AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ"

Transkript

1 AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM MEHMET FİDAN / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No /10) KARAR STRAZBURG 16 Aralık 2014 İşbu karar, Sözleşme'nin 44 2 maddesinde belirlenen şartlara göre kesinleşecek olup, bazı şekli değişikliklere tabi tutulabilir. T.C. Adalet Bakanlığı, Bu gayriresmi çeviri, Adalet Bakanlığı, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, İnsan Hakları Daire Başkanlığı tarafından yapılmış olup, Mahkeme açısından bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Bu çeviri, davanın adının tam olarak belirtilmiş olması ve yukarıdaki telif hakkı bilgisiyle beraber olması koşulu ile Adalet Bakanlığı, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, İnsan Hakları Daire Başkanlığına atıfta bulunmak suretiyle ticari olmayan amaçlarla alıntılanabilir.

2 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI 1 Mehmet Fidan / Türkiye Davasında, Başkan Guido Raimondi, Yargıçlar Işıl Karakaş, András Sajó, Helen Keller, Paul Lemmens, Robert Spano, Jon Fridrik Kjølbro, ve İkinci Bölüm Yazı İşleri Müdürü Stanley Naismith'in katılımıyla oluşturulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (İkinci Bölüm) heyeti, 18 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirdiği müzakerelerin ardından yine aynı tarihte aşağıdaki kararı vermiştir: USUL 1. Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan (64969/10 no.lu) davanın temelinde, T.C. vatandaşı olan Mehmet Fidan'ın ( ''başvuran'' ), 20 Ekim 2010 tarihinde, İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına ilişkin Sözleşme nin ( ''Sözleşme'' ) 34. maddesi uyarınca yapmış olduğu başvuru bulunmaktadır. 1. Başvuran, Mahkeme önünde, Şırnak'ta görevini icra eden Avukat V. Vesek tarafından temsil edilmiştir. Türk Hükümeti ( ''Hükümet'' ) ise kendi yetkilisi tarafından temsil edilmiştir. 2. Başvuru, Hükümete 22 Mart 2012 tarihinde tebliğ edilmiştir.

3 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI 2 OLAY VE OLGULAR DAVANIN KOŞULLARI 3. Başvuran, 1990 doğumlu olup Şırnak'ta ikamet etmektedir. 4. Başvuran, 14 Şubat 2009 tarihinde Şırnak'ta düzenlenen bir gösteri sırasında yakalanarak saat 12.00'da güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştır. 5. Başvuranın yakalandığı sırada üzerinde, silah olarak kullandığı bir sapan ve kırk bir adet bilye bulunmuştur. 6. Başvuran, söz konusu gösteri sırasında yola barikat kuran, lastikleri yakan ve güvenlik güçlerinin üzerine taş ve molotof kokteyl fırlatan PKK sempatizanlarından oluşan bir grup içerisinde yer almıştır. 7. Aynı tarihte olay tespit ve yakalama tutanağı düzenlenmiştir, bu tutanak polis memurları ve başvuran tarafından imzalanmıştır. 8. Söz konusu tutanakta başvuranın kaçmaya çalıştığı ancak yakalandığı belirtilmiştir. 9. Başvuranın yakalandığı sırada güvenlik güçlerine direndiği hususu, tutanağa kaydedilmemiştir. 10. Başvuran, yine 14 Şubat 2009 tarihinde saat 12.26'da, gözaltına alındıktan sonra sağlık raporu düzenlenmesi için İdil Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Doktor M.E. tarafından düzenlenen bu raporun sonuç kısmı aşağıdaki gibi özetlenebilir: '' Hastanın fiziki kontrolünde, bilincinin açık [ve] işbirliği içerisinde ve [oryante] olduğu tespit edilmiştir. Hastanın sol kürek kemiğinde hassasiyet. İki dirseğinde sıyrıklar. Boynunun sol kısmında sıyrık. Başka hiçbir darp [izi] ya da yara tespit edilmemiştir.

4 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI 3 Bu lezyonlar, basit tıbbi müdahalelerle tedavi edilecek niteliktedir. '' 11. Raporda başvuranın şikâyetleri belirtilmemiştir. 12. Başvuran, İdil Devlet Hastanesi'nde 15 Şubat 2009 tarihinde iki sağlık kontrolüne daha tabi tutulmuştur. 13. Doktor A.K. tarafından aynı gün içerisinde düzenlenen 109 sayılı sağlık raporunun somut olayla ilgili kısımları aşağıdaki gibi özetlenebilir: '' Sağ dirsek etrafında sıyrık. Sol kürekkemiğinde ağrılı ödem. Hasta, işitme kaybı olduğundan şikâyetçi. Kulak zarında yırtılma. Belirtilen sorunlar, basit tıbbi müdahalelerle tedavi edilecek niteliktedir. '' 14. Doktor A.K. tarafından aynı tarihte düzenlenen 112 sayılı ikinci sağlık raporunda, başvuranın sağlık kontrolünde kulağı üzerinde herhangi bir darp, kızarıklık veya ekimoz izinin tespit edilmediği belirtilmiştir. Ayrıca mevcut raporda, muayene sırasında acil servisteki iş yoğunluğu sebebiyle hastanın kulağının klinik incelemesi hakkında önceki raporda detaylı bilgilerin yer almadığı belirtilmiştir. 15. Başvuran, İdil Savcılığında ( ''savcılık'' ) 15 Şubat 2009 tarihinde verdiği ifadelerde, yakalandığı sırada polis memurlarının kendisini darp ettiğini beyan etmiştir: özellikle sağ kulağına, işitme kaybına yol açacak darbeler aldığından şikâyet etmiştir. Başvuranın avukatı, savcıdan, müvekkilinin bir kulak-burun-boğaz uzmanı tarafından muayene edilmesi için izin talep etmiştir. Avukatın talebi kabul edilmemiştir. 16. Başvuran, aynı tarihte, avukatının refakatinde, İdil Sulh Ceza Mahkemesi hakimi önüne çıkarılmıştır. Başvuran, özellikle yakalandığı sırada kulağına aldığı ve kendisinin işitme kaybına uğramasına sebep olan darbelerden şikâyet etmiştir.

5 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI Hâkim, başvuranın, silahlı terör örgütüne üye olmak ve propagandasını yapmak suçu ile itham edildiğinden, tutuklanmasına karar vermiştir. 18. Başvuran, 23 Şubat 2009 tarihinde polis memurları ve 15 Şubat 2009 tarihli raporları düzenleyen Doktor A.K. hakkında, sırasıyla kötü muamelede bulunmaktan ve görevi kötüye kullanmaktan, Savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. 19. Cumhuriyet savcısı, ilgili kişiler hakkında ceza soruşturması başlatmıştır. 20. Bu soruşturma kapsamında Cumhuriyet savcısı, Doktor A.K.'nın ifadesini almıştır, bu ifade aşağıdaki gibidir: '' İdil Devlet Hastanesinde doktor olarak çalışıyorum. Hasta Mehmet Fidan, işitme kaybı şikâyetini ileri sürmüştür. Hastayı inceledim ve sağ kulak zarında bir yırtılma teşhis ettim. Kulak zarı yırtılması, ilerlemiş bir iltihaba veya travmaya bağlı olabilmektedir. Kulak bölgesinde herhangi bir lezyon, darbe veya şiddet izi fark etmedim. Bu hastanede kulak-burun-boğaz uzmanı bulunmamaktadır. Görevim, detaylı bir sağlık bilançosu yapmak değil, genel bir muayene gerçekleştirmektir. Bu hastanın yakınları beni tehdit etmiştir. Buna rağmen, tarafsız bir şekilde sağlık raporunu düzenledim. '' Şubat 2009 tarihli sağlık raporunu düzenleyen Doktor M.E.'nin ifadesi alınmıştır, bu ifadenin somut olayla ilgili kısımları aşağıdaki gibidir: '' Hasta Mehmet Fidan, kulağındaki bir ağrıdan şikâyetçi olmuştur. Muayenesinde herhangi bir darp veya şiddet izine rastlamadım. Sağlık incelememiz yüzeysel olmuştur. Söz konusu muayene, sadece darp izi ve yaraların [olup olmadığının] belirlenmesine izin vermiştir. [Hastanın] kulağındaki sorunun, eski bir sorun olduğu ve bir uzman tarafından daha ayrıntılı bir inceleme gerektirdiği kanısındayım. Bu sebeple söz konusu sorundan raporumda bahsetmedim. '' 22. Adli Tıp Kurumu, 27 Ocak 2010 tarihinde, Savcılığın talebi üzerine, başvuranın sağlık durumuna ilişkin bir rapor düzenlemiştir. Bu rapor, aşağıdaki gibidir:

6 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI 5 '' Hastanın sağlık kontrolü, 11 Ocak 2010 tarihinde komisyonumuz tarafından yapılmıştır. [Hasta], yakalandığı sırada güvenlik güçleri tarafından şiddetli bir şekilde darp edildiğini söylemiştir. Özellikle kulağına bir darbe almış ve yerde sürüklenmiştir. Hasta, darp edildikten sonra bir dönem ( ) polislerden korkmuş ve kâbuslar görmüştür. Haksız yere tutuklandığı kanısındadır. Erkek kardeşlerine ve kız kardeşlerine yardımcı olamaması, hastayı depresyona sürüklemiştir. Yapılan kulakburun-boğaz muayenesi, sağ kulak zarı yerine yapay bir kulak zarı yerleştirilerek işitme kaybının giderildiğini göstermiştir ( ) Kulak zarı yırtılmasının boyutsal niteliklerinin, önceki sağlık raporlarında belirtilmemesi ve yırtılma gerçekleştiğinde kanamanın olup olmadığı hususunda bir kesinlik bulunmaması sebebiyle, Mehmet Fidan ın kulağındaki yaralanmanın hastanın iddia ettiği şekilde maruz kaldığı darbelerden kaynaklanıp kaynaklanmadığının veya yakalanmasından önceki bir tarihte meydana gelen eski bir yaralanmanın söz konusu olup olmadığının belirlenmesi tıbbi olarak mümkün değildir. Sonuç : (...) Sağ kulak zarındaki yırtılma, hastanın hayati durumunu etkilememiştir. Söz konusu yırtılmanın [sonuçları] basit bir tıbbi müdahaleyle [tedavi edilebilecek] nitelikte değildir (...). '' 23. Savcı, 12 Mart 2010 tarihinde, delil yetersizliği nedeniyle Doktor A.K. hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair kararvermiştir. Savcı, kararda başvuranın kulağındaki sorunun, oluştuğu tarihi belirlemenin mümkün olmadığını belirtmiştir. 24. Başvuran, avukatı aracılığıyla kovuşturmaya yer olmadığına dair karara karşı itirazda bulunmuştur. Başvuran özellikle, sadece söz konusu doktor hakkında değil, aynı zamanda gözaltında tutulmasından sorumlu polis memurları hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu, savcılığın polis memurlarının sorumluluğunun tespiti için bir soruşturma yürütmediğini iddia etmiştir. 25. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Nisan 2010 tarihinde, itiraz edilen kararın yasaya ve usuleuygun olduğu kanaatinevararak, başvuran tarafından ileri sürülen itirazı reddetmiştir. Ağır Ceza Mahkemesi, başvuran tarafından suçlanan polis memurları hakkında bir hüküm kurmamıştır.

7 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI Bu karar, 21 Nisan 2010 tarihinde başvuranın avukatına tebliğ edilmiştir. HUKUKİ DEĞERLENDİRME I. SÖZLEŞME NİN 3. MADDESİNİN İHLAL EDİLDİĞİ İDDİASI HAKKINDA 27. Başvuran, Sözleşme nin 3. maddesini ileri sürerek, yakalandığı ve gözaltına alındığı sırada kötü muameleye maruz kaldığından şikâyet etmektedir. Başvuran ayrıca, yine aynı madde kapsamında, 15 Şubat 2009 tarihli sağlık raporunu düzenleyen doktor ile yakalanmasından ve gözaltına alınmasından sorumlu olan polis memurları aleyhinde etkin bir ceza soruşturması yürütülmemiş olmasından şikâyetçidir. 28. Başvuran, Sözleşme'nin 13. maddesini ileri sürerek, makamları bağımsızlıktan yoksun bir soruşturma yürütmekle suçlayarak, polis memurlarının aleyhinde yürütülen soruşturmanın etkin olmadığından şikâyet etmektedir. Başvuran ayrıca, aynı madde açısından, savcının verdiği takipsizlik kararının gerekçelendirilmediğinden ve yakalanması ile gözaltına alınmasından sorumlu polis memurlarının kimliklerinin tespit edilmemesinden şikâyetçidir. 29. Hükümet, başvuranın iddialarına ve gerekçelerine itiraz etmektedir. 30. Mahkeme, başvuranın şikâyetlerinin sunulması bakımından, başvurunun sadece Sözleşme nin 3. maddesi açısından incelenmesinin uygun olduğu kanısındadır. Bu hüküm, aşağıdaki gibidir: "Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tâbi tutulamaz."

8 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI 7 A. Kabul Edilebilirlik Hakkında 31. Hükümet, herhangi bir kabul edilemezlik itirazı ileri sürmemektedir. 32. Mahkeme, başvurunun, Sözleşme'nin 35. maddesinin 3. fıkrasının a) bendi anlamında açıkça dayanaktan yoksun olmadığını ve herhangi bir kabul edilemezlik gerekçesiyle bağdaşmadığını tespit ederek, başvurunun kabul edilebilir olduğuna karar vermiştir. B. Esas Hakkında 33. Başvuran aslında, Sözleşme'nin 3. maddesinin hem esas hem de usul yönünden ihlal edildiğinden şikâyet etmektedir. 34. Hükümet, başvuranın kulağı haricindeki yaralanmalarının, hafif olduğunu ve bu yaraların niteliklerinin, Sözleşme'nin 3. maddesinin uygulama alanına girmek için gerekli olan asgari ağırlık eşiğini aşmadıklarını ileri sürmektedir. 35. Hükümet, başvuranın, kaçmaya çalıştığı sırada kolluk kuvvetleri tarafından, üzerinde yine kolluk kuvvetlerine karşı silah olarak kullandığı bir sapan ile yakalandığını hatırlatmaktadır. 36. Hükümet ayrıca, kaçmaya çalışan herhangi bir saldırganın, üstelik polis tarafından yakalanması sırasında, söz konusu yaralanmalara maruz kalmasının tamamen anlaşılabilir olduğu görüşündedir. 37. Hükümet, başvuranın kulağındaki lezyonun, ihtilaf konusu olayların meydana geldiği tarihten önce, bir iltihaba bağlı olarak geliştiği kanısındadır. Bu bağlamda Hükümet, sağlık raporlarında, başvuranın kulağında herhangi bir darp veya şiddet izine rastlanmadığının keydedildiğini belirtmektedir. 38. Hükümet, iç hukukta yürütülen soruşturmayla ilgili olarak, yetkili makamların, başvuranın iddialarına hızlı ve etkin bir şekilde cevap verdiklerini ileri sürmektedir: söz konusu makamlar, tüm delil unsurlarını

9 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI 8 bir araya getirerek ve tüm usuli güvencelerin uygulanmasını sağlayarak ulusal hükümlere ve Sözleşme'nin 3. maddesinin gereklerine uygun bir soruşturma yürütmüşlerdir. 39. Mahkeme, bir kişinin, polis ya da Devletin benzer teşkilatları tarafından 3. maddeye aykırı bir muameleye maruz bırakıldığını savunulabilir bir şekilde ileri sürmesi durumunda, Sözleşme nin 1. maddesinin Devlete getirdiği ''[kendi] yetki alanı içinde bulunan herkese bu Sözleşme[ de] (...) belirlenen hak ve özgürlüklerin tanınmasına'' ilişkin genel yükümlülük ile birlikte söz konusu hükmün, sonuç olarak etkin bir resmi soruşturma yapılmasını gerektirdiğini hatırlatmaktadır (Assenov ve diğerleri/bulgaristan, 28 Ekim 1998, , Karar ve Hükümler Derlemesi 1998-VIII, Batı ve diğerleri/türkiye, No /96 ve 57834/00, , AİHM 2004-IV, Abdülsamet Yaman/Türkiye, No /96, 54, 2 Kasım 2004, Khachiev ve Akaïeva/Rusya, No /00 ve 57945/00, 177, 24 Şubat 2005 ve Menecheva/Rusya, No /00, 67, AİHM 2006-III). 40. İvedi olarak soruşturma açılması ve bu soruşturmanın makul bir özenle yürütülmesi, aslında kamu güveninin ve hukuk devletine inancın sağlanması ve yasadışı eylemlere karşı müsamaha gösterildiği veya bu eylemlerin işlenmesinde işbirliği yapıldığı izleniminin önlenmesi bakımından oldukça önem arzetmektedir (Necati Yılmaz/Türkiye, No /09, 61, 12 Şubat 2013, Nurgül Doğan/Türkiye, No /01, 61, 8 Temmuz 2008). 41. Mahkeme, somut olayda öncelikle, 14 Şubat 2009 tarihinde düzenlenen olay tespit ve yakalama tutanağına göre, başvuranın güvenlik güçleri tarafından aynı tarihte saat 12.00'da yakalandığını gözlemlemektedir. Mahkeme, bu belgede, başvurana karşı herhangi bir güce başvurulduğunu kanıtlayan bir davranışın hiçbir şekilde belirtilmediğini dikkate almaktadır. Söz konusu tutanakta, özellikle yakalama sırasında

10 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI 9 herhangi bir direnişte bulunulduğu da belirtilmemiştir (yukarıdaki 10. paragraf). 42. Mahkeme ardından, başvuranın yakalanmasından sonra doktorlar tarafından muayene edildiğini ve darp edilmiş olması sebebiyle başvuranın bu doktorlar nezdinde polislerden şikâyetçi olduğunu tespit etmektedir: düzenlenen sağlık raporlarında, başvuranın iddialarına uygun olarak bazı yaralanmalarının bulunduğu etkin olarak belirtilmektedir. Bu yaraların niteliği, Sözleşme'nin 3. maddesinin uygulama alanına girmesi için gerekli olan asgari ağırlık eşiğini aşmaktadır. Bu sebeple Hükümetin, başvuranın yaralarının, yakalanması sırasında maruz kaldığı muamelelerden farklı bir sebebe bağlı olduğu hakkında makul bir açıklama yapması gerekmektedir (Salman/Türkiye [BD], No /93, 100, AİHM 2000-VII). 43. Mahkeme, başvuranın yakalanması sırasında kullanılan gücün niteliği veya derecesi hakkında soruşturma dosyasındaki eksiklikleri dikkate aldığında, Hükümetin bu yaraların kaynağına ilişkin olarak makul bir açıklama sunamayacağı kanısındadır. 44. Esasen Mahkeme, özellikle ilgilinin kulağındaki lezyonla ilgili olarak, sağlık raporlarının, daha önce Adli Tıp Kurumu'nun da altını çizdiği gibi, olması gerektiği şekilde düzenlenmediklerini dikkate almaktadır (yukarıdaki 23. paragraf): doktorlar kulak zarı yırtılmasının boyutsal niteliğini belirtmemiş ve bu yırtılmayla birlikte bir kanamanın meydana gelip gelmediği hakkında kesin bir teşhiste bulunamamışlardır; dolayısıyla kulakta bulunan lezyonun kesin sebebinin, on bir ay sonra belirlenmesi imkânsız hale gelmiştir. 45. Mahkeme diğer taraftan, Savcılığın, başvuranı yakalayan güvenlik güçlerinin davranışlarıyla ilgili herhangi bir soruşturma tutanağı düzenlemediğini ve olaylara karışan polislerin kimliklerinin bile teşhis edilmediğini gözlemlemektedir. 46. Ayrıca Mahkeme, olaylara dair kendi ifadelerini belirtme imkânı bulunmasına rağmen, başvuranın şikâyetini incelemekle yetkili Cumhuriyet

11 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI 10 savcısının, ilgilinin ifadesini almadığını dikkate almaktadır. Hâlbuki meydana gelen olayların, bu bağlamda tümüyle veya büyük bir kısmıyla, - kendi denetimlerine tabi olan kişiler gibi- makamlar tarafından da bilindiğini, suç duyurusunda bulunanların ifadesinin, tespit edilen yaralanmaların sebeplerini belirlenmesi için temel bir unsur teşkil ettiğini hatırlatmak gerekmektedir. Ayrıca soruşturma makamları, tespit edilen yaralanmalarla ilgili olarak, sağlık belgelerine dayanan delil unsurlarının içeriği ile suç duyurusunda bulunanlar tarafından verilen ifadeleri kıyaslayarak kötü muamele iddialarının doğruluğunu kanıtlayabilmektedir (Altay/Türkiye, No /93, 55, 22 Mayıs 2001). 47. Hâlbuki mevcut somut olayın koşullarına benzer koşullarda, ulusal makamların, Sözleşme'nin 3. maddesine aykırı olarak kötü muamelede bulunan kişilerin tamamıyla cezasız kalmayacak şekilde, yeterli bir çabukluk ve makul bir özen göstererek gerekli pozitif tedbirleri almaları gerekmektedir. 48. Mahkeme, yukarıda belirtilenler ışığında, somut olayda soruşturmanın yürütülmesinde gerekli çabukluğun ve özenin gösterilmemesinin, olaylara karışan, başvurana karşı sözde şiddet gösteren güvenlik görevlilerinin neredeyse cezasız kalmasına ve başvuranın suç duyurusunun etkili olmamasına sebep olduğu kanaatindedir. 49. Dolayısıyla Sözleşme'nin 3. maddesi ihlal edilmiştir. II. SÖZLEŞME'NİN 41. MADDESİNİN UYGULANMASI HAKKINDA 50. Sözleşme'nin 41. maddesi gereğince, '' Şayet Mahkeme işbu Sözleşme ve Protokollerinin ihlal edildiğine karar verirse ve ilgili Yüksek Sözleşmeci Tarafın iç hukuku bu ihlalin sonuçlarını ancak kısmen ortadan kaldırabiliyorsa, Mahkeme, gerektiği takdirde, zarar gören taraf lehine adil bir tazmin verilmesine hükmeder. ''

12 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE KARARI Başvuran, öngörülen süre içerisinde herhangi bir adil tazmin talebinde bulunmamıştır. Dolayısıyla Mahkeme, bu bağlamda başvurana herhangi bir meblağ ödenmesine gerek olmadığı kanısındadır. BU GEREKÇELERLE, MAHKEME, OYBİRLİĞİYLE, 1. Başvurunun kabul edilebilir olduğuna; 2. Sözleşme'nin 3. maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir. İşbu karar Fransızca dilinde tanzim edilerek, AİHM İçtüzüğünün 77. maddesinin 2. ve 3. fıkraları uyarınca, 16 Aralık 2014 tarihinde yazılı olarak tebliğ edilmiştir. Stanley Naismith Yazı İşleri Müdürü Guido Raimondi Başkan İşbu karar ekinde, Sözleşme'nin 45. maddesinin 2. fıkrası ve Mahkeme İçtüzüğünün 74. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, Yargıç P. Lemmens ve Yargıç J.F. Kjølbro tarafından sunulan aşağıdaki ayrık görüşler yer almaktadır: G.R.A. S.H.N.

13 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE AYRIK GÖRÜŞ 12 YARGIÇ LEMMENS VE YARGIÇ KJØLBRO'NUN SUNDUĞU MUTABAKAT ŞERHİ (Çeviridir) 1. Her ne kadar Sözleşme'nin 3. maddesinin ihlal edildiği tespitine katılsak da, Mahkeme tarafından kabul edilen Sözleşme'nin 3. maddesinin esas ve usul yönlerini aynı zamanda incelemeyi seçen genel yaklaşıma katılamıyoruz. Oysaki iki şikâyet özünde birbirinden farklıdır ve Mahkeme içtihadına uygun olarak bu şikâyetlerin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. 2. Kötü muamele iddiasına (3. maddenin esas yönüne) ilişkin olarak söz konusu kötü muamelelerin, ''her türlü makul şüphenin ötesine'' geçtiğinin kanıtlanmadığı kanısındayız. 3. Mahkeme önünde, başvuran, yakalandığı ve gözaltında tutulduğu sırada kötü muamelelere maruz kaldığını ileri sürmüş ancak bu muamelelerin niteliğini belirtmemiştir (28. paragraf). 4. Bununla birlikte başvuran, ulusal makamlar önünde, özellikle sağ kulağına vurulduğunu iddia etmiştir. Ayrıca yakalandıktan sonra ertesi gün, yakalandığı süre boyunca kendisine kötü davranıldığını ileri sürmüştür. Başvuran, savcı önünde ''özellikle sağ kulağına darbe aldığından'' şikâyetçi olmuştur (16. paragraf). Başvuran, yerel mahkeme önünde de, ''yakalandığı sırada özellikle sağ kulağına darbeler aldığından'' şikâyet ederek, iddiasını yinelemiştir (17. paragraf). 5. Başvuran, şiddet içeren bir gösteriye katılmıştır, söz konusu eylem boyunca göstericiler, barikatlar kurmuş, lastikler yakmış, taş atmış ve molotof kokteyl kullanmışlardır. Başvuran kaçmaya çalışırken yakalanmıştır. Başvuranın üzerinde '' silah olarak kullandığı bir sapan ve kırk bir adet bilye '' bulunmuştur.

14 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE AYRIK GÖRÜŞ Dolayısıyla yakalamanın koşulları ve başvuran tarafından ulusal makamlara sunulan şikâyet bakımından, Mahkeme tarafından değerlendirmeye alınabilecek tek kötü muamele, ilgilinin maruz kaldığını iddia ettiği ''sağ kulağına aldığı darbeler'' dir (6. paragraf). 7. Mahkeme, 43. ve 44. paragraflarda, başvuranın ''darbelere maruz kaldığı'' iddiasına ve ''başvuranın iddialarına uyan bazı yaralanmaların varlığını'' gösteren sağlık raporlarına atıfta bulunmaktadır; bununla birlikte Mahkeme, hangi kötü muameleleri değerlendirdiğini belirtmemektedir. 8. Bizim nazarımızda, yakalanması sırasında başvuranın kulağına vurulması hususunun, ''makul şüphenin ötesine'' geçtiği kanıtlanmamıştır. Başvuranın kulak zarının yırtılmasıyla ilgili olarak, Hükümeti, ''tatmin edici ve inandırıcı bir açıklamada'' bulunmaya zorlayacak ''güçlü fiili karineler'' barındıran özel koşullar da bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle, bize göre başvuran, ''ilk görünüşte (prima facie) iddiasına dayanak oluşturacak tutarlı kanıtlar'' sunamamıştır (özellikle bk. Selmouni/Fransa [BD], No /94, 87, AİHM 1999-V, Creangă/Romanya [BD], No /03, 88-90, 23 Şubat 2012 ve Hassan/İngiltere [BD], No /09, 48-49, AİHM 2014). 9. Başvuran, yakalandığı gün ve yakalandıktan sonraki gün bir doktor tarafından muayene edilmiştir. Yakalanmasından sonra bir saatten az süre içerisinde düzenlenen sağlık raporunda, kulak zarında yırtık bulunduğu belirtilmemekte ve ''hiçbir darp veya yaralanmanın gözlemlenmediği'' açıklanmaktadır (11. paragraf). Bu raporu düzenleyen doktor, daha sonra, başvuranın kulağındaki bir ağrıdan şikâyetçi olduğunu ancak kendisinin ''darp veya şiddet izi'' farketmediğini ve başvuranın ''( ) kulağındaki sorunun eski bir sorun olduğu'' kanısına vardığını açıklamıştır (22. paragraf). 10. Başvuran, yakalanmasının ardından ertesi gün ikinci defa muayene edilmiştir. Bu muayeneye ilişkin sağlık raporu, ''işitme kaybı'' şikâyetini ve ''sağ kulak zarında yırtık'' tespitini içermektedir ve muayenede ''kulak

15 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE AYRIK GÖRÜŞ 14 üzerinde hiçbir darp izi, kızarıklık veya morluk'' tespit edilmediğini belirtmektedir (14 ve 15. paragraflar). Bu sağlık raporunu düzenleyen doktor, daha sonra, ''kulak bölgesinde herhangi bir lezyon, darp veya şiddet izi farketmediğini'' açıklamıştır (21. paragraf). 11. Bu sebeple, davanın kendine özgü koşulları ve Mahkeme'ye sunulan delil unsurları bakımından, yakalandığı sırada başvuranın kulağına vurulduğu iddiasının, ''her türlü makul şüphenin ötesinde'' olduğu gösterilmemiştir. Dolayısıyla Sözleşme'nin 3. maddesinin esas yönünden ihlal edilmediği ve bu tespiti Mahkeme'nin dile getirmiş olması gerektiği kanısındayız. 12. Diğer taraftan, başvuranın iddiası hakkındaki soruşturmanın, Mahkeme'nin içtihadında yorumlandığı şekilde, Sözleşme'nin 3. maddesinin usuli gerekliliklerine uygun olmadığı tespitine katılıyoruz. 13. Ayrıca kararda, makamların, başvuranın yakalandığı sırada kendisine kötü davranıldığı iddiasını soruşturmadıkları ve olaya karışan polis memurlarının kimliklerinin tespit edilmediği ve sorgulanmadıkları belirtilmiştir (46. paragraf). Başvuran, bu konuda polisler tarafından daha fazla sorgulanmamıştır (47. paragraf). 14. Bize göre, ''sağlık raporlarının gerektiği şekilde düzenlenmediği'' (45. paragraf) iddiasının, yakalamanın olduğu gün ve ertesi gün gerçekleştirilen sağlık muayenelerini eleştirmek için yeterli bir dayanak teşkil etmediğini görüşümüze eklemek isteriz. 15. Adli yargılama amacıyla daha sonra Adli Tıp Kurumu'nun, kulak zarı yırtılmasının karakteristik boyutlarının belirtilmemesi ve kanamanın olup olmadığı hakkında kesin bilgilerin bulunmaması sebebiyle başvuranın kulak zarının yırtılmasına sebep olan zararın nedeninin tespit edilmesinin mümkün olmadığını açıklaması, kendi içerisinde, başvuranı yakalandığı gün ve ertesi gün muayene eden doktorların, görevlerini gerekli özeni göstererek yerine getirmediklerini ileri sürmek için yeterli değildir. Yapılan muayenelerin değerlendirmesinde, muayenelerin amaçlarının ve ayrıca

16 MEHMET FİDAN / TÜRKİYE AYRIK GÖRÜŞ 15 başvuran tarafından doktorlara verilen bilgilerin dikkate alınması gerekmektedir. 16. Sonuç olarak, başvuranın yakalandığı andan itibaren kötü muameleye maruz kaldığı iddiası hakkında açılan soruşturmanın yetersizliği sebebiyle, Sözleşme'nin 3. maddesinin ihlal edildiği tespitine katılıyoruz ancak, 3. maddeye aykırı olan kötü muamelelere maruz kalmadığı kanısındayız. Ayrıca, ilgilinin yakalandığı gün ve ertesi gün gerçekleştirilen muayeneleri eleştirmek için yeterli bir dayanağın varolmadığı sonucuna varmaktayız.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KEPENEKLİOĞLU VE CANPOLAT - TÜRKİYE. (Başvuru no: 35363/02) KARAR STRAZBURG.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KEPENEKLİOĞLU VE CANPOLAT - TÜRKİYE. (Başvuru no: 35363/02) KARAR STRAZBURG. AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KEPENEKLİOĞLU VE CANPOLAT - TÜRKİYE (Başvuru no: 35363/02) KARAR STRAZBURG 6 Eylül 2005 Bu karar, AİHS nin 44 2. maddesi uyarınca kesinlik kazanacaktır. Üzerinde

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAR İNCELEMESİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAR İNCELEMESİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAR İNCELEMESİ Zülâl BAYRAKTAR ve Köksal BAYRAKTAR / TÜRKİYE KARARI (Başvuru no: 11837/13) 01-05 Eylül 2014 tarihinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun gerçekleştirdiği

Detaylı

CMK 135 inci maddesindeki amir hükme rağmen, Mahkemenizce, sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine karar verildiği görülmüştür.

CMK 135 inci maddesindeki amir hükme rağmen, Mahkemenizce, sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine karar verildiği görülmüştür. Mahkememizin yukarıda esas sayısı yazılı dava dosyasının yapılan yargılaması sırasında 06.05.2014 günlü oturum ara kararı uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ndan sanık... kullandığı... nolu,

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM. ŞÜKRÜ YILDIZ / TÜRKİYE (Başvuru No. 4100/10) KARAR STRAZBURG. 17 Mart 2015

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM. ŞÜKRÜ YILDIZ / TÜRKİYE (Başvuru No. 4100/10) KARAR STRAZBURG. 17 Mart 2015 AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM ŞÜKRÜ YILDIZ / TÜRKİYE (Başvuru No. 4100/10) KARAR STRAZBURG 17 Mart 2015 İşbu karar Sözleşme nin 44 2 maddesinde belirtilen koşullar çerçevesinde kesinleşecek

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR. Başvuru No. 64126/13. Sayfı SARISÜLÜK ve diğerleri / Türkiye *

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR. Başvuru No. 64126/13. Sayfı SARISÜLÜK ve diğerleri / Türkiye * AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR Başvuru No. 64126/13 Sayfı SARISÜLÜK ve diğerleri / Türkiye * Başkan Guido Raimondi, Yargıçlar Işıl Karakaş, András Sajó,

Detaylı

ĐKĐNCĐ DAĐRE. MUSTAFA VE ARMAĞAN AKIN/TÜRKĐYE (Başvuru no. 4694/03) STRAZBURG. 6 Nisan 2010

ĐKĐNCĐ DAĐRE. MUSTAFA VE ARMAĞAN AKIN/TÜRKĐYE (Başvuru no. 4694/03) STRAZBURG. 6 Nisan 2010 CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYĐ AVRUPA ĐNSAN HAKLARI MAHKEMESĐ ĐKĐNCĐ DAĐRE MUSTAFA VE ARMAĞAN AKIN/TÜRKĐYE (Başvuru no. 4694/03) KARAR STRAZBURG 6 Nisan 2010 Đşbu karar AĐHS nin 44/2 maddesinde belirtilen

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR Başvuru No. 19204/08 Nimet BACAKLILAR / Türkiye Başkan, Paul Lemmens, Yargıçlar, Işıl Karakaş, Nebojša Vučinić, Helen Keller,

Detaylı

Başvuran, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ) önünde, İstanbul Barosu avukatlarından A. Yılmaz tarafından temsil edilmiştir.

Başvuran, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ) önünde, İstanbul Barosu avukatlarından A. Yılmaz tarafından temsil edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararı CHARAHILI/Türkiye Davası Başvuru No: 46605/07 Strazburg 13 Nisan 2010 İKİNCİ DAİRE USUL Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan 46605/07 no lu davanın nedeni, Tunus vatandaşı

Detaylı

FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER Tercüme Eden: Prof. Dr. Durmuş TEZCAN (D.E.Ü. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi) 1. Kitap: Kamu Davası ve İlk Soruşturma; 2. Kitap: Yargı

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR. Başvuru No. 3501/09 Muzaffer TEKİN / Türkiye

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR. Başvuru No. 3501/09 Muzaffer TEKİN / Türkiye AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR Başvuru No. 3501/09 Muzaffer TEKİN / Türkiye Başkan Guido Raimondi, Yargıçlar András Sajó, Nebojša Vučinić, Egidijus Kūris,

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 23-26 MAYIS 2013 - İZMİR Grup Adı : Özel Hukuk 1. Grup Konu : İş ve sosyal güvenlik davaları Grup Başkanı : Mehmet YILDIZ (Yargıtay Tetkik

Detaylı

REKABET KURULU KARARI. : Prof. Dr. Ömer TORLAK : Arslan NARİN, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Tahir SARAÇ, Kenan TÜRK

REKABET KURULU KARARI. : Prof. Dr. Ömer TORLAK : Arslan NARİN, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Tahir SARAÇ, Kenan TÜRK Rekabet Kurumu Başkanlığından, Dosya Sayısı : 2015-3-14 Karar Sayısı : 15-28/336-108 Karar Tarihi : 07.07.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER REKABET KURULU KARARI Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer TORLAK :

Detaylı

BURSA TABİP ODASI YÖNETİM KURULU KARARLARI

BURSA TABİP ODASI YÖNETİM KURULU KARARLARI Oturum Tarihi : 21 Kasım 2013 Oturum No : 70 BURSA TABİP ODASI YÖNETİM KURULU KARARLARI 1- Cumhuriyet Savcılığından Bursa Tabip Odasına intikal eden belgelere dayanarak 04, 05, 06 ve 20 Mart 2010 tarihlerinde

Detaylı

Başvuran, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ) önünde, İstanbul Barosu avukatlarından H. K. Elban tarafından temsil edilmiştir.

Başvuran, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ) önünde, İstanbul Barosu avukatlarından H. K. Elban tarafından temsil edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararı KURKAEV/Türkiye Davası Başvuru No: 10424/05 Strazburg 19 Ekim 2010 İKİNCİ DAİRE USUL Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan 10424/05 no lu davanın nedeni, Ruslan Kurkaev

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ LEMKE- TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no:17381/02) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG. 5 Haziran 2007

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ LEMKE- TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no:17381/02) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG. 5 Haziran 2007 CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ LEMKE- TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no:17381/02) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG 5 Haziran 2007 İşbu karar AİHS nin 44 2 maddesinde belirtilen

Detaylı

İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz.

İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz. Federal İş Mahkemesi Karar Tarihi: 7.12.2006 Sayısı : 2 AZR 400/05 Alpay HEKİMLER İşveren aleyhine suç duyurusunda bulunması her durumda fesih için haklı neden oluşturmaz. Özü: İşçiler, işverenleri aleyhine

Detaylı

ERDEM VE EGİN - ERDEM / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No: 28431/06), SAYGI / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No: 5559/07),

ERDEM VE EGİN - ERDEM / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No: 28431/06), SAYGI / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No: 5559/07), ERDEM VE EGİN - ERDEM / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No: 28431/06), SAYGI / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No: 5559/07), KARADAĞ / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No: 2642/08), SEMRA GÜNEY / TÜRKİYE DAVASI (Başvuru No: 38143/68),

Detaylı

ĐKĐNCĐ DAĐRE. CEVĐZ V. TÜRKĐYE (Başvuru no. 8140/08 ) KARAR STRAZBURG 17 TEMMUZ 2012

ĐKĐNCĐ DAĐRE. CEVĐZ V. TÜRKĐYE (Başvuru no. 8140/08 ) KARAR STRAZBURG 17 TEMMUZ 2012 ĐKĐNCĐ DAĐRE CEVĐZ V. TÜRKĐYE (Başvuru no. 8140/08 ) KARAR STRAZBURG 17 TEMMUZ 2012 Đşbu karar Sözleşme nin 44 2 maddesinde belirtilen koşullar çerçevesinde kesinleşecek olup sekli bazı değişikliklere

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü SAKLI NÜFUS - Kişilerin nüfus kütüklerine yazılmamaları ve doğum olaylarının kanunda ön görülen süreler içerisinde nüfusa bildirilmemesi, saklı nüfus diye tanımlanan kişilerin varlığına neden olmaktadır.

Detaylı

Avrupa Adelet Divanı

Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adalet Divanı Çev: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi : 22.11.2012 Sayısı : C-385/12 Kısmi süreli çalışan işçilerin diğer işçilere oranla daha uzun süreli emeklilik sigortasına prim

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

KABUL EDİLMEZLİK KARARI

KABUL EDİLMEZLİK KARARI Priştine, 24 Mayıs 2012 Nr.ref: RK 245/12 KABUL EDİLMEZLİK KARARI Başvuru no: KI 90/11 Başvurucu Xhemile Gashi Yüksek Mahkeme nin Rev. nr. 368/2008 sayı ve 8 Nisan 2011 tarihli kararının Anayasal uygunluğu

Detaylı

KARTELLERĐN ORTAYA ÇIKARILMASI AMACIYLA AKTĐF ĐŞBĐRLĐĞĐ YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK

KARTELLERĐN ORTAYA ÇIKARILMASI AMACIYLA AKTĐF ĐŞBĐRLĐĞĐ YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK KARTELLERĐN ORTAYA ÇIKARILMASI AMACIYLA AKTĐF ĐŞBĐRLĐĞĐ YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK Genel Gerekçe (1) 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun (Kanun) 16 ncı maddesinin altıncı fıkrasında, Kanuna

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu. Esas No:2005/374 Karar No:2007/103

T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu. Esas No:2005/374 Karar No:2007/103 T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu Esas No:2005/374 Karar No:2007/103 Özeti : Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurulların; öncelikle, ilgililerin geçmiş hizmetleri ile sicil durumlarına

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr.

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-132 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/159-72 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014 MART 2014 Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2014 31.03.2014 Bankanın Ticaret Ünvanı : TAIB YatırımBank A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Aksoy İş Merkezi No. 7 Kat 3 Zincirlikuyu,

Detaylı

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKĠYE ĠSTATĠSTĠK KURUMUNUN ĠDARĠ Ġġ VE ĠġLEMLERĠ ĠLE ĠLGĠLĠ HATA, USULSÜZLÜK VE YOLSUZLUKLARA ĠLĠġKĠN ġġkayetlerġn BĠLDĠRĠMĠ VE DEĞERLENDĠRĠLMESĠNE DAĠR YÖNERGE Amaç BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMASYA ÜNİVERSİTESİ ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Amasya Üniversitesi bünyesinde kurulan Etik Kurulun oluşumunu, görevlerini

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

22 Nisan 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28980

22 Nisan 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28980 Tebliğ Türkiye Denetim Standartları Tebliği No: 37 Özet Finansal Tablolara Đlişkin Rapor Vermek Üzere Yapılan Denetimler (BDS 810) Hakkında 22 Nisan 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28980 TEBLĐĞ Kamu Gözetimi,

Detaylı

ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. / ULKER [] 08.11.2013 11:48:38

ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. / ULKER [] 08.11.2013 11:48:38 / ULKER [] 08..203 :48:38 Özel Durum Açıklaması (Genel) 08..203 :47:25 Ortaklığın Adresi Kısıklı Mah. Ferah Cad. No: Büyük : Çamlıca Üsküdar İstanbul Telefon ve Faks No. : (022) 567 68 00 / (022) 30 28

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNİN KARARI'NIN DEĞERLENDİRİLMESİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNİN KARARI'NIN DEĞERLENDİRİLMESİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNİN KARARI'NIN DEĞERLENDİRİLMESİ BEYAZTAŞ * Hazırlayan: Ekrem İNCELEME KONUSU : AİHM 2. DAİRESİNİN CEVİZ V. TÜRKİYE KARARI Basvuru no. :8140/08 Tarih: 17 TEMMUZ 2012 USUL

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

6 Nisan 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27897 YÖNETMELİK

6 Nisan 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27897 YÖNETMELİK 6 Nisan 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27897 YÖNETMELİK İçişleri Bakanlığından: KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU HÜKÜMLERİ GEREĞİNCE UYGULANAN İDARİ PARA CEZALARININ TAHSİLİNDE VE TAKİBİNDE UYGULANACAK USUL

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 90792880-155.15[2013/2901]-889 02/09/2015 Konu : TÜBİTAK tarafından desteklenen

Detaylı

Bunlar dışında kalan ve hizmet kolumuzu ilgilendiren konulardan;

Bunlar dışında kalan ve hizmet kolumuzu ilgilendiren konulardan; SAYI : 2012/ KONU : Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru /05/2012 KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULUNA (GÖNDERİLMEK ÜZERE) DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞINA 30 Nisan- 21 Mayıs 2012 tarihleri arasında yapılan

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE M.B. VE DİĞERLERİ TÜRKİYE. (Başvuru no. 36009/08) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE M.B. VE DİĞERLERİ TÜRKİYE. (Başvuru no. 36009/08) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG. COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE M.B. VE DİĞERLERİ TÜRKİYE (Başvuru no. 36009/08) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG 15 Haziran 2010 İşbu karar AİHS nin 44/2 maddesinde

Detaylı

VERGİ DAVALARINDA İDARE LEHİNE HÜKMEDİLEN KARŞI VEKALET ÜCRETİNİN TAHSİLİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİNİN BELİRLENMESİ 1

VERGİ DAVALARINDA İDARE LEHİNE HÜKMEDİLEN KARŞI VEKALET ÜCRETİNİN TAHSİLİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİNİN BELİRLENMESİ 1 VERGİ DAVALARINDA İDARE LEHİNE HÜKMEDİLEN KARŞI VEKALET ÜCRETİNİN TAHSİLİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİNİN BELİRLENMESİ 1 Av. Hüseyin KARAKOÇ ÖZET Vergi Davaları idare lehine sonuçlandığı zaman davacı aleyhine

Detaylı

13.Mart Mah. Karaman Apt.Kat1/2 Yenişehir MARDİN Tel/faks 0482 212 65 60

13.Mart Mah. Karaman Apt.Kat1/2 Yenişehir MARDİN Tel/faks 0482 212 65 60 İNSAN HAKLARI DERNEĞİ Human Rights Association Komeleya Mafén Mirovan MARDİN ŞUBESİ 13.Mart Mah. Karaman Apt.Kat1/2 Yenişehir MARDİN Tel/faks 0482 212 65 60 www.ihdmardin.org.tr mardin@ihd.org.tr DERİK

Detaylı

6 Kasım 2010 CUMARTESİ Sayı : 27751 YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI DENKLİK YÖNETMELİĞİ

6 Kasım 2010 CUMARTESİ Sayı : 27751 YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI DENKLİK YÖNETMELİĞİ 6 Kasım 2010 CUMARTESİ Sayı : 27751 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI DENKLİK YÖNETMELİĞİ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından

Detaylı

TORBA KANUN İLE 4/A (SSK) BENDİ KAPSAMINDA PRİM ÖDEMEKSİZİN GEÇİRİLEN HANGİ SÜRELER BORÇLANILABİLİR

TORBA KANUN İLE 4/A (SSK) BENDİ KAPSAMINDA PRİM ÖDEMEKSİZİN GEÇİRİLEN HANGİ SÜRELER BORÇLANILABİLİR TORBA KANUN İLE 4/A (SSK) BENDİ KAPSAMINDA PRİM ÖDEMEKSİZİN GEÇİRİLEN HANGİ SÜRELER BORÇLANILABİLİR Süleyman TUNÇAY * I-GENEL AÇIKLAMALAR: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 T.C YARGITAY 10.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1737 Karar No. 2013/7836 Tarihi: 15.04.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1 İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA YAŞLILIK

Detaylı

CEZA HUKUKU. 27 aralık 1968 tarihli ve 13086 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmış 1072 sayılı «Rulet, tilt, langırt ve benzeri oyun âlet ve makinaları

CEZA HUKUKU. 27 aralık 1968 tarihli ve 13086 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmış 1072 sayılı «Rulet, tilt, langırt ve benzeri oyun âlet ve makinaları KRONİKLER MEVZUAT KRONİĞİ CEZA HUKUKU 1 Ateşli silâh ve bıçak taşıma izni : 27 mart 1968 tarihli ve 12859 sayılı Resmî Gazetede, 19/3/1963 tarihli ve 11359 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmış yönetmelikte

Detaylı

DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI

DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI DÜNYA BANKASI İŞ ORTAMI RAPORU ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI Olay: Buyer A.Ş. (Buyer) gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olup ürünlerinin tamamını kendi üretip, dağıtmaktadır. Bay James, şirketin yönetim

Detaylı

Tüketici Hukuku Enstitüsü. I. Kentsel Dönüşüm Raporu

Tüketici Hukuku Enstitüsü. I. Kentsel Dönüşüm Raporu Tüketici Hukuku Enstitüsü I. Kentsel Dönüşüm Raporu 1 16.05.2012 tarihinde kabul edilerek 31.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren ve halk arasında kentsel dönüşüm kanunu olarak bilinen Afet Riski Altındaki

Detaylı

MALATYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED ACCOUNTANTS OF MALATYA. Sayı : 2010/134 Malatya : 02/06/2010

MALATYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED ACCOUNTANTS OF MALATYA. Sayı : 2010/134 Malatya : 02/06/2010 Sayı : 2010/134 : 02/06/2010 TÜRMOB GENEL BAŞKANLIĞINA ANKARA Başbakanlık tarafından hazırlanan ve TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülecek olan GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2, 3, 6 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/6638 Karar No. 2014/11489 Tarihi: 07.04.

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2, 3, 6 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/6638 Karar No. 2014/11489 Tarihi: 07.04. 452 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2, 3, 6 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/6638 Karar No. 2014/11489 Tarihi: 07.04.2014 ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

ĐKĐNCĐ DAĐRE. (Başvuru no. 4572/06 ve 5684/06) KARAR STRAZBURG. 20 Mart 2012

ĐKĐNCĐ DAĐRE. (Başvuru no. 4572/06 ve 5684/06) KARAR STRAZBURG. 20 Mart 2012 ĐKĐNCĐ DAĐRE PEKASLAN VE DĐĞERLERĐ v. TÜRKĐYE DAVASI (Başvuru no. 4572/06 ve 5684/06) KARAR STRAZBURG 20 Mart 2012 Đşbu karar Sözleşme nin 44 2 maddesinde belirtilen koşullar çerçevesinde kesinleşecek

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 28 Aralık 2012 İÇİNDEKİLER Ara Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların

Detaylı

ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası

ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası ALMANYA DA 2011 OCAK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, Almanya da toplam çalışanların

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME VE PROJE ONAY TALİMATI

RİSK DEĞERLENDİRME VE PROJE ONAY TALİMATI : 1 / 5 Amaç IEP tarafından, kuruluşların verdikleri hizmetlerle ilgili ATEX Direktifleri kapsamındaki Türk Standardlarına ve/veya EN Standardlarına göre yapılan muayene, muayene deney, İnceleme ve Proje

Detaylı

SİRKÜLER 2013/23. : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek

SİRKÜLER 2013/23. : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek SİRKÜLER 2013/23 SİRKÜLERİN Tarihi : 02.05.2013 Konusu Mevzuat Yasal Dayanak : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek : 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu : 30.04.2013 Tarih

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 01/12/2014 Sayı: 2014/107 Ref : 6/107. Konu: MISIR MENŞELİ POLİSTİREN İTHALATINDA DAMPİNG SORUŞTURMASI AÇILMIŞTIR

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 01/12/2014 Sayı: 2014/107 Ref : 6/107. Konu: MISIR MENŞELİ POLİSTİREN İTHALATINDA DAMPİNG SORUŞTURMASI AÇILMIŞTIR GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 01/12/2014 Sayı: 2014/107 Ref : 6/107 Konu: MISIR MENŞELİ POLİSTİREN İTHALATINDA DAMPİNG SORUŞTURMASI AÇILMIŞTIR 30/11/2014 tarihli ve 29191 sayılı Resmi Gazete de İthalatta Haksız

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ÖZET: Elektronik defter hakkında açıklamalar yapıldı. ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 30 Temmuz 2012 ĐÇĐNDEKĐLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI TABLO IV- MUHASEBE KAYITLARINDAN ÇIKARILACAK ALACAKLAR 1. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106 ncı maddesi gereğince; 1.1. 213 sayılı Vergi

Detaylı

Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015

Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015 Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015 Konu: Elektronik Tebligat Uygulaması Zorunluluğu 27 Ağustos 2015 tarih ve 29458 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik

Detaylı

RET KARARI. ŞİKÂYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ : SOK Başkanlığı Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü

RET KARARI. ŞİKÂYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ : SOK Başkanlığı Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü KAMU«UCl (Kamu Başdenetçisi) RET KARARI ŞİKAYET NO : 04.2013.744 KARAR NO : 2013/70 ŞİKÂYET EDİLEN İDARE VE ADRESİ : SOK Başkanlığı Kütahya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Balıklı Mahallesi Osmanlı Caddesi

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE AKBULUT TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no: 7076/05) KARAR STRAZBURG. 1 Aralık 2009

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE AKBULUT TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no: 7076/05) KARAR STRAZBURG. 1 Aralık 2009 COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE AKBULUT TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no: 7076/05) KARAR STRAZBURG 1 Aralık 2009 İşbu karar AİHS nin 44/2 maddesinde belirtilen koşullar

Detaylı

Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır.

Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır. Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır. Karar davalı vekilince temyiz edilmiştir. Dosya içeriğindeki maddi bulgulara göre; taraflar arasında

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 36 İST, 27.02.2013. E-fatura hakkında 424 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı.

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 36 İST, 27.02.2013. E-fatura hakkında 424 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 36 İST, 27.02.2013 ÖZET: E-fatura hakkında 424 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. 424 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI 21 Şubat 2013 tarihli

Detaylı

ŞİKAYET NO : 01.2013/364 KARAR TARİH : 16/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ :...,

ŞİKAYET NO : 01.2013/364 KARAR TARİH : 16/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ :..., ŞİKAYET NO : 01.2013/364 KARAR TARİH : 16/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ :......, ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU : 1 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Vekaletler Caddesi No:1 Bakanlıklar/ANKARA 2 İstanbul

Detaylı

Nil Melek GÜLTEKİN * Topaloğlu-Türkiye Davası (Başvuru no:38388/04, Strasburg-Karar Tarihi: 3 Temmuz 2012, Nihai Karar Tarihi: 3.10.

Nil Melek GÜLTEKİN * Topaloğlu-Türkiye Davası (Başvuru no:38388/04, Strasburg-Karar Tarihi: 3 Temmuz 2012, Nihai Karar Tarihi: 3.10. HAKKINDA TAHLİYE KARARI VERİLMİŞ OLAN KİŞİNİN İDARİ İŞLEMLER GEREKÇESİYLE TUTULMAYA DEVAM EDİLMESİNİN KİŞİ GÜVENLİĞİNİ İHLAL EDİP ETMEDİĞİ SORUNU (Whether the Fact of Being Kept by the Police Despite an

Detaylı

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ :

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. ve 6. maddelerine göre kimlerin sigortalı

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GÜVENCE HESABI YÖNETMELĠĞĠ Yayımlandığı Resmi Gazete: 26.07.2007 26594 Yayımlayan Kurum: Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından,

Rekabet Kurumu Başkanlığından, Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-4-43 (Muafiyet) Karar Sayısı : 14-46/848-387 Karar Tarihi : 26.11.2014 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNDE İDARENİN YETKİLERİ VESORUMLULUĞU. Prof.Dr Turan Yıldırım Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

SAĞLIK HİZMETLERİNDE İDARENİN YETKİLERİ VESORUMLULUĞU. Prof.Dr Turan Yıldırım Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi SAĞLIK HİZMETLERİNDE İDARENİN YETKİLERİ VESORUMLULUĞU Prof.Dr Turan Yıldırım Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi YETKİ SAĞLIK HİZMETİNİ DÜZENLEMEK KURMAK-İŞLETMEK DENETLEMEK SORUMLULUK HİZMETİN KURULUŞUNDA,

Detaylı

Yargıtay Kararları YARGITAY HUKUK GENEL KURULU. Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06.

Yargıtay Kararları YARGITAY HUKUK GENEL KURULU. Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06. Yargıtay Kararları Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN - Av. Arzu GÖKALP Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06.2009 İLGİLİ MEVZUAT:

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU

GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU I-GİRİŞ Grup şirketleri arasında gerçekleşen fiyatlandırma sistemi ekonominin kuralları doğrultusunda gerçekleşmektedir. Özellikle gelişmekte

Detaylı

B.07.1.GİB.0.66/6650-150. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı. Seri No:2006/1

B.07.1.GİB.0.66/6650-150. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı. Seri No:2006/1 EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2006/1 Tarih Sayı Kapsam B.07.1.GİB.0.66/6650-150 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı SAYI : B.07.1.GİB.0.66/6650-150 KONU:- EMLAK VERGİSİ KANUNU

Detaylı

Av. Oğuzhan SONGÖR Emekli Hakim Rekabet Kurulu Eski İkinci Başkanı Başkent-Ufuk-Atılım Üniversiteleri Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi

Av. Oğuzhan SONGÖR Emekli Hakim Rekabet Kurulu Eski İkinci Başkanı Başkent-Ufuk-Atılım Üniversiteleri Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi 1 Av. Tuncay Songör 2 Av. Oğuzhan SONGÖR Emekli Hakim Rekabet Kurulu Eski İkinci Başkanı Başkent-Ufuk-Atılım Üniversiteleri Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi I. YASAL DÜZENLEME ELEKTRİK PİYASASINDA KAYIP-KAÇAK

Detaylı

5510 - SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2009 YILI)

5510 - SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2009 YILI) 5510 - SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (2009 YILI) İlgili Madde 102-a/1 102- ikinci fıkra 102-a/1 102-a/2 102-a/3 102-b 102-b/1 Uygulanacak İdari

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ GİRİŞ Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni yapısıyla göreve başladığı günden bugüne yargının daha etkin ve verimli bir

Detaylı

T.C. ANKARA 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1810 KARAR NO : 2012/280

T.C. ANKARA 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/1810 KARAR NO : 2012/280 DAVACI: ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZ. SAN.. VE TİC. A.Ş. VEKİLİ : Av. MEHMET NURİ AYTEKİN, İstiklal Cad. No:73-75 Sekban İş Merk. K:3 D:6 Beyoğlu/İSTANBUL DAVALI: RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU- VEKİLİ: Av.

Detaylı

Hukukumuzda üç kusursuz sorumluluk ilkesi vardır: hasar ilkesi, kamu külfetleri karşısında eşitlik ve sosyal risk ilkesi.

Hukukumuzda üç kusursuz sorumluluk ilkesi vardır: hasar ilkesi, kamu külfetleri karşısında eşitlik ve sosyal risk ilkesi. 1- Olayda bahsi geçen A belediyesi- yer bakımından yerinden yönetim- hizmet bakımından yerinden yönetim ayrımı açısından yer bakımından yerinden yönetim kuruluşudur. Belediye, mahalli idare/ yerel yönetim

Detaylı

YÖNETMELĐK RAPOR DEĞERLENDĐRME KOMĐSYONLARININ TEŞEKKÜLÜ ĐLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĐK

YÖNETMELĐK RAPOR DEĞERLENDĐRME KOMĐSYONLARININ TEŞEKKÜLÜ ĐLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĐK 31 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27802 Maliye Bakanlığından: YÖNETMELĐK RAPOR DEĞERLENDĐRME KOMĐSYONLARININ TEŞEKKÜLÜ ĐLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĐK BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Dayanak

Detaylı

Karar No : 2174 Karar Tarihi : 01/11//2015

Karar No : 2174 Karar Tarihi : 01/11//2015 Karar No : 2174 Karar Tarihi : 01/11//2015 Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 27/10/2015 günlü, 17399 sayılı yazısında; A HABER logosuyla yayın yapan "TURKUVAZ MEDYA YAYIN HİZMETLERİ A.Ş." adlı kuruluşa

Detaylı

Yolsuzlukla Mücadele Politikası

Yolsuzlukla Mücadele Politikası Yolsuzlukla İçindekiler Amaç 1 1. Kapsam 2 2. Tanımlar 3 3. Görev ve Sorumluluklar 4 3.1. Yönetim Kurulu 4 3.2. Kurumsal Yönetim Komitesi 4 3.3. Çalışanlar 5 3.4. Uygulamaların İzlenmesi ve Politika ile

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI. İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI. İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Esas Sayısı : 2012/11 Karar Sayısı : 2012/104 Karar Günü : 5.7.2012 R.G. Tarih-Sayı : 13.10.2012-28440 İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Dairesi İTİRAZIN

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini.

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini. Toplantı No : 2011/047 Gündem No : 2 Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 Gündem Konusu : Elektrik ihtiyacının temini. Elektrik piyasası ve ilgili mevzuatındaki değişiklikler ve gelişmeler sonrasında, 4734

Detaylı

5510 SAYILI YASA SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİKLERE İLİŞKİN RAPOR

5510 SAYILI YASA SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİKLERE İLİŞKİN RAPOR İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI 5510 SAYILI YASA SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİKLERE İLİŞKİN RAPOR KASIM 2006 1 I. GİRİŞ Bilindiği üzere, 13.04.2006

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı Sayı : B.13.2.SGK.0.11.06.04 / 42 5 /01/2009 Konu : Daire Başkanlıklarının Görev Dağılımı GENELGE (2009/.10.) Bilindiği üzere; Yönetim Kurulumuzun 23/05/2008 tarihli 2008/154 sayılı kararı ve Bakanlık

Detaylı

ÜRÜN SORUMLULUK POLİÇESİ:

ÜRÜN SORUMLULUK POLİÇESİ: ÜRÜN SORUMLULUK POLİÇESİ: Sigortalının ürettiği malların/ürünlerin kullanılması esnasında 3.şahısların uğrayacağı zararlar neticesinde yasal olarak ödemekle sorumlu olduğu bedeni ve/veya maddi zararları

Detaylı

İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 3 Ocak 2009 tarih ve 27099 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır Kamu İhale Kurumundan: İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 26/12/2014 Sayı: 2014/127 Ref : 6/127

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 26/12/2014 Sayı: 2014/127 Ref : 6/127 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 26/12/2014 Sayı: 2014/127 Ref : 6/127 Konu: ÇİN HALK CUMHURİYETİ VE İSRAİL MENŞELİ TEMPERLENMİŞ VEYA LAMİNE EDİLMİŞ EMNİYET CAMLARI NIN İTHALATINDA DAMPİNG SORUŞTURMASI AÇILMIŞTIR

Detaylı

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN GİRİŞ Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla 1 vergi kanunlarında köklü değişiklik ve

Detaylı

1- Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Zorunlulu u Kapsam na Giren Mükellefler

1- Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Zorunlulu u Kapsam na Giren Mükellefler VERG S RKÜLER KONU NO: 2012/69 TAR H: 28.12.2012 Baz Mükellef Gruplar çin Elektronik Fatura Kullanma Ve Elektronik Defter Tutma Zorunlulu u Getirilmesine li kin 421 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebli

Detaylı

Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi

Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi Makale Adı Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi Faruk Baştürk* Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. giriş..zzzzzz..., * Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması... I. i- Konunun Ele Almış Şekli... 3

İÇİNDEKİLER. giriş..zzzzzz..., * Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması... I. i- Konunun Ele Almış Şekli... 3 İÇİNDEKİLER Sayfa No ^Unuş... Önsöz.... VII Kısaltmalar... Yv giriş..zzzzzz..., * Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması... I i- Konunun Ele Almış Şekli... 3 BİRİNCİ BÖLÜM MENKUL KIYMET BORSALARINDA BORSA

Detaylı

1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUNUN 35/E MADDESİNE GÖRE SEVKLERİ TEHİR EDİLECEK SPORCULARA İLİŞKİN ÖZEL YÖNERGE

1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUNUN 35/E MADDESİNE GÖRE SEVKLERİ TEHİR EDİLECEK SPORCULARA İLİŞKİN ÖZEL YÖNERGE 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUNUN 35/E MADDESİNE GÖRE SEVKLERİ TEHİR EDİLECEK SPORCULARA İLİŞKİN ÖZEL YÖNERGE 1-AMAÇ : BİRİNCİ BÖLÜM GENEL ESASLAR Bu Yönergenin amacı; 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve/veya

Detaylı

Konu: Ankara Katliamı sonrasında gerçekleştirilen 12-13 Ekim tarihli iş bırakma süreci

Konu: Ankara Katliamı sonrasında gerçekleştirilen 12-13 Ekim tarihli iş bırakma süreci 15.10.2015 / 235641 BAŞHEKİMLİK MAKAMI NA, Konu: Ankara Katliamı sonrasında gerçekleştirilen 12-13 Ekim tarihli iş bırakma süreci Sayın Başhekim Bilindiği gibi 10 Ekim cumartesi günü ülke tarihinin en

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 27 Şubat 2016 ÜNSPED GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE LOJİSTİK HİZMETLER A.Ş. Kurumsal Yönetim Notu: 7.30 Priv. YÖNETİCİ ÖZETİ ÜNSPED Gümrük Müşavirliği ve

Detaylı

TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ.

TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ. TÜRKİYE KANO FEDERASYONU BAŞKANLIĞINCA TOHM MERKEZLERİNE ALINACAK VE FEDERASYON FAALİYETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ALINACAK MALZEME ALIMI SÖZLEŞMESİ. Madde 1- Sözleşmenin Tarafları Türkiye Kano Federasyonu

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı