ALARKO HOLDİNG A.Ş. A K T İ F T O P L A M I Bilançonun tamamlayıcı bir parçası olan dipnotlar ilişiktedir (2)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ALARKO HOLDİNG A.Ş. A K T İ F T O P L A M I 1.056.671.433. Bilançonun tamamlayıcı bir parçası olan dipnotlar ilişiktedir (2)"

Transkript

1 ALARKO HOLDİNG A.Ş. (Tutarlar milyon Türk Lirası olarak Türk Lirasının tarihindeki alım gücü ile ifade edilmiştir) Enflasyona Göre Düzeltilmiş Konsolide (Seri XI No:20 ve 21) Bağımsız Denetim'den Geçmiş AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Milyon TL) I. DÖNEN VARLIKLAR A. Hazır Değerler Kasa Bankalar Diğer Hazır Değerler B. Menkul Kıymetler Hisse Senetleri 0 2. Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları 0 3. Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları 0 4. Diğer Menkul Kıymetler Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) 0 C. Kısa Vadeli Ticari Alacaklar Alıcılar Alacak Senetleri Verilen Depozito ve Teminatlar Diğer Kısa Vadeli Ticari Alacaklar Alacak Reeskontu (-) ( ) 6. Şüpheli Alacaklar Karşılığı (-) ( ) D. Diğer Kısa Vadeli Alacaklar Ortaklardan Alacaklar 0 2. İştiraklerden Alacaklar 0 3. Bağlı Ortaklıklardan Alacaklar 0 4. Kısa Vadeli Diğer Alacaklar Alacak Reeskontu (-) 0 6. Şüpheli Alacaklar Karşılığı (-) (6.099) E. Stoklar İlk Madde ve Malzeme Yarı Mamüller Ara Mamüller 0 4. Mamüller Emtia Diğer Stoklar Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) ( ) 8. Verilen Sipariş Avansları F. Diğer Dönen Varlıklar G. Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri II. DURAN VARLIKLAR A. Uzun Vadeli Ticari Alacaklar Alıcılar Alacak Senetleri Verilen Depozito ve Teminatlar Diğer Uzun Vadeli Ticari Alacaklar 0 5. Alacak Reeskontu (-) (3.205) 6. Şüpheli Alacaklar Karşılığı (-) 0 B. Diğer Uzun Vadeli Alacaklar Ortaklardan Alacaklar 0 2. İştiraklerden Alacaklar 0 3. Bağlı Ortaklıklardan Alacaklar 0 4. Uzun Vadeli Diğer Alacaklar Alacak Reeskontu (-) 0 6. Şüpheli Alacaklar Karşılığı (-) 0 C. Finansal Duran Varlıklar Bağlı Menkul Kıymetler 0 2. Bağlı Menkul Kıymetler Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) 0 3. İştirakler İştiraklere Sermaye Taahhütleri (-) 0 5. İştirakler Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) 0 6. Bağlı Ortaklıklar 0 7. Bağlı Ortaklıklara Sermaye Taahhütleri (-) 0 8. Bağlı Ortaklıklar Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) 0 9. Diğer Finansal Duran Varlıklar 0 D. Maddi Duran Varlıklar Arazi ve Arsalar Yerüstü ve Yeraltı Düzenleri Binalar Makine, Tesis ve Cihazlar Taşıt Araç ve Gereçleri Döşeme ve Demirbaşlar Diğer Maddi Duran Varlıklar Birikmiş Amortismanlar (-) ( ) 9. Yapılmakta Olan Yatırımlar Verilen Sipariş Avansları E. Maddi Olmayan Duran Varlıklar Kuruluş ve Teşkilatlanma Giderleri Haklar Negatif Şerefiye, Net ( ) 4. Araştırma ve Geliştirme Giderleri 0 5. Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Verilen Avanslar 0 F. Diğer Duran Varlıklar A K T İ F T O P L A M I Bilançonun tamamlayıcı bir parçası olan dipnotlar ilişiktedir (2)

2 ALARKO HOLDİNG A.Ş. (Tutarlar milyon Türk Lirası olarak Türk Lirasının tarihindeki alım gücü ile ifade edilmiştir) Enflasyona Göre Düzeltilmiş Konsolide (Seri XI No:20 ve 21) Bağımsız Denetim'den Geçmiş AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Milyon TL) I. KISA VADELİ BORÇLAR A. Finansal Borçlar Banka Kredileri Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri Tahvil Anapara Taksitleri ve Faizleri 0 4. Çıkarılmış Bonolar ve Senetler 0 5. Diğer Finansal Borçlar B. Ticari Borçlar Satıcılar Borç Senetleri 0 3. Alınan Depozito ve Teminatlar Diğer Ticari Borçlar Borç Reeskontu (-) (3.482) C. Diğer Kısa Vadeli Borçlar Ortaklara Borçlar İştiraklere Borçlar 0 3. Bağlı Ortaklıklara Borçlar 0 4. Ödenecek Giderler Ödenecek Vergi, Harç ve Diğer Kesintiler Ertelenen ve Taksite Bağlanan Devlet Alacakları 0 7. Kısa Vadeli Diğer Borçlar Borç Reeskontu (-) 0 D. Alınan Sipariş Avansları E. Borç ve Gider Karşılıkları Vergi Karşılıkları Diğer Borç ve Gider Karşılıkları F. Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakedişleri II. UZUN VADELİ BORÇLAR A. Finansal Borçlar Banka Kredileri Çıkarılmış Tahviller 0 3. Çıkarılmış Diğer Menkul Kıymetler 0 4. Diğer Finansal Borçlar B. Ticari Borçlar 0 1. Satıcılar 0 2. Borç Senetleri 0 3. Alınan Depozito ve Teminatlar 0 4. Diğer Ticari Borçlar 0 5. Borç Reeskontu (-) 0 C. Diğer Uzun Vadeli Borçlar Ortaklara Borçlar 0 2. İştiraklere Borçlar 0 3. Bağlı Ortaklıklara Borçlar 0 4. Ertelenen ve Taksite Bağlanan Devlet Alacakları Uzun Vadeli Diğer Borçlar Borç Reeskontu (-) 0 D. Alınan Sipariş Avansları E. Borç ve Gider Karşılıkları Kıdem Tazminatı Karşılıkları Diğer Borç ve Gider Karşılıkları III. ANA ORTAKLIK DIŞI ÖZSERMAYE A. Ana Ortaklık Dışı Özsermaye IV. ÖZ SERMAYE A. Sermaye B. Sermaye Taahhütleri (-) 0 C. Emisyon Primi D. Emisyon Primi Düzeltmesi 0 E. Yeniden Değerleme Değer Artışı 0 1. Duran Varlıklardaki Değer Artışı 0 2. İştiraklerdeki Değer Artışı 0 3. Borsa'da Oluşan Değer Artışı 0 F. Yedekler Yasal Yedekler Statü Yedekleri 0 3. Özel Yedekler 0 4. Olağanüstü Yedek Maliyet Artış Fonu 0 6. Sermayeye Eklenecek İştirak Hisse ve Gayrimenkul Satış Kazançları Geçmiş Yıl Karı 0 G. Net Dönem Karı 0 H. Dönem Zararı (-) ( ) I. Geçmiş Yıllar Zararları (-) ( ) J. Çevrim Farkları (96.271) K. Özsermaye Enflasyon Düzeltmesi Farkları P A S İ F T O P L A M I Bilançonun tamamlayıcı bir parçası olan dipnotlar ilişiktedir (3)

3 KONSOLİDE BİLANÇO DİPNOTLARI 1. Topluluğun fiili faaliyet konusu: Alarko Holding A.Ş. (Alarko Holding Ana Ortaklık - Şirket) 1972 yılında kurulmuş olup, bünyesinde taahhüt, inşaat, arazi geliştirme, sanayi, ticaret, turizm, enerji ve su ürünleri üretim ve ticareti alanlarında faaliyet gösteren şirket ve müşterek yönetime tabi ortaklıklar bulunmaktadır. İlerleyen bölümlerde, Alarko Holding ve mali tabloları konsolidasyona tabi tutulan bağlı ortaklık, iştirak ve müşterek yönetime tabi ortaklıklar birlikte Alarko Topluluğu Topluluk olarak anılacaktır. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan Seri XI No 21 sayılı Sermaye Piyasasında Konsolide Mali Tablolara ve İştiraklerin Muhasebeleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ kapsamında konsolidasyona tabi tutulan bağlı ortaklık, iştirak ve müşterek yönetime tabi ortaklıkların isimleri, faaliyet alanları, ortaklık payları aşağıdaki gibidir: Bağlı Ortaklıklar: Şirket in İsmi Faaliyet Alanı Topluluğun Ortaklık Payı (%) Alsim Alarko San. Tes. Ve Tic. A.Ş. (Alsim) Taahhüt ve inşaat Aldem Alarko Konut İnşaat ve Tic. A.Ş. (Aldem) Konut, inşaat Attaş Alarko Turistik Tesisler A.Ş. Turistik tesis işletmeciliği Yıltaş Yıldız Turistik Tesisler ve Tic. A.Ş. Konut, inşaat Alarko Fenni Malzeme Satış ve İmalat A.Ş. Almüt Alarko Sınai Gereçler İmalat ve Müm. A.Ş. Sanayi mamullerinin pazarlaması ve satış sonrası hizmetleri Teknik malzeme ve teçhizat imalat pazarlama ve mümessillik Alamsaş Alarko Ağır Makina Sanayi A.Ş. Sınai yatırımlar için makina ve ekipman imalatı Alarko Gayrimenkul Yatırım Ort. A.Ş. Gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı piyasa araçlarının alım, satımı Alsim - Moskova Çocuk Hastanesi inşaatı Rusya - Moskova çocuk onkoloji hastanesi inşaatı Alsim - Kazakistan Astana Şubesi Kazakistan Astana Havaalanı projesi inşaatı Alsim Aktobe Şubesi Kazakistan - Batı Kazakistan yolları rehabilitasyonu projesi Müşterek Yönetime Tabi Ortaklıklar: Şirket in İsmi Faaliyet Alanı Topluluğun Ortaklık Payı (%) Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş. Isıtma, soğutma, klima cihazları imalatı Altek Alarko Elektrik Sant. Tes. İşl. ve Tic. A.Ş. Elektrik enerjisi üretimi OAO Mosalarko Rusya - Gayrimenkul proje, inşaat ve kullanımı Alsim Rosneftegastroy JSC. İş Ort. DSİ melen su temini projesi inşaatı Alsim E.M.İ.T. SpA İş Ort. İzmit körfezi atık su arıtma ve deşaj tesisleri inşaatı Alsim Akfen İnşaat Tur. Ve Tic. A.Ş. İş Ort. Tüpraş İzmit Rafinerisi kükürt giderme projesi inşaatı OHL Alsim GYO İş Ort. TCDD Ankara Eskişehir demiryolu rehabilitasyonu projesi (5)

4 İştirakler: Şirket in İsmi Faaliyet Alanı Topluluğun Ortaklık Payı (%) Alfarm Alarko Su Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş. Su ürünleri üretimi ve pazarlaması Al-Riva Projesi Arazi Değ. Konut İnş. ve Tic. A.Ş. Konut, inşaat 12.15(*) Al-Riva Arazi Değ. Konut İnş. ve Tic. A.Ş. Konut, inşaat 2.63(*) Al-Riva Arazi Değ. Konut İnş., Tur. Tes., Golf İşl. ve Tic. A.Ş. Konut, inşaat ve turistik tesis işletmeciliği 2.28(*) Yukarıda yer alan iştirakler, özkaynaktan pay alma yöntemi ile Ana Ortaklık mali tablolarına konsolide edilmiştir. (*) Söz konusu iştiraklerde Topluluk un kontrol ve kardan pay alma oranı %40 dır. 2. Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortaklar : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle, Şirket in ortakları ve paylarına ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir : Adı Pay Oranı (%) Nominal Pay Tutarı Anmak Holding A.Ş. % ,880,679 Diğer ortaklar % ,199,321 Toplam % ,080,000 Not 33(b) de açıklandığı üzere Alarko Gayrimenkul Yatırım Ort. A.Ş. tarafından 2003 yılında edinilen, Şirket e ait 983,605 TL tutarındaki hisse senetleri (hazine senetleri), 31 Aralık 2003 tarihli konsolide bilançoda sermaye hesabından düşülerek muhasebeleştirilmiştir. 3. Sermayeyi temsil eden hisse senetlerine tanınan imtiyazlar : Yoktur. 4. Kayıtlı sermayeli ortaklıklarda kayıtlı sermaye tutarı : Şirket'in kayıtlı sermayesi 25,000,000 TL dır. 5. Yıl içinde yapılan sermaye artırımları ve kaynakları : Yoktur. 6. Yıl içinde ihraç edilen hisse senedi dışındaki menkul kıymetler : Yoktur. 7. Yıl içinde itfa edilen borçlanmayı temsil eden menkul kıymetler : Yoktur. 8. Cari dönemde duran varlık hareketleri : (a) Satın alınan, imal veya inşa edilen maddi duran varlıkların maliyeti: 12,891,504 (b) Satılan veya hurdaya ayrılan maddi duran varlık maliyeti: (4,193,794) (c) Maddi duran varlık değer düşüklüğü karşılığı: (171,773) (d) Yapılmakta olan yatırımların niteliği, toplam tutarı, başlangıç ve bitiş tarihi ve tamamlanma dereceleri : Yatırımın Niteliği Toplam Tutarı Bilançoda Taşınan Tutarı Başlangıç ve Bitiş Tarihleri Tamamlanma Derecesi Kırklareli Kombine Çevrim Doğalgaz Santrali 46,788,883 39,152,938 Mart 1999 Ağustos 2004 % 84 Alsim Merkez Binası 4,579,640 4,350, % 95 Diğer 112,508 73, % 65 Toplam 51,481,031 43,577,214 (6)

5 9. Cari ve gelecek dönemlerde yararlanılacak yatırım indiriminin toplam tutarı : Cari dönemde yararlanılan ve gelecek dönemlerde yararlanılacak yatırım indirimi tutarları sırasıyla 3,891,203 TL ve 24,890,340TL dir. 10. Topluluk un ortaklar, iştirakler ve konsolide olmayan bağlı ortaklıklarıyla olan alacak - borç ilişkisi : Alacaklar Ticari Ticari Olmayan Borçlar Ticari Ticari Olmayan Ortaklar ,073 İştirakler Alfarm Alarko Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. 50, Müşterek Yönetime Tabi Ortaklıklar Alsim - Wacon Terr. Müşt. Teş. Ort.(*) 1,143, Alsim - Akfen A.Ş. Çarşamba Havaalanı Adi Ort. (*) 919, Alsim - Wacon Hillwater Adi Ort.(*) 911, Alsim - Cezayir Arzew Termik Sant. İnşaatı (*) 874, Alsim - Özbekistan Bukhara Havaalanı İnşaatı (*) 504, Alsim - Rana İnt. Ltd.Adi Ort.(*) 456, Alsim - Bishkek Almaty Karayolu Projesi İnşaatı (*) 396, Streicher-Haustad&Timmerman-Günsayıl-Alsim Adi Ort. (BTC) (**) - 4,077, Toplam 5,256,856 4,077,422-9,073 (*) Sözkonusu ortaklıklar tasfiye halinde oldukları için konsolidasyona dahil edilmemişlerdir. (**) Bakınız Not:35(b). 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle ortaklara ticari olmayan borçlar temettü borçlarından, BTC den ticari olmayan alacaklar ise, yerel bir bankadan alınıp, BTC ye transfer edilen krediden oluşmaktadır. 11. Stoklar ve diğer bilanço kalemlerinde uygulanan değerleme, envanter ve amortisman ayırma yöntemleri, bunlarda ve diğer muhasebe politikalarında önceki dönemlere göre yapılan değişiklikler, bu değişikliklerin parasal etkileri ve işletmenin sürekliliği ile dönemsellik varsayımlarını değiştirecek muhtemel gelişmeler ve bunların gerekçeleri : Mali Tabloların Hazırlanma Esasları Topluluk, 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle konsolide mali tablolarını, SPK'nın Seri XI No 1, Seri XI No 20 ve Seri XI No 21 sayılı tebliğleri ve bu tebliğlere değişiklik ve eklemeler yapan diğer tebliğleriyle Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi ortaklıklar tarafından düzenlenecek mali tablolar ve raporların hazırlanıp sunulmasına ilişkin ilke ve kurallara (bundan sonra "Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri" olarak anılacaktır) uygun olarak hazırlamıştır. SPK, Seri XI No 20 sayılı Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Düzeltilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ i ve Seri XI No 21 sayılı Sermaye Piyasasında Konsolide Mali Tablolara ve İştiraklerin Muhasebeleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ i 1 Ocak 2003 tarihinden sonra sona eren ilk yıllık mali tablolardan geçerli olmak üzere yayımlamış bulunmaktadır. SPK, Seri XI No 20 ve Seri XI No 21 sayılı tebliğler hükümlerine göre mali tablolarını düzenleyen şirketlerin ayrıca Seri XI No 1 sayılı tebliğe göre de mali tablolarını hazırlamasını ve yayınlamasını öngörmektedir. Şirket in, 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle Seri XI No 1 sayılı Tebliğ'inde belirlenmiş muhasebe ilkelerine uygun olarak düzenlenmiş mali tabloları ayrıca yayımlanmıştır. (7)

6 Mali tablo ilk denkleştirme işlemi: Topluluk un, mali tablolarını Seri XI No 20 ve Seri XI No 21 sayılı tebliğler uyarınca ilk defa 31 Aralık 2003 tarihinde düzenlemiş bulunması sebebi ile ilişikteki mali tablolar karşılaştırmalı olarak sunulmamaıştır. Mali tabloların bu tebliğlerde belirlenen hükümler uyarınca ilk defa düzenlenme tarihinin başlangıcı olan 1 Ocak 2003 tarihi itibariyle, enflasyona göre düzeltilmiş tutarları dikkate alınarak, konsolide mali tablolarda aktif kalemlerden, borçların ve öz sermaye kalemlerinin çıkarılması sonucunda kalan kısım 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle öz sermaye hesap grubu içinde, geçmiş yıllar zararları hesabında muhasebeleştirilmiştir. İlk mali tablo denkleştirme işleminin 31 Aralık 2002 tarihli bilanço üzerinde yapılması sebebi ile 2002 yılı hesap dönemine ait kar / (zarar) hesaplanmamıştır. Uygulanan Muhasebe İlkeleri İlişikteki mali tabloların hazırlanmasında esas alınan belli başlı muhasebe prensipleri, aşağıdaki gibidir : Enflasyon muhasebesi: Ekte sunulan konsolide mali tablolar SPK nın Seri XI No 20 sayılı tebliğinin öngördüğü üzere Türk Lirası nın satın alma gücündeki değişimi yansıtmak üzere yapılan düzeltmeleri içermektedir. SPK Seri XI No 20 sayılı tebliğ, yüksek enflasyon dönemlerinde hazırlanan mali tabloların bilanço tarihindeki paranın satın alma gücüyle gösterilmesini ve genel fiyat endeksinin kullanılarak daha önceki dönemlere ait bakiyelerin de aynı birimden gösterilmesini öngörmektedir. SPK Seri XI No 20 sayılı tebliğin uygulanmasını gerektiren ölçütlerden biri, üç yıllık kümülatif enflasyon oranının %100 veya üzerinde olmasıdır. Türkiye de Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından yayımlanan Toptan Eşya Fiyat Endeksi baz alındığında söz konusu kümülatif oran 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle sona eren üç yıllık dönem için %181 dir. Bu tebliğin uygulanmasını öngören bir diğer ölçüt ise ilgili dönemin bilanço tarihindeki fiyat endeksi rakamının, hesap döneminin başlangıcından itibaren %10 veya daha fazla bir oranda artmasıdır. Enflasyona göre yapılan düzeltmeler, DİE tarafından yayımlanan toptan eşya fiyat endeksi kullanılarak bulunan katsayılar esas alınarak hesaplanmıştır (1994 endeksi: 100). 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle sunulan mali tabloların düzeltilmesinde kullanılan söz konusu endeks ve katsayılar aşağıda belirtilmiştir: Tarih Endeks Katsayı 31 Aralık , Aralık , Aralık , Bu Tebliğ çerçevesinde mali tabloların enflasyona göre düzeltilmesinin ana ilkeleri aşağıdaki gibidir : Parasal kalemler bilanço tarihindeki cari satın alma gücü cinsinden ifade edildiklerinden düzeltme işlemine tabi tutulmamaktadır. Cari satın alma gücü cinsinden ifade edilmeyen, parasal olmayan aktif, pasif ve özsermaye kalemleri bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde düzeltme katsayısı kullanılarak paranın cari satın alma gücü cinsinden ifade edilmektedir. Özsermaye kalemlerinin düzeltilmesinde, yeniden değerleme değer artış fonu gibi fonlar dikkate alınmamıştır. Nakit yapılan sermaye artışları ile yedek akçelerden ve dağıtılmamış karlardan yapılan sermaye artışları, sermaye artırımının tescil tarihi veya sermaye artırımına mahsuben ödenen tutarların tahsil tarihi esas alınarak düzeltme işlemine tabi tutulmuştur. Gelir tablosunda, amortisman ve itfa payları, satışların maliyeti ve gelir veya gider olarak doğrudan gelir tablosuyla ilişkilendirilen parasal olmayan kalemler dışındaki tüm kalemler gelir ve gider kalemlerinin oluştuğu ayda geçerli olan enflasyon katsayıları ile düzeltme işlemine tabi tutulmaktadır. Amortisman ve itfa payları, ilgili aktiflerin düzeltilmiş değerleri üzerinden, gelir veya gider olarak doğrudan gelir tablosuyla ilişkilendirilen parasal olmayan kalemler, satışa konu olan varlığın düzeltilmiş net değeri ile satış bedelinin düzeltilmiş değeri arasındaki fark olarak yeniden hesaplanmaktadır. Satışların maliyeti, stokların ve diğer maliyet unsurlarının düzeltilmiş tutarlarının dikkate alınması suretiyle yeniden hesaplanmaktadır. (8)

7 Enflasyonun parasal varlık ve yükümlülükler üzerindeki etkisi, gelir tablosunda, net parasal pozisyon karı/zararı hesabında yansıtılmıştır. Konsolidasyon Ana ortaklığın, doğrudan veya diğer bağlı ortaklıkları veya iştirakleri vasıtasıyla, sermaye ve yönetim ilişkileri çerçevesinde %50 den daha fazla oranda hisseye, oy hakkına veya yönetim çoğunluğunu seçme hakkına veya yönetim çoğunluğuna sahip olduğu şirketler (bağlı ortaklıklar) tam konsolidasyona tabi tutulmuştur. Konsolide mali tablolarda, konsolidasyon kapsamındaki bağlı ortaklıkların sermaye dahil bütün öz sermaye hesap grubu kalemlerinden, ana ortaklık ve bağlı ortaklıklar dışı paylara isabet eden tutarlar indirilmiş olup, ilgili tutarlar, bilançoda ana ortaklık dışı özsermaye, gelir tablosunda ise ana ortaklık dışı kar/zarar hesaplarında muhasebeleştirilmişlerdir. Konsolidasyon kapsamındaki müşterek yönetime tabi ortaklıklara ait mali tablolarda yer alan varlık, borç, özkaynaklar, gelir ve giderlerin Ana Ortaklık ın bu ortaklıklarda sahip olduğu payın yüzdesi ile konsolidasyona tabi tutulmuş olup, ilgili konsolidasyon düzeltmeleri buna uygun olarak yapılarak konsolide mali tablolar hazırlanmıştır. Ana ortaklığın, yönetimine ve işletme politikalarının belirlenmesine katılma anlamında devamlı bir bağının ve/veya doğrudan veya dolaylı sermaye ve yönetim ilişkisinin bulunduğu ya da sermayesinin %20 veya daha fazla, %50 den az oranda paya veya bu oranda yönetime katılma hakkına sahip bulunduğu şirketler (iştirakler), özkaynaktan pay alma yöntemiyle muhasebeleştirilirler. Özkaynaktan pay alma yönteminde iştirak net varlık tutarıyla konsolide bilançoda gösterilir ve faaliyet sonucunda ortaya çıkan Topluluk payı konsolide gelir tablosuna dahil edilir. Bağlı ortaklıkların pay alımlarında ortaya çıkan negatif şerefiye 20 yılda itfa edilmektedir. Konsolidasyona dahil edilen şirketlerin mali tablolarının hazırlanmasında ortak muhasebe politikaları uygulanmıştır.topluluk içi satış ve alışlar, Topluluk içi alacaklar ve borçlar ile Topluluk içi iştiraklerin elimine edilmesi için düzeltmeler yapılmıştır. Topluluk un oy hakkı veya hisselerin %20 sinden azına sahip olunan diğer iştirakleri veya faaliyet hacimlerinin düşük olması ve topluluğun konsolide mali tablolarını önemli ölçüde etkilememeleri sebebi ile konsolidasyon kapsamı dışında tutulan iştirakleri endekslenmiş maliyetleri üzerinden muhasebeleştirilirler. Menkul Kıymetler 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle, Topluluk un menkul kıymetler portföyü yatırım fonlarından oluşmakta olup, ilgili fonlar bilanço tarihi itibariyle açıklanan fiyatları ile değerlenmiştir. Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıklar Amortismana tabi maddi ve maddi olmayan duran varlıklar, ilgili varlıkların elde etme maliyetinin elde etme ve/veya imal ve maliyet unsurlarının aktife ilk giriş tarihi dikkate alınarak ilgili düzeltme katsayısı ile yeniden gösterilmesi suretiyle yeniden düzenlenmiş değerleri üzerinden gösterilmektedir. İlgili amortisman ve tükenme ve itfa payları enflasyona göre düzeltilmiş yeni değerleri üzerinden doğrusal amortisman yöntemi kullanılarak hesaplanır. Topluluk, maddi ve maddi olmayan duran varlıklarını, aşağıda belirtilen oran aralıkları içerisinde yer alan oranları kullanarak amortisman veya itfaya tabi tutulmaktadır. Söz konusu oranlar ilgili aktiflerin ekonomik ömürleri göz önüne alınarak belirlenmiştir. (9)

8 (%) Yerüstü ve yer altı düzenleri 2-25 Binalar 2-10 Makine, tesis ve cihazlar 3-33 Taşıt araç ve gereçleri Döşeme ve demirbaşlar 3-50 Diğer maddi duran varlıklar Haklar Diğer maddi olmayan duran varlıklar Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri / Hakedişleri Müteahhit sıfatıyla üstlenilen yıllara yaygın inşaat işleri ile ilgili inşaat sözleşmeleri "sözleşmenin tamamlanması" yöntemine göre muhasebeleştirilmektedir. Sözleşme ile ilgili katlanılan maliyetler ve kesilen hakedişler sözleşme konusu inşaat işi tamamlanana kadar konsolide gelir tablosu ile ilişkilendirilmeksizin bilançoda gösterilmektedir. İlgili inşaat işinin geçici kabulünün alınışını takiben inşaat gelirleri ve giderleri konsolide gelir tablosuna yansıtılmaktadır. Yıllara yaygın inşaat işleri ile ilgili katlanılan tüm maliyetler aktifte "Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri" hesap kalemi altında, ilgili hakedişler ise "Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakedişleri" hesap kalemi altında, tamamlanma dönemlerine göre kısa ve uzun vadeli olarak sınıflandırılmaktadır. Kıdem Tazminatı Karşılığı Topluluk, mevcut iş kanunu gereğince, emeklilik nedeniyle işten ayrılan veya istifa ve kötü davranış dışındaki nedenlerle işine son verilen, bir hizmet yılını doldurmuş personele belirli miktarda kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bu tazminatlar, işten ayrılma veya çıkartılma tarihindeki ücret esas alınarak, çalışılan her sene için ilgili mevzuat ve toplu iş sözleşmeleri ile belirlenen 30 günlük ücret üzerinden hesaplanmaktadır. 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle kıdem tazminatı tavanı 1, TL/yıl dır. Vergi Karşılığı 2002 yılı gelirleri için etkin kurumlar vergisi oranı %33 olup, kurumlar vergisinden istisna kazançlar ve yatırım indirimi üzerinden (iştirak kazançları hariç) ise % 19.8 oranında stopaj hesaplanmıştır. Ayrıca, 2002 yılı gelirleri de dahil olmak üzere geçmiş yıl gelirlerinin dağıtılması durumunda, dağıtılan kazancın kurumlar vergisine tabi olan kısmı, % 5.5 oranında stopaja tabidir yılı gelirlerinden başlamak üzere (sadece 2004 için %33) kurumlar vergisi oranı % 30 olarak uygulanmaktadır yılı karlarından başlamak üzere, dönem karı, dağıtılmaması, sermayeye ilave edilmesi veya tam mükellef kurumlara dağıtılması durumlarında stopaja tabi olmazken, tam mükellef gerçek kişilere, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefiyeti olmayanlara, kurumlar vergisi ve gelir vergisinden muaf olanlara, dar mükellef kurumlara, dar mükellef gerçek kişilere ve gelir vergisinden muaf dar mükelleflere yapılacak kar dağıtımı % 10 oranında stopaja tabidir. Vergi mevzuatı uyarınca üçer aylık dönemler itibariyle oluşan kazançlar üzerinden Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde % 30 ( 24 Nisan 2003 tarihinden önce % 25) oranında geçici vergi hesaplanarak ödenmekte, ödenen tutarlar yıllık kazanç üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilmektedir. Kurumlar vergisi, yıllık kurumlar vergisi beyanname verme süresi içinde tek taksitte ödenecektir yılı ve öncesinde Kurumlar Vergisi Vergi Usul Kanunu uyarınca, enflasyon düzeltmesine tabi tutulmamış yasal vergi matrahı üzerinden hesaplanmakta idi. 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren vergiye tabi kazancın enflasyona göre düzenlenmiş mali tablolar üzerinden hesaplanması hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede 31 Aralık 2003 tarihli (10)

9 bilançonun söz konusu kanunla getirilen düzenlemeler çerçevesinde düzeltilmiş aktif toplamından düzeltilmiş sermaye, düzeltilmiş hisse senetleri ihraç primleri ve düzeltilmiş hisse senedi iptal karları ile borç toplamının çıkarılması sonucu bulunan fark, geçmiş yıllar kar/zararı hesabında gösterilecek, bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl karı vergiye tabi tutulmayacak, geçmiş yıl zararı ise zarar olarak kabul edilmeyecektir. Türk vergi sisteminde, mali zararlar ileri yıllardaki (beş yıla kadar) vergilendirilebilir gelire mahsup edilebilmektedir. Türkiye de vergi beyannameleri ilgili oldukları yıl sonunu takip eden dördüncü ayın onbeşinci günü akşamına kadar verilmektedir. Beyanlar ve ilgili muhasebe kayıtları vergi dairesince beş yıl içerisinde incelenebilmekte ve vergi hesapları kontrol edilebilmektedir. Yabancı Para Varlık ve Borçları Dönem içerisinde gerçekleşen yabancı paralı işlemler, ilgili tarihlerdeki kurlarla Türk Lirası na çevrilerek hesaplara yansıtılmıştır. Bilanço hesaplarından yabancı para ile ifade edilen aktif kalemler, dönem sonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurları, pasif kalemler ise dönem sonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kurları kullanılarak Türk Lirası na çevrilmiştir. Söz konusu yabancı paralı işlemlerin Türk Lirası na çevrilmesi sonucu ortaya çıkan kur farkları, ilgili bilanço ve gelir/gider kalemlerine yansıtılmıştır. Temettü Gelirleri Topluluk, nakit veya hisse senedi şeklindeki temettü gelirlerini, iştirak edilen finansal duran varlıkların temettü dağıtımını ilan ettikleri tarihte veya iştirakin olağanüstü yedeklerinden veya gayrimenkul, iştirak hisseleri satışı gibi içsel kaynaklarından yapmaları durumunda sermaye artırımının tescil edildiği tarihte gelir kaydetmekte ve bu gelirleri Diğer Faaliyetlerden Gelirler ve Karlar hesap kalemlerinde takip etmektedir. Diğer Bilanço Kalemleri Diğer bilanço kalemleri, esas olarak kayıtlı değerleriyle yansıtılmıştır. 12. Bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan ve açıklamayı gerektiren hususlara ilişkin bilgi : 1 Ocak 2004 tarihinden geçerli olmak üzere kıdem tazminatı tavanı 1,485 TL'ye yükseltilmiştir. 13. Şarta bağlı zararlar ile her türlü şarta bağlı kazançlara ilişkin bilgi : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle Topluluk alehine açılmış olan davaların toplam tutarı 393,259TL dir. 14. Topluluk un gayri safi kar oranları üzerinde önemli ölçüde etkide bulunan muhasebe tahminlerinde değişikliklere ilişkin bilgi ve bunların parasal etkileri : Yoktur. 15. Aktif değerler üzerinde mevcut bulunan toplam ipotek ve teminat tutarları : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle aktif değerler üzerinde 5,189,456 TL tutarında verilen ipotek ve teminat mevcuttur. 16. Aktif değerlerin toplam sigorta tutarı : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle aktif değerlerin toplam sigorta tutarı 303,016,553 TL dır. 17. Alacaklar için alınmış olan ipotek ve diğer teminatların toplam tutarı : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle alacaklar için alınmış olan ipotek ve teminatların toplam tutarı 42,094,875 TL dır. (11)

10 18. Pasifte yer almayan taahhütlerin toplam tutarı : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle Topluluk un, bilançoda yer almayan taahhütleri aşağıdaki gibidir: Teminatın Türü Tutarı Teminat mektupları 426,377,362 Kefaletler 409,967,076 Teminat senetleri 5,283 İthalat akreditifleri 464,924 Toplam 836,814, Bankalardaki mevduatın bloke olanına ilişkin tutarlar : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle Topluluk un, bankalarda bloke olan mevduatının tutarı 530,620 TL dır. 20. Bilançoda maliyet bedeli üzerinden gösterilmiş menkul kıymetlerin ve finansal duran varlıkların borsa rayiçlerine göre, borsa rayiçleri üzerinden gösterilmiş menkul kıymetlerin ve finansal duran varlıkların maliyet bedellerine göre değerlerini gösteren bilgi : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle, Topluluk un menkul kıymetler portföyü yatırım fonlarından oluşmakta olup, konsolide mali tablolarda bilanço tarihi itibariyle açıklanan fiyatları ile değerlenmişlerdir. İlgili yatırım fonlarının maliyet bedelleri 39,649,778TL dır. Finansal duran varlıklar (özkaynaktan pay alma yöntemiyle Ana Ortaklık a konsolide edilen iştirakler hariç) mali tablolarda enflasyona göre düzeltilmiş iştirak maliyetleri üzerinden yansıtılmış olup, ilgili iştiraklerin hisse senetleri sermaye piyasalarında kote olmadıkları için borsa rayiçleri bulunmamaktadır. 21. Menkul kıymetler ve bağlı menkul kıymetler grubu içinde yer alıp Topluluk un ortakları, iştirakleri ve konsolide olmayan bağlı ortaklıkları tarafından çıkarılmış bulunan menkul kıymet tutarları ve bunları çıkaran ortaklıklar : Yoktur. 22. Mali tablolardaki Diğer ibaresi taşıyan hesap kalemlerinden dahil olduğu grubun toplam tutarının %20 sini veya bilanço aktif toplamının %5 ini aşan kalemlerin ad ve tutarları : Diğer menkul kıymetler Yatırım fonları 64,226,747 Kısa vadeli diğer alacaklar BTC den alacaklar (bakınız not 10) 4,077,422 Diğer çeşitli alacaklar 296,752 Diğer şüpheli alacaklar 6,099 Toplam 4,380,273 Diğer dönen varlıklar İnşaat ve taahhüt ön masrafları 17,173,122 Taşeronlara verilen avanslar 13,156,146 Gelecek aylara ait giderler 5,868,766 Peşin ödenen vergi ve fonlar 4,633,351 Devreden KDV 2,905,829 Diğer 364,884 Toplam 44,102,098 Diğer maddi olmayan duran varlıklar Özel maliyetler 4,838,574 Diğer maddi olmayan duran varlıklar 378 Toplam 4,838,952 (12)

11 Diğer duran varlıklar Peşin ödenen vergiler ve fonlar 5,642,952 Diğer 348,331 Toplam 5,991,283 Kısa vadeli diğer borçlar Ertelenmiş gelirler 375,227 Diğer 190,442 Toplam 565,669 Uzun vadeli diğer borçlar Ertelenmiş gelirler 25,509 Faaliyetle ilgili diğer gelirler ve karlar Kur farkı gelirleri 65,987,330 Menkul kıymet satış geliri 10,800,189 Özkaynaktan pay alma yöntemine göre oluşan gelir 1,989,485 Vade farkı geliri 881,244 Reeskont faiz gelirleri 637,912 Komisyon gelirleri 162,636 Diğer 184,923 Toplam 80,643,719 Diğer faaliyetlerden giderler ve zararlar Kur farkı giderleri 72,990,750 Neticelenmiş taahhüt ön masrafları 2,887,812 Kapanmış taahhüt ve inşaat masrafları 2,282,119 Şüpheli alacak karşılık gideri 906,592 Menkul kıymet stopaj ve fon payı 919,841 Vade farkı gideri 634,873 Reeskont faiz giderleri 420,323 İskonto giderleri 270,187 Komisyon giderleri 144,299 Diğer 3,311,846 Toplam 84,768,642 Diğer olağanüstü gelirler ve karlar Duran varlık satış karı 652,880 Tazminat gelirleri 479,450 Diğer 233,845 Toplam 1,366,175 Diğer olağanüstü giderler ve zararlar Duran varlık satış zararı 431,899 Ödenen tazminatlar 8,973 Diğer 5,112 Toplam 445, Diğer Alacaklar ile Diğer Kısa veya Uzun Vadeli Borçlar hesap kalemi içinde bulunan ve bilanço aktif toplamının %1 ini aşan personelden alacaklar ile personele borçlar tutarlarının ayrı ayrı toplamları : Yoktur. 24. Ortaklar, iştirakler ve bağlı ortaklıklardan alacaklar nedeniyle ayrılan şüpheli alacak tutarları ve bunların borçluları : Yoktur. (13)

12 25. Vadesi gelmiş bulunan ve henüz vadesi gelmeyen alacaklar için ayrılan şüpheli alacak karşılığı tutarları (bu tutarlar ayrı toplamlar olarak gösterilir) : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle Topluluk un vadesi gelmiş bulunan alacakları için ayrılan şüpheli alacak karşılığı tutarı 1,565,169 TL olup, henüz vadesi gelmeyen alacaklar için ayrılan şüpheli alacak karşılığı yoktur. 26. Topluluk ile dolaylı sermaye ve yönetim ilişkisine sahip iştirakler ve bağlı ortaklıkların dökümü ile iştirakler ve konsolide olmayan bağlı ortaklıklar hesabında yer alan ortaklıkların isimleri, iştirak oran ve tutarları, söz konusu ortaklıkların düzenlenen en son mali tablolarında yer alan dönem karı veya zararı, net dönem karı veya zararı ile bu mali tabloların ait olduğu dönem, Kurul standartlarına göre hazırlanıp hazırlanmadığı, bağımsız denetime tabi tutulup tutulmadığı ve bağımsız denetim raporunun olumlu, olumsuz ve şartlı olmak üzere hangi türde düzenlendiği : İştirak Oranı (%) İştirak Tutarı Al-Riva Projesi Arazi Değ. Konut İnş. ve Tic. A.Ş.(*) ,469,564 Alfarm Alarko Su Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş.(*) ,017,174 Al-Riva Arazi Değ. Kon. İnş., Tur. Tes., Golf İşl. ve Tic. A.Ş.(*) ,426,218 Al-Riva Arazi Değ. Konut İnş. ve Tic. A.Ş.(*) ,789 Nevsky Investment Ltd. (**) ,055 Alarko S.A.(**) ,913 Tek-İz Teknik İzolasyon ve Yapı Elemanları San A.Ş ,050 Tüm Tesisat ve İnşaat A.Ş ,038 Isı Sanayi Araştırma ve Geliştirme A.Ş ,455 San-Bir San. Hiz. İşl. Ve Tic. A.Ş ,367 Diğer (***) 357,964 Toplam 9,092,587 (*) İlgili iştirakler özkaynaktan pay alma yöntemine göre Ana Ortaklık a konsolide edildikleri için, iştirak tutarları, ilgili iştirakin SPK tarafından yayımlanan genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre hazırlanmış olan mali tablolarındaki net varlık tutarı üzerinden konsolide mali tablolara yansıtılmıştır. Söz konusu iştiraklerin mali tabloları Topluluk konsolide mali tablolarının denetimi kapsamında denetime tabi tutulmuşlardır. (**) İlgili iştirakler faaliyet hacimlerinin düşük olması ve topluluğun konsolide mali tablolarını önemli ölçüde etkilememeleri sebebi ile konsolidasyon kapsamı dışında tutulmuşlardır. (***) Birden az. Dönemi Dönem Karı (Zararı) Net Dönem Karı (Zararı) Nevsky Investment Ltd (4,445) (4,445) Alarko S.A (4,494) (4,494) Tek-İz Teknik İzolasyon ve Yapı Elemanları San A.Ş ,260,508 2,140,375 Tüm Tesisat ve İnşaat A.Ş ,077 43,962 Isı Sanayi Araştırma ve Geliştirme A.Ş San-Bir San. Hiz. İşl. Ve Tic. A.Ş Topluluk un iştirakleri ile ilgili olarak yukarıda sunulmuş olan dönem karı/(zararı) ve net dönem karı/(zararı) na ilişkin bilgiler, ilgili iştiraklerin tarihi maliyet esasına göre hazırlanan yasal mali tablolarından alınmış olup, söz konusu yasal mali tablolar bağımsız denetime tabi değildir. 27. İştirakler ve konsolide olmayan bağlı ortaklıklarda içsel kaynaklardan yapılan sermaye artırımı nedeniyle elde edilen bedelsiz hisse senedi tutarları : Topluluk un Tek-İz Teknik İzolasyon ve Yapı Elemanları San A.Ş. den elde edilen 149,532 TL tutarındaki bedelsiz hisse senetleri, SPK nın Seri XI No 20 sayılı tebliği uyarınca enflasyon düzeltmesi çalışmasında dikkate alınmamıştır. (14)

13 28. Taşınmazlar üzerinde sahip olunan ayni haklar ve bunların değerleri : Yoktur. 29. Duran varlıklarda son üç yılda yapılan yeniden değerleme tutarları : SPK nın Seri XI No 20 sayılı tebliği uyarınca, duran varlıklar enflasyon düzeltmesi işlemine tabi tutulurken, varlık maliyet ve birikmiş amortisamn ve itfa payları yeniden değerleme artışlarının etkilerinden arındırılmıştır. 30. Yabancı paralarla temsil edilen ve kur garantisi olmayan alacaklar ve borçlar ile aktifte mevcut yabancı paraların ayrı ayrı tutarları ve TL na dönüştürülme kurları: Yabancı Para Cinsi Yabancı Para Tutarı Değerleme Kuru TL Tutarı Hazır değerler Euro 83,110,231 1,745, ,033,337 ABD Doları 77,550,426 1,395, ,247,599 Japon Yeni 610,784,010 13,026 7,956,072 Diğer 928,514 Toplam 262,165,522 Kısa Vadeli Ticari Alacaklar ABD Doları 11,587,932 1,395,835 16,174,841 Japon Yeni 565,137,709 13,026 7,361,483 Euro 2,297,499 1,745,072 4,009,301 Diğer 3,016,109 Toplam 30,561,734 Diğer Dönen Varlıklar Kazakistan Tengesi 1,838,503,839 9,709 17,850,034 ABD Doları 706,901 1,395, ,717 Euro 125,640 1,745, ,250 Diğer 350,703 Toplam 19,406,704 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri Kazakistan Tengesi 7,916,828,407 9,709 76,864,487 ABD Doları 48,502,999 1,395,835 67,702,184 Toplam 144,566,671 Verilen Sipariş Avansları ABD Doları 2,498,088 1,395,835 3,486,919 Kazakistan Tengesi 263,204,788 9,709 2,555,455 Diğer 1,804 Toplam 6,044,178 Uzun Vadeli Ticari Alacaklar Euro 5,094 1,745,072 8,889 ABD Doları 739 1,395,835 1,032 Toplam 9,921 Yabancı Para Cinsinden Aktif Toplamı 462,754,730 (15)

14 Yabancı Para Cinsi Yabancı Para Tutarı Değerleme Kuru TL Tutarı Finansal Borçlar ABD Doları 7,602,929 1,402,567 10,636,617 Japon Yeni 163,992,101 13,113 2,150,428 Diğer 147,900 Toplam 12,934,945 Ticari Borçlar ABD Doları 9,842,614 1,402,567 13,804,926 Kazakistan Tengesi 419,653,210 9,709 4,074,413 Euro 561,086 1,753, ,858 Diğer 19,626 Toplam 18,882,823 Diğer Kısa Vadeli Borçlar Kazakistan Tengesi 58,412,513 9, ,127 Euro 95,242 1,753, ,006 Diğer 73,429 Toplam 807,562 Alınan Sipariş Avansları Japon Yeni 2,612,922,291 13,113 34,263,250 ABD Doları 22,199,957 1,402,567 31,136,927 Euro 13,138,865 1,753,489 23,038,855 Kazakistan Tengesi 1,494,058,330 9,709 14,505,812 Diğer 319,093 Toplam 103,263,937 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakedişleri Japon Yeni 7,746,889,499 13, ,584,962 ABD Doları 59,352,639 1,402,567 83,246,052 Diğer 27,184 Toplam 184,858,198 Borç ve Gider Karşılıkları Kazakistan Tengesi 43,023,203 9, ,712 Euro 112,759 1,753, ,722 ABD Doları 88,612 1,402, ,284 Diğer 189,267 Toplam 928,985 Uzun Vadeli Finansal Borçlar ABD Doları 11,721,198 1,402,567 16,439,766 Japon Yeni 105,714,288 13,113 1,386,231 Toplam 17,825,997 Uzun Vadeli Alınan Sipariş Avansları ABD Doları 4,381,925 1,402,567 6,145,944 Toplam 6,145,944 Yabancı Para Cinsinden Pasif Toplamı 345,648,391 (16)

15 31. Topluluk un Ortakları, iştirakleri ve konsolide olmayan bağlı ortaklıklar lehine verilen garanti, taahhüt, kefalet, avans, ciro gibi yükümlülüklerin tutarı : 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle Topluluk un, Ortakları, iştirakleri ve konsolidasyon kapsamında olmayan ortaklıkları lehine verilen garanti, ve kefalet tutarı 17,067,949 TL dır. 32. Kategorileri itibariyle yıl içinde çalışan personelin ortalama sayısı : Çalışan Kategorisi Ortalama Çalışan Sayısı Beyaz yakalı 660 Mavi yakalı 1,085 Toplam 1, Mali tabloları önemli ölçüde etkileyen ya da mali tabloların açık, yorumlanabilir ve anlaşılabilir olması açısından açıklanması gerekli olan diğer hususlar : a) 31 Aralık 2003 tarihleri itibariyle, Şirket in inşaat işleri bazında, inşaat işi bazında toplam bedeli, tamamlanma yüzdesi, katlanılan maliyet, hakediş tutarı, işverenden olan alacağı, alınan avans tutarlarının detayı aşağıda belirtilmiştir (Tüm parasal bilgiler, projelerin tamamı için verilmiş olup, Topluluk un projeye katılımı oranında konsolide mali tablolara yansıtılmıştır.) : Kontrat Bedeli Tamamlanma Yüzdesi Yıllara Yaygın İnşaat Maliyetleri Hakediş Bedelleri Avans Tutarı (*) İşverenden Olan Alacak Tutarı Moskova çocuk onkoloji hastanesi inşaatı 90,000,000 ABD$ 42% 67,702,184 59,351,593 6,145, ,630 Batı Kazakistan yolları rehabilitasyonu projesi 101,220,570 ABD$ 7,220,360,185 K. T. 1% 4,713,988 2,525,119 30,987,476 1,355,135 Astana havaalanı projesi inşaatı 262,436,349 ABD$ 60% 72,150,499 87,112,714 48,164,066 1,832,022 DSİ melen su temini projesi inşaatı 23,008,097 TL 1,063,581 ABD$ 930,000,000 JPY 44% 27,706,284 29,881, ,626 3,440,973 İzmit körfezi atık su arıtma ve deşaj tesisleri inşaatı 40,497,631 ABD$ 100% 25,101,302 28,567, Tüpraş İzmit Rafinerisi kükürt giderme projesi inşaatı 67,750,000 ABD$ 1% 912,239 4,816, TCDD Ankara Eskişehir demiryolu rehabilitasyonu projesi 437,173,424 Euro ,697,428 - Adana raylı taşıma sistemi inşaatı 305,900,102 ABD$ 55% 183,006, ,768, Kırlareli doğalgaz çevrim santrali inşaatı 6,684,000 ABD $ 92% 18,844,075 12,997, ,136, ,021, ,749,540 7,577,760 (*) Avans tutarı 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle hakediş bedellerinden netleşmemiş olan avans tutarını temsil etmektedir. b) Alarko Gayrimenkul Yatırım Ort. A.Ş. tarafından 2003 yılında edinilen, Alarko Holding A.Ş. ne ait 983,605 TL tutarındaki hisse senetleri (hazine senetleri), 31 Aralık 2003 tarihli konsolide bilançoda sermaye hesabından düşülerek muhasebeleştirilmiştir. (17)

16 34- Seri XI No 20 Sayılı Tebliğ kapsamında sunulması gereken ek bilgiler : a) Topluluk un 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle konsolide bilançosunda yansıtmış olduğu özsermaye enflasyon düzeltme farkları aşağıdaki kalemlerden oluşmaktadır: Nominal Değer Enflasyon Düzeltmesi Enflasyona Göre Düzeltilmiş Değerler Sermaye 15,096, ,626, ,723,321 Emisyon primi 528,769 8,049,855 8,578,624 Yedekler 181,120, ,516, ,636, ,745, ,193, ,938,233 b) Net parasal pozisyon zararına dahil olan ve gelir tablosunda ayrıca gösterilen finansman giderleri ve kur farkı gelir ve giderleri aşağıdaki gibidir: Kur farkı gelirleri 1,229,812 Kur farkı giderleri (917,886) Finansman giderleri (33,024) Toplam, net 278,902 c) Mali tablo ilk denkleştirme işlemi ile ilgili olarak 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle enflasyona göre düzeltilmiş konsolide bilançodaki geçmiş yıl zararları hesabının oluşumu: Toplam aktif 969,046,623 Eksi: Toplam pasif (662,392,217) Eksi: Sermaye (16,080,000) Eksi: Emisyon primi ve yedekler (131,628,348) Eksi: Özsermaye enflasyon düzeltmesi farkları (534,113,174) 31 Aralık 2002 tarihi itibariyle geçmiş yıl zararları (375,167,116) Yedeklere transferler (50,081,892) Topluluk dışı ödenen temettüler (3,696,481) 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle geçmiş yıl zararları (428,945,489) (18)

17 35- Seri XI No 21 Sayılı Tebliğ kapsamında sunulması gereken ek bilgiler : a) Konsolide bilançoda yeralan 879,646 TL tutarındaki negatif şerefiye, Alsim in Aldem hisselerini satın almasından kaynaklanmakta olup, ilgili işlem tarihi itibariyle hesaplanan şerefiye ve bilanço tarihi itibariyle birikmiş itfa payları aşağıdaki gibidir: İşlem Tarihi Hesaplanan Brüt Şerefiye Tutarı Birikmiş İtfa Payı Negatif Şerefiye, Net 31 Ocak ,273 (147,083) 604, Mart ,300 (27,844) 275,456 Toplam 1,054,573 (174,927) 879,646 b) Konsolidasyona dahil edilmeyen şirketlerin dahil edilmeme nedenleri: a. Not 26 da açıklandığı üzere Topluluk un sırasıyla %29.6 ve %41.25 oranlarında hissesinin bulunduğu Nevsky Investment Limited ve Alarko S.A. isimli iştirakleri faaliyet hacimlerinin düşük olması ve Topluluk un konsolide mali tablolarını önemli ölçüde etkilememeleri sebebleri ile konsolidasyon kapsamı dışında tutulmuşlardır. b. Not 10 da açıklandığı üzere Alsim in tasfiye halinde olan müşterek yönetime tabi ortaklıkları konsolidasyona dahil edilmemiş olup, ilgili ortaklıkların faaliyet hacim ve sonuçları Topluluk un konsolide mali tablolarını önemli ölçüde etkileyecek boyutta değildir. c. Alsim in müşterek yönetime tabi ortaklığı Streicher-Haustad&Timmerman-Günsayıl-Alsim Adi Ortaklığı Bakü Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattı inşaatı amacıyla 2003 yılında kurulmuş olup, ilgili projenin inşaatına 2003 yılı Eylül ayında başlanmıştır. İlgili ortaklık, faaliyet hacim ve sonuçlarının konsolide mali tabloları önemli ölçüde etkileyecek boyutta olmaması sebebi ile konsolidasyona dahil edilmemiştir. Sözkonusu ortaklıktaki Topluluk payı %19.36 olup, 30 Haziran 2004 tarihli mali tablolara konsolide edilmesi planlanmaktadır. c) Konsolide mali tablolara dahil ortaklıklar arasında işlemlerle ilgili olarak konsolide bilanço ve gelir tablosu kalemleri itibariyle elimine edilen kalemler ve tutarları aşağıdaki gibidir: Bilanço / Gelir tablosu kalemleri Borç / (Alacak) Ticari alacaklar (13,687,668) Stoklar (380,697) Yıllara yaygın inşaat ve onarım maliyetleri (913,543) Maddi duran varlıklar (1,871,019) Ticari borçlar 13,710,342 Geçmiş yıl zararları (11,732,204) Brüt satışlar 14,902,344 Satışlardan indirimler (3,195) Satışların maliyeti (12,202,738) Faaliyet giderleri (1,657,495) Diğer faaliyetlerden gelirler ve karlar 13,867,269 Diğer faaliyetlerden giderler ve zararlar (31,396) Konsolidasyona tabi ortaklıklar arasında alım-satıma konu olan amortismana tabi iktisadi kıymetler üzerinde oluşmuş gelir ve gider kalemlerinin arındırılmasına ilişkin eliminasyon işleminde, satış kar veya zararının yanı sıra, satış nedeni ile doğan yeni şartlarda yapılan hesaplamalar ile satış öncesi şartların devamı niteliğindeki hesaplamalar arasındaki amortisman farkları, ilgili satış kar veya zararının eliminasyon öncesi net dönem sonucunun %5 ini aşmaması sebebi ile elimine edilmemiştir. (19)

18 d) Topluluk un ana faaliyet konularına göre sınıflandırılmış olan konsolide gelir tablosu aşağıda yer almaktadır: Taahhüt, İnşaat, Gayrimenkul, Arazi Geliştirme Sanayi Ve Ticaret Enerji Turizm Holding Eliminasyon Toplam Brüt satışlar 31,122,599 73,795,876 4,354,358 31,525,909 3,523,340 (14,902,344) 129,419,738 Satışlardan indirimler (23,605) (3,402,165) (826,540) (425,485) - 3,195 (4,674,600) Net satışlar 31,098,994 70,393,711 3,527,818 31,100,424 3,523,340 (14,899,149) 124,745,138 Satışların maliyeti (27,253,382) (52,255,277) (1,360,610) (20,796,810) (3,250,224) 12,202,738 (92,713,565) Brüt satış karı 3,845,612 18,138,434 2,167,208 10,303, ,116 (2,696,411) 32,031,573 Faaliyet giderleri (7,349,142) (13,019,466) (838,547) (9,248,683) (933,266) 1,657,495 (29,731,609) Esas faaliyet karı / (zararı) (3,503,530) 5,118,968 1,328,661 1,054,931 (660,150) (1,038,916) 2,299,964 Diğer faaliyetlerden gelirler ve karlar 52,900,940 7,775,120 6,835,366 2,468,781 38,763,612 (13,867,269) 94,876,550 Diğer faaliyetlerden giderler ve zararlar (51,237,702) (5,628,338) (3,955,394) (2,070,902) (21,907,702) 31,396 (84,768,642) Finansman giderleri (2,280,390) (438,974) (127,115) (108,725) - (2,955,204) - Faaliyet karı (zararı) (4,120,682) 6,826,776 4,081,518 1,344,085 16,195,760 (14,874,789) 9,452,668 Dağıtılmamış kalemler Olağanüstü gelirler ve karlar 2,189,346 Olağanüstü giderler ve zararlar (449,106) Net parasal pozisyon zararı (33,987,447) Dönem karı (22,794,539) Ödenecek vergi ve yasal yükümlülükler (6,249,197) Ana ortaklık dışı kar 5,504,011 Net konsolide dönem zararı (23,539,725) (20)

19 e) Konsolidasyona tabi tutulan bağlı ortaklık, iştirak ve müştereke yönetime tabi ortaklıkların kanuni merkezleri, kayıtlı nominal sermayeleri ve topluluk un dışında kalan hisse paylarına ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir: Bağlı Ortaklıklar: Şirket in İsmi Topluluk Dışı Pay (%) Ödenmiş Sermayesi (Nominal) Kanuni Merkezleri Alsim ,125,000 Türkiye Aldem ,000 Türkiye Attaş Alarko Turistik Tesisler A.Ş ,500,000 Türkiye Yıltaş Yıldız Turistik Tesisler ve Tic. A.Ş ,000 Türkiye Alarko Fenni Malzeme Satış ve İmalat A.Ş ,000 Türkiye Almüt Alarko Sınai Gereçler İmalat ve Müm. A.Ş ,000 Türkiye Alamsaş Alarko Ağır Makina Sanayi A.Ş ,000 Türkiye Alarko Gayrimenkul Yatırım Ort. A.Ş ,565,000 Türkiye Alsim - Moskova Çocuk Hastanesi inşaatı Rusya Alsim - Kazakistan Astana Şubesi Kazakistan Alsim Aktobe Şubesi Kazakistan Müşterek Yönetime Tabi Ortaklıklar: Şirket in İsmi Topluluk Dışı Pay (%) Ödenmiş Sermayesi (Nominal) Kanuni Merkezleri Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş ,800,000 Türkiye Altek Alarko Elektrik Sant. Tes. İşl. ve Tic. A.Ş ,000,000 Türkiye OAO Mosalarko ,194 Rusya Alsim Rosneftegastroy JSC. İş Ort Türkiye Alsim E.M.İ.T. SpA İş Ort Türkiye Alsim Akfen İnşaat Tur. Ve Tic. A.Ş. İş Ort Türkiye OHL Alsim GYO İş Ort Türkiye İştirakler: Şirket in İsmi Topluluk Dışı Pay (%) Ödenmiş Sermayesi (Nominal) Kanuni Merkezleri Alfarm Alarko Su Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş ,000 Türkiye Al-Riva Projesi Arazi Değ. Konut İnş. ve Tic. A.Ş ,511,726 Türkiye Al-Riva Arazi Değ. Konut İnş. ve Tic. A.Ş ,299,921 Türkiye Al-Riva Arazi Değ. Konut İnş., Turistik Tes., Golf İşl. ve Tic. A.Ş ,489,765 Türkiye (21)