Veritas Cluster Server & Storage Foundation ile Enterprise Vault Cluster

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Veritas Cluster Server & Storage Foundation ile Enterprise Vault Cluster"

Transkript

1 1 Veritas Cluster Server & Storage Foundation ile Enterprise Vault Cluster Merhaba, Symantec Enterprise Vault kurulumunda, yüksek erişilebilirlik(high Availability,HA) sağlamak için Microsoft Windows Failover Cluster servisini veya Veritas Cluster Server(VCS) yazılımını kullanabilirsiniz. Veritas Cluster Server yazılımı ile Storage Foundation (SF) yazılımını birlikte kullanmak, storage management konusunda avatajlar sağlayacaktır. VCS ve SF yazılımları hakkında kısaca bilgi vereceğim. Veritas Cluster Server; Unix,Microsoft ve Linux platformlarında kullanabileceğiniz bir high-availability cluster yazılımıdır.uygulamalar,veritabanları,ağ dosya paylaşımları vb. yapılar ve hizmetler için cluster hizmetini sağlar. Genelde Storage Foundation ile çift olarak satılır kullanılır. Storage Foundation; Quality of Service sağlar.storage yapısının; efektif kullanımını, uygunluğunu ve performansını işletim sistemleri arasında ve sanalllaştırma teknolojileri arasında maksimum etkinlikte kullanılmasını sağlar. Kısa açıklamanın ardında, planladığım yazı dizimden bahsedeyim. Beş parça şeklinde düşündüğüm yazı dizimde; Enterprise Vault arşivleme yazılımının, Veritas Cluster Server ve Storage Foundation yazılımları ile cluster yapısı üzerine kurulmasından, kullanılmasından ve gözlenmesinden bahsedeceğim. ***Hazırladığım doküman, konu hakkında test ortamındaki kurguyu içerir. Üretim ortamına kurulum yapmadan önce yetkili bir Symantec Partner firması ile görüşmelisiniz!*** Bölüm 1: Nasıl bir test ortamı hazırladım ve kullandım?(şu an okuduğunuz Bölüm) Bölüm 2: Storage Foundation kurulumu ve Enterprise Vault Cluster ının kullanacağı storage alt yapısının hazırlanması Bölüm 3: Veritas Cluster Server ın yapılandırılması Bölüm 4: Enterprise Vault un cluster konfigürasyonu Bölüm 5: Enterprise Vault,Veritas Cluster Server ve Storage Foundation yapısının gözlenmesi için kullanabileceğiniz yazılımlar Bölüm 1 Bu bölümünde ve diğer bölümlerde geçebilecek kısaltmalardan bahsedeyim. EV: VCS: SF&HA: Enterprise Vault Veritas Cluster Server Storage Foundation & High Availability

2 2 SCOM: EVOM: VOM: System Center Operations Manager Enterprise Vault Operations Manager Veritas Operations Manager Test ortamımı sanallaştırma platformu üzerinde hazırladım. Sanallaştırma platformu olarak Windows 8.1 sürümündeki hyper-v servisini kullandım. 1 Domain Controller : Windows Server 2008 R2 SP1 1 Forest 1 Domain : e-vault.info 1 Exchange Server : Exchange Server 2010 SP3 1 SQL Server : SQL Server 2008 R2 Cluster Node 1 : Windows Server 2008 R2 işletim sistemi, Enterprise Vault , Veritas Cluster Server & Storage Foundation Cluster Node 2 : Windows Server 2008 R2 işletim sistemi, Enterprise Vault , Veritas Cluster Server & Storage Foundation System Center 2012 R2 Operations Manager : Windows Server 2012 R2 işletim sistemi üzerine Kurulu Shared Storage : Windows Server 2008 R2 işletim sisteminin üzerinde iscsi Target Server Cluster Node ları Network Interface: Üstte görüldüğü gibi dört adet network interface kullandım. CORPNET Şirket network ü ( /24) HB ler Node lar arası canlılık kontrolü ( /8 ve /8 ) Storage Shared Storage a bağlantı network ü ( /8)

3 3 Storage : Disk 1 MSMQ, Cache ve Temp için Disk 2 Index alanı için Disk 3 Vault Store verisi için Disk 4 Storage Foundation Registry Replication verisi için EV,VCS,SF,VOM,SQL server, Exchange Server ve Active Directory Domain Controller bileşenleri Windows Server 2008 R2 SP1 işletim sistemi üzerine kuruldu. SCOM 2012 R2 yazılımı Windows Server 2012 R2 işletim sistemi üzerine kuruldu. Test ortamımdan bahsetmiş oldum. Sonraki bölümde storage foundation kurulumu ve yapılandırması ile devam edeceğim. Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim. Merhaba, Bölüm 2 Bu bölümde SF kurulumundan ve yapılandırmasından bahsedeceğim. Test ortamı ve sunucular hakkında bilgi almak için Bölüm 1 i inceleyebilirsiniz. Veritas Product Installer sihirbazı ile kurulumu başlatabiliriz.

4 4 Açılan kurulum sihirbazında bir takım gereksinimlerden bahsediyor.

5 5 Kurulum işlemi sırasında kullandığınız domain account unun cluster node larında Administrators grubuna üye olması en önemli gereksinimdir! Her iki node üzerine storage foundation yazılımını aynı anda kurmak için aşağıdaki adımda her iki sunucuyu da ekliyoruz.

6 6 Next ile devam ediyoruz. Sonraki adımda gelen Summary yi inceleyip işlemi başlatabilirsiniz.

7 7 Storage foundation yazılımı her iki sunucuya da kurulacak! Kurulum işlemi sonrasında diğer node u da yeniden başlatmayı unutmayınız!

8 8 Test ortamınızdaki node lara atadığınız kaynağa bağlı olarak kurulum süreci 3-5 dakika içinde tamamlanacaktır. Ardından her iki node u da yeniden başlatıyoruz! Node lar açıldıktan sonra biri üzerinden storage yapılandırmasını tamamlayalım. Node larınızdan birine giriş yaparak Veritas Enterprise Administrator yönetim konsolunu açınız.

9 9 OK ile varsayılan profile kullanarak devam edelim.dilerseniz farklı profile lar belirleyebilirsiniz.

10 10 Connect to a host or domain ile, localhost a bağlanalım.diğer node a bağlanmak isterseniz onun ismini yada ip adresini bağlantı sihirbazında girebilirsiniz. BasicGroup altındaki diskleri dynamic cluster disk grubuna çeviriniz. ( Disk Management Console da disk işlemleri yaptığınızı var sayın ) New Group butonu ile devam edebilirsiniz. Diskler ilk etapta normal olarak offline/not initialized durumda. Dynamic Cluster Disk grubu oluşturma işine geçmeden önce diskleri online/initialized duruma getiriniz.(bu işlemleri sadece bir node üzerinde yapınız!)üstteki ekran görüntüsünde Disk View tab ı görünüyor. O tab ı kullanarak bu işlemleri tamamlayabilirsiniz. Diskleri online yaptıktan sonra aşağıdaki işlemi tamamlayınız.

11 11 Disklerin online hale getirilmesi ve signature işlemlerinden sonra dynamic group işine devam edebilirsiniz( New Group sihirbazı)

12 12 Harddisk0, sistem diskiniz. Ona dokunmayınız Harddisk1,2,3,4 iscsi target üzerinden paylaştırıp sunduğum disklerdir.enterprise Vault a tanımlayacağım her bir volume için bir harddisk i kullanacağım. İlk seçimim aşağıdaki gibidir. Next ile sihirbazı tamamlayabilirsiniz. Arından diğer harddiskleri kullanarak Index,Vault Store ve Registry Replication dynamic disk lerini oluşturuyorum. Üstteki işlemi 3 kere daha yapıyorum Son durumu aşağıda paylaşıyorum. Sıradaki işlem volume leri oluşturmak!

13 13 New Volume sihirbazını kullanabilirsiniz. Görüldüğü gibi Group Name drop down seçim menüsünden Index,MSMQCacheTemp,VaultStore ve RegReplication dynamic diskleri üzerinde volume leri oluşturuyorum. Disk grubumda bir disk olduğu için Auto Select ile Manual Select fark etmiyor!

14 14 Sihirbazın bir sonraki adımı üstteki gibi.volume ismini boş bırakıyorum.siz istediğiniz bir isim verebilirsiniz. Layout kısmı dikkatinizi çekmiştir. Disk group ta birden fazla disk olsaydı diğer raid tiplerini de kullanabilirdik! Varsayılan ile devam ediyorum.diğer adımları varsayılan olarak bırakabilirsiniz. Bu işlemi 3 kere tekrarlayıp diğer volume leri de oluşturuyorum. Son durum aşağıdaki gibidir.

15 15 Veritas Cluster Server ın ( dolayısıyla Enterprise Vault Cluster yapısının) kullanacağı shared cluster storage, Storage Foundation yazılımı kullanılarak hazırlandı. Yazı dizimin diğer bölümünde Veritas Cluster Server yapılandırmasından bahsedeceğim. Hekese sorunsuz ve neşeli günler dilerim. Merhaba, Bölüm 3 Bu bölümde Veritas Cluster Server yazılımı ile devam edeceğiz. Bir önceki bölümde SF yazılımını kurup storage alt yapısını konfigüre etmiştik. SF kurulumu sırasında VCS de beraberinde kuruldu! Sırada VCS in konfigürasyonu geliyor. VCS, size çeşitli uygulamalar ile cluster kurmak için size seçenekler sunuyor. Seçeneklerin bir kaçını üstte resimde taradım. Bir uygulama ile cluster yapısını kurduktan sonra VCM(Veritas Cluster Manager) ile yönetiyorsunuz. Cluster kurulumu için Cluster Configuration Wizard ı

16 16 çalıştırıyorum. Bu işlem, Microsoft Windows Server Failover Service ini kullanarak cluster kurma işlemine karşılık geliyor Cluster kurulumu sihirbazında anlatılması gereken major ayrıntı yok. Adımları takip ederek inceleyebilirsiniz. Microsoft Windows Server Failover Service ile çalışmış olanlar için Veritas Cluster Server Configuration sihirbazı oldukça dostça gelecektir Yabancılık çekeceklerini düşünmüyorum

17 17 Cluster a dahil edeceğim sunucuları seçtim.

18 18 Sihirbaz, node lar üzerinde kontrol yaptı. Problem görünmüyor!

19 19 Yeni bir cluster kuruyorum! Anlaşılacağı üzere, varolan bir cluster ın ayarlarını modifiye etmek için de bu sihirbazı tekrar çalıştırmam yeterlidir!

20 20 Cluster ismini belirledim. Neticede sihirbazı inceliyoruz isim seçimi ne kadar önemli olabilir ki

21 21 Bölüm 1 de ortamı tanıtırken oluşturduğum network interface lerden bahsetmiştim. Bu aşamada, iki adet interface seçiyorum. Üstteki resimde geçen LLT(Low Latency Transfer) ve GAB( Global Atomic Broadcast) hakkında önerilen yapılandırmayı incelemek isterseniz adresine göz atmanızı öneriyorum. Test ortamında çalıştığım için, ortamımın imkan tanıdığı kadar best practice e uyabiliyorum! Next ile devam ediyorum.

22 22 Helper service için sizden istenen hesabı seçerek devam edebilirsiniz. Bir sonraki menüde single sign on ile devam ediyorum.( varsayılan) Seçimlerimizin özeti aşağıdaki gibidir.

23 23

24 24 Böylelikle bir cluster oluşturmuş olduk. Sihirbazı tamamlandıktan sonra notifier option yapılandırması geliyor. İsminden de anlaşılacağı üzere notifikasyon kanalı. Sisteminize uygun parametreler ile yapılandırabilirsiniz.burada dikkat edilmesi gereken husus, notifikasyon kanalının kullanacağı network interace in seçimidir. Benim ortamımda bu interface CORPNET isimli olandır. Node lar bu interface üzerinde Exchange Server a bağlanabilmektedir.exchange Server üzerinde de Relay yapılandırmasını unutmamak gerekir! Nofikasyon kanalı yapılandırma sihirbazının özetini aşağıda paylaşıyorum. Nofikasyon kanalının baris@e-vault.info mailbox ına gönderdiği mesajlara örnek olması açısında aşağıdaki resmi paylaşıyorum.

25 25 Oluşturduğunuz cluster a bağlanmak için Veritas Cluster Manager konsolunu kullanabilirsiniz. Konsoldan bir görüntüyü aşağıda paylaşıyorum. VCS üzerinde cluster kurulum sihirbazını incelemiş oldum. Yazı dizimin sıradaki bölümü ile devam ederek Enterprise Vault Cluster yapılandırmasını inceleyebilirsiniz. Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim. Merhaba, Bölüm 4 Bu bölümde Enterprise Vault Cluster yapılandırması için cluster resource larını belirleyip, Enterprise Vault Cluster konfigürasyonunu yapacağım. Enterprise Vault un kurulum gereksinimlerini ve kurulum aşamalarını incelemeyeceğim. Siz incelemek isterseniz veya isimli blog larımdan inceleyebilirsiniz. Her iki node a da Enterprise Vault yazılımı kurdum.

26 26 Veritas Cluster Server yazılımının sunduğu sihirbazla, Enterprise Vault Cluster için gereken resource ları hazırlayalım. Sihirbazı çalıştırdığınızda bir takım gereksinimlerden bahsediyor. Bunların sağlanmış olduğundan emin olun!

27 27 Devam ediyorum.

28 28 Enterprise Vault cluster yapısının kullanacağı servis grubunu oluşturuyoruz. Devam.

29 29 Servis ismini belirledim. Node ları sisteme ekledim. Priority kısmına dikkat etmekte fayda var!(production için) Devam.

30 30 Test ortamım için üstteki kutucukları doldurdum. Virtual IP Address seçimi ve Virtual Server Name seçimi sizin için farklı olacaktır. Devam.

31 31 MSMQ ve Registry Replication dizinlerini belirledim. Devam.

32 32 Index ve Vault Store dizinlerini belirledim. Devam.

33 33 Özet üstteki gibi. FastFailOver attribute u konusunda Symantec VCS ve SF knowledge base ini incelemenizi öneriyorum! Değiştirmek istediğiniz bir resource varsa üzerine tıklayarak sağ kısımdaki panelden attribute u değiştirebilirsiniz. Devam. Resource ları online etmek için kutucuğu işaretleyip sihirbazı tamamlayabilirsiniz.

34 34 Üstte görüldüğü gibi cluster ip address resource una erişebiliyorum! Daha önce bahsettiğim üzere veritas cluster manager konsolunu açarak yaptıklarınızı inceleyin! EVService1 servisi, daha önce oluşturduğum TrainingCLSTR isimli cluster da yerini aldı ve node lardan biri üzerinde de online durumda!

35 35 Devam etmeden önce EVservice1 isimli servisin diğer node da online olduğunu görmek, kontrol açısından gereklidir diye düşünüyorum! Tekrar node 1 de online yaparak devam edeceğim. Enterprise Vault Configuration sihirbazı ile Enterprise Vault u, oluşturduğumuz cluster resource ları üzerinde( EVService1 üzerinde) çalıştırmak üzere ilk konfigürasyona geçebiliriz.ilk EV node da EV Cluster yapısını tamaladıktan sonra ikinci EV Node una geçerek onu da EV Cluster yapısına dahil edeceğiz!

36 36 Aşağıdaki adımları, daha önce Microsoft Windows Server Failover Cluster üzerinde EV Cluster yapılandırmasını anlatırken açıklamıştım.burada aynı detaylara girmiyorum! Blog larımdan veya Symantec Connect sitesinden inceleyebilirsiniz. Devam.

37 37 Devam. Devam.

38 38 Devam. Devam.

39 39 Devam. Devam.

40 40 Devam. Devam.

41 41 Devam. Devam. Resource ların online olma durumunu Veritas Cluster Manager(VCM) dan kontrol edin!

42 42 VCM de yeni resource lar online oldu! İkinci EV Node unu da yaptığımız konfigürasyona dahil edelim. Yine aynı Enterprise Vault Configuration sihirbazını ikinci node da çalıştıracağız Devam.

43 43 Devam. Devam. Ve sihirbaz tamamlanacak.daha önce Enterprise Vault un kullanacağı directory database ini,monitoring database ini ve gereken diğer bileşenleri ilk node daki konfigürasyon esnasında oluşturduğuz için, ikinci node daki işlemler bir kaç aşamadan ibaret oldu! İkinci node, varolan Enterprise Vault Cluster yapısına dahil oldu. Artık Enterprise Vault Administration konsolunu açarak göz atabilirsiniz.

44 44 Üstte görüldüğü üzere Enterprise Vault yazılımı cluster yapıda fonksiyonel halde. Vault Store Group,Vault Store,Task ler,policy ler için ve/ya blog larımı inceleyebilirsiniz. Gerekli yapılandırmayı tamamlayarak bir sonraki bölümde monitoring kısmına devam edeceğim. Herkese sağlıklı ve neşeli günler dilerim. Merhaba, Bölüm 5 Yazı dizimin son bölümünde, fonksiyonel halde olan Enterprise Vault,Varitas Cluster Server ve Storage Foundation yazılımlarının gözlenmesini incelemek istiyorum. Gözlem aracı olarak; - System Center 2012 R2 Operations Manager - Notification - Enterprise Vault Operation Manager - Veritas Operations Manager kullanabilirsiniz.

45 45 Enterprise Vault Cluster hizmetinin çalışılırlığına dair bir resim paylaşarak başlayayım.aşağıdaki resimde bir archive point te search işlemi yapılmakta. Index servisi tamamen yüklenmiş ve search işlemine cevap veriyor.yani yapı yaşıyor Yapının gözlenmesi için bahsettiğim seçenekleri inceleyelim. SCOM 2012 R2 ile; Öncelikle ilgili management pack leri import ediyorum. Import ettiğim management pack ler aşağıda görülmektedir.

46 46 Üstteki resimde görülen management pack ler( MOM Backward Comp. hariç), Enterprise Vault media sından ve VCS&SF media sından temin edilebilir. Son management pack, adresinden temin edilebilir. Management Pack kurulumundan sonra SCOM konsolunda ilgili yazılımları görebilirsiniz.

47 47 SCOM agent larına, elde ettikleri veriyi SCOM a göndermesi için biraz zaman verin Ürünlerin durumlarını gösteren dashboard lar oluşturabilirsiniz. Daha önce SCOM ile Enterprise Vault gözlemi makalesi yazmıştım. Blog larımdan Türkçe versiyonunu inceleyebilirsiniz. İngilizce versiyonu adresinde mevcuttur. Veritas Cluster Server ve Storage Foundation için basitçe hazırladığım bir dashboard view ını aşağıda paylaşıyorum.

48 48 Üstte görülen dashboard, 4-cells bir dashboard view dır. Yapının genel performans obje/counter verilerini daha geniş bir alanda görebilmek için cell lerin boyutlarını farklı seçtim Örneğin, Cluster System view ında Current Connections verisini görebilmek, istenen bir bilgi olsa gerek! Dashboard konusu biraz yaratıcılık gerektiriyor. Tabii ki import ettiğiniz management pack lerin size neler sunabildiği de çok önemlidir. SCOM konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz adresini ziyaret edebilirsiniz. EVOM ile; adresinden veya Enterprise Vault Administration konsolundan Enterprise Vault Operations Manager(EVOM) a erişebiliriz.

49 49 Üstte görülen bir objeye tıklayarak aşağıdaki detaylara erişebilirsiniz.

50 50 EV Operations Manager ın parametrelerini yapınıza uygun ölçüler ile değiştirebilirsiniz.(alarm,uyarı veya hata mesajlarını istediğiniz aralıkta ve/ya süreçte almak için vb.) Notification ile; Veritas Cluster Server ın notifikasyon kanalından gelen mesajlar, notification resource unun yapılandırması sırasında belirlenen hesabına gönderilmektedir. Bir örnek üstteki gibidir. Notifikasayon kanalı ayarlarında değişiklik yapmak isterseniz ;

51 51 Veritas Cluster Manager konsolundan erişebilir ve üstte görülen sihirbazı kullanabilirsiniz. Sadece information ya da error mesajlarını görmek isteyebilirsiniz. Her mesaj tipini farklı bir mailbox a göndertmek isteyebilirsiniz. VOM ile; Gözlem için kullanabileceğiniz bir başka yazılım ise Veritas Operations Manager dır. Bu yazılım Enterprise Vault gözlemi için bahsettiğim EVOM a benziyor. Symantec Download sitesinde download edip,kurup test edebilirsiniz. Test ortamımda, yazılımı musait olan bir sanal sunucuma kurdum. Web arayüzünden bağlanıyorum. Settings kısmından Host eklemeniz gerekiyor. Host larınızı eklediğiniz ekrandaki genel görünüm aşağıdaki gibi.

52 52 SCOM daki Management Pack lere benzer şekilde VOM için kurabileceğiniz add-on lar mevcut. Bu bölümde amaç Veritas Operations Manager ın kullanımı olmadığından ürün hakkında detaya girmeyi burada bırakıyorum. Veritas Operations Manager ın dashboard larına dair aşağıdaki bir kaç ekran görüntüsü paylaşıyorum.

53 53 Microsoft iscsi Target üzerinde sanal storage kullanmıştım. VOM içine sanal iscsi storage ı tanıtamadığımdan, Storage grafiklerini göremiyorum. Ama bilinen storage vendor larından bir alım yaptıysanız VOM içine enclosure olarak ekleyebilirsiniz.(aslında olması gereken!) Cluster içinde resource ların durumu içinde üstteki görünüme bakılabilir. Hatta VOM web arayüzüne ilk logon olduğunuzda gördüğüz ekran da yüzelsel bir durum bilgisi veriyor

54 54 Test ortamımda çalıştırdığım EV & VCS & SF kombinasyonunun gözleminden de bahsetmiş oldum. Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim. Kaynaklar:

SQL ALWAYS ON SİSTEMİNE YENİ CLUSTER NODE EKLENMESİ

SQL ALWAYS ON SİSTEMİNE YENİ CLUSTER NODE EKLENMESİ SQL ALWAYS ON SİSTEMİNE YENİ CLUSTER NODE EKLENMESİ Windows ve SQL Update seviyelerinin aynı olması gerekmektedir. Windows versiyonu aynı olmalıdır. Ayrıca Disk ve Disklerin içinde ki klasörler diğer SQL

Detaylı

1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7

1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Giriş 1 Bu Kitapta 5 Çıkış Hikâyesi 6 Sürümler 7 2 ACTIVE DIRECTORY YENİLİKLERİ 11 DCPROMO suz Bir Hayat 11 Offline Domain Join 21 PowerShell

Detaylı

SQL Server 2014 Kurulum Adımları

SQL Server 2014 Kurulum Adımları SQL Server 2014 Kurulum Adımları Kurulum medyasını veya disk üzerindeki kurulum kaynağını kullanarak SQL Server Setup (setup.exe) programını başlatın. New SQL Server stand-alone installation or add features

Detaylı

2 Server 1 Storage üzerinde HyperV Cluster kurulumu ve dikkat edilmesi noktalar aşağıdaki gibidir.

2 Server 1 Storage üzerinde HyperV Cluster kurulumu ve dikkat edilmesi noktalar aşağıdaki gibidir. 2 Server 1 Storage üzerinde HyperV Cluster kurulumu ve dikkat edilmesi noktalar aşağıdaki gibidir. MSA 2050 Dual Controller FC portları üzerinden HyperV node larına bağlıdır. Bu nedenle Mutipath IO ve

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

Exchange Server Kurtarma (PowerControls)

Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Çok çetrefilli bir işlem olan problemli Exchange suncudan data kurtarma işlemi third party çözümler ile çok daha kolay bir işleme dönüşebilir. Bu tip yazılımlardan

Detaylı

VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu

VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu VMware ESX üzerinde sanal sunucu oluşturma makalemizde sizlere sanallaştırma teknolojilerinden birisi olan VMware ESX (vsphere) üzerinde sanal bir sunucunun nasıl oluşturulacağını

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Active Directory(A.D): Merkezi yönetim yapmamızı sağlayan servisin adı. Windows 2000 Server ile gelen özelliklerin basında "Active Directory" gelir. Active

Detaylı

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak.

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak. Windows Server 2008 R2 İle Active Directory Domain Servislerinde Gelen Yenilikler Active Directory Administrative Center (Active Directory Yönetim Merkezi) Hepimizin heyecanla beklediği ve ilk beta versiyonlarından

Detaylı

Kurulum Dökümanı. v

Kurulum Dökümanı. v Kurulum Dökümanı v1.0 04.02.2017 Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır: 1. Min. 8 GB Bellek, çift çekirdek işlemci, cihaz başına min.

Detaylı

FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ.

FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ. FABREKA YAZILIM ELEKTRONİK DANIŞMANLIK TİC. LTD. ŞTİ. VEBIAN V1.6 KURULUM DOKÜMANI 29.08.2015 İçindekiler Amaç ve Kapsam... 2 Sistem Gereksinimleri... 3 Kurulum Adımları... 4 Başlamadan Önce... 4 Kurulum

Detaylı

LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi

LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi Active Directory; merkezi yonetim, esnek LDAP sorguları, group policy uygulamaları, replikasyon olanağı gibi özellikleri ile orta ölçekli ve büyük ölçekli

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 EXCHANGE SERVER 1 Geçmiş Sürümler ve Geleceği 2 Exchange Server 2016 ile Gelen Yenilikler 4 İstemci Tarafındaki Yenilikler 5 Birlikte Çalışma Şekilleri 6 Mapi Over HTTP 7

Detaylı

System Center Operations Manager 2007 Kurulum,Client Discovery ve Performans İzlemesi

System Center Operations Manager 2007 Kurulum,Client Discovery ve Performans İzlemesi System Center Operations Manager 2007 Kurulum,Client Discovery ve Performans İzlemesi Serhad MAKBULOĞLU MCSE/MCITP/MCT Serhad.makbuloglu@cozumpark.com Ajanda System Center Ürün Ailesine Genel Bakış SCOM

Detaylı

Windows Server 2012: Sanallaştırmanın ötesine geçin. Oğuz Pastırmacı IT Pro Teknolojileri Yöneticisi Microsoft Türkiye

Windows Server 2012: Sanallaştırmanın ötesine geçin. Oğuz Pastırmacı IT Pro Teknolojileri Yöneticisi Microsoft Türkiye Windows Server 2012: Sanallaştırmanın ötesine geçin Oğuz Pastırmacı IT Pro Teknolojileri Yöneticisi Microsoft Türkiye Endüstrideki trendler ve zorluklar Windows Server 2012: Sanallaştırmanın ötesinde Eksiksiz

Detaylı

Önce domain sunucuyu görebiliyor muyuz, kontrol edelim

Önce domain sunucuyu görebiliyor muyuz, kontrol edelim Domain'e katılma işine girişmeden önce ağ bağlantılarınızın düzgün çalıştığından emin olmalısınız. DHCP server'dan alınan veya elle girilmiş bir IP adresiyle çalışıyor olmalısınız. Not Windows XP Home

Detaylı

MaestroPanel Kurulum

MaestroPanel Kurulum MaestroPanel Kurulum 28.09.2011 Oğuzhan YILMAZ oguzhan@maestropanel.com Gereksinimler Windows Server 2008 R2 x64 Any Edition Web Platform Installer 3.0+ Desteklenen Yazılımlar MailEnable 5.x SQL Server

Detaylı

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır.

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır. Kurulum Dökümanı * v1.4.3 9.11.2017 * Bu döküman FortiLogger 3.1.7 versiyonu için hazırlanmıştır. Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır:

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation Merhaba, bu yazımda client agent kurulumu ve ou yapılandırılmasından bahsedeceğim.sccm de client agent kurulum işlemini birden çok şekilde yapabilirsiniz. Microsoft tarafında belirtilen methodlar aşağıdadır.

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

1 BAŞLARKEN SYSTEM CENTER DATA PROTECTION MANAGER

1 BAŞLARKEN SYSTEM CENTER DATA PROTECTION MANAGER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 BAŞLARKEN SYSTEM CENTER DATA PROTECTION MANAGER 2016 1 DPM 2016 İçerisindeki Yenilikler 1 Yenilikler 2 Modern DPM Depolama (Modern DPM Storage) 2 Esnek Değişiklik İzleme (Resilient

Detaylı

MSSQL Server 2000 Kurulumu

MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu ile ilgili işlem adımları Kurulum hazırlıkları : SQL Server 2000 in sistem ihtiyaçları gözden geçirilmelidir. Aşağıdaki tablo bu ürünün standart donanım

Detaylı

Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı

Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı İçindekiler 1. Yazılım Gereksinimleri 1 2. Network Gereksinimleri 1 3. Müşteri Analizi 2 4. Kurulum Adımları 2 4.1 Clonera Virtual Replication

Detaylı

08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı. 18 Eyl. 2013 Çarş. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU

08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı. 18 Eyl. 2013 Çarş. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 08221 Veri Tabanı II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 18 Eyl. 2013 Çarş. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU KURULUM SQL SERVER 2008 Kurulum SQL Server 2008 ürününün kurulumu için öncelikle SQL

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Ders Tanıtım Sunumu Database Managegement II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08 Eyl. 2016 KURULUM SQL SERVER 2016 yılı başlarında piyasaya çıkan SQL Server

Detaylı

Sanallaştırma teknolojilerinin önde gelen ürünlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Sanallaştırma teknolojilerinin önde gelen ürünlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz; VMware vsphere Üzerinde Sanal Sunucu Oluşturulması Sanallaştırma teknolojisi artık günümüzde olmazsa olmazlardan olmuştur. Dolayısı ile artık bir proje yapmak isteyene herhangi bir kurum müşterisine veya

Detaylı

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz.

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. WSUS 3.0 Kurulumu Merhabalar; Wsus kullanmanın aşağıda saydığımız yararları bulunmaktadır: 3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. Wsus aslında yeni bir servis değildir.

Detaylı

Uzaktan Kurulum Kılavuzu

Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzak yönetim konsolu aracılığı ile ShadowProtect kurulumu ve yönetimi. Sürüm: 4.0+ Tarih: 30.03.2011 Copyright StorageCraft Technology Corporation 2008 Sayfa 1 / 10 ShadowProtect

Detaylı

2 SERVER 2012 R2 FAILOVER CLUSTER 13

2 SERVER 2012 R2 FAILOVER CLUSTER 13 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Microsoft Server 2012 Kurulumu 2 Kurulum Öncesi Hazırlık Aşamaları 2 Windows Server 2012 Donanım gereksinimleri 2 Temiz Yükleme (Clean Installation)

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Ders Tanıtım Sunumu Database Managegement II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08 Eyl. 2016 SQL Server 2008 veritabanlarının grafiksel arayüzden yönetimi ve

Detaylı

Virtualization. VMware vcenter Server Yapılandırılması

Virtualization. VMware vcenter Server Yapılandırılması Virtualization VMware vcenter Server Yapılandırılması VMware vcenter Server sanallaştırılmış datacenter, kurumsal sunucular gibi yapıların yönetilmesini sağlayan ve maliyetleri aşağılara çeken bir yönetim

Detaylı

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği Merhaba, Aşağıda hazırlamış olduğum dokümanda Windows Server 2012 işletim sistemi kurulumunu sizlerle paylaşacağım. Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları Eğer elinizde bir Windows Server 2012 işletim

Detaylı

Sccm console u açalım ve güncelleştirmelere göz atalım.

Sccm console u açalım ve güncelleştirmelere göz atalım. Merhaba, bu yazımda sccm üzerinde wsus üzerinden gelen güncellemeleri gruplamak ve yükleme işlemlerini gerçekleştireceğiz.ve sonrasında Automatik Deployment Rule ile bu güncelleştirmeleri otomatik olarak

Detaylı

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008 R2 kurulumunu ilk yaptığınız zaman, 120 günlük deneme süreniz başlar. Bu süre içerisinde deneme sürümünü kullanabileceğiniz

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

WDS İle Windows XP Pro Image Alma Ve Yükleme Ilbey Ismail UNVER - MCP

WDS İle Windows XP Pro Image Alma Ve Yükleme Ilbey Ismail UNVER - MCP 1 - WDS ÖN HAZIRLIK İŞLEMLERİ Windows Deployment Services ( WDS ) daha önceden oluşturduğumuz ya da varolan bir DVD içerisinden alabileceğimiz BOOT ve INSTALL dizinlerini sunucu üzerinden dağıtan ve bu

Detaylı

08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I

08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I Ders Tanıtım Sunumu 08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 17 Eyl. 2012 Pzt. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Dersin Adı Ders Tanıtım Bilgileri

Detaylı

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi

PRAGON PROTECT & RESTORE 3. Kurulum Rehberi PRAGON PROTECT & RESTORE 3 Kurulum Rehberi Başlangıç 1. Çeşitli metotlarla edindiğiniz kurulum dosyasını (.exe) çift tıklayarak kuruluma başlayın. 2. İlk olarak kurulum dili seçmeniz gerekiyor. İngilizce

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

1.Mailbox Server Role:

1.Mailbox Server Role: Exchange Server 2007 Role bazlı mimarisi ile organizasyonda ki mail trafiğini sağlamak için farklı sunucular üzerine farklı işlevselliğin dağıtılması ile karşımıza çıkıyor.daha önceki Exchange Server 2003

Detaylı

İster sanal sunucularınız kapalı olsun isterseniz açık olsun farketmez taşıma işlemini yine kesinti olmadan gerçekleştirebilirsiniz.

İster sanal sunucularınız kapalı olsun isterseniz açık olsun farketmez taşıma işlemini yine kesinti olmadan gerçekleştirebilirsiniz. Virtualization VMware vsphere Live Migration İşlemleri VMware vsphere VMotion sayesinde fiziksel sunucularınız arasında sanal sunucularını çok basit, hızlı, güvenli ve kesintisiz bir şekilde taşıyabilirsiniz.

Detaylı

Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme

Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme (Windows Server 2012) Özet: Windows Server 2012 üzerinde Uzak Masaüstü Lisans Server ı konfigure etmek, Windows Server 2008 R2 den çok farklıdır. Workgroup içerisinde

Detaylı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Doküman Exclusive Ver 3.2.0 Bu belge, Webmaster düzeyindeki kullanıcılar için, Proticaret e-ticaret portalının kurulumunda izlenecek adımları

Detaylı

Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) 4.4 sürümü, Fiery Server kullanımıyla görevlerin gerçekleştirilmesi için gerekli Fiery software i içerir.

Detaylı

Exchange Server Kurulumu

Exchange Server Kurulumu Exchange Server Kurulumu Exchange server kurulumu için öncelikle domain ortamına dahil edilmiş sunuculara ihtiyacımız bulunmaktadır. Exchange 2013 sistemde 2 adet ana rol bulunmaktadır. Bunlar CAS(Client

Detaylı

İş Başında Eğitim nedir?

İş Başında Eğitim nedir? İş Başında nedir? Çalışanın ya da çalışanların, konusunda uzman bir eğitmen/danışmanın öncülüğünde belli bir işi yaparak veya bir görevi üstlenerek o işi öğrenmesine dayalı eğitimdir. İş Başında (On the

Detaylı

SQL Server 2008 Express Edition ı Kurmak

SQL Server 2008 Express Edition ı Kurmak SQL Server 2008 Express Edition ı Kurmak Download Linki: 32 bit İşletim sistemleri için http://go.microsoft.com/?linkid=9729746 64 bit İşletim sistemleri için http://go.microsoft.com/?linkid=9729747 Yukarıdaki

Detaylı

Microsoft Management Console (MMC) Çarşamba, 19 Aralık :20 - Son Güncelleme Çarşamba, 19 Aralık :38

Microsoft Management Console (MMC) Çarşamba, 19 Aralık :20 - Son Güncelleme Çarşamba, 19 Aralık :38 Nt4 kullanırken öğrenmeniz gereken bir çok farklı ekran söz konusuydu, her Windows aracı farklı farklı ekranlara sahipti, bu da kullanıcıların her bir ekranı ayrı ayrı öğrenmelerini gerektiriyordu. Ancak

Detaylı

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Bu makalede sizlere Security Configuration Wizard kullanımını, bu tool sunucunun nasıl daha güvenli hale getirildiğini ve bu tool ile hazırlanan xml

Detaylı

Microsoft Cluster Çözümleri ile Servis Sürekliliği Ahmet Musa Kösalı

Microsoft Cluster Çözümleri ile Servis Sürekliliği Ahmet Musa Kösalı Server 2012 R2 C L U S T E R D A Y 1. OTURUM Seviye 200 @msclusterturkey microsoftclusterturkey Microsoft Cluster Çözümleri ile Servis Sürekliliği Ahmet Musa Kösalı w w w. C O Z U M P A R K. c o m w w

Detaylı

08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I

08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I 08217 Internet Programcılığı I Internet Programming I Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 17 Eyl. 2012 Pzt. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU ISS7 Kurulumu ASP sunucu taraflı ve web üzerinde çalışan

Detaylı

DruzOnline Otomasyon Programı Kurulum Bilgileri

DruzOnline Otomasyon Programı Kurulum Bilgileri DruzOnline Otomasyon Programı Kurulum Bilgileri İçindekiler: 1- Druz Online Hakkında 2- Sistem Gereksinimleri 3- Program Kurulumu 4- Lisanslama İşlemi 5- Program İlk Açılış 6- Destek ve Hatalar 1- Druz

Detaylı

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır.

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır. Windows 2012 Server Windows Server 2012 Programını VmWare Altına Kurma Microsoft firmasının ürettiği en son Server İşletim Sistemi 2012 dir. Bu işletim sistemi sürümleri 64 bit olarak yazılmış 32 bit sürümü

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU

ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU 2018 ISCOM Kurumsal ISCOM KURUMSAL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM KATALOĞU MİCROSOFT SİSTEM EĞİTİM HİZMETLERİ... 3 MİCROSOFT YAZILIM DANIŞMANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ... 5 ORACLE EĞİTİM HİZMETLERİ... 7 JAVA

Detaylı

Nagios Network Monitör Uygulaması -2

Nagios Network Monitör Uygulaması -2 Nagios Network Monitör Uygulaması -2 Erkan Esmer Temmuz, 2013 İçindekiler 1 Monitoring Sistemleri.......................................... 2 2 Nagios a Windows Sunucu Ekleme....................................

Detaylı

(PWS) gelmektedir. Ancak. Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz.

(PWS) gelmektedir. Ancak. Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz. Windows98 ile beraber "Personal Web-Server 4.0" (PWS) gelmektedir. Ancak Add/Remove Programs bölümünden yüklenen bir bileşen değildir. Windows 98 kurulum CD'sinden yükleyebilirsiniz. PWS ile bilgisayarınızı

Detaylı

FortiGate Sertifika Yönetimi. v4.00-build0637-2013/02

FortiGate Sertifika Yönetimi. v4.00-build0637-2013/02 Sertifika Yönetimi v4.00-build0637-2013/02 0 FortiGate (Admin Web Erişimi) Sertifikalı Erişim Datasheet FortiGate Cihazında Sertifika İsteği Oluşturmak FortiGate cihazınızın web arayüzünden System > Certificates

Detaylı

Hybrid Software Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek &Danışmanlık Hizmetleri Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek & Danışmanlık Hizmetleri

Hybrid Software Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek &Danışmanlık Hizmetleri Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek & Danışmanlık Hizmetleri Hybrid Software Veritabanı ve Sistem 7x24 Destek &Danışmanlık Hizmetleri GlobeIT Hizmetlerimiz 1. Linux & Windows Server Cluster Installation & Configuration 2. Single Instance & Cluster Database Installation

Detaylı

SQL Server 2005 Kurulumu (Standart Edition)

SQL Server 2005 Kurulumu (Standart Edition) SQL Server 2005 Kurulumu (Standart Edition) 1-Sistem gereksinimleri SQL Server 2005 mevcut versiyonlarına göre kurulabileceği işletim sistemleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Enterprise Developer Standard

Detaylı

İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması

İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması 2012 İçerik Sayfa 1. Sistem Gereksinimleri...1 2. Esri Hesabı Oluşturma 3 3. Esri Hesabınız

Detaylı

Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü. Checkpoint Endpoint VPN Client

Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü. Checkpoint Endpoint VPN Client Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü Checkpoint Endpoint VPN Client SSL-VPN Kurulum Dökümanı 2 İçerik 1 Giriş... 3 1.1 Dökümanın amacı... 3 1.2 Platform Destek... 3 2 Kurulum aşamasında yapılması gerekenler...

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

Acronis True Image Echo ile Sanallastırma

Acronis True Image Echo ile Sanallastırma Acronis True Image Echo ile Sanallastırma Bildiğiniz gibi günümüzün en önemli bilişim konularından biri sanallaştırma ve bir çok firma sanallaştırma üzerine çalışmalar yapıyor. Yedeklemeye getirdiği farklı

Detaylı

IceWarp kurulumu. IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır:

IceWarp kurulumu. IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır: IceWarp kurulumu IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır: http://www. icewarp. com sitesinden,on line satış temsilicilerden ve ya da on line installer (online kurucusundan) istediğiniz

Detaylı

ProTicaret yazılımının, en son sürüm dosyasını indirin.(http://www.proticaret.org/eticaretucretsizindir.aspx)

ProTicaret yazılımının, en son sürüm dosyasını indirin.(http://www.proticaret.org/eticaretucretsizindir.aspx) ProTicaret Exclusive v3.3.1 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Bu belgede, Webmaster düzeyindeki kullanıcılar için ProTicaret E-ticaret portalının kurulumunda izlenecek adımlar anlatılmaktadır. İçindekiler

Detaylı

-> 8 04.10.2012 17:58

-> 8 04.10.2012 17:58 Bülent Ecevit Üniversitesi BİDB iphone telefonumdan eduroam kablosuz ağına nasıl bağlanabilirim? Eduroam kablosuz ağına bağlanmanızı sağlayan güvenlik ayarlarını yapmak için "iphone Configuration Utility"

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2 REMOTE DESKTOP SERVICES RD Connection Broker

WINDOWS SERVER 2008 R2 REMOTE DESKTOP SERVICES RD Connection Broker WINDOWS SERVER 2008 R2 REMOTE DESKTOP SERVICES RD Connection Broker Günümüzde üzerinde önemli uygulamalar çalıştıran, veritabanları barındıran ve sağladığı çeşitli servisler ile birçok konumda ve görevde

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

Vasco Kurulumu ve Active Directory Entegrasyonu

Vasco Kurulumu ve Active Directory Entegrasyonu Vasco Kurulumu ve Active Directory Entegrasyonu Bu döküman içeriğinde, ayrı bir makina üzerinde Vasco kurulumu yapılacak, kurulum esnasında, data store olarak ODBC seçildikten sonra, ürün Active Directory

Detaylı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Döküman Numarası 2350 Döküman Hazırlanma Tarihi 01.01.2019 Dökümanın Konusu Proticaret Versiyon Exclusive v4.0.5 Kurulum Kurulumu Dokümanı Hazırlayan Teknik Destek Ekibi ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret

Detaylı

Disk tabanlı bir çözümdür ve bu yapısından dolayı kullanılması kolaydır. Ayrıca hızlı bir şekilde yedekleme ve geri dönüş sağlar.

Disk tabanlı bir çözümdür ve bu yapısından dolayı kullanılması kolaydır. Ayrıca hızlı bir şekilde yedekleme ve geri dönüş sağlar. VMware Data Recovery Yapılandırılması VMware Data Recovery, VMware vsphere için geliştirilmiş yeni bir yedekleme ve geri dönüş (backup / restore) uygulamasıdır. VMware Data Recovery sanal platformdaki

Detaylı

Active Directory Forest Discovery :

Active Directory Forest Discovery : Merhaba, Sccm 2012 R2 serisinin önceki makalesinde boundary tanımlarından bahsetmiştik,bu makalemizde sccm üzerinde yapılması gereken discovery methodlarından bahsedeceğim.discovery method lar nedir, ne

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. 08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı. 17 Eyl. 2012 Pzt. Öğr. Gör.

Ders Tanıtım Sunumu. 08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı. 17 Eyl. 2012 Pzt. Öğr. Gör. Ders Tanıtım Sunumu 08221 Veri Tabanı II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 GÜZ Yarıyılı 17 Eyl. 2012 Pzt. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Dersin Adı Ders Tanıtım Bilgileri Veri Tabanı II Ders Kodu 08221

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 İçerik Web sunucusunun yapılandırılması için gerekli yazılımların temini Yazılımlarının sunucuya yüklenmesi Ön test Uygulama yazılımlarının yapılandırılması Son

Detaylı

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU Bir domain ortamındaki kullanıcıların aynı kullanıcı adı ve parola bilgisiyle merak mail server içerisine entegre edilmesi için domain controller ve merak

Detaylı

WINDOWS SERVER 2012 R2

WINDOWS SERVER 2012 R2 WINDOWS SERVER 2012 R2 Mehmet PARLAKYİĞİT www.parlakyigit.net Önsöz Merhabalar yine bir pdf kitap serisi ile devam ediyorum. Bu kitap serimizin konusu olan Windows Server 2012 R2 Hyper-V Failover Cluster

Detaylı

Subnet A da bulunan DHCP Server makinesinin ve client makinenin IP yapılandırması aşağıdaki gibidir.

Subnet A da bulunan DHCP Server makinesinin ve client makinenin IP yapılandırması aşağıdaki gibidir. DHCP Relay Agent Uygulaması DHCP Relay Agent servisi DHCP nin bulunmadığı diğer subnet lerdeki bir Windows Server 2003 üzerine kurulur. Böylece diğer subnet lerdeki IP adresi isteği DHCP nin bulunduğu

Detaylı

İnternet Yapılandırma Gereksinimleri. PC lerin Yapılandırılması. Windows XP altında ayar yapılması

İnternet Yapılandırma Gereksinimleri. PC lerin Yapılandırılması. Windows XP altında ayar yapılması İnternet Yapılandırma Gereksinimleri Giriş Noktanızı AP Yöneticisine bağlamak için, bilgisayarınızın TCP/IP ayarında aşağıdaki yapılandırma parametrelerini yapılandırmanız gerekmektedir: Statik IP Adresi:

Detaylı

VIRTUALIZATION SANALLAŞTIRMA

VIRTUALIZATION SANALLAŞTIRMA VIRTUALIZATION SANALLAŞTIRMA EĞİTMEN AD SOYAD : FAHRETTİN ERDİNÇ TECRÜBE : 17 YIL OKUL : 1995 DEÜ ELK-ELKTR MÜH. BİLİMSEL AKADEMİ KİMDİR? BİLİMSEL AKADEMİ, 1996 YILINDAN BERİ EĞİTİM KONUSUNDA FAALİYET

Detaylı

C) Kurulum için, güncel bir donanım (PIII ve üstü, 512 MB ram ve üstü) ve Java desteği gereklidir, Java kurmak icin: htp://www.java.

C) Kurulum için, güncel bir donanım (PIII ve üstü, 512 MB ram ve üstü) ve Java desteği gereklidir, Java kurmak icin: htp://www.java. SAS Windows Kurulumu Aşağıdaki kurulum ODTÜ ye lisanslı tüm SAS bileşenlerini: (Academic Analysis Suite, Base, Stat, Graph, Connect, Share, ETS, FSP, Acess to ODBC, Acess to PC File, Access to Ole DB,

Detaylı

INFOSAFE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

INFOSAFE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ INFOSAFE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Windows Storage Server 2008 iscsi SOFTWARE TARGET İÇİN KULLANIM TÜRLERİ iscsi Software Target depolama konusunda - İsviçre çakısı gibi pek çok şekilde ve farklı çözümlerin

Detaylı

Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar

Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar VMware 1999 yılında kurulumuş bir şirket ve ilk ürünü hepimizin de bildiği VMware Workstation'dır. Bu ürün PC lerimize kurduğumuz ve Windows ile aynı zamanda diğer

Detaylı

ARTESIS ENTERPRISE SERVER OPC TÜNELLEME İSTEMCİSİ

ARTESIS ENTERPRISE SERVER OPC TÜNELLEME İSTEMCİSİ ARTESIS ENTERPRISE SERVER Dök. No: PS.01 KL.04 REV.02 I Table of Contents Part I Giriş 1 Part II Sistem Gereksinimleri 1 Part III Kurulum 3 Part IV Ana Menü 11 Part V Destek 13 Part VI Sorun Giderme 13

Detaylı

1. Hafta MS SQL Server 2008 Kurulum ve Tanıtımı BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: Kurulum:

1. Hafta MS SQL Server 2008 Kurulum ve Tanıtımı BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: Kurulum: Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- MS SQL Server 2008 Kurulumu ve Tanıtımı 2- Komut Kullanarak Veritabanı Oluşturma ve Silme 3- SQL Yazım Kuralları Kurulum: Sistem gereksinimleri: Desteklenen işletim sistemleri:

Detaylı

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu Elinizdeki DVD lerden 1.sini, DVD-ROM sürücüsüne yerleştirdiğinizde kurulum otomatik olarak başlar. Eğer kurulum otomatik başlamazsa, DVD nin kök dizininde bulunan Setup.exe

Detaylı

Yerel Ağlarda Port 139 ve Saldırı Yöntemi

Yerel Ağlarda Port 139 ve Saldırı Yöntemi Yerel Ağlarda Port 139 ve Saldırı Yöntemi Merhaba arkadaşlar. Gerek kitap hazırlığında olmam, gerekse de işlerimin oldukça yoğun olmasından dolayı, bir süredir makale yayınlayamadım. Bu süre boşluğunu

Detaylı

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1:

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

Module 2 Managing User And Computer accounts

Module 2 Managing User And Computer accounts 16 Creating Users Accounts With Command ( Komutla Kullanıcı Hesabı Oluşturma ) Organization Unit i komutla oluşturmak istersek aşağıda bulunan şekildeki yönergeleri takip ediyoruz. Module 2 Managing User

Detaylı

Hyper-V: Host to Host Failover Cluster Kurulum Dokümanı

Hyper-V: Host to Host Failover Cluster Kurulum Dokümanı Hyper-V: Host to Host Failover Cluster Kurulum Dokümanı Yayın Tarihi : Ağustos 2009 Doküman Sürümü : 1.0 Yazar : Serhat AKINCI serhatakinci@gmail.com Hyper-V: Host to Host Failover Cluster Kurulumu Sayfa

Detaylı

Teknoloji Özeti vspace Kurulum Değişiklikleri Windows Yükleyicisi.MSI

Teknoloji Özeti vspace Kurulum Değişiklikleri Windows Yükleyicisi.MSI Teknoloji Özeti vspace Kurulum Değişiklikleri Windows Yükleyicisi.MSI NComputing in vspace yazılımı sürekli updateler ve gelişimler geçirmektedir. En son olarak biz setup ve kurulum sürecimizi Windows

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Yerel yazdırma nedir? Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma

Bağlantı Kılavuzu. Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Yerel yazdırma nedir? Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Not: Yazılım ve Belgeler CD'si işletim sistemini desteklemiyorsa, Yazıcı Ekle Sihirbazı'nı kullanmanız gerekir. Yazıcı yazılımının

Detaylı

1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ

1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 WINDOWS SERVER 2012 GENEL BAKIŞ 1 Microsoft Server 2012 Kurulumu 2 Kurulum Öncesi Hazırlık Aşamaları 2 Windows Server 2012 Donanım Gereksinimleri 2 Temiz Yükleme (Clean Installation)

Detaylı

Kablosuz 802.11N USB Adaptör

Kablosuz 802.11N USB Adaptör Kablosuz 802.11N USB Adaptör Hızlı Kurulum Kılavuzu ve Garanti Belgesi NWD-270N Kablosuz 802.11n USB Adaptör Genel Bakış NWD-270N, WPS (Kablosuz Gu venlik Yapılandırması) destekli USB arayu zu ne sahip

Detaylı

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma DHCP, TCP/IP ağındaki makinelere IP adresi, DNS, Wins vb. ayarların otomatik olarak yapılması için kullanılır. Bu özellik ADSL modemlerin içerisinde de

Detaylı