğer internet bağlantınız kopmuş ise bu hata meydana geliyor.

IceWarp kurulumu. IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır:

IceWarp kurulumu. IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır: IceWarp kurulumu IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır: http://www. icewarp. com sitesinden,on line satış temsilicilerden ve ya da on line installer (online kurucusundan) istediğiniz

Detaylı

2. Use Dns lookup, Use relay server aralarında seçim yapınız. Biz Dns lookup ile SMTP-mizi çalıştırdık. DNS lookup kısmında domain adınızı yazınız.

2. Use Dns lookup, Use relay server aralarında seçim yapınız. Biz Dns lookup ile SMTP-mizi çalıştırdık. DNS lookup kısmında domain adınızı yazınız. SMTP ayarları 1. Hostname kısmında ana makinanızın adınızı(ip adresini yazınız) 2. Use Dns lookup, Use relay server aralarında seçim yapınız. Biz Dns lookup ile SMTP-mizi çalıştırdık. DNS lookup kısmında

Detaylı

VoIP Telephony Server

VoIP Telephony Server VoIP Telephony Server VoIP Telephony Server SIP protokole dayanılmıştır ve birçok software telefonlar ve HW VoIP telefonlar ile çalışmaktadır. SIP Proxy, Registrar ve Redirect Server bir taraftan, diğer

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

CLEARONE MAX IP KONFERANS CİHAZI

CLEARONE MAX IP KONFERANS CİHAZI CLEARONE MAX IP KONFERANS CİHAZI KURULUM/KULLANIM KILAVUZU Adım Adım Kurulum; 1 BAĞLANTI Genişletmek İçin; Maksimum 4 taneye kadar aşağıdaki şekilde genişletilir. 2 CİHAZ ÜZERİNDEN AYARLAMA IP VERME Cihaz

Detaylı

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI D-Link 500G Router Ayarları web arayüzüne ulaşmak için modemin standart IP adresi olan 10.1.1.1 yazıyoruz. o Modeminizin IP adresini web tarayıcınızın

Detaylı

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü)

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Cihaz İnternet Ayarları Cihazı ethernet kablosu kullanarak ilk olarak ayar yapacağınız bilgisayara direkt olarak bağlayınız. Cihazlar varsayılan olarak 192.168.1.40

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Active Directory(A.D): Merkezi yönetim yapmamızı sağlayan servisin adı. Windows 2000 Server ile gelen özelliklerin basında "Active Directory" gelir. Active

Detaylı

Basit Bir Ofis PBX Sisteminin TekSIP ve TekIVR ile Oluşturulması

Basit Bir Ofis PBX Sisteminin TekSIP ve TekIVR ile Oluşturulması Basit Bir Ofis PBX Sisteminin TekSIP ve TekIVR ile Oluşturulması Bu dokümanda basit bir ofis PBX sisteminin TekSIP ve TekIVR ile nasıl oluşturulacağı anlatılmaktadır. Bu örnekte aşağıdaki bileşenler kullanılmaktadır:

Detaylı

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat Merhaba arkadaşlar, Bu yazımızda yerel ağda veya Ip adresimizle bir web sitesinin paylaşıma açılması, aynı ağdan veya uzaktan bir bilgisayarın web sitemize nasıl erişebileceği konuları üzerinde duracağız.

Detaylı

DRAYTEK VIGOR 3300V VoIP Örnek 1 (Temel Konfigürasyon Ve Kayıt)

DRAYTEK VIGOR 3300V VoIP Örnek 1 (Temel Konfigürasyon Ve Kayıt) DRAYTEK VIGOR 3300V VoIP Örnek 1 (Temel Konfigürasyon Ve Kayıt) VoIP fonksiyonuyla ilgili birçok değişik uygulama vardır. Bunların çoğu VoIP sunucusuna kaydolarak gerçekleştirilir(direk ip adresinden aramak

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2 REMOTE DESKTOP SERVICES RD Connection Broker

WINDOWS SERVER 2008 R2 REMOTE DESKTOP SERVICES RD Connection Broker WINDOWS SERVER 2008 R2 REMOTE DESKTOP SERVICES RD Connection Broker Günümüzde üzerinde önemli uygulamalar çalıştıran, veritabanları barındıran ve sağladığı çeşitli servisler ile birçok konumda ve görevde

Detaylı

INTERRA SIP SERVER KULLANIM KLAVUZU

INTERRA SIP SERVER KULLANIM KLAVUZU INTERRA SIP SERVER KULLANIM KLAVUZU KLAVUZA GENEL BAKIŞ Bu kılavuz Interra Sip Server ürününün kurulması ve ayarlarının yapılması için gerekli bilgileri içermektedir. Lütfen ürünü kullanmaya başlamadan

Detaylı

Kaydırma ve Gezinme Çağrı görünümleri ve özellikler arasında geçiş yapmak için, Phone ekranının sağ üst tarafındaki Features düğmesini veya Phone

Kaydırma ve Gezinme Çağrı görünümleri ve özellikler arasında geçiş yapmak için, Phone ekranının sağ üst tarafındaki Features düğmesini veya Phone Kaydırma ve Gezinme Çağrı görünümleri ve özellikler arasında geçiş yapmak için, Phone ekranının sağ üst tarafındaki Features düğmesini veya Phone düğmesini kullanın. Phone ekranından Features listesine

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi PRAGON PROTECT & RESTORE 3 Kurulum Rehberi Başlangıç 1. Çeşitli metotlarla edindiğiniz kurulum dosyasını (.exe) çift tıklayarak kuruluma başlayın. 2. İlk olarak kurulum dili seçmeniz gerekiyor. İngilizce

Detaylı

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU Bir domain ortamındaki kullanıcıların aynı kullanıcı adı ve parola bilgisiyle merak mail server içerisine entegre edilmesi için domain controller ve merak

Detaylı

NEUTRON DDNS KURULUMU

NEUTRON DDNS KURULUMU 1. Üyelik Oluşturma www.quickddns.com Web Adresine Giriş Sağlıyoruz. NEUTRON DDNS KURULUMU Yukarıda Resimde Gördüğünüz (Not Register?) Bağlantısına Tıklıyoruz. Yukarıdaki Gördüğünüz Sayfa Açıldığında (*)

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

LMS PC aracı ACS420. LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları

LMS PC aracı ACS420. LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları LMS PC aracı ACS420 LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı Kurlum ve çalıştırma talimatları 1 İçindekiler 1. ACS420 programının kurulumu.. 3 2. OCI430 ara yüzün sürücü kurulumu.. 7 OCI430

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu

Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu Table of Contents Başlamadan Önce Okuyunuz:... 2 Yedekleme:... 2 Kişilerin yedeklenmesi:... 2 Mail Hesaplarının Kurulumu:... 3 Almanya Hesabımı Kurulumu:... 3 Tuv-

Detaylı

Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu

Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu Ultasurf ve benzeri programların HTTPS tarama sayesinde bloklanması Amaç Websense in proxy tabanli cozumu Web Content Gateway in özellikleri arasında

Detaylı

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları VoIP üzerinden santralinize çağrıların gelebilmesi için yapılması gereken iki temel aşama vardır: Statik IP adresine sahip olmak ve ADSL modeminizde port yönlendirmesi

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI

3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI . 3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI 1. konumunda iken Softphone konumunda olur. (PC nize Kulaklık takarak kullanabilirsiniz.) Not: Diğer isimler resimde gösterilmemiştir. 2. CTI konumunda Masada Kullandığınız

Detaylı

AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU

AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon: V1.1 Tarih: 09.07.2018 Yetkili Email: info@akuvoxinterkom.com. Yetkili Telefon: 0212 216 4466 KULLANIM KILAVUZU HAKKINDA E10 Serisi Kullanım

Detaylı

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008 R2 kurulumunu ilk yaptığınız zaman, 120 günlük deneme süreniz başlar. Bu süre içerisinde deneme sürümünü kullanabileceğiniz

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI

3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI 3CX SOFT PHONE V15 KULLANIMI 1. konumunda iken Softphone konumunda olur. (PC nize Kulaklık takarak kullanabilirsiniz.) Not: Diğer isimler resimde gösterilmemiştir. 2. CTI konumunda Masada Kullandığınız

Detaylı

Subnet A da bulunan DHCP Server makinesinin ve client makinenin IP yapılandırması aşağıdaki gibidir.

Subnet A da bulunan DHCP Server makinesinin ve client makinenin IP yapılandırması aşağıdaki gibidir. DHCP Relay Agent Uygulaması DHCP Relay Agent servisi DHCP nin bulunmadığı diğer subnet lerdeki bir Windows Server 2003 üzerine kurulur. Böylece diğer subnet lerdeki IP adresi isteği DHCP nin bulunduğu

Detaylı

Arama görünümü, bağlı/kullanımda. Arama görünümü, çalıyor/uyarıyor. Arama görünümü, beklemede.

Arama görünümü, bağlı/kullanımda. Arama görünümü, çalıyor/uyarıyor. Arama görünümü, beklemede. LED ler Arama Görünümü Düğmesi LED leri Sürekli yeşil Yavaş yanıp sönen yeşil Hızlı yanıp sönen yeşil Sürekli kırmızı Arama görünümü, bağlı/kullanımda. Arama görünümü, çalıyor/uyarıyor. Arama görünümü,

Detaylı

Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8. EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları

Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8. EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları Tarih: 2 Ağustos 2018 Son versiyon: 1.8 EndNote X9 Windows Multi/Site kurulum talimatları İçerik 1 Giriş... 3 2 Oturum aç... 3 3 Download... 4 4 Son kullanıcı dosyası oluşturma... 4 2 1 Giriş ÖNEMLİ: EndNote

Detaylı

Zoiper Softphone Kullanım Kılavuzu

Zoiper Softphone Kullanım Kılavuzu Zoiper Softphone Kullanım Kılavuzu Mart 2012 Bu doküman Votel iletişim hizmetleri San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Hazırlanmış olup, tüm hakları saklıdır. Hazırlayanlar: Memduh BİLGİN Onaylayan: Yusuf ALAKAVUK

Detaylı

RPMNET WOLVOX REPORTER

RPMNET WOLVOX REPORTER RPMNET WOLVOX REPORTER TANITIM : EFAR YAZILIM LTD.STI Tarafından Geliştirilen EFAR Wolvox Reporter AKINSOFT Wolvox Kullanıcılarının Android İşletim Sistemi Yüklü Cep Telefonlarından Online Olarak Kullandıkları

Detaylı

E-Posta Yönetimi. E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu

E-Posta Yönetimi. E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu E-Posta Yönetimi E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu E-Posta yönetimi rehberi ile kolayca yeni bir e-posta adresi oluşturabilir, silebilir veya mevcut e-posta sitelerinizi yönetebilirsiniz. Kılavuz

Detaylı

DSL 2520U ALL IN ONE ADSL2+ ETHERNET/USB COMBO ROUTER ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU

DSL 2520U ALL IN ONE ADSL2+ ETHERNET/USB COMBO ROUTER ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU DSL 2520U ALL IN ONE ADSL2+ ETHERNET/USB COMBO ROUTER ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU Paket İçeriği DSL-2520U ALL-IN-ONE ADSL2+ ETHERNET/USB COMBO ROUTER CD-ROM (D-Link Click n Connect, Kullanım Kılavuzu) Ethernet

Detaylı

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro)

Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Nova Dental 2008-3D Ana Makine Kurulum (Windows Server 2003- XP Home/Pro) Bu yazıda bir NovaSoft Dental yazılımının ana makinaya kurulumunu göreceğiz. Index 1.Adım : NovaSoft Dental Kurulum CD/DVD'sinin

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

Hızlı Kurulum Rehberi. ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem

Hızlı Kurulum Rehberi. ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem Hızlı Kurulum Rehberi ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem Gerekli olduğu durumda yetkili kişilerin servis yapması uygundur. Yalnızca ürünle beraber gelen güç kaynağını kullanınız. Yalnızca ürünle beraber

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Ssl Vpn konfigurasyonunda öncelikle Sslvpn yapmasına izin vereceğimiz kullanıcıları oluşturuyoruz.

Ssl Vpn konfigurasyonunda öncelikle Sslvpn yapmasına izin vereceğimiz kullanıcıları oluşturuyoruz. FORTIGATE 5.4 VERSION SSLVPN KONFIGURASYONU Ssl Vpn konfigurasyonunda öncelikle Sslvpn yapmasına izin vereceğimiz kullanıcıları oluşturuyoruz. User & Device a gelip User Definition dan Create New diyerek

Detaylı

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243

Detaylı

Türkçe. VideoCAM GE111 özellikleri. VideoCAM GE111 in Kurulumu. 1 Snapshot (Çekim) Tuşu. 2 LED Göstergesi. 3 Objektif

Türkçe. VideoCAM GE111 özellikleri. VideoCAM GE111 in Kurulumu. 1 Snapshot (Çekim) Tuşu. 2 LED Göstergesi. 3 Objektif VideoCAM GE111 özellikleri 1 Snapshot (Çekim) Tuşu 2 LED Göstergesi 3 Objektif VideoCAM GE111 in Kurulumu 1. Lütfen önce sürücüyü kurun, sonra VideoCAM GE111 ı USB portuna bağlayın. 2. VideoCAM GE111 sürücüsünün

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ AĞ GEÇİDİ AYARLARI Uyarı:Aşağıdaki satırlarda bahsi geçen ayarlar TTnet servis sağlayıcı baz alınarak anlatılacak olup farklı ülkelerdeki farklı internet servis

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 2 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazlarının kullanım alanlarıyla ilgili olarak

Detaylı

General myzyxel.com myzyxel.com Servis Yönetim Servis Name Content Filter Name Password myzyxel.com Submit Redirected URL

General myzyxel.com myzyxel.com Servis Yönetim Servis Name Content Filter Name Password myzyxel.com Submit Redirected URL ZyWALL-70 Content Filter General 1- Content Filter uygulamasını etkinleştirmek için kutucuğu doldurunuz 2- Content Filter uygulamasının ZyWall cihazını gateway olarak gören VPN tünelleri için de geçerli

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

ADSL USB Router Geniş Bantlı Internet Erişimi ADSL Modem NAT Router USB Ağ Portu Hızlı Kurulum Rehberi

ADSL USB Router Geniş Bantlı Internet Erişimi ADSL Modem NAT Router USB Ağ Portu Hızlı Kurulum Rehberi ADSL USB Router Geniş Bantlı Internet Erişimi ADSL Modem NAT Router USB Ağ Portu Hızlı Kurulum Rehberi Bu rehber yalnızca en sık rastlanan durumları kapsamaktadır. Eğer LAN ınızda aşağıdakilerden herhangi

Detaylı

PlaceCam Video Konferans Görüntülü Görüşme Kullanıcı Kitapçığı

PlaceCam Video Konferans Görüntülü Görüşme Kullanıcı Kitapçığı PlaceCam Video Konferans Görüntülü Görüşme Kullanıcı Kitapçığı 1 HAZIRLIK : WEBCAM ve KULAKLIKLI MİKROFON Bilgisayarınızın USB girişine web kameranızı (webcam) takın ya da var ise bilgisayarın kendi web

Detaylı

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI

FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI FAKS SUNUCU EĞİTİM DÖKÜMANI 1. Faks Tanımlama 1.1. Uygulamalar Santral Yönetimi Faxlar Fax Ayarları Ekranı açılır. 1.2. Yeni bir faks tanımlamak için Navigasyon Çubuğundaki Ekle düğmesi tıklanarak yeni

Detaylı

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek Yeni bir web sitesi tanımlamak, FTP ve Email ayarlarını ayarlamak için yapılması gerekenler Öncelikle Sol Menüden Create Virtual Server(Burdaki Virtual server ifadesi sizi yanıltmasın Reseller gibi düşünün

Detaylı

Önce domain sunucuyu görebiliyor muyuz, kontrol edelim

Önce domain sunucuyu görebiliyor muyuz, kontrol edelim Domain'e katılma işine girişmeden önce ağ bağlantılarınızın düzgün çalıştığından emin olmalısınız. DHCP server'dan alınan veya elle girilmiş bir IP adresiyle çalışıyor olmalısınız. Not Windows XP Home

Detaylı

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 Tescil Bilgisi 2009 NicProxy. Tüm Hakları Saklıdır. Bu belge, NicProxy mülkiyetinde ve NicProxy e ait özel bilgiler içermektedir. NicProxy yetkili temsilcisinin

Detaylı

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x.

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır.  KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x. KURULUM ŞEMASI 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x ANA BİLGİSAYAR Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM SİHİRBAZI adresine girerek aktahta_kur.exe dosyasını

Detaylı

FOUR FAİTH ROUTER LARDA IPSEC GÜVENLİ HABERLEŞME KILAVUZU

FOUR FAİTH ROUTER LARDA IPSEC GÜVENLİ HABERLEŞME KILAVUZU FOUR FAİTH ROUTER LARDA IPSEC GÜVENLİ HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel:

Detaylı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı AirLink ES4X0, diğer bir router ile birlikte kullanıldığında birden fazla bilgisayar veya cihaz için esas bağlantı noktası ve internet üzerinden yedekleme

Detaylı

AKUVOX R23 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU

AKUVOX R23 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU AKUVOX R23 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon: V1.1 Tarih: 09.07.2018 Yetkili Email: info@akuvoxinterkom.com. Yetkili Telefon: 0212 216 4466 KULLANIM KILAVUZU HAKKINDA R23 Serisi Kullanım

Detaylı

Cyberoam Firewall Kullanıcı ve Grup Oluşturma

Cyberoam Firewall Kullanıcı ve Grup Oluşturma Cyberoam Firewall Kullanıcı ve Grup Oluşturma Cyberoam Firewall User ve Grup Oluşturma Cyberoam Firewall ile sisteminizi ve ağınızı daha iyi yönetebilmek için bir kimlik doğrulama sistemine sahip olmanız

Detaylı

DRAYTEK VIGOR 3300V VPN Dial-out Fonksiyonu

DRAYTEK VIGOR 3300V VPN Dial-out Fonksiyonu DRAYTEK VIGOR 3300V VPN Dial-out Fonksiyonu Bu bölüm VPN Dial-out fonksiyonunun nasıl ayarlandığını göstermektedir. Bölüm aşağıdaki iki kısıma ayrılmıştır, Kısım 12.1 : Giriş Kısım 12.2 : Örnekler ve Web

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 3 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazları ile herhangi bir UMTH operatörüne gerek

Detaylı

Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler

Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler 1. Başlamadan önce LMS i kullanmaya başlamadan önce bilgisayarınızın minimum sistem gereksinimlerine sahip olup olmadığını ve internet bağlantınızın kabul edilebilir

Detaylı

Sophos SSL VPN Ayarları ve SSL VPN Clinet Programı Kurulumu

Sophos SSL VPN Ayarları ve SSL VPN Clinet Programı Kurulumu Sophos SSL VPN Ayarları ve SSL VPN Clinet Programı Kurulumu SSL VPN yapılandırmasında ilk önce Sophos Firewall ayarlamalarını yapacağız. Sophos Firewall cihazımıza bağlanıyoruz. 1. Kullanıcı Hesabı Tanımlama

Detaylı

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız.

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız. AUTOCAD STUDENT ÜYELİK İŞLEMLERİ VE KURULUMU Aşağıdaki doküman Batman Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmış olup, doküman Autocad2010-2014 Öğrenci(Student)Versiyonu kurulumu

Detaylı

NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0

NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 Tescil Bilgisi 2009 NicProxy. Tüm Hakları Saklıdır. Bu belge, NicProxy mülkiyetinde ve NicProxy e ait özel bilgiler içermektedir. NicProxy yetkili temsilcisinin

Detaylı

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması

Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Lanschool Sınıf yönetim yazılımının (V7.4) Ncomputing sistemlerinde kullanılması Bir sınıf yönetim sistemi olarak LanSchool yazılımı, öğretmenlerin, öğrenci bilgisayar ekranlarını görmesi, müdahale etmesi,

Detaylı

AKUVOX R26 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU

AKUVOX R26 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU AKUVOX R26 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon: V1.1 Tarih: 09.07.2018 Yetkili Email: info@akuvoxinterkom.com. Yetkili Telefon: 0212 216 4466 Akuvox İnterkom Türkiye Modüler A.Ş. www.akuvoxinterkom.com

Detaylı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi. Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Moodle Uzaktan Eğitim Sistemi Öğretim Elemanı Bilgilendirme Kılavuzu 1. Moodle Uzaktan Eğitim Sistemine nasıl giriş yapılır? 2. Derse giriş yapma ve yeni bir sanal

Detaylı

Yandex mail ve disk kullanım rehberi

Yandex mail ve disk kullanım rehberi Yandex mail ve disk kullanım rehberi Tüm personelin ortak bir platformda uyumlu çalışmasını destekleyecek bilgi teknolojisi ücretsiz bir şekilde kurumunuz için hayata geçirildi. Sistem ve sunucu yatırımı

Detaylı

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler WeldEYE Kurulum Kılavuzu İçindekiler Giriş... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Kurulum... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Sistem/Ortam gerekleri... 3 Yazılımın kurulması... 3 Kamera sürücüsünün kurulumu...

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

Call Status. Çağrı İzleme. Uygulaması. CableNet AVAYA Call Status Uygulaması Kullanım Kılavuzu Vers.01-0107 Sayfa 1 / 6

Call Status. Çağrı İzleme. Uygulaması. CableNet AVAYA Call Status Uygulaması Kullanım Kılavuzu Vers.01-0107 Sayfa 1 / 6 Call Status Çağrı İzleme Uygulaması Sayfa 1 / 6 Çağrı İzleme AVAYA Telefon Santralı üzerinde o anda aktif olan harici ve/veya dahili bütün telefon trafiğini, bir PC ekranı üzerinden izlenmesini sağlayan

Detaylı

API geliştiricileri. Web server ile yapılan entegrasyonun neticeleri. API Dokumantasyonu

API geliştiricileri. Web server ile yapılan entegrasyonun neticeleri. API Dokumantasyonu API geliştiricileri Open API serverınızın tüm kontrolünü, groupware erişim izini, kullanıcı ve domain yonetimi, server ayarları, tasarlanma, istatistikler ve daha fazlasına bu script programı ile erişebilirsiniz.

Detaylı

DSL 2600U (Ver. A1 için) ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU

DSL 2600U (Ver. A1 için) ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU DSL 2600U (Ver. A1 için) ADIM ADIM KURULUM KILAVUZU ADIM 1: Cihazın bağlantıları yapmak, Cihazınızı aşağıdaki şekilde gösterilen şekilde bağlantılarını yapınız ve cihazınızın arkasında bulunan switch butonuna

Detaylı

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi Giriş: TecLocal programı TecCom elektronik ticaret platformu üzerinden sisteme kayıtlı tedarikçi/distribütör firmalara bağlanmayı sağlayan ücretsiz

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Belge Numarası: BST-MN-UC-0002 Başlık: Avaya E129 SIP Hızlı Başvuru Kılavuzu Yürürlük Tarihi: 16.12.2014 Sorumlu Birim: Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Daire Başkanlığı Sayfa 1 / 11 Avaya E129 SIP Telefon

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

Elektronik Dergi ve Veri Tabanlarına Kampus Dışından Erişim

Elektronik Dergi ve Veri Tabanlarına Kampus Dışından Erişim Elektronik Dergi ve Veri Tabanlarına Kampus Dışından Erişim Üniversitemiz Kütüphanesinin abone olduğu süreli yayınların elektronik versiyonlarına ve lisanslı veritabanlarına erişim firmalar ile yapılan

Detaylı

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Lisans Serverin Kurulumu ve Konfigürasyonu SSS Teknik Destek Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Program: Allplan 2016 Tarih: 10.12.2015 Döküman-TN: İnternet:

Detaylı

Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) 4.4 sürümü, Fiery Server kullanımıyla görevlerin gerçekleştirilmesi için gerekli Fiery software i içerir.

Detaylı

IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu

IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu İçindekiler Sporcu İçin Kullanıcı Hesabı Oluşturma Profilimi düzenle Herkese açık profilini görüntüle Profil metninizi düzenleyin Fotoğrafınızı değiştirme / Ekleme Yarışmalarımı

Detaylı

Smoothwall URL Filter Kurulumu

Smoothwall URL Filter Kurulumu Smoothwall URL Filter Kurulumu Dosya, Kelime, Site, Url, İp bazlı erişim ve yasaklama işlemleri Merhaba bu yazımızda Smoothwall da URL Filter servisini ekleme ve özelliklerinden bahsedeceğiz. URL Filter

Detaylı

F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU

F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU F3938 OTOBÜS MODEMİ KULLANIM KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. Şti. info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243 www.ztelemetry.com 01 GENEL ÖZELLIKLER F3938 özellikle otobüs gibi

Detaylı

CLIENT MODE KURULUMU

CLIENT MODE KURULUMU CLIENT MODE KURULUMU Client Mode Nedir? Client mod varolan kablosuz bağlantıyı kabloluya çeviren bir tekniktir. Client özelliği bulunan kablosuz bir TP-LINK AP cihazımız ile herhangibir kablosuz erişim

Detaylı

Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç

Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç Katılımcı Portalı Kullanım Kılavuzu yatırımınızdan daha fazlasını almak için en etkili araç Rakiplerinizden bir adım önde olun Profiliniz ile dikkat çekin Performansınızı ölçün İçerik Oturumunuzu açın

Detaylı

VPN KURULUM ve KULLANIM REHBERİ

VPN KURULUM ve KULLANIM REHBERİ VPN KURULUM ve KULLANIM REHBERİ VPN Nedir Neden Kullanılır? VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA)

BİL BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) BİL 141 - BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (JAVA) KURULUM DÖKÜMANI Ders kapsamında lab saatlerinde veya lab saatleri dışında Java kodları yazabilmek ve çalıştırabilmek için bilgisayarınıza bazı yazılımların kurulması

Detaylı

Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Licensing Servisi ve Kurulumu RD Licensing Installation

Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Licensing Servisi ve Kurulumu RD Licensing Installation Windows Server Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Licensing Servisi ve Kurulumu RD Licensing Installation Remote Desktop Licensing servisi, Windows server 2008 R2 öncesi Terminal Services Licensing

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

V14xx Güncelleme İşlemleri

V14xx Güncelleme İşlemleri V14xx Güncelleme İşlemleri İnternet tarayıcınızdan www.mikro.com.tr web adresine giriş yapınız. Mikro web sayfasında arşivleri (exe) indirmek için MİKROCRM ikonunu mouse ise seçiniz. Açılan sayfada Kullanıcı

Detaylı

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25 Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. 2 Bakım yerleri Android uygulama Ödemeler Raporlama Arızalar Faturalar Aylık bakım

Detaylı

NA VNC SERVER KULLANIMI. Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları

NA VNC SERVER KULLANIMI. Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları NA VNC SERVER KULLANIMI Genel Bilgi NA VNC Server Ayarları Genel Bilgi Bu dökümanda NA ekranlarda VNC Server kullanımı anlatılmıştır. VNC, Virtual Network Computing kelimelerinin baş harflerinin bir araya

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA IP Sanallaştırma Nedir? Windows Server işletim sistemlerinde Remote Desktop Host Services (önceki ismi Terminal Services) teknolojisini kullanarak

Detaylı

SERVİS MENÜSÜ KULLANIM REHBERİ

SERVİS MENÜSÜ KULLANIM REHBERİ D0204 HotelTV1 SERVİS MENÜSÜ KULLANIM REHBERİ 2014 Ekim 1. Doküman Geçmişi Tarih Düzenleyen Sürüm Yapılan Değişiklik 10 Temmuz 2010 Çağatay Akçadoğan A0.1 Doküman Yaratma 4 Nisan 2012 Görkem Giray A0.2

Detaylı

İNTERNET HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 7912 Model IP Telefonu Kullanım Kılavuzu İÇİNDEKİLER: 7912 Model IP Telefonu Kullanım Kılavuzu...1 1. Bağlantı Şeması...1 2. Telefon Tuş Takımı Açıklamaları...2 3. Arama

Detaylı