In Vitro Propagation of Endemic and Endangered Muscari mirum Speta from Different Explant Types. NASIRCILAR, A.G., S. M, Ö. KARAGÜZEL, Ö. EREN,.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "In Vitro Propagation of Endemic and Endangered Muscari mirum Speta from Different Explant Types. NASIRCILAR, A.G., S. M, Ö. KARAGÜZEL, Ö. EREN,."

Transkript

1 In Vitro Propagation of Endemic and Endangered Muscari mirum Speta from Different Explant Types. NASIRCILAR, A.G., S. M, Ö. KARAGÜZEL, Ö. EREN,. BAKTIR, Turkish Journal of Botany. (Bas mda).

2 Growth and Flowering Responses of Endemic Allium robertianum L. to Paclobutrazol Treatments. KARAGÜZEL, Ö., BAKTIR, th International Symposium on Flower Bulbs and Herbaceous Perennials. April 20-24, 2008 Lisse, Netherlands..Acta Hort. (Bas mda). Abstract The effects of paclabutrazol applications by three different methods (foliar spray, soil drench and dipping) using five different concentrations (control, 1.25, 2.5, 5.0 and 10.0 mg plant -1 ) on growth and flowering characteristics of A.robertianum were studied. Bulbs were planted into 20 cm pots (one bulb per pot) filled with a medium made of 1 peat:1 perlite in volume. Paclobutrazol was applied either to the bulbs by dipping or to the plants as a foliar spray and soil drench when they had reached the 5 leaf stage. The application doses of paclobutrazol had a clear effect on the growth and flowering of A. robertianum. It was determined that paclobutrazol was more effective at higher concentrations, while the application of paclobutrazol at dose of 2.5 mg plant -1 shorted the number of days from planting to flowering. Flower stem lenght, flower head diameter, leaf number, leaf lenght significantly decreased with increased doses of paclobutrazol. The application methods of paclobutrazol were not statistically different on plant growth and flowering. Flower head diameter, on the other hand, has increased due to the paclobutrazol treatments.

3 The Effects of Cold Treatments on Growth and Flowering Characteristics of Endemic Allium sandrasicum L. Bulbs Under Antalya Ecological Conditions. KARAGÜZEL, Ö., BAKTIR, th International Symposium on Flower Bulbs and Herbaceous Perennials. April 20-24, 2008 Lisse, Netherlands. Acta Hort. (Bas mda). Abstract Allium sandrasicum L. is an endemic allium species of Southwestern Turkey. To date it has not been used for floricultural purposes yet although it is taxonomically well known. This experiment was conducted to investigate the effects of 15, 30 and 60 days cold treatment at 5 and 10 C on bulbs of A. sandrasicum L. as a pre-planting applications. Pre-treated bulbs were planted in heated greenhouse and in open field partially shaded for two succesive growing seasons. Experiment results showed that both cold temperatures and treatment periods had significiant effects on leaf number, flower stem length, flower head diameter on the bulbs grown in the greenhouse compared to those grown under a partially shaded area. The bulbs kept at 10 C storage for 30 days gave better results in terms of growth and flowering characteristics than those stored for 60 days. While those treated with 5 C, flowering earlier, and gave bigger size bulbs and higher dry-weight compared with bulbs treated at 10 C. There was no significiant difference in flower stem diameter. The plants, on which no cooling application has taken place, have developed more bulblet.

4 Micropropagation of Endemic Iris stenophylla Hausskn & Siehe Ex Baker subsp.allisonii B Mathew. NASIRCILAR, A. M, S. KARAGÜZEL, Ö. EREN, Ö. BAKTIR, th International Symposium on Flower Bulbs and Herbaceous Perennials. April 20-24, 2008 Lisse, Netherlands. Acta Hort. (Bas mda) Abstract: Geophytes are widely used for perfume and pharmaceutical industry as well as ornamental flowers. Two milion dollars is earned annually through the export of geophytes in Turkey. Because of their economic importance bulbs are generally collected in their natural habitats. Their collection form the wild has resulted in the extinction of many plant species. Iris stenophylla Hausskn & Siehe ex subsp. allisonii B. Mathew is a critically endangered geophyte. In vitro production is an alternative method for the protection of this plant. In this study immature embryos and bulb scale explants were isolated and cultured onmurashige-skoog (MS) medium supplemented with various combinations of 6-benzylaminopurine (BA) and naphtalenacetic acid (NAA). The best result were obtianed from MS medium supplemented with 1 mg/l BA and 0.25 mg/l NAA.

5 Geofitlerin Çevre De erleri Aç ndan Önemi. BAKTIR,.,Ö.TEZCAN (KARAGÜZEL), Z. KAYNAKCI, Akd. Üniv. Zir. Fak. Derg,10: Özet: Geofitler çevre de erleri aç ndan önemli bitkilerdir. Geofitlerin olumsuz çevre ko ullar na dayan kl klar, üstün genetik özellikleri, t bbi aç dan önemleri, de ik amaçlar için süs bitkisi olarak üstün özelliklere sahip olmalar ve peyzajda kullan mlar gibi özelliklerinden dolay koruma alt na al nmalar ve üretimlerinin artt lmas gerekir.

6 Farkl I k Kaynaklar n Alt nba ak (Solidago x hybrida Tara ) da Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. AYDIN AK R, K., H. ÖZKAN, Ö. KARAGÜZEL, A.S. KAYA, Akd. Üniv. Zir. Fak. Derg,18 (3), Özet Bu çal ma, y llar aras nda Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitüsü nde yürütülmü, tmas z plastik sera ko ullar nda farkl k kaynaklar n Alt nba ak (Solidago x hybrida Tara ) da baz verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amac yla gerçekle tirilmi tir. Ara rmada, farkl k kayna olarak akkor telli lamba ve sodyum buharl lamba kullan lm r. Alt nba ak fideleri, 9 Eylül 2002 tarihinde 6 adet/m 2 olacak ekilde 80 cm geni li inde haz rlanan tavalara dikilmi tir. Alt nba ak için 13 saat olan kritik gün uzunlu u dikkate al narak 1 Ekim Mart 2003 tarihleri aras nda do al gün uzunlu unun devam eklinde ek ayd nlatma yap lm r. Ara rma sonucunda; verim, sap uzunlu u, salk m uzunlu u, gövde çap ve çiçekli sürgün ya a rl de erleri üzerinde sodyum buharl lamba uygulamalar n en iyi sonuçlar verdi i belirlenmi tir.

7 Farkl Anaçlar n Gül Çe itlerinin Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. KARAGÜZEL, Ö., O. KARAGÜZEL, U. MÜLAY M, Akd. Üniv. Zir. Fak. Derg, 19 (1), Özet Bu çal mada, Rosa odorata ve Rosa multiflora anaçlar n Antalya da tmas z cam sera ko ullar nda kesme çiçek olarak yeti tirilen Dallas, Osiana ve Texas gül çe itlerinin verim ve kalite özelliklerine etkisi ara lm r. Çal ma Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitü sünde y llar aras nda yürütülmü, 2001 y nda ba lamak üzere üç üretim dönemi süresince, budamadan hasada kadar geçen süre, bitki ba na verim, çiçek sap uzunluk ve kal nl ile gonca boy ve çap na ili kin gözlem ve ölçümler yap lm r. Sonuçlar, anaçlar n bitki ba na verim, çiçek sap uzunlu u ve çiçek sap kal nl üzerinde önemli düzeyde etkili oldu unu ve bu özellikler aç ndan kendi kök üzerinde yeti tirilen ve R. multiflora üzerine a lanan bitkilerle kar la ld nda en iyi sonuçlar n tüm çe itlerde R. odorata üzerine a bitkilerden elde edildi ini göstermi tir. Buna kar n, anaçlar budamadan hasada kadar geçen süre ile gonca boy ve çap üzerinde etkili olmam, özelliklerde çe itler düzeyinde önemli farkl klar saptanm ve Dallas çe idi incelenen tüm özelliklerin ço u aç ndan en yüksek de erlerin elde edildi i çe it olarak saptanm r.

8 Galanthus elwesii Hook. f. Bitkisinin Olgunla mam Embriyolar ndan In Vitro So an Üretimi. NASIRCILAR, A.G., Ö. KARAGÜZEL, 2006.Akd. Üniv. Zir. Fak. Derg, 19 (2), Özet Galanthus elwesii Hook. f. bitkisi ülkemizden ihraç edilen çiçek so anlar listesinde ilk ralarda yer almaktad r. Bu nedenle bu bitkinin in vitro ço alt hem gen kaynaklar n korunmas hem de ticari üretim içinbüyük önem ta maktad r. Bu çal mada kullan lan Galanthus elwesii Hook. f. bitkisinin meyveleri nisan ay n ilk haftas içerisinde do al yeti me ortam olan Antalya ilinin Akseki ilçesi civar ndan toplanm r. Meyveler yüzeysterilizasyonu için % 80 lik ticari sodyum hipoklorit çözeltisinde 20 dakika tutulduktan sonra üç kez steril saf su ile durulanm r. Yüzey sterilizasyonu yap lan tohumlardan ç kar lan olgunla mam embriyolar 1-4 mg/l 6- benzilaminopurin (BA) ve 0,5 mg/ l - naftalen asetik asit (NAA) içeren Murashige- Skoog (MS) ortam nda kültüreal nm r. En yüksek so anc k olu umu 1 mg/l BAP + 0,5 mg/l NAA içeren MS ortam nda elde edilmi olup, bu ortamda elde edilen so anc k say eksplant ba na 7,7 adet olarak bulunmu tur.

9 Baz Önemli Çiçek So anlar nda Forcing Uygulamalar. KARAGÜZEL Ö.,.BAKTIR, Derim, 17 (4):

10 Allium Türlerinin Süs Bitkisi Olarak Kullan lmas. KARAGÜZEL, Ö., 2002.Derim, 19 (1) Özet: Allium lar n süs bitkisi olarak kullan lan türleri yurt d nda de ik kullan m alanlar bulmakta, ülkemizde ise do al olarak bol miktarda bulunan bu türlerden herhangibir ekilde yararlan lmamaktad r. Bu makalede süs Allium lar n yurt d ndaki kullan m alanlar ndan ve k saca yeti tiriciliklerinden bahsedilerek ülkemiz aç ndan de erlendirilme olanakalr belirtilmi tir.

11 Pink Elegance Gerbera (Gerbera jamessonii) Çe idinde GA3 ve BA Uygulamalar n K Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KAYA, A., Ö. KARAGÜZEL, K. AYDIN AK R, E. ARI, A. ÖZÇEL K, Derim, 21(2):35-39 Özet: Bu çal mada, Gerbera (Gerbera jamessonii X hybrida Pink Elegance) da GA 3 ve BA in verim ve kalite üzerine etkileri ara lm r. Bu amaçla hasattan sonra çiçeklerde, çiçek sap uzunlu u, çiçek sap kal nl, çiçek çap ve verim kriterleri incelenmi tir. Denemede, GA 3 ün 125, 250, 500 ppm dozlar ile BA in 100, 200, 400 ppm dozlar Ekim-Mart aylar aras nda ayda bir kez püskürtme eklinde bitkilere uygulanm r.deneme sonucunda GA 3 uygulamalar n, BA uygulamalar na göre daha ba ar sonuçlar verdi i, GA 3 uygulamalar ndan 125 ppm lik dozun en yüksek verimi sa lad, 500 ppm lik dozun sap uzunlu u ve çiçek çap nda en etkili doz oldu u, BA 400 ppm lik dozun ise sap kal nl artt etkisi bak ndan en uygun doz oldu u belirlenmi tir.

12 Do al Çiçek So anlar (Geofitler). KARAGÜZEL, Ö., KAYA, A.S., AYD AK R, K., 2007.Tar n Sesi Derg., Say :13, s.13-16, Antalya

13 Dünyada ve Türkiye de Çiçek So anlar Sektörünün Durumu. KARAGÜZEL, Ö., AYD AK R, K., KAYA, A.S., Derim, Cilt: 24, Say : 1,s: 1-10 Özet: Çiçek so anlar, Dünya n n baz ülkelerinde ve Türkiye de ekonomiye sa lad katk bak ndan süs bitkileri içerisinde ayr bir öneme sahiptir. Ancak ülkemizde ekonomiye sa lanan bu katk n büyük bir k sm do al çiçek so anlar ndan kar lanmakta ve bunlar n da büyük bir ço unlu u do adan sökülmektedir. Türkiye, di er bitkiler yönünden oldu u kadar çiçek so anlar bak ndan da oldukça zengin olup yakla k 700 adet so anl, yumrulu ve rizomlu türün anavatan r. Uzun y llardan beri do adan sökülen çiçek so anlar, park ve bahçe süs bitkisi, slah materyali veya t bbi bitki olarak de erlendirmek üzere çe itli ülkelere ihraç edilmektedir. Türkiye d ar ya çiçek so an ihraç eden tek ülke olmamakla birlikte dünya çiçek so an ihracat nda ilk s ralarda yer almaktad r.

14 Çiçeklerin Görkemli Dünyas Keukenhof. EL NÇ, Z., KARAGÜZEL, Ö Projem Antalya n n Dekorasyon Dergisi. Say :43, Haziran 2008.

15 Türkiye den hraç Edilen Önemli Baz Do al Çiçek So anlar ve Sökümden hracata Kadar Olan Süreçte Al nan Önlemler. KARAGÜZEL, Ö.,2009. Çiçek Vizyon. Y l:4, Say : 37, Eylül 2009.

16 Propagation and Conservation of Endangered Bulbous Species in The Mediterrenean Region of Turkey. Proceedings of the Fifth International Conference on the Mediterranean Coastal Environment, BAKTIR, Ö. KARAGÜZEL, Ö.AKDE R, MEDCOAST 01, , October, Hammamet, Tunusia. Abstract: Turkey is one of the richest country in variability and population sizes of fauna and flora because of its unique geographical site where is the meeting ground of three phytogeographical regions; Euro-Siberian, Irano-Turanian and Mediterranean. Geophytes (bulbous plants) have a good share in Turkish flora and many of them are endemic. A number of the Turkish geophytes are facing with extinction because of heavy digging and collecting. Flower bulb exporting firms are preferring to collect them from nature as in many other wild plant spices. Three of the Turkish geophytes cyclamen, snowdrops and stenbergias are under threat and they, threfore, were put on Appendix I (seriously under threat) of CITES. The purpose of this resarch is to find out the most easiest and suitable method(s) for propagating and cultivating them under sustainable principles and their conservation. Our research and the others showed that snowdrops are the most difficult ones to be propagated so far by known methods. Especially Galanthus elwesii Taurus snowdrop, has certain drawbacks including long lasting dormancy and vernalization. However, our research proved that this speceis could be cultured under certain enviromental conditions and cultural methods even in sustainability principals. Cyclamen is an easy one to propagate in comparision to snowdrops. Neverteless, these three endangered genus of Mediterranean region, particularly in Antalya province, stil need further and detailed researches.

17 In vitro Bulblet Production From Bulb Scale and Immature Embriyo Explants of Muscari mirum speta. NASIRCILAR, A.G., S. M, Ö. EREN, Ö. KARAGÜZEL,. BAKTIR, V. International Symposium Agro. Environ. 4-7 September 2006.Ghent/Belgium.

18 Effect of GA3 and BA on Yield and Quality of Gerbera in Soilless Culture. A.S. KAYA, K. AYD AK R, Ö. KARAGÜZEL, A., ÖZÇEL K, Advances In Soil & Soilless Cultivation Under Protected Environment, ISHS Sympossium, Agadir, MOROCCO. Abstract The effect of GA 3 and BA treatments on yield and quality components such as flower diameter, flower stem length, flower stem diameter, vase life and multiplication ratio of Gerbera were investigated. 125, 250, 500 ppm of GA 3 and 100, 200 and 400 ppm of BA was treated by foliar spray once a month between October and March. Consequently GA 3 more positive results on detected parameters compared to BA, while the highest yield was obtained by 125 ppm, 500 ppm of GA 3 application was found most effective on stem length and flower diameter. Contrary to these results, it s observed that 400 ppm BA application led to increase stem diameter and 200 ppm BA gave rise to prolong the vase life. In addition the multiplication ratio was significantly increased by 400 ppm of BA application.these results indicated that the BA and GA 3 show interference in growth metabolism of plant.

19 Kardelen (Galanthus elwesii) Tohumunun Çimlenmesini Engelleyici Baz Faktörlerin Saptanmas. TEZCAN (KARAGÜZEL) Ö.,.BAKTIR, Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, , Eylül 1999,Ankara.

20 Jojoba (Simmondsia chinensis L.) n n Çelikle Ço alt Üzerine Bir Ara rma. BAKTIR,., S. ÜLGER, Ö. AKDE R, Ö. KARAGÜZEL, 2001.GAP II. Tar m Kongresi, Cilt I: , Ekim 2001, anl urfa. Özet: Kumluca-Antalya da tohumdan üretilmi bitkilerden olu an jojoba bahçesinden selekte edilmi üstün vas fl 10 di i bitkiden y l boyunca her ay çelikler al narak sisleme seras nda perlit içerisinde köklenme özellikleri saptanm r. Çelikler cm uzunlukta, 4-7 mm çap nda ve 4-6 yaprak içerecek eklde y ll k sürgünlerin odunsu mlar ndan haz rlanm r. Çelikler köklendirme ortam na dikilmeden önce 2000 ppm solüsyon IBA çözeltisine 5 sn süreyle bat lm r. Çeliklerde köklenme dikimden 45 gün sonra ba lam ve köklenen çelikler plastik tüplere rt lm r. En iyi köklenme Haziran ay nda al nan çeliklerde olurken, bunu Nisan, Temmuz,May s ve A ustos ay lar takip etmi tir. Genelde ilkbahar ve yaz aylar nda al nan çeliklerde köklenme oran yüksek olurken, k ve sonbahar dönemlerinde al nana çeliklerde köklenme olmam r. Aylara göre çeliklerde olu an kök adetleri ve kök uzunluklar önemli farkl klar göstermi tir. Kök adetleri 2-7 aras nda de irken, kök uzunluklar cm aras nda de mi tir.

21 Do al ve Kültür Çiçek So an Üretim Potansiyeli Yönünden Güneydo u Anadolu Bölgesi. BAKTIR,., Ö. KARAGÜZEL, Ö. AKDE R, GAP II. Tar m Kongresi, Cilt I: 19-22, Ekim 2001, anl urfa Özet: Güneydo u Anadolu so anl bitkiler bak ndan zengin bir bölgemizdir. Allium, Fritillaria, Hyacinthus, ris, Stenbergia ve Crocus gibi çiçek so anlar Güneydo u Anadolu Bölgesinde geni bir yay m alan na sahiptir. Sadece bu türlerin de il, olumsuz çevre ko ullar na dayan kl olmalar ve getirilerinin fazla olmas nedeniyle Anemone, Cyclamen, Gladiolus, Fressia, Lilium candidum, Narcissus, Ranunculus, Tulipa ve Leucojum gibi di er baz çiçek so an türlerinin de bu bölgede üretim olanaklar ara larak ülke ekonomisine kazand lmalar gerekmektedir. Zira bölge hem kültür çiçek so anlar n ve hem de yabani çiçek so anlar n üretimi aç ndan son derece ümitvar görülmektedir.

22 Bat Akdeniz Bölgesi Kesme Çiçek Yeti tiricili inin Sorunlar ve Çözüm Yollar. BAKTIR,., Ö.KARAGÜZEL, Ö.AKDE R, Ulusal Serac k Simpozyumu: ,3-5 Eylül 2001, Fethiye, Mu la. Özet: Yirminci yüzy n ilk yar nda stanbul ve Yalova çevresinde ba layan kesme çiçek yeti tiricili i 1970 li y llarda ya anan petrol krizinin ard ndan tma girdilerinin daha az oldu u Akdeniz sahillerine kayma e ilimi göstermek zorunda kalm r. Küçük çapl üretim giri imlerinden sonra Antalya daki büyük çapl organize çiçek üretimi 1980 li llar n ba nda karanfille ba lam ve h zl bir geli me süreci geçirerek üretim alan günümüzde 2319 dekara ula r. Bu alan n 1400 dekar örtülü aland r. Üretimdeki geli melere ra men sektörde çok say da sorunla kar la lmakta ve önemli bir k sm da çözüm beklemektedir. Bu makalede kesme çiçek yeti tiricili inin sorunlar ve bu sorunlara kar al nabilecek tedbirler irdelenmeye çal lm r.

23 Bat Toros Da lar Floras n Kesme Ye illik Aç ndan De erlendirme Olanaklar n Ara mas. BAKTIR,., Ö.KARAGÜZEL, Ö.AKDE R, Ulusal Serac k Simpozyumu: , 3-5 Eylül 2001, Fethiye, Mu la. Özet: Bat Toroslar, Akdeniz floras olu turan türlerin bask n oldu u bir bölgede yer almaktad r. Ayr ca, ekolojik farkl klar n bulunu u biyoçe itlili i zenginle tirmektedir. Kesme çiçek yeti tiricili inin Bat Avrupa ülkeleri ve Amerika dan ba layarak pazar n h zla geli mesi, gerek üretim deseninin çe itlendirilmesini ve gerekse çiçek aranjman yöntemlerinin önemli bir i koluna dönü mesini kaç lmaz hale getirmi tir. Asparagus, Gypsophila, Limonium ve Solidago gibi kesme türlerin uluslar aras çiçek piyasalar nda önemli paya sahip olmalar alternatif yeni tür ve çe it aray lar zland rm r. Bu çal mada kesme ye illik olabilme özelli ine sahip önemli say da tür saptanm r. Bunlardan Erica, Myrtus ve Ruscus ilk s ralarda yer almaktad r. Ruscus ise farmokolojik özellikleri nedeniyle ileri boyutlarda tahrip edilmektedir. Potansiyel türler aras nda abeyes, Arbutus, Asparagus, Cotinus, Cotoneaster, Laurus, Lonicera, Medicago arborea, Myrthus, Nerium, Pistacea terebinthus, Tamarix ve Vitex yer almaktad r. Bunlardan baz lar örtü alt yeti tiricili ine uygundur.

24 Akseki ve Çevresindeki Kardelen Galanthus elwesii L.) Yeti tiricili inde Kar la lan Sorunlar ve Çözüm Aray lar. BAKTIR,., Ö. TEZCAN, Z. KAYNAKCI, Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunlar Ara rma ve Uygulama Merkezi Yerel Sorunlar ve Çözüm Aray lar Dizi Sempozyumlar ( Ekim1997), Antalya.

25 Do al Çiçek So anlar ve Alanya. BAKTIR,., Ö. TEZCAN, Z. KAYNAKCI, Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunlar Ara rma ve Uygulama Merkezi Yerel Sorunlar ve Çözüm Aray lar Dizi Sempozyumlar (26-27 Mart 1998), Antalya.

26 Galanthus elwesii Hook.f. Bitkisinin Olgunla mam Embriyolar ndan n Vitro So an Üretimi. NASIRCILAR, A.G., S. M, Ö. KARAGÜZEL, Ulusal Biyoloji Kongresi (26-30 Haziran 2006), , Ku adas /AYDIN. Özet. Galanthus elwesii Hook. f. bitkisi ülkemizden ihraç edilen çiçek so anlar listesinde ilk ralarda yer almaktad r. Bu nedenle bu bitkinin in vitro ço alt hem gen kaynaklar n korunmas hem de ticari üretim için büyük önem ta maktad r. Bu çal mada kullan lan Galanthus elwesii Hook.f. bitkisinin meyveleri Nisan ay n ilk haftas içerisinde do al yeti me ortam olan Antalya ilinin Akseki ilçesi civar ndan toplanm r. Meyveler yüzey sterilizasyonu için % 80 lik ticari sodyum hipoklorit çözeltisinde 20 dakika tutulduktan sonra üç kez saf su ile durulanm r. Yüzey sterilizasyonu yap lan tohumlardan ç kar lan olgunla mam embriyolar 1-4 mg/l 6- benzilaminopurin (BA) ve 0.5 mg/l naftalen asetik asit (NAA) içeren MURASH GE

27 Rapid Production of Bellevalia tauri Feinbrun for Gardening Design. NASIRCILAR, A. M, S. KARAGÜZEL, Ö. EREN, Ö. BAKTIR, nd International Conference on Landscape and Urban Horticulture. Abstract Book: June 2009, Bologna, ITALY.

28 Bat Akdeniz Bölgesindeki Aky ld z (Ornithogalum sp.) Türlerinin Baz Fenolojik ve Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. KARAGÜZEL, Ö.,GÖKTÜRK, R.,AYD AK R, K., KAYA A.S.,2010. IV. Süs Bitkileri Kongresi Ekim 2010, Erdemli-MERS N.S:56 Özet: y llar aras nda yürütülen bu çal mada Bat Akdeniz Bölgesindeki 14 Aky ld z (Ornithogalum sp.) türüne ait populasyonlar n, baz fenolojik ve morfolojik özellikleri belirlenmi tir. Fenolojik özellikler bak ndan türlerin yeti me ortamlar, populasyon yo unluklar, çiçek durumu, yaprak, meyve ve so an özellikleri, ortalama çiçeklenme tarihleri (gün), morfolojik özellikler bak ndan da ana çiçek sap uzunluklar tespit edilmi tir. Çal mada süs bitkisi olarak de erlendirilme potansiyeli olan Ornithogalum sp. türlerinin do al populasyonlar ndaki mevcut durumlar n tespiti, veri taban n olu turulmas ve daha sonra yap lacak adaptasyon ve çe it geli tirme çal malar na bir alt yap olu turulmas amaçlanm r.

29 Zambak (Lilium longiflorum Magic Blanc ) So anlar nda Farkl Depolama Sürelerinin Erkencilik, Çiçeklenme Özellikleri ve So an Geli imine Etkileri DAL, B., KARAGÜZEL, Ö, AYD AK R, K.,,2010. IV. Süs Bitkileri Kongresi Ekim 2010, Erdemli-MERS N.S:72. Özet Bu ara rma zambak (Lilium longiflorum Magic blanc ) çe idinde farkl depolama sürelerinin erkencilik, çiçeklenme ve so an geli imine olan etkilerini belirlemek amac yla Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitüsü (BATEM) nün Aksu biriminde 2009 Ekim-2010 Haziran tarihleri aras nda gerçekle tirilmi tir. Çal mada zambak so anlar ilk olarak +2 C lik depoda 4 hafta, 6 hafta, 8 hafta tutulmu lar, daha sonra al rma amac yla +10 C lik depoya 1 hafta süre ile al nm lard r. Depolama i leminden sonra da so anlar kasalar içerisinde aç k arazide sundurma alt nda dikim zaman na dek bekletilmi tir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmu tur. Bitkilerde sürme zaman, dikimden çiçeklenmeye kadar geçen süre, çiçek sap uzunlu u, çiçek sap kal nl, kandil say, vazo ömrü, so an a rl klar ve hasat edilen so an say gibi özellikler incelenmi tir.

30 Zambak (Lilium longiflorum Magic Blanc ) So anlar nda Propolis ve Dü ük S cakl k Uygulamalar n So anlar n Sürme Zaman Üzerine Etkisi KARAGÜZEL, Ö, DAL, B., AYD AK R, K.,,2010. IV. Süs Bitkileri Kongresi Ekim 2010, Erdemli-MERS N.S:45. Özet Bu ara rma propolis (do al ar ürünü) ve dü ük s cakl k uygulamalar n zambak (Lilium longiflorum Magic blanc ) so anlar n sürme zaman, so an verimi ve kalite özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amac yla gerçekle tirilmi tir. Deneme, Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitüsü (BATEM) nün Aksu biriminde Ekim 2009-Haziran 2010 tarihleri aras nda, kum:torf:volkanik tüf (1:1:1) kar ile doldurulmu 31 x 25 x 24 cm boyutlar ndaki siyah saks lar içerisinde, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 20 adet so an olacak ekilde düzenlenmi tir. Ara rmada 6-8 cm lik çiçek so anlar na s cakl k ve propolis uygulamas yap lm r. Ara rma sonunda, sürgün verme süresi, dikimden çiçeklenmeye kadar geçen süre, çiçek sap uzunlu u, çiçek sap kal nl, kandil say, çiçek say, vazo ömrü, so an a rl, hasat edilen so an say gibi kriterler ele al nm r.

31 Ülkemizde Do al Olarak Yeti en Baz Gypsophila (Gypsophyla sp.) Türlerinin Süs Bitkileri Sektöründe Kullan labilme Olanaklar KAYA,A.S.,ÖZÇEL K,A.,AYDIN AK R,K.,KARAGÜZEL,Ö.,ÖZÇEL K,H., KAZAZ,S.,KOLAK,B.,2010. IV. Süs Bitkileri Kongresi Ekim 2010, Erdemli- MERS N.S:15. Özet Türkiye, üç önemli gen merkezinin çak bir bölgede yer almas nedeniyle pek çok bitki türünün anavatan konumundad r. Do al bitki örtümüzde yer alan, uygun ekolojilerde yeti ebilecek türlerin kültüre al narak süs bitkileri sektöründe kullan m olanaklar n ara lmas giderek azalan do al bitki örtümüzün korunmas yan nda ekonomik aç dan da oldukça önemlidir.ülkemizde 30 u endemik olmak üzere 53 farkl gypsophila türü bulunmaktad r. Bu çal ma ile y llar aras nda, do al bitki örtüsünde yay gösteren ve süs bitkileri sektöründe de erlendirilebilecek Gypsophila (Gypsophyla sp.) türlerine ait 118 adet tohum ve herbaryum örnekleri toplanm r. Ayr ca, Tar m ve Köyi leri Bakanl Menemen Tar msal Ara rma Enstitüsü Gen Kaynaklar merkezinden temin edilen 11 adet do al gypsophila populasyonu da çal mada de erlendirilmi tir. Gypsophila tohumlar, Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitü sünde ekilmi, elde edilen fideler koleksiyon bahçesine aktar lm ve daha sonra tür te hisleri yap larak 18 tür tespit edilmi tir. Gypsophila türleri baz morfolojik özellikler (bitki boyu, dallanma durumu, petal ekli, petal boyu, petal rengi) yönünden de erlendirilmi tir. Elde edilen sonuçlar nda ele al nan gypsophila türlerinin süs bitkileri sektöründe kullan labilme olanaklar ara lm r.

32 Topraks z Kültürde Kesme Gül Yeti tiricili i. KAZAZ,S., KARAGÜZEL,Ö.,AYDIN AK R,K.KAYA,A.S.,2010. IV. Süs Bitkileri Kongresi Ekim 2010, Erdemli-MERS N.S:81. Özet: Güller hem süs bitkileri sektörü hem de g da, parfüm ve kozmetik sanayinde kullan lan ve önemli ekonomik de ere sahip olan süs bitkilerinden birisidir. Her y l park-bahçe ve saks lara milyonlarca adet gül bitkisi dikilmekte, milyarlarca adet kesme gülün ise ticareti yap lmaktad r. Günümüzde modern serac n artmas yla birlikte, topraks z tar mda yap lan üretim de giderek art göstermektedir. Toprakta yap lan kesme gül üretiminde toprak kaynakl sorunlar nedeniyle bitkinin ekonomik ömrü k salmakta, verim ve kalitede ise önemli dü ler ya anmaktad r. Toprak kaynakl sorunlar gidermek amac yla topraks z kültürde yap lan gül üretimi dünyada giderek önem kazanmaktad r. Bu çal mada topraks z kesme gül yeti tiricili inde son geli meler ve yeti tirme teknikleri (yeti tirme ortamlar ve sistemleri, anaçla, dikim, budama teknikleri, sulama, gübreleme, ürün programlama, hasat vb.) hakk nda bilgi verilmektedir.

33 Ülkemiz Ko ullar nda Yer Örtücü Olarak Kullan labilecek Yeni Bir Tür: Putoria calabrica L. ATMACA,S.KARAGÜZEL, Ö., UYSAL,F., ÜLGER, S.,2010. IV. Süs Bitkileri Kongresi Ekim 2010, Erdemli-MERS N.S:69. Özet Türkiye d mekan süs bitkileri ticaretine ili kin son on y ll k verilere bak ld nda ithalat de erlerinin oldukça yüksek oldu u ve bu rakam n da büyük ço unlu unu bitkisel materyalin olu turdu u görülmektedir. D mekan süs bitkileri sektöründe, ithalat de erlerini dü ürmek için ülkemizin sahip oldu u zengin bitkisel genetik çe itlilik de erlendirilmeli, do al floram zda d mekan bitkisi olarak kullan labilecek bitki türleri ara larak kültüre alma çal malar yap lmal r.bu çal ma, Akdeniz bölgesi endemi i Putoria calabrica n n erezyon alanlar nda de erlendirilme ve pinus altlar nda rahatl kla yeti ebilme özelliklerinden dolay, park ve bahçelerde yer örtücü olarak kullan m imkanlar n belirlenmesi amac yla haz rlanm r.

34 Kitaplar 34. So anl Bitkiler Yeti tiricili i. KARAGÜZEL, Ö, KAYA, A. EL NÇ, Z., T.C. Tar m ve Köyi leri Bakanl, Hobi Yeti tiricili i Serisi.97 syf. Ankara. 35. Kesme Gül Yeti tiricili i. Kesme Çiçekçilik. KARAGÜZEL, Ö.,2007. T.C. Tar m ve Köyi leri Bakanl Çiftçi E itim Serisi, 38. s:36-46, Ankara.

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Dr. Özgül KARAGÜZEL Doğum Tarihi ve Yeri : 17.01.1974 Medeni Durumu : Evli ÖĞRENİM DURUMU Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Bahçe Bitkileri Akdeniz

Detaylı

Yüksek Lisans Tezi : Kardelen ( Galanthus elwesii L.) Tohumunun Çimlenmesine İlişkin Bazı Fizyolojik Sorunların Saptanması

Yüksek Lisans Tezi : Kardelen ( Galanthus elwesii L.) Tohumunun Çimlenmesine İlişkin Bazı Fizyolojik Sorunların Saptanması ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Doğum Tarihi ve Yeri İletişim Bilgileri : Dr. Özgül KARAGÜZEL : 1974 / Antalya : Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 07100, ANTALYA Tlf: 0 (242) 321

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ. : Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 07100, ANTALYA Tlf: 0 (242) 321 67 97, e-mail: ayseserpil.kaya@gthb.gov.

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ. : Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 07100, ANTALYA Tlf: 0 (242) 321 67 97, e-mail: ayseserpil.kaya@gthb.gov. ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Doğum Tarihi ve Yeri İletişim Bilgileri : Ayşe Serpil KAYA : 1968 / Antalya : Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 07100, ANTALYA Tlf: 0 (242) 321 67

Detaylı

PINK ELEGANCE GERBERA (Gerbera jamessonii) ÇEŞİDİNDE GA3 VE BA UYGULAMALARININ KIŞ VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

PINK ELEGANCE GERBERA (Gerbera jamessonii) ÇEŞİDİNDE GA3 VE BA UYGULAMALARININ KIŞ VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ PINK ELEGANCE GERBERA (Gerbera jamessonii) ÇEŞİDİNDE GA3 VE BA UYGULAMALARININ KIŞ VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Ayşe S. KAYA Özgül KARAGÜZEL Köksal AYDINŞAKİR Adnan ÖZÇELİK Esin ARI Batı Akdeniz

Detaylı

The Situation of Flower Bulbs Industry in World and Turkey

The Situation of Flower Bulbs Industry in World and Turkey DÜNYADA VE TÜRKÝYE DE ÇÝÇEK SOÐANLARI SEKTÖRÜNÜN DURUMU Özgül KARAGÜZEL 1 Köksal AYDINªAKÝR 1 Ayºe Serpil KAYA 1 1 Batý Akdeniz Tarýmsal Araºtýrma Enstitüsü, Antalya ÖZET Çiçek soðanlarý, Dünya nýn bazý

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

ADIYAMAN LALESİNDE FARKLI SOĞAN ÇEVRE BÜYÜKLÜKLERİNİN BİTKİ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

ADIYAMAN LALESİNDE FARKLI SOĞAN ÇEVRE BÜYÜKLÜKLERİNİN BİTKİ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ ADIYAMAN LALESİNDE FARKLI SOĞAN ÇEVRE BÜYÜKLÜKLERİNİN BİTKİ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Özgür KAHRAMAN 1, Ercan ÖZZAMBAK 2 Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, 35100, İzmir 1 ozgur.kahraman@ege.edu.tr

Detaylı

Söke İlçesinde Pnömatik Ekim Makinaları Talep Projeksiyonunun Belirlenmesi*

Söke İlçesinde Pnömatik Ekim Makinaları Talep Projeksiyonunun Belirlenmesi* 91 Söke İlçesinde Pnömatik Ekim Makinaları Talep Projeksiyonunun Belirlenmesi* Hakan Destici (1) Cengiz Özarslan (2) (1) Söke Ziraat Odası, Söke / Aydın (2) ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü,

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

KESME ÇİÇEK-1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

KESME ÇİÇEK-1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler KESME ÇİÇEK-1 DERSİ Dersin Modülleri Kesme Çiçekler Şebboy Yetiştiriciliği Lisianthus Yetiştiriciliği Gerbera Yetiştiriciliği Helianthus Yetiştiriciliği Karanfil Yetiştiriciliği Kasımpatı Yetiştiriciliği

Detaylı

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI

SICAKLIK VE ENTALP KONTROLLÜ SERBEST SO UTMA UYGULAMALARININ KAR ILA TIRILMASI Türk Tesisat Mühendisleri Derne i / Turkish Society of HVAC & Sanitary Engineers 8. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu / 8. International HVAC +R Technology Symposium 12-14 Mayıs 2008,

Detaylı

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ FARKLI ŞEKİL VE DOZLARDA UYGULANAN TKİ HÜMAS IN EKMEKLİK BUĞDAYIN BAYRAK YAPRAK BESİN ELEMENTİ KONSANTRASYONU, VERİM VE TANE PROTEİN KAPSAMINA ETKİLERİ Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ Bu

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi. Ankara Üniversitesi

Adnan Menderes Üniversitesi. Ankara Üniversitesi KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Berrin ŞAHİN Ünvanı Mühendis Telefon 2565811123 E-mail berrin.sahin@gthb.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri 19.05.1962-Ankara EĞİTİM BİLGİLERİ Doktora Üniversite Adı - Akademik Birim/Mezuniyet

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (2007) 36-41

www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (2007) 36-41 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (7) 36-41 MUĞLA İLİ DALAMAN, ORTACA VE FETHİYE İLÇELERİNİN SERA VARLIĞI VE SERA BİTKİSEL ATIK POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİR DİL PROGRAMI -Türkçe Konuşma - Tanıma Sistemi-

BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİR DİL PROGRAMI -Türkçe Konuşma - Tanıma Sistemi- BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİR DİL PROGRAMI -Türkçe Konuşma - Tanıma Sistemi- Prof. Dr. Fatih KİRİŞÇİOĞLU Bilgisayarlı Dil Uzmanı Erkan KARABACAK Proje Sorumlusu Çetin ÇETİNTÜRK Tanımlar : Konuşma Tanıma : Dil

Detaylı

GALANTHUS ELWESII HOOK. f. BİTKİSİNİN OLGUNLAŞMAMIŞ EMBRİYOLARINDAN IN VITRO SOĞAN ÜRETİMİ

GALANTHUS ELWESII HOOK. f. BİTKİSİNİN OLGUNLAŞMAMIŞ EMBRİYOLARINDAN IN VITRO SOĞAN ÜRETİMİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2006, 19(2),159-164 GALANTHUS ELWESII HOOK. f. BİTKİSİNİN OLGUNLAŞMAMIŞ EMBRİYOLARINDAN IN VITRO SOĞAN ÜRETİMİ Ayşe Gül NASIRCILAR 1 Özgül KARAGÜZEL 2 1 Akdeniz

Detaylı

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Dursun Yıldız SPD Başkanı 2 Nisan 2016 Giriş Gelişmenin ve karşı duruşun, doğuya karşı batının, kuzey kıyısına karşı güney kıyısının, Afrika ya karşı

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar. Bakanlar Kurulu Kararı -BKK. Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı. Resmi Gazete Sayısı: 26848

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar. Bakanlar Kurulu Kararı -BKK. Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı. Resmi Gazete Sayısı: 26848 Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar Bakanlar Kurulu Kararı -BKK Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı Resmi Gazete Sayısı: 26848 Karar Sayısı: 2008-13489 15 Nisan 2008 SALI Resmi Gazete Sayı : 26848 BAKANLAR

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU Tarih: 10 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 40 Katılımcı listesindeki Sayı: 38 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları Doç. Dr.Seral YÜCEL Adana BMAİ 1 Sebze yetiştiriciliğinde; Yetiştiricilik (çeşit seçimi, fide yetiştirme, aşılı fide,

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

6. Seçilmiş 24 erkek tipte ağacın büyüme biçimi, ağacın büyüme gücü (cm), çiçeklenmenin çakışma süresi, bir salkımdaki çiçek tozu üretim miktarı,

6. Seçilmiş 24 erkek tipte ağacın büyüme biçimi, ağacın büyüme gücü (cm), çiçeklenmenin çakışma süresi, bir salkımdaki çiçek tozu üretim miktarı, ÖZET Bu çalışmada, Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde bulunan antepfıstığı parsellerinde yer alan bazı erkek tiplerin morfolojik ve biyolojik özelikleri araştırılmıştır. Çalışma, 1995 ve 1996 yıllarında hem

Detaylı

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Faaliyet Onayı Alma Koşulları Hayvansal üretimin geliştirilmesine katkıda bulunacak

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA 2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 16/07/2009 tarih ve 27290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Karar

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

Prof.Dr. Musa Genç * Arş.Gör. Ayşe Deligöz * Orm. Müh. H. Cemal Gültekin **

Prof.Dr. Musa Genç * Arş.Gör. Ayşe Deligöz * Orm. Müh. H. Cemal Gültekin ** Ladin Sempozyumu, 20-22 Ekim 2005, Trabzon DOĞU LADİNİ, TOROS SEDİRİ, ANADOLU KARAÇAMI, BOYLU ARDIÇ, KOKULU ARDIÇ VE DİKEN ARDIÇ FİDANLARININ STRES ETMENLERİNE DAYANMA YETENEKLERİ Prof.Dr. Musa Genç *

Detaylı

BÖLÜM I GİRİŞ Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi,

BÖLÜM I GİRİŞ  Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi, BÖLÜM I GİRİŞ Denizli ili, Burdur, Afyon, Manisa, Uşak ve Muğla illeri ile çevrelenmiştir. Denizli ili İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgeleri arasında geçit yeri olup kara yolları ve demir yolları için kavşak

Detaylı

YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 22 Mayıs 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28300 Kafkas Üniversitesinden: YÖNETMELİK KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARICILIĞI GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba 1.1 Ara rman n Amac Ara rmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba olarak hizmet vermekte olan; 1. Bütçe ve Performans Program ube Müdürlü ü 2. Stratejik Yönetim ve Planlama

Detaylı

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR PROJENİN ADI : Temiz Kentim YarıĢması PROJENİN HEDEFİ : Ġçinde bulunduğumuz yüzyıl; hızlı nüfus artıģı,

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 3,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7, ya yükselmiştir. Bu artışın 1,3 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarından kaynaklanmıştır. Döviz kuru

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı X, Y, Z KUŞAĞI TÜKETİCİLERİNİN YENİDEN SATIN ALMA KARARI ÜZERİNDE ALGILANAN MARKA DENKLİĞİ ÖĞELERİNİN ETKİ DÜZEYİ FARKLILIKLARININ

Detaylı

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. 01 TEMMUZ-30 EYLÜL 2008 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Raporun Dönemi : 01 Temmuz-30 Eylül 2008 Faaliyete Geçiş Tarihi Bankanın Merkezi Ödenmiş Sermayesi

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Kontenjan : 45 Puan türü : MF-4 Eğitim dili : Türkçe Hazırlık : İsteğe Bağlı Yerleşke : Konuralp Yerleşkesi Eğitim süresi : 4 Yıl Yüksek lisans/doktora

Detaylı

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014 MART 2014 Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2014 31.03.2014 Bankanın Ticaret Ünvanı : TAIB YatırımBank A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Aksoy İş Merkezi No. 7 Kat 3 Zincirlikuyu,

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis*

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis* BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis* Mustafa Özgür KESKİN Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Ahmet M. KILIÇ Maden Mühendisliği Anabilim Dalı

Detaylı

HAYALi ihracatln BOYUTLARI

HAYALi ihracatln BOYUTLARI HAYALi ihracatln BOYUTLARI 103 Müslüme Bal U lkelerin ekonomi politikaları ile dış politikaları,. son yıllarda birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin ekonomi politikalarında

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Levent KESKİN 1 Mustafa PAKSOY 2,3 (paksoy42@hotmail.com) Önder TÜRKMEN 2. Bişkek/KIRGIZİSTAN

Levent KESKİN 1 Mustafa PAKSOY 2,3 (paksoy42@hotmail.com) Önder TÜRKMEN 2. Bişkek/KIRGIZİSTAN Levent KESKİN Mustafa PAKSOY 2,3 (paksoy42@hotmail.com) Önder TÜRKMEN 2 :Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Antalya/TÜRKİYE 2 :Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Konya/TÜRKİYE

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Doğum Tarihi ve Yeri Medeni Durumu : Köksal AYDİNŞAKİR : 1 Nisan 1974, Trabzon : Evli ÖĞRENİM DURUMU Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Kültürteknik

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER Dünyada üretilen krom cevherinin % 90 ının metalurji sanayinde ferrokrom üretiminde, üretilen ferrokromun da yaklaşık % 90 ının paslanmaz çelik sektöründe

Detaylı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünyada çavdar ve yulafın üretimi, buğday, pirinç, mısır ve arpa gibi diğer tahıl ürünlerine kıyasla son derece sınırlıdır. Yılda ortalama 14-15 milyon ton dolayında olan dünya

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz?

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Şebnem BORAN 1.Dünya Hububat Pazarı Günümüzde dünyanın stratejik ürün grubunu oluşturan hububat pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünya toplam hububat üretimine

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Mak.Y.Müh. Nuri ERTOKAT Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çalışmamızın isminden de anlaşılacağı gibi Avrupa

Detaylı

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI Ali ÖZKURT Orman Yüksek Mühendis Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü PK.18 33401 TARSUS 1.GİRİŞ Türkiye'de orman varlığının

Detaylı

YILDIZ JOURNAL OF ART AND DESIGN Volume: 2, Issue: 1, 2015, pp 19-25

YILDIZ JOURNAL OF ART AND DESIGN Volume: 2, Issue: 1, 2015, pp 19-25 ALÜMİNA - SİLİS MİKTAR VE ORANININ SIR ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ THE EFFECTS OF ALUMINA-SILICA AMOUNTS AND RATIO OF ON THE GLAZE PROPERTIES Öz Ensar TAÇYILDIZ* *Anadolu Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

Endüstriyel Simbiyoz Uygulama Örnekleri ve Sağlanan Kazanımlar

Endüstriyel Simbiyoz Uygulama Örnekleri ve Sağlanan Kazanımlar Endüstriyel Simbiyoz Uygulama Örnekleri ve Sağlanan Kazanımlar Merve Böğürcü Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Endüstriyel Simbiyoz Paneli 16 Ekim 2014 Konya İSKENDERUN KÖRFEZİ NDE ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ

GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ Turan KARAHAN 1 Cafer Olcayto SABANCI 2 1 Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü,

Detaylı

MARMARA BÖLGESİ ARILARININ KOLONİ PERFORMANSI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

MARMARA BÖLGESİ ARILARININ KOLONİ PERFORMANSI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME MARMARA BÖLGESİ ARILARININ KOLONİ PERFORMANSI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME A Review on Colony Performances of Honey Bees of Marmara Region of Turkey Recep SIRALI 1 ve İbrahim ÇAKMAK 2 1 Karadeniz Teknik Üniversitesi,

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite l. Doktora Bahçe Bitkileri Ankara Üniversitesi 2008

Derece Bölüm/Program Üniversite l. Doktora Bahçe Bitkileri Ankara Üniversitesi 2008 ÖZGEÇM VE YAYIN L STES ÖZGEÇM Ad Soyad : Volkan GÖZEN Do um Tarihi ve Yeri: 20 Nisan 1973, Malatya Medeni Durumu: Evli REN M DURUMU Derece Bölüm/Program Üniversite l Lisans Tar msal Yap lar ve Ege Üniversitesi

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.04.2004-30.06.2004 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon Kurulu

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (2016) 634-639 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Fotovoltaik Paneller İçin Güneş Takip Edebilen Basit Ve Ekonomik Bir Sistem

Detaylı

Taş, Yaman ve Kayran. Altan KAYRAN. akayran@metu.edu.tr ÖZET

Taş, Yaman ve Kayran. Altan KAYRAN. akayran@metu.edu.tr ÖZET HAVA TAŞITLARINA UYGULANAN GÜÇLENDİRİLMİŞ, SİLİNDİRİK BİR DIŞ DEPONUN YAPISAL ANALİZİ Caner TAŞ ASELSAN, MST Mekanik Tasarım Müdürlüğü, Macunköy 06370, ANKARA, tas@aselsan.com.tr Yavuz YAMAN Orta Doğu

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEME DAĞITIM USUL VE ESASLARI E-Posta: bilgi@yyuedutr Web: wwwyyuedutr BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ

BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Bilgi ve Belge Merkezi, sahip olduğu elektrik mühendisliği ve Oda ilgili her türlü bilgi, belge ve kaynakla kapsamlı bir araştırma

Detaylı

FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI

FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI Hasat: Hasata başlamadan önce fındık bahçelerinde genel bir temizlik yapılmalıdır.bölgenin yağışlı olması ve buna bağlı olarakta yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Dr. Ayhan HELVACI Giriş Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yapılan eğitim birçok disiplinlerden

Detaylı

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması 23 Aralık 2008 Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması Son günlerde akaryakıt fiyatları ile ilgili olarak kamuoyunda bir bilgi kirliliği gözlemlenmekte olup, bu durum Sektörü ve Şirketimizi itham altında

Detaylı

Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Maliyetler Açısından Karşılaştırılması*

Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Maliyetler Açısından Karşılaştırılması* Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 37 (2), 207-216, 2006 ISSN : 1300-9036 Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Maliyetler Açısından Karşılaştırılması* Avni BİRİNCİ Koray

Detaylı

STYROPOR ĐÇEREN ÇĐMENTO VE ALÇI BAĞLAYICILI MALZEMELERĐN ISIL VE MEKANĐK ÖZELLĐKLERĐ*

STYROPOR ĐÇEREN ÇĐMENTO VE ALÇI BAĞLAYICILI MALZEMELERĐN ISIL VE MEKANĐK ÖZELLĐKLERĐ* STYROPOR ĐÇEREN ÇĐMENTO VE ALÇI BAĞLAYICILI MALZEMELERĐN ISIL VE MEKANĐK ÖZELLĐKLERĐ* Yaşar BĐÇER1 - M.Şükrü YILDIRIM - Cengiz YILDIZ Fırat Üniversitesi ÖZET Son yıllarda gerek enerji talebi ve maliyetleri,

Detaylı

TEBLİĞ İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/19)

TEBLİĞ İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/19) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2013/19) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Bilgi ve İşlemler Mevcut önlem ve soruşturma MADDE 1 (1) Çin Halk Cumhuriyeti

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

MİKRO, KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ METAL İŞLERİ TESİSLERİNDE ENDÜSTRİYEL ATIKLARIN ARAŞTIRILMASI

MİKRO, KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ METAL İŞLERİ TESİSLERİNDE ENDÜSTRİYEL ATIKLARIN ARAŞTIRILMASI MİKRO, KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ METAL İŞLERİ TESİSLERİNDE ENDÜSTRİYEL ATIKLARIN ARAŞTIRILMASI ÖZET Ertan ARSLANKAYA * Yaşar AVŞAR * İsmail TOSUN * M.Talha GÖNÜLLÜ * Bu çalışmada, mikro, küçük ve orta ölçekli

Detaylı

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

GROWTH RELATIONSHIPS OF PINUS SILVESTRIS FOR AFFORESTATIONS OF DERBENT (MOR BEL)- HASAN MOUNTAIN (YENIPINAR)

GROWTH RELATIONSHIPS OF PINUS SILVESTRIS FOR AFFORESTATIONS OF DERBENT (MOR BEL)- HASAN MOUNTAIN (YENIPINAR) [ DERBENT (MOR BEL) VE HASAN DAĞI (YENĠPINAR) AĞAÇLANDIRMALARINDA SARIÇAMIN BÜYÜME ĠLĠġKĠLERĠ M. Doğan Kantarcı M. BarıĢ Uzun Bayram Kaçar İst. Üni. Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Abd (EM). E.Mail

Detaylı

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Rapor No:01 Rapor Tarihi: 10.03.2011 muz İl Genel Meclisimizin 01.03.2011 tarih ve 2011/33 sayılı kararı doğrultusunda 08-09-10 Mart 2011 tarihlerinde toplanmıştır. İdaremiz araç parkında bulunan makine

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIM STÜDYOSU YER: ESKİ BAHÇE KAFE YERLEŞKESİ /KAMPÜS 1.

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU

KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU Ocak 2016 Kuruyemiş sektörü geçtiğimiz sezon kuraklı ve don gibi olumsuz koşullar nedeniyle rekoltelerde düşüş yaşarken fiyatlarda önemli artışlara sahne olmuştur. Geçtiğimiz yıl

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

ÇEVRE KORUMA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

ÇEVRE KORUMA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ÇEVRE KORUMA VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK Çevre neden bu kadar önemli? Sera etkisi artıyor Doğal kaynaklar bitiyor Maliyetler yükseliyor Gelir eşitsizliği uçurumu büyüyor 2002 yılında Johannesburg da

Detaylı

KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.

KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. 01.01.2013 31.12.2013 Dönemi Faaliyet Raporu 1 İÇİNDEKİLER I-ŞİRKET TANITIMI II- FİNANSAL KİRALAMA SEKTÖRÜ VE SEKTÖRDE KAYNAK LEASİNG III- İDARİ FAALİYETLER IV- KAR DAĞITIM

Detaylı

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 22-11-2013 Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU İş bu rapor, Galata Yatırım A.Ş. tarafından, Sermaye Piyasası Kurulu nun 12/02/2013 tarihli ve 5/145 sayılı kararında yer alan; payları ilk kez halka

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Ülkü TATAR BAYKAL İÜ Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı ve Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar,

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar, Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sn. Veysel Eroğlu nun katılımları ile gerçekleştiriyor olacağımız toplantımıza katılımlarınız için teşekkür ediyor,

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı