TÜBİTAK PROJE SUNMA ve PANEL SÜRECİ (PANELİST EĞİTİMİ)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜBİTAK PROJE SUNMA ve PANEL SÜRECİ (PANELİST EĞİTİMİ)"

Transkript

1 TÜBİTAK PROJE SUNMA ve PANEL SÜRECİ (PANELİST EĞİTİMİ) Prof. Dr. Mustafa SÖZEN Kimya, Biyoloji Araştırma Destek Grubu (KBAG) Danışma Kurulu Üyesi (DK) ( ) Grup Yürütme Kurulu (GYK) Üyesi ( ) Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi 15 Aralık 2015 Salı

2 Sunum Planı Kısa Özgeçmişim ARDEB Proje Çeşitleri Projenin Sisteme Yüklenmesi Sunulan Projenin Panele Ulaşması Proje İstatistikleri Panelist İstatistikleri Trakya Üniversitesi rakamları Panelist Seçimi Panelistin Görev ve Sorumlulukları Panel Süreci Çıkar Çatışması/Çakışması Etiğe Aykırı Davranışlar

3 Prof. Dr. Mustafa Sözen

4 Prof. Dr. Mustafa Sözen

5 Prof. Dr. Mustafa Sözen Projeleri TÜBİTAK Projesi : 6 BAP Projesi : 24 Yetiştirdiği öğrenciler (Mezun) Yüksek Lisans : 14 Doktora : 4

6 Prof. Dr. Mustafa Sözen Makaleleri ve sunumları SCI/SCI expanded : 39 Uluslar arası hakemli : 46 Ulusal hakemli : 3 Ulusal kongre sunumu : 30 U.arası kongre sunumu: 32

7 Prof. Dr. Mustafa Sözen Kitapları

8 Prof. Dr. Mustafa Sözen Atıfları

9 ARDEB DESTEKLERİ

10 ARDEB in 8 Destek Programı Bulunmaktadır

11 ARDEB in 8 Destek Programı Bulunmaktadır

12 Projenin Sisteme Yüklenmesi

13 Proje sunumu

14 Proje sunumu

15 Proje sunumu

16 Proje sunumu

17 Proje sunumu

18 Proje sunumu

19 Proje sunumu

20 Proje sunumu

21 Hak Sahipliği Beyan Formu ve Feragat Formu Proje önerisini hazırlayan ve sunan kişilerin proje önerisi üzerindeki payları belirlenebiliyor mu? Temel Seçenekler: Paylı Ortak Not: Proje önerisini revize ederken Feragat Formu gereken durumlar olabilir.

22 Proje sunumu

23 Panel Sürecinin Başlaması

24 Sunulan projelerin panele ulaşması

25 Sunulan projelerin panele ulaşması

26 Proje önerilerinin ADG ye yönlendirilmesi Başvuruda sisteme yüklenen bütün projeler önce uygun Araştırma Destek Grubuna yönlendirilir. Bu yönlendirme Yürütücünün tercihinden farklı olabilir.

27 Projelerin panel için gruplandırılması Grup Danışma Kurulu üyeleri tarafından projeler benzerliklerine göre 4 er proje olacak şekilde gruplandırılır. Her grup bir panele girecektir.

28 Proje istatistikleri 2000 yılında önerilen 946 proje varken, bu sayı 2014 te oldu. [10 kat artış]

29 Proje istatistikleri

30 Proje istatistikleri 2014 yılı desteklenme oranı % 23,42 (9623 projeden ü)

31 Proje istatistikleri Trakya Ün yılında 9/2.254 proje desteği almıştır (% 0,4)

32 Panelist istatistikleri ( )

33 Panelist istatistikleri

34 Panelist istatistikleri

35 Panelist istatistikleri

36 Panelist seçimi Panelde görüşülecek projelerin konularına göre panelist listesi oluşturulur. Panelist seçiminde panelist adayının; proje konularında uzman olması, ARBIS kaydı (zorunludur, güncel olmalıdır) olması, Makale üretmiş ve atıflar almış olması, Panele girmesinde sakınca olmaması, Önceki panellerdeki performansı çok önemlidir.

37 Panelist seçimi Panelistlerin proje konularında uzman olmaları yanında; Panelistler ile panelde görüşülecek proje öneri sahipleri arasında çıkar çakışması veya çatışması olmamasına, Proje önerilerinin verildiği kurumlardan panelist seçilmemesine, Panelistlerin aynı panelde görüşülecek proje önerilerinde yer almıyor olmalarına, (proje yürütücüsü, araştırmacı, danışman), Daha önce çağırılan panelistlere ait istatistiki bilgiler dikkate alınarak, kurumlar arası yaygın dağılımın korunmasına özen gösterilir.

38 Panelist seçimi Panele çağrılmış olmak TÜBİTAK tarafından çıkar çatışması/çakışması olmadığına karar verildiği anlamına gelmez, her bir panelist kendi durumunu değerlendirmelidir.

39 Panel nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur.

40 Panellerin oluşturulması Grup Yürütme Komitesi (GYK); Danışma Kurulunun da görüşünü alarak, proje önerilerinin konularına göre, panel ve panelistleri belirler.

41 Panelistin Görev ve Sorumlulukları

42 Panelistin görev ve sorumlulukları 1. Bilimsel kural ve kriterlere uymak, 2. Değerlendirmelerini objektif olarak yapmak, 3. Panelde görüşülecek tüm projelere ilişkin bilgi sahibi olarak panele katılmak, 4. Bireysel hazırlık raporlarını panel öncesi hazırlamak, görüş ve değerlendirmelerini gerekçelendirmek, 5. Yapılan yazışma ve görüşmelerin gizli olduğunu bilerek bu gizliliğe uygun davranmak,

43 Panelistin görev ve sorumlulukları 6. Proje içerikleri ve panel tartışmalarını üçüncü kişilere aktarmamak, 7. Proje önerilerini şahsi amaçları için kullanmamak. 8. Proje yürütücüsü ve ekibi ile proje önerisi hakkında herhangi bir şekilde iletişime geçmemek, 9. Proje önerisinde bilimsel etik kurallara aykırı bir durumun tespiti halinde, ilgili Araştırma Grubunu panel toplantısı öncesi yazılı olarak bilgilendirmek. 10. Paneldeki tüm proje önerileri ile ilgili belgeleri (basılı veya dijital) panel sonunda imha etmek.

44 Panelist Neler Yapacak?

45 Panelistin Panel öncesi yapması gerekenler 1. Panelde yer alan tüm projelerin değerlendirilmesinde her panelistin oy kullanması zorunludur. Bu sebeple bütün projeler için değerlendirme kriterleri dikkate alınarak inceleme yapılmalıdır. 2. Sorumlu oldukları proje önerilerinin değerlendirme raporları en az iki gün önce Panel Yönetim Sistemi (PYS) ne yüklenmelidir. Genelde bütün projeler için sorumluluk verilir. 3. Bireysel değerlendirme raporları, icrai niteliği olmayan, panelistlerin panele hazırlıklı gelmelerini sağlamak amacıyla öngörülmüş bilgi notu mahiyetindeki dokümanlardır.

46 Panelistin Panel öncesi yapması gerekenler 4. Özgün Değer, Yöntem, Proje Yönetimi, Yaygın Etki* ve Çağrı Programı Hedeflerine Katkı (1003 programı için geçerlidir) kriterlerinin anlamları ve değerlendirme formlarında bulunan kriter açıklamaları çok iyi bilinmelidir. 5. Her kriter için ayrı ayrı değerlendirme yapılmalı ve rapora yansıtılmalıdır. Olumlu ve olumsuz görüşler mutlaka gerekçelendirilmeli, varsa referanslarla desteklenmelidir. Yazım ve imla kurallarına dikkat edilmelidir. * 1011 ve ikili İşbirliği projeleri için: Bilimsel İşbirliğinin Önemi ve Yaygın Etkisi Kariyer projeleri için: Kariyer Geliştirme Potansiyeli ve Yaygın Etkisi

47 Panelistin Panel öncesi yapması gerekenler destek programına sunulan projeler değerlendirilirken çağrı metninin dikkatlice okunması, çağrı amaç ve hedefleri ile varsa çağrıya özel hususların (özel sektör ve/veya yeni üniversitelerin projeye dahil edilmesi vb.) değerlendirme sırasında dikkate alınması gerekmektedir. 7. Sorumlu olunan projeleri özetleyecek şekilde sözlü sunum yapmak üzere hazırlıklı gelinmelidir. 8. Tekrar sunulan öneriler değerlendirilirken; proje önerisi değişiklik bildirim formu, reddedilen projeye ait panel raporu ve başvuru formu, yeni sunulan öneri ile birlikte incelenmelidir.

48 Panelistin Panel öncesi yapması gerekenler 9. Proje önerisinin iade edilmesine neden olabilecek hususların tespiti halinde ilgili Grup bilgilendirilmelidir. İade gerekçesi olabilecek durumlar; Araştırma altyapısı oluşturmaya yönelik olması, Etik Kurul Onay ve Yasal/Özel İzin Belgesinin eksikliği ve/veya uygun olmaması, Desteklenmiş/önerilmiş başka bir projeyle (BAP, TÜBİTAK* vb.) benzerlik, Etik kurallara aykırı durum, İçerik yetersizliği, Araştırma projesi niteliği taşımaması vb. * TÜBİTAK Proje arama motoru: ULAKBİM Sonuç Raporu arama motoru:

49 Panelistin Panel öncesi yapması gerekenler 10. Proje ekipleri ile herhangi bir şekilde doğrudan veya dolaylı olarak iletişime geçilmemelidir. 11. Panel toplantısı bir tam gün içerisinde PYS de belirtilen adreste yapılmaktadır. Dönüş biletlerinin, panellerin geç bitme olasılığı dikkate alınarak ayırtılması gerekmektedir.

50 Panelistin Panel öncesi yapması gerekenler 12. Ödemelerde sorun yaşanmaması için; banka ismi, şube kodu ve banka hesap numaraları/iban numaraları panelden en geç 2 gün öncesine kadar PYS deki bağlantı menüsünde bulunan Kişisel Bilgilerim bağlantısı kullanılarak güncellenmiş olmalıdır. (Kredi kartı numaraları verilmemelidir.) 13. Panele katılım zorunludur. 14. Proje önerisi sunulduğu şekli ile değerlendirilmelidir.

51 Şimdi kısa bir ara verelim ve sonrasında PANEL SÜRECİNE geçelim

52 Panel Süreci

53 Panel Süreci

54 Panel Süreci Panel süreci proje önerilerinin değerlendirilmesinin en önemli kısmı olup panelistlerin bu sürecin tüm aşamalarında görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

55 Panel Süreci Tanışma ve Tanıtım: Moderatör, panelde görev alan herkesin kendisini kısaca tanıtmasını ister. Panel görevlisi, panel sürecine ilişkin usul ve kurallar ile görev alan kişilerin sorumluluklarını özetleyen sunumu yapar. Moderatör, sunumdan sonra vurgulamak istediği hususlara değinir ve varsa panelistlerin sorularını panel görevlisi ile birlikte cevaplar.

56 Panel Süreci Değerlendirme*: Moderatör, ilgili öneriye rapor hazırlamış panelistlerden birine söz vererek, proje önerisini kısaca tanıtmasını ister. Tanıtım yapılırken; özet olarak yorum yapmadan önerildiği hali ile proje önerisi hakkında bilgi verilmelidir. Moderatör, sırasıyla her panelistten projeye ilişkin görüşlerini sunmalarını ister. Görüşler, her bir değerlendirme kriteri için ayrı ayrı net bir şekilde sunulmalıdır. İlgili proje için varsa dış danışman görüşü panel görevlisi tarafından panelistlerin bilgisine sunulur. İlgili proje önerisi hakkında tüm değerlendirmeler ve tartışmalar tamamlandıktan sonra oylamaya geçilir. * Varsa kariyer projesi en son değerlendirilir. Kriterlerinde farklılıklar vardır.

57 Panel Süreci Değerlendirme Kriterleri

58 Panel Süreci Oylama: Her panelistten ilgili proje için imzalı oy pusulası alınır. Panel görevlisi, puanları her kriter için sisteme işler. Oylama tekrarlanmaz. Moderatör, proje önerisinin oylama sonucu aldığı panel puanını (tüm panelistlerin verdiği puanların aritmetik ortalaması) panelistlerin bireysel puanlarını gizli tutarak açıklar.

59 Panel Süreci Puanlama (Ölçek)

60 Panel Süreci Raporun Yazımı: Panelistlerin ortak görüşleri doğrultusunda, panel puanını da yansıtacak şekilde Panel Raporu moderatörün yönetiminde hazırlanır. Raporda her bir kriter için eksik görülen ya da yeterli bulunmayan hususların neler olduğunun gerekçeli olarak belirtilmesine dikkat edilir.

61 Panel Süreci Proje Değerlendirmesinin Tamamlanması: Panel raporu, panelistler ve moderatör tarafından imzalanarak, ilgili proje önerisi için panel değerlendirmesi tamamlanır.

62 Panel Süreci Proje Sürecinin Tamamlanması: Bütün proje önerileri değerlendirildikten sonra panel puan tablosu panelistler ve moderatör tarafından imzalanarak, panel sonuçlandırılır.

63 Panel Süreci Panel sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar: 1. Her destek programına özgü değerlendirme kriterlerinin anlamları ve değerlendirme formlarında bulunan açıklamaları çok iyi bilinmelidir.

64 Panel Süreci Panel sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar: 2. Her kriter için ayrı puan verildiğinden, görüşler sunulurken kriterler ayrı ayrı ele alınıp, tartışılmalıdır. Başka bir kriteri ilgilendiren nedenlerle ilgili kritere düşük ya da yüksek puan verilmemelidir. (Örneğin, yöntemsel eksiklikler nedeni ile özgün değerin zayıf bulunması).

65 Panel Süreci Panel sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar: 3. Panel öncesi yapılan değerlendirmeler ve verilen puanlar panel sırasındaki tartışmalara bağlı olarak değiştirilebilir. 4. Proje konusu dışındaki tartışmalara girilmemelidir. 5. Panel salonu sıkça ve/veya uzun sürelerle terk edilmemelidir. 6. Bilimsel değerlendirme ve puanlama, projenin sunulduğu şekli ile yapılmalıdır.

66 Panel Süreci Panel sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar: 7. Panelde, proje önerilerinin kabulü veya reddi açısından en önemli kısım puanlamadır. Puanlamada; Çok iyi (5), İyi (4), Orta (3), İyi değil (2), Yetersiz (1) anlamında kullanılmaktadır. Değerlendirme formlarında bulunan kriter açıklamaları ve puan tanımları dikkate alınarak puan verilmelidir.

67 Panel Süreci Dikkat edilmesi gereken hususlar 8. Paneldeki proje önerileri birbirleriyle kıyaslanmadan değerlendirilmelidir. 9. Proje bütçe ve süresi, değerlendirme kriterleri arasında yer almamaktadır. Bu nedenle, bütçe ve süre kabul ya da ret gerekçesi değildir; puanlamadan önce bu hususlar tartışılmamalıdır. 10. Puanlama sonucu desteklenme ihtimali olan projelerin süre ve bütçe bilgileri moderatör tarafından tartışmaya açılır ve alınan kararlar rapora eklenir. 11. Herhangi bir çıkar çatışma/çakışma durumunun varlığından şüpheleniliyorsa Moderatör/Panel Görevlisi bilgilendirilmelidir.

68 Panel Süreci Dikkat edilmesi gereken hususlar 12. Panelde, proje ekibi ile çıkar çatışması/çakışması söz konusu ise, ilgili proje önerisinin görüşülmesi süresince panel toplantı salonunun dışında bulunulur, değerlendirmeye katılınamaz ve oy kullanılamaz. 13. Panel sırasında gerekli durumlarda TÜBİTAK mevzuatı ve panel işleyişi ile ilgili konularda Panel Görevlisine danışılmalıdır. 14. Panel tartışmalarına ve panel raporu yazımına aktif ve objektif katılım sağlanmalıdır.

69 Panel Süreci Panel raporu yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar: 1. Her bir kriterle ilgili yazılan gerekçe/açıklamalar ilgili kriterin aldığı panel puanıyla uyumlu olmalı ve çelişmemelidir; Kriter puanı Yetersiz (1) olarak belirlenmiş ise; proje önerisi ilgili kriteri karşılamamaktadır. İlgili kriter için söz konusu olan ciddi eksiklik ve zayıflıklar gerekçeleri ile birlikte yazılarak vurgulanmalıdır. Kriter puanı İyi değil (2) olarak belirlenmiş ise; proje önerisi ilgili kriteri yeterli derecede karşılamamaktadır. İlgili kriter için söz konusu olan önemli eksiklikler gerekçeleri ile birlikte yazılarak vurgulanmalıdır.

70 Panel Süreci Panel raporu yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar: Kriter puanı Orta (3) olarak belirlenmiş ise; proje önerisi, ilgili kriteri orta derecede karşılamaktadır. Hem eleştirilen, eksik/hatalı bulunan, hem de yeterli bulunan bütün hususların birlikte ele alınması gerekmektedir. Proje önerisinin desteklenmeme olasılığı göz önüne alındığında, yürütücülerin projelerinde nelerin eksik bulunduğunu bilmeleri açısından bu nokta önem taşımaktadır. Kriter puanı İyi (4) olarak belirlenmiş ise; proje önerisi ilgili kriteri iyi derecede karşılamaktadır. Daha çok olumlu olmakla birlikte eleştirilen, iyileştirme potansiyeli olan hususların da yazılması gerekmektedir. Kriter puanı Çok iyi (5) olarak belirlenmiş ise; proje önerisi ilgili kriteri tüm boyutlarıyla karşılamaktadır. Proje önerisinin olumlu yanları yazılmalıdır.

71 Panel Süreci Panel raporu yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar: 2. Açıklamalar sadece nihai kararı belirten cümlelerden oluşmamalıdır. (Örneğin; Özgün değer yetersiz bulunmuştur.) Bu karara varılma gerekçeleri mutlaka açıklanmalıdır. Gerekçe/açıklamaların açık, anlaşılır, somut ve proje özelinde yazılmasına özen gösterilmelidir. 3. Proje konusunu/amacını özetleyen ve tanıtan uzun ifadelere yer verilmemelidir. 4. Literatürde benzer türde çalışmalar olduğu belirtiliyorsa ilgili referanslar verilmelidir.

72 Panel Süreci Panel raporu yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar: 5. Proje yürütücüsü ve ekibini rencide edebilecek ifadelerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir. 6. Her bir kriterle ilgili yazılan gerekçe/açıklamalar, kendi içinde ve veya diğer kriterlerle çelişen ifadeler içermemelidir. 7. Kendi içinde üç alt kriterden oluşan 3. madde (proje yönetimi, ekip, araştırma olanakları) ayrı ayrı yazılmalıdır.

73 Panel Süreci Panel raporu yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar: 8. Olumsuz yanları ağırlıklı olan önerilerin panel raporlarında bütçe ve süre ile ilgili açıklama, eleştiri ve yorum yer almamalıdır. Aksi halde, proje yürütücülerinde, bütçe ve/veya süre sebebiyle önerinin reddedildiği gibi yanlış algılar oluşabilmektedir. Bu bölümle ilgili bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilecek hususlar ise raporda belirtilebilir. Örneğin, çalışma takvimindeki tutarsızlık veya eksiklikler, gerekçesi belirtilmeyen cihaz talepleri vb. 9. Koşullu kabul anlamına gelebilecek ifadeler kullanılmamalıdır. 10. Projede tespit edilen eksiklikler ve hatalar detaylıca yazılmalıdır.

74 Panel Süreci Panel raporu yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar: 11. İmla hataları ve cümle düşüklüklerine yer verilmemelidir. 12. Proje İle İlgili Diğer Görüşler bölümüne önceki kriterlerle ilgili olarak yapılmış olan açıklamalar tekrar yazılmamalıdır. 13. Tekrar sunulmuş olan proje önerilerinin raporu yazılırken bir önceki panel raporunda belirtilen hususlar dikkate alınarak yeni öneride yapılan değişikliklerle ilgili değerlendirmeler de gerekçe ve açıklamalara yansıtılmalıdır. Ancak, önceki panel raporundaki görüşler, tekrar sunulan önerinin değerlendirilmesinde bağlayıcı değildir. 14. Panel Raporu yazımı bittikten sonra, raporun son hali moderatör ve panelistlerce okunmalıdır. Böylece yukarıda bahsi geçen hatalar farkedilerek düzeltilebilecek ve hatalar mümkün olduğunca en aza indirilebilecektir.

75 Destek Kararı Verilmesi Panellerin tamamlanmasından sonra, puanlarına göre sıralanan proje önerileri Başkanlığın onayına sunulur. Başkanlıkça desteklenmesi onaylanan projeler Araştırma Destek Gruplarına bildirilir. Moderatör ve panelist isimleri ile başvurunun aldığı puan gizli tutularak, Panel Raporu başvuru sahibine iletilir.

76 Panel Sonucunun İptali Proje önerisinin usulüne uygun olmadan değerlendirildiğinin ve/veya panelistlerin yetki ve sorumluluklarına aykırı durumlarının tespit edilmesi halinde, panelin bu proje ile ilgili kararının iptal edilmesi söz konusu olabilir. Panel kararı iptal edilen proje önerisi yeniden bilimsel değerlendirme sürecine alınır.

77 TÜBİTAK PANEL SUNUMU Şimdi 17 dakikalık bir animasyon izleyeceğiz

78 Çıkar Çakışması/Çatışması

79 Çıkar Çakışması/Çatışması Çıkar Çakışması/Çatışmasına Neden Olan Hususlar: a. Tez hocası/öğrencisi olmak, b. Son üç yıl içinde makale/tebliğ/proje/kitap gibi ortak çalışma yapmış, yapmakta veya yakın gelecekte yapacak olmak, c. Aynı kurumda çalışıyor/görevli olmak veya yakın gelecekte görevlendirilmeleri/çalışmaları muhtemel olmak, d. Proje hakkında görüş bildirmiş olmak ve/veya projenin hazırlanmasına herhangi bir katkıda bulunmuş olmak, e. Daha önce yargıya intikal eden ihtilafların tarafları (hasım) olmak,

80 Çıkar Çakışması/Çatışması Çıkar Çakışması/Çatışmasına Neden Olan Hususlar: f. Akraba olmak ya da akraba veya boşanmış olsalar bile 3. derece dahil kan bağıyla veya 2. derece dahil sıhri hısım olmak, g. Tarafsız davranmayı önleyecek derecede olumlu/olumsuz düşünce/önyargı sahibi olmak. h. Yukarıdaki maddelerin dışında, çıkar çakışması/çatışması olabileceğini düşündüğünüz durumlar.

81 Etiğe Aykırı Davranışlar

82 Etiğe Aykırı Davranışlar Etiğe Aykırı Davranışlar: a. Uydurma: Hayalî veriler sunmak, rapor etmek veya yayımlamak, b. Çarpıtma: Değişik sonuç verebilecek şekilde araştırma araç gereçleri, işlemleri veya kayıtlarında değişiklik yapmak veya sonuçları değiştirmek, c. Aşırma: Başkalarının fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, yazılarını ve şekillerini sahiplerine usulüne uygun atıf yapmadan veya gerektiğinde sahiplerinden izin almadan kendisine aitmiş gibi kullanmak, d. Tekrar Yayım: Aynı araştırma sonuçlarını birden fazla yayımlamak veya yayımlamak için girişimde bulunmak,

83 Etiğe Aykırı Davranışlar Etiğe Aykırı Davranışlar: e. Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak çok sayıda yayın yapmak veya yayınlamak için girişimde bulunmak, f. Desteklenerek yürütülen araştırmaların sonuçlarını içeren sunum veya yayınlarda destek veren kurum veya kuruluşun desteğini belirtmesi gerekirken belirtmemek, g. Birden fazla araştırmacıyla yapılan araştırmaların sonuçlarının sunum veya yayımında, katkısı bulunanların onayı olmadan isimlerini çıkartmak veya yazarlık sıfatını hak etmeyen yazar veya yazarlar eklemek veya yazar sıralamasını uygun olmayan bir biçimde düzenlemek,

84 Etiğe Aykırı Davranışlar Etiğe Aykırı Davranışlar: h. Kendi çalışmasından usulüne uygun olarak kaynak göstermeden alıntı yapmak, i. Kurumca sağlanan kaynakları usulüne ve amacına aykırı bir biçimde kullanmak, j. Hakem, danışman, editör, panelist, moderatör, izleyici, raportör ve benzeri görevleri kötüye kullanmak, k. Asılsız veya dayanaksız olarak etik ihlal iddiasında bulunmak, l. Etik ilkeleri ile bağdaşmayan diğer davranışlarda bulunmak.

85 Varsa Sorular TEŞEKKÜR EDERİM

1 Panelistin Tanımı, Görev ve Sorumlulukları 2. 2 Panel Öncesi Yapılması Gerekenler 4. 3 Panel Süreci 8

1 Panelistin Tanımı, Görev ve Sorumlulukları 2. 2 Panel Öncesi Yapılması Gerekenler 4. 3 Panel Süreci 8 1 2 1 Panelistin Tanımı, Görev ve Sorumlulukları 2 2 Panel Öncesi Yapılması Gerekenler 4 3 Panel Süreci 8 4 Panel Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 11 5 Panel Raporu Yazımında Dikkat Edilmesi

Detaylı

TUBITAK Panelleri, İşleyiş Süreci ve Puanlama Sistemi. Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL

TUBITAK Panelleri, İşleyiş Süreci ve Puanlama Sistemi. Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL TUBITAK Panelleri, İşleyiş Süreci ve Puanlama Sistemi Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL Değerlendirme Süreci Sunulan proje önce Araştırma Destek Programlar Başkalığı (ARDEP) tarafından incelenir ve sisteme geçici

Detaylı

Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur.

Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur. Panel Süreci Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur. Panellerin Oluşturulması Grup Yürütme Komitesi (GYK); Danışma

Detaylı

Panel Süreci ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB)

Panel Süreci ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB) Panel Süreci ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB) Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur. 2 Panel - Panelist

Detaylı

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜBĐTAK ARAŞTIRMA VE YAYIN ETĐĞĐ KURULU YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma ve

Detaylı

1 Moderatörün Tanımı, Görev ve Sorumlulukları 2. 2 Panel Öncesi Yapılması Gerekenler 4. 3 Panel Süreci 6

1 Moderatörün Tanımı, Görev ve Sorumlulukları 2. 2 Panel Öncesi Yapılması Gerekenler 4. 3 Panel Süreci 6 1 2 1 Moderatörün Tanımı, Görev ve Sorumlulukları 2 2 Panel Öncesi Yapılması Gerekenler 4 3 Panel Süreci 6 4 Panel Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 8 5 Panel Raporu Yazımında Dikkat Edilmesi

Detaylı

TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ

TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Akademik Gelişim Günleri 10-12 Mayıs 2016 TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Sadık Çoğal Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı 11 Mayıs 2016

Detaylı

"İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur.

İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur. "İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur. Bir araştırma projesinin hazırlanma, önerilme, yürütülme, sonuçlandırılma ve sonuçların yayımlanması aşamasında görülen etiğe aykırı kabul edilecek çeşitli davranışlar

Detaylı

Proje ve Bilimsel Yazımda Etik. Hasan Seçen

Proje ve Bilimsel Yazımda Etik. Hasan Seçen Proje ve Bilimsel Yazımda Etik Hasan Seçen ETİK (TDK Sözlük) 1. isim Töre bilimi 2. Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü 3. Etik bilimi 4. sıfat Ahlaki,

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı; Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde

Detaylı

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04)

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04) BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04) I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasına göre

Detaylı

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Kabul eden makam, tarih ve sayı : Senato,17.05.2018 / 4 Ek ve değişiklikler : Senato,..2018 / Ek ve değişiklik kontrol tarihi : I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönergenin

Detaylı

Etik, Mühendislik etiği

Etik, Mühendislik etiği Etik, Mühendislik etiği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017113/3017080 Faks: 0232 3017280 / 4530922 E-Mail: abayram@deu.edu.tr 1 Etik ve ahlak Türkçede ahlak kavramı, genelleştirilerek ve çoğunlukla

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Gökçe BİRBİÇER TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Eğitim, Tanıtım ve Program Değerlendirme Müdürlüğü

Detaylı

Sonuçların Raporlanması, Dokümantasyonu ve Bilimsel Etkinliklere Hazırlık

Sonuçların Raporlanması, Dokümantasyonu ve Bilimsel Etkinliklere Hazırlık Sonuçların Raporlanması, Dokümantasyonu ve Bilimsel Etkinliklere Hazırlık Proje Gelişme (Ara) Raporu Proje sözleşmesi imzalandıktan sonra, sözleşmede belirtilen tarihte proje başlamaktadır. Proje süresi

Detaylı

BİLİM VE TOPLUM PROJE ÖNERİSİ DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU

BİLİM VE TOPLUM PROJE ÖNERİSİ DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU BİLİM VE TOPLUM PROJE ÖNERİSİ DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU Bu form, kamu kurumları, üniversiteler ya da TÜBİTAK tarafından, öğrencilerde ve toplumda bilimsel konulara ilişkin olumlu tutum geliştirilmesi

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA PROJELERĠNĠN SEÇĠMĠ, KABULÜ, DEĞERLENDĠRĠLMESĠ, DESTEKLENMESĠ VE ĠZLENMESĠNE ĠLĠġKĠN YÖNERGE

DOKUZ EYLÜL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA PROJELERĠNĠN SEÇĠMĠ, KABULÜ, DEĞERLENDĠRĠLMESĠ, DESTEKLENMESĠ VE ĠZLENMESĠNE ĠLĠġKĠN YÖNERGE DOKUZ EYLÜL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA PROJELERĠNĠN SEÇĠMĠ, KABULÜ, DEĞERLENDĠRĠLMESĠ, DESTEKLENMESĠ VE ĠZLENMESĠNE ĠLĠġKĠN YÖNERGE Dayanak, Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu yönergenin amacı, 2547 sayılı

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU ÇAĞRILI DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU ÇAĞRILI DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU ÇAĞRILI DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEZ ÖNERİSİ VE TEZ YAZIM KILAVUZU LEFKOŞA 2014 28 İÇİNDEKİLER 1.Genel Kurallar... 1.1. Genel Yazım Kuralları... 1.2. Etik Kurallar... 2.Tez Önerisi Hazırlama

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini i Destekleme Programı (1001) Bilgilendirme Toplantısı Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN Türkiye Bilim, Teknoloji ve Yenilik Sistemi

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ 1 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ Telefon : (442) 231 6100-02 Faks : (442) 231 6203 e-posta : bap@atauni.edu.tr web Vergi Dairesi : bap.atauni.edu.tr :

Detaylı

TÜBİTAK TÜRKİYE ADRESLİ ULUSLARARASI BİLİMSEL YAYINLARI TEŞVİK (UBYT) PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARI

TÜBİTAK TÜRKİYE ADRESLİ ULUSLARARASI BİLİMSEL YAYINLARI TEŞVİK (UBYT) PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARI TÜBİTAK TÜRKİYE ADRESLİ ULUSLARARASI BİLİMSEL YAYINLARI TEŞVİK (UBYT) PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) TÜBİTAK Türkiye Adresli

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Kamu kurum ve kuruluşlarının Ar-Ge temelli süreç yönetimi gerektiren proje veya program bazlı ihtiyaçlarının,

YÖNETMELİK. b) Kamu kurum ve kuruluşlarının Ar-Ge temelli süreç yönetimi gerektiren proje veya program bazlı ihtiyaçlarının, 2 Şubat 2016 SALI Resmî Gazete Sayı : 29612 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan: YÖNETMELİK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU AR-GE TEMELLİ KAMU İHTİYAÇLARINA YÖNELİK DESTEK

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönerge, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri ve doktora, tıpta uzmanlık

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE PROFESÖR KADROSUNA ATANMA İLKELERİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE PROFESÖR KADROSUNA ATANMA İLKELERİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE PROFESÖR KADROSUNA ATANMA İLKELERİ ** MADDE 1- Bülent Ecevit Üniversitesi birimlerinde profesör kadrosuna atanmak üzere başvuracak adayların başvurularında, 2547

Detaylı

Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012

Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012 Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012 Giriş "Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler." Louis Pasteur 2 Araştırma Projesi Başlangıcı ve sonu belirli

Detaylı

TÜBİTAK PROJE ÖNERİSİ BİLİMSEL DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU (POBDF-01)

TÜBİTAK PROJE ÖNERİSİ BİLİMSEL DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU (POBDF-01) TÜBİTAK PROJE ÖNERİSİ BİLİMSEL DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU (POBDF-01) Bu form, proje önerilerinin (1) özgün değer, (2) yapılabilirlik ve (3) yaygın etki boyutlarında bilimsel değerlendirilmesi amacıyla

Detaylı

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Değerlendirme Kriterleri* TÜBİTAK Araştırma Hızlı Destek Başlangıç Ar Ge (1001, 1002, 3001) Kariyer (3501) ÖncelikliAlanlar (1003) Ulusal Yeni Fikirler (1005)

Detaylı

1. TEORİK EĞİTİM 10-11 Nisan 2014 (T)

1. TEORİK EĞİTİM 10-11 Nisan 2014 (T) TÜRKOLOJİ'DE ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ 10-12 Nisan 2014 Uşak Üniversitesi-Uşak 1. Teorik Eğitim 10-11 Nisan 2014 2. Uygulama Eğitimi: 12 Nisan 2014 (U) 1. Gün 10 Nisan 2014 SAAT/ KONU İÇERİK

Detaylı

T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ ( tarih ve sayılı Üniversite Senato kararı)

T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ ( tarih ve sayılı Üniversite Senato kararı) T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ ( tarih ve sayılı Üniversite Senato kararı) Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Ardahan Üniversitesi Güzel Sanatlar

Detaylı

Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin. biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri

Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin. biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri Programın Amacı Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin biraraya gelerek, projelerini birbirlerine tanıtmaları ve işbirlikleri kurmalarına yönelik düzenlenen ulusal veya uluslararası

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenmiş olan stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda ve temel yayın

Detaylı

FEN - EDEBĠYAT FAKÜLTELERĠ DEĞERLENDĠRME KURULU ÇALIġMA ESASLARI

FEN - EDEBĠYAT FAKÜLTELERĠ DEĞERLENDĠRME KURULU ÇALIġMA ESASLARI FEN - EDEBĠYAT FAKÜLTELERĠ DEĞERLENDĠRME KURULU ÇALIġMA ESASLARI FEN EDEBĠYAT FAKÜLTELERĠ AKREDĠTASYON KOMĠSYONU Prof.Dr.Sermin ÖRNEKTEKĠN Prof.Dr.Figen KADIRGAN Prof.Dr.Gökay KAYNAK Prof.Dr.Ahmet Turan

Detaylı

Tanımlar ve Kısaltmalar Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;

Tanımlar ve Kısaltmalar Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen; TÜBİTAK BİLİM, TEKNOLOJİ VE YENİLİK POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik ile, Bilim

Detaylı

1000 ÜNİVERSİTELERİN ARAŞTIRMA PROJE POTANSİYELİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK DESTEK PROGRAMI USUL ve ESASLARI

1000 ÜNİVERSİTELERİN ARAŞTIRMA PROJE POTANSİYELİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK DESTEK PROGRAMI USUL ve ESASLARI 1000 ÜNİVERSİTELERİN ARAŞTIRMA PROJE POTANSİYELİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK DESTEK PROGRAMI USUL ve ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu esasların amacı,

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI TEZİN BAŞLIĞI ADI SOYADI DANIŞMAN ADI SOYADI

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI TEZİN BAŞLIĞI ADI SOYADI DANIŞMAN ADI SOYADI T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI TEZİN BAŞLIĞI ADI SOYADI DANIŞMAN ADI SOYADI İZMİR 2018 T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI TEZİN BAŞLIĞI ADI SOYADI DANIŞMAN ADI SOYADI

Detaylı

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Yenimahalle Kent Konseyi Çocuk Meclisi oluşumunu, organlarını,

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL HİZMETLER BİRİMİ YÖNERGESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL HİZMETLER BİRİMİ YÖNERGESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SOSYAL HİZMETLER BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Gazi Üniversitesi Sağlık

Detaylı

3501 Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı. Fatih Sinan ESEN Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı

3501 Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı. Fatih Sinan ESEN Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı 3501 Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı Fatih Sinan ESEN Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Mart 2012 TÜBİTAK ARDEB in Paydaşları Kamu Ar-Ge Enstitüleri

Detaylı

Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.

Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir. Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir. Amaç KAFKAS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ Senato: 21 Haziran 2011 / 292-4-E Amaç MADDE 1 (1) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin giriş sınavları

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No:

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No: T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI Proje No: Uluslararası Bilimsel İşbirliği Geliştirme Desteği SONUÇ RAPORU Proje Yürütücüsü: Adı Soyadı

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Öğrencinin Adı Soyadı Anabilim Dalı Programı Çalıştığı Kurum Ünvanı Yüksek Lisans Tez Başlığı Doktora Tez Başlığı Programa Başlama Tarihi: Programı

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ UYGULAMA ESASLARI

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ UYGULAMA ESASLARI T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ UYGULAMA ESASLARI Amaç, kapsam ve tanımlar MADDE 1 (1) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELME VE ATAMA KRİTERLERİ

EGE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELME VE ATAMA KRİTERLERİ EGE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELME VE ATAMA KRİTERLERİ I. PROFESÖRLÜK BAŞVURUSU 1. Profesörlük başvurularında adayın, başvuru tarihinde ilgili alanın doçentlik başvurusu için Üniversitelerarası Kurulun

Detaylı

TUBİTAK ARDEB 1000 PROJESİ

TUBİTAK ARDEB 1000 PROJESİ EĞİTİM EKİBİ Prof.Dr. Birdogan BAKI, K.T.Ü., IIBF Prof.Dr. Asım KADIOGLU, K.T.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Böl. Doç.Dr. Bülent GÜVEN, K.T. U. Fatih Egitim Fakültesi TUBİTAK ARDEB 1000 PROJESİ Cumhuriyet

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ ** MADDE 1- Bülent Ecevit Üniversitesi birimlerinde doçent kadrosuna atanmak üzere başvuracak adayların başvurularında, 2547 sayılı

Detaylı

KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ YÖNERGESİ

KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ YÖNERGESİ KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ YÖNERGESİ İÇİNDEKİLER Amaç...1 Kapsam...1 Dayanak...1 Tanım ve Kısaltmalar...1 Kuruluşu ve Görevleri...1 Örgüt Yapısı...1 Organların

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE - () Bu Yönergenin amacı ve kapsamı, Turgut Özal Üniversitesi tarafından

Detaylı

UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI 1 UŞAK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI Pratik çalışma, Kimya Mühendisi adayı bir öğrenciye, lisans öğrenimi boyunca öğrendiği konuların endüstriyel uygulamalarına yönelik deneyim

Detaylı

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAP

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAP İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAP BAP BİLGİLENDİRME TOPLANTISININ AMACI Üniversitenin yıllık gelirinin %1 ini ayırarak oluşturduğu fon (bkz. BAP Yönergesi) tarafından desteklenen

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ İŞ PLANI DEĞERLENDİRME FORMU

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ İŞ PLANI DEĞERLENDİRME FORMU T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ İŞ PLANI DEĞERLENDİRME FORMU İş Fikri Adı : Girişimci Adı : Başvuru Kod Numarası : Değerlendiren Komisyon Üyesinin

Detaylı

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

DOKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, İç Kontrol Sistemi içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını, sürdürülmesi, güncelleştirilmesi ve dağıtım esasları için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir.

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖDÜL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve İlkeler

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖDÜL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve İlkeler BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖDÜL YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve İlkeler MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı Bartın Üniversitesi nde görevli, tam zamanlı öğretim elemanlarının nitelikli

Detaylı

UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ 2015 YILI UYGULAMA ESASLARI

UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ 2015 YILI UYGULAMA ESASLARI UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ 2015 YILI UYGULAMA ESASLARI PROJE DESTEK ÜST LİMİTLERİ 1. 2015 yılında proje destek üst limitleri KDV dâhil olarak aşağıdaki gibidir: UBAP 01 Araştırma Projesi:

Detaylı

TÜRK AKCİĞER KANSERİ DERNEĞİ ARAŞTIRMA DESTEK YÖNERGESİ

TÜRK AKCİĞER KANSERİ DERNEĞİ ARAŞTIRMA DESTEK YÖNERGESİ TÜRK AKCİĞER KANSERİ DERNEĞİ ARAŞTIRMA DESTEK YÖNERGESİ Araştırma-proje desteği başvuru şartları: 1- Sorumlu araştırmacı TAKD üyesi olmalıdır. 2- Araştırma-proje konusu torasik onkoloji alanında olmalıdır.

Detaylı

1. Çağrının Amacı ve Kapsamı

1. Çağrının Amacı ve Kapsamı TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı 2224 Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı 2224-B Yurt İçi Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Programı 2018 Yılı Çağrı Duyurusu 1.

Detaylı

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V.

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Ocak 2012 Giriş "Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler." Louis Pasteur 2 Araştırma Projesi Başlangıcı ve sonu belirli

Detaylı

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Tıp Etiği ve Tarihi AD 1 Neden Yayın yapıyoruz? Şöhret, Ün/ Eğlence, zevk Egoistik güdüler Yayında ismini görmek Akademik

Detaylı

Süleyman Demirel Üniversitesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Süleyman Demirel Üniversitesi 2013 YILI 2.DÖNEM TÜBİTAK ARDEB PROJE BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Ağustos 2013 SDÜ Proje Koordinatörlüğü Başvuru Aşamaları Online Başvuru Sisteminden başvuru

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ TEZ YAZIM KURALLARI BİÇİMSEL ÖZELLİKLER 1. Kullanılacak Dil Tez yazımında Türkçe kullanılmalıdır. Yabancı kökenli olan sözcükler Türkçe karşılıkları ile

Detaylı

ŞİKÂYET ve İTİRAZ REHBERİ

ŞİKÂYET ve İTİRAZ REHBERİ Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ Bu rehberin amacı; personel belgelendirme faaliyetleri, değerlendirme ve karar süreçleri ile ilgili konularda KAPSAM BELGELENDİRME Kuruluşuna şikâyet ve itirazların nasıl yapılacağına

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ (BAP) PROJE SONUÇ RAPORU DEĞERLENDİRME FORMU

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ (BAP) PROJE SONUÇ RAPORU DEĞERLENDİRME FORMU DANIŞMAN/HAKEM (D/H) UYMASI GEREKEN İLKE VE ETİK KURALLAR 1. Raporlar bilimsel kural ve kriterler çerçevesinde objektif olarak değerlendirilmeli, fırsat eşitliği, kişisel/kurumsal ilişkiler ve yorumlar

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Kuruluş ve Temel Etik İlkeler Amaç MADDE 1 (1) Bu yönerge, Mevlana Üniversitesi İnsan Araştırmaları

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

SİİRT ÜNİVERSİTESİ FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR SİİRT ÜNİVERSİTESİ FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1 Bu Yönerge'nin amacı, Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim

Detaylı

TİCARET SİCİLİNE TESCİL İÇİN YAPILAN BAŞVURULARDA; EN ÇOK KARŞILAŞILAN İADE NEDENLERİ

TİCARET SİCİLİNE TESCİL İÇİN YAPILAN BAŞVURULARDA; EN ÇOK KARŞILAŞILAN İADE NEDENLERİ TİCARET SİCİLİNE TESCİL İÇİN YAPILAN BAŞVURULARDA; EN ÇOK KARŞILAŞILAN İADE NEDENLERİ *Dilekçeler mutlaka şirketi temsile yetkililerce ad soy ad yazılarak temsile uygun imza edilmiş olmalı, Dilekçede mersis

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ HARĠTA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ ĠLKELERĠ/UYGULAMA ESASLARI BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE HEDEFLER

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ HARĠTA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ ĠLKELERĠ/UYGULAMA ESASLARI BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE HEDEFLER T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ HARĠTA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ STAJ ĠLKELERĠ/UYGULAMA ESASLARI BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE HEDEFLER Amaç MADDE 1 Bu ilkeler; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ. Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kuruluş

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ. Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kuruluş GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURUL YÖNERGESİ Amaç Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kuruluş Madde 1. Bu yönerge, Gebze Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik

Detaylı

TÜBİTAK PROJE PAZARLARI DESTEKLEME PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI

TÜBİTAK PROJE PAZARLARI DESTEKLEME PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI TÜBİTAK PROJE PAZARLARI DESTEKLEME PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Uygulama Esaslarının amacı, üniversite, araştırma kuruluşları ve özel

Detaylı

TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE

TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE 12 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29203 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNE İLİŞKİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE ACİL MÜDAHALE PLANLARINI

Detaylı

AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ SÜREÇ YÖNETİM SİSTEMİ Ocak 2019

AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ SÜREÇ YÖNETİM SİSTEMİ Ocak 2019 AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ SÜREÇ YÖNETİM SİSTEMİ Ocak 2019 Akademik Teşvik Ödeneği Süreç Yönetim Sistemi ATÖSİS 0 ATÖSİS, Akademik Teşvik Ödeneği süreçlerinin elektronik ortamda yürütülebilmesi amacıyla geliştirilmiştir.

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİNDE DOÇENT KADROSUNA ATANMA İLKELERİ *** MADDE 1- Bülent Ecevit Üniversitesi birimlerinde doçent kadrosuna atanmak üzere başvuracak adayların başvurularında, 2547 sayılı

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ (BAP) PROJE BAŞVURU DEĞERLENDİRME FORMU

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ (BAP) PROJE BAŞVURU DEĞERLENDİRME FORMU PROJE HAKEMİNİN UYMASI GEREKEN İLKE VE ETİK KURALLAR 1. Projeler bilimsel kural ve kriterler çerçevesinde objektif olarak değerlendirmeli, fırsat eşitliği, kişisel/kurumsal ilişkiler ve yorumlar dikkate

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Mahmut ÖZER Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma

Detaylı

HİSAR OKULLARI ÜCRETSİZ OKUMA, MALİ YARDIM, BURS VE ÖDÜL YÖNETMELİĞİ

HİSAR OKULLARI ÜCRETSİZ OKUMA, MALİ YARDIM, BURS VE ÖDÜL YÖNETMELİĞİ HİSAR OKULLARI ÜCRETSİZ OKUMA, MALİ YARDIM, BURS VE ÖDÜL YÖNETMELİĞİ Amaç Bölüm I Genel Hükümler Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı Hisar Eğitim Vakfı Özel Hisar İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencilerine verilen

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ FOTOĞRAFÇILIK KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ FOTOĞRAFÇILIK KULÜBÜ TÜZÜĞÜ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ FOTOĞRAFÇILIK KULÜBÜ TÜZÜĞÜ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Kulüp, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Fotoğrafçılık Kulübü ismi ile anılır.

Detaylı

Bilimsel Etik-İntihal

Bilimsel Etik-İntihal Bilimsel Etik-İntihal Hasan Bayram Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı E-posta: bayram@gantep.edu.tr Eleştirmen Gözüyle Makale Değerlendirme Kursu, 31 Ocak 2015, İstanbul

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Revizyon Tarihi: 26.10.2016 Revizyon Numarası: 02 BME 491 VE BME 492/494 BİTİRME PROJELERİ UYGULAMA ESASLARI (YÖNETİM, DANIŞMANLIK

Detaylı

T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI

T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ.. ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZ/PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAYAN TEZ DANIŞMANI İSTANBUL, 2015 1 T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ

Detaylı

RESİM- İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖZEL YETENEK SINAVI

RESİM- İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖZEL YETENEK SINAVI ÖZEL YETENEK SINAVI Sınav ve sınav sonrası işlemlere ilişkin kurallar bu kılavuzda yer almaktadır. Başvuru formunu teslim ettikten sonra, kayıt ve yerleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar kılavuzu İNTERNET

Detaylı

İZMİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK DERGİSİ (IZMIR JOURNAL OF HEALTH) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar

İZMİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK DERGİSİ (IZMIR JOURNAL OF HEALTH) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar İZMİR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK DERGİSİ (IZMIR JOURNAL OF HEALTH) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, İçerik ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- (a) Bu yönergenin amacı, İzmir Üniversitesi Sağlık Dergisi (Izmir

Detaylı

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ I-II DERSİ HAZIRLAMA KILAVUZU EYLÜL-2017 1-GENEL BİLGİ BATMAN BU KILAVUZUN HER HAKKI SAKLIDIR Araştırma

Detaylı

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Tıp Etiği ve Tarihi AD 1 Neden Yayın yapıyoruz? Şöhret, Ün/ Eğlence, zevk Egoistik güdüler Yayında ismini görmek Akademik

Detaylı

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ DERNEĞİ BAŞ BOYUN CERRAHİSİ KONGRELERİNE ASİSTAN KATILIM DESTEĞİ YÖNERGESİ

TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ DERNEĞİ BAŞ BOYUN CERRAHİSİ KONGRELERİNE ASİSTAN KATILIM DESTEĞİ YÖNERGESİ TÜRK Sayfa 1 / 6 Tanım Madde 1 Bu yönergede Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongrelerine katılım desteği verilecek asistanlara, bu desteğin hangi şartlarda sağlanacağı belirtilmektedir.

Detaylı

ISO 9001:2008 KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ (KYS) ĠÇ DENETĠM KILAVUZU

ISO 9001:2008 KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ (KYS) ĠÇ DENETĠM KILAVUZU TOROS ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU KALĠTE YÖNETĠMĠ VE BĠLGĠ SĠSTEMLERĠ KOORDĠNATÖRLÜĞÜ ISO 9001:2008 KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ (KYS) ĠÇ DENETĠM KILAVUZU Doküman No: KL-001; Revizyon Tarihi:---------; Revizyon

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ DSB de verilen muayene hizmetinin kalitesini ve güvenilirliğini arttırmak, müşterilerinden ve diğer ilgililerden gelen şikayetlerin, itirazların ve memnuniyetlerin araştırılması, değerlendirilmesi,

Detaylı

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1-

Detaylı

KALİTE EL KİTABI. Laboratuvar faaliyetlerinde yenilikleri takip etmeyi, bilgileri güncellemeyi, kontrol yöntemlerini işletmeyi,

KALİTE EL KİTABI. Laboratuvar faaliyetlerinde yenilikleri takip etmeyi, bilgileri güncellemeyi, kontrol yöntemlerini işletmeyi, Sayfa No 1/10 2.1. Yükümlülük Beyanı AVRASYA TTM Laboratuarı yürütme yetkisine sahip yönetimi, yaptığı işte ve ürettiği analiz sonuçlarının raporlanmasında tamamen bağımsızdır. Bu kapsamda Avrasya TTM

Detaylı

1003- ÖNCELİKLİ ALANLAR AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

1003- ÖNCELİKLİ ALANLAR AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar 1003- ÖNCELİKLİ ALANLAR AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI USUL VE ESASLARI Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu Usul ve Esaslar, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından

Detaylı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı TANIM Bilimsel makale, özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur Kabul edilebilir

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu

TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri. Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projeleri Yük. Kimya Müh. Kadir Yılmaz Destek Programları Yönetimi Sorumlusu TÜBİTAK DESTEKLERİ -Sanayiye Yönelik Ar-Ge Destekleri Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Detaylı

ISO EĞİTİM TALİMATI

ISO EĞİTİM TALİMATI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ-KAPSAM Bu talimatta; - Firmamızda iç ve dış eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, - Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması, - ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi önemini

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2014) 23. BTYK Kararı: 2011/101 Ulusal Yenilik

Detaylı

5746 SAYILI KANUN. TEKNOGĠRĠġĠM SERMAYESĠ DESTEĞĠ PROGRAMI. Ġġ PLANI DEĞERLENDĠRME FORMU

5746 SAYILI KANUN. TEKNOGĠRĠġĠM SERMAYESĠ DESTEĞĠ PROGRAMI. Ġġ PLANI DEĞERLENDĠRME FORMU 5746 SAYILI KANUN TEKNOGĠRĠġĠM SERMAYESĠ DESTEĞĠ PROGRAMI Ġġ PLANI DEĞERLENDĠRME FORMU GiriĢimci Adı ve Soyadı ĠĢ Fikri Adı BaĢvuru Kod Numarası Değerlendirme Komisyonu Üyesinin Adı Soyadı Unvanı Değerlendirme

Detaylı

TÜBİTAK ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜBİTAK ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜBİTAK ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma ve

Detaylı

Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Doğal Gaz Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRETĠM ÜYELĠĞĠ YÜKSELTĠLME VE ATANMA KRĠTERLERĠ

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRETĠM ÜYELĠĞĠ YÜKSELTĠLME VE ATANMA KRĠTERLERĠ T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRETĠM ÜYELĠĞĠ YÜKSELTĠLME VE ATANMA KRĠTERLERĠ BURSA 2016 Uludağ Üniversitesi Senatosunun.. tarih ve.. sayılı oturumunda alınan 1 no lu kararla uygun bulunmuştur. AMAÇ Uludağ

Detaylı

MENTÖR DESTEK PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARI. Uygulama Esasının Amacı; Akademisyenlerin Dış Kaynaklı projeleri hazırlama aşamalarında Mentörlük

MENTÖR DESTEK PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARI. Uygulama Esasının Amacı; Akademisyenlerin Dış Kaynaklı projeleri hazırlama aşamalarında Mentörlük BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Uygulama Esasının Amacı; Akademisyenlerin Dış Kaynaklı projeleri hazırlama aşamalarında Mentörlük mekanizmasının uygulanmasına yönelik usul

Detaylı

UTEAK Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu Web sayfası: ARA DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU

UTEAK Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu Web sayfası:  ARA DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU UTEAK Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu Web sayfası: http://www.uteak.org.tr ARA DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU s.2/ekim 2015 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 I. Giriş... 3 II. Ara Değerlendirme

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Detaylı