HASTANE OLAĞANDIŞI DURUM PLANLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HASTANE OLAĞANDIŞI DURUM PLANLARI"

Transkript

1 HASTANE OLAĞANDIŞI DURUM PLANLARI İzmir Semra ÇELİKLİ Danışman: Ali Osman Karababa

2 Tanımlar Olağandışı Durum (ODD)... *Meydana gelebileceği herkes tarafından bilinen beklenmeyen olaylar *Doğa veya insan eliyle oluşturulmuş, insanların hayatlarını sosyal ve ekonomik faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyebilecek en olumsuz ve nadir olaylar *Çok sayıda yaralanma ve ölümlerle birlikte büyük çapta fiziksel tahriple sonuçlanan olaylardır *Doğanın insanlara oynadığı sıra dışı olaylardır

3 Doğal ODD lar Meteoroloji Kaynaklı Doğal ODD lar SEL ÇIĞ KURAKLIK FIRTINA DOLU YILDIRIM ŞİDDETLİ YAĞIŞ KAR ORMAN YANG. DON SICAKLIK SİS OZON TABAKASI VS. Meteoroloji Kaynaklı Olmayan Doğal ODD lar DEPREM VOLKANİK PATLAMALAR İnsan Kaynaklı ODD lar ENDÜSTRİYEL AFET. YANGINLAR NÜKLEER AFET. BARAJ KAZALARI KİMYASAL KAZALAR TERÖR SABOTAJ TRAFİK KAZALARI BİNA YIKILMALARI UÇAK KAZALARI

4 Türkiye de Meydana Gelen ODD lar: % 61 DEPREMLER % 15 HEYELANLAR % 14 SU BASKINLARI % 5 KAYA DÜŞMELERİ (1999)

5 OLAĞANDIŞI DURUMLARDA YAPILANMA ODD ÖNCESİ ODD ANINDA ODD SONRASI Normal durum Örgütlenme Korunma Hazırlık Etki Yanıt Rehabilitasyon Yeniden Yapılanma Normal duruma dönüş

6 *Afet Tıbbı artık, bir eğitim dalıdır ve bu konuda -Dünyada, -Türkiye de, sayısız kurslar, toplantılar düzenlenmektedir. *Bu konudaki çabalar ve gelişmeler son yıllarda tüm dünyada artmıştır.

7 Devletlerin ve hükümetlerin -tedbir almasına, -kaynak aktarmasına -araştırma için yasalar çıkarmasına rağmen... ODD lar nedeni ile oluşan maddi ve manevi kayıplar azalmamakta aksine artmaya devam etmektedir.

8 *Çünkü... - Her gün yeni kimyasal maddeler, - Silahlar icat edilmekte, üretilmekte ve taşınmaktadır. *Nükleer santraller kurulmaya ve kullanılmaya devam etmektedir. *Ülkemizde de olduğu gibi geri kalmış ülkelerde, deprem kuşağı olarak adlandırılan alanlar üzerine yapılanma engellenememektedir.

9 HASTANE OLAĞANDIŞI DURUM PLANLARI

10 HEICS=HOSPİTAL EMERGENCY INCIDENT COMMAND SYSTEM

11 *1980 yılında Amerika Birleşik Devletleri nde ülke çapında her türlü afete karşı ortak kullanılabilecek bir sistem üzerinde çalışılırken ülke çapında itfaiye teşkilatlarınca kullanılan Firescope adlı bir sistemden modifiye edilerek Incident Command System (ICS) ortaya çıkmıştır. *Bu sistem daha sonra sivil ve özel kuruluşlarca da kullanılmaya başlanmıştır. *Bu çalışmanın ardından Hospital Emergency Incident Command System - HEICS 1987 yılında ortaya çıkmıştır.

12 Dünyada bu sistem ne sıklıkla kullanılmaktadır? *Kaliforniya da: 1992 yılında yapılan bir araştırmada bu eyaletteki hastanelerin % 56 sının bu planı uygulamakta olduklarını göstermiştir. *Amerika Birleşik Devletleri: Yapılan tam bir araştırma olmadığı için kaç tane hastanede kullanıldığı tam olarak bilinememektedir.

13 Gerçek ODD larda kaç tane hastane bu planı uygulamışlardır? * 1997 yılında yapılan bir araştırmada hastanelerin % 39 unun gerçek anlamda kullanıldığını göstermiştir. * Bu hastanelerinde % 82 si bu plan hakkında pozitif geribildirim verirken hiç bir hastane plan hakkında negatif görüş bildirmemiştir.

14

15 Görevliler Başkan (Ekip Başı, Komutan) Yetkililer Şefler Direktörler Sorumlular

16 Görev kartı Pozisyona Atanan Kişi:.. Rapor Vereceğiniz Kişi:.. Komuta Merkezi:.....Telefon:

17 HASTANE ODD PLANI BAŞKANI-I Görevleri: - Hastane ODD planını organize eder ve harekete geçirir. -Kriz yönetim merkezini kurar ve yönetir. -ODD planının uygulama içeriğini belirler, gerekirse hastaneyi boşaltma işlemini başlatır.

18 HASTANE ODD PLANI BAŞKANI-II I. Derece Öncelikli Görevleri - HODD Başkanı görevi gereği HAP' ı harekete geçirir. -Görev tanımını okur. - İlgili yeleği giyer. -Tüm Şefleri ve Tıbbi Personel Direktörü (TIPED) nü görevlendirir, aşağıdaki paketi dağıtır. * Her pozisyon için görev tanımları * Pozisyonlarını tanımlayan yelekler * Kullanılacak formlar

19 HASTANE ODD PLANI BAŞKANI-III - Halkla İlişkiler Yetkilisi (HİY), Kurumlar arası Koordinasyon Yetkilisi (KUKOY) ve Güvenlik Yetkilisi'ni tayin eder, görev tanımlarını dağıtır. -Tüm şeflerin ve TIPED' in 5 10 dakika içinde katılacakları bir durum ve hareket planı toplantısı düzenler ve bunun onlara duyurulmasını sağlar. -Bir kişiyi kayıt tutma amacıyla görevlendirir. - Var olan duruma ilişkin raporları alır, şefler ve TIPED ile ilk Hareket Planını tartışır. Bir sonraki adımı belirler.

20 HASTANE ODD PLANI BAŞKANI-IV -Lojistik şefinden hastanenin hasar durumunu içeren ön bilgileri bir rapor halinde alır, hastanenin boşaltılmasının gerekip gerekmediğini değerlendirir. -Planlama Şefi nden hasta sayısı ve durumları ile ilgili bilgileri alır. *Olay anından itibaren 4, 8, 24 ve 48. saatlerde hastanenin projeksiyon raporları ister ve gerekli projeksiyonların uyarlanmasını sağlar.

21 HASTANE ODD PLANI BAŞKANI-V - Kurumlar arası Koordinasyon Yetkilisinin diğer kurumlarla bağlantı kurduğundan ve bilgi sağlandığından emin olur. - Ek yatak gerekebileceğini göz önüne alarak öncelikle taburcu edilebilecek hastaları belirler.

22 HASTANE ODD PLANI BAŞKANI-VI II. Derece Öncelikli: - Şefler tarafından ihtiyaç duyulan ve talep edilen gereksinimleri sağlar. - Şeflerden durum raporlarını almak için rutin brifingleri düzenler.

23 HASTANE ODD PLANI BAŞKANI-VII - Hastane başhekimi ve diğer yöneticileri durum hakkında bilgilendirir. - Personel, doktor ve gönüllülerin, * yiyecek * barınma ihtiyacı hakkında şeflerle görüşür, - Gerekli ihtiyaçları saptar. - Hareket planı belirler.

24 HASTANE ODD PLANI BAŞKANI-VIII III. Derece Öncelikli: - Medya ilişkilerinin HİY'since yürütülmesini sağlar. - Tüm personel, gönüllü ve hastaları stres belirtileri veya uygunsuz davranışlar açısından gözlemler. Endişelerini Psikolojik Destek na (PİDES) rapor eder. - Tüm personelin dinlenmelerini ve nöbet değişimlerini sağlar. - Diğer tüm sorunlar.

25 HALKLA İLİŞKİLER YETKİLİSİ(HİY)-I Görev: Medyaya ve halka bilgi sağlar. I. Derece Öncelikli: - HODD Başkanından görev alır. -Tüm görev tanımlarını okur ve tüm organizasyon şemasını gözden geçirir. - İlgili yeleği giyer. - HODD Başkanından haberlerin içeriğinde yapılacak kısıtlamaları öğrenir.

26 HALKLA İLİŞKİLER YETKİLİSİ(HİY)-II - Hasta tedavi alanlarından ve Kriz Merkezi'nden uzakta bir Haber ve Bilgilendirme Merkezi (HABİM) oluşturur.

27 HALKLA İLİŞKİLER YETKİLİSİ(HİY)-III II. Derece Öncelikli - Verilen, duyurulan tüm haberlerin HODD Başkanının bilgisi dahilinde olduğundan emin olur. - Durum Değerlendirme Birim (DUDES) ile işbirliği yaparak basına birinci basın bildirisini yayınlar. Bunun dışında açıklanan her şeyi tekrar DUDES' e nakleder.

28 HALKLA İLİŞKİLER YETKİLİSİ(HİY)-IV II. Derece Öncelikli: - Görevli medya mensuplarının girebileceği ve giremeyeceği fiziki alanları oluşturur - ( Güvenlik Yetkilisi ile birlikte). - Olayda yer alan diğer kurumlarla ve onları HİY ve KUKOY ile iletişim kurarak bilgilendirmede koordinasyonu sağlar.

29 HALKLA İLİŞKİLER YETKİLİSİ(HİY)-V III. Derece Öncelikli - Şeflerden uygun oldukça gelişmelerle ilgili rapor alır. - Medyayı yaralıların durumu hakkında bilgilendirir. - Gönüllü olmak isteyenlerle iletişimi sağlar. - Medya yolu ile halka yapılacak çağrılar konusunda İnsan Gücü ( İGS ) ile işbirliği yaparak karar verir.

30 HALKLA İLİŞKİLER YETKİLİSİ(HİY)-VI - Tüm personel, gönüllüler ve hastalar stres belirtileri veya uygunsuz davranışlar açısından gözlemlenir. * Endişelerini Psikolojik Destek na rapor eder. * Tüm personelin dinlenmelerini ve nöbet değişimlerini sağlar.

31 KURUMLARARASI KOORDİNASYON YETKİLİSİ (KUKOY)-I Görevi: Diğer kuruluşların temsilcileri ile iletişim kurar. I. Derece Öncelikli: - HODD Başkanından görev alır. - Bu görev tanımlarını okur ve organizasyon şemasını gözden geçirir. - İlgili yeleği giyer. - HODD Başkanından brifing alır.

32 KURUMLARARASI KOORDİNASYON YETKİLİSİ (KUKOY)-II - HABSOR ile Kriz Merkezinde bağlantı kurar. İnsan Gücü'nden bir ya da daha fazla yardımcı alır. - Uygun iletişim ve mesaj akışını sağlayabilmek için bölgenin ve ilin Acil Organizasyon Şemalarını inceler (HİY ile koordinasyon).

33 KURUMLARARASI KOORDİNASYON YETKİLİSİ (KUKOY)-III -Gerektiğinde *hastaneler arası, *il ve/veya ülke Kriz Merkezleri ile acil iletişim ağı... Açıklama için aşağıdaki bilgileri toplar: *Hastanelerin, hastaların hemen ve sonraki saatlerde gelişine göre hasta bakım kapasiteleri * Var olan veya olası personel, kaynak vb. sıkıntısı *Başka hastanelere tekerlekli sandalye veya sedye ile taşınacak hastaların sayısı *Diğer birimler tarafından talep edilen gereksinimler (personel, araç, erzak, vb.)

34 KURUMLARARASI KOORDİNASYON YETKİLİSİ (KUKOY)-IV - HABSOR ile acil iletişim ağını kullanarak, hastaneler arası, il ve/veya ülke Kriz Merkezi ile iletişim kurar. *Hastanenin mevcut durumu hakkında bilgi aktarır. - Her bir kurumun KUKOY'u ile iletişim kurar ( il Kriz Merkezi gibi ). * Devletin resmi koordinasyon yetkililerine de hastanedeki gelişmeler hakkında bilgi verilmesini sürdürür.

35 KURUMLARARASI KOORDİNASYON YETKİLİSİ (KUKOY)-V II. Derece Öncelikli: - Gereksinim duyulan yardımı ve bilgiyi hastaneler arası acil iletişim ağından veya il ve ülke Kriz Merkezi nden ister. - Kurumlar arası problemler hakkında personelden gelen istek ve şikayetleri alır. - Gönüllülerin referans bilgilerinin doğruluğu hakkında karşılaşılabilecek problemler için İGS'ye yardımcı olur. - İlgili personele görevlendirildikleri birim hakkında varsa özel bilgileri verir (Örn; toksik dekontaminasyon )

36 KURUMLARARASI KOORDİNASYON YETİKİLİSİ (KUKOY)-VI III. Derece Öncelikli - Hastane şartları uygun olduğunda, hastane dışında gönüllü olarak çalışmak isteyen hekim ve diğer hastane çalışanları hakkında TIPED' e ve İGS' ye yardımcı olur. - Eğer gerekliyse, resmi olarak istenen malzemelerin ve ne şekilde gönderilebileceklerinin dökümünü yapar.

37 KURUMLARARASI KOORDİNASYON YETKİLİSİ (KUKOY)-VII - Uygun makamlara verilmek üzere yaralılar ile ilgili şu verileri hazırlar. * Kabul edilen yaralı sayısı ve tedavi edilmiş yaralanmalarının türleri *Hastaneye yatırılan ve taburcu edilen veya başka bir kuruma sevk edilen hastaların sayıları, ölü sayısı. *Yaralıların kişisel bilgileri (adı, cinsiyeti, yaşı, adresi, yaralanmasının ciddiyeti ve durumu).

38 KURUMLARARASI KOORDİNASYON YETKİLİSİ (KUKOY)-VIII - Tüm personel, gönüllüler ve hastalar stres belirtileri gözlemlenir. -Endişelerini PİDES' e rapor eder. Tüm personelin dinlenmelerini ve nöbet değişimlerini sağlar.

39 GÜVENLİK YETKİLİSİ-I Görev: Gözetim yapar, kurtarma operasyonları ve tehlikeli durumlarda güvenliği sağlar. Ortamın güvenliğini sağlar, trafik ve güvenliği organize eder.

40 GÜVENLİK YETKİLİSİ-II I. Derece Öncelikli: - HODD Başkanından görev alır. - Bu görev tanımlarını okur ve organizasyon tablosunu gözden geçirir. - İlgili yeleği giyer. - HODD Başkanından brifing alır. - Birimin ODD planını ve personel tanımlama politikasını kontrol eder.

41 GÜVENLİK YETKİLİSİ-III - Güvenlik birimine bağlı ulak sistemi oluşturur. - Yasak bölgelerden yetkisiz kişileri çıkartır. Taşıma ile ambulans giriş, çıkış noktalarını belirlemek için işbirliği yapar. - Kriz merkezi, triyaj, hasta bakım, morg ve diğer hassas noktaları izinsiz girişlerden korur.

42 GÜVENLİK YETKİLİSİ-IV II. Derece Öncelikli: - HASTES ile iletişim kurar ve güvenliği olmayan bölgelere "Girilmez" işaretlerini yerleştirir. Güvenlik görevlilerini, tüm tehlikeli ve güvensiz durumların belirlenmesi ve HASTES'e rapor edilmesi konusunda sürekli duyarlı kılar. - Boşaltılan alanlara yetkisiz personel girişlerini engeller. - Gereksinim halinde itfaiye ve polisle KUKOY aracılığıyla ilişki kurar.

43 GÜVENLİK YETKİLİSİ-V - Herhangi tehlikeli, zararlı ya da güvenliği ilgilendiren bir durum karşısında, HAPKOM Birim Sorumlularını bilgilendirir. - Gönüllülerin referansları ve özellikleri açısından verdikleri bilgilerin doğruluğunun kontrolünde İGS ve TİPES'e yardımcı olur. Daha çok sayıda potansiyel gönüllüleri karşılamaya hazır olur. - HIY ile medyaya ayrılacak yerler için görüşür.

44 GÜVENLİK YETKİLİSİ-VI - HODD Başkanı ile rutin brifinglerini gerçekleştirir. -Taşıt ve yaya trafik kontrolünü sağlar. - Yiyecek, su, tıbbi malzeme ve kan kaynaklarını korur. - Güvenlik personelini tüm hareketleri ve gözlemleri kaydetmeleri konusunda bilgilendirir. - Güvenlik personeliyle rutin brifinglerini gerçekleştirir. - Tüm personelin, gönüllülerin ve hastaların stres belirtilerini gözlemler. Endişelerini PİDES' e rapor eder. Tüm personelin dinlenmelerini ve nöbet değişimlerini sağlar.

45 LOJİSTİK ŞEFİ-I Görev: Fiziki ortamın bakımı ve yiyeceklerin yeterli düzeyde olması, korunak, tıbbi malzeme sağlayacak kaynaklarla ilişkili girişimleri organize eder ve yönetir.

46 LOJİSTİK ŞEFİ-II I. Derece Öncelikli: - HODD Başkanından görev alır. Görevleri, yetki tanımlarını, formları ve yelekleri içeren paketi alır. - Tüm görev tanımlarını okur ve organizasyon şemasını gözden geçirir. - İlgili yeleği giyer. - HODD Başkanından brifing alır.

47 LOJİSTİK ŞEFİ-III -Lojistik Birim Sorumluları içerisinden, *Alt Yapı ve Teknik Hizmetler (AYTES), *Haberleşme Hizmetleri (HABSOR), *Taşıma (TASOR), *Ayniyat ve Yemekhane nu tayin eder, görev tanımlarını ve yeleklerini dağıtır.

48 LOJİSTİK ŞEFİ-IV - Birim Sorumlularına şu anki durum hakkında bilgi verir, hareket planını belirtir ve gelecek brifing zamanını tespit eder. - Kriz Merkezinin yakınlarında bir Lojistik Merkezi kurar. - HODD Başkanı, AYTES ve HASTES ile birlikte Zarar Belirleme Toplantısı yapılır.

49 LOJİSTİK ŞEFİ-V II. Derece Öncelikli: - Birim Sorumluları ve memurlarından düzenli bilgi ve güncelleştirmeleri alır, tüm alanların son durumlarına bakar, DUDES'e son bilgileri aktarır. - HODD Başkanı ile sık iletişim kurmalıdır. - Döner Sermaye Şefi, HABSOR ve KUKOY'dan yardım alarak gerekli ihtiyaçları karşılar.

50 LOJİSTİK ŞEFİ-V III. Derece Öncelikli - Tüm görüşmelerin HABSOR'e bildirimini sağlar. - Yapılan işleri ve alınan kararları bir düzen ve sıra içinde kaydeder. - Tüm personel, gönüllü ve hastaların stres belirtileri yönünden gözlemler.

51 PLANLAMA ŞEFİ-I Görevi: Planlama ile ilgili çalışmaların tüm yönlerini organize eder ve yönetir. Kritik bilgi/verilerin dağıtıldığından emin olur. Mevcut durumun ve kaynakların gelecekte ne durumda olacağına dair bilgileri tüm birim sorumlularından alır ve uzun vadeli planlar yapar. Birimin hareket planını yazar ve dağıtır.

52 PLANLAMA ŞEFİ-II I. Derece Öncelikli: - HODD Başkanından görevlendirmeleri ve görev tanımlamalarını içeren paketi alır. -Tüm görev tanımlamalarını okur ve organizasyon şemasını gözden geçirir. -Uygun yeleği giyer. - HODD Başkanından brifing alır. - İGS'den dokümantasyon için yardımcı alır. - Planlama Birim Sorumlularını (DUDES, İGS, TIPES, HABSOR) tayin eder, görev tanımlamalarını ve yeleklerini dağıtır.

53 PLANLAMA ŞEFİ-III - HODD Başkanı ile toplantı yaptıktan sonra Birim Sorumluları ile görüşür. - Bir planlama/enformasyon merkezi kurar. - Kurumun olaya özgü hareket planını hazırlayıp yazılı hale getirir. Bu planının kopyalarını HODD Başkanı ve tüm diğer Şeflere dağıtır. - Planlama Birim Sorumlularından ve Şeflerinden Olağandışı Durum başladığı andan itibaren 4, 8, 24 ve 48 saat sonrasına ilişkin olası durumlar ile ilgili hareket planlarını alır. Gerekiyorsa bu raporların teslimi için zaman belirler.

54 PLANLAMA ŞEFİ-IV II. Derece Öncelikli: - Uygun oldukça brifingler ve güncelleştirilmiş planları alır. Kurumun hareket planını güncelleştirmeye ve dağıtmaya devam eder. - Sürekli güncelleştirilen hareket planını görüşmek üzere Planlama Birim Sorumlularını, Şefleri ve HODD Başkanını kapsayan planlama toplantılarının zamanlarını belirler.

55 PLANLAMA ŞEFİ-V III. Derece Öncelikli: - Uygun aralıklarla Şeflerden ve Planlama Birim Sorumlularından olası gelişmelere yönelik aktivite raporlarını almaya devam eder. - HABSOR tarafından tüm çağrıların yönlendirildiğinden/kaydedildiğinden emin olur. - Tüm personel, gönüllü ve hastaların stres belirtileri veya uygunsuz davranışlar açısından gözlemler.

56 DÖNER SERMAYE ŞEFİ (DÖSER)-I Görev: Finansal kaynakların kullanımını düzenler. Hastanenin tıbbi bakım görevini yerine getirebilmesi için gerekli kaynakların ve hizmetlerin durumunu gözden geçirir. Acil durum ile ilgili giderlerin dokümantasyonunu denetler.

57 DÖNER SERMAYE ŞEFİ (DÖSER)-II I. Derece Öncelikli: - HODD Başkanından görevlendirme alır. Görev tanımlarını içeren paketi alır. - Görev tanımlamalarını okur ve organizasyon şemasını gözden geçirir. - İlgili yeleği giyer. - HODD Başkanından brifing alır. - Satın alma sorumlusunu tayin eder. İlgili görev tanımlamalarını ve yetkilerini dağıtır.

58 DÖNER SERMAYE ŞEFİ (DÖSER)-III - HODD Başkanı ile toplantı yaptıktan sonra Birim Sorumluları ile konferans düzenlenmesi ve bölüm hareket planını belirler. - Finansal Bölüm Operasyon Merkezi kurar ve uygun dökümantasyon / kayıt personelini görevlendirir.

59 DÖNER SERMAYE ŞEFİ (DÖSER)-IV II. Derece Öncelikli: - Satın Alma tarafından her sekiz saatte bir sunulan personel, kaynak ve çeşitli harcamalarla ilgili finansal durum raporunun onaylar. - HODD Başkanından uygun şekilde brifing ve güncelleştirmeler alır. Görüşülen finansal durum raporlarını uygun şef ve birim sorumlularına iletir. - Birimlerin durum hareket planlarının ve sonlandırma prosedürlerinin güncelleştirilmesi için planlama toplantılarının zamanlarını belirler.

60 DÖNER SERMAYE ŞEFİ (DÖSER)-V III. Derece Öncelikli: - Personel ve kaynak için yapılan tüm isteklerin eş zamanlı olarak bir kopyasının HABSOR na iletildiğinden emin olur. - Tüm personelin, gönüllülerin ve hastaların stres belirtilerini gözlemler.

61 TIBBİ PERSONEL DİREKTÖRÜ (TİPED)-I Görev :Tıbbi bakım verilen alanların önceliklerine göre hekimleri organize eder ve atar, HODD başkanına tıbbi personel ile ilgili konularda tavsiyelerde bulunur.

62 TIBBİ PERSONEL DİREKTÖRÜ (TİPED)-II I. Derece Öncelikli: - Operasyon Şefi'nden görevlendirme alır. - Görev tanımlamalarını okur ve organizasyon şemasını gözden geçirir. - İlgili yeleği giyer. - Operasyon Şefi ve diğer operasyon birim direktörleriyle brifing ve ilk hareket planının hazırlanması için toplantı yapar.

63 TIBBİ PERSONEL DİREKTÖRÜ (TİPED)-III - TİPES ile tıbbi personelin işe alınması ve görevlendirilmesine yardımcı olmak için toplantı yapar, tıbbi personelin uzmanlıkları ile ilgili bilgilerin doğruluğunu değerlendirmede yardımcı olur. - Operasyon Şefi, Tıbbi Bakım Direktörü (TİBAD) ve Hemşirelik Hizmet Birim (HEBİS) ile toplanarak mevcut hasta bakım gereksinimlerini belirler ve geleceğe yönelik olasılıkları değerlendirir. - Tıbbi personelin erken taburcu olabilecek hastaların belirlenmesinde tıbbi destek vermelerini sağlar.

64 TIBBİ PERSONEL DİREKTÖRÜ (TİPED)-IV II. Derece Öncelikli: - HODD Başkanı ile mevcut ve gelecekteki tıbbi personel gereksinimi ile ilgili toplantı yapar. Gerekirse sonraki toplantıların zamanını belirler. - Tıbbi Bakım Direktörü (TİBAD) ile iletişim kurularak tüm hasta baıım alanlarında hizmet sunum ve kalitesini izler.

65 TIBBİ PERSONEL DİREKTÖRÜ (TİPED)-V III. Derece Öncelikli: - Tıbbi bakım personelinin zaman çizelgesinde sürekliliğin sağlandığından emin olur; gerekirse İGS'den sekreter alır. - Son durumu görüşmek üzere gerekli sıklıkta Operasyon Şefi ile görüşür. - Tüm personelin, gönüllülerin ve hastaların stres belirtilerini veya uygunsuz davranışlarını gözlemler. Endişelerini PİDES e rapor eder. Tüm personelin dinlenmelerini ve nöbet değişimlerini sağlar.

66 OPERASYON ŞEFİ I Görev: Operasyon bölümünü organize eder ve yönetir. HODD Başkanın direktiflerini yerine getirir. Tıbbi Hizmetler, Destek Hizmetler, İnsani Hizmetler alt birimlerini koordine eder ve denetler.

67 OPERASYON ŞEFİ II I. Derece Öncelikli: - HODD Başkanından görevlendirme alır. - Görev tanımlamalarını okur ve organizasyon şemasını gözden geçirir. - İlgili yeleği giyer. - HODD Başkanından brifing alır. - Tıbbi Personel Direktörü (TİPED), Tıbbi Bakım Direktörü (TİBAD), Destek Birimleri Direktörü (DEBİD) ve İnsani Hizmetler Direktörü (İHİD) ile toplanarak görev tanımlarını içeren paketleri verir.

68 OPERASYON ŞEFİ III - Operasyon birim direktörleriyle son durum hakkında görüşür ve ilk hareket planının hazırlanması için toplantı yapar. Sonraki toplantı için zaman belirler. - Kriz merkezine yakın Operasyon Merkezi'ni kurar. -TİPED, TİBAD, HEBİD ile toplanarak mevcut ve gelecekteki hasta bakım gereksinimleri ile ilgili planları yapar.

69 OPERASYON ŞEFİ IV II. Derece Öncelikli: - Brifing ve birim hareket planlarının güncelleştirilmesi için tüm birim direktörleri ile toplantı tarihlerini belirler. - Tıbbi Hizmetler, Destek Hizmetleri ve İnsani Hizmetler alt birimlerine gerekli personel ve malzemenin sağlandığından emin olur. - Operasyon bölümünün durumu hakkında HODD Başkanını düzenli olarak bilgilendirir.

70 OPERASYON ŞEFİ V III. Derece Öncelikli: - Tüm haberleşmelerin bir kopyasının HABSOR'e gönderildiğinden emin olur, tüm karar ve yapılanları dökümante eder. - Tüm personelin, gönüllülerin ve hastaların stres belirtilerini gözlemler. Endişelerini PİDES e rapor eder. Tüm personelin dinlenmelerini ve nöbet değişimlerini sağlar.

71 Tıbbi Bakım Direktörü Tıbbi bakım direktörü Görevi: Hastanenin tüm tıbbi bakım alanlarında verilen hizmeti organize eder ve yönetir Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

72 Tıbbi Bakım Direktörü Yataklı Birimler Görevleri: Yataklı birimleri yönetir Yataklı birimlerdeki hastaların tedavilerinin devamını sağlar. Düzenli ve kontrollü hasta taburcu işlemlerinin devamını sağlar Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

73 Tıbbi Bakım Direktörü Cerrahi Görevi: Hastaların ihtiyaçlarına cevap verebilmek için mevcut durumda cerrahi bakımı en iyi seviyede sağlar ve kontrol eder. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

74 Tıbbi Bakım Direktörü Dahiliye sorumlusu Görevi: Hastaların ihtiyaçlarına cevap verebilmek için mevcut durumda dahili bakımı en iyi seviyede sağlar ve kontrol eder. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

75 Tıbbi Bakım Direktörü Yoğun Bakımlar Görevi: Hastaların yoğun bakım ihtiyaçlarını en iyi düzeyde karşılayabilmek için gerekli düzenlemeleri ve kontrolleri yapar. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

76 Tıbbi Bakım Direktörü Hemşirelik Bakım Hizmetleri Görevi Yatmakta olan ve yeni hastaların genel hemşirelik ihtiyaçlarını en iyi düzeyde karşılar,hizmetin sürekliliğini sağlar. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

77 Tıbbi Bakım Direktörü Poliklinik sorumlusu Görevi Poliklinik binalarını, halen hastanede yatmakta olan ve yeni başvuran hastaların ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlar Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

78 Tıbbi Bakım Direktörü Acil Tedavi Birimleri Görev Hasta triyaj işlemlerini başlatır ve yönetir. Triyaj kategorilerine göre yaralıların tedavilerini düzenler ve tedavi alanlarını yönetir. Hasta taburcu işlemlerinin kontrolünü sağlar. Morg hizmetlerini yönetir. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

79 Tıbbi Bakım Direktörü Triyaj Görev Yaralıları öncelikleri ve yaralanmalarına göre sınıflandırır, ilgili tedavi alanlarına gidişlerini sağlar. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

80 Tıbbi Bakım Direktörü Kırmızı Alan Görev *Triyaj alanından gönderilen hastalara verilecek tedaviyi koordine eder *Kırmızı alanda uygun personel ve malzemelerin olduğundan emin olur *Kırmızı alandaki hastaların tedavilerini ve çıkışlarını hızlandırır. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Hasta Çıkış Yeşil alan Morg

81 Tıbbi Bakım Direktörü Sarı Alan Görev *Triyaj alanından gönderilen hastalara verilecek tedaviyi koordine eder *Yeşil alanda uygun personel ve malzemelerin olduğundan emin olur Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan *Sarı alandaki hastaların tedavilerini ve çıkışlarını hızlandırır. Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Yeşil alan Hasta Çıkış Morg

82 Tıbbi Bakım Direktörü Yeşil Alan Görev *Triyaj alanından gönderilen hastalara verilecek hizmeti koordine eder *Yeşil alanda uygun personel ve malzemelerin olduğundan emin olur Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan *Yeşil alandaki hastaların tedavilerini ve çıkışlarını hızlandırır. Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Yeşil Alan Hasta Çıkış Morg

83 Tıbbi Bakım Direktörü Hasta Çıkış Görev: *Hastane içerisindeki tüm alanlardan yapılacak kontrollü taburcu işlemlerini düzenler ve yürütür. *Hasta çıkış işlemleri sırasında yeterli sayıda malzeme ve personel olmasını sağlayarak hasta çıkış akışını kolaylaştırır. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Yeşil Alan Hasta Çıkış Morg

84 Tıbbi Bakım Direktörü Tıbbi Personel Direktörü Morg Görev *Ölen hastaları toplar, muhafaza eder ve kimliklerini belirler. *Uygun hastaları taburcu edebilmesi için Hasta Çıkış na yardımcı olur. Yataklı Birimler Cerrahi Dahiliye Yoğun Bakımlar Poliklinik Hemşirelik Bakım Hizmetleri Acil Tedavi Birimleri Triaj Kırmızı Alan Sarı Alan Yeşil Alan Hasta Çıkış Morg

85 Dünyada Kullanılan ODD planlarından örnekler *HEICS=HOSPITAL EMERGENCY INCIDENT COMMAND SYSTEM *OMP=ORGANIZATION FOR MASS ADMISSION OF PATİENTS İN THE HOSPITAL *DMP=DISASTER MANAGEMENT PLAN

86 ALMANYA LbVzz-zSkWW&md5=d f83652b6575f7eb54deab14&ie=/sdarticle.pdf

87

88

89

90

91 OLAĞANDIŞI DURUM YÖNETİM PLANI Genel DMS ODD nin yapılandırılması Görev tanımları Fonksiyonların tanımlanması Lokal Acil Tıp Sistemi ve ODD yönetimi sistemiyle DMP koordinasyonu Çatının oluşturulması Kablosuz iletişim araçlar Uyarı ve yönlendirme işaretleri Dökümantasyon materyalleri Planın tüm ekibe anlatılması Uygulamaların yapılması

92 DMP nin Aktivasyonu İletişim araçlarının aktivasyonu İlk olarak komuta yapısının kurulması Yetkilerin tanımlanması Çalışanların ve ekibin bilgilendirilmesi İç ODDlar Ambulansların yeterliliğinin sağlanması Sorumlu alanın yeterliliğinin ve taşıma kapasitesinin tanımlanması Hemşirelerin boşaltma ve taşıma için bilgilendirilmesi Özel durumda trafik düzeni Dışarıdan gelecek acil araçlarının güvenliği ve tanımlanması Tahliyenin başlatılması Dışarıdan gelecek vakalar için ayrılabilecek yatak sayısı Dış ODDlar Dışarıdan gelecek acil araçlarının güvenliği ve tanımlanması Hemşirelerin boşaltma ve taşıma için bilgilendirilmesi Özel durumda trafik düzeni Uyarı ve yönlendirme işaretlerinin yerleştirilmesi

93 Direkt etkilenen hastaların güvenli alana tahliyesi Yangın kapılarının kapanması Asansörlerin inaktive edilmesi Her kata iletişim araçlarının yerleştirilmesi Her hastanın etiketlenmesi Eğer gerekiyorsa acil elektrik ağı kurulması Etkilenen ve gereksinilen personelin tanımlanması Öncelikli tahliye yerlerinin listesi Tahliyeye üst katlardan aşağı doğru başlatılması Her hastanın etiketlenmesi Etkilenen ve gereksinilen personelin tanımlanması *Cerrahi gereksinim *Yoğun Bakım gereksinimi *Tıbbi bakım gereksinimi *Destek gereksinimi *Tahliyesi mümkün olanlar Bölgedeki hastanelerin ve tahliye alanlarının belirlenmesi Taşımada öncelikli hastaların listesi Gönderilen yerlerin dökümantasyonu Tahliye ve taburcu olmaya uygun hastalar Ayaktan bakılacak ve cerrahi gerektiren hastaların triyajı Tahliye bölgesinin açıkça belirtilmesi

94 OMP=ORGANIZATION FOR MASS ADMISSION OF PATİENTS İN THE HOSPITAL Avusturya, Almanya, İsviçre...

95 OMP-I 1-Temel gereksinimler 2-Hastane yönetiminin yapısı ve organizasyonu 3-Alarm ve mobilizasyon 4-Acil hakları ve yetkileri 5-Kabul ve tedavi kapasitesi 6-Hasta kayıt ve kabulü 7-Hasta transport rotasının önceden belirlenmesi 8-Tıbbi sınırlılıklar

96 OMP-I 9-Gerekli çalışma alanlarının belirlenmesi 10-İletişim 11-Koruyucu önlemler 12-Tıbbi, cerrahi ve genel kaynaklar 13-İç ve dış danışma 14-Bakım 15-Trafik düzeni ve kontrolü 16-Yetersizlikler ve fazlalıklar 17-Görev tanımları ve kontrol listeleri

97

98 HASTANELER İÇİN OLAĞANDIŞI DURUM NEDİR? Hastane ve sağlık kuruluşunun kapasitesini aşan her tür olay. Aniden ve aynı zamanda... *Toplumsal olaylar, *Arızalar ( elektrik kesilmesi, su kesilmesi, su basması vs.), *Sanitasyon sistem arızaları *Deprem, sel, vs. bulunduğu bölgeyi ilgilendiren tüm ODD lar, *Acil servise yakın olan bir yerde çoklu yaralanmalı trafik kazası veya yangın...

99 Hastane ODD yapılanması öncesi... *Bölgedeki ODD riskleri nelerdir? ( Risk Analizi) *Hastanenin kapasitesi ve yükümlülükleri nelerdir? *Planın ilgili mevzuat ve yasalara uyum ve eşgüdümü sağlanabilir mi?

100 Hastane ODD Planlama Süreci I *Planlamayı yapacak otoritenin belirlenmesi *Planlama komitesi oluşturulması *Risk analizi *Planın amaçlarının belirlenmesi *Yönetim yapısının tanımlanması

101 Hastane ODD Planlama Süreci II *Sorumlulukların belirlenmesi *Kaynak Analizi *Planın yazılı hale getirilmesi *Planın uygulama ile test edilmesi *Planın belli aralıklarla güncellenmesi

102 Hastane ODD Planı Esasları-I *Risk analizi *Plan aktivasyonu *İl ODD planı ile entegrasyonu *Hastane çalışanlarının alarma geçirilmesi *Görev tanımları *Çalışanların barınma ve ulaşım gereksinimleri

103 Hastane ODD Planı Esasları-II * Lojistik yönetimi (gıda, ilaç, su, tıbbi malzeme) * Giriş, trafik, kalabalık kontrolü * Basın ile ilişkilerin düzenlenmesi * Tahliye ve alternatif muayene alanlarının belirlenmesi * Tahliye durumunda tıbbi kayıtların düzenlenmesi * Yedekleme imkanlarının tanımlanması

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON Olay Komuta Sistemi HAP Başkanı Operasyon Şefi Alan Yönetimi Tıbbı Bakım Sorumlusu Tehlikeli Madde Direktörü Hastane Ünitesi Acil

Detaylı

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) EĞİTİM-TATBİKAT-KODLAR-FORMLAR

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) EĞİTİM-TATBİKAT-KODLAR-FORMLAR TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) EĞİTİM-TATBİKAT-KODLAR-FORMLAR EĞİTİM Hastanelerden gelen personele HAP Eğitici Eğitiminin verilmesi HAP Eğitici Eğitimi alan personelin kendi

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) PLANLAMA

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) PLANLAMA TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) PLANLAMA HAP Başkanı Planlama İş Sürekliliği Bilgi Teknoloji Ünitesi Hizmet Sürekliliği Hizmet Taşıma Dökümantasyon Kayıt Koruma Ünitesi Durum

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) KOMUTA (YÖNETİM) MERKEZİ

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) KOMUTA (YÖNETİM) MERKEZİ TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) KOMUTA (YÖNETİM) MERKEZİ Enerji/Aydınlatma Su/Kanalizasyon Isıtma/havalandırma Bina/Zemin Ünitesi Hasar Ünitesi Medikal Gaz Ünitesi Medikal

Detaylı

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır.

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Ayrıca olağan ve olağan dışı durumlarda hasta ve yaralıların kayıtlarının

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) FİNANS

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) FİNANS TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) FİNANS HAP Başkanı Finans Yönetim Zaman Ünite Satın Alma Tazminat/Hak Muhasebe-Bütçe Anlaşmalı kurumlar Türkiye Hastane Afet Planı (THAP)

Detaylı

Y N Ö ETĐMĐ M SĐSTEMĐ M NE GĐ G RĐŞ

Y N Ö ETĐMĐ M SĐSTEMĐ M NE GĐ G RĐŞ BÖLÜM 1 ENTEGRE ACĐL DURUM YÖNETĐMĐ SĐSTEMĐNE GĐRĐŞ AMAÇLAR Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve afet kavramlarının tanımlanması Tehlikenin topluma etkisinin analizi sürecinin tanımlanması

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE Tahliye? İç veya dış etkiler nedeniyle hasta, personel ve hasta yakınları için güven vermeyen hastanelerin bir bölüm veya tamamının

Detaylı

ACİL DURUM YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ACİL DURUM YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Hastane Müdürü Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Bu Prosedürünün amacı; Özel Çevre Hastanesi birimlerini etkileyecek acil durumları tespit etmek, acil

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

AFETLERDE İLK YARDIM

AFETLERDE İLK YARDIM Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Afet durumlarında karşılaşılan güçlüklerin önlenebilmesi, afet sırasında yapılması gerekenler ile tıbbi organizasyon ve koordinasyonun ne şekilde yapılacağı anlatılacaktır.

Detaylı

Acil servisler depremlere hazır mı? Uz.Dr. Recep DURSUN Van bölge eğitim ve araştırma hastanesi. Acil tıp uzmanı

Acil servisler depremlere hazır mı? Uz.Dr. Recep DURSUN Van bölge eğitim ve araştırma hastanesi. Acil tıp uzmanı Acil servisler depremlere hazır mı? Uz.Dr. Recep DURSUN Van bölge eğitim ve araştırma hastanesi Acil tıp uzmanı Sunum programı Van depreminde ne yaşadık Acil servisler depremlere hazır mı Hazır değilse

Detaylı

Kitlesel Olaylarda Ne Durumdayız z?

Kitlesel Olaylarda Ne Durumdayız z? Kitlesel Olaylarda Ne Durumdayız z? Dr. Turhan SOFUOĞLU İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Acil Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı 112 ve UMKE Ege Bölge Koordinatörü turhans112@yahoo.com Kitlesel Olayların

Detaylı

HASTANE OLAĞANDIŞI DURUM SİSTEMİ

HASTANE OLAĞANDIŞI DURUM SİSTEMİ HASTANE OLAĞANDIŞI DURUM SİSTEMİ Hacer TARAKCIOĞLU *, Rıdvan ATİLLA **, Gürkan ERSOY ** Teoman AKTEPE ***, Sülen SARIOĞLU **** GİRİŞ Karşılaşabileceğimiz doğal ya da doğal olmayan olağandışı durumlara

Detaylı

1. AMAÇ: 4. KISALTMALAR: EKK : Enfeksiyon Kontrol Komitesi SHKS : Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları 5. UYGULAMA:

1. AMAÇ: 4. KISALTMALAR: EKK : Enfeksiyon Kontrol Komitesi SHKS : Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları 5. UYGULAMA: Kalite Yönetim Birimi SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Hastanemizdeki; sağlıkta hizmet kalite standartları ve kalite yönetim sistemine uygunluğunun; sürekliliğini, yeterliliğini ve etkinliğini sağlamak için, planlanmış

Detaylı

UMKE Yönetmeliği ve Sağlık Personelinin Sahada Uygulama Yetkisi. Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017

UMKE Yönetmeliği ve Sağlık Personelinin Sahada Uygulama Yetkisi. Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017 UMKE Yönetmeliği ve Sağlık Personelinin Sahada Uygulama Yetkisi Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017 AMAÇ Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatında kurulan Afet Birimi nin ve Ulusal Medikal

Detaylı

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Hastane Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Ekonomik, verimli ve etkili olarak her türlü sağlık hizmetinin kesintisiz üretildiği, Eğitim, araştırma ve toplum sağlığı hizmetlerinin

Detaylı

AFAD Başkanlığı. A. Kerim GÜNEŞ Sivil Savunma İşleri Grup Başkanı

AFAD Başkanlığı. A. Kerim GÜNEŞ Sivil Savunma İşleri Grup Başkanı AFAD Başkanlığı A. Kerim GÜNEŞ Sivil Savunma İşleri Grup Başkanı AFAD Başkanlığı nin Görev, Yetki ve Sorumluluğu AFAD Başkanlığı SUNU AKIŞI Konu Başlıkları Kurumlarda hizmetlerin ilk sorumlusu nin seçilme

Detaylı

AFAD Başkanlığı. A. Kerim GÜNEŞ Sivil Savunma İşleri Grup Başkanı

AFAD Başkanlığı. A. Kerim GÜNEŞ Sivil Savunma İşleri Grup Başkanı AFAD Başkanlığı A. Kerim GÜNEŞ Sivil Savunma İşleri Grup Başkanı AFAD Başkanlığı nın Görev, Yetki ve Sorumluluğu ÜST YÖNETİCİ Üst Yöneticinin Sorumluluğu Sivil savunma Afet Acil durum Seferberlik ve Savaş

Detaylı

T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1-(1)

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ACİL DURUM PLANLARI Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü Ankara, 2010 Giriş Yönetmelik

Detaylı

AFETLERDE HASTANE EKİPMANLARIN PLANLANMASI. PRM. SELİN ÇAĞLAR Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi

AFETLERDE HASTANE EKİPMANLARIN PLANLANMASI. PRM. SELİN ÇAĞLAR Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi AFETLERDE HASTANE EKİPMANLARIN PLANLANMASI PRM. SELİN ÇAĞLAR Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Ülkemiz bulunduğu coğrafik konum itibari ile gerek doğa kaynaklı gerek insan kaynaklı her türlü afet ve acil durumun

Detaylı

GÖREV SORUMLULUK VE RESMİ YAZI TEBLİĞ FORMU HASTANE KRİZ BÜROSU YETKİLİLERİ. Eczacı Baş Teknisyen

GÖREV SORUMLULUK VE RESMİ YAZI TEBLİĞ FORMU HASTANE KRİZ BÜROSU YETKİLİLERİ. Eczacı Baş Teknisyen KOD YÖN. FR.02 YAY.TRH 02.01.2013 REV.TRH REV. NO SAYFA 1 / 5 Tebliğin Konusu: 2015 Acil Afet Planında yer alan n görevlendirilmesi. Tebliğin içeriği: 16.03.2015 Acil Afet Planında yer alan n yeniden görevlendirilmesi.

Detaylı

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ERZİNCAN DEVLET HASTANESİ HAP-2013. Hastane Afet Planı

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ERZİNCAN DEVLET HASTANESİ HAP-2013. Hastane Afet Planı KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ERZİNCAN DEVLET HASTANESİ - Hastane Afet Planı Afet ve tanımı İÇİNDEKİLER Konu adı I.BÖLÜM II.BÖLÜM Erzincan hakkında bilgiler Hastanenin tanıtımı III.BÖLÜM Planı gerekçesi, hukuki

Detaylı

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Sayfa GÜVENLİ OKULLAR... 1 Giriş... 1 Güvenli Okulların Bileşenleri... 3 Acil Durumlarda Okullar... 8 Okulların Acil Durum Yönetimine İlişkin Araştırmalar... 10 Okullarımızda Acil Durum

Detaylı

ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ GÖREV TANIMLARI

ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ GÖREV TANIMLARI ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ GÖREV TANIMLARI Valilik Makamının 04/11/2015 tarih ve 1260 Sayılı Olur ları kapsamında şube müdürlüklerinin görev tanımları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre; I- PLANLAMA VE ZARAR AZALTMA

Detaylı

Acil Afet Yönetiminde Önemli Sorunlar. Dr. Onur İNCEALTIN Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Acil Afet Yönetiminde Önemli Sorunlar. Dr. Onur İNCEALTIN Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Afet Yönetiminde Önemli Sorunlar Dr. Onur İNCEALTIN Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Afetler Önlenilebilir mi? Jeolojik; Deprem, heyelan, yanardağ patlamaları Hava Olayları;

Detaylı

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI Yolcu bagaj süreçleri Bekleme Alanları Doğrusal model (Linear) Park Şekilleri Trafik yoğunluğu az Ana bina iki veya üç katlı olarak inşa edilir.???? Gidiş dönüş yolcu akışı

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ

ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ -Uzman Büyük Endüstriyel Kazalar Şubesi Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü HİZMETİÇİ EĞİTİM 30 KASIM 2012 ANTALYA İÇERİK ACİL

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUMLAR

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUMLAR T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUMLAR Yusuf Ziya BOLAT İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi 2014, ANKARA İçerik Acil Durum

Detaylı

Acil uzmanı afetin neresinde görev almalı? Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz KTÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AbD.

Acil uzmanı afetin neresinde görev almalı? Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz KTÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AbD. Acil uzmanı afetin neresinde görev almalı? Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz KTÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AbD. ANTALYA 2013 Afetin Kısa Tanımı ETKİ TEPKİ Olağanüstü/dışı durumlarda (ODD) oluşan Etki Tepki Dinamiği

Detaylı

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI YAYIN TARİHİ: 12/06/2013 PROSEDÜR NO: 071 REV NO: REV TARİHİ: SIRA ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI DEĞERLENDİRME ACİL SERVİS CİHAZ YÖNETİM SORULARI 4

Detaylı

Konya Büyükşehir Belediyesi Afet Yönetimi Koordinasyon Merkezi (AYKOM) Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği

Konya Büyükşehir Belediyesi Afet Yönetimi Koordinasyon Merkezi (AYKOM) Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği Konya Büyükşehir Belediyesi Afet Yönetimi Koordinasyon Merkezi (AYKOM) Görev, Yetki ve Çalışma Yönetmeliği Kabul Tarihi: 13/11/2009 Kabul Sayısı: 555 Sayılı Belediye Meclis Kararı Yayım Tarihi: 08/12/2009

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BAĞCILAR EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ BİNA TAHLİYE TALİMATI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BAĞCILAR EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ BİNA TAHLİYE TALİMATI 1.AMAÇ Meydana gelebilecek acil veya olağanüstü durumlarda bina içinde bulunan hasta, personel ve eşyaların dışarıya çıkartılarak emniyet altına alınması için bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm çalışanları

Detaylı

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Amaç Halk sağlığı ve çevreyi korumak Can ve mal kaybını azaltmak Tehlike

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ACİL EYLEM PROSEDÜRÜ REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 27.12.2013 FİRMA GENEL BİLGİ Konum: Bölge: Üretim kapasitesi: Personel: Erkek Kadın Toplam ACİL DURUM EYLEM

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır.

Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır. T.C SAĞLIK BAKANLIĞI PENDİK DEVLET HASTANESİ TEMİZLİK HİZMETLERİ BÖLÜM ORYANTASYON REHBERİ Bu kitap yeni atanan personelin birimine uyumunu sağlamak için yapılmıştır. EĞİTİM KOMİTESİ GENEL TANITIM Birim

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

HAP TEKNİK HİZMETLER VE DESTEK HİZMETLER DİREKTÖRÜ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

HAP TEKNİK HİZMETLER VE DESTEK HİZMETLER DİREKTÖRÜ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI SAYFA NO 1/5 1.POZİSYON ADI: Teknik Hizmetler ve Destek Hizmetleri Direktörü (Başhekim Yrd.) 2.BAĞLI OLDUĞU ÜST POZİSYON: HAP Başkanı-HAP Kordinatörü 3.KENDİSİNE BAĞLI ALT POZİSYONLAR: Teknik Bakım ve

Detaylı

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36

YAYIN TARİHİ: REVİZYON TARİHİ NO: BÖLÜM NO: 01 01.07.2011 ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ TALİMATI: 18.04.2013-02 STANDART: 35-36 YÖN-TL- 1. AMAÇ: Hastanemizin birimlerinde ya da acil servisinde hizmet alan hastaların: Hastanemizde verilemeyen bir hizmete veya uzman konsültasyonuna gereksinim duyulması ve hastanede hastanın bakımımın

Detaylı

HASTANE AFET PLANI PROSEDÜRÜ

HASTANE AFET PLANI PROSEDÜRÜ Dok No:AFT.PR.01 Yayın Tarihi:TEMMUZ 2013 Rev.Tar/No:OCAK 2015-/01 Sayfa No: 1 / 12 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde genel afet durumları,bebek kaçırma, bomba ihbarı, yangın

Detaylı

1. EĞİTİM HASTANELERİ 2. İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARININ ACİL SERVİSLERİ 3. YARDIMCI SAĞLIK PERSONELLERİ

1. EĞİTİM HASTANELERİ 2. İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARININ ACİL SERVİSLERİ 3. YARDIMCI SAĞLIK PERSONELLERİ GÖREV TANIMLARI 1. EĞİTİM HASTANELERİ 2. İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARININ ACİL SERVİSLERİ 3. YARDIMCI SAĞLIK PERSONELLERİ EĞİTİM HASTANELERİ (TIP FAKÜLTELERİ ANABİLİM DALLARI VEYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL BEYLERBEYİ ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU

T.C. ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL BEYLERBEYİ ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU T.C. ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL BEYLERBEYİ ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ACİL DURUM YÖNETİM KURULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

TESİS GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

TESİS GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ 1/5 1.AMAÇ: : Hastalar, hasta yakınları, ziyaretçiler ve çalışanlar için güvenli ve işlevsel sağlık tesisinin oluşturulması, tehlike ve risklerin azaltılıp kontrol altına alınması, kazaların ve yaralanmaların

Detaylı

Acil Yardım Organizasyonu. Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans

Acil Yardım Organizasyonu. Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans Doç. Dr. Onur POLAT Acil Yardım Organizasyonu Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans 2 Tanımlar Acil durum: Erken dönemde nitelikli yardım başlatılmazsa

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu

T.C. ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu T.C. ÜSKÜDAR KAYMAKAMLIĞI İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu 2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı Acil Durum Yönetim Kurulu Yönergesi İÇİNDEKİLER Acil Durum Yönetim

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-D BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/5 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AFET KOORDİNASYON MERKEZİ (AFKOM) ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AFET KOORDİNASYON MERKEZİ (AFKOM) ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Sorumluluklar ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı; Antalya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ne bağlı olarak görev yapacak olan Antalya

Detaylı

1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ

1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ KALİTE YÖNETİMİ 1)KALİTE POLİTİKASI KALİTE POLİTİKAMIZ Aydın ve çevresindeki hizmet verdiğimiz bireylere dünya standartları seviyesinde çağın gerektirdiği güvenilir ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmetini

Detaylı

STE. Dr. Ali Uzan. Acil Tıp Anabilim Dalı

STE. Dr. Ali Uzan. Acil Tıp Anabilim Dalı ACĐL L SERVĐSTE STE TRĐAJ Dr. Ali Uzan Acil Tıp Anabilim Dalı Triaj Fransızca Seçmek Sınıflamak Türlerine göre ayırmak manasına gelir Đlk kez II. Dünya Şavaşında yaralı askerlere gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANLAMASI A. AMAÇ

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANLAMASI A. AMAÇ Sayfa No: 1/7 A. AMAÇ Bu politika, nin deprem, yangın, fırtına, sel gibi doğal afetler ile sabotaj, donanım veya yazılım hatası, elektrik ve telekomünikasyon kesintileri gibi önceden tahmin edilebilen

Detaylı

KBRN HASTANE HAZIRLIKLARI

KBRN HASTANE HAZIRLIKLARI KBRN HASTANE HAZIRLIKLARI 1 KBRN OLAYININ MEYDANA GELMESĠ HABERLEġME VE BĠLGĠLENDĠRME KRĠZ MERKEZĠ POLĠS SAĞLIK ĠTFAĠYE Ġzolasyon Çevre Güvenliği GiriĢ-ÇıkıĢ Kontrol Trafik AkıĢı Kimlik Tespiti Ġlk Yardım

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mersin Tarsus Devlet Hastanesi AFET PLANI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mersin Tarsus Devlet Hastanesi AFET PLANI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mersin Tarsus Devlet Hastanesi AFET PLANI 2012 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİRİMLERİ VE GÖREVLERİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Acil Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Yayın Tarihi: AMELĠYATHANE HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS13 REVĠZYON DURUMU

Yayın Tarihi: AMELĠYATHANE HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS13 REVĠZYON DURUMU REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. 01 12.03.2016 Hastane Logosu yenilendi. 02 1/5 1. ÇALIġTIĞI BÖLÜM Ameliyathane 2. BAĞLI OLDUĞU BĠRĠM / YÖNETĠCĠ

Detaylı

Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete:8.3.2010-27515 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; sağlık hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda

Detaylı

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI). KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. SHKS (Sağlık Hizmet Kalite Standartları) zorunlu dokümanları oluşturuldu.

Detaylı

HASTANE AFET ACİL YARDIM VE TAHLİYE PLANI

HASTANE AFET ACİL YARDIM VE TAHLİYE PLANI T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Sivas İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Suşehri İlçe Devlet Hastanesi HASTANE AFET ACİL YARDIM VE TAHLİYE PLANI (2013) SUŞEHRİ DEVLET

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ HASTANE ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ HASTANE ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ HASTANE ŞUBE AMİRİ KADROSU Kadro Adı : Hastane Şube Amiri Hizmet Sınıfı : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) Kadro Sayısı

Detaylı

112 Acil Operasyon Yönetim Sistemi

112 Acil Operasyon Yönetim Sistemi 112 KOMUTA KONTROL MERKEZİ 112 Acil Operasyon Yönetim Sistemi 112 Hızır Acil Servisler için geliştirilen çözümler ile Komuta Kontrol Merkezlerinin ve bu Merkezler tarafından yönlendirilen ekiplerin yazılımlar

Detaylı

AFETLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ GENEL ETKİLERİ...

AFETLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ GENEL ETKİLERİ... İÇİNDEKİLER 1. Bölüm: AFETLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ GENEL ETKİLERİ... 1 BÜTÜN DOĞAL AFETLERDE ORTAK SAĞLIK SORUNLARI... 3 Toplumsal Tepkiler... 3 Bulaşıcı Hastalıklar... 4 Nüfusun Başka Bir Yere Taşınması...

Detaylı

ÖZEL RETİNA GÖZ HASTANESİ EĞİTİM PLANI

ÖZEL RETİNA GÖZ HASTANESİ EĞİTİM PLANI ÖZEL RETİNA GÖZ HASTANESİ PLANI KOD EY.PL.01 YAYIN TARİHİ 20.03.2013 REVİZYON TARİHİ 20.02.2018 REVİZYON NO 8 SAYFA NO 1 / 5 İN AMAÇ VE HEDEFİ HİZMET SUNUMUNA YÖNELİK LER KALİTE BİLİNCİNİ OLUŞTURMA HASTA

Detaylı

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır.

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır. ACİL DURUM Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir. Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde

Detaylı

AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ

AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI 1 1 VİZYON Afet ve acil durum yönetiminin her aşamasında risklerin doğru yönetilmesi sürecine toplumun her bireyini dahil etmek.

Detaylı

TÜRKİYE TRIAL ŞAMPİYONASI GÖZLEMCİ RAPORU

TÜRKİYE TRIAL ŞAMPİYONASI GÖZLEMCİ RAPORU Yarışın Adı: Türkiye Trial Şampiyonası 2. Yarış BASK Tarih: 23/24 Nisan 2016 Gözlemci Adı: Metin YILMAZ Gözlemci Rapor Tarihi / Puan : 30 Nisan 2016 / 532 1. TOSFED Standart Dökümanlar 1.1. Güvenlik Planı

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-E BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/6 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı

A1.H1: Doğal afetler sonucu oluşacak kazalar, yangınlar, trafik kazaları ve diğer tüm acil durumlara daha etkin müdahalelerin sağlanması.

A1.H1: Doğal afetler sonucu oluşacak kazalar, yangınlar, trafik kazaları ve diğer tüm acil durumlara daha etkin müdahalelerin sağlanması. 4. İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ A1: İtfaiye ve acil yardım hizmetlerini daha etkin yürütmek. Tüm insan ve diğer canlıların, yangınlar başta olmak üzere felaket bazlı olaylarla ilgili, olay anı, öncesi ve sonrası

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Yakın Doğu

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA KOMİTELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA KOMİTELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA KOMİTELERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Ve Yasal Dayanak Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Kalite Yönetim Sisteminin (KYS)

Detaylı

PATLAMA VE YANGINLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ EMERGENCY RESPONSE AND FIRE FIGHTING FOR EXPLOSIVE ATMOSPHERES

PATLAMA VE YANGINLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ EMERGENCY RESPONSE AND FIRE FIGHTING FOR EXPLOSIVE ATMOSPHERES PATLAMA VE YANGINLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ EMERGENCY RESPONSE AND FIRE FIGHTING FOR EXPLOSIVE ATMOSPHERES Bölümler Süreç Yönetimi Acil Durum Planının Hazırlanması Müdahale Süreci Kişisel Korunma Ekipmanları

Detaylı

İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANI OLUŞTURMA REHBERİ. Ferihan Melikoğlu, BTYÖN Danışmanlık

İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANI OLUŞTURMA REHBERİ. Ferihan Melikoğlu, BTYÖN Danışmanlık İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANI OLUŞTURMA REHBERİ Ferihan Melikoğlu, BTYÖN Danışmanlık İş sürekliliği planları, herhangi bir kriz ya da afet anında söz konusu organizasyonun varoluş sebebi olan iş süreçlerinin kesintisiz

Detaylı

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Gizem Naz DÖLEK İSG Uzman Yardımcısı / Çevre Yüksek Mühendisi EYLÜL 2014, ANKARA İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 18 Haziran 2013 tarih ve 28681

Detaylı

T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM T.C. KONAK BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLENME, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ Madde 1 (1) Bu Yönetmelik, kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri

Detaylı

TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU. Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi

TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU. Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi AFET (Olağan Dışı Durum) l Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve

Detaylı

06-07-08 Ocak 2015 1 saat Yemekhane. 06-07-08 Ocak 2015 20-21-22 Ocak 2015. 20-21-22 Ocak 2015. 03-04-05 Şubat 2015. 10 Şubat 2015

06-07-08 Ocak 2015 1 saat Yemekhane. 06-07-08 Ocak 2015 20-21-22 Ocak 2015. 20-21-22 Ocak 2015. 03-04-05 Şubat 2015. 10 Şubat 2015 YILI EĞİTİM PLANI DÖK. KODU: YÖN. PL.03 EĞİTİMİN KONUSU Kişiler Arası İletişim ve Gelişim i Çalışan Hakları Çamaşırhane i YAY. TAR.:31.10.2010 REV. TAR.:ARALIK 2013 REV. NO:04 SAYFA:1/8 EĞİTİM ALT BAŞLIKLARI

Detaylı

Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Tarih: 24.03.2004 Sayı: 25412

Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Tarih: 24.03.2004 Sayı: 25412 Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tarih: 24.03.2004 Sayı: 25412 MADDE l 11/05/2000 tarihli ve 24046 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinin

Detaylı

1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254

1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254 1 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29254 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ VE İL ÖZEL İDARELERİ TARAFINDAN AFET VE ACİL DURUMLAR İLE SİVİL SAVUNMAYA İLİŞKİN YATIRIMLARA AYRILAN BÜTÇEDEN YAPILACAK HARCAMALARA

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ BÖLÜM UYUM REHBERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ Doküman Kodu Yayın Tarihi

Detaylı

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU İşveren Büro Adresi Yapılan İş Çalışan Sayısı Toplam: Hukuki Danışmanlık, Dava ve İcra İşlemleri Takibi Erkek Kadın Çocuk Stajyer Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

ACİL DURUM VE AFET PLANI

ACİL DURUM VE AFET PLANI 1. GENEL DURUM 1.1. Ana Bina: Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi Adresi: İstasyon Cad. Doğan Sok. No.13 Kartal Sınıfı: Sağlık Bağlı ve Denetime Tabii Bakanlık: Sağlık Bakanlığı İşgal Ettiği Saha: 4.902

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan her hastanın vital organ fonksiyonlarının desteklenmesi; organ

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. Madde 2 de teknik 01 açıdan Ameliyathane Sorumlu Hekimi ne bağlı olduğu belirtildi. 12.03.2016 Yatan Hastadan Sorumlu

Detaylı

1. TOSFED Dokümanları / Off-Road GÖZLEMCİ RAPORU 29 41

1. TOSFED Dokümanları / Off-Road GÖZLEMCİ RAPORU 29 41 Yarış No: Onay No: Gözlemci: 6.Yarış 009/1009- TOŞ.6 Serhat Tolan 1. TOSFED Dokümanları / Off-Road GÖZLEMCİ RAPORU 9 41 1.1 Yol Notu 4 5 1.1.1 Genel sunum 1 1 1.1. Plan, içerik, standart gereklere uygunluğu

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ 1 / 6 1. Amaç: Bu prosedür, UÜ-SK da yatan tüm hastaların aynı kalitede bakım hizmeti almasını tanı-tedavi hizmetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesini ve kayıt altına alınmasını amaçlamaktadır. 2. Kapsam:

Detaylı

Yayın Tarihi: ĠÇ HASTALIKLARI SERVĠS HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS09 REVĠZYON DURUMU

Yayın Tarihi: ĠÇ HASTALIKLARI SERVĠS HEMġĠRESĠ GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLARI. Dok. No.: HEM_GYS09 REVĠZYON DURUMU REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 17.10.2011 Madde 5.10 a Hasta Hizmetlisi ifadesi 01 eklendi. 04.04.2013 Madde 3.3 revize edildi. Madde 5.10 daki 02 İfade Hasta Hizmetlisi / Bakıcı

Detaylı

HASTANE AFET VE ACİL DURUM PLANLARI (HAP) UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

HASTANE AFET VE ACİL DURUM PLANLARI (HAP) UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 20 Mart 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29301 HASTANE AFET VE ACİL DURUM PLANLARI (HAP) UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 7 AMAÇ : SKS ve SAS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonu sağlamak. KAPSAM: Tüm Hastane KISALTMALAR: SKS: Sağlıkta Kalite Standartları SAS: Sağlıkta Akreditasyon Standartları DÖF:

Detaylı

PERSONELİN GÖREVLERİ VE SORUMLULUKLARI GÖREV ÜNVANI: MÜDÜR I-GÖREV VE SORUMLULUKLARI

PERSONELİN GÖREVLERİ VE SORUMLULUKLARI GÖREV ÜNVANI: MÜDÜR I-GÖREV VE SORUMLULUKLARI PERSONELİN GÖREVLERİ VE SORUMLULUKLARI GÖREV ÜNVANI: MÜDÜR 1. Müdürlük işlerinin kanun, nizamname ve talimatnamelere göre yapılmasını temin etmek. 2. Personel arasında disiplini ve işbirliğini kurmak,

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş

Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş Triyaj Kavramı Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Acil Durumlara Giriş Acil durumlar, akut olarak gelişir. Hızlı ve etkin bir müdahale yapılmadığında birey ya da bireylerin

Detaylı

Rehabilitasyon Hizmetleri

Rehabilitasyon Hizmetleri 14. HAFTA Rehabilitasyon Hizmetleri Hastalık, kaza veya yaralanma sonucu gelişen sınırlanmış fonksiyonel kapasitenin, geçici veya kalıcı yetersizliklerin, hastalığın tedavisi ile birlikte veya tedavi sonrası,

Detaylı