HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HASTANE TEMİZLİK TALİMATI"

Transkript

1 KOD:TL.18 YAY.TAR: REV.TAR: REV.NO:01 SAYFA :1 / 6 1. AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemek ve uygulanmasını sağlamak. 2. KAPSAM: Hastanemizdeki tüm birimleri kapsar. 3. SORUMLULAR: Sağlık Hizmetleri Müdürü Sağlık Hizmetleri Müdür Yardımcısı Servis Sorumlu Hemşireleri Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İdari Birim Sorumluları Temizlik Hizmetlerinin Alındığı Firma Sorumlusu Temizlik Personelleri 4. TANIMLAR 4.1. HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI Çok Yüksek Riskli Alanlar: Ameliyathaneler, yoğun bakımlar, hemodiyaliz üniteleri, izolasyon odaları, yanık üniteleri ve bu alanlardaki banyo, koridor, depo, toplantı odası, büro ve personel odaları Yüksek Riskli Alanlar: Acil servis, sterilizasyon ünitesi, steril destek alanları ve bu alanlardaki banyo, koridor, ofis, depo, toplantı odası, büro ve personel odaları Orta Riskli Alanlar: Günlük kullanım alanları, genel klinikler, mutfak, laboratuvarlar, radyoloji, halka açık işlek bölümler, poliklinikler, patoloji, eczane, lojmanlar, tedavi odaları, bekleme odaları, morg, kafeterya ve diğer iç alanlar (banyo, koridor, asansör, toplantı odası, ofis, bürolar, merdivenler, personel odaları ve depolar ) Düşük Riskli Alanlar: İdari bölümler, amfi, konferans salonları, steril olmayan destek bölümleri ve diğer iç alanlar (banyo, balkon, koridor, asansör, mutfak, depo, toplantı odası, büro ve personel odaları, yükleme-boşaltma odaları ) En Az Riskli Alanlar: Arşiv, teknik servis, çevre alanlar ve bu alanlardaki iç bölümler (balkon, tuvalet, koridor, yollar, bahçe bölümleri, asansör, depo, toplantı odası, bürolar) 5. UYGULAMA 5.1. TEMEL İLKELER Temizlik, temizden kirliye doğru yapılır. Temizlik malzemeleri her bölüm için farklıdır. Temizlik, hareketlilik başlamadan önce yapılır. Temizlik solüsyonu temizlenen bölgenin risk durumuna göre hazırlanır. Temizlik bitiminde malzemeler uygun şekilde yıkanıp kurutulur. Temizlik malzemeleri kova içinde ve ıslak bırakılmaz.

2 KOD:TL.18 YAY.TAR: REV.TAR: REV.NO:01 SAYFA :2 / 6 Temizlik maddeleri ve dezenfektanlar birbiri ile karıştırılmaz. Kuru süpürme yapılmaz. Temizlik dışında kan, idrar vb yere döküldüğünde bunların acil temizliği ve dezenfeksiyonu talimatta belirtildiği şekilde yapılır. Su ve deterjanla temizlik yapılan alanlarda her üç odada bir temizlik solüsyonu değiştirilir. Yoğun kirlenme meydana gelmişse daha sık solüsyon değişimi yapılır. Yapılan bütün temizlikler temizliği yapan hizmetli personel tarafından temizlik formuna işlenir. İlgili birim sorumluları tarafından takip ve kontrol edilir Kan Ve Vücut Sıvıları Döküldüğünde Yapılacak Temizlik: Bütün kan ve vücut sıvıları enfekte kabul edilmeli dökülme ve sıçramalarda temizlik güvenli bir şekilde yapılmalıdır. Katı yüzeylerin üzerine damlayan veya sıçrayan sıvıların kâğıt havlu ile kaba kirleri alınmalıdır. 1/10 luk sodyum hipoklorit solüsyonu (çamaşır suyu) dökülmenin yayıldığı alanı tamamen içine alacak şekilde uygulanmalı ve üzeri kâğıt havluyla kapatılarak 20 dk. temas sağlanmalı, ardından 1/100 lük çamaşır suyu ile silinmeli ve temiz su ile durulanmalıdır. Kullanılan tüm malzemeler kırmızı atık torbasına konulmalıdır. İşlemi yapan personel kendini korumak için önlük ve eldiven giymelidir. İşlem sonrası eller mutlaka yıkanmalıdır Paspas Yapılması: Eldiven, maske giyilir. Hasta odaları camlar açılarak havalandırılır. Nemli mob ile süpürme yapılır. İki bölmeli olan silme kovasının, bir bölümüne duru su, diğer bölümüne yüzey temizleyicisi (1/100 lük çamaşır suyu) karıştırılmış su konur. Paspas; önce yüzey temizleyicili suda yıkanır, iyice sıkılır ve yerleri silme işlemi yapılır. Paspas kirlendikten sonra; önce duru suda yıkanır, sıkılır, daha sonra yüzey temizleyicili suda iyice yıkanıp sıkılarak silme işlemine devam edilir. 3 odada bir yeni su hazırlanır. Paspas yapma işlemi bittikten sonra paspas iyice yıkanır, durulanır ve sıkılır. Daha sonra 1/100 lük çamaşır suyu solüsyonunda 10 dakika bekletilir, durulanır sıkılır ve kurumaya bırakılır. Paspas kovası deterjanlı su ve duru su ile yıkanır ters çevrilerek kurumaya bırakılır.haftada bir 1/10 luk çamaşır suyunda 20 dk bekletilerek kovalar dezenfekte edilir. Enfekte hasta odasının temizliğinden sonra paspas tıbbi atık torbasına atılmalıdır. Vücut direnci düşük hasta odalarını temizlemeden önce paspaslar dezenfekte edilmelidir ORTA VE DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARIN TEMİZLİĞİ Orta ve düşük riskli alanların temizliği su ve deterjanla veya düşük düzey dezenfektanla (1/100 çamaşır suyu) yapılır.

3 KOD:TL.18 YAY.TAR: REV.TAR: REV.NO:01 SAYFA :3 / İdari Birimlerin Temizliği: Sabah hareketlilik başlamadan önce masa, sehpa, sandalye, koltuk, kütüphane ve dolap gibi demirbaş eşyanın tozu deterjanlı suyla silinir ve kurulanır. Zemin ve koridorlar sabah-akşam, gerektiğinde daha sık nemli süpürge ile süpürülür, su ve deterjan ile paspas yapılır. Merdivenler sabah-akşam, gerektiğinde daha sık (ziyaret saati dışında) süpürülür ve su ve deterjanli silinir. Merdiven başı, kapı ve camlar haftada bir gerektiğinde daha sık su ve deterjan ile silinir. Yapılan bütün temizlikler temizliği yapan hizmetli personel tarafından temizlik formuna işlenir. İlgili birim sorumluları tarafından kontrol edilir. Atıklar her sabah atık talimatına göre toplanır Hasta Odalarının Temizliği: Yerler temiz alandan kirli alana doğru, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, gerektiğinde daha sık deterjanlı su ile veya düşük düzey dezenfektan ile (1/100 lük çamaşır suyu) silinir. Koridorlar sabah ve akşam gerektiğinde daha sık deterjanlı su ile veya düşük düzey dezenfektan ile (1/100 lük çamaşır suyu) silinir. Hasta yatağı, etejer, sandalye, yemek masası gibi yüzeyler deterjanlı su ile günlük silinir. Kapı kolları her gün deterjanlı su ile silinir ve kurulanır. Sedye, tekerlekli sandalye, çamaşır arabası, serum askıları günlük deterjanlı su ile silinir. Deterjan ile dezenfektan birbirine karıştırılmaz. Her üç odada bir gerekirse daha sık temizlik solüsyonu değiştirilir. Yapılan bütün temizlikler temizliği yapan hizmetli personel tarafından temizlik formuna işlenir. Birim sorumlu hemşireleri tarafından takip ve kontrol edilir Çoğul Dirençli Bakterilerle (MRSA, VRE, ESBL+ gram negatif bakteriler vb.) Enfekte Hastaların Yattığı Odaların Temizliği: Kullanılan malzemeler diğer odaların temizliğinde kullanılmamalıdır (mümkün değilse odanın temizliği bitince paspas, sıcak su ve deterjanla yıkanıp 20 dakika 1/10 luk çamaşır suyunda bekletildikten sonra kullanılabilir) Mekanik temizlik bittikten sonra yer ve yüzeylerin dezenfeksiyonu dezenfektanlarla yapılmalıdır.

4 KOD:TL.18 YAY.TAR: REV.TAR: REV.NO:01 SAYFA :4 / Tedavi Odalarının Temizliği Tedavi yapılan/hazırlanan masa, fayans ve yerler günlük sabah akşam gerektiğinde daha sık düşük düzey dezenfektan (1/100 lük çamaşır suyu) ile silinir Polikliniklerin Temizliği iki kez, gerektiğinde daha sık deterjanlı su ile veya düşük düzey dezenfektan ile (1/100 lük çamaşır suyu) silinir. Masa, sehpa, sandalye, dolap gibi demirbaş eşyanın tozu deterjanlı suyla silinir ve kurulanır. Kapı kolları her gün deterjanlı su veya 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir ve kurulanır. Çöp ve atık kovaları görünür kir varlığında hemen, periyodik olarak da haftada bir kere Laboratuvarın Temizliği iki kez, gerektiğinde daha sık deterjanlı su ile veya düşük düzey dezenfektan ile (1/100 lük çamaşır suyu) silinir. Masa, sehpa, sandalye, dolap gibi demirbaş eşyanın tozu deterjanlı suyla silinir ve kurulanır. Kapı kolları her gün deterjanlı su veya 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir ve kurulanır. Yere kan döküldüğünde talimata uygun hemen temizliği yapılır Radyoloji Biriminin Temizliği iki kez, gerektiğinde daha sık deterjanlı su ile veya düşük düzey dezenfektan ile (1/100 lük çamaşır suyu) silinir.

5 KOD:TL.18 YAY.TAR: REV.TAR: REV.NO:01 SAYFA :5 / 6 Kapı kolları her gün deterjanlı su veya 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir ve kurulanır Banyo ve Tuvaletlerin Temizliği Banyo ve tuvaletlerin en az günde iki kez gerektiğinde daha sık temizliği yapılır. Banyo ve duş kaba kirinden arındırılır. Önce lavabolar ve fayanslar klor içeren deterjanla (vim) ovularak temizlenir. Sonra yerler deterjanla temizlenir. Son olarak sifon çekilerek tuvaletler deterjanla temizlenir. Tuvaletler gerektiğinde (enfeksiyonlu hastaların varlğına gore) 1/10 luk çamaşır suyu ile temizlenir. Temizlik malzemeleri başka bir yerde kullanılmaz Su Deposunun Temizliği Su deposu 3 ayda bir gerektiğnde daha sık 1/100 lük çamaşır suyu ile temizlenir RİSKLİ VE YÜKSEK RİSKLİ ALANLARIN TEMİZLİĞİ Ameliyathanenin Temizliği: Ameliyathane Temizlik Talimatına gore yapılır Yoğun Bakım Ünitesinin ve Kuvözlerin Temizliği: Yoğun Bakım Ünitesi Temizlik Talimatı ve Kuvözlerin Bakım ve Temizliği Talimatına göre yapılır Acil Servis ve Muayene Odaları Temizliği: iki kez, gerektiğinde daha sık 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir. Hasta yatağı, etejer, sandalye, yemek masası gibi yüzeyler 1/100 lük çamaşır suyu ile günlük silinir. Kapı ve camlar haftada bir gerektiğinde daha sık 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir. Kapı kolları her gün 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir ve kurulanır. Sedye, muayene masaları, tekerlekli sandalye, çamaşır arabası, serum askıları günlük 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir. Tuvaletler günde iki kez gerektiğinde daha sık 1/10 luk çamaşır suyu de belirtildiği gibi temizliği yapılır Doğumhanenin Temizliği: iki kez, gerektiğinde daha sık 1/10 luk çamaşır suyu ile silinir. Hasta yatağı, etejer, sandalye, yemek masası gibi yüzeyler 1/100 çamaşır suyu ile günlük silinir. Kapı ve camlar haftada bir gerektiğinde daha sık 1/100 çamaşır suyu ile silinir. Kapı kolları her gün 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir ve kurulanır.

6 KOD:TL.18 YAY.TAR: REV.TAR: REV.NO:01 SAYFA :6 / 6 Sedye, tekerlekli sandalye, çamaşır arabası, serum askıları günlük 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir. Kadın doğum masaları her sabah ve doğumlardan sonra 1/100 lük çamaşır suyu ile silinir ve kurulanır. Masalarda kan vb görünür kir varlığında 1/10 luk çamaşır suyu kullanılmalıdır Atık Deposunun Temizliği: İlgili talimata göre yapılır. 5.4 ÇEVRE VE BAHÇE TEMİZLİĞİ; -Hastanemiz için çevre kavramı Manastır binasında Acil Servis yokuşundan başlar ve depoların arkasına kadar olan tüm bölümü,otoparkı, ana binanın ön tarafını ve otobüs durağını da içine alır.sahil binasında ise demir parmaklıklarla ayrılmış bölümü kapsar Hastanemizin misyonu ve hedefleri doğrultusunda tüm temizlik personeli titizlikle çalışmalarını sürdürür. Hastane bahçesi ve çevresi haftanın 7 günü temiz tutulur. Çevre ve bahçe temizliği hastane idaresince belirlenmiş temizlik şirketi elemanları tarafından yürütülür. Kantin ve çevresinin temizliği ise kantin çalışanları tarafından sağlanır.ı Özellikle Acil Servisler, Poliklinik binaları ve Hemodiyaliz girişi ve Hastane ana giriş kapılarının önü devamlı temiz ve bakımlı olacaktır. Su giderleri için oluşturulmuş kanallardaki mazgallar günlük olarak temizlenecek ve düzenli olarak yerlerine konulacaktır. Tıbbi Atık ve Çöp toplanma merkezinin zemini ve etrafı her gün yıkanacaktır. Bu merkezin kapıları kapalı olarak tutulacaktır. Hastane bahçesinde yer alan çöp konteynırlarının kapakları kapalı olacak ve etrafında saçılmış çöp bulunmasına izin verilmeyecektir. Yağışlı havalarda poliklinikler ve ana binaların girişlerine personel ve hastaların çamurlu ayakkabılarla girişlerinde kirlenmeyi önlemek için bu amaçla kullanılan örtüler serilecektir. Kantin çevresi ve bahçe temizliği periyodik olarak idare ve temizlik komisyonu denetleyicileri tarafından denetlenecektir. Çevre ve bahçe temizliğinde görevli şirket elemanlarının günlük denetimi firma sorumlusu tarafından yapılacaktır. Bahçe temizliği ve düzeni için gerekli malzeme ve ekipmanlar (Kazma, kürek,süpürge,tırmık,makas,orak vb) firma tarafından temin edilecektir. 6. İLGİLİ DÖKÜMANLAR: Sorumlu Hemşire Kontrol Formu Yoğun Bakım Ünitesi Temizlik Talimatı Kuvöz Bakım ve Temizlik Talimatı Ameliyathane Temizlik Talimatı Ünite İçi Atık Yönetim Planı

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi

SORUMLULAR: İdari birim sorumlusu, sorumlu hemşireler, temizlik şirketi sorumlusu, temizlik personeli ve temizlik komitesi Doküman No:ENF.TL.58 Yayın Tarihi: 20.09.2011 Revizyon Tarihi: 01.04.2013 Revizyon No: 01 Sayfa: 1 / 5 AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek servisteki hasta ve çalışanlara

Detaylı

Hastane Temizliği Talimatı

Hastane Temizliği Talimatı 1. AMAÇ Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm birimleri kapsar. 3. TANIMLAR temizliğinin doğru ve etkin Çok Yüksek Riskli

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TEMİZLİK TALİMATI

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TEMİZLİK TALİMATI Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ:Fakülte'de bulunan bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir. 2.KAPSAM: Tüm birimleri kapsar. 3.TANIMLAR:

Detaylı

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir.

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1- GENEL BİLGİLER 1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1.2- KAPSAM Bu plan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI Dok No: ENF.TL.10 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: Hastanedeki bölümlerin risk durumuna göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir.

Detaylı

E.HASTANE TEMİZLİĞİ PROSEDÜRÜ

E.HASTANE TEMİZLİĞİ PROSEDÜRÜ E.HASTANE TEMİZLİĞİ PROSEDÜRÜ HASTANE TEMİZLİĞİ PROSEDÜRÜ 1. 2. 3. AMAÇ: Hastanenin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır. KAPSAM: Hastanemizin tüm risk alanlarını kapsar. SORUMLULAR:

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir YER: İZOLASYON ve NOTRÖPENİK HASTA ODASI YÜKSEK RİSKLİ ALAN GÜNLÜK HAFTALIK AYLIK Tuvalet hariç bütün ıslak alanlar: Sarı Yoğun Bakım, Laboratuvar Alanları, İzolasyon Odası, Ameliyathane :Beyaz 1-Tuvaletler

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK TALİMATLARI

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK TALİMATLARI 1.AMAÇ Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm birimleri, temizlik ve yemek şirketini kapsar 3.TANIMLAR

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ TEMİZLİK PLANI KOD YÖN.PL.07 YAY.TR. OCAK 2013 REV TR. TEMMUZ 2014 REV NO 01 SYF NO 1/4

AMASYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ TEMİZLİK PLANI KOD YÖN.PL.07 YAY.TR. OCAK 2013 REV TR. TEMMUZ 2014 REV NO 01 SYF NO 1/4 YÜKSEK RİSKLİ ALAN ORTA RİSKLİ ALAN DÜŞÜK RİSKLİ ALAN DİŞ PRETEZ LABORATUARI RÖNTGEN TUVALETLER ENTEGRE KLİNİKLER MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK UYGULAMALARI İDARİ BİRİMLER HASTA

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa No 9/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSK DÜZEYLERİ YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANELER STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları) YOĞUN

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR

YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTANE TEMİZLİK PLANI DÖK.KODU: YÖN.PLN.024 YAYIN TARİHİ: 11,11,2011 REVİZE NO:67 REVİZE TARİHİ: 02/06/2014 SAYFA:1/1 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RİSK DÜZEYİNE GÖRE TEMİZLİK PLANI

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ RİSK DÜZEYİNE GÖRE TEMİZLİK PLANI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

HASTANE YER VE YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ PLANI

HASTANE YER VE YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ PLANI Sayfa No: 10/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR ACİL SERVİS KLİNİKLER

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ. FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

HASTANE TEMİZLİĞİ. FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi HASTANE TEMİZLİĞİ FATMA ARSLAN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI HASTANE TEMİZLİK PLANI YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 DİKEY BOYUT 01 BÖLÜM NO 01 STANDART NO 53 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 YATAY BOYUT AMAÇ: Hasta,hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI 1-RİSKLER HASTANE TEMİZLİK PLANI YÖN.PL.01 15.02.2013 11.07.2013 01 1/14 YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR - AMELİYATHANELER - STERİLİZASYON ÜNİTESİ (steril destek alanları)

Detaylı

1. AMAÇ: Hastanemizde temizliğin etkin yapılmasını sağlayarak olası komplikasyonları önlemek.

1. AMAÇ: Hastanemizde temizliğin etkin yapılmasını sağlayarak olası komplikasyonları önlemek. 1. AMAÇ: Hastanemizde temizliğin etkin yapılmasını sağlayarak olası komplikasyonları önlemek. 2. KAPSAM: Bu talimat KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde; bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa 1 / 7 ZAMANI KURALLARI MALZEMELERİ YÜKSEK YOĞUN BAKIM VE İZOLASYON ODALARI AMELİYATHANE Günde iki defa (her ameliyat öncesi ilgili ameliyat odası temizlenir Tuvalet temizliği günde iki defa yapıldıktan

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır.

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır. 1.AMAÇ : Hastanemizin risk alanlarına göre temizlik standartlarının oluşturulmasıdır. 2. KAPSAM:Hastanemizin tüm alanlarını kapsar. 3. KISALTMALAR: EKH:Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi 4. TANIMLAR: 4.1.Düşük

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Sayfa No 1 / 5 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GENEL TEMİZLİK PLANI

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GENEL TEMİZLİK PLANI A. YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR B. ORTA RİSKLİ ALANLAR 1. Lokal Ameliyathane 2. Sterilizasyon Ünitesi 1. Poliklinikler 2. Hemşire ve doktor odaları Tıbbi Atık Deposu ve Evsel Atık Deposu 3. 3. Radyoloji Ünitesi

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GENEL TEMİZLİK TALİMATI

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GENEL TEMİZLİK TALİMATI DOKÜMAN NO: TY-TL-8 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 6 1. Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek için hasta, hasta yakını ve hastane

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

GENEL TEMİZLİK HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

GENEL TEMİZLİK HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ ve KAPSAM: Hastane genelinde ve çevresinde temizliğin sağlanması, temizlik faaliyetleri için bir yöntem belirlemek ve uygulamaktır. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesinin

Detaylı

ŞAHİNBEY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ GENEL TEMİZLİK PLANI

ŞAHİNBEY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ GENEL TEMİZLİK PLANI A. YÜKSEK RİSKLİ LAR B. ORTA RİSKLİ LAR C. DÜŞÜK RİSKLİ LAR 1. Ameliyathane 2. Sterilizasyon Ünitesi 3. Yoğun Bakım Üniteleri 4. Hemodiyaliz Ünitesi 5. Anjio Ünitesi 6. Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından

Detaylı

RİSK DÜZEYLERİNE GÖRE BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI

RİSK DÜZEYLERİNE GÖRE BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI Sayfa No 1 / 9 YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANE VE STERİL DESTEK ALANLARI MERKEZİ STERİLİZASYON VE STERİL DESTEK ALANLARI PROTEZ LABORATUARI AĞIZ,DİŞ, ÇENE HASTALIKLARI

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HTM-P01

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HTM-P01 Yürürlük i:16.11.2012 TEMİZLİK HİZMETLERİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: 24.06.2014 Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması Temizlik malzemeleri ile ilgili düzenleme yapıldı. Madde No 4.1.4. - 4.1.7. - 4.1.22.

Detaylı

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GENEL TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ GENEL TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI DOKÜMAN NO: TY-TL-1 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 8 1. AMAÇ: Diş hekimliği bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması, temizliğinin doğru ve etkin yapılması

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI HASTANE PLANI DOK.KODU:AY.PL.01 YAYIN TARİHİ: 01. 06 2016 REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:00 SAYA NO:1/5 1 - DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARIN VE DEZENEKSİYON PLANI Zemin MALZEMESİ/EKİPMA N Mop-Otomat- Yüzey Temizleyicisi

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELĠYATHANELER STERĠLĠZASYON ÜNĠTESĠ (steril destek alanları) YOĞUN BAKIMLAR DĠYALĠZ ÜNĠTESĠ ANJĠO ÜNĠTESĠ ĠZOLASYON ODALARI TIBBĠ

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ GENEL TEMİZLİK TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ GENEL TEMİZLİK TALİMATI 1 / 8 1. AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 2. KAPSAM: Hastanenin tüm birimlerinde uyulması gereken temizlik faaliyetlerini

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.05 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 AY/YIL:

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERİSTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ DAHİLİ SERVİSLER TEMİZLİK PLANI KODU: ENF.PL.08 YAYINLAMA TARİHİ: 24.06.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PROSEDÜRÜ

HASTANE TEMİZLİK PROSEDÜRÜ 12.09.2013 0 0 1 / 12 1. AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemek ve hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması

Detaylı

Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza

Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza. Ġmza Sayfa: 1/5 Revizyonun Açıklaması Yeni yayınlandı KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayanlar Kıymet Çelebi Sorumlu HemĢire Madde No Merve Marakoğlu Kalite Yönetim Birimi Kontrol Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULU TEMİZLİK VE BAKIM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULU TEMİZLİK VE BAKIM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 AMAÇ KAPSAM SORUMLULAR : Hereke MYO nun genel temizlik ve tertip-düzeni için standartları, sorumluları, sorumlulukları ve kontrol esaslarını belirleyerek, sürecin kalitesini arttırmak. : Hereke

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TEMİZLİK UYGULAMALARI TALİMATI

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TEMİZLİK UYGULAMALARI TALİMATI Sayfa No : 1 / 9 1. AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek ve sağlıklı bir ortam olusturmak için uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemek ve uygulanmasını sağlamak. 2.

Detaylı

1. Eczane temizliği o bölümde çalışan temizlik personeli tarafından yapılmalıdır.

1. Eczane temizliği o bölümde çalışan temizlik personeli tarafından yapılmalıdır. ECZANE TEMİZLİK TALİMATI KODU:OH.TL.11 YAYINLANMA TARİHİ:02.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:07 1.AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik eczanede uyulması

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PROSEDÜRÜ. 1. AMAÇ: Servislerde/birimlerde temizlik ve dezenfeksiyon esaslarını belirlemek

HASTANE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PROSEDÜRÜ. 1. AMAÇ: Servislerde/birimlerde temizlik ve dezenfeksiyon esaslarını belirlemek Doküman No:YÖN-PR-11 Yayın Tarihi:01.04.2013 Revizyon No:00 Revizyon Tarihi:00 Sayfa 1 / 12 1. AMAÇ: Servislerde/birimlerde temizlik ve dezenfeksiyon esaslarını belirlemek 2. KAPSAM: Genel klinikler /birimler,

Detaylı

POLİKLİNİKLER TEMİZLİK PLANI VE KONTROL FORMU

POLİKLİNİKLER TEMİZLİK PLANI VE KONTROL FORMU Masalar Odaların ince temizliği Oda temizliği (paspas) Koridorlar Müdahale, Pansuman Odası Çöplerin Toplanması Çöp Kovaları Duvarlar ve camlar DOKÜMAN KODU PLN 15-1 REVİZYON TARİHİ 01.01.2016 Kapılar Kapı

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 22.10.2013 Talimat içinde Kan ve Vücut Sıvıları Dökülme 01 ve Saçılma Talimatı, Ameliyathane Temizlik Talimatı Anjiyo Alanı Temizlik Talimatı, Koridor,

Detaylı

Doküman No: YÖN.PL.02 Yayın Tarihi: 06.08.2013 Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: 0 Sayfa No: 1/7 GENEL TEMİZLİK KURALI:

Doküman No: YÖN.PL.02 Yayın Tarihi: 06.08.2013 Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: 0 Sayfa No: 1/7 GENEL TEMİZLİK KURALI: Sayfa No: 1/7 GENEL TEMİZLİK KURALI: 1. Yüzey dezenfektanı olarak 1/100 lük çamaşır suyu hazırlanmalıdır.(1lt suya 10cc çamaşır suyu) 2. Kan ve vücut sıvılarının temas ettiği yüzeylerin temizliğinde 1/10

Detaylı

Banyo ve Sıhhi Tesisatın Temizlenmesi Niçin Bu Kadar Önemlidir? Sıhhi tesisatın yapısı kir toplamaya çok uygundur. Kirli ellerde ve vücudun ölü

Banyo ve Sıhhi Tesisatın Temizlenmesi Niçin Bu Kadar Önemlidir? Sıhhi tesisatın yapısı kir toplamaya çok uygundur. Kirli ellerde ve vücudun ölü Banyo ve Sıhhi Tesisatın Temizlenmesi Niçin Bu Kadar Önemlidir? Sıhhi tesisatın yapısı kir toplamaya çok uygundur. Kirli ellerde ve vücudun ölü derisinden, saçtan, temizlenen alanlardan(gider ve lavabolarda)

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BİRİMİ Revizyon No 01 HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI Sayfa No 1/9 1. AMAÇ: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla uyulması gereken temizlik kurallarını

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EK ODALAR TEMİZLİK TALİMATI

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EK ODALAR TEMİZLİK TALİMATI DOKÜMAN NO: TY-TL-9 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 8 1.Amaç: Fakültenin klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta, hasta yakını ve

Detaylı

YÜKSEK RĠSKLĠ ALANLAR ORTA RĠSKLĠ ALANLAR DÜġÜK RĠSKLĠ ALANLAR. POLĠKLĠNĠKLER (Muayene odaları, uygulama odaları)

YÜKSEK RĠSKLĠ ALANLAR ORTA RĠSKLĠ ALANLAR DÜġÜK RĠSKLĠ ALANLAR. POLĠKLĠNĠKLER (Muayene odaları, uygulama odaları) Doküman Kodu: DOH.PL.01 Yürürlük Tarihi: 01.2012 Revizyon No/Tarihi: 02/05.2017 Sayfa No: 1 / 9 ALAN RĠSK BELĠRLEMESĠ: YÜKSEK RĠSKLĠ ALANLAR ORTA RĠSKLĠ ALANLAR DÜġÜK RĠSKLĠ ALANLAR AMELĠYATHANELER STERĠLĠZASYON

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Kalite Yönetim Direktörü

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Kalite Yönetim Direktörü Doküman No: ENF. TL. 21 Yayın Tarihi:12.03.2009 Revizyon Tarihi: 27.03.2013 Revizyon No: 03 Sayfa: 1 / 5 1. AMAÇ: Hastane temizliği; öncelikle hastane personelini ve hastaları hastane enfeksiyonlarından

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

TPN ÜNİTESİ TEMİZLİK TALİMATI

TPN ÜNİTESİ TEMİZLİK TALİMATI Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik Total Parenteral Nütrisyon (TPN) Ünitesi nde uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 2.KAPSAM: Hastanenin

Detaylı

Hastane Temizlik Kriterleri. Figen BORAN Enf.Kont.HemĢiresi

Hastane Temizlik Kriterleri. Figen BORAN Enf.Kont.HemĢiresi Hastane Temizlik Kriterleri Figen BORAN Enf.Kont.HemĢiresi AMACIMIZ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmaktır.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ BÖLÜM BAZINDA TEMİZLİK PLANI Doküman No: DD.52 Yürürlük Tarihi: 24.11.2011 Revizyon No: 00 Revizyon Tarihi: Sayfa No: 1/5 SÜREÇLER YAPILAN TEMİZLİK SIKLIK/GÜN

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyonların Kontrolü ve Önlenmesi HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyonların Kontrolü ve Önlenmesi HASTANE TEMİZLİK TALİMATI T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyonların Kontrolü ve Önlenmesi HASTANE TEMİZLİK TALİMATI 1.Amaç Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek,

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-5 AMAÇ

ÖĞRENME FAALİYETİ-5 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-5 39 AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, hastaneye göre genel iş planı oluşturabileceksiniz. ARAŞTIRMA Hastane temizlik hizmetlerinde günlük işlemleri araştırınız. Örnek günlük

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK TALİMATI

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ACİL SERVİS TEMİZLİK TALİMATI KODU: ACL.TL.12 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:15 1.AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik acil serviste uyulması gereken

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 12.03.2014 Madde 5.2 talimata eklenerek, kemoterapi tedavisi 01 alan hastaların vücut sıvılarına maruz kalınması halinde alınacak önlemler tariflendi.

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI REVİZYON NO:02 Sayfa 1 / 10 1. AMAÇ: Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Tüm birimleri kapsar. 3.

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON TALİMATI SAYFA NO: 1 / 9 1. AMAÇ: Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin tüm birimlerde temizlik ve yer / yüzey dezenfeksiyonu uygulamaları için yöntemlerin ve dezenfektan kullanım ilkelerinin

Detaylı

Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak

Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek infeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemek

Detaylı

GENEL TEMİZLİK PLANI. Hastane ortamındaki alanların temizlik periyodu ve kullanılacak malzemeler:

GENEL TEMİZLİK PLANI. Hastane ortamındaki alanların temizlik periyodu ve kullanılacak malzemeler: SAYFA NO 1/14 Hastane ortamındaki alanların temizlik periyodu ve kullanılacak malzemeler: ALANLAR Banyolar Tuvaletler ALANLARIN TEMİZLİK PERİYODU En az günde bir kez ve her hastadan sonra fırçalanarak

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

GENEL TEMİZLİK KURALLARI TALİMATI

GENEL TEMİZLİK KURALLARI TALİMATI SAYFA NO 1/6 1.AMAÇ VE KAPSAM: Hastane ortamında, endemik hastane enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek. Hastanede bulunan tüm birimleri ve çalışan herkesi kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK: Çevre temizliği

Detaylı

ARTEMİZ KİMYA Şahin ASLAN

ARTEMİZ KİMYA Şahin ASLAN HASTANE TEMİZLİĞİ ARTEMİZ KİMYA Şahin ASLAN Amaç: Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla uyulması

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ MORG ÜNİTESİ TEMİZLİK TALİMATI

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ MORG ÜNİTESİ TEMİZLİK TALİMATI T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ MORG ÜNİTESİ TEMİZLİK TALİMATI KODU: MRG.TL.01 YAYINLAMA TARİHİ: 02.02.2015 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:09 1.AMAÇ:

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI

HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI 1/11 l.amaç Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğinin doğru ve etkin yapılması için yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm birimleri kapsar. 3. TANIMLAR Çok Yüksek Riskli

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HASTANE TEMİZLİĞİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ TEMİZLİK İnsan hayatında temel bir ihtiyaçtır. Hastane temizliği ise bir zorunluluktur!!! AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek,

Detaylı

1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR

1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1-RİSKLER YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR AMELİYATHANELER STERİLİZASYON ÜNİTESİ YOĞUN BAKIMLAR TIBBİ ATIK DEPOSU TEHLİKELİ ATIK DEPOSU İMMÜNSÜPRESE VE NÖTROPENİK HASTA ODALARI

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI KODU: YÖN.TL.1 YAYIN TARİHİ : MART 213 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO: SAYFA NO:1/11 1. AMAÇ: Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğin doğru ve etkin yapılması için yöntem

Detaylı

TEMİZLİK / HASTANE TEMİZLİĞİ. İnsan hayatında gereklilikten öte temel bir ihtiyaç, Hastane temizliği ise bir zorunluluktur.

TEMİZLİK / HASTANE TEMİZLİĞİ. İnsan hayatında gereklilikten öte temel bir ihtiyaç, Hastane temizliği ise bir zorunluluktur. TEMİZLİK / HASTANE TEMİZLİĞİ İnsan hayatında gereklilikten öte temel bir ihtiyaç, Hastane temizliği ise bir zorunluluktur. Dilek ZENCİROĞLU VKV Amerikan Hastanesi Eğitim Hemşiresi 1 2 HASTANE TEMİZLİĞİ

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

1- AMAÇ: Çevresel kontaminasyonun sorun oluşturmaması için temel önlemleri almak.

1- AMAÇ: Çevresel kontaminasyonun sorun oluşturmaması için temel önlemleri almak. EBOLA VĠRÜS HASTALIĞI (EVH) VE MERS HASTALIĞI TEMĠZLĠK TALĠMATI KODU:OH.TL.12 YAYINLANMA TARİHİ:02.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:06 1- AMAÇ: Çevresel kontaminasyonun sorun oluşturmaması

Detaylı

T.C. MERKEZİ 1.GİRİŞ..2 ..2 KURALLAR ..4 ..4 5. Rev. No: -/- Dök. No: Rev. Tar.: -

T.C. MERKEZİ 1.GİRİŞ..2 ..2 KURALLAR ..4 ..4 5. Rev. No: -/- Dök. No: Rev. Tar.: - T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ LABORATUVAR MERKEZİ BİYOKİMYAA LABORATUVARLARI GÜVENLİK REHBERİ 2014 İÇİNDEKİLER 1.GİRİŞ..2 2. LABORATUVAR GÜVENLİĞİ TANIMI.2 3. LABORATUVAR

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PROSEDÜRÜ

HASTANE TEMİZLİK PROSEDÜRÜ YÖN.PR.08 12.02.2011 07.11.2013 04 1/14 1.0 AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 2.0 KAPSAM: Hastanenin tüm birimlerinde

Detaylı

İSİG ZORUNLU EĞİTİMLERİ 16 saat / yıl / çalışan

İSİG ZORUNLU EĞİTİMLERİ 16 saat / yıl / çalışan İSİG ZORUNLU EĞİTİMLERİ 16 saat / yıl / çalışan 1. Genel konular Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları İşyeri temizliği ve düzeni İş kazası ve meslek hastalığından

Detaylı

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE ÇEVRE TEMİZLİĞİ VE DEKONTAMİNASYON. Sevim Filikçi VKV Amerikan Hastanesi Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Hemşiresi İstanbul

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE ÇEVRE TEMİZLİĞİ VE DEKONTAMİNASYON. Sevim Filikçi VKV Amerikan Hastanesi Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Hemşiresi İstanbul YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE ÇEVRE TEMİZLİĞİ VE DEKONTAMİNASYON Sevim Filikçi VKV Amerikan Hastanesi Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Hemşiresi İstanbul Hastanelerin Yüzey Ortam Temizliği Yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonunda;

Detaylı

KLİNİKLER TEMİZLİK PLANI VE KONTROL FORMU

KLİNİKLER TEMİZLİK PLANI VE KONTROL FORMU T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ KLİNİKLER PLANI VE KONTROL FORMU DOKÜMAN KODU OH.PL..009 REVİZYON TARİHİ SAYFA 1 YAPILAN Masalar Odaların ince temizliği Oda temizliği (paspas)

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PROSEDÜRÜ

HASTANE TEMİZLİK PROSEDÜRÜ Sayfa Numarası 1/12 1. AMAÇ Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması, enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemek ve temizliğinin doğru ve

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU. Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ ENFEKSİYON KONTROL KURULU Ameliyathane Organizasyonu ve Giriş Çıkışlarda Uyulması Gereken Kurallar Mekan: Ameliyathanelerin yoğun bakım ünitelerinden

Detaylı

Tanımlar. Tıbbi Atık:

Tanımlar. Tıbbi Atık: Tıbbi Atık: Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), Bakteri ve virus tutucu hava

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI

HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI SAYFA NO 1/9 HASTANE TEMİZLİĞİNDE RİSK SINIFLAMASI YÜKSEK RİSKLİ ALANLAR ORTA RİSKLİ ALANLAR DÜŞÜK RİSKLİ ALANLAR 1. AMELİYATHANELER 1. ACİL SERVİS 1. İDARİ BİRİMLER (ayniyat, satın alma,muhasebe, maaş

Detaylı

09.02.2015. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon

09.02.2015. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon. Yanık Ünitelerinde Dezenfeksiyon 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma 32.Hafta ( 04 08 / 05 / 2015 ) YANIK ÜNİTELERİNDE DEZENFEKSİYON Slayt No: 56 Hasta yatakları ve örtülerinin temizliğine dikkat edilmeli, Her hastadan sonra hidroterapi cihazında

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI

HASTANE TEMİZLİK TALİMATI DOK. KODU: HD. TL.01 YAYIN TAR:01.01.2010 REVİZYON NO:00 REVİZYON TARİHİ:00 SAYFA 1 / 17 1.AMAÇ: Hastanedeki bölümlerin risk durumlarına göre sınıflandırılması ve temizliğin doğru ve etkin yapılması için

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ

SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU EKİPMANLARI (SPKE) HAZIRLAYAN NESLİHAN BOZKURT ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Koruyucu ekipman kullanım amacı Hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI

İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI İZOLASYON ÖNLEMLERİ TALİMATI SDÜDHF/TBH/TLM/62/YT-13.01.2015/REVNO-00 1. AMAÇ 1.1. Tanımlanmış veya şüphe edilen bulaşıcı hastalığı olan veya epidemiyolojik olarak önemli bir patojenle enfekte veya kolonize

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN. Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim. Sayfa 1 / 15

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN. Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim. Sayfa 1 / 15 1-GENEL BİLGİLER 1.1-Amaç Merkezimizde sağlık hizmetleri ile ilişkili olarak gelişen enfeksiyon hastalıklarını önlemek ve kontrol altına almak, konu ile ilgili sorunları tespit etmek, çözümüne yönelik

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

DOKÜMAN KODU TP.02.01 AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

DOKÜMAN KODU TP.02.01 AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ AMELİYATHANE SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Hastane ameliyathanesinin ameliyatta hazırlanması, temizliği ve bakımı, ameliyathane ihtiyaçlarının temini, mevcut alet ve malzemenin bakım onarım ve sterilizasyonunun

Detaylı

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ

ENDOSKOPİ HİZMETLERİ ENDOSKOPİ HİZMETLERİ Endoskopi ünitelerinde fiziki düzenleme yapılmalıdır. Endoskopi işleminin yapıldığı odanın tüm yüzeyleri kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir nitelikte olmalıdır. Endoskopi

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-2 KULLANILAN MALZEMELER

ÖĞRENME FAALİYETİ-2 KULLANILAN MALZEMELER ÖĞRENME FAALİYETİ-2 19 AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, çalışma kuralına uygun olarak eksiksiz ön hazırlık yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Hastanelerdeki temizlik hizmetleri personelinin özellikleri

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROGRAMI KOD YÖN.PL.06 YAY. TAR OCAK 2013 REV.TAR OCAK REV. NO 02 SYF. NO 1/5 S. NO PLANLANAN FAALİYET SORUMLULAR PLANLANAN FAALİYET DÖNEM Her doktor ve hemşire odasında el hijyeni malzemeleri (alkol bazlı el antiseptikleri,

Detaylı

UÜ-SK GENEL HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI

UÜ-SK GENEL HASTANE TEMİZLİĞİ TALİMATI 1/5 1. Amaç: Bu talimatın amacı, Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşlarında yer alan bütün koridor ve bağlantı koridorları, tedavi odaları, hemşire odaları, poliklinikler, klinikler, ameliyathaneler, laboratuarlar,

Detaylı

HİJYEN VE TEMİZLİK PROSEDÜRÜ

HİJYEN VE TEMİZLİK PROSEDÜRÜ Sayfa No Sayfa 1 / 15 1. AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemek ve İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi bünyesindeki

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Ruhen, bedenen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halidir. Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar

Detaylı

STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON PROSEDÜRÜ

STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Çevre Hastanesi dezenfeksiyon ve sterilizasyonun daha etkin sağlanması kuralları belirlemektir.

Detaylı