CUMHURİYET MECLİSİ DERGİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CUMHURİYET MECLİSİ DERGİSİ"

Transkript

1 - : III YASAMA YILI: 1995/2 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ DERGİSİ 31'inci Birleşim 24 Ocak 1995, Salı İÇİNDEKİLER I - GELEN EVRAK II - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI Sayfa 4591 A. ONAYA SUNULANLAR 1. DP'nin Grup Başkanlığının, CP Grubuna Bağlı Milletvekillerinden Boşalan Komite üyeliklerine ilişkin Tezkeresi. 2. Başkanlık Divanının, Ekonomi, Maliye,Bütçe ve Plan Komitesinin ve Siyasal Parti Grupları Temsilcileri ile Görevlilerden Oluşan Bir Heyetin Türkiye Büyük Millet Meclisine Tetkik ve Temaslarda Bulunmasına ilişkin Kararı (B.D.K. No:10/2/95). 3. Başkanlık Divanının, AKPA Toplantısına Katılacak Parlamento Heyetini Belirleyen Cumhuriyet Meclisinin 19/2/95 Sayılı Kararının Değiştirilmesine ilişkin Kararı (B.D.K. No:11/2/95)

2 Sayfa: 4. Başkanlığın, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plân Komitesinin gündeminde bulunan {. Şirketler (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No:109/1/94) hakkında ivedilik Kararı alınmasına ilişkin Tezkeresi. 5. Avrupa Mahkemesinin KKTC'den, Avrupa Birliğine üye ülkelere ithalatı Yasaklayan Kararı ile Bu Kararı Doğrulayan Neden ve Etkenler konusunda Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye Yeni Ek Bir Sürenin Verilmesine ilişkin Tezkeres i Avrupa Mahkemesinin İhraç ürünlerimiz Hakkında Aldığı Karardan KKTC Yöneticilerinin ihmali Olup Olmadığı ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye Yeni Ek Bir Sürenin Verilmesine ilişkin Tezkeresi Everest Bankası ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye Yeni Ek Bir Sürenin Verilmesine ilişkin Tezkeresi. J Elektrik Enerjisi ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye Yeni Ek Bir Sürenin Verilmesine ilişkin Tezkeresi UBP Grup Başkan Vekilinin, UBP'ye Bağlı Milletvekillerinden Boşalan Komite üyeliklerine ilişkin Tezkeresi

3 B- BİLGİYE SUNULANLAR: Sayfa: 1. DP Genel Başkanlığının, Grup Başkan Vekilliğine ilişkin Tezkeresi CTP Girne Milletvekili Sayın Ömer Kalyoncu'nun yurt dışı izin istemi LPG, Mazot ve Benzin Yokluğunun Nedenleriyle ilgili Meclis Araştırma Komitesinin Başkan ve Başkan Vekili Seçimine ilişkin Tezkeresi III. GÖRÜŞÜLEN TASARILAR. 1. Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No: 85/1/94) ve İdari ve Sosyal İşler Komitesinin Tasarıya ilişkin Raporu. 46C Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısının (Y.T.No:106/1/94) ve İdari ve Sosyal İşler Komitesinin Tasarıya ilişkin Raporu

4 I. GELEN EVRAK YASA-ÖNERİLERİ 1 Uıusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Dr. Derviş Eroğlu ile Gruba bağlı 14 milletvekilinin birlikte sunmuş oldukları Geçici Personelin Kadrolanması (özel Kurallar) Yasa önerisi. (Y.Ö.No:9/2/95) (Başkanlığa Geli; TariM ) (îdari ve Sosyal İşler Komitesine) (Başbakanlığa) (Halkın Bilgisine) 2 Bağımsız Girne Milletvekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sayın Ayhan H. Acarkan'ın siınmuş olduğu Dr. Faul Küçük, (Anısını Yaşatma) Ya^ önerisi (Y.Ö.No:8/2/95) ^karlığa Geliş tarihi: s5* (İd;.ri.ıl îşler Komitesine) (Başbakanlığa) (Halkın Bilgisine) BAŞKANLIK DİVANI KARARLARI Cu-rhuriyet Meclisi Başkanlık Divanının, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Rlâ.n Komitesinin ve Siyasal Parti Grupları Temsilcileri ile Görevlilerden Oluşan Bir Heyetin Türkiye Eüyük Millet Meclisinde Tetkik ve Temaslarda Bulunmasına ilişkin Kararı (B.D.K.No: 10/2/95) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) 4 Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanının, AKPA Toplantısına Katılacak Parlarcnto Heyetini Belirleyen Cırhuriyet Meclisinin 19/2/1995 Sayılı Kararının Değiştirilmesine İlişkin Kararı (B.D.K.No:11/2/95) (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) TEZKERELER 5. Demokrat Pani Grup Başkanlığının, Demokrat Parti Grubuna Bağlı Mi 1 - letveki11 erinden Boşalan Komite Üyeliklerine İlişkin Tezkeresi (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) 6. Avrupa Mahkemesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Avrupa Birliğine üye ülkeler-: İthalatı Yasaklayan Kararı ile Bu Kararı Doğrulayan Neden ve Etkenler Konusunda Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye yeni ek bir sürenin verilmesine ilişkin Tezkeresi (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) 7: Avrupa Mahkemesinin İhraç ürünlerimiz Hakkında Aldığı Kararda KKTC Yöneticilerinin İhmali Olup Olmadığı ile il^-'l' MpUis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye yeni ek bir sürenin verilmesine ilişkin Tezkeresi (Başkanlığa Geliş Tarihi: * 8. Everest Bankas: ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi L'c.-kc ^ <;ının, Komi:eye yeni bir sürenin verilmesine ilişkin Tezkeresi (tiaşkanlıja Geliş Tarihi: ) 9.Elekt"ik Enerjisi ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye yeni ek bir sürenin verilmesine ilişkin Tezkeresi (Başkanlığa Geliş Tarihi: ) 10 Başbakanlığın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plân Komitesinin gündeminde bulunan Şirketler (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T.No:109/1/94) hakkında ivedilik Kararı alınmasına ilişkin Tezkeresi.(Başkanlığa Geliş Tarihi: )

5 BİRİNCİ OTURUM Açı 1 ış Saati: BAŞKAN: Ayhan Halit ACARKAN KÂTİP : Mehmet Emin KARAGİL BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; Cumhuriyet Meclisinin, III'üncü Dönem, 2'nci Yasama Yılının, 31 1 inci Birleşimini açıyorum. Ad okunmak suretiyle yoklama yapılacaktır. (Ad okunarak yoklama yapıldı.) KÂTİP - Toplantı yeter sayısı yoktur Sayın Başkan. BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; toplantı yeter sayısı yoktur. Toplantıya yarım saat ara veriyorum. Kapanış Saati: İKİNCİ OTURUM Açılış Saati: BAŞKAN - Sayın milletvekilleri; Cumhuriyet Meclisinin, III 1 üncü Dönem, 2'nci Yasama Yılının, 31 1 inci Birleşimini açıyorum. Ad okunmak suretiyle yoklama yapılacaktır. (Ad okunarak yoklama yapıldı.) KÂTİP - Toplantı yeter sayısı vardır Sayın Başkan.

6 BAŞKAN - Sayın milletveki1leri; toplantı yeter sayısı mevcuttur. Şimdi gündem gereği görüşmelere geçiyoruz. II. BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI Gündemimizin birinci kısmında, Başkanlığın Genel Kurula Sunuşları vardır. Şimdi Onaya ve Bilgiye Sunuş İşlemleri yapılacaktır. Okutulup Onaya Sunulacaklar Bölümünde, 1. Demokrat Parti Grup Başkanliğinin Demokrat Parti grubuna bağlı milletvekillerinden boşalan Komite üyeliklerine ilişkin Tezkeresi var. Okuyun lütfen.

7 Tarih: 23 Ocak 1995 Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Lefkoşa. Demokrat Parti Grubuna bağlı Milletvekillerinden bgşalan Komite Üyeliklerine aşağıdaki şekilde görevlendirme yapılmıştır: (1) Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plân Komitesi üyelerinden Komite Başkanı Sayın Aytaç Beşeşler'in ve Sayın Süha Türköz'ün yerlerine Sayın Onur Borman ile Sayın Dr. Ahmet Kâşif; (2) İdari ve Sosyal İşler Komitesi Üyesi Sayın Mustafa Gökmen'in yerine Sayın İsmail Başarır; (3) Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi üyelerinden Sayın Mustafa Adaoğlu ve Sayın Süha Türköz'ün yerlerine Sayın Serdar Denktaş ile Sayın Aytaç Beşeşler; (4) Sayın Ali Özkan Altınışık'ın Demokrat Partiden istifa etmiş olması nedeniyle boşalan Çevre Komitesi üyeliğine Savın Serdar Denktaş; (5) Cumhuriyet Meclisi Tanıtma Kurulu üyelerinden Sayın Süha Türköz'ün yerine Sayın Tö.ıer Etkin; (5) 1990 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçim Suçlarır.' Araştırmak üzere Oluşturulan Meclis Araştırına Komitesi Başkanı Sayın Mustafa Adaoğlu'nur yarine Sayın Dr. Ahmet Kâşif; Sayın Ali Özkan Altınışık'ın yerine Sayın Kenan Akın; (7 ; Avrupa Mahkemesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Avrupa Birliğine üye Ülkelere İthalatı Yasaklayan Kararı ile Bu Kararı Doğuran Neden ve Etkenler Konusunda Meclis Araştırma Komitesi Üyelerinden Sayın Süha Türköz'ün yerine Sayın Serdar Denktaş;

8 (8) Avrupa Mehkemesinin İhraç ürünlerimiz Hakkında Aldığı Kararda KKTC Yöneticilerinin İhmali Olup Olmadığı Konusunda Meclis Araştırma Komitesi üyelerinden Başkan Vekili Sayın Süha Türkö/'ün yerine Sayın Serdar Denktaş; (9) Elektrik Enerjisi Üretiminde Yaşanan Sorunlar ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi Üyelerinden: Sayın Mustafa Gökmen'in yerine Sayın Ali Ertan Şükrü; gereğini saygılarımla arzederim. Aytap BEŞEŞLER. DP Grup Başkan Vekili BAŞKAN - Tezkere hakkında söz isteyen var mı? Yoktur. Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliğiyle kabul edilmiştir. ikinci sırada Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanının Ekonomi, Maliye, Bütçe vıe Plân Komitesinin ve Siyasal Parti Grupları Temsilcileri ile Görevlilerden Oluşan Bir Heyetin Türkiye Büyük Millet Meclisinde Tetkik ve Temaslarda Bulunmasına ilişkin Kararı. Okuyun lütfen.

9 KÂTİP - B.D.K.No: 10/2/1995 Tarih: 10 Ocak 1995 Cumhuriyet Meclisi Genel Kuruluna, Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanının, 10 Ocak 1995 tarihli toplantısında oybirliğiyle almış olduğu, Ekonomi, Maliye, BOtçe ve Plân Komitesinin ve Siyasal Parti 6rupları Temsilcileri ile Görevlilerden Oluşan Bir Heyetin Türkiye Büyük Millet Meclisinde Tetkik ve Temaslarda Bulunmasına ilişkin Kararı İlişikte onaya sunulmaktadır. Ayhan H. ACARKAN Cumhuriyet Meclisi Başkanı

10 Tarih: 10 Ocak 1995 B.D.K.NO: 10/2/1995 CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANLIK DİVANININ, EKONOMİ, MALİYE, BÜTÇE VE PlAN KOMİTESİNİN VE SİYASAL PARTİ GRUPLARI TEMSİLCİLERİ İLE GÖREVLİLERDEN OLUŞAN BİR HEYETİN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE TETKİK VE TEMASLARDA BULUNMASINA İLİŞKİN KARARI Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Hüsamettin Cindoruk'un resmi daveti uyarınca, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plân Komitesinin Başkan ve Üyeleri ile Cumhuriyet Meclisinde Grubu bulunan Siyasal Partilerin Grup Başkanlarından veya birer vekilinden ve görevli olarak d û Meclis Genel Sîkneteri.Yasal Kararlar ve Tutanaklar Müdürü. Komite Raportörü ve Ekcr.omi ve Maliye Bakanlığı Bütçe Dairesi Müdüründen oluşan bir Heyetin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde tetkik ve temaslarda bulunmak üzere,13 Mart - 20 Maçt 1995 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisini ziyaret etmesine; bu ziyarette Heyet mensuplarının eşlerinin de refakatçi olarak bulunmasına ve bu amaçla yapılacak harcamaların Program 02 Cumhuriyet Meclisi Bütçesinin Madde Proje 16 Yurt Dışı Görev Yollukları Kaleminden karşılanmasına karar verir.

11 Ayhan H. ACARKAN Cumhuriyet Meclisi Başkanı Olgun PAŞALAR Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı D^Vİş ÇOBANOĞLU İdare Amiri Kenan AKIN İdare Amiri Mustafa ARABACIOĞLU Divan Katibi Mehmet Fmin KARAGİL Divan Ka+i-k' İsmail BAŞARIR Divan Katibi

12 BAŞKAN - Evet, Demokrat Parti adına Aytaç Beşeşler. UBP adına Mehmet Bayram. TKP adına ibrahim Koreli. CTP adına Feridun Önsav. Artı, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plân Komitesi Başkanı ve üyeleri. Teşekkür ederim. Karar hakkında söz isteyen var mı?... Yoktur. Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. 3. Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanının, Cumhuriyet Meclisinin sayılı kararının değiştirilmesine ilişkin kararı. Okuyun lütfen.

13 KATİP - KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSl BAŞKANLIĞI Sayı: B.D.K.No:11/2/1995 Tarih: 24 Ocak 1995 Cumhuriyet Meclisi Genel Kuruluna, Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanının, 24 Ocak 1995 tarihli toplantısında almış olduğu, Cumhuriyet Meclisinin 19/2/1995 Sayılı Kararının Değiştirilmesine ilişkin Kararı ilişikte onaya sunulmaktadır. Ayhan H. ACARKAN Cumhuriyet Meclisi Başkanı

14 DÖNEM:III TARİH: 24 Ocak 1995 YIL :2 B.D.K.NO:11/2/1995 BAŞKANLIK DİVANININ, CUMHURİYET MECLİSİNİN 19/2/1995 SAYILI KARARININ DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KARARI Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, 29 Ocak - 5 Şubat 1995 tarihleri arasında Strasbourg'da yapılacak Avrupa Konseyi Parlamenter Assamblesi toplantısına Cumhuriyet Meclisini temsilen katılacak Heyette Demokrat Parti Grubunu temsilen Sayın Mustafa Adaoğlu'nun yerine Sayın Taner Etkin'in yer almasına ve Heyete, gerek Ankara'ya gerekse Strasbourg'a gidişte Dışişleri ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sayın Özer Koray'ın eşlik etmesine Karar verir. BAŞKAN - Karar hakkında söz isteyen var mı?... Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?.. Çekimser? Oybirliği ile kabul edilmiştir. 4. Başbakanlığın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plân Komitesi gündeminde bulunan, Şirketler (Değişiklik) Yasa Tasarısı hakkında ivedilik kararı alınmasına ilişkin Tezkeresi. Okuyun lütfen.

15 KÂTIP BB/11/94-1DO İvedilik Lcfkoşa, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı L'efkoşa. ÎLGİ: tarih ve BB/11/ sayılı yazımız. tlgi yazımız ekinde sunulmuş olan "Şirketler (Değişiklik) YasB Tasarısı" ile Şirketler Vasasında yer alan ve zaman içinde enflasyon nedeniyle anlamını ve caydırıcılığını yitiren para cezaları^ harçlar ve ücretlerin güncelleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle Taaarı'nın süratle yasalaşması gerekli görülmektedir. Bilgilerinizi ve Meclis İçtüzüğü'nün 86 (1) maddesi uyarınca sbzkonusu Yasa Tasarısı için ivedilik kararı verilmesi hususunda gereğini saygılarımla istirham ederim. Hakkı ATLIN Başbakan BAŞKAN - Tezkere hakkında söz isteyen var mı?... Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Çekimser?... Oyçokluğu ile kabul edilmiştir. 5."Avrupa Mahkemesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriye tinden Avrupa Birliğine üye ülkelere İthalatı Yasaklayan Kararı ile Bu Kararı Doğuran Neden veetkenler" konusunda Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının Komiteye yeni ek bir sürenin verilmesine ilişkin Tezkeresi. Okur musunuz?

16 KATİP - CUMHURİYET MECLİSİ AVRUPA MAHKEMESİNİN KUZEY KİBRİS TÜRK CUMHURİYETİNDEN A^PA, BİRLİĞİNE ÜYE ÜLKELERE İTHALATI YASA KLAYAN KARARI İ"KARARI DOĞURAN NEDEN VE ETKENLER KONUSUNDAKİ MECLİS ' 4 ARAŞTIRMA KOMİTESİ BAŞKANLIĞI Tarih: 20 Ocak 1995 Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Lefkoşa. Komitemiz, çalışmalarını tamamlayabilmesi için yeniden ek süreye ihtiyaç duymuştur. Bu nedenle, bugünden başlayarak Komitemize iki aylık yeni bir sürenin verilmesi yönünde gereğinin yapılmasını saygılarımla arzederim. Hüseyin CELAL Araştırma Komitesi Başkanı BAŞKAN - Tezkere hakkında söz isteyen var mı?... Yoktur. Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler? Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. 6. Avrupa Mahkemesinin İhraç ürünlerimiz Hakkında Aldığı Kararda KKTC Yöneticilerinin İhmali Olup Olmadığı ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye yeni ek bir sürenin verilmesine ilişkin Tezkeresi. Okuyun lütfen.

17 KATİP - * * CUMHURİYET MECLİSİ AVRUPA MAHKEMESİNİN İHRAÇ ÜRÜNLERİMİZ HAKKINDA ALDIĞI KARARDA KKTC YÖNETİCİLERİNİN İHMALİ OLUP OLMADIĞI İLE İLGİLİ MECLÎS ARAŞTIRMA KOMİTESİ BAŞKANLIĞI 20 Ocak 1995 Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Lefkoşa. Komitemiz, çalışmalarını tamamlayabilmesi için yeniden ek süreye ihtiyaç duymuştur. Bu nedenle bugünden başlayarak Komitemize iki aylık yeni bir sürenin verilmesi yönünde gereğinin yapılmasını saygılarımla arzederim. Hüseyin CELAL Araştırma Komitesi Başkanı BAŞKAN - Tezkere hakkında söz isteyen var mı?.. Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenle Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. 7. Everest Bankası ile İlgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının Komiteye yeni ek bir sürenin veril meşine ilişkin Tezkeresi. Okuyunuz lütfen.

18 KATÎP - CUMHURİYET MECLİS': EVEREST BANKASI Ü.E İLGİLİ MECI.İS ARAŞTIRMA KOMİ Ti:?;. KAŞKANLISI 20 Ocak 1995 Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Lefkdşa. Komitemiz, çalışmalarını tamamlayabilmesi için yeniden ek süreye ihtiyaç duymuştur. Bu nedenle bugflnden bağlayarak Komitemiıe iki aylık bir ek sürenin verilmesi yftnünde gereğinin yapılmasını saygılarımla arzederim. İsmail BAŞARIR Araştırma ıcom\te.:i Başkanı BAŞKAN - Tezkereyi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser? Oybirliği ile kabul edilmiştir. 8. Elektrik Enerjisi ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının» Komiteye yeni ek bir sürenin verilmesine ilişkin Tezkeresi. Okur musunuz?

19 KATİP - CUMHURİYFT MECLİSİ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDİ: YAŞAMAN B0UUNLAİ! İLİ. İl HİM MECLİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ RAŞKANI.IGI?A Oı al: 1') 1 )!; Cumhuriyet Meclisi Ba^kanl ırjı, Lefkoşa. İçtüzüğün 120'nci maddesi uyarınca Komitemi/e tanınan iki aylık süre dolmuştur. Komitemiz çalışmalarını tamamlanıl olmasına karşın Raporu görüşmek üzere toplantı yapına?; ı gerekecektir. Bu nedenle, Komitemize 15 günlük yeni bir sürenin verilmesi yönünde gerecinin yapılmasını saygılarımla aı/imktiiii. Hüseyin CELAl. Araştırma Komitesi Balkanı BAŞKAN - Tezkereyi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?. Oybirliği ile kabul edilmiştir. 9. Ulusal Birlik Partisi Grup Başkan Vekilinin Ulusal Birlik Partisi Grubuna Bağlı Milletvekillerinden Boşalan Komite üyeliklerine ilişkin Tezkeresi. Okuyunuz lütfen.

20 KATİP Tarih: 24 Ocak 1995 Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Lefkoşa. 5ayın Salih Coşar'ın Ulusal Birlik Partisinden istifa etmiş olması nedeniyle boşalan 1990 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçim Suçlarını Araştırmak üzere Kurulan Meclis Araştırma Komitesi üyeliğine Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Derviş Çobanoğlu'nu; İdari ve Sosyal İşler Komitesinde grubumuza bağlı üyelerden Sayın Ertuğrul Hasipoğlu'nun yerine ise Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Eşber Serakıncı'yı görevlendirdiğimizi bildirir, bilgi ve gereğini saygılarımla arzederim.

21 BAŞKAN - Tezkereyi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?. Kabul etmeyenler?...çekimser?...oybirliği ile kabul edilmiştir Sayın milletvekilleri; Okutulup Bilgiye Sunulacaklar Bölümünde, Demokrat Parti Genel Başkanlığının Grup Başkan Vekilliğine ilişkin Tezkeresi var. Okuyunuz lütfen. KÂTİP - Cumhuriyet Meclisi Lefkoşa. Başkanlığı, Demokrat Parti Gazi Mağusa Milletvekilleri Sayın Mustafa Adaoğlu ile Sayın Mustafa Gökmen 1 in, Bakan olmaları nedeni* ile boşalan Demokrat Parti Grup Başkan Vekilliklerine Lefkoşa Milletvekili Sayın Serdar Denktaş ile Gazi Mağusa Milletvekili Sayın Aytaç Beşeşler'in görevlendirildiklerini belirtir, gereğ saygılarımla rica ederim. Hakkı ATUN Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan BAŞKAN - Teşekkür ederim. III. GÖRÜŞÜLEN TASARILAR Sayın milletvekilleri; Birinci Kısım üzerindeki görüşmel tamamlanmıştır. Şimdi Altıncı Kısma, Görüşülecek Tasarı ve önerilerle Komitelerden Gelen Diğer işler kısmına geçiyoruz. Birinci sırada; Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile, idari ve Sosyal işler Komitesinin Tasarıya ilişkin Raporu bulunmaktadır. Geçen birleşimde Rapor okunmuştu.

22 Rapor ve Tasarının bütünü üzerinde söz isteyene söz verilecektir. Söz isteyenler?...söz isteyen milletvekili arkadaşımız olmadığına göre, SALİH MİROĞLU (Girne) (Yerinden) - Vardır, var. BAŞKAN - Ruhsan Hanım, sizi görmedim özür dilerim. Başka söz isteyen var mı?...buyurun Sayın Tuğyan. RUHSAN TUĞYAN (Gazi Mağusa) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; bilindiği gibi yasama ve yürütmeyle birlikte, yargı devletin vazgeçilmez üç ayağından birini oluşturmaktadır. Ulusal Birlik Partisi olarak her zaman savunduğumuz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bir hukuk devleti oluşundan onur duyuyoruz, övünç duyuyoruz. Bu nedenle, hukuk sistemimizin daha süratli işler hale gelmesi için, yargıçlarımızın her türlü baskı ve şüpheden uzak, çalışmalarını daha rahat bir ortamda sürdürebilmeleri için getirilen yasal değişikliklere, Ulusal Birlik Partisi olarak olumlu bakıyoruz. Getirilen değişikliklerle, yargıçlarımızın temsil ödenekleri yeniden düzenlenmektedir. Bundan başka, artan iş yoğunluğu nedeni ile hem yargının daha süratli işler hale gelmesi için, hem de yargıçların daha sağlıklı kararlar verebilmeleri, daha rahat bir ortamda çalışabilmeleri için, Kaza Mahkemesi Başkanı, Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı, Kaza Mahkemesi Yargıcı kadrolarında birtakım sayısal düzenlemeler yapılmıştır. Ulusal Birlik Partisi olarak geti-rilen bu düzenlemelere oyumuz olumlu olacaktır. Saygılar sunarım. BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Tuğyan. Başka söz isteyen var mı?...buyurun Sayın Akıncı.

23 MUSTAFA AKINCI (Lefkoşa) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Tasarısına Toplumcu Kurtuluş Partisi olarak olumlu oy vereceğinizi ifade etmek üzere söz aldım. Bu (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile birlikte, yargıçlarımızın temsil ödeneklerinde birtakım iyileştirmeler yapılıyor. Yüksek Mahkeme Başkanı yıllık asli maaşının %70'i civarında olan ödeneği, %73'e çıkarılıyor. Yüksek Mahkeme Yargıçlarına, %58 olan temsil ödeneği, 5660'a çıkarılıyor. Bunun dışında sayısal olarak da birtakım iyileştirmeler getiriliyor. Yani mahkemelerimizde daha fazla yargıç olanağı da getiriliyor. Aynı şekilde Kaza Mahkemesi Başkanının %30 olan temsil ödeneği, %40'a. Kıdemli Yargıcın da %30 olan temsil ödeneği, %40'a çıkarılıyor. Kısacası, özlük haklarında bir iyileştirme ve sayısal olarak da yine bir iyileştirme sözkonusu oluyor. Kuşkusuz Yargının iyi çalışması ülkemiz için hepimizin bir beklentisidir. Yasama hataya düşebilir, yürütme hataya düşebilir. Ama, yargıda ortaya çıkan veya çıkması olası birtakım hatalar veya sorunlar veya ihmaller o ülkeyi daha çok yaralar, o ülkeyi daha çok rencide eder. Bir vesile ile yine bu kürsüden ifade etmiştim. Asıl olan, kamu vijdanında oluşan yargıdır demiştim. Herhangi bir olay sözkonusu olduğunda, gündeme herhangi bir konu geldiğinde, d konu hakkında bir kamu vijdanında bir yargı oluşur. Bir de normal süreci içerisinde yargıdan bir sonuç çıkar, tşte, önemli olan o kamu vijdanında oluşan yargı ile mahkemelerde oluşan yargının birbiri ile çoğu zaman ters düşmemesidir. Bizim ülkemizde ne yazık ki, sürekli olarak bu uyumun olduğunu iddia etmek, gerçeği söylememektir, Parmağın arkasına saklanmak demektir. Bizde zaman zaman yargıda oluşanla, kamu vijdanında oluşan arasında terslikler oldu. Hatta uçurumlar oldu. Dileğimiz, temennimiz, bu Yasa ile hakları ve sayıları geliştirilmekte olan bu organımızın, bundan böyle çok daha iyi çalışması ve ülkemizde adalet kavramının hiçbir kuşkuya meydan vermeyecek bir tarzda yerleşmesine ve kamu vijdanlarının da rahatlamasına olanak verecek bir gelişme süreci izlemesidir.

24 Bu vesile ile bir noktaya daha değinmek istiyorum. 0 da şudur: Hukukçular sık sık şu ifadeyi kullanırlar. Yerinde ve haklı bir ifadedir."geciken adalet, adalet olmaktan çıkar" demektedirler. Ben şunu ilâve etmek isterim. Kimi olaylarda geciken adalet, adalet olmaktan çıkması bir yana, kaosa da dönüşebilir. İşte somut bir örnek. Halâ daha bir Poly-Peck olayı vardır ve mahkemelerde yılan hikâyesine dönmüştör. 0 konuda sürekli olarak zaman geçmekte. Ancak bir yargı oluşmamaktadır. Ama o konuda kamu vijdanında bir yargı vardır. Önemli olan, o yargı mekanizmasının da süratle sonuca gidebilmesi ve meselelerin askıda kalmamasıdır.

25 Dolayısıyla, sözlerimi genel bir temenni ile bitirmek istiyorum. Yargıçlarımızın ve bütün olarak yargı organımızın daha iyiye gitmesi, daha rahat koşullarda çalışması bizim görevimiz. Ancak, konuları sürümcemede bırakmamak, hızlı adalet dağıtımını sağlamak da yargıçlarımızın, yargı organının görevidir. Bu düşüncelerle, bu inançla olumlu oy vereceğimizi tekrar beyan eder, gerek yargıçlarımıza, gerekse halkımıza bu Yasanın hayırlı olmasını dilerim. BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Akıncı. Sayın milletvekilleri; başka söz isteyen var Buyurun Hüseyin Bey. mı? HÜSEYİN CELAL (Gazi Mağusa) - Sayın milletvekilleri; mahkemeler adalet konusunda sık sık veya sırası geldiğinde söz alarak eleştirilerimizi, dileklerimizi ifade ediyoruz. Bu vesile ile de, bu Yasa Tasarısı nedeni ile de birkaç söz söyleme ihtiyacını duyuyoruz. Yasa ile yargıçların uzun bir zamandan beri bekledikleri birtakım iyileştirmeler yapılıyor. Bütün yargıçlar bu prosedürü, yasalaşması prosedürünü bu Yasanın yakından izlediler haklı olarak ve neticede bugün de geçiyor, yasaları. Ancak, Meclis olarak bizim ve bu halkın da kendilerinden beklentileri vardır. Bu beklentiler gittikçe artıyor. Yani, yerine getirilmesi oranı beklentilerin, düşüyor, öyle görüyoruz. Süratli adalet yok, gerçekleşemiyor. Gittikçe daha fazla uzuyor davalar ve özellikle bunun Yüksek Mahkemede olduğunu da ben burdan söylemek istiyorum. İlk mahkemelerde işler biraz daha süratli gidiyor. Orda belirli yargıç arkadaşlarımızın çalışma biçimleri, gayretleri önemli bir rol oynuyor. Ancak, adalet sistemimiz öyle sanıyorum ki, uzun yıllardan beri ele alınmadı. Mekanizmaya dokunmaktan korkuyoruz, usûlleri değiştirmekten korkuyoruz ve elli yıl öncesinin, hatta atmış yıl yerine göre, öncesinin usûlleri ile bugünün dünyasında adaleti yerine getirmeye çalışıyoruz. Adalete yatırım yapmamız gerekiyor. Adalete yapılacak yardım, bu devletin temeline yapılmış olan bir yardım olacaktır, yatırım olacaktır. Bundan kaçmayalım. Ancak, bu önerilerin de öncelikle adaletten gelmesi gerekiyor. Adalet, bizde kendi kendini idare eden bir mekanizma içinde yürüyor,

26 dışardan müdahalesi yok, bir bakanı yok, Yüksek Adliye Kurulu ve Yüksek Mahkeme yerine göre bu mekanizmayı yönetiyor. Konuştuğumuzda, özel sahbetlerimizde herkes, adalet sistemi içinde herkes, bazı değişikliklerin yapılmasından yanadır. Ancak, iş yapmaya gelince, o insiyatifi ortaya koyacak adamı bulamıyoruz hiçbir zaman. Hep konuşuyoruz yani. Daha doğrusu konuşmuyoruz söyleniyoruz. "Konuşan Türkiye yaratacağım" demişti zamanında, "söylenen Türkiye yarattık" diye bir düşünürün, bir Yazarın söylediği bir söz vardır. Biz, halbuki Kıbrıslılar olarak galiba çok daha uzun bir süreden beri söylenmekteyiz. MUSTAFA AKINCI (Lefkoşa) (Yerinden) - Karnımızdan konuşuruz. HÜSEYİN CELAL (Devamla) - Karnımızdan konuşuyoruz diyor Sayın Akıncı. Doğrudur, doğrudur. Hep öyle gidiyoruz. Artık biraz daha yukardan konuşmanın yollarını bulmalıyız ve adalette de bu yapılmalıdır.

27 Beri, Yüksek Mahkemede özellikle işler çok ağır yürüyor. Daha süratli sonuçlanması gerektiği halde. Neden gerektiği halde? Ordaki usûl çok daha basit bir usüldür. Yani usûlle zaman kaybedilmiyor diğer davalarda olduğu gibi. Ancak, ne oluyor? Ben, Yüksek Mahkemenin yargıçlarının giriş çıkışlarda imza atmalarını beklemiyorum işe. Ancak, herkes bu devletin koyduğu çalışma saatlerine de uymak zorundadır. Hiç uyulmamaktadır. Çok az mesaisini Yüksek Mahkeme Yargıçlarının, bir bölümü en azından ofislerinde geçirmektedirler. Çok ayrıcalıklı bir uygulama vardır orda. Bunun muhakkak düzeltilmesi gerekir. Kötü örnektir ve hele o makamlardaki kişilerin böyle kötü örnek olmaya hakları yoktur. Bu devlet sistemi içinde. Eskiden, birkaç sene öncesine kadar Yüksek Mahkemenin tatili 15 Ağustos - 15 Eylül'dü. 1 aydı. Birkaç seneden bu yana bu tatil diğer mahkemeler gibi, 1 Temmuz veya Temmuz'un ilk Pazartesinden üçüncü Pazartesine kadar Eylül 1 ün, biçimine getirildi. Yani 2 buçuk, 3 aya çıkarıldı. Tabii içerde olan yargıçlar var. Nöbetçi yargıçlar var, onu da söyleyim. Ancak, bu da yetmedi. Daha başka bir uygulama yapıldığını da görüyoruz. Bunlar da karnımızdan söyleniyor hep o koridorlarda. Ben burda ifade ediyorum sadece. Ben birşey Onu da söylemiş olayım. Şimdi, Yüksek Mahkeme eklemiyorum. Yargıçlarının yaz boyunca dördünün içerde veya yarısının diyelim içerde, yarısının izinde olması gerekir. Bu içerde olması gerekenler de bir nöbetçi sistemi geliştirmişler. Farzedin içerde 4 kişi olması gerekirken, 1 kişi bulunur ve o 1 kişi işleri idare eder. öbür üçü de izinde olurlar ayrıca. Dolayısıyla yaz tatili 3 ay, 1/4'ü düşünüz. Yani, 2 buçuk aydan değildir neticede. 2, 2 buçuk ay. Yani böyle bir sistem de yaratılmış. Bu da bütün diğer yargıçlar, bütün aşağıya avukatlar, savcılar ve memurlar da görmektedirler. Ama genel olarak ülkemizde kamu yönetiminin hali bundan farklı Genelde. Ancak, öyle mevkilerde bulunan kişilerin değildir. böyle

28 örnek olması, bu kamu yönetimini inanıyoruz ki daha da kötüye götürmektedir. Yüksek İdare Mahkemesinin davaları, benzeri davalar birkaç ayın içinde çözülebilecek davalardırlar. Bir anımı anlatacağım. Rahmetli İzzet Rıza Yalın'ın birkaç davası olmuştu zon zamanlarda BRT ile. Ve bu davalardan birisi her nasılsa çok süratli bir biçimde sonuçlandığında, alınan sonuç karşısında, "şimdi adaletin ne olduğunu, mahkemenin ne olduğunu anladım" demişti. Daha önceki davaları çeşitli nedenlerden uzayıp gitmişti ve "benim gözümde demişti, mahkeme diye, adalet diye birşey yoktu. Şimdi anlıyorum bu güç nedir", davası sonuçlandığında. Bütün insanlarımıza bu duyguyu, bu düşünceyi vermek zorundayız. Ve bu vermek zorundayız derken de, bizim Meclis olarak değil. Adalet mekanizması olarak vermek zorundadırlar.

29 Buraya geldiklerinde, bu Meclisten haklar istediklerinde, bu Meclisten kadrolar istediklerinde, karşılığında da onlar da vermek zorunda olduklarını bilmelidirler, bunu hissetmelidirler. Daha çok çalışacaklar, davaları çabuk bir biçimde bitirecekler ve bizden de müdahale etmemizi konularda sık sık istemeyecekler. İstiyorlar, kendileri neticede sebep oluyorlar bu duruma. Biz adalet mekanizması hakkında burda öyle çok da konuşmak istemiyoruz, hassas bir konudur. Ancak, birtakım olaylar görüyorsak, söylediğimiz gibi bunları söylemek de bizim boynumuzun borcudur. Aksi takdirde, görevimizi yapmamış oluruz, önce bu müesseseleri düzeltmek gerekir ve bozulma devam ediyor, yani daha da kötüye gidiyor. Bu, bizi endişelendirmektedir. Gerisi zaten gelir, gerisi gelir, daha rahatça sistem yürümeye başlar. Teşekkür ederim, saygılar sunarım. Denktaş. BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim. Buyurun Sayın Serdar SERDAR DENKTAŞ (Lefkoşa) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; adalet mekanizmasının süratli çalışması konusunda arkadaşlarımın söylediklerine aynen katılıyoruz. Zaten özlük haklarının yanında, Kaza Mahkemesi Başkanı, Kıdemli Yargıçların ve Kaza Mahkemesi Yargıçlarının sayılarının artırılması da, hız konusunda elbette kendilerine yardımcı olacaktır. Geçmiş hükümet döneminde, eski bakanların döneminde geçmiş bir Yasadır. Bir eksikliği var. Savcıların konumu, hep eşdeğerde giden bir olaydı. 0 konuda da zannederim çalışmalar başlatılmış durumda. Dolayısıyla, adalet mekanizmasının bir bütünü, bu konularda rahatlamış olacaktır. Ancak, ben bir konuya dikkat çekmek istiyorum, adalet mekanizmasının dikkatini çekmek istiyorum. Ara emri müessesesi çok garip bir şekilde işlemektedir ve hiçbir şekilde fayda da getirmemektedir. Bu konuya dikkatlerini çekmek istiyorum adalet mekanizmasının. Nerdeyse yolda yürürken, bu adam bana ters baktı, tokat atabilir, tokat atmasın diye ara emri verilme durumuna geldi. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Gerek devlet mekanizmasının çalışması açısından, gerekse adaletin zamanında sağlanması açısından çok yanlış bir uygulamadır. Buna bir düzenleme ve belli kıstaslar getirilmesini beklemekteyiz. Bunu söylemek için söz aldım. Saygılar sunarım.

30 BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Denktaş. Sayın milletvekilleri; başka söz isteyen var mı?...yoktur. Nisap yok. Say bakalım. KATİP - Tamamdır. BAŞKAN- 26 var mı?... KÂTİP - Tamamdır. BAŞKAN - Var mı?... Sayın milletvekilleri; Rapor ve Tasarının bütünü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır. Tasarının madde madde görüşülmesine geçilmesini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler? Kabul etmeyenler?...çekimser?...oybirliği ile kabul edilmiştir. Madde madde okuyunuz lütfen. KATİP - MAHKEMELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kısa isim 9/1976 3/ /1978 6/ / / / / / /1983 7/ /1984 4/1985 7/ /1986 2/1988 5/ / / Bu Yasa, Mahkemeler (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirilir ve aşağıda "Esas Yasa" olarak anılan 1976 Mahkemeler Yasası ile birlikte okunur.

31 BAŞKAN- 1'inci madde üzerinde söz isteyen var mı?. Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler? Çekimser?... Oybirliğiyle kabul edilmiştir. KATİP- Esas Yasanın S'uncu CeSiştiri ln*si Eias Yasa, 9'uncu maddesinin (I)'inci fıkrasının (6) bendi kıldırılmak ve yerine.askıda** yeni (ö) bendi kon,risk Suretiyle: dog i ş t i r 11 i r: "(8) Yüksek Mahkçıre t Başkanı ile Yüksek Mahkeme Yargıç larına, maaşlarına ek olarak, aşağıda öngörülen esaslar çerçevesinde, "Temsil ödeneği" de ödenir (a) Yüksek Mahkeme Başkanına, yıllık asli maaşının *73'üne eşit bir miktar; (b) ruksek Mahkeme Yargıçlarına,yıIlık asli maaşlarının *60'ına eşit bir miktar." BAŞKAN- 2 1 nci madde üzerinde söz isteyen var mı?... Yoktur. Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?.. Çekimser?... Oybirliğiyle kabul edilmiştir. KATÎP- Esas Yasanın 17'nci Maddesinin Değiştirilmesi 3. Esas Yasa, 1?'r-ci maddesinin (1)'inci fıkrası k«ı İdi rı Iraak ve yerine aşağıdaki yeni HJ inci fıkra konmak suretiyle değiştirilir: "(1) K*2a Mahkemelerinin tümünde, bu madde kuralları saklı kalmak koşuluyla, en çökbe? Kaza Mahkemesi Başkanı, en çok sekiz Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı ve en çok on altı Kaza Mahkemesi Yargıcı görtv yapar."

32 BAŞKAN- 3'ünc(i madde Özerinde söz isteyen var mı?... Yoktur. Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenle»*?,.. Çekimser?... Oybirliğiyle kabul edilmiştir. KATÎP-!! t ii! 1 - ünı S ; 20 1 ıı ' nc i ks : J c s i t i n 3 i«t i r i 1.-6 s 4. Esas Yasa, 20'nci maddesinin (1)'inci fıkrasının (A), (0).(c)j(p)ve (0) bendlori Faldın Imak ve yerlerine aşağıdaki yeni (A), (B), (C) ve (D) bendleri konmak suretiyle değiştirilir: '7/1079 3/ / / /1983 5/ / /1984 2/ / / / / / / / / /1989 8/ / / / / /1991»1/ /1992 3/ / / / /1994 (A)Ka?a Mahkemesi Başkanının yıllık asli maaşı, Kamu Görevlileri Yasasına ekli Birinci Cetvelde Barem 19 (Başlangıç kademesinden son kademesine kadar) için öngörülen miktar kadardır. (B)Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcının yıllık asli maaşı, Kamu Görevlileri Yasasına ekli Birinci Cetvelde Barem 18 A (Başlangıç kademesinden son kademesine kadar} için öngörülen miktar kadardır. Ancak Yüksek Adliye Kurulu, bir Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcının tayininde onu, maaş. bareminin herhangi bir üst kademesinden başlatabi1 ir. (C)Kaza Mahkemesi Yargıcının yıllık asli maaşı, Kamu Görevlileri Yasasına ekli Birinci Cetvelde Barem 18 A (Başlangıç kademesinden son kademesine kadar) için öngörülen miktar kadardır. Ancak Yüksek Adliye Kurulu, bir Kaza Mahkemesi Yargıcının tayininde onu, maaş bareminin herhangi bir üst kademesinden başlatabilir. > t

33 ( ç) Kaza Mahkemesi Başkanlarına, Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıçlarına ve Kaza Mahkeme si Yargıçlarına,yukarıdaki bendlerde öngörülen maaşlarına ek olarakj aşağıda belirlenen esaslar çerçevesinde "Temsil Ödeneği" verilir: (a) Kaza f-'.a demesi Başkanına, yıllık asli maaşının *40'ına eşit bir miktar; (b) Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcına, yıllık asli maaşının %40'ına eşit bir miktar; (c)kaza Ma fı keme s i Yargıcına, yıllık asli maaşının % 30'un a eşit bir miktar. Kd^a Mahkerrosi Başkanlarının, Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıçlarının ve Kaza Mahkemesi Yargıçlarının "Temsil ödeneği" gelir vergisi he sap 1 anmas ı nd;ı di/.kate a 11 nmaz. "

34 BAŞKAN -4'üncü madde üzerinde söz isteyen var mı?... Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. KATİP - '.Kaza Mahkemesi Ba şk an 1 3 r 1, Kaza Mahkemesi Kıdemli. Yargıçları ve,<aza Mahkemesi Yargıçlarının t>u Yasa eri altncîâki baremlere intibakı i rı aşağıdaki esaslara g ö r iî yapılır: (1) 18 B bareminin birinci ve ikinci kademelerin dan maa:j çeken Kaza Hah keme s i Ya rg 1 ç 1 a r ı, 18 A bareminin birinci kademesine; 18 B bareminin üçijııcü ve dördüncü kademelerinden maaş çeken Kaza Mahkemesi Yargıçları^ 18 A bara,-linin ikinci kademesine; 18 fî bareminin Deşin: ve altıncı kademelerinden naaş çeken Kaza Mahkeme;,i Ya rg ı ç I arı ; 18 A bareminin üçüncü kademesine; 18 B bareminin yedinci ve sekizinci kedeınelerinden maaş çeken Kaza Mahkemesi Vârg1ç1 arı f 18 A tareminin dördüncü kademesine; 18 ö tareminin dokuzuncu ve onuncu kademelerinden maaş çeken Kaza Mahkemesi Yargıçlar^ 18 A bareminin beşinci kademesine intibak ettirilirler. O!) 19 A baremi çekmekte olan Kaza Mankemesi Kıdemli Yarg1çları ; beşer barem içi artış almaya nal; kazar. 1 r] ar. (.':) 19 kareni çekırekte olan Kaza Malıke.-nesi Başkanları, i k i şer barem içi artı:; ait.aya h a kazanırlar.

35 BAŞKAN - Geçici 1 ' inci maddeyle ilgili söz isteyen var mı?... Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?. Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. KATİP U s i > 1 yürürlüğe Ocek 1995 tarihin den başlayarak girer. BAŞKAN inci madde üzerinde söz isteyen?... Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. Sayın milletvekilleri; Tasarının madde madde görüşülmesi tamamlanmış, ikinci görüşmesi sona ermiştir. Tasarının üçüncü görüşmesi kısa isim okunmak ve bütünü oylanmak suretiyle yapılacaktır.

36 Kısa İsim 9/1976 3/ /1978 6/ / / / / / /1983 7/ /1984 4/1985 7/ /1986 2/1988 5/ / /1991 KATİP - Bu Yasa, Mahkemeler (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirilir ve aşağıda "Esas Yasa" olarak anılan 1976 Mahkemeler Yasası ile birlikte okunur. BAŞKAN - Sayın mi 1letveki1leri; Tasarının bütününü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. Hayırlı olsun efendim. Sayın mi 1letveki 1leri; şimdi de ikinci sırada yer alan Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısıyla, İdari ve Sosyal işler Komitesinin Tasarıya ilişkin Raporunun görüşülmesine geçiyoruz. Sayın Komite Başkanı, Raporunuzu sunar mısınız?

37 İDARİ VE SOSYAL İŞLER KOMİTESİ BAŞKANI KENAN AKIN - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ CUMHURİYET MECLİSİ İDARİ VE SOSYAL İŞLER KOMİTESİNİN"GÜVENLİK KAMU GÖREVLİLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI (Y.T.NO: 106/1/94)"NA İLİŞKİN RAPORUDUR Komitemiz, 12 Ocak 1995 tarihinde yapmış olduğu toplantıda, Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısını, ek'teki sunuş gerekçesi ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşavirinin verdiği bilgiler ışığında incelemiş ve çalışmalarını tamamlamıştır yılında yasalaşacağı nedeniyle ana başlığı ve kısa ismi (Değişiklik No:2) olarak sayılandın lan Yasa Tasarısı 1995 yılında yasalaşacağı gözetilerek ana başlığı ve kısa ismi Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı olarak düzenlenmiş ve yapılan bu düzenlemeyle birlikte 1 1 inci madde oybirliğiyle kabul edilmiştir. Komitemiz, Tasarının 2'nci, 3'üncü, 4'üncü ve 5'inci maddelerini aynen ve oybirliğiyle kabul etmiştir. Tasarının 7'nci maddesi ile Esas Yasanın 61'inci ve 72'nci maddelerine bağlı Il'nci Cetvelin değiştirilmesi; 8'inci maddesi ile 61'inci ve 72'nci maddelerine bağlı IH'üncü ve IV'üncü cetvellerin değiştirilmesi öngörülmekteydi. Teknik düzenleme yapılarak değiştirilmesi öngörülen 61'inci ve 72'nci maddelerine bağlı Il'nci ve III'üncü Cetvellerin yeni 6'ncı madde altında düzenlenmesi amaçlanmıştır. Mevcut 7'nci madde kuralları 6'ncı maddenin (1) 1 inci fıkrası olarak sayılandırılmış; Tasarının 8'inci maddesi kuralları yeni 6'ncı maddenin (2) 1 nci fıkrası olarak düzenlenmiştir. Yapılan tüm bu düzenlemelerle birlikte yeni 6'ncı madde oybirliğiyle kabul edilmiştir. Tasarının 6'ncı maddesi ile Esas Yasanın 72'nci maddesinin değiştirilmesi; 9'uncu madde ile 72'nci maddeye bağlı IV'üncü Cetvelin değiştirilmesi öngörülmekteydi. Teknik düzenleme yapılarak değiştirilmesi öngörülen 72'nci maddenin ve bağlı IV'üncü Cetvelin yeni 7'nci madde altında düzenlenmesi amaçlanmıştır.mevcut 6'ncı madde kuralları 7'nci maddenin (1) 1 inci fıkrası olarak sayılandırılmış; 9'uncu madde kuralları yeni 7'nci maddenin (2)'nci fıkrası olarak düzenlenmiştir. Yapılan tüm bu düzenlemelerle birlikte madde oybirliğiyle kabul edilmiştir.

38 - 4Ş25 - Tasarının, "Barem Ayarlama Yetkisi"ni düzenleyen Geçici 1'inci maddesi oybirliğiyle kabul edilmiştir. Komitemiz Tasarının "Yürürlüğe Giriş" maddesi olan 10'uncu maddesini 6'ncı, 7'nci, 8'inci ve 9'uncu maddelerde yapılan teknik düzenlemelere paralel yeni 8'inci madde olarak sayılandırılmış ve yeni 8'inci madde, oybirliğiyle kabul edilmiştir. Komitemiz, Tasarının tümünü oybirliğiyle kabul etmiştir. Komitemiz, Tasarının sunulan Rapor ışığında değerlendirilerek kabulünü oybirliğiyle Genel Kurula salık verir.

39 Kenan AKIN (Başkan) Rühsan TUĞYAN (Başkan Vekili) Hakan ATAKER (üye) Gülsen fy!)zkurt (Üye) Ahmet DERYA (Üye) Mustafa GÖKMEN, t/ty Ertuğrul HASİPOĞLU (üye) 12 Ocak 1995

40 GÜVENLİK KAMU GÖREVLİLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASALISI GENEL 6EREKÇE Hazırlanan Tasarı ile astsubaylıktan muvazzaf subaylığa geçenlerin nasıp ve maaşlarının yeniden düzenlenmesi, Harp Akademilerinde okuyanlara eğitim yardımı verilmesi, Güvenlik Kamu Görevlilerinin meslekleri ile ilgili; konularda bilgilerini artırmak için eğitim görebilmelerinin sağlanması, Askeri; Memur baremlerinin Kamu Görevlilerinin baremlerine denk bale getirilmesi ve Mali, İşler Koordinatörü ile III ncü Derece Analist-Programcı kadrosu ihdas etmek amaçlanmıştır. MADDE GEREKÇELERİ Madde 1. Madde 2. Madde 3. Madde 4. Madde 5. Tasarının 1 nci maddesi ile Kısa İsim düzenlenmiştir. ı Tasarının 2 nci maddesi ile astsubaylıktan muvazzaf! subaylığa geçenlerin nasıplarının aynı dönemde kursta bulunan Harp ojkulu mezunu teğmeni lerin nasıplarıyla aynı olması ve muvazzaf subaylığa geçtiklerinde maaş bakımından emsalleri muvazzaf subaylarla eşitljenene kadar kademe ilerlemesi alamamalarından doğan mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlani mıştır. ; Tasarının 3 ncü maddesi ile Harp Akademilerinde okuyanlara, öğrenimleri sırasında ortaya çıkan eğitimle ilgili masraflarına! katkı sağlamak amacıyla, asli maaşlarının % 10'u oranında eğitim yardımı verilmesi amaçlani mıştır. Tasarının 4 ncü maddesi ile Güvenlik Kamu Görevlilerinin, Kamu Görevlilerinde olduğu gibi meslekleri ile ilgili konularda bilgilerini artırmak için eğitim görmelerinin sağlanması amaçlanmıştır.: Tasarının 5 nci maddesi ile meslekleriyle ilgili konularda bilgilerini artırmak için eğitim görecek olanların hak ve yükümlülükleri düzenlenmiştir. ı Madde 6. Tasarının 6 nci maddesi ile Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı dışında herhangi bir hizmet sınıfının 1 nci veya 2 nci derecesin? atanmış Askeri Memurların, Kamu Görevlisi memurlar gibi bulunduğu derecenin bareminin son kademesine ulaştıktan sonra da ilerlemeye devam etfıelerinin sağlanması amaçlanmıştır. i Madde 7. Tasarının 7 nci maddesi ile Askeri Steno-Daktilo ye Kitabet Hizmetleri Sınıflarının derece ve baremlerinin, Kamu Görevlisi emsallerinin derece i ve baremleri ile eşitlenmesi amaçlanmıştır. j

41 Madde 8. Tasarımlı 8 nci maddesi ile yeni kurulan ve Şube Amirliği fonksiyonunu yürütecek olan Mali işler Koordinatörlüğüne kadro ihdas edilmesi ve i III ncü perece Analist-Programcı kadrosu ihdas edilmesi amaçlanmıştır. i Madde 9. Tasarını^ 9 ncu maddesi ile, 8 nci madde ile ihdas edilen Mali İşler Koordinajtörü ve III ncü derece Analist-Programcı kadrolarının hizmet şemalarımın düzenlenmesi amaçlanmıştır. i Geçici Madde 1. TTasarının geçici 1 nci maddesi ile Ortaöğretimi i Genel Hizmet Şınıfları altında yer alan hizmet sınıflarının derecelerinin ı baremlerinde yapılan düzenlemeler gereğince bu sınıflarda çalışan Güvenlik Kamu Görevlilerinin barem ayarlamalarının Majuye işlerinden sorumlu Bakanlıkça yapılacağı düzenlenmiştir. i Madde 10. Tasarmıh 10 ncu maddesi ile yürürlüğe giriş düzenlenmiştir.

42 BAŞKAN- Teşekkürler Sayın Akın. Sayın mi 1letveki1leri; Raporu dinlediniz. Rapor ve Tasarının bütünü üzerinde söz isteyen var mı?... Başka?... Sayın Gülsen Bozkurt buyurun efendim. GÜLSEN BOZKURT (Lefkoşa)- Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Toplumcu Kurtuluş Partisi olarak bu Yasa Tasarısına olumlu oy verdiğimizi peşinen söylemek istiyorum. Bu Yasa Tasarısında amaçlanan esasında beş konuydu. Bu konulardan birincisi astsubaylıktan subaylığa geçenlerin nasıplarının ve maaşlarının yeniden düzenlenmesi konusu ki bu teknik bir konu. Gerçekten olumlu bir konu, buna oy verdik. İkinci ve üçüncü amaç biz de çok önemli ve çok olumlu bulduğumuz bir konuydu. Güvenlik Kamu Görevlilerinin hizmet içi eğitimlerinin düzenlenmesi, bunların hak ve yükümlülüklerini düzene koyan maddelerdi ki gerçekten bu gelişen bilgi çağında hizmet içi eğitiminin ne kadar önemli olduğunu ve hizmet içi eğitiminin bazı kurallara bağlanmasının teşvik edilmesinin hizmet içi eğitim sonrası dönüşte getirilecek yükümlülüklerin düzene konması bakımından çok olumlu bulunan maddelerdir. Bunun diğer kamu görevlileri için de örnek olmasını diler, arzu ederiz. Gerçekten bu bilgi çağında gerek Güvenlik Kuvvetlerinde, gerek diğer kurum ve kuruluşlarda kendi içinde bilgi tazelemek, hizmet içi eğitimi artırmak son derece önemlidir ve gereklidir. Bu teknolojiye uymak için gerekmektedir ve nitekim bu Yasada da iki yıla kadar ve gereği halinde üç yıl daha hizmet içi eğitim için imkân sağlamaktadır bu Yasa. Bu yönden bu maddeleri son derece olumlu karşıladığımızı belirtmek isterim. Diğer amacı askeri memur baremlerinin kamu görevlileri ile denk hale getirilmesi, bu da eşitlik ilkeleri bakımından olumlu yönlerdir. Ve son olarak altı tane analiz programcı ve bir de mali koordinatör kadroları getirilmektedir bu Yasayla, bu Değişiklik Yasasıyla. Bu da yine bilgisayar ağı ile donanılması düşünülen kurumlar için olumludur. Bu bilgilerle hepinize saygılar sunarım.

43 BAŞKAN - Teşekkür ederim; başka söz isteyen var mı? Sayın milletvekilleri; Rapor ve Tasarının bütünü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır. Tasarının madde madde görüşülmesine geçilmesini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. Madde madde okuyunuz lütfen. KÂTİP - GÜVENLİK KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISI (DEĞİŞİKLİK) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kısa İsim 15/ /1981 1/ / / /1984 7/ / / / / / /1989 5/ / / / /1992 4/ /1993 3/ Bu Yasa, Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirilir ve aşağıda "Esas Yasa" olarak anılan Güvenlik Kamu Görevlileri Yasası ile birlikte okunur.

44 BAŞKAN - 1 ' inci madde üzerinde söz isteyen var mı?... Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir. KÂTİP - Esas Yasanın 55B Maddesinin Değiştirilmesi 2. (1) Esas Yasa, 55B maddesinin (3)'üncü fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (3)'üncü fıkra konmak suretiyle değiştirilir: "(3) Astsubaylıktan muvazzaf subaylığa geçenlerin nasbi, gönderilecekleri kursları başarı ile tamamlamaları koşuluna bağlı olarak, gönderildikleri yılın 30 Ağustos'tnda Teğmen rütbesine yapılır." (2) Esas Yasa, 55B maddesinin (5)'inci fıkrası kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (5)'inci f.ıkra konmak suretiyle değiştirilir: "(5) Astsubaylıktan nr.uvazaaf subaylığa Teğmen olarak nasbedilenlerin astsubayken almış oldukları maaş, Teğmen oldukları tarihte alacakları maaşdan fazla ise, Astsubay maaş kademelerinde ilerlemeye devam ederler. Maaş bakımından emsalleri muvazzaf subaylarla eşitlendiklerinde ise, Subay maaş kademelerine aktarılarak bu kademelerde ilerlemeye devam ederler." BAŞKAN - 2 'nci madde üzerinde söz isteyen var mı?.. Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?. Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir.

45 KÂTİP - Esas Yasanın 3. Esas Yasa, 56A maddesinin (2)'nci fıkrası kaldırılmak ^Aiştirilresi n v e y e r i n e aşağıdaki yeni (2)'nci fıkra konmak suretiyle değiştirilir: " (2) Giriş sınavında başarılı olan ve Harp Akademilerine kabul edilenler, öğrenim süresince izinli sayılırlar. Bunlar her türlü maaş ve özlük haklarını almaya devam ederler. Ayrıca Akademiye ilk girişleri ve okulu bitirdikten sonra dönüşleri için kendilerine (eş ve çocukları dahil) yolluk verilir. Bunlar okulda okudukları sürece asli maaşlarının %10'u oranında eğitim yardımı almaya hak kazanırlar." BAŞKAN - 3'üncü madde üzerinde söz isteyen var mı?... 3'üncü maddeyi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabul etmeyenler?... Çekimser?... Oybirliği ile kabul edilmiştir.

46 KÂTİP Esas Yasaya Yeni 65B Maddes i Eklenmesi 4. Esas Yasa, 65A maddesinden hemen sonra aşağıdaki yeni 65B maddesi eklenmek suretiyle değiştirilir: "Bi lgilerini Artırmak İçin Eğitim Gören Güvenlik Kamu Görevi ileri 65B, (1) Mesleklerine ilişkin öğrenimlerini tamamlayarak Askeri Memur olarak asaleten atanmış olanlardan, mesleklerine ilişkin hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığınca verilecek burslarda, Askeri Memur Atama ve Disiplin Komisyonunca, Devlet tarafından verilecek burslarda veya yabancı ülke veya örgütlerden sağlanan burslarda, Burs Seçim Komisyonunca yapılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı göstermeleri koşuluyla, iki yıla kadar izin verilebilir. Gerekirse bu süre en çok üç yıl daha uzatılabilir. (2) Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığında görevli Subay ve Astsubaylara, mesleklerine ilişkin hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek. bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere, Devlet veya Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığınca verilecek burslara veya yabancı ülke veya örgütlerden sağlanan burslara dayanılarak, Güvenlik Kuvvetler Komutanlığınca yapılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı göstermeleri koşuluyla, iki yıla kadar izin verilebilir. Gerekirse bu süre en çok üç yıl daha uzatılır."

47 BAŞKAN- 4'üncü madde üzerinde söz isteyen var mı?... Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler?... Kabu1 etmeyenler?.. Çekimser?... Oybirliğiyle kabul edilmiştir. KATİP- Esas Yasaya Yeni 65C Maddesi Eklenmesi 5. Esas Yasa, 65B maddesinden hemen sonra aşağıdaki yeni 65C maddesi eklenmek suretiyle değiştirilir: "Bilgilerini Artırmak üzere Eğitime Gönderilenlerin Hak ve Yükümlülükleri 65C. (1) Yukarıdaki 65B maddesinde belirtilen Güvenlik Kamu Görevlileri kadrolarında bırakılırlar ve aylıklarını alırlar. Maaşları, kademe ilerlemeleri ve diğer bütün hakları ile yükümlülükleri devam eder. (2) Bu personel izin sürelerinin bitiminde, yol süresi dışında en geç bir ay içinde görevlerine dönmek ve öğrenim sürelerinin bir buçuk katı kadar zorunlu hizmet görmekle yükümlüdürler. (3) Sürelerinin bitiminde görevlerine başlamayanlar, çekilmiş sayılırlar. Bu suretle çekilmiş sayılanlar, aylık ve yol giderleri de dahil olmak üzere kendilerine Devletçe veya Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığınca yapılmış bulunan bütün masrafları ve Devletçe veya Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığınca sağlanan burs tutarlarını tazminat olarak geri ödemekle yükümlü oldukları gibi, bu süreler emeklilikten de sayılmaz. (4) Görevlerine başlamalarına karşın, eğitimleri sonrası, yükümlü bulundukları zorunlu hizmet süresini tamamlamadan önce ayrılanlar veya bir ceza nedeni ile Güvenlik Kamu Görevliliğinden çıkarılanlar, zorunlu hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı, (3)'üncü fıkra kuralları çerçevesinde geri ödemek zorunda oldukları gibi, bu süreler emeklilikten de sayı lntaz."