PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ. Niyazi İLTER Genel Sekreter Antalya Mayıs 2016

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ. Niyazi İLTER Genel Sekreter Antalya 17-18 Mayıs 2016"

Transkript

1

2 PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ Niyazi İLTER Genel Sekreter Antalya Mayıs 2016

3 1. PETDER 2. Türkiye Madeni Yağ ve Atık Yağ Piyasası 3. Atık Motor Yağ Toplama Organizasyonu 4. Atık Motor Yağı Toplama Çalışmaları Sonuçları 5. Toplamada Karşılaşılan Sorunlar

4 PETDER 4

5 PETDER, Petrol Sanayi Derneği 23 Eylül 1996 tarihinde, petrol ürünlerinin üretimden tüketime kadar olan faaliyetler zinciri üzerinde çalışmalar yapmak amacı ile ülkenin önde gelen akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından kurulmuştur. Alpet, Aytemiz, Belgin, BP, Delta, Mobil, OMV Petrol Ofisi, Opet, Petline, PetroYağ, Shell, Shell & Turcas, Total ve Turkuaz PETDER üyesi kuruluşlardır. PETDER, akaryakıtlar, yağlama yağları ve LPG nin, üretimi, depolanması, ikmali, dağıtımı, taşınması, kullanımı, sağlık, emniyet ve çevre ile ilgili konularda çalışmalar yapmaktadır.

6 Petrol Sanayi Derneği İktisadi İşletmesi, 21 Ocak 2004 tarihli Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde motor yağı üretici/ithalatçılarının yükümlülüklerinin yerine getirilmesi amacı ile 5 Nisan 2004 tarihinde İstanbul da kurulmuştur. Atık Motor Yağı toplama faaliyeti 19 Nisan 2004 tarihinde Marmara bölgesinde başlatılmıştır. Nisan 2006 da imzalanan nakliye protokolü ile proje özellikle Sağlık, Emniyet ve Çevre kriterleri açılarında daha profesyonel olarak yönetilmeye başlanmıştır. PETDER 4 Eylül 2008 tarihinde Bakanlık tarafından Yetkilendirilmiş Kuruluş olarak atanmıştır.

7

8 TÜRKİYE MADENİ YAĞ VE ATIK YAĞ PİYASASI 8

9 Motorin piyasasında yaygın olarak kullanılan ve satılan 10 numara yağ, vb. isimler altında yapılan piyasa faaliyetleri sebebiyle Türkiye de gerçek madeni yağ olarak tüketilen miktarın üzerinde bir miktarda madeni yağ piyasaya arz edilmektedir.

10 2011 yılında madeni yağ ihtiyacının bir milyon ton üzerinde madeni yağ piyasaya arz edilmiştir. Talep fazlasının 2014 yılında , 2015 yılında ise tona düşmesi 10 Numara Yağ sorunun çözümüne yönelik olarak atılan adımların etkisini göstermektedir.

11

12

13

14 ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA ORGANİZASYONU 14

15

16 PETDER, Atık yağların Yönetimi Projesi Yönetim Ofisi

17 I. BÖLGE PETDER Atık Yağların Yönetimi Projesi Sevkiyat Planlama IV. BÖLGE II. BÖLGE III. BÖLGE : Atık Yağ Tankeri (15) Yarı Römork (7) Lisanslı Bertaraf Tesisi İZAYDAŞ (1) Lisanslı Çimento Fabrikaları ( 17) Lisanslı Kireç Fabrikaları (0) Lisanslı Demirçelik Fabrikaları (1) Rafinasyon ve RejenerasyonTesisleri (23)

18 I. BÖLGE (Marmara Bölgesi) (9 Araç) 6 Toplama Aracı 3 Yarı Römork II. BÖLGE (Ege- Akdeniz Bölgesi) ( 4 Araç) 3 Toplama Aracı 1 Yarı Römork III. BÖLGE ( İç Anadolu Bölgesi) (5 Araç) 2 Toplama Aracı 3 Yarı Römork IV. BÖLGE (Karadeniz/Doğu/Güneydoğu Anadolu Bölgeleri) (4 Araç) 4 Toplama Aracı 2006 yılında 9 olan araç sayısı 2015 yılı sonu itibari ile 22 ye ulaşmıştır.

19 PETDER Atık Yağların Yönetimi Projesi Operasyonel Rakamlar (2015) - Ülke genelinde toplama yapılan araç sayısı: 15 - Geçici Depolama ve taşıma amaçlı yarı römork sayısı: 7 - Teslim alma yapılan atık üretici sayısı (ortalama): 373 adet/ay - Lisanslı tesislere yapılan teslimat sayısı (ortalama): 144 adet /ay - Toplanan atık miktarı (ortalama): 1500 ton/ay

20 6.394 adet Araç Servisi adet Akaryakıt İstasyonu PETDER Sistemine Kayıtlı Toplam Atık Yağ Üretici Sayısı adet adet Endüstri Araç Parkı adet İnşaat & Madencilik Firması 599 adet Kamu Kuruluşu 399 adet Belediye 444 adet Askeri Kurum 238 adet Yıkama Yağlama Servisi 162 adet Nakliye Firması 38 adet Yağ Üretim Tesisi Bu kadar kayıtlı atık üreticisine rağmen aktif olarak yaklaşık civarında atık motor yağı üreticisinden yağ alınabilmektedir.

21 Toplanan atık motor yağı miktarının artırılması ve toplumun bilinçlendirilmesine yönelik olarak Belediyelerle iş birliği protokolleri imzalanmaktadır.

22 PETDER ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA ORGANİZASYONUNA KATILAN ŞİRKETLER (2016) Anadolu Araçlar(GEELY)/Kocaeli Anadolu Isuzu / Kocaeli Anadolu Motor / Kocaeli Arı Petrol Kimya / İstanbul Atak Madeni Yağ /İstanbul Aytemiz / İstanbul Balpet Petrol / Mersin Baylas (CITROEN) / İstanbul Bayraktar (INFINITI) / İstanbul Baytur (SUBARU)/İstanbul Belgin Madeni Yağlar / Kocaeli BMC Otomotiv / İstanbul Borusan Makine / İstanbul Borusan(Bmw, Mını, Land Rover) Borusan Otomotiv / İstanbul BP (BP-CASTROL) / İstanbul Çelik Motor (KIA, LADA)/Kocaeli Delta Akaryakıt(GULF) / İstanbul Doğuş Otomotiv / İstanbul Emek Petrol / Sakarya Enerji Petrol(ENERGY) /İstanbul ENKA (IVECO) /İstanbul Erman Madeni Yağ / Konya Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. / İstanbul Gema Madeni (GEMAOIL) / Adana General Motors(OPEL-SAAB-CHEVY) Hattat Tarım Makinaları / Tekirdağ HMF Makina ve Servis / İstanbul Honda Türkiye A.Ş. / Kocaeli İlkerler Otomotiv / İstanbul İsotlar Grup A.Ş. / İstanbul John - Deere Makinaları /İstanbul Karat Güç Sistemleri / Kocaeli Kilerci Motorlu Araçlar / İstanbul Koçak Petrol (SPEEDOL) / Kocaeli Kompet Petro Kimya / İstanbul Link Kimya Petrol (DEW)/İstanbul LUKOIL Lubricants / İstanbul Mais Motorlu Araçlar / İstanbul Mazda Motor / İstanbul Mercedes Benz Türk / İstanbul Milan Petrol San. (MOIL) / İstanbul Mobil Oil Türk A.Ş. / İstanbul Motec Madeni Yağlar / İstanbul Nissan Otomotiv A.Ş. / İstanbul OMV Petrol Ofisi A.Ş. / İstanbul Opet Fuchs Madeni Yağ /İzmir Özçınarlar Petrol Ürünleri / Kütahya Petline Petrol Ürünleri /İstanbul Petrofer Endüstriyel Yağlar / İzmir Petronas Madeni Yağlar / İstanbul Peugeot Otomotiv / İstanbul Pınar-Al Kimya (CROTEX) / Samsun Prista Oil Yağ / İstanbul Reksoil Petrokimya / İstanbul Shell & Turcas Petrol / İstanbul Sif İş Makineleri Pazarlama / İstanbul Suzuki Motorlu Araçlar /İstanbul Şampiyon Petrol Ürünleri / İzmir Temsa Global (KOMATSU) / Adana Tarımsan Tarım Sanayi /Kocaeli Total Oil Türkiye A.Ş. / İstanbul Toyota Türkiye / İstanbul Viscol Petrokimya /İstanbul Volvo Group / İstanbul Volvo Car Turkey /İstanbul Würth Sanayi Ürünleri /İstanbul Yamaha Motor / İstanbul Yüce Auto (SKODA) /İstanbul 2016 Yılında şuana kadar Katılım Protokolü imzalanan kuruluş sayısı 69 dur.

23 Toplanan atık motor yağları kategorisine bağlı olarak 4 farklı tipte hazırlanan Atık Motor Yağı Teslim Protokolü bulunmaktadır yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan Çevre Lisanslı 48 firmaya teslimatta bulunulmuştur. Atık Motor Yağı Teslim Protokolü imzalanan kuruluşlar aşağıda verilmiştir.

24 Sevkiyat Planlama Sürecine İlişkin Hususlar - Atık bildirimleri telefon, faks veya e-posta yolu ile toplanır ve PETDER Veri Yönetim Sistemi ne girişi yapılır.

25 Sevkiyat Planlama Sürecine İlişkin Hususlar Atık yağ üreticileri Yönetmelik, Yükümlüler ve PETDER Atık Motor Yağı Toplama Sisteminin işleyişi hakkında bilgilendirilir. Sevkiyat programı günlük olarak hazırlanarak mail ortamında ve telefonla araçlara aktarılır. Gün içerisindeki sevkiyat planındaki değişiklikler telefonla araçlara bildirilir. Atık motor yağı üreticileri bir program çerçevesinde bilgilendirilir ve ziyaret edilir. Araçların hareketleri (Hız ve mevki bilgisi) düzenli olarak uydu üzerinden takip edilir.

26 Araçların hareketi uydu üzerinden takip edilir.

27 Yürütülen çalışmaların Yönetmelik ve PETDER Seç Yönetim Sistemi ne uygunluğu haberli/habersiz olarak denetlenir yılında tüm araçlara denetim yapılmıştır.

28 Birebir Emniyetli Sürüş Teknikleri Yorgunluk İlk Yardım Yangınla Mücadele Tehlikeli Madde Taşımacılığı Kişisel Koruyucuların Kullanımı Elle Yük Taşıma ve Kaldırma Acil Durum Yönetimi Atık Yağ Emniyetli Elleme Yağ Dökülmesi Yürürlükteki Mevzuatlar

29 Atık Motor Yağı Toplama Operasyonu Sağlık Emniyet Çevre Performansı

30 ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMA ÇALIŞMALARI VE SONUÇLARI 30

31 ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ ÇALIŞMALARI 2015 yılında piyasaya sunulan ton taşıt yağından ton atık motor ve şanzıman yağı ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. PETDER tarafından toplanan atık motor yağı miktarı ise ton seviyesindedir. Miktarın artırılamamasının temel sebebi, atık yağların yasadışı bir şekilde akaryakıt faaliyetlerine konu edilmesidir.

32 ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ ÇALIŞMALARI PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ Toplanan Atık Motor Yağı Miktarı ton

33 ATIK ALIMI YAPILAN ATIK ÜRETİCİSİ SAYISI 6000 PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ Yıllara Göre İzlenen Atık Üretici Sayısı İzlenen Atık Üreticisi (adet)

34 ATIK ÜRETİCİLERİNE YAPILAN SEFER SAYISI PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ Yıllara Göre Atık Üreticilerine Yapılan Sefer Sayısı Sefer Sayısı (adet)

35 SEKTÖREL BAZDA DAĞILIMI Miktar (ton) PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİM PROJESİ Toplanan Atık Motor Yağı Miktarının Sektörel Bazda Dağılımı ve Değişimi Araç Servisleri Kamu Kurumları Diğer

36 OCAK NİSAN TOPLAMA MİKTARI KARŞILAŞTIRMA Toplama Miktarları Karşılaştırma Miktar (ton) PETDER Atık Sisteminde İzlenen Atık Üretici Sayısı Ocak-Nisan 2012 Ocak-Nisan 2013 Ocak-Nisan 2014 Ocak-Nisan 2015 Ocak-Nisan 2016 Ocak-Nisan

37 ton araç servislerinden, ton endüstri araç parkından, 777 ton kamu kuruluşlarından, 832 ton belediyelerden, tonu inşaat ve madencilik sektöründen, 211 tonu yağ üretim tesislerinden, tonu askeri kurumlardan, 134 tonu nakliye firmalarından, 135 tonu akaryakıt istasyonlarından ve 25 tonu da yıkama-yağlamadan toplanmıştır.

38 %12 si (2 bin 192 ton, Kategori 1) hammadde olarak geri kazanılmak üzere lisanslı rafinasyon & rejenerasyon tesislerine değerlendirilmiştir. %86 sı (15 bin 316 ton, Kategori 2) enerji olarak geri kazanılmak üzere çimento/demirçelik fabrikalarında yakılmış veya ihraç kayıtlı olarak teslim edilmiştir. %2 si (293 ton, Kategori 3) tehlikeli atık olarak bertaraf tesisinde bertaraf edilmiştir.

39 İl Miktar (kg) Sefer Sayısı İstanbul Ankara İzmir Bursa Kocaeli (İzmit) Antalya Adana İçel (Mersin) Hatay ( Antakya) Tekirdağ

40 Proje, PETDER in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, ülke genelindeki tüm devlet kurumlarına (kamu kurumları, silahlı kuvvetler, belediyeler) lisanslı taşıma araçları ile bedelsiz olarak hizmet götürmek suretiyle toplanan her bir varil atık motor yağı için bir fidan dikmesini kapsamaktadır yılında 1 Varil 1 Ağaç projesi ile adet fidan Ankara da Çakırlar Çiftliği nde dikildi yılında da devam ettirildi ve Afyon Kütahya yolunda adet fidan dikildi yılında ise Ankara da fidanla karayolu kenarı ağaçlandırması gerçekleştirildi yılında da Güzelyurt Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Proje Sahasına adet fidan dikilmiştir. Böylece dikilen toplan fidan sayısı e ulaşmıştır.

41 10 Numara Yağın Yakıt Olarak Kullanılmasının Zararlarına İlişkin Kamu Spotu 2015 yılında PETDER ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliği ile 10 Numara Yağın Akaryakıt Olarak Kullanılmasının Zararları hakkında kamuoyunda farkındalığın artırılması amacıyla hazırlanan kamu spotu, RTÜK tarafından onaylanarak tüm ulusal televizyon kanallarında yayınlanmaya başlamıştır.

42 PETDER YENİ TELEFON NUMARASI PETDER tarafından yürütülen Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesi kapsamında, özellikle atık motor yağı üreticilerinin ve proje hakkında bilgi almak isteyenlerin kullanımına yönelik irtibat numarası YAĞ olarak yenilenmiştir. Yeni numara ile; Temas bilgisinin daha akılda kalıcı olması, Atık motor yağı üreticileri ile PETDER arasındaki iletişimin hızlandırılması ve kolaylaştırılması ve Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesinin kurumsal yapısının kuvvetlendirilmesi sağlanmıştır.

43 PETDER AKILLI TELEFON UYGULAMASI Atık motor yağı bildirimlerini kolaylaştırmak üzere geliştirilen PETDER Akıllı Telefon Uygulaması da App Store ve Google Play Store da yerini almıştır. Geliştirilen uygulama yoluyla atık motor yağı üreticileri ile PETDER arasında iki taraflı iletişim kolaylaştırılması hedeflenmiştir. Uygulamayı akıllı telefonlarına indiren kullanıcılar; Atık Yağ Bildirim sayfasından bildirimde bulunabilmekte, numaralı telefona tıklayarak PETDER i anında arayabilmekte, Bulundukları şehirde atık motor yağı toplama lisansı bulunan araçların plaka ve lisans numaralarını görüntüleyebilmekte, PETDER tarafından iletilen duyurulardan anında haberdar olabilmektedir.

44 PETDER WEB SİTESİ PETDER in web sitesinin yenilenmesi amacıyla çalışmalara başlanmıştır. Yeni web sitesinde sürekli güncellenen veri ve içeriklere daha hızlı bir erişim sağlanması, kullanıcıların düzenli olarak takip ettikleri bölümlere daha az vakit harcayarak ulaşması amaçlanmaktadır.

45 Atık üreticileri ziyaretleri İş birliği protokolleri Toplantı ve eğitim programları Yazılı ve görsel basında duyuru, film v.b. iletişim araçları Fuar vb. etkinliklerde proje çalışmaları hakkında bilgilendirme

46

47 TOPLAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÖNERİLER 47

48 PETDER, 2004 yılından itibaren büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çerçevede atık yağı olan herkese miktar sınırlaması olmaksızın gidilmekte ve yağı alınmaktadır. PETDER in mevcut organizasyonu ve araç kapasitesi halihazırda ton atık motor yağını toplayabilecek durumdadır. PETDER bu aşamada daha etkin bir toplama organizasyonu için alternatifler ve işbirlikleri üzerinde çalışmaktadır. Bununla birlikte, başta denetim ve yaptırım olmak üzere yapılan öneriler ve/veya kamu tarafından uygun bulunacak ilave tedbirler alınmadan daha fazla yağ toplanmasının kolay olmayacağı düşünülmektedir. Sunulan önerilerin dikkate alınması durumunda, Atık Motor Yağı Toplama Organizasyonunun etkinliğinin de aynı ölçüde artacağı öngörülmektedir.

49 PETDER e teslim edilmeyen atık motor yağlarının büyük bir kısmı 10 Numara Yağ adı altında Kamyon / otobüs garajları, Oto sanayi siteleri ve Yol boylarındaki dükkan ve açık alanlar gibi piyasa dışı alanlarda satışa sunulmaktadır. Atık motor yağı; Atık yağ üreticisinin yetkilendirilmiş kuruluşa teslim etmemesi, Yetkisiz toplayan ve taşıyanlar, Atık yağı rafinasyon/rejenerasyon adı altında 10 Numara Yağ üretip çeşitli yollarla akaryakıt faaliyetlerine konu edenler ve Başta toplu taşıma ve nakliye sektörü olmak üzere tüketiciler tarafından akaryakıt olarak kullanılmasıyla yasadışı faaliyet haline gelmektedir.

50 10 Numara yağ zincirini dört temel halkası vardır: Atık Yağ Üreticileri Atık Yağı Yetkisiz Toplayan ve taşıyanlar Atık Yağ Geri Kazanım Tesisleri ve 10 Numara Yağ Üreticileri 10 Numara Yağ Kullanıcıları 10 Numara Yağ faaliyetlerin önlenebilmesi için, bu zincirin dört halkasında da ayrı ayrı düzenli ve sürekli etkin denetimler ve yaptırımlar uygulanmalıdır.

51 Denetimler ve yaptırımlar artırılmalı, verilen cezalar kamuoyuyla paylaşılmalıdır. 1. Atık Yağ Üreticileri: atık motor yağı üreten noktaların PETDER e teslim ettiği miktarlar ile İl Müdürlüklerine verdiği ürün alım beyanları karşılaştırılmalıdır. 2. Atık Yağı Yetkisiz Toplayan ve Taşıyanlar: kodlu ürünlerin taşınabilmesi için gerekli lisansın veya yetkinin sadece Yetkilendirilmiş Kuruluş için taşıma yapan araçlara verilmesi, diğer araçlara verilmemesi gerekir. 3. Atık Yağ Geri Kazanım Tesisleri ve 10 Numara Yağ Üreticileri: Mali sürdürülebilirlikleri Üretim Prosesleri Ürettikleri Ürünler Hammadde temini ve kaynakları Ürettikleri ürünler ve satış yaptıkları yerler sürekli denetlenmeli, yaptırımlar uygulanmalı ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bu tesisler Hizmet Yerleri TS ve ürettikleri ürünler ise TS standartlarına uygunlukları açısından sürekli kontrol edilmelidir.

52 Piyasa dışı alanlar sürekli olarak denetime tabi tutulmalı, akaryakıt satışı yapılması durumunda caydırıcı cezai ve mali yaptırımlar uygulanmalı ve bunlar kamuoyuyla paylaşılmalıdır. 10 Numara Yağ Kullanıcıları: Başta otobüs, servis araçları ve minibüsler gibi toplu taşıma araçları olmak üzere 10 Numara Yağ kullanıcılar yol üstü denetimlere tabi tutulmalıdır. Kamu kurumları ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları ile belediyelerden yeterince atık motor yağı alınamamaktadır. Yerel düzeyde bu kuruluşların taşra teşkilatlarına yapılacak denetimler ve merkezi düzeyde yapılacak girişimler buralardan toplanan yağlarda önemli miktarlarda artış sağlayacaktır. Ülkemizde gelişmiş ülkelerdeki örneklerine uygun yeniden rafinasyon tesisleri kurulmalıdır. PETDER olarak ülkemizde kurulacak ileri teknoloji rafinasyon tesislerinin, kayıt dışına giden atık madeni yağların yüksek katma değerli ürünlere daha fazla dönüştürülmesini sağlayacağına inanılmaktadır.

53 Saha Tespitleri Atık Motor Yağları lisanslı taşıyıcılar ve geri dönüşüm tesisleri tarafından yerine kodu (diğer hidrolik yağlar, endüstriyel yağ) kullanılarak toplanıyor. Lisanslı taşıyıcılar lisanslarında varsa, atık motor yağı toplayabileceklerini belirterek yağ topluyorlar, topladıkları yağı geri dönüşüm tesislerine teslim ediyorlar. Geri dönüşüm tesisleri, PETDER le yaptıkları teslim sözleşmesini kullanarak PETDER adına yağ topluyor. Atık motor yağları çok düşük miktarlarda PETDER e teslim edilerek resmi bir kayıt oluşturulmakta, kalan büyük miktarlar ya geri dönüşüm tesislerine satılmakta ya da amacı dışında kullanılmaktadır. Büyük sanayi sitelerinde (OSS ve KSS), tanker, kamyonet veya panelvan türü araçlar dolaşarak yağ topluyor. Büyük özel şirket ve kamu kuruluşlarından yağ alınamıyor. Atık motor yağları tatlı, bisküvi gibi üretim fırınlarında, ısıtma sistemlerinde ve servislerde boya fırınlarında yakıt olarak kullanılıyor. Atık yağlar yurtlara veriliyor. Bir varil yağ oluyor, o da dışarıda duruyor, çalınıyor.

54 Atık Motor Üreticilerine Yönelik Eğitimler En fazla atık motor yağı toplanan 10 il (İstanbul Avrupa/Anadolu, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, İçel, Hatay, Tekirdağ) Taslak Program 09:00-09:30 Kayıt 09:30-09:45 Açılış Konuşması Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü/PETDER 10:00-10:45 Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Mevzuat 10:45-11:15 Çay/kahve Arası 11:00-12:00 PETDER Atık Motor Yağları Yönetimi Projesi Organizasyonun Yapısı Atık Motor Yağı Toplama Çalışmaları Sağlık Emniyet Çevre Prensipleri Atık Motor Yağı Toplanamamasının Sonuçları Diğer Çalışmalar 12:00-12:30 Daha fazla atık yağ toplanmasını sağlayacak öneriler, soru, cevap ve değerlendirme Toplantı yeri ve Atık Üreticilerinin toplantıya çağrılması

55 Teşekkür Ederiz

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ TÜRKİYE ATIK YÖNETİMİ PANELİ

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ TÜRKİYE ATIK YÖNETİMİ PANELİ PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ TÜRKİYE ATIK YÖNETİMİ PANELİ Niyazi İLTER Genel Sekreter Ankara, 22.09.2015 1. PETDER Organizasyonu Hakkında Bilgilendirme 2. Türkiye Madeni Yağ ve Atık Yağ Piyasası

Detaylı

Ocak 2015 BU SAYIDA PETDER İN YENİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MARTIN THOMSEN 2015 TE BENZİN VE MOTORİN TÜRLERİNDE MANGAN İÇERİĞİ ARANMAYACAK

Ocak 2015 BU SAYIDA PETDER İN YENİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MARTIN THOMSEN 2015 TE BENZİN VE MOTORİN TÜRLERİNDE MANGAN İÇERİĞİ ARANMAYACAK Ocak 2015 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

2007 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU

2007 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU 27 YILI ATIK YAĞ TOPLAMA ÇALIŞMALARI FAALİYET RAPORU 27 YILINDA TOPLAM 15.8 TON (16 TANKER DOLUSU) ATIK MOTOR YAĞI TOPLANDI. 27 yılında 87. km. yol katederek 16 tanker dolusu atık motor yağı topladık.

Detaylı

(ÇEKAP) Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor

(ÇEKAP) Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor (ÇEKAP) Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor Eğitimlerin 2. Ayağı 6-7 Mayıs ta Erzurum da Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye tarafından yürütülen ve temel yararlanıcısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan Türkiye

Detaylı

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 2003-3

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 2003-3 SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 2003-3 1 SUNUM KAPSAMI Petrol Ürünleri Dağıtım Sektörü Pazar Büyüklükleri Dağıtım Payları Akaryakıt Fiyatları Oluşumu Otomotiv Satışları Sektördeki Pazar

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI KAMUDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PANELİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI Uzm. Yusuf DUMAN İSG Koordinatörü / İş Güvenliği Uzmanı Mayıs/2016 (1/55) 6331 SAYILI İSG KANUNU İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER LASDER İLE YEPYENİ BİR HAYATA BAŞLIYOR...

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER LASDER İLE YEPYENİ BİR HAYATA BAŞLIYOR... ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER LASDER İLE YEPYENİ BİR HAYATA BAŞLIYOR... 18.Nisan.2011 ANTALYA ÖTL Yönetmeliği Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin (ÖTL) Kontrolü Yönetmeliği 25 Kasım 2006 tarihli Resmi Gazetede

Detaylı

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012. Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012. Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ SONUÇLARI IWES 2012 Volkan SİĞİNÇ volkan.siginc@petder.org.tr SUNUŞ PLANI; 1- GİRİŞ 2- TÜRKİYE MADENİ YAĞ SEKTÖRÜNÜN DURUMU 3- ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİNE İLİŞKİN MEVZUAT

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

Petrol Ofisi Ocak-Haziran 2004 Faaliyetleri. Analist Sunumu 13 Eylül 2004

Petrol Ofisi Ocak-Haziran 2004 Faaliyetleri. Analist Sunumu 13 Eylül 2004 Petrol Ofisi Ocak-Haziran 2004 Faaliyetleri Analist Sunumu 13 Eylül 2004 2004 Temmuz-Sektöre Bakış Pazardaki gelişim Motorinde %11 artış Toplam benzinde %2 artış Fuel Oillerde %10 düşüş Havacılık yakıtlarında

Detaylı

TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI

TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI I. KURUMSALLA MA VE ÖRGÜTLENMEN N GEL LMES Trabzon ubesi nin kurumsal ve örgütlenme yap güçlendirerek daha etkin ve verimli

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

ÖZEL BÖLÜM I KOJENERASYON. TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri ST ELEKTRİK-ENERJİ I NİSAN 2016

ÖZEL BÖLÜM I KOJENERASYON. TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri ST ELEKTRİK-ENERJİ I NİSAN 2016 TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri 102 Hibrit Sistemlerle En Yüksek Verimlilik Hedefleniyor Derya Sakallıoğlu Yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte kullanılan kojenerasyon sistemleri, hibrit kojenerasyon

Detaylı

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR

T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN EN TEMİZ KENTİ PROJESİ İLE İLGİLİ USUL ve ESASLAR PROJENİN ADI : Temiz Kentim YarıĢması PROJENİN HEDEFİ : Ġçinde bulunduğumuz yüzyıl; hızlı nüfus artıģı,

Detaylı

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 10-B AB ye Uyum Sürecinde DEA nin Önemi AB ye Uyum Sürecinde DEA nın Avantajları Mevcut mevzuatın revize edilmesine yönelik opsiyonlar

Detaylı

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ. 2011 Yılı Katılımcı Kuruluşlar Faaliyet Değerlendirme Toplantısı 27 Şubat 2012 İstanbul/Point otel

PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ. 2011 Yılı Katılımcı Kuruluşlar Faaliyet Değerlendirme Toplantısı 27 Şubat 2012 İstanbul/Point otel PETDER ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ PROJESİ 2011 Yılı Katılımcı Kuruluşlar Faaliyet Değerlendirme Toplantısı 27 Şubat 2012 İstanbul/Point otel Tarihçe PETDER, Petrol Sanayi Derneği 23 Eylül 1996 tarihinde, petrol

Detaylı

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER FAALİYET RAPORU 01.01.2014-30.09.2014... 1 FAALİYET KONUSU... 1 BAĞLI ORTAKLIK... 1 FİNANSAL RAPORLAMA

Detaylı

Çimento Sektöründe Alternatif Yakıt Kullanımı-Sorunlar

Çimento Sektöründe Alternatif Yakıt Kullanımı-Sorunlar Çimento Sektöründe Alternatif Yakıt Kullanımı-Sorunlar Beril ŞENYURT TÇMB Çimento Sektöründe Enerji Verimliliği Paneli 12 Haziran 2012 Ankara Alternatif Yakıt Kullanımı Faydalar: Enerji Geri Kazanımı Doğal

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar. 18 Haziran 2013 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 28681 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-15 (Muafiyet) Karar Sayısı : 15-28/310-91 Karar Tarihi : 07.07.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME POLİTİKASI İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. BİLGİLENDİRME Doküman No : INM_PR_40 Yayın Tarihi : 30/03/2016 Revizyon Tarihi ve Sayısı : - Sayfa 1 BİLGİLENDİRME 1. Amaç Bilgilendirme Politikası nın temel amacı; ticari

Detaylı

ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ECYAP [] 14.06.2014 15:46:12

ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ECYAP [] 14.06.2014 15:46:12 ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ECYAP [] 14.06.2014 15:46:12 Ortaklığın Adresi : Büyükdere Cad. Alikaya Sok. No: 5 Levent, Şişli-İstanbul Telefon ve Faks Numarası : Tel : 0212 317 94

Detaylı

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ANTALYA DA BİR ARAYA GELDİ

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ANTALYA DA BİR ARAYA GELDİ Nisan 016 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ( GENELGE )

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ( GENELGE ) Sayı : B.11.1.SHG.0.14.03.26 / 697-3898 22/03/2012 Konu : Kabin Memuru Temel Emniyet Eğitimi Verilmesine İlişkin Genelge İlgi : a) b) c) d) ( GENELGE ) 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu Ticari Hava

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini.

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini. Toplantı No : 2011/047 Gündem No : 2 Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 Gündem Konusu : Elektrik ihtiyacının temini. Elektrik piyasası ve ilgili mevzuatındaki değişiklikler ve gelişmeler sonrasında, 4734

Detaylı

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE NOPPEN CORRIDOR OF INSIGHTS 1 DEMİRYOLUNDA YENİ YAPILANMA VE

Detaylı

ELEKTRONĐK TĐCARETĐN DÜZENLENMESĐ KANUNU 1 MAYIS 2015 TE YÜRÜRLÜĞE GĐRDĐ

ELEKTRONĐK TĐCARETĐN DÜZENLENMESĐ KANUNU 1 MAYIS 2015 TE YÜRÜRLÜĞE GĐRDĐ 30.04.2015 ELEKTRONĐK TĐCARETĐN DÜZENLENMESĐ KANUNU 1 MAYIS 2015 TE YÜRÜRLÜĞE GĐRDĐ 20 SORUDA YENĐ KANUN: 1. Kanun ne zaman yürürlüğe girmektedir? 23 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan Kanun;

Detaylı

2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ. Anayasa nın 49. Maddesi :

2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ. Anayasa nın 49. Maddesi : 2.000 SOSYOLOG İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA DAİR DEĞERLENDİRMEMİZ Anayasa nın 49. Maddesi : A. Çalışma Hakkı ve Ödevi Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek,

Detaylı

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 3 AYLIK USAŞ ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 01.01.2016-31.03.2016 Dönemi I. Kurumsal Bilgiler Yönetim Kurulumuz Usaş Yatırımlar Holding A.Ş. nin 09.04.2015 tarihinde yapılan 2014 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr.

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-132 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/159-72 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

SIRA SAYISI: 279 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 279 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 1 SIRA SAYISI: 279 Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesine Ek Denetleyici Makamlar ve Sınıraşan

Detaylı

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU Ortaklığın Ticaret Ünvanı : Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. Adresi : Bahçelievler Mah. Şehit İbrahim Koparır cad. No.4 Bahçelievler/ISTANBUL Telefon No. : 0 (212)

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 Turan ÖZYURT İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

B. RAPORTÖRLER : Ekrem SOLMAZ, Hatice YAVUZ, Necla SÜMER

B. RAPORTÖRLER : Ekrem SOLMAZ, Hatice YAVUZ, Necla SÜMER Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI 10 Dosya Sayısı : 2011-2-305 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 11-57/1472-529 Karar Tarihi : 17.11.2011 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof.

Detaylı

Türkiye de Petrol Sektörünün Öncelikli Konuları, Sorunları ve Dünya Piyasaları ile Etkileşimi. ICCI 2012, Nisan 2012 İstanbul

Türkiye de Petrol Sektörünün Öncelikli Konuları, Sorunları ve Dünya Piyasaları ile Etkileşimi. ICCI 2012, Nisan 2012 İstanbul Türkiye de Petrol Sektörünün Öncelikli Konuları, Sorunları ve Dünya Piyasaları ile Etkileşimi ICCI 2012, Nisan 2012 İstanbul Sunum planı Türkiye petrol piyasasına ilişkin gelişmeler 2011-2012 Dünya petrol

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ GİRİŞ Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni yapısıyla göreve başladığı günden bugüne yargının daha etkin ve verimli bir

Detaylı

ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sayı : TİM.AİB.GSK. ARGE/ 379 06/02/2013 Konu : Sirküler. ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO: 2013 / 53 Sayın Üyemiz, 1. İMMİB 2013 Endüstriyel

Detaylı

İŞVEREN PROJE SAHİBİ PROJE TANIMI PROJE KAPSAMINDA SAĞLANAN HİZMETLER

İŞVEREN PROJE SAHİBİ PROJE TANIMI PROJE KAPSAMINDA SAĞLANAN HİZMETLER BEKAB, BOLU İLİ KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ KURMA VE İŞLETME BİRLİĞİ KÜTAHYA KATI ATIK YÖNETİMİ VE ENERJİ SAN. ve TIC. A.Ş ( ALBAYRAKLAR GRUP) BEKAB, BOLU İLİ KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ KURMA VE İŞLETME

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2011-4-88 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 11-43/913-283 Karar Tarihi : 14.07.2011 A.

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2011-4-88 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 11-43/913-283 Karar Tarihi : 14.07.2011 A. 10 20 30 40 Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2011-4-88 (Önaraştırma) Karar Sayısı : Karar Tarihi : 14.07.2011 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI

GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE GÜÇ BİRLİĞİ VE SİNERJİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Çelik üreticisi firmalarca, bulundukları bölgelerde, yurt dışından hurda

Detaylı

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi Afet Yö netimi İnsan toplulukları için risk oluşturan afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere karşı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir kurtarma, ilk yardım, geçici barındırma

Detaylı

2 Gemi Kiralama ve Demuraj-Dispeç Hesapları

2 Gemi Kiralama ve Demuraj-Dispeç Hesapları GĠRĠġ Dünya ticareti insanlığın gereksinimleri, yaşam kalitesi ve refahı için vazgeçilmez bir unsurdur, dünya ticaretinin vazgeçilmezi ise ulaşım sistemleridir. Ulaşım sistemleri içinde, çok uzun, kıtalar

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı olarak şahsım ve kuruluşum adına hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı olarak şahsım ve kuruluşum adına hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Sayın Başkanlar, Sayın KĐK üyeleri, Sayın Katılımcılar, Sayın Basın Mensupları, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı olarak şahsım ve kuruluşum adına hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

www.e-dewlet.com BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI

www.e-dewlet.com BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI www.e-dewlet.com BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar i : 11.11.2013 Karar No : 2013/DK-THD/605 Gündem Konusu : Tüketici Şikâyetlerinin İşletmeciler Tarafından Çözülmesine İlişkin Usul ve

Detaylı

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ Eylem TAŞRA TEŞKİLATI KK 1.1 İl müdürlüklerinin eğitim ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim Aile ve Sosyal Politikalar Gıda Tarım

Detaylı

ATıK KODU ATıK AÇıKLAMASı Miktarı. 2-YETERLiLiK KOŞULLARI. Tarih:28.11.2013

ATıK KODU ATıK AÇıKLAMASı Miktarı. 2-YETERLiLiK KOŞULLARI. Tarih:28.11.2013 ,.,. ATıK YAG GERi KAZANıM TEKNiK ŞARTNAMESi Tarih:28.11.2013 ı-konu VE KAPSAM Bu ihalenin konusu ve kapsamı; T.K.i. Kurumu E.L.i. Müessesesi Müdürlüğü Çan Linyitleri işletme Müdürlüğü bünyesinde oluşan

Detaylı

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR Sektörlere Göre Dağılım 60 %52 50 %39 %46 Tarım 40 Sanayi 30 % 14 %19 %21 İnşaat 20 %8 10 % 1 Hizmetler 0 KADIN ERKEK 2

Detaylı

Şekil 1. Hava Fotoğrafı Kepez İlçesi, Gaziler Köyü (KSS) yapılmak istenilen alan

Şekil 1. Hava Fotoğrafı Kepez İlçesi, Gaziler Köyü (KSS) yapılmak istenilen alan ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, GAZİLER MAHALLESİ 28254 ADA 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473 ve 474 PARSELLERE İLİŞKİN 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLAN RAPORU 1. PLANLAMANIN

Detaylı

ERENLER BELEDİYE MECLİSİNİN 03/11/2014 TARİHİNDE YAPMIŞ OLDUĞU TOPLANTISINA AİT TUTANAK ÖZETİ

ERENLER BELEDİYE MECLİSİNİN 03/11/2014 TARİHİNDE YAPMIŞ OLDUĞU TOPLANTISINA AİT TUTANAK ÖZETİ ERENLER N 03/11/2014 TARİHİNDE YAPMIŞ OLDUĞU TOPLANTISINA AİT TUTANAK ÖZETİ G Ü N D E M : Bir evvelki Meclis Toplantısına ait Tutanağın okunarak kabulü 1- Revizyon Uygulama İmar Planına Ait Komisyon Raporu

Detaylı

ÖZEL MOTORLU TAŞITLAR SÜRÜCÜ KURSLARI TOPLANTISI RAPORU

ÖZEL MOTORLU TAŞITLAR SÜRÜCÜ KURSLARI TOPLANTISI RAPORU ÖZEL MOTORLU TAŞITLAR SÜRÜCÜ KURSLARI TOPLANTISI RAPORU İLERİ ARAŞTIRMALAR ŞUBAT 2016 0 Odamız 15 No.lu Eğitim Meslek Komitesi Üyeleri ve sürücü kursu olarak hizmet veren kuruluşların temsilcilerinin katılımlarıyla

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 1 SUNUŞ Orman Genel Müdürlüğü 5436 sayılı Kanunla değişik 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekinde yer alan I

Detaylı

Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı

Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırımı gerçekleştirilen çevreci yatırım;

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ Afyonkarahisar 2012 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK ve TANIMLAR... 1 Amaç... 1 Kapsam... 1 Dayanak... 1 Tanımlar...

Detaylı

MÜDEK 01 Mayıs 2014-30 Eyl 2016

MÜDEK 01 Mayıs 2014-30 Eyl 2016 MÜDEK Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Lisans Eğitim Programı, 01 Mayıs 2014-30 Eylül 2016 tarihleri arası geçerli olmak üzere MÜDEK tarafından akredite edilmiştir.

Detaylı

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu 09 Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi Faaliyet Raporu İçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikası Risk Yönetim Politikaları Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı?

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? 1. CEVAP: İktisadi kalkınma destek programında hiçbir destek

Detaylı

İnşaat Sanayi KSO da buluştu

İnşaat Sanayi KSO da buluştu Ayakkabı ve tekstil sektör toplantısı yapıldı. Sektörlerin sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantı geniş bir katılımla gerçekleşti İnşaat Sanayi KSO da buluştu KSO Başkanı Kütükcü, Sektörlerimizi

Detaylı

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI Burs Programı Türkiye nin Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre, sivil toplum örgütlerinden üniversitelere önemli görevler düşüyor. Bu sebeple, toplumun her

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-113 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/158-71 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu uygulama

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

Yönetimi. Patent Destek Sistemleri. Türkiye de. KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları. Eğiticilerin Eğitimi Programı

Yönetimi. Patent Destek Sistemleri. Türkiye de. KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları. Eğiticilerin Eğitimi Programı KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları Yönetimi Eğiticilerin Eğitimi Programı Türkiye de Patent Destek Sistemleri Mehmet Nurşad SÖZER, Patent Uzmanı, Türk Patent Enstitüsü 13 Kasım 2014, İzmir İçerik

Detaylı

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi

ÇALIŞAN SAĞLIĞI BİRİMİ İŞLEYİŞİ Hastanesi KİHG/İŞL-005 19.08.2009 07.08.2012 2 1/8 GÜNCELLEME BİLGİLERİ Güncelleme Tarihi Güncelleme No Açıklama 11.11.2009 1 Belge içeriğinde ve belge numarasında değişiklik yapılması 07.08.2012 2 Komite, başlık,

Detaylı

Bilgilendirme Politikası

Bilgilendirme Politikası Bilgilendirme Politikası Şirketin bilgilendirme politikası kurumsal internet sitesinde yayınlanmakta olup, bilgilendirme politikası ile ilgili işlerin izlenmesi, gözetimi ve geliştirilmesi sorumluluğu

Detaylı

REFORM EYLEM GRUBU BİRİNCİ TOPLANTISI BASIN BİLDİRİSİ ANKARA, 8 KASIM 2014

REFORM EYLEM GRUBU BİRİNCİ TOPLANTISI BASIN BİLDİRİSİ ANKARA, 8 KASIM 2014 REFORM EYLEM GRUBU BİRİNCİ TOPLANTISI BASIN BİLDİRİSİ ANKARA, 8 KASIM 2014 Reform Eylem Grubu nun (REG) ilk toplantısı, Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Volkan

Detaylı

Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Meslek Lisesi Koçları Programı. Okul Şirket Buluşması 23 Şubat 2016

Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Meslek Lisesi Koçları Programı. Okul Şirket Buluşması 23 Şubat 2016 Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Meslek Lisesi Koçları Programı Okul Şirket Buluşması 23 Şubat 2016 Meslek Lisesi Koçları Programı Okul & Şirket Buluşması, 23 Şubat 2016, 09:00 16:30 Koç Holding, Nakkaştepe

Detaylı

TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ

TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ TDS 220 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ Yrd.Doç.Dr. Soner METE Ders Hakkında Çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehdit eden etmenleri, bu etmenlerin önlenmesine ilişkin yürütülen politikalar, işverenlerin

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI 2014 ANTALYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK YATIRIMLARI 2014 EDİTÖRLER Dr.Ünal HÜLÜR Turgut ALTUN Fatma İPEK Sibel ŞANLI İl Sağlık Müdürü Sağlık

Detaylı

YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI

YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI Enerji arz güvenliğine küçük küçük ama toplamda en büyük katkıyı sağlayacak bir çözümdür. Çaılarımız boş ve kullanılmıyor. Ülkemizde 8.000.000 konut çatısı ve

Detaylı

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1995 yılından bu yana, hazırladığı ve titizlikle uygulamaya çalıştığı Stratejik

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

PROJE TEKLİF FORMU. Haydi birlikte harika bir iş çıkartalım.

PROJE TEKLİF FORMU. Haydi birlikte harika bir iş çıkartalım. Projeniz için atezer i seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Lütfen bu formun içerisinde projenizle ilgili olan kısımları doldurun, bu projenizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. İyi sonuçlar elde etmek

Detaylı

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri EYLÜL 2010

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri EYLÜL 2010 EYLÜL 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 16 Eylül 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters

Detaylı

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI SN. FATİH DÖNMEZ ZİYARET EDİLDİ

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI SN. FATİH DÖNMEZ ZİYARET EDİLDİ Ağustos 018 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI

17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI 17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI GENEL SEKRETERLER TOPLANTI TUTANAĞI 1-Bilginin elektronik ortamda paylaşımı

Detaylı

İlaca Erişimde Güncel Durum

İlaca Erişimde Güncel Durum İlaca Erişimde Güncel Durum Dr. Akif AKBULAT Fiyat, Mevzuat ve Araştırmalar Daire Başkanı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 23.04.2013 Sunumun İçeriği I. İlaçların Fiyatlandırmasına

Detaylı

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması 23 Aralık 2008 Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması Son günlerde akaryakıt fiyatları ile ilgili olarak kamuoyunda bir bilgi kirliliği gözlemlenmekte olup, bu durum Sektörü ve Şirketimizi itham altında

Detaylı

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz?

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Şebnem BORAN 1.Dünya Hububat Pazarı Günümüzde dünyanın stratejik ürün grubunu oluşturan hububat pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünya toplam hububat üretimine

Detaylı

Risk Merkezi Aylık Bülteni

Risk Merkezi Aylık Bülteni Risk Merkezi Aylık Bülteni Ocak 2016 Sayı: 5 Mart 2016 İçindekiler Sayfa No Açıklamalar 2 I. Krediler/Tasfiye Olunacak Alacaklar Bankalar, Finansman Şirketleri, Faktoring Şirketleri ve Finansal Kiralama

Detaylı

ULAKBİM Danışma Hizmetlerinde Yeni Uygulamalar: Makale İstek Sistemi ve WOS Atıf İndeksleri Yayın Sayıları Tarama Robotu

ULAKBİM Danışma Hizmetlerinde Yeni Uygulamalar: Makale İstek Sistemi ve WOS Atıf İndeksleri Yayın Sayıları Tarama Robotu ULAKBİM Danışma Hizmetlerinde Yeni Uygulamalar: Makale İstek Sistemi ve WOS Atıf İndeksleri Yayın Sayıları Tarama Robotu Serpil YETGİN * Öz Günümüzde daha fazla bilginin elektronik olarak elde edilmesi,

Detaylı

PETDER 2016 DA TON ATIK YAĞ TOPLADI

PETDER 2016 DA TON ATIK YAĞ TOPLADI Ocak 2017 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

6. ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ

6. ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ 6. ODA MERKEZ BÜRO İŞLEYİŞİ 25. Dönem Çalışma Programı nda, Odamız merkez ve şubelerin büro işleyişinde etkinliğini arttırıcı teknik alt yapının güçlendirilerek oda çalışma hedeflerine ulaşılmasına hizmet

Detaylı

ĠliĢkin Usul Ve Esaslarda Yapılan DeğiĢiklikler Hakkında.

ĠliĢkin Usul Ve Esaslarda Yapılan DeğiĢiklikler Hakkında. 04.06.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/79 KONU: Yurt DıĢında GerçekleĢtirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine ĠliĢkin Usul Ve Esaslarda Yapılan DeğiĢiklikler

Detaylı

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri,

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri, İçindekiler ÖNSÖZ... 2 GİRİŞ... 3 Genel Kurul Toplantısı... 3 Yönetim Kurulu nda Üye ve Görev Değişiklikleri... 3 MMKD Stratejik Plan Çalışması... 3 PROJELER... 4 Kapılar Müzecilere Açık Projesi... 4 Derneklere

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER NO HİZMETİN ADI 1 İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Birinci Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler için ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER Yer seçimi ve tesis kurma izni ile ilgili gerekli

Detaylı

ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI

ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI Şirketimizin Olağan Genel Kurul Toplantısı, 2015 faaliyet yılı çalışmalarını incelemek

Detaylı

2006 Yılı Ocak Haziran Dönemi Sektör Raporu 2006 Ocak- Haziran Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49

2006 Yılı Ocak Haziran Dönemi Sektör Raporu 2006 Ocak- Haziran Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49 2006 - Dönemi Sektör Raporu Petder, 11/08/2006 Sayfa: 1/49 Bayar Cad. Gülbahar Sok. Perdemsaç Plaza No:17/14 34742 Kozyatağı İstanbul Tel: 216 4452923/24 Faks: 216 4452925 info@petder.org.tr, www.petder.org.tr

Detaylı