PANEL. Dr. Mustafa Bilge AMELİYATHANE KLİMA SİSTEMLERİ TEST VE ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PANEL. Dr. Mustafa Bilge AMELİYATHANE KLİMA SİSTEMLERİ TEST VE ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI"

Transkript

1 PANEL Dr. Mustafa Bilge AMELİYATHANE KLİMA SİSTEMLERİ TEST VE ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI

2 HASTANE TEMİZ ODALARI KLİMA TESİSATI TASARIM VE ETKİNLEŞTİRME (COMMISIONING) KRİTERLERİ Öncelikli olarak herhangi bir yapıda yapım süreci anlatılacak daha sonra temiz odalarla ilgili tasarım ve etkinleştirme çalışmaları hakkında detaylı bilgi verilecektir. Genel olarak yapım süreci dört ana başlık gruplandırmak mümkündür. Tasarım İhale Uygulama Etkinleştirme (Commissining)

3 HASTANE TEMİZ ODALARI KLİMA TESİSATI TASARIM VE ETKİNLEŞTİRME (COMMISIONING) KRİTERLERİ Ameliyathane gibi temiz odaların tasarım ve uygulamasındaki süreçler ise ilave edilmesi zorunlu çalışmalar ile birlikte aşağıda açıklanmıştır. Kullanıcı İhtiyaçlarının Belirlenmesi (URS, User Requirements Specification) Tasarım İhale Tasarım Yeterliliği (DQ, Design Qualification) Uygulama Etkinleştirme (Commissioning, IQ, OQ) Performans yeterliliği (PQ)

4 KULLANICI İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ Bir hastane temiz oda tasarımına yönelik olarak hazırlanan bu dosyada aşağıda belirtilen hususların yer alması gerekmektedir. Temiz odalarda personel, hasta ve malzeme akış senaryosu tanımlanmalıdır. Tasarımda veya uygulamada istenilen özel şartlar belirtilmelidir. Temiz odalardan kirli odalara doğru hava akışı tanımlanmalıdır. Ameliyathanelerde ne tip ameliyatların gerçekleştirileceği belirtilmelidir. Septik ameliyathane ve bu ameliyathanedeki hava akışı mutlaka tanımlanmalıdır. Ameliyathane de kullanılan medikal gazlar, anestezi veya karbondioksit gibi tanımlanmalıdır.

5 KULLANICI İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ Hava akış tipi tanımlanmalıdır (tek yönlü, tek yönlü olmayan veya karışık gibi ) Temiz odalarda ki sıcaklık, nem ve basınç değerleri tanımlanmalıdır. Bu değerlerin sürekli kayıt altında tutulup tutulmayacağı belirtilmelidir. Oda temizlik sınıfı ve oda içersinde ısı yayan cihazların özellikleri tanımlanmalıdır. Uygulama sonrası ve sırasında yapılacak test ve ölçüm çalışmaları (IQ, OQ, PQ) tanımlanmalıdır.

6 TEMİZ ODA HAVA AKIŞ MODELLERİ Temiz odalardaki hava akış modelleri ISO : 2001 (E) de üç grupta tanımlanmıştır, bunlar Şekil 1 de gösterildiği gibi tek yönlü akış, tek yönlü olmayan akış ve ikisinin karışımı olan karışık akış şeklinde gruplandırılmıştır.

7 TEMİZ ODA HAVA AKIŞ MODELLERİ Şekil 1 Hava Akış Modelleri

8 TEMİZ ODA HAVA AKIŞ MODELLERİ Ancak yukarıdaki tanımlarda yer almayan, ameliyathanelerde çok sık kullanılan hepa filtreler ve paslanmaz kabinden oluşan ve laminer flow olarak tanımlanan cihaz ile ilgili şematik resim şekil de gösterilmiştir, bu akış türü Kısmi Tek Yönlü Akış olarak tanımlanmıştır. Şekil Kısmi Tek Yönlü Akış

9 TEMİZ ODA HAVA AKIŞ MODELLERİ Tek yönlü olmayan hava akışlarında hepa filtrenin difüzörlü ve difüzörsüz kullanımındaki hava akışı Şekil 3 de gösterilmiştir. Şekil Tek Yönlü Olmayan Hava Akış Modelleri

10 TEMİZ ODA HAVA AKIŞ MODELLERİ Bilindiği gibi hepadan yüksek hızda çıkan hava türbülansa neden olmaktadır. Hava hızının küçük olması tek yönlü (laminer) akışı olumlu etkilemektedir. Ancak hepa altında çalışan insanların yaydığı ısınedeniyle insan vücudundan yukarı doğru bir hava akımı olmaktadır, yapılan ölçümlerde bu değerin 0.2 m/s civarında olduğu tespit edilmiştir, bu nedenle HEPA da önerilen hava hızı 0.45 m/s dir. Daha düşük hava hızı kullanımında hepa filtre de veya laminer flow cihazında duman testi yapılarak hava akışı gözlenmelidir. Temiz oda ISO klasına göre hava akış tipi belirlenmelidir.

11 YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Uyanma Odaları, Yoğun Bakım, Neonatoloji, Hemodiyaliz, Kemoterapi, Cerrahi, Normal Ameliyat Blokları( sindirim cerrahisi, jinekoloji cerrahisi, uroloji, obstetrikal) gibi odalarda klima tesisatı minimum ISO 7 standartlarına göre tasarlanmalıdır. Basınç; septik uygulamalar dışında mutlaka bu alanlar pozitif basınçta tutulmalıdır, komşu bölgenin minimum ISO 8 sınıfında olması gerekir

12 YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Filtreleme; klima santralı 1.filtre kademesinde en az F5 tavsiye edilen F7 dir. 2.Filtre kademesinde tavsiye edilen F 9 torba filtredir. Odaya konulan terminal hepa filtreler için H13 sınıfı tavsiye edilir Hava değişimi; çeşitli tavsiye edilen değişim sayıları olmakla birlikte saatte arası değerler olumlu sonuç vermektedir. Hava akış tipi; tek yönlü olmayan hava akış tipi Bu tip odalar için önerilen klima sistemi Şekil de gösterilmiştir. Klima sisteminde emiş havasının % 100 nün dışarı atılması medikal gazlar ve kontiminasyon riski nedeniyle önerilmektedir. Bu risklere karşı önlemler alınarak santrali karışım havalı olarak tasarlamak mümkündür.

13 YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Şekil Tek Yönlü Akışlı Olmayan Klima Sistemi

14 ÇOK YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Kanseroloji, Onkohemetoloji, Organ Nakilleri, Prematüre Bebek, Yanıklar,Aseptik Ameliyat Blokları(ortopedi, kardiyovasküler, sinir cerrahisi, göz cerrahisi ) gibi odalarda klima tesisatı minimum ISO 5 standartlarına göre tasarlanmalıdır.

15 ÇOK YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Basınç; septik uygulamalar dışında mutlaka bu alanlar pozitif basınçta tutulmalıdır, komşu bölgenin minimum ISO 7 olması gereklidir. Filtreleme; klima santrali içersindeki filtre dizilişi 1.filtre kademesinde en az F5 tavsiye edilen F7 dir. 2.Filtre kademesinde tavsiye edilen F 9 torba filtredir. Komple oda tavanına veya sadece ameliyathane masası üzerine konulan hepa filtrelerin H14 sınıfında olması tavsiye edilir Hava değişimi; aslında hepa filtre hava hızına göre belirlenir bu değer 0.45 m/s olması gerekmekle birlikte bazı standartlarda bu değerin 0.24 m/s ve üzerinde olması şeklinde de önerilmektedir bu nedenle saatlik değişim sayısı 250 ile 600 arasında olmaktadır. Hava akış tipi; tek yönlü hava akışı olması zorunludur.

16 ÇOK YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Yukarıda tanımlanan gruba giren ameliyathanelerde komple ameliyathanenin tek yönlü akışa göre tasarlanması durumunda sistem maliyeti çok yükselmekte ve mimari yapıyı da oldukça olumsuz şekilde etkilemektedir.

17 ÇOK YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Şekil Tek Yönlü Akışlı Klima Sistemi

18 ÇOK YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Temiz oda teknolojisinin ve uygulama alanlarının gelişmesi ile birlikte tıpkı ilaç fabrikalarında olduğu gibi ameliyathanelerde de tüm alanın değil de kritik alan denilen sınırları belli bir bölgenin örneğin ameliyat masası bölgesinin tek yönlü hava akımı ile kontrol edilmesi (laminer flow) yaygın hale gelmiştir.

19 ÇOK YÜKSEK RİSK TAŞIYAN TEMİZ ODALAR Şekil Kısmi Tek Yönlü Akışlı Klima Sistemi

20 TASARIM VE TASARIM YETERLİLİĞİ (DQ) Tasarımcı gerek ISO, DIN, Federal Standart gibi standartları gerek kullanıcı ihtiyaçlarını esas alarak ve gerekli bilgi ve deneyimlerini de kullanarak klima sistemini tasarlayıp tanımlamak zorundadır. Tasarım yeterliliği çalışması (DQ) ise tasarımcının çalışmalarının yukarıda tanımlanan standartlara ve kullanıcı ihtiyaçlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığının kontrolüdür. Temiz oda tasarımının tüm diğer tasarım grupları ile birlikte tasarlanması gerekliliği ve özellikle yapı malzemesi seçiminin ve uygulamasının en az klima tesisatı tasarımı kadar önemli olduğu sürekli hatırlanmalıdır.

21 TEMİZ ODALARDA ETKİNLEŞTİRİLME ÇALIŞMALARI(COMMISSIONING) Bir yapıdaki tüm sistemlerin (ısıtma, soğutma, klima, elektrik tesisatı, kontrol sistemi gibi) performansın tasarım kriterlerine ve işletim ihtiyaçlarına uygunluğunu interaktiv olarak belgelendirilmesi çalışmaları etkinlik (commissioning) olarak tanımlanmıştır. Cihazların veya sistemlerin projelere ve şartnamelere uygun olarak temin edildiği, montajlarının veya uygulamaların standartlara ve projelere uygun olarak yapıldığının doğrulanması, başka bir deyişle uygulamanın yeterliliğinin belgelendirilmesidir (Installation Qualification, IQ tests) Eksik İşlerin Kontrolu (Check List) Cihazların devreye alınması (start up)

22 TEMİZ ODALARDA ETKİNLEŞTİRİLME ÇALIŞMALARI(COMMISSIONING) Cihazların veya sitemlerin işletim değerlerinin ve fonksiyonlarının tasarım değerlerine uygunluğunun doğrulanması ve belgelendirilmesi (Operation Qualification, OQ tests) İşletme ve bakım dosyalarının hazırlanması Kontrol sistemlerinin ve ölçü cihazlarının kalibrasyonu İşletme personelinin eğitimi Temiz odadaki şartların(hava değişim sayısı, partikül sayısı,basıç,sıcaklık gibi) tasarım değerlerine uygunluğunun belirlenmesi (Performans Qualification, PQ)

23 VALİDASYON

24 KONTROL LİSTESİ (CHECK LİST) Check list çalışmaları devreye alma işlemlerinden önce yapılması zorunlu çalışmalardır Tablo 1 de böyle bir çalışmanın nasıl yapılacağı ve belgelendirileceği gösterilmiştir. Bu çalışmanın başlayabilmesi için tüm mekanik ve elektrik tesisatı işlerin bitirilmesi gerekmektedir.

25 KONTROL LİSTESİ (CHECK LİST)

26 DEVREYE ALMA (START UP) Hava kanalı sistemi devreye almaya uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir(tüm hava damperleri açık pozisyonda olmalı) Asma tavan üzerinde açık yerler veya açık bakım kapakları olmadığı kontrol edilmelidir Tüm kapı ve pencereler kapalı olmalıdır. Otomatik kontrol sistemi sistemin devreye alınmasını olumsuz etkilememelidir Klima santralı fanının tasarım değerinde çektiği amper değeri ölçülür bu değerin mevcut motor amper değerini aşmaması gerekir. Elektrik güç panosunda termik ayar değeri motor amper değerinin altında olması gerekir.

27 UYGULAMA, VE İŞLETİM YETERLİLİK TESTLERİ (IQ, OQ) Bir temiz oda uygulamasında kullanılan laminer flow cihazının tipinin ve markasının, boyutlarının ve hava miktarının tasarıma veya şartnamelere uygunluğunun belgelendirilmesi IQ çalışmasıdır IQ, uygulamanın tasarıma ve teknik şartnamelere uyguluğunu denetlerken, OQ çalışmaları KLİMA SİSTEMİNDEKİ HER BİR EKİPMANIN TASARIMDA TANIMLANAN FONKSİYONLARI YERİNE GETİRDİĞİNİ BELGELENDİRİR. Aşağıdaki listede test ve ölçüm yapılacak bazı hava tarafı ekipmanları tanımlanmıştır

28 UYGULAMA, VE İŞLETİM YETERLİLİK TESTLERİ (IQ, OQ) Fan IQ, OQ Hepa Filtre IQ, OQ Filtreler IQ, OQ Klima Santralı Basınç testi IQ Hava Debisi Ölçümü OQ Batarya IQ, OQ Kanal sızdırmazlık Testi IQ Son Kontrol Çalışmaları(check list) IQ

29 KANAL SIZDIRMAZLIK TESTİ Bu testler hava kanalı montaj çalışmalarıyla birlikte başlar. Eğer hava kanallarına sızdırmazlık testi yapmamışsanız ve cihaz montajlarını tamamlamışsanız, testleri yapmanız mümkün değildir. Konuyla ilgili SMACNA, Sheet Metal Contractors Association tarafından yayınlanmış olan veya İngiliz standartları DW142 gibi bazı standartlar vardır.

30 SANTRAL SIZDIRMAZLIK VE BASINÇTESTİ Kanal sızdırmazlık testlerindeki standartlar ve prosedürler santral sızdırmazlık testi içinde geçerlidir. Yöntem aşağıda açıklanmıştır. Bu test fabrikada veya şantiyede yapılabilir. Klima Santralı giriş ve çıkış ağızları kapatılarak santral belirli bir basınç altıda iken santral gövdesinden kaçan hava miktarı okunur. Bulunan bu değer tasarımda tanımlanan ( EN 1886 B sızdırmazlık sınıfı gibi) hava sızdırma miktarı ile kontrol edilir

31 FAN İŞLETİM TESTİ Okunan dinamik basıncı yardımıyla önce kanal içersindeki havanını hızı sonrada hava debisi hesaplanır. Hesaplanan hava debisi tasarım değerinin üzerinde ise fan motor devri düşürülür. Elektrik motorunun çektiği amper okunarak motorun çektiği güç hesaplanır. Ölçülen veya hesaplanan bu değerler yardımı ile fan performansı ve fan eğrisi kontrol edilir.

32 FİLTRE İŞLETME TESTİ Filtre yüzeyindeki hava hızı ölçülür Eğik veya U manometre yardımı ile filtre basınç kaybı ölçülür. Ölçülen hava hızında okunan basınç kaybı değeri imalatçı firma basınç kaybı değerleri ile mukayese edilir. Ölçülen basınç kaybı değeri firma değerlerinin altında ise filtre çerçevesi ile filtre kasası arasındaki sızdırmazlık kontrol edilmelidir.

33 BATARYA İŞLETME TESTİ Bataryaya giren ve çıkan havanını kuru ve yaş termometre sıcaklıkları ölçülür. Batarya yüzeyin deki ortalama hava hızı ölçülür. Hava debisi hesaplanır Batarya kapasitesi bulunur. Batarya hava tarafı basınç kaybı ölçülür. Bulunan sonuçlar tasarım değerleri ile mukayese edilerek belgelendirilir.

34 HEPA FİLTRE İŞLETİM TESTİ (DOP) Hepa filtre testleri Şekil de gösterilen aerosol üreticisi ile photometre cihazı ile yapılır, tüm filtre yüzeyini tarayarak filtre ile kasa arsındaki sızdırmazlığı ve verimliliği kontrol edilir. Terminal Hepa veya Laminer Flow ortalama hava debisi ölçülür. Filtre temiz haldeki basınç kaybı ölçülüp önerilen değerler ile mukayese edilir.

35 HEPA FİLTRE İŞLETİM TESTİ (DOP)

36 HEPA FİLTRE İŞLETİM TESTİ (DOP)

37 HEPA FİLTRE İŞLETİM TESTİ (DOP) Şekil 7 Aerosol Üretici Şekil 8 Photometer

38 SU TARAFI DENGELEME ÇALIŞMALARI Klima santrallarının ısıtıcı ve soğutucu bataryalarının gereksinimi olan, sıcak su kazanında ısıtılmış su veya soğutma grubunda soğutulmuş su pompalar yardımıyla gönderilir. Pompanın giriş ve çıkışına monte edilen manometreler ile pompanın giriş ve çıkış basıncı yardımıyla pompa debisi okunur Her bir batarya üzerindeki ayar vanaları ile su debileri ayarlanır. Sonuçlar belgelendirilir.

39 SU TARAFI DENGELEME ÇALIŞMALARI Şekil 9 Dengeleme Vanası ve Ölçüm cihazı

40 HAVA TARAFI DENGELEME ÇALIŞMALARI Bir klima santralinde şartlandırılan hava bir veya birden fazla ünitedeki Hepa filtrelere veya laminer flow cihazlarına gönderebilinir. Bu durumda her bir odadaki terminal hepa filtrelere veya birden fazla odadaki laminer flow cihazlarına tasarım değerinde hava gönderilmesi çok büyük önem arz eder. Kanal ayrımlarındaki hız pitot tüpü ile ölçülür tasarım değeri ile arasındaki farklılıklar hava ayar damperi kullanılarak ayarlanır. Terminal hepa filrenin debisi balometer yardımı ile okunur farklılıklar kutu üzerindeki damper ile ayarlanır.

41 HAVA TARAFI DENGELEME ÇALIŞMALARI Şekil Balometer

42 TEMİZ ODA PERFORMANS TESTLERİ Performans yeterlilik çalışmaları ise doğrudan temiz oda ile ilgili ve onun performansını denetleyen ölçüm çalışmalarıdır. PQ testleri IQ ve OQ testlerinin başarıyla tamamlanmasından sonra yapılan çalışmalardır. Temiz Oda Partikül ölçümü PQ Temiz Oda Hava Debisi ve Değişim Sayısı Ölçümü PQ Temiz Oda Fark Basınç Ölçümü PQ Temiz Oda Sıcaklık,Nem Ölçümü PQ Temiz Oda Ses şiddeti Ölçümü Hava akış karekterininbelirlenmesi PQ

43 PARTİKÜL ÖLÇÜMÜ Şekil 5 de bir parçacık sayma cihazı gösterilmiştir bu cihaz ile 0.3, 0.5, 1, ve 5 mikron boyutlarında partikül sayabilmeli, print özelliği olmalı en önemlisi EU GMP, ISO4644 ve FS 209 E yi geçebilmelidir.

44 HAVA AKIŞ KAREKTERİNİN BELİRLENMESİ (DUMAN TESTİ) Oda içersinde veya laminer flow altında hava akışı gözlemlenir Sonuçlar bir video kamereya kaydedilir. Oda içersinde hava hareketi olmayan büyük boşlukların oluşmaması gerekir.

45 MİKROBİYOLOJİK TESTLER Bu testlerin uzman bir mikrobiyolog tarafından yapılması gerekir. Testlere başlamadan önce oda deep clean denilen yöntem ile dezenfektan kullanarak temizlenmelidir. Mikro organizmaların sayısını ölçmek için SAMPLER cihazları kullanılır. İçinde besi kaynağı olan petri kapları bu cihazın içindedir. Bu cihaz ile temiz odada 1 m3 hava emilerek petri yüzeyinden geçirilir. Alınan numune Incubator içersinde 3-5 gün C de bekletilir, daha sonra m3 deki koloni sayımları(cfu) yapılır. Bu değer, A sınıfı (ISO 5) odalar için 1, B sınıfı(iso 6) odalar için 10, C SINIFI (ISO 7) için 100 un altında olmalıdır.

46 MİKROORGANİZMALAR

47 ODA HAVA DEBİSİ VE HAVA DEĞİŞİM SAYISI ÖLÇÜMÜ Odalardaki hepa filtre veya laminer flow hava debileri Balometer cihazı ile ölçülür. Bulanan hava debisi oda hacmine bölünerek değişim sayısı bulunur sonuçlar tasarım değeri ile mukayese edilir. Ölçüm ile ilgili sonuçlar Tablo 2 deki gibi benzer formlar kullanılarak belgelendirilir.

48 ROOM PERFORMANCE AIR FLOWS AND AIR CHANGE RATES

49 KALİBRASYON Kontrol parametrelerini kalibrasyonu yapılmış cihazlarla ölçeriz. Her bir cihazın belirli periyotlarla, sertifikalı ve belgelendirilmiş firmalar tarafından kalibre edilmesi gerekir. Kalibrasyon sertifikaları, üzerlerinde belirtildiği üzere belirli bir süre için geçerli olup; bu süre sonunda yenilenmelidir.

50 İŞLETİM VE BAKIM DOSYALARININ HAZIRLANMASI VE EĞİTİM Her bir sistem (ısıtma ve borulama, soğutma ve borulama, sihi tesisat, her bir klima santrali ve kanalları, medikal gaz, kontrol ve otomasyon gibi) için ayrı ayrı dosyalar açılmalıdır. As built projeler Foksiyon veya PID akım şemaları(her bir ekipman ve cihaz kodlanmış olmalıdır) Doldurulmuş ve imzalanmış IQ; OQ; PQ test formları. Ekipmanların teknik özelliklerini gösterir dosyalar ve çizimler. Blanslama sonuçunda ayarlanan vana ve damper değerleri. Yedek parça listesi. Sistem ve ekipman kullanım ve bakım kılavuzları Yukarıda tanımlanan dosyalar ışığında tüm işletim personeli ciddi anlamda eğitime tabi tutulmalıdırlar.

51 SONUÇ Bu bildiride temiz odalarda Test & Commissioning işinin ne kadar meşakkatli, zor ve sabır isteyen bir iş olduğunu, her bir sistem her bir klima santralı için bu işlemlerin tekrarlanması ve dolaplar dolusu dosyaların oluşması gerekliliğini vurgulamak istedik. Ancak temiz oda sistemlerin denetimi kontrolü veya doğruluğunu belgilendirme süreci yani VALİDASYON kavramı ilaç fabrikalarında olduğu gibi hastane temiz odalar için kesinlikle benimsenmemiş ve ülkemizde hiçbir hastanede bu süreç sağlıklı olarak yerine getirilmeden hastaneler hizmete açılmıştır. Konunun çözümü için; gerek kamu gerek özel hastanelerde konunun önemi ilgili tüm disiplinler,dernekler ve odalar tarafından gündeme getirilerek gerek yeni gerek mevcut sistemlerde validasyon çalışmalarının başlatılması ve belirli bir süre zarfında bu çalışmalarının tüm hastaneleri kapsaması anlamında kamuya ve özel yatırımcılara baskı oluşturulmasını önermekteyiz.

52 EL YIKAMANIN ÖNEMİ Hastane enfeksiyonuna karşı alınabilecek en basit en etkili önlem EL YIKAMA ELYIKAMA VE HİJYEN KURALLARINA UYULMASI ŞARTI İLE ENFEKSİYONLARI YARI YARIYA İNDİRMEK MÜMKÜNDÜR. Çocuk ölümlerinin ortaya çıktığı bir hastanede küvez içersinde ölen bir çocuk ta yapılan otopsi sonucunda koli basili tespit edilmiştir. Ellerin akar su altında en az 15 saniye antiseptik madde kullanarak yıkanması gerekmektedir. Farklı hasta ile temas edildiğinde mutlaka el yıkama işlemi tekrarlamalıdır. Tuvalet giriş, çıkışlarının ve sıhhi tesisat armatürlerinin hijyen kurallarına göre tasarlanması ve seçilmesi gerekmektedir. Günde 30 hastaya bakan hemşire mesaisinin tümünü el yıkama işlemine ayırabilir. Yeterli personelin olduğu hastanelerde personelin el kültürleri alınarak kontrol edilmelidir.

53 KİŞİSEL TEMİZLİK GÖSTERGELERİ Kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketimi (litre) Kabul edilen dünya ortalaması 150 Sanayileşmiş ülkeler ortalaması 266 Afrika ülkeleri ortalaması 67 Asya ülkeleri ortalaması 143 Latin Amerika ortalaması 184 Arap ülkeleri ortalaması 148 Türkiye 111

54 KİŞİSEL TEMİZLİK GÖSTERGELERİ Kişi başına yıllık tuvalet kağıdı tüketimi (rulo) İsrail 104 Lübnan 98 Birleşik Arap Emirlikleri 80 Ürdün 64 Malezya 50 Fransa 50 Almanya 46 Suudi Arabistan 42 Suriye 12 Tunus 11 Türkiye 8 Mısır 6 Endonezya 3 Yemen 1 Bengladeş 1

55 TEŞEKKÜRLER

Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde Devreye Alma, Test, Ölçüm ve Ayar (Commissioning) Çalışmaları

Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde Devreye Alma, Test, Ölçüm ve Ayar (Commissioning) Çalışmaları Riskli Ünitelerin Havalandırılması Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde Devreye Alma, Test, Ölçüm ve Ayar (Commissioning) Çalışmaları Mustafa BİLGE* * Meconyapı End. Taahhüt Ltd. Şti., İSTANBUL Bu

Detaylı

Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci

Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci TANIM Validasyon ; Geçerli olma durumu, geçerlilik anlamına gelir. Kullanılan yöntemin doğru ve kesin olarak sürekli bir şekilde bekleneni gerçekleştirdiğinin

Detaylı

TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA, DENGELEME, IQ VE OQ TESTLERİ, ÖLÇÜM VE BELGELENDİRME

TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA, DENGELEME, IQ VE OQ TESTLERİ, ÖLÇÜM VE BELGELENDİRME _ 739 TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA, DENGELEME, IQ VE OQ TESTLERİ, ÖLÇÜM VE BELGELENDİRME Hasan HEPERKAN ÖZET Bu çalışmada temiz oda standartları hakkında genel anlamda bilgi verilmiş, temiz

Detaylı

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur İbni Sina M. ALİ SÜNGÜ VKV AMERİKAN HASTANESİ TEKNİK SERVİS MÜDÜRÜ Havada bulunan gözle görülür veya görülmez partiküllerin boyutlandırılmasında

Detaylı

ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur.

ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur. 1 ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur. Vakfın amacını Türkiye ısıtma, soğutma, klima sektörünü geliştirmek, Avrupa Birliği ne uyumunu

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 7. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 7. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 7. Hafta Tesis için mühendislik tasarım basamakları 1. Kavramsal tasarım 2. Tasarım gelişimi 3. Detaylı mühendislik 4. Tedarik 5. İnşaat

Detaylı

HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ TASARIM PARAMETRELERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI Konfor Endüstriyel

Detaylı

Oturum Başkanı: Sarven ÇİLİNGİROĞLU

Oturum Başkanı: Sarven ÇİLİNGİROĞLU Oturum Başkanı: Sarven ÇİLİNGİROĞLU Mustafa Bilge Hasan Heperkan Ülkemizde yapılan HVAC tasarımlarında SFP tasarımları SFP 5 sınırları içinde kalmaktadır. 2000 / 1250 = 1,6 ; 3000 / 2000 = 1,5 Pm= V(m3/s)*Pt(Pa)/ηf*ηm

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü. Alper SARI

Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü. Alper SARI Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü Alper SARI Temiz Oda Ne Demek? Page 2 Temiz Odaların Genel Koşulları Partikül kontrolü Sıcaklık ve nem kontrolü Filtrasyon Basınç kontrolü Page

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik Ģartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Adem KISSAL, umutadem@hotmail.com İzmir Kuzey KHB M.Zeki BİLGİN, KOÜ, Elektrik Müh. Bölümü EVK

Detaylı

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ AMİNER FO AVAANDIRMA SİSTEMERİ Türkiye de aminer flow dizayn ve imalatında bir ilk olan GÖNKA sürekli yaptığı AR-GE çalışmaları ile dünya standartlarını takip ederek, ameliyathane gereksinimlerini karşılayacak

Detaylı

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 2010 DEMK-V Serisi Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 DEMK-V SERİSİ VİLLA TİPİ ELEKTRİKLİ ISITMA KAZANLARI STANDART ÖZELLİKLER OPSİYONEL EKİPMAN VE TALEP SEÇENEKLERİ

Detaylı

OPAUVION. www.teknomar.com.tr TEKNOMAR. TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI

OPAUVION. www.teknomar.com.tr TEKNOMAR. TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI OPAUVION TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI Opauvion; hastane operasyon alanlarında, ilaçların muhafaza edildiği depolarda ve sterilizasyona ihtiyaç duyulan ortamlarda kullanılmak

Detaylı

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP www.bakangroup.com GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve mühendislik operasyonları etkilenebilir herhangi bir diğer kişilerin sağlık, güvenlik ve

Detaylı

TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA ÇALIŞMALARI VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA ÇALIŞMALARI VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ 1275 TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA ÇALIŞMALARI VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ Orkan KURTULUŞ Burak OLGUN Serdar GÜLTEK Hasan HEPERKAN ÖZET Temiz odalar öncelikli olarak hastaneler, ilaç ve

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 8. Hafta Parenteral Tesisler ve Çevresel Kontrol Sistemleri Çevresel kontrol sistemleri steril ürünlere mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi

Detaylı

Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI 2 İYİ KLİNİK LABORATUVAR UYGULAMALARI -İKLU HEDEF: planlama,

Detaylı

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI SAYFA NO 1/7 1.AMAÇ VE KAPSAM : Klima santrallerinin bakımının nasıl yapıldığının tanımlanması. Hastanemiz dahilindeki klima santrallerini kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK : Teknik hizmetler Müdürlüğü Klima

Detaylı

KSC HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI

KSC HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI Klima santralleri, kullanım alanları olarak oldukça geniş yelpazeye sahiptir. Bu alanlardan bazıları oteller,hastaneler,alışveriş merkezleri, büyük spor salonları, iş merkezleri

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089 a göre 40 % ϕ 64 % değerleri arasında olması gerekmektedir. Bu değerlerin üzerine çıkması ortamda virüs, bakteri ve mantar gibi

Detaylı

FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı Egzoz hava filtresi Karşıt akışlı

Detaylı

Paket Tip Isı Pompaları

Paket Tip Isı Pompaları Paket Tip Isı Pompaları Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Tesisat ekipmanları aynı gövdenin içine yerleştirilmiş Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma,

Detaylı

DEGAZÖRLER (GAZ ALMA CİHAZLARI) VASA VASATRE SERİSİ

DEGAZÖRLER (GAZ ALMA CİHAZLARI) VASA VASATRE SERİSİ ÜRÜN YELPAZESİ KAFA KORUMA KAPAKLI DEGAZÖRLER VASA SERİSİ Kod Tanım Ölçü Bağlantı Tip 37.03.60 Degazör 3/8 M UNI-EN-ISO 228 Vasa 37.04.60 Degazör 1/2 M UNI-EN-ISO 228 Vasa 37.05.60 Degazör 3/4 M UNI-EN-ISO

Detaylı

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar.

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar. IHRA-HP IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım ünitelerindeki temel prensip, egzost edilen hava ile taze havanın ısıtılıp veya soğutularak ısı geri kazanım yapılmasının yanında, ısı pompası sayesinde

Detaylı

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş.

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. TEMİZ ODA VALİDASYON TANITIM DOSYASI 1. HAKKIMIZDA Günümüzün gelişen teknoloji ve artan kalite standartları ile birlikte insan sağlığını direkt ilgilendiren

Detaylı

TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ. 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır.

TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ. 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır. TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ Revizyon tarihi: 08.02.2019 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır. 2. Yapılacak İşin Tanımı: Ekli keşif

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü Damla Zülfikar Özet Temiz Oda Nedir? Hava Akış Miktarının ve Yönünün Kontrolü Fark Basınç Kontrolü Nerelerde Gerekir? Hastaneler İlaç ve Kritik Üretim Tesisleri Laboratuvarlar

Detaylı

YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ

YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ OTOMATİK KONTROL III. Bölüm MEKANİK TESİSATLARDA OTOMASYON Kullanım Sıcak Su Tesisatı (Boyler) Boyler düzeneği Güneş enerji destekli boyler düzeneği Boyler düzeneği

Detaylı

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Havalandırma sistemleri binadaki ısıtmavesoğuma ihtiyacını, bina kullanıcılarının ihtiyacını göz önünde bulundurarak sağlayan sistemlerdir. Bir anlamda ısıtma, soğutma ve nemlendirme

Detaylı

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c CR8112EC SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c (DÜŞÜK SICAKLIKTA SICAK SU UYGULAMALARI) Model RCH Güneş ısısı için Yakma tesislerinden çıkan atık ısılar için Dünyamızla dost... kaynak sularının ve fabrika

Detaylı

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Hem enerji ekonomisinin sağlanması, hem de iç hava kalitesinin arttırılabilmesi için ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları yüksek verimli ve yıllarca sorunsuz çalışabilecek

Detaylı

aynı hedefi paylaşıyoruz AWD 655 Cerrahi Alet Yıkama Dezenfeksiyon Cihazı

aynı hedefi paylaşıyoruz AWD 655 Cerrahi Alet Yıkama Dezenfeksiyon Cihazı aynı hedefi paylaşıyoruz AWD 655 Cerrahi Alet Yıkama Dezenfeksiyon Cihazı AWD 655 AT-OS cerrahi alet yıkama dezenfeksiyon cihazı AT-OS cerrahi alet yıkama dezenfeksiyon cihazı ISO standardı EN-ISO 15883-12,

Detaylı

CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı. Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri

CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı. Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri + Havalı, sulu ve karışık ısıtma soğutma sistemlerine uygun bireysel konfor ürünleri Oransal oda sıcaklığı kontrol

Detaylı

CIP Sisteminin Avantajları

CIP Sisteminin Avantajları Gıda işletmelerinde spesifik hijyen sorunlarının çözümünde CIP temizleme yöntemi büyük bir öneme sahiptir. Uzun zamandan beri başarı ile uygulanmaktadır. Gıda işletmelerinin otomatik olarak temizlenmesini

Detaylı

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Sayın İşletme İdari ve Teknik Yönetimleri, Mühendislik hizmetlerinde proje ve uygulama alanlarında geçmişten bugüne yürütmüş olduğumuz çalışmalardan edindiğimiz tecrübelere paralel olarak, bu hizmetlerin

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

Acvatix yüksek enerji verimliliği için mükemmel tasarlanmış kombine balans vanaları

Acvatix yüksek enerji verimliliği için mükemmel tasarlanmış kombine balans vanaları Acvatix yüksek enerji verimliliği için mükemmel tasarlanmış kombine balans vanaları HVAC tesisatlarının planlanması, montajı ve işletmeye alınması için artırılmış esneklik ve kolaylık Answers for infrastructure.

Detaylı

AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri

AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri AirMini Serisi 28-34 kw Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

Isı Geri Kazanım Cihazları

Isı Geri Kazanım Cihazları Klimacı Mert Talatpaşa Bulvarı No:5/A Alsancak İZMİR T. 3 5 39 65 6 F. 3 7 9 www.klimacimert.com.tr info@klimacimert.com.tr VRS3 Vent Isı Geri Kazanımlı Cihazları, sağlıklı iç mekan havalandırması için

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN Döner bir pervane kanatları tarafından hava veya gazları hareket ettiren basit makinalardır. Eksenel fan: Döner bir mil üzerine pervane

Detaylı

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ

STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ STANDART ve DİĞER ÜRÜNLER 2015 FİYAT LİSTESİ (HAZIRLAYAN : S.DAĞOĞLU) AHRV - ISI GERİ KAZANIM CİHAZI FİYAT LİSTESİ ( ) CİHAZ TİPİ AHRV 500 AHRV 750 AHRV 1000 AHRV 1500 AHRV 2000 AHRV 2500 AHRV 3000 AHRV

Detaylı

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 04 08 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

ABR 320 SET LCD li Kablosuz Oda Termostat Kontrolleri

ABR 320 SET LCD li Kablosuz Oda Termostat Kontrolleri ABR 320 SET LCD li Kablosuz Oda Termostat Kontrolleri Sadece ısıtma ve sadece soğutma ayarı ON/OFF Kontrol Pil DC 3 V (2 1,5V AA Alkaline pil) Alıcı AC 250 V-10A (SPDT) Kullanım ABR 320 SET oda termostatları

Detaylı

TEMİZ ODA HVAC (Isıtma - Havalandırma ve Hava Şartlandırma) ve PANEL SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

TEMİZ ODA HVAC (Isıtma - Havalandırma ve Hava Şartlandırma) ve PANEL SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 TEMİZ ODA HVAC (Isıtma - Havalandırma ve Hava Şartlandırma) ve PANEL SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ I. Temiz Oda HVAC ve Panel Sistemi ISO EN TS 14644 Standartlarına uygun olarak tasarlanmış II. Temiz Odalar

Detaylı

Hidrolikte kolaylık. Enerji tasarruflu HVAC tesisatlarının kolay ve esnek bir şekilde planlanması ve uygulanması için Acvatix kombine balans vanaları

Hidrolikte kolaylık. Enerji tasarruflu HVAC tesisatlarının kolay ve esnek bir şekilde planlanması ve uygulanması için Acvatix kombine balans vanaları Hidrolikte kolaylık Enerji tasarruflu HVAC tesisatlarının kolay ve esnek bir şekilde planlanması ve uygulanması için Acvatix kombine balans vanaları Enerji tasarruflu tesisatlar tasarlamak için Combi Valve

Detaylı

AMELİYATHANELERDE VERİLECEK EN AZ HAVA DEBİSİ VE LAMİNAR TAVAN UYGULAMASI. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA

AMELİYATHANELERDE VERİLECEK EN AZ HAVA DEBİSİ VE LAMİNAR TAVAN UYGULAMASI. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Erkan TUNCAY İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri

AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri AirMini 10 22 kw Serisi Isı Pompası Sistemleri Daire, villa, yazlık, ofis, mağaza gibi bireysel kullanımlar için Yüksek verim değerleri ile elektrik tüketimi düşük Isıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu

Detaylı

KAPALI OTOPARKLARDA DUMAN EGZOST JET FAN SİSTEMLERİ JET FANLI SİSTEMLER Kapalı otoparklar için tasarlanan havalandırma sistemleri iki temel ihtiyaçtan yola çıkılarak planlanır. -Birincisi günlük işletmede

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089/1 göre % 40 - % 64 değerleri arasında olması gerekmektedir. Nem oranının % 64 değerinin üzerine çıkması ortamda mikrop, bakteri

Detaylı

VAV SİSTEMLERİ SON ISITICI İLAVELİ PERİMETREDEN STATİK ISITMALI VAV SİSTEMİ (KS1) KONTROL SENARYOSU

VAV SİSTEMLERİ SON ISITICI İLAVELİ PERİMETREDEN STATİK ISITMALI VAV SİSTEMİ (KS1) KONTROL SENARYOSU VAV SİSTEMLERİ 1970 lerde ortaya çıkan enerji krizi VAV sistemlerinin önemini artırmıştır 1970 ten beri sistemler gelişmesini sürdürmektedir. Ofis binalarında, alışveriş merkezlerinde, laboratuvarlar v.b...gibi

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM300

Konveyörlü Tip WTM300 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

HT 200. LCD li Oda Termostat Kontrolleri. Kullanım

HT 200. LCD li Oda Termostat Kontrolleri. Kullanım HT 200 LCD li Oda Termostat Kontrolleri HT 200 kablolu oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas sıcaklık ölçme

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak adlandırılmaktadır. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

Hijyenik alanların birbiri ile fonksiyon uyumu, tavan, duvar, döşeme kaplama malzemeleri, kat yükseklikleri, asma tavan yükseklikleri, aydınlatma armatürleri, terminal ünite tavan birleşim detayları çok

Detaylı

SPECIFIC FAN POWER (SFP) NEDİR?

SPECIFIC FAN POWER (SFP) NEDİR? ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Erkan TUNCAY İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4

TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 Kapalı Sistem Enerji Analizi TERMODİNAMİK SINAV HAZIRLIK SORULARI BÖLÜM 4 4-27 0.5 m 3 hacmindeki bir tank başlangıçta 160 kpa basınç ve %40 kuruluk derecesinde soğutucu akışkan-134a içermektedir. Daha

Detaylı

TEMĐZ ODA TEKNOLOJĐSĐ ĐLE ĐLAÇ ENDÜSTRĐSĐNDE TEMĐZ ODA UYGULAMALARI

TEMĐZ ODA TEKNOLOJĐSĐ ĐLE ĐLAÇ ENDÜSTRĐSĐNDE TEMĐZ ODA UYGULAMALARI TEMĐZ ODA TEKNOLOJĐSĐ ĐLE ĐLAÇ ENDÜSTRĐSĐNDE TEMĐZ ODA UYGULAMALARI Mustafa BĐLGE 1. GĐRĐŞ Bu çalışmada öncelikle "Temiz Oda" uygulamalarının temel sorunu olan kirliliği yaratan uçucu maddeler (partiküller)

Detaylı

HT 250 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım

HT 250 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım HT 250 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 250 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas

Detaylı

HAVADAN HAVAYA ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARININ TS EN 308 STANDARTINA GÖRE VERİM TESTLERİNİN YAPILMASI

HAVADAN HAVAYA ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARININ TS EN 308 STANDARTINA GÖRE VERİM TESTLERİNİN YAPILMASI 453 HAVADAN HAVAYA ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARININ TS EN 308 STANDARTINA GÖRE VERİM TESTLERİNİN YAPILMASI Orcan KAYA Serhan KÜÇÜKA ÖZET Havadan havaya ısı geri kazanımı yapan ısı geri kazanım cihazlarının

Detaylı

NUMUNE KURUTMA FIRINI MODEL: A116115 KULLANMA KILAVUZU

NUMUNE KURUTMA FIRINI MODEL: A116115 KULLANMA KILAVUZU NUMUNE KURUTMA FIRINI MODEL: A116115 KULLANMA KILAVUZU Fabrika Adres : İkitelli Organize San. Bölgesi İPKAS San Sitesi 10/A Blok No: 7 / 9 İkitelli / İstanbul Tel : (0212) 549 94 96 Fax : (0212) 549 94

Detaylı

www.enkomekanik.com.tr BİZ KİMİZ Yıllardır çeşitli ülkelerde yatırım yapan Enko Elektromekanik 2016 yılından bu yana Türkiyede de hizmet vermeye başlamıştır. Enko Elektromekanik teknik kadrosu ve başarılı

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI 1 1. Ev tipi soğutma 2. Ticari tip soğutma 3. Endüstriyel soğutma 2 1. Bireysel iklimlendirme (Split, paket, vb.) 2. Ticari

Detaylı

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com

Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Yenilikçi ve Güvenilir... Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri www.cukurovaisi.com Gaz Yakıtlı Sıcak Hava Üreteçleri Çukurova Isı nın kendi markası olan ve son teknolojiyle üretilen Silversun Hot Air Gaz

Detaylı

Topvex ve SoftCooler Modülü

Topvex ve SoftCooler Modülü Fanlar Klima Santralleri Hava Dağıtım Ürünleri Yangın Güvenliği Klima Hava Perdeleri ve Isıtma Ürünleri Tünel Fanları Topvex ve SoftCooler Modülü Her Zaman Doğru Sıcaklık 2 Topvex with SoftCooler Soluk

Detaylı

AirMidi Serisi Isı Pompaları

AirMidi Serisi Isı Pompaları AirMidi Serisi Isı Pompaları Otel, tatil köyü, okul, yurt, hastane ve iş merkezleri gibi hizmet binaları, Rezidans, ofis, AVM karışımlı plazalar, Apartman, siteler gibi toplu konut projeleri ve Daire,

Detaylı

Birebir Ticari Tip Klimalar

Birebir Ticari Tip Klimalar Birebir Ticari Tip Klimalar 1 BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR Birebir Kaset Tipi Klimalar 2 3 Birebir Kaset Tipi Klimalar Birebir Kaset Tipi Klimalar Teknoloji Estetik dizayn Düşük ses seviyesi Hava üfleme

Detaylı

SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ

SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SOĞUTMA KULESİ EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ BALIKESİR 2013 DENEY NO -1: Soğutma Kulesindeki Proseslerin Gözlemlenmesi DENEYİN

Detaylı

HT 150 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım

HT 150 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım HT 150 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 150 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas

Detaylı

Birebir Ticari Tip Klimalar

Birebir Ticari Tip Klimalar Birebir Ticari Tip Klimalar 1 BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR Birebir Kaset Tipi Klimalar 2 3 Birebir Kaset Tipi Klimalar Birebir Kaset Tipi Klimalar Teknoloji Estetik dizayn Düşük ses seviyesi Hava üfleme

Detaylı

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Serisi Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Nem Kontrolü Neden Önemlidir? Kapalı yüzme havuzlarında ortam şartları, havuz yüzey alanı ve havuz aktivitelerinden kaynaklı

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ

1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ 1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ E-Posta: ibrahim@uzmanakreditasyon.com Web: http: // www.uzmanakreditasyon.com Konusunda

Detaylı

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ MARGEM ENERJİ MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Yalım Atalay Mak. Yük. Mühendisi DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİSİ VARIABLE REFRIGERANT FLOW Sistemin Temel Elemanları 1. İÇ ÜNİTELER

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK EMNİYET KABİNLERİ VE LİYOFİLİZATÖRLER. made in DENMARK

MİKROBİYOLOJİK EMNİYET KABİNLERİ VE LİYOFİLİZATÖRLER. made in DENMARK MİKROBİYOLOJİK EMNİYET KABİNLERİ VE LİYOFİLİZATÖRLER made in DENMARK MARS CLASS II & MARS PRO CLASS II MARS CLASS II KABİNİ Çift filtre sistemi 110mm lik HEPA filtre ile 0,3mikron partiküle karşı %99,999

Detaylı

TEVHR. Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Cihazı

TEVHR. Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Cihazı TEVHR Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Cihazı İçindekiler Teknogen TEVHR... 3 Cihaz Özellikleri... 4 Teknik Özellikler... Ölçüler... Performans Değerleri... 6 Bileşenler... 8 Kanal Bağlantı Konfigürasyonu...

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri.

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri. KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ İNŞAAT VE YAPI SEKTÖRÜ, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, TURİZM SEKTÖRÜ, EĞİTİM KURUMLARI, ÖZEL PROSES SİSTEMLER, ENDÜSTRİYEL TESİSLER İklimlendirme Sistemleri KFC KFC 3 H:1.80 m Her

Detaylı

BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR

BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR TEKNOLOJİ Geniş Üfleme Ağzı Estetik Dizayn Düşük Ses Seviyesi Hava Üfleme Kontrolü Otomatik Yükseklik Ayarı Daha uzak atış mesafesi Ölü hacim bırakmama Homojen ısı dağılımı

Detaylı

POMPA ÜRÜN LİSTESİ VE ÖZELLİKLERİ

POMPA ÜRÜN LİSTESİ VE ÖZELLİKLERİ VE CNC EKİPMANLARI AŞ. ÜRÜN LİSTESİ VE ÖZELLİKLERİ HP1 50-120 Bar Arası Çalışma Dişli Pompa Sistemi (Winman) Dişli Pompa Sistemi (Casappa) Ops. 9lt /Dakika (Standart) 12/16 lt/dakika (Ops.) Tek Çıkışlı

Detaylı

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir.

2. Teori Hesaplamalarla ilgili prensipler ve kanunlar Isı Transfer ve Termodinamik derslerinde verilmiştir. İlgili konular gözden geçirilmelidir. PANEL RADYATÖR DENEYİ 1. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. 2.

Detaylı

HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI

HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN İstanbul, 2012 Uygulama Yerleri Hastaneler Poliklinikler Muayenehaneler, müdahale odaları Ayakta müdahale

Detaylı

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri 1 Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri Günümüzün İklimlendirme İhtiyaçları Nelerdir? 2 Değişen Yaşam Kültürümüz ve Mimari Hayat Tarzlarımız, yaşam kültürümüz, İş yapış şekillerimiz değişiyor Çok

Detaylı

HAKKIMIZDA. www.ottomekanik.com

HAKKIMIZDA. www.ottomekanik.com HAKKIMIZDA 2005 yılı başında kurulan Otto Mekanik Malzeme Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited; ısıtma, soğutma, havalandırma, klima, yangın tesisatı ve sıhhi tesisat alanlarında, fizibilite, mühendislik,

Detaylı

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali memnuniyet üretir Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Serisi Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Nem Kontrolü Neden Önemlidir? Kapalı yüzme havuzlarında ortam şartları, havuz yüzey alanı ve havuz

Detaylı

YÜZME HAVUZU KLİMA ve NEM ALMA SANTRALLARI HNS

YÜZME HAVUZU KLİMA ve NEM ALMA SANTRALLARI HNS HNS GENEL BİLGİLER HNS tipi paket üniteler kapalı yüzme havuzlarında satıh buharlaşmasından meydana gelen aşırı nemi gidermek ve havuz mahallinde yıl boyunca optimum konforu temin etmek üzere tasarlanmış

Detaylı

Ontrol E110 KONTROL PANELİ MÜHENDİSLİK KILAVUZU KP0048

Ontrol E110 KONTROL PANELİ MÜHENDİSLİK KILAVUZU KP0048 Ontrol E0 KONTROL PANELİ MÜHENDİSLİK KILAVUZU KP0048 GİRİŞ E0 Kontrol Paneli, bir dizi parametre ayarına dayanan basit konfigürasyon olanağıyla, çok geniş bir yelpazede kapsamlı otomatik kontrol çözümleri

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

Hastane İklimlendirme Sistemlerine Genel Bir Bakış

Hastane İklimlendirme Sistemlerine Genel Bir Bakış Hastane İklimlendirme Sistemlerine Genel Bir Bakış Prof. Dr. Salim ÖZÇELEBİ İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Enerji Anabilim Dalı, İSTANBUL KONFOR İKLİMLENDİRMESİ

Detaylı

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Yurt içi ve yurt dışında mekânlar, Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

Akıllı telefon. Akıllı Problar. Akıllı çalışma.

Akıllı telefon. Akıllı Problar. Akıllı çalışma. Akıllı telefon. Akıllı Problar. Akıllı çalışma. Testo Akıllı Problar: akıllı telefonlar için uyarlanmış, profesyonel Testo kalitesinde, kompakt ölçüm cihazları Akıllı Problar sıcaklık, nem, akış hızı ve

Detaylı