1 Şu Ney'in neler söylediğini can kulağı ile dinle, o ayrılıktan şikâyet etmededir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1 Şu Ney'in neler söylediğini can kulağı ile dinle, o ayrılıktan şikâyet etmededir."

Transkript

1 Mesnevî'den Seçmeler BİRİNCİ CİLT 1 Şu Ney'in neler söylediğini can kulağı ile dinle, o ayrılıktan şikâyet etmededir. 2 Ney kendine has bir dille, hal dili ile diyor ki; beni kamışlıktan kestiklerinden beri, feryadımdan, duygulu olan erkekte, kadın da inlemekte, ağlamaktadır. Şu var ki beni dinleyen her insan, benim neler dediğimi anlayamaz. 3 Benim feryadımı duyamaz. Beni anlamak, beni duymak için, ayrılık acısı çekmiş, gönlü yaralanmış, içli bir insan isterim ki, acılarımı, dertlerimi ona anlatayım. 4 Aslından vatanından ayrı düşmüş, oradan uzaklaşmış kişi, orada geçirmiş olduğu mutlu zamanı arar, o zamanı tekrar yaşamak ister, ayrıldığı sevgiliye tekrar kavuşmak arzu eder. 5 Ben her mecliste, her toplulukta, inledim, ağladım, durdum. Ben huysuz insanlarla da, iyi insanlarla da düşüp kalktım. 6 Herkes, kendi anlayışına, zannına göre benim yaranım dostum oldu. Ama kimse benim gönlümde ki (Esrarı) sırları araştırmadı, öğrenemedi. 7 Hâlbuki benim sırrım, feryadımdan uzak değildir. Fakat her gözde onu görecek nur, her kulakta, onu işitecek, duyacak güç yoktur. 8 Ten candan can da tenden gizli değildir. Fakat kimseye canı görmek izni verilmemiştir. 9 Ney'in şu sesi, gönlü yakan bir ayrılık, bir aşk ateşidir. Kimde bu ateş yoksa o,maddi varlığından kurtulsun. Yok olsun. 10 Ney'in sesinde ki tesir, yakıcılık, onun içine düşen aşk ateşindendir. Hakikat şarabında bulunan, insanı mest eden halde, aşk coşkunluğundandır. 11 Ney, sevgilisinden ayrılmış olanın arkadaşıdır, dostudur. Onun yakıcı sesi, bizim Hakk'ka kavuşmamıza engel olan perdelerimizi yırtmıştır. 12 Ney gibi bir zehri, ney gibi bir pan zehri, ney gibi bir dostu, ney gibi bir aşıkı kim görmüştür? 13 Ney, kanlarla dolu bir yoldan, aşk yolundan bahsetmektedir. O sevgi yüzünden çöllere düşen Mecnun'un aşk hikâyelerini anlatmaktadır. 14 Bize, hak yolunu gösteren gerçek aşkın mahremi, dostu, aklını yitirmiş âşıklardan başkası değildir. Konuşan dile, kulaktan gayri müşteri, talip yoktur. 15 Gamlı geçen günlerimiz uzadı ve sona ermesi gecikti. 0 günler, mutsuzluk, acılar ve ayrılık ateşi ile arkadaş oldu da, yandı, gitti.

2 16 Günler geçip gitti ise varsın geçsin. Gam yeme, onlara de ki Geçin, gidin., sizin gidişlerinizden bizim korkumuz yoktur... Ey mübarek, ey temiz dost... Sen kal, Sen var ol. 17 Hakk âşıkları, muhabbet deryasının balıklarıdır. Onlar vuslat suyuna kanmazlar, bu sebeple balıktan başka herkes suya kandı, nasibi olmayanın da günü, uzadıkça uzadı. 18 Ruhen yükselmemiş, ham kalmış kişi, yetişkin, olgun kişinin halinden anlamaz. Öyleyse sözü kısa kesmek gerekir vesselâm. 19 Dünya bağını kopar, maddeye olan bağlılıktan kendini kurtar da, hür ol. Ey oğul, ne zamana kadar altının, gümüşün esiri olacaksın? 20 Rızıklar denizini, bir testiye dökecek olsan, ne kadarını alır? Ancak bir günlük kısmet, bir günlük su. 21 Harislerin, dünyayı çok sevenlerin göz testileri hiç dolmaz. Sedefte kanaat edici olmayınca içi inci ile dolmaz. 22 Hâlbuki ilahi aşk yüzünden nefsaniyetten kurtulan, benlik elbisesi yırtılan kimse, hırstan da, ayıptan da, kötülüklerden de tamamıyla temizlenir. 24 Ey bizim gurur ve kibir hastalığımızın, böbürlenmemizin devası olan aşkımız! Ey bizim hasta gönlümüzün Eflatunu, Calinusu! 25 Topraktan yapılmış olan bedenimiz, aşk yüzünden göklere yükseldi. Dağ bile çevikleşti oynamaya başladı. 26 Ey âşık! Aşk Tur Dağı'na can olunca, Tur mest oldu, kendinden geçti, Musa'da düşüp bayıldı. 27 Ben de, bütün beşeri kirliliklerden kurtulup, beni yaratana ve yaşatana yakın olsaydım da kendimi onda bulsaydım.. Kamil bir insan olarak, ney gibi aşkın söylenmesi gereken bütün sırlarını ve hakikatlerini söylerdim. 28 Fakat kendi dilinden anlayanlardan, kendi dilinden konuşanlardan uzak düşen kimse, yüzlerce dil, yüzlerce nağme bilse, yine dilsiz olur, susar. 29 Gül gidip, gül bahçesinin mevsimi geçince, artık bülbülün başından geçenleri işitmez olursun. 30 Şunu iyi bil ki, kâinatta var olan her şey, Sevgilinin tecellisinden ibarettir, onun yarattıklarıdır. Onun kudretini, yaratma gücünü göstermektedir. Aslında âşık bir perdedir. Var olan, diri olan ancak sevgilidir. Âşık ise bir ölüdür. Var gibi görünen bir yoktur. 31 Bu hakikati sezemeyen, ilahi aşka meyli, isteği olmayan kimse, kanatsız bir kuş gibidir. Vay onun haline, yazıklar olsun ona...

3 32 Aşk, bu sözün, bu gerçeğin söylenmesini, açığa vurulmasını ister, fakat can aynası gammaz olmasında ne yapsın? Gerçeği nasıl göstersin? 977 İman yolunda, kulluk ve insanlık yolunda yürüyen bir kimse bir nefes ziyan ederse ben kâfirim Yazıklar olsun o diriye ki., ölü ile oturmuş, manen ölmüş, hayatını kaybetmiştir İnsanın hakikatini bilmeyen ve manevi zevkten habersiz olan kişi her zaman mihnete aşıktır. Kalk ta And olsun ki şehre ayetinden İnsan mihnet içinde yaratılmıştır ayetine kadar oku. (90 Beled Süresinin l-4ayetleri) 1711 Bu vah vah demeler, bu sızlanmalar, bu yanıp yakılmalar, ezeli sevginin güzelliğinin hayal edilmesinden ve her şeyde devamlı olarak O'nun zat ve sıfatlarının tecelli nurlarının müşahede kılınmasındandır. Bu görüşe varmak o tür şeyde müşahede etmek zevkine ermek ise, sen seninle oldukça Beni Göremezsin ayetinin sırrına ererek, varlıktan ve benlikten ayrılışın bir ifadesidir. (Burada Cenabı Hakk'ın Musa Aleyhisselam için buyurduğu Len Terani Beni göremezsin buyruğuna işaret vardır Ben varlığı yoklukta buldum. Onun için varlığı yokluğa feda ettim Kimi Âşık görürsen bil ki O Maşuktur. Yani seven kişi ayın zamanda sevgilidir. Çünkü seven kişi bir bakıma âşık ise, bir bakımdan da maşuktur Ey gönül, eğer sen neşeyi beladan ayırt edersen, vesvese tarafından param parça edilirsin Murada ermekte, şükür tadı bile olsa, murada erişmemek sevgilinin muradı olunca, vazgeç murattan Çeşitli varlıklarda ki VAHDETI, tecelli birliğini göstermek için, bu Ben ile Biz i meydana getirdin Böylece benler ve senler, vahdetin zuhuru ile tek can olur ve sonunda; cananın birliğinde yok olurlar İçinde bulunduğumuz hal, bize mahsus, pek az bulunur bir haldir. Bunu inkâr etme, Çünkü akıllı ve bilgili insanlara verilmeyen Hakk'ı idrak etme hali, ancak Hakk âşıklarına lütfedilmiştir Sabah oldu, Ey sabahları hazırlayan ve koruyan Allah'ım, Bize çok hizmeti dokunan Hüsamettin Çelebiden Sen özür dile Tane olursan seni kuşlar devşirirler, yerler. Gonca olursan seni çocuklar koparırlar Taneyi gizle, tamamıyla tuzak ol, tuzaktaki tane gibi görün. Goncanı sakla, kendini damda bitmiş bir ot gibi göster Kim güzelliğini meydana çıkarırsa, şöhret peşinde koşarsa, başına yüzlerce bela gelir, yüzlerce kötü kaza yüz gösterir.

4 1836 Kıskançlıklar, öfkeler, kötü gözler tulumlardan boşalan sular gibi meşhur olan kimsenin başına boşalır Düşmanları kıskançlıkla onu yaralar, yırtıp parçalarlar. Dostları ise ihtiyaçları yüzünden onun başını ağrıtır durular Nefis çok övülme yüzünden firavunlaştı. Sen alçak gönüllü ol; hor, hakir ol; ululuk taslama Elinden geldikçe kul ol, sultan olma. Top gibi zahmetler çek, mihnetlere katlan, çevgen olma Fakat sen şeytanlaşınca, sende şeytanlık huyu hâkim olunca, hiçbir işe yaramayan şeytan bile senden kaçar Aman Ya Rabb'i, her an yokluk aleminden,, varlık alemine katar katar yüz binlerce kervanlar gelir durur Nazlanmak için gül gibi bir yüz sahibi olmak gerek. Böyle bir yüzün yoksa boş yere huysuzluk etme Yusuf gibilerin karşısında nazlanma, güzellik taslama. Yalvarıp yakarmaktan, Yakup gibi Ahh etmekten başka bir şey yapma Sende aşk uğrunda kendini öldür de, Hz. İsa'nın nefesi seni diriltsin. Kendisi gibi güzel ve mübarek bir hale getirsin Baharlarda hiç taş yeşerir mi? Sende toprak olda senden renk renk güller yetişsin Yıllardır gönüller inciten, kalpler kıran taş oldun; Denemek için bir zaman da toprak ol Hz. Ömer Çalgıcı'ya dedi ki, Senin bu ağlayıp sızlayışın senin kendinde oluşunun, ayıklığının belirtisidir Allah'ın aşkında fani olmuş, kendinden geçmiş, aklını yitirmiş bir kimsenin yolu bir başka yoldur. Bu sebepledir ki, kendinde olmak, aklı başında bulunmak bir günah sayılmıştır Kendinde olmak, aklı başında bulunmak, yıkılıp giden geçmiş zamanları aramak demektir. Aslında geçmişi aramakta, gelecekten korkmakta Allah'a karşı bir perdedir Her ikisini de, geçmiş zamanı da gelecek zamanı da ateşe at, yak. Bu ikisi yüzünden ne zamana kadar ney gibi düğümlü kalacaksın? 2203 Sen benliğe kapılıp, kendi etrafında döndükçe, kendini tavaf eder sayılırsın. Böylece sen, kendi kendini tavaf etmekle, dinden dönmüş bir kâfirsin. Bu halde nasıl olur da sen Kâbe'ye varmış sayılırsın? Sen kendindesin, sen kendinden kurtulmadın.

5 2204 Hem Allah evine gelmek, hem kendi benliği etrafında dönmek, kendini tavaf etmek olur mu? 2205 Senin haberlerin ve bilgin, o haberleri verenden habersizdir. Sen bilgileri, haberleri kendinin zannediyorsun. Bu benliğe kapılıyor, şirke düşüyorsun. Senin tövben de günahından beterdir. Çünkü sen, tövbe etmekle, kendinde bir varlık buluyor, sanki senin elinde imiş gibi, bu işi bir daha yapmayacağım diye şirke düşüyorsun. Böylece de bir türlü kendinden geçmiyor, kendini terk etmiyorsun, benlikten varlıktan kurtulamıyorsun Ey geçmiş günahlarına tövbe etmeye kalkışan kişi, sen şu tövbe etmekten ne zaman tövbe edeceksin? 1928 Eğer velilerin gönül nağmelerinden birazcık söylersem, çürümüş bedenlerdeki canlar, mezarlarından baş kaldırır Allah'ın sesi ister perde ardından gelsin, ister perdesiz gelsin... Kamil insanın gönlüne, Hz. Meryem' in yakasından üflemek suretiyle verilmiş feyzi Ihsan eder. (Şura S.A. 51, Meryem S. A ) ses bir Allah kulunun ağzından çıktı ama aslında o ses, kesin olarak padişahlar padişahının sesidir Cenabı Hakk has kullarına Ey Kamil İnsan, kulluğun yüzünden bazen sana, BEN diye hitap ederim. Bazen de, senin yaratıcın olduğum, sende ilahi nevha bulduğum için sana BEN diye seslenirim. Her ne dersem diyeyim, Ben, bütün kâinatı aydınlatan Vahdet Güneşiyim diye buyurdu Cenabı Hakk, Hz. Âdeme, kendi esma sıfatlarını bizzat gösterdi ve bildirdi. Başkalarına ise, O esmayı Âdem vasıtasıyla açığa vurdu Allah'ın nurunu ister Allah'tan al, ister Kamil insandan, Aşk şarabını, ister küpten iç, ister testiden Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) efendimiz, Benim yüzümü görenler, beni görmüş olanları görenler ne mutlu kişilerdir. Diye buyurmuştur Bir mumdan yakılan mumu gören, gerçektende asıl mumu görmüş olur Böylece o mumun ışığı, yüz muma nakledilse, o mumdan yüzlerce mum yakılsa sonuncu mumun aydınlığını gören bile asıl ilk mumu görmüş olur İstersen, aradığın hidayet mumunu, son mumdan al; istersen bizzat O'ndan, can mumundan al, arasında hiçbir fark yoktur İstersen son mumun nurunu gör, ondan feyiz al, istersen gelip geçmiş velilerin mumlarından manen aydınlan, nurlan İnsanlarda ayıplardan başka hiçbir şey göremeyene ayıplar olsun. Gayb âleminden gelen temiz ruh, aynı yerden gelen kardeşlerde nasıl olurda ayıp görür?

6 1996 Ayıp, hiç bir şey bilmeyen kişiye göre ayıptır. Fakat her şeyi hoş gören, olduğu gibi kabul eden, Cenabı Hakk'a karşı ayıp değildir Bize göre Kâfirlik afettir, ama Hakk'a göre ondan bir hikmet vardır Birisinde yüzlerce faziletle beraber, birde ayıp bulunsa, o ayıp, armudun sapı, üzümün çöpü gibi kınanmaz bir ayıptır Terazide her ikisini de beraber tartarlar, çünkü sapla yahut çöple meyve, beden ile can gibi bir binen ile uyuşmuşlar, birbirlerinden hoşlanmaktadırlar Gayb Alemi'nin ahvali, yalnız Hakk'ın has kullarına malumdur. Onlardan başkaları Ölümden sonra dirilişten şüphe ederler Peygamber Efendimiz buyurmuştur ki Ey ashabım, ey benim dostlarım, sakın, ilkbahar serinliğinden ürkerek bedenlerinizi örtmeyiniz Çünkü ilkbahar rüzgârı, ağaçlara yaptığı tesiri bedenlerinize de, canlarınıza da yapar Fakat son bahar soğuğundan kaçının, çünkü son bahar soğuğu, üzüm bağlarına yaptığını size de yapar Bu hadiste buyrulan, Son Bahar NEFİSTİR, nefsin istediğidir. Akıl ile can da, ilkbaharın ta kendisidir, sonsuzluktur Şu halde, hadisin manası şöyle yorumlanır. Velilerin pak temiz nefesi, bahar gibidir. Yaprakların, filizlenin hayatıdır Yardım etme, verme durumu, verme durumu müsait olan nice kişiler vardır ki, onların layık olmayanlara vermemeleri, vermelerinden daha hayırlıdır. Sende bu yüzden Allah'ın verdiği malı, ancak Allah'ın emrine göre harca Ekin ekenin ambarı boşalır ama bu işin iyiliği tarlada belli olur Hz. Peygamber (s.a.v.) buyurdu ki, Kadın akıllı kişilere ve gönül ehline fazlasıyla galip olur Cahil kişilerde kadına galip gelirler. Çünkü onlar pek sert, pek kaba kişilerdir Kadın sadece bir sevgili değildir, Kadın Hakk'ın ışığıdır, nurudur. Sanki o mahlûk değil de halıktır Salih kişinin ruhu afetlere uğramaz. Deve yaralanabilir, ölebilir fakat salihin özüne, ruhuna bir şey olmaz Böyle bir ruha sahip olanlara kimse üstün gelemez. Gelse bile. Sedefe kabuğa gelirde öze inciye gelemez.

7 2520 İnsanı inciten kişinin, Allah'ı incittiğinden haberi yoktur. 0 bilmiyor ki, bu küpün suyu, Hakk ırmağının suyu ile birleşmiştir Sende bir velinin beden devesine kul köle kesil de, Salih Peygamberin ruhu ile kapı yoldaşı ol Devenin yavrusu nedir? Salih Peygamberin gönlü nedir. İhsanlarda bulunun, iyilikler ediniz de onun gönlünü ele alın Eğer onun gönlü alınır, hatırı hoş edilirse, azaptan kurtulursunuz. Yoksa ümitsizliğe düşersiniz de ellerinizi kollarınızı ısırır durursunuz Şu halde, yoksullar Hakk'ın cömertlik aynalarıdır. Hakk ile Hakk olanlar, yani Hakk'ta fani olanlar, varlıktan tamamıyla geçen gerçek yoksullar; Hakk mana yoksulları ise, ilahi cömertliğin kendisi olmuşlardır. Hakk gibi tamamıyla cömert kesilmişlerdir Varlığı olmayanlarla, varlıktan geçenlerden başkaları, aslında ölüdürler. Bu çeşit adam, Hakk kapısında değildir, kapı perdesinin üstündeki nakıştan suretten ibarettir Sen bir an gaflete düşerde, nefis eşeğinin yularını bırakacak olursan, o çayırlığa yol alır gider Eğer sen yolun doğrusunu bilmiyorsan, üstüne bindiğin eşek (Nefis) neyi isterse, sen onun aksini yap. Zaten kurtuluş yolu, nefis eşeğinin gitmediği yoldur Varlıktan kurtulmuş olanlara, gökyüzü de secde eder. Güneşte ayda Kimin bedenindeki kalk nefis öldü ise, güneşte onun buyruğuna girer, ayda Gönlünde ilahi aşk ateşini uyandıran ve çevresini aydınlatmayı öğrenen kişiyi, artık güneş bile yakamaz Küll'e doğru varan, küll'e ulaşan, cüz'ün bütün dikenleri birer gül olur Cenabı Hakk'ı yüceltmek, ta'zim etmek nasıl olur? Kendini hor, hakir bilmek ki, kendini toprak gibi ayakaltında çiğnetmeye layık görmekle olur Tevhid, Allah'ı bilmek nedir? Kendini Vahid'in, Bir'in önünde yakıp yok etmektir Bakın kimyada eritir gibi, varlığını, sana o varlığı verenin varlığında erit, yok et Sen sıkı sıkıya Ben ve Biz e yapışmışsın. Yokluğa ve birliğe ulaşamamışın, karşılaştığın bütün bozuk düzen işler, bütün bu perişanlıklar, bu yıkıntılar hep bu ikilikten meydana gelmektedir Allah'ın zatından başka her şey fanidir. Mademki O'nun zatında yok olmamışsın, artık varlık arama Kim bizim zatımızda, hakikatımız da yok olursa, Yok olmak tan kurtulur, beka bulur.

8 3062 Sevgili içerden; Kapıyı çalan kimdir diye bağırdı. Adam Ey gönlümü almış olan! Kapıdaki de sensin cevabını verdi Sevgilisi Mademki şimdi sen' ben'sin ey Ben' Ben'den ibaret olan; içeri gir. Bu ev dardır. Bu evde iki Ben'i alacak yer yoktur. (Ha. Cabir'in Hz. Peygamberimizi ziyaret etmesi olayı anlatılmaktadır Sen eğer birliği, o birlik alemini istiyorsan, o duyguları iyi kullan da, kesret aleminden kurtul., vahdet alemi (=Birlik Alemi) yönüne gel. Nuh Aleyhisselam Benimle uğraşmayın, Allah ile uğraşmış olursunuz.; Çünkü, şu benim görünen varlığım Hakk'a perde olmuştur buyurmaktadır Nuh Aleyhisselam dedi ki Ey benim sözümü dinlemeyenler, ey baş çekenler, ben, ben değilim, ben nefsanî candan öldüm, benlikten kurtuldum, canan ile dirildim, canan ile yaşamaktayım Ben her insanda bulunan, aşağı duygulardan, beşeri hislerden kurtulduğum, Hakk'ın varlığında yok olduğum içindir ki, Cenabı Hakk Gören Gözüm, işiten Kulağını ve anlayışım olmuştur Çünkü; ben artık ben değilim; bu ses, bu nefes HU dan yani Allah'tandır. Bu sözün karşısında, söz söyleyen, inkârda bulunan kâfirdir Hz. Nuh'ta, Cenabı Hakk'ın kudret eli bulunmasaydı, şirk âlemini bir tufan ile nasıl karma karışık ve alt-üst edebilirdi? 3145 Suretten, şekilden geçip gönlünü dünya sevgisinden ve kötü huylarından arıtan kişi, gayb suretlerine gizli şeylere ayna olur Onlar, gönül aynasında, hiç görülmemiş, dokunulmamış şekiller hayaller belirsin diye, gönüllerini zikirle ve tefekkürle cilalamışlardır Misafir Hz. Yusuf'a, kardeşlerinin ettikleri cefaları, hasetleri hatırlattı. Yusuf(a.s) da o haset bir zincirdi, bizde aslandık bu yüzden bizim boynumuza takılmıştı Aslana zincir vurulmaktan utanç gelmez, 0 tecelli ilahi bir kaza idi. Biz Hakk'ın kazasından şikâyet etmeyiz Misafir, Kuyuda zindan da halin nice idi? diye sordu. Yusuf(a.s) Ayın aksilip hilal haline gelmesi gibi idim. cevabını verdi Bir tane büyüklüğünde ki altın kırıntısını, bir madene, bir damlayı bir denize armağan olarak nasıl götürürüm? Diye düşündüm Ey güneş gibi gök yüzünün nuru olan Yusuf, sana gönül nurundan bir ayna getirdim ki,o aynaya baktıkça kendi güzel yüzünü göresin ve kendinde bulunan güzelliği görerek hayran olasın.

9 3199 Ey gözümün nuru, sana ayna getirdim ki, ona baktıkça ve güzel yüzümü gördükçe beni hatırlayasın Varlığın aynası nedir? Varlığın aynası yokluktur. Ey Hakk aşıkı! Eğer ahmak değil isen, Hakk'ı huzuruna yokluk götür Dostların yanına eli boş gelmek, değirmene buğdaysız girmeye benzer Cenabı Hakk, mahşer gününde halka! Kıyamet günü için ne armağan getirdiniz? Diye soracak Sizi ilk yarattığımızda olduğu gibi eli boş, azıksız olarak, tek başınıza muhtaç bir halde diye buyuracak. (En'am S. A 94) 3205 Haydi, söyleyin kıyamet günü için armağan olarak ne getirdiniz? 3175 Yoksa sizde dünyadan ahirete dönmek ve Allah'ın huzuruna çıkmak ümidi yok mu idi? Kur'an ın kıyamet hakkındaki ayeti size boş mu görünmüştü? 3176 Kıyamet gününü inkâr etmiyorsan, 0 dostun kapısına böyle eli boş olarak nasıl ayak atıyorsun? 3177 Azıcık olsun uykuyu, yemeyi, içmeyi bırak ta Hak'la buluşacağım zaman için bir armağan hazırla Ey Hakk aşıkı, geceleri az uyuyanlardan, seher vakitleri günahlarının bağışlanmasını isteyenlerden ol Ana rahmindeki çocuk gibi azıcık oyna, kımılda da sana nur gören duygular bağışlansın Ana rahmine benzeyen şu sıkıntılı kasvetli kederlerle dolu dünyadan dışarı çıkarsan, yeryüzünden daha geniş, daha ferah bir âleme çıkmış olursun Allah'ın Yarattığı yeryüzü geniştir. Kulluk ibadet edilecek yerleri çoktur demişlerdir ya, işte o geniş yer Peygamberlerin gitmiş oldukları yerdir. Mana âlemidir O geniş sahada, gönül daralamaz. Yaş ağacın dalı orada kurumaz Ey Hakk yolcusu, sen şimdi duyguların yükü altında ezilmektesin. Bu yüzdendir ki yorgunsun, bitkinsin, zayıfsın, düşecek gibisin Biz gafiller, ancak uykuya dalarak duygularımızın etkisinden kurtulurken, veliler uyanık iken de duygularının etkisinden kurtulmuşlardır. Bu yüzdendir ki, biz üzeri perişan eden olaylar onları hiçbir zaman üzmez. Onlar hiçbir zaman korkmazlar, mahzun olmazlar Ey inatçı kişi, veliler Ashabı kehf tir. Onlar ayakta da dönüp dolaşırken de uykudadırlar Cenabı Hakk onları, kendilerinin haberi olmadan, durmadan sağa sola çevirir. İşe güce sokar. (Kehf S. A. 18)

10 3189 Sağ yana çevirmek nedir? İbadetler, iyilikler, güzellikler, hayırlı işlerdir. Sola çevirmek ise, yemek içmek ve bedene ait işlerdir Bu iki çeşit iş, peygamberlerde de kendilerinin haberi olmadan, sesin dağa çarparak geri gelmesi gibi meydana gelir Dağ, hayır olsun şer olsun; senin sesini sana geri gönderir. Ama dağın bu iki sesten de haberi yoktur Ben hangi makamda, hangi mertebede olursa olsun, kendini hakikat sofrasına ulaşmamış ve Allah'a yakınlık nimetine ermemiş gören kişinin kuluyum kölesiyim Kardeşim, Hakk'a yakınlık, sonu olmayan bir dergâhtır. Böyle olduğu için, hangi makama, hangi mertebeye varırsan sakın durma, Allah aşkı ile ilerle İlahi aşk şarabıyla mest olmuş kişilerden başka, bütün halk çocuktur. Nefsin isteklerinden kurtulandan gayri erkeklik çağına girmiş, ergin kimse yoktur Vehminizi, duygunuzu, düşüncenizi, anlayışınızı çocukların kamıştan atı gibi bilin Gönül ehlinin bilgileri, kendilerini taşır; beden ehlinin bilgileri ise, kendilerine yük olur Gönüle aks eden, gönülü nurlandıran biri insana yar olur, yararlı olur. Fakat bedene vuran bedende kalan bilgi sahibine yük olur Çünkü cenabı Hakk Din kitabını taşıyıp ta O'nunla amel etmeyenler, kitap taşıyan eşeğe benzer diye buyurdu. (Cuma S. A. 5)Hakikati bildirmeyen, Hakk'tan olmayan bilgi insana yük olur Cenabı Hakk'tan vasıtasız olarak ilham yolu ile gelmeyen bilgi, gelin süsleyen kadının ona sürdüğü renk gibi durmaz uçar gider Fakat, çalışarak elde ettiğin bu bilgi yükünü, iyi taşırsan ve öğrendiğini yaşarsan, etrafına yararlı olursun.; Yükünü alırlar, sana manevi zevkler, boşluk bağışlarlar Aklını başına al da, bu bilgi yükünü şöhret için, dünyalık için, nefsanî arzular için taşıma, taşımada gönlündeki ilahi bilgi hazinesini gör Böylece, bilginin rahvan atına bindikten sonra sırtındaki yük düşer gider Ey O nu bulmadan sadece O nun adını yeterli bulan kişi HU kadehinden içmeden nasıl olurda benlik arzularından kurtulabilirsin? 3454 İsim ve sıfattan ne doğar? Ancak hayal. O'nun hayalide ulaşmaya buluşmaya kılavuz olur Eğer, addan, harften öteye geçmek istersen, kendini kendinden çıkar, kendini tertemiz arıt, kendi nefsinden tamamıyla kurtul.

11 3460 Kendini, kendi kötü huylarından, nefsani isteklerinden kurtar, temizle de, saf temiz gerçek varlığını, lekesiz, zatını, ilahi özünü gör. 0 vakit kitapsız, yardımcısız hocaya başvurmadan, peygamberlerin bilgilerini gönlünde görebilirsin Resulullah Efendimiz Ümmetimden öyle kişiler vardır ki, benimle aynı yaratılıştadır, aynı himmettedir diye buyurdu Ben onları hangi nurla görüyorsam, onlarda beni aynı nurla görürler Buhari ve Müslim'in kitaplarındaki hadisler ve onları rivayet edenler olmaksızın BUNLAR, Uz. Peygamberi, Ab-ı Hayat kaynağı olan gönüllerinde görürler Kürt olarak akşamladık sözün sırrını bil, Arap olarak sabahladık sırrını oku Allah'ın gerçeklik durağında oturup orayı yurt edinenlerin yerleri,arştan da, ferşten de, kürsiden de yücedir. (Kamer 5. A. 54,55) 3503 Mızrağın ucu kalkanı nasıl deler geçerse, mende gündüzlerden gecelerden öyle geçtim. Onlara ve onlarda geçen hadiselere bağlanıp kalmadım. (Hz. Zed'in SÖZÜ) 3504 Bu yüzden gecesi- gündüzü olmayan öyle bir âleme, (Ehadiyet Alemine) ulaştım ki, orada bütün şeriatlar, bütün dinler birdir. Bir saat ile yüz binlerce yıllar birdir Kendine gel Ey Zeyd diye buyurdu Atın gemi azıya aldı dizginleri çek Allah gerçeği söylemekten çekinmez' ayeti tecelli etti de sakınma ortadan kalktı. (Ahzap S. Ayet 53.) 3570 Gönül dilerse, el parmakları ile hesap yapar yahut o parmaklarla kitap yazar 3571 Dikkat ediniz, bütün bu işleri yapan hünerli el, içte bulunan gizli bir elin emrindedir. 0 gizli el, bedenimizin şu görünen elini maşa gibi kullanarak, bu işleri yapmaktadır Eğer gizli el isterse, şu görünen el, düşmana karşı yılan gibi öldürücü olur. Yine gönül isterse o el bir dosta karşı yardımda bulunur Acaba gönül bizde bulunan bu beş duyguya neler söylüyor, onlarla aralarında ne de gizli akıl almaz bir anlaşma, ne şaşılacak bir buluşma var Kireç taşı ateşle yumuşatıldığı gibi, kâfirlerde cehennem ateşi ile cezalandırılır Biz o taş gibi kalbe, kaç kere yumuşak yumuşak sözler söyledik ama öğüt kabul etmedi Kötü sözler ve çirkin işler, kötü kimseler içindir. (Nur S. A 26) Ayeti, tanı hikmeti, hakikati beyan buyurmaktadır. Çirkinin çirkine eş olması yaraşır Öyle isen, sende hangi işi istiyorsan ona git, onda yok ol, onun şekline, onun huylarına bürün, onunla aynı ol Nur istiyorsan, gönül aynanı kirden, pastan temizle de nur al, nurlanmaya çalış. Hakk'tan uzaklaşmak istiyorsan, kendini gör, kendini sev, Hakk'tan uzak düş.

12 3607 Yok, eğer şu yıkık zindandan, benlik gururundan kurtulmak istersen, dosttan baş çevirme, Allah'a secde et de, O'na yaklaş Allah'a iman ve ibadet ancak şimdi makbuldür, ölümden sonra gayb âlemi bütün güzelliği ile meydana çıkınca; Şimdi inandım demek manasızdır Güneşin varlığına şahit yine güneştir. Allah'ın varlığının yine en büyük şahidi, yine Allah'tır Hayır, söyleyeceğim, çünkü Kuran'ı Kerim de, Allah'ın şahit oluşuna hem bilginlerin, hem meleklerin şahitlikleri beraberce alınmıştır. (Ali İmran S. A 18) 3645 Allah'tan başka sonsuz, daim ve baki olan yoktur. diye Allah, melekler ve Ledün ilmi'ni bilen bilginler şahadet eder. (Ali Imran S. Ayet 18) 3648 Gökyüzünde nur saçan, kâinata hayat dağıtan hakikat güneşine şahitlikte, Hakk'ın gökyüzü dostları ve hizmetçileri olan melekleri de bizimle dost bil Eğer herkesin gözünde doğrudan doğruya güneşten nur alacak güç ve görme kabiliyeti olsaydı, 3568 İnsanlar güneşi bırakıp ta, güneşten nur edinerek bize ulaştıran ve güneşin nuruna şahitlik eden aya ve yıldıza hiç bakar mı idi? 3664 Ey hasta kişi, manevi hastalıktan kurtulunca, beşeri sıfatları bırak, ruhani sıfatlan benimse Şunu iyi bil ki, gönül tahtı, nefis isek1erinden, şehvet duygularından arınınca, artık Rahman arşa hakimdir, dilediği gibi hükmeder. ayetinin sırrı meydana çıkarda, ilahi tecelli kendini gösterir. (Ta-Ha S., Ayet 5) 3666 Bundan sonra Cenabı Hakk, gönüle vasıtasız hükmeder, çünkü gönül, bu manevi bağlantıyı elde etmiştir Ölüm gibi ağır olan uyku, (gaflet), haram lokma (günah), bir binen ile sıkı dost oldular da, ev sahibini uyuttular. Gece hırsızı (Şeytanda) bu halden yararlandı. Gönül evine girdi, işe girişti Şehvete kul olan, köle olan kimse, Allah'ın indinde, kölelerden, çalınıp satılan esirlerden, daha değersizdir Çünkü harp esiri yahut satın alınmış bir köle, efendisinin bir sözü ile kölelikten çıkar, hür olur. Hâlbuki şehvet esiri olan bir kişi, tatlı yaşar fakat çok acılar çekerek ölür Allah'ın Ihsan ettiği malı nefsine uymuş kötü kişilere vermek, yol kesen eşkıyanın eline kılıç vermek gibidir Din ehlini., kin ehlinden ayır, Allah'a dost olanı ara bul; onunla düş kalk.

13 3796 Ben bir dağım, benim varlığım O'nun binasıdır. Beni O yaratmıştır. Saman çöpü olsam bile, beni kımıldatan, uçuran O'nun rüzgârıdır Halka bundan fazlasını söylemek doğru değildir. Çünkü deniz bir ırmağın yatağına sığmaz Ey muhteşem pehlivan, artık sen bensin, bende senim. Sen Ali oldun, ben Ali'yi nasıl öldürebilirim? 3976 Yapacağım savaşın yarısı Allah'ın rızası için, yarısı da öfkem zoru ile nefsim için, intikam almak için olacaktı. Hâlbuki Allah'a ait işlerde ortaklık uygun değildir Allah'ın yarattığını yine Allah'ın emri ile kır dök, Dostun camına, dostun taştı at demişlerdir Sen Hakk'ın aletisin, işi yapanda Hakk'ın eli. Hakk'ın aletini nasıl kınaya bilirim? Ona nasıl karşı gelebilirim? 3854 İbni Mülcam Öyleyse kısas niçin gerekiyor diye sordu. Hz. Ali'de O da Hak'tandır, o da Hakk'ın gizli bir sırrıdır. Diye cevap verdi Kendi işine itiraz etmesi, kendi takdirine karşı gelmesi, ancak O'na yakışır., kendi takdirine vasıta olan katili kısasla öldürmekte O'nun takdiridir. Kahırda, lütuf da birdir Atlı, atını koşturunca yerden toz kaldırır. Sen Allah adamının sembolü olan atlıyı görmüyorsun da, kaldırdığı tozu, Allah adamı sanıyorsun İbliste tozu toprağı gördü de, Topraktan yaratılan adam, benim gibi ateşten yaratılana nasıl üstün olabilir? dedi Sen nebileri, velileri; o aziz varlıkları her hangi bir insan gibi gördükçe, bilmiş ol ki senin bu görüşün, sana şeytanın mirasıdır Ey inatçı gafil, eğer sen İblis'in Oğlu olmasaydın, sana o köpeğin mirası kalır mıydı? 3965 Dünya aslanı av arar, rızık arar. Allah aslanı ise hürriyet arar, ölüm arar Hakk'ın bu Ledün Şerbetini, ancak nefis savaşında şehit olanlar içer, her kesilen boğaz içmez. Bu şerbeti içmek için Lâ'dan yani inkârdan kurtulmak, Bela' da tasdik ve insanda yok olmak gerekir Ey himmeti kıt beceriksiz, sakat kişi, ne vakte kadar yalnız ekmekle besleneceksin? Ruhani gıdalardan, ilahi zevklerden habersiz yaşayacaksın? 3906 Çünkü daha dünyada iken sevgiliye ulaşamayan canın gönül gözü kördür. Ve kendi kendine karanlıklar içinde kalmıştır Sen vuslata yol vermedikten sonra cam çıkmış gitmiş bil. Sen yaşayan cam ölü say.

14 3918 Hepimizde Nefsim, Nefsim deyip durmakta, hepimizde yalnız kendimizi düşünmekteyiz. Allah'ım sen bize lütufta bulunmazsan hepimizde azıtırız, şeytanlaşırız Yazıklar olsun ki, bir İki lokma yemek fazla yemek yendi de bu yüzden düşüncenin coşkunluğu dondu kaldı.

DİNLEDİM NEY DEN HASRETİ Pazartesi, 11 Haziran 2012 14:59

DİNLEDİM NEY DEN HASRETİ Pazartesi, 11 Haziran 2012 14:59 İnsan hep bir şeylerin özlemi ile yaşar. İçinde hep bir şeylerin özlemi vardır. Hasret insanoğlunun adeta içine işlemiştir. Biz bezm-i âlemden geldik ve hep oraların hasreti ile yanarız. Biz dünyaya gönderildik

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI) 50-KAF SURESİ Mekke'de inmiştir. 45 (kırkbeş) âyettir. "Kaf" harfi ile başladığı için bu adı almıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla. 1.

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

M VE NAZARDAN KORUNMA VE KURTULMA YOLLARI. lar aha beteri. dir veya 7 2. Y. 4. a bakarak " " dersek h 6. olarak sadaka verme.

M VE NAZARDAN KORUNMA VE KURTULMA YOLLARI. lar aha beteri. dir veya 7 2. Y. 4. a bakarak   dersek h 6. olarak sadaka verme. M VE NAZARDAN KORUNMA VE KURTULMA YOLLARI lar aha beteri dir... 1. -3-5 veya 7 2. Y 3. : me sem. 1 (B bir olmaz) 4. a bakarak " " 5. sek, dersek h 6. olarak sadaka verme. 2 3 k, iyilik yapmak, anaya -

Detaylı

Şeytan Der ki Ey İnsan!..

Şeytan Der ki Ey İnsan!.. Şeytan Der ki Ey İnsan!.. Dengenin engelidir, şeytanların çengeli, Eûzu besmeledir, çengellerin engeli. KUR ÂN DİYOR Kİ! (Hesapları görülüp) iş bitirilince, şeytan diyecek ki: Şüphesiz Allah size gerçek

Detaylı

Gıybet (Hadis, Tirmizi, Birr 23)

Gıybet (Hadis, Tirmizi, Birr 23) Dedikodu (Gıybet) Gıybet Dedikodu (gıybet), birisinin yüzüne söylenmesinden hoşlanmadığı şeyleri arkasından söylemektir. O kimse söylenen şeyi gerçekten yapmış ise bu gıybet, yapmamış ise iftira olur (Hadis,

Detaylı

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin?

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? - Mutasarrıf demiş adam kabara kabara. - Sonra ne olacaksın? diye

Detaylı

İslamiyet in dirilmesi bizden fidye ister. Cenab-ı Hak:

İslamiyet in dirilmesi bizden fidye ister. Cenab-ı Hak: Cenab-ı Hak: En iyi işleri yaparak kendini büsbütün Allah a teslim eden ve daima doğru yoldan giden İbrahim in dinine uyan kimseden, din bakımından daha iyi kim olabilir? Allah, İbrahim i kendine dost

Detaylı

Ramazan ve Bayram Ramazan Ramazan Allah a yakınlaşmak için yegane bir zaman. Allah dünyada kendisi ve insanlar arasına perdeler koymuş. Bu perdeleri açmak ve aşmak, Allah a yakınlaşmak, onu hissetmek için

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (9) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme Bürosu

Detaylı

Mevlânâ dan Bilgelik Katreleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Mevlânâ dan Bilgelik Katreleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Üzerindeki bilgelik hırkasından, madde ve mânâ dünyasındaki mutluluğun şifrelerini verir bize Mevlânâ. Onun ilmini ve söylemlerini kâğıtlara, kitaplara, ansiklopedilere sığdıramamakla birlikte, deryada

Detaylı

Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa, akıbet o kılıçla kendi maktül düşer. Hz. Ali

Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa, akıbet o kılıçla kendi maktül düşer. Hz. Ali Marifet nefsi silmek değil, bilmektir. Hacı Bektaş-ı Veli Nefsin, azgın bir binek atından daha çok şiddetle gemlenmeye muhtaçtır. Hasan Basri Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa,

Detaylı

Atasözleri Sözlüğü T. Taşa çıkan keçinin, ağaca çıkan oğlağı olur. Bk. Ağaca çıkan keçinin, dala bakan... Atasözleri Sözlüğü T

Atasözleri Sözlüğü T. Taşa çıkan keçinin, ağaca çıkan oğlağı olur. Bk. Ağaca çıkan keçinin, dala bakan... Atasözleri Sözlüğü T Atasözleri Sözlüğü T Tan yeri ağarınca hırsızın gözü kararır. Doğru olmayan yollara başvurarak çıkar sağlayan, gizli kapaklı işler çeviren kişi, bu kirli ve karanlık işleri çevirmesine imkân sağlayan şartlar

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

Siz, Kimi Seviyorsunuz? Perşembe, 07 Ekim 2010 07:38

Siz, Kimi Seviyorsunuz? Perşembe, 07 Ekim 2010 07:38 Bütün mesele tam bir sevgi meselesidir. Sevgi kalpte başlar kalpte biter. Sevgi gönlün, kalbin eylemidir. Allah ın bir ismi de Vedud dur. Allah yarattıklarını sever ve bu dünya sevgi ile ayakta durur.

Detaylı

İbadetin Manası ve Çeşitleri

İbadetin Manası ve Çeşitleri İbadetin Manası ve Çeşitleri Muhammed ibni Abd'il Vehhab (rahimehullah) www.at-tawhid.org 1 İbadetin Aslı Allah a ibadetin aslı; Allah ın emirlerine uymak nehyettiklerinden kaçınmak suretiyle ona itaat

Detaylı

Yýldýz Tilbe 1 ADAM OLSAYDIN. Söz-Müzik: Yýldýz Tilbe. Sevdim olmadý yar, küstüm olmadý yar. Kendini arattý, beni bulmadý yar

Yýldýz Tilbe 1 ADAM OLSAYDIN. Söz-Müzik: Yýldýz Tilbe. Sevdim olmadý yar, küstüm olmadý yar. Kendini arattý, beni bulmadý yar Yýldýz Tilbe 1 Onaylayan Administrator Pazar, 06 Mayýs 2007 Son Güncelleme Perþembe, 14 Haziran 2007 Besteciler.org ADAM OLSAYDIN Sevdim olmadý yar, küstüm olmadý yar Kendini arattý, beni bulmadý yar Düþtüm

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır.

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır. 4.MEKTUP MEVZUU : a) Mübarek ramazan ayının faziletleri. b) Hakikat-ı Muhammediye'nin (kabiliyet-i ulâ) beyanı.. Ona ve âline salât, selâm ve saygılar.. c) Kutbiyet makamı, ferdiyet mertebesi.. NOT : İMAM-I

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun.

Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun. Ahmet: Otur, hanım otur. Allah aşkına bir otur. Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun. Ahmet: Allah aşkına bir otur hanım. Sabahtan beri dolaşmaktan ayaklarımın

Detaylı

Yenişimdir Sözü Girişimdir Yönü İnsandır Özü:

Yenişimdir Sözü Girişimdir Yönü İnsandır Özü: Yenişimdir Sözü Girişimdir Yönü İnsandır Özü: Hoşgörü ile Yenişim ve Girişim Yaklaşımları Halil Kulluk Yönetim Kurulu Başkanı İntekno Şirketler Topluluğu Selçuk Üniversitesi - 16 Aralık 2013 Yeniliğe Doğru

Detaylı

- Kurslara, seminerler katılın, farklı mekanlar keşfedin. Kendiniz için bir şeyler yapın. Böylelikle eşinize anlatacağınız farklı şeyler olacaktır.

- Kurslara, seminerler katılın, farklı mekanlar keşfedin. Kendiniz için bir şeyler yapın. Böylelikle eşinize anlatacağınız farklı şeyler olacaktır. Lilay Koradan www.gencgelisim.com - Bir ara sinemaya ya da tiyatroya gidelim mi? demek yerine, iki kişilik bilet alın. Ona Sürpriz, yarın akşam sinemaya gidiyoruz dediğiniz zaman sizinle gelecektir. -

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

eğitim sistemine bağlıdır,öyle ki Bektaşilikte, sofraya konulan gıdaların sofraya konulma sırasına,

eğitim sistemine bağlıdır,öyle ki Bektaşilikte, sofraya konulan gıdaların sofraya konulma sırasına, Dört Kapı Kırk Makam Bektaşi Tarikatı'nın en büyük özelligi, bir okul olmasıdır,kurumsallaşmasını tam olarak tamamlayan bu yapının,onlarca tasavvuf ereni yetiştirmesi büyük ölçüde bu oluşum ve eğitim sistemine

Detaylı

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir? 1) İnsanlar, dağlar gibi yerlerinden kımıldamayan cansızlar değildir. Arkadaşlar, tanışlar birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun ve buluşmaları ne kadar güç olursa olsun, günün birinde bir araya

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler GÜNAH ve İSTİĞFAR Israr etmek kişiyi nasıl etkiler Peygamber (s.a.v) Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Hiçbir küçük günah yoktur ki, ısrarla işlenilmeye devam edildiği halde büyümesin. Ve

Detaylı

Kur ân da Dua Ayetleri

Kur ân da Dua Ayetleri Kur ân da Dua Ayetleri (1) Bizi doğru yola ilet; Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, Gazaba uğrayanların ve sapmışlarınkine değil. (Fatiha Suresi 6-7) (2) (Musa) Cahillerden olmaktan Allah a sığınırım

Detaylı

BİR BAYRAK RÜZGÂR BEKLİYOR

BİR BAYRAK RÜZGÂR BEKLİYOR ÖTÜKEN Ârif Nihat Asya BİR BAYRAK RÜZGÂR BEKLİYOR Şiirler: 1 BİR BAYRAK RÜZGÂR BEKLİYOR Servet Asya ya Armağanımdır. DESTAN O zaferler getiren atların Nalları altındanmış; Gidişleri akına, Gelişleri akındanmış.

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): - Yavrum ne oldu, niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Çocuk da: - Efendim, namaza gidiyorum.

Detaylı

KURAN YOLU- DERS 3. (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti)

KURAN YOLU- DERS 3. (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti) KURAN YOLU- DERS 3 (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti) DERSTE GEÇEN KAVRAMLAR 1) Mübin : Açık ve Açıklayan. Kur an ın sıfatlarındandır. Kur an sadece

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

M14 esnevi den (şirli) r H i k â y ele

M14 esnevi den (şirli) r H i k â y ele 14 Mesnevi den (şiirli) H i k â e y r l e ÖNSÖZ Sevgili Okur, Medeniyetimizin temeli olan değerlerimizi Hz. Mevlâna mızın Mesnevi sinden anlatmaya Adalet kavramıyla devam ediyoruz. Adalet kavramına işaret

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? EVLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Peygamber (sav) Efendimiz den Abdullah ibn-i Ömer RA ın bir hadisini bu münasebetle hatırlayalım, duymuşsunuzdur: (Lâ tenkihun-nisâe

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

Dua ve Sûre Kitapçığı

Dua ve Sûre Kitapçığı Dua ve Sûre Kitapçığı Hazırlayan: Melike MÜFTÜOĞLU instagram.com/oyunveetlinliklerledinogretimi SÜBHANEKE DUASI Allah ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

www.arapcayarismalari.org TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler YUSUF HARUN MURAT

www.arapcayarismalari.org TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler YUSUF HARUN MURAT TİYATRO MAĞARA ARKADAŞLARI Ali Ahmed BÂKESİR Karakterler YUSUF HARUN MURAT 1 1. PERDE Haydi Harun! Acele edelim. Ama, Murad bizden çok geride... Murad, bize katılmak istemiyor Sanki, özellikle ağırdan

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller yayın no: 117 PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN HİKMETLİ ÖYKÜLER Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi

Detaylı

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet...

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... İnsanlar, başlarına bir bela geldiği zaman bağırır, çağırır, Allah ı şikayet eder. Allah a darılır. Her şeye itiraz eder. Hak kı töhmet

Detaylı

NOT : ÎMAM-I RABBANİ Hz. bu mektubu Seyyid Nakib Şeyh Ferid Buhari'ye yazmıştır.

NOT : ÎMAM-I RABBANİ Hz. bu mektubu Seyyid Nakib Şeyh Ferid Buhari'ye yazmıştır. 45. MEKTUP MEVZUU : a) Şeyhinin vefatından sonra, Haniganın fukarasına (tekkenin dervişlerine) zahirî destek olması dolayısı ile teşekkür izharı.. b) Camiiyet-i İnsan (insanda her şeyin var olması) onun

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid KABİRDEKİ HAYATIN TABİATI NASILDIR? [ Türkçe ] طبيعة الحياة في القبر [باللغة التركية [ Muhammed Salih el-muneccid محمد بن صالح المنجد Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden

Detaylı

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108 Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4 Fakrnâme Vîrânî Abdal Yayına Hazırlayan Fatih Usluer ISBN: 978-605-64527-9-6 1. Baskı:

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

İlm-ül yakîn, yani bir yerde duman görüp orada ateşin bulunduğu hakkında bilgi sahibi olmak.

İlm-ül yakîn, yani bir yerde duman görüp orada ateşin bulunduğu hakkında bilgi sahibi olmak. İlmin üç derecesi Âli himmet (yüksek irade gücüne sahip olan) bir insan, peygamberlerin yaşantısını öğrendikten sonra onlara verilen nimetlere sadece iman etmekle yetinmez, bu nimetlerin ilm-ül yakîn,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

Kelime anlamı itibarıyla kudsi,mukaddes,bütün kusur ve noksanlıklardan uzak,pâk ve temiz olan anlamınadır.

Kelime anlamı itibarıyla kudsi,mukaddes,bütün kusur ve noksanlıklardan uzak,pâk ve temiz olan anlamınadır. KUDDÜS Kelime anlamı itibarıyla kudsi,mukaddes,bütün kusur ve noksanlıklardan uzak,pâk ve temiz olan anlamınadır. Hz.Ali-nin kullandığı altı isimden biridir. Sabah ve akşam namazından sonra 33 defa okunmasının

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi

Soðaným da kar gibi Elma gibi, nar gibi Kim demiþ acý diye, Cücüðü var bal gibi BÝRÝNCÝ BÖLÜM 1 Dünya döndü Son ders zili çalýnca tüm öðrenciler sevinç çýðlýklarý atarak okulu terk etti. Ýkili öðretim yapýlýyordu. Sabahçýlar okulu boþaltýrken, öðleci grup okula girmeye hazýrlanýrdý.

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

25/12/2014 Bilgilendirme: Nur 24/35 Allah, semaların/boyutların ve arzın nuru/ışığı/enerjisidir. Onun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandile benzemesidir. Kandil, bir sırça içerisindedir. Sırça,

Detaylı

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6]

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6] K U R B A N Şartlarını hâiz olub,allah a yaklaşmak amacıyla kesilen kurban;hz. Âdem in çocuklarıyla başlayıp [1],Hz. İbrahim-in oğlu İsmail-in kurban edilmesinin emredilmesi[2],daha sonra onun yerine koç

Detaylı

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır.

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır. Ciddi olarak Allah a isyan etmekten kaçın. O nun rahmet kapısına devam et. Bütün gücünü ve kuvvetini Allah için harca. Taatında sarfet. Yalvar, ihtiyaçlarını O na arz et. Başını önüne eğ, kork, Hak kın

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan İÇİNDEKİLER Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan Teveffi Kelimesi Ve Resulüllah ın Açıklaması İmam Buhari Ve Teveffi

Detaylı

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu Question Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu belirtir misiniz? Kur an ın lafızdan soyut olduğu bir merhale var mıdır? Answer: Her şeyin lâfzî

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

Şeyh den meded istemek caizmidir?

Şeyh den meded istemek caizmidir? Eusubillahi-mineş-şeytanirrajim Bismillahirr-rahmanirrahim Şeyh den meded istemek caizmidir? Şeyh Eşref Efendi Esselamaleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu Hazihis Salatu tazimen bi hakkike ya Seyyiduna

Detaylı

Veda Hutbesi. "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

Veda Hutbesi. Ey insanlar!  Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. Veda Hutbesi Peygamberimiz Vedâ Hutbesinde buyurdular ki: Hamd, Allahü Teâlâya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yarlığanmak diler ve O'na tövbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amellerimizin günahlarından

Detaylı

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým.

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým. Kaybolan Çocuk Çocuklar için öyküler yazmak istiyordum. Yazmayý çok çok sevdiðim için sevinçle oturdum masanýn baþýna. Yazdým, yazdým... Sonra da okudum yazdýklarýmý. Bana göre güzel öykülerdi doðrusu.

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

Azrail in Bir Adama Bakması

Azrail in Bir Adama Bakması Mevlâna (1207 1273) Güçlü bir bellek, çağrışım yeteneği, üretkenlik, olağanüstü görüş ve anlatım gücü, derin duygusallık ve hüzün, her yönüyle İslam kültürüne hâkimiyet... İşte Mevlâna deyince akla gelen

Detaylı

Dua, kulluğun şuuruna varmak, kusurunun farkında olmak...acizliğinin, çaresizliğinin bilinciyle dergahı ilahiye durmaktır.

Dua, kulluğun şuuruna varmak, kusurunun farkında olmak...acizliğinin, çaresizliğinin bilinciyle dergahı ilahiye durmaktır. Acemiliğimize bağışlandığını ve hoş karşılandığını umduğumuz; dizgi, baskı ve renk ortamı gibi kusurlarımıza rağmen, dergimizin 1. ve 2. sayıları beklentilerimizin de ötesinde bir rağbet gördü ve yüzlerce

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ استواء االله عرشه ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman el-berrâk Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 استواء االله عرشه» باللغة ال ية «عبد الر ن ال اك

Detaylı

"Biz senden önce de hiçbir beşere dünyada ebedîlik vermedik. Şimdi sen ölürsen, onlar baki mi kalacaklardır?" (3)

Biz senden önce de hiçbir beşere dünyada ebedîlik vermedik. Şimdi sen ölürsen, onlar baki mi kalacaklardır? (3) Ölüm Her canlı ölümü tadacaktır "Her canlı ölümü tadacaktır. " (1) Her nefis canlı ölümü tadacaktır. Yani herkes ölecektir. Bundan bazı kimseler ruhun ebedî olduğu mânâsını anlamışlardır. Çünkü tatmak,

Detaylı

Herkes bir arayış içinde

Herkes bir arayış içinde Euzubillahimineşşeytananirracim Bismillahirrahmanirrahim Herkes bir arayış içinde Ayberk Efendi Berlin 2oo8 La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil Azim. Meded ya Sultanul Evliya, meded ya Şeyh Nazım

Detaylı

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm:

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm: Hatim-i Esam hazretleri, hocası Şakik-i Belhi hazretlerinin yanında 33 sene kalır, ilim tahsil eder. Hocası, bu zaman içinde ne öğrendiğini sorduğu zaman, sekiz şey öğrendiğini söyler ve bunları hocasına

Detaylı

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günü parlatan gözler. Havayı yumuşatan nefes. Yüzlere gülücük dağıtan dudaklar. Konuşmadan anlatan kaşlar. Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günaydın...

Detaylı

ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ

ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ ADALET ve CESARET ÖYKÜLERİ Yayın no: 170 ADALET VE CESARET ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 4965 24 3 Sertifika no: 14452 Uğurböceği

Detaylı

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL Ey İnsanlık! Sizi bir tek canlı varlıktan yaratan, ondan da eşini var eden ve her ikisinden de bir çok erkek ve kadın üreten Rabbınıza karşı sorumluluğunuzun

Detaylı

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC Niyeti temiz olan ve haddini bilen bir Müslüman, başarıya, nîmete karşı şükrünü edâ edemez ise, Allah (CC) o kişiyi bir mahrûmiyete, bir sıkıntıya mâruz bırakır. Meselâ, dikkat ediniz, bir başarıya imzâ

Detaylı

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ

BÖLÜM 1. İLETİŞİM, ANLAMA VE DEĞERLENDİRME (30 puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKAYESİ BÖLÜM. İLETİŞİM, NLM VE DEĞERLENDİRME ( puan) Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. MUTLULUK HİKYESİ 8 Hayatı boyunca mutlu olmadığını fark eden bir adam, artık mutlu olmak istiyorum demiş ve aramaya

Detaylı

1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır?

1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır? 1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır? 1. A. Ağacın kurdu içinde olur. 2. B. Denize düşen yılana sarılır. 3. C. Yalnız taş duvar olmaz. 4. D. Adam, arkadaşından belli olur. 2) Öyle durumlar

Detaylı

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar Bu kitabın sahibi:... Tüm zamanların insanları, bütün dünyada, her zaman içinde yaşadıkları ve barındıkları bir yaşam alanına, bir eve ihtiyaç duymuşlardır. Öncelikle, mimari,

Detaylı

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır.

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır. İnsanın toplumsal bir varlık olarak başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmesi, birlik, barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kur an bununla ilgili ne gibi ilkeler

Detaylı

Mucizeleri. ÇOCUKLAR İÇİN Peygamberimizin. M. S i n a n A d a l ı. Resimleyen: Sevgi İçigen

Mucizeleri. ÇOCUKLAR İÇİN Peygamberimizin. M. S i n a n A d a l ı. Resimleyen: Sevgi İçigen ÇOCUKLAR İÇİN Peygamberimizin Mucizeleri YAYIN NO: 85 genel yay n yönetmeni: Ergün Ür yay nevi editörü: Özkan Öze iç düzen/kapak: Zafer Yay nlar bask, cilt: Vesta Ofset tel:0 212 445 72 52 Birinci bask

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır?

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır? 5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) Öğle üstü bir cip gelip obanın çadırları önünde durdu. Çocuklar hemen çevresinde toplaştılar. Cipten önce veteriner, sonrada kaymakam indi. Obanın yaşlıları hemen

Detaylı

Yücel Terkanlýoðlu. HTML clipboard. Yaþamadýklarýndýr Dünyan! Uykuyla geçirdiðim her an, Benim için yitik bir zaman. Rüyayla devirdiðim kazan,

Yücel Terkanlýoðlu. HTML clipboard. Yaþamadýklarýndýr Dünyan! Uykuyla geçirdiðim her an, Benim için yitik bir zaman. Rüyayla devirdiðim kazan, Yücel Terkanlýoðlu Onaylayan Administrator Cumartesi, 23 Þubat 2008 Son Güncelleme Pazartesi, 27 Ekim 2008 Besteciler.org HTML clipboard Yaþamadýklarýndýr Dünyan! Uykuyla geçirdiðim her an, Benim için

Detaylı

EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın

EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın Ey iman edenler! Allah'ın emrine uygun yaşayın, O'na (yakın olmaya) vesile/imkan arayın. O'nun yolunda (malınızla, canınızla) cihad edin ki kurtuluşa eresiniz.

Detaylı

Nakarat Alnımızın aklığı kafire kabus olur. Mazlumun canı yansa ahı bize dokunur. 2. Nakarat

Nakarat Alnımızın aklığı kafire kabus olur. Mazlumun canı yansa ahı bize dokunur. 2. Nakarat 2 Bir avuçtuk biz göklere sığmayan. Bir avuçtuk biz Cennete susayan. 2 2 Düşmez dilimizden sökülmez kalbimizden Nakarat En kutlu sözdür bu La ilahe illallah. 5 2 Yar oldum gönlüme sevgi ektin içime. Tevhit

Detaylı

Ali Rıza Malkoç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ali Rıza Malkoç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir. Şiirlerin

Detaylı

İntikam. Ölüm Allah ın Emri

İntikam. Ölüm Allah ın Emri İntikam Bilir misin sen her gece Kendinle oturup konuşmayı Geceden uyanmamaya ant içip Gün ışığıyla yeniden doğmayı Bilir misin sen her güne hayata küskün başlamayı Anti sosyal kişilik olup da Şişelerin

Detaylı

1) Dost ayıbını. söyler. Tümcesini en anlamlı şekilde tamamlayan sözcük çifti hangisidir?

1) Dost ayıbını. söyler. Tümcesini en anlamlı şekilde tamamlayan sözcük çifti hangisidir? 1) Dost ayıbını. söyler. Tümcesini en anlamlı şekilde tamamlayan sözcük çifti hangisidir? 1. A. dostun açıkça 2. B. arkadaşın gizlice 3. C. dostun yüzüne 4. D. arkadaşın kırmadan 2) Aşağıdaki hangi atasözünün

Detaylı

Birinci İtiraz: Cevap:

Birinci İtiraz: Cevap: Bazı din bilginleri tutulmalarla ilgili bazı itirazlarda bulunarak bu konuda şüpheler uyandırmaya çalışmışlardır. Ulemaların itirazlarından bazıları cevaplarıyla birlikte aşağıya sıralanmıştır. Birinci

Detaylı

Evren Nağmesinde Bir Gelincik Tarlası

Evren Nağmesinde Bir Gelincik Tarlası Monet, 1873 Evren Nağmesinde Bir Gelincik Tarlası Zaman, çiçeği burnunda bir öğle vakti. Saçaklı bir güneş, taç yaprak beyazı bulutların arasından geçip cömertçe merhametini sunuyor bizlere. Çiçekli bir

Detaylı

Bir insan Allah (c.c.)'ın birliğine inanırım diyorsa o irfan sahibidir denemez. Çünkü onun sahip olduğu sadece onun bilgisidir.

Bir insan Allah (c.c.)'ın birliğine inanırım diyorsa o irfan sahibidir denemez. Çünkü onun sahip olduğu sadece onun bilgisidir. Birçok kişi ibadetlerinden imani lezzeti alamadıklarından şikâyetçidir. Bunlar "Öyle bir püf noktası söyle ki, biz ilahi irfana varalım." diye sorarlar.bu insan yaratılışının gayesidir. İlahi irfan yollarının

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı