BİLGİSAYAR SİSTEMLERİNE YAPILAN SALDIRILAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLGİSAYAR SİSTEMLERİNE YAPILAN SALDIRILAR"

Transkript

1 BİLGİSAYAR SİSTEMLERİNE YAPILAN SALDIRILAR

2 Saldırıların Sebepleri Kişisel tatmin Parasal kazanç Meşhur olmak Terörizm Casusluk

3 Bilgisayar sistemlerine yapılan saldırılar Normal ve sistem tarafından olması istenilen bilgi akışına yapılan saldırılar temelde dört çeşittir. Bunlar; 1- yarıda kesme, (interruption), 2- gizli dinleme (intercept), 3- değiştirme (modification) 4- imalat veya üretim (fabrication) olarak adlandırılmaktadır.

4 Bilgisayar sistemlerine yapılan saldırılar a)normal bilgi akışı b) kesme c) dinleme d) değiştirme e) üretim

5 Bilgisayar sistemlerine yapılan saldırılar Yarıda kesme (= engelleme = hizmet aksatma), kaynak ve hedef arasındaki bilgi akışına engel olunarak iletişim koparılır. Burada sistemin değerli bir varlığı (yazılım, belge, veri, bilgi, vb.) yok edilir, erişilemez veya elde edilemez hale getirilir. Aktif bir saldırıdır. Bu saldırı türüne yaygın olarak DOS saldırısı da denir.

6 Bilgisayar sistemlerine yapılan saldırılar Gizli dinleme, kaynak ve hedef arasındaki bilginin, saldırgan tarafından çeşitli şekillerde elde edilmesidir. Burada yetkisiz taraf sistemin değerli bir varlığına erişim kazanmaktadır. Pasif saldırı olarak da tanımlanır. İki bilgisayar arasındaki paylaşımı yakalamaya "sniffing" (koklama) denir. Snifferlar(koklayıcılar) da bu işi yapan programlardır.

7 Bilgisayar sistemlerine yapılan saldırılar Değiştirme, kaynak tarafından hedefe gönderilmek istenen bilgi, araya girilerek elde edilir ve bu bilgi üzerinde değişiklik yapılarak, hedefe kaynaktan geliyormuş gibi gönderilir. Burada, yetkisiz taraf sisteme erişim hakkını kazanmakla kalmaz, ayrıca sistemin değerli bir varlığını değiştirir. Aktif bir saldırıdır. İmalat veya üretim ise, saldırgan tarafından üretilen suni bir bilginin, sanki kaynaktan geliyormuş gibi hedefe gönderilmesidir. Burada yetkisiz taraf, sisteme sahte nesneler ekler. Aktif bir saldırıdır.

8 Bilgisayar sistemlerine yapılan saldırılar

9 1-Yarıda kesme=hizmet aksatma DoS açılımı Denial of Sevice olan hizmet aksatma amacını güden bir saldırı yöntemidir. Sisteme düzenli ve sürekli olarak saldırılması sonucu sistemin hizmet veremez hale gelir. Ayrıca DoS saldırılarıyla hedef sisteme ait kaynakların tüketilmesi de amaçlanır. Bu saldırı çok önemli sunucuların hizmet dışı kalması gibi sorunlara yol açabilir.

10 DoS saldırıları iki aşamalıdır : DoS saldırısı yapacak olan sistemler hazırlanır ya da ele geçirilir. Bu sistemlere gerekli programlar yüklenir. Hazır olan sistemler ile hedef sisteme saldırı başlatılır.

11

12 Dos saldırı türlerinden bazıları şunlardır : Arabellek aşımı : Bir sisteme karşılayamayacağı kadar yoğun bir trafik gönderilmesiyle arabelleğinde veri aşımı oluşturulmasıdır. Arabellek sunucuların hafızada ard arda türdeş verilerin depolandığı hafıza bloğudur. En yaygın saldırı şekli budur. SYN saldırıları : Bu saldırı türünde saldırgan, internet üzerinde kullanılmayan IP adreslerini kullanarak birçok SYN paketini hedef makineye yollar. Hedef makine, alınan her SYN paketi için kaynak ayırır ve bir onay paketini(syn-ack), SYN paketinin geldiği IP adresine yollar. Hedef makine, kullanılmayan IP adresinden yanıt alamayacağı için SYN-ACK paketini defalarca tekrarlar. Saldırgan bu yöntemi üst üste uyguladığında hedef makine ayırdığı kaynaklardan ötürü yeni bir bağlantıyı kaldıramaz duruma gelir ve bu sebepten makineye bağlanılamaz.

13 Dos saldırı türlerinden bazıları şunlardır : Treadrop saldırıları : Bir bilgisayara internet üzerinden gelen paketler, bilgisayarda bölünerek aktarılır. Paket verilere ayrıştırılırken, pakette bulunan ofsetler kullanılır. Bu ofset bilgilerinin çakışmaması gerekmektedir. Teardrop saldırılarında, paketi gönderen saldırgan, pakete üst üste gelecek ofsetler ekler. Paketi alan bilgisayar, böyle bir durumu kontrol edebilecek mekanizmaya sahip değilse, sistem çöker.

14 Dos saldırı türlerinden bazıları şunlardır : Smurf saldırıları : Bu saldırı türünde, saldırgan hedef bilgisayardan ping isteğinde bulunur. Ancak ping paketi, hedef makinenin IP sinden geliyormuş gibi görünecek şekilde hazırlanmıştır. Bu durumda ağ üzerindeki bütün makineler, hedef makineye ping atar. Hedef makine bu trafiği karşılayamaz ve bağlantı kesilir. Servislere Aşırı Yüklenme : Bu saldırı tipi belirli kullanıcı ve servisleri düşürmek için kullanılır. Saldırı yapan kişi özel port ve kullanıcıya bir çok ICMP paketi (Internet Control Message Protocol) gönderir. Bu olay ağ izleyicisi ile kolayca anlaşılır.

15 Dos saldırıları Dos saldırılarında saldırının analiz edilmesi gerekmektedir. İnternet hızının düşüklüğü ve e-posta alamama gibi sorunlarda dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlarda sistemin çıkış noktasına bakılır. HTTP Proxy ise sisteme gelen isteğin tek bir sistemden mi yoksa birden fazla sistemden mi geldiğin analiz edilmelidir. Eğer çıkış noktası ağ geçidi ise sisteme gelen paketlerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Güvenlik duvarları bu saldırıları engellemek konusunda yetersizdir. Hangi isteğin saldırı hangisinin gerçek olduğunu ayırt edemezler. Dolayısıyla IP bazında engelleme yapmak mümkün değildir. Günümüzde internet güvenliğini tehdit eden en tehlikeli saldırı Ddos'tur(Dağınık Dos). Engellenemez oluşu ve sistemi çalışamaz hale getirmesi nedeniyle hacker aktivist gruplarınca bir tehdit unsuru olarak kullanılmaktadır. Kimi zaman hükümetlere ve büyük şirketlere ait sunuculara açık olarak önceden bildirilerek saldırılar yapılmaktadır.

16 Dos saldırılarından korunmak için iki yöntem vardır : 1-Bant genişliği saldırıları ve korunma yöntemleri: Bu tür saldırılar savunulması en zor olan DoS saldırılarıdır, bu sebeple ataklara neden olan paketler güvenliği sağlanılması istenen sistemin ağ geçidine girmeden bu paketlerin alımını durdurmaktır. Paketlerin ağ geçidine girmeden engellenmesi için TCP SYN, UDP veya ICMP gibi aynı tür paketlerin arka arkaya geldiği takdirde takibini ve kontrolunu sağlayan yazılım kurulması gerekmektedir. Paketlerin bir ya da ikiden fazla farklı ip adresinden gönderildiği göz önüne alınırsa bu durumda İnternet Servis Sağlayıcısı ndan destek alınması gerekmektedir.

17 Dos saldırılarından korunmak için iki yöntem vardır : 2-Sistem ve servis saldırıları ve korunma yöntemleri: Bu tür saldırılar tüm ağdan çok bir ya da birkaç sisteme yönelik yapılır. Bu saldırılar birim zamanda çok yüksek sayıda paket gönderilerek, hafızada sorun yaratılarak ve yüksek sayıda geçerli istek gönderilerek yapılabilir. Standart olarak ağ kartı paket aldığı her defada işlemciye yönelik bir istek yaratır. Bunun üzerine işlemci bu paketi ağ kartından almak üzere belirli bir zaman ayırır. TCP SYN paketleri SYN ACK paketlerini cevap olarak göndermeden önce bir zaman geçmesi gerekir. Aynı şekilde TCP, UDP ve ICMP paketleri de SYN kadar zaman almasa da yine de belirli bir zaman kaybına neden olur. Bunların dışında paket büyüklüğü ve sayısının da bant genişliğinde oluşabilecek sorunlarda büyük etkisi vardır. Zaman ayırma, paket büyüklüğü ve sayısı gibi problemler için daha güçlü cihazlar ya da bu sorunları azaltmak, engellemek için eklenmesi gerek komutlar kullanılmalıdır. Donanım için fazla harcamalar dışında bu sorunların çoğu sysctl(8) komutu kullanılarak çözülebilir. sysctl(8) komutu sayesinde yüksek paket geliş oranında sınırlamalar yapılabilir.

18 2- Gizlice Dinleme (Sniffing) Paket koklama (sniffing) lokal ağ üzerinden akış yapan işe yarayabilecek verilerin yakalanması sürecine denmektedir. Paket koklama genellikle sistem yöneticileri tarafından ağ üzerinde var olan problemleri tespit etme veya ağ üzerindeki izinsiz girişleri tespit etmek için kullanılmaktadır. Bu iyi ve pozitif amaçlar için tasarlanmış ve kullanılması düşünülmüş yöntemin ve araçların tabi ki kötü amaçlar için kullanılması kaçınılmazdır.

19 Sniffing Paket koklama için geliştirilmiş Wireshark, Ettercap veya NetworkMiner gibi uygulamaların ağ üzerindeki paket trafiğini izleyerek kullanıcıya anlaşılır bilgiler sunabilmektedir. Paket koklama pasif bir tekniktir yani paket koklama yapan kişi ağ üzerinde bulunan veriyi dinlerken herhangi bir bilgisayara saldırmaz, paket koklama sizin sisteminiz ile ağ geçidi (gateway) arasındaki diyaloğu yani veri konuşmasını dinlemektedir. Koklama işlemi pasif bir metod olduğundan dolayı bilgisayarınızda çalıştıracağınız güvenlik duvarları, antivirüsler veya herhangi savunma amaçlı uygulamalar koklama etkinliğinden habersiz olacaklardır.

20 Sniffing Ağ trafiği üzerinde veri akışı bilgisayar ile ağ geçidi arasında gerçekleşmektedir. Yani bilgisayarlar internet e çıkarken bilgilerin direkt olarak router veya switch e (çoğu adsl modem, hub, ağ cihazları) ve oradan da ağ geçidi üzerinden internet e çıkmaktadır. Ancak bu işlem direkt olarak gerçekleşmemektedir. Bir istem verisi bilgisayardan çıktıktan sonra ağa bağlı tüm diğer sistemlere veya switch lere ulaşmakta ve bu lokasyonlar gelen paketlerin kendilerine ait olup olmadığına karar vererek kabul veya reddetmektedirler.

21 Sniffing Örnek: Bilgisayarınızın web tarayıcısına ile başlayan adresini yazdığınızda bilgisayarınız bu istemi ağdaki tüm ağ aygıtlarına (fiziksel olarak kablolu veya kablosuz bağlı olan router,switch,hub,adsl modem switch) ve bu ağ a bağlı diğer bilgisayarlara (fiziksel olarak kablolu veya kablosuz bağlı olan) ulaştırmakta ve basit olarak bilgisayarlar bu istemi reddetmektedirler. Ağ aygıtınız olan router veya switch iniz bu istemi kabul ederek size bu bağlantıyı sunmak üzere gerekli bağlantıları ve işlemleri yaparak cevap vermektedir. Verilen bu cevap yine ağ üzerindeki tüm bağlı sistemlere ulaşmakta ancak bir tek sizin bilgisayarınız bu istemi yaptığı için kabul etmekte diğerleri reddetmektedirler. İşte bu noktada ağınız üzerinde paket koklayıcı bir sistem bulunuyor ve o anda aktif olarak ağınızdaki paket trafiğini kokluyorsa size gönderilen bilginin aynısını bu bilgisayarda alacaktır.

22 Sniffing Paket koklama yöntemi ile ağımızda fiziksel olarak bağlı olan başka bir bilgisayar verilerimizi ele geçirebilmektedir. Peki ne tür veriler koklanabilmektedir? İnternet basit metin (plain text) tabanlı çalışmaktadır. Bu da basit metinlerin ağınızda bulunan paket koklayıcısı tarafından kolayca elde edilebilmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla aslında internet e çıktığınız andan itibaren kullandığınız tüm kodlanmamış/şifrelenmemiş (unencrypted) veriler kolayca elde edilebilmektedir. Ancak bağlandığınız site sizinle SSL gibi kodlanmış/şifrelenmiş (encryption) yöntemlerle haberleşiyorsa bu bilginizin daha güvenli olduğunu göstermektedir.

23 Sniffing Paket koklama verilerin toplanması ve okunabilmesinin dışında çeşitli yöntemlerle kişinin bilgisayarından oturum bilgilerini de elde etmesi ve bunu kullanması söz konusu olabilmektedir. Örneğin Session Hijacking denilen yöntem ile kurbanın internet tarayıcısında girdiği sitenin oluşturduğu oturum çerezlerini (session cookie) koklayabilmekte ve bunu kullanabilmektedir. Sosyal paylaşım sitelerine giriş yaparken her seferinde kullanıcı adı ve parola bilgileri girmemek için beni bu bilgisayarda hatırla gibi bir giriş politikası işaretlediğinizde bu site bilgisayarınızda bir oturum çerezi oluşturacaktır. Paket koklama yöntemi ile ağınızda bulunan diğer bir bilgisayar bu oturum çerezini koklayarak elde edebilir ve bu çerezi kendi tarayıcısına ekleyerek hesabınıza giriş yapabilir. Ya da Firefox web tarayıcısı üzerine geliştirilmiş bir eklenti ile ağ üzerinde dolaşan şifrelenmemiş oturum çerezlerinin toplanması ile bu bilgilerin eş zamanlı olarak saldırganın/koklayıcı sistemin web tarayıcısına aktarılması ile ağ üzerinde girdiğiniz web sayfaları, baktığınız fotoğraf/video veya indirdiğiniz dosyaların gerçek zamanlı izlenmesini sağlamaktadır. Benzer şekilde e-posta iletişiminde ciddi tehlikeler vardır.

24 Sniffing Bilgi güvenliğini sağlamak için geliştirilmiş Antisniff Toolbox gibi veya buna benzer yazılımlar ile ağı dinleyen/koklayanlar tespit edilebilir. Ayrıca ağınız orta ölçekli veya büyük ölçekli bir ağ yapısında ise ağınızda kullanılan günümüz ağ switchleri veri paket trafiğini tüm sistemlere değil sadece istem yapan sisteme göndererek akıllı trafiği yönetmekte, hem trafiği azaltmakta hem paket çakışmalarını engellemektedir. Kablosuz ağlar da kablolu ağlar kadar tehlikelidir, özellikle kamusal alanda kullanılan ortak kablosuz ağlarda koklama işlemlerinin kolaylıkla yapılabileceğini unutmamak gerekir. Kablosuz ağlardaki WEP veya WPA gibi şifreleme yöntemleri sadece erişim korumasıdır. Aynı ağa dahil sistemler bilgilerinizle aynı WEP veya WPA anahtarlarına sahiptir.

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 8 Bilişim Sistemleri Güvenliği Doç. Dr. Serkan ADA Bilişim Sistemleri Güvenlik Açıkları Güvenlik bilişim sistemlerine yönelik yetkisiz erişimi, değiştirmeyi, hırsızlığı veya fiziksel hasarları engellemek

Detaylı

HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ

HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ KOKLAYICILAR: Sniffing Nedir? Sniffing türkçe anlamı ile koklama bilgi güvenliğinde giden gelen veriyi araya girerek ele geçirmektir.sniffing'in

Detaylı

ERİŞİM ENGELLEME DOS VE DDOS:

ERİŞİM ENGELLEME DOS VE DDOS: DoS nedir? ERİŞİM ENGELLEME DOS VE DDOS: Denial of service türkçesi erişim engelleme saldırısı olarak anlaşılmaktadır. Hedef bilgisayar ağının kaynaklarını kullanamayacak şekilde erişilmez kılınmasını

Detaylı

Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları

Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları 1. MAC adresleri kaç byte dır? 2. Aşağıdaki MAC adresi hangi firmaya aittir. 00:03:6C:1c:2c:3d 3. TCP SYN paketi kaç byte dır? 4. 100

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH.

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) Bilgisayarlar arasında veri haberleşmesini

Detaylı

Yeni Nesil Ağ Güvenliği

Yeni Nesil Ağ Güvenliği Yeni Nesil Ağ Güvenliği Ders 6 Mehmet Demirci 1 Bugün Taşıma katmanı güvenliği (TLS, SSL) İnternet katmanı güvenliği (IPSec) Kablosuz bağlantı güvenliği Güvenlik duvarları 2 SSL/TLS SSL ilk olarak Netscape

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Bilgisayar ağ yönetimi Başlıkları Kullanılacak ağın tanımlanması, Ağ yapısının fiziksel tasarım ve yapılanmasının sağlanması

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

Ağ Sızma Testleri ve 2. Katman Saldırıları Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı

Ağ Sızma Testleri ve 2. Katman Saldırıları Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Ağ Sızma Testleri ve 2. Katman Saldırıları Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Tarih 1 İçerik TCP/IP Temelleri Ağı Dinleme MAC Adres Tablosu Doldurma ARP Zehirlemesi

Detaylı

İNTERNET EXPLORER AYARLARI 1. Başlat-Ayarlar-Denetim Masası menüsünden "İnternet Özellikleri" (Seçenekleri)'ni seçiniz. Resim. 1

İNTERNET EXPLORER AYARLARI 1. Başlat-Ayarlar-Denetim Masası menüsünden İnternet Özellikleri (Seçenekleri)'ni seçiniz. Resim. 1 A.K.Ü VERİTABANLARINA UZAKTAN ERİŞİM AYARLARI Araştırmacılar, kampüs dışından erişim için kullanıcı adı ve parola doğrulaması ile Üniversitemiz sistemi üzerinden Kütüphane veri tabanlarını kullanabilmektedir.

Detaylı

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri 5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall 5651 Sayılı Kanun Kanunun Tanımı : İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen

Detaylı

Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları

Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları 17/05/06 Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları ODTÜ BİDB - Ağ Grubu 1 Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları Koordinatörler Toplantısı 17.05.2006 ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı İbrahim Çalışır İçindekiler Vlan teknolojisi

Detaylı

AĞ GÜVENLİĞİ DERSİ. Donanımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak Yazılımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak. Ağ Güvenliği (Donanım)

AĞ GÜVENLİĞİ DERSİ. Donanımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak Yazılımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak. Ağ Güvenliği (Donanım) AĞ GÜVENLİĞİ DERSİ Dersin Modülleri Ağ Güvenliği (Donanım) Ağ Güvenliği (Yazılım) Kazandırılan Yeterlikler Donanımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak Yazılımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak

Detaylı

Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi

Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Sunum İçeriği Zararlı Yazılım Bulaşma

Detaylı

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23

Ağ Temelleri. Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013. Ref: HNet.23 Ağ Temelleri Murat Ozdemir Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı 15 Ocak 2013 Ref: HNet.23 Ağ Nedir Ağ, iki yada daha fazla cihazın kablolu veya kablosuz olarak birbirleri ile belirli protokoller

Detaylı

Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme

Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme LOGO Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme Mustafa COŞAR - İsmail ARIK Hitit Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Ağ Güvenliği ve Önemi Kurumsal

Detaylı

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1:

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

Icerik filtreleme sistemlerini atlatmak icin kullanacağımız yöntem SSH Tünelleme(SSH in SOCKS proxy ozelligini kullanacagiz).

Icerik filtreleme sistemlerini atlatmak icin kullanacağımız yöntem SSH Tünelleme(SSH in SOCKS proxy ozelligini kullanacagiz). SSH Tünelleme ile İçerik Filtreleyicileri Atlatmak UYARI: Burada uygulanan/anlatılan yöntem ile yapacağınız erişimler şirket politikalarınıza aykırı olabilir. Lütfen bunu göz önünde bulundurarak kullanın!.

Detaylı

Firewall/IPS Güvenlik Testleri Eğitimi

Firewall/IPS Güvenlik Testleri Eğitimi 1 bilgisayarı (Laptop) Workstation,2GB ram Alacağınız güvenlik cihazını siz test etmek istemez misiniz? Eğitim Tanımı: FIPS Pentest eğitimi, günümüz bilgi güvenliği koruma katmanlarından Firewall/IPS/WAF

Detaylı

Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri

Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri Standart Güvenlik Bileşenleri Herşey gaz ve toz bulutuyken... (C.I.A) Confidentiality Confidentiality Integrity Integrity Availability Availability En

Detaylı

İstemci Tabanlı Saldırı Türleri. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr

İstemci Tabanlı Saldırı Türleri. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr İstemci Tabanlı Saldırı Türleri Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr Kayseri 2012 Konuşmacı Hakkında Kıdemli Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Eğitmen Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ () PenetraPon Tester Blog Yazarı blog.bga.com.tr

Detaylı

Tarzan: A Peer-to-Peer Anonymizing Network Layer 1 EMRE YESĐRCĐ 2 KONULAR Giriş Anonimlik Nedir? Tasarım ve Hedefler Kural Tanımı Kodlama Sonuç 3 Giriş Tarzan her düğümünde bir karıştırıcı olan bir peer

Detaylı

DDoS El Kitabı. Eylül 2014 UR.RHB.004

DDoS El Kitabı. Eylül 2014 UR.RHB.004 DDoS El Kitabı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM -TRCERT) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Tel: (0312) 586 53 05 Web: www.usom.gov.tr E-posta: iletisim@usom.gov.tr

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

KABLOSUZ AĞ GÜVENLİĞİNE KURUMSAL BAKIŞ

KABLOSUZ AĞ GÜVENLİĞİNE KURUMSAL BAKIŞ KABLOSUZ AĞ GÜVENLİĞİNE KURUMSAL BAKIŞ Battal ÖZDEMİR Uzman Araştırmacı 15 Mart 2007, İstanbul Sunum İçeriği Kablosuz Ağlar Tehditler Riskler Kurumsal Yaklaşım 2 Neden Kablosuz Esneklik Mobil Veri Erişimi

Detaylı

Şekilden daha iyi anlaşılacağı gibi kırmızı veriler zararlı olup ateşi ifade ediyorlar. Ortadaki ateş duvarı da zararlı içeriği tanımlayıp ateşin

Şekilden daha iyi anlaşılacağı gibi kırmızı veriler zararlı olup ateşi ifade ediyorlar. Ortadaki ateş duvarı da zararlı içeriği tanımlayıp ateşin GİRİŞ Temel olarak firewall ağ sistemlerini internet ortamından gelecek; kötü kodlar, virüsler, Hackerlar, zararlı web siteleri gibi birçok olumsuz içerikten korumak için tasarlanmış donanımlardır. Şekilden

Detaylı

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://belgeler.linux.org.tr http://lkd.belgeler.org http://www.linux.org.tr/belgeler.php http://www.gunduz.org/belgeler.php

Detaylı

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır.

BILGİSAYAR AĞLARI. Hakan GÖKMEN tarafından hazırlanmıştır. BILGİSAYAR AĞLARI Bilgisayar Ağı Nedir? En az iki bilgisayarın kaynakları ve bilgileri paylaşmak amacıyla çeşitli şekillerde bağlanması sonucu oluşmuş iletişim altyapısına Bilgisayar Ağı denir. Sizce bilgisayar

Detaylı

PLC (Programlanabilir Kontrol Cihazı) TABANLI SİSTEMLERİN İNTERNET ÜZERİNDEN İZLENMESİ

PLC (Programlanabilir Kontrol Cihazı) TABANLI SİSTEMLERİN İNTERNET ÜZERİNDEN İZLENMESİ PLC (Programlanabilir Kontrol Cihazı) TABANLI SİSTEMLERİN İNTERNET ÜZERİNDEN İZLENMESİ Derya Birant, Alp Kut Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İÇERİK Giriş PLC nedir? PLC lerin Uygulama

Detaylı

Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi

Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi Fatih Özavcı fatih.ozavci@gamasec.net Afşin Taşkıran afsin.taskiran@avea.com.tr Konular Kablosuz Ağ Güvenliği Kablosuz Ağ Güvenlik Denetim Süreci Denetim Kapsamının

Detaylı

SSH Tünelleme ile İçerik Filtreleyicileri Atlatmak

SSH Tünelleme ile İçerik Filtreleyicileri Atlatmak SSH Tünelleme ile İçerik Filtreleyicileri Atlatmak İşimiz, mesleğimiz gereği çeşitli ortamlarda bulunup internete erişmek, bazı programları (Google Talk, MSN vs)kullanmak istiyoruz fakat bazen bulunduğumuz

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı. 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 17-18 Ara. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Aktarım katmanında TCP ve olmak üzere iki protokol kullanılır. iletiminde sağlama yapılmadığı

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 2 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazlarının kullanım alanlarıyla ilgili olarak

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 Yönetici olarak AntiKor a girmek için SshClient veya Putty programı kullanılır. IP olarak kurum içinden

Detaylı

Güvenlik Duvarı ve İçerik Filtreleme Sistemlerini Atlatma Yöntemleri. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ http://www.bga.com.tr honal@bga.com.

Güvenlik Duvarı ve İçerik Filtreleme Sistemlerini Atlatma Yöntemleri. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ http://www.bga.com.tr honal@bga.com. Güvenlik Duvarı ve İçerik Filtreleme Sistemlerini Atlatma Yöntemleri Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ http://www.bga.com.tr honal@bga.com.tr Amaç Kurumsal iş ortamlarında kullanılan güvenlik duvarı

Detaylı

Peki şirketler kendilerini bu tip ataklara karşı nasıl koruyabilir?

Peki şirketler kendilerini bu tip ataklara karşı nasıl koruyabilir? DDoS - Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırıları, tamamen bilgi güvenliği unsurlarından erişilebilirliği hedef almaktadır. Öncesinde sadece DoS (Denial of Service), yani tek

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2. İçerik. IP ICMP MAC Tracert Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert 1 IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU

INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312

Detaylı

Bilindik engelleme yöntemlerinin dışında olan, kurumsal web filitreleri nasıl aşılır?

Bilindik engelleme yöntemlerinin dışında olan, kurumsal web filitreleri nasıl aşılır? Bilindik engelleme yöntemlerinin dışında olan, kurumsal web filitreleri nasıl aşılır? Not : Yazdıklarım tamamen öğretim amaçlıdır. Yaşanacak her türlü sıkıntının sorumlusu uygulayan kişidir. Sorumluluk

Detaylı

Erişim Noktası Ayarları

Erişim Noktası Ayarları Erişim Noktası Ayarları Değerli Müşterimiz, Cihazınızı erişim noktası cihazı olarak kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir. Statik IP Tanımlama AirTies Kablosuz Erişim Noktası

Detaylı

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır)

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet ve WWW İnternet Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı, (Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet teki web site sayısının yüksek bir hızla artması ve beraberinde

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04. Güvenlik ve Virüsler ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.2005 Bilgi güvenliği neden gerekli? Kişisel bilgi kaybı Üniversiteye ait bilgilerin kaybı Bilgiye izinsiz erişim ve kötüye

Detaylı

Web Uygulama Güvenliği Kontrol Listesi 2010

Web Uygulama Güvenliği Kontrol Listesi 2010 Web Uygulama Güvenliği Kontrol Listesi 2010 1 www.webguvenligi.org Web uygulama güvenliği kontrol listesi 2010, OWASP-Türkiye ve Web Güvenliği Topluluğu tarafından güvenli web uygulamalarında aktif olması

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 S a y f a 4 S a y f a 5 S a y f a 6 S a y f a 7 şeklini alır. Bu durumda kullanıcı yasaklı konumdadır.

Detaylı

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN Ağ Temelleri Semineri erbil KARAMAN Gündem 1. 1. İnternet 2. 2. TCP // IP IP 3. 3. Ağ Analizi 4. 4. Ağ Güvenliği internet Yeni Varoluş Habitatı Bilgi Hız Özgürlük Dönüşüm iletişim Alış Veriş İnternet bağlantısı

Detaylı

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI 1 Başlarken Satın almış olduğunuz TL-WPS510U nun kullanım diagramı aşağıdaki gibidir. Cihazınızı bir ağ yazıcısı değilse veya kablolu ağ yazıcınızı kablosuz olarak

Detaylı

Ön Koşullar : Temel Network

Ön Koşullar : Temel Network Network Forensics Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 4 Gün Kontenjan : 12 Ön Koşullar : Temel Network Eğitim Hakkında Günümüz sosyal yaşamın parçası haline gelen siber dünyaya bağımlılık arttıkça bu durum

Detaylı

Venatron Enterprise Security Services W: P: M:

Venatron Enterprise Security Services W:  P: M: VENATRON Enterprise Security Services Ltd. Şti. Danger is a click away. (Tehlike bir tık ötede ) sloganı ile 2011 de Siber Güvenlik sektöründe yerini alan Venatron Security güvenlik ihlallerini önlemek

Detaylı

Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi

Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi TECHNOLOGY SOLUTIONS Yerel Okul Sunucusu Uygulama Yazılımları Prototipi Test ve Kabul Raporu TRscaler Technology Solutions 2013 A N K A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ T E K N O L O J İ G E L İ Ş T İ R M E

Detaylı

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz...

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Asistek Firewall kullanmanın pek çok yararı vardır: Asistek Firewall, tamamen web tabanlı ve esnek yapıya sahip Güvenlik Duvarı servislerini barındırarak çeşitli

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II DİKKT! Bu testte 25 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Temel Bilgi Teknolojileri II testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Verileri organize eden, işleyen

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. NEDEN BİYOMETRİK?DOĞRULAMA Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz! Şifre olmadığı için, casus yazılımlara karşı güvenlidir! Biyometrik

Detaylı

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirleriyle haberleşmesi için protokollere ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda Uluslararası Standartlar Organizasyonu

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları Temel Kavramlar Donanım: Bilgisayarın fiziksel parçalarına verilen isimdir. Yazılım: Bilgisayarın verimli şekilde kullanımını sağlayan

Detaylı

Endüstriyel otomasyon protokollerinin her zaman yapılan işlem için gerekli olan bant genişliğini sağlar

Endüstriyel otomasyon protokollerinin her zaman yapılan işlem için gerekli olan bant genişliğini sağlar I SERİSİ Endüstriyel ve ağır çevre koşullarında kullanım amaçlı olarak tasarlanmış özel bir switchtir. Fabrika ve nakil koşullarında çalışmaya uygun olan bu cihazda güvenli politika uygulamalarına önem

Detaylı

Twitter da bu durumla karşılaşan başka kullanıcılar var mı diye twitter virüs anahtar kelimeleri ile genel bir arama yaptığımda ise bu durumun Nisan

Twitter da bu durumla karşılaşan başka kullanıcılar var mı diye twitter virüs anahtar kelimeleri ile genel bir arama yaptığımda ise bu durumun Nisan Sosyal Ağ Hırsızları Bundan üç yıl önce yine Haziran ayında yayımlamış olduğum Jeton Hırsızları başlıklı blog yazımda, art niyetli kişilerin zararlı Chrome ve Firefox eklentiler ile kullanıcıların Facebook

Detaylı

Siber Savunma. SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık

Siber Savunma. SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık Siber Savunma SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Siber Savunma Siber Caydırıcılık genel anlamda problemli olduğundan etkisi düşük olabilir. Bu durumda bir devletin kendisini siber tehditlere karşı savunabilmesi

Detaylı

İnsan http SSL/TLS TCP IP ARP

İnsan http SSL/TLS TCP IP ARP HTTPS e Güveniniz Tam mı? Bu yazının konusu günlük hayatımızda güvenli olduğunu düşünerek kullandığımız HTTPS protokolünün güvenliğine dairdir. Katmanlı Güvenlik Anlayışı Meşhur bir söz vardır: biz zincir

Detaylı

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları Dersi Lab. 2 İçerik IP ICMP MAC Tracert IP Protokolü Ağ katmanı paketlerin kaynaktan hedefe ulaşmasından sorumludur.

Detaylı

VERİ GÜVENLİĞİ. Web Uygulamaları Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

VERİ GÜVENLİĞİ. Web Uygulamaları Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü VERİ GÜVENLİĞİ Web Uygulamaları Güvenliği Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Http nedir? HTTP (İngilizce Hypertext Transfer Protocol, Türkçe Hiper Metin Transfer Protokolü) bir kaynaktan dağıtılan

Detaylı

2. hafta Bulut Bilişime Giriş

2. hafta Bulut Bilişime Giriş 1 2. hafta Bulut Bilişime Giriş 3. Bulut Bilişime Duyulan İhtiyaç Son yıllarda veri kullanımında görülen artışlar sayesinde verinin elde edilmesi ve üzerinde analizler yapılarak genel değerlendirmelerde

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BİLGİ VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ KULLANIMININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BİLGİ VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ KULLANIMININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER 1 T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BİLGİ VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ KULLANIMININ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN YÖNERGE Amaç BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Bakanlığın bilgi ve iletişim

Detaylı

Çalıştay DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleştirilir? Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr

Çalıştay DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleştirilir? Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr Çalıştay DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleştirilir? Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr Ajanda DDoS saldırılarını anlamak için gerekli temel bilgiler. DDoS ürünlerindeki sistematik hata

Detaylı

Gökhan AKIN. ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK-CSIRT Güvenlik Grubu Üyesi. http://www2.itu.edu.tr/~akingok

Gökhan AKIN. ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK-CSIRT Güvenlik Grubu Üyesi. http://www2.itu.edu.tr/~akingok DHCP SERVĐSĐNE YENĐ BĐR BAKIŞ Gökhan AKIN ĐTÜ/BĐDB Ağ Grubu Başkanı ULAK-CSIRT Güvenlik Grubu Üyesi http://www2.itu.edu.tr/~akingok DHCP Servisi Dynamic Host Configuration Protocol, RFC 2131: IP bazlı

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ ELEKTRONİK ORTAMLARDAKİ TEHDİTLER VE TÜRLERİ (DEVAM)

BİLGİ GÜVENLİĞİ 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ ELEKTRONİK ORTAMLARDAKİ TEHDİTLER VE TÜRLERİ (DEVAM) 1 BİLGİ GÜVENLİĞİ 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ ELEKTRONİK ORTAMLARDAKİ TEHDİTLER VE TÜRLERİ (DEVAM) Öğr.Gör. İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 TCP/IP İletişim Protokolü Katmanları

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Cisco PT Kullanımı. Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Cisco PT Kullanımı. Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Cisco PT Kullanımı Arzu Kakışım BİL 372 Bilgisayar Ağları Cisco Packet Tracer Cisco Packet Tracer programı, hiç bir fiziki makine veya araç kullanmadan cisco işlemlerinin

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ Nisan 2017 BİLGİ GÜVENLİĞİ e-posta Güvenliği Bilinçli Internet Kullanımı Bilgisayarı Koruyacak Yardımcı Programlar Bilgi ve Destek için

Detaylı

BİLGİ NOTU. SpeedTouch 580. Kablosuz ADSL Modem

BİLGİ NOTU. SpeedTouch 580. Kablosuz ADSL Modem BİLGİ NOTU SpeedTouch 580 Kablosuz ADSL Modem SpeedTouch 580 Kablolu USB Kurulumu (MS Windows 98) 1. 2. SpeedTouch Kurulum CD sini taktıktan sonra lütfen bekleyiniz. SpeedTouch Kurulum Sihirbazı ekranı

Detaylı

Kaspersky Open Space Security: Release 2. İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü

Kaspersky Open Space Security: Release 2. İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü Kaspersky Open Space Security: Release 2 İşletmeniz için birinci sınıf bir BT güvenliği çözümü Güncellenmiş uygulamalar Updated applications Release 2 uygulamaları: Kaspersky Anti-virus for Windows Workstations

Detaylı

Bilgisayar Ağlarında Güvenlik. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net

Bilgisayar Ağlarında Güvenlik. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Bilgisayar Ağlarında Güvenlik Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net ISO/OSI Protocol Katman sırası Katman adı Hedef 7 Uygulama Yazılımlar Uygulamaya yönelik yazılımlar 6 Sunum 5 Oturum 4 Taşıma Ara katman:

Detaylı

Web Uygulamarına Yönelik DoS DDoS Saldırıları ve Performans Testleri. Barkın Kılıç @barknkilic barkin@barkin.info

Web Uygulamarına Yönelik DoS DDoS Saldırıları ve Performans Testleri. Barkın Kılıç @barknkilic barkin@barkin.info Web Uygulamarına Yönelik DoS DDoS Saldırıları ve Performans Testleri Barkın Kılıç @barknkilic barkin@barkin.info localhost ~ $ id barkink Eski ve daimi sistem yöneticisi Linuxcu Pentester Eğitmen Aj(an)da

Detaylı

BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > AĞ VE UYGULAMA GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > AĞ VE UYGULAMA GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ BUG RESEARCHER. BUG-BÖCEK SİSTEM ZAYIFLIKLARI RESEARCHER-ARAŞTIRMACI SİSTEM ZAYIFLIKLARINI BULMA WEB UYGULAMALARINDA HATA ARAR SAYFA > 1 BUG RESEARCHER. İYİ NİYETLİ SİSTEM AÇIKLARININ

Detaylı

BİLGİ SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ

BİLGİ SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 YZM 441 Bilgi Sistemleri Güvenliği BÖLÜM -7- BİLGİSAYAR SİSTEMLERS STEMLERİNE YAPILAN SALDIRILARIN IN SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

Selective Framebusting

Selective Framebusting Selective Framebusting Seçiçi Çerçeveleme Engelleme Sema Arık, TurkcellTeknoloji, sema.arik@turkcellteknoloji.com.tr Bedirhan Urgun, Web Güvenlik Topluluğu, urgunb@hotmail.com Giriş PCI DSS Requirements

Detaylı

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Hizmet Envanteri Tablosu Hizmetin Sunum Sürecinde. Hizmetin Dayanağı Mevzuatın Adı

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Hizmet Envanteri Tablosu Hizmetin Sunum Sürecinde. Hizmetin Dayanağı Mevzuatın Adı HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ Hizmet Envanteri Tablosu Hizmetin Sunum Sürecinde Sıra No 1. Kurum Kodu Standart Dosya Planı Kodu 710.04 Hizmetin Adı E-Posta hesabı açma İşlemleri Hizmetin Tanımı İşe yeni başlayan

Detaylı

BİLGİ NOTU. SpeedTouch 585 Kablosuz ADSL Router

BİLGİ NOTU. SpeedTouch 585 Kablosuz ADSL Router BİLGİ NOTU SpeedTouch 585 Kablosuz ADSL Router SpeedTouch 585 Kablolu Ethernet Kurulumu (MS Windows 98) 1. 2. SpeedTouch Kurulum CD sini taktıktan sonra lütfen bekleyiniz. SpeedTouch Kurulum Sihirbazı

Detaylı

1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir.

1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. Sayfa No 1/5 1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu Prosedür, Aksaray Üniversitesi

Detaylı

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12 WiFi RS232 Converter Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 2 / 12 1. ÖZELLĐKLER 60.20mm x 40.0mm devre boyutları (5-15)VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini

Detaylı

Dağıtık Servis Dışı Bırakma (DDoS) Saldırıları ve Korunma Yöntemleri

Dağıtık Servis Dışı Bırakma (DDoS) Saldırıları ve Korunma Yöntemleri Dağıtık Servis Dışı Bırakma (DDoS) Saldırıları ve Korunma Yöntemleri Bâkır EMRE Uzman Araştırmacı 6. Kamu Kurumları Bilgi Teknolojileri Güvenlik Konferansı TÜBİTAK, Feza Gürsey 8 Haziran 2011 Gündem Siber

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İçerik Kişisel Bilgilerin Korunması İnternet üzerinden saldırganların kullandığı yöntemler Virüsler Trojan (Truva Atı)

Detaylı

b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / m b p s

b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / m b p s b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s ELKITABI N I - 7 0 7 5 3 2 T Ü R K Ç E b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s Öncelikle bu yönlendiriciyi satın aldığınız

Detaylı

Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP)

Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) VRRP teknolojisi IEEE temel alınarak geliştirilmiştir.[13] VRRP, HSRP gibi teknolojilerde olduğu gibi birden fazla yönlendiricinin veya üçüncü seviye bir anahtarlayıcının

Detaylı

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliği: Bilişim ürünleri/cihazları ile bu cihazlarda işlenmekte olan verilerin bütünlüğü ve sürekliliğini korumayı amaçlayan çalışma alanıdır. Bilgi Güvenliğinin

Detaylı

ARP (Address Resolution Protocol) Poisoning -Ağın Korunma Yöntemleri

ARP (Address Resolution Protocol) Poisoning -Ağın Korunma Yöntemleri Mehtap ERDİL Ayşenur ERDİL Alice in Wonderland Man in the Middle ARP (Address Resolution Protocol) Poisoning ARP (Adres Çözümleme Protokolü) Zehirlemesi Sponge Bob ARP (Address Resolution Protocol) Poisoning

Detaylı

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Riskleri Bilgisayar güvenliği bilgi, donanım ve yazılım gibi kaynakların etkin şekilde korunmasıdır. Bilgisayar virüsleri, solucanlar, Truva atları,

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ www.bilgimikoruyorum.org.tr

BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ www.bilgimikoruyorum.org.tr BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ www.bilgimikoruyorum.org.tr PROJE HAKKINDA Bilgimi Koruyorum e Öğrenme Projesi DPT tarafından desteklenmiş olan Ulusal Bilgi Sistemleri Programı kapsamında gerçekleştirilmiş

Detaylı

EGE Üniversitesi Network (Ağ) Altyapısı

EGE Üniversitesi Network (Ağ) Altyapısı EGE Üniversitesi Network (Ağ) Altyapısı Dr. Enis Karaarslan Ege Üniversitesi Network Yönetim Grubu Danışmanı 11/4/2009 Dr. Enis KARAARSLAN 1 HEDEF Ege Üniversitesi Bilgisayar Ağı (Computer Network) ) altyapısını,

Detaylı

IPv6 Saldırı Araçları ve IPv6-GO Uygulamaları. Emre YÜCE - TÜBİTAK ULAKBİM 6 Mayıs 2010

IPv6 Saldırı Araçları ve IPv6-GO Uygulamaları. Emre YÜCE - TÜBİTAK ULAKBİM 6 Mayıs 2010 IPv6 Saldırı Araçları ve IPv6-GO Uygulamaları Emre YÜCE - TÜBİTAK ULAKBİM 6 Mayıs 2010 Sunum İçeriği Kısaca IPv6 Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi IPv6 Geliştirme Ortamı (IPv6-GO)

Detaylı

Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü

Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü Siber Teröristlere Karşı Kurumlar Nasıl Korunmalıdır? Yusuf TULGAR NetDataSoft Genel Müdürü email: yusuf@netdatasoft.com Siber Teröristlerin Amaçları Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim

Detaylı

Siber Kalkan Tatbikatı 2012 Sonuç Raporu. www.siberkalkan.gov.tr

Siber Kalkan Tatbikatı 2012 Sonuç Raporu. www.siberkalkan.gov.tr www.siberkalkan.gov.tr Siber Kalkan Tatbikatı 2012 Sonuç Raporu 2012, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kaynak gösterilmeden kullanılamaz ve alıntı yapılamaz. İzinsiz kopyalanamaz ve çoğaltılamaz.

Detaylı

1. İŞLETMECİ BİLGİ GÜVENLİ YÖNETİM SİSTEMİ (BGYS) KURULACAK VE İŞLETECEKTİR.

1. İŞLETMECİ BİLGİ GÜVENLİ YÖNETİM SİSTEMİ (BGYS) KURULACAK VE İŞLETECEKTİR. 13.07.2014 tarih ve 29059 sayılı resmi gazete ile yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Şebeke ve Bilgi Güvenliği Yönetmeliği ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) elektronik haberleşme

Detaylı

Yeni Nesil IP Protokolü (IPv6) ve Güvenlik

Yeni Nesil IP Protokolü (IPv6) ve Güvenlik Yeni Nesil IP Protokolü (IPv6) ve Güvenlik Onur BEKTAŞ (onur at ulakbim.gov.tr) Murat SOYSAL (msoysal at ulakbim.gov.tr) 23/12/2006 InetTR 1 İçerik IPv6 Tanıtım, Giriş. IPv6 nın güvenlik yönünden artıları.

Detaylı

Kuruluma başlamadan önce gerekli tüm bileşenlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Pakette şunlar bulunmalıdır:

Kuruluma başlamadan önce gerekli tüm bileşenlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin. Pakette şunlar bulunmalıdır: E L K I TA B I N I - 7 0 7 5 1 3 1 P A K E T I N I Ç I N D E K I L E R 4 T E K N I K Ö Z E L L I K L E R 4 K U L L A N I M 4 D O N A N I M K U R U L U M U 5 Y Ö N L E N D I R I C I YA P I L A N D I R M

Detaylı