OTELLERDE / MOTELLERDE VERİMLİ SU, AYDINLATMA VE ISITMA ENERJİSİ KULLANIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OTELLERDE / MOTELLERDE VERİMLİ SU, AYDINLATMA VE ISITMA ENERJİSİ KULLANIMI"

Transkript

1 OTELLERDE / MOTELLERDE VERİMLİ SU, AYDINLATMA VE ISITMA ENERJİSİ KULLANIMI Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Müsteşar Yardımcısı Çevre ve Orman Bakanlığı Oteller, suyun en fazla tüketildiği tesislerdir. Suyu verimli olarak kullanarak hem daha hijyenik ve temiz ortamlar sağlanabilir hem de daha ekonomik işletme yapılabilir. Burada verilen bilgiler otellerde günlük temizlik ve diğer işlemler yapılırken suyun ve enerjinin (aydınlatma ve ısıtma enerjisi) nasıl verimli kullanılabileceği ile ilgilidir. Bu çalışmada kesinlikle suyun ve enerjinin tasarruf edilmesi söz konusu değildir. Otellerde Su ve Enerji Tüketim Yönetim birimi olmalıdır. Yeryüzünde ancak %0.3 oranında içilebilir su kaynağı olduğu unutulmamalıdır. İçme suyu arıtma tesisi işletme maliyeti $/ton dur. Musluklardan, duş başlıklarından v.s. den kullanılmaksızın akan suyun atık suya dönüştüğü unutulmamalıdır. Evsel bir atık su arıtma tesisi işletme maliyeti ise ortalama $/ton dur. Gelişmiş Ülkelerde geçmişte tüketilen su miktarı 250 litre/kişi iken son yıllarda verimli su tüketimi ile bu değer 125 litre/kişi düşmüştür. Bu gün İstanbul da kişi başına su tüketimi 200 litre/kişidir. Gelişmiş ülkeler içme suyu kaynaklarını su tüketimini azaltarak korumaktadırlar. Benzer şekilde atık su oluşumunu ve suların arıtma maliyetini azaltmaktadırlar. Önümüzdeki yüzyılın en önemli sorununun içme suyu kaynakları ve onların korunması olduğu unutulmamalıdır. Otel odaları, koridorlar, giriş bölümleri, lokantalar ve barların temizliğini yapan kişiler verimli su kullanımı konusunda mutlaka eğitilmeliler. Bu işleri yapan kişiler daima temiz elbise giymeliler ve işleri doğru ve hijyenik bir şekilde yapmalılar. Muslukları, duş başlıklarını ve tuvalet rezervuarını değiştiren veya tamir eden kişilerde çalışmalarını bilinçli şekilde yapmaları için eğitilmeliler. Bu çalışma suyun tasarruflu kullanılmasını değil daha temiz, hijyenik oteller elde etmek için suyun doğru bir şekilde verimli kullanılmasını amaçlamaktadır. Çoğu otellerde su tüketimine ödenen bedel toplam masrafın %15 ni oluşturmaktadır.

2 Otel odalarında pille çalışan saat gibi aletler yerine elektrikle çalışan aletler kullanılmalıdır. Otellerde kullanılmış fakat tamamen yıpranmamış yatak, yorgan, yorgan yüzü, çarşaf, battaniye gibi yatak odası eşyaları çöpe atılmaksızın temizlendikten sonra gönüllü vakıflar marifetiyle ihtiyaç sahibi kişilere dağılmalıdır. Böylece kullanılmış malzemeler daha uzun süre kullanılarak doğal kaynaklar korunmuş ve çevre kirliliği azaltılmış olur. Kullanılmış arızalı olmayan TV., buzdolabı, koltuk, sandalye v.b. gibi aletler yine gönüllü kuruluşlar marifetiyle ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Arızalı olan kullanılmış aletler ise tamir edildikten sonra ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Otellerde yemek fazlalıklarını çöpe atma yerine hijyenik şartlarda ayrı ayrı kaplarda toplayarak günlük olarak gönüllü vakıflar marifeti ile ihtiyaç sahibi insanlara (rahatsız ve incitmeden) dağıtılabilir. Otellerimiz temizlik malzemelerini büyük boyutlu tekrar kullanılabilir kovalarda satın alarak kovaları ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtarak hem katı atık miktarını minimize edebililer hem de ihtiyaç sahibi kişilere katkıda bulunabilirler. Otellerde fazla km. yapan araçların mutlaka az ve temiz yakıt tüketen modeller olmasına özen gösterilmelidir. Araçların satın alma maliyeti yanında işletme maliyetleri mutlaka hesaplanmalıdır. Özellikle oteller 6-7 litre benzine eşdeğer LPG veya CNG yakıtları kullanan araçlar satın almalıdırlar. Böylece işletme maliyetinin yanında şehrin hava kirliğinin azaltılması konusunda katkıda bulunabilirsiniz. Araçların yedek parça maliyetlerine ikinci planda dikkat edilmelidir. Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Müsteşar Yardımcısı Çevre ve Orman Bakanlığı

3 OTELLERDE / MOTELLERDE VERİMLİ SU, AYDINLATMA VE ISITMA ENERJİSİ KULLANIMI Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Müsteşar Yardımcısı Çevre ve Orman Bakanlığı Ankara/2004

4 1. GİRİŞ Oteller suyu en fazla tüketen tesislerdir. Suyu verimli olarak kullanarak hem daha hijyenik ve temiz ortamlar sağlanabilir hem de daha ekonomik işletme yapılabilir. Burada verilen bilgiler otellerde günlük temizlik ve diğer işlemler yapılırken suyun ve enerjinin (aydınlatma ve ısıtma enerjisi) nasıl verimli kullanılabileceği ile ilgilidir. Bu çalışmada kesinlikle suyun tasarruf edilmesi söz konusu değildir. Otellerde su ve enerji tüketim yönetim birimi olmalıdır. Bu yönetim hangi birimde ne kadar su tüketildiğini aylık olarak rapor etmelidir. Ayrıca hangi saatlerde su tüketildiği de tespit edilmelidir. Bu raporlar değerlendirmelidir. Su sayacı aylık olarak okunarak geleceğe dönük planlar yapmalıdır. İlgili birimlerin görüşleri de alınarak suyun verimli kullanımıyla ilgili alternatif senaryolar üretilmelidir. Bu programın amacı suyu tasarruf etmek değil otelleri daha temiz ve hijyenik yapmak için suyu verimli kullanmaktır. Yeryüzünde ancak %0.3 oranında içilebilir su kaynağı olduğu unutulmamalıdır. İçme suyu arıtma tesisi işletme maliyeti $/ton dur. Musluklardan, duş başlıklarından v.s. den kullanılmaksızın akan suyun atık suya dönüştüğü unutulmamalıdır. Evsel bir atık su arıtma tesisi işletme maliyeti ise ortalama $/ton dur. Su sisteminde kontrollü bakım, onarım ve yenileme işlemi yapılmalıdır. Yenileme işlemi yapılırken suyu verimli kullanan ekipmanlar kullanılmalıdır. Gelişmiş Ülkelerde eskiden tüketilen su miktarı 250 litre/kişi iken son yıllarda verimli su tüketimi ile bu değer 125 litre/kişi düşmüştür. Bu gün İstanbul da kişi başına su tüketimi 200 litre/kişidir. Gelişmiş Ülkeler içme suyu kaynaklarını su tüketimini azaltarak korumaktadırlar. Benzer şekilde atık su oluşumunu ve suların arıtma maliyetini azaltmaktadırlar. Önümüzdeki yüzyılın en önemli kaynağının içme suyu kaynakları ve onların korunması olduğu unutulmamalıdır. Gerçek su kullanımı ile hesaplanan su kullanımı mukayese edilmelidir. Otel odaları, koridorlar, giriş bölümleri, lokantalar ve barların temizliğini yapan kişilerin verimli su kullanımı konusunda mutlaka eğitilmeliler. Bu işleri yapan kişiler daima temiz elbise giymeliler ve işleri doğru ve hijyenik bir şekilde yapmalılar. Muslukları, duş başlıklarını ve tuvalet rezervuarını değiştiren veya tamir eden kişilerde çalışmalarını bilinçli şekilde yapmaları için eğitilmeliler.

5 Bu çalışma suyun tasarruflu kullanılmasını değil daha temiz, hijyenik oteller elde etmek için suyun doğru bir şekilde verimli kullanılmasını amaçlamaktadır. Çoğu otellerde su tüketimine ödenen bedel toplam masrafın %15 ni oluşturmaktadır. Otel odalarında pille çalışan saat gibi aletler yerine elektrikle çalışan aletler kullanılmalıdır. Otellerde kullanılmış fakat tamamen yıpranmamış yatak, yorgan, battaniye gibi yatak odası eşyaları çöpe atılmaksızın temizlendikten sonra gönüllü vakıflar marifetiyle ihtiyaç sahibi kişilere dağılmalıdır. Böylece kullanılmış malzemeler daha uzun süre kullanılarak doğal kaynaklar korunmuş ve çevre kirliliği azaltılmış olur. Kullanılmış arızalı olmayan TV., buzdolabı, koltuk, sandalye v.b. gibi aletler yine gönüllü kuruluşlar marifetiyle ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Arızalı olan kullanılmış aletler ise tamir edildikten sonra ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Otellerde yemek fazlalıklarını çöpe atma yerine hijyenik şartlarda ayrı ayrı kaplarda toplayarak günlük olarak gönüllü vakıflar marifeti ile ihtiyaç sahibi insanlara (rahatsız ve incitmeden) dağıtılabilir. Otellerimiz temizlik malzemelerini büyük boyutlu tekrar kullanılabilir kovalarda satın alarak kovaları ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtarak hem katı atık miktarını minimize edebililer hem de ihtiyaç sahibi kişilere katkıda bulunabilirler. Otellerde fazla km. yapan araçların mutlaka az ve temiz yakıt tüketen modeller olmasına özen gösterilmelidir. Araçların alış maliyeti yanında işletme maliyetleri mutlaka hesaplanmalıdır. Özellikle oteller 6-7 litre benzine eşdeğer LPG veya CNG yakıtları kullanan araçlar satın almalıdırlar. Böylece işletme maliyetinin yanında şehrin hava kirliğinin azaltılması konusunda katkıda bulunabilirsiniz. Araçların yedek parça maliyetlerine ikinci planda dikkat edilmelidir.

6 2. OTELLERDE VERİMLİ SU KULLANIMI 2.1 Otel Odalarında Verimli Su Kullanımı Otellerdeki toplam suyun %45-50 si otel odalarında tüketilmektedir. Otel odasında kullanılan suyun %56 sı duş veya banyoda, %25 i tuvalette, %9 u lavaboda ve %10 u temizlemede kullanılmaktadır. - Akıtan bir tuvalet rezervuarı günde 185 litre su tüketir. Akıtan musluk, tuvalet rezervuarı ve duşlar tamir edilmelidir. - Klasik duş başlıkları dakikada ortalama litre su tüketirken düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları ile su tüketimini litreye düşürmek mümkündür. Böylece 5 6 dakikalık duş esnasında litre sıcak su yerine litre sıcak su ile aynı işlemi yapmak mümkündür. Dolayısıyla hem su verimli kullanılmış olur hem de ısıtmaya daha az enerji harcanır. Banyoda kullanılan suyun en az %40 ısıtılır. - Damlatan musluk veya duş başlıkları haftada 3750 litre su tükettiği unutulmamalıdır.. - Yıpranmış, arızalanmış, bozulmuş musluklar, duş başlıkları ve tuvalet tankları düşük hacimli olanlarla değiştirilmelidir. - Eskimiş, bozulmuş, yıpranmış musluklarınız dakikada 8-10 litre su akıtırken düşük akımlı aeratörlü musluklar 4-6 litre su tüketir. - Banyodaki muslukta düşük akımlı aerotörlu başlık kullanarak suyu %25-35 daha verimli kullanabilirsiniz ve o oranda da sıcak su kullanımını azaltabilirsiniz. Aerotörlerinizi periyodik olarak temizletiniz. Filtre üzerinde partikül birikebilir. - Otel odalarında plastik su bardakları yerine cam bardaklar kullanınız. Cam bardakları tekrar tekrar kullanmak mümkündür. - Lavaboları, tuvaletleri ve banyoları temizlemek için temizleme malzemesi olarak sodyum bikarbonat kullanabilirsiniz. Ponza taşları lavabo, klozet ve tuvaletteki sert taşlaşma bakiyelerini bertaraf etmek için kullanılabilir.

7 2.1.1.Otel Odası Tuvalette Su Tüketimi Azaltma - Tuvalet rezervuarlarına su dolu plastik torba veya şişe koyarak rezervuarların su tutma kapasitesini azaltınız. - Eskimiş, arızalı veya bozuk tuvalet rezervuarlarını düşük hacimli modellerle değiştiriniz. Eski model rezervuarları her boşaltmada 16.5 litre su tüketirler. Yeni modeller litre su tüketirler. Böylece otelin su tüketimini %7 azaltmak mümkündür. - Tuvalet rezervuarlarınız su sızdırabilir. Bu miktar günde 700 litre fazla su tüketimine neden olabilir. Sızıntı suyunu kontrol etmek için rezervuarlarınıza birkaç damla boyalı su ilave ediniz. Bu rengi 5-7 dakika içinde tuvalette görürseniz rezervuarda sızıntı var demektir. Tamir ediniz/ettiriniz. - Banyo ve lavaboda su sıcaklığı C den fazla olmamalıdır. Suyun ısıtılması için gerekli enerji, - E H = Q H *s* T/860 denkleminden hesaplanabilir. Burada; E H, enerji tüketimi, (kwh), Q H ; tüketilen sıcak su miktarı, (m 3 ), s; suyun spesifik ısısı (1), T; sıcaklık farkı, 860;Kcal den kwh e dönüşüm faktörü. Banyo ve duş sıcaklığı genel olarak 42 o C dir. Musluk suyunun sıcaklığını 20 o C kabul edersek 1 m 3 suyu 42 o C ye ısıtmak için gerekli enerji Kcal (25.58 kwh) dır. Bu suyu 100 o C ısıtmak için gerekli enerji Kcal/saat (93.02 kwh) dır. Şekil 1. Otellerin Çeşitli Bölümlerinde Su Tüketimi

8 2.1.2.Otel Odasında Verimli Sabun ve Şampuan Kullanımı Geleneksel bir otelde kullanılan sabunların ağırlıkları gramdır. Bu sabunların ancak 3 gram kullanılmaktadır. Geriye kalan sabun değiştirilmektedir. Böylece önemli miktarda sabun ziyan olmaktadır. Otel odalarında sıvı sabun kullanılarak sabun israfı azaltılabilir veya önlenebilir. Banyo ve tuvalette sıvı sabun düzeneği kurularak PET den yapılmış plastik şişelerle bu yapılabilir. Eksilen sıvı sabun tamamlanabilir. B şişeler hijyenik bir şekilde günlük olarak temizlenmelidir. Sıvı sabunlar büyük hacimli tekrar kullanılabilir kaplarda satın alınabilir. Benzer şekilde banyolarda sıvı sabunlar, şampuanlar, saç şartlandırıcılar ve el losyonları için küçük plastik kaplar yerine tekrar doldurulabilir kaplar kullanılarak hem plastik şişe hem de şampuan, el losyonu ve şartlandırıcı israfı önlenebilir. El losyonları, şampuanları ve saç şartlandırıcılar büyük hacimli tekrar kullanılabilir kaplarda satın alınabilir. Kullanılmış sabun, el losyonu, şampuan ve saç şartlandırıcıları çöpe atmayınız. her birini ayrı ayrı kaplarda toplayarak kullanma gününü geçirmeden ihtiyacı olan okullara dağıtabilirsiniz. 2.2.Otel Mutfaklarında Verimli Su Kullanımı Otellerde kullanılan toplam suyun %7 si mutfaklarda tüketilmektedir. - Kahve, süt, soda içecekleri tepsilerini her kullanıştan sonra sürekli bulaşık makinesinde yıkamayınız. Kirlenme hariç. - Dondurma ve yağ kepçeleri için kovalara akıntıları azaltmak için daha sık kullanılan kaplar kullanınız. - Bulaşıkların üzerindeki kaba kirleri çıkarmak için musluktan akan su yerine göllendirilmiş su kullanınız. - Sebzeleri ve meyveleri musluktan akan su yerine göllenmiş suda yıkayınız. - Musluklarda dakikada litre su tüketen otomatik kapamalı sprey başlıkları yerine dakikada 7-8 litre su tüketen düşük hacimli başlıklar

9 kullanınız. Eski ve bozuk sprey başlıklarınızı düşük hacimli olanlarla değiştiriniz. - Bar lavabolarında otomatik kapanan musluklar kullanınız. Gereksiz su akıntısına izin vermeyiniz. - Bulaşık Makinesini yarı dolu veya aşırı dolu halde kesinlikle çalıştırmayınız. Ama mutlaka dolu halde iken çalıştırınız. Bulaşığınız makineyi doldurmuyorsa bekleyiniz. Çünkü yarı dolu halde kullansanız da aynı enerji, deterjan ve suyu tüketirsiniz. - Bulaşık makinelerinde yıkama sıcaklığı maksimum 60 C olmalıdır. - Bulaşık yıkanmadığı zaman bulaşık makinesini kapalı tutunuz. - Raflı bulaşık makinelerinden saatte 320 litre veya askılı makinelerden 150 litre su tüketen modelleri tercih ediniz. - Su soğutmalı buz makineleri benzer boyuttaki hava soğutmalı makinelerden 10 daha fazla su tüketirler. Su soğutmalı buz yapıcılar, soğutma için günde 600 litre su tüketir. - Hava soğutmalı makineler su soğutmalılara göre daha az su kullanır ve ayda $ tasarruf sağlayabilirsiniz. - Buzları eritmek için akarsu yerine göllenmiş su kullanınız. - Yemek pişirme alanlarını yıkamak için buhardan elde edilen sıcak suyu kullanabilirsiniz. - Barlarda ve restoranlarda sadece su talebi olduğunda servis yapınız. - Kullanılmış bitkisel yağları kanalizasyona dökmeyiniz. Ayrı kapta toplayarak geri kazanılmasını sağlayınız. Geri kazanılan bitkisel yağları geri kazanma firmalarına veriniz. - Suyu verimli kullanan yatay eksenli makineler kullanınız. - Saniyede bir damla su akıtan bir musluk yılda 7000 litre suyu boşa akıtır. Bütün musluklar sürekli bakımdan geçirilmelidir. Eskimiş, bozulmuş, yıpranmış musluklarınızı düşük akımlı aeratörlü musluklarla değiştiriniz.

10 - Dakikada 12 litre su akıtan musluklar yerine 6 litre su akıtanları kullanınız. - Bulaşıkları yıkamadan önce üzerindeki kırıntıları ve atıkları mutlaka bertaraf ediniz. - Bulaşık makinelerinde konsantre deterjan kullanınız. Konsantre deterjanlar tekrar kullanılabilir kaplarda saklanmalıdır. Böylece bu kapları tekrar doldurmada ve otelde kova olarak kullanmak mümkündür. Böylece taşıma bedelini de azaltabilirsiniz. 2.3.Çamaşırhanede verimli Su kullanımı - Çamaşırhanede kullanılan çamaşır makineleri, az su ve enerji kullanan modeller olmalıdırlar. - Çarşafları yıkamak için 20 litre su/kg. çamaşır yıkayan makineler kullanınız. - Çamaşır makinelerinde çalkalamayı iptal eden programı kullanınız. - Çamaşır makinesi tam dolu iken çalıştırınız. Fazla ve eksik çamaşırla yıkama yapmayınız. Eksik halde yıkama yaparken de aynı miktar enerji, deterjan ve su tüketirsiniz. - Yükleme başına gerekli suyu minimize etmek için su seviyesi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. - Çamaşırları 40 C nin üzerindeki sıcaklıkta yıkamayınız. Çamaşırdaki kiri deterjanın çıkardığını unutmayınız. - Çamaşırhanede kullanılan deterjanların konsantre olmasına dikkat ediniz. Seyreltmeyi tekrar kullanılabilir kaplarda yapınız. - Bir çamaşır makinesi 1 kg çarşaf veya havluyu yıkamak için; kg su kullanıyorsa iyidir kg su kullanıyorsa ortadır. > 26 kg su kullanıyorsa kötüdür. Çamaşır makinesi alırken mutlaka buna dikkat ediniz.

11 - Çamaşırları yıkamadan önce giysileri, çarşafları ve havluları ayrınız. Giysileri ayrı olarak yıkayınız. - Ön yüklemeli makineler, standart üst yükleyicilerden %60-65 daha az su tüketirler. - Ön yüklemeli makineler enerjiyi daha verimli kullanırlar. - Ön yüklemeli çamaşır makineleri daha az gürültü kirliliğine neden olur. - Çamaşırhanede çamaşır sulu ağartma yerin oksijen esaslı ağartma yapılmalıdır. 2.4.Yüzme Havuzları - Sıçrayarak suyun dağılmasını önlemek için havuzda su seviyesini biraz düşük tutunuz. - Geri devir flush filtreler kullanarak su kullanımı azaltabilirsiniz. - Havuzları kullanmadığınız zaman buharlaşmayı ve ısı kaybını önlemek için havuzu havuz örtüsüyle örtünüz. - Sıçrayan suyun havuz dışına gitmesini önlemek için havuz çevresine kanal yapınız. 2.5.Otel Dışı Alanlarda Suyun Verimli Kullanılması - Bahçedeki çimleri gece saatlerinde 2 veya 3 günde bir sulayınız. Kesinlikle gündüzleri sulama yapmayınız. Sulama üniform olarak yapılmalıdır. - Otomobilleri, otobüsleri ve diğer araçları daha az sık aralıkta yıkayınız. - Yürüyüş yollarını, park alanlarını ve araba yollarını sulamayı terk ediniz. - Çimlerinizi sabah erken saatlerde veya gece sulamak için timer kullanınız. - Ağaçların, çalıların ve güllerin çevresindeki topraktan suyun buharlaşmasını azaltmak için yongalar kullanınız ve yabani ot çıkmasını önleyiniz.

12 - Çimleri damlatmalı sistemle sulayınız. - Çim alanlarında ve bahçelerde su akıntısı olup olmadığını her gün sürekli izletiniz. - Suların yeni dikilen bitki köklerine ulaşması için ağaçların, çalıların diplerini çapalatınız. 2. OTELLERDE VERİMLİ ENERJİ KULLANIMI Türkiye de elektrik enerjisi sıkıntısı var. Enerjinin verimli ve planlı kullanılmadığı da gerçektir. Türkiye, dünya ülkeleri arasında elektrik enerjisini en pahalı kullanan ülkelerden biridir. Türkiye şartları dikkate alındığında, sanayide kullanılan teşvikli elektrik enerjisi birim fiyatları 7.5 centten başlayıp ticarethanelerde 10.5 cente kadar çıkmaktadır. Enerji fiyatlarının yüksek olması otel konaklama maliyetini, kalitesini ve rekabet güçünü olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle ülkemiz turizmde hakkettiği yeri alamamaktadır. Enerjiyi verimli kullanan otellere enerji bedeli farklı uygulanabilir. Bunun anlamı enerjiyi tasarruflu kullanmak olmamalıdır. Lambaların değişimini ve tamiratını yapan kişiler nerede ne tür lamba kullanılacağını bilmelidir. Otel odalarında radyatörlerin bakım ve ayarını yapan kişiler eğitilmiş kişiler olmalılar. Klimaların, buz dolaplarının, çamaşır makinelerinin ve bulaşık makinelerinin bakımı ve tamiratı düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Eskiyen, sık arızalanan, yıpranan makineler enerjiyi verimli olarak kullananlarla değiştirilmelidir. Hesaplamalarda makinelerin işletme maliyeti devamlı göz önünde tutulmalıdır. Otellerde aydınlatma, çamaşır ve bulaşık v.b. gibi yerlerde tüketilen elektrik enerjisi önemli bir yer tutmaktadır. Yine su ısıtmada ve kış aylarında ısınmada kullanılan enerji de önemli giderlerden biridir. Otellerde bazı düzenlemeler yapılarak enerji gideri maliyetini azaltmak mümkündür. Otellerde enerjiyi verimli olarak kullanarak atmosferde sera gazı karbon dioksit emisyonunu azaltarak iklim değişikliği etkisini minimize etmeye katkıda bulunmak mümkündür.

13 Bugün yeryüzünde yaşanan sel felaketinin ana sebeplerinden biri 1850 yıllarda atmosferde 285 ppm olan karbon dioksit konsantrasyonunun 2000 yıllarda 385 ppm çıkmasıdır. Artan karbon dioksit konsantrasyonu güneşten gelen ısıyı daha fazla absorbe ederek yeryüzün ısınmasına ve iklim değişikliğine neden olmaktadır. Yeryüzünde sel olaylarının sık aralıklarla görülmesinin sebebi de budur. Şekil 2. Otellerde Enerji Tüketimi Ulaşım; 16% Kaynakları Buzdolabı; 26% Su ısıtma; 9% Elektronik aletler; 1% Aydınlatma; 3% Yüzet ısıtma ; 26% Soğutma; 10% 3.1.Otel Odaları, Koridorlar ve Girişte Enerjinin Verimli Kullanımı - Otel odalarının sıcaklığı tam otomatik klimalı kontrol sistemi ile kontrol edilmelidir. Otel odaları bilgisayara bağlanarak otelden müşteri ayrıldığında ısıtma/soğutma kliması kapatılabilsin. - Otel odaları kullanılmadığı zaman sıcaklık otomatik olarak kontrol edilerek klima kapatılmalıdır. - Otel odalarında aydınlatmada kompact florasans lambalar kullanılmalıdır. Eski stil aydınlatma lambaları kullanımdan kaldırmalıdır. Soğutma ve ısıtmada kullanılan enerjiden sonra otellerde ikinci büyük enerji tüketim kaynağı aydınlatma enerjisidir. Fazla enerji tüketen kalitesiz lambalar aydınlatma amacı ile kullanılmamalıdır. Özellikle otellerde 24 saat yanan fazla enerji tüketen lambalar öncelikli olarak enerji tasarruflu lambalarla

14 değiştirilmelidir. Lobiler, koridorlar ve destek alanları aydınlatmanın en fazla yapıldığı yerlerdir. - Aydınlatma kullanılan enerjiyi minimize etmek için gün ışığından maksimum faydalanılmalıdır. - Otoparklarda ve koridorlarda enerji tasarruflu lambalar ve özellikle otoparklarda hareketli (motion) detektörlerle lambalar açılıp kapanabilmelidir. - Duvarların ve tavanların ışığın maksimum yansıtılması için açık renkli mat boyalarla boyanmalıdır. Aydınlık parlak ve mat renkler gelen ışığı %80 yansıtırken, koyu ve yoğun renkler gelen ışığın ancak %10 nu yansıtırlar. - Daha sık kontrol tertibatlı 26 mm çaplı florans lambalar, elektromanyetik kontrol tertibatlı eski 38 mm. çaplı florans lambalara göre %25 daha verimlidir. Bu teknoloji ile lambalar istenilen seviyeye kısılabilir. - Yüksek basınçlı deşarj lambaları 38 mm çaplı florans lambalardan enerjiyi %35 daha az kullanır (yüzme havuzları ve spor odalarında uygulanır). - Tungsten flament lambalar yerine kompaks florans lambalar kullanarak %75 enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Lambaların ömrünü 8-10 kat artırabiliriz. Bu tür lambaları, koridorlarda, resepsiyonda, merdiven boşluklarında, asansör giriş bölümlerinde ve tuvaletlerde kullanabilirsiniz. - Tungsten veya parabolik alüminyumlu reflektör (PAR) lambaları yerine 12V veya 24V luk tungsten halojen lambalar kullanarak enerji tüketimini %50-70 azaltabilirsiniz. Lambaların ömrünü 2-3 kat artırabilirsiniz. - Modern lamba/luminaire teknolojisi enerjiyi verimli kullanmanın yanında daha düşük bakım maliyeti gerektirir ve lambaların ömrünü %50 uzatır. - Optimal fiber aydınlatmalar, tek ışık kaynaklı olarak çok sayıda noktanın aydınlatılmasının sağlar. Bu teknik dekoratif aydınlatma için oldukça uygundur. - Kompact floresasn lambalar kadar olmamakla birlikte halojen lambalar, incandescent (akkor) lambalardan iki kat daha verimli ve 2 ile 4 yıl daha uzun ömürlüdür. Halojen lambalar, toplantı salonlarında spotlight artwork, retail items ve konuşma alanlarında kullanılabilir.

15 - 6 metreden yüksek tavanlarda kompact floresasn lambalar iyi çalışmaz. Bunların yerine kompact MH ve HPS karışımı kullanılmalıdır. Her ikisinin karışımına yüksek şiddetli deşarj (HID) denir. Bunlar yüksek verimli ve ömre sahiptir. - Metal Halide lambalar lobiler, ballroom ve servis alanları için memnuniyet verici beyaz ışık sağlar. - Kış aylarında güneş otel odalarına vurduğu zaman perdeleri açık tutunuz ve güneş ışığı çekildiğinde perdeleri kapatınız. - Gereksiz yanan lambaları kapatınız. - Odaları termostatlı sistemle donatarak yazın oda sıcaklığını 22 C de ve kışın 19 C de tutunuz. - Misafirler otelden ayrıldığı andan itibaren boş otel odalarının sıcaklığını 26 C in üzerinde kışında 18 C in altında tutunuz. - Akıllı Enerji Sistemi ile aydınlatma enerjisi hattı ayrı olan otellerde farklı mekanlarda kullanılan farklı lamba tipi ile farklı verimli aydınlatma yapılabilir. Böylece aydınlatma enerjisine ödenen bedel minimize edilebilir. Akıllı enerji sistemi ile farklı lambalarda enerjinin verimli kullanılması sonucu elde edilen enerji tasarrufu Tablo 1 de verilmiştir. Tablo 1. Akıllı Enerji Sistemi ile Farklı Lambalardan Elde Edilen Enerji Tasarrufu Lamba Tipi Minimum Voltaj Enerji Tasarrufu (%) Yüksek Basınçlı Sodyum 183 V Düşük Basınçlı Sodyum 190 V 35 Cıva Buharlı V Metal Halide 183 V Floresan (standart bal.) 190 V (183 V) Kompact Floresan 190 V (183 V) Karma Lambalar 190 V (180 V) 30 - Dış kapı ve pencere boşluğundan sıcak ve soğuk havanın oda içine girmesini önlemek için sızdırmaz yapınız. Zira havayı ısıtmaya gücünüz yetmez! - Pencerelerin ve dış kapıların camlarını mutlaka çift cam yaptırınız.

16 - Otelde koridorları ısıtmayınız. Koridorlarınızda radyatör varsa lütfen kapalı tutunuz. - Perdeler radyatörlerin üzerini örtmemelidir. - Otel odalarında kompact floerans lambalar kullanınız. Yatırım maliyeti pahalı gibi görünse de hem uzun ömürlü hem de az enerji tüketir. - Soğuk su ve alkolsüz içecek satış makinelerin gölge yere koyunuz. Tüm alkolsüz içecek satış makinelerini aydınlatma lambalarından uzak yere koyunuz. - Radyatörlerden buhar sızıntısı devamlı kontrol edilmelidir. Sabit sızıntılı buhar muslukları kullanılarak radyatörlerde buhar koruma programı uygulanabilir. - Çamaşırhane ve ısıtma sisteminde buhar tutucularla enerji tüketimi %70 azaltılabilir ve otel odalarında radyatör verimliliği %75 artırılabilir. - Soğuk kış günleri battaniyeleri otel odasının en soğuk yerlerine koyunuz. Tablo 2. Aydınlatmada Kullanılan Lambalar Eski Sistemler Watt Yeni Sistemler Watt Yıllık Kullanım saat* Incandescent 100 Compact florans Incandescent Exit signs T-12 florasan lamba ve magnetik ballast Civa buharı emniyet lambaları 50 LED existsign 184 T-8 florasan lamba ve elektronik ballaslı 400 Metal Halide Bedeli** ($) Tasarruf ($/yıl) Geri Ödeme ,5 <1 yıl ,2 yıl ,4 yıl yıl Elektrik bedeli tahmini olarak 0,8 $/kwh olarak kabul edilmiştir. * Yılda lambanın gerçek yanma saatine göre lambanın tükettiği enerjisi tespit edilebilir. ** Lamba bedeli tahmini olarak alınmıştır. Gerçek fiyat ülkeden ülkeye değişebilir.

17 - Gazlı veya elektrikli hava şarlandırıcıyı kurmadan önce ekonomik olarak değerlendirme yapınız. Şekil 3. Enerjiyi Verimli Kullanan Lambalar - Sıcak ve nemli havalarda her 4 haftada bir değiştirilen filtreler yıkanabilir özellikte olmalı ve tekrar takılabilmelidir. Ticari markalı A/C filtreler satın alınız. - Depolama odaları çalışanların tuvalet odaları ve soğutucu odaları gibi zaman zaman kullanılan odalarda aydınlatmalar hareketli sensörlü aletlerle yapılmalıdır. - Değişken hız kontrollü yüksek verimliliğe sahip motorlar satın alınız. - Elektrikli süpürge makinelerinde tekrar kullanılabilir vakum temizleme torbaları kullanınız. 3.2.Mutfaklarda Verimli Enerji Kullanma - Şartlandırılmış ve kirlenmiş mutfaktaki havayı boşaltmak yerine havayı tamamlama gibi dış atmosferin havasını kullanan hava-misem başlıklar satın alınız. - Mutfak kapalı olduğunda sistemi kapatan mutfak egzoz başlığı için timer kullanınız. - Büyük boyutlu klasik (conventional) fırın yerine daha küçük boyutlu ısı yayımlı(convection) kullanınız.

18 - Mutfakta sıcak su kullanmak için hava-su ısı pompalı su ısıtıcı kullanınız. - Enerji verim kullanan buzdolabı kullanınız. Buz dolabını mutfakta en soğuk noktaya koyunuz. 3. OTELLERDE VERİMLİ HAVLU VEYA ÇARŞAF KULLANIMI - Havlular veya yatak çarşaflarında kimyasal madde, boya ve ağartıcı içermeyen %100 pamuktan yapılmış olanları tercih ediniz. - Sık sık yatak çarşaflarını değiştirmeyiniz. Yatak çarşaflarının değiştirilmesini müşterilerinizin tercihine bırakınız. Müşterilerin vereceği küçük bir notla bunu yapabilirsiniz. Böylece müşterileri rahatsız etmeden yatak çarşaflarını yıkamayı azaltabilirsiniz. - Otel odalarında müşterilerin havluları kurutmaları için banyoda askı sistemi kurulmalıdır. Müşterilerin havluları her gün değiştirme veya tekrar kullanma fırsatı seçme hakkı veriniz. - Eskimiş havluları ve çarşafları çöpe atma yerine gönüllü kuruluşlara vererek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. - Lekeli havluları, havuz veya plaj temizliğinde kullanmak için daha koyu renkte boyayınız. Kırıntıları temizlemek içinde kullanılabilir. - Eskimiş, yıpranmış çarşafları önlük veya peçete yaptırarak tekrar kullanmak mümkündür. - Tek kullanımlı ev havluları, sofra örtüsü ve peçete yerine tekrar kullanılabilir alanları kullanınız. - Temizlikte çalışanlar mutlaka eğitimden geçirilmelidir. Müşteri odalarında aşağıdaki yazı örneği asılarak suların ve enerjinin verimli kullanılması, havluların ve çarşafların tekrar kullanılmasına katkı sağlanabilir.

19 ÇEVRECİ ODA PROGRAMI Bu Odayı Kullanırken Sizde Doğal Kaynakların Korunmasında Katkıda Bulunabilirsiniz! Doğal Kaynaklarımızı Korumak Önceliğimizdir... Oteli olarak, sizleri doğanızı korumada katkıda bulunmaya davet ediyor. 1. El Yıkarken Sıcak Su Yerine Ilık veya Soğuk Su Kullanabilirsiniz. Traş Olurken Suları Boşa Akıtmayınız. 2. Çarşafların ve Havluların Günlük Olarak Değiştirilmemesini Seçerek Günlük litre Temiz Suyu Kirletilmesini Önleyebilirsiniz. 3. Havluları Banyonun Dış Tarafındaki Askıya Asarak veya Hava Kurutucuda Kurutabilirsiniz. Havluların Sık Sık Yıkanmasını ve Suların Kirletilmesini Önleyebilirsiniz. 4. Akşamları Pencereleri ve Perdeleri Kapalı Tutarak Odanın Sıcaklığını Maksimum 20 C de tutunuz. 5. Yatmadan Önce Odanızın Sıcaklığını Maksimum 17 C ye Ayarlayınız. 6. Yatmadan Önce Tüm Lambaları ve TV. Kapatınız. İsterseniz Gece Lambasını Açık Tutabilirsiniz. 7. Havluların Günlük Olarak Değiştirilmesini İstiyorsanız Onları Banyo Torbasına Koyunuz. 8. Çarşafların günlük olarak yıkanmasını istemiyorsanız yatağın üzerine işaretini asınız. 9. Odadan Her Çıkışınızda Lambaları, Muslukları ve TV. Kapatınız. Daha temiz Çevre için yardımlarınıza Teşekkür ederiz. Otel Yönetimi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

4. YAPILARDA SU TASSARUFU SAĞLAYAN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER

4. YAPILARDA SU TASSARUFU SAĞLAYAN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER 4. YAPILARDA SU TASSARUFU SAĞLAYAN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER Evinizde hergün ne kadar su tükettiğinizi biliyor musunuz? Evinizde su israfına son vermek için öncelikle nerede ne kadar su tükettiğinizi bilmelisiniz.

Detaylı

Evinizin enerjisi nereye gidiyor?

Evinizin enerjisi nereye gidiyor? Evinizin enerjisi nereye gidiyor? Yaşam biçimi aygıtları %4 Çalışmazken %6 Isıtma ve soğutma %22 Buzdolabı %7 Mutfak aygıtları %9 Lambalar %9 Diğerleri %3 Çamaşır yıkama ve kurutma %3 Sıcak su %37 Ortalama

Detaylı

3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI

3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI 3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI Su tasarrufu sağlamanın yolları üç grup içerisinde değerlendirilir. Birincisi; musluk suyunun yerine yağmur suyu ve arıtılmış su gibi suların kullanımın sağlanması, ikincisi;

Detaylı

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi

MUTFAKLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ. İbrahim KOLANCI Enerji Yöneticisi BİNALARDA ELEKTRİK TÜKETİMİ 35 30 25 20 15 10 5 0 YÜZDE % STANDBY KURUTUCULAR ISITICILAR TELEVİZYON AYDINLATMA BULAŞIK MAKİNASI ÇAMAŞIR MAKİNASI KLİMA BUZDOLABI DİĞER Soğutucu ve Dondurucular Bir soğutucu

Detaylı

Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir

Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili Su en temel ihtiyaç maddelerimizden biridir. Susuz hayat olmaz. Küresel ısınmanın, sanayileşmenin ve

Detaylı

Evlerde Daha Az Enerji ve Su Tüketmek İçin Yararlı Bilgiler

Evlerde Daha Az Enerji ve Su Tüketmek İçin Yararlı Bilgiler Evlerde Daha Az Enerji ve Su Tüketmek İçin Yararlı Bilgiler Evlerde Daha Az Enerji ve Su Tüketmek İçin Yararlı Bilgiler Evlerimizde elektrik ve suyu verimli olarak kullanmamız mümkündür. Elektrik ve sularımızı

Detaylı

SU VE SU TÜKETİMİ. Dünyanın yıllık yağış ortalaması 1000 mm olup, Türkiye'nin yıllık yağış ortalaması ise 643 mm. dir.

SU VE SU TÜKETİMİ. Dünyanın yıllık yağış ortalaması 1000 mm olup, Türkiye'nin yıllık yağış ortalaması ise 643 mm. dir. SU VE SU TÜKETİMİ Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Dünyamızın

Detaylı

ENERJİ TASARRUFU AYŞEN YAY 2010282041

ENERJİ TASARRUFU AYŞEN YAY 2010282041 ENERJİ TASARRUFU AYŞEN YAY 2010282041 ENERJİ TASARRUFU VE VERİMLİLİĞİ NEDİR? Enerjiyi Neden Verimli Kullanmalıyız? Enerji NERELERDE KULLANILMAKTADIR? EV ARAÇ ve GEREÇLERİNİN KULLANIMINDA ENERJİ TASARRUFU

Detaylı

ÇEVRE DOSTU VE AKILLI OTELLER

ÇEVRE DOSTU VE AKILLI OTELLER ÇEVRE DOSTU VE AKILLI OTELLER TARİHİ: 2018 Çevre Dostu ve Akıllı Oteller İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. OTELLERDE VERİMLİ ENERJİ KULLANIMI... 7 2.1. ODALAR, KORİDORLAR, TOPLANTI SALONLARI VE GİRİŞTE ENERJİ

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

BĠREYLER VE ENERJĠ TÜKETĠMĠ

BĠREYLER VE ENERJĠ TÜKETĠMĠ ESKĠġEHĠR VE ĠSKENDERUN DA TEMĠZ HAVA ĠÇĠN EL ELE BĠREYLER VE ENERJĠ TÜKETĠMĠ Tuncay DÖĞEROĞLU Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi ESKĠġEHĠR 3 Temmuz 2009 Enerji kullanımı konusunda bildiklerimiz

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

EVSEL TÜKETİM VE VERİMLİLİK HAZIRLAYAN ABDULKADİR DEĞİRMENCİOĞLU ELEK. YÜK. MÜHENDİSİ

EVSEL TÜKETİM VE VERİMLİLİK HAZIRLAYAN ABDULKADİR DEĞİRMENCİOĞLU ELEK. YÜK. MÜHENDİSİ EVSEL TÜKETİM VE VERİMLİLİK HAZIRLAYAN ABDULKADİR DEĞİRMENCİOĞLU ELEK. YÜK. MÜHENDİSİ Eğer Google açılış ekranı siyah olsaydı: Yılda beyaz ekrana göre 3036 MWh;yani %20 tasarruf olurdu; Enerji fiyatı 0.10

Detaylı

SUDAN TASARRUF EDİN PARADAN TASARRUF EDİN VE ÇEVRENİN KORUNMASINA YARDIMCI OLUN TÜRKÇE

SUDAN TASARRUF EDİN PARADAN TASARRUF EDİN VE ÇEVRENİN KORUNMASINA YARDIMCI OLUN TÜRKÇE SUDAN TASARRUF EDİN PARADAN TASARRUF EDİN VE ÇEVRENİN KORUNMASINA YARDIMCI OLUN TÜRKÇE 1 DAHA MUTLU BİR CÜZDAN VE ÇEVRE İÇİN SUYU AKILLICA KULLANIN Musluğu açtığımızda, çamaşır yıkadığımızda veya duş aldığımızda,

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

TARU ISI POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı

TARU ISI POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı TARU POMPALARI Doğadan gelen konfor, doğaya duyulan saygı KÖMÜRSÜZ, YAKITSIZ, ATIKSIZ SAĞLIKLI VE EKONOMİK TARU POMPALARI MEKANDA TARU POMPASI Firmamız ISO 9001 Kalite Güvence Belgesine sahiptir. POMPASI

Detaylı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı Tasarruflu Doğal gaz kullanımı TASARRUFLU DOĞAL GAZ KULLANIMI Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi

Detaylı

DÜNYANIN TEMİZLİĞİ INOKSCLEAN 2016 ürün kataloğu 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Temizlik arabanızda bulunması gerekli malzemelerin eskizsiz olduğunu kontrol edin. Ofise girip, genel durumunu gözlemleyin.

Detaylı

İKLİM VİDEO 8 hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor

İKLİM VİDEO 8 hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor İKLİM VİDEO 8 İklim değişikliği hepimizin yaşam tarzından kaynaklanıyor. Üf, son model telefon istiyorum! Yazın serin, kışın sıcak bir evde oturmak istiyorum. Uzak yerlere seyahat etmek istiyorum. Yeni

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

LBX-0612 EV&ARABA İÇİN BİBERON ISITICISI. www.loobex.com

LBX-0612 EV&ARABA İÇİN BİBERON ISITICISI. www.loobex.com LBX-0612 EV&ARABA İÇİN BİBERON ISITICISI Lütfen biberon ve mama ısıtıcısını kullanmadan önce bu kullanma talimatlarını dikkatlice okuyun. www.loobex.com Bu ısıtıcı ile her çeşit bebek maması ve içeceğini

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3252 H SUNKROM sert krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı sistemlere

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ELEKTRİK ENERJİSİNDE VERİMLİLİK, AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri

Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri Küresel İklim Değişikliği ve Ülkemize Etkileri Küresel İklim Değişikliği Nedir? Çeşitli gaz ve çevre kirliliği gibi olaylar sonucu atmosfer incelmeye başlamıştır.böylece güneş ışınları dünyaya daha fazla

Detaylı

ÖNEMLİ TALİMATLAR CİHAZI KULLANIRKEN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ TALİMATLARA UYUNUZ

ÖNEMLİ TALİMATLAR CİHAZI KULLANIRKEN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ TALİMATLARA UYUNUZ ÖNEMLİ TALİMATLAR CİHAZI KULLANIRKEN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ TALİMATLARA UYUNUZ 1. BÜTÜN NOTLARI DİKKATLE OKUYUN. 2. SICAK METAL YÜZEYE DOKUNMAYIN. SAPINDAN TUTMALISINIZ. 3. ELEKTRİK ÇARPMASINI ÖNLEMEK İÇİN,

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU Serdal ERGÜN Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Ölçme ve İzleme Bölüm Başkanı 24/04/07 1 VERİMLİLİK Doğru İşi Doğru Kişilerle Doğru Biçimde Doğru Zamanda yapmaktır. 24/04/07

Detaylı

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar On5yirmi5.com Evimizdeki Tehlikeli Atıklar Çevreyi ve sağlığımızı korumak istiyorsak en önce evimizden başlamalıyız. Öyle ki, Çevre ve Orman Bakanlığı, evimizde ortalama 1,5 kg ila 5 kg arasında tehlikeli

Detaylı

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: 1. 2. 3. 4. 5. Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Kullanımı Üzerindeki etkileri ASİT YAĞMURLARI

Detaylı

YIL TAM GARANTİ. TEKSAN mini... Gücünü hafife almayın! Benzinli Jeneratörler

YIL TAM GARANTİ. TEKSAN mini... Gücünü hafife almayın! Benzinli Jeneratörler 2 YIL TAM GARANTİ TEKSAN mini... Gücünü hafife almayın! Benzinli Jeneratörler B E N Z İ N L İ T E K S A N M İ N İ J E N E R AT Ö R S E R İ S İ TJ 3200 TJ 2700 TJ 15000 TS OTM / MS OTM TJ 12000 TS Üstün

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

TASARRUFLU ENERJİ KULLANIMI

TASARRUFLU ENERJİ KULLANIMI TASARRUFLU ENERJİ KULLANIMI FATİH MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ KASIM 2016 Bunları Biliyor Muydunuz? İki lambadan birini söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan daha az enerji tüketen lambaların

Detaylı

FANTASIA DE LUXE MARMARİS

FANTASIA DE LUXE MARMARİS FANTASIA DE LUXE MARMARİS OZANSU TUR. VE GAY.MENK.YAT.İŞL. A.Ş. MARMARİS - MUĞLA HİJYEN PERFORMANS RAPORU H3-HOUSEKEEPING H3-MUTFAK H3-SERVİS-BARLAR H3-SPA-HAMAM H3-TEKNİK SERVİS H3-TESELLÜM - ANA DEPOLAR

Detaylı

TEL: 0212 2370749 0212 2370750 0212 2370751 0212 2370759 BELGEGEÇER: 0212 2548347. Genelağ: www.mutfakmerkezi.com E-posta: satis@mutfakmerkezi.

TEL: 0212 2370749 0212 2370750 0212 2370751 0212 2370759 BELGEGEÇER: 0212 2548347. Genelağ: www.mutfakmerkezi.com E-posta: satis@mutfakmerkezi. Konveksiyonlu Yemek Pişirme Fırını Modeli : AMKF4 İşlev: Elektrikli Rezistansla Çalışan Fanla İçindeki Isıyı Dağıtan Hızlı Pastane Tipi Pişirme Fırını : 798 x 792 x 567 mm Çalışma Elektriği : 220 Volt

Detaylı

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için

REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION. REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için 1 REDA LOW TEMP. EVAPORATOR FOR WHEY CONCENTRATION REDA EVAPORATOR Düşük ısıda Peynir Altı Suyu Konsantrasyonu için Mod.CS5000-3E Peyniraltısuyu Konsantrasyonu için REDA Evaporatör ( 5.000l/h su uçurma

Detaylı

ÖKÜZGÖZÜ ŞARAPÇILIK KÜRESEL ISINMAYI ÖNLEMEK İÇİN ALABİLECEĞİMİZ TEDBİRLER

ÖKÜZGÖZÜ ŞARAPÇILIK KÜRESEL ISINMAYI ÖNLEMEK İÇİN ALABİLECEĞİMİZ TEDBİRLER ÖKÜZGÖZÜ ŞARAPÇILIK KÜRESEL ISINMAYI ÖNLEMEK İÇİN ALABİLECEĞİMİZ TEDBİRLER Günümüzde sözü edilen küresel iklim değişikliği ise, fosil yakıtların yakılması, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma

Detaylı

Konveyörlü Tip WTCS180 - elektrikli

Konveyörlü Tip WTCS180 - elektrikli Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

B i nalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi

B i nalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi ANKET FORMU KONUTLARDA ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNDEN KAYNAKLANAN ENERJİ TÜKETİMİNİN İZLENMESİ Sayın Katılımcı; Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü nün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları SATINE NİKEL KAPLAMA AK 5000 ÜRÜN TANIMI Satine Nikel AK 5000 prosesi, ince taneli ve mat görünümlü dekoratif nikel kaplamalar için kullanılmaktadır. Genel olarak parlak

Detaylı

Küresel. İklim değişikliği

Küresel. İklim değişikliği Küresel İklim değişikliği ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 nedir? Küresel iklim değişikliği Çeşitli gaz ve çevre kirliliği gibi olaylar sonucu atmosfer incelmeye başlamıştır. Böylece güneş

Detaylı

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO KURUTMA-YAKMA TEKNOLOJİSİ KURUTMA TEKNOLOJİSİ Buss-SMS-Canzler Çamur Kurutma Yatay İnce Film Kurutucu

Detaylı

2016 TESİS KONSEPTİ MUHAFAZAKAR HERŞEY DAHİL AİLE OTELİ. www.greenanatolia.com / info@greenanatolia.com

2016 TESİS KONSEPTİ MUHAFAZAKAR HERŞEY DAHİL AİLE OTELİ. www.greenanatolia.com / info@greenanatolia.com 2016 TESİS KONSEPTİ MUHAFAZAKAR HERŞEY DAHİL AİLE OTELİ GENEL BİLGİLER Otel Green Anatolia Hotel Sınıflandırma 3 Yıldız Acente Puanlaması 4 Yıldız Pansiyon Türü Herşey Dahil Adres Babadağ Yolu - Ovacık

Detaylı

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Dumankaya Kurtköy Flex Konsept; Bölgede farklılık oluşturacak bir proje, Büyük lobi alanı, Toplantı odaları, Terasta yüzme havuzu, Fitness Center Kafe-Restoran Dumankaya

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını

Detaylı

UFAK TEFEK AMA MARİFETİ ÇOK GÜÇLÜ. Portatif Jeneratörler

UFAK TEFEK AMA MARİFETİ ÇOK GÜÇLÜ. Portatif Jeneratörler UFAK TEFEK AMA MARİFETİ ÇOK GÜÇLÜ Portatif Jeneratörler PENSA BENZİNLİ JENERATÖR SERİSİ PH 3200M PH 7500M/T İ-M-O PH 12000M/T İ-M-O PH 15000M/T İ-M-O PH 7500M İ -M-O / PH 7500T İ-M-O PENSA portatif jeneratörler,

Detaylı

Sürdürülebilirlik Raporu 2016

Sürdürülebilirlik Raporu 2016 Sürdürülebilirlik Raporu 2016 1 KALİTE POLİTİKAMIZ Turizm sektöründe yabancı misafirlerin dinlenme ve eğlence amaçlı konaklama ihtiyaçlarına hizmet eden Palmiye Hotels yönetimi olarak; Turizm sektöründeki

Detaylı

Tepsi yıkama makinesi TW1

Tepsi yıkama makinesi TW1 Electrolux bulaşık makineleri yelpazesi etkin bir temizlik, ekonomi ve ergonomi konularında çok yüksek talepleri olan profesyoneller için üretilir. Ürün yelpazesi bardak yıkama, tezgahaltı ve giyotin tip

Detaylı

1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir

1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir ISI VE SICAKLIK 1)Isı ve Sıcaklık farklıdır Sıcak Madde Soğuk Maddeyi İletir Sıcak bir bardak çay içine çay kaşığı bıraktığımızda bir süre sonra çay kaşığının sıcaklığı artar. Buna göre sıcak maddeler

Detaylı

Elektrikli Chill Therm

Elektrikli Chill Therm Chilltherm, Electrolux Thermaline'ın yeni kaynatma kazanıdır. Entegre soğutma sistemi sayesinde "Cook & Chill" prosesi için geleneksel ekipmanlar yerine tek bir ekipman kullanılması yeterlidir. Bir tek

Detaylı

KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ

KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ GENEL HİZMETLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ VE KAPSAM Amaç ve Kapsam; Madde 1. Bu yönerge, Üniversite personeli ve öğrencisinin genel sağlığının korunması ve

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM Türkiye İMSAD Sektörel Gelişim Toplantıları-Adana 3 Eylül 2015 Şişecam Düzcam Cam Ev Eşyası Cam Ambalaj Kimyasallar Şişecam Düzcam Düzcam üretiminde 50 yıllık tecrübe 1981 den

Detaylı

Konveyörlü Tip WTCS140 - elektrikli

Konveyörlü Tip WTCS140 - elektrikli Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM180

Konveyörlü Tip WTM180 Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları ALKALİ ÇİNKO KAPLAMA PROSESİ AK 16 HI-Z ÜRÜN TANIMI ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Düzgün çinko kaplamalar elde etmek için kullanılan, çoklu poliamid özel katkı maddeleri içeren

Detaylı

2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET

2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET 2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET Türkiye de yatırımların teşviki, 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012/3305 sayılı Karar ve 20.06.2012 tarih ve

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

Küresel. İklim Değişikliği. ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Küresel. İklim Değişikliği. ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI Küresel İklim Değişikliği ÇEVRE KORUMA ve KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Sera etkisi ve İklim Değişikliği Nedir? Dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu

Detaylı

Ankastre Evyeler. 76 x 43,5. 73 x x MODEL FİYAT YÜZEY. KALINLIK(mm) Kabin Ölçüsü : mm YÜZEY MODEL

Ankastre Evyeler. 76 x 43,5. 73 x x MODEL FİYAT YÜZEY. KALINLIK(mm) Kabin Ölçüsü : mm YÜZEY MODEL 1975 1976 1978 1984 1994 1998 2002 2004 2011 76 x 43,5 DE101 0,5 0,5 KDT KDT 135,50 144,00 149,00 158,00 DE102 KDT 171,00 179,50 Kabin Ölçüsü : 450 600 mm YP052 73 x 48 DE103 179,50 237,50 DE104 206,50

Detaylı

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler Dekontaminasyon Manuel Dekontaminasyon Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Sunumun İçeriği Yeşil Anahtar Ödülü nedir? Yeşil Anahtarlı Tesisler Yeşil Anahtar Ödülü nün Kriterleri

Detaylı

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI

DÜŞÜK RİSKLİ ALANLARDA TEMİZLİK TALİMATI Sayfa No 1 / 5 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane

Detaylı

KABLOSUZ SU ISITICI KULLANIM KILAVUZU

KABLOSUZ SU ISITICI KULLANIM KILAVUZU KABLOSUZ SU ISITICI KULLANIM KILAVUZU 1 5 2 4 3 6 7 8 1. Kilit Düzenekli Kapak 2. Şeffaf Su Seviye Göstergesi 3. Alt Elektrik Tabanı 4. Açma / Kapama Anahtarı 5. Gösterge Lambası 6. Su Filtresi 7. Açık

Detaylı

Hotpoint. hotpoint.com.tr

Hotpoint. hotpoint.com.tr Hotpoint hotpoint.com.tr HOTPOİNT YENİ NESİL BUZDOLABI HIGH DEFINITION SOĞUTMA FONKSİYONEL DİZAYN STİL HIGH DEFINITION SOĞUTMA Maksimum besin tazeliğini sağlama Bakteri ve kötü kokuları önleme ve dolap

Detaylı

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz?

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz? Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber Çevre Dostu Forum İnisiyatifi tüm forum paydaşlarının, sponsorlarının ve katılımcılarının Forum organizasyonunun tüm aşamalarında yaptıkları işlerde çevreye duyarlı

Detaylı

ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU

ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU Türkçe Bugününüz için. Yarınınız için. Sizin için. DİĞER ATIKLAR TOPLAMA HİZMETİ Diğer çöp kutusuna atılmalıdır: l Çocuk bezleri ve hijyenik ürünler l Küller l Süprüntüler

Detaylı

GAZLI OCAK KULLANMA KILAVUZU

GAZLI OCAK KULLANMA KILAVUZU GAZLI OCAK KULLANMA KILAVUZU GAZLI OCAĞI ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUNUZ AGO 890 1 İÇİNDEKİLER I- Gazlı Ocakların Kullanım Alanı 3 II- Genel Uyarılar ve Güvenlik Önlemleri 4 III- Teknik Özellikler

Detaylı

HASTABAKICININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI. Sultan NAZLI Eğitim Hemşiresi

HASTABAKICININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI. Sultan NAZLI Eğitim Hemşiresi HASTABAKICININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI Sultan NAZLI Eğitim Hemşiresi Doktor ve Hemşireye yardımcı olmak amacıyla idarenin kendisine bildirmiş olduğu görevleri talimatlara uygun bir şekilde yapmakla sorumlu

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

TEMİZLEME TALİMATI NO: 01

TEMİZLEME TALİMATI NO: 01 NO: 01 Kutu Açıcı 1. Donmuş kaba yağları akıtmak için önce sıcak suyun altına tutun ve fırçalayın. 2. Evyeyi ılık su ve önerilen miktarda ki MSS- Kreon Blitz ile doldurun. 3. Islanması için birkaç dakika

Detaylı

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm M.İSMAİL SAHİN FURKAN CANAL FATİH BACAK CENGİZ KİLİÇ KONU: Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Atık: Bir işlem sonucu çevreye bırakılan her türlü maddeye atık denir.

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM300

Konveyörlü Tip WTM300 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ

KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ KOCAELİ BÖLGESİ SOKAK AYDINLATMALARINDA LED ARMATÜR KULLANIMININ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MALİYETİNE ETKİSİ E. Mustafa YEĞİN 1, M. Zeki BİLGİN 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Umuttepe

Detaylı

T.C. Ek: 10 KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KIRSAL TURİZM TESİSLERİ İÇİN DEĞERLENDİRME FORMU TESİSİN ADI :... TESİSİN ADRESİ :... TELEFON FAKS- WEB :...

T.C. Ek: 10 KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KIRSAL TURİZM TESİSLERİ İÇİN DEĞERLENDİRME FORMU TESİSİN ADI :... TESİSİN ADRESİ :... TELEFON FAKS- WEB :... T.C. Ek: 10 KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KIRSAL TURİZM TESİSLERİ İÇİN DEĞERLENDİRME FORMU TESİSİN ADI :... TESİSİN ADRESİ :... TELEFON FAKS- WEB :... MEVCUT TÜRÜ VE SINIFI :... BELGE TARİH VE NO :... BELGE

Detaylı

ÖNEMLİ GÜVENLİK UYARILARI

ÖNEMLİ GÜVENLİK UYARILARI Cihazınızı kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyun ve ileride yararlanmak üzere saklayın. ÖNEMLİ GÜVENLİK UYARILARI Cihazınızı çalıştırmadan önce tüm talimatları okuyun. Bu talimatları ileride yararlanmak

Detaylı

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR

BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR, KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı M.Nazım Yavuz, dünyada ve Türkiye de yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının

Detaylı

TITANIUM SERİSİ YAPIŞMAZ PİŞİRME ÜRÜNLERİ. Kullanım Kılavuzu

TITANIUM SERİSİ YAPIŞMAZ PİŞİRME ÜRÜNLERİ. Kullanım Kılavuzu TITANIUM SERİSİ YAPIŞMAZ PİŞİRME ÜRÜNLERİ Kullanım Kılavuzu BAKIM, ONARIM VE KULLANIMDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Ürününüzü kullanmadan önce üzerindeki tüm etiketleri çıkartınız. İlk kullanımdan önce ürünün

Detaylı

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c

SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c CR8112EC SICAK SU ABSORBSİYONLU SOĞUTUCU c (DÜŞÜK SICAKLIKTA SICAK SU UYGULAMALARI) Model RCH Güneş ısısı için Yakma tesislerinden çıkan atık ısılar için Dünyamızla dost... kaynak sularının ve fabrika

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR)

TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI. Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARI Prof. Dr. İlhami Horuz Gazi Üniversitesi TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (TEMENAR) 1. Hava 2. Su (deniz, göl, nehir, dere, yeraltı suyu-jeotermal enerji) 3. Toprak

Detaylı

TopClean M Temizliği unutun, sadece nefes alın

TopClean M Temizliği unutun, sadece nefes alın Profesyonel temizleme ve dezenfeksiyon teknolojisi Temizliği unutun, sadece nefes alın Solunum ekipmanları için profesyonel temizlik ve dezenfeksiyon www.meiko.com.tr : Güvenilir temizlik ve dezenfeksiyon

Detaylı

Buharlı Chill Therm. Electrolux Thermetic Cihazlar

Buharlı Chill Therm. Electrolux Thermetic Cihazlar Chilltherm, Electrolux Thermaline'ın yeni kaynatma kazanıdır. Entegre soğutma sistemi sayesinde "Cook & Chill" prosesi için geleneksel ekipmanlar yerine tek bir ekipman kullanılması yeterlidir. Bir tek

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1 PVC CILASI 10 2 NEMLI MOP CM 3 BUYUK BOY MAVI COP TORBASI 700 4 BUYUK BOY ENFEKTE ATIK COP TORBASI(1 MIKRON) 180000 5 ORTA BOY KIRMIZI COP TORBASI 10000 6 TOZ BEZI 4000 METRE 7 EV TIPI OTOMATIK CAMASIR

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ GÜNDEM ENERJİ NEDİR KÜRESEL ISINMA ve KYOTO PROTOKOLÜ TÜRKİYE DE NELER YAPILIYOR? ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve LEED SERTİFİKASI YALITIM MALZEMESİ OLARAK CAM ISI, GÜNEŞ VE IŞIK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA CAM İLE

Detaylı

Kişisel Temizlik ve Hijyen

Kişisel Temizlik ve Hijyen Kişisel Temizlik ve Hijyen KATEGORİ ÜRÜN AİLESİ ÜRÜN TANIMI ÜRÜN KODU ÜRÜN ADI CİNSİ L KG Kişisel Temizlik ve Hijyen Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibakteriyel Köpük

Detaylı

gria Endüstriyel Mutfak Ekipmanları

gria Endüstriyel Mutfak Ekipmanları gria Endüstriyel Mutfak Ekipmanları gria HAKKIMIZDA GRIA Endüstriyel Mutfak Ekipmanları, müşteri memnuniyeti ilkesi kabul ederek, genç ve tecrübeli kadrosuyla endüstriyel mutfak sektöründe hizmet vermektedir.

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİMİ KİTAPÇIĞI

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİMİ KİTAPÇIĞI ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİMİ KİTAPÇIĞI KORKUTELİ CUMHURİYET ORTAOKULU 2016 DERS: ENERJİ NEDİR? KONU: ENERJİ NASIL OLUŞUR DÜNYADAKİ ENERJİ KAYNAKLARININ ÇOĞUNA GÜNEŞ SAYESİNDE SAHİBİZ... GÜNÜMÜZDE, KÖMÜR

Detaylı

SATIN ALMA KILAVUZU GODMORGON. Banyo mobilyaları

SATIN ALMA KILAVUZU GODMORGON. Banyo mobilyaları SATIN ALMA KILAVUZU Banyo mobilyaları BAKIM Mobilyayı nemli veya yumuşak deterjanlı bezle temizleyin. Sonra kuru ve temiz bir bezle kurulayın. Nemin mobilyaya işlemesini önlemek için su birikintilerinin

Detaylı

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin.

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin. İklim Değişikliği ile Mücadelede Başrol Kentlerin. Kentler dünya nüfusunun % 54 ünü barındırmaktadır. 2050 yılı itibariyle bu oranın % 66 ya ulaşacağı hesaplanmıştır. Tüm dünyada kentler enerji tüketiminin

Detaylı

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ODAKLARI

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ODAKLARI 1.FIRIN SİSTEMLERİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ODAKLARI Atık ısı geri kazanımı: Reküperatör, rejeneratif yakıcı vb. ile sıcak baca gazı geri kazanılarak yakma havasının ön ısıtılmasında kullanılabilir.

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Şişecam Boyalı Cam, yüksek kalitede boyanın float ham cama uygulanması ile elde edilen dekoratif camdır.

Şişecam Boyalı Cam, yüksek kalitede boyanın float ham cama uygulanması ile elde edilen dekoratif camdır. ŞİŞECAM BOYALI CAM UYGULAMA VE İŞLEME KILAVUZU 0 İÇERİK 1. Giriş 2. Ürün Tanımı 3. Paketleme 4. Stoklama 5. Kesme 6. Şekillendirme 7. Yıkama 8. Uygulama 9. Nihai ürün paketlemesi 10. Isıcam ve Çift Camlama

Detaylı

Konaklama Tesislerinde Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Su Kaynaklarının Korunmasına Yönelik Uygulamalar

Konaklama Tesislerinde Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Su Kaynaklarının Korunmasına Yönelik Uygulamalar Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 3 (1): 31-36, 2010 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr Konaklama Tesislerinde Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Su Kaynaklarının Korunmasına Yönelik Uygulamalar

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX EOB3612X EU R05 http://tr.yourpdfguides.com/dref/623003

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX EOB3612X EU R05 http://tr.yourpdfguides.com/dref/623003 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya AEG-ELECTROLUX EOB3612X EU R05 için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki AEG-ELECTROLUX EOB3612X EU R05 tüm sorularınızı (bilgi, özellikler,

Detaylı

Elek.kaynatma kazanı - Karıştırıcılı

Elek.kaynatma kazanı - Karıştırıcılı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Hotel Römerhof / Erlensee

Hotel Römerhof / Erlensee Hotel Römerhof / Erlensee 1. Genel anlamda AB Eğitim Projeleri kapsamında kabul ettiğmiz grupları şirket olarak Frankfurt un 30 kilometre doğusunda bulunan Erlensee de Hotel Römerhof da ağırlamaktayız.

Detaylı

HASTANE TEMİZLİK PLANI

HASTANE TEMİZLİK PLANI Sayfa 1 / 7 ZAMANI KURALLARI MALZEMELERİ YÜKSEK YOĞUN BAKIM VE İZOLASYON ODALARI AMELİYATHANE Günde iki defa (her ameliyat öncesi ilgili ameliyat odası temizlenir Tuvalet temizliği günde iki defa yapıldıktan

Detaylı