YOLLARDA BİTKİSEL TASARIM İLKELERİ; KONYA KENTİ ÖRNEĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YOLLARDA BİTKİSEL TASARIM İLKELERİ; KONYA KENTİ ÖRNEĞİ"

Transkript

1

2

3 YOLLARDA BİTKİSEL TASARIM İLKELERİ; KONYA KENTİ ÖRNEĞİ Doç. Dr. Serpil Önder Dr. Ahmet Tuğrul Polat Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü GİRİŞ Kentsel ekosistemler yoğun yapılaşma, sanayi tesisleri, yoğun nüfus, kente özgü etkinlikler, hava kirliliği, toprak koşulları v.b. etkenlerle doğal ekosistemlerden büyük farklılık gösterir. Bununla beraber kentlerde yeşil alanlar insanların doğa ile beraber olduğu ve onun işlevlerinden yararlandığı tek mekânlardır (Attwell, 1992). Yeşil alanların en önemli elemanı olan ağaçların insanlara en yakın ve en yararlı olduğu yerler yol güzergâhlarıdır. Yol ağaçları kentsel bitkilerin önemli bir kısmını oluşturdukları ve yaşayan halkla her zaman iç içe oldukları için planlama ve tasarımına daha fazla önem verilmelidir (Todorova at all., 2004). İyi bitkilendirilmiş kent yolları kentin yeşil alanlarının devamı ve onları bağlayan yeşil geçitler olarak, organik bütünlüğü tamamlayıcı elemanlar halinde kent peyzajında önemli yere sahiptir. Aslanboğa (1997), başarılı bir kent içi yol ağaçlandırmasında gerekenleri şöyle sıralamıştır; Kent imar planlarında ağaçlandırılacak yollar ve refüjler amaca uygun planlanmalı, alt yapı bu amaca göre konumlandırılmalıdır, Ağaç türlerinin seçiminde estetik ve işlevsel kaygıların yanı sıra, yetişme ortamı koşullarıda dikkate alınmalıdır, Fidan üretimi ülkemizde yaygınlaştırılmalıdır, Yol mekanında söz sahibi olan tüm fiziksel plancılar birlikte karar üretmeli, ağaçların yapılar, kent mobilyaları, alt yapı donanımları, trafik işaretleri ve aydınlatma elemanları ile olan ilişkileri iyi etüd edilmelidir, Yetişme ortamı ıslahı ve bakım teknikleri için gerekli özveri gösterilmelidir. Kentlerde yol ağaçlarının işlevlerini aşağıdaki şekilde sınıflandırmak mümkündür: 1- Kent Peyzajını Düzenleme Yönünden Olumlu Etkileri; Yol boyunca mekânlar dizisi oluşturur, yapıları ve mekânları bağlar/ayırır, Dikey ve yatay yöndeki olumsuz görüntüyü önler, Kent-kırsal alan bağını kurar, İnsan ve doğa ilişkisi sağlar, Renk, şekil, doku ile tasarımdaki ana ve yardımcı ilkelerin ortaya çıkmasını sağlayarak kentlerin monoton görüntüsüne hareketlilik kazandırır, Mekân ve denge oluşturur. 2- Kent Sağlığı Yönünden Olumlu Etkileri; Temiz hava temin eder, (olgun yaşta bir kayın ağacı 1 saatte 2350 gr CO 2 kullanır, 1710 gr O 2 üretir), Kirli havanın filtre edilmesini sağlar (Paris te yapılan bir araştırmada ağaçsız bir yolda 1 m3 havada bakteri varken, hemen yakınında ağaçlı bir parkta 455 bakteri olduğu saptanmıştır), Havanın nemini yükseltir, Tozu filtre eder (Almanya da yapılan bir araştırmada beher litre havada ağaçsız bir caddede adet toz zerresi varken, ağaçlı bir caddede 3380 adettir ) Trafikten kaynaklanan kirlilikleri (Pb, Cd, Ni, NO x, vd. ) bertaraf eder, Rüzgârın olumsuz etkilerini azaltır,

4 Yüksek sıcaklığın azalmasını sağlar ( 8 o C ye kadar sıcaklık düşüşü sağlar), Gürültünün etkisini hafifletir, Psikolojik yönden olumlu etkiler sağlar (dört mevsim değişen renkleri ve görüntüsü ile canlılık, sevinç, hareket ve yaşama isteği verir). 3- Trafik Tekniği Yönünden Olumlu Etkileri; Taşıtları ve yayaları yönlendirir, Bazı noktaların vurgulanmasını sağlar, Oto-yaya mekânını birbirinden ayırır, Işık yansımalarını engeller, Sürücünün ilgi odağını sınırlar, Yolun belirginleşmesini sağlar, Yayların güvenliğini sağlayarak aktivitelerini kolaylaştırır, Duran trafiğin gölgelenmesini sağlar ( Bernatzky 1978, Pamay 1978, Aslanboğa 1986, Federer 1989, Huang at all. 1992, Önder 2006). Yol ağaçlarının kendilerinden beklenen yararları yerine getirebilmeleri için gerek planlama, tasarım ve uygulamalarda gerekse bakım-onarım ve korumaların sağlanmasında belirli ilkeler ve yöntemlerin sağlanması gerekmektedir. Bu ilkeleri üç grup altında toplamak mümkündür: A-Planlama ve Tasarım İlkeleri; yol ağacı ve çevre ilişkisinin sağlanması (yol ağacı yol ilişkisi, yol ağacı yapı ilişkisi, yol ağacı altyapı ilişkisi, yol ağacı kent mobilyaları ilişkisi), tür seçim ilkeleri, yol ağaçlamasında kullanılacak yöntemler, dikim aralığının saptanması, B- Uygulama İlkeleri; yol ağacı niteliği ve üretimi, kök bölgesi koşullarının iyileştirilmesi, destek ve koruma, C- Bakım ve Onarım İlkeleri; sulama, gübreleme, ilaçlama, budama, ağaç yaralarının onarımı. PLANLAMA VE TASARIM İLKELERİ Kentsel açık yeşil alanların tasarımında kullanılan materyaller arasında bitkilerin özel bir yeri vardır. Özellikle estetik ve işlevsel mekânların tasarlanmasında hiç kuşkusuz bitkiler önemli roller üstlenirler. Bu nedenle taş, asfalt, beton, demir v.b. peyzajı oluşturan malzemenin sert, katı, donuk ve cansız görünüşleri ancak bitkiler gibi canlı, sevimli yumuşak ve sıcak bir görünüm sergileyen malzemelerle daha doğal ve insana yakın bir duruma getirilmektedir. Bitkiler bu etkinlikleri zaman içerisindeki dinamikleri ile sağlarlar ve ancak bir zaman süreci içerisinde büyür gelişir kendine öz hareketlerini sergileyip peyzaja dördüncü boyut kazandırırlar. Bitkilerin yeşil alanlarda kullanımında çevre koşullarına uyum sağlamalarının yanı sıra ölçü, biçim, renk, doku gibi dendrolojik özelliklerini dikkate alınmalı ve kullanım amacına uygun olarak yerleştirilmelidir. Ancak bu şekilde estetik ve fonksiyonel açıdan uygun tasarımlar yapılabilir ve istenilen sonuca ulaşılabilinir. Yolların bitkisel tasarımında dikkat edilecek tasarım ilkeleri şöyle açıklanabilir: 1. YOL AĞACI ÇEVRE İLİŞKİSİ A. Yol Ağacı Yol İlişkisi Yolun boyutu, kullanılacak yol ağacının türünü, dikim sırasını, dikim sayısını ve ağacın yola göre konumunu belirleyen önemli bir etmendir. Aynı tür bitkiler farklı boyuttaki yollarda farklı mekân etkisine sahiptir (Anonim 2007). Şekil 1,2,3,4,5 da yollarda ayrılması gereken alanların ölçüleri verilmiştir.

5 Şekil 1. Dar sokak Şekil 2. Sokak Şekil 3. Cadde

6 Şekil 4. Geniş cadde Şekil 5. Bisiklet yolu Orta refüjü olan caddelerde refüj 4 m den dar ise refüje ağaç dikilmemelidir. Ancak geliş gidişte gece karşılıklı far etkilerini azaltmak için taşıt boyunu aşmayacak şekilde ( m) çalı formlu bitkiler önerilebilir. Büyük ağaçların kentsel sirkülasyon ağı içindeki görsel ve işlevsel etkisi genellikle yüksektir. Ancak dar yollarda büyük ağaçlar bina-bitki ilişkisi açısından olumsuz etkiye sahiptirler ya da sık olarak budama gereğini ortaya çıkarırılar. Yolun boyutu ile ağaç boyutu (genişlik-yükseklik) uyumlu olmalıdır (Mc Clusky 1979). Taşıt trafiği güvenliği açısından ağaçların tretuvarlardan en az 1 m içerde dikili bulunmaları ve kavşak ya da yol ağızlarında görüş mesafesini engellememeleri gerekmektedir. Kavşak düzenlemelerindeki ağaçlar, her iki yönde 23 m içinde güvenli trafik görüş mesafesini engellemeyecek bir biçimde dikilmelidir. Yine yan yol cadde bağlantılarında, trafik güvenliği bakımından, cadde boyunca dikilen ağaçlar, yan yol çıkışından her iki yönde en az 15 m mesafe içinde güvenli geçiş sağlanacak şekilde konumlandırılmalıdır (Şekil 6), (Seçkin 2003).

7 Şekil 6. Cadde ve yol kavşaklarında, güvenli yatay geçiş mesafesi içinde, görüş çizgisinin ağaç konumları üzerindeki etkisi Cadde genişliğinin 12 m den fazla olduğu yerlerde yol kenarı ve orta refüjlerde en az iki sıralı dikim yapmak ağacın mekân içinde belirgin bir etkiye sahip olması için gereklidir. Yaya ve taşıt trafiğini engellememeleri için, yol ağaçlarının taçları altında en az 2,5 m yüksekliğinde Net boş mekânın bulunması gerekir. Bu yükseklik 4.5 m ye kadar çıkabilir. Dallanma yüksekliği ile ağaç boyu arasındaki estetik oran ise en az 1/ m arasında olup bu durumda 4,5 m dallanma yüksekliği için minimum ortalama ağaç boyu 12 m dir (Şekil 7) (Arnold 1993). Şekil 7. Kent ağaçlarında dallanma yüksekliği. Küçük süs ağaçlarının caddede kullanımı çoğu kez fonksiyonel olarak uygun değildir; çünkü çiçekli ağaçların alçak dalları yayaların yürüyüşüne ve görüşüne engel olur.

8 B. Yol Ağacı Yapı İlişkisi Ağaç ile yapı arasındaki bırakılması gereken uzaklık ve tür seçimi plantasyonda önemli diğer iki konudur. Hata yapılırsa ağaçlar binalara ışık girişine engel oluşturabilir. Mesafesinin dar olduğu yerlerde piramit formlu ve küçük taçlı bitkiler tercih edilmelidir. Binanın ön cephe çizgisi ile araç yollarının kenarı veya bisiklet yolunun dış kenarı arasındaki uzaklık yol ağaçlandırmasına izin verir. Bu uzaklık 4 m den az olursa veya yaya yolunun genişliği 3.5 m den az ise ağaç dikilmez (Çelem 1988). Aksi halde ağaçların dalları binaların pencerelerini kapatır, yaya kaldırımında yayaların geçişini güçleştirir. C. Yol Ağacı Alt Yapı İlişkisi Kentlerde yaya yolları altında bulunan alt yapılar; kullanma suyu abone boru şebekesi, hava gazı dağıtım boru şebekesi, PTT yeraltı telefon ve diğer kabloları, itfaiye (yangın söndürme boru hattı); taşıt yollarının altında bulunan yapılar ise, iki kenarda yağmur suyu ızgara ve gider kanalı, kent kullanma suyu ana borusu, yağmur suyu ile birleşik veya ayrı atık su (kanalizasyon) kanalı ve merkezi ısıtma hatlarıdır (Şekil 8), (Anonim 1994). Şekil 8. Kök ve taç gelişme alanında alt yapı donanımı ile ilişkiler Alt yapıların, yaya ve taşıt yollarını altında belirli derinlikte ve yapılardan belirli uzaklıklarda döşenmesi gereklidir. Ağaç köklerinin serbest yayılma alanları içinde gereken genişlik bırakılmalıdır. Böylece ağaçlar gerekli taç/kök oranı sağlayacak serbest yayılma alanı bulabilecek ve ağaç köklerinin alt yapı donanımına zarar vermesi önlenmiş olacaktır.

9 Toprak altındaki altyapı donanımlarının ağaçlardan en az 2.5 m uzaklıkta olması gereklidir. Temel duvarları, altyapı düzenleri v.b. tarafından sınırlanan kök yayılma alanı en az 3 m 2, küçük taçlı ağaçlarda en az 2 m 2 olmalıdır (Aslanboğa 1986). D. Yol Ağacı Kent Mobilyası İlişkisi Bitki yol ilişkisinde yolun tamamlayıcısı elemanların (aydınlatma, elektrik direği, işaret levhaları) ve yol boyu kullanılan diğer kent möblelerinde bitki ile olan ilişkisi tasarımda ve uygulamada dikkate alınması gerekir. Yol ağaçları trafik ışıklarını ve yön işaretlerini kapatmamalıdır. Trafik ışıklarının yerden yüksekliği 4.5 m dir. Ağaçlar elektrik tellerine zarar vermeleri nedeni ile derin budanmaktadır. Bu nedenle tasarımda yol ağaçları ve elektrik direkleri birbirine zarar vermeyecek konumda yerleştirilmelidir. Yolların aydınlatılması kent güvenliği açısından önemlidir. Ancak hatalı uygulamalarda ağaç taçları işlevlerinin yerine getirememektedir. Plantasyonlarda ışıklanmayı önleyecek dikimlerden kaçınılmalıdır. 2. TÜR SEÇİM İLKELERİ Tür seçimi planlamanın önemli bir aşamasıdır. Kentlerde kullanılacak türler yörenin bitki ve toprak koşulları yanında kentin kendine has yetişme ortamına uygun bir tür olması esas şarttır. Aksi halde iyi ve sağlıklı bir gelişme beklenemez. Örn: hava kirliliğinin uygun olduğu yörelerde herdemyeşil kalın yapraklı ağaç türleri daha dayanıklı kabul edilmekte, yaprağını kışın döken ağaçlar ise iğne yapraklı ağaç türlerine göre daha az duyarlı bulunmaktadır. Sedir, ladin, göknar kirliliğe duyarlıdır. Yol ağaçlandırmalarında amaca uygun ağaçlar yetiştirmek için seçilen türün, kent ortamına adaptasyonundan başka, estetik ve fizyolojik özellikleriyle de çevreyle bağdaşır olması trafik tekniği ve gürültü önleme yönünden bazı fonksiyonları yerine getirmesi göz önünde tutulması gereken önemli tasarım ilkeleridir. Yol ağaçları morfolojik ve fizyolojik nitelikleri bakımından düzgün ve dikey yönde dallanmalı, aşırı kalın ve eğri gövdeler oluşturmamalıdır. Sarkık formlu doğal olarak düzgün gövde geliştirmeyen yana büyüyen yüzeysel kök geliştiren ağaç türleri yol ve meydan ağacı olarak kullanılmaya elverişli değildir. Yaprak döken türler yaprak dökümü süreleri kısa olmalı, yaprak ve meyveler yollarda kaygan bir zemin oluşturmamalıdır. Meyve özellikleri trafiği tehlikeye sokacak boyutlarda olmamalı, çiçek tozları insanlar üzerinde alerjik hastalıklara neden olmamalıdır (Aslanboğa 1986). Büyük geniş caddelerde, park allelerinde büyük cesametli (meşe, çınar, ıhlamur, bazı karaağaç melezleri gibi) türler tercih edilmekle beraber, daha dar caddelerde küçük cesametli (üvez, sumak türleri, oya ağacı v.s.) tercih edilmektedir. Acer pseudoplatanus, Aesculus hippocastanum, Fraxinus excelsior, Populus alba, Robinia pseudoacacia, Sophora japonica nın piramidal tipleri dar caddeler için kullanılabilir. Tür seçiminde yolun sınıfı, çevre alan kullanımı, bitki- yol, yapı ve alt yapı ilişkisi dikkate alınmalı, yolun plan ve kesitlerinden yararlanarak kullanılacak türlere ilişkin çizelgeler çıkartılmalıdır. Tür seçiminde kolaylık için belirtilen özellikler açısından daha önce hazırlanmış, yerel ekolojik koşullarda yetişebilen bitki listeleri hazırlanmalıdır. Bu açıdan Konya koşullarına uygun tür seçiminde kullanılabilecek bazı bitki türleri Tablo 1 de verilmiştir. Yol ağaçlarının taç yapısı itibariyle simetrik olan, şekil, büyüklük ve yapısı itibariyle göreceği fonksiyonlara ve ortama uygun güzel görünümlü türler olmaları bu konuda tercih nedenidir. Mevsimlere göre değişen görünümleri, değişik renkleri ve güzel kokuları, ilgi çekici meyveleri ile sonbahar renklerini yapan ağaç türleri kent cadde ve sokaklarında çok etkili olurlar (Ürgenç 1998).

10 Yol boyunca sık aralıklarla farklı türlerin kullanımı görsel karmaşa yaratacağından yer verilmemelidir. Farklı türlerin kullanımı daha çok yol boyunca vurgulamada ve yönlendirmede sinyal etkisi yaratma amacıyla kullanılmalıdır. Örneğin yaya geçitlerinde daha geniş taçlı bitkiler kullanıldığında, sürücüye bu durum yol daralıyor hissi vereceğinden trafik hızında düşüş olacaktır. Cadde veya sokakta tek tür kullanımı düzenli bir görüntü sağladığı gibi kültür bakımı da çok daha kolay olur. Bu konuda endişe edilebilecek monotonluk olgusu ise meydan, park yeri ve kavşaklarda farklı türler kullanılarak giderilebilir. Yol ağaçlarında seçilen türün fidanları temin edilirken de dikkatli olunmalıdır. Zira aşağıdan dallanmış, çatallanmış ve iyi bir tepe sürgünü geliştirmemiş fidan tercih edilmemelidir. Cadde ve yollarda kullanılacak fidanlar birkaç kere repikaj görmüş düzgün ve mümkün olduğu kadar boylu (çıplak gövde kısmı asgari 2m) fidanlar olmalıdır. Tür seçimi sırasında dikilen ağaç ve bitkilerin olgun yaşta ulaşacakları çap ve boyların dikkate alınması gereklidir. Özellikle binalara ve birbirine çok yakın dikilen ve hızlı büyüyen türler yönünden kentlerde birçok problemle karşılaşılmaktadır (Bozkuş 1994). 3. YOL AĞAÇLAMASINDA KULLANILACAK YÖNTEMLER Yol ağaçlamasında aşağıda belirtilen yöntemler uygulanmaktadır (Koç ve Şahin 1999). Alle: Yol ağaçlamasının en eski biçimidir. Alle iki yana düzgün sıra biçiminde ağaçlandırılmış yol anlamına gelmektedir. Böyle ağaçlandırma örnekleri halen bazı Avrupa ülkelerinde rastlanmaktadır. Hollanda daki karaağaçlı (Ulmus), Fransa daki çınarlı (Platanus), ve Almanya da meşeli (Quercus) Alle ler buna örnek olarak verilebilir. Karışık Ağaçlama: Büyük ağaç ve çalıların bir arada kullanıldığı ağaçlandırma biçimidir. Ancak bitkilendirmede tekdüze düzenlemeden kaçınılması gerekmektedir. Çalı varlığının sonraki yıllarda ışıksız kalmaması için, ağaç oranı yüksek tutulmamalıdır. %5-10 oranında ağaç, % oranında çalı varlığı karışım için uygundur. İlk yıllarda çok yavaş gelişme gösteren bitkiler (örneğin kartopu, fındık ve meşeler) için, bakım önlemleri alınmalıdır. Bitkisel Çitler: Budama uygulanan bitkisel çitlere, çalıların enine boyuna fazla gelişim gösterdiği yol kesimlerinde yer verilmektedir. Düzenli budama işlemleri, fazla zaman ve gider gerektirmektedir. Çitler dış virajlarda, rampalar boyunca, köprü ve geçit yanlarında sürücüye güvenlik duygusu vermektedir. Ulaşım araçlarının yoldan çıkmasına karşı olumlu etkileri, hız ve araç ağırlığı arttıkça azalmaktadır. Far Işıklarından ve Işık Yansımalarından Koruma Ağaçlaması: Genellikle otoyolların refüjlerinde, karışık ağaçlama yönteminden yararlanılmaktadır. Bitkisel materyalin % ini çalılar oluşturmalıdır. Yol düz bir alandan geçiyorsa 2.5 m yükseklikte bir refüj ağaçlaması bu açıdan yeterli koruma sağlayacaktır. Bir çanak ya da vadi içi çukurundan geçen yol kesiminde ise, daha yüksek bir kitleli yeşillik gerekmektedir. Yolun en çukur ve özellikle gidiş yönünde ilerideki yüksek yol kısmını gören noktasında, bitkisel şerit en yüksek olmalıdır. İyi bir koruma, farklı yaş ve büyüme gücünde bitkilerle dipten başlayarak oluşturulacak sık bir yeşil doku ile sağlanabilir. Kış aylarında da etkili olabilmek için, ya sürekli yeşil ya da bu devrede kurumuş yaprakları tamamen dökülmeyen ve yine sık dalları ile kısmi koruma sağlayabilen bitkiler seçilmelidir. Özellikle Avrupa ülkelerinde bisiklet ve yaya yolları, tarımsal işletmelere giden yollar ana yoldan şeritlerle ayrılmaktadır. Gürültüden Koruma İçin Düzenlenecek Ağaçlama: Hızlı sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışı ile günlük yaşantımıza giren gürültü; insanların işitme sağlığı ve algılamasını olumsuz etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengelerini bozabilen, performansını azaltan,

11 çevrenin hoşluğunu ve sakinliğini yok ederek niteliğini değiştiren önemli bir çevre kirliliğidir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; gürültü, beden işçilerinde %30 fikir işçilerinde %60 verim düşüklüğüne neden olmaktadır (Gür ve Önder 2000). Kentlerde ise gürültünün en fazla hissedildiği yerlerden biri yollardır. Özellikle yoğun trafiğin olduğu yerlerde ve hızın kent içi yollara göre daha fazla olduğu çevre yollarında gürültünün önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bitkisel gürültü perdelerinde istenilen sonucun elde edilmesi için kullanılan bitkisel malzemenin özellikleri ve türü ile uygulama ilkelerine dikkat edilmelidir. Gürültü azaltılmasında kullanılan bitkilerde arana özellikler şöyledir. - Oldukça sert, büyük ve sık yaprak dokusuna sahip olan türler tercih edilmelidir. - Herdemyeşiller gürültüyü azaltmada bütün yıl etkilidirler. - Yere kadar sık dal ve yaprak dokusuna sahip bitkiler kullanılmalıdır. - Tek tür bitkilendirme yerine karışık tür bitkilendirme tercih edilmelidir. - Gürültü şeridinin eni en az 7-8 m olmalıdır. -Farklı ölçülerde kullanılan türler (ağaç, ağaçcık, çalı) devamlı ve sık bir engel oluşturacak şekilde ve mümkün oldukça birbirine yakın dikilmelidir (Şekil 9), ( Cook and Van Haverboke 1974). Uygun türlerle ve yeterli genişlik ve uzunlukta tesis edilen gürültü perdeleriyle dba arasında gürültü azatlımı sağlanır (Fang and Ling 2003). Şekil 9. Tek tür bitkilendirme yerine karışık tür bitkilendirme sesin kırılmasında daha iyi sonuç verecektir. 4. DİKİM ARALIĞININ SAPTANMASI Yol ağaçlarında dikim aralığını bitkilerin; Taç çapı, Taç yüksekliği, Yolun kullanım amacı, Yapı ışıklanmasına etkisi, Taşıt ve yaya yolu genişliği, Ağaç maksimum yüksekliği ile yol boyunca ortalama bina yüksekliği arasındaki ilişki, Ağaçtan beklenen tasarım etkisi ve ağacın bu etkiye ulaşma hızı gibi özellikler belirler. Dikim aralığı 6 10 m arasında değişebilir. Geniş taçlı ağaçlarda bu ölçü 15 m ye çıkabilir. Ancak belirtilen aralıklarda ağaç mekân içinde dominant etkiye ulaşması 5 15 yıl

12 sonra ortaya çıkacağından, büyük aralıkların kullanılması halinde, başlangıçta ağaçların aralarında geçici dikimler yapılabilir. Ağaçlar olgunlaştıktan sonra ikincil olanlar transplantasyon araçları ile ortamdan uzaklaştırılabilirler (Şahin 1989), (Bozkuş 1994). Kent cadde ve yollarında her zaman dikim aralığının eşit olması şartı aranmaması görüşü gittikçe kuvvetlenmektedir. Bazı durumlarda caddenin muhakkak iki tarafında ağaçlandırılması şartı aranmamakta veya iki tarafa farklı aralıklarla dikimlerin yapılabileceği belirtilmektedir. Örneğin bazı güzel yapıtların çekici görünümlerinin daha iyi ortaya çıkmasına imkân vermek ve monotonluğu yok etmek üzere yolun o kenarına ağaç dikilmemesi gibi bir düzenlemeye gidilebilmelidir. Monotonluk şekil ve yükseklik farkı olan ağaçların kullanımı, uygun yerlerde kümeler oluşturmak, farklı türler kullanmakla ile de giderilebilmektedir. Yol ağaçlandırmalarında aralıklar; kavşak noktaları, kavisler, meydan, durak, otopark girişleri v.s. gibi yerlerde de değişebilir. Burada monotonluğu bozmak üzere farklı türlerin kullanımı da söz konusudur (Ürgenç 1998). SONUÇ ve ÖNERİLER Kentlerin ve yakın çevrelerinin yeşillendirilmesi görevi yasalarla belediyelere verilmiştir. Belediyeler bu görevlerini imar planları çerçevesinde sürdürmekle yükümlüdürler. Kentlerde yaşayan bugünün insanına ve gelecek kuşaklara yaşanabilir kentler bırakmada ciddi rolü olan yeşil alanları kurma ve yaşatma gayreti içinde olan belediyeler, kişiler ve kurumlar bu kutsal görevi nedeniyle her zaman desteklenmiş ve takdir edilmiştir. Kentlerde yeşil alanların oluşturulması imar planlama çalışmalarından başlayan daha sonra uygulama ve denetim aşamalarıyla devam eden uzun vadeli olarak görülen çalışmalar dizisiyle sağlanmaktadır. Tüm bu aşamalarda konuyla ilgili meslek disiplinlerinin (mimar, şehir plancısı, orman mühendisi, inşaat mühendisi, peyzaj mimarı, ziraat mühendisi v.s.) bir arada katılımları sağlanmalıdır. Özellikle peyzaj mimarına gerekli görev, yetki ve sorumluluk verilmelidir. Almanya ve İngiltere deki bazı yerel yönetimler daha fazla peyzaj mimarı çalıştırarak, daha fazla yeşil alan kazanıldığını kanıtlamışlardır. Buna Essen (Almanya) yerel yönetimini örnek verebiliriz (Gültekin ve Küçük 1996). Kentlerdeki doğal, tarihi ve kültürel kaynaklar kendi içindeki dinamikliği ve etmenlerden dolayı sürekli değişim halinde olması nedeniyle, yeşil alanların koruma ve geliştirilmeleri sadece bir defa yapılan planlama ve tasarımla mümkün değildir. Bu nedenle planlamanın daha sonra yapılacak yönetim ve izleme çalışmalarıyla desteklenmesi gereklidir. Yeşil alanlarla ilgili yönetim çalışmalarının yürütülmesi için kent bilgi sisteminin kurulması ve kent konseyi çalışmalarının başlanılması gereklidir (Önder ve Aklanoğlu 2004).. Yerel yönetimler tarafından oluşturulacak Kent Bilgi Sistemleri yönetim birimlerinin ortak kullanımına açık, bilgi paylaşımı sağlayan, planlama ve yönetim faaliyetlerini düzenleyen, bilgilerin doğruluk ve güvenliğini artıran ayrıca çalışmalarda verimi artıran bir sistemdir. Kent bilgi sisteminin kurulmasıyla, kente ilişkin bütün bilgilerin sistematik bir şekilde toplanması, uygun ortamlarda işlenmesi ve farklı kullanıcıların (peyzaj mimarı, şehir plancısı, mimar, harita mühendisi, altyapı mühendisi v.s.) yararlanması için hazır hale getirilmesi mümkün olacaktır. Kent bilgi sistemlerinde açık yeşil alanlar konusunda temel olacak verilerin elde edilmesi için kentteki açık yeşil alanların büyüklüklerinin, miktarlarının, dağılımlarının ve kendi içinde niteliklerinin bilinmesi gereklidir. Bu nedenle Konya Kenti Yeşil Alan Envanter çalışmasına başlanmalı ve tüm yeşil alanlar sınıflandırılarak yapısal ve bitkisel elemanları kartlara işlenmelidir. Her yeşil alanın envanter kartı olmalıdır (Önder 1997). Ayrıca yeşil alanlarda bulunan her odunsu bitki kodlanarak kayıt altına alınmalıdır (Dirik 1997).

13 Bu envanter çalışmaları kent içinde bulunan yeşil alan türlerine (yol ağaçları, çocuk oyun alanları, mahalle parkları, kent parkları v.s. gibi) yönelik master planlar için temel teşkil edecektir (Anonim 2007). Hazırlanacak master planlar ile yeşil alanların uygulanması, gelişmesi, yönetimi, izlenmesi ve yenilenmesi çalışmaları başarıyla yürütülebilecektir yılında, Brezilya nın Rio de Janerio kentinde Birleşmiş Milletler Çevre ve Gelişme Konferansında kabul edilen Yerel Gündem 21 Eylem Planı çerçevesinde kabul edilen Kent Konseyi çalışmaları Konya Büyükşehir ve İlçe belediyelerinde başlatılmalıdır. Selçuklu İlçe Belediyesinde bu çalışmalar 2005 yılında başlatılmıştır. Kent konseyi, merkezi yönetimi, yerel yönetimi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını ve sivil toplumu ortaklık anlayışıyla hemşerilik hukuku çerçevesinde buluşturur. Kent Konseyi çalışmaları kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalardır. Kent Konseyi Yönetmeliği 8 Ekim 2006 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetime katılım, kentin geleceği ile ilgili konularda etkin olma, kentin sorunlarını çözmede ortaklık ve kente sahip çıkma amacıyla Konya Kent Konseyi çalışmaları başlamalıdır. Bu çalışmalar Konya nın kentsel gelişme ve kentlilik bilincinin yerleşmesinde önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca diğer konularda olduğu gibi açık yeşil alanların öneminin kavranması, tesis edilmesi ve korunmasında da halkın bilinçlenmesine ve doğru karar almasına yardımcı olacaktır. Plan uygulamalarının izlenmesi ve denetlenmesi titizlikle üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Planlamanın uzun vadede istenmeyen veya olumsuz sonuçlar doğurmaması için gelişimin denetlenmesi ve değerlendirilmesinin yapılması gereklidir. Farklı meslek gruplarının (ziraat mühendisi, peyzaj mimarı, mimar, şehir plancısı, ekonomist, sosyolog ilgili meslek odaları v.s.) ve halkın katılımı ile kurulacak Kent İzleme Atölyesi ile denetlenme yapılması mümkün olabilir. Kentlerimizin yaşanabilirliğinin sağlanması ile yükümlü yerel yönetimler kent sağlığı için yeşil alan sorunları üzerinde durmalı, sorunların çözümü için gerekli çabayı göstermelidir. KAYNAKLAR Anonim, Türk Standartları Enstitüsü. Şehir İçi Yollar- Teknik Alt Yapı Tesisleri- Planlama ve Yerleştirme Kuralları Anonim, Knoxville Street Tree Master Plan. Knoxville-Knox Country Metropolitan Planning Commission. www. com/plans/treeplan/index.htm Arnold H.F., Trees in Urban Design. Second Edition, Van Nostrand Reinhdd Company, New York. Attwell, K., The Ecological Potential of Urban Open Space. Urban Ecology Seventh Conference on Urban and Regional Research, pp: General Directorate of Technical Research and Implementation, Turkey. Aslanboğa İ., Kentlerde Yol Ağaçlaması. TÜBİTAK Yapı Araştırma Enstitüsü Yayın No:U3, Ankara. Aslanboğa İ., Kentlerdeki Yol ve Meydan Ağaçlarının İşlevleri, Ağaçlamanın Planlaması, Uygulaması ve Bakımlarıyla İlgili Sorunlar. Kent Ağaçlandırmaları ve İstanbul 96 Sempozyumu Bildiri Kitabı s:7-12, ISFALT Yayını:3. İstanbul. Bernatzky, A., Tree Ecology and Preservation. Elsevier, Amsterdam, pp:357 Bozkuş, F., Kent Ağaçlarında Başlıca Tesis ve Bakım Sorunları. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri B Cilt 44 Sayı:1-2 İstanbul.

14 Cook, D.J., Var Hoverbeke, D.F Tree-Covered Land Forms for Noise Control. Univ. Of Nebraska. U.S.A. Çelem, H., Ağaçlandırma. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:1031, Ders Kitabı:298. Ankara. Dirik, H., Kent Ağaçları Yönetimi. Kent Ağaçlandırmaları ve İstanbul196 Sempozyumu Bildiri Kitabı s:29-40, ISFALT Yayını:3. İstanbul. Federer, C., Trees Modify the Urban Microclimate. Journal of Arboriculture, 2(7): Frang, C.F., Ling, D.L., Investigation of the Noise Reduction Provided by Tree Belts. Landscape and Urban Planning 63: Gültekin E., Küçük R., Kent içi Yol Ağaçlandırmalarında Yerel Yönetimlere Düşen Görevler. Kent Ağaçlandırmaları ve İstanbul 96 Sempozyumu Bildiri Kitabı s:59-66, ISFALT Yayını:3. İstanbul. Gür, K. Önder, S., Konya da Gürültü Kirliliği ve Alınması Gereken Biyolojik Önlemler. 3. GAP Mühendislik Kongresi Bildiri Kitabı. s: Urfa. Huang, J.,R., Ritchard, N., Sampson, H. T., The Benefits of Urban Trees, Cooling Our Communities. Chapter 2. Us Environmental Protection Agency, Policy Planning and Evaluation PM-121, pp: Koç, N., Şahin Ş., Kırsal Peyzaj Planlaması. A.Ü.ziraat Fakültesi Yayın No:1509. A.Ü.Basımevi. Ankara. Mc Clusky, J., Road Form and Townscape. Published by The Architectural Pres. London. Orçun, E., Dendroloji. Cilt I. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:196. İzmir. Orçun, E., Dendroloji. Cilt II. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:266. İzmir. Önder, S., Konya Kenti Yerleşim Merkezindeki Odunsu Bitkiler Üzerinde Araştırmalar. E.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. İzmir. Önder, S., Konya Kenti Açık ve Yeşil Alan Sisteminin Saptanması Üzerinde Bir Araştırma. A.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Doktora Tezi. Ankara. Önder, S., Aklanoğlu, F Konya Kenti Peyzaj Gelişim Stratejileri. S.Ü. BAP Proje No:2002/072. Konya. Önder, S., Kent Ağaçlarının Yararları. Konya Ticaret Borsası Dergisi, Sayı:21, s:11-15, Bahçıvanlar Basım A.Ş., Konya. Pamay, B., Kentsel Peyzaj Planlaması. İ.Ü. Yayın No:2487, s:95, Çağlayan Basımevi, İstanbul. Seçkin, İ.Ö., Peyzaj Uygulama Tekniği. İ.Ü. Yayın No: İstanbul. Şahin, Ş.,1989. Ankara Kenti Yol Ağaçlarının Sorunları ve Peyzaj Mimarlığı Açısından Alınması Gerekli Önlemler. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı. Ankara. Todorova, A., Shoichiro, A., Tetsuya A., Prefercens for and Attitudes Towards Street Flowers and Trees in Sapporo,Japan. Volume:69-4. pp: Landscape and Urban Planning. Ürgenç, S., Genel Plantasyon Ağaçlandırma Tekniği. İstanbul Üniversitesi Yayın No:3997, İstanbul. Not: Konya ile ilgili örnekler bildirinin sunuşunda verilecektir.

15 Tablo 1. Konya Kenti Kent İçi Yollarda Kullanılmaya Uygun Ağaçlar (Anonim 2004, Aslanboğa 1986, Orçun 1972, Orçun 1975, Önder 1990). Acer campestre L. Ova Akçaağaç Acer negundo L. Dişbudak yapraklı Akçaağaç Acer platanoides L. Çınar yapraklı Akçaağaç Acer pseudoplatanus L. Dağ akçaağcı Acer saccharum Marsh. Şeker akçaağcı Aesculus carnea Hayne Kırmızı çiçekli atkestanesi Aesculus hippocastanum L. Beyaz çiçekli atkestanesi Ailanthus altissima Swingle Kokarağaç Bitki Boyu (m) Taç Genişliği (m) Yaprak Rengi Sonbahar Yaprak Rengi Çiçek Rengi/Zamanı Ay Meyve Rengi Form Açıklama 15 6 Yeşil Altın sarısı Açık Yeşil/4 Kahverengi Yuvarlak Büyüme yavaş toprak isteği az Yeşil Sarı Açık yeşil/4 Kahverengi Yuvarlak Sıcağa kurağa dayanıklı, ancak kurak iklimde erken yaprak dökümü görülmekte Açık yeşil Altın sarısı Sarı/4 Kahverengi Yuvarlak Böcek saldırılarına ve yol kaplamalarına duyarlı erken çiçek açar Yeşil Altın sarısı Beyza/4 Kahverengi Yuvarlak Derin nemli toprak ister, böceğe, yol kaplamalarına duyarlı 30 8 Açık yeşil Koyu Yeşilimsi Kahverengi Yuvarlak Rüzgâra dayanıklı. turuncu sarı/ Yeşil Sarı Kırmızı/5 Kahverengi Yuvarlak Yol kaplamaların, diri örtüye, toprak sıkışmasına duyarlı Yeşil Sarı Beyaz/4 Kahverengi Yuvarlak Yol kaplamaların, diri örtüye, toprak sıkışmasına duyarlı Yeşil Sarı Sarı Kahverengi Dağınık Güney yön ve korunaklı alanlarda,yetişme ortamı istekleri az, düzgün gövde yapması önemli. Albizzia julibrissin Durazz Gülibrişim 12 6 Yeşil Sarı Pembe/6-7 Kahverengi Dağınık Düzgün gövde önemli. Dağinik taç nedeniyle sınırlı kullanım. Betula pendula Roth 10 4 Yeşil Sarı Sarı-yeşil/3 Kahverengi Yuvarlak Sıcağa, yol kaplamasına duyarlı, ışık isteği çok, sığ köklü, suyu sever Betula pubescens Ehrh Yeşil Sarı Yeşil/4 Kahverengi Yuvarlak Sıcağa, yol kaplamasına duyarlı, ışık isteği çok, sığ köklü, suyu sever Betula verrucosa Ehrh Yeşil Altın sarısı Yeşil/4 Kahverengi Yuvarlak Her mevsimde dekoratif. Catalpa bignonoides Walt. Katalpa 10 6 Açık yeşil Sarı Beyaz/6 Kahverengi Dağınık Düzgün gövde zor, dağınık taçlı, meyveleri uzun süre ağaçta kalır. Celtis australis Çitlenbik 20 6 Koyu yeşil Sarı Kahverengi Siyah Yuvarlak Don a duyarlı,düzgün gövde önemli, dikim topraklı fidanla. Cercis siliquastrum L. 6 4 Yuvarlak Yeşil Erguvan/4-5 Kahverengi Yuvarlak Düzgün gövde zor, meydanlarda Erguvan kasalar üzerinde yetiştirilebilir. Crateagus monogyna 7 3 Yeşil Sarı Beyaz/5 Kırmızı Dağınık Düzgün gövde önemli, kasa içinde

16 Alıç kullanılabilir. Cytisus laburnum L. 6 4 Yeşil Sarı Sarı/5 Kahverengi Dağınık Kasa içinde kullanılabilir, güzel Sarısalkım çiçekleri nedeniyle zarar görebilir. Fraxinus excelsior L Yeşil Sarı Yeşil Kahverengi Yuvarlak Yer yer başarılı, nemli kalkerli Adi dişbudak toprakları sever, geç donlara duyarlı. Gladitsia triacanthos L Yeşil Sarı Beyaz Kahverengi Yuvarlak Dikenli, yetişme ortam isteği az, Gladiçya meyveleri uzun süre ağaçta kalır Koelreuteria paniculata Laxm. Güvey feneri 8 3 Yeşil Turuncu Sarı/6 Kahverengi Dağınık Gençlikte don a duyarlı, düzgün gövde zor ve dağınık taçlı. Meyveleri uzun süre ağaçta kalır Lagerstroemia indica L. 7 3 Yeşil Turuncu Pembe, - Dağınık Korumalı yetiştirme, ılıman iklim Oya ağacı Kırmızı/ bitkisi. 6-8 Liriodendron tulipifera L Yeşil Altın sarısı Oranj Kahverengi Konik Besin maddesi zengin, derin toprak Lale ağacı ister, hızlı gelişir. Dikim erken ilkbaharda topraklı fidanla, aksi halde kök çürümesi görülür. Morus alba L. Akdut 15 5 Yeşil Sarı Yeşil Beyaz Yuvarlak Meyvesiz erkek ağaçlar seçilmeli böcek saldırıları, yaralanmalar sonucu öz odun çürür, sıcak, kurak iklimde erken yaprak döker. Platanus xacerifolia L Yeşil - - Yeşil Yuvarlak Yol kaplamalarına duyarlı. Geniş taçlı, Londra çınarı yoğun ışımaya dayanıklı budama yerleri Çınar kanseri nedeniyle bakım görmeli. Nemli, soğuk ilkbaharda mantar saldırısı. Platanus orientalis L Yeşil - - Yeşil Yuvarlak Yol kaplamalarına duyarlı. Geniş taçlı, Doğu çınarı yoğun ışımaya dayanıklı budama yerleri Çınar kanseri nedeniyle bakım görmeli. Nemli, soğuk ilkbaharda mantar saldırısı. Prunus serrulata Horinji 8 4 Yeşil - Açık pembe/4 Kırmızı Dağınık Renkleri ile çok dekoratif Prunus avium Süs kirazı 18 8 Parlak kırmızı - Beyaz Kırmızı Dağınık Renkleri ile çok dekoratif Quercus coccinea Yeşil Kırmızı Açık kahve Kahverengi Yuvarlak Quercus robur L. Saplı meşe Quercus rubra L Yeşil Turuncu Açık Yeşil Kahverengi Yuvarlak Yeşil Sarı Kahverengi Yuvarlak Kent yollarının ekolojik koşullarına çok uygun.

17 kırmızı kahverengi Robinia pseudoacacia L. Yalancı akasya 20 8 Yeşil Açık sarı Beyaz/6 Yuvarlak Yetişme ortamı istekleri az, yoğun ışığa dayanıklı, kök boğazı kalınlaşması, böcek saldırıları, rüzgar kırması tehlikesivar. Sophora japonica L Gri yeşil Sarı Beyaz sarı/6 Yeşil Dağınık Gençlikte don a duyarlı, düzgün Sofora dallanma önemli ıslah gerekli. Sorbus aria Mojestica Üvez 10 4 Bol ışıklı kalkerli yetişme ortamı, meyve dökümü, yer yer zararlı saldırısı. Sorbus aucuparia 10 4 Yeşil - Beyaz Kırmızı Sütun Meyve çiçek renkleri ile etkili. Fastigiata Sorbus torminalis 12 6 Yeşil Kırmızı Beyaz Kırmızı Dağınık Sorbus latifolia 12 8 Yeşil - Beyaz Açık yeşil Yuvarlak Tilia cordota Mill. Yürek yapraklı ıhlamur 20 8 Yeşil Sarı Sarı/7 - Yuvarlak Önce yavaş sonra hızlı büyür. Kuvvetli kök sistemi kurar. Tilia tomentosa Moench Yeşil Altın sarısı Sarı/7 - Yuvarlak Geniş alana gereksinim duyar. Gümüşi ıhlamur beyaz Ulmus campestris L Yeşil - Yeşil/5 - Yuvarlak Işık isteği az, toprak isteği fazladır. Ulmus glabra Huds Yeşil - Yeşil/5 - Yuvarlak Büyüme hızlı. Pinus nigra Arnold. Karaçam Yeşil Herdemyeşil - Kozalak Konik Düzgün gövde zor, tacın ışıklanması önemli.

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım Bitkisel Tasarım -1 Bitkisel Tasarım Belirli bir amaç, mekan ve zaman birimi için gerekli olan bitki materyalinin seçimi, düzenlenmesi ve bakımını kapsayan bir işlemler dizisidir. Đnsan ile doğa ve sanat

Detaylı

KENT İÇİ AĞAÇLANDIRMALARI VE İSTANBUL KENT İÇİ VE YOL AĞAÇLANDIRMALARININ KRİTİĞİ

KENT İÇİ AĞAÇLANDIRMALARI VE İSTANBUL KENT İÇİ VE YOL AĞAÇLANDIRMALARININ KRİTİĞİ KENT İÇİ AĞAÇLANDIRMALARI VE İSTANBUL KENT İÇİ VE YOL AĞAÇLANDIRMALARININ KRİTİĞİ Prof.Dr. Adnan UZUN İ.Ü. Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj Teknikleri Anabilim Dalı GİRİŞ Eski çağlarda ağaçlar

Detaylı

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv 1 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 2 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 3 Akçaağaç(Çınar Yapraklı) Acer platanoides 4 Akçaağaç(Çınar Yapraklı)

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya)

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ 1. YAPRAĞINI DÖKEN AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLAR 1.1. Acacia cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) 1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) 353 BAHÇIVANLIK EL KİTABI 1.3. Acer campestre

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

ZEMİN ELEMANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İSTANBUL PARK VE BAHÇELERİ NDEN ÖRNEKLER

ZEMİN ELEMANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İSTANBUL PARK VE BAHÇELERİ NDEN ÖRNEKLER MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE ZEMİN ELEMANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İSTANBUL PARK VE BAHÇELERİ NDEN ÖRNEKLER Yıldız AKSOY 1 Şevki KOCABAŞ 1 Erol EKİNCİ

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ Yayın bilgisi (Reference information): Sağlık A., Erduran F., Sağlık E., "Bitkisel Tasarımın Karayolu Trafik Güvenliğinde Önemi: Çanakkale Örneği", 3. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu, Ankara, Türkiye,

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

SERA TARIMI VE ÖNEMİ

SERA TARIMI VE ÖNEMİ 2015 SERA TARIMI VE ÖNEMİ Sera Tarımı ve Önemi 1 ÖNEMİ: Ülkemizde kırsal kesimde nüfusun tutulmasının en önemli sorunlarından biri toprak sermaye büyüklüğüdür. Nüfusun hızlı artması sonucu, gittikçe pazarlanan

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

BAHÇİVAN BURHAN KARAGOZ TEL: 0555 763 35 49

BAHÇİVAN BURHAN KARAGOZ TEL: 0555 763 35 49 1. DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ 1.1. Genel Özellikleri 1.1.1. Tanımı Hızlı kentleşmeyle doğadan uzaklaşan ve yeşile olan özlemini yapay yollardan gidermeye çalışan insanoğlu, doğayı bulunduğu çevreye taşımak için

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı M.Nazım Yavuz, dünyada ve Türkiye de yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA 1. Ağaç gövdeleri üzerindeki kuru, kısmen de yaşayan (yeşil) alt dalların belli esaslara uyularak kesilip uzaklaştırılmasına

Detaylı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI NİÇİN PEYZAJ? Estetik.. Erezyon önleme.. Rüzgar yada kar izolasyonu.. Rekreasyon alanı oluşturma.. Mülkünüze artı bir değer katma.. DİZAYN

Detaylı

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ

BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU PEYZAJ ve SÜS BİTKİLERİ PROGRAMI BİTKİSEL UYGULAMA TEKNİĞİ ÇİÇEKLİ ÇALI, YER ÖRTÜCÜ, ÇİT, SARILICI-TIRMANICI BİTKİLERİN PLANTASYONU Öğr.Gör.Hande ASLAN TOPRAKSIZ

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 ZEYTİN BAHÇELERİNDE

Detaylı

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı)

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) ÇİZGİ (Line) DOKU (Texture) TASARIM UNSURLARI (Elements of Art) ŞEKİL-BİÇİM (Form) ÖLÇÜ-ÖLÇEK (Scale) ARALIK (Space) RENK (Color)

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ PROJE I Ders III Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ Mevcut alan özelliklerini anlama sürecidir. Alan analizinde, Alanın özelliklerini

Detaylı

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. Ancak bu koşulların sağlanması durumunda bile bazı türlerin tohumları

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ

ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ B. Cemil BİLGİLİ 1*, Nuri ÖNER 2, İbrahim AYTAŞ 3 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU KARAR 1. Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele edilmeli, etkilenen alanların ıslahı ve sürdürülebilir yönetimi sağlanmalıdır. a) Çölleşme ve erozyon kontrolü çalışmaları

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ 2. AÇIK ALAN FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ Genel ve özel mevki özellikleri İklim özellikleri

Detaylı

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi Sekreterlik ve Büro Hizmetleri Ders-3 Büro Tasarımı ve Ergonomi Ergonomi Ergonomi, Yunancada iş anlamına gelen «ergon» ve doğal yasa ve düzen anlamına gelen «nomos» kelimelerinden türetilmiş «iş yasası»

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI DERS 7 YAPISAL ELEMANLAR ALAN KULLANIM-TESVİYE-MERDİVENLER-RAMPALAR-DUVARLAR Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Merdiven Basamaklaryoladikolacakşekildedüzenlenmelidir. Mediven kenar

Detaylı

T.C. RİZE BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Mimari Estetik Komisyonu Toplantı Kararları

T.C. RİZE BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Mimari Estetik Komisyonu Toplantı Kararları T.C. RİZE BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Mimari Estetik Komisyonu Toplantı Kararları Tarih : 05.11.2015 Karar No : 2015-11-05 Toplantı Yeri : Rize Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

ORMAN ÜRÜNLERİ İTHALATI UYGULAMA TALİMATI

ORMAN ÜRÜNLERİ İTHALATI UYGULAMA TALİMATI ORMAN ÜRÜNLERİ İTHALATI UYGULAMA TALİMATI Bitki Karantinası Yönetmeliğinin Ek-4, Bitki ve Bitkisel Ürünlerin İthalatında İstenen Özel Şartlar Madde 1 ve 2 de belirtilen orman ürünleri için yapılacak resmi

Detaylı

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri

Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeleri Duvarlar ve Duvar Malzemeler Taş, tuğla, briket vb. gibi malzemelerle değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme amaçlı olarak düşey şekilde örülen elemanlara duvar denir. Duvarlar

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ

ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ Mehmet Sakınç*, Aliye Aras**, Cenk Yaltırak*** *İTÜ, Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü, Maslak/İstanbul **İ.Ü. Fen Fakültesi, Biyoloji

Detaylı

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde.

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren 298+3 işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Hepimizin başı sağ olsun Keçi söğüdü Kelebek Alıç-çiçek AĞAÇLARI

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185 Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi Çekince Raporu Projenin adı: Residence Tower Müellifi:

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER Biz Alman Yapı olarak hem bugün hemde gelecek için tasarlanmış yüksek kaliteli yaşam alanları inşa ediyoruz ve projelerimizin altına imzamızı atmaktan

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI GEOMETRİK STANDARTLARIN SEÇİMİ PROJE TRAFİĞİ ve TRAFİK TAHMİNİ KARAYOLU SINIFLANDIRMASI 2 3 Karayollarını farklı parametrelere göre sınıflandırabiliriz: Yolun geçtiği bölgenin özelliğine göre: Kırsal yollar

Detaylı

7.2 Peyzajın yapısı/strüktürü: Organizmaların Kolonizasyon Deseni

7.2 Peyzajın yapısı/strüktürü: Organizmaların Kolonizasyon Deseni 7.2 Peyzajın yapısı/strüktürü: Organizmaların Kolonizasyon Deseni 7.2.1 Leke-Koridor-Matris Yaklaşımı: Leke Yapısı Çeviri: Doç. Dr. Şükran Şahin Şükran Şahin 2018/Sayfa No 1 7.2.1.1 Leke Boyutu P1. SINIR

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi

Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi Eskişehir Kent Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi M e v c u t d u r u m 5 T e m e l s t r a t e j i 1 Bütünleşme Stratejisi Proje alanının doğu-batı, kuzeygüney yönlerinde; -Porsuk Nehri kıyıları -Kentpark

Detaylı

GRUP DOĞA GEBZE SANAYİ BÖLGESİNDE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN AZALTILMASINDA KULLANILABİLECEK BİYOAKÜMÜLATÖR BİTKİLERİN ARAŞTIRILMASI

GRUP DOĞA GEBZE SANAYİ BÖLGESİNDE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN AZALTILMASINDA KULLANILABİLECEK BİYOAKÜMÜLATÖR BİTKİLERİN ARAŞTIRILMASI GRUP DOĞA GEBZE SANAYİ BÖLGESİNDE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN AZALTILMASINDA KULLANILABİLECEK BİYOAKÜMÜLATÖR BİTKİLERİN ARAŞTIRILMASI Grup Üyeleri A.Burcu ŞİMŞEK Burhan YOĞUN Kıvanç TEKE Proje Danışmanları Prof.

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği

Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği Çalıştayı Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği Dr. Yurdakul SAÇLI Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel

Detaylı

RÜZGAR VE DOĞAL HAVALANDIRMA. Prof. Dr. Gülay ZORER GEDİK Yapı Fiziği Bilim Dalı

RÜZGAR VE DOĞAL HAVALANDIRMA. Prof. Dr. Gülay ZORER GEDİK Yapı Fiziği Bilim Dalı RÜZGAR VE DOĞAL HAVALANDIRMA Prof. Dr. Gülay ZORER GEDİK Yapı Fiziği Bilim Dalı RÜZGAR Bir yapıya doğru esen rüzgar, yapıyla karşılaştığında esiş düzeni değişir, yapı çevresine ve üstüne doğru yön değiştirir.

Detaylı

KIRSAL YERLEŞİM TEKNİĞİ DOÇ.DR. HAVVA EYLEM POLAT 11. HAFTA

KIRSAL YERLEŞİM TEKNİĞİ DOÇ.DR. HAVVA EYLEM POLAT 11. HAFTA KIRSAL YERLEŞİM TEKNİĞİ DOÇ.DR. HAVVA EYLEM POLAT 11. HAFTA 11. HAFTA KÖY FİZİKİ PLANLAMASI Yerleşim Yerinin Seçimi Köy iskan gelişme veya yeni yerleşme alanlarının seçiminde yasal ve teknik zorunlulukların

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ.. AKSARAY ÖĞRETİM ELEMANLARININ FAKÜLTE YÖNETİMİNİ DEĞERLENDİRMESİ Sevgili Akademisyen Arkadaşlarım, Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı yönetiminde Mayıs

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

6.14 KAMU KULLANIMLARI

6.14 KAMU KULLANIMLARI 6.14 KAMU KULLANIMLARI 6.14 KAMU KULLANIMLARI VE ALT YAPI 329 6.14 KAMU KULLANIMLARI VE ALTYAPI Plan alanındaki kentsel sistemin gelişimi ve işlevini yerine getirmesi kamusal hizmetlerin ve özellikle su

Detaylı

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DOĞAL ÇEVRİMLER Enerji Girdisi Atık yok Isı kaybı Yerkabuğun dan sağlanan malzeme Yerkabuğun a bırakılan

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi

Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi 3.ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU 29-30 NİSAN 2013 Haliç Kongre Merkezi, İSTANBUL Cemal KAYNAK Teknik Uzman -Y.Şehir Plancısı İller Bankası A.Ş. Mekansal

Detaylı

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin.

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin. İklim Değişikliği ile Mücadelede Başrol Kentlerin. Kentler dünya nüfusunun % 54 ünü barındırmaktadır. 2050 yılı itibariyle bu oranın % 66 ya ulaşacağı hesaplanmıştır. Tüm dünyada kentler enerji tüketiminin

Detaylı

Üst Ölçekli Planlar Mekansal Strateji Planı

Üst Ölçekli Planlar Mekansal Strateji Planı Üst Ölçekli Planlar Mekansal Strateji Planı Mevcut yasal düzenlemelere göre mekânsal planlama kademelenmesinin en üst düzeyinde yeni bir plan türü olarak mekânsal strateji planı yer almaktadır. Mekânsal

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

Picea A. Dietr. Ladinler

Picea A. Dietr. Ladinler Picea A. Dietr. Ladinler Kuzey Yarım kürenin serin ve yağışlı bölgelerinde 40 kadar türü Ülkemizde tek bir türü (Doğu Ladini) Çin ve Japonya da 18 tür Kuzey Amerika ve Kanada da 7 tür Geniş ormanlar kurar.

Detaylı

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir.

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. AECHMEA Kullanılışı: Güzel çiçekli, dekoratif yapraklı bir bitkidir. Toprak: Humusça zengin yada topraksız karışım uygundur. Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. Sulama:

Detaylı

Ek-1. Bisiklet Yolu Yapım ve Tasarımı İle İlgili Şekilller

Ek-1. Bisiklet Yolu Yapım ve Tasarımı İle İlgili Şekilller Ek-1 Bisiklet Yolu Yapım ve Tasarımı İle İlgili Şekilller Şekil 1- Yaya kaldırımında tek şeritli bisiklet yolu Şekil 2a- 1 Şekil 2b- Şekil 2 - Dar yaya kaldırımında tek şeritli bisiklet yolu (daraltılmış)

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

Düzenlenmesi. Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN BARTIN.

Düzenlenmesi. Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN BARTIN. Ekonomik Ömrünü Tamamlamıs s Açık A k Maden Ocaklarının n Rekreasyonel Amaçlarla Düzenlenmesi Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN ZKÜ,, Bartın n Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, BARTIN. Teknolojik gelismelere

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

Kordon Yönetmeliği Yasal Dayanak Madde 1 Amaç Madde 2 Kapsam Madde 3- Tanımlar Madde 4-

Kordon Yönetmeliği Yasal Dayanak Madde 1 Amaç Madde 2 Kapsam Madde 3- Tanımlar Madde 4- Kordon Yönetmeliği Atatürk Caddesinin (Birinci Kordon) Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Limanı Arasında Yapılan Düzenleme ve Bu Alanın Kullanım Esaslarına Ait Yönetmelik Yasal Dayanak Madde 1- Bu Yönetmelik,

Detaylı

Levent SÜMER, PMP, Torunlar GYO Planlama Müdürü, UPYE Kurucu YK Üyesi

Levent SÜMER, PMP, Torunlar GYO Planlama Müdürü, UPYE Kurucu YK Üyesi PMI Türkiye Proje Yönetim Zirvesi Eylül 27-28, 2013 Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Levent SÜMER, PMP, Torunlar GYO Planlama Müdürü, UPYE Kurucu YK Üyesi 1 Levent SÜMER (PMP) Torunlar GYO Planlama Müdürü

Detaylı

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir.

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir. Ormancılıkta yaygın olarak kullanılan kabule göre, tohum verimi itibariyle beş durum söz konusudur. Bunlar; 1- zengin, 2- iyi, 3- orta, 4- zayıf (serpili tohum yılı) ve 5- tohumsuz yıl olmak üzere adlandırılır.

Detaylı

yaya alanları yeme-içme mekanları tasarım rehberi Kayseri Büyükşehir Belediyesi

yaya alanları yeme-içme mekanları tasarım rehberi Kayseri Büyükşehir Belediyesi yaya alanları yeme-içme mekanları tasarım rehberi Kayseri Büyükşehir Belediyesi DANIŞMANLAR: Doç.Dr. Hakan HİSARLIGİL Melikşah Üniversitesi, Mimarlık Bölümü Doç.Dr. Beyhan BOLAK HİSARLIGİL Melikşah Üniversitesi,

Detaylı

T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU

T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU T.C. BEYLİKDÜZÜ BELEDİYE MECLİSİ İMAR KOMİSYONU RAPORU Rapor : 2016/08 Tarih : 29.02.2016 KONUNUN ÖZÜ: Beylikdüzü ilçesi Kavaklı Mahallesi 351 ada 23 parsel komşuluğunda bulunan Belediyemiz mülkiyetindeki

Detaylı