TÜRKİYE GENELİ Omuz silkmek, umursamaz davranmak insana ait özelliklerdir. III. cümlede bu özellikler şehre aktarılmıştır. Cevap B.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE GENELİ 6. 1. Omuz silkmek, umursamaz davranmak insana ait özelliklerdir. III. cümlede bu özellikler şehre aktarılmıştır. Cevap B."

Transkript

1 TÜRKİYE GENELİ 6. Omuz silkmek, umursamaz davranmak insana ait özelliklerdir. III. cümlede bu özellikler şehre aktarılmıştır. 7. Yeni arayışlara kanat çırpmak istemediğini söyleyen bir yazarın, her kitabında yeni bir yöntem deneyerek okuyucuya farklı dünyaların kapısını açmaya çalışacağını söylemesi beklenemez.. I deki yaratıcı, III teki etkileyici ve V teki olduğunu düşünüyorum sözleri birer öznellik belirtisidir. 8. Ama o şiire, gerçekten yaratıcı bir ozanın eseridir, denemez. cümlesinde William ın şiiri olumsuz yönde eleştirilmiştir. 3. Parçada sözü edilen kitapların, hayatı ve yaşananları tüm canlılığıyla ortaya koyduğu vurgulanmıştır. Çünkü gözyaşı, gülümseme bunlar hayatı tüm canlılığıyla ortaya koyabildiğimiz davranışlardır. 9. Parçada geçen "görülmesi gerekli bir yer kılar." ifadesiyle gezi yazılarının anlatılan yerle ilgili merak uyandırdığı vurgulanmak istenmiştir.. Parçanın II. cümlesinde yazarlar karşılaştırılmış, IV. cümlede ise yazarların yaşamları karşılaştırılmıştır. 0. A da çenesini tutmak- her şeyi söylememek, B de çene yormak - boşuna konuşup durmak, C de çene çalmak - gevezelik etmek, D de çenesini kapatmak - susturmak, anlamını içerir. Ama E de çenesini bıçak açmamak - üzüntüden konuşamamak olarak açıklanmalıydı.. Parçada sözü edilen yazarın, dilin sadeleşmesi konusunda gösterdiği çabaya dair herhangi bir ifade bulunmamaktadır. A, B, C ve E seçeneklerine ise parçada değinilmiştir.. I. ve V. cümleler bir eserin ortaya çıkarılmasında hem sanatçının hayalinin hem de gerçek yaşamın birleştirilerek verilmesinden söz ederek aynı anlama gelmiştir. 6. Parçada, B, C, D ve E seçeneklerindeki ifadelere ilişkin yargılar mevcuttur. Ancak şairin şiirlerinin söyleşi edasıyla yazıldığına dair bir ifade parçada yoktur.. B de ağaç - ağacı C de dert - derdimin D de yokluk - yokluğun E de ak - ağarmış sözcükleri yumuşamaya uğramıştır. Ama A daki hiçbir sözcük yumuşama örneği değildir.

2 DENEME SINAVI III. cümlede birden Tanpınar ın diğer romanlarına bir geçiş söz konusudur. Ama diğer cümleler Huzur romanından bahsetmiştir.. Dördüncü cümleye kadar resimle ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü cümleden itibaren ise şairliğin yanında ressamlık vasfını da taşıyan kişilerin olduğundan söz edilmiştir. Dördüncü cümle, ikinci paragrafın ilk cümlesi olur.. I. cümle bir sorudan bahsediyor, o hâlde ilk cümle konunun verildiği soru cümlesi yani IV olmalı, sonra I gelmeli. III te konunun kısaca ele alacağını söyleniyor. V teki bir kez ifadesi öncelikle anlamına geliyor. Buna göre doğru sıralama IV - I - III - V - II şeklinde olmalıdır. 6. Parçada yazarın yazarlığa girişinden ve sonraki yıllarda yaptığı çalışmalardan bahsedilmiştir. Ancak yazarın kendisini yetiştirmek için çaba göstermesine parçanın hiçbir yerinde değinilmemiştir. 7. Parçanın anlam akışı esas alındığında B seçeneğindeki ifadenin parçayı en anlamlı şekilde tamamlayacağı söylenebilir. Parçada, sözcüğe yüklenen anlamın önce insan zihninde varoluşu söylenmiştir. GENEL YETENEK 9. Mimarinin, inancın ve çok kültürlülüğün şehri Mardin, şimdilerde güncel sanatın merkezi olmaya hazırlanıyor. A seçeneği 8 Mayıs 0 te Mardin de Mardin Güncel adlı uluslararası güncel sanat sergisi düzenlenecek. B seçeneği Bu serginin ön açılış etkinliği Davetinizi Aldım, Teşekkürler 8 Ocak tan itibaren Mardin D seçeneği Kasımiye Medresesi nde izleyiciyle buluşacak. E seçeneği Parçada, Mardin in tarihsel zenginliğe sahip olduğuna dair bir ifade bulunmamaktadır. 0. Dünyayı dolaşarak çiziyorum. Resimlerimin hepsini gidip yerinde çizdim çünkü bir şeye baktığın zaman göremezsin. E NİN YANITI O şeyi anlaman gerekir. Anladığın zaman içine düşünce de koyarsın ve görmeye başlarsın, en sonunda da yorum katarsın ona. A NIN YANITI Resim yaparken kendime sorduğum tek bir şey vardır: Bunu da yaptın, peki ya bundan sonra? Kendimle yarışırım sürekli. Ben ne kadar iyi bir ressamım dediğin zaman bitersin. B NİN VE C NİN YANITI Her resmimin bir hikâyesi var, canım istedi de yaptım diye bir şeyi kabul edemem. Oturur düşünürsün, kafanda planlarsın ve resim ortaya çıkar. Parçada Niçin dünyanın farklı yerlerini çiziyorsunuz? sorusunun yanıtı yoktur. 8. Söz konusu kitapta B seçeneğinde ifade edildiği gibi, internette yer alan hukuk meseleleri aktarılmış değildir. Kitapta internetteki okur yorumlarına yer verilmiştir. Bu durumda parçadan B seçeneğindeki yargıya ulaşılamaz.. D seçeneğindeki karma karışık sözcüğünün yazımı yanlıştır çünkü bu sözcük bir ikileme değil pekiştirmedir ve pekiştirmeler bitişik yazılır. Sözcüğün doğru yazımı karmakarışık olmalıdır.

3 GENEL YETENEK DENEME SINAVI - 6. I numaralı sözün yazımı yanlıştır çünkü o söz öbeğindeki kıta sözcüğü Avrupa özel ismine herhangi bir nitelik katmadığı ve özel isme bağlı bir sözcük olmadığı için tür ismidir ve küçük harfle başlamalıdır. Sözün doğru yazımı Avrupa kıtası olmalıdır. Bu çıkarımlara göre tablomuz şöyle bir hâl aldı: ŞİRKETLER G E G E G E G E E A B - B B - - C - C C - - D D - - E E E F Geriye A, B, C ve F şirketleri için gıda mühendisi, 3 elektronik mühendisi ve yaş ihtimali kalmaktadır soruların çözümü için Hazırlayacağımız çözüm tablosunda; şirketler ve işe aldıkları mühendis sayılarını, mühendis yaşlarını ve her yaşın kaç olduğunu, her yaş için gıda ve elektronik mühendisi durumunu birden görebilmeliyiz. İlk üç öncülden tablomuzu hazırlayalım ve gıda mühendisine G, elektronik mühendisine E diyelim: ŞİRKETLER G E G E G E G E E A B C D D - - E E E F öncülde B ve C şirketlerinin birer mühendisinin aynı yaşta olduğu belirtildiğine göre olan yaşlara bakmalıyız. 3 ve yaşlarından birer mühendisi başka şirketler işe aldığı için B ve C şirketlerinin ortak yaş olarak işe alabileceği tek yaş tür. Mühendis türü belli olmadığı için her iki mühendis için de B ve C şirketlerini tabloda iki ihtimal şeklinde yazmalıyız.. öncüle göre E şirketi ile aynı yaşta mühendisi işe almayan F şirketinin işe alabileceği yaşlar yalnız 7 veya 8 dir. Bu mühendislerin ikisi de elektronik mühendisi olduğu için F şirketinin işe gıda mühendisi almadığı kesindir Tabloya göre F şirketi ancak bir 7 veya bir 8 yaşındaki mühendisi işe almış olabilir.. Tabloya göre B şirketinin işe aldığı mühendisin türünün ne olduğu bilinmese de yaşında bir mühendisi işe aldığı kesindir.. Soruda verilen koşula göre C şirketinin işe aldığı yaşındaki bir elektronik mühendisi ise B şirketinin işe aldığı mühendislerden en az biri tabloya göre gıda mühendisidir. 6. F şirketi için tablodan anlaşılabileceği gibi bir gıda mühendisini işe alması mümkün değildir. B şirketi, tabloya göre yaşında veya yaşında bir gıda mühendisini işe alabilir. A şirketi de tabloya göre yaşında bir gıda mühendisini işe almış olabilir. CEVAP E 3

4 DENEME SINAVI A seçeneğinin ögeleri şunlardır: Sevdiği bütün insanları bir arada görmeyi - belirtili nesne, istemişti - yüklem, hep - zarf tümleci. Bu cümledeki belirtili nesne ögesinin içinde sevdiği (-dik) sıfat - fiil, görmeyi (-me) isim - fiil vardır. D ve E seçeneklerinde de sıfat - fiil ve isim - fiil aynı öge içerisinde bir aradadır ama oradaki öge belirtili nesne değil öznedir. 3. x =, y = alınırsa z = z = z = GENEL YETENEK 8. C seçeneğindeki öğrencilerin birçoğu belirtili isim tamlamasında tamlanan olan birçoğu sözcüğü bir belgisiz zamirdir. 33. <. (x + y + z) < 6 olduğuna göre, (x + y + z) toplamı 3,,,, değerlerini alabilir. 9. Cümle vardır yükleminden dolayı bir isim cümlesidir. Aklımız ve takıntılarımız sözcükleri iyelik eki almıştır. Kurcalayan ve gösteren sözcükleri -en sıfat - fiil ekini almıştır. Vardır sözcüğünde -dır ekfiili kullanılmıştır. Cümlede edat kullanılmamıştır = = 30. IV. sözcük, hem yapım hem çekim eki değil sadece çekim eki almıştır. Sözcüğün ek ve kök ayrımı şöyledir: iç - i - n - e iç isim kökü, -i iyelik eki (çekim eki), -n kaynaştırma harfi, -e yönelme durum eki (çekim eki) dir. 3. obeb(, 70, 360) = gömleğin fiyatı TL dir Gömlek sayısı 9 3. a a a a 36. x. y + z < x. y + x. z z < x. z z > x (her iki tarafı z ye böldük)

5 GENEL YETENEK DENEME SINAVI Bu kişinin kimlik numarasındaki rakamların toplamı 0 a bölündüğünde 8 kalanını vermelidir. Son rakamı olan haneli bir sayının rakamları toplamı en fazla 88 olabilir. 38. p 8 9 olmalıdır. 9 p 8 9 p 7 Bu aralıkta 9 tam sayı vardır.. Her yıl bir bitki boyunun i kadar uzaması demek, bir önceki yıldaki boyunun i kadar oluyor demektir. İşlemleri tersten yaparsak. yıl = 6 cm 3. yıl 6 00 cm. yıl cm. yıl cm Dikildiği yıl = 30 6 cm olur. 39. = ( ). (0. 0 ) = (0 7 ). (0 ) = = 0 Bu sayı basamaklıdır. 3. Gelir = (Fiyat). (Miktar) İlk durum Gelir = (0 TL). (0 adet) = 00 TL Son durum Gelir = (7 TL). ( adet) = 0 TL Bu durumda gelir durumu % artmıştır. 0. Karekökü bir tam sayı olan sayıların birler basamağı 0,,,, 6 veya 9 olabilir.. (n - ) kişi. Sıra sayısı = y ise Sınıf mevcudu = 6y + 8 olur. Kız öğrenci sayısı = x ise Erkek öğrenci sayısı = x Sınıf mevcudu = 6x olur. 6x = 6y + 8 6x 6y = (x y) = x y = BAŞ n + n + = 6 3n = 6 3n = 7 n = 9 Kaan (n) kişi SON Bu durumda Kaan baştan 8. sırada olduğuna göre, 8. 8 = 6 dakika sonra işlemi bitecektir. 9: te işleme başladığına göre 0:9 da işlemi bitecektir.

6 DENEME SINAVI - 6. Toplam x adet musluk olsun (x 8) musluk saatte (x ) musluk saatte T.O. (x 8) 7 (x ) x 0 7x 8 x x 7. kâr = satış alış zarar = alış satış olduğuna göre 00 = y 300 x y x = 00 (i) 0 = x (y + 300) x y = 30 (ii) GENEL YETENEK (i) numaralı denklemi ile çarpıp (ii) numaralı denklemle toplarsak, y x 000 x y 30 3y 30 y 0 bulunur. (ii) numaralı denklemde yerine koyalım, x 0 = 30 x = 00 olur. 00 TL 'de 0 TL kâr 00'de D.O a a, 6. Yol = 3x olsun İlk durum t İkinci durum t t 3 x x 3 V V x 3 V t t t x x V V x V x x V V x V Tüm yolu V hızıyla gidecekse 3x t saat V 8. 3 bardak üst üste iken 3 cm, bardak üst üste iken 7 cm olduğundan her bardak bir bardak eklendiğinde 7 3 = cm yükselme olur. Bardak sayıları 3,,, 6,...,. bardak cm cm cm 3 8 arallk 8 7 cm cm ilk uzunluk bardaktan itibaren, 3, 7,,, (3. bardaktan itibaren) 7 bardak gerekir. 6

7 GENEL YETENEK DENEME SINAVI bardak varken; 3 cm bardak varken; 9 cm bardak varken; cm bardağın yerden yüksekliği cm dir.. f(0) = ise x = 0 için f(3) = 3. f(0) f(3) = 3 x = 3 için f(6) = 3. f(3) f(6) = 9 = 3 3, 6, 9,., 8 dizisinin terim sayısı f(8) = 3 7 olur. olduğuna göre. 3 Toplam = = 0 sayı yazılabilir. Bu 0 sayı rakamla yazıldığından bu rakamlarla başlayan 0 er sayı yazılır. si ile, si ile, si ile başlamaktadır. O halde 73. sayı 6 ile başlayan en küçük sayıdır. En küçük sayı yani 68 olur.. 0 soru %0 30 soru %x D.O 30 0 x 0 x. 0 0 saat 0 gün 0 9 gün 7 7 hafta 0 saat gün saat O halde; Çarşamba 03:00 olur. 3. a b = 6 (a + ) (b + ) = 6 (a + + b + ). (a + b - ) = 6 (a + b + ). (a - b) = 6 (a b)(a b) (a b) 6 6. (a b) 0 a b 6. A seçeneği 0 soru %0 soru %x D.O x olur. Bu durumda D seçeneği için %6 lık oran kalır. 0 soru %0 x soru %6 D.O x soru 7

8 DENEME SINAVI - 6 GENEL YETENEK 7. % % 6 x D.O x 00 x 7,6 9. D C A B E 3 ABCD eşkenar dörtgen olduğu için, BC = CD = cm olur. BCD de pisagor teoremi yapılırsa CE BE BC CE CE 3 bulunur. Bu durumda BCE, olur. [BD] açı ortay olduğuna göre, m(abd) m(cbd) 60 bulunur. O halde, BD = cm olur. 8. A 60. A A B 0 0 dar dar geniş C ABC ikizkenar üçgen olduğuna göre, taban açıları dar açılıdır. Bu durumda, ACD açısı geniş açı olur. üçgen eşitsizliğine göre; < x < 6 dır. Ayrıca; x > x > 36 dır. Bu iki eşitsizliği sağlayan tam sayı değerleri;, 3, ve tir. 6 D O B A K B ABC dik üçgen ve [BK] kenarortay olduğu için; AK = KC = BK = cm dir. [AB] çap olduğu için [BK] [AC] A + B = A(BKC) 8 cm C 8

9 TÜRKİYE GENELİ 6. I. Köktürk Devleti en parlak zamanını Mukan Kağan Dönemi nde yaşamıştır. 3-7 yılları arasında hükümdarlık yapan Mukan Kağan, Avarları ortadan kaldırmış. Kırgızları hâkimiyet altına almış, Çin i baskı altında tutmuş ve sınırlarını batıda Hazar Denizi ne kadar genişletmiştir.. Osmanlı Devleti nde roketle ilk dikey uçuşu gerçekleştiren Türk bilgini Lagari Hasan Çelebi dir. IV. Murat Dönemi nde yaşayan bu bilgin ilk roketle uçuşu gerçekleştirmiştir.. Hindistan a ilk kez İslamiyet i yayarak kast sisteminin zayıflamasına yol açan Türk devleti Gazneliler olmuştur. Gazneli Mahmut, Hindistan a 7 kez sefer düzenleyerek hem İslamiyet in ilk kez burada yayılmasını hem de kast sisteminin zayıflamasını sağlamıştır. 6. Osmanlı Devleti nde tımarlı sipahiler; cebelü denilen atlı asker besleme, vergileri toplama ve asayişi sağlama görevlerini yerine getirirdi. Bu yüzden kendisine tımar denilen toprağın geliri verilirdi. 3. Anadolu da yaptırılan ilk kervansaray Kayseri Aksaray yolu üzerinde bulunan Alay Han dır. II. Kılıç Arslan zamanında yaptırılan Alay Han Anadolu da yaptırılan ilk kervansaray özelliğini taşımaktadır.. Osmanlı Devleti nde yüksek mevkilerde görev yapan devlet adamlarının gerektiğinde idamından sorumlu olan görevli bostancıbaşıdır. Bostancılar arasında haseki adıyla anılan bir sınıf bulunmaktadır. Bu sınıfın başında bulunan bostancıbaşı önemli devlet adamlarının gerektiğinde idamından sorumludur. Müteferrikabaşı hademelerin başıdır. Doğancıbaşı av hayvanları ile ilgilenir. Yeniçeri Ağası Yeniçeri Ocağının başında bulunan görevlidir. Kehhalbaşı ise göz doktorlarının başıdır. 7. Osmanlı Devleti nde Batılı tarza sahip ordunun kurulması ve Batı da sürekli elçiliklerin açılması ilk kez III. Selim Dönemi nde görülmüştür. Ancak Batı dan askerî uzmanların getirilmesi daha öncedir. Batı dan ilk kez askerî uzmanlar I. Mahmut Dönemi nde getirilerek orduda görevlendirilmiştir. 8. Tanzimat Dönemi nde İstanbul da 89 yılında açılan Cumhuriyet Dönemi nde Ankara ya taşınarak Siyasal Bilgiler Fakültesine dönüştürülen okul, Mekteb-i Mülkiyedir. 9. Osmanlı Devleti azınlıklara yönelik haklar içeren Islahat Fermanı nı 86 Paris Konferansı nda yayımlamıştır. Bu yüzden Paris Antlaşması nın bir maddesi haline gelen Islahat Fermanı azınlıklara yönelik oldukça önemli haklar içermektedir. 9

10 DENEME SINAVI Osmanlı Devleti nden ayrılarak bağımsızlığını kazanan ilk ulus olan Yunanlılar, II. Mahmut Dönemi nde bunu başarmışlardır. Bu dönemde 89 Edirne Antlaşması ile bağımsızlığını kazanmışlardır. GENEL KÜLTÜR. Batı Cephesi nde elde edilen askerî başarılar Moskova ve Ankara antlaşmalarının yapılmasına yol açmıştır. I. İnönü Savaşı ndan sonra Rusya ile Moskova Antlaşması, Sakarya Savaşı ndan sonra ise Fransa ile Ankara Antlaşması imzalanmıştır. Ancak Gümrü Antlaşması, Doğu Cephesi nde Ermenilere karşı elde edilen askerî başarılardan sonra Ermenistan ile imzalanmıştır Berlin Antlaşması ile Ermeni sorunu ilk kez ortaya çıkmış, Elviye-i Selase Rusya ya verilmiş ve Sırbistan, Karadağ ve Romanya bağımsız olmuştur.. Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı nda İngiltere nin sömürgelerine giden yolunu kesmek amacıyla Kanal Cephesi nde savaşmıştır. Ancak başarılı olamamış Mısır ı ve Süveyş Kanalı nı ele geçirememiştir. 6. İstanbul da bulunan Fener Rum Patrikhanesinin siyasetle uğraşması ve Türkiye nin aleyhine çalışması Lozan Barış Antlaşması ile engellenmiştir. Bu Antlaşma ile Patrikhanenin ekümen (evrensel) olmaması karara bağlanmıştır. 3. Millî Mücadele Dönemi nde bütün millî cemiyetlerin Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmesi kararı Sivas Kongresi nde alınmıştır. Böylece ulusal güçlerin tek bir merkezde yönetilmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır. 7. Saltanatın kaldırılması ve cumhuriyetin ilan edilmesi siyasal alanda yapılan inkılaplar arasındadır. Çünkü bu inkılaplar yönetim ile ilgilidir. Ancak Medeni Kanun yönetimle ilgili bir inkılap olmadığı için siyasal bir özellik taşımamaktadır. Bu inkılap hukuksal alanda yapılan bir yeniliktir.. İstanbul un resmen işgal edilerek Mebuslar Meclisinin dağıtılması Salih Paşa Hükûmeti Dönemi nde görülmüştür. Mebuslar Meclisi, Misakımillî kararlarını kabul edince bu durumdan rahatsız olan İtilaf Devletleri Meclisin kararlarını geri almasını istemiş, bu gerçekleşmeyince Salih Paşa Hükûmeti zamanında 6 Mart 90 tarihinde İstanbul u resmen işgal ederek Mebuslar Meclisini dağıtmışlardır. 8. Türkiye de Erkan-ı Harbiye Vekâleti 3 Mart 9 tarihinde kaldırılmıştır. Aynı gün Tevhid-i Tedrisat Kanunu da çıkarılarak öğretim birleştirilmiştir. Kabine sistemine geçilmesi 9 Ekim 90 de, Abdülmecit Efendi nin halife seçilmesi 6 Kasım 9 de, Lozan Barış Antlaşması nın onaylanması 3 Ağustos 93 te, Ankara nın başkent seçilmesi ise 3 Ekim 93 te meydana gelmiştir. 0

11 GENEL KÜLTÜR DENEME SINAVI Ali Fethi Okyar, Şeyh Sait İsyanı nedeniyle başbakanlık görevinden istifa etmiştir. Çünkü bu isyanı bastırmak konusunda gerekli önlemleri alamamıştır. İsyan kısa sürede yayılınca oda istifa etmek zorunda kalmış yerine İsmet İnönü getirilmiştir.. Türk kadınına miras ve şahitlik konusunda haklar verilmesi halkçılık ilkesi ile doğrudan ilgilidir. Çünkü verilen haklar erkekle eşit düzeye gelmesini sağlamıştır. Bu nedenle eşitlik temeline dayanan halkçılık ilkesi gelişmiştir. Ancak büyük yatırımların devlet eliyle gerçekleştirilmesini savunan devletçilik ve halkın kendi kendini yönetmesini esas alan cumhuriyetçilik ilkeleri ile ilgili değildir. 0. Tevhid- i Tedrisat Yasası ile öğretim ilkelerinde birlik sağlamış ve ulusal kültür birliğinin oluşması gerçekleşmiştir. Ancak azınlık ve yabancı okulları kapatılmamış devlet denetimi altına alınmıştır.. Uluslararası rakamlar 0 Mayıs 98 de kabul edilmiştir. Miladi takvim 6 Aralık 9 te kabul edilmiştir. Metrik sistem 6 Mart 9 de kabul edilmiştir de hazırlanan İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, II. Dünya Savaşı 939 da çıktığı için uygulanamamıştır. Teşvik i Sanayi Kanunu 97 de çıktığı için başarısız olmasında II. Dünya Savaşı nın etkisi görülmemiştir. Yine devletin sanayileşme işini üzerine alması 930 yılında yani II. Dünya Savaşı ndan önce meydana gelmiştir.. II. Dünya Savaşı ndan sonra başlayan Sovyet Rusya nın yayılmacılığını önlemek amacıyla 97 de Truman Doktrini ve Marshall Planı ortaya çıkmıştır. Yine 99 da Kuzey Atlantik Paktı yani NATO kurulmuştur. Ancak Briand Kellogg Paktı II. Dünya Savaşı ndan önce 99 yılında dünya barışını korumak amacıyla kurulmuştur de İsrail ile Camp David Antlaşmaları nı imzalayarak Arap ülkelerinin tepkisini çeken devlet Mısır dır. 7. Türkiye de uygulanan 96 ve 98 anayasaları halk oylaması ile kabul edilmiştir. Ancak 9 Anayasası TBMM tarafından kabul edilmiştir. 3. Montrö Boğazlar Sözleşmesi ni en son onaylayan devlet İtalya dır. Bu dönemde yayılmacı ve saldırgan bir politika izleyen İtalya Montrö yü iki yıl sonra onaylamıştır. 8. Dünya batıdan doğuya döndüğü için ülkemizde, doğudaki kentlerde Güneş erken doğar ve erken batar. Bu nedenle Kayseri'ye göre Güneş in daha geç doğduğu kentin daha batıda olması gerekir. Bu nedenle doğru seçenek E seçeneğidir.

12 DENEME SINAVI Ege Bölgesi'nde akan Gediz Nehri, daha çok yağmur sularıyla beslenen akarsu olarak bilinmektedir. Fakat ülkemizde uzun boylu akarsu olarak bilinen Fırat, Dicle, Kızılırmak, Yeşilırmak gibi akarsular ise farklı yer şekilleri ve iklim özellikleri ile karşılaştığı için karma rejimli akarsular olarak bilinmektedir. GENEL KÜLTÜR 33. Verilen kentler içerisinde gerek yükseltisi en fazla olan gerekse karasallığı daha şiddetli yaşayan Sivas kenti olduğu için karlı ve donlu gün sayısı diğerlerine göre daha fazladır. 30. Bitlis il sınırlarında yer alan Nemrut Dağı, volkanik kökenli bir dağdır. Bu dağın zirvesinde patlama sonucunda bir çukurluk oluşmuştur. Yani şeklini oluşturan kuvvet volkanik bir süreçle oluştuğu için doğru cevap A seçeneğidir. 3. Türkiye'de yağışın dağılışında denize yakınlık, yükselti, eğim, dağların uzanışı gibi etkenler öne çıkar. Enlem ve bitki örtüsünün etkisi ise belirtilen nedenlere göre daha azdır. Çünkü aynı enlem üzerinde olmasına rağmen özel koşulların etkisiyle yağış tutarları farklı olabilmektedir. Bitki örtüsü ise bir neden değil etkilenen bir sonuç olarak düşünülmelidir. 3. Ülkemizde kıyı ovaları olarak bilinen en önemli ova türü delta ovasıdır. Delta ovası, akarsuların kaynaktan itibaren getirdiği alüvyonları kıyı ağzında biriktirmesiyle oluşmuştur. Bu nedenle yaygın olan toprak türü alüvyal topraklardır. 3. Gebze kenti, kara yolu ve demir yolu ulaşımı açısından önemli bir yol güzergâhında bulunduğu için sanayi tesislerinin yoğunlaştığı bu nedenle istihdam olanaklarının öne çıktığı bir kentimizdir. 3. Ülkemizde Konya-Karapınar (III) yöresinde yıllık yağışın yetersizliği, yaz sıcaklık ortalamasının etkisiyle buharlaşmanın fazla olması ve bunun sonucunda toprakta tuz ve kireç oranının fazla olması tarımsal verimi azaltır. Tüm bu etkenler yanında bitki örtüsünün fakir olmasına bağlı olarak yaşanan şiddetli rüzgâr erozyonu bu verimsizliği daha da artırmaktadır. 36. Samsun ve Trabzon illerinin yer şekilleri açısından farklılık göstermesi nüfus dağılışında önemli bir etkendir. Çünkü Samsun ilinde dağlar kıyıdan uzak ve yükseltisi az iken, Trabzon'da uzanan dağlar ise kıyıya yakın ve yükseltisi fazladır. Bu durum Samsun ilinde yer şekillerinin elverişli olmasından dolayı iç kesimlerde de nüfusun yoğunlaşmasını sağlamıştır.

13 GENEL KÜLTÜR DENEME SINAVI Ülkemizde yaş çay toplandıktan sonra hemen işlenmesi gerektiği için çay fabrikaları ekim alanının yakınına kurulmuştur. Ülkemizde çay tarımının mikroklima nedenlerle Doğu Karadeniz kıyısında yetiştirildiği düşünüldüğünde doğru cevap D seçeneğidir.. Kaya gazı, kayaç denilen formasyonların içinde sıkışmış olan doğal gazdır. Ülkemizde henüz araştırma aşamasında olan kaya gazından henüz elektrik üretimi adına bir santral yapılmamıştır. 38. Erzurum-Kars yöresinde çayırların etkisiyle büyükbaş mera hayvancılığı yine yaylalardaki çiçek çeşitliliğinden dolayı arıcılık faaliyeti ekonomik bir değer taşımaktadır. Fakat yörede tatlı su balıkçılığı ve ipek böcekçiliği yapılsa da ekonomik değer taşıyacak ölçüde değildir.. Ülkemizin bölgeleri arasında yetişen benzer tarım ürünleri iç ticareti hareketli kılmaz. Çünkü tarım ürünlerinin farklı olmasının ticareti teşvik ettiği unutulmamalıdır. 39. Verilen iller içerisinde orman varlığı en fazla olanlar Kastamonu ve Zonguldak ili iken, Gümüşhane ve Tokat ilinde ise orman varlığı daha azdır. Bu nedenle Gümüşhane ve Tokat illerinde ormancılık etkinlikleri ve ormana dayalı endüstri koşulları daha azdır. 3. Demir yolu ağının geliştirilmesi ülkeler arasında bir köprü vazifesi gören ülkemizin gerek yük gerek yolcu taşımacılığında önemini artırır. Bu da ülkemizin ekonomisine katkı sağlaması açısından önemlidir. 0. Ülkemizde elektrik üreten santrallerden fosil yakıtlarla çalışan santralin çevreye olumsuz etkisi daha fazladır. Özellikle taş kömürü, linyit, petrol, asfalt gibi enerji kaynakları ile çalışan santrallerde bu etki daha da fazladır. Seçeneklerde verilen santrallerden Kangal, Sivas kentinde olup linyit kömürü ile çalışmaktadır.. Akdeniz Bölgesi'nde Mersin sınırlarında yer alan Cennet - Cehennem Obruğu, doğal güzellik olarak bilinir. Fakat seçeneklerde verilen diğer önemli yerler ise önemli kilise, anıt müze ya da türbe olarak bilinen turizm merkezleridir. 3

14 DENEME SINAVI - 6. Haritada I numara ile gösterilen merkez Manisa yöresidir. Manisa, genç oluşumlu bir yöre olduğu için linyit kömürünün bulunduğu bir yöredir. Linyite bağlı termik santral ve onun dışında son yıllarda özel sektörün etkisiyle rüzgâr santrallerinin öne çıkmaya başladığı bir kenttir. Verimli tarım arazileri bulunduğu için başta tütün, üzüm, pamuk, incir olmak üzere önemli tarım ürünleri yetiştirilir. Manisa antik kent, doğal güzellik, milli park gibi turizm etkinlikleri ile yine bilinen önemli bir kentimizdir. Bu nedenle belirtilen etkinliklerin tümü Manisa için önemli bir gelir kaynağıdır. GENEL KÜLTÜR 8. Türk Borçlar Kanunu'nun.maddesine göre, sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir şekle bağlı değildir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz. Yani kanunda bir sözleşmenin meydana gelebilmesi için bir şekil şartı belirtilmişse (yazılı olmalıdır, resmî memur önünde olmalıdır gibi) buna uyulması gerekir. Kanunda bir sözleşmenin meydana gelebilmesi için şekil şartı belirtilmemişse taraflar herhangi bir şekle bağlı kalmaksızın sözleşmeyi istedikleri şekilde yapabilirler. 6. Bir gerçek kişinin mirasçı olabilmesi için hak ehliyetine sahip olması gerekir. Hak ehliyeti haklara ve borçlara sahip olabilme yeterliliğidir. Medeni Kanun'a göre gerçek kişiler hak ehliyetlerini sağ ve tam doğmak şartıyla kazanırlar. Hatta sağ ve tam doğmak şartıyla ana rahmine düştüğü anda hak ehliyetlerinin varlığı kabul edilir. 7. Deyimsel (lafzi) yorum: Kanun metninde kullanılan kelimelerin, terimlerin anlamını tespit etmeye çalışılarak kanun hükmünün yorumlanmasıdır. Tarihî yorum: Kanun koyucunun hükmü koyarken güttüğü amacı, bir başka deyişle kanun koyucunun gerçek iradesini aramak yoluyla kanun hükmünü yorumlamasıdır. Amaçsal yorum: Kanun koyucunun bu hükmünü koyduğu andaki amacı aranmamalı, yorumun yapıldığı anda bu hükmü koysaydı nasıl bir hüküm getirirdi, bu araştırılmalıdır. Kanuna toplumun kanunla birlikte değişen ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya yarayacak bir anlam verilmeye çalışılmalıdır. 9. Türkiye de milletvekilliği seçiminde her partinin aldığı oy oranında meclise girmesini sağlayan çoğulcu anlayışa uygun nisbi temsil sistemi uygulanmaktadır. Ayrıca nisbi temsilin %0 ülke barajlı D'hont sistemi uygulanmaktadır. Seçimleri sadece savaş nedeniyle yıllığına TBMM erteleyebilir. Türkiye'de dar bölge, mutlak çoğunluk, il ve çevre barajı uygulaması yoktur Anayasası na göre TBMM yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tam sayısının en az /3 ile yani en az 8 milletvekili toplanır.

15 GENEL KÜLTÜR DENEME SINAVI Anayasası'na göre, yeni bir bakanlık kurulması kanunla düzenlenir. İzinli ya da özürlü bir bakana diğer bir bakan geçici olarak vekalet eder. Yüce Divana sevk edilen bakan bakanlıktan düşer. Boş olan bir bakanlığa on beş gün içinde atama yapılması zorunludur. Milletvekili olmayan bakanlar da milletvekillerinin sahip oldukları yasama dokunulmazlığından yararlanabilir.. İl genel meclisi yerel yönetim birimi olan il özel idaresinin karar organı olup seçimle göreve gelir. İhtiyar heyeti yerel yönetim olan köy idaresinin karar organı, muhtar başı olup seçimle göreve gelir. Belediye meclisi yerel yönetim olan belediye idaresinin karar organı olup seçimle göreve gelir. İlçe idare kurulu merkezî idarenin taşra kolunda yer alan ilçe idare şube başkanlarından oluşan birimdir. İlçe idare kurulu üyeleri seçimle değil, merkezî idare tarafından atamayla göreve gelirler.. Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard&Poor's, ekonomik yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş ile yavaşlayan ekonomiye bağlı olarak Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılabilir düzeyin altına düşürdü. S&P'nin açıklamasında, Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımları ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle Rusya ekonomisinin zorlanmaya başladığına işaret edildi ve bu nedenle kredi notunun BBB- 'den BB+'ya düşürüldüğü vurgulandı. Rusya ekonomisinin özellikle petrol fiyatlarındaki gerilemeden etkilendiğine işaret edilen S&P açıklamasında, bunun yanında Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar ve Rusya'nın da karşı yaptırımlarının ekonomik büyüme performansını bozduğuna dikkat çekti. 3. YÖK, merkezî idare içinde yer almayan hizmet yerinden yönetim kuruluşu yani kamu kurumudur. Bu nedenle YÖK Başkanı merkezî idare içinde yer alan bir kamu görevlisi değildir.. Liyakat: Memurluğa girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi ve görevin sona erdirilmesini yetenek esasına dayandırmak ve böylece memurları güvenliğe sahip kılmaktır. 6. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak 99 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, birey gruplarının, tüzel kişiliklerin ve diğer devletlerin, belirli usulî kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir. 7 Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yargı yetkisini tanımaktadır. Mahkeme, Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunmaktadır.

16 DENEME SINAVI "Bursa Cumalıkızık" ve "Bergama", Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesi ne girdi. Katar Ulusal Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, Katar'ın değişiklik teklif ettiği "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu nun Doğuşu" ve Almanya'nın teklif ettiği "Bergama, çok katmanlı kültürel peyzaj alanı" dosyaları Dünya Miras Listesi'ne kabul edildi. "Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri" ve "Bergama"nın kabülünün ardından Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı alanlarının sayısı 'den 3'e çıktı. GENEL KÜLTÜR yılında kurulan Merkez Bankasının önemli görevleri şunlardır: Fiyat istikrarını sağlamak ve buna yönelik para politikalarını belirlemek en temel görevidir. Bakanlar Kuruluyla birlikte ülkede uygulanacak döviz kuru rejimini belirlemek Banknot (kâğıt para) basmaya tek yetkili kuruluştur. Belirlenen döviz kuru rejimini uygulamak, müdahale etmek sorumluluk ve yetkisi sadece Merkez Bankasına aittir. Faiz hadlerini (oranlarını) belirlemek ve faize müdahale etmek Hükûmetle birlikte enflasyon hedeflerini belirlemek, bunu kamuoyuna taahhüt etmek ve bundan sorumlu olmak Piyasaya döviz satmak Açık piyasa işlemleri yapmak Banka açılmasına izin vermek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun görev ve yetkilerindedir. 8. Kentsel dönüşüm çalışmaları sonrasında yıkılan Nevşehir Kalesi'nin etrafındaki evlerin altında dünyanın en büyük yer altı şehri bulundu. Bulunan şehrin yapılacak çalışmalar sonrasında ortaya çıkarılması ve restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından Türkiye'nin dünyaya sunacağı önemli ören yerlerinden ve yeraltı şehirlerinden biri olacağı ifade ediliyor. 9. Dünya Ekonomik Forumu (World conomic) Forum (WEF) merkezi İsviçre nin Cenevre kentinde yer alan uluslararası bir vakıftır. Her yıl İsviçre nin Davos kasabasında yapılan, dünyanın en tanınmış işadamları ve siyasetçilerini bir araya getiren, dünyanın en önemli sorunlarının tartışıldığı konferanslarıyla tanınır. 6

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine,

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine, KARMA TESTLER 03 1. Osmanlı Devleti'nde matbaanın kurulması, I. Sanayi II. Ticaret III.Kültür alanlarından hangileri ile ilgili değişikliğin hız kazanmasını sağlamıştır? A) Yalnızl B) Yalnız II C) Yalnızlll

Detaylı

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 30 Ağustos 1922 - Başkumandan meydan muharebesi 2 Eylül 1922 - Yunan orduları başkomutanı

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1 İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1 TÜRKÇE Test 1 Sözcükte Anlam... 3 Test 2 Sözcükler Arası Anlam İlişkileri ve Mecaza Dayalı Söz Sanatları... 6 Test 3 Deyimler Atasözleri İkilemeler... 9 Test 4 Söz ve Sözcük

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SANAT VE SPOR - ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI - SOYADI KANUNU

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SANAT VE SPOR - ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI - SOYADI KANUNU 1 2 Atatürk e göre; «Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade sözle olursa şiir, nağme ile olursa musiki, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.» «Efendiler!

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANITLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 0 DİR. ÖNERİLEN YANITLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADIR. ) I Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. ) Mondros Ateşkesi

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM 1. SÖZCÜKTE ANLAM... 3 A. Sözcükte Anlam Özellikleri... 3 B. Sözcükler Arası Anlam İlişkileri... 5 C. Sözcüklerde Anlam Olayları... 12 D. Kalıplaşmış Söz Grupları... 14 2. CÜMLENİN

Detaylı

13. Aşağıdakilerden hangisi yeni Türk alfabesinin kabul edilme nedenlerinden biri değildir?

13. Aşağıdakilerden hangisi yeni Türk alfabesinin kabul edilme nedenlerinden biri değildir? 1. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer devletlerle ekonomik ilişkilerinde kolaylık ve uyum sağlamak için yapılan çalışmalardan A) Türk Tarih Kurumu'nun kurulması B) Tekke ve zaviyelerin

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 Atatürk ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik in taşıdığı özelliklerden bazıları şunlardır: ANABİLİM 500 SORU-1 KİTAPÇIĞI TEST-2 SORU-16 I. Farklı milletler bir arada yaşamıştır. II.

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz kpss soru bankası tamam çözümlü coğrafya mesut atalay - önder cengiz Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-240-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER HEPİMİZİN DÜNYASI TESTİ

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER HEPİMİZİN DÜNYASI TESTİ 1) Aşağıdaki seçeneklerde verilen kuruluşlardan hangisi dünya çocuklarını korumak amacıyla kurulmuştur? C) D) 2) Ülkeler, ürettikleri ihtiyaç fazlası ürünleri diğer ülkelere satarak gelir elde ederler.

Detaylı

A) Eleştirilerini başarılı bulmadığına B) Nesnel eleştirinin yerleşmesi için çaba harcadığına

A) Eleştirilerini başarılı bulmadığına B) Nesnel eleştirinin yerleşmesi için çaba harcadığına TÜRKİYE GENELİ 6 1. (I) İnsanlar, içinde yaşadıkları şehri terk ettikten sonra yaşadıkları şehrin kıymetini anlayabiliyorlar. (II) Uzun süre ayrı kaldıktan sonra yıllarınızı geçirdiğiniz şehre döndüğünüzde

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I Dersin Kodu 630909 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS 18. Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. 19. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır. Sporcular

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ADIM ADIM TÜRKİYE

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ADIM ADIM TÜRKİYE Bu yaz ailemle tatile çıktık. Önce Rize ye gittik. Oradan da Trabzon a geçtik. En son da Kayseri ye uğrayıp tatilimizi bitirerek eve geri döndük. 1- Nihal in tatilde uğradığı şehirler göz önüne alındığında,

Detaylı

KAMU PERSONEL HUKUKU KISA ÖZET HUK303U

KAMU PERSONEL HUKUKU KISA ÖZET HUK303U KAMU PERSONEL HUKUKU KISA ÖZET HUK303U 2 Sayfa 2 1.Ünite Temel Kavramlar ve Anayasal İlkeler KAMU GÖREVLİLERİ Türkiye de Kamu Görevlilerinin Soyağacı Kamu Görevlileri Kamu i Seçilmişler Yükümlüler Gönüllüler

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 26 HAZİRAN 2016 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Orta Asya Türkleriyle ilgili yukarıdaki kavramlardan hangisi varlığı sürekli olmayan toplumsal ve siyasal birimi ifade eder?

Orta Asya Türkleriyle ilgili yukarıdaki kavramlardan hangisi varlığı sürekli olmayan toplumsal ve siyasal birimi ifade eder? KPSS TARİH DENEME SINAVI 1: I- Orhun Anıtları II- Yenisey Yazıtları III- Manas Destanı Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Kırgız Türklerine aittir? A- Yalnız ll B-l ve ll C-ll ve lll D-l ve lll E-Yalnız

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini

Detaylı

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KPSS Sınavına hazırlık dosyalarımız son 3 yılda yapılan sınavlarda çıkmış sorular baz alınarak hazırlanmıştır. İtinalı çalışmalarımıza rağmen

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ

OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ Sınırlı Oy Hakkı 1) Servete ve Vergiye Bağlı Seçme Hakkı 2) Yeteneğe Bağlı Seçme Hakkı (örneğin, İtalya da 1912 seçimleri, İngiltere de 1945 e kadar uygulanan seçimler)

Detaylı

2014 / 2015 LYS HAFTA SONU KURS TAKVİMİ (TM)

2014 / 2015 LYS HAFTA SONU KURS TAKVİMİ (TM) TÜRKÇE EDEBİYAT MATEMATİK 1 MATEMATİK 2 GEOMETRİ COĞRAFYA TARİH 540 68 55 75 100 90 92 45 FELSEFE 15 1 Cuma Ağustos 2014 2 Cumartesi 3 Pazar 4 Pazartesi SINAVLAR DERSLER DAĞILIMLARI 5 Salı 1. Hafta 2.

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

8. SINIF 20. YY BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ MUSTAFA KEMAL OKULDA GENÇLİK DÖNEMİNDE ATATÜRK Ü ETKİLEYEN ÖNEMLİ KİŞİLER VE OLAYLAR.

8. SINIF 20. YY BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ MUSTAFA KEMAL OKULDA GENÇLİK DÖNEMİNDE ATATÜRK Ü ETKİLEYEN ÖNEMLİ KİŞİLER VE OLAYLAR. FEN BİLİMLERİ 5. SINIF 1.ÜNİTE: GÜNEŞ, DÜNYA VE AY 2.ÜNİTE: CANLILAR DÜNYASI 3.ÜNİTE: KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME 4.ÜNİTE: MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTESİNİN MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİNE KADAR SORUMLUDURLAR.

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE SORU BANKASI Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE SORU BANKASI Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE 5000 SORU BANKASI Eğitimde 30. yıl Komisyon KPSS GYGK EFSANE 5000 SORU BANKASI ISBN 978-605-364-492-8 Kitapta yer alan bölümlerin

Detaylı

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V TEŞEKKÜR...V Tarih Bilimi Hakkında... 1 Birinci Kısım TÜRK TARİHİ Birinci Bölüm İslamiyet Öncesi Türk Tarihi I. GENEL OLARAK... 5 II. İSLAMİYETTEN

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

ÇAKÜ Orman Fakültesi Havza Yönetimi ABD 1

ÇAKÜ Orman Fakültesi Havza Yönetimi ABD 1 Uymanız gereken zorunluluklar ÇEVRE KORUMA Dr. Semih EDİŞ Uymanız gereken zorunluluklar Neden bu dersteyiz? Orman Mühendisi adayı olarak çevre konusunda bilgi sahibi olmak Merak etmek Mezun olmak için

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 05002000 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

2014 / 2015 YGSH HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (YGSH) DAF NO DERS 2

2014 / 2015 YGSH HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (YGSH) DAF NO DERS 2 EKİM 2014 TÜRKÇE 425 60 MATEMATİK GEOMETRİ FİZİK KİMYA BİYOLOJİ 80 50 45 30 50 ARİFE 1 Çarşamba 2 Perşembe 3 Cuma TATİL COĞRAFYA TARİH FELSEFE 45 45 20 KURBAN BAYR. 4 Cumartesi TATİL 1.GÜN KURBAN BAYR.

Detaylı

2014 / 2015 LYS HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (TM) DAF NO DERS 2

2014 / 2015 LYS HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (TM) DAF NO DERS 2 TÜRKÇE EDEBİYAT MATEMATİK 1 MATEMATİK 2 GEOMETRİ COĞRAFYA EKİM 2014 540 68 55 75 100 90 92 1 Çarşamba ARİFE 2 Perşembe TARİH FELSEFE 3 Cuma TATİL 45 15 KURBAN BAYR. 4 Cumartesi TATİL 1.GÜN KURBAN BAYR.

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I

UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I UNI 201 MODERN TÜRKİYE NİN OLUŞUMU I Prof. Dr. Coşkun ÇAKIR Ders saati: Salı, 09.00 10.30 Perşembe, 09.00 10.30 Ders Asistanı: Mustafa Batman Ofis saati: Salı, 11.00-12.00 Perşembe, 11.00 12.00 Ders Tanımı

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

L 1 S E ... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE ATATURKÇULUK KEMAL KARA ÖNDE YAYINCILIK

L 1 S E ... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE ATATURKÇULUK KEMAL KARA ÖNDE YAYINCILIK L 1 S E..... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE...... ATATURKÇULUK KEMAL KARA Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 31.05.2006 tarih ve 233 sayılı karan ile 2006-2007 öğretim

Detaylı

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V TEŞEKKÜR... V Tarih Bilimi Hakkında... 1 Birinci Kısım TÜRK TARİHİ Birinci Bölüm İslamiyet Öncesi Türk Tarihi I. GENEL OLARAK... 5 II. İSLAMİYETTEN

Detaylı

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU Temel Ekonomik Göstergeler: Temmuz ayında; Üretici fiyatları genel indeksinde(üfe), Bir önceki aya göre %1,25 artış Bir önceki yılın Aralık

Detaylı

1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz?

1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz? 1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz? A) Hastalanınca doktora gitmek. B) Evde kısık sesle müzik dinlemek. C) Kütüphanede kitap okumak. D)

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve

Detaylı

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU 31. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin Kuzey Yarım Küre de yer aldığının bir göstergesi olamaz? A) Akdeniz Bölgesi ndeki akarsuların kuzeyden

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

KPSS GEOMETRİ ÇIKMIŞ SORU ANALİZİ ( ) GEOMETRİ SORULARININ DAĞILIMI Doğruda Açılar

KPSS GEOMETRİ ÇIKMIŞ SORU ANALİZİ ( ) GEOMETRİ SORULARININ DAĞILIMI Doğruda Açılar Değerli Öğrenciler; Önümüzde hepimizin yaşamında ve geleceğinin belirlenmesinde büyük rol oynayacak olan YGS ve KPSS sınavları var. Sınav başarısını arttırmak için elbette iyi bir hazırlık ve stratejimizin

Detaylı

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8 T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 8 Orijinal Metin Özdamarlar 2013-2014 Merkezi Yazılıya Hazırlık Deneme Sınavı-8 Öğrencinin Adı ve Soyadı: Sınıfı ve Numarası: 8/ - 1. SEVR LOZAN Boğazlar Kapitülasyonlar

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - ŞUBAT 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ekim/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ekim/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi.

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi. Orta Asya Türk tarihinde devlet, kağan adı verilen hükümdar tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar kağan unvanının yanı sıra han, hakan, şanyü, idikut gibi unvanları da kullanmışlardır. Kağan kut a göre

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI 1- İtalya da etkili olan iklimler nelerdir? Yarımada İtalya sında ve adalarda, Akdeniz iklimi görülür. Kuzeyde, Po Ovası ve Alp eteklerinde karasal iklim egemendir. 2-İtalya

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Kasım/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Kasım/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ağustos/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ağustos/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasası

Türkiye Elektrik Piyasası Türkiye Elektrik Piyasası Emrah Besci Elektrik - Elektronik Mühendisi (EE 04) Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi http://emrah.besci.gen.tr Emrah@Besci.gen.tr Elektriğe ulaşamayan 1,267 milyar

Detaylı

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966 1-) 1921 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir B) İl ve nahiyelerde yerinden yönetim ilkesi kabul edilmiştir. C) Yasama ve yürütme kuvvetleri

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Aralık/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Aralık/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) Savaş 2450-50=2400 yılının başında sona ermiştir. (İşlem 1 puan) Çünkü miladi takvimde, MÖ tarihleri milat takviminin başlangıcına yaklaştıkça

Detaylı

YENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ KURULMASINA İLİŞKİN YASA HAZIRLIKLARI

YENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ KURULMASINA İLİŞKİN YASA HAZIRLIKLARI YENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ KURULMASINA İLİŞKİN YASA HAZIRLIKLARI Bu yasa hazırlığı ile ilgili tartışmaya açılmış bir taslak bulunmamaktadır. Ancak hükümetin bir çalışma yaptığı ve bu çalışmanın tamamlanma

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir.

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir. Şehirlerin Gelişimi Şehirlerin ortaya çıkış biçimleri ve ekonomik etkinlikleri farklı olduğundan, şehirlerle ilgili tek bir tanım yapabilmek güçtür. Ancak şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı...

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp... 1 2-Türk İnkılâbının Özellikleri... 2 3-Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... 2 B-İNKILÂPLA ALAKALI DİĞER KAVRAMLAR 1-İhtilâl... 4 2-Darbe...

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Temmuz/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Temmuz/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ YER KABUĞUNUN GİZEMİ TESTİ

5. SINIF FEN BİLİMLERİ YER KABUĞUNUN GİZEMİ TESTİ 1) Aşağıdaki anıtlardan hangisi diğerlerinden farklıdır? A) B) C) D) 2) I Arazide daha önce olmayan, kaynak suların, suya doygun alanların ve su sızıntılarının oluşması. II Bina temelleri altında çatlama,

Detaylı

KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI

KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI -A Grubu- AÇIKLAMA : Sınav 25 sorudan oluşmakta olup her soru 4 puan üzerinden değerlendirilecektir. Yanlış cevaplar doğruyu götürmemektedir. Sınav süresi 30 dakikadır.

Detaylı

ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ...

ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ... İçindekiler ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ... 5 I.1. Arnavutluk Adının Anlamı... 5 I.2. Arnavutluk Adının Kökeni... 7 I.3.

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu / Ağustos/ 2017

Elektrik Piyasası Sektör Raporu / Ağustos/ 2017 I Bu raporda yer alan tüm bilgi, tablo ve şekillerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ANKARA 2017 Önemli

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ocak/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ocak/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:1 Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2 Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3 Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:4 1982 Anayasası na Göre Devletin Temel Nitelikleri

Detaylı